magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Botrányhős a szalonban

Pogátsa megbotránkoztat. Már megint.

Egyik kedves szokása: elmegy a ballib szalon eseményeire és ott "fideszes" ízű mondatokat hangoztat. Szerintem az ilyenek után titokban hosszasan hahotázik, látszik az egész arcikifejezésén mennyire élvezi.

Szóval a ballib szalon egyik kedves szokása szavakon lovagolni. Itt éppen a "maffiaállam" szó van terítéken.

Pogátsa kezdi azzal, hogy az Orbán-rendszer kapitalizmus. Már ez súlyosan sérti a ballib keménymag érzéseit, hiszen a hivatalos tanítás szerint Magyarországon "feudál-oligarchizmus" izé van, nem kapitalizmus. Kapitalizmus csak 1990-2010 között volt a Ballib Katekézis szerint, azóta Zorbán leépítette.

Itt még a Pogátsa mellett ülő ballib főszaktekintély Mihályi is támogatja őt, sőt elmondja, szerinte is marhaság az "oligarcha" szó a magyar viszonyokra, mert Magyarországon sose voltak és most sincsenek oligarchák. Ez egyébként tény, magam is sokszor elmondtam ezt, szóval le a kalap Mihályi előtt, hogy ezt a ballib tabut merte kétségbe vonni.

De Pogátsa nem áll le. Jön azzal, hogy valójában marhaság szabadpiaci fejlődésről beszélni, mert ilyen soha, sehol nem volt, a fejlett nyugati államokban is mindig kemény állami segítséggel épült ki a kapitalizmus. Ez megint igaz persze, de ismét sérti a ballib hitelveket. Itt már Mihályi kissé komoran néz.

De még nincs vége. Pogátsa oda is eljut, hogy az egyik élő ballib szent, Magyar Bálint meghatározását is hülyeségnek nevezi, az említett "maffiaállam" kifejezést. Pogátsa elmondja, a világon mindenhol - a szovjet típusú "államkapitalizmust" leszámítva - gazdasági érdekcsoportok ejtik foglyul az államot, csak a foglyul ejtés mértéke eltérő, lásd Skandináviában a mérték csekély, az USA-ban nagyobb, Magyarországon még nagyobb, de van, ahol a magyar szintnél is nagyobb.

Konkrétan szerintem ez nem igaz egyébként, ez nem tűnik jó értelmezési keretnek. Mihályi is itt értelmesen ellenérvel: gyakorlatilag arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nincs oligarcha, akkor politikai hatalomra hatni képes gazdasági érdekcsoport sincs, hiszen a kettő ugyanaz.

De most a konkrét állítás igazsága nem érdekes. A válogatott ballib közönség itt egyet is értene Pogátsával, hiszen ez a keret alkalmasabb az orbánozásra. Nem is ez kelt botrányt. Hanem eleve az a tézis, hogy Zorbán rendszere és a jó nyugati rend között nincs valós minőségi eltérés, ez csupán mennyiségi kérdés.

Érezhető is a mély morajlás.

Egyébként érdemes megnézni az egészet, alig 75 perc. Vannak benne más, általam nem említett elemek is.

206 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9018274381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.12.12. 08:38:01

ezek definíciós viták.
mi a kapitalizmus? mi a feudalizmus? mi az oligopólium, és mi az oligarchia?

2023.12.12. 09:04:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
mit jelentenek ezek? melyek az általánosan elfogadott félmondatos definíciók?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.12. 09:24:46

@cvsvrs:

Kpitalizmus - ahol a politikai és gazdasági rendszer profitelvű tulajdonosoké.

Feudalizmus - földalapú politikai rendszer, ahol a földtulajdon azonos a politikai hatalommal.

Oligopólium - kereskedelmi rendszer, ahol kevés szereplő uralja a piacot.

Oligarchia - politikai rendszer, ahol a vagyonosok birtokolják a hatalmat.

2023.12.12. 09:27:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ezek szerint az ókorban is kapitalizmus volt (hiszen létezett a profitelvű szabad piac), feudalizmus is volt (hiszen volt egy terület alapú jogrend), oligopólumok is voltak (az ókori városállamokat is kereskedők uralták), oligarchák is (ezek gyakorolták a hatalmat).

2023.12.12. 09:48:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a kapitalizmus a tőkepiac. az ókorban is létezett árupiac, de nem volt pénzpiac, nem nagyon voltak pénzpiaci termékek.

illetve létezett valamennyi, mert az ókorban is létezett olyan, hogy az adószedők adósságleveleket állítottak ki. és ezek után azzal mint egy értékpapírral kereskedtek. ami aláásta az uralkodó hatalmát. hiszen az adószedő és adózó is abban voltak érdekeltek, hogy az effektív adófizetés helyett egy adóslevelet állítsanak ki. ezért üldözték el a zsidókat egyiptomból.

a középkori királyok is zálogba adták a birtokaik egy részét. ezért cserébe aranyat kaptak. ez a záloglevél mint egy értékpapír átörökíthető volt. valaki lekötötte a házát. és cserébe aranyat kapott kölcsönbe egy polgártársától. de ezek nem valódi váltóügyletek. magát az adósságlevelet nem adják-veszik. nincs értékpapírpiac. hanem feudális módon meg van terhelve az ingatlan egy széljegyezettel.

ezek ókori és középkorban is vannak pénzügyletek. de a gazdaság egészére nem ez a jellemző.

Gery87 2023.12.12. 10:06:36

"gazdasági érdekcsoportok ejtik foglyul az államot, csak a foglyul ejtés mértéke eltérő, "....gyakorlatilag arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nincs oligarcha, akkor politikai hatalomra hatni képes gazdasági érdekcsoport sincs, hiszen a kettő ugyanaz"

Nem ugyanaz. Ahogy a bűnözés meglétének sem feltétele az hogy legyen maffia.
A német cégek pl az Audi képes hatni a magyar államra Győr által, vagy egy akármelyik tőkés lobbizni egy pártnál, politikusnál! Ettől még nem kell hogy legyenek oligarchák.

De erről én is sokat beszéltem.
A tőke megfojtja a valódi demokráciát, lásd még svédeknél sem volt NATO népszavazás, nem engedték, túl fontos tőke érdek volt (svéd hadiipar).

Kapitalizmusban mindig az a legerősebb erő, akinek a legtöbb pénze van, mert a valódi hatalom a vagyon, a tőke..
Ezért amíg ekkora vagyoni különbségek vannak és az alap erő a magántulajdon mértéke, sose lesz igazi népszuverenitás, mivel ugye a nép többsége nem vagyonos.

"Zorbán rendszere és a jó nyugati rend között nincs valós minőségi eltérés, ez csupán mennyiségi kérdés."

Persze mert Orbán és a NER lovagok ugyanúgy neoliberális újgazdag tőkés gecik:) Pont mint nyugati kollégáik.

Gery87 2023.12.12. 10:13:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Oligarchia - politikai rendszer, ahol a vagyonosok birtokolják a hatalmat."

Ilyen alapon tehát (te is azt mondod) tényleg az van amit Pogátsa is mond:
-ahol kapitalizmus van ott gazdasági érdekcsoportok ejtik foglyul az államot, csak a foglyul ejtés mértéke eltérő.

"Konkrétan szerintem ez nem igaz egyébként"

Persze hogy nem, mert akkor a NER is az lenne, bele kéne venned:)

"Az oligarchia egy olyan rendszer (gyakran politikai), ahol a hatalom egy viszonylag kicsi csoport kezében összpontosul, akik a saját érdekükben kormányoznak, illetve döntő befolyást gyakorolnak a hatalomra és a döntéshozatalra. Többféle formája van: politikai, vagyoni, katonai, vallási stb. Az eredeti szóhasználatban kevesek zsarnoki uralmát jelenti.

Napjaink politikájában is használják a kifejezést, hogy Orbán Viktor oligarchikus rendszert épített ki barátai és családtagjai köréből.
A Financial Times 2017-es cikke Putyin oligarchiáihoz hasonlította az Orbánt körülvevő magyar elitet. Megemlítette Orbán barátjának, Mészáros Lőrincnek a gyors meggazdagodását is, az állami közbeszerzések elnyerésének köszönhetően"

2023.12.12. 10:27:43

a feudalizmus a terület (a föld) alapú közjog. az ókori birodalmakkal szemben a közösségnek is van egy sajátos (feudális) jogállása.

az ókori rómában a provinciáknak nem volt különálló sajátos jogrendje. csak magának a birodalomnak. és abban egy egységes birodalmi jogrend uralkodott. a római jog. ez az imperialzmus. krisztus kora előtti jogfelfogás. aminek a kereszténység ennek vet véget. a feudalizmusban a földnek sajátos jogállása van, amit oklevelekben rögzítenek. és ez a közjog nemzedékről nemzedékre öröklődik. és ebből egy partikuláris és provinciális uradalmi jogrend jön létre. tipikusan ilyen magyarország.

orbán éppen nem feudális királyi jellegű, hanem abszolutista. csak nem császári jellegű imperalista, nem azt mondja, hogy a magyar jogrend terjedjen ki kárpátaljára, az legyen egy dominium, a magyar impériumhoz csatlakozik. és ez esetben nagyon jó lesz a kárpátaljai ukránnak, ruszinnak, magyarnak, cigánynak, zsidónak,. ekkor lenne orbán imperalista. nincs ilyen orbán kódex, amilyen volt code napoleon.

2023.12.12. 10:28:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Kpitalizmus - ahol a politikai és gazdasági rendszer profitelvű tulajdonosoké.

a 16. század előtt nem volt ilyen?

2023.12.12. 10:51:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az erste sparkasse bécsben 1819-ben jön létre.

debreceni első takarékpénztár 1846-as alapítású. néhány helyipolgár kibéreli a városháza egyik különtermét. és két főkönyvelővel létrehoznak egy pénzintézetet. kibocsátanak 600 részvényt, amit 156 polgári család vásárol meg. ez a liberális kapitalizmus. bárki szabadon alapíthat bankot.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 10:55:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ezek tisztázott fogalmak.
-----------

Stak a magyar nem rakand fogalmakkal, olyan hang nem van, nyelvkakilás, idegen ideológia, halandzsa. A tiszta helyett bolo vagy harjana, ettől boljadott vagy harjanyta.

Vagy stak kirakott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.12. 10:59:20

@Gery87:

Nem foglyul ejtik, hanem ők az állam. Ezért téved Pogácsa.

Pogácsa kb. azt feltételezi, amit te: van valamiféle nem kapitalista polgári állam, amit aztán a gonosz tőkések elrontanak. Miközben ez abszurdum: eleve nincs eltérés kapitalista állam és polgári állam között.

Pogácsa nem veszi észre, hogy a skandináv állam egyszerűáen egy színtiszta kapitalista állam, mely szerencsés geopolitikai helyzetbe került. Azaz ez nem modell.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 11:00:25

@cvsvrs: s gazdasági rendszer profitelvű tulajdonosoké.

a 16. század előtt nem volt ilyen?
----------------

1. Gazdaság? Örjedés, a gazdaság libcsi hang hang. Elv hang nem van, nem rendszer, hanem rendraku.

2. Hát így nem volt, úgy nem, de kapcsizmus laguján mondjuk inkább a libcsi műhangval társadalom. A tulajdonos is valahogy itt flektált, ahogy árja tulajati, a tele stumától, attól, hogy itt tolvajolták az Allmendét. Ezek a libcsik itt oldottak fel sok feldet is, hogy kreditet vegyenek fel, olyan feldeket, anak nem voltak a libernyák ökomóija részjei.

De ezt így mondjuk műhangval inkább: társadalom, ha már kell ide egy gúnynama, úgy ez a nem vanó libcsi hang.

A kapcsizmus máshogy ha mondjuk a libernyák, ahogy mondjuk Szemlosza Pityu kapitalt szar oda, hogy nem reja azonnal a lonát a róbtától. Ez is libcsizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.12. 11:00:41

@Gery87:

A NER lokális polgári állam. Melyben a hatalom a politika és nem a gazdaság kezében van, s a hatalom igyekszik kialakítani a maga gazdasági hátterét. Ez a kelet-ázsiai kapitalista modell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.12. 11:02:05

@Gery87:

Putyin rendszerének egyik alapja éppen az, hogy MEGSZÜNTETTE az oligarchikus rendszert.

Mo-on pedig sose volt oligarchgikus rendszer, s emost, se korábban.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 11:04:02

@cvsvrs: (a föld) alapú közjog. az ókori birodalmakkal szemben a közösségnek is
---------------

Passz! Nem rakem. Nem föld, feld, alap hang nem van, az al a túl. A jog az iga magyarul, rakta van. Nem szemben, hanem annak anta.

Közösség? Libcsi műhang, nem rakem. Köz izé? Fingem nem van.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 11:06:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: endszerének egyik alapja éppen az, hogy MEGSZÜNTETTE az oligarchikus rendszert.
-----------------

Rendrakujának rakuja...alap hang nem van.

???????? What the fuck? Kik a a baszott oligarchák? Hát a moszkoviták. Ott oligarchia maradta. Putyin rendrakuján egyik rakuja éppen az oligarchia, a moszkovita, libernyák elit, a pógár.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 11:09:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A NER lokális polgári állam.
-------------------

Pógár az, a libernyák. He? Nem rakem, hogy he? A pógár szinonímája a libernyák.
Állam? Nyelvkakilási halandzsa, magyarul stak úgy mondem, hogy: libernyákia.

Hát ilyen libcsi ez a fideszlibsi.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 11:12:31

Bálint meghatározását is hülyeségnek nevezi, az említett "maffiaállam" kifejezést
--------------

1. Ezt a bullshit határoz hangot nem rakem, dúrgerni. Nem nevez, hanem namat, anamány.
Fejez hangot nem rakem, hol a fel? De inkább antofejt.

Az állam a libernyákia.

2. Maffia? He? Na jó, nem úgy, de rakem a koncepciót, ahogy a magyar nyelv beszél, az ősmagyar a germagyar. Én azt hittem hogy így ez az ősmagyar majd, ahogy írtem róla, de az rejku volt.

2023.12.12. 11:16:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a középkorban is vannak feudális jelzálogügyletek, arany alapú váltók, de ez még nem értékpapírpiac. mert ezek feudális ingatlannyilvántartáshoz kötődő széjegyzetek.

Deső Péter lekötötte Erdélyi Miklós házának házi eszközeit 8 forint értékben.
ez egy szokásos feudális pénzügylet 16. század közepén debrecenben. ezt bejegyzi a nótárius. hitelesíti a jegyző.

a kapitalizmus az lenne, hogy kiállítanak egy értékpapírt, ami 8 forintot ér a piacon. és megmaradt az arany és még van egy értékpapír, ami 8 forintot ér. az a semmiből jött létre. aminek eredetileg ott van az aranyfedezete. és utána valaki azt mondja, hogy azt a 8 forintos váltóért ad 7 aranyat. mert a váltót egy másik városban már lehet, hogy nem váltják be. az aranyat mégis csak. és ez a pénzpiaci ügyeskedés a kapitalizmus.

ez az, ami nem jellemző az ókori imperializmusra, se a feudális középkorra. és az újkorra nagyon is jellemző.

2023.12.12. 11:22:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a nyugati típusú oligopóliumokat szüntette meg. az, hogy a gazprom az államok felett álló globális oligopólium legyen mint mondjuk a british petrol, vagy a (royal dutch) shell. ezek ugye nemcsak brit és holland gyarmatokon kereskednek, hanem a földkerekségen. globális oligopóliumok.

és a gazprom is ilyen akart lenni. ami nem a birodalmi oroszországot szolgálja, hanem magánérdekeket. és ezeket a nyugati típusú oligopol vállalalatokat számolta fel putyin és alakította át keleti típusúvá, oligarchikussá.

2023.12.12. 11:45:28

és a szocializmus az, hogy az áfor a dolgozó népé. csak ugye már a kádár rendszerben hahota magazinban is megírták, hogy az áfor rövidítése: "átkozottul füstölgó olaját rádsózza". 80-as évekbeli hahota magazinban írták. mert hogy az áfor kutak monopolisztikus helyzeben nem működtek igazán jól.

és a reformszocializmus az lett volna, hogy legyen shell magyarország egy félállami vegyesvállalat. a másik fele a shell részvényeseké. legyen félkapitalista. és a mol legyen is feállami. az egyik fel az államé, másik fele a dolgozó népé. a mol dolgozói kapjanak üzletrészeket. szocializmus, csak részben kapitalista módszerekkel épül ki. ez a "jelen fejlődési szakasza". ebben korlátozottak az oligopóliumok és nincsenek oligarchák.

2023.12.12. 11:57:57

az ázsianizmus az állam majdnem teljes egészében uralja a gazdaságot. egy tollvonással elvehetnek akárkitől akármit. az uralkodó állampárt vezetői. a kreml urai. ami magyarországon a karmelita. ez az ázsianizmus. a gazdaság állam totális kontrollja alatt működik az egyesült arab emirátusokban. ez az oligarchia.

az amerikanizmus az, hogy az állam szinte egyáltalában nem uralja a gazdaságot. hanem ha egy cég visszaél az oligopol helyzetével, akkor azt a fogyasztói társadalom azt megbünteti úgy, hogy ezt szóvá teszi a szabad sajtó. persze a szabad sajtó is oligopol. mert az is szabad piac. és a szabad tőkepiaccal párosulva oligopol. akiket a pénzpiacon kiválasztanak.

és a reformszocializmus az volt, hogy az állam félig vonuljon ki. az még szocializmus. kádár jános kikacsint a népnek, hogy ez majd részben a fejlett tőkés országok jólétét is elhozza úgy, hogy megmaradnak vívmányok. ez a szocialista kibontakozás útja.

na most ez nem volt akkora hülyeség. csak ugye mihályi és pogátsa is azt mondják, hogy a szocializmus reformálhatlan. mihályi szerint amerikanizmus kell. pogátsa zoltán szerint skandináv típusú társadalom, a tőkejövedelmeket újra osztva. csakhogy ez utóbbi akkor működik ha egy állam eleve fejlett és nettó tőkeexportőr. magyarország brute forece tőkeimportőr. a tőkejövedelmek kifelé mennek.

ZorróAszter 2023.12.12. 13:25:02

A kapitalizmus az, amikor a termelőerők elérik azt a fejlettséget, hogy további fejlődés általában már nem érhető el az egyéneknek, hanem tőkekoncentráció szükséges.

A korai kapitalizmusban ez a kereskedelemben és a bankoknál jelent meg. Az ipari forradalom alatt az iparban is. Az a klasszikus kapitalizmus.

A tőkekoncentráció segít mérsékelni az egyes tőkések kockázatát is. Ha egy vállalkozás bedől, még nem veszíti el mindenét.

@cvsvrs:
"ezek szerint az ókorban is kapitalizmus volt (hiszen létezett a profitelvű szabad piac), feudalizmus is volt (hiszen volt egy terület alapú jogrend), oligopólumok is voltak (az ókori városállamokat is kereskedők uralták), oligarchák is (ezek gyakorolták a hatalmat)."

Mindig volt minden, a lényeg a mértéke, a volumene.

Olaszországban kiástak egy római malomsort. Tizenvalahány malom sorban egy domboldalon, amit egy elterelt folyó hajtott. Ez egy kapitalista nagyüzem.
De a Római Birodalomban ennek ellenére a megtermelt érték túlnyomó többsége még mezőgazdasági termék volt. Ezért nem kapitalizmus.

2023.12.12. 13:39:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a ner a keletázsiai államkapitalista modell. de ez nem a polgári modell.

a polgárosodás liberális nacionalista változatában a városknak saját törvényhatóságuk van. ezt hirdetik meg a 1848-as áprilisi törvényekben. ez a kossuthizmus. van egy közös országgyűlés. amiben minden város képviselve van. van egy közös jogalkotás. a jogalkalmazás azonban polgári. az városok kezébe kerül.

szeged nem egy törvényhatósággal felruházott város. és abban a polgárság választ egy bírót és az úgy alkalmazza a jogot, ahogyan azt a szeged városának polgárai akarják. az orbáni modellben ilyesmi nincsen.

ahogyan kínában se kap önálló törvényhatóságot sanghaj és sencsen. a tajvan törvényhatósági jogköre sértené az "egy kína elvét". ez az ortodox nacionalizmus. totalitárius egységállam. akadémikusan ez a fasizmus. lehet ezt finomítani, hogy nemzeti bolsevizmus. mindenesetre ez nem egy polgári minta.

ZorróAszter 2023.12.12. 13:42:01

"Szóval a ballib szalon egyik kedves szokása szavakon lovagolni. Itt éppen a "maffiaállam" szó van terítéken."

Miért, fidesznyik oldalon nem ez van?

Orbán mond valamit, aztán a papagálykórus viszhangozza hónapokig.

Most a dollárbaloldal, régebben migráncs, extraprofit, és a többi.

ZorróAszter 2023.12.12. 13:48:01

@cvsvrs:

"átkozottul füstölgó olaját rádsózza".

Maga gyakran keveri a szezont a fazonnal.

Itt például behozza az árú minőségét a tulajdonviszonyok kérdésébe.

2023.12.12. 14:02:54

@ZorróAszter:
a kapitalizmus a tőkepiac. ha az a malom úgy épült, hogy értékpapírokat bocsátottak ki és annak volt piaca, akkor az a malom kapitalista módon épült. ha nem, akkor nem. és az ókorban nem ez volt a jellemző.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.12. 14:06:13

@ZorróAszter:

Egy dolog a kampányszöveg, más a szavak kötelező ismételgetése.

2023.12.12. 14:16:24

@ZorróAszter:
a szovjet típusú rendszer központi tervutasításokon alapul. és abban a termelő üzemek teljesítik a népgazdasági terveket. és lényegében monopolhelyzetben vannak. és nincs közvetlen dolgozói érdekeltség. és ez nem eredményez megfelelő minőséget. ahogyan mondják: a szocialista gazdálkodás nem elég hatékony.

kádár jános:
"Nekünk a kérdések megoldásában több, elég nehéz akadállyal kell szembenéznünk. Az egyik: kialault egy bizonyos fajta "egyenlősdi", ami nem járható út. Ez vállalati viszonylatban azt jelenti, hogy vannak Magyarországon jól működő vállalatok is, de azoknak a többlet hozamát elszedtük hosszú időn át és a rosszul működőknek adtuk. Ez az út nem folytatható. És a személyi "egyenlősdi" sem járható út. Feltétlenül azt az utat kell járni, hogy ki-ki teljesítménye és munkája szerint részesüljön a javakból. Ezt meg kell csinálnunk. Na most ez azt is jelenti természetesen, hogy a beruházásra rendelkezésre álló tőkét és az élő munkát is oda kell átcsoportosítanunk ahol progresszív és hatékony gazdálkodás folyik."

ez a reform.

2023.12.12. 14:53:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a polgár egy közjogi kategória. választó joggal rendelkező városlakó. a polgári házaknak van szavazati joga. egy polgári család a cselédeivel egy szavazat. az utcák népe választja a városi köztisztviselőket. a szenátust elsősorban. úgy, hogy a szavazatszámlálók tízháznagyok. ez a középkori feudális polgári tradíció. a közvagyon felett az "electra jurata communitas" magyarul a "választott hites közönség" őrködik. nem kapitalizmus, hanem a kommunitás. csak ez persze nem kommunizmus. hanem a kettő között.

a neoiberalizmus, hogy nem kell választott hites közönség, kommunitás, hiszen a piac úgy is szabályozza önmagát. ezért nem kellenek ezek a feudális korlátok. ez az amerianizmus.

az ázsianizmus meg az, hogy se a városok, se a vidék semmiféle közjogi önállóságot ne kapjon, nem kell se polgári, se nemesi tradíció. a magyar tradícióban a megyei nemességnek is van választójoguk.

a te "balkáni" világképedből ez hiányzik. bár szerintem a balkánon is van valamiféle önállósága a városoknak, még az oszmán birodalomban is. hiszen debrecennek is van. erdélyi fejedelem részeként és a török porta vazallusaként.

ZorróAszter 2023.12.12. 14:57:02

@cvsvrs:

"a kapitalizmus a tőkepiac. ha az a malom úgy épült, hogy értékpapírokat bocsátottak ki és annak volt piaca, akkor az a malom kapitalista módon épült. ha nem, akkor nem. és az ókorban nem ez volt a jellemző."

Mondom hogy keveri a dolgokat. A kapitalizmus lényege, hogy többen adják össze a pénzüket és nem annak a kora vagy formája. Nem kell hozzá tőzsde, értékpapír, stb.

A korai kapitalizmusban nem is volt.

ZorróAszter 2023.12.12. 14:58:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Egy dolog a kampányszöveg, más a szavak kötelező ismételgetése."

Most sincs kampány, dollárbaloldal ismételgetése mégis van.

Extraprofitkor se volt.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 14:58:39

@cvsvrs: a polgár egy közjogi kategória. választó joggal rendelkező városlakó. a polgári házaknak van szavazati joga.
----------------

1. Polgár: magyarul pógár, a libernyák.

2. A további nem rakem, fingem nem van erről a bullshit közibuzológiáról, a jog az iga, a magyarnak rakta van. Nem rendelkez, inkább bír, rengyni verb van. Nem város, hanem őrdu, a lak itt libcsizmus. A szó-szav jevevényhang, zátemi, de stak libcsi diktatórikus, aohgy a hang is rekkja: szavaz, bullshit z-vel.

Na egal, magyarul pógár, az a libernyák.

ZorróAszter 2023.12.12. 15:00:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Minden kapitalizmus egyben polgári is. A kettő ugyanaz."

Nem kötelezően. Széchenyi is arisztokratakapitalizmust akart, ami akár meg is valósulhatott volna. Angliában is csak részben valósult meg.

2023.12.12. 15:05:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
például a hajdúvárosokban a vásárbíró engedélye nélkül semmit sem lehet árusítani így rendelkeznek a lakók.

A polgári hajdúk statútumai: Anno 1643. die 13. Januárii
[...]
21. articulus. Az piaci kufárságrúl, akármi légyen is az.
[...]
Ezen articulusoknak beírásában voltának jelen ez megnevezendő tisztességes személyek úgy mint ugyanaz városnak elei. Nagy András, polgári vitézeknek főkapitánya. Fekete János, ugyan azon vitézeknek hadnagya. András Deák, Mihály János, Tott György, Kis István, Tatár István, Vida András, Pap Pál, Pócsi Pál, Feir János, Fegyvernek János, Nagy Benedek, Bába Bálint, Hódos Gergely, Nagy Márton, Derekas Mátyás esküdt személyek, Matusa Gergely város gazdája, Kis Boldizsár, Nagy Mátyás, Szövetes Mihály esküdt személy, Ákos István, Pallai István Deák, Tar Tamás, Péter Diák, P.S.S. civitatis.

ez 1643-as polgári közgyűlés hét hajdúvárosból.

ZorróAszter 2023.12.12. 15:07:21

@cvsvrs:

A tervutasításos rendszer létjogosultsága az, hogy minden menjen iparfejlesztésre, és lehetőleg ne okozzon ez olyan nyomort, mint például Angliában vagy Franciaországban.

Ha egyféle bádogbögrét gyártanak, akkor mindenkinek lehet olcsón bádogbögréje. Ha olcsó a bádogbögre, akkor lehet tányérja is.

Azt, hogy ez átmeneti állapot, és miután már mindenek van bádogbögréje és tányérja, utána lehet finomítani a választékot, és lehet porcelánbögre is, azt csak a hülyéknek kellett elmagyarázni akkor is.

A Rákosi érában is voltak Magyarországnál szegényebb országok. És a Rákosi rendszer nyomora is enyhébb volt sokkal, mint ami Angliában volt a hasonló fejlődési fázisban.

2023.12.12. 15:14:51

@ZorróAszter:
a reform az volt, hogy ez ne így legyen. hanem maradjon meg az állami kenyérgyár, de mellette lehessenek maszek pékségek. azt az állam engedje meg.

emlékszem arra, amikor a szocialista szupermarket parkolójában megjelent a maszek kenyeres. egy francia pékség. és mindenki hordta a bagettet. és a kenyérgyár nem tudta eladni a kenyeret. a veszteséget azonban nem fizette ki az állam ezért a száraz kenyeret is értékesítették, hogy hátha valaki megveszi a háztáji birtokon a disznóknak moslékba. és kiírták: száraz kenyék kapható. és valaki egy vinnyetát ragasztott elé. "csak" száraz kenyék kapható.

és ezek után kevesebb kenyeret rendelt az állami szupermarket, az állami kenyérgyár kevesebbet sütött. ez azonban államilag prferált volt. mert a teljesítménye szerint a maszek kenyeres magasabb bevételhez jutott.

2023.12.12. 15:23:13

@ZorróAszter:
a reform az lett volna, hogy maradjon meg az olcsó tömegtermék. az állami kenyérgyárban sütött kenyér. legyenek maszek pékségek. pizzériák, cukrászdák.

pl. az egyik debreceni cukrászda honlapjáról. az üzlet története.

"1980-ban pedig megjelent egy felhívás a helyi újságban, miszerint megkezdik a debreceni Kálvin Tér kiépítését. Az udvarházba többek között cukrászdát is terveztek, így feleségemmel elhatároztuk, hogy megvesszük az egyik üzletet és megnyitjuk saját cukrászatunkat."

ez a reform. hogy az állam épít egy üzletközpontot. úgy, hogy a maszekok bérelhetnek üzleteket.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 15:28:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: polgárt és az állampolgárt.
---------------
A pógárt, a libcsit a libernyákos libcsivel? He? Az állam hangot se rakem, az is libcsizmus, de egal, én országatagadó vagyem, nekem rejkju van.

Én bizám nem vagyem libernyálos libcsi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.12. 15:30:39

@ZorróAszter:

Jól hangzik alapvetően, valós az alapja. Elmúlik, s abbamarad.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 15:31:26

@ZorróAszter: arisztokratakapitalizmust
-----------------

?????????? Na mondem én hogy az úgymond arisztokrácia egy libernyák banda volt. Egy sippés nem rejk pénznek, se szaranynak, attól, hogy az ilyen untermenschlich.

Ezek nem arisztokraták, stak Sklavek.

2023.12.12. 15:37:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a polgár a választójoggal rendelkező városlakó.

csak kezdetben nincs mindenkinek szavazati joga. mert a polgári háznak van szavazati joga és csak akkor ha adót fizet. a középkori debrecen évi 300 aranyat köteles fizetni a királyi udvarnak. ezt össze kell gyűjteni. és van cca. 1,000 jobbágyporta. lényegben amelyi ház ad egy aranyat annak szavazati joga van. mert megfizeti a "taksát" (taxa ugye a középkori latinban az adó, így fordítják le, hogy taksa, mintha az valamiféle klubba való tagsági díj lenne).

ha valakinek nincs saját háza, mert mondjuk egy mester mellett inasként dolgozik, vagy egy gazdagabb polgári családnál cseléd, akkor nem szavaz. polgárjoggal nem rendelkező városlakó.

és 1848-ban hirdetik meg, hogy mindenki kapjon polgárjogot.

2023.12.12. 15:50:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a polgár továbbra is a választójoggal rendelkező városlakó. a város az mezővárost is jelent. a község és a falu hagyományosan a mezővároshoz kapcsolódik. a mai fogalmakkal ez a járás.

ZorróAszter 2023.12.12. 15:52:01

@cvsvrs:

"a reform az volt, hogy ez ne így legyen. hanem maradjon meg az állami kenyérgyár, de mellette lehessenek maszek pékségek. azt az állam engedje meg."

Sosem hitte azt senki, hogy a tervutasításos rendszer a kommunizmus. Csak arról volt vita, hogy mikor és hogyan kell átalakítani.

A háború alatt minden harcoló fél lényegében tervutasításos rendszert vezetett be.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 15:52:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mindenki szavazópolgár.
--------------

A faszt! A szavaz egy bullshit hang, s szó-szav egy jevevényhang, zátemi, de ez a szavaz egy libernyák diktatórikus hang, ahogy a szó is. Az magyarul pógár, de stak libernyák.

A libcsi libcsisked(szavabuzológia), ahogy ő egy libcsi, egy pógár.

Én nem vagyem. Ennyit erről.

ZorróAszter 2023.12.12. 15:53:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Jól hangzik alapvetően, valós az alapja. Elmúlik, s abbamarad."

Jön a következő.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 15:57:02

@cvsvrs: lényegben amelyi ház ad egy aranyat annak szavazati joga van. mert megfizeti a "taksát
----------------

1. Lényeg hang nem van. Ház laguján veszta, szarany, szavaz egy jevevényhang, a jog au iga, a Joch. és rakta van, nem ad, hanem rejni.

2. Nem rakem. A szavaz egy libernyák hang, libcsi diktatúrikus, dehát az akinek szaranyja van az nem magyar, hanem egy liberti, magyar nem bírt szaranyt, stak a libcsi, az egy liberális volt, szaranyt bírni.

Ez a totál Sklavenaufstand, hogy a libertik makognak.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 15:59:13

@ZorróAszter: háború alatt minden harcoló fél lényegében tervutasításos rendszert vezetett be.
-----------------------

Magyarul: ena öreszu into az összes hartelő antanda remurekkéses rendrakut rekkentett ina.

Tapi2021 2023.12.12. 16:03:49

@Gery87: "A Financial Times 2017-es cikke Putyin oligarchiáihoz hasonlította az Orbánt körülvevő magyar elitet. Megemlítette Orbán barátjának, Mészáros Lőrincnek a gyors meggazdagodását is, az állami közbeszerzések elnyerésének köszönhetően""

Mert az FT is egy politikai nyomásgyakorló gócpont. Tehát simán hazudnak, ha azt kell.

Mert, hogy a magyar nagytőkéseknek, akiket állami segédlettel tőkésítenek fel, - mint ahogy az ilyenek többségét a világon -, SEMMILYEN politikai, vagy erőszakszervezeti hatalmuk (rendőrség fölött, hadsereg fölött, magánhadsereg fölött) NINCSEN!

Ergo, nem oligarchák, csak kedvezményezettek. Állami csöcsön élők.
Ami NEM oligarchia!!!

Oligarchák, magánseregekkel, valódi kiskirályi hatalommal, Oroszországban valóban voltak. Főleg Putyin előtt. De magyar sosem.

Egy magyar tőkés gondolta egyszer azt, hogy ő fújja a passzát szelet. Tudjuk, mi lett belőle!

Szóval Magyarországon sem oligarchák, sem oligopólium, sem maffia nincs.
Állammal üzletelők, nyerészkedők, kitartottak, élősködők vannak.

2023.12.12. 16:06:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
tehát ha valaki a magyar tradíciót követve polgári konzervatív, akkor elvban azt kellne mondania, hogy magyarországon van 348 település városi jogkörrel felruházva. ezekbe osszák be a nagyközségeket és a falvakat. és ez 348 törvényhatóság, autonóm, jogalkalmazó.

tehát a város maga nem alkothat törvényt, a törvényeket azonban maga értelmezi és alkalmazza és rendeleteket alkothat, helyi adót vetheti ki. 348 autonóm törvényhatóság. vagy ha ez túl sok, akkor 174 járás kapjon törvényhatósági jogkört. vagy 19 vármegye azokban a megyei jogú városok.

Tapi2021 2023.12.12. 16:09:21

@cvsvrs: "Kpitalizmus - ahol a politikai és gazdasági rendszer profitelvű tulajdonosoké.

a 16. század előtt nem volt ilyen?"

Szerintem volt, csak még nem így hívták.

Amikor a pénzváltó pl. csak a pénzváltás hasznából, meg a kölcsönzés (kamat) hasznából élt (pénzt szülő pénz, ahogy Karcsi mondta volt), és abból csinált újabb és újabb befektetéseket, az semmiben nem volt másabb, mint amit ma csinálnak késői utódaik a pénzzel, tőkével.

Tapi2021 2023.12.12. 16:17:00

@cvsvrs: Nem csak az értékpapír piac, a váltó/adósságkereskedelem és/vagy a tőzsde miatt kapitalizmus a kapitalizmus!

Ezek csak újabb pénzszivattyúk a kapitalizmuson belül.
Amiket valakik kitaláltak pénzszivattyúzásra, vagyonok viszonylag egyszerű átcsoportosítására (magukhoz).

Gelmerrrrr 2023.12.12. 16:17:34

@Tapi2021: Oligarchák, magánseregekkel, valódi kiskirályi hatalommal, Oroszországban valóban voltak. Főleg Putyin előtt. De magyar
-------------------
??????????? Te kevered a szezont a fazonnal.

1. Magán hadu(nakta ez is) nem van, termius technikus SS, vagy talán garázdár, az ősi ethosz részje, a magyarnak is, ez nem oligarcha.

2. Király hangot nem rakem, rakó van, a hatalomis egy libcsi hang, duadva vagy regerda van. Az ország hangot nem rakem, országtagadó vagyem, rejku van.

3. Kevered a szezont a fazonnal, az SS, a garázdár a szokás részje, nem oligarchák, az oligarchák a Mészáros és a dubbje, ahogy Schmitt, Stányi.

Nem, nem Putyinnál vannak oligarchák, ezek a moszkovíták. Kevered a hangokat, ahogy egy libcsi.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 16:20:05

@cvsvrs: alkothat törvényt, a törvényeket azonban maga értelmezi és alkalmazza és rendeleteket alkothat, helyi adót ve
-----------------
Tarvány szántott feld, rakvány van, de azt nem alkoholizáljuk. A rakvány már rakva van, így rakta, rakott, így rakni már máshogy nem kell.Ért hang nem van, magyarul verstehen rakni.
Alkoholmáz hang nem van, rárak van, rakvány rárak. rendelet se, rengyó, ez a Befehl, racionális.

Adó?

Tapi2021 2023.12.12. 16:20:48

@cvsvrs: " és ezeket a nyugati típusú oligopol vállalalatokat számolta fel putyin és alakította át keleti típusúvá, oligarchikussá."

Oroszország tele volt, és fel volt osztva OROSZ kiskirályok, oligarchák között! Akik magánhadseregekkel, maffiával, komoly bűnszervezettel uralkodtak a területeik felett. Putyin ezt számolta fel, ha talán nem is teljesen.

Tapi2021 2023.12.12. 16:30:01

@cvsvrs: A munkáját jobban végző, a piacot - minket vevőket - jobban ismerő és kiszolgáló pékség nyert. Ez a verseny lényege. És ebben mi vásárlók döntünk! Teljesen demokratikusan.

Tapi2021 2023.12.12. 16:33:52

@cvsvrs: Mi akadályozta meg az állami kenyérgyárat, hogy francia bagettet és egyéb FINOM "újdonságokat" süssön és adjon el???

2023.12.12. 16:36:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
pl. az egyesült arab emirátusok jogrendje bizonyos értelemben polgári.

az hét emirség, lényegében hét szabad város. dubaj, abudhabi és öt másik. a monarchiának van cca. 1 millió városlakó a magyar tradíció szerint "concivis" polgára, akik válaszójoggal rendelkeznek. és cca. 10 millió lakója. ők a polgárjoggal nem rendelkező lakónépesség, a telepesek, hospesek.

az emireknek abszolút hatalmuk van a saját emírségükben. de ezek között lehet választani. abszolút monarchia, ugyanakkor a közhatalom osztott, polgári a jogrend és kapitalizmus van. mert az emitárátusoknak van saját tőkepiaca.

debrecennek nincs polgári jogrendje, hiszen debrecen, nem szabad város nincs saját törvényhatósága, nincs saját tőkepiaca. a jelenkori debrecenben nincs kapitalizmus. feudalizmus sincs. hiszen debrecennek semmiféle feudális jogállása nincs.

Gelimtrtrddddd 2023.12.12. 16:42:14

@Tapi2021:
OROSZ kiskirályok, oligarchák között! Akik magánhadseregekkel, maffiával, komoly bűnszervezettel uralkodtak a területeik felett. Putyin ezt számolta fel,
-----------------------
1. Te egy olyan nagy libernyák vagy, hogy kevered a szezont a faszemmal. De az új-ónemmagyarod nem rakem.

2. Király hangot nem rakem, annak már annyi, ősmagyar rakó van, az más ahogy libcsi kirbiszbasz libcsizmus.
Nem között, hanem innento.
Magánhadsereg? Nakta vagy vagy a germán hadu vagy a germán sere, Schar. De nem magán, nem rakem, terminus technikussal SS, vagy talán garázdár, és ez ősi. Ez itt nem kapcsizmus, attól, hogy mi Szkítiának innen vagyunk.
Komoly hangot nem rakem, halandzsa, magyarul er stumától, erny, ernyesz, ernyszet, ernyeszta ta múldiővel, vagyi ernyst, attól, hogy a muskelok ernyesznek.
Bűnszerv...? Nem rakem, a bűn hangot nem, a szerv egy bulslhit nyelvkakilási hang, de a ser stumát dúrgerni.
Uralkod? Inkább víd vagy víh, vív.
Számol fel? He? Aufzahlung? Ja, aufrechnung, de a rak-rek-rekk hangokal számokat nem mondunk.

Nehéz is ez a pisa-teszt így.

2.magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/08/02/lektion29-_a_germagyarokrol_a_hunnokrol_a_got_empirerol_es_a_fingarokrol_roviden_es_dumeren

A Hunnok ma volnának a Wagneresek és Prigozsin Balamir, ahék az ősi raktát, szokásraktát őrtik, védik, az SS-t, hisz a libernyák diktátor Ármányrejku, Ermanarich, az SS-t romanizálni akartaja, vagyis az ősit a libcsire cserélni. Az ősi indogermán a rejku és az SS, stak a rományoknál van és volt az, hogy az Allmendét lopták, tulajokká váltak, ez a rományoknál már a Krisztus előtti 4. századtól, a Gótoknál 300-től, és később újra, Ájrópánál 1500-tól újra, ahogy a Germagyaroknál is. A Gót Empire az ősi indogermán és a libernyák ütközésétől bomlott fel, hisz a primitívek, az ősiek nem véltek váltani, ezek voltak az SS-ek, a garázdák, hisz a libernyákok tolvajolták, tulajolták az Allmendét, és a libernyák diktátor Ármányrejku az ősi SS-t is szüntetni akartaja, vagyis az ősi, a mai, a libcsi antandája.

3. Az oligarchák a moszkovista libernyákok, akik a rejkut szétbasszák, szétlopják, attól, hogy libcsik, a putyinista libcsik. A rejku stkakúgy van rekkenteni, ha az összes garázdár a saját juntáját bírja tovább.

Így igen kevered a szezont a fazonnal, attól, hogy a juntabírás stak most ranakeredett volna.

Gelimtrtrddddd 2023.12.12. 16:47:00

@Tapi2021: a piacot - minket vevőket - jobban ismerő és kiszolgáló pékség nyert. Ez a verseny lényege. És ebben mi vásárlók döntünk!
---------------------

1. Nem rakem a nyelvedet. Maroketa van, ahol marokunk, és nyerünk. A nyer hang az indogermán knei stumától ered, germán forma, neir, kneir-től, rokonja a kenyér jevevényhang. A nyerni az nyúzni, nyútni, vagyis a fájandáról, mondjuk egy Ukránról az Ak-47-est, és ezt a maroketán tesszük, ahol marokunk.

2. Verseny? Bullshit hang, magyar ilyet nem tesz, stak egy értelmetlenségi polkorrekt hang, a magyar fájogat, fájogdája van. Lényeg hang nem van.

3. Dönt? dent vagy dánt az, de fát szoktunk denteni.

Faszem, de nehéz volna nekem az a pisateszt.

2023.12.12. 16:57:40

@Tapi2021:
debrecen jelenleg nem szabad város. nincs saját központi bankja.. és nem lehet létrehozni a debrecen vendéglátó vállalatot, vagy akármilyen közös vállalatot.

2023.12.12. 17:11:39

@Tapi2021:
ha magánhadseregek uralkodnak, akkor az nem oligarchia, hanem anarchia. nincs egyetlen archos sem, hanem magánföldesurak harcolnak egymással.

a feudális időkben is volt ilyesmi. voltak birtokviták. olyankor errefelé a leleszi konvent volt hivatott dönteni. mert lelesz volt a legközelebbi hiteleshely innen kb. 100 km-re zempén vármegyében. az ottani a prépostnak nyilván fogalma se volt, hogy meddig tart dombos, lomb és kereszt uradalmaknak pontosan hol van a határa. és úgy oldották meg, hogy temérdek közbirtok volt.

és aztán megjelent az agrárrendtartás. ezek refromáció után kiadott hajdúvárosi agrárrendeletek.

10. articulus: A' városnak külső kerítésérűl.
24. articulus: A' ganéjnak lehányásárúl.
25. articulus: A' kerteknek fogásárúl.
26. articulus: A' szőlő örökségrűl.
27. articulus: A' szántó nyíl földekrűl.
28. articulus: A' füveknek elosztásárúl.
29. articulus: A' prédikátor uraimék kaszáló rétjekrűl.
30. articulus: A' füveknek kiszakasztásárúl.
31. articulus: A' Morotvárúl.
32. articulus: A' Folyásrúl.
34. articulus: A' Selpes erdejérűl.
35. articulus: A' Tisza parton való káposzta kertekrűl.
36. articulus: A' szentmargitai földrűl.

2023.12.12. 17:45:58

@Tapi2021:
errefelé a 16. században nem volt általános kamatszedés. a jelzálog alapú hitelezés mindennapos, nagyon ritka esetben egyeztek meg kamatfizetésben.

Gyenge Máté özvegye vallotta, hogy tartozik Rózsa László szegedi lakosnak 105 forinttal. Ennek felerészét a jövő május 10-re vagy augusztus 15-re igérte megfizetni, más részét a jövő október 26-ra oly feltétellel, hogy házát lekötötte. Ha igéretét nem teljesítené, a határidő letelte után a háza Rózsa László örök tulajdonában maradjon.

ez egy tipikus 16. századi kölcsönügylet.

Szabó Pál megegyezett Alagos Lajossal két ezüst kehely árában, 9 forintban, amelyet jövő november 30-ig igért megadni. Ha igéretét nem teljesítené, kötelezte magát, hogy kétszeresen fogja megfizetni tartozását.

ezek a dátumok ahhoz kötődnek, hogy feudális vásárokba mentek. és akkor azokból származó jövedelemből volt nagyobb bevételük. és az egyik a két ezüst kelyhét zálogba adta a másiknak 9 aranyforintért. vagy az özvegy a házát 105 forintra.

vannak áruügyletek.
Hont Máté leánya, Lucia vallotta, hogy tartozik Szabó Mártonnak két véka búzával és egy fél véka árpával, amelyet búzában és árpában Ígért megadni.
az egyik szegényebb lány kölcsön kért a másiktól búzát, hogy kenyeret süthessenek. majd aratás után visszaadja.

a 16. századi magyaroszágon feudális váltóügyletek vannak, bizományi kereskedés, nincs valódi értékpapír piac.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 17:51:05

@cvsvrs: ha magánhadseregek uralkodnak, akkor az nem oligarchia, hanem anarchia. nincs egyetlen archos sem,
------------------------

Te baszott nagy bullshiteket makogsz, de nagyon, hogy nem őrjedsz, ahogy írem?

1. Nem magánhadsereg, ez a hangösszerakás egy bullshit, terminus technikussal SS vagy garázdár.
2. Az uralkod hang egy bullshit hang, az úr maradjon stak úr, germán wera-tól, ahogy lati n vír is, itt a wa-vi ú-vá vál. Ide inkább azt mondanám, hogy víh, víd, nem űz, az engerkis eredés ví partikeltől.

3. De ide a rakni, regerda volna a rakta hang. Az ősi az úgy van, hogy van regerda, rejku, rakó, és annak innen garázdár, SS. A rejkunak a részje a garázdár, egy ősi indogermán ethosz, de a garázdár felett van ena rakó.

A magyarok is az SS-től erednek, és volt SS-jük is, attól, hogy mondjuk kifelé nem úgy boljad, hogy erős regerda volt, attól az volt,stak ez volt a szokás. A garázdár az megy ölni, róbni, ahogy kedvje van, erre a magyar rakó mondja, hogy ő nem duad tenni ennek anta, de nem is akar, attól, hogy ez a szokás. A magyarokat(ha a magyarokról volt a beszéd) is szidták a görögök, hogy habár sarcot emeltek tőlük a magyarok, stak mentek a magyarok róbni és ölni, de erre a magyar rakó mondaná, hogy ez van, hát ez van gynege vagyem, de stak kintre, nem innenre. és baju se van, ha mondjuk az SS rászop, úgy stak annyit mond: fiatalság bolondság.

De ez az életmód részje, az ethosz, a szokás. Ahogy mondjuk ma is a cégeknek igen libcsi liberáliák vannak, ahogy kft is, és a libcsi állam nem tesz ennek anta, úgy anno a rejku ezeknek nem tett anta, de attól a libcsi állam erős, vagyis őrtje a liberáliákat, a céget és egyebeket, nem van azt mondani, hogy gyenge volna, stak nem vágy annak anta tenni.

Na most az van, hogy az ősmagyarnál ilyen cégek liberáliák voltak, az SS illiberáliák.

Gelmerrrrr 2023.12.12. 17:58:41

@cvsvrs: a jelzálog alapú hitelezés mindennapos,
özvegye vallotta, hogy tartozik Rózsa László szegedi lakosnak 105
--------------

Jelzálog bullshit hang, alap nem van, hitel egy bullshit nyelvkakilás, halandzsa, itt mondjunk kreditet. Ígyhát úgy nem volt. :D

Az özvegy egy bullshit hang, vagy vidva, vagy odva. Tartoz is bullshit hang, ahogy a lakos is.

Leszarem a 105-öt, illegitim, a számok nem magyar hangok. Magyar embernél pénz nem van, ha van, felklógatás van, ennyit erről.

Az illiberáliának az ilyen bullshiteket tiltani kell.

Gery87 2023.12.12. 20:37:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pogácsa kb. azt feltételezi, amit te: van valamiféle nem kapitalista polgári állam, amit aztán a gonosz tőkések elrontanak."

Én mindig azt mondtam hogy az alapok már jók: a felvilágosodás eszmeisége, a polgári jogok, a demokrácia!
De ez még nem elég, tovább kell lépni!
"Nem elrontják" a tőkések hanem meg nincs végigvíve a folyamat ha tetszik...

A népszuverenitás, a jogállamiság gondolata már megszületett, mindenki elfogadta hogy ez jó.
Az államot már elvettük az elittől legalább elvben már senki nem mondhatja hogy
"az állam én vagyok" már a legutolsó banánköztársaság diktátora is legalább szóban, elvben a "nép nevében" van hatalmon!

Ezt nem lehet visszacsinálni!

A következő szint a termelőszóközök és a munka világának demokratizálása és kollektivizálása.
Ahogy a nép "elvette" az államot és a jogot az elittől és magát tette meg alapnak és hivatkozásnak, úgy kell ezt ott is megtenni!
Ennyi.

"Miközben ez abszurdum: eleve nincs eltérés kapitalista állam és polgári állam között."

Jelenleg nincs. Ahogy a demokrácia is jelenleg liberális demokrácia, de ez nem jelenti hogy csak ilyen lehet!

"Pogácsa nem veszi észre, hogy a skandináv állam egyszerűáen egy színtiszta kapitalista állam, mely szerencsés geopolitikai helyzetbe került. Azaz ez nem modell."

Akkor lehetne egy jó modell ha:
1. a tőke megbízható lenne, de mint tudjuk a sóvárgása határtalan...
2, ha mások kizsákmányolásával örökké fenn lehetne tartani, de ugye ez már kétséges és nem is alternatíva minden államnak, így nekünk se!

Gery87 2023.12.12. 20:41:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az "PAnnon Puma"....:)
:D
Persze!
Már látom is ahogy Mészáros Andival létrehozza az új LG-t meg a Samsungot:D

Lófasz lesz itt, nem "kelet-Ázsia kis tigris".

Gery87 2023.12.12. 20:48:13

@Tapi2021:

"Ergo, nem oligarchák, csak kedvezményezettek. Állami csöcsön élők.
Ami NEM oligarchia!!!"

Így máris megnyugodtam, ez tényleg sokkal jobb:)

"Oligarchák, magánseregekkel, valódi kiskirályi hatalommal, Oroszországban valóban voltak. Főleg Putyin előtt. De magyar sosem."

Ez a régi definíció.
De van többféle.

"Az oligarchák hatalma nem mindig nyilvánvaló, hanem a háttérből is cselekedhetnek"

Én úgy gondolom pl Mészáros vagy Tiborcz valóban nem politikai szereplő, de mások lehetnek azok, Pintér Sanyibácsi pl nagy maffiavezér hírében áll....
És ha vagyonról van szó nyilván az Orbán családot sem kel félteni.

Én úgy gondolom ma egy "látható" oligarcha van MO-on és ez Orbán és családja.

ZorróAszter 2023.12.12. 20:58:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ilyen a szellemi élet."

Én se tudom sokszor, hogy sírjak vagy nevessek.

ZorróAszter 2023.12.12. 21:01:20

@Tapi2021:

"Mindig kampány van."

De van amikor kampányabb.:o)

Tapi2021 2023.12.12. 21:13:52

@cvsvrs: A városállamoknak egy ideje már leáldozott. Hahó!

Tapi2021 2023.12.12. 21:19:47

@cvsvrs: A kereszténység amíg tudta, tiltotta a kamatszedést, mert tudta, hogy megrontja az embert, kizsákmányoláshoz, uzsorához vezet. Így is lett.

Viszont pénzváltók már Jézus idejében is működtek. Akik nem csak váltották, de forgatták is a pénzt, és hozamot termeltek vele. "Az első szolga odaadta az öt tálentumot a pénzváltónak, és másik ötöt szerzett vele..." Stb.

Most is ez van. Egy rakás "pénzügyi termékkel".

Tapi2021 2023.12.12. 21:22:29

@Gery87: "A következő szint a termelőszóközök és a munka világának demokratizálása és kollektivizálása.
Ahogy a nép "elvette" az államot és a jogot az elittől és magát tette meg alapnak és hivatkozásnak, úgy kell ezt ott is megtenni!
Ennyi."

Már meg volt! Te hol éltél 1990 előtt?????

Soha többé!

Tapi2021 2023.12.12. 21:26:42

@Gery87: "1. a tőke megbízható lenne, de mint tudjuk a sóvárgása határtalan..."

Ez a sóvárgás "okozza" a fejlődést a nyugati világban!!!!
Ha a vállalkozók nem "sóvárognának" arra, hogy mindig előbbre jussanak, újjal rukkoljanak elő...., nem fektetnének be innovációkba, kutatás+fejlesztésbe..., akkor még ma is lóval járnánk vagy gyalog kapálni.

Tapi2021 2023.12.12. 21:28:51

@Gery87: "Lófasz lesz itt, nem "kelet-Ázsia kis tigris"."

Igazad van!

Ezzel az emberállománnyal és hozzáállással, ami itt van, ezt nem lehet megcsinálni.

Gery87 2023.12.12. 21:45:03

@Tapi2021:

Hol volt "demokrácia és munkás önigazgatás" 1990 előtt a Keleti-Blokkban? Mesélj még:)
Államszocializmus volt. A munkásoknak kevesebb joguk és beleszólásuk volt a dolgokba mint nyugaton!
Ne legyél már ennyire rigolyás!

Hogy akarsz így vitázni erről ha fasságokat puffogtatsz?

Mindig világosan elmondtam hogy nem akarok diktatúrát se tervgazdaságot!

Gery87 2023.12.12. 21:48:03

@Tapi2021:

Arra akartam utalni hogy a "jóléti állam" a kapitalizmusban egy képlékeny dolog, attól függ a léte, hogy a tőke hajlandó e a nagyfokú újraelosztásra vagy sem, amint nem érdeke, megszüntetni. Mert ehhez vagyona hatalma van.
Az 1970-es évek elejéétől "nyílik az olló" mert a tőke feladta ezt sok helyen és jött a neolib gazdasági modell. Ami arról szól hogy nekik legyen jó a többiek meg basszák meg.

Gery87 2023.12.12. 21:49:52

@Tapi2021:

Még szerencse.
Szerencsére nem olyan szolgai munkamorál mint keleten és nem akar senki lehetőleg 12-16 órát gürizni meg még este is a főnökkel szakézni:)

Gelimtrtrddddd 2023.12.12. 21:55:05

@Tapi2021: A következő szint a termelőszóközök és a munka világának demokratizálása
-------

Magyarul: a ranakeredő feld ana (arterő)armák és a derjedés rakumányjának....ha bár ez is inkább feld volna.

Kövkez bullshit hang, a követ jevevéynhang, magyarosabb ra-nak-er-ed.
A szín jevevényhang, görög, a scheinen rokonja.
Termel hang nem van, nem rakem.
Eszköz bulslhit hang, németizmus, magyarul arma, ar-ra-re stumától, ma partikelvel, ahogy barma és egyebek, ahogy az ara-től, arány-tól.
Munka hang dúrgerni.
világ?

Gelimtrtrddddd 2023.12.12. 22:01:01

@Tapi2021: A kereszténység amíg tudta, tiltotta a kamatszedést,
------------

Ahová duadta.

Nem hinném, hogy ez a kreténység volt, inkább a pogányság. A pogányok felvették a kreténységet, de inkább pogány szokás volt, és ezt bírongták át a kreténységre.

Ez inkább kaszt-ühgy, ahogy én is mondem. A zsidónak, arabnak és más ilyen népnek volt ez a liberáliája, privilégja, ahol ez regelta volt.

Ez itt bonyolult, attól, hogy a romány területekn volt ilyen,de a pogányoknál, a barbároknál nem, így mondjuk egy kreténynek is regelta volt a kamatszedés, ha nem bírtaja az ethnikont, vagyis liberti volt. Így inkább az egész egy pogány Reminisenz.

Gelimtrtrddddd 2023.12.12. 22:06:30

@Tapi2021: em fektetnének be innovációkba, kutatás+fejlesztésbe...,
-------------------

Legetni ina, nem kutat, hanem rekk, nem fejlövés, hanem tenkés....

De az egész egy bullshit, az egésznek dolga nem van így a kúrománnyal, az MTA-val, valón az egész stak pár embertől ered, mondjuk ahogy Edison.

De az egész off bullshit, totál felesleges.

GyMasa 2023.12.12. 22:26:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez így van! Magyarország nem dúskál a végtelen nyersanyagokban, amiből pár év alatt billárdos vagyonokat lehet felhalmozni.

GyMasa 2023.12.12. 22:30:31

@Tapi2021:
Nem kellett felszámolnia teljesen...
Elég volt párral példát statuálni (Hodorovszkij és társai), majd a maradéknak megengedni, hogy behódoljanak.
A maradék tudta, hogy mi a helyes válasz (mármint értették, hogy az életük a tét.)

GyMasa 2023.12.12. 22:31:42

@poszt:
Kérem azt a tányér pogácsát!!!

Tapi2021 2023.12.12. 23:05:14

@Gery87: "Hol volt "demokrácia és munkás önigazgatás" 1990 előtt a Keleti-Blokkban? Mesélj még:)
Államszocializmus volt."

Aha, megint a szómágia. "Az nem is az volt..." De majd most megcsináljuk az IGAZIT!

Lószart.

Kipróbálták rajtunk, meg a fél világon sokféle módon, és MIND MEGBUKOTT! Mind diktatúra volt. És az is lenne.

ZorróAszter 2023.12.12. 23:44:00

@Tapi2021:

"Soha többé!"

Maga mindig jó propagandistaként igyekszik elfeledtetni, hogy nyugaton milyen nyomor volt a fejlődés hasonló fázisában.

Ahhoz a nyomorhoz képest még a Rákosi rendszer is paradicsom volt a mélyponton is.

És a propaganda mindig azt sutyorogta, hogy a magyar az életszínvonalát hasonlítsa az akkor már szociálisan is legfejlettebb országokhoz, ne a továbbra is nyomorgó kapitalista országokhoz.

alöksz róz 2023.12.13. 00:52:48

@Gery87: "Pintér Sanyibácsi pl nagy maffiavezér hírében áll." - igen, de ő itt a végrehajtó.
az teljesen más.

Gery87 2023.12.13. 01:45:39

@Tapi2021:

Nem szómágia hanem tény!

"Mind diktatúra volt. És az is lenne."

Marhaság!
Ez olyan mintha te azt mondanád: "a választás marhaság, mert mindig a ballibek győznek benne!"
Aztán mégis eljött ugye 2010...

Gery87 2023.12.13. 01:46:40

@alöksz róz:

Ó, persze, akkor teljesen rendben is van:)
HA van pár ember akihez Orbán nem mer hozzányúlni annak egyike Pintér...

sync 2023.12.13. 05:21:54

Kit érdekel, hogy kapitalizmus vagy maffiaállam, Az Orbán-rendszerrel az a baj, hogy a politikát sajátította ki magának. Gyakorlatilag semmi beleszólása több millió magyarnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.13. 09:01:41

@ZorróAszter:

Pedig ezek a tények. A kitalált gondolatok olyan, mint a divat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.13. 09:03:09

@Gery87:

Nem tudható ez előre.

A lényeg: nem szabad besimulni a gyarmattartók rendszerében önként.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.13. 09:05:16

@Gery87:

Pogátsa álomvilágban él.

A felvilágosodás következménye a kapitalizmus. A kapitalizmus alapja pedig a kizsákményolás. Nem létezhet olyan modell, mely jólétet ad univerzálisan, mert ez matematikai képtelenség.

alöksz róz 2023.12.13. 09:15:40

@Gery87: mondott valaki ilyet, nagyokos?

Gelmerrrrr 2023.12.13. 11:47:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A felvilágosodás következménye a kapitalizmus. A kapitalizmus alapja pedig a kizsákményolás. Nem létezhet olyan modell, mely jólétet ad univerzálisan, mert ez matematikai képtelenség.
------------------

A felboljadás, Aufklärung, de inkább dohonkelanás ranakeredvája a kapcsizmus. A kapcsizmus rakuja bé de..... Nem volna olyan modell, ana...rej...attól hogy ez matematikai reknaloszmány.

Lét hang nem van, fingem nem van, hogy ana a lófasz így a jóizé.

Az Aufklärung itt ma már nem igen játszik, itt a 21. századnak innen(posztmodern), hastak az ember nem kretény, avagy utókretény, fingrista, így ezt a narratívát nem rakem. A kapcsizmus így a pógártumtól ered, a Sklavenaufstandtól, az utilitarizmustól, a democsokráciától, a fideszlibcsiktől.

Gery87 2023.12.13. 13:15:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azt te nem tudhatod a háttérben mi van...
Prigozsinnál is felmert hogy a háttérben orosz oligarchák segíthették, láthatták el információval, bujthatták fel stb.
Nem tudjuk.

Gery87 2023.12.13. 13:20:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem a "jólétről" van szó elsősorban!
Hanem a 'szabadságról, egyenlőségről, testvériségről'...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.13. 14:36:59

@Gery87:

Mivel nincs 1 oligarcha sincs ott, ezért nem támogathatték Prigozsint.

ZorróAszter 2023.12.13. 14:37:57

@cvsvrs:

"a kapitalizmus az, amikor különféle árupénzek helyett el kezdenek pénzt csak úgy nyomtatni. és sehol sincs elegendő aranyfedezet. "

Azt, hogy nem jó, feleslegesen korlátozó ha a pénz valódi árú, arany, vagy ezüst, azt nagyon korán felismerték. Általános gazdasági probléma, nem a kapitalizmusé.

Aranyfedezet nélküli papírpénz a Jüanok Kínájában is volt.

ZorróAszter 2023.12.13. 14:48:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A felvilágosodás következménye a kapitalizmus. A kapitalizmus alapja pedig a kizsákményolás."

Tény szerint nem így van. Maga szándékosan felcseréli az okot az okozattal. 1740 előtt is volt kapitalizmus. Franciaországban is. A felvilágosodás elsősorban arról szólt, hogyan lehet a tőkéseket bevonni a hatalomba közmegegyezéssel.

"Nem létezhet olyan modell, mely jólétet ad univerzálisan, mert ez matematikai képtelenség."

Ma Amerika adja a világ GDP-jének negyedét. A II. világháború idején az amerikai ipar meghúszszorozta a termelését. Vagyis Amerika maga is képes lenne az egész világ igényeinek a kielégítésére.

A piramis és a nyomor kitudja mióta mesterségesen van előállítva. Amerikaának nem lenne szüksége ingyenolajra, ingyenrézre, a világ kifosztására.

Gelmerrrrr 2023.12.13. 14:49:30

@Gery87: Prigozsinnál is felmert hogy a háttérben orosz oligarchák segíthették, l
------------------

Nem segít, hanem rekk.

De jól van? A wagneresek a moszkovita oligarchákat akarták ölni, attól, hogy ők is magyarok, a hunnok, a germagyarok.

Gelmerrrrr 2023.12.13. 14:52:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mindenki egyenlően szegény.
-------------
A szegény etimológiája bizonylosza, így dúrgerni kell, és nem is van, ahogy gazdag se. Nem akceptálem ezeket a hangokat, attól, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv.

A két hang etimológiája bizonylosza, így ma már halandzsa, nem a nyelv beszélja, úgy dúrgerni kell, és egyik se van.

ZorróAszter 2023.12.13. 14:53:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig ezek a tények. A kitalált gondolatok olyan, mint a divat."

Nem tudom ezt mire mondta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.13. 17:08:25

@ZorróAszter:

Nyilván a szellemi alap a reformáció,

Onnan jön a felvilágosodás, a kapitaizmus, a liberalizmus is.

Gery87 2023.12.13. 18:03:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Kubában a többség akkor is szegény lenne ha kapitalizmus lenne vagy feudalizmus.
A különbség hogy lenne egy vékony réteg aki nagyon gazdag.

GyMasa 2023.12.13. 18:49:58

@cvsvrs:
Nem ugyanolyanok.
A szocik tönkretették az országot, azzal, hogy minden mozdíthatót elloptak, míg a NER vigyáz rá, hogy a haszonból lopjon.
Ezért nem sikerült az EU-nak még a tízmilliárd EUR nagyságrendű pénzek - amúgy teljes mértékben jogtalan - visszatartásával sem még csak a csőd közelébe se kényszeríteni az országot.
(csak magyarázatként: Annak ellenére, hogy 2+ éve nem kapjuk azokat a pénzeket, lölö gazdagodása nem lassult le szemmel láthatóan, nem nőtt az államadósság a plafon fölé, a GDP növekszik minden évben, és nem jött el az államcsőd.)

GyMasa 2023.12.13. 18:51:02

@alöksz róz:
Jaja, Horn Gyufa meg pufajkás volt, aki embereket ölt a nyílt utcán, Medgyessy meg 3/3 ügynök.

GyMasa 2023.12.13. 18:52:14

@sync:
Igen, pont ezért szavazott rá 3 millió ember, akik a megjelentek 50+%-a voltak.

GyMasa 2023.12.13. 18:54:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Igen, és MINDEN hasonló rendszer oda fog jutni...
Mármint, ahol nincs valami külső behatás, amiből "ingyen erőforrásokat" lehet bevonni...
(mint anno a rabszolgék, a háborűs fosztogatások, a gyarmatok..)

GyMasa 2023.12.13. 18:55:42

@ZorróAszter:
Az aranyfedezet pont a nyakló nélküli pénznyomtatást akadályozta.
Ezért is kellett kivezetni...

Gelmerrrrr 2023.12.13. 18:59:51

@Gery87: Stróman.
--------------

Nem, nem Strohmann. Baszott fasza volna, ha az antanda párt nem makogna ilyen sok bullshitet, hogy az embert összezavarja. Az én koncepciómnál vannak Stohmannok, ősmagyarok, ezek menek a libernyák ökomókiára, de ezek nem az oligarchák, se a nemzeti-libcsi kapcsik, se ilyen udvaroncok.

Így nem kellene ilyen bullshitokat makogni, attól, hogy van mondjuk egy rakás náci is(ősmagyar) és egyéb, akik most nem rakjál, hogy he? Hogyan van most ez?

Nem is Strohmann, az én remerésem rekkint úgy az egész most máshogy volna, nem úgy ahogy most van.

sync 2023.12.13. 19:18:10

@GyMasa: igen , így lett 2/3. Most Budapesten jó a listás. A csillagokban már meg van írva a bukás, lett szerelve

GyMasa 2023.12.13. 19:23:55

@sync:
MIlyen bukás?
A 3 millióhoz vedd már hozzá, hogy tavaly, amikor az ellenzék végre a legnagyobb mértékben összefogott, a LEGROSSZABB eredményét érte el!
És 2010 óta ugyanaz a tendencia.
Szóval, nem tudom, mire alapozod a kijelentésedet?

sync 2023.12.13. 19:34:04

@GyMasa: ne tegyük magunkat hülyének. Megvolt annak az ára, Éppen most fizetjük vissza.

ZorróAszter 2023.12.13. 20:02:05

@GyMasa:

A közgazdászok régóta tudják, hogy nem jó hogyha a pénz mögött valódi árú van aminek termelése és összmennyisége is változik, mert adott esetben pusztán a pénz hiánya miatt állnak emberek ahelyett hogy termelnének.

Mintha lenne vásárló gyűszűre, de a gyűszűgyárnak nincs pénze alapanyagra.

ZorróAszter 2023.12.13. 20:03:59

@GyMasa:

Az ellenzék ugyanúgy a német gyarmattartóink bábjai, mint a kollaboráns kormány.

Nézze majd meg hogy megtáltosodnak majd hirtelen 15 év után, ha Orbán megkapja a selyemzsinórt Berlinből.

ZorróAszter 2023.12.13. 20:09:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyilván a szellemi alap a reformáció,

Onnan jön a felvilágosodás, a kapitaizmus, a liberalizmus is."

Továbbra sem értem, miért hozza ide a kapitalizmust. A kapitalizmus, kereskedelmi és banktőke régóta volt. Ezek pont azért történtek, mert a polgárság, a tőkések a gazdasági hatalmuknak megfelelő politikai hatalmat és befolyást is akartak, az arisztokrácia a katolikus egyház támogatásával meg ezt akadályozta.

A felvilágosodás már az volt, hogy milyen keretek között milyen hatalmi részesedést kapjon a polgárság törvényes keretek között a forradalmat elkerülve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.14. 06:31:15

@ZorróAszter:

Az nem kapitalizmus, hogy vannak vállalkozók. Vállalkozók az őskorban is voltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.14. 06:34:36

@Gery87:

Nme, ez ténykérdés.

Eleve egyszerre állítani, hogy a gonosz Putyin hatalmas diktátor és hogy hatalmas orosz oligarcháék vannak ellentmondás. A 2 együtt nem lehet igaz. Vagy diktatúra vagy oligarchia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.14. 06:35:49

@Gery87:

A kommunizmus előtt Kubában volt 1 % gazdag, s 15-20 % középosztály, s még a szegények se voltak egyenlőek, volt 10 % mélyszegény is.

Gelmerrrrr 2023.12.14. 08:54:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: gonosz Putyin hatalmas diktátor és hogy hatalmas orosz oligarcháék vannak ellentmondás.
-----------------
1. Nem hatalmas, hanem ármány vagy nagy, de inkább ide ármány, hat hangot dúrgerni.
Nem ellen, hanem anta.

2. Nem rakem. Hát nem a burzsuj oligarcharchia, a pógárság, a libcsizmus a diktatúra?
De igen.

He?

Gery87 2023.12.14. 13:32:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

:D
Keleti modell a tököd, csak kell egy pénztárca.

Nem jönnek az eredmények a régióhoz képest sem, ahol pedig nincs NER.

Gery87 2023.12.14. 13:33:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egyáltalán nincs kizárva hogy a háttérben van egy "Központi Bizottság".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.14. 14:22:54

@Gery87:

Akkor ez nem oligarchia.

Az USA ma sokkal oligarchikusabb, mint Oroszo.

Gery87 2023.12.14. 17:05:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

lehet, de ott mégis inkább élhetőbb demokrácia és jogállam van mint a ruszkiknál.
És amúgy is, ezzel máris sokkal hely lesz Oroszország vagy mire érv ez már megint?

"A régiónak nincsenek jó eredményei, egyik országban se."

Vagyis Orbán NER-je nem ér számunkra szart se, ugyanolyan félgyarmati neolib lerakat vagyunk mint a többiek, de legalább a zsebüket kitömtük.
Remek, "már megérte".

ZorróAszter 2023.12.14. 17:13:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az nem kapitalizmus, hogy vannak vállalkozók. Vállalkozók az őskorban is voltak."

Igen, minden a mennyiség kérdése. A kapitalizmus akkor kezdődik, amikor a terelőerők fejlettsége folytán olyan beruházásokra kezd szükség lenni, ami meghaladja az egyes gazdag emberek vagyonát, és elkezdik összeadni a pénzt.

A kapitalizmus az, amikor ez már nem eseti kivétel, hanem általános.

Franciaországban az adó nagy részét már a polgárság fizette. Ezért nem lehetett már a hangadókat egyszerűen végignyakazni, mert akkor ki tartja el az államot. Ezért kényszerültek alkudozni velük. Ez a felvilágosodás, és nem a Nagy Enciklopédia vagy egyesek vallásellenessége vagy ateizmusa.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.14. 20:04:05

@Gery87:

Az alternatíva a NER ellenében a ballib modell, ahol minden oda van adva a nyugati tőkének.

Azaz a NER legalábbis a kisebb rossz.

GyMasa 2023.12.14. 20:38:48

@sync:
Kit érdekel... A másik oldalon a CIA próbálkozott, de kínosan beégtek.
AZt kellett orbánnak ellensúlyoznia a pénzszórással.

GyMasa 2023.12.14. 20:40:04

@ZorróAszter:
A készpénz hiányát lehet pótolni pénznyomtatással.
Ha ésszel csinálják, akkor azzal nincs probléma.
...csak általában senki nem csinálja jól...

GyMasa 2023.12.14. 20:43:15

@ZorróAszter:
"Az ellenzék ugyanúgy a német gyarmattartóink bábjai, mint a kollaboráns kormány."
Nem, az ellenzék közvetlenül az USA-bóű kapja a pénzt is meg az utasításokat is.
Pont ezért nem bukott még meg orbán!
A német iparmágnások átlátták, hogy orbán hagyja őket kaszálni, csak kicsit többet kell adniuk, és kevesebbet kaszálni.
Eszük ágában sincs átadni a piacukat az USA-nak.

"Nézze majd meg hogy megtáltosodnak majd hirtelen 15 év után, ha Orbán megkapja a selyemzsinórt Berlinből. "
Kik?
A német multik talán egy kicsit kevésbé, de ma is gennyesre keresik magukat Magyarországon.

Gery87 2023.12.14. 21:20:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Vagy vannak, csak nem lobogtatják a címüket és nevüket...

Gery87 2023.12.14. 21:24:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem látom, hogy a régió más országaiban a "ballib modell, ahol minden oda van adva a nyugati tőkének" olyan nagyon le lenne maradva tőlünk vagy mi annyira elhúztunk volna mint az állat!

Egyszerűen nem jönnek az eredmények.
Már azon kívül hogy közpénzből felhizlaltunk egy csomó nerednyik újgazdag prolit, élén egy díszfasz tökhülye gázszerelővel.

Hol vannak az eredmények? 13 év! Sehol.

ZorróAszter 2023.12.15. 07:04:51

@GyMasa:

"A készpénz hiányát lehet pótolni pénznyomtatással.
Ha ésszel csinálják, akkor azzal nincs probléma.
...csak általában senki nem csinálja jól..."

Valójában nem lehet nagyon-nagyon jól csinálni. A gazdaság kiszámíthatatlan, így nagyon nehéz jó előrejelzéseket adni. Arra is, hogy mennyivel több pénzt kellene kibocsájtani. Szerencsére azért általában van korrekciós lehetőség.

ZorróAszter 2023.12.15. 07:22:50

@GyMasa:

"Nem, az ellenzék közvetlenül az USA-bóű kapja a pénzt is meg az utasításokat is.
Pont ezért nem bukott még meg orbán!"

Ez aprópénz ahhoz képest, amit a FIDESZ kap az államtól átcsorgatva, vagy pénzre lefordítva a Mediaworks propagandatámogatását.

Amerika azt buktat meg akit akar. Allendét 73-ban kétmillió dollárból nyírták ki. Ebből René Schneider tábornok, Pinochet elődjének meggyilkoltatása tízezer dollárba került.

Ha ez ma kevés lenne Orbán megbuktatására, akkot megtízszereznék vagy megszázszoroznák az összeget.

"A német iparmágnások átlátták, hogy orbán hagyja őket kaszálni, csak kicsit többet kell adniuk, és kevesebbet kaszálni.
Eszük ágában sincs átadni a piacukat az USA-nak."

Amerika 95 és 2000 között szállt ki Magyarországból és adta át a németeknek. Az ok számomra ismeretlen.

"A német multik talán egy kicsit kevésbé, de ma is gennyesre keresik magukat Magyarországon."

A német nagytőke elégedett Orbán kollaboráns kormányával, de a nyomor és az elégedetlenség nagyon nő. Ráadásul Orbán politikája szőnyeg alá söpri és elfolytja az elégedetlenséget, ami robbanásveszélyes. A gyarmattartóink nem szeretnék, ha szétvernék a csili-vili gyáraikat, vagy hetekig állna a termelés sztrájkok miatt.

Ezért még ezelőtt küldik neki a selyemzsinórt.

Addig az ellenzék parancsukra játssza a hülyét. Fenntartja a látszatot mintha lenne ellenzék. Holott csak ilyen-olyanra maszkírozott kollaboránsok vannak.

Gery87 2023.12.15. 09:31:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen ezt szokták mondani annak a vesztesnek, aki nem nyert semmit:)

Gery87 2023.12.15. 11:23:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem arról beszéltünk, hanem az egész NER-ől mint "alternatíváról"!
Ami nem sikeres.

(ha nem lenne NER a pénzek se fagytak volna be, ennyit erről)

Gery87 2023.12.17. 11:13:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem erről volt szó, nem kell terelni.

Arról van szó, eredményesebb e a NER mint a régiós országok "buzisimogató büdöslibsi" berendezkedése?
A válasz: nem.

Sőt, már csak a Bulgáriád előttiek vagyunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.17. 15:14:44

@Gery87:

Gazdaságilag nem eredményesebb, de gazdaságilag senki se eredményes a térségben.

Gery87 2023.12.17. 20:25:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

1. nagyon úgy néz ki, hogy nagyon nem eredményes gazdaságilag, uccsó előttiek lettünk! Ami romlás...nem fejlődés vagy stagnálás!
2. egyéb téren se brillírozik a rendszer, a magyar társadalom és közélet ennyire megosztott és gyűlölködő, a közbeszéd meg ennyire büdös bunkó még soha nem volt.

Nemzetközi megítélésünk a béka segge alatt! "56-os és rendszerváltó szabadsgászerető" népből, "Putyincsicska, féldemokratikus/autoriter büdösbunkós szarfészekké lettünk" a világ szemében.
(és mindegy most hogy ezeknek mennyi valóságalapja van, volt)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.17. 20:30:02

@Gery87:

Az egyes régióbeli országok között az eltérés hibahatáron belül van.

Gery87 2023.12.18. 12:36:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Vagyis a NER nem ért el érdemben semmi kimagaslót a buzeráns libsi sorosista bolsevik régiós kormányokkal szemben!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 09:52:48

@Tapi2021: sehol nem élt, 87-ben született, és szellemileg kb. azon a szinten van, amikor Ceausescu 70. születésnapját ünnepelte a családja.

Gery87 2023.12.19. 12:39:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Tehát akkor máris -1 a kettőből...

De másban sem, mint már korábban is kifejtettem: nem lepte el Köztes-Európát a buzilobbi, a gyerekbuzeráló óvódásfaló tranyók áradata meg migráncshordák..
Ellenben sokkal nagyobb a korrupció, és erodálódott a jogállam és demokrácia meg a normális közbeszéd.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.19. 12:41:40

@Gery87:

Jogállam van most is, s kicsi a korrupció.

Plusz sikerült elkergetni a CEU-t, meg nehezebben ténykednek a gyerekbaszók. Ez komoly eredmény.

Gery87 2023.12.19. 12:42:25

@Deak Tamas:

jaj, már megint a románozás meg komcsizás:) Kurva nagy "érvek" már megint...

Te annyira rombolod a "keresztény konzervatív nemzeti oldalú" emberek imázsát és komolyan vehetőségét amennyire csak lehetséges:D

Fognád be inkább a pofádat, te szerencsétlen!

Gery87 2023.12.19. 12:45:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

:D
Ez nettó propaganda duma.
Valami komolyabbal állj elő.

Gery87 2023.12.19. 13:10:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezek nem tények...

Most komolyan: "gyerekbaszók"?
Miről beszélsz?
Hol voltak ők propagálva bárki által is? Vagy miért mosod össze a buzikkal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.19. 13:35:53

@Gery87:

Család- és házasségellenes aktivisták, abortuszpropagálók, újabban immár eutanázia-harcosok is. Csupa veszélyes elem.

Gery87 2023.12.19. 20:37:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Neked!
Mert vallásos vagy, de pont te írtál arról hogy milyen helytelen "a buborékunkban ragadni":

"...abban őszinte hitben lenni, hogy amit én gondolok, hiszek, az mindenki más gondolkodása, hite is, miközben a valóságban az én gondolatom, hitem messze nem mindenkié, sőt sokszor még csak nem is többségi."

Erre előadod itt ezt a szokásos mantrát amit ma kb 5% gondol komolyan, többségük 70+ os néni meg bácsi...
képtelen vagy megérteni, felfogni és elfogadni hogy a többség nem vallásos és nem érdekli a keresztény vallási dogmák előírásai és szempontjai!?

Még a Fidesz sem mer beleállni pl az eutanáziába vagy az abortuszba, egyrészt mert ők sem keresztények valójában, másrészt meg mert tudják hogy a többség ellenállásába ütközne...
Ennyire vagyunk már keresztény ország, semennyire.

Gery87 2023.12.19. 20:39:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egyébként meg nem is itt élsz, szóval olyan túl sok érved nincs is beleszólni ezekbe.
Ott az ortodox Bulgáriádban élsz, ott kell neked az abortusz meg homok ellen harcolni...:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 10:22:08

@Gery87:

Nem vagyok buborékban. Pl. kiválóan tudom, hogy a többség nem hívő.

Gery87 2023.12.20. 12:59:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor mire alapoznád az abortusz és az eutanázia tilalmát?

Gery87 2023.12.20. 13:01:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Más dolog a vélemény meg más dolog a beleszólás.

Különben is Orbán is megmondta hogy külföldről ne pofázzanak bele a magyarok dolgába;)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:01:05

@Gery87:

Ugyanarra mint a szervkereskedelem, a rabszolgaság, meg nőkereskedelem tilalmát.

Gery87 2023.12.20. 13:45:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De azokat széles társadalmi támogatottság jellemzi vallástól függetlenül.
Amit te akarsz azt meg vallási alapon áll, de ők kevesen vannak.

Gery87 2023.12.20. 17:15:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szóval pont úgy le akarod nyomni az emberek torkán a vallási alapú nézeteidet mint a pénzelit a saját érdekeit?:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 09:14:07

@Gery87:

A dolognak 2 része van: elvi és gyakorlati.

Az elvi rész az emeberek szemének kinyitása.

S amíg ez nem történt meg, addig pragmatizmus kell.

Én azért nem akarnék politikus lenni, mert képtelen vagyok pragmatikus lenni.

Gery87 2023.12.21. 10:24:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem fogunk visszatárni a valláshoz.
A feudális kötöttségekhez meg végképp nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:35:34

@Gery87:

Nem is kell. A föld ma nem a gazdaság alapja, így okafogyott lenne egy földalapú rend.

Gery87 2023.12.22. 10:06:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És mondtam én erre hogy jó? vagy mire ez ez már megint?
Semmire.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.22. 10:24:29

@Deak Tamas:

Félreérted.

A modern termelési módszerekhez nem kell tömeg.

Ma 20-szorosan több búza terem pl., mint az V. században.

Nem arról van szó, hogy nem kell föld, hanem ember nem kell: a műszaki eszközök miatt sokszorosan kevesebb ember kell.

Még 200 éve is kb. 5 munkanap kellett 1 embernek 1 hektár búzához a betakarításhoz. Ma ez 1 embernek kb. 3 óra.

Szóval egyrészt a technika sokszorosan jobb lett, plusz maga a termés is sokszoros lett.

Volt idő az ókorban, amikor 1 szem búzából lett 4 szem termés. ma ez 50 körül van.

Ha ma is az emberek 90+ %-a a mezőgazdaságbn dolgoznia, nem lenne mit csinálniuk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.22. 10:26:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez így van, ez igaz is, de a föld produktuma az alap. Lásd Biden-család nagy ukrán csernozjom szerelmét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.22. 10:29:06

@Deak Tamas:

Persze. De attól még nem földalapú a gazdaság. A fejlett világbn a gazdaság 1-2 %-a mezőgazdaság. S még a legsötétebb afrikai régiókban se több 20 %-nál, mer oda is eljutnak az új módszerek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.22. 10:31:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát ha az "alap" kifejzést annak vesszük, hogy mi a gazdasági tevékenységek eloszlásának aránya, akkor igaz, nekem az alap a fuindamentumot jelenti, amin a világ áll, ez pedig az, hogy enni kell. 1945 táján ezt sok ipari ország megtanulta.
Akárhányan dolgoznak benne, ha azok nem fognak, jópáran éhenvesznek.

Gery87 2023.12.22. 14:07:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én rajtad kívül ilyen konteós "bogárlacibácsiktól" hallottam még hasonlót, egyébként meg élő ember nem igen akad aki jobbágy (más személynek vagy egyháznak jogilag alávetett egyén) akarna lenni...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása