magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Akvárium

Először úgy lett akváriumom, hogy a szomszéd csinált magának, s megkérdezte nem kell-e még egy. Ez 1976-ban volt.

Akkoriban ez ritka, de mégis elérhető hobbi volt. Nem is volt borzasztó drága. A fenntartás mindenképpen olcsóbb, mint macskát vagy kutyát tartani.

Akkoriban nem volt sok akvarisztikai üzlet, én egyetlen egyet ismertem 2 km-es körzetben lakásunktól, ez a Füredi úti lakótelepen volt, ahol madarakat, halakat árultak, s hozzájuk szükséges termékeket. Persze nem mint manapság, amikor az ilyen boltokban több száz féle dolog kapható, akkor pl. haleledelből volt 5-féle és pont.

valahol itt volt a bolt

Az én akváriumom 120 literes volt, sikerült egészen 4 éven keresztül fenntartani, különösebb baj nélkül. Persze baleset mindig akad, de a kevés halam 90 %-a megmaradt egészségben. Emberi hiba miatt szinte nem volt haláleset, bár sajnos ez is megesett.

Aztán szereztem még egy kis akváriumot 2 afrikai minibékával. Ezek vízibékák, azaz normál akvárium kell nekik, nem kevert vízes-száraz lakóhely.

A nagy akváriumom betört 1980 elején, a halakat sikerült kimenteni időben. Aztán amikor kimentünk Kubába, persze fel kellett az egészet számolni, elajándékoztam az akvárium tartalmát, a békás kis akvárium pedig anyai nagyszüleimhez került. A békák 1982-ig éltek.

Aztán megpróbáltam 1995-ben újra akváriumkodni. Az eredmény: totális kudarc, minden halam meghalt pár hét alatt. Biztosan én hibáztam, de lehet, csak balszerencse, mindenesetre valami halkór alakult ki az akváriumban, s a vett gyógyszer se segített.

Csak a növények és a csigák maradtak életben. Ezeket kidobtam, persze nem a szemétbe, hanem egy közeli tóba.

A hobbi kisállatosok miatt furcsa dolgok történnek. Ismeretlen fajok jelennek meg a természetben. Az egyik nevezetes eset a hullámos papagáj megjelenése Észak-Amerikában. A hullámos papagáj ugyanis eredetileg egy csak Észak-Ausztráliában létezett faj, mely azonban igénytelensége és kis helyigénye miatt az egész világon népszerű lett a hobbi-madarasok körében. S persze mindig akad nem jóhiszemű, gondatlan hobbista, aki megunja az állatokat, majd azokat kidobja, szabadon engedi. Ez persze a madár halálát jelenti szinte mindig, hiszen az nincs hozzászokva se a környezethez, se az éghajlathoz. Igenám, de Floridában az éghajlat jó ennek a madárfajnak, s a környezet se túl problémás. Az eredmény: ma már Floridában is létezik ez a madárfaj vadon élve.

A halhalál rossz emléke miatt azóta se merek próbálkozni. Szeretem az állatokat, nagyon elszomorít a háziálat halála, akkor is, ha "csak" egy hal. A kutyák és a macskák mellett inkább madarakkal kezdtem foglalkozni. Itt is meghalt egy madaram, de ez tényleg valami egyéni betegsége lehetett, nem emberi hiba.

Annak idején a fő ok, hogy abbahagyjam a pszichológia szakot ez volt. Ugyanis a 80-as években még az volt a konszenzus, hogy a pszichológusnak szükségesek a beható orvosi ismeretek. Ami azt jelentette: anatómia és fiziológia tantárgy, mint az orvoshallgatóknál, az utóbbi pedig azt: állatok élve boncolása. Egyszer részt vettem ilyenben, egész életre elég volt, s többet nem kértem belőle. Nekem az állat az házikedvenc, nem laboratóriumi eszköz. S még ha egyes esetekben ez szükséges is lehet, én személyesen inkább kimaradnék belőle. Abba is hagytam az egész szakot. (Ma már nincs ilyen gond, a mai felfogás szerint a pszichológus inkább bölcsész, mintsem orvos, így nincsenek ezek a tárgyak.)

Persze lehet azt mondani, hogy ez képmutatás, hiszen szedek gyógyszert, márpedig a gyógyszeripari kísérletekben megölnek állatokat. De én nem ítélem el a kísérletezőket. Csak én magam nem szeretnék részt venni benne.

Viszont arra jutottam, lehet ezt a hobbit űzni víz, sőt állat nélkül is. El is neveztem ezt vegetáriánus terráriumnak.

A napokban csináltam meg, azaz kezdtem csinálni. A legszebb szerintem a zárt ököszisztéma, azaz sose kell cserélni semmit benne. S légmentességgel a legjobb. Végülis a Föld bolygó is ilyen, csak a méret nagyobb, a Föld atmoszférája is zárt, kevés az űr felé a kipárolgás - ez szimulálható úgy, hogy lezárjuk állandóra a terráriumot, csak hetente párszor engedünk be levegőt negyedórára. Ha a rendszer tökéletes, víz se kell, hiszen a növények párolgása bent marad a rendszerben, az aztán felülről, szinte esőként visszahull a talajra, a levegő meg adott, hiszen ezt megtermelik a növények.

Igyekeztem a profi módszereket utánozni: azaz kavicsréteg, elválasztóréteg, aktív szén, talaj. A talaj kókuszhéjjal kevert föld. S kevés növény, mely kifejezetten kedveli a zártságot. Persze lehet aztán dísziteni, de én nem szeretem a különféle mesterséges terrárium-dekorációkat, a legszebb pár kavics, esetleg fadarab.

Persze eleinte locsolni kell, míg a rendszer be nem áll. Itt ellestem azt a profi módszert, hogy benzinkúton vett ionizált vizet kell használni, sose csapvizet, mert a csapvízben lévő klórral nem képes megküzdeni egy zárt akvárium/terrárium rendszere.

Egy dolog persze mindenképpen kell: a fény. Nem jó az ablak, mert a fény túl erős, a növények simán megfőnek délben. Az ideális a szoba belseje, lámpával. A legjobbak a speciális terrárium-lámpák, de az olcsó megoldás is megteszi: normál szobalámpa.

A gond persze a hulladék, hiszen mindenképpen lesz rothadás. Erre az egyik megoldás a tisztítás. De akkor a rendszer már nem zárt. A legjobb olyan pici állat beszerzése, mely megeszi a hulladékot. Erre a legjobb a szárazföldi törpe ászka, ez egy 1-2 mm-es kis rák, mely mindenhol megvan, ahol talaj van növényekkel. Amikor valahol a talajon van egy nagy nedves kő, s ezt megfordítjuk, jellemzően ilyenek lesznek ott, kicsit olyan, mint a pincebogár, de nála is kisebb. Ezek a kis rákok minden szerves hulladékot megesznek, viszont nem bántják az élő növényeket. 2 évig élnek, de terráriumban 5 évig is, hiszen ott nincsenek ellenségeik, s ha a körülmények jók, szaporodnak is - elegendő a kezdeti pillanatban betenni pár darabot, s el is lehet felejteni őket.

Még nem mondtam le valami látható állatról. Ami szóba jöhet: a csiga vagy valamilyen szárazföldi minibéka, de egyelőre nem akarom ezt, nem szeretnék megint halott állatot látni.

Mint látható, az eredmény messze van a profitól, a fő hiba a nem megfelelő elválasztóháló-használat. Most hagyom így, s ha elkezd penészedni, akkor újrarendezem 3 hónap múlva. De szeretném elkerülni, mert ez a kis ászkarákok kidobását jelentené, persze nem a szemétbe kerülnének, hanem a természetbe, de akkor is.

a feliratok angolok, mert akinek készült, az más nyelven nem ért

Azóta lett egy kis változtatás: kis átrendezés, s profi UVB-lámpa hozzáadása:

Miért jó ilyet csinálni? Alapvetően ez világépítés, s a természettől elidegenedett természetszerető ember lelki gyógyszere.

Címkék: közélet
34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4618232901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2023.10.28. 10:14:58

Meg kell venni a szakkönyvet, Horn- Zsilinszky: "Akvarisztika" c könyv, de vannak már modernebbek is
Gazdagéknál már a tengeri aivárium a divat...

Ha beállt a biológiai egyensúly, akkor semmilyen új halat nem szabad betelepíteni, csak a betegséget hozza

100 liter az kb 5- 10 pici halnak megfelelő

Gery87 2023.10.28. 11:17:24

Eszembe is jutott a rendőrvicc:)
"Van akváriumod?
-nincs...
-akkor buzi vagy"

---

"anatómia és fiziológia tantárgy, mint az orvoshallgatóknál, az utóbbi pedig azt: állatok élve boncolása"

Bizonyára megvan/volt az oka hogy élve boncolnak, de én se szívesen csinálnám, nézném.
Nem vagyok szentimentális állatvédő, szeretem a húst, értelmetlen hülyeségnek tartom a vegetarianizmust, az állattartás része hogy leölöd, megeszed.
A kártevőket pl meztelencsiga, szúnyog stb megölöd.
A gazdátlan, kóbor állatok befogását és életben tartását is feleslegesnek tartom.
De, a felesleges szenvedés okozása és az ölés elítélendő.

---

Hangyafarmon gondolkodtál?

ZorróAszter 2023.10.28. 11:41:19

Amire emlékszem pár év távolából, hogy ezek a zárt ökológiai rendszerek nem működtek. Az egyiknél a széndioxid szint növekedett vészesen, folyamatosan. De más apró problémák is jelentkeztek.

Tehát a pár száz köbméter úgy látszik, kevés egy ilyen rendszernek.

A békák nem kuruttyolnak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.28. 11:47:06

@ZorróAszter:

Sok vélemény van erről, ez tény.

A neten vannak vidók évtizedes zárt rendszerekről, pl.: www.youtube.com/watch?v=Es6DDuMmhAM

ZorróAszter 2023.10.28. 11:47:32

@Gery87:

Én se engedném teljesen ellenőrzés nélkül ezeket. De ellenőrzést vezetnék be az állattartásra és a mészárszékekre is.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek védelmére meg méginkább. Árvaház, öregek otthona, börtön, elmegyógyintézet. ....

Ezekről horror történetek vannak, és csak választások környékén veszik elő ezeket, közben pedig a szadisták és más aljaemberek paradicsomai.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.28. 11:48:11

@Boldeone2:

Olvastam én 40 éve is. De akkor nem állt rendelkezésre egy csomó eszköz.

Nem tudtál szinte semmit mérni pl., a hőmérsékletet leszámítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.28. 11:51:19

@ZorróAszter:

Az állattartók között is akad szadista, hidd el. Nem, nem sokan, de van egy marginális kisebbség.

Lásd, aki csak azért tart pl, állatot, hogy azt aztán élő állattal etesse, s ezt nézhesse. Még a kutyások közt is akad, aki azt élvezi, hogy a kutyát ráúszítja pl. kóbor kismacskára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.28. 11:52:39

@Gery87:

Bevallom, ha nekem kellen levágni az állatot, áttérnék vegetarianizmusra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.28. 11:53:33

@ZorróAszter:

A vízi békák csendesek. Eleve csak a felszínre jönnek ki, nem kell nekik száraz rész.

Mint a vízi csigák, nekik se kell száraz rész.

ZorróAszter 2023.10.28. 12:03:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Lehet, de úgy emlékszem, a tudományos kisérletekkel mind gond volt. Amiben meg emberek is részt vettek, mert holdbéli vagy marsi kolóniát próbáltak szimulálni, ott meg nagyon hamar jelentkeztek a gondok.

ZorróAszter 2023.10.28. 12:06:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az állattartók között is akad szadista, hidd el. ..."

Én semmi konkrétumról nem tudok, de sejtettem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.28. 12:26:25

@ZorróAszter:

Sajnos pedig van.

A kígyóknak kóbor kismacskát adók, a nagyobb akváriumi halaknak élő egeret, élő kishalat adók, s társaik.

Pedig marhaság, semmi ok erre nincs. Minden háziállatnak kapható teljesértékű táplálék, főleg ma, amikor már Kelet-Európában is erős ez az iparág. Szóval nem igaz, hogy megbetegszik bármilyen háziállat, ha nem kap élő táplálékot.

Sőt, sokszor jobb a bolti kaja, mert vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított, tiszta forrásból. Élővel etetni pl. egy halat egy dolgot hozhat: valami baromi nagy fertőzést.

Még az élő féreg se feltétlenül szükséges.

Persze létezik az ellenkező véglet is: aki "kimenti" az állatot, majd "visszaengedi" a természtbe, Ez szinte mindig az állat halálát eredményezi. Lásd, megveszi az élelmiszerboltban az élő rákot, aztán beengedi a tengerbe.

Egyébként vannak ilyenek, de profin csinálják: azaz háziállatnak tartják a megvett élelmiszer-állatot, de nem engedik szabadon. Van egy amerikai srác a neten, aki évek óta nevel egy élelmiszerbolti rákot: www.youtube.com/watch?v=9sI7WveN7vk&list=PL0HiM4heFTOoxnxAnv_WJJArugTScPBUg

Wildhunt 2023.10.28. 12:40:34

@Gery87: megvan/volt az oka hogy élve boncolnak,

A sebésznek is kell gyakorlat, jobb, ha nem emberen kezdenek.

ZorróAszter 2023.10.28. 14:37:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sok-sok évtized távolából a maga esetével kapcsolatosan jutott eszembe halványan, hogy valaki mondta, hogy az antikváriumának újonnan volt valami enyhe idegen furi szaga. A gyártó maszek nem gondolt rá és valami mérgező ragasztót vagy tömítőt használt, amit nem lett volna szabad. És neki is csak a halai döglöttek meg tőle.

Sőt lehet hogy csak javításhoz használták azt az anyagot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.28. 14:45:38

@ZorróAszter:

Ma már a divat a kis és közepes akváriumoknál az előre kész rendszer, azaz kerettel, világítással, stb. S így a ragasztás biztonságos.

A 70-es években még minden kézimunka volt, az én első akvárriumomat a haverom apja csinálta a garázsában, mindent saját kezüleg. Mondjuk nem volt baj, mert tudta mit szabad használni, de biztos akadt, aki nem tudta.

Holnap felteszek cikket erről, mert köznep csináltam egy vizes akváriumot is, épp 20 perce fénylépeztem le.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.28. 14:47:04

@Wildhunt: @Gery87:

Az élve boncolás az élettanhoz kell alapvetően, látni a szervek működését.

Jellemzően egereket használnak ehhez.

vasútihíd 2023.10.28. 20:33:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: van aki bolti tojásból ami elvileg nem megtermékeyített kelt ki csirtkét erről is van sok yuotube videó

vasútihíd 2023.10.28. 20:46:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez hasonló sok nyerő politikai filozófiához is amikor jó ha a munka piszkosabb részét más csinálja.
másrészt egy igaz férfi ha kell tud mondjuk vadászni mert az a természet rendje és hozza a húst a házhoz

Gery87 2023.10.28. 21:28:08

@vasútihíd:

"másrészt egy igaz férfi ha kell tud mondjuk vadászni mert az a természet rendje és hozza a húst a házhoz"

Túl sok Macgyvert néztél:)

Gery87 2023.10.28. 21:28:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó, de mondjuk középiskolás diákoknak pont nem kell.
És volt mégis ilyen "botrány"...

2024 2023.10.29. 14:15:51

"Vegetáriánus terrárium" = florárium. A fő gond a penészgombák megjelenése. Ennek elkerülése érdekében fontos a kellően erős megvilágítás, mert az akadályozza a penész megjelenését és a rendszeres szellőztetés. Plusz eleve gombamentes, steril berendezési tárgyak, talaj, és persze növények kerüljenek bele. Így valóban (szellőztetéssel, a túlburjánzó növények visszavágásával) akár hosszútávon is önfenntartó lehet a rendszer.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.29. 14:36:59

@2023:

Közepes világítás, esetleg uv-lámpa.

De én azt hiszem, veszek 3 vízicsigát, azok megeszik a problémát.

ZorróAszter 2023.10.30. 12:55:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nekem egyébént ez a széndioxid tabletta kamunak tűnik. Szerintem a bugyborékolás minden széndioxid elnyelet a vízben amit lehet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.30. 12:58:38

@ZorróAszter:

Fene tudja.

Mértem, s tényleg felment a szint. Persze lehet, hogy nem tőle.

ZorróAszter 2023.10.30. 13:30:38

Lehet hogy a többi összetevő rovására növeli a széndioxid szintet.

Arra nem gondoltam.

vasútihíd 2023.10.30. 15:23:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze társadalmi szinten is fontos de igazán családi szinten nagy az igaz férfi jelentősége

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.30. 15:25:41

@vasútihíd:

Nyilván avédelem fontos. Csakhát ma ennek fő módja nem az agresszívitás.

vasútihíd 2023.10.30. 17:49:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a vadászat legfőbb része nem az aggresszivitás és egy igazi férfi ilyen ismeretei nélkülözhetetlenek a természetes jó védelmében viszont egy nem férfias férfi ponthogy gyengíti azt
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása