magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az SZDSZ örök

A magyarságtól szabad és független jómadarak szellemisége olyan, hogy nélkülözhetetlen. Bármilyen alakban is, de mindig jelen vannak.

Sajátos magyar vonás egyébként az öngyűlölet. Persze marginálisan mindenhol van ilyesmi, mondjuk jó példa erre az USA progresszív értelmiségének fehér része, aki a négereknél háromszor hangosabban áll ki a BLM mellett. Különösen vicces típus a progresszív amerikai zsidó értelmiségi, aki magát palesztín kendőbe burkolva éjjel-nappal Izrael ellen harcol.

Mindenhol jelen van tehát, de sehol se olyan hangsúlyos, mint Magyarországon. Talán még Oroszországban létezik ez a jelenség erősebben: ott a nagyvárosi orosz értelmiség egy része az életét tette fel az orosz értékek elleni küzdelemre: annyira elvakultak, hogy még az ország nevét se hajlandók kimondani rendesen, helyette annak gúnynevét mondják Россия (Rosszija) helyett Рашка (Raska).

A jelenséget már a XIX. század végén megmagyarázta Augustin Cochin francia történész. A modernitást egy kicsiny szellemi elit szervezte meg szerinte, utalva ezzel a korabeli felvilágosodási eszmét terjesztő különféle vitaklubokra. Ezek jellemzője, hogy mélyen megvetik a nagy többséget, mely nem hajlandó a "világosságot" befogadni. A kis elit ezért missziójának tartja, hogy felvilágosítsa, "felszabadítsa" az ostoba népet, mely arra is képtelen, hogy saját érdekeit felismerje, akár erőszak is indokolt ezért. Hiszen ez jó erőszak, mely az ostobákat felszabadítja saját maguk alól!

S aztán mi van, ha már minden jogot megkapott a nép, s ezzel mégse él? Mert van általános szavazati jog, szervezkedési jog, vannak felvilágosult pártok. S a nép mégse ezekre szavaz.

A jelenség ismert a mai magyar közéletből: a magyar genetikusan alattvaló, mucsai bunkó, veleszületett fasiszta rasszista.

Szerencsére mindig akadnak éles liberális eszmék, akik még ezen is átlátva megtalálják a baj gyökerét. S most idézek: "A fél XIX. századi magyar irodalom fasiszta hőbörgés, Vörösmarthy Mihály pl. dísztagkönyvet kapott volna az NSDAP-ben a Szózatért." - a szerzőt nem írom meg, mert nem érdemli meg. Akit név szerint kritizálok, azt tisztelek is, mert az ellenségszámba vétel a tisztelet egy fajtája. Ez viszont nem ellenség, hanem nulla. Ezzel a típussal nem a vita vagy a jog eszköze szükséges, hanem a pofánverés és agyagba döngölés.

Én egyébként mégis örülök az ilyeneknek. Minél több marhaságot gágognak, annál kisebb az esélye, hogy ez a típusú emberszabású valaha is hatalmat kap a kezébe ismét.

bevallom, nekem egyik se túl szimpatikus, de ha nagyon kell választani, a jobb oldalon lévő kicsit kevésbé riasztó pofa

Címkék: közélet
101 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7317850305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2022.06.09. 12:35:41

Úgy emlékszem a jobboldali egy profi bokszoló. Senki nem ismeri a pártállását, ezáltal még az sincs kizárva hogy az szdsz-re szavazott. Ezek meg pont vele próbáltak riogatni. Ezután a Jobbik köszönhette az ingyen kampányt a szadesznek.

Gógita 2022.06.09. 12:51:42

Az ön- és nemzetgyűlölet pusztító rákfene.
Utóbbit még értem is, csak azt nem, hogy ha így van, miért maradnak adott nemzetben? Vagy valójában nem is, csak ott laknak?!

Az előbbi azonban durva meghasonlás.
És most világszerte ezt látjuk. Ami nyilván egy masszív és régóta adagolt agymosás következménye.
A fehérek fehér gyűlölete, a keresztények keresztény(egyház) gyűlölete, a zsidók zsidó gyűlölete (ami persze egyenes következménye az elhagyott Istennek, előbb lettek ateisták!), vagy a magyarok magyar gyűlölete...

2022.06.09. 13:13:18

a brutális károkat nem az szdsz, hanem budapest okozza ennek az országnak. és azért, mert többségében az nem magyar. mindenfélék vannak. magyarkodók nem kevesen. magyarok alig.

tűz fal 2022.06.09. 13:15:13

@Gógita:
Ballib reakció ha azt mondod nekik, hogy a nyugat a gyarmatosítás következtében gazdagodortt meg: "Hazugság! Összeesküvés-elmélet! Nyugat-gyűlölet!"

Ballib reakció, ha a médiájuk azt üzeni nekik, hogy minden fehér ember bűnös elnyomó, gyarmattartók utóda, és ezért vezekelniük kell: "Úgy van! Térdeljünk! Csókolgassuk feketék lábát! Már az óvodában tanítsuk meg a fehér gyerekeknek, hogy ők rasszista elnyomók!'

2022.06.09. 13:43:43

a politikai pártokat leszámítva. budapest központtal semmi nem jött létre ebben az országban. se nemzeti nagyvállalat, se nemzetközileg elismert közintézmény, semmi. az szdsz és a fidesz is fellép azzal az igénnyel, hogy kizárólagos módon vezessék az országot, mégpedig a budapesti pártközpontból. és ez nem működik.

_Neville 2022.06.09. 13:47:08

Amúgy ezzel a 2009-es EP kampánnyal a Szadesz igazán házhoz ment a pofonért :D Megkapták a választ, és azóta se képesek elfogadni: egy szűz szektán kívül a kutyának se kellenek.

_Neville 2022.06.09. 13:48:30

@cvsvrs: Attól, hogy felmondod a sok vidékfóbiás belpesti libsi barom hülyeségeit inverzben, az nem lesz kevésbé hülyeség.

2022.06.09. 14:09:56

@_Neville:
az szdsz vidékfóbiája se feltétlen hülyeség. azért nem véletlen az sem, hogy az szdsz 2010-ig a második legerősebb párt volt az országban. hol az mdf, hol az mszp, hol a fidesz mögött.

2022.06.09. 14:26:17

budapest etnikai összetétele lényegesen különbözik a magyar vidék népességétől. ennek történeti okai vannak. nem azt állítom, hogy ez vagy az jó, vagy rossz. hanem különböző. nagyon mást akar az egyik, mint a másik.

ez ugye nyilvánvaló az szdsz és a magyar vidék vonatkozásában. lásd vörösmarty náci, mert hát olyat mert leírni, hogy hazádnak rendületlenűl légy híve, oh magyar. és ez a fasizmus előszobája. innen már egy lépés a zyklon-b. mert egy német vagy egy zsidó származású ne lehetne választott hazájának híve? dehogy nem lehet.

a probléma az, hogy ha az idegen nemzetség a fővárosban összpontosul, akkor ha akarja ha nem, egy elnyomó elit lesz. a legjobb esetben gazdasági semmirekellő, mint a budaiak, alkalmatlanok még arra is, hogy vidéken cégeket vezessenek, nemhogy külföldre vigyenek ki tőkét. vagy kultúrfasiszta, mint a pestiek. akiknek belföldi kapcsolataik nincsenek.

és ez elsődlegesen abból adódik, hogy az idegen népesség nem oszlik el a települések között. hanem egyetlen városban, a fővárosban és annak környékén élnek. ez egy etnikai probléma. ami nem újkeletű.

Boldeone2 2022.06.09. 14:41:40

@cvsvrs: A kèrdès csak az, hogy mi az oka a főváros - vidèk dichotómiának , ès miért nem csökkennek az ellentètek , gyakorlatilag èvszázadok óta lètezik ez...A magyar polgári kultúra megteremtèsèben a zsidó, nèmet nèpelemek játszották a legnagyobb szerepet. Közülük került ki az èrtelmisèg java rèsze...
A Horthy - rendszer 3 nagy kultúrikonja : Hóman Bálint, Klebelsberg Kuno, Herczeg Ferenc - mind elmagyarorsodott nèmetek voltak. A városi kereskedelem 90%- at a zsidók ellenőriztèk, ahogy az orvoslás ès a jogi pályák jelentős rèsze is "zsidó " volt ..
Nem beszèlve az újságírásról , a színèszetről , ahol még nagyobb volt ez az arány..
A numerus clausus is ennek orvoslására született ....

Boldeone2 2022.06.09. 14:52:40

@cvsvrs: Kb. kèt út van:

1. A globalitáshoz igazodsz , -ezt teszi a vezető fővárosi èrtelmisèg nagyobb rèsze- akkor a globális trendeket ,általános konklúziókat követed, globális mèrcèvel, globális szemüvegen át " szemlèled" a világot, "Világpolgárrá válsz" ...Ehhez persze kell egy magas szintű jólèt ès nyitottság

2. A lokális hagyományhoz , hiedelmekhez ragaszkodsz - akkor te leszel a provinciális ember, az , aki bezárja magát a nemzeti determinációkba , ès onnan nèzed a világot, sőt , a világot hibáztatod minden problèmáèrt amely mikroszinten bekövetkezik
A kistelepülèseken jellemző a provinciális világszemlèlet leginkább ...

_Neville 2022.06.09. 15:08:20

Na összeállt a Boldeone2-cvsvrs koalíció egy már 100 éve is csak fenntartásokkal igazolható dolog kétoldalú megtámasztására. Óriási. :D
Akkor meccseljétek csak a marginális értelmiségi klikken kívül a kutyát nem érdeklő népi-urbánus cicaharcot, egészségetekre.

Nevem senki. 2022.06.09. 15:17:28

@cvsvrs: 98-ig volt második legerosebb az SZDSZ.

Gery87 2022.06.09. 15:21:52

@Gógita:

Az ok talán az hogy mindenki zsigerien érzi hogy az európai/nyugati civilizációnk gyenge, céltalan, meddő és pusztítóan kapzsi! Az ilyen pedig nem is érdemel semmi jót.

Két válasz is van erre:
-a szélsőséges önimádat, ami tagadja hogy a baj velünk lenne, ha baj van nem miattunk van, mindig mások a hibásak.
-a másik meg a csoportból való ösztönös menekülés, elhatárolódás..ki akar vesztesekkel lenni? senki.....lásd "sajátjaim utálata".

Az embernek kell hogy legyen valami identitása, csoportérzete, kollektív jövőképe.
Ma nyugaton annyira nincs semmi, akkora a nihil, az individualizmus hogy még az öngyűlölet is "negatív, de legalább valami, mond valamiről valamit". Szemben a fogyasztói társadalom ürességével. Ide jutottunk.

Gery87 2022.06.09. 15:22:47

@cvsvrs:

Már megint te akarod eldönteni hogy ki a maygar és miért, mitől lesz az bárki is?

2022.06.09. 15:32:22

@Boldeone2:
még egyszer. nem azzal van a probléma, hogy valaki német vagy zsidó származású. hanem azzal, hogy ugyanaz a német, vagy zsidó már nincs jelen szatmárnémetiben, beregszászon, vagy akárhol erdélyben, mert az már büdi. illetve azért, mert onnan a magyarok mellett a németeket kiszorították a románok.

és ugyanezek a családok nincsenek jelen a nyugat-dunántúlon sem. a magyarországi németség nem burgenlandban áll keresztségben a magyarokkal. hanem benyomult budapestre és környékére. eltévesztette a házszámot. és értetlenkedik.

2022.06.09. 15:41:14

@Gery87:
ez elemi biosz. a településeknek van valamiféle etnikai összetétele. és az a főváros környékén lényegesen eltér a vidéktől. egy többségében idegenekből álló főváros legfeljebb csak gyarmatosíthatja az országot.

és most jön az ostoba értetlenkedés.

Gery87 2022.06.09. 15:41:33

@cvsvrs:

Hülyeségeket beszélsz. Budapest régóta magyar....az asszimiláció és a kitelepítés miatt.
Az meg hogy kinek mi az "etnikai háttere" még semmit nem jelent és nem következik belőle semmi!
Minden nagyváros a világon inkább liberális.

-Rengeteg a fiatal akik naivak, kíváncsiak és tapasztalatlanok! Ezért toleránsabbak, nyitottabbak akkor is ha az adott dolog esetében marhaság....még nincs tétje a dolgoknak igazán...könnyen mondanak bármire igent.

-A másik hogy nagyobb a jólét, több a pénz...a gazdagabb ember hajlamosabb a valós, létező problémákat nem érzékelni mert buborékban él, őt nem érinti, így nem is igen érti vagy érzékeli problémának. PL hiába beszélsz neki a kerti tolvaj cigányokról...lehet hogy megérti meg bólogat, de nem tud ráhangolódni erre a problémára mert őt ilyen hatás nem éri és tudja hogy nem is fogja soha, így aztán elbagatellizálja, akkor még zavarni sem fogja hogy van ilyen.

- A magasan képzett értelmiségiek - a felső közép - is egy buborékban vannak, ha találkoznak is idegen kultúrával, rasszokkal, vallásokkal, külföldiekkel, azok hozzá hasonló anyagi és egzisztenciális, életmódbeli szinten lesznek, vagy ha nem akkor nem kell velük közösködnie mert fizikailag is máshol laknak, szociális életet sem élnek velük!
Könnyebb azt tolerálni ami nem érint közvetlenül és pl nem melletted lakik....pl egy cigány család!
nem fogja tehát érteni hogy te miről beszélsz ha nem akarsz se idegeneket se más kultúrát vagy kritizálod őket.
A kollégája Habibnak 3 diplomája van és 3 nyelven beszél....hiába beszélsz neki arról hogy Ahmed a hite miatt késsel levágta a tanára fejét...neki annyi jön le csak hogy "utálod az arabokat". De neki az arab az Habib a többi az távoli és úgysem találkozik vele.

Gery87 2022.06.09. 15:43:33

@cvsvrs:

Nem tér már el BP lényegesen!
nyilván több a külföldi, itt él a maygar zsidóság java stb, de ez marginális.
Nem etnikai alapjai vannak az eltérésnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.09. 15:50:51

@Gery87:

Ha egy zsidó magyarellenes, az eleve más ügy, hiszen az NEM öngyűlölet.

Gery87 2022.06.09. 16:06:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Most nem csak a zsidókról volt szó.
hanem általában a pestiekről.

kiskisutca 2022.06.09. 16:16:14

@cvsvrs:

"budapest etnikai összetétele lényegesen különbözik a magyar vidék népességétől."

Ez a világon mindenhol úgy van, hogy a nagyvárosok (kikötők, ipari-, kereskedelmi központok) markánsan különböznek a zömmel mezőgazdasági vidéktől.
Ausztria: Vörös Bécs, New York vs. Bible Belt, stb. A bevándorlók célországa is a nagyváros.

Kár ezt tagadni, teljesen természetes.

kiskisutca 2022.06.09. 16:17:23

@Gery87:

"hogy kinek mi az "etnikai háttere" még semmit nem jelent és nem következik belőle semmi!"

Szerintem inkább következik, mint nem.

2022.06.09. 16:22:44

@Gery87:
debrecenben miért nincs kultúrharc? vagy soroksáron?

Boldeone2 2022.06.09. 16:39:55

@Gery87: A magasan képzett értelmiségiek - a felső közép - is egy buborékban vannak, ha találkoznak is idegen kultúrával, rasszokkal, vallásokkal, külföldiekkel, azok hozzá hasonló anyagi és egzisztenciális, életmódbeli szinten lesznek"

- Mindenki a saját buborèkában èl , az kèsègtelen. De, ha már lehet választani, kiket kövessen a társadalom , akkor az mègis inkább a már globális tapasztalattal , tudással bíró elit legyen, nem pedig az önköldök-nèzegető provincialistákat...Az egyèni tudatformák nem önmaguktól, mindentől függetlenül fejlődnek, változnak, mert az emberek életmódja, az emberek közti viszonyrendszerek is állandóan fejlődnek, változnak. A tudat nem a levegőben lóg, hanem az ember tevékenységében, konkrét életében van megalapozva.
Ahogy már Marxèk megírták: az " èlet" vagy lè(t) határozza meg a tudatot , a gondolkodást
A " thinking outside the box " nyilván olyan emberekre jellemző, akik anyagilag ès szellemileg a legmagasabb szinten függetlenek ..
Pl van egy barátom , most csinálta meg a nagydoktori vèdèsèt. Ő az, aki globális szinten megmèretteti magát , az számít, hogy hány cikke jelenik meg tudományos szaklapokban, hányan hivatkoznak rá stb...Igazi globális ember , szinte ott èlhet a világon , ahol akar, mert a tudása eladható bárhol ...
Szemlèletèben nyilvánvaló hogy liberális ember lesz , főleg úgy , hogy van globális viszonyítási alapja ...
Van egy másik korábbi barátom is, aki 40- es èveinek a vègère mèg eddig nulla egzisztenciát teremtett ,így családja sincs...
Nyilván utálni fogja a liberalizmust, meg a kapitalizmust is ...Miért is szeretnè, amikor kudarcot vallott ....

Egy társadalom alapvető szemlèletèt mindig az általános anyagi helyzet határozza meg a nyugati kultúrkörben
Leegyszerűsítve: a gazdag társadalom " liberális " a szegènyebb pedig konzervatívabb beállítottságú
Európában ez kristálytisztán így van : èszak-nyugatról Európa felől ahogy haladunk keletre ès dèlre , egyre rosszabb a helyzet
Oroszország ès Törökország ( igaz, az már Ázsia ) a másik vègpont ..
Egy premodern társadalomban nyilván demokratikus politikai rendszer sem lètezik : jó nekik a cár vagy a császár egyeduralma ..

2022.06.09. 17:00:53

@kiskisutca:
ezek után bécs, new york, texas, vagy florida globálisan versenyképessé, nettó tőkeexportőrré vált. budapest tőkeimportőr és legfeljebb a magyar vidéket gyarmatosítja.

2022.06.09. 17:15:29

@Nevem senki.:
98 után már az szdsz irányította az mszp-t. horn gyula idején még csak részlegesen. mert létezett a régi nómenklatúra különösen vidéken. kovács lászló azonban már nem tudta vezetni a szocialista pártot. és utána senki. nem létezett önálló mszp. hanem szoci politikusok voltak, akik vagy a szdsz-es értelmiség kénye kedve szerint politizáltak vagy megbuktak.

midnightcoder2 2022.06.09. 17:41:19

@cvsvrs: "budapest etnikai összetétele lényegesen különbözik a magyar vidék népességétől"

Ez így ebben a formájában alapvetõen nem igaz - eltekintve persze a szabolcs-szatmár és más, ómigránsok által lakott vidékektõl. Itt ebbõl valamivel kevesebb van, bár persze azért akad.

midnightcoder2 2022.06.09. 17:50:24

@cvsvrs: "budapest központtal semmi nem jött létre ebben az országban. se nemzeti nagyvállalat, se nemzetközileg elismert közintézmény, semmi"

Nem, csak mondjuk a Magyar Tudományos Akadémia, Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. amibõl a Tungsram lett, a Richter Gedeon és az Egis gyógyszergyár, Lampart vegyipari gépgyár, Kõbányai sörgyár, és még kismillió másik cég ami nem jut az eszembe. Nem véletlenül lakik az ország jelentõs része itt: itt van munkahely. Én sem a jó levegõ kedvéért költöztem ide, hanem mert vidéken van egy-egy nagyobb városban vagy 10 szoftvercég, itt pesten meg több száz. Ráadásul, ahol tíz van, ott a munkáltató is tudja hogy 100 kilométeres körzetben nincs sok alternatíva, így a munkakörülmények és a bérek is így alakulnak. Persze ugyanezért a tehetségesebb emberek sem maradnak hosszú távon ott.

2022.06.09. 17:51:17

@midnightcoder2:
úgy látszik, hogy ez nem érthető. a királyi magyarországon szatmárban is voltak németek és zsidók. csak aztán a németek kitelepítették a zsidókat. a zsidók a németeket. és többségbe kerültek a románok.

Nevem senki. 2022.06.09. 18:19:06

@cvsvrs: Ez így van. Viszont a 98 utáni választásokon, már csak a 3. helyért küzdöttek, előbb a kisgazdakkal, 02-tol meg az MDF-el.

2022.06.09. 18:19:52

@midnightcoder2:
szoftvercég lehet akárhol. ahhoz nem kell főváros. a gyügyei paraszt gyereke felkel. kimegy a tornácra. és ott is programozhat. bedolgozhat a nagyvilágba. falun is van internet. szélessáv. saját céget is alapíthat. úgy, hogy a disznóólból lesz a szerverfarm.

ahhoz nem kell koncentálni az erőforrásokat, hogy legyen szoftver. célhardverek gyártásához kellene. gyügyén nem nagyon lehet vadászrepülőt gyártani. tervezni lehet. gyártani nem lehet.

de rendben van. budapesten azért koncentrálódik a közintézményrendszer, hogy magyarország szoftver nagyhatalom legyen. oké. és hol vannak a nagyobb szoftvercégek. nem 100, hanem 1 nagyobb. majd a baller bemondja, hogy ott van a prezi. amire a széljobber, hogy buzik. a prezi magyarország nagyságrendileg 100 főt foglalkoztat. és 10,000 főt. mert annyira nem koncentrálódott a szoftver. hogy vidéken ne legyenek szoftvercégek.

tehát most vagy a budapest világváros projektnek kellett volna szinte mindent alárendelni (ahogyan az szdsz akarta), mondván, hogy ha az projekt sikeres, akkor az ország nem lesz a kapitalizmus szopóágán. és a tőkejövedelmekből jut a kistelepüléseknek. csak ugye ez se jött létre.

és a fidesz vezetésével ugyan létrejöttek vidéki fejlesztő központok. de ezek annyira se erősek, hogy a multik beszállítójává váljanak. mert a fidesz ezt kb. előre fel a budi tetőre alapon vitte. haveri alapon, esetleges jelleggel. jött valaki, és azt mondták, hogy oké, akkor majd megtámogatják, haver vagy, mert valakinek a valakicsodája. és ahogyan ez borítékolható: nem működik. nem omlik össze a multik miatt. de nem eredményez tömeges felzárkózást.

2022.06.09. 18:31:40

@Nevem senki.:
az szdsz a gyakorlatban végig a második párt volt.a háttérből akarták irányítani az mdf-t, az mszp-t és a fideszt is (csak orbán ezt nem engedte). budapestet is a háttérből próbálták vezetni. gyakorlatilag akkor is második erő voltak, amikor demszky gáborral nyertek. budapestet nem igazgatta senki. hanem az volt, hogy el kell adni, amit csak lehet. fel kell számolni a közvagyont.

amit a fidesz gyarapítani igyekezett. csakhogy ezek a familiáris csoportok olyan mértékben belterjesek, hogy ebből legfeljebb csak elvétve lesznek versenyképes vállalkozások. és ezt a fideszben is látják.

Gógita 2022.06.09. 18:42:23

@tűz fal: És ráadásul olyanoknak is nyomják ezerrel, akik 1. sosem voltak gyarmatosítók, rabszolgatartók, 2. a többség (főleg vidéken) még nem is látott feketét élőben.

3. azoknak, akiknek az életében ezek már nyugaton sem voltak!
4. azoknak a bevándorlóknak, honosított focistáknak és egyebeknek, akik - talán maguk is feketék! - szintén semmi közük ehhez az egészhez.

De azért térdeljen le mindenki.
FRÁSZT!

Gógita 2022.06.09. 18:56:05

@cvsvrs: "illetve azért, mert onnan a magyarok mellett a németeket kiszorították a románok."

Ebben sokat segített a románoknak az a rendkívül nagyvonalú, azonnali honosítás és állampolgárság megadása, amivel várták az erdélyi németeket Németországban. Sőt, pénzzel, ha jól rémlik, még a románoknak is fizettek minden kivándorolni hagyott németért.

Vagyis a romániai németeknek a dilemmája annyi volt, hogy maradjunk nyomorogni Ceausescu diktatúrájában Romániában, vagy éljünk az NSZK-ban azonnal teljes jogú német állampolgárként? Azonnal munkával, fizetéssel.
(Több erdélyi német származású magyar barátunk ment akkor ki. Hülyék lettek volna, ha nem. Még full magyar névvel is, ha igazoltak német felmenőt!!!)

Az NSZK igen nagyvonalú volt velük minden tekintetben!

Gógita 2022.06.09. 19:03:43

@Gery87: " PL hiába beszélsz neki a kerti tolvaj cigányokról...lehet hogy megérti meg bólogat, de nem tud ráhangolódni erre a problémára mert őt ilyen hatás nem éri és tudja hogy nem is fogja soha, így aztán elbagatellizálja, akkor még zavarni sem fogja hogy van ilyen."

Sőt! Ha eléggé balos-libsi, akkor kreál egy narrációt arról, hogy az ott élő magyarok (újabban fehérek) elnyomása és kirekesztése, no meg rasszizmusa KÉNYSZERÍTI rá a cigányokat erre az életmódra! Vagyis a strukturális rasszizmusunk. És nem a saját léhaságuk, szocializációjuk, nem tanulásuk, egyéni és közösségi rossz döntéseik!!!

Ők ÁLDOZATOK valójában! A MI ÁLDOZATAINK!
Ez a ballib narratíva.

Gógita 2022.06.09. 19:12:54

@Gery87: "- A magasan képzett értelmiségiek - a felső közép - is egy buborékban vannak, ha találkoznak is idegen kultúrával, rasszokkal, vallásokkal, külföldiekkel, azok hozzá hasonló anyagi és egzisztenciális, életmódbeli szinten lesznek, vagy ha nem akkor nem kell velük közösködnie mert fizikailag is máshol laknak, szociális életet sem élnek velük! "

És ez már vidéken is így van, a jól fizetett, nyugati cégnél BÉRT kapók között. Béresek, mint az összes többi, de mivel sokkal jobban élhetnek, mindjárt hajlamossá válnak "világpolgárkodni".
És áhítattal viseltetni a nyugat iránt, hiszen az emelte ki a szegénységből, a többi lúzer magyar (értelmiségi) közül.

Persze azt nem nagyon veszi észre - bár tudja az eszével azért -, hogy ugyanabban a pozícióban, ugyanolyan végzettséggel, ugyanolyan felelősségért vagy nagyobbért, felét kapja, mint otthon az anyacégnél dolgozók.
És azt is, hogy ha nem lesz a cég itt elég olcsón üzemeltethető, úgy itt hagyják az országot is, meg őt is, mint eb a Szaharát. Nemhogy még kivinnék, mint élenjáró dolgozót karriert csinálni a cég anyaországában.

Tudják ezt, de ennek ellenére is el vannak sokan ájulva a nyugatiaktól, meg a saját jómódjuktól. Amíg tart.

2022.06.09. 19:26:03

@Gógita:
világpolgársághoz nem az kell, hogy magasabb bére legyen (ráadásul forintban, mert euróban nem feltétlen magasabb). hanem az, hogy tőkejövedelme legyen. dőljön a lóvé úgy is, hogy nem csinál semmit. az a világpolgár.

Gógita 2022.06.09. 19:43:03

@midnightcoder2: "Ráadásul, ahol tíz van, ott a munkáltató is tudja hogy 100 kilométeres körzetben nincs sok alternatíva, így a munkakörülmények és a bérek is így alakulnak."

Ez vidéken a sajtóban meg 1-3 cég!!! Még megyeszékhelyen is. Szó szerint nincs hová menni, ha egyikből kiesel. Most pont ezt szívom. A vidéki újságíró, médiaszakember alternatívája a gépsor egy nyugati cég helyi üzemében. Már, ha túlképzetten egyáltalán felveszik!!!

Boldeone2 2022.06.09. 19:44:31

@Gógita: Persze azt nem nagyon veszi észre - bár tudja az eszével azért -, hogy ugyanabban a pozícióban, ugyanolyan végzettséggel, ugyanolyan felelősségért vagy nagyobbért, felét kapja, mint otthon az anyacégnél dolgozók."

- Ez a kapitalizmus....Te sem nagyon tiltakozol, amikor megveszed olcsón a bangladesi pólót, vagy az indiai cipőt, pedig tudható hogy európai szinten èhbères munkások varrták össze ..
Vagy amikor egy drágább cipőt veszel ,mondjuk 40 ezer forintèrt egy bugattit, akkor az pakisztáni bőrből van, de a több százezres olasz bőrdzsekik alapanyagát is onnan hozzák ...
Ezzel valójában MINDENKI jól jár, csak nem egyformán : van aki jobban , van aki kevèsbè, de a gazdasági rendszer működik - a komparatív előnyök alapján
Ahogy a termèkek ára is különbözik , úgy a munkaerő ára is , de ez a termèszetes különbsèg mozgatja a világot
Pl Berettyóújfaluban kevès a munkahely, alacsonyak a bèrek , de el lehet menni mondjuk Münchenbe , 3-4 X annyi pènzert .
Ezzel jól járnak a müncheniek is, hiszen lesz melós aki elvégzi a munkát ( a nèmetek helyett ) meg jól jár az átlag berettyóújfalui is: kevesebb lesz a konkurencia a munkaerőpiacon , feljebb mennek a bèrek , az egyèn ès a közössèg is jól jár !

Mi lenne , ha nem lenne szabad munkaerőpiac?
Egy pozícióra jutna a szegèny Alföldön 20 ember, a vállalkozó meg azt mondaná, na felveszlek 6 órába...20 ève meg be sem jelentenè...
A nèmet is rosszul járna, mert nem lenne ember aki elvègzi a gánya munkát helyette ...
Ez egy win- win szituáció: működik a kapitalizmus !

Gógita 2022.06.09. 19:48:43

@cvsvrs: Ezek a helyi igazgatók, menedzserek is csak béresek, és eldobhatók. Ezzel együtt, amíg megy a szekér nagy rajongók és liberálisak. Oda is szavaznak.

Valóban a lé(t) határozza meg a tudatukat!

Az átlagnál jobb fizu, céges autó, céges parasztvakító bulik, caffetériák, mobilok... és máris Kánaánnak látják a nyugati világot.

Boldeone2 2022.06.09. 19:50:05

Magyarországon most a bèreket az srófolta fel, hogy a jó szakik generációja már kiöregedett a munkapiacról, a 30-40- es korosztály pedig èppen bedolgozta magát nyugaton
Ezért van egyre több külföldire szüksèg , Orbanèk ázsiai munkaerőt akarnak , specifikált országokból..
Egyre több itt tanuló diák akar itt maradni , a tanulmanyok befejezèse után
Budapest ès Debrecen egyre inkább " migráns városok" lesznek ...

Gógita 2022.06.09. 20:00:59

@Boldeone2: Értem, én (szabályozott) kapitalizmus párti vagyok. De amiről írtam, az nem ez, hanem az az attitűdbeli változás, amit a helyi átlagnál jóval több bér (és a gyakran kérész életű presztízs) okoz sokaknál.

Hogy "elfelejtik, honnan jöttek" (és gyakran hová fognak visszamenni).

Gógita 2022.06.09. 20:03:10

@Boldeone2: Igen, ez a folyamat nálunk is lejátszódik.

Boldeone2 2022.06.09. 20:17:21

@Gógita: Ismered a mondást ? " Suba a subához , guba a gubához ..." Nyilván a jobb módú emberek barátokat is a jobb módú emberek közül választanak , illetve , felveszik egymás viselkedèst , fogyasztási ès kulturális szokásait ..
Az is ritka, hogy egy nő 1-2 társadalmi osztállyal lentebb lèvő férfit választ ...
Ki van itt alakulva minden, vagy megfelelsz a " dog eats dog " kapitalizmus elvárásainak , vagy elrontod a saját sorsod...
Egy szintet viszont ha már elèrtèl, onnan már nem könnyű lefelè bukni ...

2022.06.09. 20:31:59

@Boldeone2:
ez egy folyamatosan cserélődő migráns népesség, amelyik szórványban és elszigetelten él. ma már a város minden részén laknak. ahol albérletet találnak. de nem nagyon érintkeznek az helyiekkel. senki se áll velük szóba, ők se igénylik.

egyszerűen arról van szó, hogy a magyar kormány fizeti nekik a tanulmány önköltségét, ez az ára a ceu elűzésének. ezt kérte a nyugat, hogy akkor képezzen neki magyarország orvosokat, mérnököket, programozókat. és aki nem elég jó ahhoz, hogy nyugaton kapjon ösztöndíjat, vagy csak kelet-magyarországon tudja megfizetni a kosztot és kvártéjt, akkor az idejön debrecenbe. és vannak 7.5 ezren és még a jövőben még többen is lehetnek. de ebből nagyon kevés marad magyarországon. miért maradna?

Boldeone2 2022.06.09. 21:03:26

@cvsvrs: Olvastam , hogy egyre több diák tervezi a Magyarországon maradást . Debrecenben is lassan több külföldi mozog a belvárosban , mint helyi ...
A biciklis ètelkihordást lassan átveszik , meg egyre több nemzetiségi ètterem nyílik
Szerintem - ha nem omlik össze az ország , valahogy kikeveredik a válságból - akkor sokan fognak maradni ...
Az ok egyszerű : itt habár alacsonyabb a bér, alig van munkaerőpiaci konkurencia . Budapesten sok a munka , meg Dunántúlon is , elég jelentkező sincs pl a vendèglátásban
Ugródeszkának jó Magyarország , mert ide eddig szinte senki sem jött
Lengyelorszagba több millió ukrán van , annyit nyilván nem tudnak foglalkoztatni , Csehországban is migráns invázió van
Nyugaton főleg a kisvárosokban van munka, mert ott is mindenki Münchenben vagy Berlinben telepedne le...

SoltBrain 2022.06.09. 21:13:11

a belinkelt propagandaposztert szívesen elfelejtettem volna, de most feltéptél egy idegesítő sebet :D

Boldeone2 2022.06.09. 21:16:18

@cvsvrs: Szóval, a " lakosságcsere " az nem egy kreált folyamat, hanem nagyon is valóságos jelensèg
Nyilván először a centrumokban indul meg mindig , de lassan Közèp- EU- ban is megindul , ahogy nő a konvergencia ..
Nagyjából 8,5 millió lakosa lehet Magyarországnak 2100- ra, durván elöregedett lakossággal ...
Itt akkora már lesz egy viszonylag jelentős, remèlhetőleg dolgozó migráns nèpessèg....
Önerőből ezeket a demográfiai trendeket lehetetlensèg visszafordítani, de még stabilizálni sem nagyon...
Ehhez kell a szelektív migráció, ezt Orbanèk is tudják , ezért enyhítették a szabályokat szelektív ázsiai országok esetén ...
Valójában 20-30- 40 ezer fiatal nőt kellene behozni , mert szülőkorú nő van kevès ...
Az átlagember soha nem fog 2 , max. 3 gyereknèl többet vállani, ez már a 70- es èvekben is így volt, amikor a Ratko- unokák születtek ..
4-5 gyereket a milliárdos hátterű családok vállalnak , de az a felső 1%... meg a cigányok ....De, lassan már ciganyèknál is inkább a a 3 gyerek a divat , ha kivakaróznak a szegènysègből....
A lènyeg: a migráció egyre nagyobb lesz Magyarországra , mert rá leszünk kènyszerülve

GyMasa 2022.06.09. 21:16:57

@Gógita:
"... miért maradnak adott nemzetben?"
Mert a meggyőződésükhöz küldetéstudat is társul, sőt, olyan elszántak is, hogy bármekkora árat hajlandóak VELED/VELÜNK megfizettetni, hogy a teljesen életidegen kis disztópiájukat megvalósítsák!

Gógita 2022.06.09. 21:18:06

@Boldeone2: Vidéken simán bukhatsz akármekkorát, ha nincs alattad védőháló, jó pozícióban lévő haverokból, rokonokból.

Néhány éve pl. Pécsett a megyei lap egykori főszerkesztője kénytelen volt saját kolbászsütőt üzemeltetni, mert nem volt hová menni. Mindenki meg nem költözhet Pestre vagy külföldre. Pláne 50X fölött. Itt hagyva csapot, papot, családot, házat..., mindent, amit nagy nehezen felépített az ember.

GyMasa 2022.06.09. 21:18:25

@tűz fal:
"Hazugság! Összeesküvés-elmélet! Nyugat-gyűlölet!"
Kivéve, ha mondjuk a BLM-ről van szó, mert akkor MINDEN fehér gyarmatosító és/vagy rabszolgatartó volt/van...

GyMasa 2022.06.09. 21:23:23

@Boldeone2:
"A kèrdès csak az, hogy mi az oka a főváros - vidèk dichotómiának..."
EZ nem csak MAgyarországon van így!
Nézd meg az USA vlasztási eredményeit, ott is pontosan a vidéki-urbánus vonal mentén van óriási törésvonal.
Biden szinte csak a népes, nagyvárosi körzetekben tarolt.
És, amint egy állam nagyobb városainak a népessége fölénő a környező kisvárosokának, onnantól az az állam demokrata többségű lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.09. 21:26:09

@GyMasa:

Általános nyugati jelenség: a gazdagok a "baloldalra" szavaznak, a szegények a "jobboldalra".

2022.06.09. 21:29:03

@Boldeone2:
debrecen az észak-alföldi régió központja. amelyik az eu fejlettségi átlag kevesebb, mint 50%-án áll. vásárolóerő paritáson számolva. abszolút számokban az eu fejlettség negyedén. ennél szegényebb 1 moldáv régió, 3 kis görög régió (az albán és a török határon), 5 bolgár (a szófiai nem) és franciaország 1 afrikai megyéje, francia guyana is gazdagabb, mint az észak-alföld.

a rendszerváltás után nem maradt termelő gazdag a helyiek kezében szinte semmi. egyszerűen szanálták. kereskedelmet szanálták. a közműveket eladták. kifosztották a vidéket. és ami ezek helyébe épült az 100%-ban a fidesz érdekeltségébe tartozik.

debrecenben 1 új minőségi középület nem épült. a fidesz se épített újonnan semmi érdemlegeset csak a szokásos vasbeton gipszkarton fostengert. de nyilván ezerszer inkább a fidesz, mint az mszp-szdsz. ez nem kérdés.

2022.06.09. 21:36:27

@Boldeone2:
egy ilyen környezetben miért maradna akkor, ha akármelyik nyugat-európai városban sokkal jobban élhet, nagyobb muszlim közösségben. persze lehet, hogy beleszeret egy helyi lányba, néhányan maradnak. vállalkozást indítanak, egyébként a fideszbe épülnek be ez esetben is. debrecenben nincs szervezett ellenzék.

az ételfutárok nem letelepett muszlimok, hanem ők is egyetemisták, akik csórók. és az albérlet árát ezzel a munkával keresik meg. ételfutár és tanul a műszaki, vagy az orvosi, vagy az informatikai karon. és muszlim. és muszlimnak szállít ki. és ha megkapja a diplomáját, akkor mennek franciaországba. egy kis részük hazamegy.

GyMasa 2022.06.09. 21:38:00

@cvsvrs:
Budapesten ott él koncentráltan egy nem túl kifinomult réteg, akiknek még kis számban sem nagyon lenne esélyük mondjuk egy vidéki kisvárosban megélni/boldogulni.
Ezen kívül valóban ott vannak még a tehetősebb, akár (felső) középosztálybeli "hívők" is, akik nem a magasabb segély reményében szavaznak a balosokra, hanem ők nagyrészt az orbánfóbiás rétegből kerülnek ki.
Ők elhiszik, hogy most orbán miatt rossz, és tulajdonképpen az elmúlt 30 év összes vívmánya az valamelyik balos ászcsávó tetteinek a következménye, (lásd Bokros, Bajnai, stb) akik tulajdonképpen meg nem értett zsenik, és a mindenkori orbán kormány csakis az ő zseniális hűzásai miatt nem ment eddig tönkre!
És, nekik az is teljesen magától értetődő, hogy pl. a Bokros utáni balos elkúrások mind a rossz körülmények következményei, nem a teljesen dilettáns kormányzásé.
Tehát, ők úgy magyarázzák, hogy A szocik '94-98 között rendbe tették a gazdaságot, és csakis (sőt, ugye orbánék ELLENÉRE, (Hiszen Bokros _ANNYIRA_ jó volt, hogy még 6 éveig kitartott a zseniális csomagjának a hatása, ami hát, PONT 2002 utánra fogyott el, és akkorra lett szar, orbánék miatt! aztán, nekik a 2006-os összecsuklás is probléma nélkül a 2008-as válság miatt volt, de Bajnai szerencsére akkora ász volt, hogy ISMÉT "megfogta", dehát jöttek megint orbánék, és azóta is minden kedden elbasszák, de csakis azért nincs még mindig csődben az ország, mert azok ketten akkor annyira jók voltak...) orbánék ártalmas nemzetrontása az, ami visszafogja az országot...
Szóval az ő kis fejükben ez is pontosan ugyanolyan, mint a "klímaváltozás" okainak a "magyarázata". Szerintük teljesen koherens, hogy bármire (illetve pont az ellenkezőire is) rá lehet fogni, hogy a klímaváltozás az oka!

tűz fal 2022.06.09. 21:44:41

@GyMasa:
A szellemi fogyatékos Biden a halottak és a véletlenül csak az ő irányba hibázó számítógép algoritkusok körében tarolt. Jól látszott már a választások előtt meg alatt is, hogy utálja mindenki mint a szart. Csak fizetett BLM meg Antifa hulladékok játszották pénzért a Trump ellenességet.

GyMasa 2022.06.09. 21:46:16

@cvsvrs:
"szoftvercég lehet akárhol. ahhoz nem kell főváros. a gyügyei paraszt gyereke felkel. kimegy a tornácra. és ott is programozhat. bedolgozhat a nagyvilágba. falun is van internet. szélessáv. saját céget is alapíthat. úgy, hogy a disznóólból lesz a szerverfarm. "
Mondjuk, ez az elmúlt 2-3 év ÉS a covid hozadéka!
ELőtte én nagyon is jól emlékszem, hogy mindegyik cégnél, ahol dollgoztam, felmerült az otthonról dolgozás témaköre, de mindenhol mereven elhatárolódtak az ötlettől!
SZóval, MA igazad van, hogy lehet ilyet, de 5-15 évvel ezelőtt ez szóba sem jöhetett!
Kizárólag úgy, ha külsős fejlesztőként foglalkoztatott a cég.
Azt viszont az adószabályok miatt nem lehetett, mert ugye a nagyszerű szoci kormányok azt "bújtatott munkaviszonynak" nevezték, és üldözték.

tűz fal 2022.06.09. 21:51:09

@GyMasa:
Eleve viccnek is rossz, hogy választásokon nem ellenenőrzik a szavazók azonosságát. Az USA nem demokrácia, hanem CIA.

GyMasa 2022.06.09. 22:04:54

@cvsvrs:
"gyügyén nem nagyon lehet vadászrepülőt gyártani. tervezni lehet. gyártani nem lehet."
Dehogynem lehet!
Minden csak akarat kérdése, meg egy cella eredményétől függ egy óriási excel táblázatban!
Ha az a cella zöld, akkor az Alföld közepén is építeni fognak egy gyárat!

" oké. és hol vannak a nagyobb szoftvercégek. nem 100, hanem 1 nagyobb. majd a baller bemondja, hogy ott van a prezi."
Ezt igencsak rosszul tudod!
Nagyon sok SW/HW fejlesztő cégnek van irodája Budapesten:
- Bosch
- Continentál
- Thyssen Krupp
stb.
Ezek a cégek egyenként is több ezer SW fejlesztőt foglalkoztatnak!
(És, ez csak az autóipar volt, amiben én is mozgok)

" hogy vidéken ne legyenek szoftvercégek."
A Budapesti vízfej miatt nincsenek vidéken SW cégek, mert nincsenek helyben fejlesztők, hiszen csak Budapesten vannak a nagy SW cégek.
Ilyen, teljes indukciós probléma ez!

"és a fidesz vezetésével ugyan létrejöttek vidéki fejlesztő központok."
De, azok NEM fejlesztőközpontok, hanem mindenféle ipari parkok, amik csak az infrastruktúrát adják a vállakozásoknak!
De, hiába tolsz bele 50 milliárd HUF-t egy Balassagyarmati ipari parkba, ha NULLA SW fejlesztő lakik a környéken, és tiszta bukás nekik odaköltözni a meló kedvéért!

" mert a fidesz ezt kb. előre fel a budi tetőre alapon vitte."
Sajnos, ez egy lassú folyamat lesz...
Ha nem teremteik meg a normális ott élés infrastruktúrális körülményeit, illetve az ehhez szükséges adóztatási környezetet, akkor nagyon-nagyon lassan fog TALÁN ez bekövetkezni.
(Itt most arra gondolok infrastruktúrális környezet alatt, hogy legyen rendes villany, víz, csatorna, iskolák (vagy ingyenes, államilag szervezett iskolabusz hálózat), utak, stb. hogy élhető legyen a környék, adózási környezet alatt pedig pl. azt, hogy egy 150-250km-es napi ingázás mondjuk ne legyen több, mint 2 óra (kiterjedt gyorsvasút rendszer) illetve legyen az ára 100%-ban a munkaadó részéről leírható az adóból, illetve akár, hogy ezután az idő után is lehessen mondjuk adómentes díjat fizetni az ingázóknak. Ezen felül pl. ha egy SW fejlesztő Győrből akarna Debrecenbe költözni egy állás miatt, akkor annak minden költsége leírható legyen a cég adójából .
Én ferencék alatt sokszor gondoltam arra, hoyg inkább élnék vidéken és ingéznék, de ez akkor értelmesen csak az agglomerációból volt opció, hiszen sok időbe és benzinbe került volna.
Volt egy kollégám, aki olyan aszkéta volt, hogy keresztülverte a HR-en, hogy ő Miskolcról akar NAPONTA bejárni vonattal Budapestre.
Addig jutott, hogy a cég leírhatta a NAPI vonatjegyek árának a 86%-át, a többit neki kellett fizetnie. A már akkor is létező MÁV kártyát, ami 1 millió HUF volt 12 hónapra, és korlátlan utazást engedett meg, na azt NEM lehetett leírni az adóból.
A csórikám egy évig bírta, és utána felköltözött inkább vissza Budapestre.

GyMasa 2022.06.09. 22:36:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Jaaa, akkor a nyugati világ fele "gazdag"?
Mert, akkor ezek szerint az USA-ban gazdagok élnek túlnyomórészt?

GyMasa 2022.06.09. 22:40:12

@tűz fal:
EZt én értem, de ezekkel az infokkal nem fogsz egy regresszív balost meggyőzni, hiszen, kapásból le "laposföld-hívőz" téged, mondván, hogy Trump egyetlen pere sem jutott el mégcsak akivizsgálás fázisába se!
Viszont, amit én mondok, az független ettől.
Az államok eredményei úgy néztek ki, hogy a nagyvárosokban demokrata fölény volt, a vidékiekben meg republikánus.
És, ez az állítólagos csalásoktól függetlenül is így volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.09. 22:41:04

@GyMasa:

Nyilván ez mindig relatíve nézendő.

Egy magyar szegény középosztálybelinek számít Afrikában.

GyMasa 2022.06.09. 22:43:37

@tűz fal:
"Eleve viccnek is rossz, hogy választásokon nem ellenenőrzik a szavazók azonosságát. Az USA nem demokrácia, hanem CIA. "
Igen, van ott mit mgkapargatni...
pl, hogy Nancy Pelosi résztulajdonos abban a cégben, amelyik a szavazógépeket szállította a szavazáshoz...
És, akkor már ne is beszéljünk arról, hogy gyakorlatilag sleepy joe úgy nyerte meg a választást, hogy gyakorlatilag nem is kampányolt semmit!
Szóval, maradjunk annyiban, hogy az USA rendszer, az teljesen távol áll a "számonkérhető", és a "biztonságos" jelzőktől...
Ami ott történt legutóbb, az a demokrácia szégyene volt!

GyMasa 2022.06.09. 22:44:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez így van, de nem azokhoz kell hasonlítani őket, hanem a helyi skálán elhelyezni.
Hiszen az afrikai szegény az afrikai gazdaggal mérendő össze...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.09. 22:50:55

@GyMasa:

Amerikai filozófus írta egyszer: az a zavaró, hogy a filozófia tanszéken a kolléga miért keres havi 500 dollárral többet, mint én, az meg senkit se zavar, hogy a szomszéd ügyvédi irodában miért keresnek 10 ezerrel többet.

Gógita 2022.06.09. 22:57:16

@GyMasa: Az érdekes, hogy amióta igazi problémáink lettek itt "nyugaton" (a szankciós, fegyverszállítós, háborút eszkalálós, elhúzós politika miatt), egy fia cikk nincs a klímakatasztrófáról, klíma szorongó gyerekek tömegeiről..., Grétáról...
A klíma jól elvan magának, és lassan változik, mint mindig.

Gógita 2022.06.09. 23:01:11

@tűz fal: "Csak fizetett BLM meg Antifa hulladékok játszották pénzért a Trump ellenességet. "
Igen, és most hol is vannak? Hirtelen megoldódott a láncban hónapokon át tüntető, randalírozó, szobrot döntögető BLM és antifaszok minden gondja? Csak mert Bidé lett az elnök?

Napnál világosabb, kik álltak ezek mögött! A DEMOKRATÁK!!!

Boldeone2 2022.06.09. 23:14:30

@GyMasa: Az USA azért nem pont úgy nèz ki sem települèsileg , sem társadalmilag , mint Magyarország
Ott " vidèken " vagyis inkább az agglomerációs körzetekben èlnek a gazdagok, belül a városban a feketèk ès a szegènyek
Durván úgy néz ki a választási tèrkèp, hogy az èszak- nyugati conurbanizáció az demokrata, meg Kalifornia , a rozsdaöv az ingadozik, hol demokrata, hol republikánus
A közèp és a dèl az inkább republikánus
Egy dolog ami biztos : nagyjából hasonló nagysagú a két tábor, de a 90- es èvek közepe óta a demokraták mindig több szavazatot érnek el országos szinten , mint a republikánusok , ezert is voltak Trump kifogásai abszurdak, amelyek nyilván az összes bíróságon elbuktak ...
Az elektori rendszer következtèben a republikánusok is tudnak nyerni. Ha csak az országos szavazatszám döntene , akkor szinte lehetetlen lenne
Kik a demokraták ? jellemzően a felső közèptől felfelè a többsèg , jellemzően a magasabb vègzettesèggel bírók , a gazdagabb államokban èlők, a fehérek . Ehhez jönnek az afroamerikaiak és a színesek , illetve , korábban a városi munkások

Kik a republikánusok ? jellemzően a közèptől lefelè ,a kevèsbè tanult, kevèsbè jómódú a rurális térségek , "vesztes " vagy magukat annak èrző fehèremberei , meg a kubai vallásos bevándorlók , illetve , újabban a munkások

Termèszetesen van ellenpèlda is, pl vannak a gazdagok között is republikánusok , nem is kevesen vagy inkább mindkèt kapura játszók, de pl a fiatal , kevèsbè iskolázott afroamerikai férfiaknak is jobban tetszett Trump, mint szüleiknek , de kb azok a jellemzőek amit felsoroltam ...

A demokrata szavazó jellemző típusai: nagyvárosi , egyetemet végzett, felső közèposztalybeli, fiatal nő, extrém esetben BLM , LMBTQ,
egy másik az idős, afroamerikai èrtelmisègi

A republikánus szavazó jellemző megjelenèsi formája : minimum 45 , de inkább 50 feletti , nem diplomás, nem is túl gazdag, fehér férfi, aki vesztesnek érzi magát a rendszerben ...Imádja a fegyvereket, meg kockás inget, meg a magas kerèkre állított Truckokat, ....

Gógita 2022.06.09. 23:14:53

@GyMasa: "És, akkor már ne is beszéljünk arról, hogy gyakorlatilag sleepy joe úgy nyerte meg a választást, hogy gyakorlatilag nem is kampányolt semmit!"

Nem is kellett neki. A liberálfasiszta-demokrata amerikai sajtó négy éven át ádázul kampányolt HELYETTE és a demokraták helyett is. Trump ellen, naponta! Olyan karaktergyilkolás folyt, még a leváltása UTÁN is, pl. a HBO-n is (a magyar HBO-ban is!!), hogy az elképesztő.
Még a családtagjai ellen is.
Ez szabályos, demokratikus? Hivatalban lévő elnököt letiltani a közösségi médiában??? Minden következmény nélkül? És nem, hogy nem emlegettek a demokraták ekkor diktatúrát, hanem helyeseltek, biztattak, támogattak!!!...

Ha ezen nem gondolkodtak el az emberek, akkor semmin, és meg is érdemlik a sorsukat, amit maguk okoznak magunknak a választásaikkal!

Boldeone2 2022.06.09. 23:25:24

@Gógita: Alapvetően a rebublikánusok vannak válságban , így jött a populizmus mint megmentő , meg Trump , amivel a városi munkásokat maguk mellè tudták állítani
Pèldakèpem Arnold Schwarzenegger is republikánus , aki már évekkel ezelőtt èrtekezett a hibákról , pl hogyan lehetne az oktatást jobban ès általánosan hozzáfèrhetővè tenni ..
Trump főleg a demgagógiával operált: valós kérdésekre hamis válaszokat adott , meg megvalósíthatatlant...
Illegális migráció? Mindig volt ès lesz is!
Az elit 100% - a alkalmaz illegalis migránsokat : a takarítótól, a kertèszig mindenki illegalis ...De, hotelben is mindenki az, meg a húsüzemben...
Egyèbkènt a tőkés nem tudna versenykèpes árakat adni az embereknek . Nagy szükség van a "rabszolgák " munkájára ..
A választók egyes csoportjait viszont jól meg lehet etetni a falèpítèssel ...

Boldeone2 2022.06.09. 23:27:43

@Gógita: Sztereotípiák."

- Az ember úgy tudott fennmaradni , hogy odafigyelt a sztereotípiákra, amelyek tanuláson vagy tapasztalton alapszanak

a nagy hohohorgász 2022.06.09. 23:31:00

@Boldeone2: az elit mindig is gyarmatosíto volt, a hülyéket ( mint te) jól meg lehet etetni az ellenkezojevel, hogy holnapra már aztán biztosan lesz:))))

Gery87 2022.06.09. 23:46:32

@kiskisutca:

Mért következne?
Nekem is vannak szlovák és sváb felmenőim jó régről, nagyszülőktől felfelé. Semmi közöm ezen népekhez.

Boldeone2 2022.06.09. 23:51:18

@a nagy hohohorgász: Èn a felső, kb. 10%- ba tartozom Magyarországon , vagyonilag, meg jó iskolákba is jártam , te viszont csak ugatni tudsz, de nincs közöd egyik tèmához sem!

2022.06.10. 08:30:44

@Gery87:
azért, mert errefelé nincs két állami nagyszínház. egyetlen egy van. az is az is csak azért kell, hogy "legyik". évtizedekig vitázták, hogy legyen, vagy ne legyen színház. vagy elegendőek a szabadon szerveződő piaci vándortársulatok. a francokat kell költeni színházra. játszanak a főtéren a vásárban, vagy a fogadókba. ott van a magtár, a sóház, a szekérszín. játszanak abba a csepűrágók. ezt mondták a liberálisok, hogy ez szerveződjön meg piaci alapon. és a városi legenda szerint felállt egy képviselő, hogy azért kell színház, azért kell, ööö, azért kell, hogy "legyik". és úgy eldöntötték.

egy városba két állami nagyszínház már nem kell. bőven elég egy. tehát ha a színész debrecenben nem igazodik a direktorhoz, akkor kirúgják. tehát igazodik, vagy ha nem tetszik, akkor elmegy máshová. nyíregyházára, vagy nagyváradra, szolnokra, vagy kecskemétre, békéscsabára, szegedre, miskolcra vagy egerbe. és ott megint csak 1 állami nagyszínház van. tehát megint vagy igazodik a direktorhoz, vagy nem igazodik. és akkor mehet. és így vidéken sehol nincs kultúrharc.

ha budapest belső kerületeiben a körúton belül is 1 állami nagyszínház lenne, akkor nem lenne kultúrharc. mert volna valamilyen igazodási kényszer. és ha az nem tetszik, akkor lehet menni kaposvárra, pécsre, vagy veszprémbe, győrbe, sopronba, szombathelyre, vagy pozsonyba kisebbségi magyarnak, vagy bécsbe, vagy akárhová.

és erre lehet mondani, hogy na jó, csakhogy budapest nagyobb, mint egy magyar vármegye. budapest ezt már "meghaladta". budapest világváros. sok azonos profilú állami nagyszínház van, vagy túl sok akar az lenni. abból lesz a kultúrharc. túl sok az állami intézmény.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.10. 08:32:50

A Cochin-féle elmélettel az a gond, hogy maga az angol polgári- illetve a francia minősíthetetlen forradalom története cáfolja.
Az idegen Budapest témához: a bizonyára nemsoká fasisztának minősülő Kosztolányi két-háromszáz évet jósolt annak, hogy a budapesti német "magyar" nyelv eltűnjön.

adt.arcanum.com/hu/view/EletesIrodalomIrodalmiUjsag_1988_2/?pg=216&layout=s

De ott van Jókai is, a Fekete gyémántok Az ördögűző alfejezetét kell elolvasni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.10. 08:38:19

@kiskisutca: geryke a legjobb példa, egyszerre nyomatja a sovinisztázó alldeutsch és a magyarelnyomásos csehszlovák propagandát, ha figyelted a megnyilvánulásait régebben is.

GyMasa 2022.06.10. 10:03:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ezt a kérdést csakis azért tette fel, mert alapvetöen nincs kapcsolata a valósággal.
Nekem az a teóriám, hogy mindenki annyit keres, amennyire nehéz lecserélni az adott pozícióból.
Azaz, egy agysebész szükség esetén tud takakrítani, de egy takarító nem tud müteni.

GyMasa 2022.06.10. 10:05:07

@Gógita:
Hát, sajnos, szerintem a háttérben már tudják, hogy nem lesz elsöprö ukrán gyözelem, mert, ha figyeled, elkezdödött ismét ezeknek a témáknak a felmelegítése, illteve a majominfluenza-rettegtetés felépítése.
Szerintem közel van a konfliktus vége.
(Illetve nagyon remélem, mert nagyon kezd megterhelni a dolog)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.10. 10:22:25

@Deak Tamas:

Ez egy kétségtelen probléma: a magyar nyelvet idegenek határozták meg. S ez még akkor is probléma, ha egyébként az idegenek jelentős része magyarpárti volt.

De alapvetően történelmi teher, hogy német városok voltak Mo-on, s így ezek lettek a döntő elem.

A térségben talán még a cseheknél volt hasonló dolog.

GyMasa 2022.06.10. 10:24:42

@Boldeone2:
"Ott " vidèken " vagyis inkább az agglomerációs körzetekben èlnek a gazdagok, belül a városban a feketèk ès a szegènyek"
Szerintem meg nem feltétlenül!
Az ottani belvárosok elökelö kerületeiben is sok gazdag él.
Az alapfeltevés meg a nagyvárosi körzetek ÉS az agglomerációs körzeteire értettem, és vidék alatt az igazi, kisvárosi/redneck réteget értettem.

"Egy dolog ami biztos : nagyjából hasonló nagysagú a két tábor, de a 90- es èvek közepe óta a demokraták mindig több szavazatot érnek el országos szinten , mint a republikánusok , ezert is voltak Trump kifogásai abszurdak, amelyek nyilván az összes bíróságon elbuktak ..."
Bocs, de el sem jutottak a kifogásai addig, hoyg azok "elbukhassanak".
Egy tárgyalás sem volt, mindnehol élböl utasították el a beadványait.
Pedig, azért voltak olyan esetek, amiket legalább el kellett volna vinni a tárgyalásig, mint pl. azt hiszem, Michigan, ahol éjjel 4-kor, miután hazamentek a megfigyelök, mert azt mondták nekik, hogy aznapra végeztek, és mégis inkább tovább számoltak, és hogy-hogynem egyzsercsak megjelent a semmiböl pont annyi Biden szavazat, ami hirtelen megfordította az eredményt.
Tele van a youtube mindenféle matemaikusok videoival, amikben bemutatják, hogy matematikailag ez kb. egy lehetetlen esemény.
És, ezt most nem azért mondom, hogy vitassam az eredményt, hanem azért, mert voltak olyan, nyilvánvalóan büzlö esetek, amiket igenis ki kellett volna vizsagálni!
AZ egésszel az a probléma, hogy megrengeti a bizalmat a választási folyamatban!

"Az elektori rendszer következtèben a republikánusok is tudnak nyerni."
Igen, és ezért pampognak a demokraták is...
Az a baj azzal a rendszerrel, hogy nem arányosan képviseli az államokat/lakosságot.

" Ha csak az országos szavazatszám döntene , akkor szinte lehetetlen lenne"
Egészen addig, amíg a republikánusok meg nem találják annak az ellenszerét...
Lehet, akkor majd jobban kell mozgósítaniuk, ami segít rajtuk.
Vagy, csak szimplán Biden annyira rossz elnök, hogy mondjuk az a 10%, aki a választások után mondta, hogy esze ágába sem jutott volna bidenre szavazni, ha TUD Hunter dolgairól...
Azaz, a szavazatsz´mon alapuló rendszerben is pont elég lett volna, ha a republikánusok tudatják a néppel, mi történt.
Én biztos vagyok benne, hogy az USA-ban a Republikánusok képesek lennének alkalmazkodni a helyzethez.

"Kik a demokraták ? jellemzően a felső közèptől felfelè a többsèg , jellemzően a magasabb vègzettesèggel bírók , a gazdagabb államokban èlők, a fehérek . Ehhez jönnek az afroamerikaiak és a színesek , illetve , korábban a városi munkások"
Hát, ebben nagyon nem értünk egyet!
Szerintem a food stamp-en élö, lumpen elemek szavaznak a demokratákra!
Erre utal, hogy föleg a nagyvárosokban tarolnak.
UGyanis egy kisvárosban vagy faluban, aza vidéken egyszerüen nincsenek jelen annak a rétegnek a képviselöi!

"Kik a republikánusok ? jellemzően a közèptől lefelè ,a kevèsbè tanult, kevèsbè jómódú a rurális térségek , "vesztes " vagy magukat annak èrző fehèremberei , meg a kubai vallásos bevándorlók , illetve , újabban a munkások"
Jaja, ugye, mint a fideszes "birkák"...

"Termèszetesen van ellenpèlda is, pl vannak a gazdagok között is republikánusok , nem is kevesen vagy inkább mindkèt kapura játszók, de pl a fiatal , kevèsbè iskolázott afroamerikai férfiaknak is jobban tetszett Trump, mint szüleiknek , de kb azok a jellemzőek amit felsoroltam ..."
Meg, ne feledd a latinokat sem! Azok durván Trumpra szavaztak...

"A demokrata szavazó jellemző típusai: nagyvárosi , egyetemet végzett, felső közèposztalybeli, fiatal nő, extrém esetben BLM , LMBTQ,
egy másik az idős, afroamerikai èrtelmisègi"
Miért felejted ki MINDIG az aljanépet?

"A republikánus szavazó jellemző megjelenèsi formája : minimum 45 , de inkább 50 feletti , nem diplomás, nem is túl gazdag, fehér férfi, aki vesztesnek érzi magát a rendszerben ...Imádja a fegyvereket, meg kockás inget, meg a magas kerèkre állított Truckokat, ...."
Basszus, neked akkora elöítéleteid vannak, hogy az már fájdalmas..
GOndolom, nem is bánnád nagyon, ha lenne valami cenzus, hogy ezek az aljanép legalább ne szavazhasson, de jobb volna öket mondjuk valamiféle lágerbe zárni, hogy ne mérgezzék tovább az USA szabad levegöjét...
Bár, jobban belegondolva, az pénzbe kerülne, szóval, jobb lenne mondjuk tömegesen kivégezni mindet, és akkor meg is van oldva a kérdés...
Nem lenne gond vele, hogy nem úgy szavaznak, azok a BARMOK, ahogy KELL...

GyMasa 2022.06.10. 10:27:23

@Gógita:
Igen, ez szánalmas..
Pár hete volt az a narratíva, hoyg biden nem a legnépszerütlenebb elnök, mert az Trump volt.
AMi azért vicces, mert Trump a sajtónak "köszönhetöen" volt a legnépsterütlenebb, Biden meg annak ellenére!
Mindenesetre, ha jól emlékszem mostanra már valójában is Biden a legnépszerütlenebb elnök evör.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.10. 10:30:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így hogy mondtad, belegondoltam, és ez igaz. A kérdés az az, hogy a cseh miért nyerte meg ez a csatát.
Amúgy valószínűleg azért, mert a Palacky-Libussa-pánszláv kultúrkör alapvetően erős, pozitív töltetű dolog.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.10. 10:40:55

@Deak Tamas:

Ott volt honnan átvenni: lengyel, szerb, orosz, ószláv minták.

Még azt is megcsinálták, hogy hamisítottak maguknak ócseh irodalmat. https://en.wikipedia.org/wiki/Manuscripts_of_Dvůr_Králové_and_Zelená_Hora

Boldeone2 2022.06.10. 14:33:49

@GyMasa: Az ottani belvárosok elökelö kerületeiben is sok gazdag él."

- Alapvetően nem ez jellemző az amerikai városokra. A belváros üzleti központ , utána a belváros külső rèsze a slum , ès kintebb èlnek a gazdagok

Bocs, de el sem jutottak a kifogásai addig, hoyg azok "elbukhassanak".
Egy tárgyalás sem volt, mindnehol élböl utasították el a beadványait."

- Mit tárgyaljanak , amikor nincs ügy ! Trumpnak nulla , ismètlem nulla bizonyítèke volt! Egy idóta !

Tele van a youtube mindenféle matemaikusok videoival, amikben bemutatják, hogy matematikailag ez kb. egy lehetetlen esemény."

- Azok 100%- a trumpista idióta, akik trumpistáknak kèszítik a videóikat , olyan korlátot ès buta embereknek , aki az összeesküvès- elmèletkben hisznek , a valóság helyett..

, ezt most nem azért mondom, hogy vitassam az eredményt, hanem azért, mert voltak olyan, nyilvánvalóan büzlö esetek, amiket igenis ki kellett volna vizsagálni!
AZ egésszel az a probléma, hogy megrengeti a bizalmat a választási folyamatban!"

- Tudtommal minden kèrdèses esetet kivizsgálták , szinte minden kètsèges esetben újraszámolják a szavazatokat , sehol nem igazolódott be Trump lègbőlkapott állítása !
Valójaban Trump az , aki páratlan módon megrengette a választási rendszerbe vetett bizalmat . A törtènelem legkartèkonyabb elnöke volt !

Boldeone2 2022.06.10. 14:43:08

@GyMasa: Szerintem a food stamp-en élö, lumpen elemek szavaznak a demokratákra!
Erre utal, hogy föleg a nagyvárosokban tarolnak."

- Ez egy butaság ! A hollywoodi színèszek 90%- a is a demokratákat támogatta, de a diplomás , fiatalok többsège is
Alja nèp , van a republikánus szavazók között is, csak őket a vidèki alja nèp támogatja ....

GOndolom, nem is bánnád nagyon, ha lenne valami cenzus, hogy ezek az aljanép legalább ne szavazhasson"

- Ez nem lehet kerdès a demokráciában, de az egy nagy problèma, ahogy a populista szèlsősèg fèlrevezeti a nèpet

Boldeone2 2022.06.10. 14:50:31

@GyMasa: Èn tènyeket mondom , mivel èltem is kint, meg figyelem is a kinti híreket , ti viszont a hazai ideológiailag motivált hírekből tájèkozódtok :

Biden won about 60 percent of college-educated voters in 2020, including an outright majority of white college graduates, helping him run up the score in affluent suburbs and putting him over the top in pivotal states.

A demokraták èppen a tanultabb , jobb módú, fehèr szavazók között nyertek teret , a republikánusok pedig a munkásságából ( akik korábban demokrata szavazók voltak

Boldeone2 2022.06.10. 14:51:52

College graduates are now a firmly Democratic bloc, and they are shaping the party’s future. Those without degrees, by contrast, have flocked to Republicans."

www.nytimes.com/2021/09/08/us/politics/how-college-graduates-vote.html

Gery87 2022.06.10. 15:25:36

@Deak Tamas:

Ezek szerint vagy nem olvasod a hozzászólásaimat és csak szemellenzősen nyomatot ezt a hülyeséget már megint, vagy képtelen vagy felfogni, értelmezni amit olvasol!

Gery87 2022.06.10. 15:32:04

@GyMasa:

...de amíg az agysebész takarít, addig nem műt!
Tehát takarítóra ugyanúgy szükség van.
Vagy nem takarít senki és akkor mocsokban műtünk, ami nem túl célravezető ugye.

Ez a fajta "minőségalapú" gondolkodás csak arra jó hogy legitimálja a szar béreket és rossz munka körülményeket.
Végül is ha valaki csak egy takarító aki takarít akkor már ingyen is csinálhatná nem?
végül is csak nem halsz meg szepszisben, meg többet tudsz műteni amíg más ezt helyetted megcsinálja, de mindegy.

Gery87 2022.06.10. 15:34:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A trésségben mindenhol a németek voltak a városokban a lengyeleknél is, a Baltikumban is.
Hanza városok, magdeburgi jogok stb.

Gery87 2022.06.10. 15:36:21

@Deak Tamas:

Mondjuk 3,5 millió német kitelepítése is "segített"!

GyMasa 2022.06.14. 15:01:15

@Gery87:
Én egy szóval se állítottam, hogy bármelyikük is kevesebb lenne bármilyen tekintetben is!
Én csak azt állítottam, hogy a fizetség az egyenes arányban áll az illető pótolhatatlanságával.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása