magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kína fejlődése

Engem most győzött meg Kína, hogy immár a termelése világszínvonalú.

Úgy kezdődött, hogy a kínaiak másoltak, rossz minőségben. Aztán jött a másolás immár jó minőségben. Majd jött az összeszerelés. Aztán a saját gyártás, egyre jobb minőségben.

Számomra az igazi jel, hogy a kínai cégek beléptek a fényképészeti technikák területére is.

Ez eddig nyugat-európai, amerikai és japán felségterület volt teljes mértékben.

A szakma csúcsa a svéd Hasselblad cég, ez egy 180 éves cég, ahol máig nincs gépesítve a gyártás. Ülnek a magasan bérezett dolgozók az asztalnál és egyenként kézzel szerelnek, meg egyenként tesztelnek mindent. Évente átlag 10 ezer fényképezőgépet gyárt a cég, ami röhejes szám, a két nagy profi márka - a Canon és a Nikon - tízmilliós nagysárrendben gyárt gépeket évente, de a feltörekvő közepes cégek - pl. a Sony - termelése is milliós nagyságrend.

Szóval a Hasselblad amolyan Rolls-Royce a fényképészetben, egy átlag fényképezőgépük árából megvehető 5 darab legdrágább Canon- vagy Nikon-gép.

Ami a lencséket (objektíveket) illeti, az ár a képességüktől függ. Minél magasabb az F-szám (= keskenyebb a zár) és minél közelebb áll az emberi szem látásszögéhez, annál olcsóbb egy objektív, ehhez kell ugyanis a legkevesebb műszaki feltétel. Szóval az olyan 35-50 mm-es és 3.5-5.6 közti F-számű objektív a legolcsóbb jellemzően.

Az átlag bolti jó, amatőr, de azon belül felső kategóriás géphez ilyen objektív szokott járni "csomagban" akciósan.

Egy ilyen alapobjektív újonnan jellemzően 100-150 euró közötti áron kapható. Használtan, jó állapotban a feléért akár.

Ugyanez jobb F-számmal (azaz kisebb F-számmal, mert minél kisebb, annál jobb) már 400-700 eurós kategória.

Ezek az árak persze a tömegtermelésre szakosodottt cégekre igazak, azaz amit az amatőr és profi fényképészek használnak általánosan. Tehát nem a speciális kategória, ahol tényleg Hasselblad-gépeket használnak. Mondjuk Neil Armstrong és Buzz Aldrin persze Hasselbladot használtak a Holdon. (S egyéblént ebben a kérdésben egység volt, a szovjet űrhajósok is ilyen típust használtak.)

a világhíres kép 1969-ből: Armastrong Aldrint fényképezi

A profik két tábora egyébként a Canon- és a Nikon-párt. Ezek sokszor úgy viselkednek egymással, mintha ellenséges focidrukkerek lennének. Annak idején, amikor megvettem első komolyabb gépemet - ez 2011-ben történt -, sokat vaciláltam, melyik "párthoz" csatlakozzak. Aztán 3-hetes gondolkodás után legyintettem, s vettem egy Sony-gépet.

A Canon- és a Nikon-párt egy dologban egyetért: hogy aki nem Canont vagy Nikont vesz, az hülye. De ez számomra csak plusz indíttatás volt, hogy ne vegyek se Canont, se Nikont.

A fényképész embert 2 dolog szokta izgatni, mikor már mindent megcsinált a normál objektívvel: a távfényképezés meg a széles fényképezés. Az előbbi tipikus területe a paparazzik műfaja és a Hold fényképezése, az utóbbi a tájfotósoké és az ingatlanügynököké, azaz lehessen befogni a képbe az egész szobát meg az egész hegyvidéket.

Az olcsóbb kategóriában - azaz abban, ami számomra is elérhető - a teleobjektív az olcsóbb, a széles a drágább.

Teleobjektívet vettem pár éve, 250 euró körüli áron. A Sony géphez persze eredeti Sonyt nem tudtam venni, az nekem túl drága, de vannak független cégek, melyek kb. féláron gyártanak kompatibilis eszközöket, ilyen pl. a szintén japán Tamron.

De széleset nem tudtam venni, egyszerűen túl drága volt.

Aztán idén eladtam a Sony-gépet, a nagyobb tükrös Sonyt lecseréltem kisebb tükörmentes Sonyra. Maradt is pénz. S akkor megláttam!

itt felszerelve, szűrővel

Teljesen ismeretlen kínai cég széles lencséje. 160 euróért. A harmada minden hasonlónak mástól.

Nyilván hiányoznak egyes képességek: teljesen manuális, azaz nem állítható a gépről semmi, csak a zársebesség és az ISO-szám. Dehát ezért a pénzért több nem is várható, maga a lencse tökéletes.

De máig meg vagyok döbbenve: immár képes kínai cég ilyen dolgot gyártani.

kora reggel villamosmegállóban

Címkék: közélet
17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4917929465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.09.19. 08:08:57

a rendszerváltással mom (magyar optikai művek) helyébe lépett a mom park (bevásárlóközpont).

2022.09.19. 08:22:20

a kínaiak úgy egyébként a magyar reformszocialista modellt vették át részlegesen. vegyesevállalatokat hoztak létre a nyugattal. először utángyártották az alkatrészeket. majd összeszerelő üzemekben a termék egészét előállították. bevezették a minőségbiztosítást. a tőkés exportból visszamaradt áru volt az olcsó kínai. a selejt. aztán ezek aránya a fejlesztésekkel csökkent. és egy tudományos alapprogram eredményeként új termékeket állítanak elő.

1. gyarmati állammá váltak, de csak félig. ez volt a grósz károly féle koncepció. és egy ponton felszámolják a vegyesvállalatokat. mert már nem érdekük fenntartani.
2. a németh miklós féle elképzelés, hogy teljes egészében gyarmati sorba kell állni, mert ezek után magyarország olyan lesz, mint ausztria. medgyessy péter féle lehet kávézót nyitni bécsben.
3. orbán féle elképzelés, hogy a termelésben teljes egészében gyarmati sorba kell zülleszteni az országot. a haverok szintjéhez kell igazodni, akik csak betonozni, asztalfozni, gipszkartonozni tudnak. és a kereskedelmi szolgáltatásokat kell mellé megszerezni. a nemzeti nagytőkések felemelik az országot.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.09.19. 10:20:24

@cvsvrs: Azért az orbáni elképzelésről annyit, hogy addigra úgy legatyásították az országot, hogy lehetetlen volt bármit is saját tőkével elérni, mert olyan már nem volt. A kedves nyugat meg nem volt hajlandó hitelt adni, mert nem baloldali a kormányzat. Ezek után annyit lehetett tenni, hogy behozni olyan termelő cégeket, olyan ágazatokban, amikben gyengék vagyunk és így munkát teremteni. Még akkor is ha a cégeknek adókedvezményt kell adni, meg mi fizetjük a gyárak felépítésének jórészét.
A munkabér utáni adókból jött egyenesbe a költségvetés és abból lehet a legfontosabb ágazatokat visszaszerezni, az indította be a belső fogyasztást. Lehet támadni, hogy miért a kulimunkát csináljuk, de ha nincsen semmi más, akkor azt kell. A másik, hogy legalább azok az egyszerű dolgok, amiket kevesebb tőkével meg lehet csinálni az kerüljön magyar kézbe. Meg az említett stratégiai ágazatok amint lehet ne idegen ellenőrzés alatt legyen! Ilyenek: média, energia, közművek, bankszektor, kereskedelem.
Tőkére szükség van. Tőke csak pénzkoncentrációval jöhet létre. Ha ezt az állam csinálja, ami optimális lenne, akkor kormányváltás esetén a baloldal szépen elprivatizálná és felélné. Így maradnak a megbízható strómanok. Hiába szidják, ez a rendszer még mindig gazdaságosabb, mintha a külföldieknek minden termelés, szolgáltatás után első körben a profitot kellene kitermelnünk, amit azok kitalicskáznak az országból.

2022.09.19. 11:34:02

@megamovieboy:
debrecenben legújabban egy kínai könnyűfém öntöde épít gyárat. ez a vállalat. nézd meg a honlapjukon a rövid bemutató filmjüket.
www.china-huashuo.com/
ha nem lett volna rendszerváltás, akkor kb. ilyen lenne a köfém. ilyet az mszmp pártitkárokkal is lehetett volna építeni. a fidesszel nem lehet. a fideszben nagyon sok a közéleti suttyó még az mszmp-hez képest is.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.09.19. 11:53:31

@cvsvrs: Pont az MSZMP felsőállomány játszotta át a jobb vállalatokat bagóért a külföldieknek. Az MDF kormány hatóköre a Parlament ülésterméig terjedt ki. A Szovjetunió összeomlása a szatelitállamokat is magával rántotta, ez elkerülhetetlen volt.
A suttyósági versenyben a Fidesz pariban sincsen az amerikai nímandokkal és a posztkomcsikkal szemben. Nem tudsz jobbat felmutatni helyettük.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.09.19. 13:03:23

@cvsvrs: A tőkés világgazdaság alapja a tőke. Az el lett herdálva, lopva. Anélkül semmi sincsen. Tőke nélkül fejleszteni, modern gyártást indítani és kereskedni sem lehet. Amit lehet, hogy a nagyobb bevételt hozó egyszerűbb dolgokat hazai kézbe tenni, ami még akkor is többet hoz az országnak, ha kevésbé gazdaságos.
Az állam nem pénzeli a MOL-t. az OTP-t, a Richtert, de még a CBA-kat sem. Igenis vannak jól működő NER cégek, különben már rég összeomlott volna az ország, ha a Gyurcsány féle állapotokon felül még őket is pénzelni kellene.
A külső finanszírozás ahhoz kell, hogy utólérjük az EU átlagot. Portugália ugyanúgy megkapja az EU pénzeket, de ég és föld a különbség a V4-ek fejlődéséhez képest az ottani csigatempó.
Elvárod egyből a tökéletes versenyképességet feltőkésített, több évtizedes tapasztalattal rendelkező globális vállalatokkal szemben. Ez nem így működik. A tanulópénzt meg kell fizetni.

kiskisutca 2022.09.19. 13:04:03

@cvsvrs:

Amúgy szerinted mi tett be Grósz Károlynak? A fehérterroros beszéde?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.20. 08:33:42

Én is meglepődtem sok tekintetben a kínai műszaki cikkeken, tényleg világszínvonalú már. Más kérdés, hogy sok egyéb terméke ugyanolyan szar mint régen, pl. közönséges hétköznapi dolgok.

GyMasa 2022.09.20. 11:34:41

@megamovieboy:
Ez a "kulimunka" meg az "EU összeszerelőüzeme" nem igaz!
Magyarországon rengeteg valódi fejlesztés is folyik, ott van a Bosch, akiknek, szerintem mostanra a világ legnagyobb fejlesztőközpontja van a Gyömrői úton, meg szinte az összes híresebb, autóipari multi.
Csak, ezekről nem lehet hallani, mert nem a balos narratívát erősítik.

tűz fal 2022.09.20. 20:57:43

A kínaiak először csak mindenféle olcsó műanyag vackokkal, ruhákkal, játékokkal, stb. lepték el a piacot. Akkor még senki se gondolta, hogy mára magas minőségű műszaki technikai termékekkel szorongatják már nem csak a nyugatot, hanem lassan Japánt és Dél-Koreát is. Már itt vannak a csúcstelefonjaik, tévéik. Jönnek fel a hifi audió termékeik. Aztán majd az autók, repülőgépek, stb. A kínaiak nagyon ügyesen visszafordították a cumit azok szájába, akik azt hitték, hogy csak idő kérdése a "demokratizálásuk". A nyugat annyira elhülyült, hogy nem vették észre, hogy azzal, hogy kiszerveztek mindent Kínába, nem újragyarmatosították, hanem felfejlesztették. És nem Kínát tették függővé, hanem magukat Kínától.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.09.20. 22:53:52

@GyMasa: Nyilván akadt munka a mérnököknek is eddig. Az összeszerelőzés a szokásos belvárosi értelmiségi ostobaág. Bármely társadalom döntő része nem fejlesztőmérnök. Ezt illene megérteniük, de inkább ezen élveznek, hogy a magyarok csak erre jók. A valóságban kellettek a munkahelyek a tömegeknek, mert abból lehet aztán visszavásárolni a pozíciókat a hazánkban és utána lehet nekiállni olyan dolgoknak, mint a Airbus helikoptergyár, vagy a Rheinmetall fejlesztőközpont.

vergyula 2022.09.21. 05:18:13

@GyMasa: Magam is egy autóipari multinál vagyok. Nyilván összerelőüzemként kezdte a magyarországi tevékenységét, de már évek óta egyre nagyobb a hangsúly a fejlesztésen, illetve van egy csomó magyarok által betöltött globális pozíció.

GyMasa 2022.09.21. 16:16:11

@vergyula:
A budapesti Bosch fejlesztőközpont 2000-ben alakult meg.
www.bosch.hu/vallalatunk/a-bosch-magyarorszagon/budapest-robert-bosch-kft/
És, 2005-re Németország után a legnagyobb fejlesztrőközpont lett.
Azóta eltelt 17 év.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása