magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kihal a nyelv

Oroszországban jelenleg 20 vagy 15 uráli nyelv létezik (az eltérés oka: egyes nyelvjárások külön nyelvek-e).

A legkisebbnek 10-nél kevesebb anyanyelvi beszélője van, a legnagyobbnak 350 ezer.

Alapvetően a nyelvhalálnak kb. 8 fő lépcsőfoka van:

  • az emberek nem használják a nyelvet minden témában,
  • az emberek a nyelvet csak személyes használatra alkalmazzák,
  • a fiatalabbak már inkább más nyelven beszélnek,
  • a fiatalabbak egyre nagyobb része csak érti, de nem beszéli a nyelvet,
  • a fiatalabbak egyre nagyobb része nem ismeri a nyelvet,
  • már megszűnik a nyelv átadása a fiatalabb nemzedéknek,
  • csak a legidősebb között vannak már csak anyanyelvi beszélők,
  • a nyelv már csak a múlt emléke, folklorizálódott alakban.

Oroszországban a nemzetközi felmérések szerint az összes uráli nyelv kihalásveszélyes, 2 kivétel van: a párszáz főс szölkup és a 40 ezer fős erzja-mordvin, ezeknél ugyanis még nem szűnt meg a nyelv általános átadása a gyerekek felé. Az orosz nyelvészek véleménye sokkal negatívabb: szerintük a szölkup és az erzja is kihalásveszélyes.

Az se számít, hogy a nyelvet tanítják-e iskolákban, mert a legtöbbet tanítják, tantárgyként a helyi orosz tannyelvű iskolákban, sőt 3 nyelven tanítás is van az első 4 osztályban.

Az még kevésbé számít, az adott nyelv hivatalos-e. Oroszországban minden autonóm területen az orosszal együtt hivatalos a helyi nyelv is. Ez azonban a gyakorlatban azt jelenti: vannak kétnyelvű hivatalos feliratok, egyes kétnyelvű okmányok, de a valóságban a nyelvet sehol se használják. Abszolút jelképesség van: pl. az autonóm területek vezetői kötelesek felesküdni mind oroszul, mind a helyi nyelven, ez utóbbi kb. egy szöveg elhadarása papírról.

a Komi Köztársaság fejének esküje, 01:05-01:40 között komiul, majd oroszul, minden egyéb beszéd oroszul van - egyébként kint van a komi zászló, az okmány is kétnyelvű

Ami viszont az orosz nyelvészek érdekes megfigyelése: az uráli nyelvek a legkevésbé életerősek. Mivel hivatalosan nincs hatalmi politika a kisebbségi nyelvek ellen, így az ok társadalmi.

A következtetés: minél jobban hasonlít egy kisebbség az oroszokra, annál inkább nem használja a nyelvét. Először is: a keresztények sokkal jobban, gyorsabban hagyják el nyelvüket, mint a muszlimok, a buddhisták vagy a sámánisták. Másodszor: a fehérek hajlamosabbak elhagyni nyelvüket, mint a mongoloidok. Harmadszor: ha a népszokások hasonlítanak az orosz szokásokra, szintén erősebb a nyelvelhagyás.

Ugyanazon a vidéken, a Volga mentén megdöbbentő eltérések vannak: a tatárok, baskírok simán beszélnek a saját nyelvükön, azt nem "szégyellik", a csuvasok kevésbé, de azért még beszélnek, a marik, komik, udmurtok, más uráli népek pedig városban kb. soha, s falvakban is csak ritkán.

udmurt aktivista Izsevszkben (Udmurtia fővárosa) próbál udmurtul beszélni járókelőkkel, egy ember - a kendős néni 01:49-nél - képes folyékonyan válaszolni, mindenki más vagy csak ért, de nem beszél, vagy csak szavakat tud, vagy semmit se beszél (van aki udmurttul válaszol, hogy "nem értem")

а tv-ben minden nap vannak udmurt nyelvű hírek, de itt is szinte minden interjúalany oroszul beszél, csak két idősebb ember szólal meg udmurtul 03:56-tól és 08:54-től, s négy fiatalabb nő a 18. perc után, de ők hivatásszerűen foglalkoznak az udmurt kultúrával

Címkék: közélet
14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6318216309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2023.10.01. 09:14:59

Nem hal, ez egy kretny-libcsi hang, hanem morsad, mered, mereved, maród, derbed, mál...

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Gery87 2023.10.01. 13:07:24

Inkább belegyalogolnak a bokorba de nem állnak meg annyira se hogy "bocs, nem érek, rá nem érdekel, nem tudok"..

jónévez 2023.10.01. 14:27:37

Kihal.
Mint írtad -legtöbbször magától hal ki. Mert nem használják.
Szomorkodhatunk előre, de a mi nyelvünk is kihal idővel.
Persze, ez NEM azt jelenti, hogy ebbe most, azonnal nyigodjunk bele, és segítsük. Isten ments. Csak így lesz.

gigabursch 2023.10.01. 18:06:47

@Gelimtrtrddddd:
Még mindig itt vagy elakadva?
Persze attól, hogy százszor elszajkózod, még nem lesz igazad...

gigabursch 2023.10.01. 18:08:25

Érdekes dolog is és szomorú dolog is a nyelvhalál.
Aztán vannak esetek, amikor még jön egy egyfajta öntudatra ébredés és elkezdik használni egyre többen és többen.
Lásd a Man-sziget esetét...

Gelimtrtrddddd 2023.10.01. 18:52:38

@gigabursch: Nem igaz magyarul, hanem rakta, de ez rakta, és nem stak károgem, hanem rakandem is:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/

Ab ovo a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és igen itt vagyem akadva, hisz ez a raku és posztolátum, innen ranakered egyéb és más, ha a rossz posztulátum mást arra rekk, hogy bullshitet makogjon, úgy nekem dolgem nem van azzal, mondani valóem se.

Gelimtrtrddddd 2023.10.01. 18:57:05

@gigabursch: dolog is a nyelvhalál.
Aztán vannak esetek, amikor még jön egy egyfajta öntudatra ébredés és elkezdik használni egyre többen
--------------
Nehezen rakem az új-ónemmagyart. A dolog a Schuld volna, gót dulgs, ír dligi. Halál? hogy hal? Magyarul sterben derbed, terb, t vál der-vé, a der stuma, dered, derjed, dermed, dernya...vagy mortály, a mor stumától, ahogy morsad, ahogy maród, mered, mereved...
Nem jön, jen, az ö magyarlosza. A fajta bullsit hang, magyarul arta van, ar stuma, indogermán, ez a ra és re is, ar formára, ahogy ara, arány, a ta múltidő, vagyis ősmagyar Art. Tudat hang nem van, ez a tud hangot dúrgerni. Éber hang a vibr, uei stumától ered. A kezd hangot dúrgerni, a kéz jevevényhang, magyarul entered. A használ egy sklavenaufstandi hang, az örmény hason, dúrgerni. Nem több, dubb magyarul, az ö magyarlosza.

Gelimtrtrddddd 2023.10.01. 19:01:06

@jónévez: mi nyelvünk is kihal idővel.
----------------

A mi? Hát az én nyelvem nem a kazincbaszikai, új-ónemmagyar, nyelvjárásoktól szétszart, kretény-libernyák, udvaru, bürokratikus halandzsa.

De nem hal, hanem morsad, mál.

Tapi2021 2023.10.01. 19:17:06

Bocs, off, de máris rákezdték a "szokásos" baromságokat, hogy igen, petsze döüntött a nép, meg szabályos volt, meg demokratikus..., DE:

"Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat "példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte" - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban."

DEZONFORMÁCIÓS NYOMÁS kísérte!

Na persze. Mert a másik oldalakról nem...
Rögtön ez van, ha a ROSSZ eredmény jön ki! Tegnap késő este még a progresszíveket hozták ki exit polban potenciális győztesnek! Érdekes. És szegények csalódtak.

Sztbeni 2023.10.01. 20:50:00

@Gelimtrtrddddd: úristen mi ez a blog ?. Ezért nem szabad gyógyszerre inni ?

Gelimtrtrddddd 2023.10.01. 21:53:39

@Sztbeni: úristen mi ez a blog ?. Ezért nem szabad gyógyszerre in
-------------

Isten? Libcsi jevevényhang, de Jehova ist tot, így dúrgerni.
Ezért hang libcsizmus, stak er és ár stuma van, nem ér, és ért nem kell.
Szabad? Libcsizmus. Magyarul regelta.
Szer? Indogermán ser stumától a szer-sor, dúrgerni.

Stak a magyar nyelvvel van bajud.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.02. 10:45:51

@jónévez: ez a tétel valószínűleg nem igaz. A sumer nyelvet a nép kihalása után évszázadokig használták mert tökéletesen alkalmas volt kulturális és diplomáciai nyelvnek. 1200 körül azoban hirtelen eltűnik, pontos valós ismert ok nélkül, gyakorlatilag 20-30 év alatt. És annyira, hogy az iraki angol gyarmatosításig azt se tudtuk, hogy volt.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: érdekes ez a nyolc pont. A valenciai nyelvnél több eleme épp hogy adott, a nyelv mégis kihaltnak tekinthető. Hiába van tele valenciai feliratokkal minden, hiába kötelező tanulni, senki sem használja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.02. 13:21:45

@Deak Tamas:

Mindenki nyelvjárásnak hiszi, meg "így beszélt az analfabéta dédnagymamám". Szóval nincs presztízse.

Plusz a valenciaiak spanyolpártiak, nem szeretik a katalánokat, ez is egy szempont.

Gelimtrtrddddd 2023.10.02. 15:44:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: presztízse.
-----------------

???? A magyarnál annak presztisza van, annak nem van. Nem rakem én ezt a libernyák halandzsát. Ha egy nyelv libernyákul, kretény-libernyákoskod, ahogy az új-ónemmagyar makogás, a bürokratikus szar, a kazincbaszikai, az értelmeltenségi klingoni, annak presztizse nem van, hisz a magyar nyelv másra kell, ahogy a libernyák kazincbaszikai. Attól, hogy a kretény-libernyákok átírják a magyart(Umwertung aller Werte), fingárnak makogják, másolják az értelmetlenségi stander univerzál makogást, attól egy nyelv nem bír presztizsvel.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása