magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Utódlás az Angliai Köztársaságban

Mindenképpen egyszerű az angol alkotmány, ezt el kell ismerni. Nem kell se választást tartani, se összecsődülni, de zászlót lobogtatni se, egyszerűen csak átszáll a mindenkori köztársasági elnöki tisztség mindenkori viselője halálakor. Elég praktikus megoldás egy teljesen hatalom- és értelemmentes pozícióhoz, ezt mindenképpen érdemes beismerni.

Aztán persze vannak a díszletek, mind utólag, de ezek már turistalátványosságok csak. Maga a pozíció átszáll előző viselője halálakor. Az ágyúlövés, tűzijáték, ide-oda menés, zászlóhúzogatás csak a turista kedvéért van: legyen mit bámulnia, hiszen magához az elhunythoz úgyse engedik oda, mégiscsak egy ember volt, akit a sok bizeregtető hülyeség ellenére megilletnek egyes kegyeleti jogok.

A magyar párhuzam mondjuk az lenne, ha a magyar alaptörvény kimondaná, az ország szellemi ura a Munkásőrség országos parancsnoka, neki semmilyen feladata vagy szerepe nem lenne, még megszólalnia se lenne szabad, csak időnként felolvasná a kormányfő által kezébe adott rövid beszédet, olyan Biden módon, azaz benne lenne az is, hogy "menj be", "nézz jobbra", "mosolyogj", "tapsolj". Eközben csinos munkásőrlányok kezükben műanyag gépfegyverekkel táncot lejtenének a "Nem vagyunk mi fényes úri hadsereg" dalt előadva.

A nép meg zokogna: meghalt az Országos Parancsnok, pedig milyen rendes ember volt, szerette simogatni a kutyákat és rendszeresen locsolta kertjében a virágágyást!

Hogy érdekesebb legyen, mindenféle furcsa tisztségek is léteznének, s aztán ezekről lehetne hosszasan vitázni. Pl. ha a Parancsnok nő, akkor a férjét Országos Parancsnok hitvese, a Tiszántúl Védnöke néven emlegetnék, míg ha férfi, akkor a feleségét az Országos Parancsnok Asszonyság cím illetné meg.

Az Angliai Köztársaság fővárosában, Londonisztánban mindehhez nagyon értenek, aprólékosan kidolgozott protokoll van még arra is, milyen színű bugyiban kell sétálni holdtöltekor.

Tulajdonképpen az egyetlen értékes elem: Händel német-angol zeneszerző írt így darabot az alkalomra a XVIII. sz. elején, s máig ezt játsszák.

Valójában csak ezért tervezem megnézni jövőre az Országos Parancsnok beiktatási ünnepségének végső elemét.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3117927717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.15. 08:02:42

Tulajdonképpen ha azt vesszük, szegény Queen pályaíve azért tragikus. Trónralépésekor miniszterelnökként kapott egy olyan figurát, aki előtte odadobott észt, emberséget, becsületet egy keleti faszkalap kedvéért, simán hagyta elpusztulni Kelet-Közép Európát hogy a Brit Empire megmaradjon. Halála előtt már nem volt empire, de kénytelen volt kinevezni egy barom picsát, akinek már se esze, se embersége, se becsülete, de arra képes lehet hogy egy keleti faszkalap kedvéért elpusztítsa akár az egész világot.
Remélem, hogy ennek az időszaknak rövid időn belül vége lesz, jelentős angol nyelvi és kulturális presztízscsökkenéssel.

Serény Vélemény 2022.09.15. 08:15:01

Nem szép dolog a szimbolikus dolgokról így gondolkodni, mert az ember könnyen úgy járhat, mint Joás járt Elizeussal, meg a nyilakkal....

"17. És monda: Nyisd ki az ablakot napkelet felől. És mikor kinyitotta, monda Elizeus: Lőjj! És lőtt. Akkor monda: Az Úrnak győzedelmes nyíla ez, győzedelmes nyíl a Siriabeliek ellen; mert megvered a Siriabelieket Afekben a megsemmisülésig.
18. Monda azután: Vedd fel a nyilakat. És felvette. Ő pedig monda az Izráel királyának: Lőjj a földbe, és bele lőtt a földbe háromszor; azután abbahagyta.
19. Akkor megharaguvék reá az Isten embere, és monda: Ötször vagy hatszor kellett volna lőnöd, akkor megverted volna a Siriabelieket a megsemmisülésig; de így már csak háromszor vered meg a Siriabelieket."

(Károli Gáspár » A királyokról írt második könyv » 13. fejezet)

(nyilván semmi értelme nem volt a nyíllal lövöldözni a földbe, mégis ez az esemény egy olyan szimbolikus tett volt, ami a szellemi dimenziót megmozgatta, és ha normálisan viszonyult volna Joás ehhez a cselekedethez, akkor az egész Szíria-problémát elintézte volna nagyjából örökre, beleérte a mai napot is egyébként.)

tűz fal 2022.09.15. 08:54:00

@Serény Vélemény:
Kiürítették azt a tisztséget saját maguk. Az egész királyi család mintaglobalista pedofil patkányok gyülekezete. Plusz a Harry+Meghan féle "lázadók" akik a temetés ürügyén gyorsan vissza is szopták magukat az ingyenvagyonba.

Serény Vélemény 2022.09.15. 09:35:31

@tűz fal: Hát... Erzsébet nem ilyen volt, sőt, ha Billy Graham azt mondja róla, hogy keresztény volt, hívő, akkor azt elfogadom. Abban kétségtelenül van valami perverz, hogy III. Károly lesz az - egyébként is szétesőben lévő - anglikán világ egyház feje...

_Neville 2022.09.15. 09:57:32

@Serény Vélemény: az egész anglikán egyház egy totál abszurd képződmény már a kezdetektől fogva. Nem véletlen, hogy kb a 19. század óta folyamatosan két irányba is bomlik (a konzervatív részből valami aktuális libsi baromság bevezetésekor mindig katolizál egy tábor papostol, a libsi résznek meg sokszor így is túl kevés)

Serény Vélemény 2022.09.15. 10:51:38

@_Neville: A világmindenség legtartósabb ébredése a Wesley-tesók nevéhez köthető metodista ébredés, ami nagyjából a fehérek lakta vidéken csak most ért véget. Afrikában még gyakorlatilag most sem. Ők meg eredetileg anglikán lelkészek voltak. Egyáltalán nem biztos, hogy Jézus Krisztus a _mi_ urunk is így úgy gondolkodik felőlük, mint ahogy némely vérmes római katolikus tótumfaktum... Attól függetlenül hogy erkölcsi értékeket nem képviselő és képviselni nem tudó kereszténység nem létezik. (Pontosabban van, az antikrisztusi hamis egyház.) És azért mostanra a metodisták - legalábbis egy részük - is beleestek ebbe eléggé.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.09.15. 12:41:09

Úgy látom, nem vagy a monarchia nagy barátja. :-) Én sem. Sajnos elég sok ismerősöm van, aki többször is elmondta, hogy milyen jó lenne a királyság visszaállítása. Persze nem az gazi, csak az angol típusú, azaz a szimbolikus. És ki lenne a király? -- kérdezem. --Azt nem tudom. Persze tudom én, hogy a Habsburg disznót szeretné visszakapni, de nem meri kimondani.

Egyébként nagyon jó a hasonlatod ezzel a munkásőr parancsnokkal. :-))))))))))

Billy Hill 2022.09.18. 00:30:25

@fofilozofus: Pedig nem kellene leragadni a biggyesztett ajkúaknál! Most hogy épp kielemzik az Árpád-házi királyok csontjait, kellene csinálni egy országos DNS-tesztet, és aki a legeslegközelebb áll András III-hoz, ő lehetne a király! Vagy John Goodman; igaz más a pedigréje, de abban a filmben hihető volt. ;-)

Billy Hill 2022.09.18. 00:33:41

@Billy Hill: A Király vezetéknevűeket mindazonáltal kizárnám, pl. a testvérpárból a Viktor kiverné a biztosítékot az ellenzéki oldalon ezzel a névvel; a Lindának meg hát anno már meggyűlt a baja egy fontosabb énekelnivalóval a múltban.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása