magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Cölibátus

A legnépszerűbb tudatlan liberális érv a cölibátusra: az Egyház kapzsi, s ha nincs gyerek, akkor a pap vagyona az Egyházra száll.

Na most, ez 2 okból is baromság:

  • egyrészt a pap által kezelt egyházi vagyon az Egyházé, nem az övé, azaz azt nem örökli senki, mint ahogy a villamost se örökli a villamamosvezető gyereke,
  • másrészt a pap személyes vagyona nem száll az Egyházra, ezt igenis öröklik az örökösei, örökösök pedig nem csak a meghalt személy gyerekei lehetnek.

A cölibátus egyetlen oka: a papnak ne legyenek családi problémái, élhessenek teljesen a hivatásának.

A dolog negatív oldala persze az, hogy nagyon kevés ember képes teljesen a hivatásának élni, s szinte mindenki akar családot.

A korai Egyházban kialakult: legyen kétféle pap, "fehér" és "fekete", az előbbi a világi pap, aki házas, családos ember, az utóbbi meg a világtól elvonult, cölibátusban élő ember.

A katolicizmus a XI. században megszüntette a "fehér" papságot, azóta náluk általánosan kötelező a cölibátus. Viszont ez a katolicizmusban is csak a latin rítusra igaz, a többire nem (jelenleg a katolicizmus 95 %-a latin rítusú).

Az ortodoxia megmaradt az eredeti megoldásnál: "fehér" és "fekete" papság.

Az ortodoxiában szinte kötelező elvárás. hogy a pap válasszon, s ha nem akar családot, akkor ne akarjon világi pap lenni. Történelmileg ennek az az oka, hogy a pap felesége hagyományosan egyházközségi gondnok, házvezető szerepet lát el, amiért nem kap fizetést, a férje tartja el őt.

Jelenleg az ortodoxiában szinte csak idős világi papoknál fordul elő, hogy nincs feleségük: mert az meghalt.

Persze lehet érvelni a cölibátus mellett és ellen is.

Ami biztos: teljesen abszurd, hogy valaki egy szervezet tagja lesz, majd utólag elkezd küzdeni a vállalt követelmények ellen.

Címkék: közélet vallás
22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8017977228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2022.11.19. 07:19:14

Az ortodox vallás életképesebb, mert biztosítja a papi utánpótlást, ami ma súlyos gond az európai katolikusoknál.

_Neville 2022.11.19. 08:46:45

Viszont püspök csak cölibátusban élő pap lehet az ortodoxoknál is (meg a keleti katolikusoknál). Így gyakorlati aki világi pap, sose lehet püspök.

sync 2022.11.19. 08:48:07

@Madarász Henrik: Jó, hogy lehet a cipésznek gyeremeke,mert nem lenne, aki cipőt készítene.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.19. 08:52:09

@_Neville:

Kivéve: ha meghal a felesége. Özvegy ugyanis tehet cölibátusi fogadalmat.

Madarász Henrik 2022.11.19. 08:52:49

@sync: Ez viccesnek hangzik, de sokszor tényleg így van, vannak olyan a népművészet kategóriába tartozó foglalkozások, amit olyan kevesen csinálnak ma már, ha nem folytatja a mester gyereke vagy nincs gyereke neki, egyszerűen ki fognak halni.

Célkereszt 2022.11.19. 09:00:47

@Madarász Henrik: Kérdés, hogy papnak lenni hivatás vagy kenyérkereső foglalkozás.

Madarász Henrik 2022.11.19. 09:13:53

@Célkereszt: Nem az egyént kell nézni, hanem a szervezetet, ha nincs utánpótlása, előbb rosszul kezd működni, aztán elhal. Ahogy most a magyar oktatási rendszer, ami teljesen el van öregedve.

Wildhunt 2022.11.19. 09:23:05

@Célkereszt: is. Lásd orvos, rendőr, tűzoltó, stb.

ulpius66 2022.11.19. 10:45:06

Vissza kell menni az Ószövetséghez....Mózeshez....

Az első fiúgyermek az Istené!

Gógita 2022.11.19. 16:18:17

Pontosan így van!
Pontosan tudta ez a bukott pap is, hogy mi a feltétel, mit vállal.
Elbukott és most más a hibás, a rendszer, az egyház...

Én is gondolkodtam a papságon, sok lelkigyakorlaton meg szemináriumi hivatás tisztázó lelkigyakorlaton voltam, évtizedekig hittanos voltam, sok pap ismerősünk, barátunk van, és döntöttem, hogy család. Ennyi.

Gógita 2022.11.19. 16:26:54

Az egyház ezt nem melónak fogja fel (egyre több pap igen), nyolctól ötig! Aztán mehetsz haza az asszonyhoz, gyerekhez. Hanem élethivatásnak, amikor az egész életedet az egyház, a közösség gondozására fordítod.

No meg a nem veszélytelen evangelizálásra, misszióra. A pogányok, más vallásúak és az eltévelyedettek, egyházból eltávozottak között! Amik szintén kimentek a divatból, azért lett Európa újra pogány.

Ezt nem lehet úgy csinálni, hogy délután négykor rohansz az egyik gyereket vinni edzésre, a másikért a suliba, a harmadikért... Plusz az asszonynak is vannak igényei, elképzelései... !!!
Akkor mi marad (idő, energia, teljes odaszánás..) a papi munkára?
A családos pap megosztott, ha akarja, ha nem.
És, ha normális ember, akkor első a családja! Az egyházra meg ami marad!!!

Vagy-vagy.

Gógita 2022.11.19. 16:35:49

@Madarász Henrik: A sok, erős hitű katolikus is biztosítaná. Sokból jutna elég pap is.
A hittel és annak erősségével van gond.

Főleg mert nem sikerül átadni a fiataloknak. Ezért azok nem értik, miért lenne jó az egész életüket erre áldozni?

Akik ma mégis jelentkeznek, azok fele karrierista. És jól tudják, hogy az egyházban teljesen ingyen juthatnak több diplomához, külföldi tanulási lehetőséghez, jó álláshoz. Aztán, ha már nagyon viszket, vagy titokban félrejárnak, vagy a diplomákkal, külföldi tapasztalatokkal, nyelvtudással a zsebükben egyszerűen és könnyen lelépnek. (Tavaly is volt egy ilyen bukott, karrierista pap. Azt is felkapta a ballib sajtó.)

Gógita 2022.11.19. 16:41:04

A vegyes rendszer lenne valóban jó. A nem házas kemény mag (evangelizálásra, misszióra, a hit terjesztésére, akár életveszélyben is) és az őket körülvevő családos "segítő" papok sokaságára (akik a már meglévő hívek gyülekezeteiben szolgálnak, igét hirdetnek, keresztelnek, stb.).

Az a néhány megmaradt szerzetes erre nem elég. Főleg, hogy a hit általános langyulása miatt náluk sincsen utánpótlás.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.11.19. 22:05:57

Nagyon kemény református lelkésznek lenni. Ezt Pál Feri atya mondta, mert ő ismer sok embert, sokakkal beszélget. EGyszerűen ott a család, és annak is vannak igényei. Igazán csak család nélkül lehet elmélyedni a feladatodban. Mondjuk ismerek olyan ref. lelkészt, aki a 3. feleségével él. Erre nem mondok inkább semmit.

Ha megengednék a házasságot, AKKOR SEM LENNE több pap, mert egyszerűen a hittel vannak problémák, és persze nagyon kevés gyerek születik.

Gógita 2022.11.20. 01:02:52

@fofilozofus: Igen. Sajnos.
De nem a gyerekszületés a gond igazán, hanem az, hogy a generációk nem adják át, tovább a hitüket. Ennek sok oka van, de sajnos így van.

"A gyerek majd eldönti, ha nagy lesz." De mit? Ha gyerekként nem kapta meg az útravalót, felnőttként már lényegében pogány, külön meg kellene téríteni.

Gógita 2022.11.20. 01:04:52

@fofilozofus: A refik rugalmasak, volt, hogy nő nem lehet lelkész, aztán, hogy nem lehet elvált, aztán, hogy püspök legalább ne legyen elvált, aztán lett...

A nyugatiak meg már LMBTQ-s, transzos, leszbi... embereket is engednek lelkészi szolgálatra.

gigabursch 2022.11.20. 09:48:30

Annyit érdemes pontosítani, hogy a Szent László király által levezetett Szabolcsi Zsinat lehetővé tette, hogy házas ember lehessen pap.
Ezt később Kálmán király négy esztergomi zsinat megerősítette és pontosította.
A zsinatok hatálya Szent István országára terjed ki, ti. Erdélyben vagy a Felvidéken is érvényes, függetlenül attól, hogy egy szentté avatott celebpápa milyen hülyeségeket beszélt.

Jelenleg is van rk házas pap.

Gógita 2022.11.20. 10:24:25

@gigabursch: "Jelenleg is van rk házas pap. "

Név szerint? :-)

vasútihíd 2022.11.20. 14:53:14

A cikk konklúziója hibás mert nem abszurd hogy valaki egy szervezet tagja lesz majd utólag elkezd küzdeni a vállalt követelmények ellen hiszen ez a belülről való bomlasztás egyik hatékony módja hasonlóan mondjuk magyarország eu tagságához

_Neville 2022.11.21. 18:44:45

@vasútihíd: csak épp a cölibátust nem közben találta ki az egyház, szemben sok hülyeséggel az EU-ban, amikről 15 éve még senki se halott, nemhogy elvárás lett volna.

vasútihíd 2022.11.22. 16:35:46

@_Neville: A belülről bomlasztás szempontjából ez végül is lényegtelen

2022.11.22. 17:26:30

@Gógita:
a reformáció lényege nem az, hogy lehet-e papné/papnő, vagy nem lehet. hanem az, hogy a papságot a gyülekezet megválaszthatja szemben a római katolikusokkal ahol ilyen nincs.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása