magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Zavar a cigánykérdésben is

Ismét népszámlálás és ismét Soros Magyar Hangja.

Kiderül: Zorbán bűnös. Egyrészt meghamisította a cigányok számát, azt drasztikusan csökkentette! Másrészt még nagyobb bűne, hogy megszámolta őket, hiszen "a cigányok magyarok".

Íme amikor két ballib dogma egymással harcol.

A 90-es évek kezdetén kezdődött ez: egyrészt kisebbségi jogokat kell követelni a cigányoknak Magyarországon, másrészt nem szabad beszélni róluk, csak utalgatni rájuk, hiszen "a cigányok magyarok".

A ballibek valószínűleg megdöbbennének, ha megtudnák ez a marhaságuk a Kiegyezés kori magyar nacionalizmus maradványa. Akkor a hivatalos magyar állameszme az volt, hogy minden magyar állampolgár magyar, s pont - persze lehet mondjuk "románajkú", de akkor is magyar. Ez volt az akkori nyugati nemzetiségfelfogás átvétele. Na, a cigánykérdés ugyanez: természetesen a cigányok NEM magyarok, így felesleges őket magyaroknak hazudni.

Ugyanez egyébként létezik zsidó verzióban is, bár az már sokkal kisebb jelentőségű, lásd "a zsidó az csak egy vallás".

Egy ballib ismerősöm sok éve örökre megharagudott rám, amikor egy ilyen zsidóvitában fölényesen legyőztem őt. Megkérdeztem tőle: fogadjuk el, hogy minden magyarországi zsidó magyar, de akkor mi van egy olyan zsidóval, aki külföldről költözött Magyarországra, ő milyen nemzetiségű? Persze válaszolt kapásból: hát olyan nemzetiségű, ahonnan jött, pl. ha Bulgáriából, akkor ő bolgár, zsidó vallású bolgár. Ekkor kattant a csapda: elmondtam, van egy Tamara nevű ismerősöm, aki Moszkvából költözött Budapestre, s ő zsidó, mi a nemzetisége? A válasz: ő orosz. Mire én: a gond az, hogy Tamara magát határozottan nem vallja orosznak, sőt tiltakozik ez ellen, ő magát zsidó nemzetiségűnek vallja, te ezek szerint rá akarnád erőltetni, hogy ő orosz?

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1318224265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2023.10.12. 12:47:38

Ez a "a cigányok magyarok vagy romák?" olyasmi amit az értelmiség sose tudott 30 év alatt eldönteni.....
-egyrészt a kisebbségek védelme nagyon modern meg liberális meg jóemberkedni lehet vele úgyhogy szeretnének erre menni, de sajnos a cigányokkal baj van, úgyhogy mégse kéne kiemelni őket mint csoportot, mert akkor meg kéne magyarázni kínos dolgokat.

-másrészt meg az "államnemzeti" koncepció, az "itt mindenki magyar, az is aki nem, mert itt él" is nagyon nyugatos meg divatos meg szépen hangzik....az együttélési problémákat is elfedi, nem etnicizálja....úgyhogy ezt is kérik, de hát ez meg hazugság. Vannak akik nem tartják magukat magyarnak és vannak akik igen. Meg vannak más országokban is cigányok és ők ugye nem magyarok. Akkora az itt élők miért mind azok?..

Meg kitalálták hogy ők "romák".
Mert a cigány szó terhelt, csúnya szó.

stb stb...

A politikai és kulturális magyar elit totálisan alkalmatlan szócséplő hülyékből áll.

Pont tegnap néztem ahogy 3 beszélő fej kérdezgette Túró Tortácskát és tiszta szégyen hogy még ő is simán felmosta velük a padlót!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.12. 13:34:42

@Gery87:

Az államnemzeti koncepció sehol a világon nem működik valójában. Ez egy liberális marhaság.

Még ott se, ahol eredetileg működött. Ugyanis idővel etnizálódik a fogalom. Lásd USA, ahol ma már az új bevándorlókat a régi lakosok nem tekintik amerikainak, akkor se, ha állampolgárok lettek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.12. 15:03:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a negyedik bekezdés megint pontatlan, mert a kiegyezés felfogása a gens Hungarica volt, a politikai magyar nemzet tagja volt mindenki, akár "tótajkú","románajkú", bármi és az egyetlen elvárás a magyar államisághoz való hűség volt, plusz valamilyen szinten az államnyelv ismerete, egyébként teljes tökéletes liberális keretek
között éltek a nemzetiségek. Ez nem a francia, hanem a német wilhelmista nemzetállami felfogás, a bismarcki Német Birodalomban is így működött, ott is csak egyes esetekben érték sérelmek a nemzetiségeket, jellemzően a lengyeleket, és a magyarországi Kóródi Lutz hoz hasonlóan ott is volt egy híres elnyomott "francia", Wetterle abbé, aki Párizsba "menekült" és ugyanazokat hazudta a németekről mint pl. Seton Watson a magyarokról.
A francia nemzetállami eszme intoleráns, kisebbségeit felszámolandónak tekinti, nyelvileg, kulturálisan, mindenhogy. Elég megnézni a nemzetiségek arányának változását Franciaországban.
Most a legújabb utódállami propaganda szerint Magyarország nem is létezett. Eddig létezett a saját történelmi szemléteik szerint, csak jórésze "idegen" tartományokból állt, Vajdaság, Bánság, Kárpátoroszország, Muravidék. (A saját önbecsülésünk kezdődne ott, hogy ezeket a neveket nem használjuk.) Néhány szlovák meg román lapban meg az új emléktáblákon Ausztria, vagy Oszták Birodalom szerepel legújabban, noha vannak üdítő kivételek, pl. a legújabb értelmesebb szlovák történelmi lapok már Horné Uhorskóról beszélnek, illetve döbbenetemre a Costea News című román lapban megjelent egy cikk, hogy Mátyás király magyar volt (noha persze volt célzás arra, hogy Basarab leszármazottja.) A cikk írója lazán leírta, hogy Szilágyi Erzsébet magyar volt, Mátyás meg magyar nemzeti király.
A bejegyzés konkrét tárgyához én annyit tennék hozzá, mint érintett környéken lakó, hogy szerintem a csökkenés valós. Itt a faluban a nyolcvanas években gyerekként félig életveszély volt az utcára menni a nap minden szakában, ma már a cigányok létszáma harmada, ha van, és mindenki dolgozik. Pék, postás stb.

2023.10.12. 15:24:42

a debreceni egyetemen felmérték, hogy hány cigány lakik (kis) magyarroszágon az összes megyékben. úgy, hogy végig járták az összes érintetett települést, ahol cigány önkormányzat van. egy képviselővel bekopogtattak az összes házba. ahol a településen élő emberek a lakókat cigánynak tartották. és megkérdezték, hogy ők is cigányka tartják-e magukat. házról házra felmérték. utca szintű adatabázisuk van. ez az, amit nem csináltak meg a budapestiek.

_Neville 2023.10.12. 15:31:40

Nyilván vannak zsidók meg cigányok, akiknek van magyar identitása (is), de ez szerintem se alapvető, hogy mindre igaz. Nem értem, miért ne lehetne ezt a kérdést vizsgálni.

2023.10.12. 15:34:04

a fideszen belül is problémák vannak. a debreceni szurkolók a hétvégi fradi meccsen hangorkánban "fideszes gecizték" győzikét. a "gányolás" és a "gecizés" ugye burkolt cigányozás. aztán curtis (a tv2 sztárja, ő se annyira nagyon árja) is lefidesz gecizte. a cigányság szavazataiért folyik a küzdelem. a fideszes tévében is megy a kultúrharc.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.12. 15:48:35

@cvsvrs: azt fel és ezzel a röhejes, tudpmánytalan módszerrel jött ki az a 800 ezer, amin csak röhög az egész statisztikus szakma az országban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.12. 15:57:41

@_Neville: a kérdést Borsányi György taglalja nagyon jól az 1988-as Októbertől márciusig című munkájában (a vörös farkak a kiadás éve miatt vannak a szövegben.)

Az antiszemitizmus - bár nem hiányzott a magyar politi- kai életből - nem volt jelentős, különösen nem, ha a romá- niai, vagy az oroszországi állapotokkal hasonlítjuk össze. Az egyetlen eset Tiszaeszlár - kivételével nem volt jelen- tős antiszemita megmozdulás. Magyarországon ismeretle- nek voltak a pogromok; a zsidó sérelmek között legfeljebb olyasmik szerepeltek, mint a zsidók háttérbe szorítása bizo- nyos foglalkozási ágakban (tisztikar, bírói testület, általá- ban a közalkalmazotti pályák).
Ez a maga nemében idillikus állapot a XIX. század utolsó évtizedeiben kezdett megváltozni. A változást a kele- ti (elsősorban galíciai) zsidók tömeges beáramlása okozta.
A galíciai zsidók mind etnikailag, mind kulturálisan, mind identitásukban különböztek a magyar zsidóktól. Az utóbbiak magukat izraelita vallású magyaroknak tartották, a magyar nemzet részének, a magyar kultúra befogadóinak és fejlesztőinek. A galíciaiak olyan területről jöttek, ahol a zsidók rendelkeztek a nemzetiség valamennyi kritériumával. Külön nyelvük volt (a jiddis), amelyen már saját kultúra vi- rágzott ki. Környezetüktől élesen elütő szokásaik (sajátos öltözködés, szakáll- és pajeszviselet, kóser koszt, a zsidó vallási előírások szigorú betartása) meredek falat húztak önmaguk és a nem zsidó környezet közé (mely utóbbival az érintkezést minimálisra korlátozták). Kulturális szintjük lé- nyegesen alacsonyabb volt a magyar zsidókénál (az 1900-as népszámlálás Máramaros megyében, a galíciaiak első állo- másán 42 ezer analfabéta zsidót írt össze!). Magukat első- sorban zsidóknak tekintették; a magyar nemzeti eszmék iránt meglehetős közönnyel viseltettek. Osztályhelyzetüket tekintve ők álltak legközelebb a proletariátushoz (még me-zőgazdasági napszámosok is voltak közöttük), ám a ma- gyarországi munkásosztályba való integrálódásukat a fenti különbségek nagyban nehezítették.
A magyar zsidók idegenkedtek galíciai hitsorsosaiktól; kapcsolatuk egyházi keretek között maradt és bizonyos ka- ritatív tevékenységre korlátozódott.
A galíciai zsidók első állomása Kárpátalja és Észak-Ma- gyarország volt: Munkács, Máramarossziget, Sátoraljaúj- hely, Kisvárda azok a helységek, ahol a századforduló táján a legnagyobb a zsidó népesség aránya. A századfordulót követően éri el a bevándorlási hullám Budapestet. Míg 1890-ben Budapesten 103 317 az izraelita vallásúak aránya, 1910-ben pontosan százezerrel több: 203 687. Megjelenésük Budapest szívében, a Dohány utca és Király (ma: Maja- kovszkij) utca között, idegenkedést váltott ki Budapest la- kóiból - beleértve a magyar zsidókat is.
Ez az idegenkedés csapott át erőteljes antiszemitizmusba a világháború éveiben. A magyar zsidók többé-kevésbé ugyanúgy reagáltak a háború eseményeire, mint a társada- lom egyéb rétegei: eleinte lelkesedtek érte, később ez a lel- kesedés nagymértékben csökkent. A zsidó értelmiségiekből tartalékos tisztek lettek, az újságírókból haditudósítók (még Molnár Ferenc is kiruccant egyszer-kétszer a frontra), és, miként a többiek, több-kevesebb őszinteséggel buzdítot- tak a királyért s a hazáért. A galíciaiaknak nem voltak olyan ambícióik, hogy őket a haza hű fiainak ismerje el; ők, ha módját ejtették, kivonták magukat a harctéri szolgálatból, és inkább a hátország ellátása terén igyekeztek érdemeket szerezni.
A galíciai zsidók eme tevékenysége élénk visszhangot vál- tott ki a magyar társadalomból, és az antiszemitizmus addig nem tapasztalt mértékű erősödéséhez vezetett. A probléma olyan akuttá vált, hogy az elmélet emberei is felfigyeltek rá. A nagyváradi egyetem tudós professzora, a szocialistákhoz közel álló Ágoston Péter könyvet szentelt a problémának.

2023.10.12. 16:02:18

@Deak Tamas:
teljes leszámlálással végezték a szociológusok. és ettől függetlenül zajlott egy népegészségügyi viszgálat. 10 ezer fős mintén, genetikai elemzéssel. mégpedig egy londoni intézettel.

2023.10.12. 16:07:05

"fű alatt" vizsgálják ezeket debrecenben legalább is. van két roma szakkollégium. igyekeznek cigány értelmiséget nevelni. nem túl nagy sikerrel. és a vidéki cigányság lassú szembefordulása a fideszel is érzékelhető.

a debreceni futball szurkolók a hétvégi fradi meccsen győzikét fideszcigányozták. azok között egy dk-s se volt. maga a cigányság is egyre nagyobb ellenérzéssel viseltetik a budapesti díszpintyek irányába.

a fidesz törekvései se működnek ez ügyben, ahogyan a ballib se.

2023.10.12. 16:12:07

nem egy, hanem két bukott politikai kísérlet. a fidesz és a nem-fidesz ugyanazt csinálta. néhány díszcigányt emeltek ki. olyanokat, akiket a romák is gyűlölnek. győzikét a vidéki közösségek is utálják, mint a szart. orbánnak nagyon bugyuta tanácsadói vannak. csak persze az ellenzékiek talán még náluk is hülyébbek.

2023.10.12. 16:31:18

mondjuk majka és curtis még népszerú félcigányok. csak ők népszerűbbek, mint a fidesz. ők már nem állnak be. győzike? ha valakit nagyon utálnak, akkor az győzike. különösen a fiatalok, akiket egyik párt se tud megszólítani.

kampányoljon vele persze a fidesz. a debreceni közönség kapásból lefideszcigányozta.. és aztán jön a ballib észjárás. csak már a fideszes részéről. szegény kis győzikét támadják "rasszisták". a cigány szurkolók is ott ordibálták, hogy te fideszes mocsadék. ki szereti győzikét? beja asszonyon kívül? ki az a barom, aki azt képzeli, hogy vele lehet kampányolni?

Gery1987 2023.10.12. 16:55:31

@Deak Tamas:

"a politikai magyar nemzet tagja volt mindenki, akár "tótajkú","románajkú", bármi és az egyetlen elvárás a magyar államisághoz való hűség volt, plusz valamilyen szinten az államnyelv ismerete, egyébként teljes tökéletes liberális keretek
között éltek a nemzetiségek. Ez nem a francia, hanem a német wilhelmista nemzetállami felfogás, a bismarcki Német Birodalomban is így működött"

És mindenhol kurva nagy hazugság volt!

lengyel ajkú német nincs, asszimilálódó lengyel van.
olyan aki lengyel identitású és lengyel nyelvű de politikailag német az egy fasság volt ahogy a politikailag magyar is az volt.
A hazát meg nem lehet kisajátítani egy nemzetre egy soknépű országban és azt mondani hogy "tótként légy hűséges, de magyarként légy hazafi".
Ostobaság.

Gery1987 2023.10.12. 17:01:31

@Deak Tamas:

"Most a legújabb utódállami propaganda szerint Magyarország nem is létezett. "

Meg a nagy lófaszt, hazudozol összevissza megint.

"Néhány szlovák meg román lapban meg az új emléktáblákon Ausztria, vagy Oszták Birodalom szerepel legújabban"

Attól függ mire emlékeznek.
Mivel 1867-ig a külföld számára és jogilag itt is Ausztria volt!

en.wikipedia.org/wiki/Austrian_Empire#/media/File:Hungary1850.png

en.wikipedia.org/wiki/Austrian_Empire#/media/File:KaisertumOsterreich.png

"noha vannak üdítő kivételek, pl. a legújabb értelmesebb szlovák történelmi lapok már Horné Uhorskóról beszélnek, "

Eddig is használták azért.

Gery1987 2023.10.12. 17:08:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem lehet összemosni az államnemzetet és adott kultúrnemzetet.

Olyan nincs hogy a mindenkire kiterjedő közös identitás egy már létező etnikai identitás politikai kivetítése!
Ezt senki nem fogadja el. mert fasság.

A brit vagy belga államnemzeti identitás azért életképes mert egy közös második identitás, nem az van hogy a flamand legyen "politikailag vallon" vagy fordítva....
És nem az van hogy "légy politikailag angol" hanem lehetsz X meg Brit!

Ehhez közös alapok meg kellő egyenjogúság kell.

Magyarországon nem alakult ki közös "Avar" identitás amibe beletartozik mindenki, a magyar is, de úgy hogy pl a szlovák annyira tagja a ennek, mint amennyire senki nem vitatja hogy a skót az ugyanannyira brit mint az angol.

Gery1987 2023.10.12. 17:13:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Kevés helyen működik csak.
Az USA sose volt igazán államnemzet.

Pont azért volt sikeres sokáig mert NEM ápolta senki erősen a gyökereit, csak számon tartotta, de beolvadt az angolszász-európai fehér többségbe nagyon gyorsan.

2023.10.12. 18:02:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
többféle liberális elképzelés létezik. nincs olyan, hogy "a" liberális recept.

2023.10.12. 18:11:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a magyar történelemben liberális kossuth. eleve neki is két elképzelése volt.

az egyik liberális nacionalista (az országban legyen mindenki magyar, eddig ugye nacionalizmus, lehet a magyarnak alávetett nemzetisége, ez liberalizmus). ez az ifjú kossuth. az öreg kossuth nemzeti liberális volt. (a kárpát-medencében az legyen magyar, aki magyar akar lenni. a magyarok egy államban éljenek olyan formán, hogy a nemzetiségeknek is lehessen önálló államaik.) ez egy szoft nacionalizmus.

deákék újra a liberál nacionalizmussal próbálkoztak. kiegyezve ausztriával. tiszáék is. csak aztán a nemzetiségek elszakadtak. és nyilvánvaló, hogy kossuth nemzeti liberalizmusa a járható út.

a neoliberálisok azt mondják, hogy az se. és a neonacionalisták is ezt mondják. orbánék neonacionalizmusa nem azt mondja, hogy a csallóközi magyarok egy magyarországi tankerület legyenek. hanem orbán nagy barátja ficó és orbán azt várja, hogy majd ficó jogokat ad. és nyilván átbassza őket. orbán hülye. egyre hülyébb.

2023.10.12. 18:20:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
orbánék nem azt akarják, hogy ungvár központtal legyen egy kárpátaljai magyar tankerület. és az a klik-nek van alávetve. és magyar bizonyítványt állítanak ki függetlenül a kijevi kormánytól és az ukrán nemzeti alaptervtől. mert azt mondják, hogy ilyet nem lehet.

hanem orbán erősködik, hogy az ukrán kormány szervezze meg a magyar kisebbségi oktatást. és hogy nem ismerik el a magyar bizonyítványt. ne ismerjék el. nem az a cél, hogy egy kárptaljai kiválóság feltétlen kijevbe menjen tanulni. hanem elsődlegesen magyarországra jöjjön.

orbánék pontosan azt követelik, mint a ballib. szóról szóra ugyanazt. nem céljuk az, hogy a kárpát-medencei magyarok egy államalakulatban éljenek. és ennek része a kárpátok interrégió. amiban magyarok, lengyelek, illetve ukránok, ruszinok is élnek. cigányok és zsidók.

aki abban magyar az magyar állampolgár. és magyar iskolába jár értelemszerűen. csak az eurorégióban, vagy interrégióban uniós közigazgatás van. lengyel-ukrán-ruszin-magyar közigazgatás van.

és ezt a kárpátok eurorégiót a ballib elfogadta. debrecenben hozták létre. az interrégiókat az unió is támogatja. csak a fidesz nem akar ilyet. mert akkor azt nem orbán viktor vezeti. nem pöffeszkedhet mint egy bugyuta pasa.

2023.10.12. 18:29:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
kárpátalja egy szövetségi állam. vagy kettő. van egy magyar-ukrán (ruszin) és egy legyel-ukrán kárpátalja (galícia). eurorégiók, interrégiók uniós közigazgatással. ugye ezeknek tartományi miniszterelnöke van. ebben a magyarok a magyar országgyűlésbe delegálnak képviselőket, a lengyelek (akik lengyelekké válnának) pedig a varsói szejmbe. és aki ukrán az kijevbe, a radába.

és aki kárpátalján a magyar korona alattvalója az értelemszerűen magyarországra küld képviselőt. van legalább egy, vagy inkább két magyar választókerület. egy ungvári és egy beregi.

orbán ilyet nem akar. amire azt mondják, hogy nem lehet. pont azért kell az unió, uniós közigazgatás, hogy létre lehessen hozni ilyen vegyes zónákat.

2023.10.12. 18:32:32

és ugye ez is liberalizmus., csak ez nemzeti jellegű. és ha valaki azt mondja, hogy ő kettős állampolgár lenne, akkor fél-fél szavazattal küld képviselőt ide is, oda is.

persze ehhez kárpátaljának az európai unió keretei között kellene működniük. de nem azt kell követelni, hogy ukrajnában legyenek jogaik. hanem hogy a kárpátok eurórégióban. azt lehet felvenni. és az a ruszkikat nem érdekli, mert ez az eurorégiósdi nem éri el kijevet. tehát ez nekik is jó.

2023.10.12. 18:33:59

a ballib eurorégiósdit kell egy kicsit jobbítani. az lehet a megoldás.

gigabursch 2023.10.12. 19:18:48

A cigány sose lesz magyar nemzetiségű.

Identitása esetleg lehet magyar, de elenyésző hányadban.
Van, tiszteljük őket és ennyi.

A java akkor is cigány marad, ha Föld bármelyik zugába kerül el.

S itt jegyzem meg, hogy olyanok, mint egyes függvények. Integrálhatatlanok.

gigabursch 2023.10.12. 19:47:04

@Deak Tamas:
Tehát egy akkor alig egymilliós Budapest erős ⅕-e, sőt, inkább ¼-e zsidó volt.
Nem ok nélkül írta Jókai a Rab Rábyiban a Judapestes párbeszédet...

Tapi2021 2023.10.12. 21:34:25

Szerintetek kik kapják majd a pénzt? Vannak tippjeim. Hogy kik azok a "függetlenek", az EU szótára szerint, akik soha nem vetemednének dezinformálásra, ferdítésre, egyoldalúságra.

"Az EU 9 millió euróval támogatja a fiatalokat megszólító, több országot érintő újságírást

Brüsszel, 2023. október 12., csütörtök (MTI) - Az Európai Bizottság 9 millió euró (mintegy 3,6 milliárd forint) értékű pályázati felhívást tett közzé, hogy ösztönözze a fiatalokat célzó, az aktuális ügyekről szóló, határokon átnyúló perspektívát bemutató híradások készítését - tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

A pályázat célja, hogy "a szerkesztői függetlenség teljes szavatolása" mellett támogassa az európai fiataloknak szóló és általuk előállított, az aktuális kérdésekről szóló tartalmak készítését.
A pályázat keretében a hírműfajjal foglalkozó médiaszervezetek és a nonprofit ifjúsági szervezetek kapnak lehetőséget arra, hogy határokon átívelő, azaz legalább öt tagállamból és legalább öt szervezet bevonásával indítsanak kezdeményezést, illetve teszteljenek olyan innovatív módszereket, amelyekkel jobban megszólíthatók az európai fiatalok.
A pályázatok benyújtásának határideje 2024. január 29., a kezdeményezések megvalósítása várhatóan 2024 nyarán kezdődhet meg.
A brüsszeli közlemény Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztost idézte, aki azt írta: több információra és kevesebb dezinformációra van szükség. A tényeknek és a híreknek mindenkihez el kell jutniuk. El kell elérni a fiatalokat új, személyre szabott formátumokkal. Az uniós pályázat ezt támogatja, teljes szerkesztői függetlenség mellett bevonva az EU média- és ifjúsági szervezeteit.
Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hozzátette: az EU legújabb finanszírozási lehetősége összhangban van azzal a szélesebb körű stratégiával, mely javítani kívánja az információhoz való hozzáférést és az innovációt a hírmédia-ágazatban. Szavai szerint alapvető fontosságú, hogy a média sokszínű és vonzó tartalmakat kínáljon, olyat, amelyet az európai fiatalok készítettek az őket foglalkoztató témákban."

Tapi2021 2023.10.12. 21:42:20

A cigók elsők között indultak ki az EU-ba! Segíly, gazdátlan holmik szerte szét, és, ha netán dolgozni kell, azt is Euróért. De, ha nem megy, akkor is ott a vastag szociális háló!

(No meg ki tudja őket megkülönböztetni a szírektől...?)

élveteg 2023.10.12. 21:44:15

Szerintem ez egyéntől függ Az hogy egy magyarországi zsidó mennyire tartja magát egyben magyarnak is az szerintem egyéni dolog Lehet olyan is hogy egyáltalán nem és én nem látok ebben semmi különösebb gondot Ha így érzi akkor ez van nem lehet mit tenni nem kell erőltetni élje meg a maga identitását úgy ahogy neki jó

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.13. 05:57:46

@élveteg:

Nyilván vannak kettős identitások, de a kérdés itt nem ez.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.13. 08:59:06

@gigabursch: nem Bécsről írta? A kifejezés maga pedig szép osztrák eredetű, a most utcanév Karl Lueger találmánya.

anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=kik&datum=18960409&seite=2&zoom=33

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.13. 09:04:37

@élveteg: nem is feltétlen erről van szó. Van ez a palesztin szupermodell aki messze a legszimpatikusabban és legértelmesebben nyilatkozott:

index.hu/fomo/2023/10/11/gig-hadid-hazai-ovezet-palesztina-izrael-mia-khalifa/

"'...szeretném tisztázni: bár reményem és álmaim a palesztin emberekért élnek, sosem szerettem volna, hogy ezek a zsidó emberek kárán váljanak valóra."

Analógiát állítva és a megnyilatkozásai alapján a messze leglightosabbat, Boldikát kiemelve, aki kifejzetten büszke a németségére: róla el tudod képzelni, hogy a Gigi-féle mondat második felében is gondolkodik a magyarok tekintetében?

MEDVE1978 2023.10.13. 14:18:55

A cigányok száma sohasem lesz mérhető. Magyarországon belül a cigányok legnagyobb része nyelvileg teljesen asszimilálódott. Ez azt jelenti, hogy otthon is magyarul beszélnek, legfeljebb második nyelvük a cigány. Emellett ugye diszkriminálva vannak, a cigányságuk az élet több területén hátrányt jelent az előítéletek miatt.
A fenti két okból kifolyólag sohasem fogják egy népszámláláson bevallani, hogy ők cigányok. Egy részük magyarként azonosítja magát, a másik részük pedig azért mondja, mert a magyart egy preferáltabb csoportnak tartja, amihez jobb tartozni.

Az EU-s programok egy része is azon bukik meg, hogy az EU úgy képzeli el, hogy csinál mondjuk egy széles körű képzést, ahol mondjuk azt szeretné, hogy a képzettek 20%-a cigány legyen. A probléma csak az, hogy egy ilyen képzést nem lehet megszervezni, hiába viszed a legkisebb faluba, a cigányok döntő része ott sem fogja kitölteni azt a rovátkát, hogy ő cigány. Tehát simán előfordulhat, hogy mondjuk valahol Borsodban egy kis teljes mértékben cigány faluban oktatnak 20 embert, akik közül mondjuk a végén 2 nyilatkozza, hogy őt tényleg cigány.

Ugyanez figyelhető meg országos méretekben is, a népszámláláson 210 ezer ember vallotta magát romának., míg kb. 800 ezer- 1 millióan lehetnek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.13. 14:26:30

@MEDVE1978: az utolsó bekezdéshez, ismételve, hogy olyan környéken lakom, ahol ez a kérdés nagyon jelen van, teljesen megállapítható, hogy a milliós nagyságrend légből kapott, a 210 ezer reális lehet. A mi környékünkön a nyolcvanas években tízes csapatokban jártak az édestestvérek az utcán lopni, markecolni. Ma már az is ritkaság ha négy gyerek van.
A faluban a kocsmában a pultos egy 21 éves szexi csajé, van már egy kislánya, pontosan dolgozik, nem csap be, tiszta, kulturált. A pék, a postás ugyanez
Nyilván Csenyéte és a többi hasonló falu felfelé húzza az átlagot, de kizárt, hogy milliós cigánytömeg nyomorogjon egy megyében.
2010 óta pedig nagyon sokan más példát látnak már otthon mint a döglést, vedelést, szipuzást, és ez a fontosabb. Mert akkor nem sújtják majd őket az előítéletek a munkaerőpiacon sem.

gigabursch 2023.10.13. 14:36:22

@Deak Tamas:
Alsó hangon 800 e cigó él a mai Magyarországon.
Függetlenül attól, hogy mit mondanak népszámláláskor és/vagy a kisbbségi önkormányzati választásoknál hányan regisztrálnak.

Gery1987 2023.10.13. 14:44:57

@MEDVE1978:

Ezért kell a kérdést szociális alapon kezelni nem célzottan "etnikai felzárkóztatásokat" indítani.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.13. 14:50:26

@gigabursch: ismétlem: teljesen kizárt. A magam környezetében látom a radikális csökkenést.
Sokfelé mászkálok az országban, ahol nem mernék kiszállni az a Kassa felé vezető vasútvonal, illetve a Nagyvárad felé menő. Nemrég átbuszoztunk Kétegyházán, ami szép hírhedt hely volt még 10 éve, lásd lentebb, és már úgy tűnt nincs gond. De ott is ki akarok szállni egyszer.

www.youtube.com/watch?v=iR1Jehc4Kt8&pp=ygURa8OpdGVneWjDoXphIDIwMDk%3D
www.youtube.com/watch?v=fHHC2zsrdpE&t=469s&pp=ygURa8OpdGVneWjDoXphIDIwMDk%3D
www.youtube.com/watch?v=GbLcqASVEkk&pp=ygURa8OpdGVneWjDoXphIDIwMDk%3D

Gondokodjunk már, 800 ezer ember az cca. egy kárpátaljányi terület.
Régen a vándorcigányok miatt volt mérhetetlen a számuk, na azok voltak a pokoli idők.
Kis életkép Krassóból :

anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=krl&datum=18960802&seite=3&zoom=33
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása