magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A csúnya Szófia

A bolgár főváros nem turistalátványosság. Egyszerűen csúnya.

Az ok részben földrajzi. A legnagyobb balkáni hegyvidéki mélyedésben található, de ennek mérete se túl nagy, nyugat-kelet irányban kb. 70-80 km, észak-dél irányban kb. 10-20 km. Északra, keletre, délre magas hegyektől zárt, egyedül nyugat felé zárt alacsonyabb hegyektől.

Mindigis regionális központ volt, hiszen mind az Égei-tengertől a Dunáig tartó egyik fő útvonal, mind a Fekete-tengertől az Adriáig tartó egyik fő útvonal itt halad el, de mérete mindig kisváros volt. A török kor végén 20 ezer alatti volt a lakosságszám.

Ekkor Szófia csak a 6. legnagyobb bolgár város volt. Tisztán politikai okokból lett fővárosnak választva mégis: mert kb. félúton van a bolgár etnikai területen nyugat-kelet irányban. Aztán persze ennek a területnek a nyugati része nagyobbrészt nem lett Bulgáriáé, így most Szófia a szerb határtól alig 50 km-re van.

A főváros státusz miatt a lakosság drasztikusan növekedni kezdett, ami miatt a levegő minősége kibírhatatlan lett télen: a szénnel való fűtés miatt állandó szmog volt a teleken. Ezt persze részben megoldotta az árammal való fűtés és a központi fűtés, de ma már az autók okoznak szinte ugyanilyen problémát: a környező hegyek miatt a levegő gyakran bent reked a városban, nagy szél kell, hogy ez ne így legyen.

A kommunizmus alatt a helyzet súlyosbodott: a már így is túl magas 400 ezres lakosságszám drasztikusan emelkedett, a 70-es évekre elérte az egymilliót. Ma hivatalosan 1,4 millió a lakosság, de mivel a kommunizmus bukása óta Bulgáriában nem szokás a lakcímbejelentés, lehet ez a valóságban 2 milllió is, az ország lakosságának a harmada.

A kommunizmus fő károkozása azonban nem ez, hanem a panel lakótelepek. Magyarországon is épült sok panel, de jellemzően üres területeken, s sose olyan eltúlzott mértékben, mint Bulgáriában. Míg Magyarországon a legnagyobb lakótelepen is alig 50 ezer ember él (Budapest, XIV. ker.), addig csak Szófiában van 4 ugyanekkora és 2 nagyobb lakótelep, a legnagyobb 130 ezer fős!

Ráadásul míg Budapesten volt igyekezet a lakótelepek humanizálására, lásd legyenek járdák, intézmények, kereskedelmi egységek, parkok, addig Szófiában a tipikus lakótelep félkész kinézetűen lett átadva, sokszor még az utcák se lettek leaszfaltozva. Ami pedig eleve rossz, az csak tovább romlik.

Vicces emlékem, amikor a múzsám először járt Budapesten a Havanna utcai lakótelepen, ez 1986 végén volt, azt hitte, ez valami elit hely fontos emberek számára. Amikor mondtam neki, hogy ez számít az egyik legszarabb helynek Budapesten, meglepődött. Nem tudta mire vélni: hogy hogy mindenhol van útburkolat, járda, játszóterek, parkoló, padok, rendesen elkerített virágágyások, s csak a kukák körül van egy kis szemét, meg falfirkák a házakon.

Persze most a szófiai helyzet sokkal jobb már. A kapitalizmus legalább abban hatott, hogy mindenhol lettek boltok, más intézmények. Egy időben még az ellenkező végletbe is elmentek a dolgok: amikor minden negyedik földszinti lakásból bolt lett, s a pincékből meg vagy boltok vagy más intézmények. Ezen kívül az emberek egy részének lett több pénze, így sokan költöttek a lakások rendbe hozatalára.

De a túl sok panel ma is nagyon kellemetlen látvány. Van ahol most már normálisan néz ki a házak környéke, de ma is vannak nagyon elhanyagolt részek.

Ami viszont megdöbbentő: a hatalmas kereslet miatt az árszint nagyon magas. Éveken keresztül az átlagár magasabb volt, mint Budapesten, csak a legutóbbi magyar lakásár-emelkedés óta nincs ez így. De ma is 1200 euró/m2 az átlagár a legrosszabb lakótelepeken, s ez is csak a felújítanadó lakásokra igaz. Egy jobb lakótelepen egy felújított szép lakás, 2- vagy 3-szobás, mondjuk 75 m2 mérettel nehezen kapható 120 ezer euró alatt.

a város északnyugati széle

Címkék: közélet
62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2218081680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2023.03.30. 12:50:17

Érdekes dolog ez.
A panel tulajdonképpen kiállta az idő próbáját.
Mai napig állnak, nagy a kereslet.
Helytakarékos, relatíve olcsó mint épület, a közművesítése is.

Kellő hang- és hőszigeteléssel, infrastruktúrával ma is megállná a helyét.
Akinek nem kell udvar, végül is tök felesleges lenne családi ház.

---

Ami probléma hogy nincs hely körülötte, nincs garázs, nincs parkoló.

Én értem hogy város, meg tömegközlekedés meg így volt olcsó.
De valahogy mégis nagyon szűklátókörű volt ez az egész hozzáállás.

Főleg hogy a várostervezés nem olyan hogy "ja nem jó, vissza az egész.."

Pl már ezzel a hiányossággal élnek együtt 50 éve a panel és városlakók!

"a már így is túl magas 400 ezres lakosságszám drasztikusan emelkedett, a 70-es évekre elérte az egymilliót. Ma hivatalosan 1,4 millió a lakosság.....a valóságban 2 milllió is, az ország lakosságának a harmada."

Szerintem ha lesz még valaha tervezhető jövő és nem csak kapkodás meg túlélés lesz, akkor egy város tudatosan nem lehet nagyobb többé mint 500 ezer fős!

Bebizonyosodott hogy e felett kb élhetetlen és több bajjal, problémával, költséggel jár mint előnnyel.
Zajos, büdös, zsúfolt, nincs hely, nincs út, hiába gyakorlatilag kicsik a távolságok, valójában sok idő az utazás és nem komfortos.
Semmi értelmük már a nagyvárosoknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.30. 13:01:04

@Gery87:

Így van. Csak jelenleg olyan a gazdaság, hogy az emberek kénytelenek így élni.

vasútihíd 2023.03.30. 18:15:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hogyan él a kisember olyan gazdaságban ahol nem kénytelen így élni?

Sztbeni 2023.03.30. 20:53:20

@Gery87: "Kellő hang- és hőszigeteléssel, infrastruktúrával ma is megállná a helyét"

Sok helyen épülnek most is panelek csak modernebb verzio. Pl Moszkva új külterületein nagyon jó kis paneltelepek épültek, és most már a zöldterületekre és a parkolókra is nagyobb hangsúlyt fektettek.

Gery87 2023.03.30. 21:43:23

@Sztbeni:

Én nem növelném a városok lakosságát, az ideális az lenne ha a nagyon kicsi életképtelen települések és a nagyon nagy nagyon népes, túlnépesedett és zsúfolt városok között élne a lakosság zöme.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.03.30. 22:24:35

Igazából van egy mögöttes probléma: a panel ronda és monoton. Nem tud széppé tenni egy várost, nem szerethető, nem egyedi, csak van. Lakhatsz egyben de sose fogsz érzelmileg kötődni hozzá, vagy a környékhez, csak olyan semmilyen. Ez az egész nyugati kultúra hanyatlásának a jelképe, már képtelenek vagyunk szépet alkotni. Ami a 19. Századig működött azt hirtelen nem. Ha egy város a 20. Században épült az vagy egyenesen ronda vagy csak unalmas és semmilyen de tuti nem szép. Elbontanak egy régi épületet egy városból tuti nem épül szebb a gelyére max jobb és nagyobb.
Még ha nem is a profitmaximalizálás a cél, akkor is az építészet a nihilizmusát erőlteti a városra és csak ronda de drága épületet tud építeni.

erol 2023.03.30. 22:28:14

@Gery87: Én meg világ-békét szeretnék :)
Bocsánat az iróniáért, de ez teljesen naiv óhaj, miközben a városok őrületes tempóban nőnek, esélytelen amit szeretnél.

Billy Hill 2023.03.30. 22:39:38

(Esetleg tudja valaki, hogy ez a "100 évre tervezték őket" mítosz mennyire helytálló? Van lakásom 1971-ben épült panelban, és "elvileg" már túl van élettartama felén. :-)

erol 2023.03.30. 22:40:58

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Jogos, a második világháború után, egyszerűen elfelejtették, hogy lehet szépen is építkezni és nem csak a haszon, a spórolás, a lopás, a letudás a lényeg, hanem, hogy itt emberek fognak élni és ami ijesztő, hogy ennek a "gondolkodásnak" nem látszik a vége, sajnos nem látszik, hogy valamikor még élhető, szép, stílusos, hangulatos házak, terek fognak épülni. Na jó, néha-néha vannak kivételek.

ZorróAszter 2023.03.30. 22:43:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A múltkor nem tudom milyen apropóból mutatott egy videot amin nejével voltak a fiuknál látogatóban gyalog. Lakóteleptől lakótelepig. Az egyáltalán nem tűnt vészesnek. Sőt.

ZorróAszter 2023.03.30. 23:00:27

Olyan ez mint a lélekvándorlás regressziós hipnózissal: mindenki fáraó, király, lovag, Connan-szerű harcos volt előző életében. Senki se jobbágy, rabszolga vagy postás.

Magyarországon a II. világháború előtt a körfolyosós 30 négyzetméteres szoba-konyha vécé és fürdőszoba nélkül majdhogynem elit helynek számított. Százezrek laktak körfolyosós 30 négyzetméteres szoba-konyhás lakásban.

És százezrek laktak nyomornegyedekben, barlanglakásban, pincelakásban, cselédsorhoz hasonló földszintes nyomortanyákon.

Még a hatvanas években is tízezrek laktak pincelakásokban.

A kedvencem a csepeli krumpliföldeken a krumpivermekben élő családok esete.

Több ezren laktak ilyenekben a 30-as években, 5-6-7 fős családok egy krumpliveremben. Parasztokból lett betanított munkások. A pap írt a kultuszminiszternek, hogy adjon pénzt templomra, mert anélkül ezek között felüti a fejét a bolsevizmus.

De aztán a parasztok kihívták a csenőröket, akik elkergettek mindenkit. De Isten nem ver bottal: a patkányok már odaszoktak, és felzabálták minden évben a leszedett krumplit.

Templom meg nem épült.

Ma már ismét tele vannak az erdők bókéfalvalvakkal.

Gery87 2023.03.31. 00:53:37

@erol:

Lehetséges:)
De én tényleg nem látom a nagyváros előnyeit a mai korban.
De azt azért látom hogy adott körülmények között mégis miért költözik az ember nagyvárosba.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.31. 12:13:39

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: az a baj, hogy inkább torz érzelmű embereket nevel az a környezet.

vasútihíd 2023.03.31. 16:28:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: félreértettél mert nem a mi kell hozzá volt a kérdésem hanem az hogy hogyan fog kinézni a kisember élete amikor már nem kénytelenek igy élni

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.31. 16:36:55

@vasútihíd:

Több szint van.

A legfelsőn fénylények vagyunk.

A legalsón egyszerűen csak éldegélünk, ahogy most, de alapszükségleteink biztorsítottak ingyenesen.

vasútihíd 2023.03.31. 17:03:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ahogy te is mondtad ez a parazita életmódot segíti mert marhaság a feltétel nélküli minimálbér a munka nélküli alapszükségletek biztosítása
bircahang.blog.hu/2023/03/01/segelyen

2023.03.31. 18:53:17

a 10 emeletes paneleket 4 emeletesre visszabontják, vagy max. ekkorára építik, akkor élhető kispolgári környezetet biztosít.

a képen látható az utolsó magyar szocialista lakótelep. és az első (és egyben utolsó) magyar szocialista lakópark.
i0.wp.com/hajdupress.hu/wp-content/uploads/2020/12/tocovolgy_zvp_9.jpg
ez a reformok eredménye. megszűnt a központi tervutasítás. és a hajdúsági állami építőipari vállalat házgyári elemekből építettek olcsó lakóparkot. bramac sátortetővel. így néz ki jelenleg, az építkezés után 35 évvel.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4901/211203tocovolgy_ksz_(10).jpg
ezekre mondom azt, hogy a refomszocializmus működött, legalább is debrecenben.

ZorróAszter 2023.03.31. 19:10:22

Már az ókori Rómában is volt legalább egy kilencemeletes bérház. A hat-hét emeletes meg egyáltalán nem volt ritkaság.

Ha nincsenek magas lakóházak, előjönnek a logisztikai és közlekedési rémálmok.

2023.03.31. 19:19:27

@ZorróAszter:
debrecenbe biztos nem kellenek 5 szintesnél magasabb házak.

éppen a magas házak jelentik a közlekedési problémákat. amíg a legtöbb lakótelepeken élő családban volt dolgozó felnőtt és iskolás gyerek volt addig a lakótelepeken nem lehetett megoldani a parkolást és a tömegközelekedést. túl sok ember van összezsúfolva egy helyre.

budapest szűk utcáihoz se nagyon lehet 5 szintesnél magasabb házakat építeni.

Gery87 2023.03.31. 20:26:59

@ZorróAszter:

Az egymás seggében élés ugyanúgy elhozza a problémákat:)

ZorróAszter 2023.04.01. 00:54:20

@cvsvrs:

"debrecenbe biztos nem kellenek 5 szintesnél magasabb házak."

Az majdhogynem matematikai kérdés, hogy hány százezer laklakosnál kezdődnek a logisztikai és közlekedési problémák. Szerintem olyan félmilliósnál kezdődnek.

"Az egymás seggében élés ugyanúgy elhozza a problémákat:)"

Én a 10. lakom. Alig találkozok valakivel. Tízből egyszer a liftben. Az utcán legfeljebb 20 embert látni ha szétnézek. Akik a VIII. kerületben laknak körfolyosós három emeletes házban, azok szerintem inkább érzik egymás seggében egymást. Meg akik mondjuk 100 négyzetméteres telken laknak 50 négyzetméteres házban.

Gery87 2023.04.01. 01:29:16

@ZorróAszter:

"Az majdhogynem matematikai kérdés, hogy hány százezer laklakosnál kezdődnek a logisztikai és közlekedési problémák. Szerintem olyan félmilliósnál kezdődnek."

Szerintem is, ezért is mondtam hogy én, ha rajtam múlna nem engednék ennél nagyobbra nőni egy várost.
létszám stop, nyugdíjasok kedvezményes kistelepülése stb.

Minden dísztópia arról szól hogy a jövőben gigapoliszok vannak és élhetetlen és igazuk is van.

2023.04.01. 08:47:51

@ZorróAszter:
az a kérdés hogy lehet (állami építőipari vállalatok) olcsó elemeiből, még éppen szerethető kispolgári lakókörnyezet kialakítani.

a kapitalista válasz az, hogy sehogy. mert nem kellenek állami építőipari vállalatok. úgy nincs olcsó lakás, hanem bérlakások vannak. növekvő albérlet árak. amit a fiatal házasok nem tudnak megfizetni úgy, hogy még gyermeket is vállaljanak. és ez így nem jó. és erre a problémára a kommunista válasz a szovjet típusú lakótelep. az megint nem jó.

debrecenben a reformszocialista elképzelés az volt, hogy a háév (hajdúsági állami építőipari vállalat) házgyári emeleiből és váév (veszprémi állami építőipari vállalat) bramac cserepeiből építettek lakóparkot. és ezek már nem olyan nagyon rosszak.

a képen fent a szocialista lakótelep, lent a 80-as évek végén épült szocialista lakópark.
i0.wp.com/hajdupress.hu/wp-content/uploads/2020/12/tocovolgy_zvp_9.jpg
csak erre az a válasz, hogy szocialista állami vállalatok termékeiből nem lehet szerthető környezetet kialakítani. miért ne lehetne? az egy olcsó, kispolgári környezet.

a fenti szovjet típusú lakótelepet vissza kellene bontani és lakóparkosítani. állami vállalatokkal. állami megrendelésre készül az állami csepép a fiatal házasoknak. ez eddig kommunizmus. de nincsenek betitlva a magánszektor. privát mérnöki irodák tervei alapján lehet rendelni. a szocialista lakóparkban működhetnek a maszekok. az állami építőipari válallat gyártja az egyen házgyári elemet, betongerendát, téglát, cserepet. csak erre az a válasz, hogy ez nem lehet. mert ez nem kapitalizmus.

maga meg azt mondja erre, hogy ez nem marxizmus. mert hogy a sok maszek majd kizsákmányolja az embereket. hiszen ezt hirdette meg marx. érdekes módon a kapitalizmus alapjával a magánbankokkal nem volt problémája. de nem azért, mert a magánbankárok pénzelték, a magánbankárok tették nagy gondolkodóvá, hanem mert valóban nagy gondolkodó volt. a feudális elnyomatás ellen nem elendő képivseleti demokrácia, a városok, vidék önállósága, sok kis közösségből szerveződő államalakulat, hanem világforradalom kell, proletárdiktatúra, a magánszektort teljes egészében betiltani. ez a marxizmus a gyakorlatban. és a leninizmus. a forradalmi terror. értem hogy van ellenforradalmi horthyfasiszta.

a megoldás a reformszocializmus. egyébként a náci építészet is nagyon hasonlít a komcsihoz. és amíg az egy emberléptékű, külvárosi, kispolgári megoldás addig még éppen elfogadható.

jónévez 2023.04.01. 18:45:13

"nem engednék ennél nagyobbra nőni egy várost.
létszám stop, nyugdíjasok kedvezményes kistelepülése stb."

Na, példáuk az ily hozzászólásaidból látszik, mekkora demokrata is vagy. Miközben nem múlik el nap, hogy ne döbrögízz (azt sem tudod, miről beszélsz akkor sem).
Lefittyenne az ajkad, ha mások döntenék el rólad, hogy te már létszámfölötti vagy. Biztosan döbrögiznél.

ZorróAszter 2023.04.01. 19:02:07

@Gery87:

A létszámstoppal nem értek egyet. Azt hiszem Budapesten volt egy időben.

Anélkül a lakosságszám meg növekszik.

De ha a kis falvakban is megvan minden, és jó a közlekedés is oda, ami esetleg nincs meg helyben, akkor a falvakból nem költöznének be az emberek a városokba.

ZorróAszter 2023.04.01. 19:04:40

@cvsvrs:

Megint olyan szavaimmal vitatkozik, amiket sosem mondtam. Sőt én régen se értettem egyet a rendszer túlzásaival.

De:

Az antikommunista propaganda egyik sarokpontja volt a lakótelepek támadása. Főleg mert 50 éve az emberek még emlékeztek arra, hogy milyen volt az 1945 előtti lakáshelyzet: a cselédsorok 30 négyzetméteres szoba-konyhákkal, ennek a városi proli megfelelői, a barlanglakások Budafokon, a pincelakások, vagy hogy Csepelen az újonan érkezett betanított munkások családostúl krumpliveremben laktak.

A kőrfolyosós szoba-konyhák vagy a Mária Valéria telep egyáltalán nem a legrosszabbak voltak.

Ehhez képest kellene nézni a ronda komcsi lakótelepeket, és nem a propagandának megfelelően az amerikai lakóparkokhoz viszonyítani.

Főleg hogy ma már ismét szépen gyarapodnak a kalyibafalvak az erdők mélyén.

jónévez 2023.04.01. 19:21:07

@ZorróAszter:
"A kőrfolyosós szoba-konyhák vagy a Mária Valéria telep egyáltalán nem a legrosszabbak voltak."

Olyasmiket állítottál sorba, amik valójában egymás ellentétei.
-A körfolyosós szoba-konyhák egy létező igényt (nem igénytelenséget) szolgáltak ki. Tudod: kereslet-kínálat. Abban a korban, amikor épültek erre nagyon nagy igény volt.
-A MáriaValéria eleve szükségtelep volt, ideiglenesnek szánt. Aztán csak romlott.

2023.04.01. 19:22:16

@ZorróAszter:
ezeket a 10 emeletes házakat vissza kellene bontani. és úgy adódik egy élhető kispolgári környezet. nem kevés pénzbe kerülne persze. debrecenben cca. 200 magas háztömb van. és vidéken kellene építkezni. 100 négyzetméteres házak 1000 négyzetméteres telkekkel.

ki kell hozzá generálni a pénzt az államnak. és el kell lehet kezdeni építeni. ez a szocializmus reformja. félig vissza kell bontani. félig visszaépíteni. mert hogy abban volt jó is, rossz is. ebből egy szétterülő agglomeráció adódik.

csak ilyet nem akar a fidesz. mert hogy állami építőipari vállalatokhoz államosítani kellene a nemzeti oligharchia bizniszeit. és ez megtörné az ázsianizmust. és a fidesz ellenes tábor se akar ilyesmit. mert abban a cél amerikanizálódás. és a nagyvárosokban a nagyfokú magánosítás.

jónévez 2023.04.01. 19:31:29

@cvsvrs:
Oké, értrm, hogy vissza kéne bontani. Ott le
sz a placc.
Aztán megint Fideszeznél, hogy nem támogatja meg a kispolgári építkezést elégge, csak azoknak adott másoknak igazi lehetőségez, akik alól elbontotta a panelházat -bezzeg a debreceni polgárvágyúak "csak" támogatott kölcsönre vágyhatnak, arra is csak akkor, ha van
-saját erő
-fedezet
-jövedelem.
Fúj.

2023.04.01. 19:39:28

@jónévez:
ennyi erővel a lakótelepekre is volt igény. a lakótelepi lakást igényelni kellett. és az emberek évekig várták a kiutalást. persze lehet mondani, hogy ne avatkozzon be az állam a lakáspiacba. kapjon filip százcsillió forint hitelt az eximbankból. abból megveszi újlipótvárost. hitelből. és majd törlesztenek a szolganépek. filip is építhetné cselédsort. vagy akárki. suttyó ingatlanosnak szinte akárki alkalmas. ki kell tömni pénzzel. bécsi bankház tömi ki pénzzel attól az még állami beavatkozás, csak nem a magyar állam részéről. ha az egyesült államok tömi ki pénzzel akkor is. new york állam is állam. nem a szabad piac, hanem állam az is.

2023.04.01. 19:52:49

@jónévez:
debrecenben 10 emeletes magásházból cca. 200 van. ebből lebontas 5-6 emeletet. emeletenként. ehhez közel 10 ezer lakást kellene lebontani és a betont újrahasznosítani. ez kb. azt jelentené, hogy debrecen az összes eu forrást erre a projektre szánja. egy 7+3 éves ciklusban.

a fidesz ilyenkor azt nézi, hogy ők ezen 0 munkával hogyan kereshetnének tíz vagy százmilliárdokat. sehogy. ehhez állami vállalatok kellenek. lehetnek magán tervezőirodák. maszek kisvállalkozók.

ez is adna annyi munkát, mint az akkumulátor gyár építés. ami széjjelbassza a környezetet. debrecenben van már elég gyár. ha valamit esetleg bezárnak, akkor lehet nyitni újat. még 4 akkumulátor gyár debrecenbe nem kell. a fideszben meg csak azt nézik, hogy a betonozás újra hány tíz, vagy száz millárd.

jónévez 2023.04.01. 19:56:35

@cvsvrs:
Nem kell kitömni az érzelmeiddel, akkor rájössz, -igen, igény volt rá. Az akkori kormány verte is a mellét, hogy mekkora igényt elégített ki, -azt elhallgatva, hogy ha ők nem lettek volna, hanem minden megy a normális medrében, akkor sokkal kisebb igény lett volna a panelra.
Így viszont ezek vannak, léteznek, és a Gvadányin nem tudsz kertes házat építeni, de mégcsak 4lakásos társasházat sem. Mert ott emberek laknak, és a lakásuk akkor is érték, ha neked nem az.
De Debrecenben a Csapó utcán is vannak borzalmas nagy panelsorok, tiszta végeláthatatlan. -hová költözteted az embereket belőlük, ha visszabontod?
Nem olyan egyszerűek ezek a dolgok, mint a kommentelés.

ZorróAszter 2023.04.01. 20:16:05

@jónévez:

"Olyasmiket állítottál sorba, amik valójában egymás ellentétei."

Én a komcsi lakótelepeket állítottam szembe az 1945 előtti lakhatási viszonyokkal. És az állításom az volt, hogy milliók laktak 1945 előtt 30 négyzetméteres földszintes cselédsori lakásokban, ezeknek megfelelő városi prolitelepeken, körfolyosós szoba-konyhákban, pincelakásokban, budafoki barlanglakásokban.

Sőt egy időben vagy visszatérően a csepeli krumpliföldeken krumplivermekben.

Ehhez képest milyen sikeres volt a komcsi-lakótelep-ellenes propaganda. Ma is sujkolják, holott hol van már kommunizmus? De a beidegződés nagy úr.

ZorróAszter 2023.04.01. 20:39:19

@cvsvrs:

Ötletelni lehet, de nincs végiggondolva, hogy így mekkora területet igényelne mondjuk egy kispesti 10 emeletes 10 lépcsőházas szalagházban lakó 900 ember.

És milyen logisztikai és küzlekedési problémák jönnének elő az Ön megoldásánál ha ezek a lakótelepek megszünnének.

Sőt elfelejti azt is, hogy vannak akik pont itt szeretnek élni. Vannak előnyei.

Én tizből egszer találkozom valakivel a liftben. Az utcán körülnézek és látok max 20 embert össze-vissza, úgyhogy nem igaz, hogy én zsúfoltságot éreznék itt.

Egyéb előnyök is vannak. Egy kilométeres körzetben van minden, gyalog max. 10 percre. Minden áruház láncból legalább egy. Tizenöt percre van a Köki, másik irányban tizenöt percre gyalog a Euroshop. Mindenkinek van egy perces közelben egy kis vegyesbolt, mert eltartják őket ilyen népsűrűség mellett az emberek Spar, Aldi, Lidl és egyebek mellett is.

Emelett egész nap síri csönd van.

És végül hozzánk hasonló fazonok laknak itt: munkások, alkalmazottak, tanárok, mérnökök, stb.

Se nem lumpenprolik, se nem a saját népük kifosztásából élő hazaárulók, hanem maga a nép.

jónévez 2023.04.01. 20:45:49

Oké, de hát azzal indokolsz:
"városi prolitelepeken, körfolyosós szoba-konyhákban" -pedig erre mondtam, hogy igény szerint épültek. (Attól igaz, hogy manapság már nem felelnek meg)
És most a
"barlanglakásokban. Sőt egy időben vagy visszatérően a csepeli krumpliföldeken krumplivermekben."
állítod egy sorba.
Nem, nem ugyanaz.
A panelpropagandában igazad van, jobb lenne, ha kevesebb kellett volna belőlük. És ha nem hajbókolnának emberek, hogy azt kapták. Szerezhettek volna jobbat, ha normális élet van.
De ma már ez van, ez a lakás (lakások egy része), mivel a helyükre nehéz lenne mást tenni, ahol ugyanannyi ember elférne -hát még forgalmi értékkel is bír.
Attól még komcsi-lakótelep, kényszermegoldás. Nagyon nehéz lesz kikeveredni belőle, a fentebbiek miatt.

jónévez 2023.04.01. 20:50:32

@ZorróAszter:
"Se nem lumpenprolik, se nem a saját népük kifosztásából élő hazaárulók, hanem maga a nép."
Tulajdonképp ugyanoda lukadunk ki. Ugyanúgy a körfolyosós, komfortnélküliben is maga a nép lakott. A kor igényei, és a saját fizetőképessége együtt figyelembevéve.
A MáriaValária, meg a krumpligödör nem ugyana kategória, és arra tényleg a komcsik hivatkoztak.

Gery87 2023.04.01. 20:54:37

@ZorróAszter:

Nyilván úgy nem lehet korlátozni valamit hogy nem adottak az alternatívák.

ZorróAszter 2023.04.01. 21:19:31

@jónévez:

A lakótelepi lakások ma is a legkényelmesebb és legjobb minőségű lakások között vannak. Csak az antikommunista propaganda démonizálta ezeket. És csak a propagandaszinten, ugyanis akik itt laknak, azok szeretnek itt lakni. Aki akar az könnyen elmehet, hiszen itt egy 57 négyzetméteres lakás kb. 30 millió. Abból lehet máshol is lakást vagy még házat is venni.

Valójában a propagandához el kell felejteni azt, hogy mikben laktak emberek millió 1945 előtt és azután is.

Csak a hatvanas években költöztették ki az embereket a pincékből mert még a hatvanas években is tizezrek laktak pincelakásokban is.

Nem a kommunisták csinálták ezeket a pincelakásokat se. Ők szabadították ki onnan az embereket olyan ütemben ahogy bírták.

jónévez 2023.04.01. 21:19:47

@Gery87
Főleg akkor, ha nem is mindenki kívánja az alternatívát.
Nem véletlen említettem a Gvadányit, laktam ott. Huszonévesen tök jó volt -bár néhe meggyanúsítottak görkorcsolyázással (szerintem a görgős ágy kihúzásából eredhetett, csakhát én lusta ember vagyok. Talán ha hetente húztam ki-toltam össze. Mások lehettek, csak én voltam az új ;) )
Mindenesetre -nehéz kiköltöztetni bárkit, még azt sem könnyű, aki könnyű pénzt sem akar. Egyszerűen -ő ott él.

jónévez 2023.04.01. 21:22:02

@ZorróAszter:
Persze, nem is okvetlen rosszak, egyetértünk ebben. Az is csak egy kor szellemében jött létre -a baj csak az, hogy (szerencsésebb laposztáskor) jobb is lehetett volna.
Az ellentéteiddel vitáztam.

jónévez 2023.04.01. 21:26:37

@ZorróAszter:
"Nem a kommunisták csinálták ezeket a pincelakásokat se. Ők szabadították ki onnan az embereket olyan ütemben ahogy bírták."
A második mondat nem igaz. Nem szabadítottak ki senkit. Sőt, azt tették, hogy tilos volt róluk beszélni.
Az első mondathoz pedig annyit: az ellenfeleiket (akiket nem lógattak fel) a börtön után ilyen pincelakásokba kényszerítették. Mint priuszos bűnözőket.

ZorróAszter 2023.04.01. 21:29:03

@Gery87:

Nekem az adminisztratív korlátozás nem tetszik.

Az alternatíva meg az, hogy az embereket ne kifejezetten kényszerítsék a városba akkor is ha nem akarnának városban élni csak azért, mert nincsenek meg a város szolgáltatásai vvidéken.

Tehát az állam költsön arra, hogy az áram, a víz, gáz, közlekedés ne legyen drágább mint a városban, és minden városi szolgáltatás legyen elérhető falun is.

Ne szüntessék meg a postát, a kisboltot, a mozit, a kocsmát csak azért, mert nem jut el hozzájuk a városi vállalkozásokhoz eljutó pénzbeni vagy nem pénzbeni támogatások, hanem kifejezetten erre a célra célzottan adjon pénzt, támogatást az állam.

Baromságokra ennek az össz többletforrásnak a sokszorosát szórja ki. Ez viszont össztársadalmi érdek lenne.

A lényeg: ha a falun, kisvárosban is elérhető minden, akkor nincs a kényszer a városba költözésre.

2023.04.01. 21:35:34

@jónévez:
a tócóskertet a tócóvölgy mögé lehet költöztetni. az újkertet a vezér úti lakótelep mellé. a vénkertet a köntösgát mellé. vagy a városkörnyéki földekre. ahogyan kiépült józsa úgy kiépülhet macs, halép, vagy pac. debrecenben nem lenne gond a várost széthúzni. akkor ha a fidesz nem baszná szét környezetet.

ZorróAszter 2023.04.01. 21:43:48

@jónévez:

Az nem igaz, hogy nem szabadították ki az embereket, mert ezek folyamatosan szűntek meg. A korabeli sajtó meg tele volt azzal, hogy kinek mi a feladata, hogy például a cselédsorokat a téeszek próbálják önerőből felszámolni, hogy mindenhol mérjék fel a legszörnyűbb egyedi eseteket, mert lehet hogy egy adott pincalakás jobb mint egy rozoga putri.

A korabeli sajtó hozzáférhető az arcanum.hu -n.

"Az első mondathoz pedig annyit: az ellenfeleiket (akiket nem lógattak fel) a börtön után ilyen pincelakásokba kényszerítették. Mint priuszos bűnözőket."

Nézze meg a Pócspetri című dokumentumfilmet: egyik áldozat magyarázza a helyszínt: "Ja és itt arra volt még a cselédsor. Ja az már nincs meg."

Vagy 56-osoknak adtak ingyen lakásokat valmilyen volt szovjet tiszti lakótelepen. Arról nem lehet ma írni, hogy volt hogy a rendőrség naponta kétszer ment ki. Részegek verekedtek, meglopták egymást, betörtek, stb.

2023.04.01. 21:46:31

@jónévez:
nem a gvadányi, kardos albert, laktanya, vagy thomas mann, mikszáth kálmán, stb utcákkal van a probléma. ahol 4 emeletes társasházak vannak. olyanokká kellene visszabontani a 10-14 emeletes újkertet, vénkertet. a tócóskertet tócóvölgyhoz hasonlóvá alakítani. a dobozi lakótelep, csapó, darabos, bethlen utcai tízemeles háztömböket visszabontani.

jónévez 2023.04.01. 22:34:48

@cvsvrs:
"nem a gvadányi, .... ahol 4 emeletes társasházak vannak"
Nem azok vannak, 10emeletesek. Azt szeretnéd elbontani. Nem tudom, hogyan, mit adsz az ottlakóknak.

" tócóskertet a tócóvölgy mögé lehet költöztetni. az újkertet a vezér úti lakótelep mellé. a vénkertet a köntösgát mellé. vagy a városkörnyéki földekre"
Aztán miért nem magad telepíted ki valahová? Mert azt ne mondd, hogy megkérdeztél bárkit, hogy szeretnének-e kitelepülni.
Fideszezelbitt, de valójában te kívánsz "szétbeszni" (te szavaid) mindent. Amíg jól pofán nem basznak, -azok, akiket kitelepíteni akarsz.
Mondtam már, nem oly egyszerű ez, mint kommentelni.

jónévez 2023.04.01. 22:36:11

@ZorróAszter:
A korabeli sajtó tele van a korabeli propagandával.

Gery87 2023.04.02. 02:45:01

@ZorróAszter:

Állami lakásépítés kell, infrastruktúrával.
Persze nem egy adott helyen, tömegével.
Nyilván az olcsóbb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.02. 06:39:16

@ZorróAszter:

A kommunizmus éppenhogy adminisztratív korlát volt, hogy ne mehgessen mindenki Szófiába.

S mégis mentek, trükökkel el lehetett intézni.

Mert annyira központosított volt minden, hogy aki kicsit jobb életet akart, az kénytelen volt oda menni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.02. 06:51:24

@ZorróAszter:

Nyilvánvalóan pozitívum volt a komcsi lakótelepek létrehozása.

BG-ban se maga a létrehozás a baj, hanem annak módjal Mo-on ez a dolog sokkal egészségesebben ment, nem megalomán módon.

ZorróAszter 2023.04.02. 08:18:32

@jónévez:

Mintha ma nem lenne.

De kiolvashatók belőlük azok a szakkérdések, amikkel foglalkoznak. Például hogy ne kategóriákban gondolkozzanak, mert esetleg egy konkrét putrivagy cselédsori lakás lehet sokkal rosszabb mint egy konkrétan jobb pincelakás, tehát igyekezzenek megtalálni és felszámolni a ténylegesen legrosszabb lakásokat.

Vagy hogyan lehet támogatni a TSZ-eket a cselédsorok felszámolásában.

Egyébként a Kádár-kockákat is támadják de nem annyira mint a komcsi-lakótelepeket.

ZorróAszter 2023.04.02. 15:27:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem tudom. Nekem a bolgárok se tűntek vészesnek amiket mutatott de lehet hogy nem ezekre gondol.

Sokan elfelejtik, hogy volt egy elképzelés a modernitásról és a modernitás esztétikájáról, amibe akkoriban belefértek az egyforma sorházak.

Ugyanaz mint a bauhauz stílussal. Nekem valamiért nem tetszik, de magam se tudom miért.

Vagy ott van a komcsi Brazília. Az se tetszik. Miféle baramság egy repülőgép alakú város?

ZorróAszter 2023.04.02. 15:32:47

Ja még! Nekem például a német parkok se tetszenek. A német parkok olyanok, mintha a lexikoncikket illusztrálnák, milyennek kell lenni egy parknak, és eltérés nulla. Kreatívitás nulla.

Aztán ott vannak a francia parkok. Mindegyik más. Mindegyikben van valami különlegesség, akár vicces it. Egy műdomb, valami furi hülye szobor, szóval lehet hogy hülye ötled de legalább egyéni.

jónévez 2023.04.03. 00:52:19

@cvsvrs:
Látod, itt a baj. Ha én azt írom neked, hogy a Gvadányin a tízemeletes lakótelepet nem tudod igazságosan elbontani, te akkor is csak Debrecenben gondolkozol. Mert el sem tudod képzelni, hogy más városok is léteznek. Hát mondok neked csodát: arról a Gvadányiról beszéltem, ahol van tízemeletes. Sőt, olyat is mondok: nem Debrecen a világ közepe. Meghökkentő, ugye. Pedig így van

jónévez 2023.04.03. 02:02:41

@ZorróAszter:
"Kádár-kockákat is támadják"
Kádár-kocka? Nevetség.
Nem Kádártalálta ki, mégcsak nem is az ő nevével jelzett kor, sokkal régebbi építésmód. Akár Horthy-kockának is hívhatnánk, de nem szeretnek atra hivatkozni, hogy akkor lett divat ez az egyszerűsített építésmód.
Nem is a Kádárék ösztönözték az építkezéseket, inkább csak akkoriban vált kevésbé bűnös dologgá az önállóan új ház építése. Az inkább csak hátrány, hogy nem is nagyon volt szabad kilógni a sorból, ezért az egyenházak. Rohadtul nem kaptál építési engedélyt más stílusra (mondjuk, ma is erősen meg kell indokolni, hogy miért is rontod az utca kialakult stílusát). Van is némileg benne valami -csakhát unalmas egyenházsorok a végeredmény.
Az volt euekben a hirtelenül létrehozott kockákban a hátrány, mint az egész Kádárizmus-hazugságban. Utólag lehet vele kérkedni, hogy kinőttek -de úgy kaptak lakhatasi engedélyt, mint a Kádár-prolizmus valósága volt. Éppcsak a villanyvezeték érte el, de sem vízvezeték, (az jó esetben 5, de nálunk 10 év múlva), sem úturkolat, -egyáltalán semmit nem biztosított az az úgynevezet "Kádár-korszak", csak ELTŰRTE, hogy építettél.
De tényleg jobb volt, már maga az érzés is, hogy saját. De akkoriban mindenki tudta, hogy nem Kádárnak köszönheti, sőt. Azt már csak azok hazudják, akik szeretik a Kádár-nosztalgiát.

ZorróAszter 2023.04.03. 07:06:58

@jónévez:

Ez nem így volt. A néhány típus építési tervrajza ingyenes volt. Nem kellett külön engedélyeztetni a tervet. Ezek ma is tetemes tételek egy ház árában.

Aztán lehetett rá kapni kedvezményes kamatú OTP kölcsönt.

És lehetett építení a rokonok, barátok segítségével. Holott ezt akkor ugyanúgy meg lehetett volna tiltani, mint ahogy ma meg van tiltva.

Szóval az állam igenis biztosította a feltételeket ehhez is amennyire módjában állt.

Tehát nem csak eltűrte, hanem ezekkel elő is segítette.

gigabursch 2023.04.04. 13:35:28

@erol:
S ezt a módszerváltás óta már meg sem kísérlik,
Azóta az építészet a gyalázat szintjén mozog.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása