magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár alkotmányozás

A bolgár politikai káosznak napokban volt a 2. évfordulója: 2021. május 12-én szűnt meg az utolsó stabil kormányzat, Bojko Boriszov kormányának mandátuma. Azóta folyamatosan vagy ideiglenes kormány van, vagy a megválasztott kormány megbukik pár hónap után.

A jelenség oka csak részben a szinte teljesen arányos választási rendszer.

Ugyanis arányos választási rendszer mellett is el lehet kerülni azt, hogy ne működjön a parlament és ne legyen választott kormány.

Azonban az 1991-es bolgár alkotmányt olyan emberek írták, akiknek csak könyvekből volt tudásuk az alkotmányozásról.

Eleve elkövették a legsúlyosabb jogászi hibát: ideális körülményekre tervezték a törvényt. Márpedig minden jó jogász feladata éppen az ellenkezője: a lehető legrosszabb eshetőségekre kell tervezni. Lásd, egy szerződés akkor van jól megírva, ha képes kezelni a szerződő felek minden lehetséges problémáját, s nem akkor, ha arra alapoz, hogy a szerződő felek jogszerűek és együttműködőek lesznek. Ilyen a törvény is: a lehetséges problémákat kell előre látni, s nem arra alapozni, hogy nem lesz probléma.

Szóval 1990-1991 között a bolgár jogászok mindent beleadtak. Beleírtak számtalan értelmetlen dolgot az alkotmányba, gyakorlatilag szemezgettek innen-onnan. A talán legviccesebb dolog: az alelnöki intézmény, ezzel Bulgária a világ egyetlen parlamentáris rendszerű országa, ahol van alelnök, miközben még az elnöki és félelnöki rendszerű országok nagyobb részében se létezik alelnök.

Szóval az egész alkotmányos rendszer belsőleg inkoherens. Ideális, tökéletes viselkedést remél, s erre alkotott szabályokat, jellemzően a lehető legszigorúbbakat. S azzal nem foglalkozik azzal, mi van, ha a körülmények nem tökéletesek.

Ilyenkor az eredmény mindig az: tömeges szabálysértés zajlik, hiszen mindenki tudja, a szabály rossz. Aminek eredménye meg az, hogy még a jó szabályt se tartják be tömegesen.

Magyarországon is akad ilyesmi, csak alacsonyabb szinten. Jó példa a lakcímbejelentés. Az eredeti cél: mindenki azt a lakcímet jelentse be, ahol ténylegesen van. Aztán ez a rendszerváltozás után összeomlott, számtalan okból. Ma már egy csomó ember nem a lakcímén él. Olyanok is, akik ténylegesen külföldön élnek. A jogszabály erre is vonatkozott: 30 napon túli külföldi tartózkodás esetében ezt be kell jelenteni. A szabály teljesen életszerűtlen, a legtöbben nem is tudnak erről, de akik tudják, azok se teljesítik. Pár éve a szabályt meg is szüntették.

Bulgáriában ez viszont alkotmányos szint. Az alkotmány még a kormányalakítási megbeszélés időtartamát is maximalizálja 7 napban, ilyen sehol a világon nincs. Mára ezért az a módszer alakult ki, hogy az államfő nem ad kormányalakítási megbízást, hanem vár. A jelenlegi bolgár parlament első ülése április 12-én volt, a frakciók megalakultak 19-én, az alkotmány szellemében már kormányalakítási megbízást kellett volna adni a legnagyobb fakciónak. De ha ez megtörténik, akkor ketyegni kezd a 7 nap! Így az államfő "megbeszéléseket tart a pártokkal" - ilyesmi eleve nincs az alkotmányban, hiszen nincs mit megbeszélni, a legnagyobb frakciónak jár a megbízatás -, s csak ezen a héten lett átadva a kormányalakítási megbízás. A cél semmi egyéb, mint trükk: az alkotmány kijátszása, miközben formális betartása, hogy legyen több idő a tárgyalásokra.

Hasonló az ideiglenes (ügyvívő) kormány intézménye. Máshol ez az intézmény szinte sehol se létezik. De ahol létezik is, ott se van minden olyan esetben, amikor Bulgáriában.

Még egy ilyen a bizalmatlansági szavazás. Ez korlátlan. Emiatt szokás lett: a mindenkori ellenzék rendszeresen bizalmatlansági szavazást kezdeményez "hátha összejön" alapon. Ha összejön, nem kell kormányt alakítani, csak bukik az addigi kormány, s helyére jön az ideiglenes.

S természetesen a politika alkalmazkodik az abszurd szabályokhoz. Mivel ha valaki nem alakít kormányt, akkor az ellenfele se fog tudni - ez a jellemző -, így a rendszer jutalmazza a nem-kormányzást. Hiszen legfeljebb ideiglenes ügyvivő kormány lesz, mely a bolgár szabályok szerint független a parlamenttől, nem felelős előtte, sőt megválasztásakor megszűnik a parlament mandátuma, új választást kell tartani.

Hogyan is lett ez a bolgár alkotmány? A kommunizmus bukása utáni kerekasztaltágyalásokon az antikommunista ellenzék elővezette azt az elképzelést, hogy nem lehet házat építeni nem az alapoktól kezdve, azaz a legelső feladat új alkotmány létrehozása. Egyes ex-kommunista vezetők elmondták - s ebben történetesen igazuk volt -, hogy ez hibás elképzelés, mert egy instabil helyzetben hiba lenne bebetonozni az alkotmányt, ráadásul nincs meg a kellő tapasztalat egy új alkotmányhoz. Az ellenzék ezt az érvet sikeresen lesöpörte, kb. azzal, hogy "a komcsik nem hajlandók lemondani a komcsi alkotmányról".

Ráadásul létezett egy hatalmas alkotmány-fetisizmus is a népben. Népszerű nézet volt, hogy a kommunizmus előtti alkotmány tökéletes volt. Azt persze nem lehetett visszahozni, mert mások a körülmények, de mindenképpen az volt kikiáltva tökéletes mintának. Miközben még azzal is számtalan gond volt: 1881-1883 között, majd 1923-1931 között, majd 1934-től az első kommunista alkotmány bevezetéséig - 1947-ben - fel volt függesztve.

Most tehát az a helyzet, hogy van egy rosszul megírt alkotmány, mely egyenesen segíti a káoszt. Ma már ezt minden jogász és politikus is tudja, de változtatni nehéz: egyszrészt az alkotmányváltoztatás szabályai is be lettek ugyanis betonozva, plusz mindez politikai kérdés, s nem érdeke a pártoknak a megállapodás.

A lényeg: amikor nincs egy domináns párt a parlamentben Bolgár alkotmányozás, a rendszer nem működik.

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5718127502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.05.21. 09:38:22

a bolgár elnököt közvetlen választják. és ez esetben ez a hatalommegosztás alapja. hogy van egy erős köztársasági elnök. és gyenge, közvetve a pártok által megválasztott miniszterelnök. egykamarás parlament arányos rendszerben. nehéz miniszterelnököt választani.

akármilyen demokratikus rendszerben a miniszterelnök a gyenge ember. mini, minus erre utal a neve is. és a bolgár magiszter ez esetben a president. magnus. az a magas rangú. őexcelenciája.

az alelnök intézményének pedig úgy lenne értelme, hogy ő az elnök személyén keresztül közvetve választott európai népbiztos. komisszár. és a bolgár elnök ül be az európai tanácsba. és az alelnök pedig a bizottságba. az elnök a főember.

2023.05.21. 09:48:59

a magyarhoz hasonló rendszer izraelben van egy egykamarás parlament. és az választja meg az összes közjogi méltóságot. ezek aztán kinevezik a főtisztviselőket. ebben a rendszerben a hatalommegosztás alapja a pártok közötti ideologikus küzdelem. a pártoskodás. a jelenlegi 25. knesszetben is 10 párt foglal helyet.

Boldeone2 2023.05.21. 11:34:46

@cvsvrs: Nálunk semmilyen szintű hatalommegosztás nem létezik. Már a látszatra sem adnak Orbánék, hogy egy Mádl Ferenc néz hasonló szimbolikus figura legyen a köztársasági elnök: mindenhol Orbán kinevezettjei, nettó pártemberek ülnek
Az Alkotmánybíróságot is sikeresen szétverték, sameszokkal töltötték fel, jogait szűkítették. A " népszavazás " intézménye is eltűnt: szinte kizárólag a kormány álkérdéseiről lehet népszavazni. A választási rendszer az egyik legigazságtalanabb Európában: torz, aránytalan, egypárti

Már leírtam többször: nem bohóckodni kellene, hanem a magyar alkotmányos és közjogi rendszert az EU elé vinni, hogy erővel kényszerítsék őket a putyinista, egypárti rendszer felszámolására

Ha nincs szabad és egyenlő feltételű, ARÁNYOSABB választás, Orbán itt örökös diktátor marad

Boldeone2 2023.05.21. 11:42:47

@cvsvrs: 13 év orbáni handabandázás eredménye az lett, hogy már VALÓBAN utolért minket Románia nettó bérekben
Bulgária sem teljesít olyan rosszul, vagyis nemhogy jobban nem jártunk a pártállami rezsimmel, hanem rosszabbul

Ez az egy bukásra ítélt ország, ezért hozzák kínjukban ide a szar kínai beruházásokat, mert a kínaikat csak az érdekli, hogy egyedül ők járjanak jól, nem pedig a magyarok...
A kínai bűnözök 300 milliárd forintot kapnak, hogy " munkahelyet teremtsenenek"

Ez a "jövő", vagy nem...

Gery87 2023.05.21. 11:53:18

"A lényeg: amikor nincs egy domináns párt a parlamentben Bolgár alkotmányozás, a rendszer nem működik."

Aztán valahogy még sincs világvége, madmax hordák...
Szlovákiában se.
Ebből is látszik: a képviseleti politika döntően érzelmi alapon érvénytelen és pitiáner fasságok közügyként való pörgetéséről szólnak.

Erre kár a kétharmad, meg kár a NER-t építeni:)

2023.05.21. 11:55:07

@Boldeone2:
alapvetően kétféle parlamentáris rendszer van. az egyik az arányos. a 25. knesszetbe bejutott 10 párt. mind azt mondja, hogy ők az igaz hitű zsidók. ők képviselik izrael érdekeit. ki más is képviselhetné. csak ők. és ezek után a zsidók összegyűlnek és rendesen mégis csak megegyeznek, hogy ki képviselje izráelt. ki vezesse a belpolitikát. és ő lesz a miniszterelnök. és ebben a rendszerben az államfő testesíti meg a zsidó nép egységét és vezeti a külpolitikát. jichak herczog-ot, háim fiát -ot a knesszet egyhangúan választotta.

és a rendszer kulturált. és a magyar közgondolkodástól nem teljesen idegen. magyarországon a hatalommegosztás alapja nem a pártoskodás. a pártoskodást valamilyen rossz dolognak tartják. aminek eredménye az, hogy magyarország szétszakad.

ezért a magyar politkai osztály kvázi egypártrendszert épített. 1848 is, 1967 is. kossuthék is, deák is. és utána tiszáék idején is volt egy uralkodó állampárt. horthy és kádár idején is. és ezt viszi tovább orbán.

csak kossuth lajos a mezővárosokat is törvényhatósági jogkörrel ruházta fel. a bicskei bíró törvényszéki joggal rendelkezne mészáros lőrinc felett. a bicskei járásban. és egy hajdúvárosok elszedhetné lölő vagyonát. mert lölő a hajdúságból tekintve csak egy félhülye gazember. csak ez esetben orbán lenullázná a hajdúvárosok költségvetését. ő egy illiberális vezető. nyilván semmi köze nincs kossuth lajoshoz. semjén doktornak semmi köze nincs a magyar keresztényállamnemzethez.

orbán a rendeleti kormányzáással, tito jugoszláviáját építi, honecker ndk-ját és remélhetően nem jut el ceusescu-ig. és nem lesz a magyar enver hodzsa, aki betonbunkereket épített a nyugat elleni végső harcra.

az, hogy van egy uralkodó állampárt a magyar közjogi berendezkedéstől nem idegen.

Gery87 2023.05.21. 11:57:23

@Boldeone2:

Ennyi a lényeg:
13 évnyi "fülkeforradalmi nemzethy kormányzás" után sem szárnyalunk, sőt, valahogy önmagában a kurva kétharmad meg a populista duma nem hoz eredményeket...érdekes....miközben a "buzilobbi meg a soros elől meg nem védett" környező országok se akarnak beledögleni a nyugati fertőbe meg a káoszba (káosz = nincs orbánjuk).

2023.05.21. 12:27:05

@Boldeone2:
a fideszben azt szokták mondani, hogy a brit rendszerben 90%-os többségük is lehetne. igen ám. csakhogy a brit rendszerben a főhatalom a parlament. és nem a miniszterelnök jelöl ki, hogy ki legyen a országgyűlési kévpviselő. nem rishi sunak mondja meg, hogy ki legyen a yorkshire-i képviselő. ahogyan orbán kijelöli hanem fordítva. a brit rendszerben az egyéni elektroi körzetek vannak. anglia, skócia, wales és észak-írország autonóm képviselői emelték pajzsukra maguk közül rishi sunakot. aki a maga yorki richmond képviselője volt.

a brit közjogi rendszerben főhatalom a parlamentté. és az egyéni elektori körezetekben képviselők közül maguk közul választják ki az első szolgát, aki őfelsége kormányát vezeti.

ennek megint semmi köze az orbánizmushoz.

2023.05.21. 12:35:52

@Gery87:
azért, mert ez esetben elnöki rendszer van.

ha a pártok arányos képviselet mellett nem tudnak megegyezni, akkor elnöki kormányzás van. ennek megfelően a köztárság elnökét közvetlen választja. és ez emeli népvezérré és és a hadsereg parancsnokévá.

csak ez így katonai dikatúrával fenyegetne. ezért az elnök megosztja a hatalmát. és egy elnökválasztástól függetlenül a politikai pártok arányos képviseletben megegyeznek egy közös kormányfő személyéről, akkor ő kapja meg az elnöktől az ügyvezetés jogát. az elnök a rezidenciáját vétójoggal rendelkezik.

természetesen az elnöki hivatalt lehet támadni. az elnököt közvetlen le lehet váltani.

Boldeone2 2023.05.21. 12:44:48

@cvsvrs: Na, igen...Megragadtad a lényeget: Magyarországon úgy megy, hogy Orbánhoz mennek a képviselőjelöltek raportra, és mindenkiről Orbán dönt...
Ez nem demokrácia, hanem egypárti, hatalmi rezsim. Mindent Orbán épít felülről...
A népszavazást sem engedik már, pl nem lehet szavazni az új akkumulátor- beruházásról sem...

@Gery87: Ebből is látszik: a képviseleti politika döntően érzelmi alapon érvénytelen és pitiáner fasságok közügyként való pörgetéséről szólnak."

- Ez a lényeg, sajnos...Meg a saját hatalomban tartásukról, meggazdagodásukról...

Válság ide- vagy oda: a NER- elit megint százmilliárdokkal gazdagodott, Orbán haveri köre. A válság csak nekünk kisembereknek válság, vannak akik óriási pénzt keresnek az infláción...

Orbán propagandistája kitakartatta a nevét a " 100 leggazdagabb magyar listán " mert szégyelli a közpénzek ellopását

Boldeone2 2023.05.21. 12:49:25

telex.hu/belfold/2023/02/15/allami-propagandarekord-tavaly-44-000-000-000-forintot-koltott-rogan-miniszteriuma-a-kormanypropaganda-gyartasara-es-terjesztesere

Tehát 44 milliárd...meg 120 milliárd a köztv- re, fél milliárd Deák Daninak, Kroó Zitának, meg Rákay Kálmánnak...

Az egészségügyi béremelésre, a több tízezer dolgozónak 50 milliárd jut...

Balásy Gyula egymaga tízmilliárdokat keres...Lölőnek 660 milliárdja van....

2023.05.21. 13:03:12

@Boldeone2:
demokrácia így is. és ha országos listák vannak, akkor a pártelnök vezeti az országos listát. akkor az felülről szerveződést jelent. az összes párt felülről szerveződik. a dk, vagy a momentum is.

donáth annácska barátai és barátnői lesznek a momentum képviselői. ungár petike barátai az lmp jelöltjei. az országos listából adódóan. a permanens kampányban a pártelnök személye meghatározó. őt kell párttagoknak foggal körömmel védeni. és a választások előtti jelöltállításnál ezt díjazza a pártelnök miniszterelnök. és az ellenzéki pártelnökök nímandjai tartanak előválasztást.

ez is egy felülről szerveződő rendszer. nemcsak orbáné. hanem az ellenzék is ugyanilyen. és ebből következően budapestnek van brutális túlhatalma.

2023.05.21. 13:42:09

a probléma az, hogy a fidesszel szemben egy nemzetközi mensevik mozgalom áll, akiknek még annyi legitimációja sincs, mint a nemzeti bolsevik orbánnak.

ha valaki le akarja váltani orbánt, akkor ebben a rendszerben kell megtennie. és ha az eu nem pénzelte volna, akkor a fidesz sose lett volna ilyen erős. nem kell pénzzel támogatni és úgy a brüsszeliták leválthatják.

a korrekt az lenne ha azt mondanák, hogy a fővárosi, megyei jogú városi és megyei önkormányzatok közvetlen kapják az eu-s forrásokat. így a vidéki nincs kiszolgáltava orbánnak.

Boldeone2 2023.05.21. 16:54:05

@cvsvrs: és ebből következően budapestnek van brutális túlhatalma."

- Pont az a probléma, hogy Orbán Budapest kivéreztetésére játszik, ezért vették el a helyi adóbevételeket, vetettek ki szolidaritási adót, meg megemelt ingatlanforgalmi adót
Bécsnek 10x akkora a költségvetése és valódi helyi autonómia van
Karácsony szemére vetik, hogy feléli vagyont, de mi a fészkes fenét csináljon, ha NINCS elég bevétele, mert Orbán erőszakkal elveszi?
A munkanélküli is mivel nincs bevétele, a vagyonát kezdi felélni

Ja, közben fenn kell tartani az összes közszolgáltatást, miközben minden ára kb. 40%-al ment feljebb egy év alatt ...
Erre 50 milliárdot visszad Orbán , de csak a haveri önkormányzatoknak, pl Debrecennek...

Budapest kiválna Magyarországból, és önálló városállamként üzemelne, csak ne vegyék el bevételeket. A nyugati turistákat úgysem érdekli a vidék, csak Budapest és legfejlebb a Duna-kanyar vagy a Balaton
Az Alföldre szarnak a turisták, oda a nehézipart telepítik....

Budapest minden téren elválik az országtól, egy multikulti központ lett

Boldeone2 2023.05.21. 16:58:55

@cvsvrs: Debrecenben fél évig nem járt a villamos hétvégén, mert úgymond nem volt rá pénz...
Magyarország előre megy, nem hátra "

www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/11/debrecen-sporol-olyan-draga-az-energia-hogy-hetvegente-nem-jarnak-a-villamosok

Soha nem volt még ilyen szar a helyzet , és ez azért jelentős részben Orbánéknak köszönhető..

2023.05.21. 17:08:09

@Boldeone2:
budapest a középponti állam. ott lehet a legkisebb az önkormányzatiság. pest-budán. mert az országos közintézmények összpontosulnak. magyarországnak van főávárosa. és nem a fővárosnak országa.

orbánnal nem az a probléma, hogy létrehozta a középponti államot és leuralta, felszámolta belső pesten az intézményi önállóságot, hanem hogy nem számolta fel. hülyegyerek randalizornak azzal, hogy szabad oktatást. egyetlen céljuk van, hogy ők akarnak a minisztériumokba beülni. és ők nemzetközi iskolákat akarnak. megcsinálhatják privatában.

orbán nem akar magyar iskolát. orbánt nem érdekli az iskolarendszer, de még a sportiskolai rendszer se. focisulikat se tudott építeni, kiválasztotta a haverjait, de azokkal csak köpkodi a napraforgót. és a rombolást se végezték el. mégcsak azt se tették meg, hogy kiszorítják a ballibeket.

2023.05.21. 17:12:00

@Boldeone2:
orbán 15-20x-os áron adta el az energiát az önkormányzatoknak. azzal, hogy kompenzálja. de nem kompenzálta. és a fővárosnakmegengedte a piaci beszerzést. és azzal az ellenzéki budapest járt jól. és a fideszes önkormányzatok rosszul. orbán a saját vidéki önkormányzati bázisát rombolta le. a közmunkaprogramokat leállítatta, stb.

és amíg nem jön az eus- pénz addig nincs lóvé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.21. 17:27:47

@cvsvrs:

A bolgár alkotmánys zerint az elnök gyenge, alig erősebb a magyarnál.

Azért lett erős, mert - az alkotmány szellemével ellentétben - folyamatosan ideiglenes kormányzat van.

2023.05.21. 17:44:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az államfő akkor erősen legitimált ha közvetlen választott.

és a kormányfő akkor gyenge ha a parlament arányos képviselet útján választja. azért, mert így eleve nehéz a miniszterelnök székbe kerülni. mert rendszerint koalíciós tárgyalások kellenek hozzá. és ha még meg is választanak valakit, akkor is egyszerű többséggel le lehet váltani. és ha több koalíciós partner is van, akkor az egyik könnyen kihátrálhat azzal, hogy összefog egy másik párttal. és egy ilyen rendszerben a kormányválság könnyen kialakulhat. és akár állandósulhat.

viszont ez egy elnöki rendszer. erre az esetre a köztársasági elnök hivatal átveheti az irányítást. és ő kéri fel a kormányfő jelölteket. fel is oszlathatja a parlamentet. ő a hadsereg főparancsnoka. és ha na nincs kormány, akkor nincs. akkor egy spanját megbízza az ügyvezetéssel. akire azt mondja, hogy független. szakértő.

egy ilyen rendszerben az elnöki intézménye erős. és egyébként orbán viktor habituáshoz is ez elnöki rendszer passzolna. csak a magyar közjogi berendezkedés nem ilyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.21. 18:06:05

@cvsvrs:

Nagyon nem.

A képviselőket pártok választják a gyakorlatban, hiszen függetlenként abszolút esélytelen vagy.

A pártok pedig azokat indítják, akik lojálisak a vezetőséghez.

Azaz a pártvezető dönt de facto.

S kormányfő meg a sikeres párt vezetőjéből lesz.

Azaz a gyakorlatban a kormányfő mindenképpen erős.

2023.05.21. 19:01:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
lehet, hogy az eredeti szándék az volt, hogy gyenge elnök legyen. de egy ilyen rendszerben az ellenkezője alakul ki.

2023.05.21. 19:09:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
de ez csak akkor érvényes ha országos listák vannak.

a brit rendszerben egy egyéni kévpiselő nincs alávetett helyzetben. boris jonhson ki volt szolgáltatva konzervatív párti képviselők kénye kedvének. ahogyan most rishi sunak kabinetje is. mert az egyesült királyságban a főhatalom a parlament. lizz truss-t kormányfővé választották. de azzal nem vette át az irányítást a konzervatív képviselők felett. mivel nincsenek országos listák, aminek az elejére teszi a neki tetsző és a végére a nemi nem tetsző képviselőket.

2023.05.21. 19:18:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a brit miniszterelnök pozíciója gyenge. a parlament szerepe erőteljes. követlen választott képviselők vannak. a közvetlen kiválasztás adja az erős legitimációt.

egy francia miniszterelnök pozíciója is gyenge. mert ő meg a francia elnöknek van alávetve. a követlen választott francia elnök bízza meg kormányalakítással és le is válthatja.

németországban egy miniszterelnöknek tartományi hatásköre van. attól gyenge. a kancellár rendelkezik a főhatalommal.. a miniszterelnöknek mini hatalma van.

rendesen úgy van kialakítva egy politikai rendszer, hogy nem a miniszterelnök az erős ember. hanem a parlament, az elnök, vagy a kancellár.

vagy van még egy eshetőség, hogy az önkormányzatok erősek. ez ugye svájc. svájcban nincs egészségügyi és okatási minisztérium. mert ezek a feladatok kantoni hatáskörben vannak. és hatalom a belpolitikában a kantonokban összpontosul.

rendesen azért neveznek valakit miniszternek, mert a hatalma viszonylag csekély.

2023.05.21. 19:46:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az erős miniszterelnök oximoron. mert a mini az kicsit jelent. a minusz az kisebbítő jelző.

az korrrekt lett volna, hogy orbán bevezeti az elnöki rendszert. és azt mondja, hogy válasszák meg közvetlen népvezérnek. csak esetben természetesen vállalni kell a nyllt közéleti vitákat a kampányban. és ha megválasztják, akkor ő lesz a hadsereg főparancsnoka. azonban meg kell osztania a hatalmát. maga mellé ki kell neveznie egy miniszterelnököt. hogy a rendszer ne fenygessen katonai dikatúrával. és egyébként elnökként erős vétójoga lehet. feloszlathatja a parlamentet.

a magyar közjogi hagyomány ettől idegenkedik.

2023.05.21. 20:14:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha megyei listák vannak, akkor a megyék élén állnak az erős pártemberek. ha országos listák, akkor az ország élén.

van 19 vidéki megye és a főváros is megyejoggal van felruházva, akkor 20 megyei listán lehet bekerülni parlamentbe. ha az 200 főből áll. és az fele részben egyéni, fele részben listás. akkor ugye 100 megyei listás helyet kell elosztani.

az 1.7 milliós fővárosi listán lakosság arányosan 17 képviselő. és a 2 ezres nógrád megyei listán csak 2 képviselő jutna a parlamentbe. és egyéniben ugyanennyi körzet van. tehát 34 budapesti képviselő van összesen.

országos listán szinte mindenki budapesti. és a istás helyekért orbán és gyurcsány nímandjai harcolnak. és a magyar közélet ennek a két balfasznak a politikai küzdelme. hogy ki védi meg a doktor miniszterelnök urat. ki nyal be neki a meleg szarig azért, hogy ő és csak ő legyen a listán befutó helyen. és persze ezt orbán és a gyurcsány házaspár kihasználja. és az összes pártvezető. donáth annak, vagy akárki a momentumban is még a saját baráait nevezi ki néhány szomszdédos utcából.

ha megyei listák vannak, akkor majd ez majd megszerveződik zalában, vagy somogyban, vagy baranyában. és ezek nincsenek alávetve a budapesti listának. miért lennének. sőt a vidéki képviselők vannak többségben.

jelenleg országos

2023.05.21. 21:01:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
és ugye ezt kombinálni is lehet. hogy mondjuk a 200 fős parlament mellett legyen 50 országos listás szenátus. amiben a pártok értelmiségi holdudvara vitázik.

és ebben is jobbos többség lenne. mert a fideszhez és a jobbikhoz/mi hazánkhoz közel álló értelmiségiek ülnének be. és lehet, hogy a ballib jelölne gender tudóst is. de azt ez a magas értelmiségiekből álló kör is simán leszavazná.

és orbán mondhatná azt, hogy tessék itt a magyar szenátus. ha kell, akkor ő maga viszi be az lmbtq lobbi javaslatát. de leszavazzák. most mit csináljon.

ez a trükkje a hatalommegosztásnak. és ha ennek valamilyen formája nincsen (számtalan megoldás létezik, országonként eltérően), akkor nem nagyon lehet demokrácia. hanem oligarhia és egy despota uralkodik. ez az autoriter rezsim. és az ellenzék vagy egy része az alkotmányon kívüli eszközökkel próbál hatalomra kerülni. külföldi segítséggel részleges hazaárulással. amit akár a kormánypárt is elkövethet azért, hogy hatalomban mardjon.

ez az, ami nem demokrácia, de még nem katonai diktatúra. nincs vagy csak nagyon korlátozott a hatalommegosztás, de azért választások vannak és nincs fegyveres erőszak.

szóval érthető ugye orbánnak számos lehetősége lenne a hatalommegosztásra, amin simán a fidesz nyerne. csak ilyet egyszerűen nem akar. illetve ez egész egyszerűen hiányzik a világképéből.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.22. 08:38:37

@Boldeone2: hülyeségeket beszélsz.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

Romániában ráadásul a társadalombiztosítást a munkavállaló fizeti, nem a munkaadó.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.22. 08:39:43

@Boldeone2: hülyeségeket beszélsz. Picit kellett volna munkavállói lét Bokros alatt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.22. 08:45:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az ötödik bekezdésben említett helyzetre a legtipikusabb példa a magyar alapszerződés rendszer, ahol a magyar fél tényszerűen lemond a jogairól, a külfödli fél meg cserébe elméleti kötelezettséget vállal. Nem jártam ilyenbe, de szerintem nemhogy egy amerikai, de egy albán diplomataképzőből egy ilyen alkuba belemenőt két lábbal rúgnák ki.
Most L'udovit Ódor kormánya is hasonló, sűrűbben olvasva az ottani lapokat kiderült egy érdekes alkotmányjogi helyzet: ez a kormány maximum harminc napig teljes jogú kormány, utána a parlament szavaz, ha mellette, akkor minden megy tovább, ha ellene, akkor olyan lesz a státusza mint az ultrabuta Heger kormányának. A nagy kérdés szerintem, hogy mi van az periódus alatt hozott törvényekkel. Legálisnak legális, de legitim-e?

Boldeone2 2023.05.22. 09:34:25

@Deak Tamas: Tehát, akkor igazam van. Lényegében ugyanakkora a nettó fizetés a két országban, az élelmiszerek meg még olcsóbbak is odakint, mert kedvezőbb az adózás

A román blogkommentelők azt mondják, hogy mi a fenének akarja vissza a szegény Magyarország Erdélyt, ha még saját magát sem képes felfejleszteni? Románia dinamikusabban fejlődik hosszabb távon, az tény

Románia jó példa arra, hogy milyen eredményeket lehet elérni a nyugati modell átvételével, a románok mindig is a németekhez akartak hasonlítani gondolkodásban

Magyarország az Orbán - kormánnyal viszont pont hátrafelé megy.

A magyar kisebbségnek gyakorlatilag vége Kárpátalján, Erdélyben is csak vegetál és csak rosszabb lett szerintem az orosz haború kitörése óta. Innentől a jogos kéréseket is szeparatizmusnak tekintik, Putyin és Orbán megcsinálta..

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.22. 10:02:50

@Boldeone2: miben van igazad? az 1000 azonos a 900-al? A 900-ból pedig még lejön a TB, amit a munkavállaló fizet. Bár úgy lenne, hogy magyarok költöznének Erdélybe munkát vállalni, csak persze kérdés, hogy miféle emberek mennének, a magyar ügy szempontjából hasznosak vagy sem.

www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/12/romania-fejlettebb-lenne-mint-magyarorszag-mutatjuk-a-tenyadatokat

A románok soha nem akartak a németekhez hasonlítani.

valtozomult.blog.hu/2018/11/16/a_halalpontos_joslat

"Nem szimpatizálunk a némettel, mert a germán jellem és élet nem felel meg természetünknek. Nálunk az élei francia mintára megy. A francia irodalmat és művészetei szereljük s a francia életet, mert a mi természetünk, éppen úgy, mint az orosz, igen közel áll az övékéhez. De azért nem vagyunk ellenségei és kiváló kereskedelmét, iparát igen nagyra becsüljük. Politikáját nem helyeseljük, de azért nem vagyunk vele ellenséges viszonyban c léren se. Hogy mennyire nem, mutatja az a felejthetetlen nap. mikor Vihnos császár táviratilag üdvözölte királyunkat, hogy megteremtette a békét azzal, hogy a bukaresti szerződést létrehozta. Nyíltan megvallom, nem vagyunk Németország ellenségei, de nem is szeretjük. Mi sokkal közelebb állunk Oroszországhoz."

A román blogkommentelő persze hogy azt mondja amit, ott valószínűleg kevés román nyelven író idegen van mint itt, másrészt a mentalitás is picit más.

valtozomult.blog.hu/2017/09/30/atforditmany

"Titus Popovici, aki Strainul-jában megírta a Maniu-gárdisták székelyföldi vérengzését, ezt mondta késobb: "Keseru szemrehányásokban volt részem. - Hogy írhattál ilyesmit, még ha megtörtént is? Nem gondoltál arra, hogy milyen színben tunünk fel,mi, románok?"

na ez a mentalitás teljesen ismeretlen nálunk, sőt, ti még dolgoztok is a fordítottján szépen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.22. 10:07:03

@Boldeone2: a politikában nincsenek kérések. Soha semmilyen kérést nem fognak teljesíteni, a dolgokat csak kikényszeríteni lehet.

srbija.blog.hu/2012/05/05/del_tirol_az_akarat_diadala_olvasoi

A magyar kisebbségnek először is el kellene" határoznia magát élni" és utána pedig a cikkben ismertetett módon az érdek-, kényszer-, képességpolitikát kialakítani, de ez csak akkor fog menni, ha a Magyarország világosan a hátuk mögött áll (ahogy 1945 óta nem) és nem tótozzák meg románozzák le a határon túli magyarokat.

2023.05.22. 10:44:47

@Deak Tamas:
regionális statisztikai adatok. gdp pps per inhabitant. 2020.

az anyaországi és az és erdélyi régiók összevetése

*vest 21900
nyugat dunántúl 21100
*centru 20700
*nord vest 20500
közép dunántúl 20200
dél alföld 16600
észak magyarország 15100
észak alföld 14800
dél dunántól 15200

és a különbségek azóta csak növekedtek.

2023.05.22. 10:54:19

@Deak Tamas:
a bmw gyártól autópályát építettek a határig. hogy majd nagyváradról mennek oda a munkások. dehogy is. semmi ilyesmi nincs. erdély fejlettebb, mint az alföld. lapátolják át a pénzt. ha valamiben igaza van a dk-nak, akkor az, hogy hazaárulás történik. réges régen nincs az a szegénység, csak a nyavalygás, a nyafogás megy, hogy még mindig még mindig több és több pénzt utaljanak, mert szegények.

ennek annyi előnye lesz, hogy magyarországról megindul a visszavándorlás. a székelyek nyilván sose lesznek szolidárisak. és sose fogják azt mondani, hogy köszönjük. hanem ők lesznek megsértődve.

Boldeone2 2023.05.22. 10:55:12

@Deak Tamas: Egy 1914- es sajtócikk ma már nem releváns. A románok megválasztottak egy erdélyi szász politikust köztársasági elnöknek, előtte meg Nagyszeben polgármesterének pedig kb. 2% szász maradt ott

Nekem a ma élő románok mondták, hogy ők bizony a német modellt másolnák. Az egyik legjobb barátom egy nagy román cég magyarországi képviselője, így rajta keresztül ismerek echte románokat is

Klaus Johannis is magyarellenes kissé, de nem magyarbarát, az biztos ...

Lehet, hogy a zárt székelyföldi közösségnek is változni kellene egy kicsit, és idomulni a román töbséghez

A románok azt mondják, hogy a székelyek nem nyitottak

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.22. 12:00:16

@Boldeone2: így van, minden német, szlovák, ukrán, román, szerb azt várja hogy idomuljon a magyar kisebbség, szó mi szó, a létszámcsökkenéssel ezt meg is teszik.
Az 1914-es sajtócikk a "a románok mindig is a németekhez akartak hasonlítani gondolkodásban" mondatod cáfolata.
Hú, az bizony nagy szám hogy megválasztottak egy erdélyi "szászt", de még így is mi vezerünk, Mádl és Áder személyében, akik pontosan akkora szászok mint Iohannis. (Az erdélyi szászok a legelvetemedettebb magyargyűlölők voltak mindig is, érdemes utánanézni Kóródi Lutz történetének, aki magyar parlamenti képviselő létére "menekült" Berlinbe olyan Schilling Árpád módra és onnan fújta a propagandát.)
Románia 1916-ban, szövetségi szerződése ellenére megtámadta Magyarországot, területét megszállta, és most azt mondod, idomuljon az elfoglalt területen a magyar kisebbség. Cseréld már ki a román szót oroszra, a magyart ukránra. Mi a fasz bajod van akkor Putyinnal, mondd?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.22. 12:07:35

@cvsvrs: de ezt már tárgyaltuk rég ezerszer, az egész régió makrogazdasági szempontból együtt mozog. A másik hozzászólásban a központozás meg az írásjelek hiánya miatt nem teljesen érthető mi lenne a lényeg, de egy fix: egy alföldi település, bármilyen, teljesen nyilvánvalóan gazdagabb lesz mint egy havasi falu, hiszen evidens a természeti és földrajzi különbség miatti behatároltság (noha ez sem biztos, hiszen Egán Ede épp az alpesi típusú mezőgazdaság meghonosításán is dolgozott)

2023.05.22. 12:28:43

@Deak Tamas:
orbán se pénzeli erdélyt. mert már nem nyer új szavazókat, ugyanakkor veszteségként jelenik meg a határ innenső oldalán. mert szó nincs arról, hogy erdély annyira szegény lenne. és ennek egyetlen előnye lesz. hogy az áttelepültek visszamennek erdélybe. és a magyar népesség aránya nem csökken tovább.

Boldeone2 2023.05.22. 12:59:04

@Deak Tamas: A nemzetiségi kérdés felszítása soha nem vezet jó eredményre. Az ellentétek fokozása helyett a "modus vivendit "kell megtalálni, a békés együttélést, ami megalkuvással jár
Németország vagy Hitler is a nemzetiségi kérdés ürügyén robbantotta ki az első világháborút, mert vissza akarta szerezni az elveszett Felső- Sziléziát, Nyugat - Poroszországot, Danzig- őt amelynek autonómiat kértek
Ugyanez volt Csehszlovákiában, ahol Masarik megpróbálta elnyomni a Szudéta németeket
Így robbant ki a második világháború, a feloldhatatlan ellentétek miatt

Ezért mondom, hogy az etikai konfliktusok feloldására a legjobb megoldás az internacionalizmus. Ennek új elnevezése a globalizmus
Az EU - ban azért csak jobb mindenkinek, az erdélyi magyarnak is, mintha teljesen szuverén lenne Románia

A SZU is addig működött jól, amíg az etikai konfliktusokat feloldotta az internacionalizmus

Most pedig az probléma, hogy az ukránok már európai jövőt akarnak, megpróbálnak elindulni a progresszív társadalom útján, még akkor is ha most a haború miatt felfokozott a nacionalizmus

Az oroszok, Putler, meg egy agonizáló évszázados birodalmat próbálnak megmenteni. Ha egyszer Ukrajnának sikerül a nyugati modell bevezetése, akkor nyilvánvalóvá válik az orosz csőd
Valójában ezért harcol a ruszki rezsim

Boldeone2 2023.05.22. 13:00:39

Németország vagy Hitler is a nemzetiségi kérdés ürügyén robbantotta ki az első világháborút" elírás, a második világháborút

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.22. 13:24:35

@Boldeone2: semmilyen autonómiát nem kért sem Szilézia mert az akkor a németeknél volt, miképp Poroszország is, sem Danzig, utóbbi nem is kérhetett volna, hiszen szabadállam volt,
A második világháború pedig nem a nemzetiségi kérdés miatt robbant ki, hanem az első elcseszett rendezése miatt, amelynek csak a részhalmaza volt bármilyen nemzetiségi kérdés.
Ettől függetlenül nem jött válasz arra, miért is kéne a székelyeknek vagy bárki másnak idomulni.
Az EU megoldási értékét pedig beárazta a minority safepack kezelése.
Az etnikai konfliktusok megoldása minden olyan nagyhatalom távoltartása, amely ezt a kérdést a saját befolyásszerzésére használja.
Az mondjuk nekem logikailag nem világos, hogy egy agonizáló birodalom mért indítana háborút a saját tőszomszédságában, ha az instabilitás földrajznilag átterjedhet rá is, épp a német példa mutatja, hogy az erős birodalmak reszkírozzák a háborút a saját szomszédságukban.
A Szovjetunió stabilitásához semmi köze nem volt feloldott etnikai konfliktusoknak - már amennyiben szerinted az feloldás, ha egy ország elfoglalja a másikat és elnyom minden ilyen mozgalmat, minthogy a SZU ezt csinálta a saját tagállamaiban -, a SZU stabilitását a párezer atomrakéta stabilizálta, illetve az, hogy az a nemzedék még tudta, mi a modern háború.

Boldeone2 2023.05.22. 14:35:02

@Deak Tamas: kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/az-erdelyi-magyarok-beleszocializalodtak-az-idegengyuloletbe#

Erről beszélek... Az erdélyi, de különösen a székelyföldi magyarok nem mentesek az idegengyűlölettől
A románok szerint ők egy túl zárt közösség, akik nem akarnak semennyire sem beilleszkedni

Az ukrán- orosz kérdésben pedig egyértelmű, hogy egy hanyatló birodalom próbálja visszaállítani a korábbi határait , a befolyási övezetét. Nagyjaból szarnak az orosz nemzetiségre, ugyanúgy leölik lebombázzák azokat is, a "magasztos" célok érdekében
Kb ugyanazok az emberek élnek a Donbassban mindenhol
A SZU összeomlása után az 1/3 szovjetnek mondja magát

Ott addig volt jó, amíg működött az internacionalista SZU. Amit Putler csinál,az azzal ellentétes: ruszofasizmus
Csak az agresszív szemlélet maradt..

A lényeg: a globalizmus adja meg mindenhol az élhető jövőt!

Boldeone2 2023.05.22. 14:46:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A nemzetközi jog egyértelműen kimondja mikor lehet beavatkozni, akkor is csak ENSZ BT jóváhagyással
Mindenki látja: itt nem a donbassi orosz lakosság jogairól van szó, hanem az oroszok nyugatra terjeszkednének, jogszerűtlenül
Ráadásul a Krímet kivéve sehol nincs valós orosz többség

Putler a saját csődjét leplezi ezzel a háborúval. Ha egy pár év békés fejlődés lehetett volna még Ukrajnában, a nyugat telenyomta volna pénzzel és ez a sikeres " Antioroszország " csípte a szemét
Ezért tartották Lukasenkót is erőszakkal hatalomban. Egy demokratikus Fehérorosz lehagyta volna a moszkovitákat nyugati segítséggel, mert jöttek volna a befektetők...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.22. 15:46:06

@Boldeone2:

Az ENSZ nem adott felhatalmazást az utóbbi kb. 40 évben. Egyetlen kivétel az első kuvaiti háború.

Amerika és a NATO agresszorok.

alöksz róz 2023.05.22. 15:59:28

@Boldeone2: "Mindenki látja:" - ez érv?

alöksz róz 2023.05.22. 16:07:05

@Boldeone2: "A román blogkommentelők azt mondják" - te viszed egész kkeurópát, közelkeletet meg indiát?
hányas szintű bérkommentelő vagy?

Boldeone2 2023.05.22. 16:38:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csak azért nem, mert Kína és Oroszország szándékosan akadályozza közös döntéshozatalt

Irakban pl 43 ország avatkozott be

A beavatkozások indokoltak voltak a legtöbb esetben, Oroszország akar csak területet rabolni, ami jogszerűtlen

Demokráciát csak demokratikus állam tud teremteni.

Boldeone2 2023.05.22. 16:40:39

@alöksz róz: Tudod, Soros György jól fizet, így elvállalam Kelet- Európat is ...Ha, ha, ha...:)

alöksz róz 2023.05.22. 17:12:15

@Boldeone2: nem fizethet valami jól, ha pluszmunkákat kell bevállalnod

Boldeone2 2023.05.22. 18:24:04

@alöksz róz: A blogkommentelés olyan mint a cigarettázás, egy rossz szokás, amelyről le kellene mondani. Nyilván nem fizetnek érte, nincs is rá szükségem, értelmetlen hülyeség az egész, ezt már régen beláttam...

alöksz róz 2023.05.22. 18:42:01

@Boldeone2: nem értelmetlen hülyeség, csak nem szabad túl komolyan venni.

alapvető emberi dolog hogy elmondjuk mitől vagyunk mi a legokosabbak :-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.25. 12:11:16

@Boldeone2: tegnap voltam Nagyszalontán, mondtam ottani ismerősöknek a hülyeségeidből. Az idomulásra ugyanazt mondták mint én, hogy nekik sem világos hogy mért kéne az őshonos székelyeknek idomulni az ő földjüket haddal háborúban elfoiglaló románsághoz, a többi részt azért nem idézném, mert nekem általában normálisan szoktál írni, és már a válasz eleje is ki volt színezve személyes élű incesztussal, zoofíliával.
A másik dolgodra ajánlják a jobson.ro/ oldal tanulmányozgatását, ami neked nem lesz nehéz lévén nyelveket beszélő, felvilágosult többdiplomás stb.
Temesváron épp sztrájkolnak a tanárok, pedig oda ment EU-s pénz - amúgy mint földrajztanárt várnak szeretettel 2700 új lej bruttóval, amiből majd lejön eleve 200-600 lej albi, attól függően hány személlyel osztod meg a lakodat.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása