magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mi a piacgazdaság?

Eleve a "piacgazdaság" szó egy szómágia eredménye, valódi jelentése: "kapitalizmus", csak a rendszerváltozáskor nem merték ezt a szót nyíltan kimondani, így született a "piacgazdaság" szó helyette. Olyan ez, mint "prostituált" helyett a "szexmunkás" szó, meg a "buzi" helyett a "meleg".

Ősi ballib hittétel: van valamilyen jó kapitalizmus, amihez képest van egy elrontott verzió, ez az amit pl. Zorbán is művel. Azaz a feladat: eltávolítani a hatalomból a Fideszt, megszüntetni a rossz haveri-maffiózó álkapitalizmust, s helyére bevezetni a jó, européer igazi kapitalizmust, lehetőleg Gyurcsányné szakértői kormánya vezetésével.

Egyrészt a kapitalizmus mindig haveri, s létrejötte mindig állami alapú. Az államtól független kapitalizmus egy későbbi szakasz, amikor a nagytőke immár átvette az államot, azt irányítja: ekkor a kapitalizmus már valóban nem függ az államtól, hiszen immár az állam függ a kapitalistáktól.

Kérdés, ez kinek jó. Gyakorlatilag senkinek. Vajon jó-e a kisembernek, hogy elveszti minden ráhatási lehetőségét az államra?

Persze az igazság kedvéért hozzá kell tenni, a "jó kapitalizmus" mítosz a "jobboldalon" is él, ott azt jelenti: valami titokzatos balosok elrontották a rendszert, ezért szar.

Egy dologért mégis dicséretet érdemel Bodnár, a "szociáldemokrata" DK ultraliberális árnyékminisztere: többször is bátran kimondja a "kapitalizmus" szót. Szerintem a szőnyeg szélére fogja ezért még állítani a főnöke, Gyurcsány.

 

136 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4718254123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.11.10. 18:10:11

@Gelimtrtrddddd:
krumm, krümmen, krümmung. ezzel rokon a kormány és kormányzó. és ez germán. de ez meg van a latinba. a kurva az onnan van elnevezve, hogy görbül. a curva az latinul is görbe. és ez e girbe-gurba hangutánzás, hangfestés.

ez meg van a magyarban, a németben és a latinban is.

Gelimtrtrddddd 2023.11.10. 18:17:20

@cvsvrs: a curva az latinul is görbe.
---------------

Erről most itt nem kell beszélni, nem erre írtem. A latin rokonja a húr, húrok, horog, horgol hangok, indogermán-germán k-h váltás van, így a magyar h-s hang. Ettől ered a szekrény is.
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/21/lektion22_a_ku_ho-hu_go-go_es_hu_stumakrol

2023.11.10. 18:31:05

@Gelimtrtrddddd:
az angol curve (latin eredetiben curva), vagy a govern (eredetiben gubernare) is a germánból ered? vagy abból erednek, hogy krrr. grrr. és ebből lesz az, hogy kör, krikos, vagy a cirkusz, kör-osz, köröz. görög kapcsola. gurul. és ez a "gurmányyzás" a kormányzás. g-k zöngés-zöngétlen pár. tehát ezek esetenként átmennek egymásba.

és ebbe az indoeurópai nyelvcsaládba, amiben ott vannak a germán nyelvek, az angolszász, a német, mellette a latin, a görög beilleszthető a magyar. a németek kitalálták, hogy a magyar az finn. nem a libsik, hanem a habsburgok. aztán jött egy zsidó, hogy nem úgy van az, mert a magyar az török.

a reformkorban azt mondták, hogy finn is, török is, latin is, germán is. mindegyik rokon. egyik se az eredet. mert az eredet az ősi. és hogy ősi micsoda azt nem tudjuk.

vasútihíd 2023.11.10. 19:39:06

@Deak Tamas: a kérdés hogy a nagytőke féle szellem ami már abban a korban sem volt népszerű és célszerű hogyan tudott elterjedni ennyire mára a kisemberek rovására. nem vitás hogy azért mert az információ-áramlás irányítása is a nagytőke kezében volt de az internet ezt éppen most rombolja le úgyhogy már csak idő kérdése hogy a nagykapitalista rendszer befuccsoljon

Gelimtrtrddddd 2023.11.10. 20:02:24

@cvsvrs: , hogy kör, krikos, vagy a cirkusz,
--------

Ez itt most nem beszéd, a cikk nem erről beszél, de:
1. A kör az kur, ahogy írtem:
-Indogermán keue stuma: hu-hü stuma, ahogy hümpely, hempely, hömpöly hangok, és egyebek.
-Indogermán gheu: gomb, germán hang, göb, göndör, gonosz, gond, gorul(?).
-Indogermán ger: kurek, kerék, germán kreka, germán kreng a korong, kureng.
-Indogermán sker: germán húrok, horog, horgol,vagy húrog.

Gery87 2023.11.10. 21:31:52

@cvsvrs:

"hogy kérem írjanak vagyonleltárt, mert ezeket vissza kell szolgáltatni. és a nácik nem értik, hogy mi van. "

Persze hogy nem értik, mert egy barom volt az illető!
Aki sok más társához hasonlóan nem a rögvalóságban élt!
Mit gondolt hova viszik őket? Piknikezni?
Mit gondolt a magyar állam addig zsidó politikája alapján majd "vissza adják" a vagyont?
Ostoba volt! Hol élt addig, szatyorban?

"nemesség egy állapot."

A nemesség egy rend. Amire semmi szükség nincsen.

MEDVE1978 2023.11.10. 22:25:02

A piacgazdaság szó magában az angolban is létezik market economy néven és valóban kereslet-kínálat viszonylaton alapuló gazdasági modellt jelenti, kis kiterjesztéssel a kapitalizmust.

A jobboldali illúzió a mai kapitalizmussal az, hogy kialakítható a prosperáló hazai tőkés réteg, amelynek tagjai legalábbis részben lecsöpögtetik a fejlődésből, üzletelésből nyert javakat a a társadalomnak. Ez tipikusan az orbáni modell, amelynek a politikai oldala az, hogy a NER milliárdosok finanszírozzák a FIDESZ hatalmon maradását, óriási összegeket pumpálva a haveri civil szervezetekbe, médiába. A gazdasági oldala az, hogy a kevésbé mobilis gazdasági ágakban magyar tulajdonosi túlsúlyt alakít ki, azzal az illúzióval, hogy ez majd erőteljes és többnyire világgazdasági ciklus független gazdasági növekedést indukál itt Magyarországon.

A baloldali vagy inkább balliberális illúzió a meritokratikus kapitalizmus léte. Ennek lényege, hogy az állam felelőssége, hogy mindenkinek egyenlő esélyeket, képzést stb. biztosítson, utána pedig a megfelelő keretrendszert a piac virágzásához. Így majd az állampolgárokból vállalkozók lesznek, akik a versenyben nyerve tőkét halmoznak fel és a sikeres vállalkozásuk segítségével gazdasági növekedést, jólétet hoznak létre, ami ezt követően felemeli a társadalom többi részét. Ebből kifolyólag az egalitarianizus, az egyenlő esélyek biztosítása az állam fő feladata.

Mindkét felfogás illúzió, már nagyon régóta. A globalizáció, a fejlődés egyre inkább hamissá teszi mindkét felfogást. A jobboldali felfogásban az az illúzió, hogy a helyi gazdasági ágak nem eléggé profitabilisak. Ez azt jelenti, hogy hiába foglalja el a NER mondjuk a helyi médiát, a biztosítási és bankrendszert, a mezőgazdaságot, építőipart stb. ezek az ágak nem rendelkeznek annyi tőkével, hogy egy válság idején nemzetközileg ellenbe menjenek a trendekkel vagy hogy annyi tőkét halmozzanak fel, amellyel az igazán profitabilis iparágakba be tudnának szállni. Magyarul Lőrinc, az ország gázszerelője hiába szállja meg az építőipart, ettől nem lesz Magyarország építőipari nagyhatalom, illetve mobiltelefon nagyhatalom sem. Egyszerűen azért, mert Lőrincnek se elég tőkéje, se az alkalmazottainak elég szaktudása sincsen ahhoz, hogy világ, európai vagy akár regionális szinten mérvadók legyenek és így növeljék a profitjukat. Még akkor is sokszor ez a helyzet, ha az adott vállalat nem a NER keltetőjéből jött, hanem "saját ügyességből és saját jogon" vált tényezővé. A Richter, a MOL fontos vállalatok talán a régióban, de világszinten esélyük sincs semmire.

A baloldali illúzió lényege az, hogy a társadalom az esetek döntő többségében képtelen a legtöbb esetben biztosítani a jó minőségű "keltetőt", a képzést, a megfelelő gyermekkori életszínvonalat az emberek többségének. Ez elvben működhet, de gyakorlatilag nem működik. A másik tényező ugyanaz, amit a jobboldali illúziónál írtam, tehát egyszerűen a rendszerben nincs elég tőke. A magyar piacon, a szudáni piacon, az egyiptomi piacon stb. egyszerűen nem tud felhalmozódni annyi tőke egy-egy sikeres tőkés kezében, hogy azzal világszintre be tudjon lépni. Vagy ha mégis, az nem elég ahhoz, hogy felemelje az ország egészét. Attól, hogy Mukesh Ambani a 11. leggazdagabb ember a világon és ő indiai, messze nincs elég pénze ahhoz, hogy Indiát lényegében felemelje.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.11. 11:05:54

1. Alapvetően egyetértek.
2. "Vajon jó-e a kisembernek, hogy elveszti minden ráhatási lehetőségét az államra?" Illúzió volt mindig is. Eleve a középkorban nem is mondták a kisembernek, hogy ráhatása van a dolgokra. Később beadták szerencsétleneknek, hogy igen, de sosem volt igaz. Ez csak mézes-mázos duma. A kisember be akarná engedni a migriket Németországba? Nem. A kisember meg akar dögleni az ukrán fronton. Nem. És megdöglik? Igen.

3. Nem szeretem a kapitalizmus szót. Azért, mert az nem rendszer. A kommunizmus és a feudalizmus pl. meg az. Mert a kapitalizmus gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincs rendszer. Az ősember is kapitalizmusban élt, mert adhatott mammutfogat a szomszédjának, hogy menjen el helyette bogyót gyűjteni. A kommunizmusban nem adhatott: elvettek mindent és majd csak a nagyfőnök adhatott, amit akart. Szóval a "kapitalizmus" a az a "rendszer", ami az ember természetes életkörülménye. Ezt nem kellett kitalálni. Az egy dolog, hogy ez a rendszer óriási hibákat tud ejteni, azaz jó dolog finomhangolni rajta. Pl. vannak adók, törvények. És persze mocsadékok, akik monopóliumokat építenek benne politikusok segítségével. De alapvetően egy olyan dolog, ami még a kisgyereknek is először jut eszébe.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.11. 11:09:12

@Deak Tamas:
A másikat nem ismerem, de Sugár András tényleg zseni volt. Onnan építette fel a céget, hogy volt ő meg 1 db titkárnő. Mikor a Telekom bedugta a mocskos pofáját, óriásit zuhant a menedzsment színvonala. Azt mondta egy ismerősöm, hogy már abból látja az emberről, hogy a Telekomtól jött-e vagy a Westeltől (az egyesülés után), hogy hogy megy a folyosón. :-)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.11. 11:13:19

@cvsvrs:
" és egyébként azért volt a kommunistáknak támogatottságuk, mert velük szemben ezek a nagyurak álltak. "

Hehehe, :-)))) ilyen hülyeséget is rég hallottam. A kommunistáknak NEM VOLT TÁMOGATOTTSÁGUK. Aki kommunista volt, az inkább nyilas lett. 45 után meg iszonyatos propaganda és nyomás ellenére is gyenguszok voltak. A Kisgazdapár, na annak volt támogatottsága.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.11. 11:43:06

@Gery87:

Istenem, felsorolod az összes buta kommunista toposzt, amit a történelemtanításhoz "fejlesztettet ki".

1.
A "kedvencem" az a volt nemesi királyi honvéd tiszt, aki még Recsken a legnagyobb szenvedés és éhezés alatt is parancsolgatni próbált a társainak.

:-)))))))

Ha pl. olvastad volna Szolzsenyicint (tudod 2000 oldal), akkor tudnád, hogy a komcsi káderek pont ezt csinálták volna a lágerekben. Ez ugyanis vélhetően általános emberi tulajdonság. Azt bírom a komcsikban meg a libsikben, hogy olyat kérnek mindig számon rajtunk, amit még soha, sehol a büdös kurva életben nem teljesültek soha. De a tapasztalatlan fiataloknak el lehet adni ezeket az ócska dumákat. Kedvencen még, hogy mekkora pazarlás megy a kórházakban. És majd ha a te embered kerül oda, akkor is lesz, de akkor már te nyúlod a pénzeket. :-) Csak a fiatalok hiszik el ezt a sok mesét.

2.

A földosztás elmaradása, a nemesi nagybirtokrendszer megtartása, a munkásmozgalom a szocdemek kiherélése, elnyomása, az általános és titkos választójog be nem vezetése a zsidók másodrangú állampolgárokká tétele stb a lehető legrosszabb megoldások voltak hosszú távon.
És persze a "mindent vissza" revíziós becsapás, hazudozás.
Tényleg nemzetállam voltunk: a nemes rendi nemzeté!"

Földosztás: még egy kedvenc. Egyszerűen kevesebb föld volt, mint ember. Ezt csak az oldotta meg, hogy a nyugati ember már nem szül, ezért egy ideig (amíg ki nem pusztul) jólétben tud élni. Innen nézve tényleg nagy cselekedet a földosztás, de ugye a komcsik se csinálták meg, csak úgy, mint Feri az ÁFA-csökkentést a választásra. :-) ELeve a mai alkotmányos rendszerben sem lenne megvalósítható, hogy csak úgy elveszed az emberek vagyonát.

általános és titkos választójog be nem vezetése: azonnal nyernek a nyilasok.
a "mindent vissza" revíziós becsapás, hazudozás: hehehe, nem tűnt fel, hogy sikerült visszacsatolni jelentős országrészeket. Nem becsapás volt. A mindent vissza igen, de az mit számít. Az csak marketingrizsa. Ha tárgyalni akarsz, akkor mindig többet kell kérni, hogy legyen miből alkudni.

Hagyjuk is, ezt a sok komcsi toposzt. A Horthy-féle Magyarország egy elég fejlett, rohamosan fejlődő állam volt, ami utolérte Ausztriát fejlettségben. (Madison-project, keress rá, ha nem hiszed).

MEDVE1978 2023.11.11. 11:44:54

@fofilozofus:
A piacgazdaság azóta létezik, amióta az ember szociális lény. Ezért írtam, hogy a piacgazdaság kiterjesztése a kapitalizmus. A piacgazdaság lényege ugyanis nem meglepetésszerűen maga a piac. Ami még bizonyos mértékben az állatvilágban is jelen van, szimbiózisnak hívják. Ez a kölcsönös előnyök elérése interakcióval. Nekem van mammutcombom, ami hamar megromlik a szomszéd törzsfőnek nincs kajája, viszont van mondjuk dárdája, mert két olyan botot talált, amit ki tudott hegyezni. Ezért cserélünk. Ez a piac első szintje. A második szinten már a szomszéd törzsfő dárdákat csinál, mert tudja, hogy nagyon jó benne, én meg füstölöm a masszív mennyiségű mammuthúst, hogy elálljon és mindenkivel próbálok cserélni. A harmadik szint már arról szól, hogy a pénz segítségével általános egyenértékest vonok be és azt halmozom fel, hogy minél nagyobb vásárlóbázist érjek el, minél több profitot tudjak csinálni. Ez igazából már kapitalizmus, a rendszert azonban csak akkor nevezik el így, amikor már ez az árucsere domináns mozgatója. Az ókorban és a feudalizmusban ezek az elemek ritkábban jelennek meg, jóval dominánsabb az, hogy az egyik rendszerben a rabszolga, mint termelőeszköz állít elő rengeteg javat, a másikban pedig a függőségi viszonyban lévő jobbágy. Ettől függetlenül a piac végig létezik, a Selyemút, a külkereskedelem óriási forgalmat bonyolít le és óriási vagyon forrása.
A XVII-XVIII. századtól kezdődően egyszerűen a fejlett világban domináns lett a legtöbb termelésnél a piac a korábbiakhoz képest. A termelőerőt már a fizetett munkás adta, az ipari munkás már terméket gyártott, ami a piacra ment és megvette a paraszt által termelt ételeket. Ő már nem a jobbágy vagy a rabszolga, aki a földesúrnak / tulajdonosának felépíti a várárkot, asztalt ácsol és megtermeli az élelmiszert.
Ez a folyamat azóta is halad, egyre több területet vonnak be a piac hatáskörébe. A csúcsa a 2000-es, 2010-es évek globális kapitalizmusa, amiből némileg már visszaléptünk, azóta már minimálisan az állami logika, befolyásolás szintje emelkedett.

2023.11.11. 12:06:52

@fofilozofus:
dehogynem volt. a tanácsköztársaság centenáriumát errefelé a megyei fidesz és ajobbik (!) is megünnepelte . abból a szegény parasztok önszerveződését. mert hogy ez a népi baloldal is része volt a tanácsköztársaságnak, annak volt egy vidékies vonulata. csak aztán ezt szétverte a román megszállás. nem a horthy, hanem a román hadsereg. amelyik azért tudott nyomulni, mert sokan beálltak a kommunista vörös őrségbe.

ha nincs a román megszállás, akkor alighanem polgárháború lett volna. a megszálló román katonai vezetőket köszönti a püspök. megáldja a román királyi párt. csak aztán a románok elcsatolnák az egész tiszántúlt. és azt nem támogatja az antant. debrecenben előbb az antant vonul be. és utána horthy vezette nemzeti hadsereg.

úgy egyébként egy kommunitárius világképnek jelentős támogatottsága van. az fkgp is azzal nyer a háború után. a nagybirtokrendszer felszámolásával és földosztással.

2023.11.11. 12:20:59

@MEDVE1978:
minden rendszerben van piacgazdaság. a kérdés, hogy a piac alapvetően miféle legyen. mennyiben legyen kommunisztikus, vagy kolonizált. mennyire legyen imperalista (birodalmi), oligopol, vagy oligarchikus, fasisztoid. mind mind piac.

mi a piac? az egy közösségi tér, egy placc, platz. vagy egy privát piactér: pláza. amihez kapcsolódik a magántőke és a paloták. a paloták is kerüljenek közösségi kézbe részben, vagy egészében. a vásárcsarnok, a tőzsdepalota.

ez egy nyitott kérdés, hogy milyen legyen a piac.

és nyilvánvalónak tűnik, hogy a valós árupiac alapvetően akkor teremt jólétet ha az közösségi jellegű. common market. közös piac. ami a tkp. egy reform kgst. reformszocialista. félkapitalista. és a virtutalizált piacot lehet ehhez képest individualizálttá, viszonylag szabaddá tenni. nem teljesen szabaddá persze. ahogyan a common market sem lehet totálisan kollektivizált.

ez a vegyesgazdaság. amihez akárki akármit mond elvekben a késő kádár kor állt a legközelebb. és ehhez képest antalli politika brutális baromság volt. hogy mindent el kell adni. és aztán nemzeti oligarchia még nagyobb hülyeség.

és rendszerváltók azért nem találják alternatívát, mert hogy az a késő kádár kor. gazdaságban, kultúrában, szociálpolitikában is oda kell vissza kell térni. és a megkezdett reformokat folytatni.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 13:50:00

@fofilozofus: Az ősember is kapitalizmusban élt,
---------------

??????????? Te jól vagy? Én egy ősember, ősmagyar vagyem, és sajna ez nem így van, hisz nem rakem. Kevered a szezont a fazonnal. Nem is rakem a nyelvedet. Az ősembernél a bulslhitod nem volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.11. 13:52:02

@fofilozofus:

A piac és a kapitalizmus nem ugyanaz.

Piac volt a kapitalizmus előtt is, s a kommunizmusban is volt.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 13:55:28

@MEDVE1978: A piacgazdaság azóta létezik, amióta az ember szociális lény.
-------------

Nem rakem a nyelvedet, létez hang nem van, van vagy vesz van, a lé izét nem rakom. Ahol óta, és lény se van, nem rakem.

A piac hangot se, ez egy jevevéynhang, a magyarnak maroketa van, és nem gazdalibcsi izé, hanem örjedés. Így más nyelven beszélünk.

Sajna én egy ősmagyar vagyem, primitív, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és antiszociális is vagyem. De ezt raktán is mondod, ahol óta van a libernyók ökomónia, ahol ideszarták az univerzális embert.

A magyarnál sohase volt, vagyis stak maroketa volt és örjedés, de a libcsi izé sohase.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/15/lektion16-az_osmagyar_haduverfassung_a_struktura_es_a_lo_avagy_lova

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/08/02/lektion29-_a_germagyarokrol_a_hunnokrol_a_got_empirerol_es_a_fingarokrol_roviden_es_dumeren

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/10/01/lektion50-a_szamokrol_a_szolga_hangrol_a_penz_hangrol_a_dolog_hangrol_a_munka_hangrol

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 13:56:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Piac volt a kapitalizmus előtt is,
----------

Maroketa volt, ha mondjuk Ukrajnának innen öreszu volt, és az egyik mondjuk zsigulit a másik bmw-t marokott. Ez a magyar maroketa, stak ez van, ezt rakja a magyar.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 14:01:01

@fofilozofus: mert adhatott mammutfogat a szomszédjának,
nagyfőnök adhatott, amit akart.
--------------

Mert hang libcsi, új-ónemmagyar makogás, szomszéd helyett nakvabódé, vagy nakvabaru, nakvaveszta, nem főnök, hanem rakó, nem ad magyarul, hanem rejni.

Ahogy látem libernyák kevered a szezont a fazonnal, az ősi pont ilyen volt, ahogy az ősember nem is rakta az egész bullshitodat.

Így van ősmagyarul rakó és rejku, ez az ősi, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, az új-ónemmagyar makogás, halandzsa.

Kevered a szezont a fazonnal. Én, ahogy primitív, ősmagyar, ősember, germagyar nem is rakem a libernyák makogásodat, úgyhogy sajna libcsizmust makogsz.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 14:06:09

@fofilozofus: a kisembernek, hogy elveszti minden ráhatási lehetőségét az álla az ember természetes életkörülménye.

-----------

Nem elveszt, hanem antoveszejt, a hatás hangot dúrgerni, a lehetőséget is, az állam az libcsizmus.

De raktán rakod, stakhogy a kisember és a profit olyha egy, mondjuk amcsinál egy évnek innen van 600 bum-bum, egymás lövik, így a kisember lőni akar, ez rakta a profitnak is, így előbb inarekkik a Purget, hogy az ember egészségesség váljon, ahogy a fegyvereket tiltják, ergo itt a profit és a kisember egy így, oké

Természet hang nem van, eredő van. Ember? Jah, a libernyákul konstruált humanoida, de ez totál új. Nem körülmény, hanem omtolja, de sajna a kapcsizmus unnaturális, nem eredő, az emberrel, a magyarral így dolga nem van.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 14:19:02

@MEDVE1978: Ez a piac első szintje.
-----------
Szint hangot dúrgerni. He? A bullshitjeid olyan micimackó bullshitek, és én magyr vagyem, ilyen sohase volt. Az egész egy halandzsa, libernyák ideológia, fingrizmus.

A magyarnál se píz nem volt, ha igen első fára akasztás volt, ez libcsizmus, a rakó bírja, ena rakó a pízt, hogy a zsidónak, a Strohmannnak passzolja. A magyarnál volt sippés evészet, vagyis egyhol az egyik stalád vágott le egy marhát és eteja az egész Sippe, aztán jett egy másik stalád, erre volt Allmende, a csere tiltott volt, hisz a magyar más Stammokat ölt. Ha a magyarnka plussz kellett, úgy a maroketa volt a lagu , a hely, ha a másik mammutot ölt, úgy a magyar a másikat öltaja, hogy a a mamutot bírja, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a magyar egy predator, a magyar haduverfassungnak innen élt. A magyarnál innenső libernyák ökomókia tiltott volt, pízt se volt regelta bírni, azt a rakónak kellett rejni, a rakó a Strohmannak passzolta a pízt, ez ment a libernyál ökomókiára, nem a maraoketára, ahol mondjuk egy őrdunál, városnál felvett a píztől sok tarvát)Getreide), marha, ezt rejtaja az egész népnek ena rakó, arra a magyarmány ment az őrdunak anta(gegen), hogy újra visszavegye a pízt, ez is örjedés.
A róbtától, vítától (hisz a vita ez raktán) jen le a lonó, a bér a bír stumától, az anat az ember bír, ha öreszu van, mondjuk bér a róbott, rabolt Zsiguli, attól, hogy a magyar regály: ahé marja az bírja. De pízt bírni tilos, ha nem reja a magyar a rakónak, úgy egy libernyák, és az első fára felakasztják, vagy ha tovább magánál akarja bírni, úgy tovább nem magyar stak liberti.

Ígyhát:
-van a libernyák ökomókia, ide jen a Strohmann, mondjuk a Jude, a Jude itt magának lopjon stak, ahogy vágy, hisz így jó Jude.
- a másik a maroketa, ezen van a magyar, rób, szakant, lovat.

De a blogon részletesen is.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 14:27:31

@MEDVE1978: ogy a pénz segítségével általános egyenértékest
-------------

Píz az, nem segít, hanem rekk, érték hang egy bullshit, stak er és ár stuma van, az érték hang egy libernyák hang, sklavenaufstandi hang. A píz úgy a fűz-től ered, indogermán spand, ahogy német Pfand, írva van, hogy így német vagy magyar is volna, de inkább szláv, hjisz így dúrgerni van.

Stakhogy a magyar, ahogy Balamir is, a germán, a hunn az egészet dúrgertaja, ahogy a romány habusdot is.

Na most újra, az érték hang nem van, stak er és ár stuma, egy sklavenaufstandi hang, mondjunk így prájszot, de egy előbbi példámon át magyarul, ősmagyarul dúrgerni van, hisz ez a magyarmány, hogy ezt nem akceptáljuk: az egyik az ukrajnai maroketán lovat, lop egy lovat, így autót, ez egy Zsiguli, a másik egy BMW-t, úgy prájsz nem van, a két autó prájszja így egy volna, rekketva van, egyenlőség. A BMW-nek és a Zsigulinak prájszja nem van,ha nem van egyenlőség van.

Jah, a számok jevevényhangok, magyarok ember nem számol.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 14:29:37

@fofilozofus: A kisember meg akar dögleni az ukrán fronton.
-------------

A kisember igen, de ha az Ukikat stutjuk, nem az Ukikkal. Éljenek a kisemberek! Éljen az öreszu!

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 14:31:06

@Gelimtrtrddddd: A kisember örömmel(uer stuma) meredne ott, ha nem volna moszkovita fideszlibernyák burzsuj banda, de van, ahogy democsokrácia, kapcsizmus, parlament is, így nem igen, stak ha nem van.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 14:37:42

@MEDVE1978: hogy elálljon és mindenkivel próbálok cserélni.
-----------

Az egész halandzsád onnan entered, hogy a libernyákot veszed példának, és azt, hogy volt olyna, hogy privát. Sajna nem volt, nálunk nem, germanoid illiberális ősember primitívekneél, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Gelimtrtrddddd 2023.11.11. 14:41:34

@MEDVE1978: Ez a kölcsönös előnyök elérése interakcióval.
------------------------

Nem ér, hanem er, de inkább aler...Vakeroljad stak a libernyák ideológiát, attól nem valós. Jah, de volna rakni, hogy uninterakcóval(inter is volna magyaros hang), ha mondjuk a Strohmann, itt mondjuk a Jude megy a libernyák ökomókiára, a magyar nem, stak a maroketára.

Gery87 2023.11.12. 00:27:59

@fofilozofus:

"A "kedvencem" az a volt nemesi királyi honvéd tiszt, aki még Recsken a legnagyobb szenvedés és éhezés alatt is parancsolgatni próbált a társainak."

Fent van jutubon.
"Recsk 1950–1953 – Egy titkos kényszermunkatábor története"

Nem tudom pontosan melyik részben volt.

"Földosztás: még egy kedvenc. Egyszerűen kevesebb föld volt, mint ember."

Ez nem érv arra hogy akkor semmi ne legyen! Egyébként az iparosítás megoldotta ezt is meg a szolgáltatós szektor, ma kevés ember kell a mezőgazdaságba.

Érdekes módon többször napirenden volt és nem is a komcsi éra alatt kezdték el.

"általános és titkos választójog be nem vezetése: azonnal nyernek a nyilasok."

vajon miért? vajon mi lehetett ennek az oka?
Talán ezen kéne elgondolkodni, talán nemes uraim "valamit szarul csinálunk akkor nem?"

"a "mindent vissza" revíziós becsapás, hazudozás: hehehe, nem tűnt fel, hogy sikerült visszacsatolni jelentős országrészeket."

De igen feltűnt, viszont 1922-ben még nem látszott hogy hogyan és kikkel és mekkora területet de azért az irredentizmus erős volt.

"Nem becsapás volt. A mindent vissza igen, de az mit számít. Az csak marketingrizsa. Ha tárgyalni akarsz, akkor mindig többet kell kérni, hogy legyen miből alkudni."

Ó, ilyenkor persze a hazugság nem számít! Érdekes.
A minden visszával csak az lett elérve, a kisantant szemében, hogy "ezekkel nem lehet tárgyalni mert pont olyan pökhendi sovén gecik mint régen"...

"Hagyjuk is, ezt a sok komcsi toposzt. A Horthy-féle Magyarország egy elég fejlett, rohamosan fejlődő állam volt, ami utolérte Ausztriát fejlettségben. (Madison-project, keress rá, ha nem hiszed)."

A Horthy féle Magyarország végül különböző okok miatt tragédiába vitte az országot és ennyi a lényeg.
Hagyjuk is a hülyeségedet szerintem is mert semmi értelme, a komcsizás nem érv!
De hát megszoktuk.

2023.11.12. 09:36:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a kapitalizmus nem általában a piac, hanem tőkepiac.

a kapitalizmusnak van klasszikus liberális elveken nyugvó változata. amiben folyószámla hitelezés és részvénytársaságok vannak. a rendszer a megtakarításokkal rendelkezőket általában többlet jövedelemhez juttatja. konjunkturális időbe a hozamok általában magasabbak, mint a kamatok. recesszió idején az állam rendszerint beavatkozik a tőkepiac működésébe, hogy a tőkepiaci veszteséget minimalizálja. ez a rendszer is az elve gazdagoknak kedvez. a szegényeknek nincs megtakarítása.

azonban a brutális vagyoni különbségek a szabad pénzteremtésből adódnak. amikor magánszemélyek lényegében bármennyi hitelt teremthetnek. nem kell hozzá betét.

és ez a neoliberalizmus abban az esetben ha ezzel nemzetközi oligopóliumokat támogatnak. így indul el a gyarmatosítás. a kolonizálás. így jön létre az usa. brit gyarmatból önállósodva. ehhez kapcsolódan az egységes birtodalmi jogrend az imperalizmus. a nyugati kultúra. az intézményesített szabad rablás. a rendszerváltás első része. amiben orbán még csak mellékszereplő.

a második része a fasizmus. nem nácizmus, hanem fasiszta, vagy félfasiszta, fasisztoid rendszer. mert hogy nincs katonai diktatúra, mint mussolini idején. a fasiszta gazdaságpolitikában a cél a nemzeti oligarchia megtámogatása hasonló módon. a semmiből teremtett pénzzel kitömik a haverokat. ugyanúgy kell hozzá egy führer, mint a náci pártban. führerprinzip vezérli a politikát. személyi kultusz, vezérkultusz. kultúrharc. illiberalizmus. ebben már orbán a főszereplő.

és az nyilvánvaló, hogy ez két intézményesített lopás, csalássorozat. aminek alapja, hogy magánbankok bármennyi hitelt teremthetnek. és a szereplők újabb hitelekből fizetik a hitelt. ami aztán brutális méreteket ölt. nemzeti vagy nemzetközi jelleggel az majdnem mindegy. a neolib-illib kombó a történelem szemétdombjára kerül.

orbán történelemkönyvekben egy klasszikus fasiszta diktátor lesz (a fideszen belül diktatúra van), orbán nem náci (mint hitler), nem katonai diktátor (mint mussolini) és nem a nemzeti érzelmű (mint horty), hanem elvtelen (mint tito).

GyMasa 2023.11.12. 11:11:26

@MEDVE1978:
Rossz felől közelíted meg a témát.
Nézzük ugyanezt a korrupció szemszögéből!
- A szoci felfogás az volt, hogy mindent kiárúsított, az összes tendert külföldieknek adott, majt őlük várta vissza a pénzét.
- A NER felfogás pedig az, hogy egy helyi réteget kell kialakítani, akik majd visszaadják a pénzt.

Most vegyünk alapul egy kerek, 1 milliárd HUF-os összeget, amit a folyamat végén az adott párt akaszzájában szeretne látni.

Az első esetben két szempontból is rosszul jár az ország.
- Ahhoz, hogy az az 1 mrd a szoci kasszába jusson, eleve kb 10MRD-os HASZNOT kell az adott cégnek realizálnia, hogy abból 1 Mrd a szoci kasszába jusson. Tehát, feltételezve egy korrekt 10-20%-os nyereséget egy adott tenderen, olyan 50-100mrd-HUF-os tender(eke)t kell kiírni, hogy a pénz végül meglegyen. (Nem mellesled a Strabag gondoskodni fog róla, hogy még a WC papírt is vagy Németországból vegyék, vagy itthon ugyan de német hátterű cégtől, illetve a haszon többi része, kb 99%-ban el is hagyja az orsszágot egyből)
- Ugyanez NER szempontból úgy néz ki, hogy lölő, ugyanazzal a 10-20%-os haszonkulccsal ugyanazt az 1Mrd HUF pénzt egy 5-10Mrd-os tenderen megkeresi.
De, legyünk nagyvonalúak, és, tegyük fel, hoyg csak a felét kell leadnia, akkor úgy jün ki a matek, hogy kiírnak egy 10-20Mrd-os Tendert, amiből a végén lölő etesz (tőkésedi) 1Mrd-ot, és a fidesz kassza is kap 1 Mrd-ot.
Ráadásul Lölő megteheti (és, gondolom meg is teszik, hogy minden lehetséges kiadást magyar beszállítóval fednek le, majd a végén a haszon i s végeredményben Magyarországon marad. (Tudom, modt jö a "dehát a Yacht meg a magánjet vásárlás NEM magyar költekezés" Ez igaz, viszont az ilyen jellegá kiadások eltörpülnek a nyereség mellett. ugyanis, sokkal jobb üzlet, ha a haszon 80%-a marad az országban, mintha a hason 10%-a maradna az országban.)

Most nézzük meg az esete az országot ért károk alapján:
- Az első esetben 10x annyi tendert kell kiírni, hogy ugyanaz az összeg szoci kézben landoljon, azaz amint elfogynak az értelmes beruházási lehetőségek, lehet elővenni az értelmetleneket, lász a Kőröshelyi 76mrd-os kvázi felesleges völgyhidat, és a kb, senki által nem használt, felesleges alagutakkal teletűzdelt M6-ot.
- A NER esetén mégcsak arra sincs szükség, hogy túlárazzanak egy tendetrt, hsizen a struktúrából adódóan, eleve 5-10x hatékonyabb a folyamat.

Tehát, ha a NER féle rendszerben sikerül egy tendert határidőre, megfelelő mennyiségben végrehajtani, akkor az ország népét tulajdonképpen nem éri kár.
Az összes "kár" annyi lesz, hogy nem a szoci közeli vállalkozók nyerik a tendereket.
Viszont még ez is lehet jó az országnak, hiszen késlelteti a kormányváltást, így a másik módszer visszatértét.

Összegezve, a NER kitalálta, hogyan kell a HASZONBÓL lopni, míg a szoci rendszerben a hitel közvetlen ellopásából sem sikerült kihozniuk semmi jót.

2023.11.12. 13:50:45

@GyMasa:
az országot brutális kár éri például nemzetközi kapcsolatokban. és a helyi társadalomban is. esetenként félhülyék válogatódnak ki. és ha az oligarchák politikai védettsége megszűnik, akkor a gazdagság úgy csuklik össze, mint egy zollstock.

GyMasa 2023.11.12. 14:25:54

@cvsvrs:
"az országot brutális kár éri például nemzetközi kapcsolatokban."
EZt egyrészt csak te hiszen, másrészt pedig azt a kárt nem orbánék okozzák, hanem a hazaáruló ellenzék, és az őket örömmel kiszolgáló nyugati "szabad" sajtó, akik hazugságokat terjesztenek az országról.
És, ezt is csak a külföldi néppel lehet megtenni, a gazdasági élet szereplői, mármint, akik bármilyen módon érintettek a magyar gazdaságban, simán értik/tudják, mi az igazság. Csak őket is elhallgattatják, ha fel merik emelni a hangjukat (mint, amikor az EU "meghallgatáson" a magyar német gazdasági kamara (vagy minek a) főnöke fel kívánt szólalni Magyarország védelmében, de neki már, sajnos nem jutott szó...

" és a helyi társadalomban is."
Olvasd el, mit írtam!
- A szocik egyetlen egy korrupciós őgyben sem tudtak semmilyen NER közeli embert elkapni, bezzeg az ő embereik bebuktak.
- A fenti eszmefuttatás alapján az országot nem éri kár, mert az nem "kár", hogy a szoci közeli cégek helyett NER közeliek nyernek.

" esetenként félhülyék válogatódnak ki."
Jaja, amíg a NER esetén "esetenként", addig a szoci időkben "kizárólag". Már ez is győzelem az országnak'

" és ha az oligarchák politikai védettsége megszűnik, akkor a gazdagság úgy csuklik össze, mint egy zollstock. "
Pontosan, hogy nem!
Azoknak az oligarcháknak a vagyonuk nagy része bent marad az országban, amíg a Strabag MIDNENT elvitt innen.
Azaz, ha egy kormányváltás lenne, akkor ponthogy lenne mit lefoglalni a kárpótlásra. Csakhogy a fentiek alapján NINCS SZÓ kárról!

2023.11.12. 15:21:58

@GyMasa:
azok a vagyontárgyak politikai védettség nélkül nem lesznek működőképesek.

orbán egyszer megbukik. nemcsak ő, hanem egyszer minden politikus. ezek után a felcsúti stadion mennyit ér majd. mennyit ér majd mészáros vagyona. egy rakás pénzt ki fognak menekíteni az országból. ahogyan kimenekítenek most is. a nyereséget kimenetítik és az parkol valahol. ahol azt képzelik, hogy politikai védettséget kapnak.

csányi egy ügyes üzletember. és a fiainak mi kell majd?. a pénz egy svájci bankszámlán, vagy az, hogy orosz-ukrán oligarchákkal üzleteljenek. csányi már most is menekül ebből a közegből. ezért dolgozik orbán ellen. láthatóan. aki nem hord szemellenzőt az látja.

orbán nélkül a mészáros vagyon mennyire lesz működőképes. széthordják azonnal. adósságtenger marad utána. már most is az van ezért kellenek ezek a környezetromboló óriásberuházások, akkumulár gyár alapok, mert különben bedőlnének az adósságtengerben. és államhoz közeli bankok hiteleznek, állami megrendelést kapnak.

2023.11.12. 15:24:17

@GyMasa:
mivel szinte mindent debrecenben próbálnak ki (mert itt nincs ellenzék) ezért lehetett látni a fidesz felemelkedését is, amikor még viszonylag jókat léptek. és most lehet látni a lassú hanyatlásukat, és utána a meredek bukást.

Gelimtrtrddddd 2023.11.12. 16:51:09

nincs ellenzék) ezért lehetett látni a fidesz felemelkedését is, amikor még viszonylag
------------

Antanda vagy alnada, nem ellen, a lehet látni hangot dúrgerni, nem viszonylag, hanem arányel, nakrekk, nem emel, hanem erjeszed, nem amikor, hanem ahol, nem még, hanem nakti, a meredek egy bullshit hang, mar-mer-mur... nem rakem, boronka magyarul a steil.

De raktán van, stak annyi, hogy hogyan oda antanda, hisz a magyar Debrecennek náculni megy, ahogy a cigánymeredejtők is. De totál raktád van, hogy ott a fidesznek totál nagy hiba a gyár építésje, de nem így, részint szopni is fog, a másik, hogy antanda nem kell, sokkal inkább az van őredni, várni, hogy egy örjedést, égő horogkeresztet raknak a gyár elé.

Szíjjast a dohonkela úton, uhaton összerúgdossák a nácik.

2023.11.12. 17:32:00

@Gelimtrtrddddd:
das Elend. nyomorult, aljas. ellende, ellenség.

Gelimtrtrddddd 2023.11.12. 17:44:24

das Elend. nyomorult, aljas. ellende, ellenség.
-----------------

Hú látod ezt raktán regyed, jól mondod, stakhogy magyarul aland volna, ahogy fájand, a fáj-tól, víhand a víh, vív-tól, hisz az al a túl, a dungely rekkint:
e-é--o---o---a-á
ena-ona-ana
em-om-am
el-ol-al

Ez a hang így az al hang, ez nem lent, hanem odaát, ahogy alto, a németnél is almegy a ahng, vál elna-vá, n kopásjával elle, de ez inkább torzulás, az al a rakta hang, ahogy alna, vagy anta, az is rakta hang ide.

Az el az folyamatos, presenz, és e van, itt, az al van avara, arra, alra, így az aljas magyarul az Alien, al erre a ja indogermán possesív, erre a se partikel, aljas, vagy aljan.

Tapi2021 2023.11.13. 10:44:42

@MEDVE1978: "A baloldali illúzió lényege az, hogy a társadalom az esetek döntő többségében képtelen a legtöbb esetben biztosítani a jó minőségű "keltetőt", a képzést, a megfelelő gyermekkori életszínvonalat az emberek többségének. Ez elvben működhet, de gyakorlatilag nem működik."

Ráadásul az "erősebb fél" kitalálta az egységes piacot, vagyis nekünk az EU-t, ahol az eleve gyengébbek rengeteg pénzt költenek erre az egyenlősdire, oktatásra, képzésre, aztán a java elmegy az erősekhez, mert ott a több pénz.
Vagyis nálunk a kiképzés, az esélyegyenlősdi költsége, és az eleve gazdagoknál a haszon, ami tovább gazdagítja őket.

Ördögi kör. Így van kitalálva, így alakult ki.

Tapi2021 2023.11.13. 10:49:37

@fofilozofus: " Szóval a "kapitalizmus" a az a "rendszer", ami az ember természetes életkörülménye. "

Így van!

Csak a közösségnek (államnak) ma már szabályoznia kell, hogy ne legyenek anomáliák, visszaélések, az erős ne élhessen vissza az erejével.
Ez nyilván egy végtelen küzdelem ezen erők és érdekek között.

Tapi2021 2023.11.13. 10:58:40

@fofilozofus: "Földosztás: még egy kedvenc. Egyszerűen kevesebb föld volt, mint ember. Ezt csak az oldotta meg, hogy a nyugati ember már nem szül, ezért egy ideig (amíg ki nem pusztul) jólétben tud élni. Innen nézve tényleg nagy cselekedet a földosztás, de ugye a komcsik se csinálták meg, csak úgy, mint Feri az ÁFA-csökkentést a választásra. :-) ELeve a mai alkotmányos rendszerben sem lenne megvalósítható, hogy csak úgy elveszed az emberek vagyonát."

De hát a baloldalon alap, hogy ha el akarják venni mások tulajdonát, mert szerintük az igazságos, akkor elveszik!!!
Ez náluk így megy, így normális.

A földosztásra meg valóban nagy igény volt, azonban már a XX. században is tudták - legalább a hozzáértő vezetők -, hogy a sok-sok kis magán-házi gazdaság ÉLETKÉPTELEN!
És ez rossz az embereknek is, meg az országnak is.

Nem véletlen, hogy a szocialista diktatúrában is azonnal elkobozták a földeket, hogy NAGYBIRTOKOKAT alakítsanak ki!!!

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:00:19

@Tapi2021: "rendszer", ami az ember természetes életkörülménye. "

Így van!
-------------

Rendraku, ahogy eredői, nem természetes, ilyen hang nem van, életomtoalja magyarul.

Hát igen, neked, de ez nem volt így sohase, stak nálad, nem a magyarnál. De ne beszljünk ilyenről , hogy ember, univerzál humanoid, attól, hogy ilyen nem van, stak bullshit absztrackió, libernyák(ahogy te) absztrakció.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:04:04

@Tapi2021: ni mások tulajdonát, mert szerintük az igazságos, akkor elveszik!!!
----------------

A tulajdon tolvajlás, a tele stumától ered a kettő, és így logikusan a tulaj tolvaj. Mert hang libcsi, dúrgerni, nem szerint, hanem rekkint, igaz hangot nem rakem, raktaraku, vé-ghovesz, nem alvesz, nem el volna.

És a libcsi fidesznyik? Az is, stak ilyen burzsuj módon, értelmetlenségi módon, ahogy ma már kell ilyen fideszlibernyák genges papír is arra, hogy az ember feldet bírjon, erre példa a szaranykalász libernyák, fingrista, neofoximaxi(micimackó) kurzus.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:08:11

@Tapi2021: Csak a közösségnek (államnak) ma már szabályoznia kell, hogy ne legyenek anomáliák, visszaélések,
----------------------

Stak, a közösség hang nem van, új-ónemmagyar halandzsa, libcsizmus. Szablyája stak a libcsinek van a magyarnak regály. He? Visszaél? Az él hangot nem bírem, inkább aklo, vagy gerej, vagy boros, de nem rakem így se. Hogy él vissza, ahogy John Wick visszaél, megy vissza az él?

De ahogy rakem, libernyák-marxista-burzsuj vagy. Stak szopás, hogy a fideszlibernyák a burzsuj-kommcsi nonpluszultrája:szaranykalász libernyák, fingrista, neofoximaxi(micimackó) kurzus.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:12:00

@Tapi2021: magán-házi gazdaság ÉLETKÉPTELEN!
------------

Életernyalosza! e ki beszél itt magánról? Jah, a magán az a népi, a sippés, hisz az Én az oinos, az univerzum. Gazdaság? Ki beszél itt gazdaságról? Ezt a hangot is dúrgerni kell. Nem igen raktán beszéled, nem raktán regyed, mondod, anat mondani vágysz. Hisz ha nem úgy privát, úgy népi, ha nem gazda, úgy garázda, vagy allmende van.

De rakem, hogy vakerolod ezt a nagyfeldes libernyák ideológiát. Stak szopás, hogy mondjuk a romány empirének is ettől volt annyi, írja egy romány történetíró, most nem rakem, hogy ez vagy az, talán Strabo.

Tapi2021 2023.11.13. 11:12:42

@MEDVE1978: "A termelőerőt már a fizetett munkás adta, az ipari munkás már terméket gyártott, ami a piacra ment és megvette a paraszt által termelt ételeket. Ő már nem a jobbágy vagy a rabszolga, aki a földesúrnak / tulajdonosának felépíti a várárkot, asztalt ácsol és megtermeli az élelmiszert."

Valójában a rabszolga, a jobbágy, mai bérmunkás, kb. ugyanaz a réteg.

Persze, jogok különböznek, de a termelés szempontjából arról van szó, hogy a lehető legkisebb áron veszel embereket és dolgoztatod.
Mindegy, hogy búzát termeltetsz velük vagy mobiltelefont raknak össze egy szalagnál.

Amikor a rabszolga volt a legolcsóbban működtethető, mert csak etetned kellett, minimálisan ruháznod, meg biztosítani egy fedelet számára, akkor rabszolgát használtál, amikor kimentek a divatból (nem volt utánpótlás pl.), akkor az addig a kajájukra, ellátásukra költött pénzből "vettél" munkaerőt.
Amelynek az ellátása már nem a te gondod volt. Hogy mire ment a tőled kapott fizetéssel, kit érdekelt?

Akkor már, hogy a munkaerejét "újratermelje", hogy el tudja adni, az ő dolga volt.
Eggyel kevesebb gond a munkaadóknál. ...

Most is pontosan ez van, így működik.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:17:38

@Tapi2021: elkobozták a földeket,
--------------

Feldeket! Ezt teszja a fideszlibernyák, értelmetlenségi, kurzusos, fingrista is: szaranykalász libernyák, fingrista, neofoximaxi(micimackó) kurzus.

Hát igen, ez a kommcsizmus, ahogy a fideszlibernyák is! De mondjuk a tolvajok, a tulajok tolvajolták, tulajolták előbb a feldet a 15. századtól, a kommunita visszavétel rakta volna, stakhogy ott már nem van Sippe, nem van eredői életmód, így libernyák fasizmusvá vál az egész.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:22:27

@Tapi2021: Valójában a rabszolga, a jobbágy, mai bérmunkás, kb
-------------

Rabszolga hangot dúrgerni. De te stak nem rakod a magyar nyelvet, a bért és a munkát nem rakjuk össze, ez egy halandzsa:

Bér? A bér a bír, beran stumaige flektált formája, ahogy a bír antsó flektált formája a bar, ahogy barma, barom. Germagyar regály: ahé marja, bírja, vagyis bírja a bérjét. A bér így bírva van, ahogy az orosz öreszor bírja a bérjét, a kádat, de ez a kád egy bírda is, a bér egy bírda, ennek a raktányja, a bírnak, a bírong, ong-val a bír, beran ige. Vagyis: bért bírong, ena bírda, így bírdát bírong. Ettől rakód barma, flektálva a bír.

Ffil ezt írja: majd csak a nagyfőnök adhatott.

Nem ad magyarul, hanem rejni, és rakó van, ena rejk. De ahogy látem a feldeket keverik kutyulják, ezek a fingristák, a bért nem rejkik, hanem a bért bírongják, bírják.

A bér-nek dolga nem van a munka hangval.

Tapi2021 2023.11.13. 11:27:18

@cvsvrs: "úgy egyébként egy kommunitárius világképnek jelentős támogatottsága van. "

Mert mindig több az elégedetlen szegény, akiket könnyű felheccelni a "gazdagok" ellen. Főleg, ha azok okot is adnak rá.

"az fkgp is azzal nyer a háború után. a nagybirtokrendszer felszámolásával és földosztással."

Szembe menve az alapvető racionalitással!!!

A paraszt saját földecskét akart, mert annyit ismert a világból, odáig terjedt az értelme, hogy ha van egy kis földecském, akkor kb. ÖNELLÁTÓ tudok lenni. (Ha az időjárás kegyes, vagy valami betegség nem viszi el a termést, állatokat.) Hogy ha van egy minimális felesleg, az lehet a többieké...

Csak, hogy ez nemzetgazdasági szinten katasztrófa!

A kis gazdaságok nem rentábilisek, nem életképesek. A kisgazda nem tud kitermelni egy traktort, kombájnt ..., stb. Szánt egy lóval, meg a gyerekekkel...
Katasztrófa.

Csak akkor ezt senki nem merte nyíltan kimondani.

Aztán jöttek a szocialisták és gond nélkül megcsinálták a nagybirtok rendszert. A földéhes, balról elhülyített parasztok meg néztek, mint a moziban, hogy se földjük, se lovuk... nem maradt. Pedig "övék a föld"!!!

Csak, hát még a szocik is tudták, hogy mi működik, mi nem.
A grófok, földesurak helyébe léptek a nagybirtokokon.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:33:55

@Tapi2021: Szembe menve az alapvető racionalitással!!!
-------------

Anta megy, alap hang nem van, nyelvkakilás, az al a túl magyarul.

Racionalitás? Kevered a szezont a fazonnal, a ráció, a rend, a logosz, a ra és re stumától, de ahogy látem neked nem van, hanem libernyákizmusod van.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:35:36

@Tapi2021: a "gazdagok" ellen. Főleg, ha azok okot is adnak rá.
-------------

Nem ellen, hanem anta datív, vagy alna is oké. Az ok hang halandzsa, dúrgerni, nem adf, hanem rejni.

A gazdag és a szegény hangokat is dúrgerni, etimológiájuk bizonylosza, nem rakem, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így nem kell ismernem. Pont!

Tapi2021 2023.11.13. 11:39:18

@Gery87: "Ó, ilyenkor persze a hazugság nem számít! Érdekes.
A minden visszával csak az lett elérve, a kisantant szemében, hogy "ezekkel nem lehet tárgyalni mert pont olyan pökhendi sovén gecik mint régen"..."

ŐK RABOLTAK TŐLÜNK! A "nagy" Antant segítségével, erejével és SZÁNDÉKÁVAL a hátuk mögött! Rablókkal hogy tárgyalsz, hogy "légyszi add már vissza, ami a MIÉNK?" ???

Az a baj, hogy te (is) automatikusan a rablók pártját fogod, a MAGYAROKKAL szemben!
Vajon miért vagy te velük annyira megértő, míg a megtámadott, kirabolt magyarokkal meg nem, sőt, éppen ellenkezőleg.
???

Tapi2021 2023.11.13. 11:46:35

@GyMasa: Jól látod!

Ezért nemzeti érdek a nemzeti kormány MARADÁSA minél tovább!
Korrupció, haveri kör, bajok, ide vagy oda. Még így is JOBB., mint az alternatíva, pontosan ugyanolyan korrupcióval, haveri mutyikkal, még nagyobb bajokkal.

Ezt kell megértenie minél több embernek.

A (sokkal) jobb rosszat kell választani, ha az a jobb a többségnek, az országnak.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 11:55:42

@Tapi2021: Ezért nemzeti érdek a nemzeti kormány MARADÁSA minél tovább!
--------------

Ezért hang dúrgerni, érdek nem van, egy sklavenaufstandi hang, Krümmunja stak a libcsinek van, a magyarnak regerda.

Rakjuk, rakjuk, hogy te egy fideszlibcsi vagy, de más illiberális, magyar, ősmagyar, náci, germagyar. Az olyan burzsuj-libcsik, ahogy te...

GyMasa 2023.11.13. 13:29:10

@cvsvrs:
"azok a vagyontárgyak politikai védettség nélkül nem lesznek működőképesek."
Már hogyne lennének!
Gyurcsánytól sem vettek vissza egy fillár ellopott vagyont sem!
Még egyszer:
Magyarországon soha, smelyik képviselő nem fog megszavazni semilyen olyan törvényt, amit a j9vőben ellene fel lehetne használni.
Inkább realistának kell lenni, és azt az oldalt választani, amelyik hatékonyabb ebben a "lopásban".

"orbán egyszer megbukik. nemcsak ő, hanem egyszer minden politikus. ezek után a felcsúti stadion mennyit ér majd. mennyit ér majd mészáros vagyona. egy rakás pénzt ki fognak menekíteni az országból. ahogyan kimenekítenek most is. a nyereséget kimenetítik és az parkol valahol. ahol azt képzelik, hogy politikai védettséget kapnak."
Nem kell semmit sem "kimenekíteniük"!
Háborítatlanul fognak élni tovább a megszerzett vagyonukkal.

"csányi egy ügyes üzletember. és a fiainak mi kell majd?. a pénz egy svájci bankszámlán, vagy az, hogy orosz-ukrán oligarchákkal üzleteljenek. csányi már most is menekül ebből a közegből. ezért dolgozik orbán ellen. láthatóan. aki nem hord szemellenzőt az látja."
Ő nem orbán "ellen" dolgozik, hanem - igen bölcsen - megpróbál ebben a közegben a lehető legsemlegesebb maradni.
Ha jól tudom, a fia meg benne van az OTP vezetőségében, azaz vinni fogja tovább a családi üzletet.

"orbán nélkül a mészáros vagyon mennyire lesz működőképes."
Ezt nem tudhatod. Mára akkorára nőtt a Mészáros cégbirodalom, hogy már az egyes elemek nyereségessége teljesen független magának, Lölőnek az üzleti képességeitől.
Azokat a cégeket már a piacról felvett, profi cégvezetők vezetik.

" széthordják azonnal."
Kik?
Mostanra olyan cégbirodlma lett, aminek kényelmesen el lehet élni az osztalékából.
Senki nem fogja mondani az örökösök közül, hogy:
- Én kérem a Volt-Digi rám eső részét, mert azt én jobban tudnám csinálni...
Minek? Ott lesz a havi 5 milliós, fix fizetés az igazgatótanácsi tagságért, meg az év végi 30 milliós prémium, amiért a kisujjukat sem kell megmozdítani.

"adósságtenger marad utána."
Egy fillés adósság nem marad Lölő után. Adósséga maximum a portfólióban szereplő cégeknek lehet, de az sem "marad", hiszen azok a cégek már most is Lölő nélkül működnek. Az esetleges halála semmit nem fog változtatni az ügymeneten...

" már most is az van ezért kellenek ezek a környezetromboló óriásberuházások, akkumulár gyár alapok, mert különben bedőlnének az adósságtengerben. és államhoz közeli bankok hiteleznek, állami megrendelést kapnak. "
Jaja, itt, Németországban koppra ugyanilyen Kínai akkumulátorgyár az egy megmentő, de otthon egy "környezetromboló pénztemető"
Ugyan már!
Az egész EU-nak, (és különösen a németeknek) az fáj, hogy nem tudják már 13 éve megbuktatni orbánt, és Magyarország csak nem akar becsődölni ezen a héten sem, (bár, még csak hétfő van, szóval holnapig még történhet valami csoda), hanem Magyarország ezzel a két, mostani akkumulátor-üzemmel az EU második legnagyobb akkumulátorgyártó-kapacitással rendelkező országa lesz.
Akkura pedig mindaddig szükség lesz, amíg az idióta EU-szabályzás erőszakkal akarja lenyomni a nép torkán az akkus autózás gondolatát.

GyMasa 2023.11.13. 13:36:54

@Tapi2021:
"Mert mindig több az elégedetlen szegény, akiket könnyű felheccelni a "gazdagok" ellen. Főleg, ha azok okot is adnak rá."
Sőt, mág az is csak a fiatal éveikben, mármint a többségnek.
Az ambíciózus emberek, miután végeznak az egyetemen, és elkezdenek karriert, csinálni, többet keresni, családot alapítani, azaz egyre nagyobb vesztenivalót felhalmozni, niylvánvalóan elkezdik elfelejteni ezt a lelkesedésüket az eszme iránt.

"A paraszt saját földecskét akart, mert annyit ismert a világból, odáig terjedt az értelme, hogy ha van egy kis földecském, akkor kb. ÖNELLÁTÓ tudok lenni. (Ha az időjárás kegyes, vagy valami betegség nem viszi el a termést, állatokat.) Hogy ha van egy minimális felesleg, az lehet a többieké..."
Szerintem ma már egy kisebb családi gazdaság nem tud eltartani egy családot...

"A kis gazdaságok nem rentábilisek, nem életképesek. A kisgazda nem tud kitermelni egy traktort, kombájnt ..., stb. Szánt egy lóval, meg a gyerekekkel...
Katasztrófa."
Pontosan, és ebben nem segíti őt az egyre (amúgy értelmetlenül) szigorodó EU szabályozás is. (lásd a holland, gyakorlatilag betarthatatlan mezőgazdasági törvényeket)

"Csak akkor ezt senki nem merte nyíltan kimondani."
Ma meg élesz lőszerrel lőnek a szuperdemokrata holland rendőrök azokra, akik mégis kimondják ezt...

"Aztán jöttek a szocialisták és gond nélkül megcsinálták a nagybirtok rendszert. A földéhes, balról elhülyített parasztok meg néztek, mint a moziban, hogy se földjük, se lovuk... nem maradt. Pedig "övék a föld"!!!"
Azért a TSZ rendszer sem volt életképes, hiába volt koncentrálva a földterület...

"Csak, hát még a szocik is tudták, hogy mi működik, mi nem.
A grófok, földesurak helyébe léptek a nagybirtokokon. "
De, végül mégis megbuktak azok is...

GyMasa 2023.11.13. 13:42:44

@Gelimtrtrddddd:
Én kb. egy szót sem értek abból, amit itt leírtál, de mér csak az önmagam önző érdekeit szem előtt tartva is az az érdekem, hogy a fidesz maradjon hatalmon. Amíg csökken az adó, nő a bérem, addig miért szavaznék arra, hogy rosszabb legyen (és nemcsak nekem, hanem MINDENKINEK)?

Tapi2021 2023.11.13. 14:05:20

@GyMasa: "Azért a TSZ rendszer sem volt életképes, hiába volt koncentrálva a földterület..."

De az már a képességek HIÁNYA miatt!
Talán, ha nem a falu/város LUMPENJE lett volna az igazgató, TSZ elnök, csak azért, mert ő lett párttag, elvtárs!

Ma is többre menne a legtöbb kis- és közepes gazda, termelő, ha összefognának és pl. közösen, szövetkezetben vennének gépeket, pályáznának..., de most is mindenki magának akar kaparni, meg a szövetkezést is lejáratták a szocik.

És a legtöbben döglődnek is, meg panaszkodnak. Mint mindig.

2023.11.13. 14:06:46

@GyMasa:
ne viccelj már. ha orbán megbukik, akkor a fidesz összecsuklik, mint egy zollstock. mert ha már minden orbán személyétől függ. és az önkormányzatokban levő fideszesek fogják aláásni a pártot. nem a dk, hanem maga a fidesz. ez nyilvánvaló dolog.

a győri polgármester már most is kibeszél, vagy cserpalkovics és lehetne sorolni még az önkormányzati szinten még sikeres vezetőket, akik orbán bukása után azt fogják mondani, hogy ők valójában kényszerből cselekdtek,. mert nem akartak beállni az ellenzékbe ugyanakkor nem mondatták el a valódi véleményüket, mert a fideszen belül is diktatúra volt. pokorni zoltán ezt fogja mondani és még lehet sorolni. a fidesz mérsékeltjei. ők ássák majd tovább alá orbánt. és a kisebb településeken a fideszes jelöltek többsége is.

ahogyan az mszmp bukása idején. 800 ezer párttagból 750 ezer diktatúrát kiáltott. és ugyenígy változik majd a papok véleménye is. lehet látni, lehet észlelni ezeket debrecenben is és szerintem mindenfelé. ez nyilvánvaló. a fidesz felemelkedése is látható volt és az is, hogy ha ez a politika marad, akkor előbb a közönyösség lesz erős és után egy meredek zuhanás és bukás következik. kb. 2030-ra.

és ez esetben a pénzt menekítani fogják. már most menekítik. ez az oligarchia nem marad fent. a gyerekek se akarják átvenni a vagyontárgyak üzemeltetését. fel se merül bennük.

Tapi2021 2023.11.13. 14:07:12

@GyMasa: Ja, meg a tervgazdálkodás miatt, mert a természetet akarták a tervekhez igazítani.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:09:44

@GyMasa: . egy szót sem értek abból, amit itt leírtál, de mér csak az önmagam önző érdekeit szem előtt ..... hatalmon. Amíg csökken az adó, nő a bérem, addig miért szavaznék arra,
------------------------

Ért hang nem van, stak er és ár stuma van, az érdek hang sklavenaufstandi hang. A szó jevevény, szavazni libernyák. Adó? Bér? Már írtem, hogy ana is a bér, hát ma nem van bér, te kevered a szezont a fazonnal. Stukken, nem csökken, a hatalom egy libcsi hang.

Na én se rakem egy hangodat se, attól hogy írtem, hogy a bér, hogyan is van, de a libernyák szavazni hangról ki beszélt? Én nem, a szó jevevényhang, a szavaz egy bullshit libernyák hang, egy hangot se beszéltem a democsokráciáról.

De nem is studa, hogy nem rakem a nyelvedet, attól hogy ez a kapcsi-libcsizmus nem eredői, nem naturális, és a magyar nyelv nem fingár.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:12:32

@Tapi2021: tervgazdálkodás miatt, mert a természetet akarták a tervekhez igazítani.
------------
Terv hang nem van, remu van, a gazda izé bullshit egy libernyák hang, magyarul örjedés van, természet hang se van, eredő, origo, van, nem hoz, hanem nak-nek vagy ra-re, ez itt nem Örményia, nem igazít, hanem rekkent.

Így nem igen rakem, hogyan is vágysz beszélni, fingem nem van erről a terv-ről és egyébről.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:16:01

@Tapi2021: gazda, termelő, ha összefognának és pl. közösen, szövetkezetben vennének gépeket,
-------------
????????? Na előbb a gazda hangot dúrgerni kell, hogy beszéljünk már! Stak a garázda maradjon, ahogy Prigozsin, az SS-es. Nem közös, hanem együttes, de rakjad már te libernyák, hogy ez a hang posztulálja a privátot, így dúrgerni kell.

A gazda és a közös hangokat dúrgerni kell, és már beszéljünk tovább, de stak úgy, ha ezek nélkül. De amúgy a közös helyett innento-s raktább volna, de nem, hisz nem posztulálunk üres teret, privátát.

????? He? Libcsi vagy? Az társadalom, társaság volna, libcsizmus, ezt a hangot is dúrgerni kell, és a bullshitzjeidet is.

Nem gép, hanem örökma.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:17:48

@Tapi2021: Azért a TSZ rendszer sem volt életképes,
-------------

Azért hangot dúrgerni, nem rendszer, hanem rendraku, nem képes, hanem ernya.

Hát attól, hogy libernyákok voltak, nem ősike, ősmagyarra kell, Allmendére ahogy Sippe-re és haduverfassungra rakni az egészet, vagyis nácizmusra.

Tapi2021 2023.11.13. 14:18:00

@cvsvrs: A politika világa ilyen!
Ezzel nem mondasz semmi újat. A patkányok, patkányok.

Amíg sikeres vagy istenítenek, amikor nem, lincselnek. (Lásd pl. Mussolini esetét!) Ugyanazok.
A patkány ilyen.

De igaza van GyMasának, ez nem fogja közvetlenül és azonnal érinteni a vagyonokat és cégeket. Hacsak nem egy újabb szocialista típusú diktatúra jön, törvénytelenségekkel, vagyonelkobzásokkal, államosítással, üldözéssel. Ahogy szokták.

Lásd pl. már be is mondták, ha nem tudnak törvényesen törvényeket megváltoztatni, mondjuk kétharmaddal, akkor majd törvénytelenül fogják!!! Ez többször elhangzott!
Szóval a rohadékok itt maradtak köztünk és készülnek.

De ha ez mégsem lesz, akkor csak a szokásos "piaci" kiszorítósdival tudják újra átrendezni a vagyonokat.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:19:58

@Tapi2021: az igazgató, TSZ elnök,
-----------

Na igen, attól nem volt életernya, hogy ilyen bullshit új-ónemmagyar makogások voltak, ahogy igibigicsiga, de a magyarnak rekkár van, ahogy ilyen democsokrata, libsi nyelvkakilált halandzsa ülibülinök.

Ezeket dúrgerni kell, nem ősmagyar.

2023.11.13. 14:20:08

@GyMasa:
ugye vannak ksh adatok a korabeli és a jelnegi agrártermelésről. és azt látjuk, hogy szinte mindenben jobban teljesített a szövetkezeti rendszer az 50évvel ezelőtti technológiával is. és arról nem beszélve, hogy a kgst megszűnése igen jó lehetősét adott volna magyarországnak arra, hogy a szövetkezeti rendszer megtartásával a nyugati szupermarketek és hipermarketek beszállítójává váljon.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:21:21

@Tapi2021: szocialista típusú diktatúra jön, törvénytelenségekkel, vagyonelkobzásokkal,
---------

A tarvány a szántott feld, olyan hang, hogy vagyon nem van.

Dehát az itt van, a fideszlibcsikkel:szaranykalász libernyák, fingrista, neofoximaxi(micimackó) kurzus.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:24:08

@cvsvrs: tartásával a nyugati szupermarketek és hipermarketek beszállítójává váljon.
-----------
Nem tart, hanem fog, nem nyugat, hanem ereszta, nem be, hanem ina.

De ember! Ez már kapcsizmus, a magyar nem akar ott vanni, stak a Strohmannon át, a szaldónak null kell vannija, null feleslegnek, ahogy írtem, hogy hogyan, a libernyák ökomókiával stak a Stohmannon át .

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:31:43

@Tapi2021: tudnak törvényesen törvényeket megváltoztatni, mondjuk kétharmaddal, akkor majd törvénytelenül
---------------
Nem tud, hanem rak vagy duad, a tarvány hang a szántott feld, nem talan, hanem vésza, losza.

Stakhogy ab ovo illegitim a fecni, az alkoholizálmány, a butaká, attól hogy új-ónemmagyar halandzsa, és a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv.

Micimackó az egész, ahogy a democsokrácia is.

Gelimtrtrddddd 2023.11.13. 14:36:18

@GyMasa: családi gazdaság nem tud eltartani egy családot...
---------------

Nem eltaret, hanem rekk, nem tud, hanem duad, stalad írva.

Hát úgy dúrgerni a gazda hangot, dúrgerni úgy a privátot, Allmende, illiberalizmus, Sippe.

Jah, és nem kell az összes embernek, egy magyarnak se vagy 100 000 forintos mobil, a libernyák liberáliákat dúrgerni, ahogy a mobilt is, tilatani, vagy stak 5000 forintos marad egy staládra.

Ennyit erről! Dúrgerni a liberáliákat és haduverfassungot.

GyMasa 2023.11.13. 17:28:59

@Tapi2021:
Igen, ezzel egyet is tudok érteni.
Anno, még a '90-es évek közepén az egyik osztálytársam családja disznókat tenyésztett, és panaszkodott, hogy nem élnek elég jó (mondjuk az évente új autó azért megvolt, meg a napi 200 HUF a büfére (ekkoriban ugye 20HUFból még simán meg lehetett még az iskola büfében is reggelizni)
Kérdeztem tőle, hogy miért nem fognak össze többen, termelők, és vesznek A városban egy hentesüzletet, és árulják a húst ott, amit közösen bérvágatnak le egy tetszőleges vágóhídon...
Nos, erre nem sikerült akkor válaszolnia...

GyMasa 2023.11.13. 17:36:41

@cvsvrs:
"ne viccelj már. ha orbán megbukik, akkor a fidesz összecsuklik, mint egy zollstock. mert ha már minden orbán személyétől függ. és az önkormányzatokban levő fideszesek fogják aláásni a pártot. nem a dk, hanem maga a fidesz. ez nyilvánvaló dolog."
Nos, ahogy ma kinéz, az ellenzék jelenlegi legnaggyobb esélye, ha orbánnal történik valami. Azt nem látom a térképen, hogy orbán választásokon bukna meg.

"a győri polgármester már most is kibeszél, vagy cserpalkovics és lehetne sorolni még az önkormányzati szinten még sikeres vezetőket, akik orbán bukása után azt fogják mondani, hogy ők valójában kényszerből cselekdtek,."
A fidesz támogatottsága stabil, nem tudom, miről beszélsz...

" mert nem akartak beállni az ellenzékbe ugyanakkor nem mondatták el a valódi véleményüket, mert a fideszen belül is diktatúra volt. pokorni zoltán ezt fogja mondani és még lehet sorolni. a fidesz mérsékeltjei. ők ássák majd tovább alá orbánt. és a kisebb településeken a fideszes jelöltek többsége is."
Az, hogy nem értenek egyet orbánnal, vagy a fidesz irányvonalával az természetes.
Mindig vannak és lesznek ilyenek.

"ahogyan az mszmp bukása idején. 800 ezer párttagból 750 ezer diktatúrát kiáltott."
Igen, csak akkor nem szabadon léptél ba az mszmp-be, hanem kvázi kötelező volt, ha karriert akartál építeni.
A fideszbe belépni ma teljesen önkéntes, szóval, szerintem senki nem fog majd "diktatúrát kiáltani"...
Aki ma diktatúrát kiált, az minde ellenzéki.

" és ugyenígy változik majd a papok véleménye is."
Szerintem nem,. a papok nagy része sose fog egy homoklobbista balos jelöltet támogatni.

" lehet látni, lehet észlelni ezeket debrecenben is és szerintem mindenfelé."
Tökjó, hogy te ilyen széleskörűen tájökozott vagy. Nekem sajnos eléggé ingerszegény a környezetem...

" ez nyilvánvaló. a fidesz felemelkedése is látható volt és az is, hogy ha ez a politika marad, akkor előbb a közönyösség lesz erős és után egy meredek zuhanás és bukás következik. kb. 2030-ra."
Jah, hoyg AKKORRA!
AKKOR már akár lehet is valami, ha az ellenzék elengedi az eddig totális bukásnak látszó összefogósdit.

"és ez esetben a pénzt menekítani fogják. már most menekítik. ez az oligarchia nem marad fent. a gyerekek se akarják átvenni a vagyontárgyak üzemeltetését. fel se merül bennük. "
Nem kell semmit "menekíteniü", mit nem értesz ebben?
Semmi félnivalója nincs egyik NER lovagnak sem.

GyMasa 2023.11.13. 17:37:28

@Tapi2021:
...tehát, nem működött...
Én is randiztam Palvin Barbival.
Én benne lettem volna, csak ő nem akarta :-D

GyMasa 2023.11.13. 17:41:45

@Tapi2021:
"Hacsak nem egy újabb szocialista típusú diktatúra jön, törvénytelenségekkel, vagyonelkobzásokkal, államosítással, üldözéssel. Ahogy szokták."
Nos, abban az esetben midnenkinek szar lesz, és mindenkitől (is) el fogják venni a vagyonát...

"Lásd pl. már be is mondták, ha nem tudnak törvényesen törvényeket megváltoztatni, mondjuk kétharmaddal, akkor majd törvénytelenül fogják!!! Ez többször elhangzott!
Szóval a rohadékok itt maradtak köztünk és készülnek."
Igen, ezen én is mindig kiakadok.
Ebben az esetben nem kellene azzal kampányolni, hogy "ők különbek a fidesznél", hiszen nem azok. a fidesz legalább a látszatra ad, és ténylegesen 2/3-dal alkotmányozott.
És, akkor miért is váéltsuk le a fidesz akár egy ugyanolyan szarra, mint ők?
(arról már ne is beszéljönk, hogy nyilvánvalóan SOKKAL szarabbak, mint fidesz, szóval a rájuk szavazás szóba sem jöhet...)

De ha ez mégsem lesz, akkor csak a szokásos "piaci" kiszorítósdival tudják újra átrendezni a vagyonokat.

GyMasa 2023.11.13. 17:46:02

@Tapi2021:
"De ha ez mégsem lesz, akkor csak a szokásos "piaci" kiszorítósdival tudják újra átrendezni a vagyonokat. "
Igen, ez lehetséges, de a legközelebbi lehetőség az 2026 (feltéve, hogy jövőre mondjuk romlik a fidesz támogatottsága, ami 13 éve nem látszik...) de, inkább 2030. Addig 7 év van, annyi idő alatt olyan vagyonokat tudnak felhalmozni (főleg, ha végül megkapjuk az EU pénzeket, amivel kapcoslatba nincsenek vérmes reményeim), amit szerintem a már évek óta totál kivéreztetett szoci hátország sem tud majd kiszorítani... MÉgha az őj rendszer át is veszi a NER módszert/rendszert, akkor is a NER addigra 20 évnyi előnyben lesz.
Ha pedig nem veszik át a NER rendszert, hanem megint az EU lakájai lesznek, akkor meg tényleg semmi esélyük nem lesz a kiszorítósdira...

Tapi2021 2023.11.13. 17:46:34

@GyMasa: cvrsvs:

"Így állnak most

A Republikon Intézet októberi kutatása szerint a teljes népesség körében az MSZP és az LMP 3-3 százalékon, a Jobbik 2 százalékon, a Párbeszéd 1 százalékon áll. A biztos pártválasztók esetében az MSZP-nek és az LMP-nek 5-5 százalékot, a Jobbiknak 3 százalékot, a Párbeszédnek 2 százalékot mértek.

Az IDEA Intézetnél a következőképpen alakult (szeptember/október) a négy kispárt támogatottsága: a teljes népesség körében az MSZP 2 százalékon, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is 1 százalékon áll, a biztos pártválasztók esetében az MSZP-nek 3 százalékot, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Párbeszédnek is 1 százalékot mértek.

A legutóbbi Závecz Research- és Medián-kutatásról már többször is írtunk, többnyire hasonló támogatottsági számokat mértek."

GyMasa 2023.11.13. 17:48:20

@cvsvrs:
"ugye vannak ksh adatok a korabeli és a jelnegi agrártermelésről."
Bizony vannak, de azóta gyökeresen megváltozott a világ, és nyugodtan a hajadra kenheted az agráripar teljesítményét.

" és azt látjuk, hogy szinte mindenben jobban teljesített a szövetkezeti rendszer az 50évvel ezelőtti technológiával is. és arról nem beszélve, hogy a kgst megszűnése igen jó lehetősét adott volna magyarországnak arra, hogy a szövetkezeti rendszer megtartásával a nyugati szupermarketek és hipermarketek beszállítójává váljon. "
Igen, de ehylett a piac el lett adva, és az EU "befektetők" szépen szétverték ezt a remek rendszert, és csak a piacot tartották meg (Lásd a magyar cukoripart. )

Tapi2021 2023.11.13. 17:51:17

@GyMasa: "AKKOR már akár lehet is valami, ha az ellenzék elengedi az eddig totális bukásnak látszó összefogósdit."

Nem elég. Kínálni is kéne valamit! Demagógián, félrebeszélésen, nyugatkiszolgáláson, LMBTQ-n, stb. kívül. Valami HASZNOSAT, ami kell az embereknek.

Most ilyen nyomokban sincs náluk.

GyMasa 2023.11.13. 17:52:31

@Tapi2021:
Jaja, olvastam én is.
Az ellenzék megbukott, és teljesen esélytelen a fidesz leváltására.
Viszont, ma hallottam egy nyugtalanító hírt.
Az USA most azt akarja, hoyg a háború után UKrajna EU tag legyen, és egy "ütőképes, óriási hadsereggel rendelkezzen"
Nos, attól tartok, hogy meg is van az "közös Európai hadsereg" gerince akkor.
Ami csak közös nem lesz, meg Európai...
Sokkal inkább létom egy gyarmati elnyomó hadseregnek, amelyik az USA érdekeit fogja "nyomatékosítani" a renitenskedő EU korményokkal szemben (Azaz, pl. orbán erőszakos leváltása, a jogállamisági normák megsértése miatt...)

GyMasa 2023.11.13. 17:53:59

@Tapi2021:
"Nem elég. Kínálni is kéne valamit! Demagógián, félrebeszélésen, nyugatkiszolgáláson, LMBTQ-n, stb. kívül. Valami HASZNOSAT, ami kell az embereknek.

Most ilyen nyomokban sincs náluk. "
Ez is teljesen igaz... Nekem úgy tűnik, hogy ez amia operett ellenzék annyira nincs képben a magyar viszonyokat illetően, hogy még arra sem képesek, hogy legalább valami olyat hazudjanak, amivel sikerülne nyerniük...

Tapi2021 2023.11.13. 18:11:33

@GyMasa: "Ami csak közös nem lesz, meg Európai...
Sokkal inkább létom egy gyarmati elnyomó hadseregnek, amelyik az USA érdekeit fogja "nyomatékosítani" a renitenskedő EU korményokkal szemben (Azaz, pl. orbán erőszakos leváltása, a jogállamisági normák megsértése miatt...)"

Ez így lenne.
A hatalmasoknak elegük van a szuverenitásból, demokráciából, jogállami bohóckodásból, mivel ha ezekkel élünk, nem tud érvényesülni MARADÉKTALANUL az ő AKARATUK!!!

Ezek a púderek addig jók paravánnak, amíg jól elfedik azt, hogy ők mögöttük GÁTLÁSTALANUL érvényesítik a saját ÉRDEKEIKET!

Egyébként a demokrácia, a szuverenitás, a jogok csak AKADÁLYOK nekik, amint valakik nem azt akarják, amit ők!!!

Nem ezt látjuk az EU-ban, a világban?

Azonnal a megkerülésükön agyalnak, amint útban vannak!!!

Erről ennyit. :-(

Ja, eddig úgy volt, hogy az EU-hoz való csatlakozáshoz ELŐBB kell teljesíteni komoly feltételeket, nem utólag, ha sikerül...

De, ha a HATALMAS azt mondja...

Kinek nem világos ez még?

Tapi2021 2023.11.13. 18:17:10

@GyMasa: Vagy: mondhatnának, kínálhatnának valami jót úgy is, hogy az IGAZ!!!

De nem úgy, ahogy Donáth Annuska, hogy azért van igazunk, mert mi vagyunk AZ IGAZAK és nálunk AZ IGAZSÁG. ...

Aztán, hogy mi is ez az igazság, azt valamiért nem részletezi.

GyMasa 2023.11.13. 18:57:11

@Tapi2021:
"Ja, eddig úgy volt, hogy az EU-hoz való csatlakozáshoz ELŐBB kell teljesíteni komoly feltételeket, nem utólag, ha sikerül... "
Igen, a Szerbek vagy 20 éve várnak, a Törökök meg vagy 40 éve?
Erre jön ez az ukrajna, ami kb a legsötétebb n*ci banánköztásrarágokra hajaz kb. mindennel és bármivel, ami ott történik, és ezeket akarja az ilyen von der Leyen félék gyorsított eljárással felvenni.
Hahaha.
Mondjuk, abban biztos vagyok, hogy nemcsak orbán fogja ezt megvétózni, hanem több másik ország is.

GyMasa 2023.11.13. 19:01:24

@Tapi2021:
"Vagy: mondhatnának, kínálhatnának valami jót úgy is, hogy az IGAZ!!!"
Mégis, mi lenne az (mármint, amivel motíválnák az embereket a rájuk szavazásra?)
Z igazság velük kapcsolatban az, hoyg nettó hazaáruló szinte mindegyik. AMint hatalomra jutnának, kb. 2 dolog történne:
- Befeküdnének pucsítva az EU-nak, feladva MINDENT-amit csak orbánék elértek eddig
- Újból iárúsítanák az országot az EU (akarom mondani inkább az USA) érdekeinek.

"De nem úgy, ahogy Donáth Annuska, hogy azért van igazunk, mert mi vagyunk AZ IGAZAK és nálunk AZ IGAZSÁG. ..."
Jaja, kiváló kis körkörös érvelés.

"Aztán, hogy mi is ez az igazság, azt valamiért nem részletezi. "
Persze, hogy nem, hiszen az ő "igazsága" az a hazaárulás.
(persze, ők nagyjából nem is tudnak mit kezdeni a "Haza" fogalmával. SZámukra az értelmezhetetlen.

Tapi2021 2023.11.14. 10:56:28

@GyMasa: "Erre jön ez az ukrajna, ami kb a legsötétebb n*ci banánköztásrarágokra hajaz kb. mindennel és bármivel, ami ott történik, és ezeket akarja az ilyen von der Leyen félék gyorsított eljárással felvenni."

Szerinted nem az USA erőteljes és erőszakos nyomására teszik? DE!!!

Szégyen, hogy a mai EU az USA csicskája, semmi több.

Az USA akarja Ukrajnát támaszpontnak, erőforrásnak, a geopolitikai hatalma növeléséhez.
Ez erről szól. Eddig is erről szólt, ezért tört ki a háború eleve.

GyMasa 2023.11.14. 11:28:50

@Tapi2021:
Ukrajna lenne az USA ötödik hadoszlopa az EU-ban.
Tudod, jó amerikei szokás szerint az Ukrán hadsereget az EU pénzelné, de az USA lenne a parancsnoka.
Kvázi a saját pénzönkkel tartanának minket elnyomva...
Tipikus USA "demokráciaexport".

GyMasa 2023.11.14. 11:35:03

@Tapi2021:
"... ezért tört ki a háború eleve. "
Hát, a cél nem Ukrajna felhozása volt, hanem az oroszok gyengítése.
Az USA-ban a mai napig nedves bugyival gondolnak vissza a Jelcin időszakra. Akkor az USA elszalasztotta a lehetőséget a hatalomátvételre, meg a "demokráciaexportra".
Aztán jött egy ember, akit úgy hívnak, hogy Vladimir Putyin, és kihúzta az árokból az Orosz birodalmat.
Na, az USA most azon ügynödik, mint Kínával is, hogy még azelőtt legyengítse és "demokráciaexportélja (azaz, újkori gyarmati helyzetbe kényszerítse) mindekettőt, amíg még ez lehetséges, és nem nőnek föléjük katonailag.
Azonban az USA ebben csúnyán elszámította magát.
Nemcsak, hogy nem sikerült megtörniük azoroszokat, de gyakorlatilag a háború közepette, csendben a világ legerősebb hadseregévé nőtte ki magát az orosz.
(Itt van a háború, és legalább hetente hallhatunk egy-egy újabb orosz fegyver sikeres bevetéséről. És ott van az oroszoknak ez a háború, mint a legjobb éles tesztpálya.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 12:09:51

@vasútihíd: részben biztosági, részben rendszererősítési okokból kialakultak olyan legális gazdasági és pénzügyi műveletek (kamat, kamatos kamat, bankjegyek, jelzálog stb) amelyek ide vezettek. A kamatról már egy ízben idéztem is a XVI. századi Vom der Gilt című röpiratot.

Tapi2021 2023.11.14. 12:19:48

@GyMasa: Szerinted a hidegháború vége UTÁN és a SZU és az összes szocialista rendszer bukása UTÁN, minek/miért maradtak Európában amerikai támaszpontok???

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 12:21:23

@fofilozofus: ez pontosan így volt. Az említett titkárnővel én azóta is tartom a kapcsolatot, anekdotázott is, hogy volt különbség a másfél meg a kétezer oldalas éves üzleti terv között :)
A másikról név nélkül egy sztori: sokáig rossz naptára volt, késett vagy ötven évvel. Ezért kitalált olyat, hogy a késők nevét kirakta egy szégyentáblára. (Igen, kétezer előtt pár évvel járunk. A gerybarom nincs egyedül még vezérigazgató is lehet belőle.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 12:22:56

@GyMasa: @Tapi2021: pedig a mezőgazdaságunk, különösen 10-15 év óta szépen lassan biztosan fejlődik. Csak nem azok ugatják tele az étert akik ezért keményen megdolgoznak, hanem az EU támogatásért nyaladzók.

Tapi2021 2023.11.14. 12:26:14

@Deak Tamas: Igen. És/de mindig lesz, akinek éppen nem jut, vagy nem annyi, mint szeretné. Ez a korlátos erőforrásokból adódik.

Tehát elégedetlenek is mindig lesznek.
Minden területen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 12:44:10

@GyMasa: ami a legérdekesebb a sztoriban: mekkora momentumrajongó-képességűnek kell ahhoz lenni hogy Putyinnak ezt az elgondolását ne vegyék észre, főleg úgy, hogy nevezett ezt a célját minden ortodox meg katolikus sátoros ünnepen el is mondta sokszor.
Biográfiai okokból én 8 amerikai elnökre emlékszem, és emlékszem arra is amikor Bill Clinton fejét megláttam. Ez, ezzel az arccal lesz az USA elnöke?

GyMasa 2023.11.14. 14:03:34

@Tapi2021:
Azért maradtak, mert a NATO-t nyilván nem oszlatták fel egyből a Szovjetunió felbomlása után. De az a katonai aspektusa a dolognak.
A gazdasági aspektus az az, hogy az USA szerintem nagyon benézte anno a helyzetet.
Amit sikerült elérniük, az ugye a volt varsói blokk országainak felvétele a NATO-ba, illetve a Balti országok bevétele, (az viszont nagy eredmény volt, de óriási szerencséjük volt a gyenge Oroszország. Akkor nem volt képes fegyveresen megakadályozni a belépésüket.)

Tapi2021 2023.11.14. 16:50:45

@GyMasa: Értem, de a támaszpontok azért voltak elvileg, hogy védelmet adjanak a VSZ ellen.
Ha már sem VSZ, sem SZU, sem szoci országok..., akkor miért tart itt egy nagyhatalom erőket? Kvázi megszálló erőket?!

Talán éppen ezért!
Rajta tartani a kezét a térségen. A gyarmatokon.
Függésben.

GyMasa 2023.11.15. 01:07:28

@Tapi2021:
Nemmondod!
Ugye, az világos, hogy egyrészt ez drága az USA-nak (a szent profitból le kell vonni), másrészt az USA népe ugye különösen érzékeny az emberhalálra.
Így, praktikusan ismét egy dupla győzelem, (azaz hatalmas PROFIT) ha mondjuk kiképeznek egy veterán ukrán hadsereget, amelyikkel ugye úgy lehet sakkban tartani az EU-t, hogy az egészet az EU fizeti, de az USA parancsol, illetve, hogy nyugodtan lehet az "utolsó ukránig" harcolni bármilyen esetben...
(persze, az egy másik dolog, hogy ahhoz az kell, hogy a háború végén még létezzen Ukrajna...)

Gery87 2023.11.15. 01:51:52

@GyMasa:

Az USA belesett abba a hibába mint az összes eddigi hatalom, birodalom a világon: hogy nem látja és érti a körülötte lévő világot, mert a saját "fénye és gőgje" elhomályosítja.

A cári Oroszország is "majmoknak" titulált a japánokat aztán akkorát buktak hogy ide hallatszott a nyekkenés.
Lebecsülték őket.

A németek is, 150 éve "a saját faszukat szopják" mert hát más nem érdemes rá hogy rábukjon...senki nem elég árja hozzá....hol náci hol elég woke....ki is halnak szépen.
Talán jobb is.

A britekről nem is szólva. A fél világ nem volt elég, rájuk is rohadt. Egyetlen megmaradt örökségük egy német család akik közpénzből celebkednek.

A mértékletesség hiánya ide vezet.

Gery87 2023.11.15. 01:54:55

@GyMasa:

A dolog szépséghibája hogy az amúgy is demográfiai válsággal küzdő Ukrajnában nem talál majd épkézláb katonának valót, ha ennek a "bulinak" vége....

Kérdés persze hogy kié lesz Ukrajna.

GyMasa 2023.11.15. 11:31:00

@Gery87:
Nem kell különösebben sok katona ehhez...
A Magyar honvédség jelenleg talám 30 000 katona.
Szóval, egy 200 000-es sereggel simán le lehet verni az EU majdnem mindegyik hadseregét... Annyi katona meg, szerintem most is lenne (és, itt most nem a kényszersorozott 50+ os apákra gondolok, hanem 30 alatti, igazi, veterán, harceddzett katonákra.)
Békeidőben többen hajlandóak elmenni katonának, másrészt pedig senki nem mondta, hogy ukránokkal kell azt a keretet feltölteni.
Lehet átcsábítani NATO országok katonáit is...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása