magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

CPAC

Hülyeség, de hasznos hülyeség.

Az amerikai jobboldal és a kelet-európai jobboldal nem testvérek, legfeljebb távoli rokonok.

A CPAC a kőkemény amerikai konzervatívizmus szervezete, leegyszerűsítve kb. 4 fő elve van ennek a szerveződésnek:

  • a hagyományos értékek védelme, a család, a házasság hangsúlyozása, az abortusz nyílt és a homoklobbi rejtett ellenzése, sajnos sokszor mindez keverve újprotestáns marhaságokkal, lásd 6000-éves Föld elmélet, darvinizmus elleni ádáz harc, újprotestáns szexuális etika, s hasonló ökörségek,
  • az USA szerepe mint valamiféle Istentől adott ország képzete, melynek küldetése van a világban - ennek legdurvább alakja, hogy az amerikai alkotmány Isten által lett ihletve,
  • ultraliberális gazdaságfilozófia, amerikai konzervatív szemszögből már az is kommunizmus, hogy van államilag biztosított munkszabadság,
  • felvilágosodáskori radikális individualizmus.

Na most, nem kell magyaráznom, hogy a fentiek közül az utolsó 3 teljesen idegen egy kelet-európai konzervatív számára, legalábbis ha a "konzervatív" szót helyi jelentésében értjük, s nem sátánista "européer" módon. (Mondtam már, hogy ha európéert vagy modern európai konzervatívot látok, kibiztosítom a fegyveremet?)

Azaz a 4 pontból egyedül az 1. pont az összekötő kapocs, az is fontos fenntartásokkal. Pl. épeszű kelet-európai nemhogy nem harcol a Biblia újprotestáns értelmezéséért, hanem azt alapból kiröhögi.

Valójában itt arról van szó, hogy az emberek nem tájékozódnak, hanem érzelmek alapján politizálnak. Ha egy amerikai konzervatív törzsszavazó megismerkedne alaposan Orbánék gazdaságpolitikájával, üvölteni kezdene a "komcsi Orbán" ellen. Ha pedig egy konzervatív magyar törzsszavazó megismerkedne alaposan Trumpék gazdaságpolitikájával, megállapítaná, hogy Trump egy fanatikus ballib és bizonyára Soros közeli embere.

S mégis de örülnek egymásnak! Aminek az alapja egyedül az "ellenségem ellensége" elv. Az amerikai konzervatívokat támadják az ottani liberálisok, a magyar konzervatívokat meg a magyar liberálisok, így nyilván összetartunk, s az se számít, hogy még az amerikai liberális se azonos a magyar liberálissal.

Végülis semmi gond, míg ez ezen a szinten marad. Diplomácia a neve.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4817835617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élesi 2022.05.22. 07:17:36

A legjobb, amikor az amerikaiak a kereszténység zászlóvivőinek állítják be magukat, miközben abszolút zsidó mentalitásuk van. Amikor meghallom, hogy "American exceptionalism", egyből az ugrik be róla, hogy ők is választott népként gondolnak magukra, akiknek mindent szabad, mert az ő érdekük Isten akarata. A neoprotestáns puritánok kedvenc témája a családi és közösségi programok, valamint helyi és országos közügyek helyett a ledolgozott órák száma, a bevételeik alakulása, az üzleti lehetőségek és a tőzsde mozgása. Templomba is csak azért járnak, hogy magasabb profitért imádkozzanak. De még mindig egy fokkal jobbak, mint az érzékenyített, nagyvárosi lila hajú elmebetegek, akik azt se tudják, hogy fiúk-e vagy lányok.

midnight coder 2022.05.22. 07:33:23

Ebbõl az utolsó európai szempontból is elfogadható - azok a rendszerek, ahol a kollektivizmust az individualizmus elé helyezték, eddig mindig a nagy és az óriási szopás között voltak az átlagpolgár számára.

Általában az, hogy magukat nagyon okosnak gondoló emberek kitalálják, hogy a dolgok hogy legyenek - akár úgy, hogy a szabályokat vallási köntösbe helyezik - elég ritkán mûködik jól. Lásd Pl. anno Indiában valaki okos kitalálta, hogy ne zabálják fel a polgárok a tehenet, ezért aztán vallási szabályt csináltak ebbõl. Az eredény egy rakás szemetet zabáló, éhező "szent" tehén, és egy rakás éhező indiai.

Néha szükség van közösségi szintű szabályokra, Pl. polgári törvénykönyv, határvédelem, stb. de ha ez túl van tolva, az észak-koreához vezet. Ugyanez a helyzet a gazdasággal is. A hatalomnak azt a minimális szabályozást kell produkálnia, ami az állampolgárok érdekeit még megvédi, de a szabadságukat ezen túl nem korlátozza. Ellenkező esetben Észak-Korea alakul ki - az emberek nyomorognak, miközben látástól mikulásig dolgoznak azon, hogy a zsírdisznónak elkészüljön a világ legdrágább tűzijátéka.

midnight coder 2022.05.22. 07:36:54

@élesi: Alapvetően ezzel a protestáns gondolkodással - a lapos föld dolgon túl - nincs nagy gond, pláne mert ezek a közösségek azért sok mindenről és mindenkiről gondoskodnak is. A gond intkább az, hogy itt Európában nem hasonlóan gondolkodnak a politikusok, azaz az európaiaknak nem Európa és az európaiak az elsők, hanem az amerikaiak, a közel-keleti iszlamisták, az afrikai négerek - és az európai polgár valahol a fontosságis sor legvégén van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.22. 08:19:21

@élesi:

Az angolok találták ki. E szerint az új kiválasztott nép nem a zsidó, hanem az angolszász. Lásd, a zsidók megölték Jézust, ezért Isten levette róluk áldását, s most az angolszászok az új isteni nép.

A neve brit izraelitizmus.

Az USA-ban nagyon népszerű volt már a XIX. században.

Serény Vélemény 2022.05.22. 09:39:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerintem nem, ez egy fajta helyettesítési teológia.
Egyébként meg “ kiválasztott népnek” lenni nem egy eufórikus életérzés.
Ugyanis legalább annyira szívás, amikor nem funkcionál jól az erkölcsi-szellemi alap, mint amikor a Lukács 11-ben: “Akkor elmegy, és maga mellé vesz más hét lelket, magánál gonoszabbakat, és bemenvén ott lakoznak; és annak az embernek utolsó állapota gonoszabb lesz az elsőnél.”

Ezért is esett néhány év alatt szanaszét a brit birodalom, és döglődik az amerikai…

2022.05.22. 09:59:48

@midnight coder:
"mert ezek a közösségek azért sok mindenről és mindenkiről gondoskodnak is."
Azert vannak szazezer szamra hajlektalanok, millioszamra meg kemeny kabitoszeresek usakiaban, mert ezek a fa...opó alkereszteny kozossegek gondoskodnak roluk. Azt kevesen tudjak, hogy peldaul a jotekonykodas az egyik legjobb uzlet usakiaban, a profitjuk 75-90 %-at megtarthatjak adomentesen ezek a vallasi szervezetek.
---
Akhmat sila! :)

2022.05.22. 11:27:14

az amerikanizmus az individualizmuson alapul és az európai a polgári fejlődés alapja a kollektivizálás és a nagyfokú önkormányzatiság. az ázsianizmusból utóbbi hiányzik.

két tipikus hétvégi polgári rendezvény.
a populista. a rádió 1 roadshow-ja. ahol a köznép találkozhat a népszerű műsorvezetőkkel.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5085/220520balazsekroadshow_ksz_(37).jpg
az elitista. könyves piknik.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5090/220521konyvbarataipiknik_msz_(30).jpg
előbbi kissé tré, utóbbi kissé sznob. de tkp. egyiken se gáz részt venni. egy akármilyen rossz pokróccal a legszegényebb is odaülhet piknikezni azért, hogy ő is felolvas egy részletet a kedvenc könyvéből. ezért kis ajándékokat kap. a "könyv barátja" matricát a kulturális alpolgármestertől. és a leggazdagabb is kisétálhat a térre a szegények nem fogják meglincselni. mert hát van balázs az olcsó népszórakoztatás nagymestere.

a fidesz szempontjából (mondjuk rogán antal nézőpontjából) ez olcsó szavazatvásárlás és permanans kampány. ez attól polgári, hogy egyik se kultúrharcos.

és attól européer, hogy mindkettő kollektivizált. a közösségi rendezvények főtámogatója az állam. amerikában is van roadshow. de az szabad piaci. ki lehet ülni a centrál parkba. de a kulturális alpolgármester és az állami színház művészeivel nem osztogat kis matricákat magdi néninek, hogy nagyon szép verset tetszett választani. magdi néni kap egy államilag támogatott színházbérletet. hanem üljél le a centál parkba és olvassál. ehhez nem kell a megyei pártbizottság. magyarországon döntően a megyei pártbizottság, vagy a központi bizottság szervezi meg. különben a főtéren hajléktalanok fekszenek, a közparkokat széjjelszemetelik.

2022.05.22. 11:50:42

budapest amerikanizmust akar. azt, hogy üljön ki a nép a central parkba individualista módon. és vegye meg a színházjegyet a broadway-en anélkül, hogy a helyi rendezvényen képviselve lenne a megyei pártbizottság, az országos rendezvény (a roadshow) a párt központi bizottságának kulturális rendezvénye lenne.

budapesten a fideszben is viszolyognak ettől. mert ez tkp. a szocializmus kultúrpolitikája. a fidesz része egy országos rendezőiroda (ori). amibe meghívják a kormányt támogató művészeket. ruzsa magdit, vastag csabit, keresztes ildikót. akárkit, akik nem ellenzékiek. és a művészek azt mondják, hogy hjó, így lehet elérni a közönséget, nem árt megalkudni a hatalommal. a kádári kisember gondolkodása. ezek vannak. ezeket kell szeretni. de nem olyan nagyon rossz ez. ez egy az egyben a kádárista kultúrpolitika.

és egyébként a gazdaságpolitika is kádárista. nyugat-német elvtársakkal épül egy új kgst. amerikában olyan nincs, hogy a multik a kormánytisztviselőkkel a nagy nyilvánosságban tárgyalnak. az állam adókedvezményekkel támogatja a beruházásaikat. hanem azt mondják, hogy eleve alacsony adók kellenek. és a kultúra is szerveződjön meg szabad piaci alapon. ohne kollektivizmus.

és az "ukrán" menekülteket is szervusz szergej típusú szocialista kultúra fogadja.
video2.dehir.hu/0522_MRSZ_Csaladi_nap_mix.mp4
lehet szidni a kádárizmust. a belpolitius ez egy az egyben kádárista. a külpolitika "horthyfasiszta".

2022.05.22. 12:02:45

@midnight coder:
"azok a rendszerek, ahol a kollektivizmust az individualizmus elé helyezték, eddig mindig a nagy és az óriási szopás között voltak az átlagpolgár számára."
Azert az individualizmusnak sem nyertese mindenki, sot! Peldaul a mezogazdasagban a 100-300 ha-on gazdalkodo egyenek, csaladok legtobbje sziv, hiaba csinalnak nagy penzeket, de annyit dolgoznak, mint az allat es a felelosseguk, gondjuk is aranytalanul megnovekedett. Ha kollektiven dolgoznanak, osszeallnanak vagy 4-en, 5-en, 10-en sokkal jobban jarnanak. De a torvenyek, az irigyseguk, feltekenyseguk - individualizmusuk - nem engedi meg ezt. Szivjanak csak: semmi szabadido, csaladi eletuk felbomlik, egeszseguk ramegy, raszoknak a piara, penzuk elertektelenedik, a draga, feleslegesen megvasarolt gepeikre felvett hitelek szoritjak oket, betegseg, rossz idojaras, termeny eseten uszik minden. Soroljam meg az "elonyoket"?
---
Eljen a kollektivizmus! Akhmat sila!
---
PS: Usakiaban, kanadisztanban nagyon sok kollektivan elo es dolgozo, egymast segito vallasi szekta es civil szovetkezet van, leginkabb a mezogazdasagban, de vannak pl. lakasszovetkezetek is, amiket az allam segit. Osszefogas nelkul sokan az eletben nem jutnanak sajat lakashoz, kulonosen a kisjovedelmu, nepesebb csaladok. Nagyon sok sikeres kis es kozepes ipari, kereskedelmi ceg tulajdonosai a ceg alkalmazottjai. De Europaban is sok orszagban vannak onallo, fuggetlen mezogazdasagi szovetkezetek, pl. Spanyolorszagban tobb ezer. A legnagyobb es leghiresebb kozuluk a Modragon Corporation. De az izraeli kibutzok is kollektiv gazdasagi es elet kozossegek, amik nagyban hozzajarultak Izrael allam megalakulasahoz, tarsadalmi, gazdasagi, katonai sikereihez.
A lenyeg az, hogy a kollektivizmusnak sok elonye van az individualizmussal szemben. Leginkabb az IT szektorban dolgozo narcisztikus "wannabe", ubermench szociopata egyenek esnek hanyatt az individualizmus Istene elott. :) A szamitogep atprogramozta akaratukon kivul is az agyukat. :) Meg az, hogy a Star Trek-en nottek fel, nem a Kommunista Kialtvanyon, a Timur es csapatan, a Pal utcai fiukon vagy esetleg a Biblian. :)

Gery87 2022.05.22. 12:22:50

"A CPAC a kőkemény amerikai konzervatívizmus szervezete,"

Nem tudom mi taszít jobban a tipikus jenki újprotestáns hibban vallási baromságaik vagy a neoliberális gazdaságpolitika.
Ezek nem normálisak.

"Az amerikai jobboldal és a kelet-európai jobboldal nem testvérek, legfeljebb távoli rokonok."

Mindegyik a rendszeren belüli bilivihar része, ami semmi lényegin nem változtat, de húzza az időt.

midnight coder 2022.05.22. 12:23:31

@тельня́шка: Az USA-ban a drogozó-hajléktalan csapat az tipikusan nem ezeknek a közösségeknek a tagja - vagy soha nem is volt, vagy elhagyta azt. És azért van arrafelé több drogos, mert egyrészt ennek ott elég nagy hagyománya van, másrészt jóval nagyobb a szabadság. Európa az USA-hoz képest egy rendőrállam. És hát, Rákosi és Szálasi idején is nagy rend volt.

Gery87 2022.05.22. 15:11:27

@midnight coder:

"Európa az USA-hoz képest egy rendőrállam."

Viccelsz ugye?
Soha annyiszor nem hallottam még "vigyázz, ott egy rendőr!" mint ott, ami nem jelenti hogy basztatva van mindenki, csak épp mutatja mennyire be vannak fenyítve....
Szabály szabály hátán, mindenkinél lehet fegyver, rengeteg az elmebeteg, mindenki "érzékeny" és érzékenyítve van, semmit nem szabad mondani, viccelni...és ez csak rosszabb lett az utóbbi 10 évben.

midnight coder 2022.05.23. 07:19:02

@Gery87: De ha nem csinálsz semmit, nem basztatnak. Másrészt, jóval nagyobbak a társadalmi különbségek a csórók és a gazdagok között. Ott ha csóró vagy, még csak orvosi ellátásod sincs, de ha nem jó a biztosításod, akkor is egy ház ára mehet rá a kezelésedre.

Más kérdés, hogy kis hazánkban meg simán belehalhatsz egy kórházi fertőzésbe, mert arra sincs pénz hogy takarítsanak, mert hogy az utcáról behozott hajlékonyt gyomrát mosták abból a pénzből.

És hát, az amcsiknál a négerkérdés legalább akkora kérdés mint nálunk a cigány. Sok-sok kiscsávó már eleve úgy nő fel, hogy ő "gangsta" akar lenni és nem mérnök. Plusz, ott is van egy rakás ember, aki max. összeszerelésre jó, de az összes ilyen melót ma már vagy gépek végzik, vagy kínába vitték.

midnight coder 2022.05.23. 07:26:34

@тельня́шка: "Peldaul a mezogazdasagban a 100-300 ha-on gazdalkodo egyenek, csaladok legtobbje sziv, hiaba csinalnak nagy penzeket, de annyit dolgoznak, mint az allat es a felelosseguk, gondjuk is aranytalanul megnovekedett. "

Az az egyén döntése, hogy akar-e szerveződni. Van amikor akar - Pl. az osztrákoknál is van ilyen, amikor a gazdák úgy döntenek, hogy közösen vesznek valamit, vagy létesítenek egy élemiszeripari üzemet. És az megint egy másik dolog, amikor jön állam bácsi, és azt kérdezi, hogy no te rohadt büdös kulák, akarsz-e hallani csasztuskát? Az előbbi az individualist, az utóbbi a kollektivista állam megoldása.

Amúgy lehet, hogy számodra fura, de eléggé más az, amikor a saját földeden a saját boldogulásodra végzed a munkát amit szeretsz, és más az, amikor munkabérért csinálsz valamit amit utálsz. Ha csak ez utóbbit ismered, akkor nyilván szánod szegény parasztot.

Én a programozást szeretem, és ez is a melóm, de vidéken nőttem fel, és valahol meg tudom érteni azt is, akinek a földművelés az élete.

midnight coder 2022.05.23. 07:28:05

@тельня́шка: "Meg az, hogy a Star Trek-en nottek fel, nem a Kommunista Kialtvanyon, a Timur es csapatan, a Pal utcai fiukon vagy esetleg a Biblian. :) "

Vagy a Mein Kampf-on.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.23. 08:03:47

Nekem ezért szokott tetszeni amikor a John Birch Társaságot szélsőjobbodalizzák. Az a társaság olyan szinten libertáriánus mint a SZDSZ+Momentum*100.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.23. 09:17:06

@Deak Tamas:

Pontosan erre is utaltam.

A CPAC gazdaségi elképzeléseihez MZP köre mérföldekkel közelebb áll, mint a Fidesz.

Mondjuk ezek körök fő mo-i képviselője Kész Zoltán és a HVG Kapitalizmus blogja. A Kész Zoli 2 héttel ezelőttig még MZP egyik helyettese volt, csak most vesztek össze, de szimpla pénzügyek miatt. A Kapitalizmus blog meg nem véletlenül ment a HVG-n éppen.

CPAC-szemmel Orbán nagyjából leninista.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása