magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Antall

A viszonylag kevés kérdések egyike, amiben ballibként tök ugyanazt gondoltam, mint nem ballibként: Antall József teljesen alkalmatlan volt. Nem is értem a kései kultuszát.

Én erre teljesen függetlenül, 1990 végén jöttem rá.

Az esemény: a parlamentben felszólal Horn Gyula, s felveti, hogy az országnak csatlakoznia kell a NATO-hoz. 1990-ben, a szovjet csapatok kivonása előtt, s még a Varsói Szerződés létezése alatt mondta ezt.

Sose fogom elfelejteni Antall reakcióját: őszinte döbbenettel nézett, teljesen elfeledkezve, hogy mindenki látja őt. Annyira persze értelmes ember volt, hogy nem reagált szóban, de az arcára ki volt írva mit gondol. Kb. azt, hogy "figyelj, Gyula, itt valami nem kóser, te vagy a baloldali, neked a NATO ellen kellene lenned, nekem kellene a NATO-ért küzdenem".

Akkor arra gondoltam "ez tényleg ekkora barom?".

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8318216229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapi2021 2023.10.20. 14:21:32

Erre kitérnek a Blokád című filmben is.

Nincs igazad teljesen, mert regnáló és felelős min. elnökként más a mozgástered, mint felelőtlenül azt pofázó, amit akar ellenzékiként.

Antallnak kellett aztán Moszkvába kimenni tárgyalni. (Olajról, gázról, kivonulásról...)

Felelőtlenül pofázni könnyű. Most az utódai ugyanezt adják elő!!! Ugyanazokba az irányokba!!! Nem az ő gondjuk a benzin, a gáz, a fűtés... biztosítása. Sőt, akkor jó nekik, ha ezek összeomlanak az ellenfél kormányzása alatt!!!
Ez UGYANAZ A JÁTÉK!

Horn meg - mint Szovjetunióban kiképzett ügynök - jól ráérzett a változásra, és tudta, hogy akkor már merre, kiknek kell játszania a jó fiút! Igen, a (nyugat) németeknek meg az USA-nak.

Ő akkor már ezért volt ilyen bátor. Ellenzékben.

Van is szobra vagy emléktáblája Németországban.

Gery87 2023.10.20. 14:26:29

@Tapi2021:

"Horn meg - mint Szovjetunióban kiképzett ügynök - jól ráérzett a változásra, és tudta, hogy akkor már merre, kiknek kell játszania a jó fiút! Igen, a (nyugat) németeknek meg az USA-nak."

Birca szerint nem lehetett látni.
Pedig dehogynem.

Horn tudta, Antall pedig megcsinálta.

Tapi2021 2023.10.20. 14:32:01

@Gery87: 1990-ben, hogy rendszerváltás van?

Billy Hill 2023.10.20. 14:58:29

@Tapi2021: "Van is szobra vagy emléktáblája Németországban."

Meg utcája, Wertheim-ban (kisváros Frankfurt és Würzburg között). Valami iparterületen fut, de nem tudtam rátenni a GoogleMaps-es emberkét, hogy megnézzem - lehet hogy a lakók nem engedték be a kamerás autót a városba. :-)

(Vagy csak nem volt 5G hálózat az adatfeltöltéshez.)

Gery87 2023.10.20. 15:20:02

@Tapi2021:

Hogy a hatalmi vákuumot a német fogja betölteni gazdaságilag és az USA katonailag.

2023.10.20. 17:28:37

antall fixa ideája az volt, hogy a szovjetek visszajönnek, tehát minél előbb a nyugati szövetségi rendszerhez kell csatlakozni és ebből következően amit mondanak azt teljesíteni kell. antall mentségére legyen mondva akkoriban ezt gondolta a többség. a nyugat rendes lesz, valami marshall segélyt is csak megszavaznak.

ezzel együtt antall kormányfőnek abszolút alkalmatlan volt. államfőnek alkalmas lett volna. szemben árpi bácsival, aki annak se. lehetett volna országgyűlés alelnöle

2023.10.20. 17:36:57

@Tapi2021:
csak ez ügyben az átlag ember azt mondta, hogy az állami gazdaságok és az állami vállalatok előállítják azt az élelmiszer többlletet, amiért cserébe az oroszok adnak olajért, és gázt. nekik abból van többlet, nekünk ebből van hiány, nekik kell az élelmiszer. oké, hogy ez az államközi csereügylet nem kapitalizmus. na és?

szóval az átlag ember is azt mondta, hogy nem kell ezeket felrúgni. az mdf volt tele a legostobább közgazdászokkal. ők szimplán hülyék voltak. az szdsz-esek meg szántszándékkal tették tönkre a magyar gazdaságot mondván, hogy ez egy semmire se alkalmas szolganép, akik csak ne ugráljanak. orbánékat már akkor is az érdekelte hogy lophatnák szét az országot. csak akkor még nem volt erre módjuk. orbán nem a pénz miatt, hanem teljhatalmat akart önnön magának és senki másnak.

2023.10.20. 17:45:41

ez egy 1994-es felvétel. jól mutatja az akkori közállapotokat. termérdek lopott, hamisított, csempészett áru.
www.youtube.com/watch?v=bGBiuJTKA8A
tkp. ez volt a szabad piac, ebben a közegben senki egy fillér adót, vámot nem fizetett. az emberek egyszerűen elfoglalták a használt cikk piacot. helypénz se volt. a városvezetés azt mondta, hogy ezt engedni kell, mert ha ez sincs, akkor elkergetik őket.

2023.10.20. 18:04:55

a politikai gazdaságtan minden formájában baromság. a marxista és antimarxista változat is. a közagazdaságtan alapja rendesen a matek.

nincs olyan, hogy a szabad kereskedelem mindent megold. hanem van a szállítási probléma. az egy matematikai probléma. annak különféle bonyolultságú változataival lehet számolni. és a számítás független attól, hogy a szereplők állami, vagy nem állami vállalatok. nyilván attól is, hogy a kereskedő zsidó, vagy nem zsidó.

(persze ez a függetlenség nem teljes. mert ennek közük van a zsidókhoz. ez az egész az iskolát jelentős részben zsidók alapozták meg, a matekot is zsidók adták, az alaptételt motzkin és goldman (a híres-hirdhedt goldman-sachs alapító rokona). és kapcsolódó ideológia is zsidó eredetű.a kommunista és a kapitalista matek egymás duálisa. lényegében a kommunista rezsim a miniumum, a kapitalista rendszer a maximumfeladatot oldja meg.

nekem volt egy professzorom, aki moszkai egyetemen tanított, matekot, mert azt mondták neki nem a hülye pártitkárok, hanem a szovjet matematikusok hogy a kommunizmus matematikájához jelentősen hozzájárult. és ugyanazokért az eredményekért meghívták vendégelőadónak kaliforniába mondván, hogy az eredményeket a tőkepiacon alkalmazzák.

a kommunista a stacionárius, a kapitalista a sztochasztikus változat. de ezek egyszerre vannak jelen a gyakorlatban. vegyes gazdaságot kell építeni úgy, hogy a nép dönti el, hogy mekkora szocializmust, liberalizmust, feudallizmust enged, illetve mennyit kényszerít ki a gazdasági és a természeti környezet.

2023.10.20. 18:07:11

és ezt nem értette antall. antall se. orbán a mai napig nem érti. lassan 35 év múltán. antall egy naiv történész lesz a törikönyvben, orbán jelen állás szerint elvtelen tolvaj. persze orbán se egy akkor gazember, mint aminek beállítják, de a jelenlegi fiatalok fogják írni a történelmet. akik most tüntetnek, ők fognak hugyozni a sírján.

gigabursch 2023.10.21. 08:02:34

Ezt az aljas rohadékot azok emelik piedesztálra, akik akkori lopásaikkal, privatizálásukkal, hálozatosodásukkal alapozták meg a jelenüket.

Aljas hazaáruló galandféreg volt a vén alkoholista, mêltó örököse az apjának.

Remélem forog a sírjában.
Örökre.

gigabursch 2023.10.21. 08:07:49

@cvsvrs:
A történelemkönyvek mindig is megrendelésre születtek.
Ehhez méltó adalékot adnak a helyi tudománytalan akadémiák is.
Idehaza a magyartalan.

Gery87 2023.10.21. 10:41:48

@gigabursch:

Bezzeg a mostani lopást, "tőkésít" "hálózatosodást" azt nem veszitek zokon.

jónévez 2023.10.21. 21:42:01

Nahát..
Visszatértünk a 2000-es évekbeni önmagadhoz? Imádod a "nyilasokat" alazni???
Visszater Cuba Libre is?

jónévez 2023.10.21. 22:44:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Perszehogy nem szeretted. Én sem.
Csakhát: neked akkoriban nyilas volt mindenki.
Most meg liberális mindenki.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 22:48:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerettem a nyilasokat. Zsákutcás, káros eszme.
------------

Bírem, aratem, nem szeret. Eszme hang nem van, libcsizmus. A nyilasok azok libcsik, nem magyarok, primitívek, ősmagyarok, bolonda dühorok, nácik.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 22:49:36

De hé a faszem az az Antall? Na egal.

jónévez 2023.10.21. 23:07:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Mit értesz ezen
"Sem akkor, se most"
Mert én láttam: mindig, mindenkit lenyilasoztal, aki nem értett egyet a szélsőségeiddel.
Ahogyan mindenkit szívesen ballibázol, aki nem ért egyet a mai nézeteiddel.
Én értem, hogy te vagy itt a blogista, de :
Nincs ám mindig igazad.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.23. 12:24:27

@Tapi2021: a Blokádot remélem Boldili is nézte, akkor világossá válhat számára, mi is a különbség a diktatúra meg a nemdiktatúra között, a film üzenete ugyanis pontosan ez.
Emberileg egyébként Antallt közelebb hozza film, nekem van olyan gyanúm, hogy még enyhítve is volt sok epizód, mert pl. Göncz esetében durván sok enyhítés volt. Például Göncz a blokád idején mint a hadsereg főparancsnoka parancsot adott a fegyveres szerveknek, hogy nem hajthatnak végre fegyverhasználatra szóló parancsot. Vezettem naplót akkoriban, hogy a blokád idején is-é, azt nem tudom már, de erre a Göncz parancsra határozottan emlékszem, bőven a horváthbalázsos "Dunábalövetés" előtt adta ki.
Én is kürülbelül ekkortájt ábrándultam ki Antallból, túl sokat mondta, hogy nem vagyun nacionalisták, irredenták, revizionisták (el is jött Erdély fél magyarsága 1990-2000 között) és csak rosszabb lett ahogy több derült ki. Dehát mit várhatunk, ha a saját párttársai ezzel köszöntik :

youtu.be/69q-TDNPNh0?t=2522

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.23. 12:26:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a magyarázat az, hogy 11 évvel a halála után olyan került a miniszterelnöki székbe, akivel összehasonlítani halottgyalázás lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.23. 12:37:39

@Deak Tamas:

Nyilván. Emberileg nem lehet belekötni Antallba, ez tény. Csak politikusként volt baj vele.

jónévez 2023.10.23. 18:30:24

@Deak Tamas:
Csakhat a köztársasagi elnök NEM úgy főparancsnok. Nem adhat ki ilydn parancsot (és a MH valódi irányítója, a kormány nem is adta az ellenkezőjét sem ki). Simán csak visszaélt azzal,amit nem is tehetett.
Nem, nem akart a kormány lövetni. Nem, nem hatalmazta fel rá az országgyűlés. Nem, nem is tehette(már akkor sem). Nem, nem Göncz akadályozta meg.

"A köztársasági elnök mint főparancsnok - ha az Országgyűlés nem akadályozott - nem gyakorolhatja az Országgyűlés hatáskörébe került alapvető rendelkezési jogokat (pl. a Magyar Honvédség alkalmazására vonatkozó döntési jogot). A Magyar Honvédség feletti rendelkezés fő szabály szerint ugyanis az Országgyűlésnek van fenntartva."

jónévez 2023.10.23. 18:36:03

@Deak Tamas:
Ha valódi "helyzet" lett volna, olyan, amiért fegyveresen kell fellépni, akkor nemigen mehettem volna azon a hétvégén eltávra.

Azt csak újságíróink hazudozták, hogy a kormány lővetni akart, és (a jó Szdsz-es) Göncz Árpád akadályozta mag.
Súlyosabbat is vétett. Magát a kész megegyezést is napokig hátráltatta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.25. 09:15:15

@jónévez: pontosan így van, ez már jó alap volt a helyzet széteséséhez. Szegény később híressé vált Auth Magda olvasta be a parancsot, kb. olyan hangsúllyal hogy "tényleg ez van ideírva?".
Emlékeim szerint a Barna Sándoros rész sem egészen úgy volt ahogy a film mutatta, mert Göncz parancsának része volt az is, hogyha a fegyveres testületek vezetőinek bármelyike tűzparancsot ad ki, az azonnal illegitim és az illető parancsnok azonnali felmentésével egyenértékű. Majd megkeresem a naplóimat, de szerintem 1990 októberben már nem vezettem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása