magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Vallásháború

Az egyik ateista rögeszme szerint a vallás a háborúk legfőbb oka.

Persze háborús statisztikát nehéz csinálni. Az adatok sose pontosak.

De több forrást nézve, a 12 leghalálosabb háború az emberi történelem során ez, halálossági sorrendben, ahol nem teljesen világos mi volt, tettem egy kis megjegyzést:

  • II. világháború (1939-1945),
  • I. világháború (1914-1918),
  • Tajping felkelés (1850-1864) - Kínán belüli polgárháború, felkelés az uralkodó Qing (Csing) dinasztia és annak nyugati támogatói ellen,
  • An Lusan felkelése (755-763) - Kínán belüli polgárháború,
  • 2. kínai-japán háború (1937-1945),
  • Bangladesi háború (1971),
  • Orosz polgárháború (1917-1922),
  • Koreai háború (1950-1953),
  • Dungan felkelés (1862-1877) - ez az egyetlen a listából, ahol tényleg volt erős vallási elem,
  • Nigériai polgárháború (1967-1970),
  • Kínai polgárháború (1927-1949),
  • Napoleoni háborúk (1799-1815).

A legnagyobb valóban vallási alapú háború, a Harmincéves háború (1618-1648) nem fért rá a tizenkettes listára - bár kicsivel maradt csak le, ebben a háborúban kb. 400 ezer az éves átlag áldozatszám. S még a Harmicéves háború is átment lassan tisztán geopolitikai viszállyá: az eredetileg katolikus-protestáns vallásháború úgy ért véget, hogy katolikusok harcoltak katolikusok ellen, protestánsok meg protestánsok ellen, tisztán nemzeti alapon.

A listán említett Dungan felkelés az egyetlen, ahol tényleg vallási volt az alap, de ez is inkább etnikainak tekinthető. A Kína nyugati részén élő muszlim lakosság, akik azonban a kínaitól önálló etnikumot alkotnak, lázadt fel.

Kínában a muszlim lakosság kb. 45 %-a ujgur, 45 %-a huj, s 10 % mindenki más. Ezek közül a hujok érdekes eset, ők kínai származásúak, kínai anyanyelvűek, de az iszlám miatt nem tekintik se ők magukat, se őket a többiek kínaiaknak, ma is hivatalosan elismert kisebbségnek számítanak. Kicsit olyan, mint a balkáni szláv nyelvű muszlimok esete, a vallás etnizálódott náluk.

Szóval a Dungan felkelés a Kínában élő muszlimok nagy részének felkelése volt a központi hatalom ellen. Külföldi segítséggel, az angolok a felkelőket támogatták, míg az oroszok a kínai császárt. Mert angolk érdeke volt kína szétesése, míg orosz érdek volt az angol kudarc a térségben. Oroszország be is avatkozott katonailag, Kína területének egy részét magához csatolta, aztán a kínai központi hatalom győzelme után a területet visszadta Kínának 1881-ben. Máig ez az 1881-es megállapodás szerint van a mai immár kazah-kínai határ a Balhas-tó környékén.

Tudom persze mi lesz az ellenvetés: nem hasonlíthatóak összes az egyes korok, lásd a II. vh. ideján 600 millió volt Európa lakossága, míg a Harmincéves háború során ennek az ötöde. Ha lenne ilyen korrekció, akkor persze felkerüne a Harmincéves háború a listára, kb. a 7.-8. helyre.

De a mondanivalón ez nem változtatna. А lényeg: az emberiség történelmének háborúi jellemzően egyáltalán nem vallási okúak, s még ha van is vallási elem, az nem kizárólagos.

137 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6918104302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapi2021 2023.04.28. 12:11:17

@cvsvrs: "de hogy a termelő erőknek ehhez mi köze van az számolmra rejtély."

A termelőerők termelik a fegyvereket!

Tapi2021 2023.04.28. 12:14:58

@cvsvrs: "csak ez a másik felett állás logikailag sehogy se következik. nincs olyan logika, amiben létezne ez az "über" kvantor."

Ez a náci logika! Boldi ezt képviseli vehemensen. Ő übermensch! Ahogy mindenki, aki sikeresebb, gazdagabb - éppen, ez idő tájt -, mint mások.
Ha több pénze van, jobban is él, tehát ez igazolja, hogy jobb ember, okosabb, és felsőbbrendűbb, mint mások.

Az okok mellékesek.

Tapi2021 2023.04.28. 12:19:33

@ZorróAszter: Marx valóban ügyesen felfedezte, hogy ahol fejlődés van, ott jobb eszközöket gyártanak, ettől jobban élnek, még jobban fejlődnek, és még jobb eszközöket gyártanak, amitől még jobban fejlődnek, és még jobb eszközöket gyártanak, amitől...

Vagyis felfedezte, a fejlődést!!! Hogy az ember tanul, kísérletezik, alkot és ezzel többre jut!

Komoly felfedezés! Marxon kívül ezt senki más nem fedezte fel és írta le!

2023.04.28. 12:20:03

"Tenéked azért dicsőséges Isten! még is dicsőség eddig való megtartásodért.

Ki támasztasz hadakat és ismét leszállítod azokat, a pogányok felrohantának, az országok megindultának, de mihelyen szót adál, ottan megcsendesedék a' föld.

Tenéked ismét Istennek nyomorúság alatt nyögő népe vigasztalás. Isten a te oltalmad, erősséged, és igen alkalmatos segítséged a nagy nyomorúságokban, az ő vizeinek folyási megvidámítják az Istennek várasát és a felséges Istennek lakóhelyét.

Tenéked pedig, ki még ez egy úttal ezen mások nyomorúságában nem őgyéledtél, nagy példa meggondolhadd: Ha valamely sok gyermekű atya egyet a többi szeme láttára vétkéért megsanyargat, kétség nélkül nem javalja, ha a többi azt semminek vélvén, rajta örvendezve kacagnák, el sem is hallgatja, mivel nem azért sanyargatta, hogy azzal csúfolódnának, hanem, hogy mind az s mind a többi azzal jobbulnának. Ezekrűl legyen elég.

Dicsőség Istennek, békesség és jóakarat az embereknek.

Ámen."

ez 17. századi keresztyén prédikáció. például ezt a szöveget foglalkozására nézve egy szűcs írta. ehhez képest marx azt mondta, hogy világforradalom kel (debrecenben is), mert hogy a munkások el vannak nyomva. ez a szúcs később főbíró lett. debrecenben 1404 óta lehetett jobbágyból főbíró.

Tapi2021 2023.04.28. 12:28:15

@ZorróAszter: "A kérdés úgy merül fel, a papok miért nem prédikálták azt az olasz fronton harcoló magyaroknak, hogy ne öld meg a másik római katolikus fiatalembert. Ha megparancsolják, hogy lőjj, akkor célozz melé és ne öld meg."

Jézus többször beszélt római katonákkal, ismert pl. egy századossal való találkozása, akiknek meggyógyította a lányát.
SOSEM tanította vagy kérte, hogy szereljenek le ne legyenek katonák!

Ahogy Birca már írta, a katona nem a maga ura, hanem az állam eszköze. Nem magától harcol és öl, hanem az államért. Tehát nincsen benne személyes harag vagy bűnös célzat, ami miatt ez a személyes bűne lenne.
Ahol már személyessé válik, az a csatán kívüli viselkedése. Pl. a bánás a hadifoglyokkal, civilekkel.

Jézus nem kért lehetetlent. Hogy pl. egy nép vagy egy ember ne védje magát, ha megtámadják. Ami akár az ellenség megölésével is járhat.
Ezt ahogy lehet, el kell kerülni. De, ha nem, akkor jogos a fegyveres védekezés is.

Az állam parancsát pedig be kell tartani. Megadni a császárnak/államnak, ami az államé.

2023.04.28. 12:36:23

@Tapi2021:
csak maga a fegyver nem-termelő erő.

Tapi2021 2023.04.28. 12:42:10

@cvsvrs: Ez attól függ, mit akarnak termelni?

Ha pl. sok-sok hullát, akkor nagyon is alkalmas eszközök a termelésre! Lásd Ukrajnát!

Küldik a sok hullatermelő eszközt, hogy még több hullát állítsanak elő velük, hiszen erre valók. És ebből van az eszköztermelőknek most végtelen hasznuk!

A végén pedig valakiknek komoly "extraprofitja" is lesz ebből a termelésből.
Ahol pedig termelés van, ott normális, hogy sok alapanyag: vas, acél, vegyszerek, emberek... elfogy!
Ez az üzlet része!

2023.04.28. 12:55:32

@ZorróAszter:
marixsta terminológiában a háborút a termelő és nem-termelő erők egyenlőtlen fejlődésének következménye. az oszmánok invesztálhattak a termelő erők fejlesztésébe is invesztálhattak volna. hogy fejlesszék kis ázsiát. csak inkább megindultak a balkán irányába.

és miután leigázták egyiptomot, szíriát és kiszorították perzsákat is a szultáni haderővel megtámadták a magyar királyságot. de ennek termelő erőkhöz közvetlen nem sok köze van. amiben fejlettebbek voltak. azok a nem-termelő erők. a fegyverek. és az, hogy el tudták látni élelemmel a hadsereget. ahhoz a nem termelő erők fejlettsége kellett. logisztiakai szolgálatásokban kiválóak voltak. csak azért vertek hidakat, hogy elhitessék az ellenséggel, hogy az lesz a fő csapásirány. kiválóak voltak hírszerzésben. egy keresztény államalakulat mindenféle embert befogadott. az oszmán birodalom központjába nehezebb volt ilyenformán beépülni.

2023.04.28. 13:05:24

@Tapi2021:
az ölés ugyebár nem termelés. van követkeménye csak az nem termék, vagy termény. hanem hulla.

Boldeone2 2023.04.28. 13:27:24

@Tapi2021: Ő háborút sem akart, csak elhajtották a diplomáciai próbálkozásaikat. Többek között.
Maradjunk a tényeknél.

- Maradjunk a tényeknél! Ő maga mondta : az Orosz Birodalom visszaállítása a cél, évek óta készült a háborúra, csak DIKTÁTUMOK voltak orosz részről: " Vonuljon ki a NATO Közép - Európából" stb

Fogalmad nincs az orosz politikáról!

Ha a nyugat nem száll be, ma már régen VÉGE LENNE! (Vagy, ha nem szarják le a jogos orosz kéréseket, figyelmeztetéseket, nem is lenne.)"

- Minek lenne vége ? Ukrajnának , meg az európai biztonságnak ember, nincsenek jogos orosz kérések!!!!!

A nyugat húzza el és eszkalálja folyamatosan, egyre több és erősebb fegyverek szállításával a háborút!
Ez a tény."

- A lófaszt eszkalálja! Putyin háborúzik, eszkalálja a konfliktust , a nyugat csak segíti az agresszor áldozatát!

Te nem lehetsz hívő, keresztény ember, a mérhetetlen putyi aljasság pártján!

Ezzel a kisebb vagy a nagyobb háborút szolgálják? A békét vagy a még több háborút, még több veszteséget, még több erre elbaszott pénzt???"

- Fogd már fel ember: semmi esély a békére, ahogy Hitlerrel sem volt rá az esély! Miden nyugati állam célja, hogy az ruszki diktatúra, a hadiállam, Putyin elbukjon

Akkor lehet béke, ha az orosz orkok hazatakarodnak a saját országukba. Ez az erkölcsileg helyes állaspont

Boldeone2 2023.04.28. 13:50:45

Megérkezett Ferenc pápa és a kormány - sajnos - ezt a látogatást is csak a saját, hazug narratíváinak erősítésére próbál felhasználni
Úgy kellett már nekik ez a rezsim legitimációs látogatás, mint egy falat kenyér....

Lehet itt szép szavakat mondani, kinyilatkoztatni, hogy békét akarunk, mindenki - kivéve Putyinéket - azt akar, csakhogy nincs realitása

Itt egy állam , egy atomhatalom háborúzik egy kisebb állam ellen, amely csak védekezik az agresszorral szemben, vagyis nem az a helyes erkölcsileg , hogy nem segítjük az áldozatot a védekezésben, hanem pont az ellenkezője

Egy lehetséges élethelyzet : egy erősebb ember megtámad valakit az utcán, meg akarja ölni, ki akarja rabolni - onnantól kezdve megszületik a bűn, amit meg kell akadályozni, majd meg kell torolni
Ez az emberi társadalom alapja, erre van az állam, a törvény az erőszakszervezet kitalálva. Ugyanaz globális szinten is igaz kellene hogy legyen: a bűnt meg kell állítani

Éppen ezért nem lehet passzív szemlélője az ember az agressziónak, a háború folytatasának, hanem beavatkozik, minden lehetséges eszközzel, hogy azt megállítsa

Wildhunt 2023.04.28. 13:53:23

@ZorróAszter: hamisítasz. Feltételezed, hogy ha nincs inkvizíció, ez nem történik meg. Az inkvizíció a kínzás és gyilkolás csökkentésére jött létre. Plusz szeretném azt is látni, hány embert öltek és kínoztak meg a szocialisták /liberálisok(CIA, pld ). Egy jobb hónap alatt összehozták a rettenetes 35000-et.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.28. 13:54:15

@Boldeone2:

A főeretnek éppen végigokádja Budapestet. Szégyen, hogy megteheti ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.28. 13:57:31

@ZorróAszter:

Az inkvizíció szerepe pozitív.

A korábbi teljes jogbizonytalansáég helyére kidolgozott eljárásokat hozott.

Kevesen tudják, a római jog csak a polgári jogban volt magas szintű, a büntetőjogban őskori szintet képviselt,

Nyugaton a katolikus inkvizíció terentette meg a magasszintű büntetőjogot, máig ez a büntetőjog alapja, eleve így is hívják máig: inkvizitórikus büntetőjog.

ZorróAszter 2023.04.28. 15:30:44

@Tapi2021:

"A saját országuk, népük seregét, és céljait. Azt igen. Ez akkor nem jelentett többet, mint a saját bokszolónknak szurkolni a külföldivel szemben."

Ezt nem értem. Azzal szembehelyezve amit írtam meg méginkább nem értem.

"Az áldás a halálba menőknek szólt, akik - akkori felfogás szerint - a HAZÁÉRT indultak a csatába, halálba. A fegyverek pedig a HAZA védelmének eszközei voltak."

Kifejezetten a fegyvereket áldották meg minden sallang nélkül. Az egyház gondosan titkolja hogy a teológia szerint a fegyvereket Azazél, vagyis a Sátán adta az emberek kezébe.

Azon kívül az egyház mindkét oldalon ott állt az állam mellett. Miközben az egymást gyilkoló katonák akár át is mehettek volna a szemközti falu templomába gyónni, vagy adott esetben az olasz tábori pap adta fel az érvényes utolsó kenetet a magyar katolikus katonának.

Itt látszik amit a gumicsont technikával kapcsolatosan mondtam: itt van ön, és szemlátomást elhomályosított tekintettel természetesnek mondja hogy mondjuk egy 20 éves katolikus magyar és egy 20 éves katolikus olasz egymást belezi egy lövészárokban bajonettel.

"Érdekesség"

Kereszterháborúnak nevezték a nácik a Szovjetunió elleni háborút, a Szövetségesek a nácik elleni háborút, az Irak elleni háborút, az Iszlám Állam elleni háborút, ...

"A keresztesháborúk OKA"

Ha belemegyünk, sokkal rondább dolgok derülnek ki mindkét oldalon. Például hogy évszázadokig azt hallottuk, hogy Omár kalifa az Alexandriai Könyvtár könyveivel fűtötte a fürdőket. Ma meg egyre valószínűbbnek látszik, hogy a keresztények pusztították el a könyvek legnagyobb részét.

Vagy hogy a keresztesek nemcsak muzulmánokat és zsidókat öltek meg és fosztottak ki, hanem keresztényeket is.

niemehrov 2023.04.28. 15:38:21

@Wildhunt: pontosan mikor is nyírtak ki a libsik 35e/hét emberkét?

ZorróAszter 2023.04.28. 15:38:42

@Tapi2021:

"Vagyis felfedezte, a fejlődést!!! Hogy az ember tanul, kísérletezik, alkot és ezzel többre jut!
Komoly felfedezés! Marxon kívül ezt senki más nem fedezte fel és írta le!"

Maga se Marxot nem ismeri, se a Marx előtti filozófiát - gazdaságfilozófiát, történelemfilozófiát.

Marx előtt ugyanis a történelmet magyarázták az istenek vagy Isten kifürkészhetetlen akaratának, a vakvéletlenek sorozatának, a nagy emberek ötleteinek és tetteinek.

Vagyis ha megnézné, látná, hogy Marx történelemelmélete valóban újdonság volt. Sőt mára elfogadott, persze elhalgatva hogy eredetileg Marxtól származik. Vagy néha nem is hallgatják el.

niemehrov 2023.04.28. 15:41:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a pápát demens vénembernek nevező bájerzsóti már tövig benyalt neki. Nálad mikor várható ilyen vicces pálfordulás?

ZorróAszter 2023.04.28. 15:54:32

@Wildhunt:

"hamisítasz. Feltételezed, hogy ha nincs inkvizíció, ez nem történik meg."

Jellemző ahogy maga emberek százezreinek élve elégetését kezeli.

2023.04.28. 15:56:38

@ZorróAszter:
csakhogy a jelenkori modern történetítás is azt vallja, hogy a történelem végső okát nem ismerjük, nem ismerhetjük meg. mert korlátozottak az információink.

ZorróAszter 2023.04.28. 16:11:53

@cvsvrs:

"marixsta terminológiában a háborút a termelő és nem-termelő erők egyenlőtlen fejlődésének következménye. az oszmánok invesztálhattak a termelő erők fejlesztésébe is invesztálhattak volna. hogy fejlesszék kis ázsiát. csak inkább megindultak a balkán irányába."

A "nem-termelő erők" nem marxista terminus. Mivel a marxizmus főleg a gazdasággal foglalkozik, így valójában nem okoz zavart, hogy a fegyvereket is mellesleg eszközöknek tekinti, illetve hogy a bonyulultabbakat meg gépeknek, és hogy a hadtudomány is része a termelőerőknek, holott ezekkel ölnek és rombolnak.

A marxisták tudják, hogy miről van szó. Nem cinizmusból nem tiltakoznak ellene.

------------------------------------------

Az Oszmán Birodalom terjeszkedése szimpla gyarmatosítás. A fejlettségi szintjét nem marxista történészek is bőven feldolgozták. Ez az időszak Nyugat-Európában is a korai kapitalizmus korszaka. Vagyis már van kereskedelmi és banktőke, de még alig van ipari tőke, gépipar meg jószerivel nincs is.

Ebbe a képbe kellene beilleszteni az Oszmán birodalom gazdaságát, beleértve a fegyverzet és a hadtudomány fejlettségét. És nem abba a propagandisztikus képbe, amit az európai és a magyar propagandisták sugallnak a törökökről.

És nem úgy szemlélné évszázadokkal az események után is a dolgokat, hogy "Aki magyar velünk van! Csukd be szemed nyist ki szád!"

ZorróAszter 2023.04.28. 16:16:31

@Tapi2021:

"Az állam parancsát pedig be kell tartani. Megadni a császárnak/államnak, ami az államé."

Amikor Jézus ezt mondta, akkor az állam nem volt összefonódva a katolikus egyházzal hanem pogány volt.

És jézus se mondta hogy "Ölj!"

ZorróAszter 2023.04.28. 16:22:37

@cvsvrs:

"csakhogy a jelenkori modern történetítás is azt vallja, hogy a történelem végső okát nem ismerjük, nem ismerhetjük meg. mert korlátozottak az információink."

A marxizmus azt állítja, hogy a legmeghatározóbb okot feltárta. Amit nem lehet tudni, hogy mondjuk a német nagytőke mikor ér el arra a pontra, hogy a további fejlődés lehetetlen a gyarmatosítás nélkül, és mikor robbant ki háborút a gyarmatok újraosztásáért.

Például én tíz évvel ezelőtt mondtam, hogy a Krímmel nincs lezárva a téma, mert még ott van Kelet-Ukrajna is, de nem tudtam, hogy a dátum 2022 lesz.

Boldeone2 2023.04.28. 16:23:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Miért lenne " főeretnek" a pápa?

Én nagyon örülök - ez független a politikai hozzáállástól- hogy eljött a pápa áldást adni Magyarországra
Azért sem bírálom Orbánékat, hogy ez milliárdokba kerül, csak annyit mondtam, hogy ezt aktuálpolitikai célokra nem kellene felhasználni

Írj egy blogposztot a pápalátogatásról, hiszen ez most a legnagyobb esemény Magyarországon ebben az évben

A pápa nagyon haladó szemléletű ember

Boldeone2 2023.04.28. 16:28:47

Azt is lehet mondani, hogy a pápa látogatása az Orbán-kormány eddigi legnagyobb külpolitikai eredménye

niemehrov 2023.04.28. 16:33:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: semmi gond, de ha gyakran csinálod, akkor rájössz, hogy egy helyben pörögsz. Én már várom, hogy mikor jössz rá harmadszorra, hogy csak a liberalizmus az egyetlen járható út! Kétszer már voltál liberális, nálad simán belefér, még párszor! Bájerzsóti meg annyit pörög, amíg fizetik, ennyi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.28. 17:17:32

@niemehrov:

Kevered a pálfordulást a szélkakassággal. Az egyik pozitív, a másik negatív értékítéletű.

Wildhunt 2023.04.28. 18:04:35

Irak lerohanásakor.

Wildhunt 2023.04.28. 18:05:16

@ZorróAszter: most meg hazudsz. Nem baj, már megszoktam.

niemehrov 2023.04.28. 18:11:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kettőnél több pálfordulat=szélkakas. Pont mint te, és ezt te is tudod csak ezzel próbálod mentegetni magad. Nem gond ez, mert már így is hiteltelen vagy. Szóval nyugodtan szajkózd, amit eddig.

niemehrov 2023.04.28. 18:24:41

@Wildhunt: g duplavé bush és libsi kormánya? Vicces gyerek vagy te hallod! Gondolkozni szoktál néha?

Wildhunt 2023.04.28. 18:34:38

@niemehrov: ha hülye vagy, a te bajod. Ott voltak még a haladó belgák kongóban, valahogy elfogott pármillió indián is, stb.

ZorróAszter 2023.04.28. 18:41:07

@Wildhunt:

Én meg azt szoktam meg tőled, hogy érvek helyett minősítgetsz és csípőből hazudozol a logika legelemibb szabályaival se törődve. Így ezzel akár a homlokodra is tetováltathatnád mindezt a tanulságot.

Muhahaha!!!!

:o)

ZorróAszter 2023.04.28. 18:52:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az Inkvizíció elsődleges célja a megfélemlítés volt. Ennek érdekében ártatlanokat és apró bűnöket elkövetőket küldött százezerszám máglyára. Általános volt, hogy mivel a megbánás mentesített volna a haláltól, nem vették figyelembe a megbánást. Még úgy se, hogy megvizsgáltuk és nem őszinte.

"Nyugaton a katolikus inkvizíció terentette meg a magasszintű büntetőjogot, máig ez a büntetőjog alapja, eleve így is hívják máig: inkvizitórikus büntetőjog."

Keveri a szezont a fazonnal. Az inkvizíció jelentése: kivizsgálás.

niemehrov 2023.04.28. 19:26:10

@Wildhunt: igazad lehet, Lipót király bácsi fanatikus libsi volt, ez köztudott! Azt nem értem, hogy kerültek az indiánok Kongóba, szerintem összeragadtak a lapok a történelem könyvedben. Muhahaha!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.28. 19:27:43

@ZorróAszter:

Ez marhaság, felvilágosodáskori fantázia.

Az inkvizíció nem végzett ki embereket százezerszámra.

Bűnösöket ítélt halálra jellemzően.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.28. 19:28:17

@ZorróAszter:

"Az inkvizíció jelentése: kivizsgálás."

Így igaz. Korábban nem kivizsgálás volt, hanem istenítélet.

Wildhunt 2023.04.28. 19:38:28

@niemehrov: értem. Mikortól lettek a belgák liberálisok? Az USA? A britek? A svédek? Csak hogy tudjam mikor nem számít hogy mit csináltak ezek a szuperfejlett államok.

Wildhunt 2023.04.28. 19:40:12

@ZorróAszter: Jellemző ahogy maga emberek százezreinek élve elégetését kezeli.

Bizonyítsd.

niemehrov 2023.04.28. 19:50:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a szélkakas szó alatt a te képed van az értelmező kéziszótárban.

2023.04.28. 20:02:40

@ZorróAszter:
ha a termelő erő marxista terminus, akkor nem-termelő erősnek is annak kell lennie. feltéve, hogy a filozfófia az elemi logikának van alávetve.

niemehrov 2023.04.28. 20:03:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: beteg vagy! Szerinted minden rossz oka a liberalizmus.
Ez nem gond, nagyobb baj, hogy egy kupac fos vagy. Írhatnál erről egy posztot. Így loptam meg egy diákmunkást, így sikkasztott ám, stb.

niemehrov 2023.04.28. 20:05:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: libsi, hazaáruló, sorosbérenc, stb. Nem tudom, ezért kérdezem. Hogy én minek tartalak, azt pont az előbb írtam le.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.28. 20:12:53

@niemehrov:

Nem loptam még soha diákmunkástól. Mesélj, jó érzés, érdemes kipróbálni?

Minden rossz oka nem a liberalizmus, hanem a szekularizáció, a reformáció. A liberalizmus csak ezek egyik eredménye.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.28. 20:14:09

@niemehrov:

Mérges ki anoním troll vagy, aki képtelen elviselni, hogy az emberek nem akarnak liberálissá válni.

Követsz hosszú ideje, de még sose tudtál megszorongatni se.

niemehrov 2023.04.28. 20:18:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: eltenni a diákmunkán lévő pénztárostól 2000 Ft helyett 20000-ből visszaadott pénzt? Ja ez eresztényeknél tényleg nem lopás. Másnap meggyóntad és feleztél a pap bácsival? Akkor rendben!

niemehrov 2023.04.28. 20:22:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem vagyok mérges, utállak mint a szart, ennyi az egész! Ha néha ráérek belédkötök és kiröhöglek, hogy mekkora fos ember vagy. Ennyi az egész, ezt "közíróként" sajnos el kell viselned.

2023.04.28. 21:35:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a magyarországi reformáció nem hirdetett szekularizációt. olyannyira, hogy a debreceni református kollégium egyszerre volt állami (városi) és egyházi intézmény.

a diákok között voltak tógások és ún. nem-tógások. (az erdélyi fejedelem a kollégiumnak tógákat küldött ajándékba, hogy azt kötelezően hordják a diákok. és ez ellen a diákköztársaság fellázadt. és úgy döntöttek, hogy csak az legyen köteles hordani, aki papi hivatást választás. és aki nem az nem. de egy iskolába jártak továbbra is. intézményesen nem válik szét az egyházi és a világi gondolkodás. a magyar reformációnak a leglényege. a szekularizáció elutasítása.

és ugyanez érvényben maradt a felvilágosodás után is. adventi gyertyagyújtás. kósa, a polgármester és különféle papok. a pásztorok hozzák a lángot. és háttérben az "arab" öltözet a jeruszálemi zsidókereszténységet idézi.
hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2017/12/DEBRE20171203011.jpg

_Neville 2023.04.29. 00:30:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: sőt, a középkorban a legjobb dolog, ami egy megvádolttal történhetett, hogy a világi bíráskodás helyett az inkvizíció elé került (Sokan még be is kamuztak állítólag valami valláshoz kapcsolódó részletet, hogy oda vigyék őket). Ott ugyanis volt védelem, rendes tárgyalás, még esély is a felmentésre. A világi hatóságok nem igazán szarakodtak ilyesmivel. Sok hazugság terjeng az inkvizícióról a felvilágosodás óta, illetve ami részben igaz, az az eredetitől különböző újkori spanyol inkvizíció kivetítése térben és időben.

ZorróAszter 2023.04.29. 06:39:25

@Wildhunt:

"megint hazudsz."

Sunyi kis hazudozó patkány vagy a hülyébbik fajtából.

Mutass itt valakit, aki szerint az a mondatom, hogy

"Jellemző ahogy maga emberek százezreinek élve elégetését kezeli."

hazugságot tartalmazhatna azon kívül, hogy te egész életedben meg se említetted egy ember elégetését se, és csak én állítanám ezt. De hát ott az előző kommented. Bárki elolvashatja.

Legalább a hazugság vádjánál várd ki amíg olyat írok, amiben vitatható tényállítás is van, faszorrú.

Muhahaha!!!!

:o)

ZorróAszter 2023.04.29. 06:50:18

@cvsvrs:

"ha a termelő erő marxista terminus, akkor nem-termelő erősnek is annak kell lennie. feltéve, hogy a filozfófia az elemi logikának van alávetve."

Az hogy a marxisták nem használják a "nem-termelő erő" kifejezést, az tény kérdés. Nem használják.

Azt, hogy a marxisták a "termelő erő" kifejezést használják a fegyverekre, hadigépekre, hadtudományra is, holott azok rombolnak, nevezhetnénk marxista cinizmusnak is, de ez olyan ritkán fordul elő, hogy emiatt nem kerestek megfelelőbb kifejezést rá. Ott ahol ez előfordul, egyszerűbb ott kitérni rá.

Mint ahogy a lábas szó is megmaradt, holott ennek az edénynek már kitudja mióta nincsenek lábai.

ZorróAszter 2023.04.29. 07:26:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez marhaság, felvilágosodáskori fantázia."

Árulják már el, mit mondott Orbán a felvilágosodásról, hogy így nekiesett a papagájkórus.

"Bűnösöket ítélt halálra jellemzően."

Már ha maga szerint valóban léteztek boszorkányok akik ördögökkel háltak, vagy olyan eretnekségek máglyahalált érdemelnek, hogy Krisztus egylényegű-e az Atyával vagy csak hasonló.

"Így igaz. Korábban nem kivizsgálás volt, hanem istenítélet."

A Inkvizíció teljes rosszhiszeműségének a legfőbb bizonyítéka, hogy hivatalból nem kérdőjelezte meg azt, hogy a kínzásokkal kicsikart vallomás nem valótlanság-e.

Tehát a legkisebb jele sincs annak, hogy el akarták volna kerülni igaz keresztények megkínzását és hogy azok magukra hamis beismerést tegyenek a kínzás hatására.

2023.04.29. 07:29:22

@ZorróAszter:
ha csak teremelő erő van és nem-termelő nincsen, akkor occam beretvájával ez a fogalom egyszerűen az erő. és marx megfejtette, hogy a háború: erőszak.

2023.04.29. 07:59:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a civilizáció alapja mégis csak az, hogy a polgári jog (a civil code) a bütntető jog felett áll. világias módon az büntethető, az a büntetendő, aki vagy ami a polgári jogot sért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.29. 08:51:11

@ZorróAszter:

"valóban léteztek boszorkányok akik ördögökkel háltak, vagy olyan eretnekségek máglyahalált érdemelnek, hogy Krisztus egylényegű-e az Atyával vagy csak hasonló"

Mi is vannak boszorkányok, sátánisták, csak ma ez nem bűncselekmény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.29. 08:51:58

@ZorróAszter:

"A Inkvizíció teljes rosszhiszeműségének a legfőbb bizonyítéka, hogy hivatalból nem kérdőjelezte meg azt, hogy a kínzásokkal kicsikart vallomás nem valótlanság-e."

Biztos ezért született felmentő ítélet az ügyek 90+ %-ában.

ZorróAszter 2023.04.29. 10:16:23

@cvsvrs:

"ha csak teremelő erő van és nem-termelő nincsen, akkor occam beretvájával ez a fogalom egyszerűen az erő. és marx megfejtette, hogy a háború: erőszak."

Nyugtasson meg hogy maga legalább írti, mit is akart itt mondani.

Az látszik, hogy istenments hogy utána nézzen, mit is nevez Marx termelőerőknek, mert a végén még megfertőzné az agyát a Vörös Pestis.

Ne féljen, nem megy az olyan könnyen.

alöksz róz 2023.04.29. 10:48:40

@cvsvrs: "a szadista férfiak élvezték a nyilvános kivégzéseket" - és a szadista nők? má ezt is sajnáljátok tőlük, hímsoviniszták

ZorróAszter 2023.04.29. 11:43:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

""valóban léteztek boszorkányok akik ördögökkel háltak, vagy olyan eretnekségek máglyahalált érdemelnek, hogy Krisztus egylényegű-e az Atyával vagy csak hasonló"

Mi is vannak boszorkányok, sátánisták, csak ma ez nem bűncselekmény."

Tényleg milyen kár hogy ma már nem bűncselekmény macskává változni, seprűnyélen repülni és szemmel verni, a tehén tejét varázsigével elapasztani, stb.

"Biztos ezért született felmentő ítélet az ügyek 90+ %-ában."

Egyetlen számot találtam:

Bernardo Guinál: 14 év alatt,
672 perben 36 felmentő ítélet, 636 elmarasztaló ítélet, 40 máglya

Mutasson jobbat mert ez nem magát, a 90+ %-ot igazolja.

ZorróAszter 2023.04.29. 11:57:16

@cvsvrs:

Marx termelőerőknek mondja az emberek szaktudását és az eszközöket. A termelőerők fejlődését, fejlettségén ezek fejlődését, fejlettségét érti.

A ipari robbanóanyagok az termelőeszköz kategóriába beférnek.

Ami nem fér bele fogalmilag, az a hadászati szaktudás és a fegyverek. Pedig ezek is szoros összefüggésben vannak az előbbiekkel.

Erre mondtam, hogy a marxizmus ezekre nem talált más kifejezést, de azért nem lesz belőle cinizmus vagy fogalomzavar, mert egyrészt a marxista irodalomban ez ritkán kerül szóba, amikor meg ritkán szóbakerül, akkor általában tisztázzák ezt a kérdést helyben.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.01. 08:17:51

@cvsvrs: bomló agyú elmebetegnek írod, vedd észre.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.01. 08:19:59

@Boldeone2: meg ahol olyan kevés a népsűrűség, hogy pillanatok alatt fel lehet zárkózni. Nem véletlen, hogy a sikerpéldáid gyakorlatilag városállamok meg miniállamok, semmi köze a nyugati szemléletnek ehhez.
Hipernyugati szemlélet volt itt 1990-2010 között, az eredmény közismert.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.01. 08:28:32

@Boldeone2: ez így van, nemrég derült ki, hogy a La Repubblicából tájékozódik a világ dolgairól. Már a megválasztásakor is világos volt, hogy vannak olyan máveltségi hiányosságai, ami az ő felelősségi szintjén megengedhetetlen.
Van egy olyan érzésem, hogy az egész látogatást köszönhető annak, amit tapasztalt az eucharisztikus kongresszuson, ami eléggé eltért a La Repubblicás képtől, illetve Novák Katalinnak, aki a saját nyelvén tudott értekezni vele. (Már megint: külügy és kultúra.)
Az, hogy amúgy Ferenc véleménye semmit sem változott, a Kossuth téri szentbeszéd alkalmával újfent világos lett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.01. 08:33:39

@_Neville: itt egy kis életkép német protestáns (!!) bírósági eljárásról :

1605 augusztusában Hannover németországi városleikészei vádat emeltek a bíróságnál egy Tiele nevûtehénpásztor felesége ellen, mert az asszony boszorkányés az ördöggel cimborál. A vád egy öreg, félig vakszomszédasszony tanuvallomásán alapult, aki a következõket adta elõ: Tieléné egy reggel háromszor kiköpöttés egy láthatatlan valakinek azt kiabálta oda: Pfuj,távozz tõlem, szerencsétlenjséget hozol reám! A tanu,de az érdemes lelkészi kar, sõt a magas bíróság megkörül minden :zerint is, az a láthatatlan valaki, akinek Tielénéa szavakat oda kiáltotta, csak az ördög lehetett.ezek szerint az ördöggel cimborál, tehát boszorMár pedig a sötét butaságnak és babonának;. korában a.baszorkányra halálbüntetés várt.erint máglyán égették el a szerencsétlen áldozaTielénét a bíróság elé idézték, aki kétségbeesvr:a boszorkányságot és az ördöggel való cimboAzzal védekezett, hogy a tanú által hallott szaegy tojásárus asszonyhoz intézte, akivel összemert a tojásért túlmagas árat követelt. Abíróság nem adott hitelt a szavainak és elrenkínvallatást. Ezt a fennmaradt periratokemberséges módon kellett végrehajtani. Aitás során a szerencsétlen asszony mindent beBármit kérdeztek tõle, mindent helyben, még azt is bevallotta, hogy az ördög megláto; egy forintot adott neki kölcsön. Tette mindnészetesen csupán azért, mert a kínzásokat nem lviselni. Erre mint boszorkányt tûz általi haélték. A halálos ítélet végrehajtására azonbanrült sor, mert a szerencsétlen asszony a börtönehalt az emberséges módon lefolytatott kínkövetkezményeibe.a váratlan esemény a bíróságot új helyzet elé.Nem tudták mit csináljanak, ezért szakvéle: az egyik egyetem jogi kari tudós professzorai dultak. (Ez akkoriban szokásos volt. Az ítélõ)k bonyolult boszorkányperekben gyakran;yetem jogi karához is fordultak szakvéleményszakvélemény úgy szólt, hogy mivel nem tud)gy az ördögnek volte része és ha igen, mennyi,lraítélt pro grammonkívüli, idõelõtti elhalálozátz elhalt holttestét magas bíróság elé kell állíjelenlétében fel kell olvasni a kínvallatáss al kivallomását, majd azt nyilvánosan el kell égetni.ovember 12én ezt a szertartást a magas bírónagy nyilvánosság elõtt, a hannoveri Nikolaien, írigylésreméltó komolysággal, végre is hajttták

(ez egyébként a másik régi hazugságot is cáfolja, hogy a gazdagok pénzéhez jutott ilyformán az inkvizíció)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.01. 09:34:50

@Deak Tamas:

Sőt, Mo. volt az éltanuló. Az egész nyugat azt mondta minden kelet-európai országnak "a magyar példát kell követni".

ZorróAszter 2023.05.02. 10:03:28

@Deak Tamas:

Az katolikus Inkvizíció és a hasonló protestáns eljárások rosszhiszeműségét bizonyítja, hogy semmilyen intézkedést se tettek annak elkerülésére, hogy megrágalmazott hithű keresztényeket kényszeríthetnek kínvallatással beismerésre. Holott biztosan tudtak ennek lehetőségéről.

Vagyis mind a katolikus Inkvizíció, mind a protestánsok boszorkány és eretnekperei a társadalom megfélemlítését szolgálták, vagyis hogy akárki odakerülhet, nem menti meg az igaz hit se.

Tapi2021 2023.05.02. 13:20:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Nyugaton a katolikus inkvizíció terentette meg a magasszintű büntetőjogot, máig ez a büntetőjog alapja, eleve így is hívják máig: inkvizitórikus büntetőjog."

Az inkvizíció maga is nyomozást, vizsgálatot jelent.

Tapi2021 2023.05.02. 13:25:29

@ZorróAszter: ""A saját országuk, népük seregét, és céljait. Azt igen. Ez akkor nem jelentett többet, mint a saját bokszolónknak szurkolni a külföldivel szemben."

Ezt nem értem. Azzal szembehelyezve amit írtam meg méginkább nem értem."

Mi keresztények gyakran imádkozunk vizsgák, sportversenyek, stb. előtt, hogy Isten megsegítsen, győzzünk, sikerüljön a vizsga, vagy a családtagunknak, barátunknak..., stb.

Ez fokozottan így van, és a helyzetből adódóan sokkal nagyobb a jelentősége (hiszen egy vizsgát meg lehet ismételni), amikor a fiaink, mi magunk, a népünk, háborúba megy. Ahonnan sokan nem jönnek vissza.
Értük méltó és igazságos imádkozni, rájuk Isten áldását, védelmét kérni.

Tapi2021 2023.05.02. 13:30:10

@ZorróAszter: "Kifejezetten a fegyvereket áldották meg minden sallang nélkül. Az egyház gondosan titkolja hogy a teológia szerint a fegyvereket Azazél, vagyis a Sátán adta az emberek kezébe."

A háborúba menőket áldják meg, az eszközeikkel együtt.
Ez az iparosok, földművelők megáldásánál is ugyanígy van.

Nincs a Bibliában az, hogy a fegyvereket a Sátán adta.
A fegyver hasznos, ha a célja jogos.

(És az Ószövetség is a Biblia része! Szerinted hol mondta Isten Izraelnek, hogy dobjátok el a fegyvereiteket? Éppen ellenkezőleg.)

Tapi2021 2023.05.02. 13:32:42

@ZorróAszter: "Azon kívül az egyház mindkét oldalon ott állt az állam mellett. Miközben az egymást gyilkoló katonák akár át is mehettek volna a szemközti falu templomába gyónni, vagy adott esetben az olasz tábori pap adta fel az érvényes utolsó kenetet a magyar katolikus katonának."

Így van. Ezért írtam, hogy mindenki a saját csapatáért, a saját honfitársaiért, a saját (halálba menő) gyerekeiért imádkozik és kér rájuk áldást.

Tapi2021 2023.05.02. 13:36:25

@ZorróAszter: "Itt látszik amit a gumicsont technikával kapcsolatosan mondtam: itt van ön, és szemlátomást elhomályosított tekintettel természetesnek mondja hogy mondjuk egy 20 éves katolikus magyar és egy 20 éves katolikus olasz egymást belezi egy lövészárokban bajonettel."

Egyáltalán nem!

Én számtalanszor írtam azt is, hogy állítsák meg az ukránok és oroszok ÉRTELMETLEN háborúját is. Hogy NE belezzék egymást!
Főleg idegen érdekekért.

De a világ és Európa is, imád háborúzni, és addig ölni, amíg csak lehet.
Ebből egy keresztény sem tudja magát sajnos kivonni!

Hiába is mondanák, hogy bocsi, én keresztény vagyok, nem háborúzok. Durván megbüntetné a saját állama!

De nem is reális elvárás.

Tapi2021 2023.05.02. 13:44:04

@Boldeone2: A pápa az egyetlen európai országba jött, ahol még nem tört át a pogányság!

Ezt felismerve jött el két év után újra. Ebben próbált minket megerősíteni. Miközben egykori keresztény országok sora perelt be minket az EU-ban a szodomita (LMBTQ) jogok be nem vezetéséért és a saját gyerekeink védelméért!!!!

Tapi2021 2023.05.02. 13:49:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Éppen tegnap néztem egy filmet Loyolai Szent Ignácról.
A spanyol (legkeményebb) inkvizíció perbe fogta eretnekség és tévtanítás vádjával!

Aztán FELMENTETTE!

Tapi2021 2023.05.02. 13:59:40

@cvsvrs: Marx nem fejtett meg semmit, csak újra feltalálta a spanyol viaszt és elnevezte másnak.

Feltárta pl. azt, hogy az emberi társadalom FEJLŐDIK! És mivel fejlődik, egyre jobb eszközökkel, egyre többet termel, és ettől a társadalmi viszonyok is ÁTALAKULNAK.

Marx előtt erre senki nem jött rá! Nyilván.

Ő meg rájött, és csinált neveket az egyes maguktól is létező dolgoknak, meg kitalálta pl. az OSZTÁLY-rendszerezést, ami annyit tett, hogy az addig is munkavállalókat munkásosztálynak, a munkaadókat - mivel volt pénzük üzemet, gyárat építeni - tőkésosztálynak, stb.
És ezeket ELLENSÉGKÉNT SZEMBEFORDÍTOTTA egymással! ...

HŰŰŰŰŰŰ!!!!

Tapi2021 2023.05.02. 14:07:28

@cvsvrs: "a bomba is lehet termelő erő. ha mondjuk valaki a saját földjét robbantja fel. azért, hogy érceket bányásszon ki belőle. és ha a másik földjét robbantja fel úgy, hogy valakit megöljön, vagy valamit például egy építményt leromboljon akkor az nem-termelő erő."

De. Az ukránokat, irakiakat, afgánokat... stb. is azért robbantották fel, hogy végül valakiknek EBBŐL HASZNUK LEGYEN! Ők a fölös kőzet a drága ércen! Ha érted mire gondolok?!

Ahhoz így lehet hozzájutni. Tíz és százezrek halála árán. Ezért nem találják a tárgyalóasztalt! Pedig az kijönne pár ezer euróból!!!
De inkább vesznek egymilliárd lőszert MÉG, milliárdokért!!! ... Szerinted?

Cui prodest???

Tapi2021 2023.05.02. 14:19:23

@ZorróAszter: "Vagyis mind a katolikus Inkvizíció, mind a protestánsok boszorkány és eretnekperei a társadalom megfélemlítését szolgálták, vagyis hogy akárki odakerülhet, nem menti meg az igaz hit se."

Részben igaz.

Nem hiszem, hogy MA bárki helyeselné ezeket az eljárásokat.

Azonban MA IS létezik, hogy egyes államok ugyanezt - a jogtalan kínvallatást, ítélet nélküli fogva tartást, megfélemlítést..., stb. - megcsinálják, mondjuk titkos lengyel vagy guantanamo-i börtönjeikben. Meg még ki tudja hol és miket, amikre soha nem derül fény!
Csak inkvizíció/vizsgálat NÉLKÜL!!!

És nem, nem (csak) a "diktatúrák".

Szerintem ez számunkra, itt és most, SOKKAL fontosabb és fenyegetőbb, mint az ötszáz évvel ezelőtti sztorik.

ZorróAszter 2023.05.02. 14:33:25

@Tapi2021:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyugaton a katolikus inkvizíció terentette meg a magasszintű büntetőjogot, máig ez a büntetőjog alapja, eleve így is hívják máig: inkvizitórikus büntetőjog."

"Az inkvizíció maga is nyomozást, vizsgálatot jelent."

Az inkvizítórikus büntetőeljárásnak csak maguk hiszik, hogy bármi köze van az Inkvizícióhoz azon kívül, hogy a latin inquisitio szó kivizsgálást jelent.

Ha nem hatalmas kamu, akkor mutassanak egy forrást, ami a középkori, újkori egyházi Inkvizíciótól eredezteti a inkvizítórikus büntetőeljárást.

ZorróAszter 2023.05.02. 15:00:22

@Tapi2021:

"A háborúba menőket áldják meg, az eszközeikkel együtt."

Kifejezetten a fegyverek megáldásáról volt szó. Utána lehet nézni.

"Nincs a Bibliában az, hogy a fegyvereket a Sátán adta."
Teológia tankönyv taglalja. Én jezsuita egyetemi tankönyvben olvastam kb. 1975-ös kiadásban.

"A fegyver hasznos, ha a célja jogos."

Mondta a Sátán.

Azt is, hogy semmi különös sincs abban, hogy olasz és magyar katolikus fiatalok belezik egymást bajonettel, vagy lövik halomra egymást a katolikus egyház által megáldott fegyverekkel és eszmei támogatásával.

ZorróAszter 2023.05.02. 15:05:27

@Tapi2021:

"Azonban MA IS létezik, hogy egyes államok ugyanezt - a jogtalan kínvallatást, ítélet nélküli fogva tartást, megfélemlítést..., stb. - megcsinálják, mondjuk titkos lengyel vagy guantanamo-i börtönjeikben. Meg még ki tudja hol és miket, amikre soha nem derül fény!"

Én valahol pont ezt a példát hoztam fel.

"Szerintem ez számunkra, itt és most, SOKKAL fontosabb és fenyegetőbb, mint az ötszáz évvel ezelőtti sztorik."

Én se hoznám fel, ha nem mentegetnék emberek százezerszám történt élve elégetését és az indiánok kiirtását.

Sőt nem tartanák jogosnak és példamutatónak.

ZorróAszter 2023.05.02. 15:14:49

@Tapi2021:

"Marx előtt erre senki nem jött rá! Nyilván."

Marx előtt a történelmet az istenek vagy Isten kifürkészhetetlen akaratával, a vakvéletlenek sorozatának, vagy nagy emberek jó vagy rossz szándékával és tetteivel magyarázták.

A mai történelemfilozófia Marx elképzeléseire alapozódik persze gondosan leplezve ezt a tényt.

A közgazdaságtanban ugyanez van például az átlagprofitráta kialakulásával kapcsolatosan.

"Ő meg rájött, és csinált neveket az egyes maguktól is létező dolgoknak, meg kitalálta pl. az OSZTÁLY-rendszerezést, ami annyit tett, hogy az addig is munkavállalókat munkásosztálynak, a munkaadókat - mivel volt pénzük üzemet, gyárat építeni - tőkésosztálynak, stb.
És ezeket ELLENSÉGKÉNT SZEMBEFORDÍTOTTA egymással! ..."

Az osztályokat viszont speciel nem Marx találta ki. Sőt az osztályharcot se.

Az arisztokrácia például már korábban is osztálynak nevezte magát és a polgárságot is. És velük kapcsolatosan osztályharcról is beszéltek.

Tapi2021 2023.05.02. 20:40:54

@ZorróAszter: "Kifejezetten a fegyverek megáldásáról volt szó. Utána lehet nézni."

Ahogy kifejezetten megáldják az ekét, boronát, kapát, búzát, tehenet, szőlővesszőt is...!

"Azt is, hogy semmi különös sincs abban, hogy olasz és magyar katolikus fiatalok belezik egymást bajonettel, vagy lövik halomra egymást a katolikus egyház által megáldott fegyverekkel és eszmei támogatásával."

Ez rossz dolog. Jézus mégsem tanította, hogy a katonák mondjanak fel vagy a rabszolgák lázadjanak fel. Pedig a rabszolgaság is rossz.

Mi hiszünk a túlvilágban. És abban, hogy ott JOBB is lehet annak, aki itt igyekezett jó ember lenni és megtérni Jézushoz.
Tehát innen nézve a halál sem akkora nagy baj. Tudom, nem hangzik jól, de így van.
Keresztény vértanúk sora vállalta be simán inkább a halált, mint, hogy ellentmondjon Istennek. És ezt erre a hitre alapozták. Hogy nincs vége.

Tapi2021 2023.05.02. 20:44:45

@ZorróAszter: "és az indiánok kiirtását."

Nem mentegetjük, csak, ha pl. ezt is az egyház nyakába varrnák, nem a gyarmatosító világi hatalmakéba! Ahová tartozik.

Tapi2021 2023.05.02. 20:52:22

@ZorróAszter: "A mai történelemfilozófia Marx elképzeléseire alapozódik persze gondosan leplezve ezt a tényt."

Marx feltalálta a kanálban a mélyedést.
Előtte is ugyanúgy tudták, hogy az emberi társadalom fejlődik, és minden újítással, találmánnyal HALAD, és jobban, többet termel. És azt is, hogy minden közösség szintekre tagozódik. Vannak urak és szolgák, iparsok és katonák, papság és tudósok..., stb.
Azt is, hogy a földön a paraszt izzad, az uraság meg vigyáz a földre a biztonságra, irányít, stb.

Marx ezekből a MINDIG IS LÉTEZŐ szintekből osztályokat fabrikált és kibékíthetetlen ellenségeknek állította be őket. És nem annak, amik: egymás szükséges kiegészítői.

Hogy "ki a történelem ura" az meg máig vita tárgya.

Az Istenben hívők szerint Isten, mondjon erről bármit Marx és elvtársai.
A materialista, hitehagyott zsidó filozófusok és követőik szerint meg a társadalmi "osztályok harca"...

ZorróAszter 2023.05.02. 21:15:22

@Tapi2021:

Az tényleg remek lesz, hogy ha az egymást belező katolikusok, az erre parancsot adó tisztek és tábornokok és a mindezt támogató, fegyvereiket megáldó papok ott állnak majd a Menyországban ujjongva és egymást átölelve.

Vagy lehet hogy az a Pokol?

Lehet hogy Isten azt is teszteli, képes-e valaki parancsra a felebarátját kibelezni a harctéren? Vagy tud-e olyan könyörtelen lenni hogy erre ad parancsot másoknak? Vagy pap létére képes-e ennyire szembemenni Jézus tanításaival?

"Nem mentegetjük, csak, ha pl. ezt is az egyház nyakába varrnák, nem a gyarmatosító világi hatalmakéba! Ahová tartozik."

Az egyház mindezt a "gyarmatosító világi hatalmakkal" szoros együttműködésben, eszmei, ideológiai támogatással segítette.

Miért kapálóztak a főpapok a szekularizáció miatt ha nem is volt?

ZorróAszter 2023.05.02. 21:22:26

@Tapi2021:

"Marx ezekből a MINDIG IS LÉTEZŐ szintekből osztályokat fabrikált és kibékíthetetlen ellenségeknek állította be őket. És nem annak, amik: egymás szükséges kiegészítői."

Csúnya kis tárgyi tévedés megint. Nem Marx találta ki az osztályokat, sőt még az osztályharcot se.

Az is tárgyi tévedés hogy "Előtte is ugyanúgy tudták, hogy az emberi társadalom fejlődik"
Éppen a keresztények egy része szerint nem is fejlődik.

"Az Istenben hívők szerint Isten, mondjon erről bármit Marx és elvtársai.
A materialista, hitehagyott zsidó filozófusok és követőik szerint meg a társadalmi "osztályok harca"..."

Vannak keresztények, akik szerint evolúció sincs: Isten az emberek hitét teszi próbára azzal, hogy álfossziliákat helyez el itt-ott.

Akkor gondolom maga szerint is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása