magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Amikor nincs ársapka

Bulgáriában a nemzeti valuta de facto hiánya miatt szinte képtelenség magyar típusú ársapkát csinálni.

Formailag van bolgár leva, de rögzített az árfolyam (1 euró = kb. 1,95 leva), de a rögzítés miatt nincs saját pénzpolitika, azaz pl. ideiglenesen se lehet pénzt nyomtatni valutafedezet nélkül.

Így például az üzemanyag teljesen szabadáras most is.

íme a tegnapi árak az OMV-nél (azért ott, mert ez a hozzám földrajzilag legközelebbi benzinkút)

itt

Az engem érintő ár: normál dízel - 712 Ft/l. Szerencsére nekem alig kell üzemanyag, havi fogyasztásom kb. 10 liter, mert hómofiszban vagyok folyamatosan, az irodába csak ételjegyosztásra szoktam bemenni, meg ha meg akarják emelni a béremet, s emiatt alá kell írni az új szerződést.

Magyarországon az infláció jelenleg 10,8 %, míg Bulgáriában 13,4 %. Az EU-ban a legmagasabb az infláció egyébként a ballib csodaországban van, Észtországban - 20,1 %, kiváncsi vagyok mi erre a ballib hivatalos magyarázat: biztosan Zorbán elküldte a tanácsadóit Tallinnba, más okot nem tudok elképzelni. Hiszen miért is lenne ott infláció, ha támogatnak minden oroszellenes szankciót, tisztességes verseny van a gazdaságban, kicsi az állami bürokrácia, bevezették az eurót, s nincs korrupció?

van egy saját videóm, melyen éppen elhaladok az illető benzinkút mellett - pont 3 éve - már a zene miatt is érdemes nézni, egyik kedvenc zeneszerzőm hallatszik a kocsiban

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8317862219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaboca73 2022.06.21. 07:10:35

Romániában az üzemanyagárak egy nagyon kicsivel -kb. 3%- magasabbak a bulgárnál. Nehéz megállapítani a valós inflációt mivel a nemzeti bankok azt mondanak amit akarnak.

Sztbeni95 2022.06.21. 07:23:14

Az észt inflációs adaton én is nagyot nevettem mikor megláttam, a ballib csodaország eurót használva hozta össze a magyar dupláját

Gery87 2022.06.21. 19:33:16

Ezt az olcsó benzint mind az állam fizeti vagyis megint mi, tehát ezt így vagy úgy be fogják szedni, ahogy már most is minden más termék árában benne van a magas piaci ár!

Annyi értelme van csak az egésznek hogy autózni muszáj, a többség autózik, XY terméket megvenni - ha drágább - meg nem az.

De ettől még ez egy populista szemfényvesztés.

Akkor lenne értelme ha fix áron veszünk olajat és annak alacsony adótartama miatt olcsó nekünk.
De az hogy a piacon drágán veszünk, a kutaknak is drágán adjuk, majd nem fizettetjük meg az emberekkel közvetlenül és veszteségre kényszerítjük a töltőállomásokat , nem fenntartható és költséges muri....

2022.06.21. 21:46:18

@Gery87: Nem az számít, ki fizeti, hanem melyik réteg. Nem csak az autózás, hanem a fuvarozás is olcsóbb emiatt. A populizmus önmagában miért is lenne baj? A piacon éppen hogy a nyugatiaknál olcsóbban veszünk, a MOL pedig még így is nyereséges, na de nem folytatom tovább, látod már, mennyi faszságot írtál megint.

jónévez 2022.06.21. 22:04:52

@zavaleta:
Na, azt azért ne hidd el, hogy a fuvarozás olcsóbb emiatt.
A fuvarosok 800 Ft-ert veszik a gázolajat, csak a kisautós fuvarozók ússzák meg 480Ft-ból.
És a MOL így már tényleg -túl rosszul nem jár.

jónévez 2022.06.21. 22:22:07

@Gery87: de ha te is leírod, hogy van neki értelme, és átmenetileg tényleg szükség van rá, akkor a következő sorodban miért írod, hogy populista szemfényvesztés? Kár ezzel a szókapcsolattal jönni, egyszerűen olyan dolog, ami mellé még elfogadott is a többség szemében.
Persze, hogy mi fizetjük végül, de valójában ez a populista duma, ha csak ezt hajtjuk.

jónévez 2022.06.21. 22:30:55

@Gery87:
Igazi populizmusnak tünőt viszont hallottam minap:
Az az európai elit, aki azt mondta, hogy neki bizony nem kell a ruszki üzemanyag, még azt sem bánja, ha emiatt kétszer annyiért kell vennie, na ez most az európai emberek diszkriminációja ellen tiltakozik, hogy ők nem vehetnek nálunk "fújorosz" olcsó gázolajt-benzint :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.22. 06:07:51

@Gery87:

Mindent az emberek fizetnek, de ez mindig mindennel így van, azaz nem szempont.

GyMasa 2022.06.22. 11:12:16

@jónévez:
Ha-ha!
Európa gyanúgy orosz olajat vesz, mint előtte, csak most nem 100% Urált, hanem 49% Urál+51%másmilyen olajat, "keverve".
50% alatt nem kell megjelölni, hogy mi a kisebbségi arány forrása.
De, legalább, most jó drágán vehetjük meg majdnem ugyanazt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása