magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Én friss szendvicset akarok

A kommunista Bulgária - melyben leéltem a rendszer utolsó 3 évét, 1986-1989 között - igazabb kommunizmus volt, mint a magyar, mert nem voltak semmilyen kapitalista reformok, sőt hangulatjavító intézkedések se. Sőt, Bulgária sajátossága, hogy míg a többi szovjet csatlósállamban mindenhol volt valami enyhítés (még Romániában is, ott ez a román nacionalizmus egyre jobban szabadon engedésében fejeződött ki), addig Bulgáriában minden téren megszorítás volt.

Talán egyetlen kis kivétel volt: a bolgár eredetkutatás. A bolgár eredet kérdése kicsit olyan, mint Magyarországon, hiszen az országalapítók "jöttek", nem helyben lettek, Magyarországon Árpád fejedelem, Bulgáriában Aszparuh kán. A bolgár népről a hagyományos elképzelés az, hogy a területre a VII. században bejött ősbolgárok, a VI. században bejött szlávok és az őslakosság trákok keveréke, ezek a IX. sz. végére felvették a szlávok nyelvét közös nyelvként, s egy néppé olvadtak.

Azóta egyébként a genetikai kutatások bizonyították, volt egy negyedik elem is, a gótok, de róluk korábban nem vett tudomást a bolgár nemzeti emlékezet. Konkrétan az én múzsám anyai nagyanyai vonalán - mely önmagát bolgárnak tekinti - olyan kinézetű emberek voltak, akik simán elmentek volna bármely német falu őslakosainak. Szerencsére a múzsám nem ilyen, nem ezt a vonalat örökölte, én ugyanis nem kedvelem a szőke német lányokat. De ez most más téma lenne.

Szóval a politika mindig bevatkozott e kérdésbe. Aki a romantikus keletet imádta, az az ősbolgár elemet emelte ki, aki a fejlett európaiságot, az a szlávokat, aki meg az ősiséget, az a trákokat. A két világháború között akadtak még olyanok is, akik a trákok germán eredetét akarták igazolni, így valahogy becsatlakozva Hitlerék fajelméletébe! A kommunista időszakban persze a kötelező tanítás az volt, hogy itt kérem mindenki szláv 90+ %-ban, kevés trák és ősbolgár beütéssel, hiszen ez tűnt a legszovjetpártibb elméletnek. Komolyan senki se vette ezt, csak meg kell nézni átlag bolgárokat.

Szóval ebben volt enyhítés a 70-es végén és 80-as évek elején: a hatalom levette az ideológiai bilincset e kérdésről, s immár szabad lett vitázni erről. Ráadásul nem más mint Ljudmila Zsivkova kulturális miniszter - a főnök egyetlen lánya - a trák téma szerelmese volt, emiatt hatalmas pénzek kezdtek folyni a trakológiai kutatások felé. Akkor kezdődött meg a trák emlékek komoly, tudományos kutatása, ami máig tart. Joggal, a legnagyobb trák állam a mai Bulgária területén volt, fővárosa Szeuthopolisz volt, a mai Kazanlak mellett, sajnos ez a főváros áldozatul esett a kommunista vízenergetikának, a helyén ma egy víztározó van. Jelenleg van egy projekt fal építésére a víztározó közepén, hogy ismét szárazra kerüljenek a romok.

De visszatérve, Todor Zsivkov azt a következtetést vonta le a kommunista rendszer lassú, de folyamatos lemaradásából a nyugathoz képest, hogy az egyetlen út a bekeményítés, csak ez adhat esélyt a rendszernek. Vicces, de végülis igaza lett, a kommunizmus bukása a Szovjetunióban is a reformokkal indult be, s nem a reformok hiánya miatt.

Szóval 1986-1989 között a bolgár rendszer kőkemény volt, tele volt az ország tiltásokkal, sok volt a kötelező dolog, s nagyon szűk volt a tűrt szféra. Talán csak a könnyűzene, a szigorú magánélet, s a nők kinézete nem volt szükségszerűen kommunista - utóbbi esetben csak a nők voltak szabadok, a férfiak nem, ha valaki mondjuk úgy öltözött volna, mint egy átlag budapesti csöves srác, azt Bulgáriában gyorsan lekapcsolta volna a rendőr, de a lányok esetében szabadság volt, ez nem számított ellenzékiségnek. Így pl. a Szófiai Egyetemen a 80-as évek végén a diáklányok két csoportra oszlottak: akik mintha operába öltöztek volna, s akik mintha diszkóénesnők lennének.

A kommunista eszmétől való szabadság tehát nagyon kevés területen volt jelen. A nyugati hatás az említett 2 dolgot kivéve - zene és női divat - nagyon ki volt zárva. Pl. Magyarországgal ellentétben Bulgáriában nem volt nyugati gyorsétterem, valójában még a Szovjetúnióban is korábban lett, mint Bulgáriában.

Tehát akkor voltak ilyen helyi gyorséttermek, nagyrészt a főtt ételt kínáló önkiszolgáló éttermek, s nagyon kevés szendvicses árus. A fő bolgár szendvics neve "hercegnő" egyébként, ez a 60-as évek bolgár turisztikai iparágának a szüleménye: azt jelenti, hogy a fasírthoz elkészített darálthúst rákenjük vastagon kenyérszeletekre, aztán vagy még reszelt sajttal vagy nélküle megsütjük az egészet sütőben, magyarul "darálthúsos melegszendvics".

Szóval 1988 kora nyarán megyünk be a kevés ilyen helyek egyikére. Látva múzsám hasát (lásd terhesség) persze előre akarnak engedni minket, de mi mondjuk, nem sietünk, szóval beállunk rendesen a sorba.

Azonnal kiszúrom a problémát: hátul a csinos negyvenes alkalmazott nő - bár akkor nekem nagymamának tűnt akkori mércémmel - már elkészített egy teljes tepsi "hercegnőt", ez hátul van, viszont elól a kirakatban még van egy tepsi, rajta 2-3 előző sütésből maradt szendviccsel. A nő csak akkor fogja kitenni a kirakatba a friss adagokat, ha elfogyott a régi. Márpedig a melegszendvics - ezt magyar neve jól mutatja - jobb melegen, mint kihűlve.

Egy macsó srác, láthatóan imponálni akarva barátnőjének, hangosan felháborodik: ő a frissből akar vásárolni! Persze szóváltás kezdődik, az alkalmazott nő se hagyja magát. A két érvrendszer kibékíthetetlen egymással: az "rendes kiszolgálást követelek, azért jöttem be, hogy ízletes meleg ételt kapjak a pénzemért!" és a "te észnél vagy, dobjam ki miattad a szemétbe a 20 perccel ezelőtt kisütött szendvicseket, mikor a kisnégerek éheznek Afrikában?".

Múzsám mondja halkan, ő se akarna 20-perces szendvicset, de megjegyzi, majd szól és a hasára mutat, s neki adni fognak a frissből, a terhesség ma is szent dolog Bulgáriában, de akkor még inkább az volt. Én meg mondom neki, felesleges, mi Magyarországon sokkal jobb módszereket dolgoztunk ki az ilyen helyzetek megoldására: a kamuzást és a sumákolást.

Szóval mondom, járkáljunk kicsit a pult mellett, csodáljuk meg a berendezést. Fél perc múlva jönnek is új vásárlók, automatikusan vesznek a 20-perces szendvicsekből, a tepsi kiürül, s helyére kerül a friss tepsi. Akkor már mi is veszünk. Közben látjuk, a macsó srác a párjával és az alkalmazottnő még mindig csúnyán néznek egymásra.

Címkék: közélet
75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr118222229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.21. 08:18:04

Fejlett európaiság és ez a szlávok. Ez 'szép'...

A szlávok épp azért kapták ezt a gyűjtőfogalmat, mert nem volt önállóságuk, szolgaként tekintették rájuk. Mindegyik égtáj irányából.
Épp ezért nem volt törzsi társadalmuk sem. Függetlenül minden valótlan erőlködéstől, ami a Mátyás = román király szintet is alulmúlja (függetlenül attól, hogy ilyenkor mindig jön 'mindenttudó' gerike és megint előadja tarthatatlan a hülyeségeit, ami már önmagát meghazudtoljajelesül azt, hogy a törzs mitől törzs - nem baj, amúgy is rendszeresen hülyét csinál magából..., csak még egyszer sem vette észre...)

2023.10.21. 09:09:58

a késő kádár korban ugyebár létezett mc donalds hungária. grósz károly adta át az első éttermet. emlékszem a híradó tudósításra. elé tettek egy big mac-et. nem tudta, hogy a francba kell egy ekkora szenvicset megenni. levette a felső zsemlét és kereste a kést és a villát. aztán mutatták neki, hogy az amerikai módi tegye vissza, nyomja össze és zabálja.

itt is látszott már, hogy a nyugat gazdaságilag fejlett, a kelet kulturálisan. a mc donalds hungária kizárólagos beszállítója a közmunkásokból verbuvált állami gazdaságok lehettek. bábolna. és a reform folytatása az lett volna, hogy az állami gazdaság dolgozói a mc donalds hungária nyereségből részesedhettek volna. ez ugye nem kapitalizmus, hanem szocializmus a reformokkal.

és (részben működő közmunkásokkal) működő mc donalds hungária versenytársa a city városi alkalmazottakkal. a szocialista reklámja flpper öcsivel.
www.youtube.com/watch?v=r0dJH5d8SeM

és ezek versenyeznek egymással. és a gyorséttermi üzletágban addig egyeduralkodó máv utasellátó versenytársakat kap egy félállami rendszerben. úgy, hogy ezek mellett természetes módon lehetnek maszek éttermek is.

ez a szocializmus (marxizmus-leninizmus nélkül) a reformokkal. valódi társadalmasítás. lehet individuális és kollektivizált gazdalkodás. lehet így is, lehet úgy is. valódi liberalizmus.

értem, hogy budapesten éppen még működik a vegytiszta kapitalizmus is, csak az átlagos magyar mezővárosban az éttermeket szocialisztikus, kommunitárius módon lehet fenntartani. félállami rendszerben. úgy, hogy működhessenek maszekok is.

2023.10.21. 09:35:02

egyébként a 80-as években is létezett a jelenlegi ballib. az, hogy az állam rossz gazda.

voltak iskolák, akiknek tanulóit kivezényelték ebédelni egy félig privatizált étterembe. ahol a tulajdonos játékgépeket helyezett el, és ha valaki sokat játszott akkor kapott ingyenes diana sósborsszeszes cukrot. a szülők persze tiltakoztak és voltak, hogy a gyerekek a zsebpénzt játékgépekre költik el, voltak akik azt mondták: ez a szabad piac.

azonban volt verseny. mert az egyetemi étteremben is lehetett jegyet vásárolni. az egyetemi dolgozók ingyen menüt kaptak. a reformok keretében azonban ezeket részlegesen piacosították. mondván, hogy a közétkezetési részlegek versenyezzenek egymással. és ezek az üzemegységek egymással versengve lényegében kht-ként működtek.

a közétkeztetés viszonylag olcsó maradt, a minőség javult. a koncepció nem volt rossz elméletben és a kispolgári létet biztosította a gyakorlatban.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 10:09:31

hiszen az országalapítók "jöttek", nem helyben lettek, Magyarországon Árpád fejedelem,
genetikai kutatások bizonyították, volt egy negyedik elem is, a gótok, de róluk korábban
-------------------------------

1. Orzságtagadó vagyem, nekem rejku van, alap hang nem van, az al magyarul a túl. Az ország a libernyákizmus, azt alkoholizálják. A lettek hangot dúrgerni. Hülye hang a fejedelem, olyan libernyák, stak rakó van magyarul.

2. Nem kutat, hanem rekk, és rekkés rekkint, nem bizony izé. De ez a genetika egy bullshit. Elem hang nem van.

3. Stakhogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv és a magyarok gótok, vagyis inkább proto-proto-germánok.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/08/02/lektion29-_a_germagyarokrol_a_hunnokrol_a_got_empirerol_es_a_fingarokrol_roviden_es_dumeren

4. Stak azt rakjuk, hogy a magyar nyelv azon részje, ana magyar az nem pógári nyelv, hanem egy olyan nyelv, ana holodomort és holokausztot tesz, vagyis egy foglaló, bolonda dühor, hisz a magyar nyelv ezen részje a germán. Nem a fingrizmustól rakjuk, hisz a magyar nyelv nem fingár nyelv, sőt a totál indogermán nyelv és germán.

5. Hát az Árpád nama volna talán germán is, de bizonylosza, germán Arpus nama, így nem rakni, hogy Árpád magyar volt-e vagy se, de úgy rakva, hogy talán stak Anonymus, az értelmetlenségi-kretény szoptaja hé Konstantintól, hisz Konstantín írásja nem stak azövé, hanem az apjájé is, így az is volna, hogy az árpádik nemis a magyarok, erre rakta példa mondjuk Grimm, meséi, hisz Grimmnél a történeti úgymond népi mondák azok értelmetlenségiek, mondjuk Procoptól vannak.

Na egal, a magyarok jettek, onnan rakni, hogy a magyar nyelv azon részje, ana magyar nyelv azt brutális, ölő, agresszív, bolonda dühor, germán.

6. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de hogy revolution vanjon, így talán kell egy kis plusz primtiív vér, így a fingár vérrel bajum nem volna, hisz ahogy mondja Tacitus is a Finnekről:
Sorglos vor den Menschen, sorglos vor den Göttern – so hat dieses Volk das Schwerste erreicht: sogar das Wünschen ist ihm kein Bedürfniß mehr.

Teoretikusan nyelvileg és genetikailag a magyar oltott volna a kúthúrának anta, a fingrizmus, libcsizmusnak anta, ahogy Nappa a Dragon Ball-tól mondja, hogy az erdaiakkal, erdalingokkal a Sayanok erőseket duadnának faszolni. Genetikailag a keveredéstől hunnok, Hünnen volnának,hisz gyakori, hogy a kevertek Hünnek, ezt ma is látjuk.

De a számok pógárik, kazár zsidók, így fingrizmus null.

2023.10.21. 10:19:46

@Gelimtrtrddddd:
ha árpád germán volt, akkor miért hungáriát hozta létre és miért nem germániát?

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 10:20:48

@gigabursch: gyűjtőfogalmat, mert nem volt önállóságuk, szolgaként tekintették rájuk. Mindegyik égtáj irányából.
Épp ezért nem volt törzsi társadalmuk sem
--------------------------------------
1. Fogalom hang új-ónemmagyar halandzsa, mert libernyák hang, nem tekint, hanem bolojk, nem irány, hanem raktajang.

2. Mondjuk, hogy Sklave, a szolga mondjuk az ír slougu, az írtől kell rekkni a hangot, nem a szlávtól, de így is bizonylosza az etimológia. De mondjuk azt, hogy szláv, így rakta volna, hisz ez a mentalitás így az empirétől maradt itt, arra jett az új-ónemmagyar kreol makogás.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/10/01/lektion50-a_szamokrol_a_szolga_hangrol_a_penz_hangrol_a_dolog_hangrol_a_munka_hangrol

3. A társadalom egy libcsi hang, társadalom nem van, ha stammisch, sippés rendraku, naturális system van. A szlávok is indogermánok, ahogy a magyar, és társadalmuk nem volt, nem volt libernyákizmusuk, volt rakó és sippe. A törzs hangot nem bírem, dúrgerni.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 10:23:01

@cvsvrs: kkor miért hungáriát hozta létre és
----------------------

Miért hangot dúrgerni, nem hoz hanem bírong, nem lét, ezt nem rakem, hol a lé.

Írtem tovább is, hogy nem is biztos, hogy az árpádi a magyar...

????? Ha a magyar germán, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv? De a kérdésed itt bullshit innen, hisz az evolúció folyamatos, avagy revolúció.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 10:37:24

@cvsvrs: ha árpád germán volt,
-----------------

Az Árpád nama bizonylosza, a magyar elsődleges ár a germán ár, az er indogermán és germán stuma flektált formája. Van egy germán erpo is, ettől az Arpus germán nama is. Az árpa hang etimológiája is bizonylosza, hogy az ár-tól ered, vagy az indogermán albo-tól, görögnél is ott van, nem török hang.

A namák problemetikusok, hisz ott van mondjuk a Tass nama. Germánul nama a Tazzo, Tasso, ettől a Tasszilo is, de ennek a germán namának az etimológiája is bizonylosza, hisz volna, hogy mondjuk a ta stumától ered, ahogy tap, tasz. De ez stak a germán volt, és a magyar is. Hogyan is volna a Tass török? Hogyhogy nem bantu? Sok nyelvnél van rekkésje, mondjuk tochárul a tass Anführer, törökül kőnek mondják. De hogyan-hogy nem bantu ennyi erővel?

Ilyen a Géza nama is, ilyen germán nama is van, ahogy Gaiso, Gäsa, ahogy egy kelta nép, a Gäsaten.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.21. 10:38:04

@gigabursch:

A görög-római kultúrkör mindenkiben rabszolgát látott, aki "barbár". A germánokban is, a szlávokban is.

A "szláv" név meg véletlen egyezés az illető latin szóval.

S de, voltak törzsek, sőt törzsszövetségek is. Csomó forrás van erre.

2023.10.21. 10:38:55

@Gelimtrtrddddd:
van a magyar nyelv (ami a hivatalos latin írásbeliség mellett is viszonylag egységes maradt a kárpát-medencében)

van a germán nyelvcsalád. ide tartozik az angolszász, a németalföldi (a holland), az ófelnémet (ami ma leginkább a német), valamint az éjszaki germán (skandináv) nyelvek (dán, norvég, svéd), és van egy nyelvi értelemben kihalt keleti ág. ők a gótok. az ábécé maradt fent. és néhány kódex. ide tartoznak a gepidák, a burgundiak. pl. debrecenben van burgundi utca, az a középkorban is létezett, burgundiak jöttek a magyar királyságba.

és ezek a nyelvezetek mind-mind rokonai a magyarnak. mert hogy vannak hasonlóságok a nyelvtanban és a szókincsben. (bármelyik nyelv bármelyik másiknak rokona).

de arra, hogy a magyar a germánból eredne, vagy megfordítva a germán a magyarból nem nagyon van bizonyíték.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 10:45:06

@cvsvrs: nem nagyon van bizonyíték.
vannak hasonlóságok a nyelvtanban és a szókincsben. (bármelyik nyelv bármelyik másiknak rokona).
---------------

Rekkentmány. Stak a magyar nyelv erre a rekkentmány, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a germántól vált.

Nem hasonló, ezt a hangot nem rakem, nakrekkenő vagy arányelő, tan hang nem van, nem rakem, grammatika volna, konkrét gramamtika, nem begriffgrammatika. Nem mely, hogy oly. A magyar nyelv hangkincsje(Wort) 99 százalékosan indogermán, grammatika, konkrét grammatika indogermán, germán.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 10:51:18

@cvsvrs: mellett is viszonylag egységes maradt a kárpát-medencében)
y nyelvi értelemben kihalt keleti ág.
----------------

Nem mellett, hanem onto, a viszony hang a ví indogermán stumától, hajlás, de inkább nem, arányelve itt.

Hát nem maradt egységes, hisz az új-ónemmagyar nyelv egy mesterséges nyelv, egy kretény-libcsi, értelmetlenségi, udvari, bürokratikus, klingoni, halandzsa. Ez nem a magyar nyelv, ez kazincbaszikai.

Erre jó példa a fenti: értelem hang nem van, stak er és ár stuma van, ér nem, sklavenaufstandi, magyarul vestehen rakni. A hal nem fingár hang, hanem ez is értelmetlenségi, kretény-libcsi eufemizmus, a skel stumától, hal, schieden. Magyarul inkább mered, morsad, marad, maród, maratel, mortály, derbed.
Kelet? Ez egy jevevényhang, nem magyar, nem is fingár, hanem indogermán és germán, ettől az angol hill is. Magyarul az er stumától erjesz, vagyis rise, erjeszu.

Így magyarul: nyelvi rakásnak innen morsadt erjeszui.... Kihalt? Németizmus, aussterben. De a német hangot se igen rakem, hisz a sterbed a der stumától ered, indogermán ster stuma, vagyis derbed, dered, dermed.

A kihal hang így bulslhit.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 10:56:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A "szláv" név meg véletlen egyezés az illető latin
--------------

Nama, véllosza, nem illet, hanem rejmet...

Hát nem latin a Sklave, hanem germán, etimológia bizonylosza, igenstak germán slawan, a ló, leng stumájától, ettől ige slawan kussol, slawa gyenge, a lóg-tól, hogy lefety.

??????? Előbb volt ez az etimológia, ahogy mondjuk a németre a némától. Úgy a németre is? A néma hang nem szláv, de ez egal. Ha a német a nembeszél, a néma, úgy a szláv a slawan, a kussol.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 10:58:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: indenkiben rabszolgát látott, aki "barbár". A germánokban is
-----------------

És a barbár, a germán a görög-latint, vagyis a magyar. De a rabszolga hang bullshit, stak Sklave, ezt a rabszolga bullshit hangot dúrgerni.

Gery87 2023.10.21. 10:59:14

@gigabursch:

Aki rendszeresen alulmúlja magát az te vagy:)
Látod, látod most is mit sikerült elővenned: a kibaszott sovinizmusodat, kultúrrasszizmusodat.

De Birca már látom megcáfolta a nyilvánvaló hülyeséged, csak neki nem mersz visszapofázni mert "egy oldalon vagytok".

Az a baj hogy rendszeresen hülyét csinálsz magadból és még egyszer sem vetted észre hogy 2 perc alatt megcáfolható baromságaid vannak.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 11:03:09

@Gery87: kibaszott sovinizmusodat, kultúrrasszizmusodat.
----------------

Dehát neked akart jót, hisz ez a te kúthúrrasszizmusod, a libcsi. Hogy-hogy nem vagy vele? Ez a tijéd. Hát ilyet!

2023.10.21. 11:17:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha a szláv szó eredete nem a latin-görög sclavus-sklábos/slavos, akkor micsoda? az angolszász theow, theowa ("szo(l)ga") is szolgálót jelent. nem ez az eredet, hanem?

2023.10.21. 11:21:41

kézenfekvő lenne a slava-ból eredeztetni, lásd slava ukrain, de azt szokás mondani, hogy nem az. hanem micsoda?

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 11:26:54

@cvsvrs: ha a szláv szó eredete nem a latin-görög sclavus-sklábos/slavos, a
-------------------

A Sklave ahogy írtem nem latin-görög, hanem mittelalterlich latin egy germán hangtól. De így a szláv a Sklave, hisz úgy nem volna a néma a német se, stak ha a szláv a Sklave. Ez kettős mérce volna, tagadni.

Hát szó! A szó-tól, a szav-tól, hisz a szó-szav egy jevevényhang, zátemi, ettől volna szláv hang, ahogy a hír-től germán hri, indogermán kir, a híromás, Ruhm.
Vagy talán a hallani verbtől,indogermán kelu, kleu, ahogy Chlodovech.

De ez bullshit! A szláv volna így a Sklave, ha a német a néma, ennyit erről.

2023.10.21. 11:30:52

a magyarból ez a kettős eredet tűnik kézekfekvőnek. a szlávok a szolgák, akik dicső módon, felszabadultak és saját nyelvükön szólhattak. a keresztségben az urat szolgálják. a teremtőt a mennyekben.

ZorróAszter 2023.10.21. 11:40:29

Mostanában olvasgattam a ktisztákról, és velük kapcsolatosan kerültek elő a geták és a geto-dákok. Ők benne vannak a bolgár őstörténetben?

Egyáltalán kik voltak ők?

ZorróAszter 2023.10.21. 11:45:43

Egyébként Magyarországról nézve Zsivkov nem tűnt olyan vonalasnak és keménynek. És mellesleg Dimitrov sem.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 11:49:50

@cvsvrs: szláv. a magyar szó, szólni rokona angolszász say. azt,
----------------

A szó nem magyar, nem rakni, hogy most az indogermán hogy olyan is volt. A szónak dolga nem van az angol say-val, ez a sagen-től ered, ahogy:
biegen, buk, bögy...-buy, ez itt most egy a magyar bújjal, de ez stak itt.
Weg, vé stumától, vé partikeltől, indogermán uegh, végat, nem vezet,út vagyis-way
Zeug-toy, ez most nem olyan ahogy a búj.

Vagyis g h--vá vál, ja kausatív-presenz, a magyar is ja ott marad, így rakód a hang.

A szó egy jevevényhang, libernyák, nem magyar.

gigabursch 2023.10.21. 13:18:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ezen a ponton tévedsz.
Keresd csak meg Ibn Rasid munkáját, ott világosan leírja a slava és sclava szavakat és annak jekentéstartartalmával.
Kifejti, hogy miért szolgák és mijük van és mijük nincs.
Pl nincs szabadságuk, alávetettek.

Gery1987 2023.10.21. 14:19:48

mai szláv nyelvtudomány álláspontja szerint a ’slav-, slow-’, слов-' szógyöknek az ősszláv nyelvben ’mocsár’ jelentése is volt, hozzátéve az eredetre utaló szuffixumot, a ’Slaven’, ’Słowian, Славянин’ szavak eredeti jelentése: ’mocsárlakó ember’. A mai szlavisztika álláspontja szerint a közös szláv őshaza központi területe a Pripjaty mocsaras vidékével esik egybe, ez az elmélet tehát azt sugallja, hogy az egykori őshazáról nevezték el magukat a szlávok.

Gery1987 2023.10.21. 14:24:50

A nép- és nyelvcsoportnak a nevéről, a „szláv” szó eredetéről teljes bizonyossággal nem nyilatkozhatunk. A szótő jelenthet ’dicsőség’-et (slava), de ugyanebből a tőből ered a slovo ’szó’. Vannak, akik ezt tartják az eredeti jelentésnek, azt emelve ki, hogy a kommunikáció alapeleme a szó, a beszéd, azaz egymás kölcsönös megértése. Így a szlávok, a meg nem értett szó képzetéből kiindulva, azokat, akik nyelvüket nem értették, tehát nem tudtak velük beszélni, kezdetben némának nevezték. Ez az eredeti jelentése a ma is használt ’német; német nyelvű ember’ jelentésű Němec (orosz нeмeц, horvát Nijemac, szerb Nemac) szónak. Ebben az összefüggésben az említett (slovo ’szó’) eredet meggyőzőnek tűnhet. Történeti-etimológiai szótárunk megemlíti a latin sclavus, slavus ’szláv férfi, szláv rabszolga’ jelentést, amelyet Kniezsa István már 1942-ben azzal utasított el, hogy „nehéz volna megérteni, hogy egy nép mástól tanulja meg a saját nevét, és méghozzá ilyen gyalázó nevet vegyen át”. Harmadik lehetőségként jön szóba a slow- ’mocsár’ jelentésű tő, amely az egykori szlávok letelepedési helyeire utalhat.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 14:37:10

@Gery1987: Ebben az összefüggésben az említett (slovo ’szó’) eredet meggyőzőnek tűnhet.
--------------------

Innen az összerakásnak innen...Nem tűn, hanem boljad. De nagyon nem, stak ha a szláv a Sklave, slawan, hisz ez az etimológia volt előbb, de így se, hisz úgy az nem van, hisz nem volna néma, és ez nem szláv hang, hanem germán, magyar.

A német etimológiája sok egyéb etimológiai opció is volna, mondjuk egy régi germán Stamm, a Nemetek, vagy talán egy szláv vagy indogermán, magyar niim, Stamm, hang is, talán a genom, genem hangtól.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 14:40:35

@Gery1987: slow- ’mocsár’ jelentésű tő, amel
-------------

A tő hangot dúrgerni, nem igen magyaros, inkább a steu, stu, úgyva stu stumától stuma.
Nem jelent, hanem rekk.

A mocsár hang az modár, nem szláv hang, hanem germán, vagyis magyar, stak ronda cs-vel, de ez nem magyaros, ahol a d vál cs-vé, a mo partikeltől, meu, ennek folyás rekkésje, ahogy mos,moha is.

A slow így germánnák boljad, hisz van a lé, indogermán lei stuma, ettől a lé és tovább a lép, lék, léha, léhány, léhma, léma, vagyis Lehm, szeléma vagyis Schleim.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 14:54:57

@Gery1987: gy a szlávok, a meg nem értett szó képzetéből kiindulva, azokat, akik nyelvüket nem értették, tehát nem tudtak velük beszélni, kezdetben némának nevezték. E
--------------
Magyarul: a nem rakott hang....(képzet hang nem van, a kép hép volna, de bullshit) enteredve, anakat, ahék nyelvüket nem rakták, ígyhát nem raktak velük regyni, enteredtjén nemának anamányták vagy anamantották.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 15:00:06

@Gery1987: „nehéz volna megérteni, hogy egy nép mástól tanulja meg a saját nevét, és méghozzá ilyen gyalázó nevet vegyen át
-------------

Nehéz volna rakni... Tanul hang nem van, nem név, hanem nama, nem hoz, annak, nakti vagy mág annak....

???????? Most arról nem beszélve, hogy ez vagy az a hang ennél vagy annál a kordinátasystemánál gyalázó vagy nem, mi is így tettünk, hát van ugye fingrizmus, ahogy fingrsita ez a Kniezsa is, de a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv.:D

Stak szopás, hogy részint a magyartól vált a fingár gyalázóvá, az olyanoktól, ahogy én is vagyem. Hülye finnek, manysik, nekik szarabb. Muhaha!

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 15:02:10

@gigabursch: Kifejti, hogy miért szolgák és mijük van és mijük nincs.
Pl nincs szabadságuk, alávetettek.
----------------
Fejt? Bullshit hang, nem rakem. A miért egy libernyák hang, nem nincs, hanem van, vagy bír. Az alá a túl.

De nem rakem. Ezt a szabadság hangot nem rakem, már írtem róla. Talán liberált democsokrácia volt náluk? Dehát úgy olyan szabadok, olyan Sklavek. Muhaha!

ZorróAszter 2023.10.21. 15:15:00

@Gery1987:

Másoknál is vannak ilyen tautológikus önmegnevezések. A magyar népnevet is sokan azzal magyarázzák, hogy a jelentése "beszélő emberek" abban az értelemben, hogy azok vagyunk akiknek a beszédét értjük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.21. 18:47:56

@ZorróAszter:

Dimitrov azért mert egy időben Tito és Sztálin között lavírozott, míg Rákosi csak Sztálinhoz igazodott.

De Zsivkov miért? Minden keményebb volt Kádárnál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.21. 18:49:53

@ZorróAszter:

A többségi vélemény szerint trák törzs voltak.

A trákoknak sok törzse volt ugyanis.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.21. 18:56:06

@cvsvrs:

Sok elmélet van.

Szolga, szó, nép, mocsár, sziget, dicsőség.

Sőt helynév elmélet is van, a Dnyepr eredeti ősszláv nevéből ered, azaz ott van az őshaza. Ezt ma azért nem sozkták elfogadni, mert a mai konszenzus őshazának a mai Belaruszt tekinti.

jónévez 2023.10.21. 21:27:17

Kár, hogy egyreinkább csak azért írsz, mert kényszer, hogy írnod kell.

jónévez 2023.10.21. 21:31:00

Az egész snnyira egymásból nem következő fasság,

jónévez 2023.10.21. 21:48:37

@Gery1987:
De kár volt minden butaságot bemásolni

Gery87 2023.10.21. 21:56:12

@ZorróAszter:

Mindenesetre náci barátunk állításával szemben nem valószínű hogy az önelnevezésük a 'szolga' bármilyen alakjából jönne már csak azért sem, mert a szlávok szétszóródása elég késő fejlemény, a 6.század vége, a Balkánon pl csak ez után jelennek meg.

Nem túl valószínű tehát hogy a rabszolgatartó rómaiak vagy görögök elsősorban szláv barbárokkal találkoztak volna, sokkal inkább kelta, trák, illír, germán népek volta "A" barbárok nekik.

Ez a józan észnek is ellentmond, mert a görögök δοῦλοϛ [dulosz] ‘rabszolga’ szava már előtte létezett. Tehát nem volt szükségük új rabszolga szót alkotni.

Hogy az angol 'slave' hogy tudott volna elterjedni K-Európában rájuk, vagy miért pont tőlük és miattuk kerül a csatorna túloldalára....háát.

Én most is úgy érzem hogy egyesek csupán rosszindulatú kultúrrasszizmusukat és sovinizmusukat akarják ezzel mindenáron igazolni, ami csak azt mutatja hogy büdös nagy bunkók.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.21. 21:56:42

@jónévez:

Senki se kényszerít.

Ha időm több lenne, tudnék sokkal többet írni.

Gery87 2023.10.21. 22:01:12

@jónévez:

Azt mindjárt sejtettem hogy egyeseknek butaság lesz.
Egyeseknek a fellelhető források 90% - bármiben - butaság.

ZorróAszter 2023.10.21. 22:05:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezt a getákra vagy a geto-dákokra monja?

És nem válaszolt, hogy van-e vagy lehet-e szerepük a bolgár őstörténetben?

ZorróAszter 2023.10.21. 22:14:39

@Gery87:

Nem vagyok biztos benne, de azt hiszem még én is azt tanultam, már amennyit tanultam egyáltalán, hogy a szláv a szolga jelentésű szóból ered, de én akkor se örültem ennek.

Ha lehetne ilyesmiben tippelni, én az "akik beszédét értjük" változatra tippelnék, mert az egy lehetséges váltpzat, és sokan használják az önmegnevezésükre.

Helyhez kötött névre én azért nem gondolnék, mert a finnugor őshaza csak azért volt kicsi, mert vadászó gyűjtögető életmód mellett nem képzelhető el nagyon nagy terület a nyelvészek szerint.

A szláv őshaza viszont sokkal nagyobb lehetett.

Mikor pár éve leégett a pozsonyi APEH épülete, akkor én is elsütöttem azt a poént, hogy "Lám, mégiscsak van kultúrfölény: nálunk Hosszúbájtok Éjszakáját rendeztek."

:o)

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 22:22:05

@ZorróAszter: finnugor őshaza csak azért volt kicsi, mert vadászó gyűjtögető életmód mellett
---------------

1. Nem csak, hanem írva stak, azért hang dúrgerni, a mert is, nem vadász, ez bullshit hang, hanem űz.

2. Hogy jennek ide a fingárok? Sehogy. Stak bajud van a magyar nyelvvel? Ahjogy látem igen, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a magyar bolonda dühor, haduverfassung volt, humanoidat öltünk.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 22:25:18

@ZorróAszter: szláv a szolga jelentésű szóból ered, d
"akik beszédét értjük" v

------------

Örerni, nem örülni. A szolga hang bizonylosza hang, ír vagy szláv, de a mentalitás így szlávos, ha szolga szláv volna, habár az írtől kell rekkni, úgy logikusan a Sklave szláv volna, vagyis itt. Nem jelent, hanem rekk, a szó jevevényhang, zátemi.

Nem ért, hanem rak, de bullshit, inkább a hall ige zátemi formája a slava, Ruhm, híromás.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 22:26:59

@Gery87: Hogy az angol 'slave' hogy tudott volna elterjedni K
--------------

Nem tud, hanem duad. De látem hülye vagy, hogy nem angol, hanem germán, sőt magyarul is rakni volna, egy indogermán hang. A Sklave egy mittelalterlich latin hang, de germántól ered.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 22:31:11

@Gery87: osszindulatú kultúrrasszizmusukat és sovinizmusukat akarják ezzel mindenáron igazolni,
---------------

Ár hang nem van így, dúrgerni, nem igazol, hanem rekkent. TE kevered a szezont a fazonnal, te vagy a libernyák, a kúthúrasszizmus tőled ered, fura hogy ezt nem látod.

Itt stak arról van a beszéd, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv, a fingrizmus volna a kúthúrrasszimzus, és tagadni a magyar nyelvet.

A magyar nyelv való szláv részje igen sklavisch, logikusan, ahogy mondjuk talán munka, dolog(ez bizonylosza, ír dligi, dulgs, de a magyar kúthúrasszimustól mondem, hogy inkább szláv, hisz nem magyar mentalitás, de erről írtem.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/10/01/lektion50-a_szamokrol_a_szolga_hangrol_a_penz_hangrol_a_dolog_hangrol_a_munka_hangrol

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 22:32:21

@Gelimtrtrddddd: Jah, és a magyar is germán nyelv, ahogy írtem a le-ló-log, leng stumától ered, leu stuma, s akciós partikelvel. Így nem volna magyar? Akár. Ha már fingárkodnak.

jónévez 2023.10.21. 22:51:28

@Gery87:
Amikor saját gondolataid vannak (legalábbis úgy adod elő), azokkal tudok vitázni.
A bemásolások nagyon nem szimpatikusak

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 22:53:52

@ZorróAszter: A magyar népnevet is sokan azzal magyarázzák, hogy a jelentése "beszélő emberek"
--------------
Népnama. A magyaráz egy bullshit hang z-vel, dúrgerni, magyarul regyni, racionlisan beszélni. Nem jelentés, hanem rekkés.

A magyar nama etimológiája bizonylosza, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de a fenti bullshited az bullshit.

jónévez 2023.10.21. 22:54:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Csak magad kényszeríted.
De ennél tartalmasabbat is tudnál. Csak nem a mennyiségre kell koncentrálni.
A mennyiség nem okvetlen csap át minőségbe (bár állítják időnként)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.21. 22:58:40

@jónévez:

Ez nem olyan, mint Sztálin elvtárs találkozója a szovjet filmipar vezetőivel.

jónévez 2023.10.21. 22:59:47

@Gelimtrtrddddd:
Néha te is írhatnál saját gondolatot. Mert az, hogy a félresikerült nyelvet promózod, az fárasztó.
Egyáltalán: van álkáspontod? Vagy (legalább) vékeményed?
Mert azt előadhatnád.

jónévez 2023.10.21. 23:02:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Vsakhát mondtam már: nem sokat kell írnod.
Csak tartalmasat. Tudsz (tudtál) olyat.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 23:02:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A németek.
-------------
A németek a 9. századtól vannak, ahogy a német nyelv is, de itt még, nakti germán-német átmenet.

De a Sklave hang az német, mittelalterlich latin, a germán slawan-tól, kussolni, ez a le-lóg-leng indogermán leu stumától, slawa, mondjuk lógó, matt, schwach, ettől a slawan verb is, hogy kussol.

De a germán nyelv, ahogy a magyar is a Volgáig volt, ahogy a Gót Empire is, erre a hunn, ez is germán, Balamir Prigozsin.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 23:04:26

@jónévez: saját gondolatot. Mert az, hogy a félresikerült ny
-------------
Gondolni a libcsi gondol, magyar rakand. Hát folyton a sajátot regyem, racionálisan beszélem, az állaspontot, de ez rossz, nem is ezt.

jónévez 2023.10.21. 23:12:08

@Gelimtrtrddddd:
Tehát nincs saját gondolat.
Kár.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 23:15:57

@jónévez: ????????? Hát gondolatem nem van, hanem rakandmányem. De ez saját, vagyis az PÉn-jé, hisz ezt a logosz regya, racionálisan beszélja. A saját az egy.

Ezt se igen rakem. Van a saját, ez a logosz, az együttes, és van a libernyák.

jónévez 2023.10.21. 23:19:30

@Gelimtrtrddddd:
Magyarul (valódi magyarul)
Hülye vagy

Billy Hill 2023.10.22. 00:15:54

@jónévez: "Egyáltalán: van álkáspontod? Vagy (legalább) vékeményed? Mert azt előadhatnád."

Please no!! ;-)

Billy Hill 2023.10.22. 00:23:53

Na itt volt téma bőven! Legalább a meleg szendvics mai, woke változatáig nem jutottunk el. ;-)

Szlávok. Szerintem a "slow" a megfelelő kiindulási alap az etimológiát illetően, biztos lassú tűzön készítették a csevapot és a pljeskavicát, innen a név...

Az (ál)történelmi fórumokon FB-n öröm nézni a sok barmot, aki egymásnak esik, hogy kik voltak előbb a Balkánon. Dákók vs. szlávok, albánok vs. görögök vs. macedónok, ez az alap, aztán vannak bolgár-görög és bolgár-román csörték is, majd becsatlakoznak ősi szlovákok és szerbek is néha, de ez már ritkább, mert talán ők is cikinek érzik. (Érdekes módon ős-horvát balkáni óriásbirodalmat senki sem álmodik, inkább a szerbeknél megy ez.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.22. 10:02:48

@cvsvrs:

A trákok elgörögösödtek tömegesen. A trák nyelv kihalt a II. században.

A szlávok bejöttek a VI. században, s akkor jött a görögök elszávosodása.

Erre jöttek aztán a bolgárok a VII. sz. végén.

Gery87 2023.10.22. 10:16:47

@jónévez:

Így volt egyszerű.
A téma nem ér többet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.22. 10:28:05

@cvsvrs:

ÉSzakiak.

Az illírek asszimillva lettek, kivéve az albán hegyekben.

A mai albánok tulajdonképpen a nem asszimilált illírek utódai.

Gery1987 2023.10.22. 19:05:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A románok meg az asszimilált, romanizált illíreké.

Ami nem kevésbé hangzik jól dák-római elmélet és ugyanúgy van benne római szál, bár kétségtelenül történelmi jogot nem lehet vele formálni Erdélyre:)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.23. 12:12:57

@Billy Hill: ez nagyon király, ezt az elméletet kipróbálom lengyelekkel :)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása