magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A fényképezés megváltozott megint

Csak személyes szemszögből.

Amikor kisgyerek voltam, egyrészt hatalmas volt az eltérés a profi és az amatőr fényképészek között, másrészt baromi kevés amatőr fényképész volt.

Nekem a 6. születésnapomra, 1973-ban, megvették az akkori szabványos "gyerek" fényképezőgépet, valamelyik szovjet Szmena volt, azt hiszem, a Szmena-8M. Akkor ez 280 Ft-ba került, ami olcsó volt, még az akkori bérekhez képest, akkoriban a magyar átlagbér 2800 körül volt, szóval egy havi bér tizede.

A gond a film volt, meg az előhívás, ezek súlyos költségek voltak. Amikor később a 80-as évek végén megjelent Magyarországon a Fotex, fantasztikusnak tűnt, hogy ha náluk hívatta elő az ember a filmjét, ingyen adtak egy újat.

az egyik első képem 1973-ból: az anyai nagyszüleim háza - Budapest, XVI. ker. - mögötti szőlőpóznán pózol a mackóm

Az igazi profiknak persze volt saját előhívő laboratóriumuk, de ez tényleg csak az elit elitje volt.

De a lényeg: drága mulatság volt sokat fényképezni. S minden komoly célra profi fényképész kellett. A kevés amatőr meg jól meggondolta mire pazarolja a filmet.

Szóba se jöhetett az amatőrök és a profik közeledése, egyszerű olyan nagy tudás kellett a profizmushoz, hogy azt kevesen vállalták fel. Kevés ember tudta megfizetni a próbálkozás költségét, ma ez kb. nulla Ft-ba kerül, akkor meg súlyos pénzekbe.

A digitális forradalom kezdetben csak a drágaságot tüntette el, de a kezdeti digitális gépek egyszerűen túl primitívek voltak a profi szinthez. Ill. voltak profi digitális gépek, csak éppen csillagászati áron.

Nagyjából 20 éve mentek le annyira az árak, hogy kezdett csökkeni az eltérés a profi és az amatőr között. Egyre jobb lett a minőség az olcsó végen is.

Most viszont visszakerültünk az eredeti állapothoz, kicsit másképp: ismét van profi és amatőr. Az eltérés, hogy egyrészt már szinte az egész lakosság amatőr fényképész, s az egyszerű telefonokkal is lehet viszonylag jól fényképezni, másrészt van egy rendkívül vékony elit réteg, mely profi drága technikát használ.

Magamon veszem észre: ha tudom, hogy nem lesz semmilyen speciális kép, olyan méhecske a virágban vagy telihold kategória, akkor nem veszem magamhoz a nagy fotótáskámat a félprofi gépemmel, mert minek cipelni. Simán elég a telefon is a legtöbb esetre, videózáshoz meg egyre népszerűbb lesz az utóbbi évtizedben a tenyérnél is picibb akciókamera. A kis akciókamera felállítható álványra, így is kb. negyed kiló az egész, ráadásul minden kicsi és gyors. Az esetek 95 %-ában teljesen jó.

Mivel megromlottak a szemeim, keveset fényképezek már. De a téma most is érdekel. Bár a szakma szabályait nem fogadom el.

50 év múlva az emberek meg lesznek döbbenve, miért van ilyen kevés fénykép a XXI. sz. előtti időkből.

Az én kedvenc saját képeim itt láthatók. Ezekben egyetlen családi kép sincs egyébként.

Címkék: közélet
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8117884131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.07.22. 12:55:21

nem volt facebook és instagram, de azért az emberek posztoltak. volt művészi fotó. akik akár házhoz is mentek. lefényképezték a családot. sokszorosították a képeket. és bekeretezve kitették az asztalra, vagy a falra a rokonok. az átlag magyar család is időnként igénybe vette, vagy vehette a profi fotóst.

a fotózásnak népnevelő célzata is volt. pl. iskolai fotózás az olvasni, írni, számolni tanulok tankönyvekkel. és lefotóztak minden gyereket, hogy milyen szépen tanul. és a munkahelyeken is. az bekerült a brigádnaplóba. a legnagyob dolog az volt, hogy valaki szerepelt a tévében. különösen a tv híradóban. na nem úgy, hogy megszólalt, hanem az üzemi gyűlésen ő is ott állt a tömegben valahol. és arról tudósított a tévé.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.22. 13:49:10

Nekem is Szmenám volt, de nekem az volt a bajom, amit a digitális fényképezés megoldott: nem kellett az ujjaimat harapdálnom, hogy mit hagyjak ki és mit ne fotózáskor.

_Neville 2022.07.22. 14:22:09

"50 év múlva az emberek meg lesznek döbbenve, miért van ilyen kevés fénykép a XXI. sz. előtti időkből." hohó, szerintem nagy tévedés. Azok a képek a papíron még meglesznek 100 év múlva is - mint a kinyomatott könyvek, dokumentumok, újságok is -, a digitális dolgok már nem biztos. Vagy ha fizikailag meg is lesz valahol, vajon lesz eszköz beolvasni, vagy tudni fogja valaki, mivel kéne? A NASA már most bajban van ilyen téren a régi digitális feljegyzései kapcsán.

2022.07.22. 14:56:26

@_Neville:
a papír alapú tárolás sem feltétlen a legjobb. magyarországon azért olyan nagyon sok középkori dokumentum nem maradt meg. debrecenben a legrégebbi városi jegyzőkönyv 1548-as keltezésű.

2022.07.22. 14:57:11

már ami megmaradt. az 1548-as.

midnight coder 2022.07.23. 10:09:26

Sokkal nagyobb baj volt ezzel, hogy úgy 30 fényképből úgy 5 lett jó. Ezeken a gépeken állítgatni kellett a távolságot, a lyuk méretét a lencse előtt (már nem emlékszem a nevére), illetve az exponálási időt - és ez ritkán jött össze. Gyerekkoromban nekem is volt gépem, valami Pajtás vagy hasonló nevű nagyrészt műanyag csoda, amibe nem a szabvány forte kazetták mentek hanem valami széles guriga. Na azzal nem sikerült egy használható képet sem csinálni, pedig azon elég keveset lehetett állítani. Apám első fényképezőgépe már jobb volt ennél, azzal összejött a 30-ból 5. Pedig ő valamennyire értett hozzá, még az előhívást is ő csinálta az elején. És az jó gép volt, még a fényerőt is mérte. Aztán lett még jobb, az már távolságot is mért, azzal már úgy a fele jó lett a képeknek. De nekem a mai napig megvan az a szokásom, hogy ha valamit lefényképezek a telefonnal, több képet is csinálok és a legjobbat tartom meg - és ez még ebből az időből származik.

jónévez 2022.07.24. 23:57:56

@midnight coder:
Most sem jobb az arány -csak nincs rá kényszer, hogy kidolgoztassuk mind. Sőt, ezredrészét sem nyomtatjuk ki. Valójában amikor filmre fényképeztünk, és kidolgoztattuk, azokat is (ha van ízlésünk) nagy arányban kidobáltuk.
Én tanultam fényképezést (úgy értsd:a folyamatot, az előhívást, a kidolgozást, nem a múvészetét), hát, 36 kockából egyet érdemes kidolgozni. A többit úgyis kidobod, mert gáz. De meg kell csinálni, tehát a pénzt dobod ki. Mondd meg a nejednek, hogy a cicák képe nem kdll.
Ma már tárolhatja a telefonján a cicákat, kinyomtatva az idén egyetlen kép volt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása