magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A gonosz alapja Dosztojevszkij

Őrület. Olekszandra Koval, az ukrán Kulturális és Információs Minisztériumhoz tartozó Ukrán Könyv Intézet elnöke nyilatkozik az orosz irodalom betiltásáról.

Direkt az eredeti forrást néztem meg. A nő sok marhaságot mond, de a legjobb rész ez, íme az eredeti:

Щодо таких улюблених нашими бібліотекарями і деякими читачами Пушкіна і Достоєвського, то слід сказати, що саме ці двоє авторів заклали підвалини "руского міра" і месіанства. З дитинства наповнюючись цими наративами, люди вважають, що місією російського народу є не займатися своїм життям і своєю країною, а "рятувати" світ всупереч його волі. Це насправді дуже шкідлива література, вона може дійсно впливати на погляди людей. Тому, моя особиста думка, що ці книжки також мають бути вилучені з публічних і шкільних бібліотек. Вони, напевно, мають залишитися в університетських і наукових бібліотеках для вивчення фахівцями коренів зла і тоталітаризму. Думаю, буде ще написано багато наукових роздумів і досліджень, щодо того, як російська класика вплинула на менталітет росіян і як вона опосередковано призвела до такої агресивної позиції і намагання дегуманізації будь-яких інших народів світу, зокрема українського.

Saját fordításom, ami azért nem 100 %-os, mert nem tudok egy szót se ukránul, de más szláv nyelvekből származó ismereteim alapján képes vagyok alapból érteni minden ukrán szöveget 70-80 %-ban, a maradékot meg kitöltöm szlavisztikai ismereteimmel és a józan ésszel:

Ami könyvtárosaink és egyes olvasőink kedvenceit, Puskint és Dosztojevszkijt illeti, azt kell mondani, hogy ez a két szerző fektette le az "orosz világ" és a messianizmus alapjait. Gyermekkoruk óta ezekkel a narratívákkal táplálják az embereket, akik azt hiszik, hogy az orosz nép küldetése nem a saját életükkel és hazájukkal való foglalkozás, hanem a világ "megmentése" annak akarata ellenére. Ez valójában tehát nagyon káros irodalom, mely valóban befolyásolhatja az emberek nézeteit. Ezért személyes véleményem, hogy ezeket a könyveket a nyilvános és iskolai könyvtárakból is el kell távolítani. Az egyetemi és a kutatói könyvtárakban kellene maradniuk, hogy tanulmányozhatók legyenek a gonoszság és a totalitarizmus gyökerei. Azt hiszem, sok tudományos dolgozat és kutatás fog születni arról, hogy az orosz klasszikusok hogyan befolyásolták az oroszok mentalitását, s hogyan vezetett mindez közvetve olyan agresszív álláspontokhoz és dehumanizáló próbálkozásokhoz a világ sok népe - köztük az ukrán - ellen.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5917854307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.06.13. 06:25:55

Ez nyilván nem az ő eredeti ötlete, mert éppen a könyvtárosok gondolnának ilyeneket utoljára a Földön. Ez Amerika nagy kísérlete, talán az eddigi legnagyobb társadalmi kísérlet. Az első, a liberális társadalom népekre erőszakolása megbukott. Európában az angolok behódoltak neki, de még a veszélyeztetett nyugati országokban is akkora médiahadsereg szükséges hozzá, amit még az USA sem tud finanszírozni örökké. Itt az új megoldási mód, a gazdasági kulturális megsemmisítés. Mondjuk Oroszország meglehetősen nagy falat, de ha ott sikerül, akkor szinte bárhol összejöhet. Persze a világ népei sem tökkelütöttek és szinte egyként vannak megrémülve az amerikai agressziótól, mellesleg Európa ostoba behódolása is rémisztő alternatíva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.13. 07:48:30

@Deak Tamas:

Megoldás: internet + psiphon3. Kivédi a liberális cenzúrát.

S kereséshez meg yandex, ott nincs szűrés, mint a Google esetében.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.13. 08:25:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: meg a közép- és rövidhullámú rádió. Amíg be nem tiltja a haladás.

jónévez 2022.06.13. 08:32:44

@Deak Tamas:
:D Isteni.
Az európai értékek. Meg a sajtó és véleményszabadság. Meg a tájékozódáshoz való jog.
Amit (tudvalevően) az Orbán-kormány tipor lábbal, ezért eljárni kell ellene.

tűz fal 2022.06.13. 10:55:00

Kissinger kiadta az irányt, és az már most látszik a szellemi fogyatékos Biden szájába adott "én mondtam Zelenszkijnek" szövegen és a NATO főtitkár legújabb nyilatkozatain is. Egy darabig még vergődnek az ukránok a virtuális valóságukban, aztán mennek a kukába.

Boldeone2 2022.06.13. 12:51:54

Gyermekkoruk óta ezekkel a narratívákkal táplálják az embereket, akik azt hiszik, hogy az orosz nép küldetése nem a saját életükkel és hazájukkal való foglalkozás, hanem a világ "megmentése" annak akarata ellenére..."

- Ez valóban így is van, nem vèletlenül èrzik a szomszèdos nèpek, hogy az orosz medve az elmúlt èvszázadokban mindig "meg akarja őket menteni" ...Nagyjából erről a törekvèsről hasonlóan negatív módon, egysègesen gondolkodnak Finnországtól a Balti államok át Lengyelországig ( Romániáig) Újabban meg Ukrajna , a testvér nèp is ...Az orosz " küldetèstudat " emlèkeit ugyanúgy ahogy a Mein Kampf- ot általánosan hozzáfèrhetővè kellene tenni , hiszen mementókènt szolgálnak a jövő nemzedèkeinek...
Magyarországon is nagy problèma, hogy a fiatalok többsège nem ismeri azokat keserű törtènelmi tapasztalatokat\bűnöket amelyet jelen Orosz állam elődei követtek el Magyarországon , a sorsfordító negatív orosz- szovjet beavatkozásokat a magyar törtènelem során. Èvek óta terjed a muszka propaganda a világban , amely terjesztèsèben az echte nácik ès a populista szèlsőjobb jár èlen.. Elég csak a Kuruc infóba beleolvasni , rögtön látható miről van szó...
Ezzel ellentètben pl Lengyelországban az erősen konzervatív jobboldal is oroszellenes ( Pis)

A propaganda erejét az mutatja, hogy a règi magyar "horthysta " jobboldal erőszen szovjet- oroszellenes volt, a mai szèljobb nagyot fordult....No, persze ezek nem is az igazi úri konzervatívok ....

Szerbia maradt oroszbarát , de nálunk èrthető , meg valamennyire Bulgária, Görögország , ami megint érhető törtènelmileg ..
Magyarország helyzete abszurd . A lengyelek lassan kimondják : nekik Ukrajna fontosabb , nem értenek egyet vagy elítèlik a magyar politikát . A valódi barátokat elveszítjük , a korábbi ellensèget újra csak a birodalmi ambíciók fűtik ....Őszinte orosz ( szovjet ) - magyar barátság soha nem volt ...Mi az "utolsó csatlósok" voltunk....

Boldeone2 2022.06.13. 13:00:51

erősen konzervatív jobboldal is oroszellenes ( Pis)"

+ termèszetesen nem orosz, hanem putyini elnyomó , diktatórikus rezsimellenes, amely ugyanúgy viselkedik mint 100-200 ève: fegyverrel , erőszakkal akár területet , befolyási övezetet szerezni...
A fiatalság , a tanultabb, nagyvárosi emberek már Oroszországban is meg akarnak az elnyomó rendszertől szabadulni, de a premodern tömegek agya rendesen ki van mosva nyugatellenessèggel , birodalmi küldetèstudattal , hamis veszèlyeztetettsèg erzèsèvel, ezt tartja fent az erő , vagy inkább erőszakhatalmat ...A társadalmi elit már ott feleszmèlt...

jónévez 2022.06.13. 14:38:52

@Boldeone2:
:)
Csakhát a felvetés pont erről szól: az-e a szabadság ismérve, hohy cenzúrázunk, könyvet égetünk -csak azért, mert nem értünk egyet.
Az, hogy elmondtad, miért nem értesz egyet pl az oroszokkal, az nem mentség erre a cenzúrára.

Gery87 2022.06.13. 15:44:55

Ezek bolondok, miért kell visszamenni a 30-as évekbe szellemileg?
Fogyatékos barmok.
Én csak pislogok mostanában milyen korban élek....
ÉS ezekkel legyen szolidáris az ember? Ezekkel a büdös nácikkal?
Jó nyilván a nép nem tehet róla, de az állam és kormánya ott rohadjon meg ahol van.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása