magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Harc a nyelvtisztaságért

Az ukrán nemzetépítés új divatja a helyes nyelvért való küzdelem.

A 30 évvel ezelőtt kezdődött nemzetépítési küzdelem újabb szakasza ez. Az első még teljesen rendben is volt, az arról szólt, hogy legyen az ukrán nyelv felemelve az orosz szintjére. Mert a 80-as évek végére már az a helyzet alakult ki, hogy a pár 1939-ig lengyel területet leszámítva mindenhol az orosz dominált: Kelet-Ukrajnában és Dél-Ukrajnában teljesen, a középső részen kevésbé, de ott is erősebb volt az orosz az ukránnál. S ez végülis teljesen normális igény volt: az ukránok tudjanak olyan szinten beszélni ukránul, ahogy oroszul beszélnek.

Aztán jött a második szakasz: az orosz erőszakos kiszorítása. A majdani puccs óta ez egyre erősebb.

Immár jön a harmadik szakasz: belekötés az ukránul beszélők "hibás" beszédébe is. Hibás alatt jellemzően orosz hatásnak vélt elemek értendők.

A mérce az irodalmi nyelv, melyet azonban nem beszélnek a hivatalos személyek se.

Arról se vesznek tudomást az aktivisták, hogy az ukrán nyelvterület nyitott északra és keletre is: északnyugaton összefolyik a belarusz nyelvvel, északkeleten és keleten meg az orosszal, széles övezet van, ahol a nyelvjárásról nem állapítható meg melyik nyelv része.

Amibe minden purista nyelvvédő beleesik: a saját nyelvünket romboljuk, ha ellenségnek nyilvánítjuk nyelvjárásainkat.

Amit itt megfigyeltem az hangtani jellemzően, ez a legkönnyebben érthető. Hiszen a szavak elleni harc más ügy, ez nem szokott bajt okozni. Persze az ukrán esetében ez nehézkes eleve, az orosz közeli rokonnyelv, a két nyelv egymástól kb. 500 éve vált el, így elég kevés az esély az orosztalan szókincsre. Ill. ez persze egyes speciális esetekben lehetséges, lásd pl. a hónapok nevét.

Ebben az ukránoknak pont szerencséjük van. A szláv nyelvek ugyanis a hónapokat illetően 2 csoportra oszlanak: ahol mág az ószláv hónapnevek használatosak és ahol ezek le lettek cserélve a latin hónapnevekre. A szláv neveket használják a belaruszok, csehek, horvátok, lengyelek, ruszinok, ukránok, a latin neveket használják a bolgárok, bosnyákok, macedónok, montenegróiak, oroszok, szerbek, szlovákok, szlovének, szorbok.

Külön vicces a szláv hónapneveknél, hogy nem azonosak. Pl. "levélhullás" hónap (ósszláv листопадъ) az horvátul október, míg csehül meg november.

Szóval itt az ukránok könnyedén megkülönböztethetik magukat az oroszoktól.

A harc viszont főleg a kiejtés miatt van. A következőket találtam:

  • в, и, ч, щ betűk,
  • zöngétlenedés,
  • keménység/lágyság.

Az első pont a legegyszerűbb.

A "в" oroszul szinte mindig úgy ejtendő, ahogy a magyar "v" hang, azaz réshangként, míg az ukránban közelítőhang: vagy ugyanott - labiodentálisan -, ahol a réshang, de sokszor egészen hátul, velárisan, ahogy az angolban a "w". Az oroszban a "w" ejtés kizárt, míg a közelítőhangos ejtés csak magánhangzók között fordul elő, spontán beszédben - egyébként ez magyarul is így van normál spontán beszédben, csak az "odafigyelős" beszédben mindig réshang a "v".

Az и helyes ejtése mint az angol /ɪ/ - pl. a "kit" szóban -, viszont oroszajkúaknak ez teljes idegen hang, helyette /ɨ/ hangot ejtenek, amit az oroszban "ы" betűvel írnak.

A ч oroszul mindig lágy, míg ukránul mindig kemény. Természetesen az ukránok zöme lágyan ejti.

Ami a щ betűt illeti, ott alig 50 éve vált el egymástól a két ejtés. Ennek ejtése "scs" volt mind oroszul, mind ukránul. A hivatalos orosz-magyar átírás máig "scs" alakban ír át, lásd "Hruscsov". Azonban az oroszban ez lassan megváltozott, s mára teljesen elterjedt a "lágy s" ejtés - így már a korábban mindig lemény orosz "s" hangnak lett "párja". Az ukránban viszont ez nem jelent meg, maradt az "scs".

Az oroszban a zöngétlenedés sokkal gyakoribb, mint az ukránban. Oroszban minden szóvégi zöngés osztruens mássalhangzó átváltozik zöngétlen "párjává", kivétel ez alól csak a gyors beszéd, amikor a következő szó zöngés kezdetű. Tehát pl. az összes -ov végződásű vezetéknév ejtése "of". Ezzel szemben az ukránban szóvégen sosincs zöngétlenedés, s más helyzetben se mindig.

A kemény/lágy megint más kérdés.

Az oroszban szinte teljes "párosítás" van e tekintetben. A b, f, d, l, m, n, p, r, s, sz, t, v, z mássalhangzók lehetnek kemények és lágyak. Az ukránban viszont ezek közül kemény és lágy csak a d, l, n, r, sz, t, z lehet, a b, f, m, p, s, v mindig kemény.

Az oroszban a c, g, h, k és a zs mindig kemény, a cs és a j pedig mindig lágy. Itt az eltérés: az ukránban viszont: a cs mindig kemény, míg a c lehet kemény és lágy is.

Az eredmény: a legtöbb ukrán az orosz szabályok szerint ejt. Azaz ahol az oroszban nincs lágyság, ott kemény hangot ejt + j hangot, ahol pedig az oroszban lágyság van, de az ukránban kemény hang + j kellene, ott lágyat ejt.

Magyar füllel ez észre se vehető igazán, hiszen a mai magyarban csak 3 kemény/lágy "pár" van. Az átlag magyar észre se veszi, hogy mi a különbség pl. egyrészről lágy m és másrészről kemény m + j között, de orosz/ukrán füllel ez hatalmas eltérés.

A dolog annyira elterjedt, hogy még a láthatóan "csinált" beszédben is bajt okoz. Direkt belehallgattam az orosz anyanyelvű Zelenszkij elvtárs ukrán beszédeibe. Láthatóan alaposan fel lett készítve, de ami az и-t illeti, ő is klasszikus orosz ы-t mond a helyén ma is.

Címkék: közélet
56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9018280355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2023.12.17. 08:46:36

Azt mondod az ukránban az и és az i azonos?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.17. 10:26:30

@Wildhunt:

Nem, ukrán i = orosz и. S ukrán и = angol rövid i, de a nagy többség az orosz ы-vel azonosan ejti.

Gelmerrrrr 2023.12.17. 10:33:44

Harc a nyelvtisztaságért
a magyar "v" hang, azaz réshangként, míg az ukránban közelítőhang:
------------------------
1. Magyarul hartu, nem harc, a tiszta hang laguján bolo vagy harjanya, harjana, a har stumától, indogermán sker, a szak, sék stumától. Nem közelít, hanem ranakered.

2. Az új-ónemmagyart nem rakem, ahogy az egész bullshit álnyelvi izét se új-ónemmagyarul, ezek az úgymond magyar namák igenstak zavarnak.

A másik az, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így kell látni a v hangot itt. A v hang a magyarnál, ahogy az indogermánnál is, ahogy az orosznál is 90 százalékosan az indogermán au-ue stumától ered, ez a va-vá, ve-vé hangok magyarul. De ahogy írva van indogermánul. az rekkje, hogy az indogermán hang nem totál v hang, hanem olyan japános, ahogy a japánnál is, ott se van bolo v hang. Na a magyarnál innen megy tovább két hang, ettől az indogermán ue-au-tól:
- v hang, ahogy vág, vél, víz indogermán hangok.
- í, é, ö. ő hangok, ezek itt már w-től erednek:ue-we-wi. Ahogy mondjuk az indogermán uei stumától íj, indogermán és germán hang. vagy émely, wimel, germán hang, ahogy az uer stumától ör stuma, öröka, germán wreka, öröng, ringen, örjed, örjöng...

Ha nem fonetikusan írnánk, úgy két v hang is volna a magyarnál.

GyMasa 2023.12.17. 10:38:34

Azért az a video is elég vicces, amiből kiderül, hogy a vér-ukrán Klicskó fia egy szót nem beszél ukránul, csak oroszul...

Gery87 2023.12.17. 10:50:47

A kérdésem az hogy a szintén ellenséges viszonyban lévő de szintén igencsak közel álló szerb és horvát nyelv között volt e ilyen csinált eltérés mozgalom és lett e belőle bármi idővel?
Mert ha nem, akkor itt se lesz.

Gery87 2023.12.17. 10:53:10

@GyMasa:

A háború végére Ukrajna egy 20 milliós "kis" ország lesz.
10 millió kivándorolttal, akiknek ottmaradt utódai se oroszul se ukránul nem fognak beszélni.
A legkisebb bajuk az lesz ki beszél oroszul odahaza....

GyMasa 2023.12.17. 10:55:07

@Gery87:
...HA lesz Ukrajna ennek az egésznek a végén...

Gery87 2023.12.17. 11:05:44

@GyMasa:

Bizonyára lesz. Ahogy Belarusz is van.

_Neville 2023.12.17. 12:08:36

@Gery87: Figyelembe véve, hogy 30 éve még 50 millióan voltak, arányaiban ez kb a legdurvább és leggyorsabb demográfiai összeomlás Európában az utóbbi 500 évben biztosan.

Wildhunt 2023.12.17. 12:19:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így helyesebbnek tűnik. Nekem viszont mind az ukrán i, mind az orosz и úgy hangzik mint a magyar i.

Wildhunt 2023.12.17. 12:21:11

@GyMasa: valamennyi, legrosszabb esetben egy zsitomir-sztrij banánköztársaság meg fog maradni.

GyMasa 2023.12.17. 12:35:28

@Gery87:
Az utóbbiból nem következik az előbbi...
Én nem mernék nagy tételben fogadni, hogy megmarad Ukrajna.

GyMasa 2023.12.17. 12:37:37

@Wildhunt:
Az lehetséges. Viszont annak a maradványnak semmi esélye nincs az életre.
Mármint, ha megörökli Ukrajna "adósságait, meg kötelezettségeit", a képességei nélkül...
Szóval, gyanús, hogy ha ez így marad, akkor lesz egy durva adósságelengedés. Különben a maradék emberek is el fognak vándorolni onnan.

Wildhunt 2023.12.17. 13:20:21

@GyMasa: pontosan. Valami ilyen díszbanderisztánra mindenképp szükség lesz, mert ha a háború végén az egészet elosztják az oroszok - lengyelek - románok, akkor az USA is el kell ismerje, hogy az eddigi világrendnek vége.

2023.12.17. 13:54:05

ezt az oroszok baszták el, mert belaruszt orosz szint 50% körül tartották. ez ukránok esetén 25% alá süllyedt. és abból következett az amerikaiaik szervezte puccs.

2023.12.17. 14:09:35

@GyMasa:
mivel a pénz úgy lesz, hogy leütik az entert és ott van, amit utalnak így bármennyi készpénz, hitelpénz generálható illetve kivonható a rendszerből. tehát összeomlás nem várható akkor ha az imf irányít. és azt többek között a magyar példán keresztül is megtanulták, hogy elsődlegesen nem megszorításokat kell eszközölni, hanem pénzt generálva leértékelni valutát, elinflálni a hiányt.

tehát ha kijev valamilyen különleges státuszt kap, akkor borítékolható tőkeimportra alapozott átmeneti fellendülés. azért, mert a béka segge alól indulnak. kb. bolgár-belarusz szintig húzhatják őket.

2023.12.17. 15:11:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ezek gdp per capita arányok. vásárlóerő paritáson persze nincs ekkora különbség. belarusz egy élhető ország volt, kb. bolgár szinten, ukrajna meg nem. ebből lett az amerikai puccs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.17. 15:12:05

@Wildhunt:

"mind az ukrán i, mind az orosz и úgy hangzik mint a magyar i"

Mert azonosak. Az eltérés annyi, hogy az oroszban ez csak lágy mássalhangzó után lehet, a magyarban meg persze bárhol. Az ukránban is úgy kellene lennie az irodalmi norma szerint, mint a magyarban, de a tényleges helyzet ugyanaz, mint az oroszban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.17. 15:13:49

@cvsvrs:

Ukrajnában ment ugyanaz, mint Oroszországban: a nyugat és helyi oligarchák mindent szétloptak. míg Belaruszban ez a folyamat a legelején meg lett állítva. Belaruszban a valóságban hamarabb lett "putyinizmus", mint Oroszországban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.17. 15:24:18

@Gery87:

De az egy organikus, szerves sztori.

Külön országok voltak ezek mindig a XX. századot leszámítva.

A horvároknál német, latin, magyar hatás. A szerbeknél meg görög, orosz hatás.

Más út, más fejlődés.

A horvátok pl. leutánozták a magyar nyelvújítást, egy rakés idegen szót kidobtak a XIX. századtak, s csinálták rájuk szláv szavakat. Sokszor teljesen magyar mintára. Így egy rakás nemzetközi szó a horvátban nem létezik.

A szerbek viszont sose érezték ennek szükségét.

Szóval ez nem valami kései dolog, amit Jugoszlávia szétesésekor találtak ki mesterségesen.

A "repülőtér" szó szerbül "aerodrom", horvátul meg "zračna luka" (szó szerint = "légi kikötő"). A szerbek röhögnek az ilyen horvát szavakon, de így is megértik persze, a horvátok meg lenézik a szerbeket, milyen hazafiatlanok, hogy nincs saját szavuk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.17. 15:27:06

@GyMasa:

Amikor az orosz szervek néha közzétesznek lehallgatott beszélgetéseket ukrán főemberektől, ott is rendre kiderül: egymást közt oroszul beszélgetnek.

Zeli és a neje is oroszul beszélnek egymással, mindkettőjüknek az orosz az anyanyelve.

Zeli pár éve kezdett ukránul tanulni, még színészként. Azt tervezte, nem csak orosz, hanem ukrán nyelvű filmekben is szerepelni fog. Aztán ehelyett inkább ukrán elnök lett.

2023.12.17. 15:47:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
moszkva nem nevezett ki egy olyan helytartót, aki az ukrán nép számára a poszt-szovjet államok szintjére felhozza. ha még a balti államokat nem számítjuk ide, és nem az orosz szintre, vagy a kazahok, a belaruszok szintjére de legalább az azeri, örmény, grúz, türkmén nívóra. és ez nem történt meg ukrajnában.

ezért tudtak belépni az amerikaiak. persze, hogy ők puccsoltak. nem is titkolták. persze hogy a nyugati befektetők érdekeit védik elsősorban. persze, hogy az újjáépítésből elsősorban ők húznának a hasznot, stb. ez a szokásos atlantista-transzatlantista kolonizálás.

azt ugye látjuk, hogy ezzel legfeljebb gazdasági félsikereket lehet elérni, azt is a kulturális megalázottság árán, a kérdés, hogy ennek mi az alternatívája?

2023.12.17. 15:48:23

az átlagos poszt szovjet szintre

2023.12.17. 16:01:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
porosenko rezsim gazdasági értelemben bukott meg, nem kulturálisan. hogy a kijevi értelmiség nem akart orosz akcentussal beszélni. kaptak egy körmöst, mert az i-t nem úgy mondták. hanem gazdasági értelemben nem éltek el a posztszovjet tagállamok átlagának szintjét. és ezt az amerikaiak kihasználták.

kb. az, hogy a magyar királyság nem tudja biztosítani a jólétet biztosítani a vazallus államaiban. és ezt kihasználják a tatárok és az oszmánok. mert ezek az ütközőállamok behódolnak. hunyadi mátyás az, aki még fel tud vonulni a balkánon. téli "hadjártokra". olyankor nincs szultáni fősereg. a jagellókkal már nem tudják megvédeni belgrádot.

mert a lajos király hiába lengyel-litván, az oszmánok lefizetik a lengyeleket krakkóban, a felesége hiába habsburg mária, akinek a bátyja fülöp, akiről a fülöp szigetek vannak elnevezve, elég nagy kis birodalma van, nagy szulejmánnal inkább nem ütköznének meg. és lajosék lovagolnak a halálba.

ezek a proxy háborúk nem újak.

2023.12.17. 16:14:00

a magyar királyság három részre szakadása is hasonló. szapolyaiék azt mondják, hogy a magyar királyság inkább legyenek inkább az oszmántörök birodalom vazallusa. és amikor majd isztambulban a hatalom meggyengül, akkor felszabadítják az országot.

habsburg ferdinánd hívei azt, hogy feltétlen a nyugathoz kell csatlakozni. és ők nem akarnak magyar önállóságot. azok a németek, a későbbi labancok, a nácinémetek, a budaiak, akik fel vannak háborodva, hogy kossuth miért fosztotta meg a habsburgokat a tróntól. ők azért harcoltak, hogy a császárság helytartói legyenek. ők nem akartak függetlenséget, hanem nyugati alárendeltséget.

magyarország is két birodalom között örlődik. illetve még ott vannak a tatárok, illetve később a cári orosz birodalom. 1849-ben görgey paszkievics-nek hódol be inkább, mint haynau-nak. akinek az oldalán jön jellasics, vagy jelácsity. ez nem kulturális kérdés.

a magyar királyság első felelős kormánya nem tud olyat ígérni, amit bécsi udvar. ez nem valami újdonság.

napóleont úgy űzik el, hogy az orosz sándor cár seregei bevonulnak párizsba. és ezzel restarurálják a bourbon dinasztiát. aztán az egy másik kérdés, hogy aztán jönnek a forradalmak és kikiáltják a második köztársaságot.

ez a történelem normál menete. csak hozzá vagyunk szokva, hogy nincs ilyesmi. hálistennek.

2023.12.17. 16:34:11

nincs magyar diplomácia. orbán nem arról győzködi kárpátalján a népet, hogy nekik ungváron egy magyar-ukrán főiskola lesz a legjobb. mert ha ott tanulnak, akkor a magyar mellett tanulhat tanulhatnak oroszul, ukránul, ruszinul, ezt döntsék el, és kaphatnak erasmus ösztöndíjat. hanem egy balfasz, hogy a brüsszelezéssel még a magyarok számára is elveszejti. mondván, hogy soros alex a magyarok pénzét az ukránoknak adná. ilyen faszságokat.

vasútihíd 2023.12.17. 17:12:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: sajnos az hogy a folyamat hamarabb meg lett állítva beloruszban nem jelentett gyors gazdasági fellendülést a nyugati szabotázsok miatt legalább is mondjuk a balti államokhoz de még oroszországhoz képest sem. persze az oroszok sokkal jobban ki tudják védeni a szaknciók hatását természeti kincseik és kapcsolataik révén és ebből belarusznak is jut.
egyébként meg hosszútávon úgyis belorusz-oroszország és még valószínűleg ukrajna nagy része is szoros kapcsolatban legyőzhetetlen uniót vagy akár államuniót fog alkotni. ez elkerületetlen.

2023.12.17. 17:32:44

@vasútihíd:
azért nincs belarusz felzárkózás, mert lukasenka elnök kiváló elképzeléseit szabotálja a nyugat? konkrétan mit szabotálnak?

2023.12.17. 17:50:01

@vasútihíd:
ha putyin a krím annektálása után azt mondta volna, hogy szevasztopol egy orosz katonai kikötő. és odessza legyen egy fekete-tengeri orosz-ukrán szabadkikötő. és erről tartsanak népszavazást, akkor talán nagy többséggel megnyerte volna azt is.

odessza után csatlakozik mikoljav (aztán nyilkolajevnek vagy mikoljivnek ejtik az majdnem mindeg) és herszon fekete-tengeri polgári szabadkikötők alkotják novarossziját. aminek biztonságát az ukrán városvédők és a szevasztapolli orosz haditengerészet együtt garantálják.

lehet, hogy úgy is győzött volna a nyugati szabotázs, de a katonai intervenció előtt legalább próbálkhatott volna konszilidált megoldásssal.

2023.12.17. 18:01:56

putyin elbukta odesszát. és onnantól kezdve gazdasági értelemben aligha nyer háborút. mert ukrajnát nem tudja elvágni a tengertől. az ukránok a moszkva csatahajót is kilőtték. az orosz haditengerészet leszerepelt. értelmetlenül lőtték a kígyó szigetet. putyinnak ezer és egy dolog miatt kellene elnézést kérnie és lemondania. amit nyilván nem fog megtenni.

és egyénként lehet mondani, hogy zelenszkij sem az ukrán értelmiség elképzeléseit lobogtatva hirdette meg a kijevi népfelkelést. valóban. csak ettől a többi szereplő még nem lesz jobb.

vasútihíd 2023.12.17. 18:03:01

@cvsvrs: a nyugat megakadályozta és továbbra is megakadályozza a tárgyalásos megoldásokat

2023.12.17. 18:20:46

@vasútihíd:
belarusz pénzügyi értelemben a nyugattól független. ha kibocsát a dollárral konvetibilis pénzt, akkor annak árfolyamába a dollárdiplomácia értelemszerűen beleszól. megállapodhatnak az oroszokkal rubelhez kapcsolt árfolyamról. vagy nyomtathat belarusz "játékpénzt", annak előnye, hogy árfolyamába kívülről nem szólhat bele senki. hátránya, hogy nem váltják be a külföldön.

minszk viszonylag szabadon bocsáthat ki pénzt megszervezhetik a reálgazdaságot. értem, hogy közben nyugatról gyalázzák őket és nekik nem érdekük, hogy egy állam tőlük függetlenül is működjön. hanem azt mondják, hogy lukasenkó az "utolsó diktátor". csak akkor még nem tudták, hogy "putler" a legfőbb főgonosz.

a politikának ezt a feladatot kell megoldania.

2023.12.17. 18:25:01

@vasútihíd:
tehát puyin azt mondta, hogy legyenek fekete-tengeri orosz-ukrán szabadikötők. és ezek alkossák novarossziját. egy fekete tengeri szabadkereskedelmi egyezménnyel, amit az orosz, az ukrán, a török kormány közösen jegyeznek. és várják a román és a bolgár elnököt. ezt mondta, vagy ezt mondja. csak a nyugat ezt megakadályozza.

egyik félnek sincs béketerve, vagy ha van, akkor az nem nyilvános.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.12.17. 18:48:25

@cvsvrs: el lett nekik magyarázva hogy amikor vége a háborúnak, ami marad ukrajnából, az megy a natoba. Innentől nem érdekeltek abban hogy a háborúnak vége legyen, max ha Ukrajna már csak Lemberg és környékét jelenti. Amit vinni akarnak azt egyhuzamban kell bevenni, mert nincs következő alkalom.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.12.17. 18:50:05

Kíváncsi leszek mikor jut oda az ukrán nyugatosodás hogy lecserélik a cirill ABC-t.
Eléggé esélyesnek látom.

Wildhunt 2023.12.17. 19:23:13

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: én nem. Másnaptól az ország 90%-a lenne csak analfabéta.

Gery87 2023.12.17. 20:02:56

@_Neville:

Lehetséges.
Ami nem csoda, lévén - az elmúlt 100 évben biztosan - az egyik legszarabb környék Európában.
Végigment rajta két világháborús Keleti Front, az orosz polgárháború, progromok, a holodmor, etnikai tisztogatások, majd a szovjet összeomlás utáni szegénység és végül most ez a háború....

Talán ha összesen volt 30 prosperáló év.

Gery87 2023.12.17. 20:03:56

@GyMasa:

Én meg nem tudok elképzelni olyat hogy Ukrajna nincs, de Belorusz van!
Ha eddig Putyin a teljesen tőle függő fehérorosz államot nem kebelezte be, akkor Ukrajnát se fogja.

Gery87 2023.12.17. 20:05:08

@Wildhunt:

Semmiféle "osztozkodás ne lesz" főleg román részről nem, mert az mindenhol máshol Európában precedenst teremtene az etnikai lapú határmódosításra!

Gery87 2023.12.17. 20:19:46

@Wildhunt:

Pl Romániának jelenleg még a Moldovával való egyesülés sem feltétlen érdeke.
Etnikai, történelmi alapú határmódosítás meg a magyar kisebbség miatt nem lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.17. 20:39:06

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Ilyen még BG-ban is volt!

Amikor még írtam bg-ul is, az egyik humoros cikkemben benne is volt a kjövetelés a "szovjet ábécé" eltörléséről.

A gond az az ukrán esetben, hogy most az a hivatalos vonal, hogy a szlávok jók, az oroszok viszont nem igazi szlávok. Ezek után meg nehéz lenne támadni a szláv ábécét.

GyMasa 2023.12.18. 11:18:34

@Wildhunt:
Hát, ha így ér véget a dolog, akkor az USA csak jó képet tud vágni max a dologhoz...
(Amúgy, ha Trump nyer, akkor az tényleg egy ideális menekülási útvonal lehet az USA-nak. Neki elég vastag a bőr a képén, hogy ezt meglépje)

GyMasa 2023.12.18. 11:20:26

@cvsvrs:
Hát, ha egy akkorra mondjuk 5 milliós, 1=1ö akkora területő, nyersnyagoktól megfosztott ország megörököl egy 50 milliós, óriási, és nyersanyagokban és iparban gazdag ország adósságát, akkor ott nem sok esély van arra, hogy azt valaha is visszafizetik.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.12.18. 17:39:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: simán kinézem pedig, mert a nemzeti identitás alapja lesz hogy ők nem oroszok, és minél nyugatosabbnak kell eladni magukat. Innentől kezdve a távolságtartás fő eszköze tud lenni a latin betű pont mint a Balkánon vagy a kazahoknál.

A szlávságot nem devalválja a latin betű mert senki se vonja kétségbe a nyugati szlákok szlávságát. Arra is van példa hogy a nemzeti hatáskörbe vont egyház átálljon cirillről latinra, Románia esetében.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 10:27:02

A nyugati ukrán kiejtés és szókincs tökéletesen megfelel a magyarosan kiejtett lengyelnek. Itt van a hírhedt jelenet, amikor Anton Kisse bolgár kisebbségi képviselőnek az ülést vezető Okszana Krugova megtiltja az orosz beszédet, Okszana vagy Oksana vagy Оксана kiejtése ennek tökéletes példája :

www.facebook.com/pryamiy/videos/1986745398234647/

ez pedig az orosz támadás előtti utolsó ukrán híradóm, keleti ukrán nyelven, de mindenki orosznak hallaná.

www.youtube.com/watch?v=m-wUcceCPrE

GyMasa 2023.12.19. 17:01:42

@Deak Tamas:
Ó, ez csak a CIA által ezényelt cirkusz!
Zaluzsnij sem lesz abban a helyzetben, hogy bármi olyat tegyen, ami az ukrán nép érdeke.
Ezeknek mindnek fogja a tökét a CIA.
Zselétől meg kell szabadulni, mert egy elszabadult hajóágyú volt mindig is, de mostanra már teljesen vállahatatlan lett, amit csinál!
Ezen felül ideális bűnbak lesz, és az eltávolításával majd reset-elni lehet a számlálót.
Nagyon nem lennék meglepődve, ha a végső menekülése közben egy, az oroszokra fogott, de valójában baráti tűz ldozata lenne, amivel mártírt csinálnak belőle.
Kizártnak tartom, hogy az USA életben hagyná azok után, amikről tud és, amiket tett, meg ahogy viselkedett.
Ne feledd, hogyha az oroszok nyernek, akkor Ukrajnára (Ha megmarad bármi is belőle) először egy kemény, katonai kormányzás vár. Ami addig fog tartani, amíg az ukrán háborús bűnöket ki nem vizsgálják, és a bűnösöket el nem ítélik!
Le fogják vadászni az Azovos vérnácikat, és akkor majd hidd el, elő fog lerülni annak a kérdése, hogy ki küldte a gyerekeket, meg a nőket ki a frontra meghalni?
Én egy Nürnbergi per jellegű eseményre számítok.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 09:10:07

@GyMasa: én ezt így morális szempontból valós következtetésnek tartom, azonban azt ne feledjük, hogy Putyin világhatalom vezető.
És ahogy a művelt, Boldili istenítette Nyugat nyolcvan éve minden további nélkül átlépett a bolsevizmuson, én sem Putyinból, sem a leendő amerikai elnökből nem nézem ki azt, hogy nem így politizálna.
Nekünk mostmár egyre sürgetőbb érdekünk azt kommunikálni a színfalak mögött, hogy Kárpátalja térjen haza. Amíg Ukrajna a Duna-medencén belül van, bármikor elhangozhat a sanremói beszéd, a NATO pedig nem fog megvédeni, sőt, pontosan arra fog számítani, hogy akár egy dróntámadás is hosszú időre elintézné a nemzeti oldali politizálást az országban.
Ne legyen igazam.

GyMasa 2023.12.22. 10:50:20

@Deak Tamas:
"...én sem Putyinból, sem a leendő amerikai elnökből nem nézem ki azt, hogy nem így politizálna."
Az nagyban múlik azon, hogy ki lesz a következő amerikai elnök.
Ha Trump valami csoda folytán nyer, akkor várható, hogy ténylegesen is véget vet a háborúnak. (a 24 óra, azért egy barokkos túlzás, de szerintem egy fél évbe simán belefér)
Hiszen egyrészt azért azt meg kellene jegyeznie hogy Trump:
- nem indított egyetlen háborút sem az első ciklusa alatt
- pacifikálta Izraelt és a környező arab országokat (amiért, amúgy egymagában is legalább járt volna neki a béke Nobel díjra legalább egy jelölés)
- Ez lenne a mésodik ciklusa, tehát nem kell tartania tőle, hogy megválasztják-e újra
- Nem ellenséges a viszonya Putyinnal, tehát a "tiszta lap" is meglenne.

"Nekünk mostmár egyre sürgetőbb érdekünk azt kommunikálni a színfalak mögött, hogy Kárpátalja térjen haza."
Tegnap egy orosz delegáció érkezett Washingtonba. Vajon miért?

" Amíg Ukrajna a Duna-medencén belül van, bármikor elhangozhat a sanremói beszéd, a NATO pedig nem fog megvédeni, sőt, pontosan arra fog számítani, hogy akár egy dróntámadás is hosszú időre elintézné a nemzeti oldali politizálást az országban.
Ne legyen igazam. "
Ukrajna egy puskaporos hordó!
Ha veszítenek, akkor az egyetlen megoldás, az, amit fentebb írtam, azaz le kell egyenként vadászni az összes vér-nacionalista ukránt, és felakasztani őket.
Ha ez nem történik meg, akkor lesz ott egy tömeg eblőlük, akik harceddzettek, állig fel lesznek fegyverkezve, és rettentően dühösek lesznek a megaláztatás miatt, amin keresztülmentek.
Keresniük kell majd egy "macskát", amibe belerúghatnak. És esélyes, hoyg ez Magyarország lesz.

Azzal pedi gmélységesen egytértek, hogy a NATO nagyon nagy eséllyel valóban nem fog minket (érdemben) megvédeni.
Pont elég, ha tökölnek egy hetet, mielőtt "megvédenek" minket.
(Bár, ugye Orbán is elkezdte felhozni a hadsereget. PL. Leopard 2A7-ből nekünk több lesz, mint a németekenk, plusz egy csomó fegyvergyárat alapított az országban (Lynx csapatszállító és a Puma csapatszállító, meg a helikoptergyár, stb)
Szóval, azáért az ország már most sem letolt gatyával várná őket.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.22. 10:56:51

@GyMasa: talán olvastad, nemrég meglepődve megtaláltam hogy a híres ötös cikkelyt életbe léptették-e valaha.
Nos, igen, 2001. szeptember 14-én ! Ugye mondani se kell, hogy több is történik a három nap alatt - amit akkor még nem tudhattunk hogy nem fog - mi marad magából Amerikából annyi idő alatt...
Meg nem is kell amúgy ilyen. Elég néhány "felháborodott ukrán hazafi" aki éjszakánként megdrónozza Mátészalkát vagy Boldilit meg a debreceni afrikai diákjait a temlomban. (Minek használok ma szűrő nélküli böngészőt, olvasni kell a fasságait :) )
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása