magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hegyi-Karabah Azerbajdzsán Székelyföldje?

Baromira megtévesztő cím ez, teljesen abszurd. Aki nem néz utána, az teljes tévedésben marad.

Megkérdezem: a Székelyföld Románia Székelyföldje ezek szerint? Nem Magyarországé?

A térség - Dél-Kaukázus - története lényegében az, hogy ez 3 regiomális hatalom határvidéke volt mindig: Iráné, Oroszországé, s Törökországé.

A XVIII. közepéig itt csak 2 hatalom mérkőzött meg egymással: az oszmánok és a perzsák. Máig tartó hatása ennek az etnikai. A médek, akik eredetileg egy perzsákkal közeli rokon, de tőlük eltérő nép, hajtották végre Irán első egyesítését, még az i. e. VIII. században, majd őket győztek le a perzsák a i. e. VI. században, ekkor kezdődött a médek asszimilálása a perzsák közé.

Aztán megjelenik a Római Birodalom, majd annak gyengülése folyamán különböző kis államok, majd megjelennek az oszmán-törökök. Tulajdonképpen ekkor jön létre az azeri nép, ők tulajdonképpen azok a perzsává lett médek, akik átvették a török nyelvet. Így az azerik ma az egyetlen muszlim türk nép, ahol a fő vallás a siíta iszlám, ez a perzsa örökség eredménye.

Ma az azeriek Észak-Azerbajdzsánban és Dél-Azerbajdzsánban élnek. Dél-Azerbajdzsán Irán teljes északnyugati régiója, ma Iránban a lakosság kb. 20 %-a azeri kisebbséghez tartozik. Mivel Irán siíta muszlim állam, a nemzetiség nem első szempont, így a siíta azeriek az állam szerves részei, a jelenlegi legfőbb iráni vezető is azeri nemzetiségű.

Észak-Azerbajdzsán pedig a mai független Azerbajdzsán. Ahol a lakosság 99 %-a azeri.

Hogyan lett Észak és Dél? Az orosz terjeszkedés eredménye. Amikor az oroszok megindultak a XVIII. században a Kaukázus felé, lépésekben történt a terület meghódítása. Az 1804–1813-es orosz-perzsa háború eredménye a mai azeri-iráni határ: ekkor lett Oroszországá Észak-Azerbajdzsán, majd ebből lett később az azeri szovjet köztársaság, 1993-tól meg a független Azerbajdzsán.

Érdekes: Oroszország előbb hódítja meg a Dél-Kaukázust, mint az Észak-Kaukázást. Míg a déli rész a XIX. sz. 20-as éveire stabilan orosz lesz, addig északon ez csak a 70-es évekre sikerül. Az utolsó ellenállást, a kaukázusi felkelést csak 1864-ben verik le az orosz csapatok, ekkor adja meg magát Samil imám, aki egész Dagesztánt, Csecseniát és Ingusétiát a hatalma alatt tartja éveken át.

A mai sajátos orosz kisebbségi politika csodás eleme, hogy - ellentétben a szovjetkori módszerekkel - a moszkvai vezetés mindenhol alkut köt a helyi kisebbségi elittel, s az szabadon ápolhatja akár azokat a hagyományokat is, melyek a múltban éppenhogy az oroszok ellen irányultak, ennek példája:

a szovjet időkben ilyen nem lehetett volna: Dagesztán fővárosában Samil imámról elnevezett út, a szobrával, képével, idézettel tőle, melyben a Koránra és Mohamedre hivatkozik

Sajátos még: máig több azeri él Iránban, mint Azerbajdzsánban. Oroszország egy időben meghódította ugyan a Kaszpi-tenger teljes déli partvidékét, de ez nem lett tartós, így ez ma Iráné.

Még volt egy kései orosz próbálkozás Dél-Azerbajdzsán megszerzésére. 1941-ben Anglia és a Szovjetunió közösen megtámadják Iránt - a hivatalos indoklás az volt, meg kell így előzni egy esetleg német próbálkozást Irán megszerzésére - és 1946-ig fennáll a megszállás. Az északi szovjet befolyási övezetben 1945-ben a szovjet vezetés létrehoz két új államot, egy kisebb kurd népköztársaságot a kurd többségű részeken, s a terület legnagyobb részén pedig egy azeri népköztársaságot. 1946-ban azonban Sztálin elfogadja a brit-amerikai követeléseket és kivonul, ezzel a két népköztársaság is összeomlik. Sztálinnak azt ígérik cserébe, Irán semleges lesz. Ezt a nyugat aztán Sztálin halála után, 1955-ben megszegi, ekkor lesz létrehozva a ma már nem létező "nyugat-ázsiai NATO", a CENTO, mely végül 1979-ig működik, akkor éppen Irán kihátrálása miatt szűnik meg, az iszlám forradalom győzelme után Irán ugyanis kilép a szervezetből és emiatt az összeomlik.

A viszony Azerbajdzsán és Irán között sajátos, egyrészt nagyon sok a közös történelem, de van egymás elleni érzelem is. Manapság azzal bosszantják egymást, hogy az azeriek jó viszonyban vannak Izraellel, míg a irániak meg Örményországgal.

Az azeriek fő barátai természetesen a törökök. A nyelv gyakorlatilag ugyanaz, a szókincsben van kevés eltérés ennek fő oka, hogy míg Törökországban csináltak nyelvi reformot, nyelvújítást Atatürk alatt, sok perzsa és arab szót lecserélve helyi török szavakra, addig ilyen Azerbajdzsánban nem volt, így az azeri egyfajta kissé archaikusabb töröknek tűnik. Ma a helyzet az, hogy egy azeri anyanyelvű ember 100 %-ban érti a törököt, míg fordítva ez "csak" 95 %. Ma már az írás is azonos, az azeriek leváltották a cirill ábécét a 90-es évek elején, a török ábécét vették át, minimális eltérésel (van +3 azeri betű).

Ami Karabahot illeti, amióta van írásos emlék, lgelső lakossága örmény volt. Az első örmáény állam alapvető része volt már az i. e. VI. században. Aztán megjelentek a mai azeriek elődjei nagyjából 1500 évvel később. A muszlim lakosság lassan többségi lett. Amikor a területet megszerezte Oroszország Perzsiától - a már említett 1804–1813-es orosz-perzsa háborúban -, az örmény lakosság száma ismét növekedni kezdett, bár még az 1917-es kommunista hatalomátvételkor is 55 % azeri és 45 % örmény arány volt.

A polgárháború alatt jelentős népmozgások zajlottak, néhol kölcsönös etnikai tisztogatásokkal. Amikor 1921-ben a szovjet központi hatalom visszállt a térségben (a kommunisták győztek), a Lenin által a nemzetiségi kérdés megoldásával megbízott Sztálin, aki személyesen is érintett volt lévén grúz, először azt találta ki, legyen az egész Dél-Kaukázus egyetlen közös egység. Ez meg is valósult 1922-ben, ez lett a Kaukázusontúli (mert Moszkvából nézve túl van a Kaukázuson) Szovjet Szocialista Szövetségi Köztátsaság, négy hivatalos nyelvvel (azeri, grúz, orosz, örmény) és az azeri-örmény ellentét miatt a fővárosa pedig a grúz Tbiliszi lett. A Kaukázusontúli Köztársaság 3 szövetségi államból - Azerbajdzsán, Grúzia, Örmányország - és 5 autonóm területből - Abházia, Adzsária, Dél-Oszétia, Karabah, Nahicseván - állt:

  • Abházia - az abház többségű rész, ez Grúzia "védnöksége" alatt, az abházok egy észak-kaukázusi nép, nem állnak rokonsággal se az azeriekkel, se a grúzokkal, se az örményekkel,
  • Adzsária - az adzsár többségű rész, ez is Grúzia "védnöksége" alatt, az adzsárok eredetileg olyan grúzok, akik a török uralom alatt áttértek az iszlámra, bár aztán a XIX. sz. során egy nagy részük ismét keresztény lett, mindenesetre ma is amolyan grúzokon belüli regionális identitásnak számítanak,
  • Dél-Oszétia - ez megint Grúzia része lett (láthatóan a grúz Sztálin nagyon kedvezni akart a grúzoknak), a perzsákkal rokon oszétek hazájának déli fele, az oszétek azonosak a magyar jászokkal egyébként, az oszétek sajátossága, hogy a térség egyetlen keresztény iráni népe,
  • Nahicseván - ez egyértelműen azeri lakosságú terület volt, de nem volt határa Azerbjdzsán többi részével, így kényszerűen ilyen sajátos státuszt kapott, az eredeti tervek szerint Örmányország fennhatósága alá kellett volna kerülnie területi okokból, de végül az azeri elvtársak kiharcolték Sztálinnál, legyen Azerbajdzsán alatt inkább,
  • Karabah - a határait úgy húzták meg, hogy örmény többségű legyen, így ez egy 90 %-ban örmény autonómia lett, viszont itt az azeri elvtársak meg már a Nahicsevánnal kapcsolatos logika ellentétjével érveltek, azaz a karabahi autonómia azeri fennhatóság alá került.

Az azeri kommunisták erősebbnek bizonyultak az örmény kommunistáknál: így amikor az azerieknek az etnikai elv kedvezett, akkor azt vették elő, amikor meg a területi elv, akkor azt. Így lett az, hogy mind az etnikailag azeri Nahicseván, mind az etnikailag örmény Karabah azeri lett.

A Kaukázusontúli Köztársaság persze működésképtelennek bizonyult, 1936-ban feloszlották, a belső határok szerint, azaz lett azeri, grúz, örmény köztársaság, az 5 autonóm terület is maradt ahogy volt. Ezzel az örmények immár minden beleszólást elvesztettek Karabah ügyében.

Persze a szovjet rendszer alatt ez csak jelképes sérelem volt. Mivel úgyis mindent Moszkvában döntöttek el, nagy jelentősége nem volt annak, hogy hol van egy belső közigazgatási határ. Szóval létezett a karabahi autonómia, mindvégig örmény többséggel, de növekvő azeri lakossággal, a szovjet kor végére 75:25 volt az örmény-azeri arány.

Amikor a gorbacsovi refornok megindultak, ez több helyen is azt jelentette, hogy immár szabad etnikai alapon harcolni. Ennek egyik megjelenése voltak a kölcsönös azeri-örmény pogromok, melyekbe immár a helyi rendvédelmi szervek nem avatkoztak, hanem nemzetiségük szerint viselkedtek: az azeri nemzetiségű KGB-sek nem védtek meg az örményeket azeri támadás esetében, s fordítva.

Ennek csúcsa lett Karabah függetlenségének kikiáltása 1992-ben. Amit a nemzetközi közösség persze nem fogadott el, hiszen sértette az akkor kitalált "nem lehet a belső határokon változtatni" elvet.

Tulajdonképpen az egész csatát az örmények 1922-ben vesztették el, amikor nem tudták megakadályozni, hogy Moszkva azeri "védnökség" alá rendelje Karabahot, majd az egész szovjet törtémelem során se voltak képesek ezen változtatni.

Miért favorizálta Moszkva az azerieket az örményekkel szemben? Alapvetőan amiatt, hogy az örmények eleve oroszpártiak voltak, míg az azerieket meg kellett nyerni.

A korabeli szovjet közigazgatás a térségben:

narancs: Azerbajdzsán, zöld: Grúzia, rózsaszín: Öményország, sárga: egyéb Szovjetunió
autonómiák: A - Adigea, AB - Abházia, AD - Adzsária, CSI - Csecsenia-Ingusétia, D - Dagesztán, DO - Dél-Oszéria, ÉO - Észak-Oszétia, K - Karabah, KB - Kabardino-Balkária, KCS - Karacsaj-Cserkeszia, N - Nahicseván

Címkék: közélet
30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3818223037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2023.10.09. 08:58:29

"...még az i. e. VIII. században, majd őket győztek le a perzsák a i. e. VI. században, ekkor kezdődött a médek asszimilálása a perzsák közé.

Aztán megjelenik a Római Birodalom, majd annak gyengülése folyamán különböző kis államok, majd megjelennek az oszmán-törökök."

Most, hogy így mondod, a jelenlegi világrend váltásnak ez a short, de nagyon jelentős háborús esemény is egy nagyon fontos eleme.

Amit kihagytál ugyanis az a görögök, pontosabban III. Alexandrosz macedón király, (más néven Nagy Sándor) - aki rövid idő alatt meghódította az egész közel-keletet, beleértve azt is, hogy ie. 331-ben legyőzte III. Dareiosz jelentős túlerőben levő seregét, Gaugamélánál, ezzel megpecsételve a perzsa birodalom sorsát.

A lényeg, hogy emiatt a gaugamélai csata miatt lett a "nyugati" kultúra a világ meghatározó kultúrája, mert Nagy Sándor örökségét az alap görög világnézetet örökölte a római birodalom is. (Pl még a frontális oktatás is Nagy Sándor találmánya, mert a hirtelen hatalmasra növő birodalom tisztségviselőit és értelmiségét valahogy ki kellett okítani.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.09. 09:03:14

@Serény Vélemény:

De a téma szempontjából ez mindegy. A macedón hódítás, majd maradványa nem változtatatott az etnikai viszonyokon. A macedónok inkább beolvadtak elitként.

Persze miattuk a görög lett a régió nemzetközi nyelve, ez tény, de nem a meglévő nyelvek helyett.

Serény Vélemény 2023.10.09. 09:37:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mindent ez az ős-program határoz meg:
"Dániel 2: 32
Annak az állóképnek feje tiszta aranyból, melle és karjai ezüstből, hasa és oldalai rézből,
33
Lábszárai vasból, lábai pedig részint vasból, részint cserépből valának.
34
Nézed vala, amíg egy kő leszakada kéz érintése nélkül, és letöré azt az állóképet vas- és cseréplábairól, és darabokra zúzá azokat.
35
Akkor egygyé zúzódék a vas, cserép, réz, ezüst és arany, és lőnek mint a nyári szérűn a polyva, és felkapá azokat a szél, és helyöket sem találák azoknak. Az a kő pedig, amely leüté az állóképet nagy hegygyé lőn, és betölté az egész földet.
36
Ez az álom, és értelmét is megmondjuk a királynak.
37
Te, oh király! királyok királya, kinek az egek Istene birodalmat, hatalmat, erőt és dicsőséget adott;
38
És valahol emberek fiai, mezei állatok és égi madarak lakoznak, a te kezedbe adta azokat, és úrrá tett téged mindezeken: Te vagy az arany-fej.
39
És utánad más birodalom támad, alábbvaló mint te; és egy másik, egy harmadik birodalom, rézből való, amely az egész földön uralkodik.
40
A negyedik birodalom pedig erős lesz, mint a vas; mert miként a vas széttör és összezúz mindent; bizony mint a vas pusztít, mind amazokat szétzúzza és elpusztítja.
41
Hogy pedig lábakat és ujjakat részint cserépből, részint vasból valónak láttál: a birodalom kétfelé oszol, de lesz benne a vasnak erejéből, amint láttad, hogy a vas elegy volt az agyagcseréppel.
42
És hogy a lába ujjai részint vas, részint cserép: az a birodalom részint erős, részint pedig törékeny lesz.
43
Hogy pedig vasat elegyülve láttál agyagcseréppel: azok emberi mag által vegyülnek össze, de egymással nem egyesülnek, minthogy a vas nem egyesül a cseréppel."

Arany fej: II. Nabukodonozor, és az ő (új) Babiloni birodalma,
ezüst: Az ezt a birodalmat legyőző Méd-Perzsa,
réz: pont a Nagy Sándor,
vas: a római birodalom.

a római birodalomnak két formációja is van: a "korai" verzió, amiről a nyugati történészek már nem mondják azt, hogy a nyugat római birodalom megbukott 476-ban, és a késői formája, ami napjainkban áll össze. ( Beleértve, hogy az USA alapító atyái szándékosan és akarattal a római köztársaság kori jogi intézményrendszert mintájára alkották meg az USÁ-t. teljesen biztos, hogy a római birodalom kései formájából fog az antikrisztusi birodalom létrejönni, és az is szerintem mára kizárható, hogy az USA ebből kimaradjon.
Európa katonailag annyira gyenge, hogy nem képes birodalmat szervezni, és gyakorlatilag amerikai gyarmattá vált, és elveszítette világpolitikai jelentőségét, hogy az már fájdalmas nekem is, pedig tudom, hogy nem lesz jó vége a kései római birodalomnak...)

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.10.09. 09:53:24

"Tulajdonképpen az egész csatát az örmények 1922-ben vesztették el, amikor nem tudták megakadályozni, hogy Moszkva azeri "védnökség" alá rendelje Karabahot"

Ez azért túlzás, mivel leginkább 2020-ban vesztették el, ha nem épp most a mostani kivonulással. Egészen addig ugyanis fenn tudtak tartani egy etnikai többségű területet valamilyen autonómiával, ma már azt sem.

Az abházok is megérnek egy posztot, ők 20%-os kisebbség voltak abháziában a teljes beolvadás szélén mire újra visszaverekedték magukat egy polgárháborúban 50% fölé.

Ez olyan mintha Erdély területét tekintve a magyarok átvennék a hatalmat és a demográfiai tőbbséget, igaz úgy hogy jelentős románság elmenekül miután történik 1-2 etnikai tisztogatás.

Egyébként a Karabah Örményország Székelyföldje elég jó párhuzam volt a demográfiai helyzetet nézve:
- Azerbajdzsán úgy viszonyul Örményországhoz lakosságszámra mint Románia hozzánk
- Karabah tömbörménységet alkotott és nem volt határos az örményekkel
- ugyanolyan történelmileg örmény föld az anyaországtól keletre

Egyedül az nem passzol hogy jóval kisebb távolságra voltak (mintha Székelyföld Nagyváradtól kezdődne) és nem voltak jelentős kevert lakosságú részek, tehát egyik fél sem volt motiválva a diplomatikus együttélésre.

SoltBrain 2023.10.09. 09:55:07

Jó írás, végre valaki leírta normálisan a kaukázusi problémákat

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.10.09. 09:56:39

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: végső soron a mostani állapot totális örmény nemzeti tragédia, ennél jobban jártak volna akkor is ha hagyják az azeri fennhatóságot 90-ben és integrálódnak - akkor is egy nehezen bekebelezhető tömb lenne az azerieknek. Most ingyen megkapták az üres területet amit seperc alatt teletolnak telepesekkel.

Gery87 2023.10.09. 10:55:34

"Baromira megtévesztő cím ez, teljesen abszurd. Aki nem néz utána, az teljes tévedésben marad."

Semmi abszurd nincs benne. Tökéletes cím.
Aki nem érti...az megérdemli, nyilván a cím arra utal hogy Karabah ugyanúgy egy etnikai enklávé mint Székelyföld a "román tengerben".

Ez a konfliktus egy sajnálatos probléma, megoldani már nem lehet.
-Tényleg jobb lett volna ha örmény exklávé lesz a SZU alatt vagy valahogy összekapcsolják.
-Esetleg Nahicsevánt megkapják az örmények és akkor van zsarolási potenciál az azeriek felé.
-Vagy lakosságcsere a két terület között.

Gery87 2023.10.09. 11:05:51

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

De legalább elmondhatják az örmények hogy "megpróbáltuk, legalább tettünk valamit".
Nem sikerült.

A székelyek (és mi) ennyit se mondhatnak el sajnos!

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.10.09. 11:34:31

@Gery87: egyszerűen szar a magyar demográfia, demográfiai fordulat nélkül fogyatkozó népességgel abszurd bármi előrelépést várni

A székelyeknek akkor lenne esélyük ha demográfiailag felfutó ágban lennének vagy legalább is stabil helyzetben miközben a románok hanyatlanak.

Egyébként jó kérdés mire jutnának ha holnaptól áttérnének az iszlámra, jelenleg kb azzal lehet kimaxolni egy elnyomott nép életképességét. A nyugati kereszténység teljes bukó ebből a szempontból.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.10.09. 11:43:03

@Gery87: azzal nem lennénk előrébb ha a székelyek úgy járnak mint most a karabahiak, 100 év után egyszer csak kihajítják őket miközben a nyugati világrendet nem érdekli a dolog.

Mert számukra a határok helyén maradása fontosabb mint a lakosság helyén maradása.

Serény Vélemény 2023.10.09. 15:10:15

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: "A nyugati kereszténység teljes bukó ebből a szempontból."
A klasszikus, történelmi kereszténység, a történelmi protestantizmust is beleértve. De nem csak a nyugati, a keleti is bukó, se az ukránok, se az oroszok, se a bolgárok nem egy felfutó népesség.

Gery87 2023.10.09. 15:11:30

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Ha demográfiailag minden rendben lenne akkor se lenne jövőjük az elvándorlás meg az asszimiláció miatt.
Feltételezve, hogyha semmi nem változik, akkor a románok miért vállalnának kevesebb gyereket?
(Székelyföld problémája amúgy sem az hogy költözik be a román ezerrel)

Az iszlám talán segítene, de mit ér a sok gyerek ha nincs mögötte akarat?

-Koszovó nem azért lett független mert sok gyereket csináltak, hanem mert AKARTÁK!

-Macedóniában az albánok helyzete nem azért javult mert "kisírták Brüsszeltől/Washingtontól" hanem mert akarták!

Tettek is érte, vérrel fizettek érte.

A székely nem akar "fizetni" se az autonómiáért, se a függetlenségért.

ÉS ezért nem is lesz...így nem, se gyerekkel se anélkül.

Gery87 2023.10.09. 15:12:43

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Nincs kőbe vésve hogy így történne!

Koszovóban sem ez történt, Macedóniában sem, É-Írországban sem, Baszkföldön sem és Katalóniában sem, Tirolban sem!.

gigabursch 2023.10.09. 17:12:33

Köszönöm a lényegretörő összefoglalót.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.10. 09:07:41

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: magyar nyelvű ortodox egyház kell. Drámaian megnőne a magyarok aránya Erdélyben.
Amit pedig a lakosság elzavarásáról írsz, annyira igaz, hogy Lord Hood ki is mondta 1945-ben: Our aim should be to assimilate racial minorities in the countries where they live rather than perpetuate them."

www.hungarianhistory.com/lib/tria/tria07.htm

A tavaly nagy agyhőbörgést kiváltó racial szó használata különösen figyelemre méltó egy igazi demokrata nyugati angol szájából.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.10. 09:10:13

@Deak Tamas:

Valaki mesélte, Nagyváradon van magyar nyelvű román ortodox egyházközség.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.10. 09:22:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hihető, de ha az román egyháznak lehet valami részegysége. Nemrég beszéltem egy görögkatolikus nénivel Szaniszló nevű zseniális helyen, ő is ugyanoda konkludált. Rengeteg vegyesházasságban még a magyar is románnak mondja megát mert fél a pópától. Ha lenne magyar ortodox egyház, oda átmennének, így mennek a románba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.10. 09:27:04

@Deak Tamas:

Horthyék ezt nagyon akarták, de nem jött össze.

Aztán Berki atya Budapesten a 70- években megint nyomta az ügyet, de akkor se ment. Odáig jutottak el, hogy a hozzája tartozó templomokban 3-nyelvűség lett: egyházi szláv, görög, magyar.

De aztán jöttek súlyos gondok, s szükség volt immár Moszkva védelmére a görögökkel szemben.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.10.10. 11:08:19

@Gery87: "Ha demográfiailag minden rendben lenne akkor se lenne jövőjük az elvándorlás meg az asszimiláció miatt"

Ha demográfiailag minden rendben lenne akkor nem lenne elvándorlás és az asszimiláció.

Valaki asszimilálódik valakihez, mindig ahhoz aki az adott helyen erősebb kulturális gyökerekkel bír. Kivándorlás tekintetében azt kellene tartani arányaiban kevesebb legyen a magyar kivándorló mint a román.

"Feltételezve, hogyha semmi nem változik, akkor a románok miért vállalnának kevesebb gyereket?"

A magyaroknak kell többet vállalni. És hogy a több gyerekből több maradjon a szülőföldjén

"Koszovó nem azért lett független mert sok gyereket csináltak, hanem mert AKARTÁK!"

Hát nem is akkor dőlt el amikor kikiáltották a függetlenséget hanem amikor teleszülték albánnal.

MINDIG A DEMOGRÁFIA GYŐZ
A románok se akarták több száz évig hogy övék legyen Erdély aztán egyszer csak az övék lett.

Ha a magyarság aránya stabilan növekedett volna Erdélyben Trianon óta nem lenne semmi probléma és a napnál világosabb lenne hogy Erdély visszakerül Magyarországhoz csak ki kell várni.

Szar demográfiára nem lehet szabadságharcot felhúzni.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.10.10. 11:16:32

@Serény Vélemény: a keleti kereszténységnek még megvan az az előnye hogy valamennyire alájátszik a nemzeti céloknak és a nemzeti megmaradást erősíti.
A nyugati mintha ott se lenne.

Az iszlámnak nincsenek nemzeti céljai de ad egy olyan szemellenzőt ami rendkívül ellenállóvá teszi a muszlim népeket bármilyen asszimilációval szemben. Amennyiben egy muszlim kisebbség van egy nem-muszlim többségű országban mindig a kisebbség győz.

Nem mondom hogy a magyarság tömeges iszlamizációja a jövő (sok más szempontból ugrás a fekete lyukba) de el kell gondolkozni hogyha a nyugati kereszténység kiüresedett és képtelen fenntartani a nép fennmaradását akkor le kell szállni a döglött lóról és keresni vagy kitalálni valamit helyette ami működik.

A zsidóknak nagyon bejött a haszidizmus demográfiai csodafegyverként, bár ők eleve az asszimiláció széléről kaparták össze magukat.

Serény Vélemény 2023.10.10. 12:11:57

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Az iszlámban és a haszidizmusban és az ortodox zsidóknál egy nőnek nem kell egyszerre férfinak lennie, meg nőnek. Elég, ha szül 1..n gyereket és kész.
Ehhez képest az ajrópai fejletttudatú nő nem szülhet időben gyereket, mert a karrier. És 35 fölött már max 1-2 gyereket tud szülni - már ha éppen tud, mert nem csapta szét a szervezetét a fogamzásgátlás, meg az abortusz, meg a szójalatte.
És az az egyke is inkább bölcsi-ovi-bébiszitter által van nevelve, mint apuci-anyuci által.
és ezzel mér prolongálva is van a bármilyen önsorsrontó függőség kialakulása fiatalkorban. Meg az, hogy a gyerekből nem felnőtt lesz, hanem túlméretezett óvodás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.10. 12:22:04

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: az utolsó előtti bekezdést alátámasztja, hogy mindmáig azokon a területeken vannak magyarok, amely a 40-45 közötti kis magyar világ része volt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mindegyik utódállamban erős óországbeli betelepítések voltak a rablott területekre, amit mi a kis magyar világban sehol sem tettünk sajnos.

Gery87 2023.10.10. 12:43:14

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

"Ha demográfiailag minden rendben lenne akkor nem lenne elvándorlás és az asszimiláció."

Dehogynem lenne.
Akkor is lelépnének nyugatra meg lenne, főleg a szórványban, városokban vegyesházasság.

"Valaki asszimilálódik valakihez, mindig ahhoz aki az adott helyen erősebb kulturális gyökerekkel bír."

Ez Erdély 90%-ban a román. És így volt már a török alatt is!

"Kivándorlás tekintetében azt kellene tartani arányaiban kevesebb legyen a magyar kivándorló mint a román."

Nem tudod.

"A magyaroknak kell többet vállalni. És hogy a több gyerekből több maradjon a szülőföldjén"

Ezt nem lehet felülről irányítani. Senki nem fog azért szülni mert valaki azt mondta hogy ezt a nemzeti érdek.
Ez a baj a jobboldallal elhiszitek hogy a nemzet az egy olyan egységes valami amin kapcsolók vannak és azokat nyomogatva lehet ezt meg azt tenni vele...

"Hát nem is akkor dőlt el amikor kikiáltották a függetlenséget hanem amikor teleszülték albánnal."

De ez nem tudatos volt, hanem a kultúrából fakad. Muszlimok.
A cigány nálunk se tudatosan szül sokat hanem mert ez a kulturális minta.

"MINDIG A DEMOGRÁFIA GYŐZ
A románok se akarták több száz évig hogy övék legyen Erdély aztán egyszer csak az övék lett."

Pont ezt mondtam, felülről nem lehet ezt irányítani ki mennyit szül.

"Ha a magyarság aránya stabilan növekedett volna Erdélyben Trianon óta nem lenne semmi probléma és a napnál világosabb lenne hogy Erdély visszakerül Magyarországhoz csak ki kell várni."

Ah persze.
Csak egy a baj: nem így történt.
Álmodozni lehet csak minek.

"Szar demográfiára nem lehet szabadságharcot felhúzni."

A román ugyanúgy fogy mint a magyar Erdélyben!
Székelyföld meg még homogén tömb.

Ezzel lehetne mit kezdeni, de nem kezdenek semmit.

Az írek, baszkok, tiroliak stb kezdtek....a székely meg nem!

Gery87 2023.10.10. 12:47:30

@Deak Tamas:

"amit mi a kis magyar világban sehol sem tettünk sajnos."

Nem is lett volna rá se ember, se idő. Mondjuk sajnos a zsidókat sikerült kiirtani.

A trianoni határokon belül pedig megtörtént: a svábok kitelepítésével.
Soha olyan gyors nem volt az asszimiláció mint Kádár alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.10. 13:01:34

@Gery87:

Szétszakított, kis közösséget könnyű asszimilálni.

A maradék kisebbségek valóban Kádár alatt szűntek meg. Kevesen tudják, de Kádár bezárta az ÖSSZES kisebbségi iskolát, s ezek csak 1985-ben nyithattak újra.

Gery87 2023.10.10. 14:51:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Eleve szórvány és foszlány kisebbségekről olt szó.
Nem volt nehéz dolguk.

A sváboknak pedig nagyon betett hogy a felüket kitelepítették a másik itt maradt fele meg félt, onnantól "csendben maradt" és még inkább az asszimiláció útjára lépett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.10. 15:03:56

@Gery87:

1945 után eleve veszélyes móka volt németkedni.

Az anyámat direkt nem tanították németre. Pedig velük élt a német anyanyelvű nagymamája. De az szülők azt mondták: túl veszélyes, mert a végén még a gyerek megszólal németül az iskolában is. Anyám 1949 szeptemberében kezdte az általános iskolát.

jajnemár 2023.11.04. 21:36:26

@Deak Tamas: A helyzet az, h ma már a magyar református templomokban is gyakori a román nyelv liturgiai használata - esküvő, keresztelő, temetés. Főleg a szórványban. Az mondjuk vicces, amikor istentiszteletre beülnek az elrománosodott magyarok - mert az apjuk-anyjuk még magyar volt! - , de szót se értenek a prédikációból. Persze, van, ahol a tiszteletes románl is összefoglalja az aznapit...
Önfeladás van, a vegyes házasság a magyar megmaradás legfőbb ellensége, nem a politika. utána meg inkább román (szerb) iskolába adja a gyereket a magyar, mert az közelebb van, meg egyébként is...
Ha jövöre visszajönne Erdély, ötmillió magyar lenne ott azonnal. Sokan felfedeznék a magyar őseiket, és ugyanúgy alkalmazkodnának az aktuális államnyelvehez, mint most....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.05. 08:57:53

@jajnemár: meg amikor hatezerszer kijelentik a területi integritást, az ad még löketet annak, hogy ne a magyar iskolába menjen az a gyerek. Még csak nem is kéne "irredentának" lenni, elég lenne nem kijelenteni minden páros napon. Ausztria sem röfög mindennap Itália területi integritásáról.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása