magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Megalakul a Pázmányon a KDNP

Sajátos történet: amikor az ember belátást kap a "konyhába", miközben nem lenne joga ott lennie.

2002-ben éppen munkajog vizsgán vagyok - mellesleg talán a legunalmasabb tárgy az egész jogi karon -, amikor akaratlanul hallom, hogy a két vizsgáztató egymás között beszéli meg mi lesz a KDNP sorsa. Nem mondom a nevüket az egyikük aztán a KDNP másodvonalában szerepelt, sose ért el fontos pozíciót, a másik még lejjebb szinten volt, de láthatóan mindketten a párt valamiféle belső agytrösztjéhez tartoztak, s éppen a vizsgáztatás szüneteit éreztek megfelelő pillanatnak a pártügyek megbeszélésére.

Sokfelől tapasztaltam: a nagy döntések jellemzően így születnek, nem a hivatalos vezetőségben, nem a szervezeti egységekben, hanem belső informális körökben, s sokszor a döntést ilyen szakértői szinten csinálják meg, a hivatalos vezetés jellemzően csak rábólint vagy éppen nemet mond a kidolgozott döntésjaslatra.

Mindenhol ezt tapasztaltam. Voltam civil szervezet vezetőségi tagja és folyamatosan ezt láttam, de ismeretségeim réven ezt tudom a kommunizmusbeli pártdöntésekről is. S amikor én voltam egyszer vezető az egyik magyarországi egyházban, pont ugyanez zajlott, sőt a legkeményebb helyzetekben a döntéseket nemhogy a belső szerv hozta, hanem egy ember, én - már az ókori rómaiak tudták, van amikor diktátor kell, s nincs idő köztársaságot meg tanácskozást játszani.

Hát, itt is ezt láthattam.

A KDNP elég sajátos képződmény. Azon kevés magyar pártok egyike, mely bár összeomlott, mégis feltámadt. Persze a feltámadás formális lett, a KDNP ma se önálló párt, de a többi sorstársa még formálisan se maradt meg, ma már semmi Kisgazdapárt, MDF, SZDSZ nincs, s nem kell sokat várni, hogy az MSZP is oda kerüljön melléjük. Hamarosan az egyetlen megmaradt rendszerváltozáskori párt a Fidesz lesz.

A KDNP ugyanis az 1994-1998 parlamenti ciklusban de facto kettészakadt. Egy rész az MDF mellé állt, másik rész pedig független akart maradni.

Ekkor volt a Fidesz jobboldalra való átmenetének időszaka. A korábbi jobboldal a kérdésben erősen megosztott volt, egy rész elfogadta a Fideszt, más rész meg a Fideszt idegen elemként kezelte. A tagság - jobban mondva: a jobboldali szavazótábor keménymagja - erősen a Fidesz ellen volt, erősebben, mint a vezetőség. Jól emlékszem még 1998 elejéről egy ilyen gyűlésre Zsámbékon, melyen magam is jelen voltam hallgatóként, ahol a jobbos közönség simán leliberálisozta Orbánt.

A KDNP függetlenista szárnya ezt akarta kihasználni tulajdonképpen, a Fidesz ellen lépett. Csakhát a jobboldali pártok vezetése már a másik irányban döntött: szövetkeztek a Fidesszel. Ami el is vezetett az első Fidesz-kormány megalakulásához 1998-ban.

Közben ez a KDNP-rész átvette a párt vezetését 1996-ban. De a dolog jogilag problémás volt, többéves bírósági hercehurca kezdődött, ez egészen 2002-ig tartott.

A "függetlenisták" vezetője Giczy György volt, aki tulajdonképpen csak rossz időben volt jó helyen. Ő ugyanis már akkor a MIÉP mellé állt nyíltan, amikor ez még tabu volt az egységes jobboldalt szervező Orbán számára. S ezt a nyugatiak se fogadták el, a KDNP-t kizárták akkor az Európai Néppártból (csak 2002-ben lett visszaengedve, ha jól emlékszem).

Én egyébként jártam egyszer KDNP-s nyitott taggyűlésen, ahová a párttagok mellett meghívott tagjelöltek is elmehettek (én is az voltam, bár aztán sose léptem be), ez 1999-ben volt Budakeszin, a művelődési házban. Tulajdonképpen a mondanivaló ugyanaz volt, mint a MIÉP-ben, csak értelmiségibb módon és zsidózás nélkül, meg udvariasan lenézően beszéltek Csurkáról és vallásáról. Ma már viccesen hangzik, de volt egy ilyen sajátos helyzet akkor, hogy a MIÉP-ben a reformátusok tengtek túl, míg a KDNP-ben a katolikusok - ez persze számomra pont jó volt, engem mint ortodoxot így egyik tábor se tekintett "gyanús alaknak".

Közben a másik KDNP-szárny képviselői beléptek az MDF-be, majd a Fideszbe. Közben megcsinálták az ellen-KDNP-t is MKDSZ - Magyar Kereszténydemokrata Szövetség - néven S végül 2002 végén a bíróság nekik adott jogerősen igazat. Ekkor az MKDSZ egyszerűen átvette az KDNP-t, Semjén lett de facto az új vezető, ő volt a leginkább Fidesz-közeli az MKDSZ vezetésében.

Hivatalosan még a már aggastyán Varga László lett a párt elnöke, az akkor már 91 éves Varga a valóságban inkább tiszteletbeli elnök lett, kora miatt nem igazán csinált semmit - de személye fontos volt, egyrészt 1944-ben ellenezte a német megszállást, azaz így kiváló "antifasiszta" renoméja volt, másrészt az utolsó ember volt a KDNP-ben, aki még 1949 előtt is parlamenti képviselő volt. A gyakorlatban a pártot annak alelnöke vezette, azaz Semjén Zsolt, aki aztán hivatalosan is pártelnök lett Varga 2003-as halála után.

Az én vizsgám ebben az időszakban volt, már megvolt a döntés Giczy ellenében. S hallom a vizsgáztatók beszélgetését, abban az "ez a Zsolti gyerek jó lesz" mondatot. Persze, Semjén akkor 40 éves volt, azaz tényleg gyerek a pártvezetéshez képest, Vargának az unokája lehetett volna.

Én meg erre felemelten fejelmet, a tanárok észrevették, s onnantól abba is hagyták a pártügyek további megvitatását.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5118238465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.10.25. 08:00:19

egy ker.dem. párt célja elvben az, hogy a család fontosságát hangsúlyozza, a családi életre neveljen. ugyanakkor ezt iszlámhoz mérten libertárius módon tegye meg ugyanakkor annyira extrém módon ne térjen el a hagyománytól, ahogy egyesek izraelben teszik. ahol ugye egyszerre van jelen az őszsidó gondolkodás és az a fajta szivárványosság, amitől még soros alex is elképed. tehát a heteronormativitást tartva mégis libertárius módon a családi életre való neveléssel foglalkozzon.

tehát ez nem a giczy györgyös vonulat. amelyik a miép segédcsapata kívánt lenni. és nem is a semjén doktoros, amelyik az mdf-et támogatta volna tagság nélkül, egyszerűen a keresztény "brand" birtokosaként, politikai pozíciókért cserébe.

hanem megint azt kell mondanom, hogy a kádár rendszer folyományaként azt mondja, hogy csinál egy olyan népszerű reality műsort a tévében mint, a családi kör. ahol ugye ranschburg jenő elmagyarázta, hogy kérem szépen így és így kell gyermeket nevelni, és így és így még éppen szabad, de ezt már nem. azt kedves szülő kéretik mellőzni, mivel az okos pszichológusok sok esetet megvizsgálva arra jutottak, hogy ezt bizony nem szabad csinálni.

és ugye lehet bírálni az ilyen műsorokat. túlságosan didaktikusak, esetenként a valóságtól elszakadnak, olyan szituációkat mutatnak be, amelyek a valóságban sohasem fordulnak elő. de mégis csak van, vagy volt egy népnevelő jellegük. de előtte is volt ilyen "tudni illik, hogy mi illik" című reality. lényegében a családi életre és a közerkölcsre való nevelés fontosságát hansúlyozták.

vagy mondjuk egy másik példa a jogi esetek. ami nem egyszerűen arról szólt, hogy kérem ez és ez a jogszabály. hanem doktor erős pál elmagyarázta a nézőkek, hogy ez a jogszabály valójában az erkölcsiséget igyekszik kikényszeríteni a társadalomból.

és ugyenaz jelen volt az ifjúsági műsorokban. ez volt a cimbora. és egyébként folytatása volt a halász juditos szocializációnak.

ugye ezek a reality műsorok rendkívül népszerűek voltak, nem sok közük volt a nyugati reality műsorokhoz (ami ugye a rendszerváltással megjelent, mónika show, balázs show és társaik, brutális szinvonal esés), kevés közük volt a marxizmus-leninizmushoz, attól voltak népszerűek és csak úgy ímmel ámmal kapcsolódtak a bibliához, de összekapcsolható volt a szellemiségük a jézus sztorival, azonban nem direktben hitgyülis módon.

ezt a vonalat kellett volna a kdnp-nek képviselnie, illetve kellene akkor ha a kdnp egy valóban családbarát néppárt lenne, demokratikus lenne, tagsággal, demokratikus elnökválasztással, stb. ezeknek nyoma sincs.

tehát egyszerűen folytatni kellett volna a késő kádár kort. abból kiemelve azt, ami jó volt. és ezt összekapcsolni a háború utánii diőkkal.

szerintem a kdnp környékén nem volt egy ember se, aki ezt képviselte volna. ma sincs. nyilván ezekkel lehet keresztyéni módon demokráciát teremteni. a hagyománya a kádár rendszerben rejlik.

2023.10.25. 08:22:20

és nyilván erre a jelenlegi papság abszolút alkalmatlan. nincsenek felvilágosodva. hogy a jézus sztori egy mese, amiben persze hiszünk, vagy hihetünk. és azt is be kell emelni a kultúrába, mert az általános emberséghez az is hozzátartozik.

william blake. jerusalem. ami ugye a nem hivatalos angol himnusz.

I will not cease from Mental Fight, / Nor shall my Sword sleep in my hand:
Till we have built Jerusalem, / In Englands green & pleasant Land.

tehát egy olyan idealisztikus világot próbálunk teremteni, mint a jeruzsálemi keresztények. jézus krisztus követő. egy olyan mesevilágot. és egyébként a filoszemita (a világias zsidó) bölcseletetből is be lehet illeszteni valamennyit. hogy pontosan mit, hogyan és milyen mértékben az erősen kérdéses.

ilyesmi a kereszténydemokrácia. ez nyugatos, európai és kulturált.
www.youtube.com/watch?v=rT1HEXNI9c4
és ez nem áll távol a ruszkik kultúrájától. az orosz irodalomtól, ami szintén mesevilág, persze tele van ármánykodással, rosszal, gonosszal. ugyannakkor jó dolgokkal is. a kultúra lényegében. ezt a kulturáltságot kellene egy kereszténydemokrata pártnak sugároznia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.25. 08:29:05

@cvsvrs:

A kereszténydemokrata eszme egy baromság, ha a dolgokat tisztán nézzük. Az eszme lényege: lehetséges a liberális és a keresztény értékrend összefésülése. Azaz a kerdem eszme valamiféle emberarcú, keresztény vonású liberális demokráciát akar. Ami persze abszurdum.

2023.10.25. 08:38:56

a fidesz vidékies másodvonalában volt egy olyen irányzat, ami ezt képviselte. filléreskből igyekezett családbarát programokat teremteni, kultúrát adni, a közművelődést megtámogatni úgy, hogy abban szabad szellemű városi fiatal, akár ateistaként és egy katolikus szerzetes vagy apáca összetalálkhatott.

a fidesznek ez az irányvonala 80%-ot kapna. néppárti koalícióban pedig 95%-ot. csak egy ilyen pártot nem vezethetne orbán viktor. nem lehetne miniszterelnök helyettes semjén doktor. a fidesz fogja őket leváltani. nem gyurcsány. orbánt a cigányok fogják elzavarni. nem a sziájé. hanem a cigányság.

_Neville 2023.10.25. 08:47:22

"a MIÉP-ben a reformátusok tengtek túl, míg a KDNP-ben a katolikusok"
A KDNP történelmileg is alapvetően egy katolikus jellegű párt volt. Ma is leginkább egyfajta katolikus tagozat a reformátusok dominálta Fideszben (persze ott se mindenki ref, de érthető mire gondolok szerintem)

Gery87 2023.10.25. 08:48:45

"már az ókori rómaiak tudták, van amikor diktátor kell, s nincs idő köztársaságot meg tanácskozást játszani."

Az a baj ezt bármikor bármire rá lehet fogni ha az az érdeke valakinek!
És az ilyen "helyzetek" 99%-át is az ilyen emberek és érdekeik okozzák!
A maradék 1%-nak meg kívülálló okai vannak és ott se "diktátor" kell csak egy ideiglenes "szakmai vezető"!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.25. 08:52:16

@Gery87:

Lásd háború. Ha sokat vitázol, az ellenség elsöpör. Nem véletlen, hogy a legdemokratikusabb országok hadseregeiben is parancsuralmi döntési rendszer van.

2023.10.25. 09:03:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nem azt állítom, hogy mindenkinek kereszténydemokratának kell lennie. hanem azt, hogy elvben ilyen egy kereszténydemokrata néppárt. mint a szomszédokban lászló atya. aki népszerű volt az ateisták körében is. sőt igazán ebben közegben szerették, mert egy bigott keresztény egy kics berzenkedik attól, hogy lelkész papi ruhában leálljon focizni. olyasmit találjon, ami a tetszik az embereknek, nem sok köze keresztény teológiához.

nem azt állítom, hogy feltétlen ez a jó, vagy feltétlen ezt kell csinálni, hanem csak azt, hogy ilyen egy kereszténydemokrata néppárt. és az ilyesmi azért problémás, mert nem igazán dogmatikus, ebben is lehetnek elhajlások. a világias doktriner gondolkodásban is vannak zsákutcák.

egy kereszténydemokrata néppárt ezzel próbálkozik. libertárius keresztény közgondolkodással. ahhoz kapcsolódó népszerű családias, családbarát programokkal, adományokkal már keresztényszocialista. ebből egy mszp-kdnp politikai együttműködés is adódhat. szily katalinos irányzat. ami nem gyurcsány, nem is orbán. hanem novák katalinos, kunhalmi ágnesesbe hajló himi-humi.

ez nem a konzervatív nacionalizmus és a tradicionalizmus. azt is meg lehet hirdetni, csak az nem a kdnp. az egy kissé militáns revizionista irányzat, mint a miép vagy a jobbik, vagy a mi hazánk. azt is össze lehet kapcsolni a kereszténységgel, hogy a történelmi sérelmek okán nem öldkökölni akarunk. csak ez nem a halász juditos irány. abból lehet keresztényszocializmust teremteni, koncz zsuzsa énekelte a három királyokat, mert az jószef attila versét megzenésítve, istván királyos libertárius keresztény államiság, amivel csatlakozunk a nyugatos musical világhoz, hollywood kis költségvetéssel. hanem a militáns ami egyébként nemzeti liberalizmból következik.

és egyébként mindkét irányzat lehet népszerű. csak a kdnp egyik se.

2023.10.25. 09:14:46

@_Neville:
a protestantizmusban is megvan ez a két irányzata. az egyik a libertáriusságba hajló, az a városi reformátusság. zsidó emancipációt hirdetett. a zsidók egy jelentős része a városi reformátusságba keresztelkedett ki. filoszemita.

és a vidékies protestantizmus az pedig ezt nagyon erősen bírálja. azzal, hogy azért azt sem akar átcsapni militáns antiszemitizmusba. népi nacionaista irányzat. de ennek is vannak liberális elemi. a nemzeti liberalizmusból indul ki. bocskai, rákóczi (aki katolikus volt, de ugyanezt az irányzatot képviselte) és kossuth.

az orbánizmusban nincs jelen egyik se. mert a városi reformátusság a kultúrharc helyett lényegében konszolidációt hirdet. a horthy rendszerben a debrreni ref. püspök és a zsidó rabbi együtt ültek a szabadkőműves haladás páholyban. himihumi kereszténység népszerűsége majd megtöri a róm.kat. hegemónát. ez az urbánus irány. a mérsékelt.

a radikális pedig a rurális. de az is összetalálkozik a baloldallal, mert ez ez építőtáboros miliarti irányzat közel áll a népi baloldalhoz és az agrárszocializmushoz.

na most a kdnp egyik se.

2023.10.25. 09:23:54

@_Neville:
aaz orbánizmusban egy kiüresített keresztény "brand" van. nem akarnak azok horogkeresztet a helyébe. hanem választást akarnak nyerni és ahhoz az ellenség az lmbtq. a homofóbia népszerű. különösen vidéken és az idősebbek körében. iskolázatlanok között. a cigányság körében. de azzall szemben álló teokratikus ítélkezés se hozza a szavazatot.

vagy akár abortusz kérdésben, stb. a fidesz azonban nem elvhű, nem olyan, mint a pis, hogy az beleállt az abortusz ellenességbe akkor is ha tudta, hogy azzal szavazatot veszít, hanem orbán keres egy marginális támogatottságű csoportosulást és őket festik fel ördögnek.

a tanártüntetésben kell egy pankotai lili. ő nem a választott diákság vezetője. azoktól ódzkodnak, mert esetleg kikerül egy fiatal politikus, aki orbánt letaszítja. hanem pankotai li i kell. tehát egyy másik szélősésget kell felfesteni.

és erre a politikára a köznép sajnálatos módon vevő. amiben nincs centrum. de egy tartós recesszióban azonban megbukik. és nem válaasztást veszítve, hanem történelmi értelemben. orbán is és gyurcsány is. mind a kettő.

2023.10.25. 10:15:54

a fidesz a mérsékelt irányzattal is 80%-os támogatottságot szerzett volna, egy navracsics tiboros, pokorni zoltános fidesz-kdnp. mert arra még a harcos ateisták is azt mondják, hogy oké, legyen.

mert arra egy ateista értelmiségi azt mondja, hogy ez a himi-humi gondolkodás a zsidókereszténység paródiája. egy bigott keresztény azt, hogy hjó, ezt lehet csinálni. ez az, ami népszerű. cseh tamásos, sebestyén mártás, istván királyosdi. bóbita bóbita táncol, körben az angyalok ülnek, békehadak fuvoláznak, sáskahadak hegedülnek. weöres sándoros. akitől megkérdezték, hogy weörös eltárs, ön a marxizmus-leninizmus melyik irányzatát követi. és azt mondta, hogy ő ebből buddhát és jézust.

a fideszben nem ez a mérsékelt irányzat nyert. amihez kapcsolódik geszti péteres jópofizós kicsit hülyegyerek, kicsit degenerált, és erősen kontraszelektált, zenélni nem tudó reppel, de mégis népszerű és kultúrát követíteni akaró padödő. azariah valami amerika.

nem ez nyert a fideszben. orbán diktatúrát csinált és ezt az irányzatot kiszorította, hogy véletlen se támogassák a fiatalok, ugyanakkor a fidesz nem vált radikálissá. revizionistává. az se, hanem handbandázó bugyuta nacionalizmus, kis grófóval és győzikével, akit a cigányok fognak elűzni. debreceni futball huligánok, ordították, hogy győzike, győzike, fideszes gecike. mert nekik is kevés az a kulturálatlanság, amit ezek kínálnak. az a sportosság, amit orbán megtestesít. a töküres kereszténység, amit semjén doktor kínál. tóth gabi a nemze katolikus nagyasszyonya, a műmatyó szűzanya.

ezt az irányt nem a dk fogja megbuktatni, hanem a fidesz. csak a fideszen belül diktatúra van. aki ezt egy fél mondattal bírálni merészeli az áruló és repül.

ZorróAszter 2023.10.25. 11:05:03

A látszat az, hogy ezek a szakadások és fúziók, szövetségek teljesen természetes folyamatok. Holott Orbánt és a FIDESZ-t kiválasztották mint új zászlóshajót, és utána megcsinálták.

A módszerek:

- a támogatók személyre pántlikázzák az adományokat. "Ezt a pénzt Orbánnak/Semjénnek/Dávid Ibolyának adjuk.". A vezetőséggel, tagsággal tudatják, hogy a nénzt ők hozzák.
- a rivilis pártok arra kapható vezetőinek a lekenyerezése igéretekkel vagy mással, aki aztán elkezd a párton belül híveket gyűjteni, szétszakítani a saját pártják. Itt is működik a nekik pántlikázott pénz.
- kifejezetten titkosszolgálati beavatkozás és módszerek.

Mindez megfigyelhető Szálasi pártjainak a szétverésénél. Szakadások, náci ellenpártok alapítása, a titkosszolgálati beavatkozás Rácz Kálmán és Stolte István tevékenysége.

Szálasi bebörtönzése:
Hogy hívták azt a kisgazda vezért, Torgyán helyettesét, akit vezetőszáron vezetgettek kéz-láb bilincsben a kommandósok, aztán valamilkor szép csendben vádemelés nélkül szabadlábra helyeztek?

Gery87 2023.10.25. 11:20:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen a háború talán az egyetlen, az 1% és pont.
De ott se egy ember dönt régóta, és leválthatóak!
A többség ott se egy Napóleon, ha meg mégis nagy stratégát játszik valaki mint Hitler, akkor az még rosszabb is mintha hagyná hogy mások, többen döntsenek.

Szóval a lényeg, hogy így vagy úgy a demokrácia többségében mindig jobb.

_Neville 2023.10.25. 12:30:45

@Gery87: Nem egy ember magában, hanem egy testület, de ha el van döntve nincs pardon, mert könnyen a hadbíróságon lehet kikötni, ha valaki a saját feje után megy

Tapi2021 2023.10.25. 12:34:02

@cvsvrs: "és nyilván erre a jelenlegi papság abszolút alkalmatlan. nincsenek felvilágosodva. hogy a jézus sztori egy mese, amiben persze hiszünk, vagy hihetünk. és azt is be kell emelni a kultúrába, mert az általános emberséghez az is hozzátartozik."

Ahogy a pártokról nincs fogalmad, úgy az egyházról sem.

Csak a Kádár/szocializmus-nosztalgiában vagy erős.

Tapi2021 2023.10.25. 12:37:21

@cvsvrs: "ilyesmi a kereszténydemokrácia. ez nyugatos, európai és kulturált."

A kereszténydemokrácia nem más, mint a kereszténység/keresztények politikai, közéleti képviseletének megteremtése egy demokratikus - politikai pártokra épülő - világi rendszerben.

Nem kell túlgondolni.

Tapi2021 2023.10.25. 12:44:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem igazán.
Inkább ennyi:

A kereszténydemokrácia nem más, mint a kereszténység/keresztények politikai, közéleti képviseletének megteremtése egy demokratikus - politikai pártokra épülő - világi rendszerben.

Nem kell túlgondolni.
A királyságban, császárságokban, feudalizmusban értelemszerűen nem volt ilyen, mert nem volt rá szükség. A mai politikai rendszerben meg van.

Hogyan képviseltethetjük magunkat a politikában? Pártokkal.

A legtisztább verzió talán egy szimpla Keresztény Párt lenne. De mivel a keresztények sem képesek egy pártban megmaradni, létrejöttek verziók. KDNP, CDU, CSU....

Mindegyik lényege a keresztények értékeinek és érdekeinek védelme és képviselete kellene, hogy legyen. Ha nem ezt teszik, akkor indokolatlan a keresztény név, bármely verzióban.

Tapi2021 2023.10.25. 12:51:57

@cvsvrs: " a fidesz fogja őket leváltani. nem gyurcsány. orbánt a cigányok fogják elzavarni. nem a sziájé. hanem a cigányság."

Ebben van igazság, ha a Fidesz túlságosan eltérne a mostani vonaltól, vagy elővennék az arrogáns nagy arcukat, sokan meggondolnák, hogy szavaznak-e rájuk. Kb. ez történt 2002-ben is. Nem az ellenzék volt jobb, hanem sikerült a Fidesz tábort sok felesleges baromságukkal erodálni. (Lásd pl. az MSZP szerverének értelmetlen feltörését... Ezt a saját szavazók büntették meg!)

A cigányok akkor, ha elég sok ingyen, munka és erőfeszítés nélkül, "alanyi jogon" járó pénzt ígér nekik az ellenzék!

Amit aztán persze ki is kell a Költségvetésből minden hónapban fizetni!!!

Tapi2021 2023.10.25. 13:02:48

@ZorróAszter: Leírtad az összes szerte szét szakadozó pártot!

Persze a szokásos konteóval, fantasyval fűszerezve.

Tapi2021 2023.10.25. 13:04:20

@Gery87: "Szóval a lényeg, hogy így vagy úgy a demokrácia többségében mindig jobb."

Szerintem is.

Tapi2021 2023.10.25. 13:16:53

"A KDNP ugyanis az 1994-1998 parlamenti ciklusban de facto kettészakadt. Egy rész az MDF mellé állt, másik rész pedig független akart maradni."

És itt és ekkor kúrták el!!!
Addig egy relatíve erős, nagy támogatottságú párt volt.
A múltjuk, az ígéretek, a beléjük vetett - akkor még nyilván MEGELŐLEGEZETT - bizalom okán. (Látod, cvsrsv ekkor, náluk, számított a múlt legitimációja!)

Aztán, ahogy láttuk a marakodást, hatalmi harcokat..., amelyekben semmi keresztényi nem volt, mindez egy pillanat alatt szertefoszlott! A bizalmunkat visszavontuk.
Sajnos kiderült az emberekről, hogy milyen kisstílű, amatőr és önérdekű politikusok. A következő választáson meg is buktak.

Mi buktattuk meg őket azzal, hogy nem szavaztunk többé rájuk, keresztényként sem.

A Fidesz - kétségkívül jó helyzetfelismeréssel - jó részt az ő szerepüket és helyüket vette át fokozatosan és eredményesen.

Tapi2021 2023.10.25. 15:14:04

@cvsvrs: Ezen az oldalon az a jó, hogy akik szint alatt vannak, azok kirostálódnak, elbuknak. Még akkor is, ha keresztény pártról van szó.

Ezt értsétek meg, hogy mi nem Fideszre, KDNP-re, nevekre szavazunk, még Orbánra sem, hanem azokra, akik hajlandóak és tudják is képviselni az értékeinket és érdekeinket.

A KDNP-t is elhagytuk, amikor lement a szint alá!

Keresztényszocializmus az 1800-as évek második fele óta létezik, csak sajnos közben a szocialista nevet, eszmét LEJÁRATTÁK és vállalhatatlanná tették a különböző nemzeti és nemzetközi szocialista diktatúrák, embertelen terrorrendszerek!

Ezek után nehéz lenne magunkat szocialistának hívni. Ez eredetileg is az egyház szociális tanításait jelentette. Nem AZT a szocializmust. A "létezőt".

Az egyház továbbra is szociális, de már nem lehet szocialista.

ZorróAszter 2023.10.25. 20:31:37

@Tapi2021:

"Persze a szokásos konteóval, fantasyval fűszerezve."

Nem így van. Hoztam közismert párhuzamot arra, hogy a maga korában Szálasi pártalakítási szándékát teljesen hasonló módszerekkel akadályozták.

És akkor is annyit látott a külvilág, mint ma a különféle ellenzéki pártok esetén. Vagy kicsit régebben az MDF, a KDNP, FKGP, stb. szétverésénél és becsatornázásánál.

Szálasi esetén azért lehet részletesen utána nézni többé-kevésbé hazudozásmentesen, mert Szálasit a nácikon kívül nem sajnálja senki, ezért majdnem mindenki szabadon beszélt róla utólag. És a titkosszolgálati ügynököket se nagyon álcálták később.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása