magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Ortodox reakció

Az első félhivatalos ortodox reakció a vatikáni homokáldásra.

Hivatalos nyilván sose lesz, mert nem szokás. Az 1965-ös katolikus-ortodox kiátkozás-visszavonás óta a szokás az, hogy hivatalosan a közös dolgokat emlegetik, a problémákról meg hallgatnak, amikor pedig szóba kerül az újraegyesülés, a válasz az szokott lenni, hogy "ez nem időszerű".

Ugyanaz van egyébként a katolicizmus és a nem-khalkedóni kereszténység 2 ága között is. Ahogy a khalkedóni ortodoxia és a nem-khalkedóni kereszténység 2 ága között. Az egyetlen viszony, ahol nincs formálisan visszavonva a kiátkozás az a nem-khalkedóni kereszténység 2 ága közti, ennek oka hosszú sztori.

A dobroedelo.ru természetesen nem hivatalos egyházi szervezet, ez jogilag civil szervezet, de egyházi finanszírozás nélkül nem létezhetne. A szervezet olyan dolgokat tesz közzé teljesen ingyenesen, amit egyszerűen képtelenség lenne biztos anyagiak nélkül: gyakorlatilag a teljes, már szerzői jogból kifutott egyházi szláv és orosz nyelvű ortodox keresztény irodalom elérhető, ahogy töménytelen mennyiségű multimédiás anyag is: övék az Ekzeget_Bible YT-csorna is, melyen minden elképzelhető témáról van anyag, de a Biblia össze könyve is elemezve van fejezetenként több szemszögből is, jellemzően az elemzők között vannak szerzetesek, világi papok, s világi teológusok is - s nem ilyen felületes elemzések ezek, hanem egy-egy fejezet jellemzően 15-25 percben van előadva.

Orosz sajátosság, hogy az Egyháznak hatalmas anyagi lehetőségei vannak. S ebben nem csak az állami finanszírozás játszik szerepet. Meglepő fejlemény a szovjet korhoz képest, amikor az egyházellenes elnyomás ott sokkal nagyobb volt, mint pl. Kádár Magyarországon. Szóval aki nagyon meggazdagszik, az egy idő után úgy érzi, adakozni kéne valamit az összelopott pénzből, s ilyenkor mindig az árvaház, az állatmenhely, meg a vallás szokott az emberek eszébe jutni.

De most a téma, ami miatt ezt írom. Végre megjött most a reakció a friss vatikáni fejleményekre is homokáldás ügyben. A szerzetes atya rendkívül udvarias hangnemben kritizál.

Tulajdonképpen a legkeményebb szó az, hogy "vad és érthetetlen, de nem váratlan"

A bibliai hivatkozásban is visszafogott az atya, nem a Római levél 1. fejezetéből idéz, ami sokkal durvább, hanem a visszafogottabb 1. korintusi levál 6. fejezetét: "Nem tudjátok, hogy a gonoszok nem öröklik Isten országát? Ne ámítsátok magatokat! Sem tisztátalan, sem bálványimádó, sem házasságtörő, sem kéjenc, sem kicsapongó, sem tolvaj, sem kapzsi, sem részeges, sem átkozódó, sem rabló nem örökli Isten országát." (9-10.).

Nem rejti el a hivatalos katolikus magyarázatot se, hogy "nem a párok kapcsolatát áldjuk meg, hanem a párok tagjait", csak felhívja az elemző a figyelmet ennek következményeire.

Végül megsemmisítő kritika alá veti a "szeretet parancs" kifordított értelmezését. Ahhoz hasonlítja: mintha egy vándor lépegetne egy szakadék felé, mi pedig nem szólnánk neki mi fog történni vele, s arra hivatkozunk, hogy szeretjük őt, ezért nem figyelmeztetjük.

az első 2 és fél perc szól a témáról, a második fele a videónak egy nemrégi orosz botrányról szól

146 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3718304971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.01.19. 16:45:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az új tőkésosztály 90+ %-a "baloldali"

Nem ez látszott régen se. A baloldali hatalomhoz törleszkedés nem baloldalisák. Ahogy a Fidesz-kormányhoz törleszkedés se jelent jobboldaliságot.

A törleszkedőknek nincs oldala csak az érdeke.

"az MSZP-nek nem voltak pénzügyei problémái. A többi párt is igyekezett megteremteni az anyagi hátteret: nyílt titok, hogy az állami finanszírozásból képtelenség fenntartani egy komoly pártot."

Ez most is így van. Erre mondja a papagájkórus hogy "dollárbaloldal".

ZorróAszter 2024.01.19. 16:49:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A bűnösre az áldás célja: az bánja meg bűneit. Nem az, hogy "semmi gond, bűnözz bátran"."

Jó akkor arra mondjon példát, ahol a Pápa ezt mondta.

Ugyanis amikor a Pápa a homokosokról beszél, akkor a jó keresztényekről beszél, aki maximum nem tudja megtartóztatni magát, de bánja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.19. 17:00:53

@ZorróAszter:

Idézőjelbe tettem a "baloldal" szót.

Talán nem igaz, hogy az új tőkések szinte teljesen a volt MSZMP-nomenklatúrából jöttek, s akik emiatt az MSZP-ban látták magukat képviselve?

Az új elit NEM volt ellenzéki antikommunistákból lett, így van?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.19. 17:02:25

@ZorróAszter:

Már nincs így. Az MSZP emberei lassan, 10-20 év alatt szétlopták a pártvagyont, mára szinte semmi se maradt.

ZorróAszter 2024.01.19. 17:26:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Párokat áld meg, ez abszurdum."

Súlyos csúsztatás. Nem nyilvános bűnösök megáldásáról van szó, hanem jó keresztényekről, akiknél maximum az fogadható el, ha küzdenek ellene de néha bűnbe esnek.

Ezt próbálják meg mindkét oldalról arra kihasználni, hogy a kapcsolatukat áldja meg a pap. Vagyis odacsődíteni másokat is tanúnak, és azt mondani, hogy a pap kvázi összeadta őket.

Mindkét oldal (buziaktivisták és buziverők) ezen van. Ők ebbe akarják belerántani a Pápát, konkrétan a helyi plébánost.

Csak a hívők nem. Ők tudják miről van szó és hogy ilyen régen is volt.

ZorróAszter 2024.01.19. 17:33:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Talán nem igaz, hogy az új tőkések szinte teljesen a volt MSZMP-nomenklatúrából jöttek, s akik emiatt az MSZP-ban látták magukat képviselve?"

Akik 1988-tól konkrétan tűzközelben voltak, azoknak a jelentős része már párttag se volt korábban. Őket ugyanolyan csiki-csuki technikával kommunistázzák, mint amiről beszéltem: ha nem tetszik a mai beállítottsága, akkor kommunista ha sose volt párttag akkor is, a másikat meg aki nekünk tetszik, de mondjuk párttag volt és munkásőr is, az meg ennek ellenére nemzeti érzésű ellenzéki volt.

Aki a privatizációból részesülni akart, annak az MDF-hez kellett törleszkednie, nem az MSZP-het.

Az előprivatizációból 10% se kelt el.

ZorróAszter 2024.01.19. 17:35:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Már nincs így. Az MSZP emberei lassan, 10-20 év alatt szétlopták a pártvagyont, mára szinte semmi se maradt."

Én az elherdálást látom, de lehet hogy volt lopás is.

Az MSZP közeli vállalkozok nem a pártvagyon ellopásával tollasodtak meg, hanem ugyanolyan technikákkal, mint most a fideszesek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.19. 19:10:49

@ZorróAszter:

Van egy fontos eltérés. Az MSZP körüli lopás spontán folyamat volt, aki kapja marja alapon. A Fidesz körüli meg szervezett, felső kontroll alatt zajlott.

Mi a különbség? A szoci újgazdagok függetlenek lettek, a párt nem tudott aztán parancsolni neki, lásd nem tudtak pénzt szerezni még a Népszabadság pénezelésére. Míg a Fidesz tartotta a láncokat, az ott gazdaggűá lettek nem független emberek, mindig számíthat rájuk Orbán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.19. 19:16:57

@ZorróAszter:

Ez mindegy.

A lényeg: a kommunista párt embereiből lett az új elit, ide kívülről nehezen lehetett bekerülni. Tök mindegy, hogy ők személyesen miben hittek: a léyeg a pozíciójuk.

A privatizációban is az ex-MSZMPsek voltak a nyerők.

Az MDF csak a balek szerepét játszotta.

Eleve sokkal fontosabb volt a spontán privatizáció, mint a hivatalos privatizáció. Utóbbiben a lgetöbb vagyon a nyugati tőkéhez került. Az ex-komcsik - a híres "szakemberek" - itt jellemzően csak menedzseri állásokat szereztek maguknak.

Ezt tulajdonképpen csak Orbán tudta megtörni 2010 után.

ZorróAszter 2024.01.19. 19:26:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mi a különbség? A szoci újgazdagok függetlenek lettek, a párt nem tudott aztán parancsolni neki, lásd nem tudtak pénzt szerezni még a Népszabadság pénezelésére."

Hol vannak ezek a 100 leggazdagabb ember listáján?

"Míg a Fidesz tartotta a láncokat, az ott gazdaggűá lettek nem független emberek, mindig számíthat rájuk Orbán."

Itt az a gond, hogy Simicskáról a MaHír kapcsán, a Simicska-oszlopok kivágásánál derült ki, hogy nem ő a valódi tulajdonos. A valódi tulajdonos német.

Mészárosról a válása kapcsán derült ki fehéren-feketén, hogy csak stróman. A felesége fifty-fifty alapon kb. 150 milliós értéket kapott.

A fideszes médiáknak tartott Mediaworks mediák is valójában németek.

ZorróAszter 2024.01.19. 19:33:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A lényeg: a kommunista párt embereiből lett az új elit, ide kívülről nehezen lehetett bekerülni. Tök mindegy, hogy ők személyesen miben hittek: a léyeg a pozíciójuk."

Mint mondtam, maguk a napipolitikai propaganda szerint kommunistáznak éppen mi látszik propagandaszempontból üdvösnek, és Biszku Bélát is nemzeti ellenállónak állítanák be ha épp az lenne az érdek.

"Az MDF csak a balek szerepét játszotta."

Ők döntöttek az állami vagyon megmaradt 80%-nak a sorsáról.

Előprivatizációban és MDF kormány után kevesebb mint 10-10%.

"Eleve sokkal fontosabb volt a spontán privatizáció, mint a hivatalos privatizáció. "

Kevesebb mint 10% és még az se egyértelmű, hogy a legjobbak, mert leginkább a hozzáférés és a kapcsolat döntött és nem az, hogy az a vállalat tényleg a legjobb-e.

2024.01.19. 20:16:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a privatizáció min. 95%-ban külföldi kézbe adást jelentett.

debrecenben az arany bika szálló került egy pincér kezébe. és amikor újabb szállodákat épített, akkor egy festménnyel köszönte meg, hogy kerültek a szállodák a birtokába.

ez egy "hortobágyi" "huszártalálkozó". a tulaj napóleon ruhában pózol és körülötte a fidesz potentátok. a vagyonkezelő vezetője, a kép hátsó részen kósa lajos a szemüveges huszár.
royalmagazin.hu/wp-content/uploads/2010/01/3016-kosa-lajos-polgarmester-huszar-kepeben-az-obester-hotel-festmenyen.jpg
de ez a fickó erre büszke, hogy ez pártkötődéssel, pénzek újraosztásával szerezte. és ezt megköszönte ezzel a festménnyel. hogy ez kerüljön be a történelemkönyvekbe.

amikor a fideszben látták, akkor mindenki, aki kicsit is értelmes, fogta a fejét.

2024.01.19. 20:18:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
amit leírsz azt hűtlen kezelésnek, sikkasztásnak nevezik.

2024.01.19. 20:30:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
azt nem fejteném meg, hogy a szállodákban, a külföldieknek, politikusoknak, üzletembereknek szánt lakosztályokhoz tartozó szobapincérek kik voltak. magadtól ir rájöhetsz.

2024.01.19. 20:35:43

csak a moszkvai irattárak nehogy a nyugatosok kezébe kerüljenek, mert ott vannak az iratmásolatok.

ZorróAszter 2024.01.19. 20:38:43

@cvsvrs:

Az Aranybika arról is híres, hogy Horthyt ott kiáltották ki I. Miklós néven királlyá.

Ez még Orbánnal is előfordulhat.

2024.01.19. 20:43:39

az, ahogyan a rendszerváltás zajlott azt majdnem természetesnek tartom. és a szereplőket sem feltétlen ítélem el. lopnak, csalnak, hazudnak, na jó. de ugye nemzedékek et tesznek tönkre, aztán amikor azt mondják, hogy a gyurcsány, az is, egy brancs, a ner-nek gyurcsány is része. gyurcsányt se kunhalmi ágnes és hiller piffi váltotta le. most hogy innen, vagy onnan zsarolják meg, így meg úgy. ez nem demokrácia. és nem arról van szó, hogy ha a dk nyerne, akkor demokrácia lenne. vagy a momentum, vagy a jobbik spin off pártjai. a jobbik micsoda volt. na jó, hagyjuk.

2024.01.19. 21:07:31

meg hogy a pártvagyon, mintha nem a rendszerváltók döntötték volna el, hogy mi legyen a pártvagyonnal. hogyan lehetett az mszmp-nek olyan erős zsarolási potenciálja, hogy az mszmp a pártvagyont megtarthatták. és utána az "apró-dobrev" klán ebből magánvagyont csinált. és a pesti srácok azt mondják, hogy ezek mind spiclik. és a többi meg csak nézett ki a fejéből? lehet, csak ugyanazt csináltak.

lassan a demokráciának a minimuma se érvényesül. és nem a fidesz miatt van, hanem az összes miatt. a momentumosok lánglelkű fiatalok, akik lebontják a kordont orbán viktor dolgozószobája körül. a piroska és a farkas meséjében, hogy jobban hallhassanak. az összes ugyanazt csinálja. az egyik innen, onnan, amonnan.

ez a probléma. ezzel nemzedékeket tettek tönkre. a természeti környzetet rombolják le ezekkel az épíkezésekkel. hogy nem tehetnek mást, mint a környezetterhelő beruházásokat állami támogatással bevonják a legjobb mezőgazdasági termőterületek kellős közepébe.

és azt mondják, hogy nem tehetnek mást. a "szuverenisták".

és ezt az emberek látják, mert nem hülyék. és többségnek elege van az egészből. és akkor még megy majd, hogy mert a gyurcsány, soros.

Gery87 2024.01.19. 22:33:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Tudod te konkrétan kik lopnak és mit. Jobban mondva kikről tudunk.
Hisz olvasol sajtót.
Nem kell az álnaívkodásod.....

Gery87 2024.01.19. 22:35:25

@ZorróAszter:

Az hogy pl buzi vagy és ezt más is látja mert így élsz, még nem fog senki megbuzulni:)

ZorróAszter 2024.01.20. 07:17:34

@Gery87:

"Az hogy pl buzi vagy"

Ravasz kis retorika.

"Az hogy pl buzi vagy és ezt más is látja mert így élsz, még nem fog senki megbuzulni:)"

Ezt én is szoktam mondani, de általánosságban mégis van hatása. Ha a Prideon szabad nagynyilvánosság előtt obszcén módon viselkedni, akkor a többieknek százszorosan szabad.

Akik azt látják, hogy a válás nem probléma, azok a családban, házasságban nem látnak értéket. Ami egyre inkább megfigyelhető.

Holott mindenki tudja, hogy a gyerekek megsínylik a leghumánusabban lebonyolított válást és az azt követő különélést. Nem még az átkozódóst.

Pedig állítólag a gyerek a legfőbb érték, a gyerek érdeke a legfőbb érdek. Legalábis szavakban.

ZorróAszter 2024.01.20. 07:19:09

@cvsvrs:

Az Aranybika arról is híres, hogy Horthyt ott kiáltották ki I. Miklós néven királlyá.

Ez még Orbánnal is előfordulhat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 09:01:33

@Gery87:

A ballib narratíva a témáról abszurd:
- ballib korrupció = egyedi eset,
- fideszes korrupció = rendszerszintű,
- ballib profitja = tisztes haszon,
- fideszes profitja = lopás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 09:44:10

@ZorróAszter:

AZ MSZMP nomenklatúrája MINDEN szempontból az MSZMP nomenklatúrája volt, ezt kimagyarázni lehetetlen vállalkozás. S ennek semmi köze a napi politikához.

Komolyan, mi értelme tagadni, hogy az új elit a régiből verbúválódott?

Ez MINDIG mindenhol így van, ahol az átmenet békés.

A Horthy altti elit azért nem tudta magát átmenteni a kommunista, mert ott az átmenet erőszakos volt. Ha békés lett volna, ők is átmentették volna magukat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 09:48:07

@ZorróAszter:

Orbán ügyesen használja ki a nyugat belső ellentéteit, de ezzel mi a gond?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.20. 09:50:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: akkor sem, hiszen több forrásból megkapták már az infót, hogy meg lesznek semmisítve, jóval a háború előtt.
Nemcsak nálunk történt így. Nemrég találtam egy zseniális Ida Lupinio-filmet, ahol a lengyeleknek üzennek: ne is álmodjanak arról, hogy ott fog folytatódni minden, ahol 39-ben abbamaradt. Pontosan ugyanúgy gúnyolják benne a régi lengyel elitet mint nálunk a 45 utáni filmekben.

ok.ru/video/265773451939

Még épp a Kádár-rendszer "rehabilitált" elithez tartozott figurákat, egyszerűen a szakemberhiány miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 10:08:19

@Deak Tamas:

Előbb alacsony szinten, majd magasabban is.

Lásd az én apám sztoriját.

Mint osztályellenség fiát nem vették fel az egyetemre 1958-ban. Ugyanis közgázra akart menni, ahová nagyon nem vettek fel "gyanús" alakokat. Műszakira mehetett volna simán, de közgázra nem. Hiába volt KISZ-tag, meg igyekezett megfelelni, még építőtáboros is volt, akkor se.

Itt jött a csavar. A nagymamám elintézte, hogy az apám legyen bolgár ösztöndíjas. Nem vicc. Szóval a bolgár állam kiküldött egy bár tényleg bolgár, de Mo-on született, ott érettségizett diákot Mo-ra, mármint papíron.

Szóval apám a budapesti közgázon mint külföldi diák kapott felvételt! Akkor már nem számított a rossz osztályszármazás, hiszen az más rubrikában szerepelt.

S bolgár szemszögből se volt gond, mert nagyapámnak volt papírja, hogy "antifasiszta". Segített 44-ben egy zsidónak Miskolcon, aki aztán hazajött Auschwitzból, ÁVH-s lett, s hálából leigazolta nagyapámékat, aztán nem zaklatta őket az új hatalom. Olyan szintén, hogy az államosított pékségébe őt nevezték ki üzletvezetőnek.

Csak annyit mondtak apámnak az egyetemen, a 3. évtől ne válassza a "nemzetközi kapcsolatok" szakosodást, mert az csak "válogatott" embereknek van. Akkor a budapesti közgázon a 3. évtől 4 szakododás volt: belker, külker, közgáz elmélet, nemzetk. kapcsolatok.

Apám ment a külker szakosodásra.

De onnantól sose merült fel a rossz osztályszármazás. 1969-ben simán beléphetett a Pártba.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.20. 10:39:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez mai is van, Erasmusnak hívják, csak onnan rosszabb májállapotban érnek vissza a diákok :) volt egy portugál kolleginám aki Hollandiában született, és mit tesz Isten meg a papír, pont Portugáliába jutott erasmusni.
Az tény azonban, hogy teljesen egyértelmű volt a 45 előtti elit számára, hogy fizikailag veszélyben van, hiszen forradalmi tömeggyilkos - Krausz Tamás szóhasználatában: osztályharcos - mozgalom célkeresztjében álltak. Zsindely Ferenc naplója ebből a szempontból a legérdekesebb, ahogy ez a folyamat felismerése felgyorsul. 1941-ben még röhincsél, hogy persze, drága jó bolsik ugrálhatnak, hiszen Anglia hülye lenne elereszteni a számára értékes, vele szimpatizáló bázist, 43-ban már elég cinikusan, Csak egy nap a világ... meg Ez lesz a vesztünk stílusban ír saját magukról amit már idéztem is.
Az is tény természetesen, hogy már Nagy Imre alatt lassan megkezdődik a dolog enyhítése, annyira katasztrofális eredménnyel zárul rövid idő alatt a cocóalizmus építése. Már 1948-49-től vannak ilyen viccek, hogy két emigráns beszélget: - Te, Tasziló, Arisztid mért nem disszidál? - Kinevezték a feleségét egy gyárüzem vezetőjének. - Dehát az az asszony hülye, egész életében otthon, ült, nem ért semmihez ! - Éppen ezért.
Nagy Imre miniszterelnöksége alatt már a Kállay-kormányok szakértő gazdasági miniszterei (Lázár Andor, Varga Dezső) kapnak állami díjakat mialatt pl. Hóman Bálint ott penészedik a börtönben. A folyamat nyilván csak Rákosi bukásával gyorsulhat, ennek az egyik jellegzetes példája ez a kabaréjelenet.
www.youtube.com/watch?v=3j7YPT4-rFE
Értem én hogy kellett a pénz, csak éppen a hamvasbélák miatt lenne szükséges az egész helyzet nagyon sürgős tisztázása, dehát ez az utolsó kádári alku, ami mindmáig mérgez.

2024.01.20. 11:09:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez a kádár rendszer belügyi gyakorlata volt. és éppen ez nem lett elítélve. és a belpolitikai reform elképzelések szinte kivétel nélkül helyesek voltak. az pedig el lett felejtve mondván, hogy a szocializmus reformálhatatlan.

2024.01.20. 11:15:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a külpolitikában pont fordítva volt. volt egy külpolitikai elmélet, ami egy kibasztott nagy baromság volt. amit nógrádi "professzor" előad. az egy az egyben a szovjet propaganda. hogy van három globális nagyhatalom. ("játékos"). ebből a kelet: oroszország és kína összefognak és térdre kényszerítik az egyesült államokat. vagy bogár lászló az mszmp-ből. ez egy orbitális baromság. és a kádár rendszerben ezt magyarázták elméletként. ami hülyeség volt.

ugyanakkor volt egy külpolitikai gyakorlat, ami helyénvaló volt. kádár nem úgy volt nyugatos, hogy akkor feltétel nélkül át kell venni mindent. a külpolitikai gyakorlat helyes volt. az elmélet baromság.

a kádár rendszer ezek a kettősségek jellemezték.

2024.01.20. 11:19:42

és a rendszerváltók többsége egész egyszerűen suttyó spicli. nem azt mondják, hogy ez jó, ezt folytatjuk a régi rendszerből, az rossz azt nem folytatjuk, és ami gonosz azt megtoroljuk. a hálózatot nyilvánosságra hozzuk és akik embereket szántszándékkal tönkretettek azokat megbüntetjük.

hanem az ellenzéki kerekasztal titkos tárgyalásokat folytat az mszmp-vel, amelyik még az új államformát is kikiáltja. és utána ugyanazok, akik ezt csinálják elítélik arendszer minden elemét. és felszámolják azt is, amit végre a késő kádár korban jól csináltak. azt számolják fel elsőként.

2024.01.20. 11:22:58

és ez egész azért érdekes, mert ha orbán bukik, akkor abból megint rendszerváltás lesz. nem szimpla kormányváltás, politikai váltógazdálkodás. hanem a kádár rendszer után lezárul a ner, az orbán rezsim. és a fidesz orbán bukásával szanaszét esik. mert maga az adminisztráció fog diktatúrát kiáltani, különösen vidéken.

ZorróAszter 2024.01.20. 13:59:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Komolyan, mi értelme tagadni, hogy az új elit a régiből verbúválódott?"

Mert nem azt mondtam, hogy az MSZP vezetése nem volt MSZMP tagokból állt, hanem hogy a privatizáció nyertesei között nagyon sokan voltak, akik korában sem voltak MSZMP tagok, és a rendszerváltás után is a jobboldali kormányhoz dörgölőztek.

Azonkívül azt kifogásoltam, hogy maga is csiki-csuki módon propagandacélszerűségből kommunistáz le olyanokat, akik sosem voltak párttagok. Másokat meg derék nemzeti érzésű ellenzékinek, ha az a propagandacél, mégha az utolsó pillanatokig MSZMP tagok voltak is. Tán még az ÁVH-s verőlegény múlt se zavarná ha épp az lenne a fideszpropaganda pillanatnyi iránya.

ZorróAszter 2024.01.20. 14:06:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Orbán ügyesen használja ki a nyugat belső ellentéteit, de ezzel mi a gond?"

Hogy nem használ ki semmit. Egyszerű kollaboráns, aki a németek és a többi gyarmatosítónk érdekeit szolgálja a magyar nép érdekeivel szemben.

"Simicska még önálló ember volt, Mészáros nem az."

Nem tudom, igaz-e. Azt meg végképp, hogy ennek mi lenne a jelentősége.

ZorróAszter 2024.01.20. 14:11:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mint osztályellenség fiát nem vették fel az egyetemre 1958-ban. "

1958-ban az egyetemi hallgatók többsége "osztályidegen" volt.

Andorka Rudolf is egyetemet végzett csak nem nappalin.

Bosnyák Zoltán fia is.

Rengeteg példát lehetne mondani mert ezt a tényt csak a legutóbbi időkben tüntették el a "legfrissebb fidesztörténész kutatás"-ok.

ZorróAszter 2024.01.20. 14:14:54

@Deak Tamas:

"Pontosan ugyanúgy gúnyolják benne a régi lengyel elitet mint nálunk a 45 utáni filmekben."

Pedig kitüntetést érdemeltek volna azért, amiért segítettek volna Hitlernek bevagonírozni a magyarokat Auschwitzba a zsidók után, vagy jó esetben az Urál felé.

Gelmerrrrrt 2024.01.20. 14:19:18

@ZorróAszter: Urálnak, magyarul nem felé, hanem nak, indogermán enek-anak, vagyis raktán: nach Ural, Urálnak.

Stak nem rakod, hogy a magyarok arra se voltak, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, stumája egy rakta bolonda dühor nyelv, egy náci nyelv.

De az ilyen urálozókat oda is kellene, hogy vanjon nekik egy kis rokonlátogatás, stak szopás, hogy a magyar ott nem volt sohase, az Urálon al, túl nem.

Dehát az ilyen fingár-kipcsákok, akik így szétkúrnak egy indogermán és germán nyelvet, azoknak kellene egy kis rokonlátogatás.

Stak nem rakod, stak nem rakod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 15:12:22

@ZorróAszter:

A diktatúra politikája ebben folyamatosan változott, de pl. még a 80-as években se mehetett bárhová tovább tanulni, aki egyházi iskolába járt.

2024.01.20. 15:25:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ehhez képest a komcsi párttiktárok gyerekeinek egy jelentős része egyházi iskolába járt. debrecenben az egyházi iskolák sokkal jobban felszereltek voltak, mint az államiak.

a 80-as években már nem üldözték a papokat. a vezetők be voltak szervezve. kivéve a kedvenc reformátusodat. úgy volt békepap, hogy nem volt spicli. úgy engedték ki, és a honecker ndk-jában se szervezték be, engedték papolni, majd jött a németbarát kormányzás *emberi erőforrás* miniszterré vált ezt is nyilván nem németek találták ki. hogy ilyen kell. zsarolható emberekkel. az nszk rögtön ki is tüntette az ndk békepapot. nem azért kerültek oda, mert spiclik. szakemberek. akik semmihez se értenek. szakemberek. szakma uralkodik a baloldalon is. ez a nagy szerencse. ez a sok szakember.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 15:28:16

@ZorróAszter:

Az a baj, hogy azt a réteget személyesen is kiválóan ismerem, lévén saját szüleim is benne voltak.

Szóval egyrészt a párttagok aránya 95 % volt, nagyon ritka volt a nem párttag, s az is csak azért, mert MÉG nem lépett be.

Ezen a területen a párttagság kötelező volt,

S persze szinte se dörgölőzött az Antall-kormányhoz. ELeve nem volt miért. Az Antall-kormánynak nemigen volt hatalma a gazdasági-pénzügyi szférában, ott az MDF-pártiak aránya a fehér holló kategóriája volt.

A rendszerváltozás után eleve már nem függött a kormánytól a pozíció ebben a szférában. A kevés MDF-est meg gyorsan kutálták, lásd amikor Bod Péter Ákos kénytelen volt lemondani Hornék alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 15:28:51

@ZorróAszter:

"maga is csiki-csuki módon propagandacélszerűségből kommunistáz le olyanokat, akik sosem voltak párttagok"

Még sose tettem ilyet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 15:30:46

@ZorróAszter:

"Másokat meg derék nemzeti érzésű ellenzékinek, ha az a propagandacél, mégha az utolsó pillanatokig MSZMP tagok voltak is."

Tök mindegy, hiszen az MSZMP-tagok 90 %-a kényszerből volt tag. Önnmagában a tagság semmit se jelent.

Amint én mondtam: az új elit a régi elitből lett, a kommunista nomenklatúrából. Ami pedig szimpla tény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 15:32:12

@ZorróAszter:

Már sokszor megbeszéltük ezt, felesleges újra kezdeni.

Az én véleményem más, s számtalan dolog igazolja igazamat.

2024.01.20. 15:32:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
maga a belpolitikai elmélet helyes volt. a belügyi gyakorlat helytelen. a 80-as évek legvégéig folyamatosak voltak a beszervezések. és így ment végbe a rendszerváltás. az "üldözöttek" titkosz tárgyalásokat folytattak az állampárttal. nem a beszervezettek, hanem akiket "üldöztek". hogy békés átmenet legyen. egy viccs az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 15:34:19

@cvsvrs:

Ez biztosan nem igaz.

Már csak azért is, mert alig volt pár egyházi iskola az országban.

2024.01.20. 15:36:06

hja és mert féltek a forradalomtól. hogy a nép tömegével kivonul az utcára és lőnek. miközben vidéken, ahol a nyugati nagykövetségek nem támogattak senkit egyetlen tömegtüntetés se volt. a "békés" átmenet miatt kellettek ezek a titkos tárgyalások.

így ment végbe a rendszerváltás. ,mégcsak ez se lett volna különösebb probléma, csak ezek után megkedődtek a nagy elkúrások.

2024.01.20. 15:40:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
abba a kevésbe jártak nagy számban járak a párttitkárok gyerekei. debrecenben a róm.kat. iskolában csak néztem anno, hogy bőrfotelek vannak. nyilván kívülről pénzelték ezeket, de azt engedték.

2024.01.20. 15:46:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
1983. aug. 20 előtt mutatták be az istván a királyt. kádár olyanokat mondott, hogy kommunista ugyanaz, mint a katolikus. gorbacsov is ezt hirdette meg, hogy jézus is kommunista volt. a pártban ideologikusan próbálták ezeket összekapcsolni.

2024.01.20. 15:49:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
volt három ká, hogy kommunista, a kereskedő (ez ugye a eufemizáltan a zsidó) és a katolikus ugyanazt akarják. ez volt a szocialista pluralizmus. a szocialista rendszer történelmileg új kihívasa, hogy az állampárt összekapcsolódjon az egyházszervezettel. ez tartozott pozsgay elvtárshoz..

2024.01.20. 15:54:46

nekem azzal a narratívával sincs problémám, hogy a késő kádár korban a rendszer konszoldiálni próbálták, és az a mszmp-hez kapcsolódó különféle nyilvános és részben titkosszolgálati hálózatok váltottak rendszert. mert mégis ki vagy mi váltott volna. mari néni és józsi bácsi ülnek a lócán, ők hogyan tárgyaltak volna a nyugati nagykövetségek embereivel. ha ezt mondanák, akkor ez korrekt.

de azt mondják, hogy olyan sötét diktatúra volt, hogy csak na. és egyébként meg még az mszmp kiáltotta ki az új államformát.

2024.01.20. 15:59:21

kéri lászló elmondja, hogy ültek a sötét diktatúrában. de egyébként a szakkollégiumban azt taníthattak, amit akartak. bemehettek a könyvtárba, kihozhattak olyan könyveket, amik addik tiltottak voltak. mindezt a pistával, aki koztudomásúlag a belügyminiszter veje volt.

nyilván ez egy széteső rendszer, és a jogi egyetem, ami az mszmp egyik káderképzője volt magához ragadja a hatalmat. és azt mondják, hogy átveszik a nyugati jogrendet. és egy tollvonással eltörölték el a szocialista és a reformszocialista társasági formákat. úgy, hogy azokat meg se próbálták integrálni. amit kellett volna.

2024.01.20. 16:03:50

vegyes gazdaságot kellett volna építeni és ha ezt kezdetben ez a hálózat teszi, akkor az természetes. csakhogy ezek bezárták a pártokat, nemcsak a fidesz, hanem az összes és legfeljebb tucat, vagy néhány száz fős kis csoportok irányítanak a mai napig.

és ugye mindkét tábor azt mondja, hogy ez egy titkosszolgálati küzdelem. ezt nem én állítom, hanem a két tömb. hogy a dollárbaloldal, az egy amerikaiakhoz kapcsolód hírszerzés. akiket a demokrata párt pénzel. ezt mondja az egyik. a másik meg azt, hogy moszkvából irányítják az elhárítást.

nyitni kellene a pártokat. demokratizálni és konszolidálni a rendszert azért, hogy ne legyen ténylegesen diktatúra. és erre egyik se hajlandó. illetve nem tudják, hogyan tegyék mindezt.

ZorróAszter 2024.01.20. 16:24:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A diktatúra politikája ebben folyamatosan változott, de pl. még a 80-as években se mehetett bárhová tovább tanulni, aki egyházi iskolába járt."

Rákosi alatt is osztályidegen volt az egyetemi hallgatók többsége.

Én két embert ismertem, akik egyházi iskolába jártak. Estin jártak ELTÉ-re, a másik műszaki főiskolára. Senkit se tudok, aki emiatt egyáltalán ne végezhetett volna egyetemet legalább estin.

Andorka Rudolf is estin végezte az ELTÉ-t. Bosnyák Zoltán fia azt hiszem nappalin a Műegyetemet és a Paksi Atomerőműben dolgozott.

Andorka apja volt a horthysta katonai hírszerzés és elhárítás főnöke majd madridi követ, Bosnyák Zoltán meg közismerten háborús bűnös antiszemita uszító volt.

De mint mondtam, ott a rengeteg politikus aki Rákosi és Kádár alatt járt egyetemre.

Had ne kezdjem listázni őket a wikipédiáról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.20. 16:33:08

@ZorróAszter:

Mint mondtam, változott.

Apámat 58-ben nem vették fel származása miatt. A 80-as években még már csak az 56-os elítéltek gyerekeit diszkriminálták.

Gelmerrrrrt 2024.01.20. 16:34:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: bárhová tovább tanulni, aki egyházi iskolába járt.
-----------

1. Tanulni? Ilyen hang nem van.

2. Dehát a kommcsizmus egy keresztény terror, fingrizmus. A kommunizmus az kreténység volt.

2024.01.20. 17:25:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a probléma, hogy a rendszerváltás után nem történt ilyen típusú korrekt politológiai felmérés. hanem lényegében a különféle főcsoportfőnökségek egymást járatják le a mai napig. lényegében mindkét tábor azt mondja, hogy a másik titkosszolgálati módszerekkel a hatalom kisajátítására törekszik.

ZorróAszter 2024.01.20. 19:54:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Még sose tettem ilyet."

Csak épp itt is.

"Szóval egyrészt a párttagok aránya 95 % volt, nagyon ritka volt a nem párttag, s az is csak azért, mert MÉG nem lépett be."

Én meg olyanokat ismertem, akik 90 után lettek vállalat tulajdonosok, igazgatók vagy valamilyen TSZ melléküzemágból kinövő számítástechnikai középvállalat tulajdonosai, vezetői, és egyik se volt párttag.

Őket kommunistának vagy a nomenklatúra tagjának nevezni több mint tévedés.

Próbálom erőltetni az agyamat hogy ki volt párttag ezek közül de csak olyan jut eszembe akiről nem tudom, hogy párttag volt e.

A túlnyomó többség pártonkívüli mérnök, informatikus volt az én környezetemben.

ZorróAszter 2024.01.20. 20:23:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mint mondtam, változott.

Apámat 58-ben nem vették fel származása miatt. A 80-as években még már csak az 56-os elítéltek gyerekeit diszkriminálták."

Nem tudok 56-os példákat. De teljesen figyelmen kívül hagyja Andorka Rudolf és Bosnyák Zoltán fiának az esetét.

"Ez biztosan nem igaz.
Már csak azért is, mert alig volt pár egyházi iskola az országban."

Az egyik említett kollégám a piaristáknál a másik ferenceseknél érettségizett.

"Már sokszor megbeszéltük ezt, felesleges újra kezdeni.
Az én véleményem más, s számtalan dolog igazolja igazamat."

Lehet csak épp nem tudom, ezt mire írta.

Gery87 2024.01.20. 21:10:20

@ZorróAszter:

"Ezt én is szoktam mondani, de általánosságban mégis van hatása. Ha a Prideon szabad nagynyilvánosság előtt obszcén módon viselkedni, akkor a többieknek százszorosan szabad."

Szerintem senkinek sem szabad, de a pride az nem a buziság.
Olyan mintha ha vonulnának a nácik és azt mondanád: lám ilyenek a németek.
Vagy Orbán mond valamit: lám ezt mondják a magyarok.
stb.

"Akik azt látják, hogy a válás nem probléma, azok a családban, házasságban nem látnak értéket. Ami egyre inkább megfigyelhető."

Amióta van válás és ez különösebben nincs megbélyegezve, biztos vannak akik ezt a "könnyebb" utat hamarabb választják ha úgy van és nem ölnek bele akár éveket hogy megjavítsák. De most őszintén, főleg ha nincs gyerek meg anyagi függés, relatíve fiatalon miért is tennék, mikor ennyi idő alatt találhat magának mást?

De mi a jobb minta?

40 évig szenvedni egy házasságban amit azt tart össze hogy "nincs alternatíva" meg "nem merek változtatni"..."félek a bizonytalantól"?
Vagy az hogy ha nagyon szar és javíthatatlan egy kapcsolat, de még találhatsz mást, akivel már működik...akkor válj el?

Nem azért sok a válás mert lehet, meg "nem érték a család", hanem mert ma már szinte mindenki szerelemből meg vonzalomból házasodik, aztán ha elmúlik akkor nincs már alapja. És keresik az újat.

+ a női emancipáció, anyagi függetlenség.

Egy nő meg mikor már "nem kelendő a húspiacon" 2 gyerek mellet is inkább elválik már, minthogy a "nemszeretem bunkóvá lett férje alsógatyáját mossa még 30 évekig", amíg végre meg nem murdál és nem kell házisárkánykodni miatta:)

Sok 40-50-es nő megmondta: kaland, laza kapcsolat igen, de össszebútorozás már nem, ők már nem fognak főzni mosni egy férfira:)

"Holott mindenki tudja, hogy a gyerekek megsínylik a leghumánusabban lebonyolított válást és az azt követő különélést. Nem még az átkozódóst."

És a szar házasságot, ami passzív-agresszív játszmákon, a másik szülő burkolt fikázásán, a gyerek előtti mocskolásán, megcsalásokon alapul? Azt nem?
"Apád bezzeg...." "Anyád bezzeg.."

"Pedig állítólag a gyerek a legfőbb érték, a gyerek érdeke a legfőbb érdek. Legalábis szavakban"

Senki sem 100%-ban csak szülő, attól hogy gyereke lesz.

Gery87 2024.01.20. 21:12:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"- ballib korrupció = egyedi eset," mivel 13 év nincsenek hatalomon, igen az. ettől még persze nem helyes!

"- fideszes korrupció = rendszerszintű," az hát.

"- ballib profitja = tisztes haszon," sose volt csak az.

"- fideszes profitja = lopás." 13 éve általában az.

Gelimtrtrddddd 2024.01.20. 21:22:19

@Gery87: mindenki szerelemből meg vonzalomból házasodik, aztán ha elmúlik akkor nincs már alapja
--------------

Az egész új-ónemmagyar buziságodat nem rakem.

1. Alap hang nem van, az al a túl.
2. Anamúl, végómúl.

3. He? Szerelem? Ilyen műhang se van. A szer-sor hangok az indogermán ser stumától erednek, ettől volna egy nő, ana is, ahogy szer, attól, hogy szer. De a szer-sor hangokat inkább dúrgerni a rakura.

Nem igen rakem, hogy hogyan is makogsz.

4. Házasság? Bullshit libernyák, kretény, burzsuj hang, igen új.

Gelimtrtrddddd 2024.01.20. 21:23:44

@Gery87: 100%-ban csak szülő, attól hogy gyereke lesz.
--------------

Inkább béresje, béresjár hímnemű. Ha bír van, úgy barna van, barna bírtavál.

Gelimtrtrddddd 2024.01.20. 21:26:34

@Gery87: válás mert lehet, meg "nem érték a család",
--------------------

1. Érték? Az érték egy sklavenaufstandi hang, de stak er és ár indogermán stumák vannak.
2. A család az a stalad, állad ena baru barmája, álladja.
3. A lehet hangot dúrgerni.

4. Válás? Hová vál? Váladék? He? Sajna az ősmagyarem nem akceptálja, úgyhogy nem rakem a halandzsa érvedet, de ilyen hang nem van, stak er és ár stuma, az érv libcsizmus volna, a halandzsa, nem rakanda, nem argumentáció.

Fingem nem van, hogyan is makogsz.

Gelimtrtrddddd 2024.01.20. 21:29:01

@Gery87: nem ölnek bele akár éveket hogy megjavítsák.
------------------

Nem bele, hanem ina.

De hogy, nem rakem a bullshitet. Egy bírási nakrekkést, artánylást? He? Egy kukkot se rakem, fingem nem van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.21. 05:30:37

@ZorróAszter:

Aki fontos pozícióban volt Kádár alatt, az a nomenklatúra tagja volt, akkor is ha éppen nem volt párttag. S persze 95 % párttag volt.

Ez szimpla tény, kár tagadni.

Persze lehet hinni egy alternatív zorroid valóságban, ahol a komcsik ellenzékben voltak Kádár alatt, szinte senki se volt párttag akkoriban, majd a rendszerváltozás után pedig a komcsik mélyszegénységbe süllyedtek, dehát ez kb. olyan, mint hogy Hitler ma is boldog nyugdíjas éveit éli Brazíliában.

ZorróAszter 2024.01.21. 07:05:29

@Gery87:

Nem akarok ítélkezni, csak példákat hoztam fel arra, hogy pusztán a rossz minta látványa is okozhat károkat másoknak.

Konkrétan hogy normális házasságban az apa szerelmes lesz egy másik nőbe, és otthagyja a feleségét három kisgyerekkel csak mert azt hiszi, azt látta, hogy nem nagy ügy a válás.

És majd a gyerekei is ezt gondolják majd, hogy végülis nem nagy ügy: én is felnőttem valahogy apa nélkül.

ZorróAszter 2024.01.21. 07:08:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Arra, hogy Zorbán a nyugat ügynöke."

Azt eddig is láttam, hogy nem nagyon tetszik maguknak, és hogy azzal biztatják magukat ellenérvek hiányában, hogy "Már sokszor megbeszéltük ezt, felesleges újra kezdeni.
Az én véleményem más, s számtalan dolog igazolja igazamat."

ZorróAszter 2024.01.21. 07:14:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Aki fontos pozícióban volt Kádár alatt, az a nomenklatúra tagja volt, akkor is ha éppen nem volt párttag. S persze 95 % párttag volt."

Csakhogy annak a 800 ezer párttagnak töredéke volt "fontos pozícióban".

És az én ifjúkori villamosmérnök haveromat, aki létszám tekintetében kb. főosztályvezető volt, liberális a mai fogalmak szerint, KISZ-tag se volt nemhogy MSZMP tag, és 90 után középvállalat vezetője és tulajdonosa lett, erős csúsztatás a nomenklatúra tagjának titulálni.

Ahhoz a fogalmat úgy ki kell terjeszteni, hogy mindenki a nomenklatúra tagja volt, aki nem disszidált vagy nem került politikai okokból börtönbe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.21. 09:25:19

@ZorróAszter:

Mindenki a nomenklatúra tagja volt, aki olyan pozícióban volt, amihez párthatározat kellett.

Pl. iskolaigazgató, minisztériumi csoportvezető, vállalati osztályvezető már az volt. Az alatt nem.

ZorróAszter 2024.01.21. 18:59:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Maguk ezzel is játszogatnak. Aki tetszik, az lehetett ávós verőlegény is, az is derék nemzeti érzésű ellenzéki számít maguknak, a másik, aki épp nem Orbán seggét nyalja, az meg kommunista akkor is ha pártonkívüli liberális volt.

ZorróAszter 2024.01.21. 19:02:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Minek ugyanazt a vitát huszadszor is lefolytatni?"

Nem kell, csak jeleztem, hogy senki nem dől be az olyan kamuszövegeknek, hogy "Már sokszor megbeszéltük ezt, felesleges újra kezdeni. Az én véleményem más, s számtalan dolog igazolja igazamat."

Gery87 2024.01.21. 21:53:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ti nem így látjátok, azok a "kisemberek" akiket én ismerek, meg így látják:)

Gery87 2024.01.21. 22:02:41

@ZorróAszter:

"Konkrétan hogy normális házasságban az apa szerelmes lesz egy másik nőbe, és otthagyja a feleségét három kisgyerekkel csak mert azt hiszi, azt látta, hogy nem nagy ügy a válás."

Ilyen régen is volt, hajaj.
Egyébként a válás nem mai dolog!
Kár ezt a "progresszív liberális individualista világrend" nyakába varrni.
Ha jól tudom egyes protestánsoknál évszázadok óta van válás.
Az hogy ma mekkora a válások aránya, más kérdés persze.

"És majd a gyerekei is ezt gondolják majd, hogy végülis nem nagy ügy: én is felnőttem valahogy apa nélkül."

Most ere mit mondjak?
Ez a korszellem, ha megfeszülsz se tudsz tenni ellenes semmit.
Majd annyi hogy te nem így élsz.

A többi t meg amit erről gondolok már elmondtam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 02:35:34

@ZorróAszter:

Ezt a ballibek csinálják. Aki komcsiből liberó lett, az náluk derék ember. Aki meg komcsiból ez ellenoldalra ment, az gerinctelen féreg.

Én ilyeneket sose mondtam. Sőt felhívtam a figyelmet a kettős mércére, mely szerint Horn és Németh gerinces derékemerek, míg Pozsgay és Szűrös gerinctelen férgek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 03:10:21

@ZorróAszter:

Mert tényleg sokszor megbeszéltük.

Simán tudnék csinálni egy Zorró álnikket, s leírni helyetted érveidet, szerintem te is az enyéimet.

Akkor meg minek? Láthatóan ebben a kérdésben feloldhatatlan ellentét van köztünk.

A lényeg: szerintem Orbán ha nem is jó, de a lehető legkisebb rossz. Egy ellenzéki hatalomrajutás katasztrofális lenne, a nyugati nagytőkét és az agresszív euroatlantista köröket erősíteni. Szerinted meg Orbán azonos a ballibekkel, mindketten egyformán a nyugat emberei, s a köztük való harc színjáték.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 03:23:13

@Gery87: @ZorróAszter:

Pedig mindez óriási problémákat okoz, még ott is, ahol nincsenek botrányok.

Kissé nehéz volt megértetni az unokám testvérével, hogy nem vagyok a nagyapja, miközben a testvére nagyapja vagyok.

Pedig ott nincs botrány. A testvér apja ezer km-re él, nincsenek követelései, nem kelt zavart.

ZorróAszter 2024.01.22. 08:26:47

@Gery87:

"Ilyen régen is volt, hajaj.
Egyébként a válás nem mai dolog!"

Nem azt mondtam hogy nóvum, hanem hogy a helytelen példa is árthat embereknek, nemcsak konkrét ellene irányuló tett.

"Kár ezt a "progresszív liberális individualista világrend" nyakába varrni."

Meg sem említettem őket nemhogy a nyakukba varrnék bármit is.

"Most ere mit mondjak?
Ez a korszellem, ha megfeszülsz se tudsz tenni ellenes semmit.
Majd annyi hogy te nem így élsz."

Azért a korszellem ellenében lehet értéknek tekinteni a jó családi életet. és hogy érdemes legalább erőfeszítéseket tenni a megőrzése érdekében.

ZorróAszter 2024.01.22. 08:34:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ezt a ballibek csinálják." ...

Szokásos fidesznyik technika. Minden vádat visszaforgatni akkor is ha nem is nyíl alakú hanem gömbölyű.

"Mert tényleg sokszor megbeszéltük."

Nem mondtam, hogy kevésszer, hanem azt hogy "Nem kell, csak jeleztem, hogy senki nem dől be az olyan kamuszövegeknek, hogy "Már sokszor megbeszéltük ezt, felesleges újra kezdeni. Az én véleményem más, s számtalan dolog igazolja igazamat.""

Azt se várja, hogyha mindenki ugyanazt a fidesznyik propagandaszöveget nyomja mint a papagáj, akkor én megelégszem annyival, hogy egy hónappal ezelőtt egy kommentemben már elmondtam az ezzel kapcsolatos véleményemet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 08:54:19

@ZorróAszter:

MIért, nem igaz? Hogy a ballib narratívában a komcsiból liberóvá lett Horn derék ember, míg Pozsgay meg gerictelen szélkakas?

ZorróAszter 2024.01.22. 15:09:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem ment könnyedén az MSZP-SZDSZ koalíció létrehozása és SZDSZ oldalról éppen azért nem, mert Hornt enyhén szólva nem tekintették liberálisnak. Felhánytorgatták a pufajkás múltját meg az egész pályafutását.

Pozsgayt gerinctelennek tartani? A baloldalon nem kellett hozzá különösebb propaganda.

Én speciel akkor még emlékeztem rá, kiket nem engedett kiadni kultuszminiszterként, meg az összes furcsaságát. Ahogy mindig az optimális módon helyezkedett, és mindig mindenkihez az optimális álorcáját vette fel. Persze csak amíg félni kellett valakitől, vagy behízelegni magát valaki kegyeibe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 16:00:48

@ZorróAszter:

Nyilván nehéz volt, mert az SZDSZ egész etosza ezzel összeomlott.

Dehát már 1991-től komoly erők működtek a két elit összehozására, lásd pl. Charta Mozgalom.

S persze mindig voltak ódzkodók mindkét oldalon, de a közös ellenség, a "fasiszták" , "bara eső", meg a többi marhaság összehozta a szövetséget.

S - mint mondtam - ekkor volt a legboldogabb a későkádári gazdasági elit: íme sikerült az SZDSZ.es értelmiséget kibékíteni az MSZP-s nyugatos reformerekkel, meg lenyomni a mucsai "horthystákat".

Az én magyar rokonságom 90 %-a máig komolyan hiszi ezt az egész narratívát. Kiválóan ismerem ezt az egész gondolkodásmódot.

ZorróAszter 2024.01.22. 17:59:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez már a gyarmattartók által kialakítandó politikai rendszer, pártrendszer kialakításának a kezdete volt.

Ne legyen a dolgozóknak pártja, sajtója, főleg ne a szakszervezetekkel együttműködő párt. A valódi baloldaliak csalódjanak. Ne menjenek el szavazni se. Akit lehet, félrevezetni és betagozni.

A kialakítandó rendszer egy jobbközép, egy liberális és egy operettnácipárt. Valamennyi a gyarmattartókat kiszolgáló kollaboráns hazaáruló.

Valódi baloldal nélkül.

Ezt már megcsinálták. Senkit ne tévesszen meg hogy liberálisokból és operettnácikból is több van jelenleg.

Ezért szerezték meg a médiákat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 18:21:59

@ZorróAszter:

Milyen szakszervezetek? Ilyenek eleve nem voltak.

Az MSZP pedig eleve liberalizmust akart.

ZorróAszter 2024.01.22. 23:56:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Milyen szakszervezetek? Ilyenek eleve nem voltak."

Voltak, sőt vannak. Különben minek az alternatívái lettek volna az alternatív szakszervezetek.

"Az MSZP pedig eleve liberalizmust akart."

Remekül titkolták a tagság és a választók elől.

A kérdés, hogy miért ne elégedtek meg a Mesterházi-Gyurcsány időszakban az elliberalizálással. Miért vertek szét mindent?

Nyilván azért, mert az elliberalizálásból van visszaút: ki kell rúgni az összes liberálist, és szocialistákat beválasztani a vezetésbe.

De ha már nincs párt, nagyon nehéz nulláról kezdeni. Pláne a gyarmattartó médiája és zsebretett politikusainak az orkánszerű ellenszelében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 06:12:34

@ZorróAszter:

"Remekül titkolták a tagság és a választók elől."

Nyilván nem mondhatták ki ezt azonnal nyíltan.

ZorróAszter 2024.01.23. 08:56:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyilván nem mondhatták ki ezt azonnal nyíltan."

Eddig se mondták ki, csak közben a választók maguktól is rájöttek. A párt meg a terveknek megfelelően csaknem teljesen halott.

A NER keretében sulykolt közös fidesznyik-libernyák propaganda szerint azért, mert "nincs rá igény".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 09:34:58

@ZorróAszter:

Az MSZP célja eleve az volt, nehogy legyenek Mo-on szocdemek. 1990-nem fő ellenségük az újra lett MSZDP volt, erre érdemes azért emlékezni.

Aki a régi MSZMP-ben tényleg baloldali volt, az ment Thürmerékhez még 1989-ben.

ZorróAszter 2024.01.23. 12:26:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"1990-nem fő ellenségük az újra lett MSZDP volt, erre érdemes azért emlékezni."

Érdemes lenne ha igaz lenne. De az MSZDP kezdetektől hülyék gyülekezete volt. A Kétly Anna imitátor Petrasovics Annával az élen. És Kapolyi se sokat javított a helyzeten.

"Aki a régi MSZMP-ben tényleg baloldali volt, az ment Thürmerékhez még 1989-ben."

Thürmerék pártját mindenki olyan nosztalgiapártnak tekintette, aki elvitte a Kádár-rendszer híveinek a legegyszerűbb lelkeit nehogy valami baromságot csináljanak párt és vezető hiányában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 12:29:34

@ZorróAszter:

Hatalmas lejárató kampány ment az MSZDP ellen, jól emlékszem. Talán nem véletlenül. S nem az SZDSZ és a Fidesz csináta, sem az MDF-vonal, nekik mindegy volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 12:30:11

@ZorróAszter:

"Thürmerék pártját mindenki olyan nosztalgiapártnak tekintette"

Akkor még nem. Később lett az.

ZorróAszter 2024.01.23. 15:36:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Hatalmas lejárató kampány ment az MSZDP ellen, jól emlékszem. Talán nem véletlenül. S nem az SZDSZ és a Fidesz csináta, sem az MDF-vonal, nekik mindegy volt."

Elég volt Petrasovics Annát nyilatkozni. Nem kellett más erőfeszítést tenni a lejáratáshoz.

Ha engem kérdez, ő volt az egyik kulcsfigura a valódi baloldal teljes felszámolásához.

Mindig állati gyanús, ha egy egyébként intelligensnek látszó nő lejáratja magát a Kétly Anna imitátor szereppel. Tudnia kellett, hogy amit csinál, az önlejáratás.

Ahogy Gyurcsány öszödi beszéde is bűzlik ugyanettől.

De mondhatok külföldi példát is: a kommunistafaló Joe McCarthy utolsó szereplése a hadsereg ügyvédjével nagynyilvánosság előtt a tévében.

ZorróAszter 2024.01.23. 15:37:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Akkor még nem. Később lett az."

Ha még nekem is nyilvánvaló volt, akkor mindenki másnak is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása