magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az alkotó pályája

A rendszer és az egyén kapcsolata többféle is lehet.

Vannak eleve buta emberek, akik nem is veszik észre, hogy van rendszer. Sokak szerint sokan vannak az ilyenek, szerintem kevesen.

Aki észreveszi a rendszert, az megtehet több dolgot is:

  • lelkesen részt vesz benne,
  • kényszeresen részt vesz benne, persze a részvétel foka sokféle lehet, a halk megalkuvástól egészen a kihasználás megpróbálásáig,
  • nem vesz benne részt.

Aki nem vesz benne részt, az akár lázadhat, akár passzív lehet.

Akinek van tehetsége a magasszintű alkotáshoz, az jellemzően szenved, érzi az ellentmondást a rendszer és az alkotás között.

Ebből származik a 2 típus:

  • aki éppenhogy levezetésképpen alkot,
  • s akiben az alkotás csak növeli az ellentmondás észrevételét.

Címkék: közélet
79 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1218036506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2023.02.04. 09:03:29

Nem értem, mit akar mondani. Azt, hogy csak az a művész alkothat értékeset, aki kívül áll a rendszeren?

Szerintem nincs ilyen különbség a rendszerhez való viszony kapcsán. Igazán forradalmi művész is lehet az egyébként politikailag meglehetősen konzervatív rendszer híve és fordítva.

Valami kapcsolat nyilván volt: a XX. század elején a konzervatív társadalom elutasítóbb volt mondjuk az avantgarde festészettel szemben, de ez akkor se volt kizárólagos. Később meg mégkevésbé.

tűz fal 2023.02.04. 10:11:43

@ZorróAszter:
Jó hogy jössz nyomi. Add elő itt is a pénzügyeseket leleplező forradalmi elméletedet.

Itt a leírás:
www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

És itt van hogy Zorró, a tenyészlibernyák mennyit ért belőle:
"Szóval a bankárok ugyanúgy rejtélyeskedő Ámon-papokat játszanak, mint a mérnökök/informatikusok."

2023.02.04. 10:12:18

a művészek saját rendszert alkotnak, amiben működnek.
az alkotó a rendszert nem észreveszi, hanem létrehozza, megalkotja.

tűz fal 2023.02.04. 10:18:22

@cvsvrs:
Várjuk meg hogy mit mond Zorró. Lehet hogy a művészek is Ámon-papokat játszanak mint a bankárok és a mérnökök.

ZorróAszter 2023.02.04. 10:39:43

@alöksz róz:
@tűz fal:

És hol hagytad a zoknibábjaidat akik majd egymással versenyezve bizonygatják az igazadat és hogy nem is a te zoknibábjaid?

Különösen alöksz róz hiányzik :o)

Bárki elolvashatja a baromságaidat a semmiből való pénzteremtésről. És összevetheti a saját brossúráddal is akár. Ordít belőlük, hogy Drábik és Bogár csúsztatásai nyomán milyen bankárzsargont veszel szó szerint a hülye fejjeddel.

Akit érdekel, itt elolvashatja az összes náci ostobaságodat:

bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok

Mivel nem szándékozom szétdúlni MaxVal bejegyzését, itt ebben ezt az egyet válaszoltam a hülyeségeidre.

Úgyhogy a továbbiakban itt szabad a pálya a sunyi kis lelkednek.

:o)

tűz fal 2023.02.04. 11:10:36

@ZorróAszter:
Mondtam nyomikám hogy hiába sírsz, nem érdekel a nyivákolásod és belevered a belterjes hülye fejed a szarodba.

Azt is mondtam hogy ne ott égesd magad ahol már kevesen látják.

Bárki elolvashatja hogy én mutattam egy pénzügyi dokumentumot, te meg ilyenekkel "érvelsz":
"Szóval a bankárok ugyanúgy rejtélyeskedő Ámon-papokat játszanak, mint a mérnökök/informatikusok."

Na szóval nyomi, kezdjük az elején:
www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

Hány szót értesz ebből a belterjes tenyésztéstől elhülyült fejeddel?

tűz fal 2023.02.04. 11:24:04

@ZorróAszter:
Írjad ide nyomi, a zseniális leleplezésedet :)

"Úgyhogy: Ipi-apacs tűzfal! (és még 20-30 más nick)"

tűz fal 2023.02.04. 11:26:09

@ZorróAszter:
Segítek nyomi: Ámon-papok, zsargonok, nickek. Ennyit elég tudnod a bankrendszerről.

vasútihíd 2023.02.04. 17:14:15

mondjuk az hogy a rendszer és az egyén kapcsolata többféle is lehet az olyasmi banális-triviális mélyfilozófiai megállapítás mint mondjuk hogy több szín létezik
egyébként birca nem írta hogy rá a cikk melyik kategóriája illik legjobban bár van tippem

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.04. 17:18:52

@vasútihíd:

Én inkább közíró vagyok, ami csak nagyon széles értelemben alkotás,

2023.02.04. 21:04:16

@ZorróAszter:
ugye te azt nem érted, hogy kétféle pénz van. készpénz és hitelpénz. és a forgalomban levő pénzmennyiség döntő többsége régesrég hitelpénz. azaz szinte minden forint, euró, dollár, vagy akármicsoda adósságként jön létre.

a hitelekkel szemben közelítőleg sincs elegendő betét. vagy mégis hogy magyarázod azt, hogy nettó módon a lakosság, a vállalatok és a kormányzat is el van adósodva világméretekben? az összes állam el van adósodva. a komplett válllati szektor és a lakosság is. nemcsak magyarországon, hanem mindenhol.

és nyilván ez a kapitalizmus alapproblémája. amire nem az a válasz, hogy akkor egyesüljenek a világ proletárjai és legyen közös a gatya is. és anarcho-kapitalizmus helyett legyen anarcho-kommunizmus.

ZorróAszter 2023.02.05. 06:56:45

@cvsvrs:

A pénz és a hitel mibenléte önmagában is nagyon bonyolult dolog. Ehhez adódik hozzá a bankárok szándékos ködösítése és a könnyen félreérthető zsargon. Valamint a politikai jellegű ködösítés. Működésük valódi megértése nem képzelhető el a történetük megismerése nélkül, ami valójában régebbi mint az első aranypénz több mint kétezer éve. Ugyanis a pénz általános egyenértékes árú. Ennek megértése szintén fontos lenne.

Ezek megértése helyett sokan innen-onnan vett axiomáknnak tűnő kijelentésekkel próbálnak boldogulni.

Ilyen axiomának tűnő kijelentés például hogy az aranypénz a jó, értékálló megoldás. Vagy hogy a bankok pénz teremtenek a semmiből.

Valójában minden banki művelet hiteltranzakció. Ami nem annak tűnik, vagy a nevében nem szerepel a hitel szó, valójában az is az. Például a kötvény kibocsájtás.

Én számítógépek foglalkozom. A kérdés valójában engem nem foglalkoztat. Hivatásszerűen legfeljebb a banki rendszerek kapcsán találkoztam a kérdéssel. A bankok saját belső üzleti folyamatainak leírásaiban, amik a banki szoftverek írásához kellenek nem található a pénzteremtés kifejezés.

Csak azért foglalkoztam vele itt hosszabban mert ez a hülye meg a zoknibábjai itt ugráltak körbe és ez tök vicces volt. De már kicsit unalmas.

Közös gatya: a marxizmus különbséget tesz a magántulajdon és a személyi tulajdon között. Nincs olyan irányzata a marxizmusnak és nem is volt, amelyik a személyi tulajdont is köztulajdonba venné.

Ez se érdekel különösebben, csak a rend kedvéért mondom.

2023.02.05. 12:32:25

@ZorróAszter:
a liberális kapitalizmus az, hogy szabadon lehet pénzt és pénzpiaci termékeket teremteni.

és a készpénzt teremti az állam. és az első derivatíva a hitelpénz. ezt a készpénzt a jegybanki alapkamatért cserébe beteszik a kereskedelmi bankokba. és azok megsokszorozhatják. már ez ugye torzítja a piacot. hiszen ha mondjuk a gyarmatáru kereskedő temérdek pénzhez jut függetlenül attól, hogy az hitel egyrészt frissen nyomtatott, semmiből teremtett kis színes papírokért cserébe kizsákmányolja a gyarmatot, másrészt tönkreteszi piri néni kisboltják.

és marx erre valahogy nem jött rá. és valahogy te se akarod már ezt se megérteni. hanem azt mondod, hogy ez nagyon bonyolult dolog. hogy kitömnek valakit pénzzel csak úgy. akkor is ez hitel. itt kezdődik a kizsákmányolás. és nem ott, hogy ezek után munkásokat alkalmaz. különbség az, hogy valaki ezt a megtakarításából teszi, vagy egyszerűen frissen nyomtatott pénzből. tehát a magánpénzrendszer elsődlegesen nem az egyént, a munkást zsákmányolják ki. hanem a kis közösségeket.

és a modern pénzrendszer meg ennél bonyolultabb. és persze egy szűk rétegnek kedveznek. illetve olyan embereknek, akik a féktelen önzésben nem látnak erkölcstelenséget. vannak ilyen vallások. muszlimok és a zsidók.

tűz fal 2023.02.05. 16:26:05

@cvsvrs:
Szerencsétlen debil ezt szajkózza vég nélkül:

1. Drábik hazugságokat terjeszt a bankrendszerről.
2. A bankárok pedig ugyanazt írják mint amit Drábik terjeszt, mert a bankárok olyanok mint az Ámon-papok és szándékosan ködösítenek.
3. Bizonyíték: vissza tudod nézni a kommentjeit, ahol ezt írta.

tűz fal 2023.02.05. 16:33:10

@cvsvrs:
Egyébként meg gyanús vagy te nekem, hiszen te is a hitelpénzt magyarázod szerencsétlen nyominak. Csak nem te is az az én nickem vagy? :)

A fickó annyi ésszel ami látszik rajta meg van győződve róla hogy 20-30 nickkel "próbálok rajta fogást találni", sőt a terminátor filmek mintájára vissza is küldtem egy nicket a múltba hogy leszámoljon vele.

ZorróAszter 2023.02.06. 07:42:46

@cvsvrs:

Az elmúlt száz évben számtalanszor előfordult, hogy egy bankot valami rémhírre megrohantak a betétesei és kivették a pénzüket. Aztán a bank az ikszedik betétesnek már nem tudta kifizetni a betétjét, erre a bankfelügyelet felfüggesztette a bank tevékenységét, befagyasztotta a számlákat.

Csődbiztos, csődeljárás, felszámolás...

Ha létezik a semmiből teremtett pénz, akkor kérem, magyarázza meg, hogy a bank miért nem teremtett a semmiből pénzt hogy elkerülje a csődöt?

tűz fal 2023.02.06. 08:17:50

@ZorróAszter:
"Ha létezik a semmiből teremtett pénz, akkor kérem, magyarázza meg, hogy a bank miért nem teremtett a semmiből pénzt hogy elkerülje a csődöt?"

Tegyél úgy nyomi, mintha már nem kaptál volna választ erre. Nem teremthet akármennyi pénzt. Vannak szabályok. Le van írva a pénzügyi dokumentumban, amit szerinted Ámon-papok írtak, szemben a te semmivel alá nem támasztott állításaiddal.

Hiába szenvedsz segghülye droid, nem fogsz ebből kijönni. Világosan le van írva hogy működik a bankrendszer.

cvsvrs is rendesen beleverte a belterjes hülye fejedet a seggedbe.

2023.02.06. 09:19:56

@ZorróAszter:
a kereskedelmi bank nem készpénzt, hanem hitelpénzt tud teremteni a semmiből. bárkit bármekkora versenyelőnyhöz juttathat úgy, hogy a saját tőkéjét kockáztatja.

amikor csányi papi költi a pénzt, akkor nem az otp vagy valamelyik másik bank betéteseinek pénzét költi. hanem semmiből teremtett pénzt. persze fel van vezetve, hogy a vállalkozása tartozik. és a másik oldalon pedig az, hogy a bank követel. de ez a pénz, amit költenek csak úgy lesz. és hasonlóan amikor felvásárolják fél balatont, vagy az eximbank segítségével ágazatokat, akkor nem a betétesek pénzét veszik kölcsön. és persze ez hasonlóan működik a nagyvilágban. és a német vállalatok sem a szorgalmas német háztartások megtakarításait költik el. hanem annál sokkal többet. és az amerikaiak különösen.

a jegybankok teremtette készpénz fokozatosan kiszorul. és szinte minden forint, euró, vagy dollár elsődlegesen adósságként van jelen a rendszerben. és aztán ezeket az forint, euró, vagy dollár adósságok fel, le értékelődnek egymáshoz képest. az óriásvállalatok is kénytelenek eladósodni, mert csak úgy lehetnek versenyképesek.

2022-ben az apple 50.67 milliárd dollár saját tőkével rendelkezett és mellette volt 302,09 milliárd dollár adóssága. felvezetve a folyószámlára. az apple tartozik. és valamelyik bank követel. így lett az a pénz. a semmiből. és ebből ők szórakoztató elektronikai termékeket gyártanak. de megvehetnék a budai várat, vagy a fél balatont, vagy magyarország egy részét, vagy ukrajnát vagy akármit. fegyvereket is vehetnek, magánhadseregeket is szervezhetnek belőle. nem kormányzati szerveződéseket, amelyek valamilyen utópiát vagy disztópiát festenek fel a péntőkések gyarmatosította társadalmakban.

és ez az alapprobléma.

debrecenben az első bankot 1846-ban zalay alajos, karap sándor, sárváry ferenc, telegdi K. lászló, péczely józsef és bészler Károly alapították. 600 részvényt 156 debreceni vásárolta meg. ez azonban az alapításkor takarékpénztárként működött. tehát betéteket adták kölcsön. ami forgóeszköz hitelezésre alkalmas.

ilyenformán nem nagyon lehet építeni hatalmas gyárakat, nem lehet gyarmatáru kereskedést nyitni. ahhoz az kellett, hogy az osztrák-magyar bankház teremtsen egy rakás pénzt a semmiből. és a bécsi bankárok aztán azt szétosszák azok között, akikben megbíznak. és liblingjei nyilván jelentős versenyelőnyhöz jutottak. hiszen nekik nem kellettek előzetesen megtakarítani, betétet gyűjteni. hanem a semminől teremtették a pénzt. felvezették egy számlára, hogy xy tartozik és a monachia pedig követel. a kapitalizmusban elsődlegesen ez hozza létre a egyenlőtlenséget. a pénzrendszer, a pénzpiac.

marx éppen nem erre mutatott rá. a saját korában sem a kapitalizmus, hanem a feudalizmus visszásságait mutatta be. amit aztán a polgári társadalmak (a takarékszövetkzeti rendszeren alapuló, lekötött betétek mellett működő részvénytársaságok) ellen fordítottak a leninisták. és aztán ez a marxista-leninista politikus, filozófus kör vált überkapitalistává, neoliberálissá. az a rendszerváltás. és aztán a fidesz neoliberálisból részben illiberálisba váltott. ugyanezen rendszert, a semmiből történő pénzteremtést a "nemzeti nagytőkések" használják ki. mondván, hogy így megóvják az embereket a neoliberalizmus még nagyobb kizsákmányolásától. ők a kisebbik rossz. ez a "ner".

a polgári társadalmakhoz kellene visszatalálni. csak ugye ez nehezen lesz versenyképes úgy, hogy egy másik állam vállalkozói temérdek pénzhez juthatnak. és erre az a válasz, hogy akkor csaljon mindenki. minden állam teremtsen pénzt a semmiből. mert így "igazságos". ez a jelenkori neoliberalizmus.

ZorróAszter 2023.02.06. 10:17:05

@tűz fal:

Nem válaszoltál a kérdésre. Aki csődközelben van, nem törődik a szabályokkal. Miért nem teremt akár törvénytelenül pénzt a semmiből a csőd elkerülésére?

Én válaszoltam meg amit te nem tudtál: azért mert a bank nem tud pénzt teremteni.

Te meg csak habogsz, vörös a fejed és kidagadnak a nyakadon az erek és próbálod kitalálni, mit mondana erre Drábik és Bogár, de erre ők se tudnak válaszolni.

Te kis faszorrú náci buzeráns.

:o)

ZorróAszter 2023.02.06. 10:19:51

@cvsvrs:

Én világos választ szeretnék kapni.

Az eredeti állítás az volt, hogy a kereskedelmi bankok a semmiből teremtenek pénzt.

Tehát nem kell hozzá se betétes, se más bank hitele, se más hitel: a bank a semmiből teremt pénzt és nyújt hitelt.

Ezt kellene igazolni.

2023.02.06. 11:16:26

@ZorróAszter:
saját tőke kell hozzá. tegyük fel, hogy van 100 forintod. és azzal alapíthatsz egy bankot. nem lehet, mert sokkal magasabb a belépési küszöb. képzelheted ugyanezt 10 vagy 100 milliárd forinttal.

és 10% a tartalékráta. tehát te nem hitelezhetsz ki ebből csak 90 forintot. első körben legalább is. ugyanis ha te hitelezel 90 forintot, akkor azt felvezetik kvázi betétként egy folyószámlára. és abból újra lehet hitelezni 81 forintot. és így tovább. ilyenformán 900 forintot tud kigenerni a bank, vagy maga a bankrendszer. és a 100 forint saját tőke továbbra is rendelkezésre áll. és 1000 forint forog a rendszerben. amit ha nem tudnak visszafizetni az adósok, akkor a bank bukja a 100 forintját hacsak nem mentik meg az államok.

ZorróAszter 2023.02.06. 11:23:49

@cvsvrs:

Nem látom, hogyan hitelez a bank 90 forintból 900 forintot, ha a hitelelt felvevők abból költeni is akarnak, mert mi másért vennének fel hitelt.

2023.02.06. 11:46:33

@ZorróAszter:
90+81+72.9+ .... --> 900.
ha te hitelre veszel egy autót, akkor az a pénz kvázi betétként jelentkezik az autókereskedőnél. miközben már az autó gyártója is el van adósodva. mert az is hitelből gyártja az autót. és a bánya is hitelből termeli ki a nyersanyagot, az energiahordozót. minden egyes forint, dollár, euró leszámítva a bankjegyeket hitelpénz, valójában valakinek az adóssága.

tűz fal 2023.02.06. 12:27:22

@ZorróAszter:
"Nem válaszoltál a kérdésre."
Válaszoltam a kérdésedre töbször is. Annak ellenére, hogy az hogy egy hülyegyerek hülyeségeket kérdez, nem cáfolja azt amit szakemberek pénzügyi ismertetőben írnak.

"Aki csődközelben van, nem törődik a szabályokkal. Miért nem teremt akár törvénytelenül pénzt a semmiből a csőd elkerülésére?"
Ez már egy másik kérdés, mivel a pofádat belevertem a szarodba és szenvedsz. Ha semmi törvénytelenséget nem tettek, akkor min buktak le, hülyegyerek? :)

"Én válaszoltam meg amit te nem tudtál: azért mert a bank nem tud pénzt teremteni."
"Válaszoltál" hülyegyerek, és "alátámasztottad" a saját korábbi válaszaiddal. Én meg mutattam egy leírást, amit mindenki ért, csak te nem, mert hülye vagy mint a segg.

"Te meg csak habogsz, vörös a fejed és kidagadnak a nyakadon az erek és próbálod kitalálni, mit mondana erre Drábik és Bogár, de erre ők se tudnak válaszolni."
Nem nyomi, én mutattam egy leírást, amit mindenki ért, csak te nem. Te meg nézed tükröt és kivetíted amit ott látsz.

"Te kis faszorrú náci buzeráns."
Ebben benne is van az állapotod nyomi. Aki felmossa veled a padlót, az náci :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.06. 13:11:53

@ZorróAszter:

Van egy tv. által szabályozott arány, mennyi pénzt lehet teremteni.

Erre van a kötelező tartalékráta.

Erre a trükkre már a korai olasz bankárok rájöttek a késő-középkorban, A lényege: sose akarja egyszerre mindenki kivenni a pénzét, így többet lehet adni hitelre, mint amennyi van.

Ennek továbbfejlesztése a mai rendszer.

ZorróAszter 2023.02.06. 13:50:42

@tűz fal:

Vicces hogy ezt mantrázod a fejed búbjáig szarosan. Például:

"Ha semmi törvénytelenséget nem tettek, akkor min buktak le"

Azon hogy a rémhírre megrohanták a betétesek és megpróbálták kivenni a pénzüket.

ZorróAszter 2023.02.06. 13:53:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ne szóljon bele :o)

Magát nem akarom ugráltatni mint ezt a hülyét

Magával majdnem mindig komolyan szoktunk beszélgetni anélkül hogy komolyan vennénk egymást vagy saját magunkat.

Nemde?

:o)

tűz fal 2023.02.06. 13:57:13

@ZorróAszter:
Vicces vagy hülyegyerek, hogy úgy próbálsz tenni mintha nem egyedül szenvednél a hülyeségeddel, miközben éppen itt mosta fel veled a padlót Birca (is), másrészt meg hogy folyamatosan próbálsz úgy tenni, mintha nem nyomtam volna bele az ostoba pofádat egy pénzügyi leírásba, hanem Drávik találta volna ki amit ott írnak :)

ZorróAszter 2023.02.06. 13:58:06

@cvsvrs:

Be akar vinni a bokorba: az autóhitelnél mindenféle konstrukció létezik. Még olyan is, hogy a gyártó finanszírozza az egészet. Meg olyan is, hogy a vásárló vesz fel hitelt a bankjából rá.

Nem arra vagyok kiváncsi, hogy hogyan lehet elködösíteni, hogy hol keletkezik valódi hitel, hanem hogy hogyan teremt a semmiből pénzt a bank.

tűz fal 2023.02.06. 13:58:11

@ZorróAszter:
Szóljál a többieknek is hogy ne szóljanak bele, te segghülye droid :)

tűz fal 2023.02.06. 13:59:54

@ZorróAszter:
"Magával majdnem mindig komolyan szoktunk beszélgetni anélkül hogy komolyan vennénk egymást vagy saját magunkat."

De szánalom vagy nyomi, ahogy próbálsz kimenekülni miközben Birca is helyretette a belterjes, hülye fejedet :)

ZorróAszter 2023.02.06. 14:00:21

@tűz fal:

Akkor miért te vagy szaros a fejed búbjáig?

:o)

tűz fal 2023.02.06. 14:02:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Már mindenki elmondta neki amit te, de hisztizik szegény nyomi és még mindig úgy próbál tenni, mintha én találtam volna ki azt ami le van írva egy ismertetőben amit linkeltem, és egyedül lennék a véleményemmel, őt meg igazolja amit korábban írt :)

tűz fal 2023.02.06. 14:04:37

@ZorróAszter:
"Akkor miért te vagy szaros a fejed búbjáig?"

Hú micsoda érv! :)

Remélem anyád eltette a gyufát meg az éles tárgyakat mielőtt otthagyott téged a gép előtt, mert esélyes hogy kárt teszel magadban, nyomi.

ZorróAszter 2023.02.06. 14:05:27

@tűz fal:

Ki próbál kimenekülni?

Te pattogsz itt körbe minta picsikutya a jutifalatért.

"Ha semmi törvénytelenséget nem tettek, akkor min buktak le"

Azon hogy a rémhírre megrohanták a betétesek és megpróbálták kivenni a pénzüket.

Ott az eredeti kérdésem ami továbbra is válaszra vár.

:o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.06. 14:09:35

@tűz fal:

A viat itt a "semmi" szó.

A pénzteremtés nem semmiből van. Kell hozzá bank, betétes és hiteles. S szabályai vannak.

tűz fal 2023.02.06. 14:13:39

@ZorróAszter:
"Te pattogsz itt körbe minta picsikutya a jutifalatért."
Te pattogsz itt, mint akinek nem vertem bele húszszor a hülye fejét ebbe. Próbálj még mindig úgy tenni, mintha ez nem létezne www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf :)

Te szánalom segghülye droid :)

"Azon hogy a rémhírre megrohanták a betétesek és megpróbálták kivenni a pénzüket."
És miért nem tudják odaadni a pénzüket ha szerinted van fedezet?

tűz fal 2023.02.06. 14:15:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
A vita itt az, hogy ez a segghülye droid beégette magát és szenved :)

Már tucatszor belevertem a hülye fejét ebbe a leírásba www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf, de még mindig Drábikozik.

Veled együtt már egy csomóan elmondták neki hogy hülyeség amit ír, de még mindig azon erőlködik, hogy én hiszek furcsa dolgokat, ők pedig (a többes szám értelme nem derül ki) nevetnek.

2023.02.06. 14:25:10

az adósság nem nem a pénzből lett, hanem az adóból. abból hogy ha valaki nem tudta fizetni az adóját, akkor az adószedő kiállított egy adóslevelet. és azt vitte az uralkodóhoz. azzal, hogy xy nem tudott fizetni. és ezek után azt mondták, hogy ők ezt az adóslevelet leszámítolva megvennék és maguk hajtanák be az adót. és ilyen létezett az ókorban.

vagy ha királyi udvarnak nem volt elegendő pénze, akkor az udvarnak hiteleztek a nagyobb oligarchák. debrecent 13 ezer aranyért cserébe elzálogosította az usanákájában (mindig abban ábrázolják valamiért) luxemburgi zsigmond egy balilczky andrás nevű magánföldesúrnak. aki ezzel megszerezte az adószedés jogát. aztán ezt a záloglevelet tovább adta lazarevics istván (stefán) szerb despotának, aki tovább örökítette a vagyonát brankovics györgynek, akiktől egy összesküvés után elszedték a vagyonát a hunyadiak. a vagyon része többek között egy záloglevél volt, amit előzetesen adtak vettek, átörökítettek.

egy értékpapír (egy földterület birtoklásának joga) pénzként funkcionált. ami abból fakadt, hogy esetenként a királyi udvar is el volt adósodva. és ennek oka elsősorban a háború volt. luxemburgi zsigmond a menekülő szerbektől megvette belgrádot. és megkapták többek között debrecent. aztán a hunyadiak elszedték tőlük. debrecen szilágyi erzsébeté lett azon a jogon, hogy ő a kormányzó felesége, később azon, hogy ő a király anyja. és ezt a vagyont fattyú korvin jános kapta.

a feudális világban a föld feletti jogokat hatalmi játszmában döntik el. a kapitalizmusban pénzhatalmi játszmákban. és ezzel szemben igyezett fellépni a magyar reformáció és a reformkor. illetve a reformszocializmus is a magánföldesúri rendszert igyekszik megakadályozni. aminek alapja a neoliberális változatban a pénzhatalom (ahogyan a jobberek mondják), illiberális változatban pedig a foglyul ejtett állam (ahogyan a ballerek mondják). mindkettő problémás.

debrecen a szabad bíróválasztás jogával kényszerítette térdre a magánföldesurat. akinek el kellett fogadnia a polgárok választotta bírót. ehhez a polgároknak meg kell fizetni az összes latinul olvasni-írni tudó deákot. csak az lehetett bíró, illetve jegyző, aki literátus ember volt. elemi érdekük volt fenntartani az iskolát.

2023.02.06. 14:27:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nem vagy nem feltétlen kell hozzá betétes. az eximbanknak nincsenek betétesei. hanem adósai vannak. és az adósságuk a betét. és ezt szabad. a többi bank is így működik. csak azok működése nem ennyire nyílt.

2023.02.06. 14:39:46

a készpénzt leszámítva minden egyes forint valakinek az adóssága. vagy abból származó újabb pénzpiaci derivatíva.

amikor a bmw beruház, akkor nem a német betétesek pénzét veszi kölcsön, hanem a német bankrendszer generál egy rakás eurót és azt átváltják forintra akkor ha magyarországon akarják elkölteni. és ugyanígy ha a kínai catl beruház, akkor nem kell semmiféle kínai betétnek lennie. nem bíbelődnek ezzel, nem is kell bíbelődniuk, hanem a semmiből kiegenrált jüant átváltják euróra. és az elmélet az, hogy a liberalizált devizakereskedelem majd egyensúlyt teremt.

nincs kötelező tartalékolás se, magyarországon is megszűntették, mert az a bankrendszer működését drágítja.

2023.02.06. 14:53:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ma már magyarországon sincs kötelező tartalékolás. két vagy több oligharcha meg akarta venni monjuk a nádudvari központú kité-t. az ugye a nádudvari vörös csillag mgtsz "kukorica és iparinövény termesztési együttműködés".

ami 400 állami tangazdaságokot vont össze. és magyarország szántóföldjeinek 30%-át művelte a szocializmusban. amire azt mondják a rendszerváltók, hogy nem volt verseny. dehogy nem volt. csak az állam mondta meg, hogy akkor lehet egy ilyen közbirtokhálózat, vagy nem lehet.

és a rendszerváltás után létrejövő magánbirtokrendszerben is az állam dönti el, hogy melyik oligarcha vásárolja fel. egyszerűen úgy, hogy leütik az entert. megveszik a kité-t, vagy akármit és ha sikeresen működtetik, akkor az övék. ehhez azonban már nem kell betéteket gyűjteni. semmit se kell.

egyszerűen az kell, hogy az az állam az egyik oligarcha javára, a másik kárára döntsön. egyik birtokos nevéről átírják a másikra. és lesz egy temérdek adósság valakinak a nevén. de ez nem az orbán rezsimben van így, mert visszaállította a "feudalizmust", ez mindenhol így megy. ez a kapitalizmus. reformok nélkül lényegébe ugyanaz a magánföldesúri rendszer.

reformok nélkül a szocializmusban is magánföldesurak vannak. anno az elvtársak a hortobágyon "libáztak". a közbirtokot magáncélokra haszonosították és pénzt kerestek vele.

ZorróAszter 2023.02.06. 15:00:23

@tűz fal:

"És miért nem tudják odaadni a pénzüket ha szerinted van fedezet?"

Van fedezet, csak már ki lett fizetve a hiteltfelvevőknek.

Ezért nem tudják kifizeti rögtön az összes betétest, hanem csak a valahány százalékát.

A többi meg megy a bankfelügyelethez hogy nem jut hozzá a pénzéhez, az meg rögtön felfüggeszti a bank engedélyét és megindítja a csődeljárást.

A kérdés továbbra is az, faszorrú, hogy miért nem csinál pénzt a bank a semmiből hogy elkerülje mindezt.

ZorróAszter 2023.02.06. 15:03:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A viat itt a "semmi" szó.

A pénzteremtés nem semmiből van. Kell hozzá bank, betétes és hiteles. S szabályai vannak."

Hát ez az!

De mondtam magának hogy ne avatkozzon bele.

De már késő

:o)

ZorróAszter 2023.02.06. 15:04:43

@cvsvrs:

Az eredeti kérdés továbbra is ott lebeg.

tűz fal 2023.02.06. 15:27:29

@ZorróAszter:
A kérdés továbbra is az, hogy hülyegyerek hülye kérdései mióta cáfolnak pénzügyi leírásokat, amibe - legalább tizedjére emlékeztetlek rá - belevertem a hülye fejedet.

Szóval nyomikám, mi kell ahhoz, hogy tudomást vegyél arról az az alátámasztott állítás amit belinkelnek és a pofádat beleverik, vagy az hogy te magadra hivatkozol.

tűz fal 2023.02.06. 15:28:35

@ZorróAszter:
Ja és éppen hárman mondjuk az ellenkezőjét mint te, de azért tegyél úgy mint ha én lennék elszigetelve :)

ZorróAszter 2023.02.06. 15:56:58

@tűz fal:

"Ja és éppen hárman mondjuk az ellenkezőjét mint te, de azért tegyél úgy mint ha én lennék elszigetelve :)"

Ennek pont annyi a valóságalapja mint a többi agyrémednek. Például hogy én liberális lennék, vagy hogy nem röhögök visítva mikor azt látom, hogy a félperces pársoros kommentemre pedánsan, agyacskádat túlerőltetve jó bőlére eresztve válaszolsz minden alkalommal.

:o)

Mert hiszen cvsvrs továbbra se válaszol a kérdésre, MaxVal meg ezt írta neked:

"A viat itt a "semmi" szó.

A pénzteremtés nem semmiből van. Kell hozzá bank, betétes és hiteles. S szabályai vannak."

Muhahaha!!!! :o)

ZorróAszter 2023.02.06. 15:58:24

Kár hogy ezt a röhögést nem hallod. Mondanám hogy váltsunk videora, de akkor nem marad nyoma a szenvedéseidnek

:o)

tűz fal 2023.02.06. 16:06:49

@ZorróAszter:
Nem az látszik hogy nevetsz, hanem az hogy úgy sírsz, hogy a folyik a libernyák belterjerjes hülye fejeden az orrodból a szádba a takony.

Ez látszik, amikor a félperces pársoros kommentemre pedánsan, agyacskádat túlerőltetve jó bőlére eresztve válaszolsz minden alkalommal.

És abból hogy erőlködsz úgy tenni, mintha nem vertem volna bele a fejedet ebbe a mindenki más számára világos pénzügyi leírásba: www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

És abból hogy próbálsz úgy tenni, mintha nem lenne mindenkinek világos, hogy te viszont semmivel sem támasztottad alá a vízióidat, csak vinnyogsz.

Én mutattam egy ismertető leírást, te meg mutattad a vinnyogásodat, és vinnyogsz, hogy az enyémnek nincs valóságalapja.

"Kár hogy ezt a röhögést nem hallod"
Menj el a doktor bácsohoz, ő meghallgatja és segít.

ZorróAszter 2023.02.06. 16:19:55

@tűz fal:

Arra a legújabb baromságodra, miszerint a kereskedelmi bankok még pénzt is nyomtatnak, válaszoltam a másik bejegyzésnél:

Emlékeztetőül: Faszorrú tűz fal legújabb bölcsessége:

"Leírom sokadjára is: mert attól még vannak szabályok amiket be kell tartani, például nem nyomtathatnak bármennyit."

tűz fal 2023.02.06. 16:28:28

@ZorróAszter:
Ez igaz, de ez csak rossz fogalmazás. Kereskedelmi bankok nem nyomtatnak pénzt.

tűz fal 2023.02.06. 16:33:41

@ZorróAszter:
Ezt is én írtam, idézve a pénzügyi leírásból:

bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok/full_commentlist/1#c41818822

"2. oldal alján:
"A Bank of England még 2014-ben is szükségesnek látta Quarterly Bulletinjének egyik tanulmányában a betétekből való hitelezés tévhitét eloszlatni! Ebben világosan kimondta: a kereskedelmi bank pénzt teremt (Mac Leay ‒ AmarRadia Ryland Thomas, 2014). Igaz, csupán számlapénzt. Készpénzt csak a jegybank teremthet.""

2023.02.06. 16:34:11

@ZorróAszter:
van a bankba 100 forint betét. bemegye józsi, hogy szeretne 100 forint hitelt. tegyük fel, hogy 10% a kötelező tartalékolás. így nem lehet kiadni csak 90 forintot. majd ezt a pénzt odaadja a bankár józsinak, aki ha a pénzt visszateszi a folyószámlájára, akkor abból megint ki lehet hitelezni 81 forintot. vagy ha józsi elmegy a 90 forintjával (ami adósság) és vásárol belőle valamint, akkor ugyanaz a pénz, ami adósság volt eddig bekerül a rendszerbe, mint betét. és abból úgy is kigenerálható újabb 81 forint hitel. anélkül, hogy jegybank 1 fillér új pénzt bocsátott volna ki.

tűz fal 2023.02.06. 16:48:41

@cvsvrs:
Ne zavard össze! Azt bizonygatja hogy ezt az egészet Drábik találta ki, a bankárok pedig ellopták Drábik ötletét hogy Ámon-papokként ködösítsenek, és ezt hisszük mi el.

tűz fal 2023.02.06. 16:51:10

@cvsvrs:
Különösen ezt ne linkeld be neki:
www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

Ez ugyanis egy pénzügyesek által írt világos leírás, de nyomikánk szerint ez képzelődés, szemben az ő semmivel alá nem támasztott vinnyogásával, ami szerinte "tárgyilagos".

ZorróAszter 2023.02.06. 17:36:21

@tűz fal:

Akkor összegezzük:

Itt visszakozol: a kereskedelmi bankok nem nyomtatnak pénzt:

tűz fal
2023.02.06. 16:28:28
@ZorróAszter:
Ez igaz, de ez csak rossz fogalmazás. Kereskedelmi bankok nem nyomtatnak pénzt.

valamint

tűz fal
2023.02.06. 16:40:00
@ZorróAszter:
Ebben igazad van, de ez csak rossz fogalmazás. Nem nyomtatnak, hanem teremtenek. És nem készpénzt, hanem hitelpénzt.
------------------------------------------------------------------

Itt meg letagadod, hogy akkor kezdtél el vitatkozni velem, amikor kifogásoltam
hogy cvsvrs, alöksz róz és Gógita a semmiből való pénzteremtésről beszélt, én meg
azt mondtam, hogy nincs semmiből teremtett pénz. Pénzt csak a jegybank bocsájt ki.

tűz fal
2023.02.06. 16:42:13
@ZorróAszter:
Hol írtam hogy semmiből? Legfeljebb válaszoltam olyan kommentre.

Olyan értelemben ahogy te írod, hogy "kell hozzá bank", stb. úgy nyilván nem semmiből
-------------------------------------------------------------------

Namármost erre mondta a nagy Spinoza minden alkalommal, hogy

"Quod erat demonstrandum"

:o)

ZorróAszter 2023.02.06. 17:39:24

@tűz fal:

Gyengébbek kedvéért:

Matt!!!!!

:o)

tűz fal 2023.02.06. 18:27:41

@ZorróAszter:

Egyre súlyosbodik az állapotod nyomi, hogy két helyre írod be ugyanazt.

A matt így néz ki:

www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

Ebbe vertem bele rengetegszer a hülye fejedet, te meg azt állítod, hogy a bankárok ködösítenek mint az Ámon-papok.

Amint fent írtál abban semmi ellentmondás nincs. Találtál egy rossz fogalmazást, leírtad, én pedig válaszoltam, hogy az észrevétel jogos, de az egy rossz fogalmazás.

Ehhez képest te még mindig úgy próbálsz tenni, mintha

- Ez a dokumentum www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf amibe rengetegszer belevertem a hülye fejed az én téveszmém lenne

- És ezzel szemben a te vinnyogásod Drábikról és Ámon-papokról "tárgyilagos vélemény" lenne

Nem foglak megsajnálni nyomi.

tűz fal 2023.02.06. 18:57:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nyomi nem a "semmi" szón vitatkozott, hanem azzal, ami itt van írva.

www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

"Pénzteremtés a modern gazdaságban

A Bank of England még 2014-ben is szükségesnek látta Quarterly Bulletinjének egyik tanulmányában a betétekből való hitelezés tévhitét eloszlatni! Ebben világosan kimondta: a kereskedelmi bank pénzt teremt (Mac Leay ‒ AmarRadia Ryland Thomas, 2014). Igaz, csupán számlapénzt. Készpénzt csak a jegybank teremthet

A tőkemegfelelési mutató előírása határt szab a pénzteremtésnek. (A bázeli szabályokra alapozva az EU a kockázati súlyozástól függően legalább 8 százalékos saját tőke követelményt támaszt a súlyozott mérlegfőösszeghez képest. A Bundesbank honlapjának aktuális tájékoztatója például 9 százalékot tartalmaz. Ha nem lehet ennél több kihelyezése a banknak, akkor ez egy indirekt pénzteremtési korlát is egyben.)"

Ezeket idéztem is nyominak, ő pedig továbbra is Drábikról írt meg arról hogy ilyen pénzügyi leírásokat azért írnak, mert a bankárok Ámon-papokat játszanak.

Nyomikánk szeretne kimenekülni és belekapaszkodni abba mintha tényleg úgy lenne hogy a "semmi" szó volt a vita tárgya, de vissza lehet nézni miket írt.

ZorróAszter 2023.02.06. 19:34:10

@tűz fal:

Vinnyogva visszakozol és hazudozol. Ott vannak a kommentek, hogy mihez csatlakoztál be.

Ahhoz csatlakoztál be, hogy cvsvrs, alöksz róz és Gógita a semmiből való pénzteremtésről beszélt.

Én meg azt mondtam, hogy nincs semmiből teremtett pénz. Pénzt csak a jegybank bocsájt ki.

Bárki megnézheti hogy erre szálltál be az én véleményem ellenében.

Ez volt az első:

cvsvrs
2023.01.30. 10:04:08
a kapitalista kizsákmányolás elsődlegesen abból adódik, hogy a kereskedelmi bankok a semmiből teremthetnek pénzt és ezek után azt néhány nagybank szűk körben osztja el. ebből jön létre a nagytőke. ha ez nemzetközi, akkor abból lesz a gyarmatosítás. nemzetközi oligopóliumokkal. a nemzeti nagytőke pedig öngyarmatosító. nemzeti oligharchákkal. mindkettő kizsákmányoló. ugyanabban a pénzügyi rendszerben.

tűz fal 2023.02.06. 19:38:37

@ZorróAszter:
És ismét egy szánalmas próbálkozás, mintha nem verte volna bele a hülye fejedet ebbe a pénzügyi leírásba rengetegszer:

www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

Ezzel vitatkoztál nyomikám, err írtad hogy a bankárok ködösítenek, mint az Ámon-papok.

Nem lehetett eltéveszteni, belinkeltem, és idéztem is a lényeget.

tűz fal 2023.02.06. 19:44:05

@ZorróAszter:
Itt van a kommentem, ami után vitatkozni kezdtél velem:

bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok/full_commentlist/1#c41816806

Tartalma:
"
Itt van egy komolyabb írás:

www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

"A Bank of England még 2014-ben is szükségesnek látta Quarterly Bulletinjének egyik tanulmányában a betétekből való hitelezés tévhitét eloszlatni! Ebben világosan kimondta: a kereskedelmi bank pénzt teremt (Mac Leay ‒ AmarRadia Ryland Thomas, 2014). Igaz, csupán számlapénzt."

"A tőkemegfelelési mutató előírása határt szab a pénzteremtésnek. (A bázeli szabályokra alapozva az EU a kockázati súlyozástól függően legalább 8 százalékos saját tőke követelményt támaszt a súlyozott mérlegfőösszeghez képest. A Bundesbank honlapjának aktuális tájékoztatója például 9 százalékot tartalmaz."
"

ZorróAszter 2023.02.06. 20:11:04

@tűz fal:

Vinnyogva visszakozol és hazudozol.

Ott van fehéren-feketén hogy ki mellett és ki ellen csatlakoztál be a vitába:

--------------------------------------------------------------------
cvsvrs
2023.01.30. 10:04:08
a kapitalista kizsákmányolás elsődlegesen abból adódik, hogy a kereskedelmi bankok a semmiből teremthetnek pénzt és ezek után azt néhány nagybank szűk körben osztja el. ebből jön létre a nagytőke. ha ez nemzetközi, akkor abból lesz a gyarmatosítás. nemzetközi oligopóliumokkal. a nemzeti nagytőke pedig öngyarmatosító. nemzeti oligharchákkal. mindkettő kizsákmányoló. ugyanabban a pénzügyi rendszerben.
--------------------------------------------------------------------

és

alöksz róz
2023.01.30. 19:08:59

A HELYES VÁLASZ UGYANIS A KÖVETKEZŐ: ÚJ PÉNZ DÖNTŐEN AKKOR JÖN LÉTRE, AMIKOR EGY KERESKEDELMI BANK JÓVÁHAGY SZÁMUNKRA EGY HITELT, ÉS ANNAK AZ ÖSSZEGÉT JÓVÁÍRJA A NÁLA VEZETETT SZÁMLÁNKON. EZ A PÉNZÜNK A SEMMIBŐL JÖN LÉTRE ÉS AZ ILYEN BETÉTEK TESZIK KI A PÉNZ TÁGAN VETT MENNYISÉGÉNEK A TÖBB MINT KILENCVEN SZÁZALÉKÁT. A FENTEBB EMLÍTETT KÉT MEGKÖZELÍTÉS PEDIG A VALÓSÁGBAN ÉPPEN FORDÍTOTTAN MŰKÖDIK: NEM A BETÉTEK HOZZÁK LÉTRE A HITELEKET, HANEM A HITELEK TEREMTIK MEG AZ ÚJ BETÉTEKET. A JEGYBANKNÁL ELHELYEZETT PÉNZMENNYISÉG PEDIG ÉPPEN, HOGY A BANKOK HITELEZÉSI DÖNTÉSEI SZERINT ALAKUL, NEM PEDIG FORDÍTVA.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
------------------------------------------------------------------------

Ezek mellé és Gógita mellé csatlakoztál be az én véleményemmel szemben.

Gógitát had ne idézzem. Bárki megnézheti itt:

bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok

Vinnyogjál csak kínodban, faszorrú hülye

:o)

tűz fal 2023.02.06. 20:34:18

@ZorróAszter:
Ismét egy újabb görcsölés, amiben próbáltál úgy tenni, mintha nem vertem volna bele már számtalanszor a hülye fejedet ebbe a pénzügyi leírásba: www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

Nem veszed észre hogy mennyire ciki már ez, te segghülye droid?

Erre te nekem mások kommentjeit írogatod "bizonyítékként". Nem csatlakoztam senkihez, beírtam amit fent mutattam, te pedig azzal kezdtél vitatkozni.

ZorróAszter 2023.02.06. 21:21:17

@tűz fal:

Ott van fehéren-feketén hogy cvsvrs, alöksz róz és Gógita a semmiből való pénzteremtésről beszélt. Ehhez csatlakoztál te be azzal szemben, amit én mondtam, hogy nincs semmilyen pénzteremtés. Pénzt csak a jegybank bocsájt ki.

Nyíltan melléjük áltál velem szemben. Bárki ellenőrizheti itt:

bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok

Aztán itt beismered:

tűz fal
2023.02.06. 16:42:13
@ZorróAszter:
Hol írtam hogy semmiből? Legfeljebb válaszoltam olyan kommentre.

Olyan értelemben ahogy te írod, hogy "kell hozzá bank", stb. úgy nyilván nem semmiből
-------------------------------------------------------------------

Most meg azt is vissza akarod szívni mint azt a szövegedet, miszerint a kereskedelmi bankok pénzt nyomtatnak, és azt akarod a pofámba hazudni, hogy nem is álltál cvsvrs, alöksz róz és Gógita a semmiből való pénzteremtés szövege mellé.

Csakhogy ez most olyan hazugság, amit bárki ellenőzizheti ha elolvassa a kommentjeidet.

Ott van MaxVal kommentje. Neki se írtad, hogy szerinted is baromság a semmiből való pénzteremtés.

Úgyhogy csúnyán lebőgtél, faszorrú patkány.

Muhahaha!!!!

:o)

tűz fal 2023.02.06. 21:51:20

@ZorróAszter:
Ha belegondolok hülyegyerek, hogy te kezdtél az elején magázódni :)

"Ott van fehéren-feketén hogy cvsvrs, alöksz róz és Gógita a semmiből való pénzteremtésről beszélt."
Érted amit írsz, hülyegyerek? Azokat más írta.

"Nyíltan melléjük áltál velem szemben. Bárki ellenőrizheti itt:"
1. Nem álltam melléjük, még csak címzettje sem volt a kommentemnek.
bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok/full_commentlist/1#c41816806
2. Ritka elmebeteg állat lehetsz, ha szerinted azt, hogy ők azt írták hogy "semmiből" azt úgy kell érteni hogy még bank se kell, vagy emberek, stb.

"Aztán itt beismered:"
Persze hülyegyerek, "beísmerem", amit nem én írtam.

"Csakhogy ez most olyan hazugság, amit bárki ellenőzizheti ha elolvassa a kommentjeidet."
Ha valaki végigköveti a vergődésedet - nemcsak velem, hanem legalább négy másik emberrel ugyanezen témában - akkor azt látja hogy hülye vagy mint a segg és hisztizel. youtu.be/yxi7ASNS85U

"Ott van MaxVal kommentje. Neki se írtad, hogy szerinted is baromság a semmiből való pénzteremtés."
Persze hülyegyerek, már az is bizonyíték, ha valakinek nem írtam valamit :)

"Úgyhogy csúnyán lebőgtél, faszorrú patkány."
Csakhogy nem ez látszik te túltenyésztett libernyák, hanem az hogy úgy sírsz, hogy folyik a hülye fejeden az orrodból a szádba a takony.

ZorróAszter 2023.02.06. 22:24:13

@tűz fal:

Vinnyogva visszakozol és hazudozol.

Ott van fehéren-feketén hogy ki mellett és ki ellen csatlakoztál be a vitába:

--------------------------------------------------------------------
cvsvrs
2023.01.30. 10:04:08
a kapitalista kizsákmányolás elsődlegesen abból adódik, hogy a kereskedelmi bankok a semmiből teremthetnek pénzt és ezek után azt néhány nagybank szűk körben osztja el. ebből jön létre a nagytőke. ha ez nemzetközi, akkor abból lesz a gyarmatosítás. nemzetközi oligopóliumokkal. a nemzeti nagytőke pedig öngyarmatosító. nemzeti oligharchákkal. mindkettő kizsákmányoló. ugyanabban a pénzügyi rendszerben.
--------------------------------------------------------------------

és

alöksz róz
2023.01.30. 19:08:59

A HELYES VÁLASZ UGYANIS A KÖVETKEZŐ: ÚJ PÉNZ DÖNTŐEN AKKOR JÖN LÉTRE, AMIKOR EGY KERESKEDELMI BANK JÓVÁHAGY SZÁMUNKRA EGY HITELT, ÉS ANNAK AZ ÖSSZEGÉT JÓVÁÍRJA A NÁLA VEZETETT SZÁMLÁNKON. EZ A PÉNZÜNK A SEMMIBŐL JÖN LÉTRE ÉS AZ ILYEN BETÉTEK TESZIK KI A PÉNZ TÁGAN VETT MENNYISÉGÉNEK A TÖBB MINT KILENCVEN SZÁZALÉKÁT. A FENTEBB EMLÍTETT KÉT MEGKÖZELÍTÉS PEDIG A VALÓSÁGBAN ÉPPEN FORDÍTOTTAN MŰKÖDIK: NEM A BETÉTEK HOZZÁK LÉTRE A HITELEKET, HANEM A HITELEK TEREMTIK MEG AZ ÚJ BETÉTEKET. A JEGYBANKNÁL ELHELYEZETT PÉNZMENNYISÉG PEDIG ÉPPEN, HOGY A BANKOK HITELEZÉSI DÖNTÉSEI SZERINT ALAKUL, NEM PEDIG FORDÍTVA.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
------------------------------------------------------------------------

Ezek mellé és Gógita mellé csatlakoztál be az én véleményemmel szemben.

Őket hoztad fel magad mellé mint akikkel egyetértesz, és ők támogattak téged mint aki egy
véleményen van velük.

Egy szóval sem mondtad eközben, hogy ők hülyeséget beszélnek a semmiből való pénzteremtéssel kapcsolatosan vagy hogy ezzel azért nem értesz egyet.

bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok

Vinnyogjál csak kínodban te faszorrú patkány.

Ott az összes kommented és ahogy egymást támogatjátok.

:o)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása