magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A halandzsa és a fasiszta ebéd

Elolvastam a magyar kamu-újbaloldal legújabb sztárjának, Jason Stanley-nek a főművét, a Hogyan működik a fasizmus: a mi és az ők politikája című írást.

Nem csalódtam: zavaros halandzsa az egész.

Az alapötlet: a fasizmus meghatározása. Nos, a szerző szerint a fasizmus 10 jellemzője:

  • mitikus múltkép,
  • propaganda,
  • antiintellektualizmus,
  • valóságtagadás,
  • hierarchia,
  • áldozati szerep,
  • törvény és rend,
  • szexuális szorongás,
  • szívhez szóló beszéd,
  • a közjólét és az egység lebontása.

A szerző szerint ezek együttes megléte jellemzi a fasizmust, bár nem pontosít: hánynak kell meglennie pontosan.

A könyv egyébként azért hozza lázba a magyar ballibbantakat, mert a szerző több magyar példát is felhoz a fasizmusra.

Már maga a meghatározás is meglepő. Aztán a könyv 10 fejezete egyenként taglalja az egyes pontokat. Ekkor végképp kiderül: az egész iromány teljesen komolytalan.

Íme egyenként.

Mitikus múltkép. Valójában minden múltkép egy mesterséges narratíva, azaz mitikus. A szerző szerint pl. nagy baj az a magyar múltkép, mely szerint a magyarok megvédték a nyugatot a törököktől. Az persze igaz, hogy ez ebben az alakban tényleg marhaság, de ettől még miben is káros és fasizmus?

A szerzőnek kedves ügyek is mítoszokon alapszanak egyébként, mondjuk a homoklobbi vagy a BLM történelemképe.

Tulajdonképpen a szerző szerint az a káros mítosz, ami neki nem tetszik, míg ami tetszik neki, az nem mitikus múltkép. Ez azért elég kevéske egy tudományos igényű meghatározáshoz.

Propaganda. Ahogy a szabadságharcos-terrorista megkülönböztetés: itt meg az én szövegem tájékoztatás, a tiéd meg propaganda.

A szerző szerint nincs joga szólásszabadságra annak aki az "alapértékek" ellen van. Alapérték meg az, amit ő annak mond. Sakk-matt!

Antiintellektualizmus. Ahogy szinte minden fejezetben, itt is a csúsztatás eszközével él a szerző. Keveri a nyilvánvaló, nagy többség által elutasított nézetet az ellentétes nézettel. Pl. arra hivatkozik, a földrajz tanszéken sincsenek laposföldhívő professzorok.

Nos, ez a szovjet módszer volt annak idején: azt mondták, igenis lehetnek tudományos viták, ezekkel semmi gond, viszont nincs miért időt pazarolni az áltudományra. Majd minden nem tetsző álláspontot áltudománynak minősítettek. Ügyes módszer, talán Amerikában elmegy, de Kelet-Európában nemigen.

Magyarok számára ez érthető: a mindenkori ballib álláspont szakértőség, s minden más meg dilettantizmus. A szerző ismeri valamennyire a magyar viszonyokat, de azért nem elég mélyen.

Valóságtagadás. Ez alatt a szerző az összeesküvéselméleteket érte. Ismét ugyanaz, mint a propaganda: azaz van jó összeesküvéselmélet és rossz. Orbán beszéde a Soros-tervről természetesen rossz, míg az az állítás, hogy az oroszok nyerték meg az elnökválasztást Trumpnak 2016-ban meg jó elmélet. Miközben az előbbire sokkal több a tényleges bizonyíték, mint az utóbbira.

Hierarchia. Először is, hierarchia mindig van, csak az alapja más. A liberális hierarchia-ellenesség magyarra lefordítva azt jelenti: minden hierarchia megszüntetendő, kivéve a liberális alapút.

A szerző szerint az a hierarchia rossz, mely magát természetesnek vallja, azaz valamiféle isteni vagy születési jogon alapszik. Bevallom, én nem igazán látom be mi a lényegi eltérés a között, hogy egyrészt vannak eleve vezetőnek és alattvalónak születettek, másrészt meg mindenki egyenlőnek születik, de aztán a szorgalmasak, tehetségesek vezetővé küzdik fel magukat - miért kellene az előbbit fújjolni, az utóbbit meg tapsolni? A szerző egyszerűen nem veszi észre, hogy a két dolog között szinte nincs különbség.

Ráadásul mindez össze van kutyulva az America First Trump-jelszóval, mely egyáltalán nem hierarchiáról szól - közhelyszerű: az amerikai társadalomban a szegények között több a Trump-szavazó, mint a gazdagok között -, hanem ez az amerikai külpolitikát érinti, azaz Amerika elsősorban Amerikával foglalkozzon, ne a nemzetközi ügyekkel.

Áldozati szerep. Ez különösen vicces, mert ez minden oldalra igaz lehet és hamis is, nem általános vonás egyszerűen.

Ráadásul a szerző szerint van igazi áldozatiság és hamis áldozatiság. Így példaul a cionizmus és a BLM jók, mert reakciók a valós elnyomásra, legalábbis addig, míg nem jutnak hatalomra, mert akkor maguk is elnyomóvá válnak - a szerző zsidó létére természetesen palesztín-párti, ahogy ez divat az amerikai progresszív körökben, ennek tudható be a pontosítás.

Törvény és rend. Tulajdonképpen ez az egyetlen pont, ahol nehéz ellentmondani a szerzőnek: a különleges joggyakorlás valóban jellemzője a fadiszmusnak, persze nem csak a fasizmusnak, hanem a kommunizmusnak is. Én viszont nem tulajdonítanék ennek ekkora jelentőséget. A liberalizmusnak egyszerűen volt sok ideje egy az érdekeit szolgáló, kifonomult jogrendet létrehozni, mely képes kivédeni a rendszert veszélyeztető jelenségeket, így nem volt szüksége különleges jogrendre. A szovjet rendszer si a vége felé már így működött, teljesen törvényesen működött, szinte nem volt szüksége törvényen kívüli hatalomgyakorlásra.

Szexuális szorongás. A szerző szerint a fasizmus vonása a hagyományos családmodell védelme. Hát nem, ez szinte az egész világ vonása. A szerző teljesen bele van szorulva saját homoszexuális buborékába - kizárólag ezt jelzi e fejezete.

Jellemző, hogy a hagyományos családmodell védelme és a fajelmélet között erős kapcsot lát! De ez ismét csak az ő torz világáról mond el sokat.

Szívhez szóló beszéd. A magyar urbánus-népi viszály vázolása ez tulajdonképpen, a náci példákkal persze. Azaz a fasizmus harca az urbánus, kozmolita, romlott nagyváros ellen.

Persze ez se fasiszta, hanem alapvetően antikapitalista vonás. A hagyományőrzés és a progresszió konfliktusa. Közös vonás a kommunizmusban és a liberalizmusban, hogy a város a jó jelképe, a vidék meg a rosszé. A vidék igenlése pedig teljesen elterjedt, pl. a mai zöldeknél is.

A zsidóknál is létezik ez, természetesen bármilyen fasizmus nélkül: ott ez 2 város viszonya, Tel Aviv és Jeruzsálem viszálya, a modern és hagyományvesztő nagyváros szemben az Istenhez hű ősi várossal.

A közjólét és az egység lebontása. Itt arról van szó, hogy a társadalom fel van osztva érdemesekre és érdemtelenekre. Természetesen ez része a fasizmusnak, de valójában minden rendszernek.

Ebben a fejezetben ami értékes - sőt ez az egész könyv egyetlen értékes része - az az önmegvalósító sztereotípia leírása. Ez valóban egy létező valami, magam is gondolkodtam ezen sokat. Persze a fasizmusnak megint nincs sok köze ehhez.

Az önmegvalósító sztereotípia kb. az - s most saját példát mondok -, hogy pl. kijelentjük, hogy a cigányok nem akarnak dolgozni, majd a munkára jelentkező cigányoknak nem adunk munkát, így végül igazoljuk, hogy a cigányok tényleg nem dolgoznak.

Alapvetően a könyv mestermunka. Minden állításhoz van valós, jó érv is, csak éppen az csupán az adott kérdés egy kis részére valid, ráadásul sok másra is. Aki elgondolkozik, az persze ezt gyorsan észreveszi. Csakhát itt ettől nem kell félni: az olvasótábor zöme egyszerű hívő.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3317837091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.05.27. 13:39:10

a fasizmus egy totaltárius, nacionalista, korporatív rendszer.

mindenki egy állami korporáció (hivatásrend) tagja szakmacsoportok szerint. a fasizmusban van humanista, technokrata vonalvezetés. és ezek álá vannak vetve a népi nacionalista ideológiának úgy, hogy nincsenek magánkezdeményezések (a rendszer totalitárius rendre van alapova). semmi se lehet az államon kívül. mert jönnek a rohamosztagosok és azt szétverik. ez az ázsianizmus.

két nagy antifasiszta ideológia létezik. mindkettő azt mondja, hogy semmi sincs az államban. az egyik a kommunizmus. ez szociális (társadalmi) gyökerű. azt mondja, hogy minden magánjellegű. lehet egy belső önképed arról, hogy magyar vagy. de ezt kifelé nem mutathadod, mert az már magyarkodás. nacionalizmus. és azt láttuk, hogy hová vezet. auschwitz-birkenau. a törzsi háborúkat ezzel lehet letölrni. ez a jövő afrikanizmusa.

a másik a kapitalizmus. ez gazdasági győkerű. csak a magántársaságok és a tőkepiac alkalmasak kreatív alkotómunkára. ez az amerikanizmus.

az európaiságot többfelől lehet közelíteni. az egyik az államszocializmus. az totalitárius, szocialista és korporatív. az államszocializmusban minden közalkalmazott. és a reformokkal intézményi korlátok közé szorítva magánkezdeményezések is lehetnek mind a gazdaságban. mind a kultúrában. ez tkp. a szociáldemokrácia.

magánkezdezményezéseken alapul a gazdaság. de léteznek közbirtokosságok. a kollektivizálás nem erőszakos formái parlamentarizmus és nagyfokú önkormányzatiság mellett megengedettek. ez a liberális demokrácia.

mindezt az országgyűlés, kormányhivatalok ellenőrzése mellett. keresztény államnemzetekbe vetett hitre alapozva. ez a klasszikus keresztény konzervatív demokrácia felfogás.

és van az anarchizmus ami egy nyílt európa ellenesség. az amerikai demokrata párti külpolitika. illetve az európaiság felszámolása az egyesült államokban. az orosz agresszió pedig az orosz népi nacionalizmus és az oroszok vezette multietnikumú ázsianizmus kiterjesztése ukrajnára.

Gery87 2022.05.27. 15:21:32

"Bevallom, én nem igazán látom be mi a lényegi eltérés a között, hogy egyrészt vannak eleve vezetőnek és alattvalónak születettek, másrészt meg mindenki egyenlőnek születik, de aztán a szorgalmasak, tehetségesek vezetővé küzdik fel magukat"

??
Nem érted? Elég nagy baj!
Nem mindegy hogy már születésedtől fogva az elit tagja vagy függetlenül attól valójában milyen értelmi és egyéb képességeid vannak....elmebeteg, hülye, buta, ostoba, pszichopata ember ne legyen már vezető csak azért mert kékvérű családba született.

Meg aközött hogy nem tudjuk ki lesz belőled de az esélyt megadjuk hogy ha tehetséges és szorgalmas vagy akkor függetlenül attól hova születtél élhetsz vele!
Ez persze csak elmélet, a gyakorlatban így is nagy a szerepe annak hova születsz.
Csak nem mindegy hogy eleve semmi esélyed kitörni vagy legalább az elvi lehetőség adott!

Gery87 2022.05.27. 21:34:32

@cvsvrs:

Ezek a céhek, a város.
De a paraszt pl Mária Teréziától azt kapta jutalmul amit Dózsa felkelése után büntetésül: 52 nap robotot! Akkor gondolhatod mennyire volt szabad! Teljes röghöz kötés és alávetettség.

GyMasa 2022.05.28. 20:49:57

"Törvény és rend. Tulajdonképpen ez az egyetlen pont, ahol nehéz ellentmondani a szerzőnek: a különleges joggyakorlás valóban jellemzője a fadiszmusnak, persze nem csak a fasizmusnak, hanem a kommunizmusnak is.'
Akkor a nyugati, meg az Ausztrál lezárások miatt a nyugati országok fasiszták, vagy kommunisták?

"A közjólét és az egység lebontása. Itt arról van szó, hogy a társadalom fel van osztva érdemesekre és érdemtelenekre. Természetesen ez része a fasizmusnak, de valójában minden rendszernek."
Igen, pl.. a regersszív balsok is ott vannak ők, az "érdemesek" meg ott van mindenki más, aki nem 100%-ban ért velük egyet.
Ők az érdemtelenek!
És, ők annyira érdemtelenek, hogy simán belefér nekik a teljes eltörlés, és minden munkahelyről kirúgatás is, amivel gyakorlatilag a lincselés egy modernkori variánsát alkották meg (újra?)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.30. 08:06:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát én abszolút hálás vagyok hogy ezeket a baromságokat elolvasod helyettem és nekem nem kell :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.30. 08:11:19

@cvsvrs: de egyébként azt kell észrevenni, hogy alapvetően antifasiszta ideológia nem létezik. Az antifasizmus az ismert Komintern-határozat szövegéből és szóhasználatából ered, valójában természetesen antinácizmus, szimpla baloldali szélsőség.
Ha a fasizmus kifejezés valósabb tartalmát, vagyis a latin diktatúrákat vesszük, semmilyen ellenideológiát nem találunk. Érdemes végigolvasni a húszas évek sajtóját Itáliáról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.30. 09:58:12

@Deak Tamas:

Tájékozódni kell mindig. Aki nem ismeri az ellenséget, az hibát követ el.

Egyedül a populáris kultúrát vagyok képtelen követni, egyszerűen elalszom rajta. A nagy sikerekről csak akkor szoktam értesülni onnan, amikor már átkerülnek a közéleti hírekbe is. Pl. Susan Boyle-t akkor láttam ELŐSZÖR, amikor már normál közéleti lap is beszámolt róla - ez még, kiderült, nem is volt rossz, a nő tényleg tehetséges, nem csinált sztár. De a Gagnam Style esetében is először láttam a paródiát, mint az eredetit.

Vagy a magyar IHM esete: volt szám, amit tőlük hallottam, s csak utólag néztem meg mit is parodizálnak. Sajnos nem igazán jók, a több száz számukból talán 7-8 igazán jó. Nekem a kedvencem: www.youtube.com/watch?v=SksHCSiEXJQ - az a röhej, hogy egyszer tényleg találkoztam a Kozsóval, előttem állt sorba, s a hétköznapi életben is bohócnak öltözik.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.30. 10:06:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: teljesen igazad van, de szerintem annyira egykaptafát mondanak, hogy a címen túl már mást olvasni nekem fárasztó....
Legalább egy kicsi érintése lenne a valóságnak. Csak egy kicsi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.30. 10:09:56

@Deak Tamas:

A legjobb amikor még vitáznak is egymással az egyes frakciók. Az már tényleg Brian élete szint.

Pl. mi volt Kádár alatt: "államszocializmus", "államkapitalizmus", "bolsevik diktatúra", "keleti jóléti állam", "szocializmus", stb. - s az egyes frakciók néha annyira megharagszanak egymásra, hogy aztán szóba se állnak egymással.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása