magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A Pisa-átverés

Minden idők egyik legnagyobb átverése a Pisa-teszt nevű izé.

Lényege kb. mint az intelligencia teszteké: bármit képesek kimutatni, csak azt nem, amire kitalálták őket.

Az intelligencia tesztek valójában egy dolgot mutatnak ki: a rejtvényfejtésben való jártasság képességét. Aki nem szokott jetvényeket fejteni, az rosszul teljesít, legyen bármilyen intelligens is. Aki meg gyakran fejt rejtvényt, az jól teljesít, akkor is, ha nem kifejezetten intelligens.

Olyan ez, mint a sakk. Aki szeret sakkozni, az jól old meg sakkrejtvényt, aki meg nem, az nem.

Erről írtam már korábban. Példát is hoztam rá. Íme a legnagyobb intillegenciamérő sóhivatal, a MENSA egyik hivatalos tesztje:

A feladat: a bal oldali sorozatnak mi a 4. tagja, a megjelölt 4 lehetőség közül kell választani.

A hivatalos válasz – s csak ez számít helyesnek! – a D opció, mégpedig a logika ez:

  • az első figura két vonal, ha a kép központját vesszük alapnak,
  • a második három vonal már,
  • a harmadik öt vonal,
  • a vonalak száma a harmadik figuránál az előbbi kettő összege, tehát a negyedik figuránál szintén ez, azaz nyolc vonal.
  • csak a D opció tartalmaz 8 vonalat.

Na most, eleve abszurd a logika, teljesen valószínűtlen.

Sokkal valószínűbb lehetőségek:

  • a nem keresztezett vonalak száma számít, az elsőn 1, a másodikon 3, a harmadikon 5, azaz a növekedés 2, tehát a negyedik figura 7 vonalas, ennek csak a C felel meg,
  • az egy vonással meghúzható vonalak száma számít, az elsőn 1, a másodikon 2, a harmadikon 3, azaz a növekedés 1, tehát a negyedik figura 4 vonalas, ennek csak a D felel meg, azaz ugyanaz az eredmény, amit a Mensa akar, de teljesen más logikával.

A tesztet kitöltő hiába talál meg teljesen jó logikát a rejtvényben, 0 pontot kap, ha az egyébként jó megoldása nem egyezik a rejtvénykészítő logikájával.

Azaz csakis a rejtvényrutin számít. Aki sokat fejtett ilyen rejtvényeket, az egyszerűen tudja mi a szokás, mik a bevett gyakorlatok. Semmi intelligencia tehát, csak gyakorlat.

Na, a PISA-teszt ugyanez. Ha az iskolában PISA-teszteket gyakoroltatnak az órákon a diákokkal, akkor kiválóan teljesítenek a PISA-teszten, ha meg bármilyen más módon oktatnak, akkor az eredmény rossz.

A PISA-tesztfeladványok tipikus elmés rejtvények, beugratós elemekkel. Még egy képzett felnőtt is összezavarodhat, az is, akinek egyébként semmi baja a számításokkal. Egy valaki teljesít biztosan: aki sok tesztet megoldott és nagy a gyakorlata.

Íme egy PISA-tesztpélda:

"A világkereskedelem 95 százaléka a tengeren zajlik, nagyjából 50 ezer tartályhajóval és és konténerhajóval. A legtöbb ilyen hajó gázolaj üzemanyaggal működik. A mérnökök a szél felhasználását tervezik a hajók teljesítménynöveléséséhez, javaslatuk az, hogy legyenek vitorlák rögzítve a hajókhoz, s így legyen kihasználva a szélenergia is, ezáltal csökkentve a gázolajfogyasztást és a környezetszennyezést.

A vitorla használatának egyik előnye, hogy 150 m magasságig megy fel, ahol a szélsebesség körülbelül 25 %-kal nagyobb, mint a hajó fedélzetén. Mekkora hozzávetőleges sebességgel fúj a szél ilyen magasságban, ha a szél sebessége 24 km/h a hajó fedélzetén?"

Na most, tipikus átverős feladat, mert sok irreleváns számadat van benne. Valójában a kérdés az, hogy mennyi 24 km/h + 25 %. Ami pofonegyszerű: a diákok nagy többsége erre 30 másodpercen belül képes választ adni, még számológép se kell, hiszen 24 * 1,25, ami fejben 24/4 * 5 = 30 vagy 24 + 24*0,25 = 30.

A feladat azt méri valójában: ki tudja gyorsan észrevenni az átverős, irreleváns adatokat. Erre pedig egyetlen módszer van: sokat gyakorolni ilyen trükkös kérdéseket.

A kérdés az: az iskolának tényleg az-e a célja, hogy érdekes rejtvények tapasztalt megfejtőit képezze ki?

134 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9518275137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.12.11. 13:43:51

ki tudja? ez a hit.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 13:44:23

@Gery87: l nem indoeurópai nyelvet beszélünk"
------------
?????????? De azt beszélünk, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, stak az új-ónemmagyar a kreol halandzsa.

Ilyet makogni a magyarra, erre a totál indogermán nyelvre!

ZorróAszter 2023.12.11. 13:48:23

@Gery87:

"Abban igazad van hogy az intelligenciatesztek eredményei javíthatók gyakorlással meg ha rájössz mi a logika. hogy totál semmire nem jó, abban nem értek egyet."

Én a feladványokat, sakkot, az iskolai oktatást mindig teljesen életidegennek éreztem, és nem foglalkoztam velük. Életem néhány keresztrejtvényt fejtettem meg, és 100 alatti sakkpartit játszottam. IQ tesztet is csak amikor váratlanul elémtették valahol. Mégis elég jó eredmények jöttek ki. És nagyon hasonló értékek.

Matematikában is hülyeségnek tartottam, hogy anélkül kell tételeket és főleg bizonyításokat fejből lökni, hogy mire használják a gyakorlatban. És főleg hogy fejből kell lökni.

Az egész iskolai oktatás ma egy életidegen hülyeség.

ZorróAszter 2023.12.11. 13:57:22

@cvsvrs:

A nyelvtudomány kétszáz éve vette észre, hogy az alaki hasonlóság félrevezető lehet a szavak eredetével kapcsolatosan. Később tényszerűen is bebizonyosodott hogy ez így van.

Az indoeurópai nyelvekkel kapcsolatosan például a brad-brot és a drink, eat és más szavakkal kapcsolatosan is állította a nyelvtudomány, hogy nem eredeti régi indoeurópai gyökökre vezethetők vissza. A népies nyelvészek állításaival ellentétben. Aztán a hettita írás megfejtése után kiderült, hogy tényleg a nyelvtudománynak volt igaza.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:02:02

@ZorróAszter: nyelvtudomány kétszáz éve vette észre, hogy az alaki hasonlóság félrevezető lehet a szavak
------------------------

1. Ész maradáj hang. Alak? alkoholoziláűs. Mond itt formát! Nem hasonló, ezt nem rakem, stak a has, hasajt, hasít hangokat, germán has stuma, indogermán formája a jevevényhang kés. Nem vezet, hanem végat, indogermán uegh stumától.

A lehet hangot dúrgerni, a szó-szav jevevényang, zátemi.

2. Az kúromány, dolga nem van a nyelvvel, idegen ideológia, aljan, nem a nyelv, Kirgen, annak más a Weltanschauungja.

3. Ezt mond a kúrományodnak, a fingrizmusnak.

Gery87 2023.12.11. 14:03:56

@cvsvrs:

A méznek mi köze a mezhez?

Mondtam régen is: vedd be a bogyóidat rendszeresen!

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:04:34

@ZorróAszter: derült, hogy tényleg a nyelvtudománynak volt igaza.
-----------------

Derül? Ezt a hangot nem rakem, ilyen hang nem van, nem rakem, a ster vagyis a der indogermán stumától, a der germán így, s nélkül: derjed, dered, dermed....
A tény a Lüge-
Nem igaz, hanem rakta.

???????? A nyelvkúromány a fingrizmus, stak ez, ez indogermanisztikának kell mondani, de a magyar nyelv, a dohopa)tief) struktúrája az indogermanisztika.

2023.12.11. 14:04:41

@ZorróAszter:
csakhogy van egy vice-versa kapcsolat.

magyar vitorla ~ ószláv větrъ (jelentése szél)
magyar szél ~ angolszász sail (jelentése vitorla)

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:06:00

@Gery87: a bogyóidat rendszeresen!
-------------

Rendrakusan. Itt neked kellene, új-ónemmagyart makogó fingrista! Fingod nem van a nyelvről,jah, stak fingod.

Gery87 2023.12.11. 14:09:53

@ZorróAszter:

Szerintem ami fejleszti a logikai gondolkodást az nem hülyeség és nem haszontalan.
(Ettől még az oktatás egészében lehet rossz.)

Az oktatás egyik célja hogy fegyelmet tanulj, szokd meg hogy megtanulj és elvégezz olyan feladatokat is amikhez nincs kedved és látszólag értelmetlenek.
Sajnos ez nem "életidegen":)
Pont ez fogja csinálni a többség az elkövetkező 40 évében a munka világában.

Nem véletlen hogy a "rossz tanulók, bukdácsolók" egy része nem tökhülye, ostoba csak erre a fegyelemre nem hajlandó, képtelen.

A "rendszer" pedig meg is büntetni ezért.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:10:23

@cvsvrs: magyar szél ~ angolszász sail
---------------------

Az angol hang a Segel-től ered, ez a szak, sék, szaggat indogermán stumától ered.

A regályos hangváltást már írtem:

biegen(buk, bögy)-buy- magyar búj is.
Weg-way- ueg stumától, végo, végata, nem vezet, végatu, út.
sagen-say

2023.12.11. 14:12:41

@Gery87:
a magyar vitorla akadémikusan az ószláv větrъ szóval rokon. annak jelentése szél. tehát nem egy az egyben lett átvéve. hanem ezzel a jelentésmódosulással. ugyanakkor ilyesmi mefordítva is létezik. a szél az angolszászban éppen vitorlát jelent: sail.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:15:57

@Gery87: A méznek mi köze a mezhez?
-------------

1. Nem köz, hanem dolga, vagy innento. Nem hoz, ez itt nem Örményia, hanem nak-nek.

2. A mez etimológiája bizonylosza, de:
e-é--o---o---a-á
ena-ona-ana
em-om-am-me-mo-ma-mé-mó-má
el-ol-al

Ez az indogermán és a magyar nyelv systemje, rendrakuja.

A méz hangnak egy indogermán gho partikel vál z-vé, ahogy h-vá is, ahogy méh.
A mezőnél egy d vagy t hang vál z-vé, ahogy angol meadow is.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:16:48

@cvsvrs: éppen vitorlát jelent: sail.
--------------

Rekk, nem jelent, de már írtem, hogy az Segel.

2023.12.11. 14:19:56

@Gelmerrrrr:
így fejti meg a német, hogy a segel szaggat, szakad. és úgy függ össze a latinnal *sek szegni, vágni. mint a szekáns, vagy a szegmens, a szektor, a szekció, vagy a szakadár szekta.

de az, hogy szakad az magyar, de az, hogy szakadár szekta latin. és véletlen kapcsolat megint. kapsch. csak véletlen kapcsolat.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:23:06

@cvsvrs: magyar vitorla ~ ószláv větrъ
--------------------------

És ez magyarul is rakni van a magyar nyelvtől, így magyar is volna, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

A ví hang a ve-vé, va-vá partikel egy formája, energikus eredés, ahogy víhni, víhen, weigern, vagy a víz hang is. Erre a magyar t, erre a ra ez is magyar, la indogermán el-al partikeltől, ezt is rakjuk. A víhar a germán Weher-től ered, így rakjuk a vítorlát is.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:25:09

@cvsvrs: . csak véletlen kapcsolat.
-------------

Véllosza rakanta magyarul. Nem, nem, ahogy már írtem a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:34:05

@Gery87: Szerintem ami fejleszti a logikai gondolkodást az nem hülyeség és nem haszontalan.
(Ettől még az oktatá
-------------------------
????????? Na nekem az új-ónemmagyar rakásem szar, attól, hogy halandzsa.

1. Rekkintem, a szer stumát dúrgerni.

2. Fejlövés? Ezt a hangot se rakem, bullshit, egy idióta frazeológia. Magyarosabb a tenkni hang, vagy dunkni, a te-ten stumától, indogermán, ahogy tengely, teng és sok egyéb hang.

3. Logikai gondolkodás? Dehát stak a libcsi gondol, gonduja van. Nem rakem, a gond a gheu stumától jenne, ahogy göndör, gömb, gonosz. A gondolkodás irracionális, nem logikai.

Ősmagyarul a racionális stumától, ar-ra-re stuma rakandás van, én azt teszem, ennyit erről.

4.Haszon sklavenaufstandi hang, örmény hason, ergo a hason utilitarizmus, dolga nem van a logosszal, a rációval, a rendvel, a rakandással.

Nem talan, vésza, vagy losza.

5. Oktat? Bullshit hang, indogermán uk, ucit unk, szokás, szoktat, de mára bullshit, egy olyan hang anat dúrgerni kellen, stak basztatja az ember agyát a bullshit libcsi hlandzsa.

2023.12.11. 14:39:10

@Gelmerrrrr:
hwiii. ez egy ősi hangutánzás. és ebből ered a magyar vihar, a szláv vihor. angolul whirl azt jelenti, hogy örvény. a whirlpool mosógép márkaneve is ebből ered. hwiii. így mos (wash/ waschen).

nyilvánvaló, hogy rokon az angolszász, a német, a latin és a szláv is. a török és a finn is.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:46:01

@ZorróAszter: szövegértéssel és alapvető logikai készséggel. 90 alatt valami probléma van, oda kell figyelni arra a tanulóra,
-----------------

Hát az úgy van, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv, de az új-ónemmagyar egy halandzsa, egy kreol bullshit, dulva szarással, rossz nyelvkakilásokkal, átírásokkal, fingrizmusokkal, bullshit hosszú hangokkal, idegen frazeológiákkal, materializmussal....ez egy kreol halandzsa nyelv.

Szöveg? Ilyen hang se van, nem rakem, nyelvkakilási halandzsa, nem magyar, idegen, a text-re és a Gewebe-re. Ha nem magyar nem is kell raknem, idegen, nem magyar logika.

Ért? A fasz ért! Ér hang nem van, ez egy sklavanaufstandi hang, kései flektált formája az er-ár stumának, ahogy látni van, stak sklavenaufstandi hangok. Én magyarul rakem.

Alap? Ilyen hang se van, az al a magyar nyelv rekkint a túl volna, a magyar nyelv logikája rekkint, Grund raku és stuma.
Ez is egy halandzsa.

Készség? Ezt a hangot se rakem, ennek az etimológiája bizonylosza, olyan bullshit hang. Magyarul fähig ernya volna, az er indogermán stumától, Fähigketi ernyeszu.

Figyel? Etimológia problémás, nehéz hang, inkább az őr, indogermán uer stumától őrjni.

Tan hang nem van, ez is egy szétkúrás, nyelvkakilási bullshit.

Na ennél a klingoni halandzsánál hogyan is rakna egy ona(Kind) ezt vagy azt. Ennyit erről, én megvagyem azzal, hogy ez az egész egy halandzsa, illegitim.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 14:47:59

@cvsvrs: egy ősi hangutánzás. é
gy mos (wash/
-----------

Ez nem hangmímelés.

A waschen hangnak dolga nem van a mos hangval, ilyan w-m váltás nem van, a magyarnál biztos nem, ettől én nem ismerem az ilyet. A mos hang indogermán meu stumától ered, ahogy a moha, modár, nem mocsár is, és egyéb hangok.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 15:09:38

@cvsvrs: wash-wash-wash. hangmímelés.
------------------

Ez a víz rokonja, ahogy a vérnek is. Az áz etimológiája bizonylosza, de talán a víz-től ered, a ví á-vá olvad, erre az áz hangra a k és ed kausatív-presenz, így volna ázk annyi ahogy wasch, ázkód.

De az áz etimológiája bizonylosza.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.11. 15:40:39

@ZorróAszter:

Én bojkottáltam az iskolai oktatást. Gyakorlatilag nem tanultam semmit. Majdnem ismételnem kellett a 6. osztályt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.11. 15:44:54

@Gery87:

Nem tudom, ennyire nem merültem el benne. De itt ez volt a kimondott cél: "matematikai képessége ellenőrzése valós élethelyzetben".

Wildhunt 2023.12.11. 16:08:56

@cvsvrs: te jobb vagy, mint Gelimretard!

Gelmerrrrr 2023.12.11. 16:16:12

@Wildhunt: Nehéz neked a magyar nyelv! Ez van! Stak a folytonos valóságtagadás!

Gelmerrrrr 2023.12.11. 16:20:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem tudom, ennyire nem merültem el benne. De itt ez volt a kimondott cél: "matematikai képessége ellenőrzése valós élethelyzetben".
---------------

Nem rakem, oly nagyon nem dohompeltem al innenja. De itt a volt ena regytaja remu: ernyeszu antaőrtésje valós életlagunak innen.

ZorróAszter 2023.12.11. 16:22:24

@cvsvrs:

Ezek mindigis érdekes hasonlóságok voltak.

Mit szól ahhoz, hogy a Fülöp Szigeteken van egy Balaton nevű tengerparti város. Ősmagyarok alapították? Vagy ősszlávok?

Ha valaki megkérdezi, mi az égés, akkor a flogisztonnal magyarázza?

:o)

Gelmerrrrr 2023.12.11. 16:22:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én bojkottáltam az iskolai oktatást. Gyakorlatilag nem tanultam
--------------

Én már az óvodát is. :D Hát nem onnan entered a libernyák dikatúra?

Oktat hangot dúrgerni, a tanul hangot is, hlandzsa.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 16:25:21

@ZorróAszter: Mit szól ahhoz, hogy a Fülöp Szigeteken van egy Balaton nevű tengerparti város. Ősmagyarok alapították?
-------------

Hogyan regya annak, hogy egy Balaton namájú őrdu....

A szól jevevényhang, nem hoz, ez itt nem örményia, hanem nak, vagyis nakregyni, nachrede. Nem név, hanem nama. Alap hang nem van,így rakant.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/08/06/lektion32-_a_bol_stumarol_nocheinmal_es_a_balaton_es_bolna_avagy_belendek

Gelmerrrrr 2023.12.11. 16:26:53

@ZorróAszter: Vagy ősszlávok?
------------

Szlávok? Hogy jennek azok ide? Sehogy:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/08/06/lektion32-_a_bol_stumarol_nocheinmal_es_a_balaton_es_bolna_avagy_belendek

ZorróAszter 2023.12.11. 16:45:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Én bojkottáltam az iskolai oktatást. Gyakorlatilag nem tanultam semmit. Majdnem ismételnem kellett a 6. osztályt."

Én azt nem mondanám, hogy soha semmit nem tanultam, de érettségiig igyekeztem abból megélni, ami az órákon általában oda nem figyelve rámragadt.

És nem zavart, hogy hármas-négyes tanuló voltam. Aki jobb volt, azt strébernek tartották.

Engem a választott szakmámnak megfelelő tárgyból akartak megbuktatni félévkor, de az utolsó pillanatban bemagoltam azt a sok hülyeséget, amit tankönyvekből jól-rosszul felkészült pacákok találtak ki, benne a tanárommal.

Aztán az első évben a munkahelyemen rájöttem, hogy jó volt a sejtésem és tényleg kevés köze volt a valóságnak ahhoz, amit ők írtak vagy tanítottak.

ZorróAszter 2023.12.11. 16:48:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Olvastad saját IQ-s sztorimat gyerekkoromból?"

Igen, rémlik hogy már írt IQ-tesztről, de erre konkrétan nem emlékszem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.11. 16:50:02

@ZorróAszter:

Annak idején, 1978-ban budapesti iskolám is részt vett az első magyarországi, kísérleti IQ-felmérésben. Hatodikos, iszonyúan rossz tanulóként első lettem iskolám diákjai között, legyőzve a nyolcadikosakat is. Addigi “sötét hülyegyerek” minősítésem “meg nem értett zseni” minősítéssé nemesedett, így bár ugyanúgy rosszul tanultam, mint előtte, jegyeim javulni kezdtek. Korábbi éves 2,7-es átlagom felment 3,6-ra. Szóval a nyertesek között voltam.

ZorróAszter 2023.12.11. 17:16:05

@Gery87:

"Szerintem ami fejleszti a logikai gondolkodást az nem hülyeség és nem haszontalan.
(Ettől még az oktatás egészében lehet rossz.)"

Ahogy ezt eddig az iskolákban csinálták, az inkább arra mutat, hogy igyekeznek megutáltatni az ismeretszerzést és a logikus gondolkodást főleg a pórnéppel.

"Az oktatás egyik célja hogy fegyelmet tanulj, szokd meg hogy megtanulj és elvégezz olyan feladatokat is amikhez nincs kedved és látszólag értelmetlenek.
Sajnos ez nem "életidegen":)
Pont ez fogja csinálni a többség az elkövetkező 40 évében a munka világában."

Nem úgy, mint ahogy ezt az iskolák belénevelik. Például egy munkahelyi feladat sosem igényel biflázást. Talán egy kivételt tudok: a taxisoknak be kellett bifláznia az utcaneveket és fejből kellett mondani útvonalakat.

"Nem véletlen hogy a "rossz tanulók, bukdácsolók" egy része nem tökhülye, ostoba csak erre a fegyelemre nem hajlandó, képtelen."

Sok rossztanuló gond nélkül megállja a helyét az életben, sok jó tanuló meg képtelen elvégezni a munkáját. Épp mert az ész nélküli biflázást nem igényli a munka világa.

"A "rendszer" pedig meg is büntetni ezért."

Speciel engem se büntetett meg soha.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 17:23:19

@ZorróAszter: a logikus gondolkodást főleg a pórnéppel.
---------------

Olyan, hogy logikus gondolkodás nem van, a gondolizé az libcsi, irracionális. A logosz a rakandás, a libcsi gondol fájandja.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 17:27:32

@ZorróAszter: életben, sok jó tanuló meg képtelen elvégezni a munkáját. Épp mert az ész nélküli biflázást nem igényli a munka világa.
---------------

1. ???????????? Élet? Hogy jen az élet és a munka össze? Sehogy. Na itt van a nagy marxista kommcsi, de nem rakja, hogy az sajna egy totál mátrix. Nem van. Libernyák bullshit az egész, sajna nem az élet. Stak annyira az élet az úgy, ahogy mondjuka disznónak élet a disznóól és a moslék. A disznóól és a moslék nem élet, stak mátrix.

2. Ernyalosza antona bírongani. Mert hangot dúrgerni, tan hang nem van, igény egy nyelvkakilási halandzsa, világja stak a kretény-lbcsinek van, ész hangot dúrgerni, nem rakem.

Ész? Maradáj hang. De halandzsán van írva.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 17:35:20

@ZorróAszter: tanultam, de érettségiig igyekeztem abból megélni, ami az órákon
-------------------

Tan hang nem van, ért hang se van, stak er és ár stuma van, így maturálás, fiygelem hang se van őrjni..

Hát a posztszovjet szar rajtad maradt, az látni van. Na én nullát. Olyan hang nem van, hogy tanul, így nem is tettem sohase. Ennyit erről, nem is beszélem az új-ónemmagyar halandzsát.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 17:38:08

@cvsvrs: azonos jelölés, hasonló jelentés. gyenge kapcsolat. c
-----------

Ezt nem rakem. Jel he? Egal! Arányelő, nakrekkenő rekkés, gyenga, kókadt rakanta...

A szél etimológiája bizonylosza. De egy biztos, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

ZorróAszter 2023.12.11. 17:50:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Így már emlékszem.

Nálunk mindenki igyekezett nem kitűnni, mert strébernek néztek volna.

Csak akkor volt gond, amikor infohiány volt. Például Analízis szigorlaton a közös írásbeli részen minden segédletet lehetett használni, és álmomban sem gondoltam volna, hogy az évfolyam kétharmada megbukik, egyharmada kettest írt, és az enyém volt egyedül hármas.

Ráadásul direkt nem oldottam meg még két feladatot, mert attól féltem, hogy ha túl jót írok, akkor az Öreg megfingat a szóbelin. De így is megfingatott emiatt.

ZorróAszter 2023.12.11. 18:13:46

@cvsvrs:

Ezt a módszert ismert formában a zsidók kezdték a Bibliában 2500 éve helységnevek és személynevek eredetére, de már akkor is voltak zsidó teológusok, akik arról írtak, hogy ez teljesen helytelen módszer. Példákat is mondtak már akkoriban is.

A tudományban éppen a hitet és a tekintélyelvűséget igyekeznek kizárni. Nem helyes, hogy maga éppen ezekre szoktatna vissza annyi embert amennyit csak tud.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 18:27:29

módszert ismert formában a zsidók kezdték a Bibliában 2500 éve helységnevek és személynevek eredetére, de
---------------
Magyarul: módrakut zsidók enteredtek lagunamál és namák eredetjére...

Olyan hang, hogy személy nem van.

De fasza volna, hogyha a fingrizmusra makognád az egészet. Nekem fingem nem van róla, én antoregytajem, cáfoltem. Ennyit erről.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 18:33:08

@ZorróAszter: A tudományban éppen a hitet és a tekintélyelvűséget i
------------
1. Az kúromány, nem tudomány, idegen, aljan ideológia.
2. A hit hangról írtem, egy bullshit tükörátrakásja a glaubennek, így dúrgerni kellene. Dehát a kúromány a totál Glaube, stak azt vágyák hallani, anat lieben sie, ettől glauben sie a fingrizmust.

3. Tekintély? bullshit hang. Tekint helyett inkább boljad. Elv hang nem van.

4. De most mondjunk itt autoritást. A kúromány az értelmetlenségiek, az idegenek bullshit definíciószarájaik. ennek ők az autorjaik, ergo Autorität van, az övék, stak annyi hogy bullshit az egész. A fingrizmus értelmetlenségizmus, ez a bullshit az ő koholmányjuk.

Éshát Glaube is van, hit(de ide a hit egy bullshit hang, a hű, hí-től, kei-től), attől, hogy ők ezt vágyják lieben-

Kuromány: idegen ideológia, saját művi szarásjuk, így Autorität, ahogy Glaube is.

Tapi2021 2023.12.11. 18:35:34

@cvsvrs: "nem azt állítom, hogy az angolszász "sail" és a magyar "szél" szükségképpen összefüggnek. mert ezt nem tudjuk. de azt sem, hogy nem függnek össze. éppenséggel hihetjük.

azonos jelölés, hasonló jelentés. gyenge kapcsolat. csakhogy ezt erősíti, hogy a magyar vitorla szóval összecsengő szláv vetrъ éppen szelet jelet."

Ez túl életszerű és racionális megközelítés. Ergo, nem lehet tudományos.
Lásd még a magyar nyelv összekényszerítését a finnugorral! Ha kell, ha nem.
Holott kb. annyi az egyezés, mint a kínaival.
Ez a tudományos.

Magyarán az éppen uralkodó HIT a tudományos, függetlenül a valóságtól.
Nyelvészetben, biológiában, mindenben.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 18:35:36

@ZorróAszter: em helyes, hogy maga éppen ezekre szoktatna vissza
--------------

Nem rakta, nem helyes, ezt így inkább dúrgerni.

De sajna ez a rakta. A fingrizmus bullshit. Habár ő is bullshitokat ír, de nem olyanokat ahogy a fingrizmus, és rakta, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

A kúromány bedingt, materialista, a nyelv nem, a fingrizmus igen, ergo erre kell szoktatni az embert, de erről írtem a blogemon.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 18:39:46

@Tapi2021: Ez túl életszerű és racionális megközelítés.
-------------------

Ez túl életrakású és racionális nakeredés, magyarul.

A szél etimológiája bizonylosza. De írtem, hogy az angol sail a Segel, ez így magyarul volna szegély is. :D

Gelmerrrrr 2023.12.11. 18:42:07

@Tapi2021: agyar nyelv összekényszerítését a finnugorral!
-------------

Inkább dúrong, a kényszer hangot nem rakem. De a magyar nyelv grammatikája indogermán és germán, hangkincsje 99 százalékosan indoermán , ettől a magyar 70 százalék, a germán, ettől ered a magyar nyelv, nem az új-ónemmagyar halandzsa.

Gery87 2023.12.11. 18:42:14

@ZorróAszter:

"Nem úgy, mint ahogy ezt az iskolák belénevelik. Például egy munkahelyi feladat sosem igényel biflázást. Talán egy kivételt tudok: a taxisoknak be kellett bifláznia az utcaneveket és fejből kellett mondani útvonalakat."

Nem ez a lényeg, hanem hogy szokd meg már fiatalon hogy "amit mondanak azt kell csinálni". Ha magolni kell akkor azt, ha egy értelmetlen munkahelyi feladatot akkor azt.
Ne kérdőjelezd meg.
És persze szokd meg hogy napi 8-10 órán át nem azt csinálod ami neked tetszene.

Tapi2021 2023.12.11. 18:44:16

@ZorróAszter: "A tudományban éppen a hitet és a tekintélyelvűséget igyekeznek kizárni. "

Hát akkor ez nagyon nem sikerült.

A nyelvészet, a biológia (hogy volt evolúció, amit SOHA SENKI NEM IGAZOLT!, sőt jól cáfolható), de még a történettudomány is FULLRA VAN hitekkel, ideológiákkal, világnézetekkel nyomva. Amik durván eltorzítják őket.

Ahogy én látom, valójában soha nem volt a tudomány ennyire átitatva hitekkel, világnézetekkel, mint ma.
Na jó, talán a kereszténység egy-két rosszabb szakaszában. De az ugyanolyan káros volt, mint a mai, hit alapú tudományművelés.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 18:47:11

@Tapi2021: ogy volt evolúció, amit SOHA SENKI NEM IGAZOLT!, sőt jól cáfolható),
---------------------------

Nem igazol magyarul, hanem rekkent. Nem cáfol, ez német hang, magyarul antoregyni.

Bajud az evolúcióval? Jah, de stak úgy ahogy a libcsi krakják, hogy keverik a progresszióval. Sajna ez van, ez velünk bírtaválta, nem úgy ahogy a Jehova, velünk a démonok is.

Tapi2021 2023.12.11. 18:48:38

@Gery87: Igen, az oktatási rendszer az egyik alapvető szocializációs rendszer és eszköz minden társadalomban.
A leginkább ez töri be az embereket, gyerekeket, hogy a kívánt alapanyag jöjjön ki belőle.

A feladata az, hogy biztosítsa az utánpótlást minden munkára. A mérnöktől a kukásig.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 18:55:02

@Tapi2021: oktatási rendszer az egyik alapvető szocializációs rendszer és eszköz minden társadalomban.
-------------------

Rendraku, raku, nem alap, az al a túl. Az eszköz hangot nem rakem, németizmus, a Mittelre, de a köz hangot dúrgerni, magyarul, ősmagyarul arma van.

Ez egy rakta példa, ez is, az új-ónemmagyar makogás korcsságjára. Az eszköz köz hangját az ember nem rakja, idegen, inkább az innento-t, de az eszköz egy németimzus a Mittelre, a Mitte-től(megye is talán), de magyarul inkább az ar-ra-re stumától arma volna, ahogy ara, arány, arta és ma-val arma, járom is.

Társadalom? Művi hang, libcsizmus.

Az alap hang is rakta példa a magyar,az új-ónemmagyar korcsságjára, és halandzsájá, az al a magyar nyelv rekkint túl, ahogy arra, avara, alra, a tengely rekkint: el-ol-al. Az alap egy nyelvkakilási hang, de magyarul Grund inkább raku vagy stuma volna, ez így jobban is rkaja az ember.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 18:55:55

@Tapi2021: alapanyag
--------------

What the fuck?

Gery87 2023.12.11. 18:57:23

@ZorróAszter:

"Sok rossztanuló gond nélkül megállja a helyét az életben, sok jó tanuló meg képtelen elvégezni a munkáját. Épp mert az ész nélküli biflázást nem igényli a munka világa."

Nem érted.
Az "életképtelen" is termeli a profitot valami szar helyen hugyér-szarér, ami ugye nekik tők jó, de megszokta hogy ez van.

Egyébként meg ne csináljunk úgy mintha ez általános lenne.
A "rossz tanulók" töredéke lesz vállalkozó vagy egyéb életművész.
Többségüknek szarabb helye lesz mint aki tanult.

Egyébként nem arra akartam utalni eddig sem hogy az "érettségizett, diplomás, jó tanulók" mind "droidok" lennének és tök rossz hogy megfelelnek bizonyos rendszerszentű elvárásoknak.

Épp ellenkezőleg, aki képes felfogni hogy "most ezt kell csinálni pár évig és kész" abból toleránsabb együttműködőbb polgár lehet, mint az aki "csakazértse" alapon minden szabályra fittyen hány. Na ezekből lesznek a munkahelyen is a megbízhatatlan, lógós trógerek.
Kis részükből lesz csak "rafkós" vállalkozó:)

(Az aranyközépút a legjobb. Se szervilis jobbágyokra se állandóan szabályszegő hülyékre nincs szükségünk. )

Persze lehet hogy a szabálykövető átlagjani egy mekiben végzi. De a másik fele meg egyetemre megy.
Velük kevesebb gondod lesz mint "beles Józsival a fifikás ksivállalkozóval"meg "Bélával aki a telefonját nyomkodja egész nap és baszik dolgozni.."

Gery87 2023.12.11. 18:59:17

@Tapi2021:

Nem vitatkozom alapjaiban ezzel.
A pillangót festő meg szabadban rohangáló waldorf hülyeségekben nem hiszek én se.
De a poroszos ágyútöltelék meg jobbágykeltetőkben sem.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 19:04:13

@Gery87:
Nem érted.
Az "életképtelen" is termeli a profitot
-----------

Nem rakod. Életernyalosza. Kép az hép, de nem nem rakem, hogy hép. Libcsi hang. Termel? Iyen hang se van.

Ne keverjük már az életet a disznóól melegjével és a moslékkal. Ez sajna nem a rejalitás, hanem művi, halandzsa, az élet a darwini feld, de nem a művi izénél, hanem a Naturnál.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 19:08:04

@Gery87: szabadban rohangáló waldorf hülyeségekben nem hiszek én se.
De a poroszos
----------------------

Erongáló, nem rohan, hanem eron, az er stumától.

Na úgy poroszosan vissza a naturnak. :D poroszosan erongáljanak a felden, az erdőnek innen. Nah! Vagyis primitíven.

Én leszarem az egészet, oktat hang nem van, az ok hangot dúrgerni, a tan is bjullshit ennyit erről. Majd poroszosan flowval walrdorfosan....

GyMasa 2023.12.11. 19:28:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Jaja, ilyenek vannak... Én is elmentem anno totál másnaposan Mensa tesztet írni.
40 perc alatt megoldottam hibátlanra.
Na, és, akkor mi van?

GyMasa 2023.12.11. 19:30:00

@ZorróAszter:
A "bifláztatással" szoktatnak ahhoz, hogy ne lázadj fel minden kis szar piszlicsáré feladat ellen hanem csak megcsináld...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.12.11. 20:11:20

1. Óriási hibának tartom, hogy a korszerű tudományos eredményeket nem ismered. Erről volt már párszor szó itt.
Nem igaz, hogy ezek szar rejtvények, amik semmit sem érnek. Ha így lenne, akkor nem mutatnák ki, hogy aki ezeken az "ócska Füles-rejtvényeken" jobban szerepel, annak magasabb lesz a fizetése, később hal meg, kevésbé kerül börtönbe stb. stb. De kimutatták. És több százmilliós minta van már és legalább egy évszázada kutatják. Ráadásul teljesen szembemegy a mai baloldali gondolatvilággal, azaz még azt sem lehet mondani, hogy manipulálja a háttérhatalom. Szerintem szembesülni kéne a valósággal, és utánaolvasni az IQ-teszteknek tudományos alapon. Jobban járnál. Ahogy Gallilei mondta: nézz már bele abba kibszott távcsőbe!

megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2023/01/31/alapos_osszefoglalo_az_iq-rol

2. Azonban abban igazad van, hogy ez nem az oktatás színvonalát méri. Mivel ez nagyon hasonló az IQ-teszthez, ez valójában IQ-teszt. És mint tudjuk a tudomnyos kutatásokból, hogy azt nem lehet fejleszteni (pontosabban nincs rá jelenleg ismert módszer), nagy részben genetikai alapú. Finnországnak legjobb az IQ-ja Európában, meg a kínaiaknak a világban. Összevetném szívesen az országok IQ adatát meg a PISA-pontszámát. Lehet hogy meglepődnénk. :-) Ha iagazm van, akkor a nagymértékű bevándorlás hatására (ami alacsony IQ-jú területekről történik), Magyarországon pedig a cigányság egyre nagyobb aránya miatt folyamatosan romlani kéne a teszteredményeknek. Bingo! Romlanak is.

ZorróAszter 2023.12.11. 20:56:41

@Tapi2021:

Az 1930-as évek falusi plébánosai néhány százalékának primitív tudományellenessége, akik azt hitték, minden jó lenne, ha továbbra is irástudatlan lenne minden paraszt és a paphoz fordulnának azzal is, hogy mi ez a piros folt a kezemen.

"Magyarán az éppen uralkodó HIT a tudományos, függetlenül a valóságtól.
Nyelvészetben, biológiában, mindenben."

Amikor az egyház döntötte el, hogy igaz és mi nem, akkor az emberek olyanokban hittek, amiben még maga sem. Például hogy az egerek a rothadó rongyokban teremnek, hogy vannak kutyafejű népek, vagy félméteres lábú emberek, akik esernyőnek használják a lábukat.

ZorróAszter 2023.12.11. 21:12:01

@Tapi2021:

"A nyelvészet, a biológia (hogy volt evolúció, amit SOHA SENKI NEM IGAZOLT!, sőt jól cáfolható)

Akkor Ön is állítja, hogy a Föld 6000 éves, és minden állatot Isten teremtett egyszerre, az embert meg pár nappal később.

:o)

"Ahogy én látom, valójában soha nem volt a tudomány ennyire átitatva hitekkel, világnézetekkel, mint ma."

A tudományba egyre inkább igyekszik belepofátlankodni a mocskos politika.

Lehet hogy végképp elönti és visszatérünk a tudományelőtti világba. A kutyafejű emberek hitéhez, meg hogy a madarak a fák termése és hasonlók.

A tudomány eredményeit nem észrevenni az tényleg politikai indíttatású vakság.

ZorróAszter 2023.12.11. 21:25:32

@Gery87:

""Sok rossztanuló gond nélkül megállja a helyét az életben, sok jó tanuló meg képtelen elvégezni a munkáját. Épp mert az ész nélküli biflázást nem igényli a munka világa."

"Egyébként meg ne csináljunk úgy mintha ez általános lenne.
A "rossz tanulók" töredéke lesz vállalkozó vagy egyéb életművész.
Többségüknek szarabb helye lesz mint aki tanult."

Egyrészt nem azt írtam, hogy MINDEN, hanem azt írtam hogy SOK.
Másrészt a tapasztalat valóban azt mutatja, hogy az iskolai rangsor nem korelál a karrier rangsorral. A tudósok között se. Einstein finoman fogalmazva nem volt kitűnő tanuló az egyetemen se. Más kiváló tudósok meg azok voltak.

"(Az aranyközépút a legjobb. Se szervilis jobbágyokra se állandóan szabályszegő hülyékre nincs szükségünk. )"

Szerintem rendszerszintű probléma van. Az iskolarendszer fő feladata a társadalmi mobilitás gátlása. Vagyis hogy az elit hülyécskébbre sikerült gyerekei is az elithez tartozzanak.

Egyenlő esélyek mellett ugyanis az 5%-nyi elitet a pórnép gyerekeinek legtehetségesebb 5% folyamatosan lecserélné. Pedig azzal jobban járnának még a hülyék is.

ZorróAszter 2023.12.11. 21:35:50

@GyMasa:

"A "bifláztatással" szoktatnak ahhoz, hogy ne lázadj fel minden kis szar piszlicsáré feladat ellen hanem csak megcsináld..."

Én a biflázást legnagyobbrészt elkerültem, mégse gondolom, hogy a szar unalmas munkákat nem kell elvégeznem.

Most az is igaz, hogy az én munkámban ilyen kevés van. De ha mégis lenne, akkor se zúgolódnék.

Annak nem néztem utána, hogy akik morgolódnak, azokat keveset bifláztatták-e, de azt hiszem nem.

Én egyszerűen tudom, hogy ha a szar, unalmas feladatot nem végzem el, azt a főnökömön kérnék számon, és így tovább a beláthatatlan magasságokban lakozó főnökökig.

Gery87 2023.12.11. 22:17:50

@ZorróAszter:

"Egyrészt nem azt írtam, hogy MINDEN, hanem azt írtam hogy SOK.
Másrészt a tapasztalat valóban azt mutatja, hogy az iskolai rangsor nem korelál a karrier rangsorral. A tudósok között se. Einstein finoman fogalmazva nem volt kitűnő tanuló az egyetemen se. Más kiváló tudósok meg azok voltak."

Igen, de Einstein ugye nem egyenlő, egy lapon említhető egy rafkós vállakozóval:)
másrészt meg ők inkább kivételek!
Ezt is látni kell.

A valóság az hogy az iskolai rendszert végigcsinálók, és minél tovább, feljebb végigcsinálók jobb esélyekkel indulnak neki az életnek és a munka világának.

Nem azért mert az oktatás annyira fasza lenne, hanem "ennek ellenére".
Tudják hogy bizonyos dolgokat meg kell tenni, be kell magolni, de ennek meg lesz a jutalma!
A lázadozó bukdácsoló "hülyegyerekek" többsége meg a soron végzi....

"Szerintem rendszerszintű probléma van. Az iskolarendszer fő feladata a társadalmi mobilitás gátlása. Vagyis hogy az elit hülyécskébbre sikerült gyerekei is az elithez tartozzanak."

Ez más kérdés.
Az elit gyerekei mindenféleképpen az elithez fognak tartozni!
Ehhez semmiféle tudás nem kell.
Csak vagyon és kapcsolatok, belterjes házasságok, az pótolja a tudást.

Ezért szarják le az oktatást, nem érinti őket.
A céget majd vezeti helyettük az a jobbágyivadék, vagy tehetséges polgár, aki ért hozzá.
Ehhez elég 1000-ből 1 ember, a többiek basszák meg, mennek a sorra.

"Egyenlő esélyek mellett ugyanis az 5%-nyi elitet a pórnép gyerekeinek legtehetségesebb 5% folyamatosan lecserélné. Pedig azzal jobban járnának még a hülyék is."

Az öröklés és a vagyon általi hatalom, meg a kapcsolatok, házasság miatt sem történne ez meg!

Ezért kell korlátozni a vagyon/jövedelem mértékét, az öröklés mértékét.
Nem irigységből.

És ezért kell demokratizálni és kollektivizálni, dolgozói tulajdonba adni a tőkés magántulajdon alatt álló termelőeszközöket, földeket, gyárakat....

Gery87 2023.12.11. 22:21:08

@ZorróAszter:

Az alsó 5% akkor fogja lecserélni a felső 5%-ot és önmagát is újra és újra lecserélni meritokratikusan, ha az elitnek nem lesz hozzá vagyona és tulajdona, öröksége hogy bebetonozza ellenük a hatalmát!
Ehhez nem elég az oktatást megreformálni, rendszert kell váltani!

Gelmerrrrr 2023.12.11. 22:24:05

@ZorróAszter: hogy a Föld 6000 éves, és minden állatot Isten teremtett egyszerre,
----------------

??????? Hát nem hinném. A kúromány az alter, Autorität a nyelv, Kirgen.

Nem föld, hanem feld, de ide az erda hangot mondjuk, az er-től, ered-től.
Olyan hang, hogy teremt nem van, erda nem van kreálva, nem ered az árdától, ahogy a démonok, az árnyak, erjeszják is.

Nem állat, hanem dühor, és az ember is egy dühor.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 22:26:36

@ZorróAszter: tudományelőtti világba. A kutyafejű emberek hitéhez, meg h
----------------

1. Nem világ, az stak a kretény-libcisnek van, magyarnak erda, árda, rakumány, bolja.
2. Nem hoz, ez itt nem Örményia, hanem nak-nek.

3. a tudomány alter, itt laguja, helyje nem van, nem oda megyünk vissza, hanem az ősmagyarnak, ősindogermánnak, ez itt a magyar posztmodern.

De stak vakerold tovább a paneljaidat, fingod nem van.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 22:28:59

@ZorróAszter: k belepofátlankodni a mocskos politika.
---------------

A kúromány nem neutális, már ideológia. De ez itt egal is, attól, hogy most kúrományos szar van, vagyis democsokrácia, parlament és egyebek. Így nem van mondanivalóem.

Nem rakem, az én perspektívemtól.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 22:32:21

@ZorróAszter: az egyház döntötte el, hogy igaz és mi nem, akkor az emberek
-------------------

1. Nem dönt, dent, dánt, de fát szoktunk denteni,így antorak. Nem igaz, hanem rakta.

2. Nem kell itt jenni a magyarlosza bullshitekkel. A magyarnak a kreténység az a kúromány,a fingrizmus, az alter. Vatikán és MTA egy és ugyanaz, vagy a kúromány és a kreténység ugyanaz.

Ez itt magyar feld!

Gelmerrrrr 2023.12.11. 22:36:10

@ZorróAszter: kutyafejű népek, vagy félméteres lábú emberek, akik esernyőnek használják a lábukat.
------------------
1. Olyan hang, hogy esernyő nem van, totál halandzsa. Az esni ereszni volna, az ernyőt itt nem rakem, ez is az er stumától, ernya, ernyeszt, erny-árny. Használ? Dúrgerni.

2. És? Talán vannak kutyafejű démonok. Ajaj, és most hogyan is hisznek az emberek? Baszott nagy bullshiteket a kúrománnyal. De ez egal, a kúromány kreténység, nem kell az aufklarungista duma. Totál bullshit, nem rakem. Hogyan is tenném, totál avitt itt a 21. századnak innen, a posztmodernnél.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 22:43:39

@Gery87: nem lesz hozzá vagyona és tulajdona, öröksége hogy bebetonozza ellenük a hatalmát!
Ehhez nem elég az oktatást megreformálni, rendszert kell váltani!
------------------

Inkább nem bír arra, nem hoz, nem Örményia. Olyan hang, hogy vagyon nem van, tulajdon tele stumától tolvajlás. Örökség hangot se rakem, az uer, ör stumától, inkább léham. Nem ellen, hanem anta, anta vagy alna. Hatalom bullshit hang.
Nem ehhez, nem ennek nem nakta. Ok hangot dúgerni, az oktatás halandzsa, rendszer laguján rendraku.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 22:54:03

@Gery87: rendszert végigcsinálók, és minél tovább, feljebb végigcsinálók jobb esélyekkel indulnak neki az életnek és a munka világának.
-----------------

Rendrakut antonak bírongók. Esély hang bullshit, nem rakem halandzsa, nyelvkakilás. Vagy enterednek nekje az életnek. Nem világ, hanem erda vagy....

Munka? Ezt a hangot dúrgerni. De dolga van a munkának és az életnek? Nem, nem van, a munka stak mátrix,nem rejalitás, halandzsa, nem az élet. Az egész anaról te makogsz itt az a disznóöl melegje, nem dubb.

Gelmerrrrr 2023.12.11. 22:57:56

@Gery87: dolgozói tulajdonba adni a tőkés magántulajdon alatt álló termelőeszközöket, földeket, gyárakat....
-----------
Funkionális analfabéta vagyem. Dolgoz hang bullshit, dúrgerni. Tulajdon tele stumától tolvaj. Nem ad, magyarosabb rejni. Magántulajdon nem van. Nem alatt, az alto, odaát, inkább into. Termel hang nem van, eszköz bulslhit arma, nem fölf, hanem feld. Tőke nem igen magyaros, inkább stuma vagy raku.

Hát igen, hát igen, ahogy rakem, jah, vagyis, hogy a fenti mondatod, halandzsád ne vanjon, így az egész mostani systemet a wc-n le, de ahogy látem a motivációnk nem egy.

ZorróAszter 2023.12.11. 23:51:00

@Gery87:

"Igen, de Einstein ugye nem egyenlő, egy lapon említhető egy rafkós vállakozóval:)"

Igen, de mondókám lényege a "nem korrelál" volt.

És azt se mondtam, hogy az oktatáshoz való hozzáférés az egyetlen módszer a mobilitás gátlására.

Bizonyos intelligenciával a pénzhiány és a kapcsolathiány is pótolható. Szóval egyáltalán nem véletlen, hogy az elit ennyiféle módon bástyázza körül magát.

"És ezért kell demokratizálni és kollektivizálni, dolgozói tulajdonba adni a tőkés magántulajdon alatt álló termelőeszközöket, földeket, gyárakat...."

Régebben is beszélgettünk erről. Ezzel különféle problémák vannak. Egyrészt a világ 2/3-a angolszász kézben van. 2/3-a amerikai, 1/3-a brit, vagyis a világ fele amerikai kézben van. A teljes vagyon 100-400 klán kezében, aminek az eloszlása hasonló. De magyarok nincsenek közöttük. Vagyis ez nem a mi hatáskörünk.

Nálunk a probléma hogy ezeknek a vállalatoknak a jövedelemtermelő képessége borzasztó nagy szórást mutat. Hogy lehet így igazságosan kollektivizálni és elosztani őket?

A munkaerő piacnak ebben a korban nagyon mobilnak kellene lennie. Hogy lehet mobil, ha a dolgozók be vannak betonozva az általuk tulajdonolt vállalatba?

Azonkívül mindig elfeledkezik a propaganda hatékonyságáról: például én olyanokat is hallottam őszintén a lakótelepi lakások ellen ágálni, akiknek a nagyszülei a cselédsoron, a szülei meg pincében laktak.

Márpedig a maga megoldása is sérti jó pár nagypénzű ember érdekét, akik tudnak propagandistákat fizetni, külföldön meg pláne, úgyhogy vagy bukásra lenne ítélve, vagy jönne megoldásként az ÁVÓ.

Gery87 2023.12.12. 10:36:12

@ZorróAszter:

"Bizonyos intelligenciával a pénzhiány és a kapcsolathiány is pótolható. Szóval egyáltalán nem véletlen, hogy az elit ennyiféle módon bástyázza körül magát."

Ez eleve keveseknek sikerül úgyhogy ettől nem kell tartaniuk.
És különben is legrosszabb esetben mi történik? Lesz egy újabb tőkés, a rendszer áll.

"De magyarok nincsenek közöttük. Vagyis ez nem a mi hatáskörünk."

Persze hogy nem, ezt lokálisan nem lehet megcsinálni!
Főleg egy ilyen kis országban.
Amit mondtam elméleti.

"Hogy lehet mobil, ha a dolgozók be vannak betonozva az általuk tulajdonolt vállalatba?"

A tulajdon nem személyhez kötődik, addig tart amíg ott dolgozol.
Ezért dolgozói és kollektív tulajdon és nem magán.

"Márpedig a maga megoldása is sérti jó pár nagypénzű ember érdekét, akik tudnak propagandistákat fizetni, külföldön meg pláne, úgyhogy vagy bukásra lenne ítélve, vagy jönne megoldásként az ÁVÓ."

Ilyen alapon soha ne legyen semmi, hisz "úgyse sikerül".
A feudalizmus se tartott örökké.
Nyilván amíg a tömegek nem látják be hogy esélyük sincs az elitbe bekerülni és ez a rendszer nem a többség érdekeit nézi, addig propagandával valóban lehet tenni ellene.

A korábbi rendszerek azért buktak meg mert már tudták hogy mi és hogyan lehetne jobb és e mellé társult egy komoly elégedetlenség is.

Jelenleg a többség még él annyira jól hogy minden kapitalizmus kritikát, alternatívát komcsizással meg gulágozással el lehet intézni.

"Szerencsére" a kapitalizmus, a telhetetlen mohó tőkés elit mindent megtesz azért hogy szétbassza a világot és nyomorba küldje az embereket, miközben pofátlanul arcodba tolják hogy mennyire pazarló és harácsoló életet élnek gátlástalanul...és bár szavak vannak a problémák (környezetszennyezés, felmelegedés stb) ellen, a profitérdek mindig győz....ezt már sokan látják, hogy nemcsak megoldásaik nincsenek, de akaratuk se hozzá.
Idővel hogy egyenesen ők a probléma, úgyhogy van remény:)

Gelmerrrrr 2023.12.12. 10:44:59

@Gery87: Lesz egy újabb tőkés, a rendszer áll.
---------------

Tőke bullshit hang, inkább stuma, de stak mondjuk kapitalnak, ezt ezzel az idegen hangval kell mondani, a tőke nem igen magyaros, mással stak zavaró.
Rendraku, nem rendszer.

Jah, vagy nem, lásd Prigozsin, és egy rakás mást.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 10:50:57

@Gery87: A tulajdon nem személyhez kötődik, addig tart amíg ott dolgozol.
---------------------

Na ezt nem rakem. A tulajdon a tolvajlás az Allemende tolvajlásja, így rakódott a tulajdon.
A személy hangot nem rakem, bullshit halandzsa. Nem igen rakem, hogyan is akarsz így beszélni. Persona? Jah. jah, az libcsizmus, de te is libcsi vagy. De mondjuk példának az Allmendét, ana nem tulajdon volt, hanem sippés barma, ott a népjé, a sippéjé volt, nem a melótól, hanem attól, hogy az bírja az ethnikot, nem liberti, sippés, suebada, nem szabad. De ezen felül van a sippeento, sippefő, sipperakó, és ena rakó, rex.

Nem hoz, ez itt nem Örményia, hanem nak vagy ra-re, és kunt, de inkább raktább hang volja, hogy rejeg. Nem addig tart, hanem ahová rekkend.

De nem, sajna a te látásod az libcsimus, már újra egy liberti, libernyák társadalom.

ZorróAszter 2023.12.12. 14:00:31

@Gery87:

A rendszerek nem azért buknak meg, mert elrontja a dolgot az elit, hanem mert a fejlődés feltartóztathatatlan.

Én nem azért propagálom az oktatás gyökeres megjavítását, kiterjesztését, elérhetőségét, mert a hülye elitet szeretném lecserélni, bár az se lenne haszontalan, hanem mert az mindenkinek jobb lenne, elsősorban a népnek.

"A tulajdon nem személyhez kötődik, addig tart amíg ott dolgozol.
Ezért dolgozói és kollektív tulajdon és nem magán."

Miért hagynék ott gazdag céget, ahol mondjuk betanított munkásként többet keresek, mint egy szegénynél mérnökként?

""Szerencsére" a kapitalizmus, a telhetetlen mohó tőkés elit mindent megtesz azért hogy szétbassza a világot és nyomorba küldje az embereket ..."

Nekünk nem érdekünk, hogy a kapitalizmus füstölgő romokat maga után hagyva szűnjön meg.

Gery87 2023.12.12. 20:49:52

@ZorróAszter:

"A rendszerek nem azért buknak meg, mert elrontja a dolgot az elit, hanem mert a fejlődés feltartóztathatatlan."

Így van és erre nem tudnak reagálni már a korábbi módon így vagy alkalmazkodnak vagy elbuknak.
A nemesség pl a reformkorban sikeresen átmentette hatalmát a tőkés világba.

Gery87 2023.12.12. 20:51:42

@ZorróAszter:

"Miért hagynék ott gazdag céget, ahol mondjuk betanított munkásként többet keresek, mint egy szegénynél mérnökként?"

Nem kell otthagyni!
Az hogy elmész e saját döntés, az hogy kirúgnak e, kollektív többségi demokratikus döntés.

Gery87 2023.12.12. 20:52:20

@ZorróAszter:

"Nekünk nem érdekünk, hogy a kapitalizmus füstölgő romokat maga után hagyva szűnjön meg."

Természetesen nem de lehet nem lesz más út.
Sajnos.

ZorróAszter 2023.12.12. 21:18:38

@Gery87:

"A nemesség pl a reformkorban sikeresen átmentette hatalmát a tőkés világba."

Szerintem nagytöbbségükben nem, ezért beszéltek dzsentri Magyarországról.

"Nem kell otthagyni!
Az hogy elmész e saját döntés, az hogy kirúgnak e, kollektív többségi demokratikus döntés."

A mai korban ennél sokkal rugalmasabb munkaerőpiac kell. Egy vállalat nem tud megfizetni egy nagyon jó mérnököt egy sikeres meg jobban, akkor minél hamarabb jelenjen meg a sikeresnél. Országos szinten hatalmas pénz múlik ezen.

Aki ezt nem tudja biztosítani, az nemzetközi szinten nagy hátrányba kerül. Most is, mivel a magyar munkavállaló nem mobil.

"Természetesen nem de lehet nem lesz más út.
Sajnos."

Remélem, hogy azért lesz.

Gery87 2023.12.12. 21:55:03

@ZorróAszter:

"Szerintem nagytöbbségükben nem, ezért beszéltek dzsentri Magyarországról."

De az arisztokraták tőkések lettek, a korábbi kis- és köznemesség meg amúgy se volt előtte hatalmi pozícióban.

"A mai korban ennél sokkal rugalmasabb munkaerőpiac kell."

A kapitalizmusban!
Ami a profit mindenáron való termeléséről és állandó növeléséről szól.
Ne azt vedd alapul hogy amit a tőke akar a termelésben ma, a munkások kárára is akár, az lenne egy kollektív tulajdonban is!

"Aki ezt nem tudja biztosítani, az nemzetközi szinten nagy hátrányba kerül. "

Nyilván nem működik ez úgy hogy a többség továbbra is tőkés alapokon áll!

"Remélem, hogy azért lesz."

ha a tőkés eliten múlik nem lesz...

GyMasa 2023.12.12. 22:22:13

@ZorróAszter:
"Én a biflázást legnagyobbrészt elkerültem, mégse gondolom, hogy a szar unalmas munkákat nem kell elvégeznem."
Akkor te szerencsés vagy!

"Most az is igaz, hogy az én munkámban ilyen kevés van. De ha mégis lenne, akkor se zúgolódnék."
mondom, hogy szerencsés!

"Annak nem néztem utána, hogy akik morgolódnak, azokat keveset bifláztatták-e, de azt hiszem nem.

Én egyszerűen tudom, hogy ha a szar, unalmas feladatot nem végzem el, azt a főnökömön kérnék számon, és így tovább a beláthatatlan magasságokban lakozó főnökökig."
Az oktatás az egy "elég jó" módszer, ami a népeeség legnagyobb részét lefedi.
Nem célja az egyének célzott fejlesztése, hanem egy "átlagos" tanuló fejlesztésére van beállítva.
Vannak jobb és rosszabb képességű diákok, akiknek ez a módszer nem megfelelő. Általában, ha nincs külön odafigyelés (a rosszaknál a felzárkóztatás, a jobbaknál a különóra/szakkör) akkor a rosszabbak kihullanak a rendszerből, a jobbak meg valahogy elvannak.

ZorróAszter 2023.12.12. 22:57:06

@Gery87:

"De az arisztokraták tőkések lettek, a korábbi kis- és köznemesség meg amúgy se volt előtte hatalmi pozícióban."

Nagyon kevesen. Megfognám vele, ha példát kérnék. Az Andrássyak panamáztak, de az inkább csak alkalmi bár sorozatos telekspekuláció volt állami bennfentes információkkal.

"A kapitalizmusban!
Ami a profit mindenáron való termeléséről és állandó növeléséről szól.
Ne azt vedd alapul hogy amit a tőke akar a termelésben ma, a munkások kárára is akár, az lenne egy kollektív tulajdonban is!"

Szerintem itt sokan - maga is - keveri az általános gazdasági törvényszerűségeket és a kapitalizmus törvényszerűségeit. Vagyis a kapitalizmus olyan intézményeit, törvényszerűségeit szüntetné meg, ami általános gazdasági képtelenség és ne csak a kapitalizmusban.

A profit értéktöbblet. Értéktöbblet nélkül nincs fejlődés, mert az a fejlődés gazdasági alapja.

"Nyilván nem működik ez úgy hogy a többség továbbra is tőkés alapokon áll!"

Jó de vegye észre, maga csupa olyan megoldást javasol amit majd valahol valaki majd megvalósít, ha megvalósít egyáltalán.

És hogy a Rákosi rendszer, aztán a Kádár rendszer pont ezzel küzdött: a Nyugat és elsősorban Amerika korlátlan propagandaeszközeivel és korlátlanul finanszírozható beavatkozási lehetőségekkel. Szabad Európa Bizottság, Szabad Európa Rádió, Amerika Hangja, emigráns szervezkedéssel, a rendszer fenyegetése a Kopjás Mozgalommal, felkeléssel, kémekkel, stb. stb.

ZorróAszter 2023.12.12. 23:10:02

@GyMasa:

Nagyon rossz hatásfokkal. Én ezt két területen láttam.

Korrepetáltam gyerekeket a rokonágban, barátok gyerekei. Mind megtáltosodtak. Pedig csak két dolgot tettem. Elmagyaráztam, hogy a matek, fizika az használható, van értelme. És elmondtam hogy mi. És igyekeztem érdekes feladatokat adni. Igaz-e amit Herodotosz ír, hogy a Kheopsz piramis kétmillió kőtömbből áll. Fel lehetett-e rakni húsz év alatt: mennyit kellett feltenni egy nap. Földi szabadesésnek megfelelő gyorsulással, hogy az utasok földi gravitációnak érezzék mennyi idő alatt lehet fénysebességre gyorsítani egy űrhajót?

2. Részt vettem sok fizetős tanfolyamon. A hatásfokuk legalább tízszeres a normál felsőoktatáshoz képest. Pár napos tanfolyam megfelel egy félévnek.

Gery87 2023.12.13. 01:50:53

@ZorróAszter:

"A profit értéktöbblet. Értéktöbblet nélkül nincs fejlődés, mert az a fejlődés gazdasági alapja."

Nem az értéktöbbletről van szó! Az kell nyilván.
Hanem annak mértékéről és módjáról, egy kollektív munkás igazgatta, demokratikus vállalat nem zsákmányolná ki a munkásait hisz azok nem érdekeltek benne.
Soha nem hoznának olyan válallati döntést ami nekik nem érdekük!

Ellenben ma tőke simán megteszi. Hisz nem értük van, ők csak "eszközök".
A tőkés nem érzi a súlyát az elrendelt túlórának, a kirúgott ezreknek, a csökkentett fizetéseknek.....a munkás ha beleszólhat ebbe akkor viszont igen!
És nem a maga ellensége.
A tőkés csak a profitot nézi, ellenben a munkás a saját szabadidőt, a munkakörülményeket, a fizikai és szellemi terhelését is!

Gery87 2023.12.13. 01:52:25

@ZorróAszter:

"Jó de vegye észre, maga csupa olyan megoldást javasol amit majd valahol valaki majd megvalósít, ha megvalósít egyáltalán."

Miért mit tehetnék?
150 éve a munkások is olyan dolgokat mondtak és küzdöttek amikről nem tudták ki hol és hogyan fogja megvalósítani és nem volt biztos az sem!

GyMasa 2023.12.13. 18:42:11

@ZorróAszter:
"Nagyon rossz hatásfokkal. Én ezt két területen láttam."
Sajnálatosan, ez egy ilyen.
Nekem most van egy 10+ éves rálátásom a német oktatásra is.
Szerintem sokkal szarabb, mint a magyar.
A fiaim pl. a százalékszámítást fél évig tanulták. (És, mégsem tudnak a németek megoldani egy ilyen feladatot...)

"Korrepetáltam gyerekeket a rokonágban, barátok gyerekei. Mind megtáltosodtak. Pedig csak két dolgot tettem. Elmagyaráztam, hogy a matek, fizika az használható, van értelme. És elmondtam hogy mi. És igyekeztem érdekes feladatokat adni. Igaz-e amit Herodotosz ír, hogy a Kheopsz piramis kétmillió kőtömbből áll. Fel lehetett-e rakni húsz év alatt: mennyit kellett feltenni egy nap. Földi szabadesésnek megfelelő gyorsulással, hogy az utasok földi gravitációnak érezzék mennyi idő alatt lehet fénysebességre gyorsítani egy űrhajót?"
EZ igen dícséretes, fogadd őszinte gratulációmat!

"2. Részt vettem sok fizetős tanfolyamon. A hatásfokuk legalább tízszeres a normál felsőoktatáshoz képest. Pár napos tanfolyam megfelel egy félévnek. "
Na, ez kellene a hivatásos tanároknak is, mondjuk nem saját költségen, hanem államin, de ugye ez erősen ellene megy annak, amit én egy gyakorlő pedagógustól hallottam, miszerint felháborító, hogy a g*ci orbán mindenféle számonkéréselket akar bevezetni!
Ezen felül saját költségen tanulni egy szép dolog!
Nekem az a véleményem, hogyha már a tanárok is jobb minőségű oktatást akarnak, akkor miért is baj, hogy orbán tenni is akar azért, hogy ez meg is valósuljon?
A legfontosabbnak annak kellene lennie, hogy eltakarodjanak a tanári szakmából, akik teljes mértékben alkalmatlanok a pályára!
A legjobb megoldás pedig az lenne, ha már be sem jutnának a tanári karra, hogy ne foglalják az erőforrásokat azok elől, akik értenek hozzá...

Gelmerrrrr 2023.12.13. 19:03:51

@GyMasa: öldi szabadesésnek megfelelő gyorsulással, hogy az utasok földi gravitációnak érezzék mennyi idő alatt lehet fénysebességre gyorsítani
------------------
Nehéz mondat, attól, is, hogy nem föld, hanem feld, de ide erdát mondunk. Eresz nem esni volna. a megfeleő hang bullshit, nakrekkenő inkább vagy rakta. A gyors laguján árva. Az utas laguján erjeszár. Érez hang nem van. Az idő alatt oké, habár németizmus volna, és az al a túl, de oké: idő, indogermán i partikel, ei, ie latin verb is ettől, erre itt és ide is, majd az al a túl, erre a to, így odát. Nem félny, hanem bolja.

vektortér 2023.12.23. 16:26:38

"az egy vonással meghúzható vonalak száma számít, az elsőn 1, a másodikon 2, a harmadikon 3, azaz a növekedés 1, tehát a negyedik figura 4 vonalas, ennek csak a D felel meg, azaz ugyanaz az eredmény"
A 'C' is megfelel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.25. 09:58:00

@GyMasa: sokkal nagyobb probléma, hogy emberileg és mentálisan alkalmatlan emberek tanítanak, de nemcsak Zorbán óta, hanem legalább 60-70 éve.
A bifláztatás alatt nem tudom pontosan mit értünk, ha esetleg a memoriterekről van szó, pulmonológus nagybátyám mintegy 170 verset tudott fejből, előszeretettel mondott is verseket (egy dr. Szedő Miklós-típusú fazont kell elképzelni) ő is lázadt természetesen ifjonc korában ez ellen és a professzora két igen egyszerű érvet mondott: így megtanulod majd, hogy melyik gyógyszer pontosan mihez való, nem követsz el orvosí műhibát (NB, a sógornője így halt meg kovid alatt, a kedves orvosok olyan gyógyszert adtak a 80 éves stroke gyanús nőnek amit csak épp 70 feletti stroke gyanús nőknek nem szabadott volna adni) másrészt ha megérted a verset ("mire gondolt a költő") akkor könnyebb lesz a memoriter is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.25. 10:03:04

@Deak Tamas:

Ráadásul az össze modern memóriafejlesztő csodamódszer is mind erre épít.

Mert ez működik. Az emberi agy ilyen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.25. 10:28:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ion Pacepa is hasonlót ír, anno bejelentette, hogy kémikus akar lenni. erre közölte a nagyapja (aki nem volt más amúgy mint Nicolae Iorga): akkor mostantól mindennap egy oldalt megtanulsz a telefonkönyvől. Kicsit kapálózott a gyerek, de aztán csak könnyebben tanulta a kémiai képleteket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.25. 10:34:27

@Deak Tamas:

www.youtube.com/watch?v=LuyEryHeB6U - protestáns memoriter a Biblia könyveinek megjegyzésére amerikaiaknak. Vicces, de jó.

Sajnos nálunk nem működik, nekünk több könyvből áll a Biblia.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása