magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kétségbeesés

Az ember két gyengéje a gyerek és a háziállat.

A gyerek iránti érzelem teljesen természetes dolog, alapvető ösztön a fajfentartás. Így a gyerek sérelmére elkövetett tett nagyon negatív megítélést eredményez, ez is az oka annak, hogy pl. a pedofíliát az átlagember nemcsak természetellenesnek, de undorítónak és aljasnak is tartja. Mert egyszerűen a kisgyerek nem arra való, hogy szexuális vágy tárgya, sőt akár csak normál szexuális tárgy legyen, miközben felnőtt nő esetében ezt csak feministák gondolják. Aki a barátnőjéről/feleségéről erotikus képet csinál, arra azt mondják: "mert szereti őt". Aki ugyanezt teszi kislánnyal, arra meg azt: "perverz állat". De ugyanez van a gyerekgyilkossággal is: szinte mindenki súlyosabbnak hiszi, mint egy felnőtt meggyilkolását.

A háziállat már kicsit más, a modern civilizációkban egyesekből ez az ösztön kiveszett. Emiatt pl. képtelenek megérteni egymást a háziállat-ellenesek és a háziállat-pártolók: az egyik tábor szerint kutya nem való lakásba, a kutyapiszok hatalmas baj, míg a másik tábor szerint a háziállat természetes szükséglet.

De talán a haszonállatoknál mindkét tábor egyetért. Pl. egy barbár, kegyetlen módon végrehajtott disznóvágás negatív érzelmet vált ki szinte mindenkiből, egy keményen kutyaellenes emberből is. Mert kell a disznó húsa, ezért azt meg kell ölni, de az ölésnek megvannak az évezredes szabályai, s aki másképp tesz, az barbár szadista.

A társállatoknál - lásd kutya, macska, hörcsög, papagáj, stb, - meg maga a társszerep a fontos azoknak, akikben él még ez az ösztön. Hányan lehetnek? Szerintyem az emberek kétharmada, de tudományos felmérést nem láttam erről, ez csak a saját nem-reprezentatív felmérésem. Lehet, hogy kevesebb: mivel én magam a "pro" táborhoz tartozom - jelenleg 6 darab háziállatom: 2 kutya, 2 macska, 2 papagáj -, lehet, hogy egy "contra" párti nem őszinte velem.

Mindenesetre közhely, hogy "gyerek vagy kutya a filmben" jó marketing eszköz.

Az utóbbi 2 hétben az ukrán propaganda elkezdett kutyázni. Sorra jönnek a képek ukrán katonákról kutyákkal. Ez a végső elkeseredés jele.

Van egy tippem: a következő az lesz, hogy részeg orosz katonák kutyákat gyilkolnak.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3817843125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.06.01. 06:28:30

Azért a képlet ennél bonyolultabb. :D Én például szeretem a kutyákat, de szerintem is abszurd, hogy sokan nagytestű kutyákat tartanak egy panelban például. Egyszerűen nem való oda, a kutyának sem jó.

kiskisutca 2022.06.01. 08:03:05

Én az ivartalanítással nem tudok mit kezdeni. Szerintem egy ivartalan állat nem 100%-os élőlény. Biodíszlet, zaba- és szarógép. :-( Persze mutathatja a boldogság és a vidámság jeleit, de így az egész számomra nagyon szánalmas.

Talán egy mentett (sérült, beteg, sokat szenvedett) kutya vagy macska befogadását, boldogítását el tudom fogadni, de ez csak az esetek elenyésző része.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.01. 09:52:45

@_Neville:

Megszokja a kutya. Olyan ez mint az ember úszómedencés villa nélkül: az emberek 99 %-a megszokja.

midnight coder 2022.06.01. 10:41:52

Igazából a "társállat" tartása pont olyan betegsége a civilizációnak mint a pávatollal a seggben felvonulás. Egy normális, természettől nem elszakadt civilizációban a kutya max. haszonállat, ahogy a macska is. Az előbbi őrzi a házat, az utóbbi megfogja az egeret. Egy normális falusi parasztnak eszébe nem jutna Bodrit bevinni a házába, az meg hogy az ágyába engedje...

élesi 2022.06.01. 11:05:14

@midnight coder: Úgy-úgy. Sosem értettem, mit keresnek állatok a tizedik emeleten...

GyMasa 2022.06.01. 11:20:03

Ehh, pedig a macskák jobban mennek minden videos felületen...
Igaz az Ukrán háború viszonylatában nem a macska a legjobb állat, hiszen viszonylag kevés, jól képzett robbanóanyag kereső macska van...
Meg betanítani is nehezebb (majdnem lehetetlen) őket bármire.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.01. 13:25:03

@GyMasa:

A macskával kevesebb gond van. Nem kell sétáltatni, nem akar folyton az ember mellett lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.01. 13:26:08

@midnight coder:

A háziállattartás ugyanaz, mint a horgászat és a vadászat - ősi ösztönök túlélése.

Gery87 2022.06.01. 15:12:49

"A háziállat már kicsit más, a modern civilizációkban egyesekből ez az ösztön kiveszett. Emiatt pl. képtelenek megérteni egymást a háziállat-ellenesek és a háziállat-pártolók: az egyik tábor szerint kutya nem való lakásba, a kutyapiszok hatalmas baj, míg a másik tábor szerint a háziállat természetes szükséglet."

Semmi köze az ösztönnek ahhoz hogy tartasz e lakásban kutyát, meg hogy viszonyulsz a kutya szarhoz! Ez még csak nem is háziállat-ellenesség!
Az hogy téged nem zavar egy kutya a pöttöm lakásban meg hogy szedni kell a piszkát...azt ne fogd az ösztön meglétérre vagy nem létére. ez nem ösztön kérdése. Szerintem eleve nincs is ilyesmi ebben a kérdésben.
Nekünk macskáink vannak, de sose kellene kutya, az a fajta kötöttség meg kiszolgálás amit igényel nem vállalható számomra...én nem fogom a szarját szedegetni egy állatnak:) pláne nem való lakásba, de a macska sem való oda!

"Pl. egy barbár, kegyetlen módon végrehajtott disznóvágás negatív érzelmet vált ki szinte mindenkiből, egy keményen kutyaellenes emberből is. Mert kell a disznó húsa, ezért azt meg kell ölni, de az ölésnek megvannak az évezredes szabályai, s aki másképp tesz, az barbár szadista."

megint csak semmi köze ennek a húshoz meg tradíciókhoz meg ösztönökhöz!. A legtöbb ember nem lát vágóhidat se disznóvágást és pláne nem érdekli az egész, hogy hogy lesz a hús...
Egyszerűen a kínzást, erőszakot utasítja el az ember.
Az hogy valaki kutyás nem kutyás megintcsak sehogy nem jön ide.

Gery87 2022.06.01. 15:16:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És a szomszédok megszokják?:)
Azért nem való lakásba kutya és a legtöbb embernek a kifogása az ottani tartása ellen az hogy ugat, összejárja a lépcsőházat és tele van a környék kutya szarral..
Nem urbánus környezetbe való.
Szóval ez még csak nem is kutya meg állat ellenesség.
Maga a következmény elleni reakció.

midnight coder 2022.06.01. 19:04:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nincs igazából ilyen ősi ösztön - a primitív népek sem gyerek helyett tartják a kutyát. Ez az egész hiszti az állatok körül csak a nyugati civilizáció hanyatlásának az egyik tünete. A csaj gyerek helyett karriert csinál, aztán a férjet, gyereket a macsek vagy a panelpatkány pótolja.

Ennek már csak a fokozása ez:
index.hu/mindekozben/poszt/2022/06/01/50-even-belul-virtualis-gyerekekkel-babazhatunk-egy-szakerto-szerint/

Ez szépen megoldja majd a bolygó túlnépesedését. Csak az a baj, hogy nem azokban a fejlődő országokban, ahol amúgy is probléma a túlnépesedés.

midnight coder 2022.06.01. 19:08:07

@Gery87: Ja, meg az is felemelő amint egy-egy nyári estén az utcán sétálva minden ház sarka bűzlik a kutyahúgytól, mert 50 kutya jelöl meg minden házat. És a kutyagumit van aki összeszedi a kutyája után, de a jelöléssel nincs mit csinálni.

Gery87 2022.06.01. 20:06:42

@midnight coder:

A természet megoldja: a túl "okos" rasszok kiirtják, felszámolják magukat mert a technológia pazarló és véges, a kényelem pedig meddő társadalmat okoz. A köldöknézegető, boci tekintetű, védekezni nem tudó, és nem is akaró hülyék meg szaporodnak, de legalább meghalnak 40 évesen AIDS-ben.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása