magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szabadnak lenni polgárság nélkül

A legnagyobb kihívás szabadnak lenni polgári státusz nélkül.

Természetesen nem szellemi értelemben vett szabadságra gondolok - az nyilván lehetséges minden társadalmi státuszban -, hanem minden szempontból vett szabadságra, azaz mely tartalmazza az anyagi szabadságot is.

Manapság extrém eseteket leszámítva képtelenség ez a polgárság nélküli szabadság, lásd hatalmas örökség, kincstalálás, s társai.

Maradva tehát a normál eseteknél, képtelenség a szabadság polgári státusz nélkül. Viszont ebben az esetben mi a megoldás, vállalva annak negatívumát polgárrá válni a szabadság érdekében? Úgy hiszem, nem lehet szabadnak lenni ily módon, mert ez azonnal befolyásolja a szabadság szellemi oldalát, azaz anyagilag szabadok leszünk, de szellemileg nem.

Ezek szerint viszont a szellemi szabadság és az anyagi szabadság kizárják egymást. Azaz a pronbléma meg van oldva, hisz nem is létezik.

Címkék: közélet
19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1517830945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.05.15. 14:02:32

Mit értesz polgárság alatt? Munkavállaĺás?

Amúgy persze miért ne lehetnél? Pl. az észak-koreai zsírdisznó is szabad. És milyen jól él! Igaz, hogy ezzel a két dologgal kb. egyedül van az országában.

2022.05.15. 14:06:19

polgári konzervativizmus létezik, aminek alapja a kollektivizálás.

pl. tegnap a gyerekeknek nagy sportágválasztó volt. a foci mellett 24 olimpiai sportágat lehet kipróbálni. piaci alapon nehéz lett volna kimenni a gyerekekkel magánsport klubokat körbejárni. megkérdezni az edzőket, hogy melyikben tehetséges. (egy magánklubban az edző azt mondaná, hogy a gyerek igen kiváló teniszező, vagy vívó lehet, ennyibe kerül az edzés.)

a város polgársága kollektíve fenntart egy sportiskolát. lényegében átalánydíjban meg lehet vásárolni az edzéslehetőséget a gyereknek. ez a polgári konzervativizmus.

a polgári radikalizmus azt mondja, hogy sokkal jobb lenne ha a város felszámolná a sportiskolát. ami nagyon sokba kerül. el kell adni magánbefektetőknek. és úgy minden gyerek olcsóbban sportolhatna alacsony adók mellett. a balliberálisok azt mondják, hogy mindez különösen a szegények számára lenne előnyös.

midnight coder 2022.05.15. 15:29:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az nem polgár, hanem tőkés. Vagy szocialista rendszerekben párttitkár, feudalizmusban pedig nemes. A polgár simán dolgozhat is, sőt általában azt teszi.

midnight coder 2022.05.15. 15:58:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem csinálsz semmit. Én is független vagyok anyagilag, pedig dolgozok. De ha holnap megszűnne a cég, simán át tudnék menni egy másikhoz különösebb nehézség vagy veszteség nélkül. Anyagilag akkor függenék, ha nem lenne más választásom, csak ez az egy cég, vagy a híd alja.

Boldeone2 2022.05.15. 16:08:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az emberi társadalom rèsze vagy , így soha nem lehetsz független az onnan jövő impulzusoktól
Anyagilag pedig be kell illeszkedni a kapitalista rendszerbe , ahol win-WIN szituációban vagy , de a frusztrációt az okozza, hogy te a kicsi "win " vagy , de mèg mindig jobb mint Burkinában , ahol mèg kapitalizmus sem nagyon van...

Otthon lehetsz- elvileg - szellemileg független , a 4 fal között , de megsúgom : az sem fog sikerülni ..Te is foglya vagy a különböző szellemi áramlatoknak , lehet hogy tèveszmèknek ...
Amíg az ember saját - valójában ingatag szellemi , ideológiai kiszolgáltatottságát , befolyásolhatóságat nem fogja fel - addig a szilárd hülyesègek rabságában marad . Ezek a dogmák
Az emberek sokat mondok ha 1%- a tud többè- kevèsbè szellemileg független lenni . Ehhez szüksèges a társadalom felső 1-2%- ba is bekerülni anyagilag .( Leszarod pl hogy mennyi lesz a gáz ára...)

2022.05.15. 19:05:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez a tőkés (kapitalista). a polgár (civil) az, akinek szervezeti beleszólása van a közéletbe. pl. egy város első polgára a polgármester. a legbefolyásosabb köztestület vezetőjeként.

debrecenben jelenleg cca. 1600 bejegyzett civil szervezet van. tehát cca. 100 választóra jut 1 civil szervezet. ami elvben azt jelentené, hogy egy átlagosan 100 főből álló testület tagjaiként bárki befolyásolhatja a közéletet. a gyakorlatban pesze ezeknek a töredéke játszik lényeges szerepet. 100-200 ember rendelkezik tényleges befolyással.

2022.05.15. 19:46:09

a helyi focicsapat 3:0-ra kikapott az mtk-tól és 7. helyet érte el az nb1-ben.

ilyenkor azt szokták követelni a szurolók, hogy nekik is legyen közvetlen beleszólásuk a városi sport club működésébe. hiszen ők ennek a városnak a polgárai. az ő adójukból épült a stadion, stb. követelik, hogy kollektivizálják az egyesületet.

ez a polgári konzervativizmus és nemzeti radikalizmus elegye.
www.youtube.com/watch?v=t3WchDHfZf8
és a polgári radikálisok azt mondják, hogy ezek nácik. tehát el kell adni a klubot idegeneknek. gyarmatosítók. a polgári réteget a lehető legszűkebbre szorítanák.

Gery87 2022.05.15. 19:51:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

dehogy, ez nem a polgár, ez az elit, a tőkés, a gazdag örökös, lottónyertes...

Gery87 2022.05.15. 19:54:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Vagyis vállalkozó vagy és magadnak dolgozol, vagy alkalmazott de igen jó alkupozícióbana piacon és ezért válogathatsz + van anyagi tartalékod, nem kötelező minden szart azonnal elvállalni és bárhol dolgozni, nem fogsz gondba kerülni ha nincs azonnal állásod..... kb ennyi az anyagi része a dolognak.

GyMasa 2022.05.15. 21:09:27

@cvsvrs:
"piaci alapon nehéz lett volna kimenni a gyerekekkel magánsport klubokat körbejárni"
Hát, ha a sportklubbok piaci alapon működnek, akkor elemi érdekük, hogy önként, és ingyenesen résztvegyenek egy ilyen népszerűsítő kampányban, hiszen ez egy kiváló, ÉS ingyenes lehetőség nekik, hogy kiválogassák maguknak a tehetséges fiatalokat.

GyMasa 2022.05.15. 21:11:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Szerintem ez rossz definíció!
A polgár szerintem olyan ember/család, akinek a bevételeinek csak max 50%-a megy el egy felső-közép életszinvonal fenntartására és képes emelett is a tőkefelhalmozásra.
Akikről te beszélsz, azok a mágnások.

midnight coder 2022.05.16. 08:51:36

@GyMasa: Mit értesz felső/közép alatt? Fapados repülős út a Kanári szigetekre már az? Vagy csak business classon repülve? Vagy kis hazánkban egy nyaralás Mészáros elvtárs valamelyik műintézményében ugyanennyiért?

Serény Vélemény 2022.05.16. 08:59:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"Polgár = aki képes megélni munkavégzés nélkül."

Szerintem nem, aki képes megélni munkavégzés nélkül, az a "gazdag ember" - bibliai definíció szerint. De a legtöbb "gazdag" ember is dolgozik valamit a Bibliában, és a legnagyobb katasztrófát pont az okozza, amikor nem akar dolgozni, csak hedonista életvitelt folytatni.
Lásd még: Lukács evangéliuma, 12:16

2022.05.16. 15:08:27

@GyMasa:
orbán is azzal bassza szét a focit, hogy kvázi szabad piaci alapon szervezi. és a birkózó is focistának megy. kutyaütő focistaként is többet keres, mint egy küzdősportban.

2022.05.16. 15:17:20

@GyMasa:
orbán sportpolitikájával nem az a probléma, hogy nem piaci. amit az ellenzék mond. túlságosan is az.

ez ügyben messze a legjobban a szocializmus működött. a megyei sportiskolában azt mondták, hogy válassz sportágat. és a birkózót nem engedték focistának. a legtöbb magyar védő cselgáncsos. nem a labdát nézi hogy rúghatná el, hanem a támadót. hogy rúghatná fel.

kiskorban bandi bá nem látja a különböséget. azt látja, hogy ez egy kemény kötésű gyerek. jó védő lesz belőle. nem arról van szó, hogy bandi bá tökhülye a focihoz. hanem nincs ott mellette a judo edző. aki azt mondja, hogy öcsi, itt van egy támadó. vidd le a földre. döntsd fel. a legtöbb focista védő húzza, ráncigálja a mezét, mint egy cselgáncsos.

2022.05.16. 15:41:38

érthető ugye. a röplabdásból is lehet focista. ugrik felfelé a szögletnél. és úgy ugrik fel, mintha el akarná ütni alabdát. a fejével néz körbe. az ilyen játékos röplabdás. és nincs a válogatón a röpladba edző. öcsi, te a labdát elsősorban nem fejelni tudod, hanem elütni. kis korban nem feltétlen lehet látni a különbséget. csak akkor ha ott van a röpi edző. piaci alapon nincs ott, mert piaci alapú röplabda nincsen. a röplabdás is focizik.

vagy vannak erőtlen teniszezők. a világranglistán lehet 200-300 is. az magyar mércével csúcszuper. azzal pénzt keres. csak tollaslabdázónak való. látszik rajt,a hogy nem egy temesvári andrea, női tenisz nagy része tollaslabdázó. férfiak is. kicsiben még nem látszik a különbség. öcsi, te pingpongozzál, ne teniszezzél. egy kutyaütő teniszező edzéssel elérhet oda, hogy sokszorosát keresi egy pingpongosnak. szabad piaci alapon elviszik teniszezni.

általában az összes sportolót focizni.

GyMasa 2022.05.16. 15:51:21

@midnight coder:
"Mit értesz felső/közép alatt?"
AMikor az egyénnek/ csaadnak nincsenek napi megélhetési gondjai, és havonta a bevételeik 50%-a felett tudnak félretenni amellett is, hogy nem garasoskodnak.

" Fapados repülős út a Kanári szigetekre már az?"
Nem, az nem az, az csak a haladó woke balosok fejében luxus.

" Vagy csak business classon repülve?"
Az már polgári. De a nem fapados rendes repülöjegy is polgári. Azért 3 gyerekkel egy Japán útnak csak a repülöjegyei kerülnek majd 3-4000 EUR-ba.

"Vagy kis hazánkban egy nyaralás Mészáros elvtárs valamelyik műintézményében ugyanennyiért?"
AZ határeset, de szerintem az még nem az a polga´ri, amire én gondolok.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása