magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

TGM tanácsai

Eleve gondoltam, megírom ezt, de most hogy TGM meghalt időközben, már kényszer lett.

Ő az, aki személyében is képviselte a ballib agytröszt belterjességét. Egykor a ballib lobbi egyik fő megmondóembere volt, de amikor 1994-ben elkezdte lassú távolodását a ballibaizmustól, sőt 2000 körül egyenesen szembefordult vele, ez cseppet se változtatott státuszán: ugyanúgy a liberális médiák ünnepelt hőse maradt, neki szabad volt szidni a liberális tabukat is akár. Ugyanis a mi kutyánk kölyke az más, neki lehet.

Kedvenc videóm róla:

öröm hallgatni hogyan kergeti az őrületbe a klubrádiós tudatlan ballib tyúkokat.

Élete utolsó 20 évére sikerült olyan eszmerendszert kidolgoznia saját maga számára, hogy azzal élő ember rajta kívül nem érthet egyet.

Én kifejezetten szerettem, minden elérhető anyagát megnéztem, elolvastam. Miközben sose értettem vele egyet, egyik szakaszában se. De rendkívül érdekes stílusa volt, s a legnagyobb baromságot is képes volt izgalmasan előadni.

Utolsó cikke egyfajta szellemi végrendelet. 5 tanácsot ad, nem idézem szó szerint, inkább körülírom:

egy - A baloldali legyen konzervatív, abban az értelemben, hogy mivel nincs "forradalmi helyzet", így a rendszer kritikája nem a "mi" ügyünket erősíti, hanem a nagyobb ellenségünkét. Azaz a baloldali fogjon össze a liberálissal és a konzervatívval, megvédendő a felvilágosodást.

A maga szemszögéből persze igaza van, mondom ezt mint a nagyobb ellenség képviselője. De a baloldal sikertelenségét is jól illusztrálja ez: úgy akartak a liberalizmus ellen harcolni, hogy közben annak alapját magukénak tekintették.

Megjegyzem: maga TGM magatartása se felel meg ennek a követelménynek, számtalanszor éppen ellenkezőleg cselekedett.

kettő - Egyedül a civil szféra maradt hű a TGM által "antifasiszta konszenzusnak" nevezett eszméhez, az államok lassan feladják ezt az elvet. Így összpontosítsunk rájuk.

Ez az "antifasiszta konszenzus" szerencsére lassan haldoklik, azt jelentette: a hivatalos eszme a liberalizmus, mellette megengedett a baloldal, feltéve, hogy az sose akar hatalomra jutni, cserébe viszont szabad a gazda a kultúrában. Ezt nevezik sokan - tévesen - kulturális marxizmusnak.

S tulajdonképpen ezt is így látjuk, fordított előjellel. Mindenki a szövetségesünk, aki rombolja az uralkodó közbeszédet. Sok magát "jobboldalinak" mondó is ezért szereti TGM-et, mert ő is ezt teszi rendszeresen - ezt TGM nem vette észre?

három - Ez tulajdonképpen az egyes pont picit más szempontú újrafogalmazása: mivel nem lehet győznie a baloldalnak (TGM a ballibeket természetesen nem tekinti baloldalnak!), így fogadja el a baloldali, hogy kilátástalan harc lesz, esetleg csak részeredményekkel.

Mindez persze igaz, s nem csak baloldali szemszögből. A kényszerű pragmatizmus és az eszme tisztántartása együttessége minden mai rendszerkritika elkerülhetetlen eleme.

négy - Lényegében azt mondja, vizsgáljuk felül biztosnak hitt nézeteinket, mert ezek lehet, hogy csak egy idegen rend szubjektív képzetei. Márpedig nem lehet úgy harcolni, hogy az ellenség fogalmait elfogadjuk. Persze itt TGM ellentmond első pontjának.

Ez is általános igazság. Magam direkt harcolok ezzel. Számtalanszor írtam róla.

öt - Legyünk globalisták, áljunk ki a globalizmus szervei mellett, nem mert ezek jók, hanem mert az aternatíva sokkal rosszabb. Azaz ez megint az egyes pont másképp való megfogalmazása.

Az ő szempontjából persze igaz. Ahogy fordítva is az: valójában mi is a legszívesebben globalisták lennénk, de nem lehetünk jelenleg azok, mert a globalista elit az ellenségünk.

221 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5218027538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.01.19. 08:15:41

tgm a tipikus rendszerváltó értelmiségi volt. isten nyugosztalja. nem értette, hogy egyszeűen a késő kádár kort kellene folytatni a népi baloldal gondolkodásából kiindulva. nincs szükség rendszerváltásra. és orbán az, aki ezt még valamennyire kapiskálja.

gigabursch 2023.01.19. 08:54:16

Nekem ez a fazon három évtizede se hiányzott és a későbbiekben sem fog.

Ritka egy kártékony okoskodónak tartottam mindig is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 08:57:14

TGM "szellemi" végrendelete az a mocskos beszéd, ami itt marad még velünk sokáig. A jobboldali újságokat felborogatni vágyó állati düh, az is itt marad. A közösséget összetartó szimbólumok elleni uszítás (nem drukkolhatsz Orbán labdarúgó válogatottjának) ami Pesten biztosan marad. A lenagyobb mocsok hazugságokra való képesség (Józsika-ügy), ami Pesten ugyancsak marad. A nulla szellemi teljesítmény, a mucsaizás, az egész attitűd amit az OSA archívumban az 1992-es SZDSZ-elnökválasztás videójában teljes egészében megtekinthető.
Keresztényként bízom benne, Isten irgalmas lesz lelkének, de ha van magyarok Isene, annak ez kurva erős feladat lesz.

tűz fal 2023.01.19. 09:01:42

@Deak Tamas:
Én is azt nem értem, hogy miért szinte kvázi kötelező TGM-ről mindenkinek úgy írni, hogy "bár minden hülyeség volt amit írt vagy mondott, de egyébként rendkívüli ember".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 09:01:45

@Deak Tamas:

Liberális korában hatalmas károkat okozott, igazi mindenkit lenéző felsőbbrendű volt.

Utólag szerintem ő is szégyellte.

Mondjuk képes volt elismerni dolgokat. A leglátványosabb a Moszkva téri kardos harcos ügye. Amikor kiderült, hogy nem nácik támadtak elnyomott cigányokat, hanem balhés cigányok egymást, bocsánatot kért. Szidta is emiatt őt a ballib agytröszt akkor.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 09:05:25

@tűz fal:

Szerintem ennek az oka az:
- aki megérti mit írt, az észlelte, van mögötte valós tudás,
- aki nem értette, az meg látta, a szöveg túl bonyolult, szóval biztos jó.

Rá is játszott erre bőven. Számtalanszor láttam: DIREKT bonyolultan fogalmaz.

Én hasznosnak látom, szépen rombolta a ballib dogmákat. S öröm volt látni: a ballibek ezt észre se veszik.

2023.01.19. 09:18:19

@tűz fal:
azért, mert ahogy ov írta "szabadságharcos" volt. azaz rendszerváltó. tgm is abból indult ki, hogy a szocializmus megreformálhatatlan. ezért egy szép új világot kell építeni neoliberális alapokon. majd aztán amikor rájött, akkor azt gondolta, hogy vissza kell térni a marxizmus leninizmushoz. majd rájött, hogy a leninizmus hülyeség. ezért a baloldalnak "konzervatívnak" kell lennie.

egyszerűen csak a késő kádár korban megkezdett reformokat kellett volna folytatni. szocializmust építeni kapitalista módszerekkel. fordítva nem megy akkor ha egy adott állam tőkeimportra szorul.

2023.01.19. 09:33:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
tgm-et azért övezte ez a mitikus tisztelet, mert rendszerváltó volt. tagadta a késő kádár kort. előbb neolib, aztán marxista-leninista (antifasiszta forradalmár), később szimplán marxista alapokon.

és a rendszerváltók úgy tartják, hogy ez is jobb, mint a késő kádár kor. ami ugye a leninizmus után a marxizmust is elvetette. és azt gondolták, hogy úgy is kell szocializmust építeni. pl. szövetkezetek vannak háztáji birtokokkal. állami iparvállalatok időosztásban lehetnek gmk rendszerűek. a termelő vállalatok maguk kereskedhetnek. létrehozhatók vegyesvállalatok a nyugattal.

állam + multik, állam + dolgozók, állam + maszekok = közösségi/közös piac (common market) = kelet (kommunitárusság, "kommunizmus" maxizmus leninizmus nélkül) + nyugat (market economy)

ezen az úton kellett volna tovább haladni. a rendszerváltók máig azt mondják, hogy ez a kádárizmus. csak ezt ne.

Boldeone2 2023.01.19. 09:42:14

A kèsei TGM nèzetei hasonlítottak ezen blog olvasóinak nèzeteihez: "én nem vagyok (én se vagyok…) a szabadelvű-alkotmányos jogállamnak a híve, legföljebb a kisebbik rossznak" vagyis tulajdonkèppen baloldalról, marxista alapon, megtagadta a nyugati típusú liberális demokráciát ès a "tőkès társadalmat" , vègül is, Birca is ezt mondja, ez az " ars poeticája " Ezért is mondom: a szèlsőbal ès a szèlsőjobb nem áll távol egymástól, csak az utóbbi esetèben a faji ès kisebbsègi elnyomás a harc eszköze, az előbbi esetèben pedig az osztályharc
TGM viszont egy humanista èrtelmisègi volt , mindenki tisztelte - mèg Orbán is - de senki nem èrtette azokat a meredek gondolatmeneteit, az alkalmazott szókèszleteit. Az általa citált hivatkozásokat senki nem olvasta ....A tèzisei inkább absztrakciók voltak, mint világos gondolatok

Egyèbkènt, egy nagyon kedves, humánus ember volt, szemèlyesen többször találkoztam vele. Legutóbb Erdogán látogatásakor , ami pont a török hadsereg afrini beavatkozása után törtènt, beszèdet mondott a kurdok vèdelmèben
Valódi, humanista ember volt, aki mindig az elnyomások ellen küzdött, tollal- lèlekben.....

2023.01.19. 10:58:50

@Boldeone2:
tgm filozofikus dekonstrukció híve volt.

_Neville 2023.01.19. 11:14:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mondjuk az a nácis sztori már elsőre is annyira sántított, hogy valami alternatív univerzumban kellett éljen, aki beszopta :D

_Neville 2023.01.19. 11:16:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát szerintem ugyanez a gőg köszönt vissza abból, mikor teljesen öncélúan pakolta tele idegen kifejezésekkel a szövegeit. Én többnyire értettem (ha meg nem, rákerestem), de borzasztó volt így olvasni. Ugyanazt leírhatta volna közérthetően is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 11:16:35

@_Neville:

Pedig akkor a teljes ballib agytröszt ezt üvöltötte.

S csak TGM ismerte be, hogy tévedés volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 11:18:21

@_Neville:

Ez így van.

Ezért is vicces az egész figura: a kisembert megvető kisemberpárti.

Nagyjából Lenin is ilyen volt.

2023.01.19. 11:21:27

@Boldeone2:
tkp. anarchista. csak előbb antimarxista alapokon akarta dekonstruálni a világot. ez a "liberális" korszaka. amikor anarcho-kapitalista volt. aztán marxista-leninista alapon. ez a kommunista korszaka. és "konzervatív"koszakában pedig marxista alapokon. tgm a téveszmék legnagyobb királya volt. semmilyen konkrétumot nem tudott mondani az általa vágyott világról. mert egyszerűen dekonstruálta azt.

lesz a spektákulum, ami mindent megold. mi a spektákulum. kérem szépen jóska azt mondta. egyetértek jóskávan abban, hogy. és pista azto mondta. ővele nem értek egyet. oké. és mi a spektákulum. azt nem mondják meg, hanem van három filozófus, aki vitázik a spektákulumról. és ebből nemzetközi szervezet jön létre. fingja nincs senkinek, hogy a spekákulum az mi a lófaszkarika. viszont ír róla kiss viktor, vitázik vele megadja gábor, vagy lánczi andrás a "konzervatóriumban". ugyanaz a dekontrukció. a "konzervatórium" micsoda?

hegedülnek? nem, nem. nem úgy "konzervatórium". hanem ahogy a "spektákulum". vagy "a" "nyugat", vagy akármi. egy dekonstrukció. "soros györgy" egy dekontrukció. vagy "brüsszel".

_Neville 2023.01.19. 11:27:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Pedig akkor a teljes ballib agytröszt ezt üvöltötte." Hát mondom, hogy alternatív univerzumban kellett hozzá élni, stimm :)

2023.01.19. 11:33:35

@_Neville:
tgm egyáltalán nem volt gőgös. ő komolyan hitte, hogy a munkásoknak a netflix nézése helyett anarchista filozófusokat kellene olvasgatni, hogy utána megdöntsék a rezsimet. mindegy, hogy milyen rezsimet. a lényeg, hogy azt meg kell dönteni. csakhogy a munkások filmsorozatokkal vannak elfoglava és a focival.

tgm nem volt önhitt. minden egyes mondatát alátámasztotta valamelyik kevesek által ismert anarchista filozófus gondolatával. miközben mondjuk orbán valószínűleg egyáltalán nem hisz abban, hogy a nemzeti nagytőkések bedöntik a nyugatot, térdre kényszerítik, stb. engem választottatok, mégis mit akartok. a gyurcsányt?én vagyok a kisebbik rossz, a kisebbik gonosz. soros a sátán. és még ott van brüsszel. megszavaztam, ami tönkretesz bennünket, de ezzel megmentettem az embereket. és csak én menthetem meg. senki más. na ez a gőg. ugyanez persze gyurcsány oldaláról érvényes.

Madarász Henrik 2023.01.19. 11:34:40

Vicces egy figura volt, miközben kártékony nézeteket hirdetett. A vicces az volt benne, hogy miközben minden gazdag országban az elvbarátai kezében van a gazdaság, a politika, az oktatás és a kultúra, mindenhol fasizmust látott és el volt keseredve.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 11:46:54

@tűz fal: Nagy László mondja utolsó tévéinterjúban 1977-ben, hogy mit üzenne az utókornak: csókolom őket, ha lesz még arcuk.
Talán az, hogy TGMtől így búcsúzunk, pedig nem érdemelné meg, ad némi reményt, hogy még van arcunk.
(Hogy jó TGM bonyolultságú választ adjak a kérdésedre :) )

ulpius66 2023.01.19. 11:51:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Na, írhatod a következő nekrológot!

Meghalt Mécs Imre is.

Ő is legalább akkora patkány volt, mint a Gönc-patkány!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 11:53:22

@cvsvrs: TGM valóban nem volt gőgös, arrogáns agresszív volt, ugyanolyannak ábrázolta ellenfeleit mint ő maga.

youtu.be/sJ9GtD57T1Q?t=506

ulpius66 2023.01.19. 11:55:03

Alaphangnak:

"Szerény a természetem, soha nem kérkedtem azzal, mi mindent tettem" – Mécs Imre.
(Bástya elvtárs kutyafasza hozzá képest.....)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 11:57:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: csak épp akkoriban még elég szokatlan volt az, hogy a tények teljes ismerete nélkül ugatunk - ma már általános, lásd przewodówi rakéta - és az, hogy ő utólag bocsánatot kér, az csak olyan mint amikor a székely viccben a fiú arcbabaltázza az apját.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 11:58:53

@Boldeone2: annyit citálod Herczeget, olvasd már el a visszaemlékezéseit, hogy picit árnyalódj kurd ügyben. Az örmény népirtásos részt külön ajánlom figyelmedbe.

mtda.hu/books/herczeg_ferenc_emlekezesei_1.pdf

mtda.hu/books/herczeg_ferenc_emlekezesei_2.pdf

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 12:00:09

@_Neville:

Meg a legjobban az tetszett, amikor egyes liberális értelmiségiek azzal érveltek: igaz, hogy a konkrét eset nem úgy volt, de a jelenség létezik: csúnya magyarok kardoznak ártatlan cigányokat, szóval TGM hibát követett el a bocsánatkérésével, hiszen így akaratlanul is a ronda magyarok oldalára állt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 12:03:44

@ulpius66: Mécs Imrének egyetlenegy pozitívuma van, hogy volt neki egy csodálatos, zseniális nagybátyja, a pap-költő László, aki Novák Katalin (és az én egyik) legkedvesebb gyönyörű versének inspirálója :)

filmhiradokonline.hu/watch.php?id=96

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 12:06:47

@Boldeone2:

Olyan Marx típus volt: nem értette, hogy a tények mert nem azok, amiknek szerinte lenniük kellene.

Ha hatalma lett volna, gulágot csinált volna TGM.

De mivel nem volt, így csak felvette a mindenki felett álló bölcs pózát.

Ebben sokat segített neki tényleges szaktudása és műveltsége.

Ennyi az egész.

Olvasd el fő műveit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 12:13:14

@Deak Tamas:

Egyébként ez ami összeköti a kommunistát a lib erálissal: a hihetetlen gőg és felsőbbrendűség.

Az emberek nem tudják mi jó nekik, tehát a fejükbe kell verni.

Lásd manapság: a buta mucsai nem érti, hogy MZP-re kell szavaznia és Brüsszelre, mert hülye fogatlan bunkó. Mi majd megmutatjuk neki mi a jó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 12:14:43

@ulpius66:

Nem volt a hatása akkora. Másodrangú volt. Míg TGM elsőrangú.

ulpius66 2023.01.19. 12:17:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"Olyan Marx típus volt: nem értette, hogy a tények mert nem azok, amiknek szerinte lenniük kellene."

Marxban és TGM-ben egy közös volt: MINDKETTEN ZSIDÓK VOLTAK!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 12:18:39

@Deak Tamas:

TGM szerintem pozitív szerepet töltött be, mármint posztliberális korában csak.

Miért gondolom ezt:
- képes volt kibeszélni az akólból,
- státusza maitt "eretnek" dolgokat is kimondott nyilvánosan,
- volt akkor is megszólalási lehetsőge, amikor a médiák 95 %-a ballib volt.

Nem egy ballibtől hallottam akkoriban, perse csak halkan "ez a TGM megbolondult, tisztára olyanokat mond, mint a Csurka".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 12:39:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát nemtom.

Itt egy vicces rész a citált videóból, Pető Iván jósol. Azért érdekes, mert ez már elővillámvisszfénye az alternatív valóságnak, ami most már 100%. (lesz benne az említett gőgösözés is persze.)

youtu.be/sJ9GtD57T1Q?t=1578

_Neville 2023.01.19. 12:43:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: érdekes, hogy a komcsik között sokszor értelmiségiek voltak a legnagyobb vérengző barmok, pedig tőlük várna az ember több belátást. Jó példa Magyarországon az értelmiségi Rákosi és a proli Kádár módszereinek viszonya. De lehetne sorolni Pol Potot, Lenint stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 12:44:05

@_Neville:

Az értelmiség léte egyik negatívuma a fanatizmusra való hajlam.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 12:53:11

@_Neville: a francia forradalom óta így van, a doktríner értelmiségi típusa akkor jelenik meg. Marat, Saint-Just, maga Robespierre (ügyvéd volt), Hébert (ugyancsak), Cloots és melléjük jönnek a sima elmebeteg karrieristák, stilszerűen Carrier, Fouquier-Tinville és a többi.
Rousseau Contract social-ja és a felvilágosodás hatása, előbbi ugyebár nyíltan kimondja, hogyha a társadalom érdeke szerint meg kell halj, akkor meg kell ölniük.

Le traité social a pour fin la conservation des contractans. Qui veut la fin veut aussi les moyens, & ces moyens sont inséparables de quelques risques, même de quelques pertes. Qui veut conserver sa vie aux dépends des autres, doit la donner aussi pour eux quand il faut. Or le Citoyen n’est plus juge du péril auquel la loi veut qu’il s’expose, & quand le Prince lui a dit, il est expédient à l’Etat que tu meures, il doit mourir ; puisque ce n’est qu’à cette condition qu’il a vécu en sureté jusqu’alors, & que sa vie n’est plus seulement un bienfait de la nature, mais un don conditionnel de l’Etat.

La peine de mort infligée aux criminels peut être envisagée à peu près sous le même point de vue : c’est pour n’être pas la victime d’un assassin que l’on consent à mourir si on le devient. Dans ce traité, loin de disposer de sa propre vie on ne songe qu’à la garantir, & il n’est pas à présumer qu’aucun des contractans prémédite alors de se faire pendre.

D’ailleurs tout malfaiteur attaquant le droit social devient par ses forfaits rebelle & traître à la patrie, il cesse d’en être membre en violant ses loix, & même il lui fait la guerre. Alors la conservation de l’Etat est incompatible avec la sienne, il faut qu’un des deux périsse, & quand on fait mourir le coupable, c’est moins comme Citoyen que comme ennemi.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 12:58:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: érdekes videó még ez :

www.youtube.com/watch?v=69q-TDNPNh0

Oktatni kéne mint az önszétverés iskolapéldáját. Mint amit az egész ország csinált 18-ban, az látható itt kicsiben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 13:04:34

@Deak Tamas:

Néha szoktam ilyeneket nézegetni. A történelem nagyon hasznos.

Gery87 2023.01.19. 14:08:25

"ez cseppet se változtatott státuszán: ugyanúgy a liberális médiák ünnepelt hőse maradt, neki szabad volt szidni a liberális tabukat is akár. Ugyanis a mi kutyánk kölyke az más, neki lehet."

TGM élete vége felé egyenesen kommunista lett bár elutasította a kommunizmus nevében elkövetett "államkapitalista rémtetteket".

Egyszerűen azért volt kikerülhetetlen a személye a ballibek és a jobboldal számára is mert túl ismert és elismert volt nemzetközileg is, nem lehetett annyival elintézni hogy ez egy blond komcsi(libsi...

És ami a döntő:
- nem volt progresszió ellenes
- antifasiszta volt.

Az hogy most emellett antikapitalista volt, meg nem hitt a parlamenti demokrácia fennmaradásában....
Hát istenem, ezek úgy is avitt, régi, poros, komolyan vehetetlen "csacskaságok".
Elnézték neki, a rendszer nem fél a tőke lelenességtől mert nem tartja már veszélyes ellenfélnek!

TGM maga mondja el,írja le hogy a szocializmus és a szocialista

"gúnyos lefitymáló mosolyt csal az emberek arcára, a nácizmustól viszont mai napig rettegnek és valami tiszteletteljes gyűlölet veszi körül mai napig"

Az igazi szocialista baloldal nincs, megszűnt, elvesztette a csatát a tőkével szemben, legalábbis most ez van.

----

Én egyébként olvastam, ha tehettem, de nagyon körülményesen ír, sok kitérővel.

A fasizmustól való rettegése egyébként lehet "generációs fóbia", de attól még sajnos valami hasonló bekövetkezhet. A demokrácia nem termsézetes állapot, ha nem teszünk érte nem lesz, ahogy a jóléti állam sem természetes állapota a tőkének, ha nincs szorongatva, fenyegetve, "visszavadul".
Ebben igaza van.

Vele is ugyanaz a bajom mint sok más értelmiségivel, politikussal, közéleti gondolkodóval:

- Abból él hogy kritizál, de ellene semmit nem tesz.
- Nincs kidolgozott érthető pontos alternatíva ajánlat.
- Nem a közembernek ír, hanem a "szalonnak". Így nincs is rajta az első kettő teher.

(Így nem is érdekelt első körben a rendszer leváltásában hiszen annak kritikájából él és azokból akik csak kritikusak)

Állandóan ez a burkolt utalgatás, meg köntörfalazás, kitérők, merengés.

"TGM: Öt tanács a hazának" című írását napok alatt olvastam el, egyszerűen fárasztó, unalmas, elveszel benne.

TGM az a fajta értelmiségi volt aki meg tudott élni abból hogy mérhetetlen olvasottsága, nyelvismerete miatt az idézetek, utalgatások, történetek és szóvirágok felhasználóval írt egyszerű kérdésekről végtelenül hosszan és bonyolultan.

Kérdéses életművének lesz e bármi haszna.

Az viszont biztos hogy pályája, művei nem sok emberre voltak hatással amíg élt.
Akikre viszont igen, azokra kétségtelenül nagyon.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.19. 14:10:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezeket érdemes, főleg a helyzet fő előidézőinek, Jeszenszkynek (mármint ez az eredeti, nem a Márki-Zay-féle), Debreczeninek, Furmann Imrének és a többieknek későbbi pályafutása tükrében. Nagyon hosszan lehetne elemezni ezt a filmet.
Emlékszem, annak idején is elég dühös lettem, de úgy tűnt, van még remény.
Antallnak át kellett volna adni a széket Boross Péternek már akkor.

Gery87 2023.01.19. 14:11:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ha észre is vették, nem számított.
Olyasmit kritizált és úgy, hogy azzal nem lehet ma tömegeket megfogni.
Nem jelent veszélyt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 14:14:37

@Gery87:

Ráadásul teljesen antilelkesítőan adta elő magát a hívei előtt. Kb. olyan "minden mindegy, semmi esély semmire, inkább tanuljatok ógörögül és olvassátok el Shakespeare minden művét" stílusban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 14:17:38

@Deak Tamas:

Az a baj, hogy csak Csurka látta a helyzetet. ő viszont alkalmatlan volt politikusnak.

Talán mséltem már, egyszer találkoztam vele, az csak megerősítette ezt a képet.

Gery87 2023.01.19. 14:23:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem ez a baj. Az értelmes ember nem szereti a "kisembert" mert semmi szeretni való nincs benne.
Csak döntse el hogy nekik ír, a tömegnek vagy egy szűk kis klubnak.
Ha mindenkinek, akkor közérthetően kell írni és el kell hagyni a "modoroskodást".
Láthatóan nem tette, nem volt célja a közérthetőség, ezért bár olvastam többínyire, nem vettem komolyan soha mint közéleti figura...a szalonnak ír a közről, kb ennyi.

Gery87 2023.01.19. 14:28:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez is visszatetsző volt.
Ha semmi értelme semminek, pláne baloldalinak lenni, akkor minek írsz rendszeresen és akarsz figyelmet és megélni ebből?

Egyébként úgy volt előadva a figurája élete vége felé mint a marxista láncdohányos könyvtáros bölcsész remete aki már most félig hajléktalan és úgy kell lerángatni a Budai hegyi barlangjából a stúdióba.
Meg sajnálni hisz 10 évig nem volt munkaviszonya a kádár korban, bár érdekes módon pont akkor volt egyetemeken vendégelőadó, meg volt képviselő, meg persze rendszeresen járt Bécsbe, Berlinbe, konferenciákra...2 hetente Kolozsvár.

Gery87 2023.01.19. 14:34:00

@cvsvrs:

Saját bevallása szerint soha nem nézett TV-t, az internettel és közösségi médiával sincs jóban. Kicsit kétlem hogy ismerte volna az embereket.
Ha ismerte volna a mai prolit és a közeget amiben él, nem kérné számon az anarchista gondolatok olvasását.

Nem ebben a világban élt, így nehéz.

Gery87 2023.01.19. 14:35:18

@Madarász Henrik:

Mármint melyik elvbarátai kezében és mikor?
A régi liberálisokéban vagy a mai komcsikéban?

Gery87 2023.01.19. 14:42:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

TGM pont a "gulág világú létező szocializmust" nem akarta.
És elvetette a diktatúra minden formáját.

Gery87 2023.01.19. 14:43:38

@ulpius66:

Az anyja volt zsidó, ő református volt.
De gondolom örülsz hogy megint írhattál a zsidókkal kapcsolatban.

Gery87 2023.01.19. 14:53:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Biztos ez?
Melyik írásában utal erre?

Ha így volt akkor nem sok köze volt neki sem a valósághoz és élete vége felé még meg is hülyült.
Azért az teljesítmény lenne negatív módon hogy annyi év olvasás és művelődés után az ember végül a diktatúránál köt ki:)
Ezért kár volt.

2023.01.19. 17:01:28

@Deak Tamas:
ez tgm az szdzs-es politikus. ez gőg. vagy arrogancia. és ebből lett a kultúrharc.

váltig állítom, hogy a késő kádár kori reformokat kellett volna a médiában folytatni. a helyi tévék önnállóan gazdálkodtak. itt azt mondták, hogy oké, felveszik a színházi darabokat. nem kell, hogy budapestről jöjjön egy közvetítő kocsi. és valamelyik amúgy kulturálisan nem feltétlen rossz komcsi korifeus (szinetár vagy horváth ádám) rendezésében megnézzenek akármit.

hanem kimegy a városi tévéből az operatőr. és összeülnek a színházi rendezővel. a debreceni városi tévében mentek a csokonai színházban bemutatott darabok. volt is belőle botrány. mert spiró csirkefejénél a közönség nem színhházba járó része azt mondta, hogy azt tiltsák be. nem kell semmiféle művészi szabadságra hivatkozni. az ő pénzükből ilyet ne csináljanak.

volt mellette friderikusz a városi tévében. mivel nyíregyházi a debreceni művelődési központban fellépett. és felvették azt is. ez a médiának a dolga. mondjuk már akkor is majomkodott, de csak módjával. kell 20-30 egymástól független média műhely kellene és abból már meg lehet szerkeszteni az országos adást.

kezdetben az adásidő többségét budapest adja. aztán ahogy fejlődnek a helyi televíziók úgy ez kiegyenlítődik. a ki mit tudon közvetítik a megyei válógatót. és az országos döntő legyen budapesten, vagy valami kulti helyszínen. és ezeket kell egy nézhető csatornába összeszerkeszteni.

előbb az volt, hogy az szdsz uralja le az egészet, vagy a mdf, és azon belül is a miép. és utána az mszp, vagy a fidesz, és most ez eldőlt, hogy a fidesz uralja a közmédiát. csak az nem jó. aztán lehet mondani, hogy az a kisebbik rossz. lehet, csak az nem jó.

Boldeone2 2023.01.19. 18:14:37

TGM rendkívüli tudású filozófus volt, de egy dolgot teljesen fèlreèrtett , pedig maga is beszèlt róla: hogy mihez vezet a kisemberben rejlő " ressentiment " ( francia) , irigysèg, harag , neheztelès...
A kisember , durvábban fogalmazva a csőcselèk , Nietzsche szerint az alacsonyabb rendű ember önmaga az oka azoknak a rezsimeknek amelyek elnyomják ...
Nem értik meg , hogy nyomorúságos helyzetünkért nem másokat - a valódi haladó világelit kell okolni- hanem saját magukat .... A csőcselék, vagy nyájember butasága miatt tud uralkodni ès elnyomni Erdogán ès Putyin is ....
A haladó, kèpzett isztambuli polgárság kirúgná Erdogánt, a buta anatóliai paraszt tartja csak hatalomban...
Putlert a szentpèrervari valóban jómódú , szuperkèpzett elit kirúgná, a buta szibériai proli tartja hatalomban ...
Orbán szintèn hasonló okok miatt maradhatott mèg hatalomban ....

Madarász Henrik 2023.01.19. 18:20:19

@Gery87: A kultúrmarxisták kezében mint: például Soros, Biden, Klaus Schwab akik el akarják pusztítani a hagyományos európai társadalmakat.

Gery87 2023.01.19. 19:14:34

@Madarász Henrik:

Csakhogy ez fasság amit mondasz.
MI az a "kultúrmarxista" ? van e egyáltalán értelme? vagy csak kényszeresen komcsizni akarsz mert utálod őket?
Ha nincsenek már komcsik "nincsenek? akkor csinálunk, kommunisták legyenek nekem a föld alól is!" alapon?
Szánalmas.

MI a faszom köze van a Sorosnak , Bidennek ezeknek a vérliberális köcsögöknek a TGM-hez?

Gery87 2023.01.19. 19:27:17

@Boldeone2:

A kisember soha nem oka semminek, azért kisember, igen csúnyán mondva olyan mint egy disznó: ha jól tartják akkor kiszolgálja, békésen ellátja, feláldozza magát a rendszerért, ha éheztetik akkor felzabálja..

Itt keleten a periférián nem mi aratjuk le a babérokat, nincs pénz, nincs jólét, ezért vannak ilyen rezsimek amik pótolják ezt nagy pofával, dumával, populizmussal, gyűlölettel...

"A haladó, kèpzett isztambuli polgárság kirúgná Erdogánt, a buta anatóliai paraszt tartja csak hatalomban...
Putlert a szentpèrervari valóban jómódú , szuperkèpzett elit kirúgná, a buta szibériai proli tartja hatalomban ..."

Nyugaton, vagy a nagyvárosi jól élő felső osztályban meg nincs igény erre a szarra, mert aki jómódú az nem találkozik azokkal a problémákkal mint a csóró alsó réteg.

Aki elégedett az másképp lát dolgokat, az toleránsabb, empatikusabb, elégedettebb...
Gondolj arra ha jó napod van, jó hírt kapsz, öröm ér nehezebben leszel ideges, húznak fel, könynebben túllépsz dolgokon...
ha rossz napod van, frusztrált és ideges vagy akkor meg miden szaron felkapod magad, csekélységeken is veszekszel...

Na ez van "osztályszinten is" csak kollektíve!
A "polgár" ezért libsi és toleráns és buzisimogató és gender...a "proli" meg jellemzően frusztrált és kötekedő, gúnyos, verekedős és rosszindulatú.

+ a környezeti hatások vagy azok hiánya:
toleránsnak olyasmivel szemben kell annak lennie ami őt nem érinti és nincs dolga vele, ami nem fáj azzal nem foglalkozunk, vagy éppen napi élmény a másokkal, mássággal való konfrontáció!
Ezért libsi a nagyvárosi jómódú középosztály és ezért populista szélsőséges a vidéki csóró szegény.

Szóval nem okosabb a városi értelmiség sem, csak jobban él, többet elbír, jobban tolerál olyat amit nem kell elviselnie vagy nem érzi tehernek.

Madarász Henrik 2023.01.19. 19:29:08

@Gery87: Olvass utána Gramsci és a Frankfurti iskola történetének. Akik úgy látták hogy nyugaton nem lehet forradalmi úton megdönteni a kapitalizmust, ezért az emberek tudatát kell átalakítani, elpusztítani a kereszténységet, a nemzeti tudatot, a hagyományos családot. Először a USA egyetemeit foglalták el, majd onnan kiindulva az egész országot. Annyi változás történt hogy mostanra lemondtak a kapitalizmus megdöntéséről és szövetségre léptek a Soros féle milliárdosokkal, akikkel egybeesnek a céljaik. Ennek eszközei: a bevándorlás támogatása, a homoszexuálisok támogatása, a drogfogyasztás és a bűnözők támogatása a többség rovására, minden ami pusztítja a társadalmat. Az antifa és a milliárdos bankár ugyanannak az érmének a két oldala, nem véletlen hogy Soros és elvbarátai szponzorálják a verőemberként használt antifákat.

Gery87 2023.01.19. 19:34:27

Persze hogy a nagyvárosi értelmiségi yuppi a kávézó teraszán nem érti miért olyan "mucsai" a vidéki munkásember....és miért utálja a cigányokat, pakikat, feketéket stb.

-Persze mert az ő kertvárosi/lakóparki szomszédja egy diplomás 2 nyelven beszélő jól szituált paki vagy néger vagy iráni stb aki ugyanott dolgozik mint ő, értelmiségi, persze hogy pont leszarja hogy bőrszín meg vallás...

-Csak épp a lakótelepi meg a falusi kisember szomszédja egy drogos bűnöző, börtöntöltelék az udvarára lopni járó óbégató kötekedő cigány, csencselő bevándorló vagy drogdíler feka...
Hát nem fogja őket szeretni.

Gery87 2023.01.19. 19:41:27

@Madarász Henrik:

.....aztán nem lett belőle semmi max olyanok voltak mint TGM akik megéltek abból hogy választékosan és terjedelmesen írtak jobbára a semmiről keveseknek.
Egyébként is elfogultak vagytok mint a rák.

"Az antifa és a milliárdos bankár ugyanannak az érmének a két oldala, nem véletlen hogy Soros és elvbarátai szponzorálják a verőemberként használt antifákat. "

Csak szeretnétek hinni mert így egyszerűbb a világ.

A valódi antikapitalista baloldal nem része a neoliberális rendszernek és a "neofasiszta" populista jobboldalnak sem.

ulpius66 2023.01.19. 20:37:57

TGM, Mécs Imre.......

Egyre hidegebb van, hullanak a férgek!

ulpius66 2023.01.19. 20:45:47

Itt van pl. a Haraszti Miklós ő egyedfül többet tett az SZDSZ-ért mint bárki más...

"Haraszti Miklós (Jeruzsálem, 1945. január 2. –) író, újságíró, politikus.

Apja zsidó származású budapesti órásmester volt, a munkaszolgálatos behívás elől menekült el 1939-ben Palesztinába; anyja Munkácsról származott, szintén a vészkorszak elől menekült a mai Izrael területére, 1941-ben. 1948-ban az Izrael Állam kikiáltását követően az Izraeli Kommunista Párt (MAKI) alapitói közé tartoztak (ami a Palesztinai Kommunista Párt utódja volt). A család 1948-ban visszaköltözött Magyarországra. Az 1950-es évektől a szülők különböző párfunkciókat töltöttek be."

Ezt mán csak én teszem hozzá.... MIND ÁVÓS volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AZ ÁVÓSOK, A ROMÁN KOMMUNISTA PÁRTALAPÍTÓK LETTEK AZ SZDSZ VEZÉREI..

TERMÉSZETESEN MIND ZSIDÓ VOLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2023.01.19. 20:49:40

Ezért voltak kibaszott okosak a kommunista zsidók, ECCERRE HOZTÁK LÉTRE A KOMMUNISTA PÁRTOT, ÉS A KOMMUNISTA PÁRT ELLENZÉKÉT IS!!!!!!!!!!

ulpius66 2023.01.19. 20:55:23

Magyarországon 1990-ben semmi más nem történt, mind a zsidó kommunista szülők átjátszották a hatalmat a zsidó liberális gyermekeiknek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MINK MAGYAROK MEG SZOPTUNK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NA, KB. EZ VOLT A RENDSZERVÁLTOZTATÁS..........

ulpius66 2023.01.19. 21:01:04

A legnagyobb zsidó Horn Pufajkás Gyula elvtárs volt, aki öt elemi után, 20 évesen sikeres elvégezte a Szovjetunióban a PÁRTFŐISKOLÁT és máris diplomás emberke volt......

Gery87 2023.01.19. 21:05:30

@ulpius66:

"1966 és 1970 között a baloldali, rendszerkritikus diákmozgalom résztvevője. Ebben a minőségében kapcsolatot tartott a budapesti kínai nagykövetséggel. 1966-ban, majd 1970-ben rendőri felügyelet alá helyezték, képzettségének megfelelő álláshoz nem juthatott. "

Szóval nem nagyon komálta a rendszert.

Egyébként valóban a kádári technokraták, pártkáderek és a "demokrata ellenzék" átjátszotta magának a hatalmat és a népvagyont.

De kiabálni nem kell.

Persze neked ebből is csak a zsidók jut eszedbe.
Ebből etnikai konfliktust generálni nem kell, mivel több magyar káder és ellenzéki volt mint zsidó.

A "tőkének nincs nemzetisége."

Most hogy a fajmagyar (khm....magyar cigó) Orbán meg Mészáros lopja a népvagyont se jobb semmivel.

ulpius66 2023.01.19. 21:05:50

Azért csak felmerül bennem a gondolat......MÉRT VAN AZ, HOGY AKI MAGYARORSZÁGNAK CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ÁRTOTT, AZ MIND ZSIDÓ VOLT......

KOHN BÉLÁTÓL HORN GYULÁIG BEZÁRÓLAG.....

(gyengébbek kedvéért: Kohn Béla magyarosított neve Kun Béla....)

ZorróAszter 2023.01.19. 21:05:56

A liberalizmus ugyanúgy a nagytőke ideológiája, mint a kornzervatívizmus, nacionalizmus és a nácizmus.

Orbán ugyanazokat szolgálja, mint Gyurcsány vagy TGM: a német nagytőke érdekeit.

A cél az volt, hogy Magyarországon tökéletesen kiszolgálják a német gyarmattartóink érdekeit.

Konkrétan például hogy ne legyen a dolgozók érdekeit védő, a szakszervezetekkel együttműködő baloldali párt Magyarországon.

Ezért lehet Magyarországon például Munka Törvénykönyve helyett Niggertartási Törvény.

Így lettünk fehérniggerek a saját hazánkban.

ZorróAszter 2023.01.19. 21:08:23

@ulpius66

És ugyebár mondjuk Horthy vagy Szálasi ugye használt Magyarországnak és nem hagytak holdbéli tájat és milliós hullahegyet maguk után.

ulpius66 2023.01.19. 21:10:33

@ZorróAszter:

De ők legalább magyarok voltak, és nem zsidók.....

ulpius66 2023.01.19. 21:12:28

@ZorróAszter:

Egy intim kérdés: Te zsidó vagy?
(én r.k. vagyok....)

Gery87 2023.01.19. 21:17:35

@ulpius66:

fantasztikusan kiragadod azt hogy nekd mi fáj és kik ártottak:)
persze csak az elmúlt 100 évből..

Bezzeg ha a Nobel-Díjasokat kell sorolni akkor minden itt született, vagy akár a történelmi ország területén született zsidó nagyanyával rendelkezőt előkaparunk:)
Hisz mi más lenne akkor ha zsidó mint magyar ugye:)

Ilyenkor meg jók, ezzel lehet villogni.

De ha rossznak ítéljük meg, akkor meg az IS baj hogy "az anyja egy kocsma tulajdonos zsidó kulák, szeretője volt".

Gery87 2023.01.19. 21:19:26

@ulpius66:

Ó, akkor máris jobban ízlik a szar is nem ha egy fajmagyar seggéből jön?:)

Gery87 2023.01.19. 21:19:56

@ulpius66:

fantasztikus egy a színvonal komolyan...

ulpius66 2023.01.19. 21:21:02

@Gery87:

Ilyen eccerű:

Zsidó rossz ----- Katolikus JÓ!!!!!!!

ulpius66 2023.01.19. 21:22:34

@Gery87: "fantasztikus egy a színvonal komolyan..."

Lehet saját véleményem, vagy csak az lehet, ami neked teccik?????

ulpius66 2023.01.19. 21:25:21

@Gery87:

Neked teccik a Gönc-patkány, a Mécs Imre, a TGM, a Haraszti és társaik.....

ÉN ÚTÁLOM ŐKET, MINT A SZART!!!!!!!!

ŐK MAGYARORSZÁG MEGRONTÓI!!!!!!!!

ulpius66 2023.01.19. 21:30:56

Annyira, de annyira, de ANNYIRA édi, amikor a "halálra ítélt" majd "életfogytiglanira ítélt"
Gönc-patkány "ült" 1957-1961 között a SZANATÓRIUMBAN, AHOL VOLT HÁROM TITKÁRNŐJE, AKI MINDEN PARANCSÁT TELJESÍTETTE, ÉS AHOL LEFJORDÍTOTTA ANGOLRÓL MAGYARRA A GYŰRŰ KÚRÁT........

Gery87 2023.01.19. 21:39:27

@ulpius66:

Marhaság.
Fóbiás vagy.

Gery87 2023.01.19. 21:39:55

@ulpius66:

Nem, de azért véleményes hogy ennyire egybitesen látod a világot!

MEDVE1978 2023.01.19. 22:00:38

@Gery87: Én sohasem szerettem TGM-et, de ebben egy személyes ok is szerepet játszott.

"TGM élete vége felé egyenesen kommunista lett bár elutasította a kommunizmus nevében elkövetett "államkapitalista rémtetteket"." Volt egy viszonylag rég meghalt rokonom, aki "reformkommunista" volt. Beszélgettem vele, ő hitt az egész szocialista rendszerben, kisebb szintű pártfunkcionárius volt. A 80-as években a reformközgazdász volt és a végéig hitt abban, hogy a társadalmi / gazdasági rendszer megreformálható lett volna és nem volt szükségszerű az átmenet a piaci rendszerbe és a 90-es évek vadkapitalizmusába. Több vitája volt TGM-el, TGM kiátkozta gonosz pártfunkciként, aki az embertelen rendszert szolgálta, cikkben, beszélgetésben volt célpontja. Számomra rettenetesen groteszk az, hogy ez az erkölcsi piedesztráról ítélkező ember ideológiailag egy hasonló helyre tért vissza mint amiben a rokonom hitt.

"És ami a döntő:
- nem volt progresszió ellenes
- antifasiszta volt."
Ez önmagában nem nehéz, mert sem a progressziónak, sem az antifasizmusnak nincs kifejezett gazdasági ideológiája, így bőven belefér minden.

"Elnézték neki, a rendszer nem fél a tőke lelenességtől mert nem tartja már veszélyes ellenfélnek!" Hát már nagyon régen nem. A 90-es évek végi ideológiai fordulata óta az emberek többsége a habókos, elefántcsonttornyos tudósnak tartotta.

"A fasizmustól való rettegése egyébként lehet "generációs fóbia", de attól még sajnos valami hasonló bekövetkezhet. A demokrácia nem termsézetes állapot, ha nem teszünk érte nem lesz, ahogy a jóléti állam sem természetes állapota a tőkének, ha nincs szorongatva, fenyegetve, "visszavadul".
Ebben igaza van." Ez nem egy bonyolult dolog azért, nem csak ő jött erre rá. A fasizmusa valószínűleg generációs fóbia lehetett. A családját részben elvitték Auschwitzba. Az én egyik nagyapám rokonságának egy része a budapesti gettóban ragadt. Ő megélte azt, hogy a nyilasok mit csináltak, nem véletlen, hogy szimpatizált a kommunistákkal és élete végéig ő is antifasiszta maradt. Még 56 után is, pedig utána nem kapott munkát két évig, mert kirúgták a szerepe miatt.

"Vele is ugyanaz a bajom mint sok más értelmiségivel, politikussal, közéleti gondolkodóval:

- Abból él hogy kritizál, de ellene semmit nem tesz.
- Nincs kidolgozott érthető pontos alternatíva ajánlat.
- Nem a közembernek ír, hanem a "szalonnak". Így nincs is rajta az első kettő teher."

TGM ennél jóval tovább ment. Vannak sokan, akiknek nincs egy épkézláb ötlete sem az egyes kérdések megoldására, de legalább valami kamu lózungot felhoznak. Ő meg sem kísérelt bármit megoldani, csak azt vetette fel, hogy mi miért nem jó, miért embertelen. Ugyanakkor az absztrakt elvek és az "üres" humanizmus maradtak. Üres humanizmuson valamiféle erkölcsi élő tilalomfa státuszt értek, amit nagyon szívesen vett fel. Ebben szerintem nagyon erősen hasonlít az új trendre, a woke-ra.

"TGM az a fajta értelmiségi volt aki meg tudott élni abból hogy mérhetetlen olvasottsága, nyelvismerete miatt az idézetek, utalgatások, történetek és szóvirágok felhasználóval írt egyszerű kérdésekről végtelenül hosszan és bonyolultan"

Erről némileg Jordan Peterson jutott eszembe. Aki nem ismerné Peterson egy jobboldali ikon, aki már több könyvet kiadott. Lényegéből azért ikon, mert viszonylag intelligens, olvasott, nagy a szókincse és mer beszólni a mindenféle PC trendeket képviselőknek. Kiadott egy csomó életfilozófiai könyvet, de azok igazából üresek, szómágiák, bullshitelés, de egy magasabb szinten. Petersonhoz azért dőlt egy csomó fiatal jobboldali amcsi olvasó, mert 3-4 kérdésre olyan választ adott, amit szerettek hallani és az egész mögé egy nagyon bonyolultan hangzó tudományos bullshitet kerített. TGM abban különbözik Petersontól, hogy az ő háttérhivatkozásai, szóvirágai, érvelése mögött vannak mindenféle a normál ember számára ismeretlen filozófusok, cikkek, események. De mivel ő is végtelenül bonyolultan ír, a hatás a rajongókra ugyanaz: elalélnak attól, hogy TGM milyen okos ember és biztos már csak emiatt is igaza van.

Egy viszonylag újabb TGM cikk jut erről eszembe: emlékszem, olvastam olyat tőle, hogy a munkásoknak szerinte igazából filozófiai könyveket kellene olvasniuk tömegesen és ez tökéletesen normális lenne. Persze a gonosz kapitalizmus és a mindenféle egyéb manifesztálódott gonosz társadalmi rendszerek ezt nem tették eddig lehetővé, de ez lenne az ideálállapot... Ez a mondat az emberek természetének teljes félreismerését és a realitásérzék teljes hiányát mutatja.

erol 2023.01.19. 22:01:30

@ulpius66: Nyugodj meg, attól megnyugszol. Most komolyan, miért vagy ennyire ideges? Mi bánt? Mi bajod Göncz Árpáddal? Most azok vannak hatalmon akiket szeretsz, akkor mi a gond, inkább örülnöd kéne, hiszen valószínűleg még sokáig maradnak.

Boldeone2 2023.01.19. 22:19:29

@Gery87: Szóval nem okosabb a városi értelmiség sem, csak jobban él, többet elbír, jobban tolerál olyat amit nem kell elviselnie vagy nem érzi tehernek."

- Az "okosság" az nehezen mèrhető dolog , az iskolázottság már inkább objektíven mèrhető, akár választókörzeti szintre lebontva is, hogy hol milyen szociológia hátterű pártok tudnak szóhoz jutni ...
Paradox , de budai kerületekben tudta pl. az ellenzèk elèrni a legtöbb szavazatát
Minèl szegènyebb valaki annál inkább szavaz a szèlsőjobb, populista pártokra
Ez egy világrend is: a baloldal nem nagyon találja helyèt klasszikus formában . Helyette most a zöldpártok aratnak , ott hasonóan " utálják " a nagytőkèt , Schiffer is utálja őket. Ezek a pártok inkább nyugaton a menőbbek ....Itt, ahol sok embernek kenyèrre is alig telik, inkább szívesebben lőnènek egy migránst, vagy buzit vernènek , arra nagyobb az igèny ...A cigányok manapság egyre tabu tèma lett, sokan vannak , vissza is üthetnek, ahogy a zsidózás is ( ők kemènyen visszavágnak, nem tűrik el...) A K.info tulajának is menekülni kellett az USA- ból...
A kisember azokra a pártokra szavaz, akik minèl jobban szabadjára akarják engedni az ( alantas ) ösztöneiket
A szèlsőjobb populista partok a korábbi balos szavazókat szipkázzák el, az mondják: Mi - Lölőèk - fasza gyerekek vagyunk (valódi kemèny faxú magyar tolvajok ) velünk ellentètben a "nyugatiak " (a mai kor zsidói ) ki akarnak zsákmányolni benneteket, " hadd lopjunk mèg százmillirdot " mi leszünk a nemzeti tőke, aki megvèd benneteket ....
A " liberálisok" pedig megmaradnak a városi , jómódú, kèpzett , városi rètegek rètegpartjának ( Magyarországon )
A "belpesti, libsi biboldók " - új ballib + konzi- libsi magyar városi polgárság kiabrándult rèsze - centrum + a règi bal(libsi)oldal erői + a nèpi jobb (alig van ) = heterogèn ellenzèk, szemben az államrezsimmel ....De, csak nagyon szoftban ...
Valós ellenzèk alig van ...

Gery87 2023.01.20. 00:08:36

@MEDVE1978:

"...szerinte igazából filozófiai könyveket kellene olvasniuk tömegesen és ez tökéletesen normális lenne.... "
"Ez a mondat az emberek természetének teljes félreismerését és a realitásérzék teljes hiányát mutatja. "

Egyetértünk, ezért is utaltam rá hogy az hogy "nincs TV-je, sose volt", nem netezik, nem érti a modern világot 30 éve, ez nem érdem inkább, nem mintha bármi kihagyhatatlanul fontos lenne ott-itt, de mutatja mennyire egy elefántcsonttoronyban élt.

Nem ismerte az embereket és mint ahogy az lenni szokott, mint minden "ideológia felkent papja", istenítette azokat akiket az felemelni akart!

TGM-nél ez a közember, a kisember, a vége felé a munkás.

Úgy hogy nem is ismerte őket.
Ha ismerte volna a valóságot nem áhított volna ekkora baromságot.

Az sem egy jó pont, hogy élete végén eljutott a kommunizmusig, egyik szélsőségből (liberalizmus) a másikba.

Ezek szerint az olvasottság, tudás, tapasztalat nem számít, érzelmi alapon dől el sokaknál minden.

Platón is tévedett: nem jobb semmivel a "filozófus királyok, bölcsek" vezette állam (képzésük 50 évig tart....lásd TGM..megérte? nem), társadalom.

Egyszer arra is utalt: "milyen szörnyű dolog a munka és ezt mindenki tudja. Az ókorban aki kénytelen volt dolgozni nem szavazhatott, mert nem volt saját ideje birtokában"...(bezzeg a rabszolgatartó lehűtök jobbak).

Teljesen beburkolta magát. Nem itt élt a jelenben.

"Számomra rettenetesen groteszk az, hogy ez az erkölcsi piedesztráról ítélkező ember ideológiailag egy hasonló helyre tért vissza mint amiben a rokonom hitt."

Ismerte a nagy gondolkodók, filozófusok műveit, gondolatait, érveit...az ókor rajongója volt.
Az egész eddigi emberi elme termékenységének nagy tudója volt.
És addig jutott hogy "nem kell állam, nem kell tulajdon, pénz.."?

Borzasztó.

Gyermeteg gondolatok.

5 perc alatt cáfolom miért marhaság az egész.

20+ éve egy tizenéves esztergályosnak tanuló srác ismerősöm volt kommunista, olvasta Marxot, Lenint...2 év alatt jutott el ide.
Ezek szerint TGM-nek ez 50 évébe telt, szomorú.

"Ő meg sem kísérelt bármit megoldani, csak azt vetette fel, hogy mi miért nem jó, miért embertelen. "

Ez a nagy hiányérzetem és ezért nem tudok felnézni ezekre az emberekre!
Az értelmiségre!
Legtöbb amit elérhetnek hogy haláluk után valami osztrák vagy grúz bolond a nevükben kiforgatva szavaikat szörnyűségeket követnek el.

A legtöbb filozófus, értelmiségi, megmondóember életében nem látott még közembert....távol állnak tőlük, problémáiktól, gondolkodásuktól és marhaságokon filóznak.
Egymásnak.

Élete vége felé már csak egy megkeseredett, unalmas, "nincs semmi, semmi értelme.." típus lett.
Energiavámpír.

Gery87 2023.01.20. 00:10:34

@Boldeone2:

"- Az "okosság" az nehezen mèrhető dolog , az iskolázottság már inkább objektíven mèrhető, akár választókörzeti szintre lebontva is, hogy hol milyen szociológia hátterű pártok tudnak szóhoz jutni ...
Paradox , de budai kerületekben tudta pl. az ellenzèk elèrni a legtöbb szavazatát "

Ennek ugyanaz az oka:
Aki iskolázottabb, jobb állása, több fizetése, nyugodtabb, rendezettebb környéke és élete van.
Ennyi az egész.

ZorróAszter 2023.01.20. 01:15:43

@ulpius66:

Szóval ha magyar dönti romba Magyarországot és hagy maga után milliós hullahegyet az rendben van hiszen ehhez minden magyarnak istenadta joga van.

Ha Hitler Horthy segedelmével győz, akkor itt Nagy-Magyarország helyett Gross-Ungarn van, a magyarok meg mennek a zsidók után a gázkamrába.

Akkor ezek szerint maga is erre aspirál.

Anyai dédnagymamám kivételével a családban mindenki római katolikus. Dédnagymamám luteránus volt.

2023.01.20. 02:34:50

Látom tombol megintcsak a keresztényi szeretet, mely féreg és egyéb jelző segítségével jut kifejezésre.

Érdekes a kannibalizmus nem tiltott mégis valakinek csak nem tetszett....
Pedig milyen finom a friss vér egy emberi koponyaból szurcsolve....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 04:15:41

@ZorróAszter:

A liberalizmus a nagytőke idelógiája. Ennek verziója a konzevatívizmus is. A nacionalizmus meg a liberalizmus kelléke, bár ma mér nem, de a múltban az volt.

A nácizmus eredetileg tőkeellenes volt, aztán idomult.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 04:16:23

@ZorróAszter:

"Orbán ugyanazokat szolgálja, mint Gyurcsány vagy TGM: a német nagytőke érdekeit."

Persze. Viszont Orbán igyekszik enyhíteni a függőségen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 04:17:51

@ZorróAszter:

"Konkrétan például hogy ne legyen a dolgozók érdekeit védő, a szakszervezetekkel együttműködő baloldali párt Magyarországon."

Eleve alig van szakszervezet. Nem most, a kezdetektől.

Baloldali párt meg Thürneréket leszámítva sose volt 1989 óta. De ők már lementek 0,1 %-ra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 04:21:33

@Madarász Henrik:

Csak hát mi jobban értjük Gramscit, mint ők.

S ezért tudunk fennmaradni.

Most ez különösen könnyű, hogy a nyugat elment egy teljesen abszurd irányba.

Ennek része a keresztény győzelem idén a keleti fronton.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 04:25:11

@Boldeone2:

Az elnyomók érdeke mindig egyezik az őket kiszolgálók érdekeivel. Ezért áll ki a gazdag isztanbuli polgár New York mellett, szemben a török kisemberrel.

Csakhát ez a parazita nemzetidegen réteg gyengül. Még rontják is magukat öngyilkos eszmékkel.

2023.01.20. 06:54:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
MI az a rossz???
Ha én nem partolom a te elgondolásod, az jó?

Én pártolom a világ elpusztítását qavallás révén, akkor az jó?

sync 2023.01.20. 07:39:47

@Madarász Henrik: Nem mindenütt látott fasizmust, csak Magyarországon.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.20. 08:44:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így van, hiszen ha a videót megnézzük, ez tökéletesen lejön. Dehát eleve az a szervezet életképtelen, amely a nagy nyilvánosság előtt tárgyalja, hogy az. Ebből a szempontból is érdemes összevetni az SZDSZ-es videóval. Horn Gyula nem véletlenül ül vigyorogva a páholyban az SZDSZ elnökválasztásán.
Amúgy ezek a nolblogos lebegő rémalakos csontvázkísértetetek honnan a vérből zombisodtak ide? Én pont azért maradtam itt a blog.hu-n mert ez eleddig ment volt tőlük.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.20. 08:51:35

@cvsvrs: de abban az időben a helyi médiaviszonyok ilyen formájú kialakítása annyiba került volna a korabeli technika mellett, ami nem volt lehetséges.
Itt az ősbűn a kereskedelmi televíziózás olyanformájú megvalósítása volt, ahogy történt. Nézd meg a blinkenes filmek között, amikor a bizottság már szabályosan könyörög a két faagyú betontöknek, Hankissnak és Gombárnak, hogy az a reklámmocsok meg az egész tervezetük katasztrofális. A két tök meg röhög belül és okoskodik. Teljesen olyan a hangulat, mint az 1945-ös viccben, hogy a népbírósági tárgyaláson Major Ákos egészen jól védekezett Bárdossyval szemben.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.20. 08:52:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: meg az igeinigenigen. Ezek mint voltak a nolon meg vannak az orgon is.

2023.01.20. 09:08:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Bizonyíték hiányában nem értelmezhető...
Mert ugye rossz embert ölni mégis kivégzést akartok...
Mi ez ha nem elmebaj?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 09:19:25

@Deak Tamas:

A vicces az volt, hogy megszűntették "mert a miénk, kuss" alapon a szerkesztők, majd amikor a tulaj őket szüntette meg 1 évvel később ugyanezzel a érvvel, akkor üvöltöttek.

2023.01.20. 09:42:49

@Deak Tamas:
nem hiszem, hogy a debreceni városi televízió különösebben gazdag lett volna. és a késő kádár kor legvégén voltak színházi közvetítések a csokonai színházból. nyilván felvételről. (élő adáshoz kellett közvetítő kocsi.) a színházi premiert felvették. megvágták. és leadták. menje el nézd meg élőben.

a cél az volt, hogy a rendelkezésre álló kulturális tartalmakkal nézettséget produkáljanak. a 80-as évek legvégén a debreceni városi tévében például volt friderikusz show. amit a kölcsey központból közvetítettek. felvételről. promótálták, hogy menj el a legközelebbi előadásra. debrecenben és nyíregyházán gyakorolta ki azt a majomkodást, amivel később 6 milliós nézettséget produkált az országos csatornán.

azt gondoltam és gondolom a mai napig, hogy ez ennek ellenére nem volt rossz irány. mert hogy így készítsen talk show-t, aki akar. akinek az előadásaira a közönség jegyet vesz. azt lehet promótálni akkor ha nincs többségi elutasítottsága.

ez élő közvetítéshez kellett technika. felvették a sporteseményeket. és leadták.
pl. dmvsc-dimitrov szófia kézilabda bek mérkőzés ndk játékvezetővel.
www.youtube.com/watch?v=wLqeTWkV2R8
a városi tévé felvétele.
vasas-dmvsc kézilabda mérkőzés. nem telesport. debreceni televízió közvetítése. 1987.
www.youtube.com/watch?v=f_MaZeOxDNw
ez nem élőben ment. hanem ment ki a tévé a csapat busszal. és jöttek haza. és késő este már leadhatták. telesport a mai hírekkel.
napi híradó. 1986. megépült az új lakótelep. de rosszak az útviszonyok. beszámol a helyi televízió.
www.youtube.com/watch?v=RyUWOpddBnY
nyilván ezek fel voltak szerelve. regionális stúdióként is működtek.
ezt el kell vinni minden megyébe. és abból lehet regionális, illetve országos csatorna. van 20-30 egymástól független médiaműhely.

ahogyan friderikusz nyíregyházáról (a megyéből) eljött debrecenbe (bekerült a regionális adásba). és onnan budapestre (az országos csatornába). ez a lehetőség legyen megadva hosszú távon mindenkinek. csakhogy ez egy nagyon rövid időszak volt.

csurka és az szdsz nem azon vitáztak, hogy kié legyen a (közszolgálati) budapest tévé. hanem az legyen anettké. az legyen kereskedelmi. fridi volt a majomfiú. antettka volt a majomlány. és a kérdés az, hogy ki uralja az magyat "királyi" televíziót. a "közszolgálatiság" egészét. az szdsz vagy a miép propaganda/ellenpropaganda. és máig ez a kérdés.

2023.01.20. 09:47:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
felakaszthatják a politkusokat, bankárokat. ezért kell eltörölni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.20. 10:41:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és a külön vicc: ez a szemlélet mindmáig él. Lásd Jakupcsek Gabi tragédiáját pár éve, amikor mennie kellett az MTVA-tól.
Valami kommentelő meg is jegyezte, hogy létezik középkorú felnőtt nő az országban, aki ekkora hisztit csinál az elbocsátásából? Hány millió emberrel történt ez meg a 35 év alatt. (Velem is párszor.)

Tapi2021 2023.01.20. 12:37:41

@_Neville: "mondjuk az a nácis sztori már elsőre is annyira sántított, hogy valami alternatív univerzumban kellett éljen, aki beszopta :D"

Ha emlékszel, akkoriban (is), úgy ugrottak minden ilyenre, ahol felbukkanhatott egy "náci", "fasiszta", mint tyúk a takonyra.
Hiszen a politikai és kultúrharc fontos fegyvere volt, hogy azt láttassák a világgal, hogy itt a normál nemzeti, konzi., ker.dem. kormányok, sőt, an block az egész oldal náci!

Ezzel házaltak akkor is, most is, szerte a világban.
(Sikerült is rengeteg kárt okozniuk az egész országnak! Most is ezt szívjuk, meg a többi hazudozásukat az EU pénzekkel is.)

Tapi2021 2023.01.20. 12:51:29

Engem egykor tanított is - óraadó tanárként - TGM. A 90-es években.

Egyértelműen gondolkodó volt, és egyértelműen egyoldalú, balos. Ami nyilván egyben le is korlátozta a gondolkodását.
Ugyanakkor nem volt fanatikus, valóban átengedett néhány gondolatot más irányból is. Amelyek némileg formáltak rajta. Bár leginkább azért - talán -, mert belátta idővel, hogy az "osztályharca" szélmalom harc.

És ennek eredménytelensége tolta a megengedőbb, de inkább pesszimistább térfél felé.

Amit nagyon nem szerettem benne, az az volt, hogy sajnos ő is egyik aktivistája volt annak, hogy a régi világ összes sara áthagyományozódjon a mai ifjúságra. A fasiszta. antifasiszta, ... blablabla.
Amikor már sem fasiszták, sem antifasiszták vagy fasizmus régen nem létezett. Elindult az egész szar a feledés homályába, de ők, többek mellett ő is, óriási aktivizmussal hozták vissza a sírból ezeket a régi eszméket, harcokat.

A teljes balos-szoci-komm-zsidó (SÉRTETT, és ELBUKOTT) "értelmiségi elittel" egyetemben. Beleértve a szinte csak ebben utazó SZDSZ-t is.
Amikor több helyen, pl. a Telexen, olvastam az osztályharcos írásait, és láttam, hogy hagyományozza át ezeket a LEJÁRT eszméket a fiataloknak, futkosott bennem az ideg, és bizony nehezteltem rá.

Persze az ő ZÁRT világa ez volt, ilyen volt, ebben szocializálódott, ezt tanulta és tanította, nem tudott mást írni.
(Bekiáltás Domokos ugyanez. Ő is egy máig osztályharcoló alakulat, egy szellemi pincébe zárva.)

2023.01.20. 13:06:43

@Tapi2021:
a kultúrharchoz kellett csurka, aki egy szintén egy despota volt. nem volt hazaáruló, despotikusan gondolkodott és nem voltak konkrét elképzelései. ahogyan a legtöbb rendszerváltónak sem. filozofikusan a dekonstrukcióra az üresfejűségre van alapozva a rendszerváltás. mindegy, hogy melyik oldal.

Tapi2021 2023.01.20. 13:09:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Mi a gond az indokolt halálbüntetéssel?"

Talán az, hogy indok mindig van, lenne.

Ha kategorikusan tiltva van, nem töri senki a fejét indokokon, kiskapukon. És nem is élhet vele senki vissza.

Ezt egyébként a háborúval kapcsolatban is érdemes lenne lefektetni. Hogy minden háború tilos, csak diplomáciai vagy demokratikus (népszavazás) rendezések lehetségesek a XXI. századtól kezdve. Tudom, álom.

ZorróAszter 2023.01.20. 13:11:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hitler már a legelején lefeküdt a nagytőkének. Csak szavakban, a propagandában volt nagytőke ellenes.

Ahogy Orbán is csak a propagandában áll szemben a német nagytőkével. A gyakorlatban mindenben kiszolgálja őket.

Tapi2021 2023.01.20. 13:14:52

@cvsvrs: Csurka leginkább ellensúly volt-lett, a mindent továbbra is leuraló ballib konglomerációval szemben. És radikális is azért volt, mert nem a páholyból kellett küzdenie, mint ellenfeleinek, hanem a várfal tövéből.

Egyébként ma már pl. Schiffer is sok mindent megértett Csurkából, és látja, hogy sok mindenben igaza volt.
De akkor ütni kellett. Mer' ugye "náci" volt.

ZorróAszter 2023.01.20. 13:25:12

@Deak Tamas:

Elárulná, maga milyen nickneveken nyomult a nolblogon? Vagy titok?

Tapi2021 2023.01.20. 13:27:11

@ZorróAszter: "Ahogy Orbán is csak a propagandában áll szemben a német nagytőkével. "

Hol láttál ilyen propagandát?

Valójában az egyre újabb német befektetésekkel (pl. hadiipari, BMW...) szeretnek reflektorfénybe állni.

A tőkével sosem volt bajuk, sőt, kifejezetten vonzzák, nekik kedvező felételeket alakítanak ki (!), csak, ha a tőkés belefolyik a politikába is, velük szemben, akkor van attack!
De az meg már más focipálya. Másról szól, nem a tőkéről, befektetésről.

2023.01.20. 13:29:27

@_Neville:
a "nácizmus" szítása onnan kezdődött, hogy kiállt bácsi diána. karlendített. és többen voltak a fotósok, mint a "fasiszták".
www.ejfelkapitany.hu/diana.jpg
majd ezek után az összes parlamenti párt (beleértve a fideszt is) arra játszott, hogy jöjjenek a "nácik". a szélbal azért, hogy majd az antifasiszta retorikával választást nyer. a fidesz azért, hogy a széljobb az szdsz ellenében szítsa az indulatokat.

csakhogy ezzel párhuzuamosan a fidesz nem épített fel egy olyan nyelveket beszélő, technokrata csapatot, amelyikkel nemcsak képes elvesztetni budapestet, hanem akár világvárossá is tehetné. ilyen értelmiség a fideszben nincs és valószínűleg nem is lesz. az egyetlen épkézláb embert (tarlóst, aki nem beszélt nyelvet de legalább értett a városvezetéshez) belerángatták egy olyan kampányba, amivel a bukása szinte biztos volt.

2023.01.20. 13:33:30

@Tapi2021:
a ballibbel szemben akkor léphetett volna fel hatékonyan ha a fidesz vidékies hátországát hozza helyzetbe. csakhogy azt nem akarta. mert azzal a radikális jobbik került volna hatalomba. akik egyébként szintén nem akartak nyerni, mert nem volt tervük a kormányzásra.

az alapprobléma, hogy a kádár rendszert kellett volna folytatni. innen nézve majdnem nyilvánvalóan. persze kérdés, hogy az ország budapestre, vagy debrecenre hasonlít inkább.

Tapi2021 2023.01.20. 13:37:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A nácizmus eredetileg tőkeellenes volt, aztán idomult."

Abból kifolyólag, hogy vörös zászlós, baloldali, SZOCIALISTA PÁRT volt!
Csak pénz nélkül, puszta eszmével, akkor sem működött az ország. Szocializmusból nem lesz, autópálya, tank...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 13:39:26

@ZorróAszter:

"Orbán is csak a propagandában áll szemben a német nagytőkével"

Orbán módszere: javítani a feltételeken.

Ha nyílt sisakkal szembe ment volna, már bombázta volna a NATO a titkos budapesti vegyifegyver-raktárakat, s békemisszió indult volna tankokkal a svábok irtása miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 13:41:27

@Tapi2021:

A hosszú kések éjszakája erről szólt. Hitler kinyírta a népi nácikat, akik követelték az antikapitalista tervek megvalósítását.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.20. 13:42:33

@Tapi2021:

Miért akarná bárki is feleslegesen alkalmazni a halálbüntetést? De miért lenne jó az ellenkező véglet, azaz sose alkalmazni?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.20. 13:54:52

@ZorróAszter: semmilyenen, nem szóltam hozzá semmilyen témához. A forum.index.hu-n is a saját nevemet használtam amíg foglalkoztam velük, azóta csak ide írok minimális kivétellel.

Tapi2021 2023.01.20. 14:21:21

@cvsvrs: A náci-kártya mindig hasznos. (Még, mindig.)

Tapi2021 2023.01.20. 14:25:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Miért akarná bárki is feleslegesen alkalmazni a halálbüntetést?"

Éppen ez az, hogy sosem felesleges, HA meg tudom magyarázni, indokolni!
És olyan még nem volt, hogy ne tudnák.

Gery87 2023.01.20. 14:31:39

@Tapi2021:

Ezek a dolgok nem "járnak le", csak máson van ma a hangsúly és nincs porondon, ettől még érvényes.
Ennyi az egész.

Egyébként valóban idegesítő volt a maga korában az SZDSZ, rühelltem is őket mint a szart.
Mindenhol "nácikat" meg "mucsát" láttak ott is ahol nem volt, akkora szelet adtak a Jobbiknak és a nemzeti radikalizmusnak hogy felvirágoztak (ahogy eltűnt az SZDSZ, vele együtt a "nácijai is" lehanyatlottak, mára csak stagnálnak).

Domonkos blogját érdemes olvasni.
A mai világban amikor minden az 'egyén'' meg a 'nemzet' oldaláról van megvilágítva, érdekes, más perspektívát ad.

Tapi2021 2023.01.20. 14:32:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hitlerék gyorsan felismerték - szemben a szovjet elvtársaikkal, sőt, talán éppen az ő hibájukból tanulva, hiszen előttük jártak húsz évvel -, hogy ha levágják a teheneket, akkor hamar el fog fogyni a tej!

Kifogynak gyorsan a "mások pénzéből"!

Ezért lett az ő szocializmusuk nemzeti, ahol a nemzeti nagytőkés, feltéve, ha belép a pártba, vagy legalább együttműködik, belefér a rendszerbe. Hiszen így is, úgy is a Párt fogja, úgy táncol, ahogy a Párt fütyül. De működteti a gyárát és termeli a tejet, tankot, bombát, repülőt... Cserébe birodalmi pecsétes papírokért (RM). A hódítások meg úgy is fedezik majd...

Hogy aztán a győzelem után mi lett volna, már sosem tudjuk meg.

Serény Vélemény 2023.01.20. 14:40:39

@Tapi2021: "hogy ha levágják a teheneket, akkor hamar el fog fogyni a tej! "

NNa, a hollandok most pont ezzel kísérleteznek...

Serény Vélemény 2023.01.20. 14:47:29

@cvsvrs: Budapestnek egyébként sem kellett olyan vezető, aki problémákat tud megoldani. Nekik egy Facebook-huszár karigei kellett, aki nem képes egy olyan egyszerű problémát _sem_ felismerni, hogy ha már nem járnak a metrópótló buszok, akkor azok a lámpák, amelyek a visszafordulásukat biztosítják, nem szükségesek.

2023.01.20. 14:47:58

@Tapi2021:
csak ugye ez egy generációnyi ideig tartható. mert ebből klánok jönnek létre. és a nemzeti nagytőkés gyerekei már rendszerint nem élveznek politikai védettséget.

ZorróAszter 2023.01.20. 14:50:04

@Tapi2021:

A német nagytőkét Németországban a kormány, nálunk Orbán kollaboráns kormánya képviseli. Merkelékkel való látszólagos szembenállás így a német nagytőkével való szembenállást mutatja a propaganda szintjén.

Gazdasági téren például a különadók. Pl. a Magyar Telekomra kivetett különadó.

Itt a német tulajdonban lévő magyar sajtó megtiltotta, hogy bárki is azt forszírozza, hogy a nagytőkét nem érdekli, milyen címen adóztatják. Például Robin Hood adó néven. A német tőkét az érdekli, hogy minél kevesebbet hagyjon Magyarországon bérben és adókban.

Az, hogy látszólag különadót vetnek ki, összességében pedig kevesebb adót fizet, az neki éppen jó.

Azt hogy az egész magyar sajtót a németek cenzurázzák azt jól mutatja, hogy ennek a gyanúját se vethette fel senki holott nem kell hozzá közgazdasági Nóbel-díj.

ZorróAszter 2023.01.20. 14:58:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A korai nácizmus bizony antikapitalista volt, ez szimpla tény."

Nem tény. Hitler a kezdet kezdetétől kapcsolatban volt a bajor nagytőkésekkel, például Bechstein zongoragyárossal és másokkal. Ők juttatták vezető pozícióba a nácipártban.

Magát a nácipártot is a Thule Társaság alapította, aminek ezek a nagytőkések voltak a tagjai, például Bechsteinék is.

A tőkeellenesség, kapitalizmusellenesség csak a propagandában volt meg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.20. 15:08:55

@ZorróAszter: Ön érti amit írtam? Van valamely olyan pontja amely nem világos, akár szemantikailag, akár szintaktikailag?

Tapi2021 2023.01.20. 15:18:50

@Gery87: Én olvasom, de pl. legutóbb ezzel a Böröczössel megint átment osztályharcba. :-)

Lukács a legnagyobb magyar filozófus...! B+
Böröcz a kapitalizmus szívében, a kapitalisták pénzén harcol a kapitalizmus ellen.
Hagyjuk már a hülyeségeket.

Tapi2021 2023.01.20. 15:40:03

@Serény Vélemény: Ez az összes szovjet típusú szoci országban megtörtént. Tehát "igazolt" tény! :-)

Ahogy akkor sem tanult ebből senki, most sem tanulnak.

Tapi2021 2023.01.20. 15:44:32

@ZorróAszter: "nálunk Orbán kollaboráns kormánya képviseli."

Tőkét idehozni kollaboráció lenne?

Ráadásul nem a németek hozták a legtöbbet, hanem Dél-Korea.

Tapi2021 2023.01.20. 15:47:12

@ZorróAszter: "Gazdasági téren például a különadók. Pl. a Magyar Telekomra kivetett különadó."

Ez pont ellentétes példa arra, mint amit te a "lefekvésből", "kollaborációból" ki szeretnél hozni.

OV tehát e szerint üti a tőkét!

Tapi2021 2023.01.20. 15:49:25

@ZorróAszter: "Azt hogy az egész magyar sajtót a németek cenzurázzák azt jól mutatja, hogy ennek a gyanúját se vethette fel senki holott nem kell hozzá közgazdasági Nóbel-díj."

Pedig nem ártana. Pl. neked. A KÜLÖNADÓ plusz sápolás!
Nem tudok arról, hogy a kivetéssel PÁRHUZAMOSAN más adót meg elengedtek volna nekik.

Tapi2021 2023.01.20. 15:51:37

@ZorróAszter: "Magát a nácipártot is a Thule Társaság alapította, aminek ezek a nagytőkések voltak a tagjai, például Bechsteinék is."

Bizonyára praktikus, ha a nagytőkések hoznak létre maguk ellen szocialista munkáspártokat! Nem?

Tapi2021 2023.01.20. 15:56:21

@ZorróAszter: Egyébként én sem emlékszem, hogy a nemzeti szocik szovjet típusú kirablást akartak volna csinálni. Éppen ellenkezőleg. Azzal kampányoltak, hogy ettől a totális rablástól, államosítástól megvédik Európát.

Szocializmus másképp.

Állítólag a mai szocik sem akarnak mindent elvenni. Csak annyit, hogy senki ne legyen gazdag, mert akkor nem lesz egyenlőség, nem lesz egyenlő a tohonya a vállalkozóval, a hülye az okossal...

Tapi2021 2023.01.20. 15:58:35

@cvsvrs: "orbán beáldozta budapestet. az nyilvánvaló volt, hogy a fidesz diktálta "bohóckampányba" tarlós belebukik. "

Biztosan nem. Egyszerűen elkúrták OV-ék.

ZorróAszter 2023.01.20. 19:03:12

@Deak Tamas:

De. Minden tökéletesen világos.

Ekkora nyomot nem hiszem hogy hagytam volna valakiben aki csak egy-két cikkemet olvasta tíz éve a nolblogon. Ahhoz némi kommentvita is szükségeltetik.

:o)

Boldeone2 2023.01.20. 19:10:11

@Tapi2021:
Bizonyára praktikus, ha a nagytőkések hoznak létre maguk ellen szocialista munkáspártokat! Nem?"

- Bizony praktikus, hiszen a Weimari Köztársaságban permanens politikai válság volt, puccsok sorozata, politikai bizonytalanság
A kormanyzó SPD- t szèlsőjobbról támadták. Haborús infláció ès a nagy gazdasági válság megágyazott a szèlsőjobbnak: a nácik hatalomra kerültek , majd felszámolták a parlamentáris demokráciát , rendkívüli állapotot rendeltek el, amelynek ideje alatt a hivatalos rendeleteket parlamenti jóváhagyás nélkül is végre lehetett hajtani. A nèmet tőke csak így tudta többè- kevèsbè megőrizni helyzetèt ...
Ugye ismerős a törtènet ? Nálunk egy ideje már Orbán nagyjaból rendeletileg kormányoz ...
A rendszer egypárti rezsimmè alakult, irtózatos kulturális ès ideológiai gleichshaltung folyik...
Erre mondom èn : ide erőszak nem kell , a faszimust Orbán modern formában anèlkül is újjá tudja èleszteni...
TGM is azèrt jól megérezte , hogy fasizálódik az ország!

....ès ezek a degeneráltak - mèg mindig nem ismerik el hibáikat - pedig tènyszerűen rájuk van bizonyítva a rezsimèpítès, a jogállamiság csorbulása!
Nem vèletlenül kell gyökeres bírósági reformot vègrehajtani !
A Orbán - rezsim egy szègyen !

ZorróAszter 2023.01.20. 19:22:01

@Tapi2021:

"Tőkét idehozni kollaboráció lenne?"

Nem. A gyarmattartókkal együttműködni a hazájuk kirablásában az a kollaboráció. Segítséget nyújtani ahhoz, hogy a minimális adót és bért fizessék. Munka Törvénykönyve helyett Niggertartási Törvényt bevezetni, és minden egyébbel a gyarmattartó érdekeit elébe helyezni a saját népük érdekeivel szemben, stb.

Ha a különadók valóban növelték volna a külföldi cégek adóterheit, akkor láthatnánk a konkrét adatokat. Nem kellene adótitok nyilvánosságra hozatala. Elég lenne az összesített: eddig ennyi adót fizettek összesen, különadók kivetése után meg ennyivel többet. De ezt nem láthatjuk. Vajon miért?

Ezzel szemben azt láttuk, hogy pl. a Magyar Telekom profitja jól megugrott.

Mitől? Attól hogy nőttek az adóterhei?

A szocialisták/szociáldemokraták soha nem államosítottak kártérítés nélkül. Csak a kommunistákkal egyesített pártok legfeljebb. Sőt ahol államosítottak, ott leginkább részvény felvásárlással és nem kisajátítással/kártérítéssel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.20. 21:49:15

@ZorróAszter: azért sikerülhet az ilyen benyomásszerzés mert történészként még mindig elképedek hogy rengeteg ember minimális utánaolvasás nélkül is még mindig az Andics-Karsai féle áltörténelemírás dolgait hiszi valósnak, holott mai társadalmunk a nagy kritikai gondolkodásra épül.
A nagyobb baj, ha Ön történelemtanár és ezt mind tovább is adja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.20. 21:54:41

@Boldeone2: honnan veszed ezeket a hülyeségeket? Az SPD egy percet nem kormányzott a weimari időszakban egyedül. Mi az hogy csak szélsőjobbról támadták? Ernst Thalmann neve mond valamit?

ZorróAszter 2023.01.20. 22:52:26

@Deak Tamas:

Honnan veszik ezt maguk hogy én történelemtanár vagy értelmiségi vagyok?

Ezerszer elmondtam már erre, hogy én csak egy bunkó üzemmérnök és kvázi programozó vagyok.

De azért az vicces, hogy azt mondja "holott mai társadalmunk a nagy kritikai gondolkodásra épül."

Mintha bizony nem harminc éve hazudozna összevissza a fizetett történészek hada a történelemről, a világháborúkról, Trianonról, a dicső 56-ról, ... , és nem erre alapoznák ezt az egész okádtató neohorthysta patyomkinrestaurációt

Boldeone2 2023.01.20. 23:17:15

@Deak Tamas: Először az SPD kormányzott, koalícióban, de a kèsőbbi kormányokban nem mindig volt már benne az SPD
Vezetett a Centrumpárt ès a Nèmet Nèppart is koalíciót. Az SPD kiszállt, az alkotmánysèrő törvènyek ès a szociális jogok megnyirbálása miatt kilèptek a koalícióból. Után a Dawson- terv hatására egy időre felvirágzott Németország , amit a nagy világválság tört meg. Ennek hatására jött a jobboldali centrum pártok szèlsőjobbra tolódása: Papen, aki konzervatívkènt lepaktált a nácikkal, ès NSDAP- őt bemeltèk a kormányba ...
A szèlsőjobb egyik fő ideológiája az volt, hogy milliókkal elhitette, hogy egy következő háború megnyerhető lett volna, ha a hátországot időben megtisztítják az „árulóktól”': a baloldaliakól, demokratáktól, zsidóktól, liberálisoktól...A szèlsőbal tevèkenysège is labilizálta a rendszert , orosz befolyásra az SDP- t náci kollaboráns pártnak tekintettèk

Gery87 2023.01.20. 23:44:18

@Tapi2021:

Nem ismerem Böröczöt.

Gery87 2023.01.20. 23:49:28

@Tapi2021:

"Állítólag a mai szocik sem akarnak mindent elvenni. Csak annyit, hogy senki ne legyen gazdag, mert akkor nem lesz egyenlőség, nem lesz egyenlő a tohonya a vállalkozóval, a hülye az okossal... "

Csakhogy a kapitalizmus alapja nem a" tehetséges okos vállalkozó".
A kapitalizmus alapja a tulajdon és a pozíció.
Ebből származik minden.
kevesek tulajdonolnak sokat.
A tulajdon vagyon, a vagyon hatalom és vissza..és ezt örökíted.
A "tohonya lusta semmirekellő"..az simán örökölhet és 18 évesen sokszor több pénze lesz mint neked 40 év után és igazgató lesz apuci miatt, részvények miatt, téged meg 40 év után bármikor kirúghat.
ennyi az egész.

Az a mese része hogy csak "tehetség kell meg szorgalom és bármit elérhetsz".
Eleve a rendszer lényege hogy kevesek járnak nagyon jól a többiek kárára.
Így 10-ből 9 sosem érheti el a mesés utópiát amit ez az ideológia kínál.
ennyi az egész.

Gery87 2023.01.21. 05:24:32

@Gery87:

Bővebben:

-Kapitalizmus:

Pista bácsi elvégzi a szakközepet/szakunkást 18 évesen, kis kitérő után huszonévesen beáll dolgozni egy céghez, adott szakmával 25 éven át nyomja az ipart, termeli a cégnek a profitot, max inflációval nő bére, mert hát mindig azt csinálja mint eddig, ez a szakmája ehhez ért ez van.

Döbrögi uraság fia 21 évesen, egyetem után, bekerül a céghez az igazgatótanácsba mert apu pici fia...részvények, osztalék, Bömös ahogy kell.
Kibassza Pista bácsit mer' csak, spórolni kell, válság van, meg lófasz....25 év után, max kollégák vállveregetése, "köszönjük szépen", végkielégítés, mehet a picsába közel 50 évesen amerre lát. Termelte a profitot, 25 évig, ahogy más is, ezeknek, nem számít.

Több ideje dolgozott mint amennyi ideje a yuppi fiúcska él, nem számít. Nem tulaj, nem vezető, csak szaki..ez van.

-Feudalizmus:

Pista 12 évesen beáll a robotba megy a földekre 25 éven át nyomja termel, arat, robotol a földesúrnak.

Ifj. Gróf Mucsai és Tápiószecskai Senkiházy Szarrágó Tivadar 16 évesen elveszi a szomszéd nemes úr leányát, apja meghal náthában, az uradalom az övé.
A már koros Pista bácsit a poroszlókkal megbotoztatja mert 2 zsák krumplit nem adott le adóban a vármegyeházán....3 nap múlva legyengülve meghal.
25 év és ez a hála. A fiaink sem lesz jobb. Mert nem jó helyre születtek.

Na ennyi.

A feudalizmuson mindenki röhög, mekkora marhaság, ma nem lehetne ilyen, igazságtalan, jó hogy vége.

"Mi az hogy valaki nemes meg beleszületik a jóba, más meg jobbágy és semije sincs, robotol, igazságtalan"

mondja mindenki ma is.
Ha a mai rendszert vesszük meg mindenki annyit mond "ez van".

pedig ugyanaz. Keveseknek van sok és sokaknak kevés, előbbiek dirigálnak, te meg kussolsz.
És gürizel, nekik.

Jobbágyból lehettél nemes ha szerencsét volt, 1000-ből 1...
Ma közemberből lehetsz tőkés ha szerencséd van 1000-ből 1..

Ha látsz érdemi különbséget akkor szólj.

Persze jobb ma mint régen.
De érdemben a dolgok nem változtak.

Az dönt hova születsz, mid van és mit örökölsz.

A tulajdon dönt, a vagyon és az öröklés.
Ennyi a lényeg. ezek nem változtak.

Ezért ment a feudalizmusból a kapitalizmusba az átmenet, sok helyen maga a nemesség hajtotta végre, ahogy nálunk is. Mert érdemben nem változtak a dolgok, a vagyon a döntő, a tulajdon, nem a címek, ezt tudták.
A képviseleti demokrácia ugyanez, ezért nem akar a tőke mindenáron diktatúrát, jó neki ez is: az a döntő mennyid van, kit ismersz.
Lobbizol, megkensz, lefizetsz, pártot csinálsz....az lesz amit te akarsz, te tematizálsz, a plebs meg max ebből válogat. Te meg manipulálsz a médiával, pártokkal.
Tökéletes. Nekik.

ulpius66 2023.01.21. 10:19:16

@Gery87: ""Állítólag a mai szocik sem akarnak mindent elvenni. Csak annyit, hogy senki ne legyen gazdag, mert akkor nem lesz egyenlőség, nem lesz egyenlő a tohonya a vállalkozóval, a hülye az okossal... "

Ki gondol ilyen EGYENLŐSÉGRE??????

MITŐL LENNE EGYENLŐ EGY HÓT BUTA EGY OKOSSAL?

A FRANCIA FORRADALOM NAGYJAI, AMIKOR MEGHIRDETTÉK AZ EGYENLŐSÉGET, AKKOR ŐK A TÖRVÉNY ELŐTTI EGYENLŐSÉGET KÖVETELTÉK!!!!!!

AZTÁN EBBŐL HOGYAN LETT AZ, HOGY "VAGYONI" EGYENLŐSÉG, AZ SZÁMOMRA REJTÉLY........

ulpius66 2023.01.21. 10:54:01

Abban persze van logika, és a GAZDAG TÁRSADALMAK/ORSZÁGOK elmozdulhatnak az irányba, hogy minden állampolgár kap ALAPJUTTATÁST/JÖVEDELMET, amiből szerényen megélhet.
Ezért nem kell dolgozni, henyélhet egész nap.....AKI PEDIG E VEGETÁLÁSNÁL TÖBBRE VÁGYIK AZ SZÉPEN ELMEGY DOLGOZNI, ÉS A KERESETÉBŐL MÁR SOKKAL MAGASABB SZINVONALON ÉL, MINT AZ, AKI NEM DOLGOZIK....

tűz fal 2023.01.21. 11:55:56

@ulpius66:
"Abban persze van logika, és a GAZDAG TÁRSADALMAK/ORSZÁGOK elmozdulhatnak az irányba, hogy minden állampolgár kap ALAPJUTTATÁST/JÖVEDELMET, amiből szerényen megélhet."

Az a baj hogy ez részükről is csak parasztvakítás. Nem motivál eléggé és nincs meg a fedezete.

Gógita 2023.01.21. 12:20:30

@Boldeone2: "megágyazott a szèlsőjobbnak: a nácik hatalomra kerültek"

Minden, ami szocialista, bármely formában az BALOLDAL!
A nemzeti szocik is baloldal.

Az internacionalista (szovjet) szocialista hazugság miatt hívjátok még ma is jobbnak a balt!

Két vöröszászlós, szocialista tábor, amely ellenség volt, ezért nem akarták, a szovjet szocik, hogy a német szocikat egy oldalon emlegessék velük.
Már persze csak azután, hogy SZÖVETSÉGESEKBŐL ellenségek lettek.

Lásd még:

www.youtube.com/watch?v=gHRfCWtfIhI

Gógita 2023.01.21. 12:28:54

@Boldeone2: "TGM is azèrt jól megérezte , hogy fasizálódik az ország!
"

Fasizálódik a lószar meg a hülyeségetek.

Pont ezt írom, hogy TGM és társai visszahoztak rég lejárt, ma már valójában semmit nem jelentő eszméket és fogalmakat a XX. század elejéről, azzal a céllal, hogy politikai fegyverek legyenek az ellenféllel szemben. (Először az MDF-Antall kormánnyal szemben) Amely nem fasiszta, főleg nem nemzeti szocialista, csak simán nemzeti, hazafias, patrióta, konzi, többnyire keresztény.

Nektek ez a fasiszta. :-(

Ami valójában csak egy jól bedobható "náci-kártya" nálatok!

Lásd:

"Érzelmektől átfűtött viták hevében előfordul, hogy az egyik (néha mindkét) oldal megpróbálja a nemzetiszocializmussal vagy a Harmadik Birodalommal valamilyen módon összefüggésbe hozni a vitapartner(ei)t. Mivel a nemzetiszocializmus nevében súlyos, emberiesség elleni bűntetteket követtek el, az úgynevezett náci kártya kijátszása alkalmas a vitában részt vevő fél megbélyegzésére, egyúttal a figyelem elterelésére annak valódi érveiről. A náci kártya gyakorlatilag ultima ratióként funkcionálhat."

hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1ci_k%C3%A1rtya

Gógita 2023.01.21. 12:33:57

@ZorróAszter: Ez csak duma.

Valamivel ide kell hozni a tőkét, különben máshová megy.

Mi a terve erre a tisztelt ellenzéknek????

Magas adókkal, szigorúbb munkajogi törvényekkel csábítanának ide tőkét? Vagy?

Csak a pofátok jár, ahogy szokott, a gyakorlatban semmitek nincs ezen kívül.

Gógita 2023.01.21. 12:37:25

@ZorróAszter: "A szocialisták/szociáldemokraták soha nem államosítottak kártérítés nélkül. Csak a kommunistákkal egyesített pártok legfeljebb. Sőt ahol államosítottak, ott leginkább részvény felvásárlással és nem kisajátítással/kártérítéssel."

Miért hazudsz?

Alternatív történelmet írsz?

Az meg van, hogy a SZU sem kommunista volt, hanem Szovjet SZOCIALISTA Köztársaság?! Szocialista köztársaságok uniója?!

tűz fal 2023.01.21. 12:40:53

@Gógita:
"Mi a terve erre a tisztelt ellenzéknek????

Magas adókkal, szigorúbb munkajogi törvényekkel csábítanának ide tőkét? Vagy?"

Pontosan ez, mivel ez van nekik felülről kiadva. Az amúgy teljesen versenyképtelen USA lenyeleti a csatlósaival a globális minimumadót.

Gógita 2023.01.21. 12:47:47

@Gery87: "Csakhogy a kapitalizmus alapja nem a" tehetséges okos vállalkozó".
A kapitalizmus alapja a tulajdon és a pozíció.
Ebből származik minden.
kevesek tulajdonolnak sokat."

Ez a normális működés. Mindig kevesebb embernek van gyára, vagy kevesebb a miniszter, mint a normál polgár.
A kapitalista rendszer és a normál társadalom is, SZELEKTÁL. A jobbak, okosabbak, tehetségesebbek jutnak feljebb. (Mellettük néha felkapaszkodik néhány semmirekellő is, de az sosem tartós.)

A tőkés, gyáralapító Porsche pl. felépítette a maga vállalkozását és tovább is tudta örökíteni. Vagyis ő is és utódai is ÉRTENEK ahhoz, amit csinálnak. És meg tudnak maradni a versenyben, a szelekcióban.

Azt kell látni, hogy ELŐBB csináltak valamit, azután lettek gazdagok, tőkések. Létrehozták maguk a tőkét, ezzel együtt a cégeket, és a bennük lévő munkahelyeket is.

Gógita 2023.01.21. 12:57:11

@Gery87: "Pista bácsi elvégzi a szakközepet/szakunkást 18 évesen, kis kitérő után huszonévesen beáll dolgozni egy céghez, adott szakmával 25 éven át nyomja az ipart, termeli a cégnek a profitot, max inflációval nő bére, mert hát mindig azt csinálja mint eddig, ez a szakmája ehhez ért ez van.

Döbrögi uraság fia 21 évesen, egyetem után, bekerül a céghez az igazgatótanácsba mert apu pici fia...részvények, osztalék, Bömös ahogy kell.
Kibassza Pista bácsit mer' csak, spórolni kell, válság van, meg lófasz....25 év után, max kollégák vállveregetése, "köszönjük szépen", végkielégítés, mehet a picsába közel 50 évesen amerre lát. Termelte a profitot, 25 évig, ahogy más is, ezeknek, nem számít."

Pontosan ez a szelekció!

Pista bácsi megállt egy szinten, hogy jutna feljebb?
A vállalkozó meg 25 évig MUNKÁT ÉS MEGÉLHETÉST ADOTT neki! Ez óriási dolog!

De amikor már nincs szükség egy ember munkájára, a vállalkozó MIÉRT TARTANÁ OTT és miért fizetné???
Nem jótékonysági intézmény, nem szocialista vállalat, ahol akkor is ott tartanak, ha már nincs rád semmi szükség.

Te leragadtál a szocializmusban!

Ahogy írtam a Porsche példában, az "érdemtelen" utód, ha nem ért semmihez, el is fogja bukni a versenyt és oda lesz a papa öröksége.
Ha meg mégis ért a működtetéshez, akkor megérdemli, hogy tovább vigye azt, amit az apja elkezdett!!!

Miért ne? Miért kéne neki, vagy neked, a szüleidtől örökölt javaidat beadni a közösbe???

Ez a káros szoci-komm gondolkodás!

Gógita 2023.01.21. 13:02:50

@Gery87: " Keveseknek van sok és sokaknak kevés, előbbiek dirigálnak, te meg kussolsz.
És gürizel, nekik."

VÁLLALKOZZ! Kockáztass! Legyél kreatív, vállalkozóm szellemű! Próbáld ki magad! Mérettesd meg magad a versenyben. Mint ők!

Ha meg nem megy, ne irigykedj!
Mert ők tartanak el.

Gery87 2023.01.21. 13:41:12

@ulpius66:

senki nem mondta hogy egyenlők ész dolgában, jogilag igen.

Hogy lett? gondolkodtak.
Mások meg másra gondoltak.

Bár soha senki nem mondta hogy mindenkinek tökéletesen egyenlőnek kell lenie vagyonilag is.
A kommunizmus se mondott ilyet.

ne kiabálj, nyugodjál meg.

Gery87 2023.01.21. 13:41:52

@Gógita:

olvastam, de akkor is most hallottam róla először.

Gery87 2023.01.21. 13:46:31

@Gógita:

"A kapitalista rendszer és a normál társadalom is, SZELEKTÁL. A jobbak, okosabbak, tehetségesebbek jutnak feljebb. (Mellettük néha felkapaszkodik néhány semmirekellő is, de az sosem tartós.)"

Csakhogy ez egy mítosz, hogy a jobbak jutnak csak feljebb. persze ők is de nem feltétlenül és nem kizárólag.

"A tőkés, gyáralapító Porsche pl. felépítette a maga vállalkozását és tovább is tudta örökíteni. Vagyis ő is és utódai is ÉRTENEK ahhoz, amit csinálnak. És meg tudnak maradni a versenyben, a szelekcióban."

Aztán az iylen képességekkel vagy rendelkező vagy nem rendelkező leszármazottainak továbbadja.
Akik már történetesen lehetnek ostobák és tehetségtelenek hisz nem ettől függ vagyonosak lesznek e.
Még a céget sem ők vezetik már hanem bérért dolgozó emberek.

"Azt kell látni, hogy ELŐBB csináltak valamit, azután lettek gazdagok, tőkések. Létrehozták maguk a tőkét, ezzel együtt a cégeket, és a bennük lévő munkahelyeket is. "

AZTÁN meghaltak és utána már nem számít az utódaik milyenek.

Akár a nemeseknél.
A család legelső tagja még az éltété kockáztatta, mondjuk egy csatában, cserébe földet, lovat, várat kapott, nemes lett....500 évvel később az utódai már csak "belterjes korcsok", de nemesek.

ZorróAszter 2023.01.21. 13:48:22

@Gógita:

A maga felfogóképessége valahol a papucsállatkáé és az amőbáé között van.

Azért téveszti össze a szocialistákat a kommunistákkal, és ezért nem tudja értelmezni hogy például a szocialista köztársaságok uniójának mi az önértelmezése. Mit neveznek a kommunisták szocializmusnak, és fröcsög baromságokat folyamatosan.

Ehhez nem lett volna szabad félbehagynia az általános iskolát.

Gery87 2023.01.21. 13:58:08

@Gógita:

ez egy szocialdarwinista náci hülyeség amit előadtál:)

"Pontosan ez a szelekció!"

Ez nem szelekció.

"Pista bácsi megállt egy szinten, hogy jutna feljebb?"

Értem én ezt, de lássuk be nem lehet mindenki fent, tehát ezzel érvelni értelmetlen.
ha tudod hogy úgysem juthat mindenki magasra, mert ez a rendszer lényege, akkor minek róvod fel?

"A vállalkozó meg 25 évig MUNKÁT ÉS MEGÉLHETÉST ADOTT neki! Ez óriási dolog!"

csakhogy nem csak ő EGYEDÜL tette ezt lehetővé hanem 1000 másik ember akik mind dolgoztak 25 évig!
Ez a példa lényege
Egymásra utaltság van, amit a rendszer nem honorál..
Nem az számít mennyit és mit dolgoztál hanem hogy van e tulajdonod vagy nincs.
ha nincs semmi nem jár az aktuális béren kívül ha van, akár egy percet sem kell dolgoznod.
Hogy ugyanabból részesül mint a bérét dolgozó, csak sokszor többet.

"De amikor már nincs szükség egy ember munkájára, a vállalkozó MIÉRT TARTANÁ OTT és miért fizetné???"

Nem ez a példa lényege.

"Ahogy írtam a Porsche példában, az "érdemtelen" utód, ha nem ért semmihez, el is fogja bukni a versenyt és oda lesz a papa öröksége."

nem fogja elbukni, mert nem ő vezeti a céget!
Hanem mások, bérért!!!Akik értenek hozzá.

"Ha meg mégis ért a működtetéshez, akkor megérdemli, hogy tovább vigye azt, amit az apja elkezdett!!!"

Ilyen alapon pista bácsi fiának és unokájának is joga lenne ott dolgozni, hisz 25 évig hozzátett a céghez....

"Miért ne?"

most írtam le.

" Miért kéne neki, vagy neked, a szüleidtől örökölt javaidat beadni a közösbe???"

Miért lesz 20 év után a szabadalmi oltalom közkincs? A szerzői jog 70 év után?
Mert tisztában vannak vele hogy nem lehet örökké egy pontra visszavetítve birtokolni valamit, mert már káros társadalmilag.

Hová jutott volna pl az autóipar ha mai napig a Benz meg a Diesel család leszármazottai birtokolják a belsőégésű motorok jogait?

"Ez a káros szoci-komm gondolkodás! "

károsnak nem káros, csak egy gondolat.

Gery87 2023.01.21. 13:59:58

@Gógita:

- nem irigykedem, bőven látom hogy sokaknak jó ez és én sem panaszkodhatom mondjuk úgy.
Sosem az anyagi helyzetemtől függött mit gondolok a világról.
- nem ők "tartanak el"!!! ez egy hazugsága a rendszernek.
EGYMÁST tartjuk el, szükségünk van egymásra, csak aránytalan az elosztás.

Gery87 2023.01.21. 14:02:33

@Gógita:

nem "szocdarwinista:)" csak benn maradat, mondom" mit írjak röviden?:)"
úgyhogy ne vedd komolyan.

Gógita 2023.01.21. 15:41:37

@Gery87: "AZTÁN meghaltak és utána már nem számít az utódaik milyenek."

Igen, de miért vennék el és milyen jogon a családtól az apai örökséget? Hacsak nem rohadt kommunista pribékek, akik csak rabolni tudnak másoktól.

Te befizeted a szüleidtől örökölt javakat a közösbe?

Gógita 2023.01.21. 15:44:12

@Gery87: "Még a céget sem ők vezetik már hanem bérért dolgozó emberek."

És? A bérért dolgozók is alapíthatnak saját gyárat. Csak nem tudnak, nem akarnak, nem kockáztatnak... jobb, ha más gyárában dolgoznak biztos fizuért.
Kockáztasson a tulaj.

Gógita 2023.01.21. 15:45:51

@Gery87: "AZTÁN meghaltak és utána már nem számít az utódaik milyenek."

De számít. Az örökösök egy nagy része elveri az örökséget, ha van tehetségük tovább viszik, fejlesztik.

Gógita 2023.01.21. 15:49:27

@Gery87: "500 évvel később az utódai már csak "belterjes korcsok", de nemesek."

A kapitalista versenyben ezt nem lehet sokáig csinálni, mert kiszelektálódik a gyengébb.

Mit gondolsz mi lesz pl. a Microsofttal, Teslával... azután, hogy Gates vagy Musk meghal, és az utódaiknak nincs hozzá tehetségük, képességük, hogy tovább vigyék a család tulajdonát?

Gógita 2023.01.21. 15:55:59

@ZorróAszter: Csak nem veszem be a komcsi-szoci-zsidó maszlagot arról, hogy a német szocik jobbosok. Te meg igen, mert ezt szeretnéd hinni, és elhitetni, hogy rátolhasd a nácikat, nácizmust a nemzeti-konzi-ker. oldalra. Ami a valódi jobboldal.

A nácik, szovjetek, kubai szocik-komcsik, az észak-koreai komcsik... mind egy banda, egy kutya kölykei. Egy sárkány némileg különböző fejei.
Ezt akarjátok azzal elfedni, hogy áttoljátok a nácikat jobbra.

Aztán jobboldalon is a szocik vannak, meg a balon is.

Csak én ezt már nem hagyom szó nélkül!

Gógita 2023.01.21. 16:00:14

@Gery87: "Értem én ezt, de lássuk be nem lehet mindenki fent, tehát ezzel érvelni értelmetlen.
ha tudod hogy úgysem juthat mindenki magasra, mert ez a rendszer lényege, akkor minek róvod fel?"

Akkor miért nem fogadod ezt el?

Te nem fogadod el! Ágálsz a vállalkozók ellen, akik vitték valamire. De ehhez vállalkozniuk, kockáztatniuk és dolgozniuk kellett előbb.

Te meg elvennéd, amit elértek. Vagy tőlük vagy a családjuktól.

Gógita 2023.01.21. 16:07:46

@Gery87: "Egymásra utaltság van, amit a rendszer nem honorál.."

Dehogy nem: fizetésnek hívják. Ezt kapjuk cserébe a munkánkért. Mindenki annyit, amennyit a munkája ér. A szalagmunkás x-et, a tervezőmérnök y-nt, az igazgató z-t.

Ha nem elégedettek, nem dolgoznak ott.
NEM SZÍVESSÉGET teszünk a vállalkozónak, aki létrehozott egy céget, munkahelyeket a saját pénzén, saját kockázattal, saját tehetséggel.

Te azt gondolod, hogy igen, de nem.

Az, hogy ezer ember termeli meg a hasznot egynek, igaz, de ahogy te felhozod az merő balos demagógia.
Mert ezt úgy teszik és azért tehetik meg, mert az az egy létrehozta az ezer munkahelyet!!!

Enélkül egymást néznék a sorban a munkaügyi központokban.

Gógita 2023.01.21. 16:14:13

@Gery87: "nem fogja elbukni, mert nem ő vezeti a céget!
Hanem mások, bérért!!!Akik értenek hozzá."

Tehát van tehetsége, tudása ahhoz, hogy kiválassza a megfelelő vezetőket.

Ne álmodj, olyan nincs, hogy a tulaj bedobja a gyeplőt a lovak közé, és hagyja, hogy idegen béresek csak úgy azt tegyenek a cégével, amit akarnak. (Szétlopnák, csődbe vinnék hamar.) Ez is balos demagógia a nem dolgozó tőkésekről.

Ha Soros nem dolgozna naponta, úgy elbukná a vagyont, a tőzsdén mint a sicc.

Gógita 2023.01.21. 16:20:00

@Gery87: "Ilyen alapon pista bácsi fiának és unokájának is joga lenne ott dolgozni, hisz 25 évig hozzátett a céghez...."

Már miért lenne? Nem az ő cégük.
Dolgozhatnak ott, ha szükség van rájuk. Nincsen jogom a céghez, ahol dolgozom! Az sem jogalap, hogy 25 évig.
Ha ott tudsz dolgozni valahol 25 évig, az két dolgot jelent:1. jó a melód, ezért kitartottál ott, nem mentél máshová, 2. örülj, hogy a tulajdonos fenn tudta tartani ennyi évig - valamit ezek szerint csak tud -, és neked volt ott munkád!

Légy hálás!

Gógita 2023.01.21. 16:23:27

@Gery87: "Miért lesz 20 év után a szabadalmi oltalom közkincs? A szerzői jog 70 év után?
Mert tisztában vannak vele hogy nem lehet örökké egy pontra visszavetítve birtokolni valamit, mert már káros társadalmilag.

Hová jutott volna pl az autóipar ha mai napig a Benz meg a Diesel család leszármazottai birtokolják a belsőégésű motorok jogait?"

Terelés, ez speciális szabály, és nem ugyanaz, mint a megtermelt javak elvétele!

Gógita 2023.01.21. 16:28:11

@Gery87: "EGYMÁST tartjuk el, szükségünk van egymásra, csak aránytalan az elosztás."

Ő vállalkozott, kockáztatott, elért valamit, te nem.
És te akarod meghatározni az arányokat? Milyen alapon?

Másrészről, ha te nulla embernek adsz munkát és megélhetést, ő ezernek, akkor máris van egy ezres szorzó köztetek!

Ha meg világcége van és egymilliónak ad munkát, akkor egymilliós szorzó a reális. És ez kb. így is van. Tehát ez akkor igazságos különbség.

Gery87 2023.01.21. 22:08:54

Fúú megint ennyi minden:)

@Gógita:

"Igen, de miért vennék el és milyen jogon a családtól az apai örökséget? Hacsak nem rohadt kommunista pribékek, akik csak rabolni tudnak másoktól."

Milyen jogon volt földosztás anno?

"Te befizeted a szüleidtől örökölt javakat a közösbe? "

Nyilván nem arról van szó hogy a lakás, ház, autó, bútor, stb öröklése a probléma.
Hanem olyan esetek, amikben mások munkája is benne van, de a tulajdon kizárólagos.

Ne abból indulj ki hogy most mi van! Mert most a rendszer alapja a magántulajdon.

Eleve a kollektív tulajdon dominanciája esetén fel sem merülne a probléma hogy "miért vesszük le Józsitól az örökölt céget?" hiszen az sosem volt kizárólag Józsié...

Gery87 2023.01.21. 23:03:48

@Gógita:

"És? A bérért dolgozók is alapíthatnak saját gyárat. Csak nem tudnak, nem akarnak, nem kockáztatnak.. jobb, ha más gyárában dolgoznak biztos fizuért."

Te isi tudod hogy a többség nem alapíthat mert akkor ki dolgozna benne?
A rendszer lényege hogy a vállalkozók, tőkések kevesen vannak.
Akkor minek hozod fel hogy alapítson? Ha tudod hogy a többségnek esélye sincs.

"De számít. Az örökösök egy nagy része elveri az örökséget, "

nem jellemző.

"ha van tehetségük tovább viszik, fejlesztik."

ha van, ah nincs akkor meg rábízzák másra.

"A kapitalista versenyben ezt nem lehet sokáig csinálni, mert kiszelektálódik a gyengébb."

Nem igen jellemző hogy folyamatosan cserélődnének a szereplők, bizonyos máret felett meg pláne. Sőt bizonyos méret felett már akkora a lobbierő hogy az állam nem is engedni becsődölni.

"Mit gondolsz mi lesz pl. a Microsofttal, Teslával... azután, hogy Gates vagy Musk meghal, "

MI lenne? megy tovább minden. vannak erre fizetett szakemberek.

"és az utódaiknak nincs hozzá tehetségük, képességük, hogy tovább vigyék a család tulajdonát?"

nem családok vannak ma már hanem multik, holdingok...nem egy ember kezében van a vezetés.
A legtöbbször egy cég mögött nincs konkrét személy.

"Te nem fogadod el! Ágálsz a vállalkozók ellen, akik vitték valamire. De ehhez vállalkozniuk, kockáztatniuk és dolgozniuk kellett előbb."

Ahogy mások meg szintén tettek a cégért hisz dolgoztak benne, érte.
Nem egy ember érdeme ez!

"Te meg elvennéd, amit elértek. Vagy tőlük vagy a családjuktól."

mindjárt sírok:)

Gery87 2023.01.21. 23:04:09

@Gery87:

"Dehogy nem: fizetésnek hívják. Ezt kapjuk cserébe a munkánkért. Mindenki annyit, amennyit a munkája ér. A szalagmunkás x-et, a tervezőmérnök y-nt, az igazgató z-t."

Ki mondja meg mennyi jár? Ez teljesen szubjektív.
A rendszer lényege hogy te kevesebbet kapj, mint a tulajdonosok és ennek semmi köze a munkához, vagy annak értékéhez.
ha csak részvényes vagy, dolgoznod sem kell, akkor is kapod a részed és kész.
Akkor ne beszéljünk már itt munkáról meg annak értékéről!

"Ha nem elégedettek, nem dolgoznak ott."

ez nem ilyen egyszerű.
Ha a jobbágy elmegy máshova akkor már nem lesz jobbágy?
dehogynem.

"NEM SZÍVESSÉGET teszünk a vállalkozónak, aki létrehozott egy céget, munkahelyeket a saját pénzén, saját kockázattal, saját tehetséggel."

Meg mások munkájával!

"Te azt gondolod, hogy igen, de nem."

nem gondolom. pont erről beszélek.

"Az, hogy ezer ember termeli meg a hasznot egynek, igaz, de ahogy te felhozod az merő balos demagógia."

Az a demagógia hogy "a tehetséges, szorgos, dolgos vállalkozó munkája a legfontosabb ezért minden őt illeti".

"Mert ezt úgy teszik és azért tehetik meg, mert az az egy létrehozta az ezer munkahelyet!!!"

ő meg azért arathatja le a profitot mert sokan mások megtermelik neki, vele együtt!!!

"Enélkül egymást néznék a sorban a munkaügyi központokban."

ő is!

"Tehát van tehetsége, tudása ahhoz, hogy kiválassza a megfelelő vezetőket."

Vagy megfizeti aki kiválasztja:)
Kár ezen lovagolni. Nem hallottál még vagyonkezelőkről?
Még arra is van ember aki megmondja kit bízzál meg mások megbízásával...
De a legtöbb nagy cég eleve nem egy ember meg egy család tulajdona.
Személytelen, részvényesek vannak.

"Ne álmodj, olyan nincs, hogy a tulaj bedobja a gyeplőt a lovak közé, és hagyja, hogy idegen béresek csak úgy azt tegyenek a cégével, amit akarnak. (Szétlopnák, csődbe vinnék hamar.) Ez is balos demagógia a nem dolgozó tőkésekről."

nem is mondtam ilyet, lásd fentebb!

"Ha Soros nem dolgozna naponta, úgy elbukná a vagyont, a tőzsdén mint a sicc."

Soros nem egy multi, nyilván.

"Már miért lenne? Nem az ő cégük.
Dolgozhatnak ott, ha szükség van rájuk. Nincsen jogom a céghez, ahol dolgozom! "

A felvilágosodás előtt is ezt mondták:
Az állam az elité, a királyé és családjáé, (ország = uraság) akik isten kegyelméből uralkodnak a nép felett.
A pórnép kötelessége szolgálni és engedelmeskedni, de beleszólásuk nincs semmibe!

"Az sem jogalap, hogy 25 évig.
Ha ott tudsz dolgozni valahol 25 évig, az két dolgot jelent:1. jó a melód, ezért kitartottál ott, nem mentél máshová, 2. örülj, hogy a tulajdonos fenn tudta tartani ennyi évig - valamit ezek szerint csak tud -, és neked volt ott munkád!"

ÉS talán a sok ezer munkás nem tett hozzá 25 évig ahhoz hogy fennmaradjon? dehogynem.
Kiragadni egy embert, egy réteget, mert papíron a nevükön van, értelmetlen.

"Légy hálás!"

légy hálás...büdös jobbágy...így nem?

"Terelés, ez speciális szabály, és nem ugyanaz, mint a megtermelt javak elvétele! "

Nem terelés, csak egy példa volt arra hogy még a mai a magántulajdont szentnek tartó rendszerben is vannak kivételek, mert a közérdek előrébb való!

A szabadalom "az én ötletem én munkám, én miattam van..stb" mégis "elveszik" közkincsé válik 20 év után mert ez a közérdek!
Az a mese tehát hogy a magántulajdonnak kizárólagosnak, érinthetetlennek és az egyéni érdeknek sérthetetlennek kell lennie mert nem működhet másképp, mese, hazugság.

erre volt példa.

Nyilván nem elvenni kell, hanem eleve kollektív állapotokat teremteni ahol a munka a tulajdon alapja, mindenkinek.
Ahol valóban az számít ki dolgozik és nem az ki tulajdonol! Tulajdonos mindenki aki dolgozik.

Ezt mondták az 56-osok is egyébként.
Az egy szocialista forradalom volt, nemet mondtak mind a tőkés reakcióra mind a sztálini államkapitalizmusra!

ZorróAszter 2023.01.22. 01:54:46

@Gógita:

Nem tudom kihámozni ebből a zavaros szövegből, hogy mit is akar mondani valójában.

Kezdve ott, hogy kit nevez maga "német szocik"-nak? A nácikat?

És mivel akarja aátámasztani a többit? Azzal hogy a náci párt nevében is szerepel a szocialista szó? És ezért a nácipárt baloldali?

Magának annyi esze van mint a Bazilika tornyának :o)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.22. 16:42:18

@Boldeone2: milyen orosz befolyás a weimair köztársaság SPD-jében ember??? Orosz befolyás az SPD-ben a kétezres évek elején volt, amikor Schröder átvitorlázott a nemszereted Putylered Gazpromjába jó sok zsírért.
Orosz azaz szovjet befolyás a kommunistáknál volt a weimair időkben, ahol olyan jellemek képviselték őket mnt Hay László akinek volt pofája a saját lányát Gulágra küldeni, és a lánya gyerekeit a sajátjának feltüntetni.

port.hu/adatlap/sorozat/tv/erdensohn-imrene-hay-magda-erdensohn-imrene-hay-magda/nehezsorsuak-nehezsorsuak/episode-103351

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.22. 16:54:39

@ZorróAszter: a stílus és a tartalom, mon cher amie, a stílus és a tartalom tévesztett meg. Ámbár igaza van, kissé valóban elhamarkodtam az ítéletemet, volt itt is egy midnight coder nevezetű kollegánk, aki többször le is írta például, hogy ő aztán lecserélné magyar anyanyelvét, bah, miket is írok, szóval ezt a használni kénytelen nyelvet az angolra meg a németre mert az jobban megérné neki. Hát ilyen balszerencsések Önök, akiket a sors a Kárpát medencébe vetette, amely Jeles Andrást egy budi összepiszkolt űlődeszkájára emlékezteti (pardon, a kifejezés hejesírása az övé.). Mindig kérdezik tőlem miért nem dolgozom én sem a magam programozói szakmájában, hát látható.
Hálás vagyok a hozzászólásaiért, legalább az itteni olvasóközönség megismeri ez az állott szivarbűzös, mosdatlan testszőrzetszagú egész állott aurát, ami az egész népszabadságos, nolblogos népséget annyira jellemzi, az Ön esetében - az utolsó bekezdés alapján - némi krausztamási elvtársias eszmélő extra hónaljszaggal. Ámbár elnézését kérem, lehet megint gyorsan haladok, lehet hogy a horthystázást, Ceausescu elvtársa kedvenc udvari történészének, Ion Lăncrănjannak annyira kedvelt kifejezését Ön eredetiből veszi. Gondolom örömmel is jár sokszor Nagyváradon, pardon Oradeán, ott sok emléktáblán olvashatja ezt a szót.

ZorróAszter 2023.01.22. 17:17:22

@Deak Tamas:

Szerintem Ön túlságosan komolyan veszi ezeket a fizetett propagandisták által készített "dokumentumfilmek"-et.

Például honnan tudja, hogy ez a Háy László nem azért állította, hogy az ő gyerekei, hogy az unokái ne kerüljenek gyerektáborba?

Vagy honnan tudja, hogy a papírt amit aláírt, az nem azután volt, amikor a lánya már rég a gulágon volt, és nem ez az aláírás volt a feltétele, hogy az unokáit magához vehesse?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.22. 18:07:08

@ZorróAszter: érdeklődjön Hay Magda leányánál aki szintén szerepel a filmben: vajon ő is fizetett propagandistának tartja az anyját?

ZorróAszter 2023.01.22. 18:51:20

@Deak Tamas:

Mintha bizony Hay Magda leányáról írtam volna, hogy fizetett propagandista.

De nem válaszolt a kérdésre, hogy mit szól ahhoz az egyszerű felvetéshez, miszerint az volt a feltétele, hogy legalább az unokáit magához vehesse, hogy aláírja a lánya bűnösségére vonatkozó papírt. Esetleg akkor, amikor a lánya már rég a gulágon volt. Pedig nem kell hozzá nagy ész.

Vagy például Mészáros Márta is hogy ábrázolja a mostohaanyját, Vágner Annát a filmjeiben, holott kellett hozzá bátorság, hogy magához vegye a "nép ellenségei" lányát. Nem volt kockázatmentes gesztus a Szovjetunióban abban az időben. Persze ez senkinek nem jut eszébe hacsak nem verik bele az orrát. Az emberek maguktól csak azt látják, ami a probaganda célja.

ZorróAszter 2023.01.22. 19:58:43

@Deak Tamas:

Közben a 2023.01.22. 16:54:39 kommentjét csak most vettem észre.

Ebből a veszett kutyára emlékeztető csaholásából arra következtetek, hogy Ön hazudott, amikor azt mondta, hogy csak olvasta a nolblogos cikkeket de sohasem kommentelt a nolblogon.

Vagyis valamilyen nicknevén a nolblogon vitába keveredtünk, és maga jól lebőgve elkullogott. Ez hagyott magában ekkora nyomot, ami ezt a fröcsögést indokolja.

Merthát mi más ez mint fröcsögés, ha olyanokat próbál rámtolni, mint hogy
- utálom a magyar nyelvet, és legszivesebben eltörölném a föld szinéről
- erdélyi magyar vagy román vagyok. Román propagandakiadványokból veszem az szövegemet. Ezzel szemben sosem jártam Romániában. Nem tudok románul. A legtágabb rokoni környezetemben sincs se román, se erdélyi magyar.
- A többit hagyjuk is.

Vagyis Ön egy hazug rágalmazó, aki feltehetően képtelen feldolgozni, hogy a nolblogon csúnyán lebőgött valamilyen vitában és most törleszteni próbál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.23. 05:18:12

@Deak Tamas:

Jól emlékszem Zorróra @ZorróAszter: a NolBlogról.

Alapvetően rendes gyerek volt. S nem tartozott soha a ballib táborhoz. Mert bár orbánozott, de nem ballib szemszögből. Azaz gyanús alaknak számított a ballib törzstábor számára.

Plusz a cionista nolbloggerek se szerették, mert cionista nézeteket se osztott.

Aztán azért se szerették a szabványos ballibbantak, mert háttérhatalomról beszélt, meg nem támogatta a nyugati alapdogmákat.

Zorró kb. olyan volt ott, mint itt a néha megszólaló következetesen marxista kommentelő, csak talán kicsit mérsékeltebb verzióban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.23. 07:09:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: gondolom Mr. Hyde-ra célzol, de könyörgöm, ne sértsük meg őt azzal, hogy bármilyen formában összekapcsoljuk ezzel a nolblogos népszabadságos féregkupaccal, pláne ezzel a legutóbbi elmebeteggel.
Mr. Hyde hirdette amit hirdetett, az emberi minőségét sokszor fel is fedte azzal, hányunkat küldött volna gulágra, bizonyos, hogy bármelyikünket lelőne szemrebbenenés nélkül, ha a Párt megparancsolná.
Viszont Mr. Hyde
- tökéletesen művelt volt, 90%-on felüli pontos ismeretei, tényanyagai voltak, utánaolvasott az eszméinek, tudta miről beszél
- tökéletes úriember modorban vitatkozott, egyetlenegyszer sem személyeskedett
- akkor is tökéletes maradt a stílusa, ha kiderült, hogy butaságokat (nevezzük így) beszélt, lásd a munka szovjet törvénykönyve esetét.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.23. 07:30:06

@ZorróAszter: ebben az 1973-as flmben egyedül Hay Magda beszél 80, valamint a lánya kb. tíz percet. így mivel Ön süketel itten fizetett propagandistákról, azért kapta azt a félmomdatot, amit amúgy értő szövegolvasási készség híján értelmezni is képtelen. Amúgy Ön kicsoda, Visinszkij, a csahos veszett kutyáival, hogy nem bírja elengedni ezt a szerencsétlen Hay Magda sztorit?
Funkcionális analfabétizmusra utal még az is, hogy azt állítja, hogy leerdélyimagyaroztam meg lerománoztam volna, nyilván semmi ilyesmi nem volt, hiszen én csak az Ön "horthysta" citátumának eredetéről kérdeztem. Az, hogy Ön egy román féregtől idéz, vagy itt az előző visinszkijes veszett kutyázásával szovjet féregtől, attól még Ön nem lesz egyik sem, magyar vagy román pláne nem, mindkettőhöz ez elég kevés. Munkácson, Viktor Ivanovics blogján, na ott dívik ez, odavaló.
Tegyen már meg annyit, hogy a fentebb említett három témáról (háborúk, Trianon, dicső 56) kifejti a nézeteit, nehogy mások hozzám hasonlóan fizetett propagandisták kitévelyedjenek ebből a sötét erdőből, és ráléphessenek a fényes jövő útjára. Tegye már meg, hadd lássa mindenki, ki ül a billentyűzet mögött.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.23. 07:45:19

@Deak Tamas:

Hyde klasszikus marxista. Zorró reformistább.

De mindketten ballibellenesek, ezt nem lehet elvitatni tőlük. Zorró szerint a ballibek a német nagytőke ügynökei, Zorbánnal együtt. Hyde szerint meg eleve nincs is igazi baloldal Sztálin halála óta.

gigabursch 2023.01.23. 09:40:28

Közben lassan egy hete elment (végre) egy másik szadeszos hazaáruló mócsing is.
a Mécs.

Ha a böriben göncz volt a patkány, akkor ő csak egérke volt, de ugyanaz a tróger.

Gógita 2023.01.23. 17:36:58

@ZorróAszter: "És mivel akarja aátámasztani a többit? Azzal hogy a náci párt nevében is szerepel a szocialista szó? És ezért a nácipárt baloldali?"

Pontosan! Azért használunk konkrét szavakat egy párt nevében, hogy JELEZZÜK, HOVÁ TARTOZIK politikailag és ideológiailag!

Például nem véletlenül nem Német Nemzeti Királypártnak hívták őket, mert nem királyságot akartak, hanem szocializmust. Nemzeti alapon.

Ha valami úgy hápog, mint egy kacsa...

Azt értem, hogy sok évtized hazudozás után - amelyből ex-Népszabisként gondolom Ön is kivette a részét -, ahol jobbra is szocik voltak, meg balra is (nehogy összekeverje a nép a két vörös ördögöt), ezt nehéz feldolgozni.

ZorróAszter 2023.01.23. 17:55:08

@gigabursch:

Vicces hogy maga beszél megértész zavarokról:

"Szerintem Ön túlságosan komolyan veszi ezeket a fizetett propagandisták által készített "dokumentumfilmek"-et."

"Érdeklődjön Hay Magda leányánál aki szintén szerepel a filmben: vajon ő is fizetett propagandistának tartja az anyját?"

"Mintha bizony Hay Magda leányáról írtam volna, hogy fizetett propagandista."

A románozását is elolvashatja újra, mit is akart mondani valójában.

És azt is végiggondolhatná, hogy Visinszkij volt-e a történelemben, aki veszett kutyát emlegetett. Figyelmébe ajánlanám például az állatorvosát.

Végül fenntartom: egyre inkább az az érzésem, hogy Ön hazudott - a nolbogon valamilyen nicknéven csúnyán lebőgött és elsomfordált, és most próbál javítani. De ismétcsak lebőgött.

Muhahaha!!!! :o)

ZorróAszter 2023.01.23. 18:01:25

Visinszkij volt-e AZ EGYETLEN a történelemben

ZorróAszter 2023.01.23. 18:11:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egyébként azért jöttem ide, mert nem találtam a disqus jelszavamat, plusz el akartam olvasni amit görög filozófusokról írt régen és akkor nem volt időm elolvasni.

De ennek a blog.hu-nak ugyanúgy nincs rendes keresője, mint a másik szájtjának.

Szóval vissza is akartam menni oda, de akkor a nagy sikerre való tekintettel maradok.

Sőt már fontolgatom hogy én is folytatom a blogolást. :o)

Gery87 2023.01.23. 21:30:57

@ZorróAszter:

DT-vel nem érdemes vitázni, neki mindenki "román" "utódállami propagandista" meg "tót" meg szerb, meg hazaáruló, libbant stb meg a többi magyar jobber hülyeség amit le tudsz képzelni!

Olyan mint a libsiból turbómagyarrá vált Bayer Zsóti, meg 'Mr. Szabadkőművesek a spájzban vannak' Raffai Ernő, egyben. Igen, olyan bunkó és ugyanabban vén hülye.
Persze magát nagyon mívelt ejróópainak tartja.
Csak a szar ne esne ki a szájából, meg a kukoricaszál a zsebéből.

Ezt csak azért írom, mert már rég nem olvassa, úgyhogy nem fog neki fájni, ugyanis "letiltott", "antant s oláh propaganda miatt"...nem bírja a kritikát na...:)

ZorróAszter 2023.01.23. 22:28:24

@Gery87:

Hát igen. Miközben ilyen lázasan próbál fogást találni rajtam, azt hiszi csak azért röhögök mert csiklandós vagyok.

:o)

gigabursch 2023.01.24. 14:34:19

@Gery87:
Én is így gondolom, de sose lehet tudni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása