magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Álpoliglóták azaz hamis többnyelvűek

Mivel a YouTube a megnézett tartalom alapján ajánl, így többet között sok nyelvészeti tematikájú anyagot is feldob nekem ajánlásként.

Az utóbbi hónapok idegesítő jelensége: pár szót/mondatot megtanult emberek elmennek az illető nyelvi közegbe, majd ott csillogtatni kezdik nemlétező tudásukat. A rosszabb verzióban ez mindenféle szar reklámba torkollik, lásd "megtanultam ezzel az alkalmazással 72 óra alatt kínaiul".

Ezen a héten megint feldobott ilyet a rendszer. S véletlenül bele is néztem. Kellemes meglepetés volt, a srác az előbb leírt jelenséget parodizálja. Mindenkinek ajánlom, aki ért angolul:

Címkék: közélet nyelv
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr617879715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.15. 14:29:02

"Ahogy a nyelvészeti pragmatika is tanítja: „A kommunikáció nem akkor sikeres, ha a hallgató megérti a nyelvi jelentést, hanem akkor, ha megfejti a kommunikációs jelentést, vagyis kikövetkezteti a beszélő szándékát. Ebben alapvető segítséget nyújt számára a kommunikáció kontextusa."” :)

vergyula 2022.07.15. 16:29:38

@Deak Tamas: De még mennyire. Többször hívnak fel külföldiek (főleg indiánok), mint szeretném, számomra ismeretlen témával. Ahogy hadar, próbálok elcsípni legalább egy olyan szót, ami közelebb visz. Mikor megvan: "Áhh, tehát erről van szó. Akkor most kezd az elejéről, légyszi."

tűz fal 2022.07.15. 20:27:42

@vergyula:
Indiánok? Nem inkább indiaiak?

vergyula 2022.07.15. 21:38:23

@tűz fal: Dehogynem, ez csak egy bevett szleng a multiknál, mindenféle sértő szándék nélkül.

jónévez 2022.07.15. 21:49:08

@tűz fal:
(Eleve az "indián" az indiai. Mert Indiába indultak. Aztán hogy az amerikai bennszülöttön rajtaragadt, mi itthon meg megkülönböztetünk "indiai"-t és "indián"-t, az nem változtat az eredetin)

ez a nevem senki 2022.07.16. 03:53:10

még sosenem hív
ott in
dián
de
egy munka
tár
sam férje in
dia
i
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása