magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Amire az autista képtelen

Cikk az Indexen: 9 mondat, ami azonnal szimpatikussá tesz mindenki szemében.

Akár az is lehetne a címe: "Miért népszerűtlenek az autisták?". Mert ez majdnem csupa olyan dolog, amit egy autista sose ejtene ki a száját, s ha ki is ejtene - mert azt olvasta, ilyeneket jó mondani -, akkor is úgy tenné meg, hogy abban köszönet nem lenne.

Íme a mondatok a cikk szerint:

Na most ezek közül 8 mondatot csak kényszer alatt mondana ki az autista:

  • Örülök, hogy végre megismerhetlek/találkozunk! - Miért nem mondaná? Mert ezt mesterkélt és szinte sose igaz udvariassági fordulatnak hiszi.
  • Észrevettem/hallottam, hogy milyen jó vagy ebben. Lenyűgöz az, hogy… - Miért nem mondaná? Ugyanaz, ez mesterkélt és szinte sose igaz udvariassági fordulat.
  • Nagyon tetszik a ruhád/hajad/táskád… (itt mondhatsz bármit, amivel megdicséred) - Miért nem mondaná? Ez pont ugyanaz, mint az előző eset csak objektívizálva. Autista ilyet csak legközelebbi ismerősnek mondani és neki is csak akkor, ha tényleg így gpndolja ezt.
  • Tényleg? Ez nagyon érdekes! - Miért nem mondaná? Mert ha a tartalom őszinte is, a forma mesterkélt.
  • Teljesen egyetértek! - Miért nem mondaná? Mint az előbbi: az "egyetértek" az igazmondó alak, a "teljesen egyetértek" már hamiskás, sokszor egyenesen szarkazmusnak hat.
  • Neked mi a véleményed arról, hogy…? (mondj olyat, ami témába vág, és szívesen beszél róla a másik, de kerüld a kényes témákat) - Miért nem mondaná? Mert ez egy érzelmi trükk, aljasság. Az autista utálja az aljasságot.
  • Mesélj még erről! - Miért nem mondaná? Mint az előző, mert ha érdekel a téma, akkor ezt nem így fejeznénk ki.
  • Teljesen átérzem a helyzetedet. - Miért nem mondaná? Mert nem igaz. Sose senki se képes más helyzetét teljesen átérezni, ez képtelenség, így ilyennek a kimndása a másik ember lenézése, nem más, mint a "gyertek máskor is bármikor" a vendégség végén.

Alapvetően az autizmus legfőbb jellemzője a korlátozott társadalmi kommunikációs készség. Az autizmusról számtalan hamis kép létezik a nem-autista nem-szakemberek körében: egyrészt azt hiszik, az autisták szuperintelligens magányos emberek, másrészt félhülye tömeggyilkos idegbetegek, pedig egyáltalán nem igaz egyik se.

Itt is erről van szó: egyes bevett társadalmi normák másképp felfogása. Az egészséges embereknek az a viszonya egyes magatartásokhoz, hogy ezeket nem szabad komolyan venni, ezek csak amolyan szokások. Lásd, ahogy szokás utcán ruhát viselni akkor is, amikor a nagy meleg meztelenséget indokolna, meg akkor se fingunk mások előtt, ha nagyon kell, miközben a fingás egy teljesen természetes dolog, vagy hogy agyon kell dicsérni a vendéglátó ételét, akkor is, ha az nem is érdemelne kiemelt dicséretet.

Élés határvonal nincs egyébként. Az átlag autista is tesz dolgokat csak szokásból, irracionálisan. Csak a nagyon durva fokú ateisták nem tesznek semmit racionális ok nélkül. S a másik vég is ilyen: még egy teljesen a közszokásokba beágyazott egészséges ember se teljesen rabja a társadalmi szokásoknak.

A határvonal ott van, hogy az autista a szürke zóna egyik végéhez közelít, míg az egészséges ember a másikhoz. Az egészséges ember nem érzi, hogy egyes udvariasnak számító magatartásokat, mondatokat komolyan kellene gondolni, ő abban hisz, a társadalom normái szerint ezek a normális együttélés részei. Miközben az autista számára kellemetlen lenne ezeket a normákat használni, mert ő ezeket komolyan veszi.

Az autista csak akkor akarja az ebédet "nagyon finomnak" minősíteni, ha az szerinte tényleg az, míg az egészséges ember abban hisz, hogy a "nagyon finom" jelentése nem "nagyon finom", hanem az, hogy "köszönöm, hogy meghívtál ebédre".

Egészséges ember ezt könnyedén átérezheti. Mégpedig kultúrsokk révén. Ez azt jelenti: egy x kultúrában szocializálódott ember átköltözik olyan y kulturális környezetbe, ahol egyszerűen nagyon más az össztársadalmi konszenzus abban, mi a "szokás".

Németországba költözött amerikaitól hallottam, hosszú ideig kellett szokni: nem szabad "csevegni", mert a németek vagy furcsán néznek, vagy - s ez a rosszabb - komolyan veszik. Amerikában pl. a "hogy vagy?" egy tartalmatlan köszöntés, nem valódi kérdés, a szabványos válasz rá az, hogy "hogy vagy?". Németországi amerikai mondta, a németek vagy szemtelen tolakodásnak vették a kérdést, azaz kb. "mi közöd hozzá hogy vagyok???", vagy komolyan vették, s leálltak hosszú percekig magyarázni hogy vannak.

Az autizmus kb. ugyanez, csak nagyobb mértékben. Az autista tehát a legrosszabbul olyan közösségben érzi magát, ahol sok az "értelmetlen" szokás. De neki alapvetően az emberi társadalom mint olyan okoz "kultúrsokkot".

Az autisták egyébként 2 módon szokták a helyzetet kezelni:

  • megpróbálják megtanulni mikor szokás egy adott dolgot tenni, szinte tanulják a "normális" viselkedést utánozni: ennek a kockázata azonban nagy, mert mivel továbbra se érzik át a szokást, csak gépiesen másolnak, sokszor akkor is csinálják, amikor éppenséggel éppen nem kellene,
  • beletörődnek az "udvariatlan, kellemetlen, antiszociális nagyképű alak" képbe.

Mint magam is autista, jól szoktam szórakozni az ilyen kultúrsokkos élményeken. Hiszen a mi szempontunkból itt arról van szó: az egyik értelmetlen szokáshoz szokott ember döbbenten áll a másik értelmetlen szokást alkalmazó közösséghez és viszont. Hát nem lenne egyszerűbb legalább egyeztetni írásban az értelmetlent, ha már nem lehet beszüntetni?

Címkék: közélet
34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1318299437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2024.01.13. 06:37:24

mondjuk vannak udvariatlan, kellemetlen, antiszociális nagyképű alakok akik nem autisták

vasútihíd 2024.01.13. 06:41:56

mint más esetekben is a legőszintébb reakciók az autistákra a kamaszkor alatti közösségekben figyelhetők meg. kiközösítik kigúnyolják őket vagy csak mondjuk szimplán bepakolják a számukra okoskodónak tűnő osztálytársat a szekrénybe vagy a szemetesládába mert direkt irritálónak és különcködőnek találják a viselkedésüket. ami egyébként az ő szempontjukból igaz is.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 08:36:14

Alapvetően az autizmus legfőbb jellemzője a korlátozott társadalmi kommunikációs készség.
-----------------------------------
??????????????? Ezen a nyelven hogyan is volna kommunikálni? A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, az új-ónemmagyar egy halandzsa.
1. Alap hang nem van, az al magyarul a a túl volna, az alap nyelvkakilás.
2. Jellemző? Nyelvkakilási halandzsa. Inkább artos, az ar-ra-re stumától, ar-ta.
3. Társadalom? Libernyák műhang, libcsizmus, stak a 16. századtól.
4. Készség? Bullshit hang, a kész etimológiája bizonylosza, de inkább ernyeszu, vagy rekna.

5. A probléma már stak annyi, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és én az új-ónemmagyar halandzsát nem is akceptálem, ha egy halandzsa, úgy ezen a nyelven nem van kommunikálni, attól is, hogy halandzsát makog, ohne Bedeutung, és már volna is egy raktjangja, a libcsizmus, és ez a 22-es paradoxonja volna.

ZorróAszter 2024.01.13. 08:44:00

Szerintem maga nem autista a legenyhébb formában sem.

Egészséges ember nem tudja magát beleélni a különféle rendellenes agyműködésektől szenvedő emberek lelkivilágába.

Például mikroagyvérzések okoznak olyan funkciókiesést, hogy valaki nem érzékeli a mozgást. Nem tudja, átmehet-e az úttesten. A látása tökéletes. látja a mozgás jeleit, a közeledő autó méretének és helyzetének a változását, mégsem vonja le a következtetést, hogy jön egy autó.

El sem tudjuk képzelni, hogy hogyan lehet és mit érez egy ilyen ember belül.

Vagy mit érez egy skizofrén, aki retteg csak nem tudja megmondani, mitől. Vagy nem tudja mi az események időbeni sorrendje.

Ugyanígy nem vagyunk képesek átérezni, mit gondol egy autista. Csak felületes elképzeléseink vannak vagy a filmek által kialakított hamis képek.

Például hogy egy autista kerüli a szemkontaktus, pedig nem kerüli hanem nincs.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 08:49:39

csak kényszer alatt mondana ki az autista:
mondatokat komolyan kellene gondolni,
--------------------------
1. Írva nem csak, hanem stak.
2. Az alatt magyarul az alto, alter, túl volna, így halandzsa.
3. Kényszer? Ezt a hangot se rakem, a kény-t igen, a ghé stumától, germán geinj, itt g-k váltás van, de szer-vel nem rakem, a szer-sor hangokat, indogermán ser stuma, dúrgerni raku-ra, itt inkább dúrongást mondani.

4. Hát én se mondanám a fentieket, de nem is rakem, én itt az autista antandája vagyem, nálem az van, hogy az összes hangot stak cinikuzmussal, szarkazmussal hallem, ettől is olvasem Nietzschet, a nyelvjét így rakem.

5. Nem komolyan, hanem ernyesztán, ezt a hangot rakem, a komoly-t a magyartól nem, az ősmagyar ernyeszta, magyar mentalitás. Stak a libcsi gondol, gonduja van, a magyar rakand.

De ernyesztán? Na mondjuk itt a probléma. Van mondjuk fideszlibcsi propaganda és van antandai, a kettővel kirakód a nácizmus, narratívailag, úgy ez a rejális és valós, vagy a butaká? Most ezt ernyesztán kell venni vagy nem? Ha igen, úgy ölünk már?

És ha a másik veszja ernyesztán? Mondjuk egy nő? Nem volna ott probléma? Ha erre mondod nekje, hogy metszjed a torkát? Hát nem rakja, hogy metszeném a torkát!

Gelmerrrrr 2024.01.13. 08:51:56

@ZorróAszter: a szemkontaktus, pedig nem kerüli hanem nincs.
----------------
???????????

Dehát ez azt rekkja, hogy metszem a torkod. A szemkontaktus az agresszivitás rekkésje.

Gery87 2024.01.13. 09:26:17

"9 mondat, ami azonnal szimpatikussá tesz mindenki szemében....ezek közül 8 mondatot csak kényszer alatt mondana ki az autista"

Nos, akkor ezek szerint én autista vagyok:)
Na jó nem, de ez ilyen másolt, fordított Velvet, Dívány féle hülye női magazinos szint.
Csak ettől biztos nem leszel szimpatikus senkinek.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 09:28:40

durva fokú ateisták nem tesznek semmit racionális ok nélkül.
--------------------
1. Nenna raktább volna, a semmi laguján.
2. Nem ok, hanem raku. Az ok egy halandzsa, ucit, okász, unk, indogermán hang, szokni , szokás volna, de inkább dúrgerni, mondjuk hogy raku.

3. Az ateista kretény, irracionális, így nem rakem a fenti mondatot. A racionalista nem tesz raku nélkül, stak ha van rengyó, úgy Scott őrmester tesz, ha van rengyó.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 09:30:21

@Gery87: Ezek rekkint... te stak egy libernyák vagy. :D

_Neville 2024.01.13. 10:40:14

De gondolom te is örültél már, hogy találkoztál valakivel, meg érdekelt a véleménye valamiről. Akkor miért ne mondhatnál - ha nem is pont ezt, de -hasonlót őszintén? :)

Gery1987 2024.01.13. 12:44:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sose örülsz senkinken és sose érdekel más véleménye?:)

2024.01.13. 13:15:43

a humán gondolkodás részben környezetfüggő.
az autista gondolkodása környezetfüggetlen.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 13:37:18

@cvsvrs: a humán gondolkodás részben környezetfüggő.
--------------------
1. Stak a libcsi gondol,gonduja van, gonosz, a magyar rakand, rackionális, ez az ősmagyar hang.
2. Környezet? Bullshit hang, ősmagyar om-to-al, vagyis om partikel, erre a to partikel, erre az al partikel. Az om az on párja, stak om-os, ahogy omol, erre a to, ahogy ott, erre az al.

3. Humán? Ilyen nem van, arták vannak, ahogy a degenerált gondol, a libcsék, úgy a germanoid rakand. Olyan, hogy humán univerzálisan nem van, vannak arták, Rassok, a germanoid rakand.

_Neville 2024.01.13. 14:29:33

@Gery1987: megelőztél a kérdéssel :D

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2024.01.13. 16:32:32

Jó ez ilyen picsalap szintű írás volt kár levonni következtetéseket belőle.

!!444!!! 2024.01.13. 16:52:49

@Gery1987: @_Neville: Ha nem érdekelné más véleménye, nem olvasná a komment szekciót.

jónévez 2024.01.13. 17:22:09

Elég gáz, ha a mosortalanságot egy betegségre hivatkozva mentegetik.
Plane, ha ezt felemlítem, és engem neveznek modortalannak -a modortalanok ;)

Gery87 2024.01.13. 18:03:54

@!!444!!!:

Akkor az nem fordul elő nála sose hogy megmondja hogy örül valakinek és hogy érdekli amit mond:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.13. 19:50:47

@jónévez:

Modortalansághoz akarat kell és lehetőség.

Mióta modortalan az, aki nem hazudik?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.13. 19:52:08

@Gery1987:

Az autizmus nem jelent érzelemhiányt, csak az érzelmek kifejezésében jelentkező rendellenességet.

jónévez 2024.01.13. 20:02:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem. Modortalansaghoz modortalanság, rossz nevelés kell.

jónévez 2024.01.13. 20:33:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Eleve rossz érv az, hogy hazugságnak nevezel dolgokat, amik nem azok. Csak kifejeznek valamit.
Pl: jó lett a hajad. Nem hazugsag, meg akkor sem, ha átlagos lett. De jó érzést okozol vele.
Ha ezt nem ismered fel, akkor nem beteg vagy. Csak neveletlen.

A felsorolt kijelentésekben is csak (szándékosan) túloztál -pedig hasonlókat szoktunk mondani, csak nem szó szerint ilyen nyálas, néha alázatos kitétekkel. Mert: egyrészt így is van, de ha nem is pont így, akkor is megérdemelheti az, akinek mondjuk.
Persze, nagyon fontos, hogy aki nem érdemli, annak véletlen se mondjuk.
Persze, fölöslegesen se.
Van olyan blog (szoktam nézegetni) jellemző, ismétlődő hsz: ismét jó volt! Na, ez tényleg émelyítő. Nem azért, mert okvetlen hazugság. Csak fölösleges alányalás.

Ma nem is érdemelted meg, hogy azt mondjam: jót írtál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.13. 20:43:41

@jónévez:

Akinek mondják, az is tudja, ez csak udvariasság, nem valós vélemény. Akkor minek?

Gery87 2024.01.13. 21:03:28

@jónévez: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A modortalan, bunkó ember szándékosan, tapintatlanságból az, egyszerűen nem érdeklik a következményei ennek, a másik ember reakcija, érzései.... "nem volt gyerekszobája" vagy csak ostoba és sértett, mindenkit hibáztat a bajaiért.
Általában azért érzik hogy ezzel baj van, úgyhogy "humorra palástolják", de átlátszó módon, pl mond valami sértőt és elröhögi a mondat végét, de attól még ez nem mentség. Csak leszarja.

Az autista őszintesége belülről fakadó értetlenség arra hogy miért kellene modoroskodni..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.13. 21:17:00

@Gery87:

Sőt kifejezetten megalázásnak vesszük az ilyesmit.

Én amikor megdicsérek valamit, hozzá szoktam tenni "ez nem udvariasság volt".

Gery87 2024.01.13. 21:18:48

@jónévez:

"jó lett a hajad. Nem hazugsag, meg akkor sem, ha átlagos lett."

"hazugság" annyiban hogy egyébként nem érdekel milyen lett a haja!
Persze nem az hazugság hogy "jó lett" mert lehet tényleg jó lett, vagy annak tartod, hanem az egész érdeklődési szituáció, hogy egyáltalán megkérdezted, mert valójában nem érdekel:)

"De jó érzést okozol vele.
Ha ezt nem ismered fel, akkor nem beteg vagy. Csak neveletlen."

Nem hiszem hogy feltétlen neveletlen lenne az illető, egyszerűen csak pl utál csevegni, léha beszélgetéseket folytatni., smúzolni.
Én is utálok.

ez a nevem senki 2024.01.13. 22:33:33

jappánba is van
nak be
tegek

ZorróAszter 2024.01.13. 23:45:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az autizmus nem jelent érzelemhiányt, csak az érzelmek kifejezésében jelentkező rendellenességet."

Akkor minden XIX. századi brit gentleman autista, és minden XX. századi olasz genetikailag immunis az autizmusra.

Komolyra fordítva: az autizmus egy agyi fejlődési rendellenesség, és nehéz megkülönböztetni főleg enyhe fokban attól, amit közönségesen természetnek, konkrétan zárkózott természetnek nevezünk.

De például a legtöbb hóbortos ember sem skizofrén még enyhe formában sem.

jónévez 2024.01.14. 19:38:27

@Gery87:
"egyszerűen csak pl utál csevegni, léha beszélgetéseket folytatni., smúzolni"

Értelmetlenség.
Bizony, kell. Elmesélek egy történetet:
Borzalmas rég valamely szombaton készültünk valahová. Nejem péntek délután elment fodrászhoz, és mivel épp akkor nem volt kocsija sem, hát taxival jött haza. A fodrászhoz hívott taxissrác útközben meg is jegyezte, milyen jó lett a frizura.
NAGYON büszkén újsagolta el. És: majdnemhog ülve aludt, a frizurát féltve :)
Pedig lehet, hogy a taxis csak jó fej volt (általában jófejek). Mindenesetre nagyon jót tett a nejem lelkivilágának.
Tehát: ha egy kolleganődön meglátod, hogy frissen fodrászolt, hát bizony dicsérd meg. Neked semmibe sem kerül, neki nagyon sokat fog jelenteni. Alapvető udvariasság, nem fáj.

jónévez 2024.01.14. 20:00:13

@Gery87:
"Az autista őszintesége belülről fakadó értetlenség arra hogy miért kellene modoroskodni.."

Szóval ezt úgy értsem: a normál embernek nem kell udvariaskodni, csakis annak, aki kinyilvanította hogy beteg?
Hát, beteg felfogás ez.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.15. 19:47:08

Kulcsár István írja szemtanúként, hogy próbálták talpraállítani a rángó eskórost a new yorki utcán, arra jött valami ismerős, reflexszerűen odakérdezett a rángó embernek, hogy hihowareyou, az reflexből thanksfine, mire a támogatók eleresztették, az eskóros visszaesett a földre és rángott tovább.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása