magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Asimov választása

Annak idején egy balatoni nyaralás alatt olvastam el Asimov Alapítvány-trilógiáját. Aztán a trilógiából heptalógia lett, a szerző írt két bevezető és két befejező részt is. De ezek később lettek meg, s amikor én olvastam, még csak 3 rész létezett.

Tulajdonképpen Asimov politikai krédója csak az első befejező részben derült ki nyíltan. Korábban még nem volt tanácsos az USA-ban kommunistának lenni nyíltan - így is rajta volt Asimov az 50-es években a kommunistagyanús személyek listáján -, de a 80-as években ez már nem jelentett problémát. Eleve Asimov kommunistaként se volt soha szovjetpárti, ahogy kínaipárti se, ő valami elvont kommunizmusban hitt, ateista és racionalista alapokon.

Az Alapítvány pereme mű tulajdonképpen arról szól, hogy az emberiség előtt van 3 út:

  • individualista, szabadságelvű, tulajdonképpen ez a nyugati rendszer kivetítése a távoli jövője: ez az Alapítvány uralta galaxis, ahol az uralom teljesen hagyományos módon zajlik, azaz gazdasági, katonai, politikai, tudományos-technológiai eszközökkel,
  • van ennek a korrigált, irányított verziója, ez egyfajta szabadkőműves ideál: ez a Második Alapítvány világa, ahol a dolgok látszólag mennek a maguk útján spontán módon, a valóságban azonban egy szűk felvilágosult elit irányítja a folyamatokat mentális erők révén,
  • s van egy teljesen más út, a tökéletes kollektívizmus: a Gaia bolygó, ahol minden entitás egyszerre egyéniség és közösség is, azaz nemhogy a tulajdon közös, de még a gondolatok is.

A történet arról szól, hogy az egyik szereplőre hárul, válasszon a 3 lehetőség közül, s ő a Gaiát választja, a bolygószintű rend kiterjesztését az egész világegyetemre.

Én 1986-ban olvastam a könyvet. Már akkor se tetszett. Ez ugyanis egy teljesen alaptalan utópia. Az utópiák fő baja pedig, hogy nem számolnak a valósággal, majd amikor észlelik, hogy a dolgok nem mennek sehogy se, féktelen erőszakkal reagálják le a csődöt. A marxi modell is végülis erről szólt.

Gaia pedig ennek felturbózott verziója: immár nem csak a tulajdonról kell lemondani, de az egyéniség minden maradványáról is. Persze, nyilván kiválóan működne egy olyan társadalom, melynek van közös tudata, de az emberi faj nem ilyen (sőt, a földi élővilág 99 %-a se ilyen), így az egész csak egy buta halandzsázás.

Érdekes az összevetés a Star Trek világával. Gene Roddenberry, a Star Trek megalkotója szintén erősen balos volt, de sokkal amerikaiabb módon, azaz ő a kommunizmust csak a gazdaságra akarta kiterjeszteni, egyébként valamiféle versengő társadalmat képzelt el, csak nem pénzbeli versengést, hanem tudományban, felfedezésben, stb. Így ott "Gaia" negatív szereplő, a Star Trekben Borgnak hívják, s valamiféle elnyomó, borzasztó ellenségként van ábrázolva. A Borg fő ellenség, míg pl. a még mindig kapitalizmusban élő idegen fajok csak amolyan vicces egzotikum.

Persze ebből a vicceskedésből is akadt baja Roddenberrynek. Őt nem kommunizmussal, hanem antiszemitizmussal vádolták meg. A fő kapitalista idegen faj ugyanis a ferengik, akik alacsony, szőrös, meglehetősen csúnya lények, nagy orruk és fülük van, s rendkívül kapzsik - a kritikusok szerint antiszemita karikatúrákból mintázta Roddenberry a ferengiket.

Szerencsére a Star Trek Roddenberry után 2 legnagyobb neve, a Kirk kapitányt és a Spock elsőtisztet játszó színészek megvédték Roddenberryt: "ha antiszemita lett volna, nem minket hívott volna meg a 2 főszerepre", ugyanis mind a két színész zsidó.

Tulajdonképpen ez a két véglet: az alaptalan utópia és a valóság megváltoztathatatlanságához ragaszkodás. Utóbbi végülis a klasszikus liberalizmus: azaz az ember rossz, s mivel úgyis mindig rossz lesz, így igyekezzünk ezt a rosszt jóra használni.

A keresztény elv egészen más. A rossz sose fogadható el, törekedni kell a jóra, de tudni kell, nem lehetséges a földi életben működő utópia.

az álló között balról a második Roddenberry, az utolsó Spock elsőtiszt, az ülő ember Kirk kapitány

Címkék: közélet
104 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7118258567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.11.23. 08:52:17

ez elég egyszerű dolog. rendesen a magánélet individualizált, a közélet kollektivizált.

a neoliberalizmus az, hogy igen ám, valójában a közösségek is csak egyének. és az egyén jogai a közösség felett állnak. ennek megfelelően épüljön fel a társadalom. és a demokraták azt mondják, hogy igen, igen, ennek egy nyílt társadalomnak kell lennie. a republikánusok azt, hogy ez egy zárt közösség, amiben továbbra is az egyén jogai az elsők. és ez e neokonzervativizmus. és ezek politikai küzdelme az amerikanizmus.

van az egyén, amerika (ami egy nyílt társadalom, vagy zárt nemzet) és a világ.

az ázsianizmus az, hogy az egyén jogait a közösség érdekeinek kell alávetni. és a közösséget képviselét a párt látja el. és noha elnyomnak egyes renitens egyéneket, politikai felforgatókat, nem kívánatos kisebbségeket, de a többségi akaraton alapuló esetenként mondvacsinált pártérdek mindenek felett áll. az egyént és a kisebbségi elnyomatást egyetlen dolog korlátozza. ez a globális verseny. abban nem elegendő helyt állni. élen kell járni.

a a marxista-leninista szovjet rendszer is ilyen volt. a maoizmus is. a japán társadalom is ilyesmin alapul. vagy korea, észak és dél is. csak északon katonai diktatúra, délen pedig demokrácia.

és lehet mondani, hogy az új világrend nyugat és a kelet küzdelme. de nem, vagy nem feltétlen. mert hogy a két rendszer elég egyszerűen összekapcsolható. a magánéletben az individuum az első. a közösségben pedig a közösség. a valóságban kommunizmusra kell törekedni, a virtualitásban lehet a kapitalizációra.

gigabursch 2023.11.23. 08:54:38

Versengés nélküli világ nincs.
S a versengés nem "száműzhető"

2023.11.23. 09:30:40

@gigabursch:
a szocializmusban is van verseny. kollektivizált vállalatok versengenek.

a debreceni állami gazdaság róna üdítője versengett a traubisoda gyárral. és a reform az volt, illetve az lett volna, hogy a kollektívák részesüljenek a nyereségből. ha pedig egy állami vállalat veszteséges, akkor azt vásárolhassa fel egy nyereséges. és így a közösségi piacon rosszabbul működő vállalatvezetőkből beosztottak válnak. ugyanakkor a reorganizáció után ezek a cégek újra önállósodhatnak. azért, hogy legyen verseny.

és ezek mellett megengedettek a multik és a maszekok is. tehát azok még pluszban növelik a versenyt. azonban az állam nem vonul ki a gazdaságból. állam+dolgozók, állam+maszekok, állam+multik. félállami rendszer. vegyes gazdaság.

és ez a félfordulat megteremti egy széles kispolgári lét alapját. amiből aztán a közép és nagypolgárság is létrejöhet. úgy, hogy a vagyoni különbségek nem óriásiak. viszonylagos egyenlőség, egyenlő viszonyok uralkodnak. szocializmus marxizmus-leninizmus nélkül. utóbbi ahhoz kellett, hogy lerakjuk az alapokat. és egyébként az emberi öntudat majd egyszer eljut arra a fokra, hogy a világ proletárjai egyesülnek feltéve, hogy a szovjet elvtársak is úgy akarán, azonban fejlődés jelenlegi szakaszában szükség van a kapitalista módszerekre. nyugati nyitásra. ahogyan azt a szovjet elvtársak is belátták.

és ez a szovjet impériumból való kiszakadást jelent, azonban nem jelenti az atlanti transzatlanti világnak történő történő totális alárendelést. hanem majd épül egy új kgst a nyugat-német elvtársakkal.

az első mc donalds üzletet még grósz károly avatta. levette a big mac tetejét. és kereste a tálcán a kést és a villát. mert az étkezés egy étteremben mégis csak úgy kulturált. és mondták, hogy elvtárs. ezt zabálni kell. és az amerikanizált zabálás készítette elő az amerikai zabrálást.

a késő kádár kor belpolitikai elképzelései helyesek voltak. a belügyi gyakorlat volt helytelen. a spicli hálózat váltott rendszert. az meghirdette az amerikanizmust, és utána az ázsianizmust.

gigabursch 2023.11.23. 09:48:36

@cvsvrs:
Állítottam olyat, hogy nem volt versengés a cuculizmusban?
Szerintem nyomokban sem....

A késő kádár kor belpolitikai elképzelései sem voltak helyesek.
Abból a korból semmi nem volt helyes, mert eleve téves volt a kiindulás.
(ha jól lakatjuk a gyomrot, nem lesz lázadás)
Ugyanis közben az elmét és a lelket meg megölték.
Soha nem teremtődött annyi alkoholista értelmiségi, mint akkor, mert kiúttalan volt a hibás koncepció

2023.11.23. 09:48:58

@gigabursch:
a debreceni állami gazdaság látva, hogy a traubi jobban fogy, mint a róna üdítő licenszelte a szőlőlé gyártást. divezfikálta a portfoliót. és ha nem fogyott annyi alma, körte üdítő, akkor gyártott traubit. illetve ha exportálni tudta az almát, és a körtét, nagyobb nyereséggel, akkor kevesebbet gyártott. növekvő kereslett mellett árat emelhetett. ez volt a reform. hogy mindezt megtehette. és a reform folytatás az lett volna, hogy a nyereség egy részét osszák ki a dolgozók között. az adókat pedigből fejlesszenek, munkahelyet teremtsenek.

és ebből épül egy fejlett agrárszocializmus. az állami gazdaság, és a szövetkezeti rendszer melett megjelennek a háztáji birtokok, és a nemzeti parkok, természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek.

a környezetvédő elvtársak lépjenek be a pártba. tárgyalják újra a bős-nagymarost a csehszlovák elvtársakkal. bősi erőmű félmagyarként megmarad, nagymarosi gátat nem építik meg. és úgy is termeli az energiát.

csakhogy a duna körösök nem környezetvédők voltak, hanem a nyugat által támogatott "civilek", akik a vegyes gazdaságra való áttérés helyett a vegytiszta kapitalizmust támogatták. sólyom nem egy agrárvégzettségű volt, vagy egy vízügyi szakember, hanem egy tökfej. az mdf egy lakitelken összehívott iii/iii-as gyűlés volt. antall nem volt alapító. annyi vol a spicli, hogy kellettek ezek az amerikanizált neokonzervatívok. antall, sólyom és társai. az mdf-ben rabár neoliberális volt.

ezeket az embereknek semmiféle társadalmi támogatottságuk nem volt. csak az, hogy a többpártrendszert bevezetve olyanok leszünk mint a nyugat. olyan gazdagok, mint ausztria. csakhogy ez a jóléti rendszerváltás a neoliberális, neokon keretek között nem működött. az amerikanizmus.

és ezért jött létre az új orbánizmus az illiberális demokrácia. ami az ázsianizmus. (az első orbán kormány neokon volt. az nem jött be, mert a neolibek, a demokraták leváltották ezért vált illibbé. orbánnak az ideológia mindegy, a lényeg, hogy hatalom csúcsán legyen.)

csakhogy ez az új rezsim is bukásra van ítélve. mert nem lesznek szerethető nagyberuházások, a kínai tőkeimport a vendégmunkásokkal erősen kérdőjeles. errefelé a legnagyobb kínai kereskedő, az egykori domus nagyáruház helyén épült ázsia center a pletykák szerint kivonul. és helyébe lép az aldi, mai nap nyílik egy újabb interspar üzlet, a vendégmunkások kiszolgálásra.

na most akkor a kínai nagykereskedő vagy hülye, hogy ő meg kivonulna, vagy nem igaz amit az emberek beszélnek a villammoson, vagy a kínaiak átbasszák ezeket. egyik se lesz jó. az se ha gigantikus üzemek a vendégmunkásokkal (migránsgettókkal) megépülnek, és az se ha nem.

és kérdés, hogy mi az alternatíva? és a válasz az, hogy a késő kádár kor elképzelései. a rendszerváltást közvetlen megelőző időszak folytatása.

2023.11.23. 10:08:02

@gigabursch:
az állam makroszinten tervez. azt mondja, hogy a népesség ennyi és ennyi italt fogyaszt. azt azonban már nem mondja meg, hogy ez most hány liter traubi, róna, márka üdítő legyen, vagy sió gyümölcslé legyen, vagy szobi szörp, hanem ezt döltse el a piac.

ez szocializmus a reformokkal. amiben van verseny. és lehet benne magántulajdon. mert ha valaki maszek palackozó üzemet építene, akkor az is meg van engedve. ugyanakkor megmaradnak az állami gazdaságok is gyakorlatilag részvénytársaságként működnek. és az állami coop mellett lehetnek maszek boltok. azokat se tiltják be. viszont megmarad a a szocializmus. a reformokkal nyitnak a nyugat felé.

és nyilvánvaló, hogy ez a rendszer az, az ország egészén, kistelepülsen is élhető. egy monopolisztikus tőkepiaci központ és közvetlen környezete, budapest és agglomerációja jól járt a rendszerváltással, a vidék azonban rosszul járt.

és a neolibealizmus bukása után az illiberalizmus is bukásra van ítélve. orbán azért lesz történelmi szereplő, mert ő két zsákutcás politikát meghirdetett. azt is, "csuhások térdre imára". mert azt gondolta, hogy ezzel nyerhet választás. és azt is, hogy legyen valami teokratikus faszság, intellektuálisan a kongó üresség, semjén doktorral.

a reformszocialista kultúrpolitika az volt, hogy legyen népszerű rockopera a keresztény államiságról. és ezt majd egyesítik a szocialista kultúrával. mert hogy miért ne lehetne keresztényszocializmust hirdetni. a késő kádár korban a párttitkárok gyerekének jelentős része egyházi iskolába járt.

egyszerűen azt kellett volna folytatni. úgy szörényi és bródy nem vesznek össze. nincs kultúrharc. hanem behozzák a népiességet, amit addig elnyomtak. mondván, hogy az urbánusság áll mindenek felett. a reform az volt, hogy a népi kultúra is felemelhető. és ez nem zárja ki a modernitást. hanem ezek között találnak valamiféle egyensúlyt. amit részben a szoci kulturkorifeusok irányítanak, részben a piac.

és nyilván ez az elképzelés a helyénvaló. ez az európai. és két szélsőség az amerikanizmus, a "ballib", ami valójában neolib és a "jobbkonzi", ami valójában illib, az ázsianizmus.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 10:47:24

egy olyan társadalom, melynek van közös tudata, de az emberi faj nem ilyen (sőt, a földi élővilág 99 %-a se ilyen), így az egész csak egy buta halandzsázás.
a Gaia bolygó, ahol minden entitás egyszerre egyéniség és közösség is, azaz nemhogy a tulajdon közös, de még a gondolatok is.
---------------------------------
1. Ahogy látem, itt te halandzsázol, libernyák halandzsát, új-ónemmagyaron! Ez totál libcsizmus, és saját magaját áltatás, stak ennyi, a rejalitás tagadásja.

2.Társadalom? Hát társadalom nem , attól, hogy ott már társulnak, ez egy műhang, így nem rakem, ezt a hangot dúrgerni kell.

3. Gaia bolygó? He? Olyan hang, hogy bolygó nem van, ez a bő-böl stumától ered, ahogy boly is, de az böly, stak halandzsa, attól, hogy a Ball, bolon verbtől van, vagyis áttétetes. Ez a bolygó hang Gotteslästerung, attól, hogy namája örbály, racionális, nem empirista, ahogy Plotin is mondja, így átvitten nem bolyong, de ilyen hang nem van.

4.Közös tudat? Ezt a hangot nem rakem, ilyen nem van, ezt a tud hangot dúrgerni kell rak-ra vagy duad-ra, ha können. A közös hangot is, innento magyarul,de a közös posztulálja a privátot is, így libcsizmus, új hang, új-ónemmagyar.

Így inkább mondjuk, hogy logosz, vagy rakandás, de a logosz, Scott őrmester egy, ahogy már mondja Hérakleitosz is. A ráció, a logosz, a rakandás egy, a rend egy, így ez együttes, Én.

Így stak a libsi gondol, gonosz, gonduja van, a magyar racionális, germanoid, rakand.

5. Egyéniség? Személyiség? Olyan hang, hogy személy nem van, stak egy új-ónemmagyar halandzsa. Dehát egy! Az egy az Én, oinos, ez az univerzum, vagyis az Én az univerzum, a magyarmány. A magyar nyelvnél úgy rakódott az Én hang, hogy volt egy ősmagyar Negan, innentől az összes magyar Én, vagyis Negan.

6. Világ, föld? Stak a kretény-libcsinek van vilgája, a magyarnak erda, árda, rakumány(ez is együttes, Én, attól, hogy a logosz egy), ha Licht úgy bolja. Nem föld, hanem feld, az ö magyarlosza, de ide erdát mondunk.

Az erda, itt az eredő, a Natur egy, Gaia, a logosz egy, az Én egy, ahogy egy a nyelv is, Kirgen, ez a nyelv indogermán és germán nyelv. Kirgen apriori és aposteriori.

7. Emberi faj? Emberi nem van, ezt a hangot így nem is rakem. De nem faj, hanem magyar arta, az ar és re és ra stumától, ar-os forma, ta múltidővel a magyar hang, arta, ahogy ara és arány. De rakta hang volna a jota is, a jo, jó, ie indogermán stumától, ahogy jog vagyis iga.

De összhumán nem van, nem volt, stak libcsi ideológia, van olyan, hogy magyar, ez a germagyar, a germanoid, a racionális, a bolonda dühor, és egyebek.

8. A tulajdon az tolvajlás, a tele stumától, a libcsik, libertik tolvajolnak tulajdont.

A magyar nyelvet tagadni, Kirgen, stak halandzsázás.

2023.11.23. 10:55:22

a minden rossz volt ugyanolyan hülyeség, mint a minden jó volt.

a kádár rendszerből a késő kádár kor belpolitika elképzelései voltak helyesek. és a belügyi gyakorlat volt helytelen. a spicli hálózat.

kádár külpolitikai elképzelései helytelenek voltak. a nemzeti nihilzmus. a külpolitikai gyakorlat azonban helyes, hogy a nyugati szövetségi rendszerben érhető el egy részleges revízió, azonban nem a kelet ellenében (ahogyan horthy képzelte, hogy a ruszkik ellen kell harcolni. mert hogy a komcsik szétosztanák a földjeiket. nekik kellett volna szétosztani és úgy a komcsiknak nincs vidéki bázisa.

nagyurak a nagybirtokaik felett pöffeszkedtek volna. tildy és az fkgp is elvette tőlük. ahhoz nem kellettek a kommunisták. földosztást akart a nép és nem akarta visszahozni a horthy rendszert. ugyanakkor a horthy rendszer korai korszaka méltánylandó, az, hogy a nyugatot igyekeztek meggyőzni arról, hogy megéri a szövetségi rendszerbe bekapcolni. annak ellenére, hogy ez a politika nem volt sikeres helyes volt. jobb mint a hitleráj vagy a sztálinizmus.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 11:02:08

@gigabursch: Versengés nélküli világ nincs.
------------

Olyan hang, hogy verseny nem van,ez egy libernyák polkorrekt hang, azt mondem, hogy ez a latin versustól ered. Magyar ember ilyet nem tesz, magyarnak fájogdája van, a fáj stumától, ahogy Fehde, Fight, ergo mi ölünk fájatunk.

Világja stak a kretény-libcsinek van, a magyarnak itt erda.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 11:11:16

@cvsvrs: az illiberalizmus is bukásra van ítélve. orbán
-------------

Ítél hangot nem rakem, de he? Illiberaliztmus stak namailag van, de libcsimzus van, Öboa egy libernyák. Az illiberalizmus jól van, de most nem van, hanem fideszlibcsizmus van.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 11:20:27

@cvsvrs: az ázsianizmus az, hogy az egyén jogait a közösség érdekeinek kell alávetni.
z egyén jogai a közösség felett állnak
magánélet individualizált, a közélet kollektivizált
------------------

1. Az egész új-ónemmagyart nem rakem. A jog az iga magyarul, a libcsi law fájandja a rakta,de nem rakem így a raktát. Közösség egy művi hang, libcsizmus, érdek egy skalvenaufstadni hang, stak er és ár stuma van, az al a túl.

2. A kettő így egy, Sklavenaufstand, ennek szintézisje az ahol a libcsizmus vál kollektívvá, a Sklavenaufstand, ez a democsokrácia is. Nekem az ázsianizmus egy az ájróperizmussal, libernyák diktatúra, totál szintézis a kettő, attól, hogy így nem egyéb ahogy Sklavenaufstand.

3. Magánlet? Köz izé buzi? Nem rakem, a kettő szétválasztásja nem egyéb ahogy libcsizmus. Ilyen hangokat nem beszélem magyarul, ez egy új-ónemmagyar halanadzsa, a butká illegitim, halandzs,a a magyar nyelv nem fingár,hanem indogermán és germán nyelv.

MEDVE1978 2023.11.23. 12:07:24

Ez egy visszatérő sci-fi téma. Kb. egy éve olvastam az Expanse-t (magyarul Térség). Ez egy kilenc regényből álló sorozat, kb. 5000 oldal. Egyébként modern regény, sok progresszív woke imádta, mert van benne néger, buzi, csoportos házasságban élő stb., tehát szakít a hagyományos szexuális struktúrákkal. Ugyanakkor ez nem feltétlenül zavaró, nem azon megy a hangsúly, hogy XY főhős leszbikus, hanem csak úgy természetesen meg van említve. A regényekben számos történetszálat visz a szerző, de a leglényegesebb ebből a szempontból az, hogy az emberiség talál egy kaput, ami közvetlenül egy "más dimenzióban elhelyezkedő" térbe, onnan pedig számos különböző naprendszerbe vezet a galaxisban. Ennek hatására az emberiség szétspriccel a galaxisban. Időközben kiderül, hogy egy olyan entitás építette a portált + uralta a naprendszereket, amelynek közös tudata volt. Mégis megtámadta valami és megsemmisítette évmilliókkal ezelőtt. Az is kiderül, hogy az entitás technológiája egy másik dimenzióban élő lényeknek okoz kárt és ők próbálják erőszakkal megsemmisíteni az ilyen technológiát. A vége az, hogy az emberiség válaszút elé kerül: tovább használja a technológiát, de indivíduumként semmi esélye nincs, ezért a tudata kollektívvá válik / megsemmisül / abbahagyja az intergalaktikus utazást az érintett technológiával (mást nem találtak még fel). Végül a főhős utóbbit választja (döntve az emberiség helyett) a kollektív tudat és létezés helyett.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 12:10:51

Alapítvány világa, ahol a dolgok látszólag mennek a maguk útján spontán módon, a valóságban azonban egy szűk felvilágosult elit irányítja
------------
1, Alapítvá ang nem van, a al magarul a túl, rakumányy volna, ahogy rezsim. Világ hang nem van,, a dolog a dulg,Schuld, út helyett raku. nem világ, hanem boljad, irány helyett raktajang, és rekkni.

2. ??????? Ma mondjuk ezek a fingristák és az MTA, a democsokrácia és egyebek, stak ezek azt akarják makogni, hogy naturális, stak nem naturális, hanem libcsi diktatúra.

De ha naturális, úgy Gaia, a démon, az árny naturális, így Gaia és a spontán menés nem antandák, hanem egy és ugyanaz, laissez faire

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 12:15:34

@MEDVE1978: Ez egy kilenc regényből álló sorozat,
-------------

A regény magyarul a regens, a rege hang a rak g-s formájától ered, regu, hogy ne rak , ne rekk volna. Sorozat hangot dúrgerni, indogermán ser stuma, inkább raku van a sor helyett, ez a magyar, így szériának mondjuk magyarul.

alöksz róz 2023.11.23. 13:22:56

@MEDVE1978: nabassz, szólhattál volna hogy spoilerezel!

még épp csak a 8-adikat kezdtem el, de így már nincs értelme elolvasni.

Tapi2021 2023.11.23. 13:33:19

@cvsvrs: "a pedig egy állami vállalat veszteséges, akkor azt vásárolhassa fel egy nyereséges. és így a közösségi piacon rosszabbul működő vállalatvezetőkből beosztottak válnak. ugyanakkor a reorganizáció után ezek a cégek újra önállósodhatnak. azért, hogy legyen verseny."

De ilyen nincs és nem is lehetséges. Mert nem működne spontán, "piaci" alapon, csak irányítottan, tervezetten. Ami egyben azt jelenti, hogy VALAKI(K) szubjektíven eldöntik, hogy mi legyen egyik vagy másik vállalattal, mikor "térjen vissza" egy felvásárol, az önállóságba..., stb. (Így működött a szocialista rendszer.)

A te fejedben is egy nem működő, utópisztikus világ van. Leírod újra és újra, de attól nem lesz jobb, megvalósíthatóbb.

Nemrég beszélgettem kollégákkal, akik nagyban akkugyároztak, meg a többi balos bull shitet nyomták, hogy ez is szar, az is rossz, minek ez, minek az, miért pont ez...???
(Kell az aksi, de ne itt gyártsák, jó gyártsák, de kis cégekben...)

Miért nem a TUDÁS alapú gazdaság, meg miért nem nyomják a pénzt az oktatásba... ???

Aztán visszakérdeztem, hogy oké, ELMÉLETBEN ez jól hangzik, de KÖZBEN miből élnének az emberek? KI TENNE több PÉNZT az oktatásba (és mi lenne a FEDZETE), amiből évek évtizedek múlva lesz - ha lesz - haszon az országban (és nem pl. a németeknél)?
Kinek van pénze BEFEKTETNI nagyiparba, bármilyen nagyobb, nemzetközileg is értelmezhető beruházásba, termelésbe? Stb.

Nagy csend.
De azért minden szar, miért így van...?

Tapi2021 2023.11.23. 13:40:05

@cvsvrs: "a debreceni állami gazdaság látva, hogy a traubi jobban fogy, mint a róna üdítő licenszelte a szőlőlé gyártást. divezfikálta a portfoliót. és ha nem fogyott annyi alma, körte üdítő, akkor gyártott traubit. illetve ha exportálni tudta az almát, és a körtét, nagyobb nyereséggel, akkor kevesebbet gyártott. növekvő kereslett mellett árat emelhetett. ez volt a reform. "

Mert nem volt tíz-húsz, nála esetleg JOBB, VALÓS versenytársa, akik kiszoríthatták volna a piacról.

2023.11.23. 13:55:25

@Tapi2021:
ugyanazt mondjátok, hogy egy cég csak akkor létezhet ha a globális versenyben helytáll. csak ezt nem az amerikai fomában. amikor a szabad tőkepiac dönt arról, hogy ki legyen pénzzel kitömve. hanem a fővezér elvtárs. orbán viktor hátsó felét kell nyaldosni. és utóbbi azért működik ázsiában, mert ott elég sok metropolisz van, abban elég sok párttiktár, akinek a gyerekeivel barátkozik az elit.

itt meg mindenki megveti récsölt, aki nem tudja kiépíteni az idegenforgalmat. bármennyi pénzt kaphat egy bababoltnál többet nem tud létrehozni. és nem azért, mert buta. nem feltétlen butább, mint egy kínai párttitkár gyerek, hanem mert ott a merítés sokkal nagyobb. és a nagyvárosi párttitkárok között verseny van.

magyarországon ez egy primitív vezérkultusz, amivel albánia emelkedhet. magyarország már nem.

2023.11.23. 14:06:40

@Tapi2021:
ez ugyanaz mint a fociban. hogy azt kell állami pénzzel kitömni, aki legjobban focizik. és egyébként a válogatott keres több milliárdot, azt a nemzetközi szövetségtől kapja és orbán még kitömné közpénzzel.

és nincs tömegsport, vagy ha van, akkor nincs edzőképzés. és nincs hiába a temérdek pénz, nincs tisztességes bajnokság, nincsenek szerethető csapatok. a cigányok hőzöngenek a pályán. győzike és körtisz. és ezt játszmát rövid távon győzike nyeri. hosszú távon körtisz. és a kormányt bíráló cigányok. és ha az egyiket lerúgják, ahogyan dópment, akkor jön a másik. vagy a harmadik.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.23. 14:10:41

Érdekes a 9.-10. bekezdés, az alapján annyira kíváncsi lennék,a Borat-ügyből mért nem lett antiszemitizmus.
Az utolsó bekezdés meg a Leviathán alaptétele.

2023.11.23. 14:14:45

@Tapi2021:
az akkumulátort egyiptomban lehet gyártani nagyban. mert ott van sivatag, amiben egy gigantikus vegyi üzemet lehet építeni a településektől távol. úgy, hogy mellette az energia megújulió. gigantikus naperőmű. és van óriás folyó hűtéshez, építhető csatorna, tengeri kikötő, ahová olcsón érkezhet a nyersanyag és szállítható a készáru.

magyarországon kis akkumulátorgyár építhető. ami kutatáshoz, fejlesztéshez elegendő. illetve a belső piac ellátásáthoz, kisebb fogyasztásibérautókkal, amelyek köztulajdonban vannak. és nem globálisan versenyképes.

ebbe a bizniszbe egyiptom szállhat be. mert a környezeti adottságok ehhez adottak. orbán ezzel a történelem szemétdombjára kerül. az agrárosok azt mondják, hogy hugyozni fognak a sírján. hugyozni. a fidesz szavazók mondják, hogy vigye csak végig, és mennek majd hugyozni. csak persze nem választják meg gyurcsányt se.

a történelmi bukás garantált.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.23. 14:18:46

"Már akkor se tetszett. Ez ugyanis egy teljesen alaptalan utópia. Az utópiák fő baja pedig, hogy nem számolnak a valósággal, majd amikor észlelik, hogy a dolgok nem mennek sehogy se, féktelen erőszakkal reagálják le a csődöt. A marxi modell is végülis erről szólt."

Ez annyira jó volt, hogy én is írhattam volna. :-))))))))
nem számolnak a valósággal -- ez a kulcs. Tökéletes világot álmodnak, ami nagyon jól tudna futni nem létező élőlényeken. Pl. kitalálok egy gőzgépet, ami vízzel megy és felmászik a falon. Csak nem működik. Akkor én nem nagy mérnök vagyok, csak még csiszolni kell egy picit az alkotáson, hogy jobb legyen, hanem HÜLYE. :-)

2023.11.23. 14:20:08

@Deak Tamas:
brüsszel orbán utódját keresi. és nem azért, mert antiszemita. hanem mert kiszámíthatatlan szövetséges. csak mivel nincs egy ügyvezető aki a helyébe lépne, mert a pártján belül diktatúrát csinált így kap 1 milliárd eurót akkor ha cserébe megszavaz ezt, azt. amiből lehet újabb választási győzelmet, a történelmi bukás azonban garantált. ennyiben áll a párhuzam horthyval. a kezedetektől nyilvánvaló volt, hogy egy bukott politkus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.23. 14:31:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: na épp erre gondolok. Volt ugye a Borat nevezetes táncikája, amit úgy vehetett fel kamerával, hogy átverte a falusiakat. Azok később megüzenték neki, hogyha visszajönne a faluba, úgy készüljön, hogy késsel a tüdejében távozik. Érdekes, ebből nem lett antiszemitizmus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.23. 14:34:01

@cvsvrs: feleslegesen ne töltsd velem az időt, már az összes debrecenit szűröm. Az oldalpanelen látom ugyan, hogy valami gondolattal megajándékoztál, de a szűrő már gondosan takar mindent.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 15:04:24

@fofilozofus: Tökéletes világot álmodnak, ami nagyon jól tudna futni nem létező élőlényeken.
nem számolnak a valósággal
-------------
Nem világ, hanem itt erda vagy rakumány, nem tud, hanem duad vagy rak, létez hang nem van, nem rakem, lény se, nyelvkakilás.

????? Kinek hogy van az utópia? Az ősmagyarnak?

Számol? 1 és 2? Rakunk, vagy rakandunk, itt számok nem vannak, nem rakem, vagy remerünk. Valóság? Hát ezt is hogy kell rakni? Van való, igen, de én a kommentjeidtől azt látem folyton, hogy neked fingod nem van a valóval.

Tapi2021 2023.11.23. 15:07:12

@cvsvrs: A magángazdaságra épülő rendszer és az aktuálpolitika között kevés a fontos összefüggés.
Ti Orbántól nem látjátok az erdőt!

Orbán nem volt mindig, nem lesz mindig, erdő meg igen!

Persze, ha nem Orbán van, mindig van más!!! Tehát a rendszer mindig is "szivárgott" és fog is.
Orbitális demagógia amit D Klárika is mondott tegnap, hogy azért nincs pénz az egészségügyben, mert elmegy jachtokra. Jézusom! Ez komoly? Nagyságrendekről hallott már? Meddig működne az egészségügy vagy az oktatási rendszer 1, vagy akár száz jacht árából? Egy napig?

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 15:09:06

@Tapi2021: akkugyároztak, meg a többi balos bull shitet
----------------

????? Na most hogy is van a balos bullshit? Hogy kell akkugyár? Nem rakem. Nem, nem kell akkugyár, attól, hogy a gyár libcsizmus, gyarmatosítás, nem a magyar ethosz.

Tapi2021 2023.11.23. 15:11:01

@cvsvrs: "az akkumulátort egyiptomban lehet gyártani nagyban. mert ott van sivatag, amiben egy gigantikus vegyi üzemet lehet építeni a településektől távol. "

Persze, a lényeg, hogy a szar mindig MÁSHOL legyen, mi meg kapjuk a "tiszta", "ZÖLD" végterméket!

Hát ez az.

Tapi2021 2023.11.23. 15:14:24

@cvsvrs: "magyarországon kis akkumulátorgyár építhető. ami kutatáshoz, fejlesztéshez elegendő. illetve a belső piac ellátásáthoz"

Van rá pénzed, hogy TE csinálj egy ilyen KIS gyárat?

200%-os valószínűséggel VESZTESÉGESET?!

Vagy csak jár a szád, mint a többi DÍZELZÖLDNEK.

Tapi2021 2023.11.23. 15:20:35

@cvsvrs: "az agrárosok azt mondják, hogy hugyozni fognak a sírján. hugyozni. "

Az agrárosok nyugodtan befoghatnák a pofájukat, annyi támogatást és kompenzációt senki nem kap, mint ők. Ha nem terem semmi, akkor is kihúzzák őket mindig a szarból. A kormány(ok).

És itt is az ARÁNYTÉVESZTÉS. Mennyi "termőterületet" is foglal el néhány gyár az ország TELJES alapterületéből????

Most komolyan, pont az a néhány hektár fog hiányozni a kukoricatermesztéshez?

Ez pont az a demagógia, mint, hogy a néhány jacht árából kéne finanszírozni az egészségügyet.
Naná. Néhány percig.

Tapi2021 2023.11.23. 15:25:17

@cvsvrs: "brüsszel orbán utódját keresi. és nem azért, mert antiszemita. hanem mert kiszámíthatatlan"

Hogy lenne már kiszámíthatatlan? Egyfolytában UGYANAZT mondja és teljesen világosan!
Csak nem szeretnék érteni, amit mond!!!!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.23. 16:28:17

@Tapi2021: a kínos az az, ahogy a Politico is bevallotta, hogy nyert Tusk, őt meg már most pénzelné a tisztakezű Brüsszel. Csakhogy az már csúnya és nyílt kettős mérce, politikai üzlet lenne, amelynek beláthatatlanok a következményei.

Serény Vélemény 2023.11.23. 16:39:27

@MEDVE1978: Ebből csak asszem 5 évados sorozatot csináltak. De a lényegig a sorozat ezek szerint (meg az emlékeim szerint) nem is jut el.

MEDVE1978 2023.11.23. 17:10:12

@Serény Vélemény: Bizony, a TV sorozat csak az 5. évadig megy asszem. De azt nem láttam. Amikor elolvasol egy könyvet, a fejedben kialakulnak a szereplők képei, aztán a sorozatban vagy szimpatikusak a színészek vagy nem. Én megnéztem őket, nekem nem tetszettek. A főszereplő Holden, az én fejemben egy sokkal karakteresebb fickó volt, Nagata, a néger csaj meg nőies, nem mint aki játssza.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 17:17:00

@Serény Vélemény: sak asszem 5 évados sorozatot csináltak.
--------------

Nem ad, hanem rejni, de így inkább szezon, nem sorotrzat, a sor hangot rakura dúrgerni, így széria. A csinál bulslhit hang, ranni.

Nem, hat van, ahogy linkeltem:
186.2.175.5/serie/stream/the-expanse

ZorróAszter 2023.11.23. 18:48:25

Az alapvető probléma, hogy a kommunizmusnak, a marxizmusnak semmi köze ahhoz, ami az amerikai propagandában megjelenik.

És általában az emberek ezekről a propagandatézisekről vitatkoznak, és senkit se érdekel, mi is volt a kommunizmus, vagy mit állított a marxizmus.

Csak az, hogy mit állított mindezekről az amerikai propaganda, legfőképpen a hollywoodi filmek, és a Szabad Európa.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 19:07:54

@ZorróAszter: kommunizmusnak, a marxizmusnak semmi köze ahhoz, ami az amerikai propaga
-----------------
Nenna dolga, vagy innentoja annak, nem hoz, ez itt nem Örményia!

Van, hogy Marx mond egy pár jót, de ez egal is, ilyen ökomókus, azt nem bírja a magyar. Jah, igen stak az a baju, hogy az amcsi az libcsi, libcsi perspektívától lát, ahogy mondjuk már itt is, ahogy a fideszlibcsik, a magyar illiberális perspektívátó lát. A magyarnak így a marxizmus nem egyéb, ahogy Nietzsche is mondaná: kreténység, értelmetlenség, materializmus, és fingrizmus, fingugrizmus, burzsujizmus, ez a magyar marxizmus, ez volt, erre jen az amcsi a saját libernyák siralmával, és a fideszlibcsi.

A történelmi marxizmus nem volna így rossz, eredményjével, atrtól, hogy valójan is így a kreténységet és egyebet, habár a marxizmus is kreténység, szüntette volna, és 89.-től így enteredünk a posztmodernina, a magyar posztmodern. Stakhát ez is szopás, attól, hogy a szovjet itt van, itt maradt, MTA-ként, fingrizmusként, fideszlibcsizmusként.

De fasza volt a ktsz is, de ez egy hülye nama, Hitler ezt így sohase tettaja volna, nem ment volna, de itt nekünk, ment, ergo, ezt nem kellett volna kidobni, stak nácitani.

A marxizmus nem volt egyéb, ahogy értelmetlenségi fingrizmus, egy Sklavenaufstand, de ez maradt 89-től, a szovjet, nem a jó, anaval az ember még tett volna ezt vagy az,hanem a rossz, ahogy Öboa, a fideszlibcsi szovjet, Csurka és egyebek.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 19:11:56

@ZorróAszter: amerikai propagandá
-----------

Nem annyira amcsi, hanem az amcsik is teszik. Hitler basztaja szét a kommcsikat azzal, ahogy most Öboa is, de a marxisták ráraknak egy lapáttal, a blm-vel, Lmbtq-val.

A problém az, hogy ez Hitler trükkje, de a fideszlibcsik erre rábasznak majd, ahogy Szájer vagy a mostani, Simon? Vagy ki már az a kúthúbaszott izé?

Logikailag Szájer limbós, a limbós szoci, a szoci az kretény, és a fideszlibcsi kretény és Szájer, ergo a fideszlibcsi egy szoci blm-s, kretény buzibanda. Ez a hitlerlogik.

alöksz róz 2023.11.23. 19:44:27

@MEDVE1978: semmi gond, nem történt katasztrófa, eléggé ellaposodott már pár kötet után. csak ilyenkor bele kell írni a szövegbe nagybetűvel h vigyázat, SPOILER!

megakad rajta a tekintet akármerről görgetünk, oda, és akkor nem olvassa el az ember óvatlanul.

Tapi2021 2023.11.23. 21:19:05

@ZorróAszter: Ööööö.... Nem Amerika állította nekünk, hanem mi éltünk BENNE! Minimum 40 évig.

Tudom, szerintetek a több száz verzió világszerte, amit népeken kipróbáltak, az egyik sem az volt. Nem volt az "igazi". Ezért kell egy ezeregyedik verzió... Hátha most AZ igazi lesz.
Na persze.

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 21:36:05

@Tapi2021: hanem mi éltünk BENNE!
-----------
Nem benne, hanem annak innen.

Na úgy te egy posztszovjet vagy? Makogod a posztjovjet bullshiteket, ahogy az MTA, a fingrizmus, Öboa, Gyurcsány?

Én nem, de stak annyit kell rakni, hogy kommcsizmus fingrizmus, ennyit erről, a posztszovjet kúthúrmcbaszott szar.

alöksz róz 2023.11.23. 21:48:26

@Gelimtrtrddddd: "Nem, hat van, ahogy linkeltem" - hat? milyen fingrista szó ez

Gelimtrtrddddd 2023.11.23. 22:04:09

@alöksz róz: Ezt raktán mondod, de a szó meg zátemi, nem magyar, jevevény, nem milyen, hogy olyan. Na igen, ez most paradoxon, nem bírem a számokat. Így van egypár szezon. Le van szarva.

ZorróAszter 2023.11.24. 01:06:51

@Tapi2021:

Ebben az ocsmány, kretének és hazaárulók által bitorolt, elaljasodott államban meg mi vagyunk kénytelenek évtizedek óta élni.

Lehet isteníteni a Horthy-rendszert, mint ami a mostani okádtató neohorthysta érában szokás, de nem kellene elfelejteni azt a nyomort, amiben az emberek akkor éltek. És hogy milliós hullahegyeket és holdbéli tájat hagyott maga után.

Csakhogy az már mégis mind elfelejtődött, mert az amerikai és a hazai jobbos propaganda hatékonyan elfeledtette.

Ennek a propagandának a hatékonysága például abból is látszik, hogy azok is fikázták a lakótelepi lakásokat, akiknek a szülei pincelakásban vagy a cselédsoron laktak.

ZorróAszter 2023.11.24. 01:21:27

Ha már szóba került a kommunistaellenes hajsza Amerikában, akkor érdemes megnézni, mennyire szelektív és megtervezett volt.

Például számtalan természettudós világnézete olyan közel áll a marxizmushoz, hogy könnyedén rájuk lehetett volna sütni a kommunistaságot. De ők meg voltak tiltva McCarthynak, hogy őket piszkálja.

Voltak a kormánytisztviselők főleg a külügyben, a hollywoodi forgatókönyvírók, rendezők, színészek és az egyetemi oktatók.

De a tudományos kutatókat kihagyták.

Az tök fura volt, hogy akkor törték le a szarvát, amikor a hadseregben akart belekezdeni a kommunistavadászatba.

Valószínűleg ott is zsarolással tartják sakkban még a szenátorokat is hogy eljátszotta azt a megalázó színjátékot a hadsereg ügyvédeivel.

Tapi2021 2023.11.24. 10:50:06

@ZorróAszter: "Ebben az ocsmány, kretének és hazaárulók által bitorolt, elaljasodott államban meg mi vagyunk kénytelenek évtizedek óta élni."

Hát nem vitatom, hogy most rossz itthon a magyar hazában a nem patrióták, balosok, kozmopoliták, pogányok.. hangulata.
Korábban a miénk volt az!
Viszont nem, nem muszáj már itt élni, "kiharcoltuk" a szabad kölzözést az EU-ban!

"Lehet isteníteni a Horthy-rendszert, mint ami a mostani okádtató neohorthysta érában szokás, de nem kellene elfelejteni azt a nyomort, amiben az emberek akkor éltek. És hogy milliós hullahegyeket és holdbéli tájat hagyott maga után."

Óm ez új infó, hogy Horthyék robbantották ki a II. világháborút, amely holdbéli tájat és romokat hagyott közel az egész Európában, Észak-Afrikában és Oroszországban.

És nem, nem látok semmiféle istenítést. Csak itt az ideje Horthyt és az 1920-1944 közötti kormányokat KORREKTEN megítélni!!!
És nem ragaszkodni tovább a szocialista-kommunista ellenségei(k) által besulykolt narrációkhoz.

ZorróAszter 2023.11.24. 16:12:23

@Tapi2021:

"Hát nem vitatom, hogy most rossz itthon a magyar hazában a nem patrióták, balosok, kozmopoliták, pogányok.. hangulata."

Ki hiszi el maguknak, hogy maguk az "igazi" patrióták?

Megint melldöngetés alapon mint Horthy idejében?

"Óm ez új infó, hogy Horthyék robbantották ki a II. világháborút"

Annál is inkább új lehet, mert nem ezt mondtam.

Bár az kétségtelen, hogy Horthyéknak volt egy olyan szerepe, hogy egymással való versengésre kényszerítette az "aljanépeket" Hitler kegyeiért. Enélkül Hitler nem indíthatott volna semmilyen háborút.

Ezt mindenképpen Horthy és bandája intézte nekik.

"És nem ragaszkodni tovább a szocialista-kommunista ellenségei(k) által besulykolt narrációkhoz."

De szokás szerint legfőképpen a tényekhez nem ragaszkodni mint az az utóbbi iőkben egyre inkább meg kellett szoknunk az új fidesznyiktörténelem lantosai által.

ZorróAszter 2023.11.24. 16:18:15

@Tapi2021:

Ja és

"Viszont nem, nem muszáj már itt élni, "kiharcoltuk" a szabad kölzözést az EU-ban!"

Én magyar vagyok. Miért nekem kellene mennem?

Takarodjon a kurvaanyjába ez a tolvaj, hazaáruló patkánycsorda. Beleértve az állítólagos ellenzéket is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.24. 16:30:45

@ZorróAszter:

Nyilván minden ellenpropaganda torzít, de azért az alapok igazak.

Amit a nyugati propaganda mondott a kommunizmusról az alapvonalakban igaz volt, csak el volt túlozva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.24. 16:35:28

@ZorróAszter:

A kommunizmusban is így volt. Egyes antikommunistáknak szabad volt a pálya, másoknak nem.

Még a keményebb időszakban is.

Marija Judina zongoraművész híres esete. Sztálin zeneileg rendkívül művelt volt, s imádta a klasszikus zenét. Amikor meghallotta Judinát játszani, onnantól felmentést kapott az üldözés alól. Olyanokat tehetett meg, hogy a Sztálin-díjjal járó összeg felét odadhatata egy egyházi kórusnak, meg nyilvánosan olyanokat mondott, hogy "Isten bocsássa meg Sztálin elvtárs bűneit".

Gelimtrtrddddd 2023.11.24. 17:31:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de azért az alapok igazak.

Amit a nyugati propaganda mondott a kommunizmusról az alapvonalakban igaz volt
----------------
Azért hang nem van, stak er és ár stuma van, ahogy alap se, az al a túl, így: rakuk rakták magyarul. Nem nyugat, hanem este vagy ereszta.

Az Amcsi a libcsizmusra megy, arra, hogy van egy libernyál nyöszörgés, vagyis nem a magyarra, ahogy a magyarnál a kommcsi a fingrista volt, az MTA a democsokrácia.

Itt két szál van, azoknál ahél nem éltek a kommcsizmusnak innen:
-van az amcsi, ez a libernyák, stakhogy a magyar illiberális.
- van a magyar, ahogy a fingugristák a kommcsik, a burzsuj, az értelmetlenségiek.

De van egy újabb szál: Marx, de ez egal.

Így aztán az amcsi propagendáról, hogy a magyar illiberális, azt mondaná, hogy a kommcsikkal baju nem van, stak itt van a magyar való, és ez a baju, ahogy a posztszovjetek is: Öboa, Gyurcsány.

Így egal az egész. A kommcsik a libsik, ezek a fingugristák, így magyarul a kommcsizmus itt nem egyéb ahogy finnugrizmus, kreténység, Sklavenaufstand. De az amcsi propagandától ám fasza.

jónévez 2023.11.24. 18:35:50

Szerettem az alapítvány-trilógiát.
A Gaia-st elolvastam ugyan, de úgy döntöttem: minden okos embernek meghígulhat az agya. De azért (titkon) bízok benne: vsak a trendet kívánta kiszolgálni vele. Jó pénzért.

jónévez 2023.11.24. 18:40:05

@ZorróAszter:
Természetesen nem kell menned, hiszen magyar vagy.
De (bármilyen nagy a pofád), mi sem fogunk takarodni. Hiaba patkányozol.

ZorróAszter 2023.11.25. 00:19:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kommunizmus oka és célja alapvetően nem az volt, mint amit állítottak róla.

A kommunizmus valójában egy modernizációs, mégpedig iparosítási törekvés volt olyan országokban, ahol a feudális-félfeudális rendszer olyan stabil volt, mint Oroszországban.

A lényege pedig hogy ezt a modernizációt anélkül hajtsák végre, hogy olyan nyomorral járjon mint Angliában vagy a többi fejlett tőkés országban.

Mert azt ugye illik titkolni vagy legalábbis illik nem beszélni róla, hogy milyen iszonyatos nyomor volt például Angliában minimum 150 de inkább 200 éven keresztül.

Például gyufagyár, 1890. A 14 óra munka után a munkásnők mennek haza. 14 órás munkanap után sötétben. A gyufagyárak közel települnek, így viszonylag sok a munkásasszony. Mindenfelé foszforeszkáló hányások: az utolsó stádiumos foszformérgezés. Minden éjjel legalább egy nőnek eltörik a combcsontja vagy valamelyik foszfortól félig elporladt csontja. Az nem tud továbbmenni. Valamiért reggelre meghalnak.

Ezeket nem komcsik mondták. Azt se hogy a kocsma mellett részeg 14-15 éves lányok árulják magukat. A sikátorban gyerekek papírhajócskákkal játszanak a szennyvízben, ami középen folydogál.

Stb. stb.

A lényeg: nem! Szó sincs ezekről a propagandákban.

ZorróAszter 2023.11.25. 00:29:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Marija Judina"

Ne ismerem a történetét, de itt megint van egy kis gond: a szovjet rendszer valójában kiismerhetetlen volt. Vagyis még azt se lehetett tudni, hogy mit lehet és mit nem.

Nem egy adott embernek volt szabad valami, ami másnak tilos volt, hanem teljesen véletlenül.

Ha épp nem akart senki a helyére lépni, épp nem volt senki aki áskálódjon, feljelentsen, akkor megdöbbentő dolgokat lehetett. Ha meg volt feljelentő, politikai karriert gyorsító, stb. akkor meg a tizedéért elvitték.

Sőt esetleg maga Sztálin se mert kiállni érte.

Mindenre van példa és ellenpélda.

ZorróAszter 2023.11.25. 00:32:37

@jónévez:

"De (bármilyen nagy a pofád), mi sem fogunk takarodni. Hiaba patkányozol."

Örülök hogy magára vette. Helyesen. Jól gondolja hogy mit gondolok magukról.

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 08:58:31

@ZorróAszter: A kommunizmus oka és célja alapvetően nem az volt, mint amit állítottak róla.

A kommunizmus valójában egy modernizációs,
-------------
1. Ok? Bullshit hang, halandzsa, raku van. Cél? Libcsi jevevényhang, a magyarnak remu vagy a ra s re stumától. Alap hang nem van, az al a túl magyarul, Grund, raku és stuma.
Faszt állítunk? Nem rakem. Egal!

2. He? Na úgy stak faszán makogják a kommcsikról, hogy hogyan is vannak, libernyák, ájróer, progesszívista fideszlibernyákok! Gyarmatosítók az akkugyárral, a bmw-gyárral és egyébbel, basszot libernyákok!

Na íg aztán fúj, fúj kommcsik! Fúj, fúj fideszlibcsik, fúj, fúj progresszívok!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.25. 10:08:29

@ZorróAszter:

A kommunizmust nem oroszok találták ki, hanem Marx.

Azaz nem igaz eleve, hogy ez egy modernizációs kísérlet.

Gery87 2023.11.25. 10:42:09

@Tapi2021:

Ja, hogy már megint kisajátítjuk a nemzetet, a magyarságot, a hazát?
Na, pont erről beszélünk: már megint a régi nóta: "az hogy ki a magyar én mondom meg!"

meg egy nagy büdös lófaszt!

jónévez 2023.11.25. 16:37:23

@Gery87:
Hát, abban a hsz-ban semmi kisajátítást nem látok.
Csak annak megállapítását, hogy épp most a balosok nem érzik jól magukat itthon. De az nem kisajátítás. És annak a megállapítását, hogy a balosok mindig azzal fenyegegnek, hogy élnek a jogukkal, és elhagyják a hazát. Szerencsére ők sem teszik.

jónévez 2023.11.25. 16:42:28

@Gery87: azt pedig, hogy én magyar vagyok -no azt megmondhatom akár én is. És ezzel sohasem rekesztelek ki. Meg azzal sem, ha kimondom, hogy szocialista vagy. Egy dologból kirekesztelek: nem kedvelem, sőt ellenzem a szocializmust. De kirekeszteni valójaban a -izmusok szoktak, először csak szóban, később tettekben is. Demokraciát beszélve -csak népit. Szabadság, elvtársak!

jónévez 2023.11.25. 16:56:05

@ZorróAszter:
Mai napig nem értem, miért tartasz patkánynak.
Mindig volt álláspontom, történetesen a tiéddel általában szembenálló. De én sohasem vadoltalak hátulróljövéssel -míg te engem igen. Én mégsem patkányoztalak. Sőt, miután elszakítottad a cérnát, utána már mégsem folytattam veled szemben semmit. Inkább visszatértem a normál vitára.
Szóval, jellemzésed lett... magadról

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 17:01:15

@jónévez: sőt ellenzem a szocializmust. D
---------

Anta vagyem a szocializmusnak. He? Nem rakem, most te nem vagy az? Hát fingem nem van, nekem olyan libcsinek boljadsz.

jónévez 2023.11.25. 17:02:22

@ZorróAszter:
Márcsak azért sem jó, amit írtal, mert én pont azzal kezdtem, hogy nem kívánom azt, hogy elhagyd az orszagot.
Csak az agressziód nem szeretem.

jónévez 2023.11.25. 17:04:51

@Gelimtrtrddddd:
Engem sokmindennek elmondtak már.
Elsősorban szabad ember vagyok, és ha elmondom egy álláspontomat -hát az lehet, hogy szembenáll azzal, ami -izmust rólam feltételeztek addig.

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 17:14:21

Elsősorban szabad ember vagyok, é
----------
Elsőrakunak innen...

Szabad? Ezt nem rakem, szabad ahogy liberti, vagyis Sklave, vagy szabad, ahogy a kutya szabad a lánctól.

jónévez 2023.11.25. 17:20:26

@Gelimtrtrddddd:
Hát, van olyan, hogy már attól szabadnak érzi magat valaki, hogy megszabadult egy lánctól. És hihetünk neki is: már az is némi szabadság.
Sokkal nagyobb szabadság az övé, mint akinek csak megengedik néha, hogy úgy viselkedjen, mintha lenne szabadsága.

GyMasa 2023.11.25. 19:09:11

@Tapi2021:
Ha az a nap február 29-e.

GyMasa 2023.11.25. 19:13:20

@Deak Tamas:
Nincs itt semmi baj, a spanyoloknál működött, hogy az ottani ellenzéki összefogással szembe mentek a választói akarattal, és tulajdonképpen semmi sem változott, holott ugye a nép pont ez ellenszavazott. Ugyanezt akarják megjáétsszani a lenygeleknél, és már kész tényként kezelik, hogy Hollandiában is ez lesz majd.
Csak az a lényeg, hogy hatalmon maradjanak.
EZ a forgatókönyv egészen addig eljátszható, amíg az össz-ellenzék az adott országban 50%+1 szavazatot össze tud gereblyézni, és ezen az ellenzéki oldalon szervilis USA felszopó hazaárulók vannak csak.

GyMasa 2023.11.25. 19:14:29

@MEDVE1978:
AMúgy köszi a spoilert...
Én kb az első évad végénél járok, de addig semmiféle portált nem találtak, csak valami takonyt, ami megeszi az embereket.

GyMasa 2023.11.25. 19:17:28

@Tapi2021:
Egy dologra jó volt az eddigi verziók mindegyike.
Sikerült egyre gyorsabban, egyre szarabbá tenni azoknak az életét, akiken "kipróbálják".
Nézd csak meg Venezuelát: Nekik bő 20 év alatt sikerült éhezésben meg népírtásban utólérni Észak Koreát is., pedig ők már 70 éve építik a kommunizmust és nem ülnek a világ második legnagyobb olajtartalékán.

alöksz róz 2023.11.25. 19:34:32

@GyMasa: má megköszöntem neki :-)

könyvben nagyon jó lett az első rész, érdekes, izgalmas, jól megírt. meg utána talán még egy-kettő. aztán valahogy nagyon ellaposodott. alig történik valami, de az is csak az érzelmekre kihegyezve, túlragozva és jól széthúzva. pont mint egy szappanopera, amelyiknél kétszáz részből nem telne ki egy könyv :-)
a végét én se olvastam.

alöksz róz 2023.11.25. 19:40:20

@alöksz róz: 6. rész (vagy 7.) tájáról nem is nagyon rémlik szinte semmi. az egész könyv nagy részében valami kocsmában piáztak külön-külön és együtt is páran. és az volt boncolgatva. ja és általában nem volt meg valaki.
ennyi.

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 21:11:00

@GyMasa: en meg népírtásban utólérni Észak Koreát is.,
---------------------
Nem ér, hanem er, ér nem van.

Ez most a kommcsizmus reklámja amcsi részről? Nem rakem. Fingem nem van.

Ez most olyan libernyák sírám, attól hogy nem vannak liberáliák? Igen, ez volna az amcsi interpretáció, ezt így bírjuk.

Stak ott van a magyar való is, is, ahogy Zorróaszter, a fingrizmussal, a progresszíóval, a munkával, a dologgal, a Sklavenaufstandval, ahogy a libcsizmus kolletívvá vál, a Sklavenaufstand, vagyis a liberália, attól, hogy van egy libernyák-materialista liberált banda(álnép), ana kollektívvá teszja a sklavenaufstandi Werte, ez a democsokrácia is.
A democsokrácia és a kommunizmus nem egyéb ahogy az ázsianizmus együtt a libcsizmusmussal. Ahogy a kommcsizmus így vagy úgy kreténység is,

Ez a rejalitás. Theoretikusan nem rossz, így inkább az amcsi interpretáció volna a faszább, hogy sírnak a libcsik, hogy nem vannak liberáliák, attól is, hogy totál egal, hog most volt vagy nem 89, a posztszovjet itt marad, ahogy az új-ónemmagyar makogás, fingrizmus, fecni, habubsd(libcsi law), MTA, parlament, ahogy kiommcsi köntösje is van, posztszovejet az egész sorosbullshitnek is(röhej, hogy Öboa antiszemita volna, attól, hogy a fidesz az zsidesz).

De illiberálisok vagyunk, így leszarjuk a libcsi sírámokat, ahogy Pressmannt is, vagy nem? Így maradjon az amcsi interpretáció, fingunk nem van a fingristákról, megyünk eg kicsit rögögni Szmitt Mari liberálterror bazárjaina.

Gery87 2023.11.26. 11:38:04

@jónévez:

Valamilyen szinten minden kirekesztő, ha valamit vallasz, akkor azt jelenti valamit meg nem!:)
Ennyire egyszerű.

A "népi demokrácia" egy szómágia volt.
Se nem volt népi, se nem demokratikus.

Ettől függetlenül a demokrácia ugye még létezik és képes létezni szocializmussal, az más kérdés hogy akik hatalomra kerültek nem akarták.
Én nem arról és róluk beszélek, de örülök hogy megint bele vagyok keverve:)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.27. 09:48:56

@GyMasa: Hollandiában szerintem Wilders lesz, dehát sok kokó fog még felmenni az amszerdami orrokon addig.
Ami izgalmas, az Spanyolhon. Ott már a mandilis barmok vizionálta puskalövések szerintem közel vannak, decemberben megyek majd vagy háromszor, ha látok izgalmasat, majd mondom.
A katalánok teljesen túlszívták már magukat.

2023.11.27. 09:59:41

@Gery87:
görögül a köznép a démosz. ami latinul a populus.
a demokrácia per definitonem népi.
a demokrata per defintionem populista.

2023.11.27. 10:00:35

és van két elvtelen bagázs. az egyik azt mondja: mi vagyunk a demokraták, pfúj populisták. és megfordítva.

Gery87 2023.11.27. 10:53:22

@cvsvrs:

Ennek most semmi értelme nem volt hogy elmondtad:)
A szoci tábor azért adta magának a "népi demokráciát" hogy "megkülönböztesse a tőkés demokráciáktól", ahol "a tőkés elit uralkodik"...persze semmiféle demokráciáról nem volt szó a KGST-ben ez csak duma volt.

Vagy lásd Észak-Korea.
Na az minden csak nem népi és nem demokrácia és nem köztársaság:)

Gelimtrtrddddd 2023.11.27. 11:03:31

@Gery87: demokráciáról nem volt szó a KGST-ben
--------------

A szó jevevényhang, zátemi, dúrgerni.

He? Dehogynem, a KGST volt a democsokrácia, attól, hogy az szovjetimus, bundenzizmus, fingrizmus. A fingrizmus a democsokrácia, avagy a KGST.

Democsokrácia: németista szovjetizmus=fingrizmus.

A saját blogemon már ott is vannak a fingrista szovjetek, a KGST-sek, és már is küldenének a szibériai kakukkfészekre.

(A KGST eg hülye nama, gazdaság hangot dúrgerni, örjedés van, segít helyett rekk, a tanács egy bullshit nyelvkakilási halandzsa).

2023.11.27. 11:22:04

@Gery87:
ahhoz, hogy értelmes közélet legyen a szavakat az eredeti értelmében kellene használni.
az 56-os egyetemisták is népi demokráciát akartak. legalább is errefelé.

A debreceni egyetemi hallgatók húsz pontos követelése:
17. A kormány lépjen érintkezésbe a népi demokráciák, Ausztria és Jugoszlávia kormányával egy közép-európai konföderáció megvizsgálása céljából.
ez ugye kossuthizmus. köztársasági címmerrel, népi demokráciát akarnak. a szocializmus reformját, ami a reformkor folytatása.

Gelimtrtrddddd 2023.11.27. 11:38:59

@cvsvrs: ahhoz, hogy értelmes közélet legyen a szavakat az eredeti értelmében kellene használni.
---------------
What the fuck?

1. A hoz jevevényhang, örmény, ahogy a hord, a haszon is, sklavenaufstandi hangok, így azt mondjuk, hogy nak-nek indogermán enek-anak, vagy ra-ra, indogermán ar-ra-re.
2. Értelmes? Nem rakem, totál halandzsa, stak er, indogermán er stuma van, és flektálva ár, ahog germán ár. Az ér sklavenaufstandi hang. Magyarul verstehen rakni.
3. Köz? Bullshit hang, dúrgerni, innento van, de ez az egész olyan libcsizmus.
4. Ne legyen, hanem vanjon.
5. Szó-szav? Jevevényhang, zátemi, dúrgerni.
6. Használ? A haszon örmény eredetű hang, az örmény hason, a nak-nek rokonja, sklavenaufstandi.

7. De ahogy rakem így, raktán mondod, regyed, de arra az kell, hogy rakjuk, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Az új-ónemmagyar már nem eredeti nyelv, hanem umwertungi aller Werte, ahogy fingrizmus.

Gery87 2023.11.27. 15:18:57

@cvsvrs:

A népi demokrácia, Népköztársaság, tanácsrendszer,szociáldemokrácia stb már történelmileg terheltek, állandóan magyarázni kéne hogy te speciel nem úgy meg nem arra érted...
Sajnos ez van, új fogalmakat kell alkotni.

Gelimtrtrddddd 2023.11.27. 15:38:55

Népköztársaság, tanácsrendszer,szociáldemokrácia stb már történelmileg terheltek, állandóan magyarázni kéne hnem arra érted...
Sajnos ez van, új fogalmakat kell alkotni.
---------------
1. Ezt az egészet dúrgerni kellene, ha már itt vagyunk.
Köz hangot, társaság ahngot, libcsizmus, libcsi műhang. Fogalom, ezt a nyelvkakilási halandzsát is dúrgerni kellene, Begriffek nem kellenek, a haalndzsa fogalom totál nem.
Tanács hang se van, nyelvkakilás, de tan hang se. Alkoholizáló hangot is dúrgerni.

Magyarázni hangot is dúrgerni kell, halandzsa, bullshit z-vel, inkább racionálisan beszélni regyni. Ért hang se van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.

Teher? Ez se magyaros, bullshit. Magyarul bírda van, a bír, beran stumától.

Ahogy nem rendszer, hanem rendraku.

GyMasa 2023.11.27. 17:16:03

@Deak Tamas:
Hát, azok a Katalánok olyanok...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.27. 18:47:57

@GyMasa: kíváncsi leszek mert ugyebár mostmár nincs Messi. Nincs kire alapítani a mini-Finnországot, ahogy az Indexnek annak idején beindult az agya, milyen is lenne a független Katalánia.
De ismerve a történelmüket (kalózköztársaság rabszolgakereskedelemmel) átcsábítják majd a migránstaxiztató álcivil szervezeteket.

GyMasa 2023.11.27. 22:20:15

@Deak Tamas:
Hát, nem tudom, mi lesz ennek a vége, de a hivatalos Spanyol kormány egészen biztosan nem fogja ölbetett kézzel nézni, hogy elszakadjanak.
És, pont ilyen okból soha nem lehet Skócia sem független, vagy mmi sem kaphatjuk vissza Erdélyt...

Gery87 2023.11.27. 23:48:56

@GyMasa:

Erdély mondjuk pont román többségű, tehát minek is kéne?
Hogy legyen 5 millió ember aki nem akar velünk élni?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.28. 12:38:32

@GyMasa: a Sanchez-kormány ölbetett kézzel fogja nézni (ez a mostani alkuja lényege, hiszen az elszakadásos lázadókat amnesztiáltatta) a hadsereg vagy a nép már kevésbé biztos.
Nekünk nem visszakapni kell Erdélyt, hiszen az egész mostani helyzet, Ukrániával meg a többivel is pontosan arról szól hogy a 45-ben megteremtett világ szent és sérthetetlen. A Nyugat második világháborús erkölcsi éthosza omlana ezzel össze.
Nekünk erőt meg érdeket kell teremteni, hogy visszaszerezhessük. Kárpátalja esetében már tényleg nem tudom mi kell a kormánynak, tízmillió érvet lehetne sorakoztatni már akár nyilvánosan is, mért veszélyes hogy Ukrajna a Duna-medencén belül van.

Gery87 2023.11.28. 14:16:59

@Deak Tamas:

A magyar társadalom rendkívül rossz morális, erkölcsi és egészségi állapotban van nem beszélve a korfáról, az átlag életkor 45 év kb.
Mivel mennél Erdélyért? banyatankokkal?:)

Itt is az lenne mint Ukrajnában: az ország mobilis része, meg a fiatalok jó része elmenne nyugatra amint kitörne egy háború.

GyMasa 2023.11.28. 15:15:23

@Gery87:
Akkor nem értetted, miről írtam, ugye?

GyMasa 2023.11.28. 15:16:42

@Deak Tamas:
"... 45-ben megteremtett világ szent és sérthetetlen."
Kivéve a Szovjetúniót, meg Jugoszláviát, mert ugye ott az USA érdeke a szétb*szás volt...

GyMasa 2023.11.28. 15:19:02

@Gery87:
Én, konkrétan mind a kát helyen lakosságcserét hajtanék végre, MIELŐTT integrálom a területeket az országba.
Aki nem tudja igazolni, hogy jogosult a magyar útlevélre, az vagy elköltözik, vagy Magyar állampolgárság nélkül élhet az országhatáron belül, mint a Balti államokban az ottani oroszok.

Gery87 2023.11.28. 18:14:55

@GyMasa:

Értettem, csak előre mentem és kifejtetem ha lehetne is, miért lenne rossz ötlet!

Gery87 2023.11.28. 18:21:21

@GyMasa:

"Én, konkrétan mind a kát helyen lakosságcserét hajtanék végre,"

Az kvázi népirtás.
Az én véleményem szerint mindenképpen az.
Az hogy tökéletesen értem a mögötte lévő logikát az egy dolog, a másik hogy itt egyetértek e vele..

"Aki nem tudja igazolni, hogy jogosult a magyar útlevélre, az vagy elköltözik, vagy Magyar állampolgárság nélkül élhet az országhatáron belül, mint a Balti államokban az ottani oroszok."

Embertelen és jogtalan és geci dolog.
És igen, a baltiak is rosszul tették. Lett volna más mód.

A kérdés tehát van e alternatíva? van.
Tehát nem kell megtenni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása