magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Komszomol-gyűlésen

Már írtam egy unikális 1985-ös élményemről: egy bolgár Komszomol (= KISZ) gyűlés kapcsán. Lényege az volt: egyetlen őszinte pillanat se volt az egészben, mindenki csak azért volt ott, mert "kell", viszont senki se bízott meg a másikban annyira, hogy erről nyíltan megállapodjon, szóval végig lett darálva az egész szöveg, majd mindenki ment boldogan útjára a végén.

Nemrég ugyanezt éltem át. Sajátos helyen: egy ortodox templomban.

Megemlékező gyászmise volt, ismerős ember halálának évfordulója.

Úgy tűnt, mindenki azért jelent meg a helyszínen, hogy aztán ne mondhassa senki, hogy nem ment el. Furcsa módon a pap is valahogy része volt az "összeesküvésnek": fénysebességgel eldarálta a szöveget, alig levegőt véve. Aztán elszaladt, még el se köszönt, s persze semmilyen beszédet nem mondott, még jelképeset se.

Vannak ugyanis ilyen jelképes beszédek, melyeket akkor mond el a pap, ha a meghalt embert nem ismerte, de a rokonait se, így semmi személyeset nem tud mondani. Ezzel alapvetően semmi gond: a nem templomba járó, nem is igazán hívő keresztény embert lelki üdvéért is lehet imát mondani, erre vannak a sablonszövegek, melyek bárkire érvényesek: rövid általános vázlat a túlvilágról és remény kifejezése, hogy Isten megbocsátja az elhunyt bűneit.

Amikor apám meghalt, ateista szertartással lett temetve, még annak is megvan a maga szokásrendszere. A temetkezési cég képviselője megkérdezi ilyenkor, rokon mond-e beszédet vagy ők mondjanak, aztán, ha a "vevő" az utóbbit választja, akkor 1-órás konzultáció jön a legközelebbi rokonokkal, majd a cég elkészít egy beszédtervet, amit aztán a közeli rokonok elfogadnak, s aztán ez kerül elmondásra az alkalmazott által.

Itt viszont semmi.

Mondtam is utána halkan "ha ilyen a dolog menete, jobb nem csinálni". Láttam egy korombeli ember nézésén, ő is valahogy furcsán érzi magát, mondom neki óvatosan "emlékszel a Komszomol-gyűlésekre?", mire ő elröhögte magát: rögtön ráérzett mire utalok.

Persze a vélemények nem egységesek. Van aki azt mondja, a tartalom nélküli forma is jobb a semminél. Sokan szeretik is ezt: lám milyen sokan bámulták pl. Charles és Camilla idei londoni koronázását, miközben az egésznek semmi értelme a valóságban, hiszen Anglia régóta köztársaság. Szerintem viszont fordítva van: a foklorizálódás árt a tartalomnak.

direkt úgy fényképeztem, hogy ne legyen a képen senki

Címkék: közélet
17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2418263049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2023.11.22. 08:09:14

"Nemrég ugyanezt éltem át. "

Én meg nemrég ugyanezt láttam: most volt a Fidesz pártkongresszus:D

Lényege az volt: egyetlen őszinte pillanat se volt az egészben, mindenki csak azért volt ott, mert "kell", viszont senki se bízott meg a másikban annyira, hogy erről nyíltan megállapodjon, szóval végig lett darálva az egész szöveg, majd mindenki ment boldogan útjára a végén.

:)

Rohadt ciki és szekunder szégyen volt nézni ahogy a sok nerednyik hűbérúr meg csicska azt a dumád adja elő amivel egyébként a választóikat hülyítik.
Már szinte megsajnáltam őket: övék az ország de ezt a szar süketelést kell hallgatniuk mint egy kivezényelt diáknak.
Tényleg minta 85-ben lennénk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.22. 08:34:21

@Gery87:

Mi a gond a Fidesz kongresszusával? Semmi.

Van egy jó vezetés, komoly sikerekkel. Miért kellene leváltani? Ezen az alapon a győztes focistát ne engedjük játszani, tegyünk a helyére újat.

Senki se csinál így.

_Neville 2023.11.22. 09:09:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem Gery arra utal, hogy szerinte a fideszesek ugyanúgy nem hisznek a hivatalos irányban, mint a technokrata komcsik anno, csak a hatalomért játsszák el. Van ilyen is, de a többségre szerintem ez nem igaz. Akit ismerek onnan, azoknak bár vannak kritikus gondolataik sok dologban, de a fő iránnyal azonosulnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.22. 09:18:54

@_Neville:

Nyilván minden győztes erőben akadnak olyanok, akik csak haszonlesésből csatlakoztak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.22. 12:07:13

Mint valláskárosult, hogy Boldili Tótavétől lopott szép kifejezését használjam, rendszerint nagyon tisztelem és rokonszenvvel figyelem mások hitét és vallását (bizonyos határig) tehát nem bántó szándékkal mondanám, hogy az ortodoxia egyik aktuális alapproblémájáról van most szó. Bonkáló Sándor is észreveszi hogy mintha kiürülne a lelki tartalom a túlsok szertartáselem mögött. Barátom is belefogyott vagy hat kilót a bolgár esküvőjén és lagziján.
Én eddig csak rutén illetve román görögkeleti istentiszteleteken voltam (voltunk a bolgár tankörrel bolgáron is, dehát ott a legbolgárabb résztvevő félig volt csak az, az atyát is ideértve) a lembergin ez különösen feltűnő volt, ahogy az okostelefonok kezdő korában szépen videózták egymás szertartáselemeit (húsvéti feltámadási mise volt, vagy hat szentatyával, 8 óra hosszú), volt egy szerencsétlen hívő, akinek három ujja hiányzott és könnyezve imádkozott, na ezen már ő is kiakadt.
A román hívek meg egyértelműen félnek a paptól. Vitték a gyereket valami líceumba, és a pap kérdezhette, hogy mikén rosszalkodik a csemete, a szülő elmondta. Azt kell elképzelni, hogy utána olyan tekintettel nézett a pár méterre, háttal lévő gyerekre, hogy az meg is érezte megfordult és igencsak ijedt pofával szaladt oda. Az azonban biztos, hogy a románok éneklnek a legszebben :)
Mondjuk, szerintem ez még mindig jobb mint mondjuk a gereformeerd holland. Istentisztelet közben simán lesz ilyen hogy pl: Jézus tanítását mindjárt elmondom, de közben emlékezzetek arra, hogy Van der Laan úr városunk legnagyobb munkaadója. Támogassátok azzal, hogy vesztek a részvényeiből, Isten megáld így mindenkit. (Ez nem vicc. Ez így volt.)
Mondjuk, egy szarajevói pénteki iszlám imanaphoz képest ez is semmi, ott olyanformán direktpolitizálnak egyháziak meg nem egyháziak a szertartás alatt, hogy Tótavé sírva rohanna ki, megkeresztelkedne, felszegeztetné magát a keresztfára és igencsak sírná hogy énvétkeménvétkeménigennagyvétkem :)

Gery1987 2023.11.22. 13:07:47

@_Neville:

Pont ugyanaz van most a Fideszben is mint anno az MSZMP-ben!
Senki nem hisz semmiben, az ideológia csak eszköz, csak a hatalomért van, a duma megy a végsőkig.
De érdekes módon '89-ben hirtelen rájöttek hogy szocdemek meg demokrraták meg libsik, meg eurpeerek....aztamindenit.
A fidesz nerednyikjei ugyanez: ha majd kell rájönnke hogy libsik, szodcdemek, europeerek, fasiszták akármi....nem számít. Ami épp kell.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

:D
Erre inkább nem mondok semmit.

Gery1987 2023.11.22. 13:11:03

@Deak Tamas:

"Az azonban biztos, hogy a románok éneklnek a legszebben :)"

Hát ez felháborító! Mi ez a kisantant mosdató duma?
Saját logikád szerint "román vagy"! most lebuktál:)

"mintha kiürülne a lelki tartalom a túlsok szertartáselem mögött. "

Mivel a vallás a nyugati világban szorul vissza gőzerővel ezért ez nem csoda!
A formaságok maradnak meg utoljára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.22. 16:29:24

@Deak Tamas:

Аlapvető eltérés a keleti és a nyugati lelkiség között ez.

Az persze sose jó, ha túlzásva van víve.

GyMasa 2023.11.22. 17:41:57

@_Neville:
AZ oké, de az kb. minden pártban úgy van, hoyg a törtetők elmennek a gyűlésre megmutatni, milyen hosszú a nyelvük.
Szerintem ezek a gyűlések pont nem az átlag párttagokat vonultatják fel.
Szóval Gery mintája egyáltalán nem reprezentatív a teljes párttagságra.

Boldeone2 2023.11.22. 18:03:48

@Gery87: Fidesz pártkongresszus??

Az kb olyan lehetett mint Romaniában a Roman Kommunista Part kongresszusa Causesku idjén...

Orbannak sincs mar SOHA kihívója, már nem is játsszák a demokrácia bábszínházat ...Minek...Orbán jelöl ki mindenkit, személyesen
Alternatív program? Minek? Folytatjuk...Vita nincs ..

Állva tapsolnak Orbánnak 10 percig , ezek az agyhalott zombik...és ők vezetik az országot...

Gery87 2023.11.22. 21:57:55

@GyMasa:

"Szerintem ezek a gyűlések pont nem az átlag párttagokat vonultatják fel."

De hisz pont ez a lényeg!
Az aki párttag, de nincs a kemény magban annak a befolyása nulla.
Annak a véleménye úgyse számít.

Az MSZMP-nek is rengeteg tagja volt...Manyi néni meg Józsi bácsi a faluból nyilván nem szólt bele a KB döntéseibe és pont senkit nem is érdekeltek.

Lehetsz te Fidesz tag, beléphetsz csak pont senkit nem fog érdekelni mit akarsz meg melyek a kritikáid!

Ezt jól mutatja hogy Orbánnak nem volt kihívója!
Miféle párt demokrácia ez? Lófasz.
A Fidesz nem demokratikus párt, egyszemélyi vezetése van.

ZorróAszter 2023.11.22. 22:52:39

@Gery87:

Majd ha "Kitartás! Éljen Orbán!"-nal kell köszönni ...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.23. 14:05:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ha a muszlim példámra gondolsz, ott az a alap. Eleve értelmezhetetlen az, hogy az "egyház" csak "hitélettel" foglalkozzon.
Meg is vernék szerintem a politizálással megbízott szónokot, ha nem politizálna :)

GyMasa 2023.11.25. 15:21:46

@Gery87:
Nem teljesen értem, mi is a problémád akkor.
Te is tisztában vagy vele, hogy nem reprezentatív egy párt-találkozón megjelenő emberek halmaza, mégis egyetemes következtettéseket vonsz le abból, amit ott látsz.
Szerintem az ilyen eseményekre túlnyomóan csak a törtetők meg az unatkozó emberek mennek el.

jónévez 2023.11.25. 18:22:33

Értem is, meg nem is.
Egy temetésen is leginkább azok vesznek rész, akik láttatni akarják, hogy ők bizony elmentek, és részvétüket is nyilvánították.
Van némi kisebb rész, aki inkább azért megy oda, mert lelki szüksége van rá. Neki van szüksége rá, mert akit már temetnek, annak ugyanmindegy. Ő még nem is biztos, hogy odamegy részvétnyilvánítni.
Én elkerülöm (ha lehet) a temetéseket. Csak akkor megyek, ha látom, hogy a gyászoló nagyon szeretne engem ott látni, valami lelki támaszt (vagy mi) nyújt ez neki.
De az ilyen dolgon, amikor időnként misét tartanak valakiért -sohasem voltam.
Mindez nem zárja ki, hogy van, aki tiszta szívből van ott.

A párhuzamot a komszomol (kisz) gyűléssel inkább abban látom:
Aki megszervezte, megtartatta, az megcsinálhatta volna úgy is, hogy ne csak a kötelezően megjelenés maradjon meg a résztvevőkben.
Meg ott is a párhuzam: ha ily "vicces" megnyilvánulásaid voltak, akkor te magad is tudtad, hogy olyan dolgon vettél részt, amin nem is tartottad fontosnak. Csak elvártnak láttad.

jónévez 2023.11.25. 18:23:26

@Gery87:
Te meg Fidesz-kongresszusra mentél?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása