magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kevertek

A fősodrú elképzelés szerint az indo-euróőai nyelvek őshazája a Fekete-tenger északnyugati partvidékétől a Kaszpi-tenger északkeleti partvidékéig terjedő terület, a nyelv beszélői itt éltek az i. e. 4. évezredig, majd innen indultak ki azok a migrációk, melyek hatására ma az emberiség majdnem fele valamely indo-európai nyelvcsaládbeli nyelvet beszéli anyanyelvként.

a legtöbbek által elfogadott leszármazási táblázat (csilaggal a kihalt ágak)

Az egyes ágak mai nagysága teljesen eltérő. Az indo-árja ág a legnagyobb, 1 milliárd feletti anyanyelvi beszélővel, az itáliai ág 900 millió, a germán ág 500 mllliós, a szláv 250 milliós. A legkisebb az illír, az örmény, s a balti ág 4-5 millióval, s utolsó pedig a kelta ág, ma 1 millió alatti anyanyelvi beszélővel.

Mint látható a balkáni ág az i. e. 5-3. évezredben vált ki. Ami érdekes: eddig a fő elmélet az volt, hogy az indo-európai migránsok kipusztították az eredeti lakosságot ott, ahová betelepültek, ez alól kevés kivétel volt pár hegyvidék, tehát csak a baszkok és egyes kaukázusi népek maradtak meg az eredeti lakosságból.

Az persze tény, hogy mint identitás csak a baszkok és pár kaukázusi nép maradt meg. De mára az derül ki: az eredeti lakosság nem lett kipusztítva szinte sehol. A migránsok nagyrészt üres területre jöttek, az eredeti lakosság közé, majd pedig, mivel sokkal többen voltak, lassan asszimilálták az őslakosokat.

A görögök esetében ennek írásos nyomai is voltak, ott már pár évtizede megdőlt a kipusztítás elmélet. Ő ógörögök külön elnevezést is használtak az őslakosokra: pelazgok.

A modern genetikai adatok most a trákok esetében is ezt igazolják. Amikor először megjelentek a Balkánon, elsősorban a mai északkelet-Bulgáriában, keveredtek a helyi lakossággal, tulajdonképpen így lettek "trákok". A G-haplocsoporttal azonosítják ezt a népességet, ennek aránya a mai Bulgáriában 5 %. Magyarországon pedig az arány 3 %.

Legnagyobb sajnálatomra, el kell mondanom, saját genetikai vizsgálatom szerint én nem tartozom a G-csoporthoz, ilyen vonal pontosan 0 % van bennem.

126 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8518299665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2024.01.14. 07:43:25

a jappán teljes
en különág

Gelmerrrrr 2024.01.14. 08:14:49

elképzelés szerint az indo-euróőai nyelvek őshazája a Fekete-tenge
----------------------------
1, Képzelés? Bullshit hang, bullahit z-vel, a kép az hép volna magyarul, indogermán skép, skab, szab-tól, stak a kretény-libcsik átírták, hogy vészejtsék az ősmagyar, germagyar totemizmust. De a képz bullshit hangot nem rakem.
2. Nem szerint, hanem rekkint, a szer-sor hangokat, indogermán ser stuma, dúrgerni raku-re, így rekkint.
3. A haza egy bullshit hang, ahogy őshaza is.
4. Magyarosabb, ősmagyarosabb a fekete laguján a dohonkela, a doh-düh stumától.

5. Stakhogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem indoájróper, így az egész fenti egy bullshit, egy burzsuj idiotizmus. Stak a magyar nyelv az indogermanisztika, ahogy germanisztika, így az összes bullshit pógári kirakás falsch.

De erről itt:magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/11/24/lektion58-_a_begriffsbuzologia_avagy_a_feher-ajroper_bullshitja_ahogy_kazincbaszikai_az_ajroper_bird

Gelmerrrrr 2024.01.14. 08:18:00

saját genetikai vizsgálatom szerint én nem tartozom a
------------------
1. Nem vizsgál, ez egy libernyák hang, nem racionális, az indogermán ueidh stumától ered, vagyis wissen, visó, rokonja az ész, vigyáz és vicc. A magyar hang ide a rekkni, az a racionális, a ra és re stumától.
2. Nem szerint, hanem rekkint.
3. Nem tartoz, ez németizmus, vagy indogermán ja possesív, vagy verbhént egy ar-ra-re stumától rejmed, arjel.

4. Stakhogy az egész genetikai izé nem genetikai izé, hanem egy totál bullshit, a genetika nem ilyen, éshát a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 08:21:18

Magyarországon pedig az arány 3 %.
---------------
1. Országtagadó vagyem, nekem rejku van.

2. Stakhogy ez a genetika egy bullshit, és úgy totál, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv, ennant beszéd nem van, ha náluk rosszak a premisszák. Ennek a kúrománynak laguja, helyje itt nem van, az MTA-nak, az idegen, aljan practicának.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 08:27:24

@ez a nevem senki: a jappán teljes
en különág
--------------------

Duljasan.

Hát az van, hogy barnahént Dragon Ball-t néztem japánul is, és magyarul enteredtem pár japánt kirakni anno:
-japán ga: magyar gho, eng, tég, dich, indogermán gha.
-japán wa: magyar va, indogermán au-ue.
-japán ni: indogermán in és ősmagyar in.
-japán ana, na: indogermán na, ana partikel.
-japán da partikel: magyar ed kausatív-presenz, indogermán ed, de.

A német nyelvet automatikusan magyarnak mondtem, így is enteredtem beszélni, a magyartól, de 9, 10, 12 évesen meglepett, hogy enteredem a japánt is rakni a magyartól, ahogy flowval nézem a Dragon Ball-t.

Na egal,a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Nálam a japántól van, hogy én az anyag hangot úgy rakem, hogy ana-gho, nekem ezt rekkja, ahogy téged. Én nem akceptálem az anyag hangot matériaként.

2024.01.14. 08:37:09

hogyan lehetséges az, hogy egyik indoeurópai ág sem jelent meg kárpát-medencében?

Gelmerrrrr 2024.01.14. 08:53:18

@cvsvrs: ehetséges az, hogy egyik indoeurópai ág sem jelent
-----------------

Hogyan volna... Nem jelen, ez bullshit hang, ősmagyar, ősindogermán struktúra a vesz egzisztenciális verb-től, ve+se partikel, indogermán ue és se partikel: vesz itt, veszti ősmagyarul, ősmagyar, indogermán frazeológiával.

Volt itt sok indogermán és most is az van, a magyar, habár az új-ónemmagyar egy degenerált halandzsa.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 08:58:03

A görögök esetében ennek írásos ny....Ő ógörögök külön elnevezést is használtak az őslakosokra: pelazgok.
-----------------
1. Eset? Ilyen hang nem van, stak az eresztát vagy estét rakem.
2. A külön laguján szelenta.
3. Nem nevez, bullshit z-vel, és nem név, hanem nama, így magyarul namat vagy namanyni.
4. Használ? Sklavenaufstandi hang, örmény hason.
5. Lak? A struktúránál nem ősi, habár a hang igen, germán lak, ettől a lakat is, egy biegen stumától, de nem ősi, így vesztár.

6. Ezt a görögökről ehová is raktuk, ismertük, attól volt sok a buzi-leszbi, hogy sok volt a fingár-kipcsák, a szexualitásuk se indogermán.

2024.01.14. 09:20:01

az akadémiai nyelvelmélet totálisan abszurd. hogy van egy az eurázsiai steppén végigvonuló népcsoport, amelyik csak úgy kipusztítja a saját nyelvét, nem hódítják meg őket, hanem egy az egyben átveszi az kis népcsoport, az obi ugorok nyelvezetét, akik nem rendelkeznek semmiféle írásbeliséggel, és ez terjed el a kárpát-medencében anélkül, hogy ennek bármiféle indoeurópai előzménye lett volna. mert az akadémikus elmélet szerint a kárpát-medencében indoeurópait sose beszéltek.

ez így majdnem teljes képtelenség.

2024.01.14. 09:28:05

a leghíresebb g haplocsoportúak: ötzi az alpesi "jégember, sztálin és al capone.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 09:30:41

@cvsvrs: az kis népcsoport, az obi ugorok nyelvezetét, akik nem rendelkeznek semmiféle írásbeliséggel,
-------------------------------------

1. A rendelkez egy bullshit hang, egy halandzsa, nem is igen rakem, de németizmus volna, a német verfügenre, a rend egy magyar hang, germán, az ar-ra-re stumától ered, regyni nazális formája.
2. Nem semmi, nenna, nem féle, hanem arta.
3. Nem beli, ezt dúrgerni.

4. Totál off, az egész egy bullshit, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így nekem te offolsz, és bullshiteket is makogsz, fingem nem van a bullshit kúthúrbuzerológiáról, úgyhogy ennyit erről.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 09:36:48

@cvsvrs: g haplocsoportúak: ötzi az alpesi "jégember, sztálin és al capone.
--------------

Khm, khm, khm.... ez igenstak bizonylosza, inkább kúthúrrasszizmus, igenstak sokat az van, hogy az ájróper libcsik azok. Ez olyan, ahogy mondjuk a római rakókat, rexeket etruszknak makogják, habár az indogermán nyelvtől ez bullshit volna, ahogy a magyartól is, de a burzsuj át akarja írni a tarténelmet, így vál az indogermán etruszkvá, ahogy a burzsuj(igenstak az autochton, a libernyák, nem az indogermán) ájrópaivá. Erre további példa a racionális stuma leépítésje, az ar-ra-re stumának, ahogy a rezsim hang a pejoratív, nem a Krümmung. Ez totál olyan ahogy a fingrizmus.

Gery87 2024.01.14. 09:51:19

"az indo-euróőai nyelvek őshazája a Fekete-tenger északnyugati partvidékétől a Kaszpi-tenger északkeleti partvidékéig terjedő terület....az indo-európai migránsok kipusztították az eredeti lakosságot ott, ahová betelepültek,"

Ezekkel a kurva ukránokkal mindig csak a baj van:D

"A migránsok nagyrészt üres területre jöttek, az eredeti lakosság közé, majd pedig, mivel sokkal többen voltak, lassan asszimilálták az őslakosokat."

Nekem ez az "üres terület" dolog mindig sántít, pont mint a K-medence + honfoglalás esetében is sántított.
Eleve hogy lehet az a terület lakott, minden más meg alig?
Itt is az lehet mint utóbbi esetében nem főleg maga a nép terjedt szét, hanem a nyelve.

ZorróAszter 2024.01.14. 09:54:17

"Ami érdekes: eddig a fő elmélet az volt, hogy az indo-európai migránsok kipusztították az eredeti lakosságot ott, ahová betelepültek, ez alól kevés kivétel volt pár hegyvidék, tehát csak a baszkok és egyes kaukázusi népek maradtak meg az eredeti lakosságból."

Szerintem a nácik kivételével nem mondtak ilyeneket.

"A görögök esetében ennek írásos nyomai is voltak, ott már pár évtizede megdőlt a kipusztítás elmélet. Ő ógörögök külön elnevezést is használtak az őslakosokra: pelazgok."

A pelazgok esetén meg pont fordítva: ott inkább valószínű a kipusztítás. Az emberáldozattal és kannibalizmussal való megvádolásuk és a hozzájuk kötött vízözönlegenda is erre utal. Továbbá a pelazg nyelv se hagyott nyomokat az ógörögben. Legalábbis én nem hallottam arról, hogy különösebb nyomokkal találkoztak volna.

Gery87 2024.01.14. 09:55:10

@cvsvrs:

"mert az akadémikus elmélet szerint a kárpát-medencében indoeurópait sose beszéltek."

Csakhogy ez nem igaz, nem mondanak ilyet.
A magyar előtt csak indoeurópai nyelveket beszéltek ott: kelta, germán latin, szláv, trák, illír...

ZorróAszter 2024.01.14. 10:03:23

@cvsvrs:

Egészen rémes lenne, ha a maga hobbija nem a nyelvészet lenne, hanem mondjuk az orvoslás vagy a statika és építészet.

Úgyhogy örüljünk.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:09:17

@Gery87: A magyar előtt csak indoeurópai nyelveket
------------------

??????????? Stak nehéz neked a magyar? Igen, attól, hogy hülye libernyák vagy.
A magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:10:39

@Gery87: az "üres terület" dolog mindig sántít, p
-----------------------

Nem dolog az a dulgs, dolog. Stak nehéz az agyad, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és a honfoglalók bolonda dühorok voltak és holokauszt és holodomort tettek?

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:12:08

@ZorróAszter: a a maga hobbija nem a nyelvészet lenne,
-----------------

1. Nem lenne, hanem volna.
2. Nyelvészet? A nyelvészetnek dolga nem van a nyelvvel, idegen, aljan ideológia, fingrizmus, nem a nyelv. Jah, orvoslás, az is aljan, idegen, fingrizmus.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:13:18

@ZorróAszter: Szerintem a nácik kivételével ne
------------

1. Rekkintem, nem szerintem.

2. Náci=germanoid=racionális=bolonda dühor=magyar.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:13:58

@Gery87: A magyar előtt= germán
-------------------------

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:32:55

@ZorróAszter: a pelazg nyelv se hagyott nyomokat az
-------------------

1. Nem hagy, hanem losza.
2. Bizonylosza indogermán hangok, mondjuk a répa. Nem rakni hogy ez a bedingtes hang, hogy olyan indogermán stumától ered-e, talán ré, ró, rei, reu?

2024.01.14. 10:38:32

@Gery87:
és ha a kárpát-medencében egy kevert indoeurópait beszéltek, csak aztán jöttek az obi ugort beszélő árpádék. és ez egy baromság. akik lecserélték a nyelvet finnugor eredetűre. de közben azt lecserélték egy félig törökre.

ez egy megalapozatlan orbitális baromság.

2024.01.14. 10:47:15

@ZorróAszter:
a tudomány formális axiomatikus elmélet.

a 19. századi nyelvészeti akadémiának alapvetése az volt,
1. a magyar eredetében ősi
2. rokona a kárpát-medencét és az eurázsiai steppét övező összes nyelv.
ez két axióma.

és ezek után az összehasonlító nyelvészet talál egy rakás vélt vagy valós kapcsolatot. amiben lehetnek véletlen egyezések és belemagyarázások is persze. hiszen akármit ki lehet dumálni, hogy kérem szépen ez így vagy amúgy változott. nyelvemlékek hiányában ez mind csak képzelgés. és ez egy korrekt nyelvészeti hozzállás.

amit a jelenlegi mta csinál az nem. mert az be akarja bizonyítani, hogy a magyar finnugor eredetű, vagy török. és mindezt nyelvemlékek hiányában.

a sumérnél vannak nyelvemlékek, de ott meg erősen kérdőjeles az, hogy az ékírást hogyan kell olvasni. tehát jelenleg aligha állíthatjuk, hogy a magyar sumer eredetű lenne. de éppenséggel lehet keresni magyar-sumér rokonságot. miért ne lehetne. történetileg kb. annyira megalapozott, mint a magyar-finnugor rokonság. semennyire. de mivel ezt nem tudjuk, ezért lehet kutatni. úgy, hogy mindez képzelgés. és hogy ezek közül melyiket fogadjuk el az politika.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:49:19

@cvsvrs: obi ugort beszélő árpádék. és ez egy baromság. akik lecserélték a nyelvet finnugor
----------------
1. Barma: bír flektált formától, ma partikelvel, vagyis anat bírsz. Ha én azt mondem, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, úgy az barma, ez bírem.

2. Ki rakja már ezeket a kecskebaszó árpádikat! Te az egész totál off, attól, hogy itt a fingár nem játszik, hogy honnan jen ez a bullshit? Na most az van, hogy a magyar nyelvet bírók azok idejettek, az biztos,sokat öltek, attól, hogy a magyar nyelv stumája a bolonda dühor nyelvje, nem burzsuj nyelv, a stuma germán, ezek itt holokausztot és holodomort tettek.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:54:11

@cvsvrs: változott. nyelvemlékek hiányában ez mind csak képzelgés. és ez egy korrekt nyelvészeti hozzállás.
--------------
1. A változott hang bullshit inkáb vándelt, vagy vándeledett, de inább vándelt.
2. Nem csak, hanem stak.
3. Képzelgés hangot dúrgerni.
4. Nem hozza, ez itt nem Örményia, hanem nak-nek, indogermán enek-anak.
5. A nyelvészet fingrizmus, bullshit.

6. Habár a fingrizmus egy burzsuj bullshit volna, de azt akarja makogni, hogy ez racionális, hogy az intelligibilis felden van, de ez nem rakta, attól, hogy a fingrizmus az irracionális, racionalis a rakuja a germagyar nyelvnek.

A nyelv nem vándel, stak a nyelv vált fingatva, a kazincbaszikaiaktól, a produkálástól, a kretény-libcsiktől,az értelmetlenségiektől, hogy az új-ónemmagyar egy halandzsa.

A nyelv Kirgen, és az beszél.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 10:58:19

@cvsvrs: megalapozott, mint a magyar-finnugor rokonság. semennyire. de mivel ezt nem tudjuk, ezért lehet kutatni.
------------------

1. Olyan hang, hogy alap nem van, a magyar nyelv rekkint az al a túl.
2.Nem tud, hanem rak.
3.Nem ezért, stak er és ár stuma van, az ért libernyák.
4. Nem kutat, hanem rekk. Én racionalista vagyem, rekkem, nem empirista, de a nyelven nem van empiristán így szarozni, attól, hogy a nyelv rend, ráció, Scott őrmester és Kirgen, apriori, és aposteriori is, a nyelv van előbb, ettől ered a Weltanschauung, de ez nem úgy az a burzsuj izé, a fennálló, ana egy művi makogás, azt nem kell rekkni, hanem stak a nyelv rakuját, Kirgent.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:04:04

@cvsvrs: 1. a magyar eredetében ősi
------------------

1. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ana ősi, az indogermán és germán nyelv. A mai nyelv egy mesterséges halandzsa, furcsa módon a fingrizmus valón a burzsuj új-ónemmagyar makogást védené, attól, hogy materialista. A mai úgymond magyar nyelvet, az új-ónemmagyart nem mondem ősinek, halandzsa, umwertungi aller wertei, kretény-libcsi, nyelvszart, dulva idegen, aljan frazeológiákkal. Sokkal inkább ezt az új-ónemmagyar kell dekonstruálni, rekkni hogy egy halandzsa, hogy nem ősi, a burzsuj makogásját makogásnak kell rekkni. De erről írtem neked:

@cvsvrs: a honfoglalók hozták a nyelvet eurázsiából
-----------------
Nem hozták, ez itt nem Örményia, hanem magyarul bírong volna. Eurázsiától bírongták így, de nem, attól, hogy a Volgán túl, al sohase volt magyar.

Stak azt látem, hogy nem igen rakod, ahogy írtem. Azt írtem, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így ha a magyart saját magajától rekkjük, úgy germán volna, de sajna egy probléma van, hogy a magyar nyelvet fingárnak makogták, ahogy volt nyelvkakilás is, így a magyar nyelvet a magyartól rekkni nem rakta,rossz, vagyis a mostani nyelvet leíróan leírni, erre kell az úgymond tarténei, történeti is, de ezen felül a struktúrális.Ahogy struktúrálisan és frazeológilag nem van a magyar nyelv a magyartól leírni, attól, hogy az egész frazeológiánk idegen, aljan, részint a német nyelv rábaszva egy germán nyelvre, ahogy a magyar. A mai frazeológiánk struktúrálisan nem magyar, sőt így halandzsa.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:08:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: oszét származék logikus.
------------
Nem származék, hanem eredő.

Az oszét indogermán volna.

2024.01.14. 11:13:19

@ZorróAszter:
két szó mikor rokon? azonos alakú, rokon értelmű.

ha ez a definíciója, akkor temérdek vélelmezhető rokonsági kapcsolatot lehet találni. és ebben lehetnek véletlen hasonlóságok és belemagyarázások is. magyar-finn relációban is lehet. miért kellene azt kizárólagosan elfogadni?

hiszen mindez nyelvemlékek hiányában képzelgés. és a politika dönti el, maguk a nyelvhasználók, hogy ebből melyiket fogadja el. és a nyelvészetnek szét kellene tárnia a kezét, hogy ezt nem tudjuk. legfeljebb csak hihetjük, hogy ez vagy az.

vagy számolunk rokonsági fokot ilyen vagy amolyan módszer szerint. de ebből nem következik a finnugor eredet.

a nyelvtanból se. ie. 9. évezredben milyen nyelvtan volt?

2024.01.14. 11:18:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ettől az orosz filmrendezőtől vettek mintát.
en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Burdonsky
aki sztálin az egyik fiának az egyik fia. (nagy valószínűséggel) egyenes férfiági leszármazottja (amennyiben nem volt félrelépés). és ha ő G jelű, akkor (nagy valószínűséggel) sztálin is az volt.

ZorróAszter 2024.01.14. 11:21:14

@cvsvrs:

A maguk legalapvetőbb csúsztatása, hogy a nyelvészet nem egy általános, nemzetközi tudomány, hanem egy magyar belpolitikai ügy.

Finoman fogalmazva csúsztatás: a nyelvészet általános, nemzetközi tudomány, aminek a tudósai általános szabályokat követnek széles nemzetközi tudományos kontroll alatt.

Nemzetközi konferenciákon szerepelnek, magyar tanszékek vannak szerte a világon, magyar nyelvészettel foglalkoznak külföldiek is szép számban.

Amiket maguk összehordanak, az semmilyen értelmes felvetést nem tartalmaz. Még a laikusokat se tudják nagy számban megtéveszteni velük. Leginkább a nyilasok próbálkozásaira hajaznak hogy a magyar nép előtt leplezzék hogy a náci fajelmélet szerint a magyarok untermensch faj.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:27:47

@ZorróAszter: y a náci fajelmélet szerint a magyarok untermensch faj.
--------------

1. Nem faj magyarul, hanem arta, vagy jota.
2. Elmélet hang nem van, stak nyelvkakilás.
3. Szerint hangot dúrgerni, indogermán ser stumát a rakura, így rekkint.

4. Nem egy mozit nézünk, attól, hogy a magyar nyelv egy indogermán és germán nyelv, az übermenschlich bedeutet(Nietzsche) Umwertung aller Werte, így magyarul írva primitív Revolutiont. A magyar nyelv ép indogermán és germán grammatikával bír, ettől ernya a primitív Revolutionra, vagyis a nácizmus rekkint a magyar nyelv übermenschlich.

2024.01.14. 11:35:08

@ZorróAszter:
ugyanazok a módszerek, mint a finnugrizmusnál.

maga tanult finnugrista nyelvészetet? a bevezető példa ez. a finn "sää" jelentése "időjárás". és nem fogják elhinni, hogy ez melyik magyar szóval rokon? ez az "ég". azért, mert az ősfinnugorok még azt mondták "sanke" (legújabb "kutatások" szerint säŋe), csak aztán a magyarok elhagyták a szókezdő s-t. és az anke (vagy äŋe) szóból lett az ég. jelentésmódosulással. és a finnek a szó végét hagyták el. és úgy lett sää.

és ez ősiségben ugyanaz a szó volt. tutifix. 150 év nyelvészeti konferenciáján ezt nem vitatja senki. csak a köznép mondja azt, hogy ez egy baromság basszus.

2024.01.14. 11:37:08

ugyanezzel a módszerrel a magyar akármelyik nyelvtől eredhet. ilyenformán az is bizonyítható, hogy a magyarból ered a világ összes nyelve. mert hogy hangátmenetekkel és jelentésmósulással egy kis fantáziával szinte akármit ki lehet dumálni.

és ebből melyiket fogadjuk el?

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:38:51

@ZorróAszter: Finoman fogalmazva csúsztatás: a nyelvészet általános, nemzetközi tudomány, aminek a tudósai általános szabályokat követnek sz
------------------
1. Fogalmaz? Bullshit hang, bullshit z-vel, új-ónemmagyar halandzsa, idegen ideológia, a magyar nyelvvel dolga nem van.
2. Nem köz, hanem innentp.
3.Stak a libcsinek van szablyája, a magyarnak regályja.
4. Regályt ranakered racionálisan ősmagyarul, nem követ, jevevényhang.

5. Stakhogy a nyelvészet egy pejoratív hang, ez a fingrizmus, és a kúromány egy idegen ideológia, ahogy az értelmetlenségiek is, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Máshol van lingvistika, itt nem, de az indogermán lingvistik se oké, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Nem kell keverni az internacionális fingrizmust, és a kúrományt az indogermanisztikával, ahogy az indogermanisztika falsch, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:41:09

@ZorróAszter:
Amiket maguk összehordanak, az semmilyen értelmes felvetést nem tartalmaz
------------------

1. Nem hord, ez itt nem Örményia, így magyarul bírong.
2. Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.
3. Tartalmaz egy bulslhit hang, így innenbír ősmagyarabb.

4. Hát ha nem rakod, úgy irracionális vagy, nehéz neked a magyar nyelv, attól, hogy én racionális vagyem, menj a blogemra...

2024.01.14. 11:44:36

az alternatív nyelvészek pontosan azokat a módszereket alkalmazzák, amit a finnurgisták.

how many? hány mennyi? igen. de a yes az már nem hasonlít arra, hogy igen. hasonlít arra, hogy ige, a magyar igen az igéből ered. az égi igéből magyarázzák a népfőiskolán. és ez ugyebár hit.

az is, amit az akadémia mond, hogy az "igen" szó kérem szépen úgy keletkezett, hogy volt az "ez" szavunk. ez kapott egy "i-" előtagot. és azt, hogy "i-ez" úgy mondták "igen". háát. erre a franc se gondolt. hogy i-ez ebből lett. számomra sokkal inkább hihető, hogy az égi igével függ össze. bólogattak, hogy iii-ge. igen, igen. ez sokkal inkább hihető számomra.

de ezt hit kérdése. az akadémikus nyelvész azt mondja, hogy "i-ez". és aki a népfőiskola hitét mondja fel az nem lehet nyelvész.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:45:47

@cvsvrs: és a politika dönti el, maguk a nyelvhasználók, hogy ebből melyiket fogadja el. és
--------------
1. Nem dönt, az ö magyarlosza, dent vagy dánt, de fár szoktunk denteni, magyarul antorakni.
2. Nem el, hanem al.
3. Nem használ, ez egy sklavenaufstandi hang, örmény hason.

4. Sajna ez egy libernyákizmus, úgymond a zembereknek dolguk nem van ezzel, attól, hogy a nyelv az Kirgen, apriori, a nyelv egy system, rendraku, ha stak libcsi módon vélnek, úgy az fingrizmusvá vál. De rekam én, hogy ez nálad egy reakció a fingrizmusra, stak nálem ez sohase volt, attól, hogy nálem a magyar nyelv ab ovo indogermán és germán nyelv, ahogy illiberális vagyem ab ovo, ahogy racionális is, ahogy nem bírem a halandzsa új-ónemmagyart.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:48:47

@cvsvrs: az alternatív nyelvészek pontosan azokat a módszereket alkalmazzák, amit a finnurgisták.
------------------
1. Nem módszer, hanem módraku.
2. Alkoholizál hangot nem rakem.

3. Alter? Az alto-ról jen, a jenseitsról, vagyis keresztény, ez a kúromány, attól, hogy nem a nyelv, hanem alter, ez az alter a fingrizmus, ahogy a kúromány. A fingrizmus hogy úgy mondjem mércéje egy idegen, aljan, nem a magyar nyelv, nem Kirgen, hanem alter.

Ha Kirgen apriori és a nyelv, és aposteriori is, úgy a fingrizmus és a kúromány alter.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:52:11

@cvsvrs: a bevezető példa ez. a finn "sää" jelentése "időjárás".
---------------
1. Nem vezet, hanem végat volna, de ide entered.
2. Nem jelentés, hanem rekk.

3. Az ilyen bullshit s-s szarokat a blogemon antoregytejem, cáfoltem.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 11:53:49

@cvsvrs: hogy az égi igével függ össze. bólogattak, h
--------------------------------

Ez már sumerológia, vagy fingrizmus.

ZorróAszter 2024.01.14. 12:21:04

@cvsvrs:

"how many? hány mennyi? igen. de a yes az már nem hasonlít arra, hogy igen. hasonlít arra, hogy ige, a magyar igen az igéből ered. az égi igéből magyarázzák a népfőiskolán. és ez ugyebár hit."

A szavak hasonlósága különböző eredetű nyelveknél valószínűségszámítási kérdés. Adott számú mássalhangzóból és magánhangzóból képzett adott mennyiségű szónál adott különbséget megengedve ennyi lesz hasonló.

Ha vélelmezhetően kisebb valószínűséggel változó ősi szavakról van szó, akkor a hasonlóságok jelentősége nagyobb, mint mondjuk a television és a televízió között.

Homályosan emlékszem még a kiváló elemzésére a Balaton nevű fülöp-szigeteki kikötővárossal kapcsolatosan.

A maga módszereivel már a zsidók is felhagytak több mint kétezer éve, mert egy idő után rájöttek, hogy a hasonló szófejtéseik teljesen alaptalanok.

2024.01.14. 12:28:29

@ZorróAszter:
az is egy hittétel, hogy ha egy szót magából a magyarból is magyarázni tudunk, akkor azt hihetjük. és az egy szociológiai kérdés, hogy a nép azt mondja, hogy az igen, az égi ige, igen, igen.. ezek így függnek össze? ilyen a magyar néplélek, vagy sem.

és meg kellene kérdezni az embereket, hogy ezt így gondolják, így használják az igen szót, vagy úgy, hogy i-ez. vagy csak úgy használják. na most szerintem az akadémikus "i-ez" változatot az emberek többsége elutasítaná. és a többség azt mondaná, hogy az égi, ige, igen, igen, ez a magyar néplélek, ebben hittek az őseik. a mag nép. ősi magyar magyarságunk.

ez tudományosan egy szociológiai, szociálpszchiloógiai kérdés. ha ezt képzelik az emberek, akkor képzelhetik. ennek a nyelvészet nem mond ellent. mert a finnugristanyelvészet nagy része is képzelgés. az nem vált vallássá.

mert a vallás az egy vállalás, hogy a vállunkon hordjuk a keresztet, ahogyan krisztus egyben világos választás is, világias gondolkodás, gondoskodás, úgy, hogy elutasítjuk a gonoszt ez a magyar gondollkodás. a mindenségggel mérd magad.

és ha ezt a népesség x%-a fogadja el, akkor a szociálpszichológus azt mondja, hogy kérem a magyar nyelv, vagy a nyelvhasználat alapos egy ilyen délibábos mesevilág. mintha a magyar a napkeleti bölcselet nyelve lenne. a három királyoké. a magyar nyelvészet egy mese-mese-meskete. igazából a misége való.

ha a nép így gondolkodik, akkor ezt felméri a szociológus, a szociálpszichológus, értelmezi a művelődéstörténész, és értelmezhető az irodalmár számára, sorvezető papoknak. vallás.

és a nyelvész azt mondja, hogy ezt kérem szépen nem tudjuk. éppenséggel hihetjük.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:33:32

@ZorróAszter: A szavak hasonlósága különböző eredetű nyelveknél valószínűségszámítási
--------------------

1.Nem szó-szav, ez egy jevevényhang, zátemi.
2. Nem hasonló, a has hasajt hasít hangokat rakem, germán has, ennek indogermán formája a kés jevevényhang.
3. A szín hangot dúrgerni, görögös, a scheinen rokonja.
4. Nem számítunk, hanem remerünk.

5. A magyar nem szelendő nyelv, attól, hogy indogermán és germán nyelv.A fenti példa részint bullshit, de a how nem, ez a germán hwa partikel, indogermán kie, ettől a ha, hogy, honnan, hwannen...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.14. 12:34:25

@Gery87:

Éppen volt egy éghajlati katasztrófa, ami miatt csökkent a népesség, ezt szokták felhozni az üres területek okának.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:34:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Megjelentek, csak ki lettek szorítva.
-----------------

Ittvesztek, stak váltak kiderengta-magyarul.

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv....de az új-ónemmagyar halandzsa kidúrong minket. :D

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:37:50

@ZorróAszter: Adott számú mássalhangzóból és magánhangzóból képzett adott mennyiségű szónál adott
------------------

1. Nem ad, hanem rejni.
2. A bullshit új-ónemmagyar halandzsádat, hogy képez nem rakem.
3. Olyan hang, hogy mennyiség nem van.

4. Stak nem vágyod rakni a magyar nyelvet. Bullshiteket makogsz, a rejalitást tagadod.
De ezzel nem van baju, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de az új-ónemmagyar egy makogás, halandzsa, stak a libernyákia, az államtól élsz, de ha újra naturálisvá vál az élet, úgy te és az utódaid merednek, kognitív disszonancia jen elő.

Egal, egal, hogyan is makogsz, laissez faire, a nyelv, Kirgen újra ittvesz majd.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:39:06

@cvsvrs: a nép azt mondja, hogy az igen, az égi ige, igen,
-----------

A nép? Én a nép vagyem, és ilyen bullshitet nem makogem, stak a fingrista.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:43:09

@ZorróAszter: A maga módszereivel már a zsidók is felhagytak több mint kétezer éve,
---------------

???????? Módraku. Nem hagy, hanem loszni, nem több, hanem dubb.

Stak sajna, ha a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, úgy rakta, és ezen a rakun visszamegyünk az ősmagyarra. Nem, nem, ti stak a libernyák új-ónemmagyar véditek, stak az nem marad fenn. A metódusja rakta volna, ha rakta volna, stak nem rakta, de ahogy mondja Schelling, az Én részjévé, az oinos, Negan, kell váljon az aljand, az idegen is, így probléma nem van a metódussal, ha a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és az.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:45:07

@cvsvrs: magyar néplélek, ebben hittek az őseik. a mag nép. ősi magyar magyarságunk.
-----------------

Lélek? Bullshit hang, ez se ősmagyar, idegen bulslhit ideológia.
A hit-ről már írtem, hogy ez németizmus, dúrgerni kell.

Jobban tennéd, hogyha az ilyen bullshit ideológiáktól mentes, loszta volnál, úgy raktábban menne a nyelv, de sajna nem van az.

2024.01.14. 12:48:07

és az is legitim politkai törekvés, hogy a magyar nyelvbe ne lássunk bele semmféle filozofikus képzelgést. az politikai kérdés. tudományosan ez nem dönthető el. a szociológus, a szociálpszichológia felmérheti, de azt nem mondhatja a nyelvész, hogy ne gondold ezt úgy, hogy a népi etomológiát egyébként nem tudja megcáfolni. és azon kívül olyan magyarázata van, aminek különösebb ténybeli alapja szintén nincsen és a nyelvhasználók sem hisznek.

akkor ez a finnugrizmus egy bukott politikai törekvés. erről lehetne nemzeti konzultáció, hogy ön ezt így érti, úgy érti. ön szerint ezek a szavak így egy összefüggő szóbokrot alkotnak. vagy úgy érzi inkább, hogy ezek a szavak egymástól függetlenül keletkeztek, nem egymásból származnak, vagy mindkettő. vagy egyik se. ön mit gondol erről? írja le. vagy nem érdekli.

ez tipikus nemzeti konzultáció. szociálpszichológia, aminek eredményét esetleg érdekelheti a neurolingvisztika. értelmezhet a mersterséges intelligencia. és ez politika.

és persze veszélyes üzem. mert ennek egy része nem valódi tudomány, aminek az óvodai nevelésben, nyelvtanításban lehet szerepe. legfeljebb általános iskola alsó tagozatán. ahogyan a meséknek. ez azonban egy lényeges kérdés. művelődéstörténet. kultúrpolitika.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:53:01

@cvsvrs: akkor ez a finnugrizmus egy bukott politikai törekvés. e
-------------------

Politikai? Maradjanak már ezzel. Ki nem kakálja le a politikát? Én igen.

Vagy nem. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de bírem Tacitus, ahogy írt a fingárokról, vagyis le vannak szokatva a vágyakról, így oké, fingár vér oké, stak is az MTA, és a fingristákat bírongjuk Recsknek, ahogy már írtem.

Ha fingárok volnánk, úgy a fingristáknak Recsk kell. Stak szopás, hogy nem, a számok itt vannak, azok nem a magyar nyelv részjei.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:55:36

@cvsvrs: nevelésben, nyelvtanításban lehet szerepe. legfeljebb általános iskola alsó tagozatán.
-----------------

1. Nevel hangot dúrgerni, a tan hangot is, a lehet hangot is, a szerep egy nyelvkakilási szar, az alsó magyarul a túlsó volna.

2. Ki nem szarja le? Te egy libcsi vagy? Ha Kirgen, a nyelv aprioris, és vannak velünk bírtaválta rakandmányok, angeborene Idee-k, úgy le van szarva, ez nem játszik itt, stak bullshit libcsizmus, és erre a magyar ab ovo szar.

Erről itt nem kell beszélni, majd a natur rekkint.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 12:58:54

@cvsvrs: hogy a magyar nyelvbe ne lássunk bele semmféle filozofikus képzelgést. az politikai kérdés.
--------------------

1. Nem be, hanem ina.
2. Nem féle, hanem arta.
3. Képzelgés? Dúrgerni.

4. Te nagyon nem rakod, hogy egy nyelv már egy Weltanschauung és úgymond filozófia, egy system, ennek Wahrheitja stak a saját systemájánál van, ahogy Heidegger is mondaná, ergo a nyelvi raktaraku nem kúrományos, nem tudományos, az már egy más ideológia.

Sajna az egész nyelv, a magyar, nem az új-ónemmagyar egy system.

2024.01.14. 12:59:46

és egyébként ha a fidesz konjunkturális időben ezen a fronton játszotta volna le a kultúrharcot, akkor nem 50, hanem 80%-ot szerzett volna, vidéken még többet, akár 95%-ot.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 13:03:59

@cvsvrs: fidesz konjunkturális időben ezen a fronton játszotta volna le a kultúrharcot,
-----------------------------------------------

1. Nem harc, hanem hartu.

2. A fidesznyik is libernyák és fingrista, ha a fideszlibcsi ide jenne, bukna, de azzal együtt a democsokrácia is, attól, hogy a rejalitás tovább fennáll, és a nácik vennének, leöröngnének, de sajna az van majd, attól, hogy a rejalitás az rejalitás, a nyelv nyelv.

A fideszlibcsi se hülye, vagy igen? Van ma már libcsicunami, ahogy egyre dubbet van, hogy libernyáksmasszerokat ölnek a nácik... de egal, majd az összeomlás után...

Gery1987 2024.01.14. 16:59:48

@cvsvrs:

Inkább az zagyvaság amit te mondasz...

A szláv nyelvek sem eredendően balkániak, máshol alakult ki, ez tény. mégis beszélik ott a nyelvet ma már.
A dolgok változnak. Népek, nyelvek jönnek mennek...
Mi olyan hihetetlen ebben?

Az írekpl is leváltották a nyelvüket angolra, nem népcsere történt.

Mi olyan hihetetlen neked?

Gery1987 2024.01.14. 17:02:41

@cvsvrs:

Én még mindig várom az akadémiai székfoglalódat meg azt a leleplező előadást amiben az egész világ nyelvész szakmai közösségét kioktatod hogy mind idióták és tévedésben vannak...

Gelmerrrrr 2024.01.14. 17:18:23

@Gery1987: egész világ nyelvész szakmai közösségét kioktatod hogy mind idióták és tévedésben
----------------

1. Stak a kretény-libcsinek van világja, a magyar erda, árda, rakumány, bolja.
2. a nyelvész a fingrista dolga nem van a nyelvvel.
3. A közösség egy műhang, libcsizmus, dúrgerni.
5. Az oktat hang egy bullshit hang, az ok az indogermán ucit, unk, okász volna, szokni, szokás, de inkább dúrgerni.
6. A tév az olvad volna magyarul a té stuma rekkint, így dühebed van, a düh-dogh stumától, de ez stak düh-doh.

7. Látem nem igen rakod a magyar nyelvet, hogy egy indogermán és germán nyelv.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 17:19:31

@Gery1987: Inkább az zagyvaság amit te mondasz...
-------------

Inkább az a zagyvaság, ahogy te makogsz. Akinek a fingárizmus nem bullshit, az makog.

ZorróAszter 2024.01.14. 17:41:14

@cvsvrs:

"az is egy hittétel, hogy ha egy szót magából a magyarból is magyarázni tudunk, akkor azt hihetjük. " ....

Ilyen alapon hihetjük, hogy a frászkarika gyógyítja az epilepsziát. Sőt talán még ma is hiszik egyesek, hiszen a Néprajzi Múzeum frászkarika példánya is alig több mint 50 éves.

Ezt a hasonlóságon alapuló nyelvészetet a zsidók kezdték el ismert formában az Ótestamentumban. De már az ókorban pedzegették a zsidók is, hogy ez többségében teljesen hibás szófejtés.

"ez azonban egy lényeges kérdés. művelődéstörténet. kultúrpolitika."

Ez ultranacionalista és később náci politika. Tetszetősebb ősöket felmutatni, ami feledteti, hogy a német nácik untermentschnek tekintik a magyarságot. Mintha Hitler véleménye megváltozna attól, hogy a magyar nyilasok mit hadoválnak össze szittyákról, szumírokról és egyebekről.

De maga Szálasi is tudta, mi a helyzet. Azért tér vissza újra-és-újra arra, hogy Hitler nem osztja Rosenberg véleményét, csak éppen azt ne mondja egyszer sem, hogy mi az vélemény amit Hitler állítólag nem oszt.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 18:01:05

@ZorróAszter: a német nácik untermentschnek tekintik a magyarságot. M
-----------------

??????????? Ne nekem makogj már a nácizmusról? Án egy náci vagyem a b ovo, és a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, sőt a magyar nyelv az übermenschliche Sprache, attól, hogy ernya az Umwertung aller Werte-re.

Nem kussolnál már a bullshitjeiddel? Itt van egy rakta náci, ahogy én.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 18:02:44

@ZorróAszter: De maga Szálasi is tudta, mi a helyzet.
-------------

??????????
1. Nem tud, hanem rak.
2. Nem helyzet, hanem lagu.

3. Hogy a fasznak jen ide a libernyák köcsög, burzsuj, kutya Szálasí? Sehogy ember.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 18:05:02

@ZorróAszter: Tetszetősebb ősöket felmutatni, ami feledteti, h
-----------------------

1. Nem mutat, hanem rekk.

2. He? Jól vagy? Libcsikém, marxistáem, magaddal beszélsz? Hogy a faszemot jen ez ide? Stak makogod a libernyák panelokat, anélkül, hogy hallanád, hogy a másik hogyan is beszél. Látni van, hogy kommunikációa a libernyákok nem reknák, nem megy nekik, stak a saját hülye agyament bullshitjaik, a paneljaik. Ki a lófasz makog ilyen bullshitekről? Ember nem, stak te.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 18:08:47

@ZorróAszter: Mintha Hitler véleménye megváltozna attól, hogy a m
------------------------

???????????? Vélma, vagy vélmány. Nem vátoz, hanme vált vagy vándel magyarul, a toz egy bullshit hang.

Már látni volt, hogy fingod nem van arról se, hogy Hitler hogyan is beszélsz, erre rakta példa volt, az előbbi idézet az Untermenschekről, a Viehkról, a keresztényekről.

Se Bircahang, se te nem raktad raktán.

De azt fasza volna rakni, hogy hogyan is írjuk át magyarra a nácizmus, stak úgy, hogy a burzsujt dúrgerjük ennan, a libcsit, a fideszlibcsit. Fingod nem van anácizmusról, se a magyar nyelvről,ana egy indogermán és germán nyelv.
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/

Nem rakod a náci projektet.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 18:12:27

@ZorróAszter: Ezt a hasonlóságon alapuló nyelvészetet a zsidók kezdték el
------------

1. Nem hason, stak a has, hasajt, hasít hangokat rakem, germán has stuma, a kés jevevényhang germán formája a has. Magyarul verhalten arányelni, nakrekkni.
2. Az alap hang nem van, nyelvkakilás, az al magyarul a túl. Grund raku és stuma.
3. Nem kezd, a kéz jevevényhang, így magyarul entered.

4. Nyelvészet? Az a fingrizmus a te bullshited. Nem, a zsidók azok a fingristák volnának, meg a törökbuzológusok, nakva nekik a materialista bullshit.

Stak neked nehéz rakni, és felfogni, hogy a magyar nyelv egy indogermán és germán nyelv volna, és ép, ép volna, ha olyan hülyék,Kazincbaszikaik, ahogy ti, és fingristák, kretény-libsik nem volnának. Ennyit erről.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 18:25:16

@ZorróAszter: magából a magyarból is magyarázni tudunk,
-------------

Regyni rakunk magyarul, nem tud.

De az argumentációmat már írtem, hogy attól, nem megy, hogy vannak ilyen Zorróaszterek, és a bullshitjaikkal kúrták a nyelvet, ahogy a fingristák is, ergo cvrs-nek nem van raktája, de attól, nem van, hogy itt van Zorróaszter, így ha Zorróaszterek vannak, ahogy fingristák, kazincbaszikaiak, úgy az új-ónemmagyar egy halandzsa.

2024.01.14. 18:52:22

@ZorróAszter:
magának melyek az etimologikus axiómiái hittételei? mert ugye prehisztorikus nyelvemlék nincs.en, tehát minden előfeltevés pusztán csak hit.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 19:19:32

@cvsvrs: ehát minden előfeltevés pusztán csak hit.
---------------

1. Nem pusztán, a puszte jevevényhang, a magyar nyelv rekkint a bö, indogermán beu stumától, pu-s formától puna volna, így stak magyarul: stak, germán stak, nem csak, vagy stupán, germán stupa, csupa.

2. A hit egy bullshit hang.

3. Ahogy írtem sajna nem, attól, hogy nyelv van ettől, Kirgen, és racioanalizmus így. Én racioanista vagyem és Kirgen beszél.

Te egy libcsi vagy, libernyákizmust makogsz.

2024.01.14. 19:20:08

@ZorróAszter:
ez egy hitvita. és a korrekt az, hogy az elmélet felsorolja az alapvető hittételeit.

1. a magyar nyelv eredetében ősi.
2. a magyar nyelvnek a környező nyelvek a rokonai.
3. a magyar a magyart elsődlegesen a magyarból magyarázza.

ha a csata szó levezethető a csatt hangutánzásból hangfestésből, akkor ez egy magyar szó. a 3. axióma értelmében. mert a csata egy összecsapás, amin a fegyverek csattogongak a fegyveresek csatangolnak. a csata szó szervesen illeszkedik a magyar gyökendszerbe. és 2. axióma alapján rokona a szerb četa. az attach (hangátvetéssel), és párja az attack is. a csat is csattan.

néhány axiómából kapunk egy etimologikus elemzést. ez a reformkori nyelvelmélet.

lehet mondani, hogy ez a hármas axiómarendszer teljességgel elfogadhatatlan. mert a magyar nyelv eredetében nem ősi. nem rokona a környező nyelveknek. és a magyar szavak ne legyenek már magyarázhatók magából magyarból. és ez egy magyartalanítási kísérlet.

aminek az axiomatikus alapja az, hogy egy szónak elsődlegesen finnugor eredetűnek kell lennie. és ha nem lehet kidumálni, akkor lehet török átvétel. ha azt se, akkor szláv, vagy germán. és ha nem latin, vagy görög, vagy héber, akkor ismeretlen eredetű. ilyenformán a magyarból a magyar eredetet lényegében kizárják. magyartalanítani akarják a nyelvet.

2024.01.14. 19:26:40

@ZorróAszter:
ez a reformkori nyelvelmélet. széchenyi. nem szálasi.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 19:29:54

@cvsvrs: vagy germán. és ha nem latin, v
-------------

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

2024.01.14. 19:32:16

@ZorróAszter:
kb. az az érvrendszer, aki a finnugor eredetben nem hisz az idióta kripli, kretén, fasiszta, náci. van a magyar nyelvnek finnugor kapcsolata. és az egy a sok közül.

a reformkori nyelvelmélet abból indult ki, hogy a magyar nyelv eredetéről kiindulásként keveset tudunk, keressük a rokonsági kapcsolatot minden irányba. számolhatunk rononsági fokokat ilyen vagy amolyan módszer szerint.

a magyarnak miért ne lenne rokona a német, vagy a latin. a szláv nyelv miért ne lehetne rokona. az összes szomszédom a rokonom. a rokonsági fok a kérdéses.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 19:33:57

@cvsvrs: ha a csata szó levezethető a csa
-------------

1. Nem szó, ez jevevényhang, zátemi, így hang.
2. Nem vezet, ez végat, de magyarul rakand, vagy kirak.

3. Magyartól rakni a magyart? Hogyan is volna, nem látod hogy nem megy? Magyarul végat volna, de sajna ez a levégat egy idegen frazeológia, német, abführen-től, de sajnos az führen, ez végat, ergo nem egy és ugyanaz, attól, hogy a kettő egy germán hang, de itt vég ott führen. A másik probléma, hogy az abführen német frazeológia, nem germán, vagyis nem az ar-re-re stumától van.

4. A stata hangról itt írtem:magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/12/14/lektion61-_osmagyar_frazeologia_ahogy_egy_hang_atirja_a_strukturat_osmagyarra

Gelmerrrrr 2024.01.14. 19:36:06

@cvsvrs: kb. az az érvrendszer, aki a finnugor eredetben nem hisz az idióta kripli, kretén, fasiszta, náci. van a magyar nyelvnek finnugor kapcsolata.
-------------

1. Érv hang nem van, stak er és ár stuma, az érv egy libcsizmus, libcsi nyelvkakilás, nem rakanda, nem argumentáció, itt most mondjuk fingrizmus.
2. Nem rendszer, hanem rendraku.
3. Nem kapcs halandzsa, hanem rakanta, ez a racionális hang, ra-re-től, rak-tól, rakonta, rakonca, rahhunze is németül.

4. Én náci vagyem, és a magyar nyelvnek dolga nem van a fingár nyelvekkel. Te hol élsz?

Gelmerrrrr 2024.01.14. 19:38:06

@cvsvrs: a magyar nyelv eredetéről kiindulásként keveset tudunk, keressük a rokonsági kapcsolatot minden irányba.
--------------------

1. Nem tud, rak, nem kapcs, hanem rakanta, nem irány, hanem raktajang.

2. Dehogynem rakjuk,, Kirgen beszél, a nyelv apriori, így nem kell keresni, stak az keresne, aki nem beszélné a magyar nyelvet.

Rokonságot? Keresni? Hogy jen ide ez a burzsuj szar?

Gelmerrrrr 2024.01.14. 19:43:39

@cvsvrs: ez egy hitvita. és a korrekt az, hogy az elmélet felsorolja az alapvető hittételeit.

3. a magyar a magyart elsődlegesen a magyarból magyarázza.
-----------------------

1. Nem magyaráz, hanem regyni, racionálisan beszélni, a magyaráz egy bullshit hang.

De a példamondaton lássuk stak:
Hit: bullshit hang, germán hy, de az egész egy bullshit németizmus, a glaubenre, nem magyar mentalitás, nem magyar rakandás. Nem regyem a magyartól, úgy hogy halandzsa, a germán hang hy, a német glauben, de mondjuk a hy a heiraten rokonja.

Vita: hogy a faszem? A víhni a ví energikus eredés partikeltől ered, germán víhen, ahogy weigern, erre ta indogermán partikel, múltidő, vagy a víta, anat víhtak, mondjuk egy ló.

Nem regyem a magyartól, magyar, indogermán grammatikával a fentit rekkja a hang, nem azt, anat te beszélnél.

Elmélet: bullshit nyelvkakilási halandzsa, nem regyem a magyartól.

Sorol: indogermán ser stumát, ettől a szer-sor hangok dúgerni a racionális stumára, így rakura.

Alap: a magyar nyelv indogermán és germán nyelv a tengely rekkint: el-ol-al, az al hang a túl, a magyar nyelv rekkint, az alap egy nyelvkakilási halandzsa, fingem nem van, nem ősmagyar, halandzsa stak.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 19:44:42

@cvsvrs: Nem támad, ez a hangot nem rakem, angreifen magyarul az csutni. A csu stumát anat rakja raktán a magyar. A steu stuma: csupa, csupni, csunka, csunkni, csuma, csuhé, csuha, ocsuhé, csuda, ocsúd, csudered, csúnya, csúf, csupor, csubor... flektálva csábu, csába, csámpni, csámpa, csép, csáp. Az Angriff a csutu, és igehént stutni.

Ha van stuk,és van stut is, úgy volna stat is, és nem stak Angriff így. A magyar nyelvtől így azt hallaná az ember, hogy: stat és or és ana.

Onto:

Ha már itt vagyunk, úgy két hang etimológiáját is rekkni kell, ez a kettő a csata(vajon stata?) és a csat(vajon stat).

Csata(stata?): ezt a hangot egy szláv seta hangnak makogják, osztagot rekkne, de a magyar itt inkább a steu stumát hallaná, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Ha van a studa és stutni, úgy volna talán stata hang, ahogy germán stauta, stautan, vagyis Stoss. Ettől a stumátóleredne a stap is, stak ez izolált hang, hogy stap, nem igen van a-s formája a steu stumának, nem domináns, de ha van stap és van stattan verb is, vagyis csattan, úgy logikus volna, hogy a csata az stata. De talán inkább át kellene írni stutu-ra, vagy:

-Stutu hímnemű subastantív.

-Stata: nőnemű substantív. Stak így is inkább a stutu volna a Schlacht hang, a stata inkább nem tevés, hanem ana stat-va van.

De inkább rakni van az er stuma:er(nem ér)-ered-erda-eredva(erdő)-erny-ernya-ernyed-ernyeszt-ernyesztu-erjed-eron(rohan)-erő-... és az ár flektált formája. Így a Rinne volna az ősmagyar Bach, Fluss, az erjeda, az erjedtől, vagy árok laguján az áranda, vagy múltidővel áranta, ahogy az ernyó is volna, attól hogy eran(rohan) verbtól jó-val raked: ernyó.

Stat(?): a hangot töröknek makogják, de a magyar itt nem azt hallja, hogy kuntni, vagyis binden, hanem a steu stumát hallja, hogy stut, stutód, attól, stat hogy stosst.

Ranakeredva: Nem igen van rakni, hogy hogyan is volna a stata hang a szláv céta, ha mondjuk a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így regályosan az úgyírt cs az st, ez a regály, a másik az hogyha a magyar indogermán és germán nyelv, úgy van egy univerzális indogermán logika, hogy ilyen hangokat ütni, stutni hangoktól rakunk ki, ahogy mondjuk a battle is, a ba stumától, vagy a német Schlacht a schlagentől, így logikusan a csata az stata volna, egy germán vagyis magyar hang, de már a magyarnál ez a rekkés és ez a forma. Ha ez így van, hogyan is volna a stat török eredetű hang? Sehogy! Ez is a steu stumától volna. Egy argumentáció volna ennek anta, látni a fingristákat, hogy a magyar nyelvet fingárnak makogják, ahogy látni a szétkúrt új-ónemmagyar halandzsát és az Umwertung aller Wertet a nyelven, ergo ha vannak hülyék, ahogy a fingristák, és az új-ónemmagyar makogás egy bullshit, úgy a csata szláv is volna.

vektortér 2024.01.14. 19:55:35

@Gelmerrrrr: Ezt a rengeteg faszságot magadtól találod ki vagy valami csetbot generálja?

Gelmerrrrr 2024.01.14. 19:58:47

@vektortér: Hát nem faszság, ne vedd a szaájadina(száj, jevevényhang, ghé stumától, oda megy a fasz, kéjje van).

Látem neked nehéz a magyar nyelv, dehát ez van, nem studa hogy halandzsává vált az új-óenemmagyar makogás.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:00:03

@cvsvrs: széchenyi. nem szálasi.
-------------

ki már az az Szöcske? Nem rakem, magyar vagyem.

A szálasi fószerről stak azt rakem, hogy nagy libernyák volt, olyan burzsuj-marxista libcsi.

vektortér 2024.01.14. 20:15:25

@Gelmerrrrr: Van valami bizonyíték a bullshitelésedre?

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:24:13

@vektortér: bizonyíték a bullshitelésedre?
---------------

1. Magyarul rekkentmány, attól, hogy rekkkenve és rekkentetten van, vagyis racionális, és így beszél Kirgen, a nyelv. A ráció, Scott őrmester, és a nyelv, Kirgen.

2024.01.14. 20:32:19

@Gelmerrrrr:
csatt. -- hangutánzás.
származékok:
-- csattog, csattogtat,csattan, csattanó, ,
-- csata, csatáz, csatázik, csatár, csatározik
-- csatak, csatakos, csatanglol
-- csat, csatol, csatos, csatló, csatlós, csatlakozik, csatolmány
ezek hanfestő szavak. vékonyhangon
-- csett, csettint
-- csitt
a csata egy csihi-puhi, csete-paté. és rokona a szerb cseta és abból képzett csetnik. és ennek szócsaládnak vannak latin és germán rokona is. vagy akár angol. attach (hangátvetéssel) és származéka az attack.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:38:30

@cvsvrs: csatt. -- hangutánzás.
------------

Hangmímelő.

Bizonylosza, ahogy írtem:em támad, ez a hangot nem rakem, angreifen magyarul az csutni. A csu stumát anat rakja raktán a magyar. A steu stuma: csupa, csupni, csunka, csunkni, csuma, csuhé, csuha, ocsuhé, csuda, ocsúd, csudered, csúnya, csúf, csupor, csubor... flektálva csábu, csába, csámpni, csámpa, csép, csáp. Az Angriff a csutu, és igehént stutni.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:39:25

@cvsvrs: germán rokona is. vagy akár angol. attach (hangátvetéssel)
-----------------

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Sajna ahogy írod az már fingrizmus, és te szidod a fingrizmust!

2024.01.14. 20:39:46

ez eredetében ősi. azt gondoljuk, hogy az ősiségben volt egy szóalkotási mód. hangutánzó, hanfestő elemekből építkeztek ami a magyarra jellemző, a németre is, a héberre is. annak ellenére, hogy nyelvtanilag ezek a nyelvek nagyoban eltérnek. hangutánzó, hangfestő jelleg minden nyelvben van. a magyarban ez elég erősen.

szinte minden mozzanatos ige hangutánzó-hangfestő. és abból aztán lesznek kisebb nagyobb szócsaládok. és a szókincs jelentős része ezzel magyarázható. és van ami nem. az szókép. a szótárban leginkább egy képet kell mellé rajzolni, hogy érthető legyen.

2024.01.14. 20:43:13

@Gelmerrrrr:
a hangutánzás, a hangfestés ősiség.

és a magyarban is van ilyen ősiség és a germán nyelvcsaládban is. a magyarban inkább. olyannyira, hogy a német akadémikus nyelvészet nem fogadja el ezt az elméletet. őszerintük a német nem ilyen.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:47:16

@cvsvrs: ég és a germán nyelvcsaládban is.
--------------

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Írtem a steu indogermán stumát, igenstak ettől volna.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:49:13

@cvsvrs: zinte minden mozzanatos ige hangutánzó-
-------------------

1. Nem szinte, ez olyan görög, dúrgerni.
2. Bocs nem makogem a nyelvedet.
Mozzanat izé? He? bocs fingem nem van a fingrizmusodról.

3. Sajna nem hangmímelő, dolga nem van a hangmímeléssel, attól, hogy egy racionális struktúra.

2024.01.14. 20:51:53

ti magyartalanítani akarjátok a nyelvet. a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy van a magyar nyelv. ez a szókincs hangutánzó, hangfestő szógyökökből áll össze. illetve szóképekből. mert ez nem szigorú gyöknyelv, mint a német.

és természetesen ezek nem függetlenek a környező nyelvektől. egyitől. és vannak rokonszavak. ezek egy része átvétel. a cérna az zwirn átvétele. ez nem magyarázható abból, hogy cér, cérik. hanem ez a zwei szóból jön, mert hogy az kétszeresen sodrott fonal.

de ettől még nem minden germán, a nyelv eredet nem germán, hanem ősi. (nem tudjuk miféle). és nem is finn, nem is török eredetű a nyelv. hanem ez mind rokon.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:52:57

@cvsvrs: ezzel magyarázható. és van ami nem. az szókép. a szótárban leginkább egy képet kell mellé rajz
----------------

1. Nem magyarerfdfdz, ha nem regyni.
2. a szó jevevényhang, zátemi, dúrgerni.
3. Nem kép, az hép volna, indogermán skép, skab, vagyis a szab stumától, stak a kretény-libcsik átírták.
4. Nem mellé, hanem onto, vagy nál, a mellé egy bullshit hang.
5. Nem ért, stak er és ár stuma van, ér nem, magyarul verstehen rakni.

6. Sajna az egész egy libernyál bullshit, attól,hogy a nyelv unbedingt, de ha voltál volna a blogemon, úgy raknád. Sajna a hépeknek dolguk nem van ezzel, na jó, max a Dragon Ball-nak, de az más struktúra, nyelv, nem vorstellugni, nem begriffi.

Ha raknád anat írem, raknád, hogy nekem nem az egész, és nekem egy bulslhit ahogy írsz.

2024.01.14. 20:53:04

nem tudom, hogy mi az, ami egyesek számára nem érthető.

az iskolában nem ezt tanítják sajnos, mert az akadémia faszokból áll. a nyelvet magyartalanítani akaró kulturfasisztákból.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:55:15

@cvsvrs: nyelvtanilag ezek a nyelvek nagyoban eltérnek. hangutánzó, hangfestő jelleg minden nyelvben van. a magyarban ez elég erősen.
-------------

1. Tan hang nem van.
2. Nem jelleg, hanem artaga.

3. Sajna ez nem így van,nem sok a hangmímelő hang, de ana van, az indogermán, indogermán és germán nyelv, ahogy a madaraknál, indogermán ger, ettől germán ker, kár hangok, indogermán ker, ettől a magyar hor, germán hor, ahogy az agresszívhangok, az ütéses, ba-be-bu és egyebek, az ordító hangok...

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:57:25

@cvsvrs: ez a szókincs hangutánzó, hangfestő szógyökökből áll össze. illetve szóképekből.
------------------

1. Nem szó, hanem hang.
2. Nem gyök, hanem stuma.
3. Nem illetve, max rejmetve.
4. Nem kép, hanem hép.

5. Sajna az egész egy bullshit, a nyelv egy racionális struktúra, se hép nem van, se hangmímelés, na jó, de ahogy mondtem ezek agressszív hangok, vagy ordítóak, ennyi.

Stak szopás, hogy nem látod magadat, hogy fingrista vagy.

Gelmerrrrr 2024.01.14. 20:59:29

@cvsvrs: a nyelv eredet nem germán, hanem ősi
--------------

Nem studa, hogy a fingrizmust nem megy antoregyni, cáfolni, olyan könnyű volna, de nem igen vágysz rá. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és ha ezt nem akceptálod a fingristák kétvállra legetnek. Ennyit erről.

És nem is studa hogy a magyar nyelv tovább vál halandzsává.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.15. 20:10:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de óvatosan a genetikával, tudod. Épp Kuba a legjobb példa rá ahol afrikai meg mór eredetű népség beszél neolatin nyelvet :)

Gelimtrtrddddd 2024.01.15. 20:40:17

@Deak Tamas: frikai meg mór eredetű népség beszél neolatin
------------

1. Az úgymond genetika egy bullshit, az ilyen tesztek totál bullshitek.

2. Itt egy ketény-libcsi degenerált banda makog egy indogermán és germán nyelvet, a magyart, nem is studa hogy szétdegenerálják.

3. Nem beszélik, a genetika, a vér, a fiziológia a nyelvvel együtt van, nem a nyelvet beszélik, hanem stak max az ideológiát, de genetika nélkül, ahogy fizológia nélkül nem voltak ott az evolúciónál, így az nem regyés, stak makogás.

Billy Hill 2024.01.15. 23:19:15

@vektortér: Gigászok harca folyt itt megint... Legalább könnyen végig lehetett görgetni...

ZorróAszter 2024.01.16. 00:03:28

@cvsvrs:

"az iskolában nem ezt tanítják sajnos, mert az akadémia faszokból áll. a nyelvet magyartalanítani akaró kulturfasisztákból."

A politikai indítékot bizonyítja az is, ahogy maguk a politikából vett módszerekkel, retorikával kezelik ezt a kérdést.

"akadémia"

Például azt a csúsztatást is, mintha a finnugor eredet kérdése magyar belpolitikai kérdés lenne, holott világszerte vannak az egyetemeken finnugor sőt magyar tanszékek is.

Ezek pedig kapcsolatban vannak a más nyelvterületen dolgozó nyelvészekkel is. Mint ahogy a magyarországi tanszékek is.

Vagyis lehetetlen, hogy észrevétlenül térjenek el a magyar nyelvészek a nemzetközi nyelvtudomány eredményeitől.

ZorróAszter 2024.01.16. 00:18:31

@cvsvrs:

"ha a csata szó levezethető a csatt hangutánzásból hangfestésből, akkor ez egy magyar szó. a 3. axióma értelmében. mert a csata egy összecsapás, amin a fegyverek csattogongak a fegyveresek csatangolnak. a csata szó szervesen illeszkedik a magyar gyökendszerbe. és 2. axióma alapján rokona a szerb četa. az attach (hangátvetéssel), és párja az attack is. a csat is csattan."

... ...

Az ilyen típusú szófejtések első ismert példái a Bibliában találhatók. De már az ókorban felvetették a zsidók, hogy ezek félrevezetők.

Például Szodoma és Gomora neve nem származhat az elsüllyedt és leégett jelentésű héber szóból, ha már a fénykorukban is így nevezték őket.

Maguk olyan módszerekkel operálnak, amiket már több mint kétezer éve is megkérdőjeleztek teljes joggal.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 06:59:32

@ZorróAszter: világszerte vannak az egyetemeken finnugor sőt magyar tanszékek is.
--------------

1. Világja stak a kretény-libcsinek van, a magyarnak erda, árda, rakumány, bolja.
2. A szerte hangot dúrgerni.
3. Olyan hang, hogy tan nem van.

4. És ki nem szarja le? látni van, hogy a fingrizmus idegen aljan, nem a magyar nyelv, totál off, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. a fignrizmusról, ahogy a butkáról notizot se veszem, attól, hogy halandzsa, irrealitás és irracionalizmus.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 07:03:51

@ZorróAszter: Az ilyen típusú szófejtések első ismert példá
---------------

1. A szó jevevényhang.
2. a fejt hangot dúrgerni.

3. Valahogy nem akarod altenni, túltenni magadat a bullshitjeiden. A stata hang etimológiája bizonylosza, a germagyar regály rekkint a magyar cs-hangok, entonál, 90 százalékosan st-k, ahogy írtem, azt is írtem, hogy van a logika, a ba stumától, hangmímelő, ered a battle, ilyentől a germán bán is, bánt is, betű is, bal is...A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így mondjuk a bal, bán, bánt hangoknak dolguk van a battle hangval, ahogy a betűnek is, vagy mondjuk a bei-től a bitónak, baj-nak, bitja-nak, bics, bicskának. A másik, hogy a német Schlacht is a schlagen-től ered. Ősi indogermán logika laguján a fingrizmus egy bullshit, és a stata etimológiája is, igenstak a steu stumától volna, ha már van stap hangunk, nem stép, stáp, stup.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 07:07:47

@ZorróAszter: észrevétlenül térjenek el a magyar nyelvészek a nemzetközi nyelvtudomány er
------------------

1. Ész? Maradáj hang, az indogermán ueidh stumától, ez a wissen, rokonja a jevevényhang, libcsi vuzsgál, vigyáz és a vicc is.
2. Nem talna, hanem vésza, losza.
3. Nem köz, hanem innento az ősmagyar hang.

4. A nyelvészek azok a fingristák, dolguk nem van a magyar nyelvvel, ez a kúromány, a tudomány, ez alter, nem a magyar nyelv, ahogy nem is a magyarmány, nem a magyartól való beszéd, ahogy a totál kúromány, nem a magyar Weltanschauung. Sajna az van, hog magyar grammatika nem van leírva, attól, hogy indogermán és germán nyelv, a fingrizmus materializmus, ideológia, nem dubb, így lingvistik itt nem van, ezt a magyar nyelv is leszarja, ahogy leszarja a magyar is. Sajna ennek a valódi vándelvel dolga nem van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.16. 08:26:38

@Deak Tamas:

Persze, ez mindig veszélyes.

Lásd a baszkokat. Ott az zajlott, hogy teljesen keveredtek a bejövőkkel, ma nincs semmi genetikai eltérés egy átlag baszk és egy átlag spanyol között, mégis a nyelv megmaradt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.16. 08:44:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a poén az, hogy egyszer találtam valami videót, ahol egy pasas a sumer-baszk kontinuitást fejtegette, és teljesen úgy nézett ki mint a közismert sumer szobrok (lapátorr, nagy szilvamagszem)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.16. 09:02:37

@Deak Tamas:

A nagy obi-ugor költő, az egyetlen a szovjet korban, akit mutogattak, hogy "íme itt az obi-ugor kultúra" is sumerista lett a posztszovjet korban. Előtte még gyorsan áttért ősei vallására.

Ő mongol kinézetű.

en.wikipedia.org/wiki/Yuvan_Shestalov

2024.01.16. 09:13:23

@ZorróAszter:
nézze, én meg meg még az összes gyerek így értettük az óvodás korban, amikor mentünk csatázni.

a csata az egy csitt-csatt. csihi-puhi. csattognak a fegyverek, csatangolnak a csatlósok. a fegyver az feddést szolgálja. a fegyelmet. ilyen a magyar nyelv. ez nem egy akadémiai szintű vita, hanem óvodás szintű. a gyerekek hogyan értik a nyelvet. hogyan használják.

számomra a csata szó így keletkezett. óvodás korban.

és az iskolában megtanultam, hogy ennek rokona a szláv csete és abból keletkezett a csetnik. de nekem magyarnak a csata az a fentiek. és csak rokona a szláv. nekem az nem a szerbből ered, hiszen meg tudom magyarázni az anyanyelvből. a hitem szerint természetesen.

nyelvemlékek hiányában mégis miből lehet az eredetet magyarázni?

2024.01.16. 09:33:42

és ugye az e népi etimológia. amit tudomány is viszgálhat az nyelvszociológia. és az óvodai nevelést szolgálja.

és az akadémiai nyelvészet az magyartalanítani akarja a nyelvet. kultúrfasiszta. magyar-szláv relációban nem azt mondja, hogy ezek rokon szavak. ami magyar is, szláv is. hanem mindent amit csak lehet a többi népnek rendel alá, és amit csak lehet nem a magyarból magyaráz.

hanem teljesen abszurd dolgokat állít. a tajgában és a tundrában élő enyec és nyenyec népcsoporttól vették át tutifix.

a steppén van egy íjfeszítő keleti hinduárja katonai előkelők vezette kereskedelmi horda. ami egyébként multietnikumú. kurvára valószínűtlen, hogy ezek egy az egyben átveszik az obi ugort. ami a legújabb elmélet., mert egy az indoeruópaitól elszeparált finnugor őshaza nem volt. vagy ha volt, akkor se abban éltek a honfoglalók őse. ezt az archeogenetikából tudjuk. hanem árpád eredetében keleti hindu árja volt. akikre azt mondták szkíta. ez van a krónikákban és ezt dobta ki a számítógép a szegedi és göttingeni laborban egyaránt. hogy a megmaradt királysírból feltárt lelet egy őseiben szittya csontjának maradványa. ez van a krónikában is.

amire az mta azt mondja, hogy ez a csont. de ez a szittya a szavak egy jelentős részét az enyecektől és a nyenyecektől vette át. 150 év nyelvészete ezzel egyetértett. tudományos konferenciák hosszú sora.

nem tudjuk pontosan hogyan beszéltek a steppén a honfogalók. azt lehet feltételezni, hogy ha hinduárják vezették, akkor az indoiráni eredet a legvalószínűbb, nyilván nem tutifix, de ez a legvalószínűbb, és nyilván rokona a finnugor és a török is.

azt is tudjuk, hogy a steppei hódítók viszonylag kevesen voltak, tehát ez egy katonai réteg volt, ami rátelepedett a kárpát-medencében élő különféle népcsoportokra. nyilván jelentős szerepe volt a magyar nyelv létrejöttében és egy többség körében az egységesülésében, azonban mivel ez egy viszonylag kis számú népcsport ez aligha lehetett kizárólagos.

ha finnugrista nyelvész lennék, akkor is ezt gondolnám, hogy oké, akkor ez egy rokonság és nem eredet. ennyit kellene kimondani az akadémiának.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.16. 09:34:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hasonlít is kicsit a baszkra, a lapátorr megvan, nyilván egy keletinek nem lesz óriás szeme ...

Gelmerrrrr 2024.01.16. 10:02:25

@cvsvrs: n rokona a finnugor és a török is.
------------------

Az egész egy off, attól, hogy bullshit, a magyarnak dolga ne van a törökkel, se a fingárral se, az egész bullshit antoregyni, cáfolni van, könnyen.

Nekem ez off.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 10:05:30

@cvsvrs: ez egy rokonság és nem eredet.
----------------------

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv. A rokon hang a ra-re-ar stumától ered, rekkni, o-s forma, ahogy skandináv rokjan.

De ez a rokonság bullshit halandzsa, ezt leszarem, nem vagyem én libernyák burzsuj, a nyelvet stak kognitíve látem, ahogy az ősnyelvet, az indogermánt, az ősmagyart, nem ilyen bullshit rokonsár szarságoktól.

De a nyelv és a vér egy, de ez a vér indogermán és germanoid a magyarnál, de itt se játszik ez a bullshit rokonság szar nullát se.

A rokonság hangot itt dúrgerjük, abszolúte, inkább mondjuk hogy vér és nyelv.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 10:08:26

@cvsvrs: iskolában megtanultam, hogy ennek rokona a szláv csete és abból keletkezett a csetnik.
-------------------

1. Olyan hang, hogy tanul nem van.
2. Nem keletkez, ez egy bullshit hang, a kel jevevényhang, indogermán kel stuma, germán hill és Hom ered ettől. Ősmagyarul a prevalier indogermán er stumától mondjuk, flektálva ár, hogy erjeszni, erjeszed, ahogy az angol rise, ez az ősmagyar.

3. Iskola? He? Hogy jen az ide, ha a nyelv apriori. Ha már voltál ott, úgy szé van kúrva az agyad, ergo te se van kompetens a nyelvről beszélni, ahogy a fingrista, vagy a nyelvész, a fingrista se.

A nyelv apriori és aposteriori....a stata hangról már írtem.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 10:11:28

@cvsvrs: zavak egy jelentős részét az enyecektől és a nyenyecektől vette át. 150 év nyelvészete
----------------

1. Nem szó, a szó jevevényhang, zátemi, így hang.

2.????????? Stak a probléma az, hogy nulla a fingár hang, nulla, nekem egy se van, ahogy a nyelvnek, se ígyhát...te is itt véded a bullshit etimológiákat? Ezek itt nem beszédre valóak.

A magyar nyelv grammatikája indogermán és germán grammatika, az új-ónemmagyar 99 százalékosan indogermán hangokkal bír, ettől az ősmagyar, a germán 70 százalék, ez a stuma, erre kell rakni, hogy újra ősmagyar nyelvvé váljon a magyar nyelv, így ez a raku is.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 10:16:15

@cvsvrs: szintű vita, hanem óvodás szintű. a gyerekek hogyan értik a nyelvet. hogyan használják.
-----------------

1. Szint hangot dúrgerni, görögös, a scheinen rokonja.
2. A vita az anat kivítak, ví, víhen, weigern, ta -val.
3. A használ egy sklavenaufstandi hang, örmény hason.
4. Stak a libcsi ért, stak er és ár indogermán stuma van, a magyar rak.

5. Gyerek? Bullshit libcsi hang volna, az indogermán ie stumától, ettől ier, jár is, ennek gy-s formájától gyerek. De én rakem, nekem nem ez az ősmagyar hang, és nem ezzel rakem, hanem a barna-val.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 10:19:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A nagy obi-ugor költő, az
-----------------

1. Költ? Magyarlosza hang, kel volna, de az jevevényhan,g így dúrgerni.

2. Ez itt totál off.

ZorróAszter 2024.01.16. 11:35:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Lásd a baszkokat. Ott az zajlott, hogy teljesen keveredtek a bejövőkkel, ma nincs semmi genetikai eltérés egy átlag baszk és egy átlag spanyol között, mégis a nyelv megmaradt."

Én ismertem baszkokat. Ránézésre jellegzetesen mások az arcvonásaik. Például a legendás orruk. Egyikük felesége magyar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.16. 11:40:18

@ZorróAszter:

Szerinyem nem lehet megállapítani ki spanyol, ki baszk.

Egy időben sokat néztem a baszk tv-ben egy spanyol nyelvű humoros műsort: www.youtube.com/watch?v=eC0aA6I8QnE

ZorróAszter 2024.01.16. 11:51:37

@cvsvrs:

"a steppén van egy íjfeszítő keleti hinduárja katonai előkelők vezette kereskedelmi horda. ami egyébként multietnikumú. "

"ezt az archeogenetikából tudjuk. hanem árpád eredetében keleti hindu árja volt."

Gőzöm sincs honnan vette ezeket a zöldségeket. Badiny Jós?

"nézze, én meg meg még az összes gyerek így értettük az óvodás korban, amikor mentünk csatázni." ...

Had ne foglalkozzam az óvodáskori elképzeléseinek hatásával a későbbi nyelvészeti fejlődésében.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 12:16:54

@ZorróAszter: óvodáskori elképzeléseinek hatásával a későbbi nyelvészeti fejlődésében.
-----------------
1. Nem kor inkább idő, indogermán i-e partikeltől, eo.
2. Képzel hang bullshit, a kép az hép volna magyarul, indogermán skép, skab stumától, vagyis a szab, stak a kretény-libcsik átírták.
3. A hat egy bullshit hang.
4. Fejlövés? Bulslhut, inkább a tenkés, ez az ősmagyar hang.

5. A nyelvészet bullshit, ahogy te is makogod, hogy alter, ha te azt mondod, hogy már ab ovo nem van a nyelv, Kirgen, vagyis mondjuk óvodásidőtől(habár az az institut egy bullshit), velünk. Hát hogy mondjem, hát úgy mondoemn, hogy a fingrizmus az óvodás, attól, hogy már egy óvodás is rakná(ahogy én), hogy a magyar nyelv indoermán és germán nyelv.

A nyelv beszél. A nyelv és az individuum egy, ab ovo. Az én teknésem az úgy van, hogy ab ovo tagadtem az új-ónemmagyar bullshitet, így nekem egy halandzát makogsz, nehéz is a reakcióm rád.

Gelmerrrrr 2024.01.16. 12:18:26

@ZorróAszter: zöldségeket. Badiny Jós?
-------------

Badiny Jós az a fingrizmus. Árpádok le vannak szarva, kecskebaszó afgán migráncsok voltak, nekem fingárok és kipcsákok is, egal, attól, hogy ezek szarták ide a kreténységet, és tegedet is. A honfoglaló germanoid volt, bolonda dühor, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

ZorróAszter 2024.01.16. 13:57:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Egy időben sokat néztem a baszk tv-ben egy spanyol nyelvű humoros műsort:"

Megfogott: Ezeknek az embereknek tényleg kisebb az orra valamivel és a formája is más. Én egy kicsivel nagyobbra emlékszem, egyenesre és kis orrnyeregre. És ennek ellenére nem keskeny, hanem kicsit széles.

A fejforma, az arc viszont hasonló azt hiszem. De nem tudnám pontosan megmondani, hogy miben.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása