magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Előmoderált szektablog

Volt annak idején egy kifejezetten jó kezdeményezés: blog, ahol külföldre kitántorgott magyarok írják meg személyes, szubjektív tapasztalataikat. 2011-ben indult, Határátkelő volt a neve.

Eredetileg az Origón volt, majd - az ottani teljesen elavult blog-szoftver miatt - átköltözött az Indexre.

A dolgok a 2014-es választás után kezdett durvulni. Ekkor a blog meggyőződésesen ballib tulajdonosai - egy házaspár egyébként - bepánikoltak. Arra számítottak ugyanis, hogy valamiféle szerepük lehet a politika alakításában. De nem, sose sikerült a blognak kritikus olvasottsági szintet elérnie, s a blogtulajok pedig nem rendelkeztek elég erős ismeretségi hálóval, így a ballib politikacsinálók is leszarták őket magasról.

Egy időben megpróbáltak üzleti vállalkozást csinálni a blgból, ez teljes kudarc lett: kb. 5 ezer rendszeres és 50 ezer rendszertelen olvasóval nem lehetséges anyagi sikert megélni - ez nem a blogtulajok hibája, ez egy teljesen politikafüggetlen tény.

Blogot ugyanis 3 módon lehet csinálni:

  • nagy olvasottságot elérve reklámokból megélni - ezt a blogok nagyjából 0,01 %-a éri el,
  • szponzort szerezve megélni - ezt a blogok nagyjából 0,1 %-a éri el,
  • nem megélni belőle, hobbiként csinálni - ilyen a blogok nagyjából 99,89 %-a.

A blogtulajdonosoknak nem maradt más mint a harmadik út. De ekkor arra jutottak: ha már pénzük nem lesz az egészből, akkor legalább a blog feleljen meg nekik politikailag.

2015-ben megkezdődött tehát a blog átalakítása ballib pártorgánummá. Erről vita is volt a blogon, ez máig látható itt (észre lehet venni: nagyon sok hozzászólás van tőlem).

Ki lett választva egy belső kör - a VIP-tagok -, mely szabadon kommentelhet, mindenki másnak meg lett előmoderáció. Ez lett a szektásodás első jele.

Lassan kezdett megszűnni minden vita.

Személyesen engem az egész az elején nem is érintett, én VIP-tag lettem, pedig ezt sose kértem, de gondolom, hasznos voltam a kommentgerjesztésben, szóval betettek a belső körbe kérés nélkül, s csak 2016 elején vettek ki onnan.

Pedig csak maradni kellett volna a bevett modellnél: feltenni az olvasók releváns cikkeit, majd engedni a szabad vitát, s csak végső esetben moderálni, akkor is csak utólag. Nekem több cikkem is fent volt náluk, ezeket valamikor aztán törölték miután szembefordultam a bloggal, leleplezve sanda szándékaikat - a blogtulajok mérges kis bosszúálló ballib szarzsákok, nem értik, hogy én érinthetetlen vagyok, természetesen az összes hozzájuk beküldött cikkem fent van az én médiaszerveremen is íme, bár itt paródiák is vannak.

A napokban új cikket tettek fel, melynek lényege: Magyarország rossz, csúnya ország, s mindenki hülye, aki még ott él. A haldokló rúgni próbál, De már a belső kör legfanatikusabb ballib pártkatonái is csak legyintenek.

szegény Határátkelő "István", már megint kiizzadtál egy kamucikket?

294 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4218305697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024.01.22. 15:49:14

a nemzeti érzelmű és a háborús bűnös is "náci". és nincs közmegegyezés arról, hogy akkor az most micsoda.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 15:50:16

@ZorróAszter:

Az az állítás, hogy ez az elit mindig alkalmazkodott egyszerűen nem igaz. A rendszerváltozás után MINDIG a "baloldalt" támogatták ugyanis, akkor is, ha az nem volt kormányon.

S az ok tlejesen logikus: Mo-on a "baloldal" a nyugat- és kapitalizmuspártibb.

S ez a későkádári gazdasági elit mindig szinte fanatikusan nyugat- és kapitalizmuspárti volt. Akkor persze óvatosan, de a rendszerváltozás után már nyíltan.

Én olyanokat hallottam, hogy szinte hihetetlen. A magyar kádárista elit számára még egy szolíd nyugati szocdem is veszélyes bolsevik volt.

Írtam is erről többet, hiszen mint mondtam, családilag ebből a rétegből származom.

Szóval téves az az állítás, hogy ez az elit törleszkedett a hatalomhoz, mert nem. MIndig ugyanazt mondték valójában.

2024.01.22. 15:53:40

ugyanilyen a kommunista, a liberális, stb. ezek a jelző nélküli ideológiák nem nagyon jelentenek semmit se. mi az, hogy feudális? földesúri. de az a földesúri az lehet kollektív nemesi jogokat biztosító, vagy akasztásokat elrendelő. sok minden történt a feudalizmusban. egyáltalán mi az, hogy feudalizmus.

ezek a jelző nélküli fogalmak sajnálatos módon nem tisztázottak. és a többség egyszerűen a jó vagy rossz szinomájaként használja ezeket. mi a kapitalizmus? a jó. minden ami jó az a kapitalizmus eredménye. vagy minden ami a világban rossz, az a kapitalizmus következménye.

ZorróAszter 2024.01.22. 15:55:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Én viszont iskolaigazgatót írtam."

És mi az akadálya annak, hogy én meg általánosságban igazgatókról beszéljek, vagy konkrétan nagyvállalat igazgatójáról?

2024.01.22. 16:01:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
oké, de ez a külkereskedelmi elit. egészen más volt a pártelit debrecenben. voltak agitproposok. sikula elvtárs. voltak mérsékeltek ács elvtárs. és voltak progresszívek. ezek azonban természettudósok voltak. debrecen utolsó főképviselője ez a biokémikus fickó volt.
hu.wikipedia.org/wiki/Bogn%C3%A1r_Rezs%C5%91
ő is komcsi vagy mondjuk szentágothai is komcsi volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 16:02:38

@cvsvrs:

Az én családom budapesti és miskolci, fogalmam simcs mi volt Debrecenben.

ZorróAszter 2024.01.22. 16:04:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azt nem nevezném propagamdának, hogy nem komcsikat lekomcsiznak. Ez ugyanolyan komolytalan, mint a nácizás."

Maga is tudja, hogy nem a liberálisok lekomcsizásáról beszéltem.

Hanem a valódi masszív antikommunista propagandáról:

A 100. 56-os filmről, a 100. Rákosi-éra, ávós, stb. filmről, stb. stb.

A tévéken futó sorozatokról többszáz egyórás epizóddal mint pl. Szabadság tér 56, Századunk, Kun Miklós, XX. század, stb., Terror Háza, Schmidt Mariskával. ....

És erre kérdeztem magától, hogy ha Magyarországon csak 800 ezer kényszerpárttag volt, és egyébként mindenki a rendszer ellensége, akkor kiket győzköd ez az iszonyat mennyiségű iszonyat pénzbe kerülő propaganda?

Engem egyedül?

Ahelyett hogy a valódi fidesz-ellenfelekre irányulna az össztűz méginkább.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 16:07:40

@ZorróAszter:

Példám az volt: a tanárok szerették volna, hogy X legyen az igazgató, a kerületi tanács is támogatta, de nem volt párttag, így nem lehetett. Pontosabban segítettek neki a tanácstól hogy gyorsan beléphessen, s ki is nevezték.

S a dolog komolyságát mutatta, mindez "párttagság elintézése" címen ment, az szóba se került, hogy x hisz-e az eszmében. Magyarul: a szerveknél dolgozók is üres formalitásnak tekintették az egészet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 16:09:47

@ZorróAszter:

"kiket győzköd ez az iszonyat mennyiségű iszonyat pénzbe kerülő propaganda?"

Meg kell építeni a múltat. A kommunista rendszer is ezt csinálta, csak durvábban.

2024.01.22. 16:10:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ács elvtárs is komcsi volt, aki azt mondta, hogy üzletközpontot kell építeni a dolgozó néptömegeknek, hogy ne kelljen a messzi bécsbe utazni. és ezért majd a város szállodát épít a hortobágyra igyekvő nszk turistáknak, megtartja az idegenforgalomból származó nyugatnémet márkát és azzal majd maga a város kereskedik. a hagyományoknak megfelelően az "udvarház".

korabeli újságcikk.
1.bp.blogspot.com/-hplsJlAp1nY/YRPtmtZ0kTI/AAAAAAAAN7E/VyeMOw6cABk_LcuLcCF-prhwkzNRBedkgCLcBGAsYHQ/s2046/hbn820410.jpg
és ezekben lehetett maszek boltokat nyitni. ez is komcsi. ez is egy szocialista épület.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/K%C3%A1lvinplatz_2%2C_S%C3%BCdfl%C3%BCgel%2C_2022_Debrecen.jpg/1280px-K%C3%A1lvinplatz_2%2C_S%C3%BCdfl%C3%BCgel%2C_2022_Debrecen.jpg
amire a nép azt mondta, hogy hjó, ez már éppen szerethető.

csak nyilván amikor debrecenben ács elvtárs megtatothatta a nyugat német márkát a városi szállodában, akkor kevesebb pénze maradt a budapesti külkeresnek.

ZorróAszter 2024.01.22. 16:12:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Én olyanokat hallottam, hogy szinte hihetetlen. A magyar kádárista elit számára még egy szolíd nyugati szocdem is veszélyes bolsevik volt."

Először hallok olyat, hogy a kádárista elit számára Brandt, Schmidt vagy Olof Palme veszélyes bolsevik lett volna.

Szerintem kezdi elveszíteni a mértéket.

2024.01.22. 16:14:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
kádár azt mondta, hogy a duna kör lépjen be a pártbe. és a könyvezetvedő platform javaslatait is figyelembe véve bős-nagymaros ügyét a csehszlovák elvtársakkal újratárgyalják.

kádár nem volt ellenére annak, hogy mindenki párttag legyen, mert a párton kívüliek körében is népszerű volt.

ZorróAszter 2024.01.22. 16:19:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Példám az volt: a tanárok szerették volna, hogy X legyen az igazgató, a kerületi tanács is támogatta, de nem volt párttag, így nem lehetett. Pontosabban segítettek neki a tanácstól hogy gyorsan beléphessen, s ki is nevezték.

S a dolog komolyságát mutatta, mindez "párttagság elintézése" címen ment, az szóba se került, hogy x hisz-e az eszmében. Magyarul: a szerveknél dolgozók is üres formalitásnak tekintették az egészet."

Konkrét ismeret hiányában nem tudok rá mit mondani.

Azt se tudom kivenni, hogy egyébként meg a rendszer ellensége volt-e csak titkolta, vagy őszintén és köztudomásúlag olyanok voltak a nézetei, hogy a pártba való belépése csupán formalitás volt.

De azt is el tudom képzelni, hogy egy népszerű apolitikus tanár fülét addig rágták a kollégái, amíg elvállalta az igazgatóságot és a feltételül szabott párttagságot is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 16:21:28

@ZorróAszter:

A gazdasági elit.

Mondok egy példát. 1982. Madridban vagyunk, 15 éves vagyok.

A reptéren kis csapat magyar külkeres.

Az Iberia gépe késik, nincs rendes infó mikor lesz járat.

Egyik magyar:
- Idén államosították az Iberiát. Hatalomra kerültek a szocialisták.
Másik magyar:
- Ja, akkor világos. Ami nem magáncég, az nem működik.
Harmadik magyar:
- Ezek ilyenek, mindent szétbasznak. Mint nálunk.

Ismerős? Aztán 1990-ben ez lett a "szakértői" szabványszöveg: "az állam rossz gazda", "rossz áron privatizálni is jobb, mint ha állami marad", "tőkés vállalkozó nélkül nincs működő gazdaság".

ZorróAszter 2024.01.22. 16:23:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A múlt feldolgozása szép dolog, nem látok ezzel semmi bajt."

:o)

"Meg kell építeni a múltat. A kommunista rendszer is ezt csinálta, csak durvábban."

Ami most folyik, annál a Rákosi-rendszer propagandája se volt durvább. És ez már több mint 30 éve folyik.

De a kérdés nem is ez, hanem hogy kinek szól, ha a rendszernek nem voltak hívei valójában?

Nekem egyedül?

Vagy rajtam kívül még 10 embernek?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 16:24:55

@ZorróAszter:

Nem a konkrét eset számít, hanem a minta.

Egyszerűen ez volt a kései kádári divat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 16:27:14

@ZorróAszter:

A rendszernek híve volt a nagy többség, csak épp nem amiatt mert kommunista volt, hanem mert a kisember Kádárban látta a garanciát, hogy ne legyen román típusú redszer.

2024.01.22. 16:38:11

azaz kádár @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
apám egy gmk-ban dolgozott, nszk-ba gyártottak, és az nyilván nyereséget teremlt. és mivel az iparvállalatok minimális adózás után megtarthatták a nyereséget és az maguk kereskedhettek ezért az év végén a megmaradt pénzből mindenki rendelhetett a quelle német katalógusából. nem volt még quelle magyarország se.

hanem maga a gmk impoortált. kitöltötték a katalógus rendelési lapját. és visszirányú forgalomban behozták a samsung és a privleg háztartási gépeket. a privileg a quelle olcsó saját márkás terméke volt, azokat egy vidéki gmk pénzből meg lehetett venni.

ez a márka hiányzott a külkeresek kasszájából.

2024.01.22. 16:50:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a reformok egy része működött. azoknál a cégeknél, amelyek nyereségesek voltak. azzal, hogy ezek minimális adózás után maguk gazdálkodhattak többlet bevételük volt. a konzervgyár vett egy kastélyt. és abba a dolgozók számára is lakomákat kínált. és azt mondták, hogy a kastély minden szobájáan legyen videómagnó. egy videomagnó kurva drága volt a 80-as években, csakhogy ott volt a pénz. és vettek síléceket úhutára a vállalat zempléni üdülőjébe. hifi tornyot.

a debreceni konzervgyár a lakótelepen saját diszkont üzleteket nyitott. amiben nagytételben olcsón vehett valaki konzervet. maga kereskedett. a budapesten ez belkereskedelmi eltinek ez a pénz hiányzott.

a kabai téesz saját üzleteket nyitott. ábécét, talponállókat. a cukorgyár maga kereksedhetett, azért a belkereskedelmben vásárolt csomagolt élelmiszert. és a téesz a friss áru egy részét eladta a húspoltban, illetve kapcsolód talponállókban. hurkát, kolbészt, és lehetett inni róna üdítót. a debreceni állami gazdaságtől szerezte be a kabai téesz boltja.

budapest számára ez ugyanegy horror volt. ott volt a belkereskedelmi elit és azt mondták, hogy ezt vidéken nélkülük is megoljdák. a külkereskedelmi cégeknek nem volt tőkealapjuk. debrecenben nyiló junior áruház maga behozta a levis és a wrangler termékeket. és ezeket forintért árulták. drágábban, mint a hivatalos árfolyam volt, azonban olcsóbban, mint a "dollárboltban".

ZorróAszter 2024.01.22. 16:53:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Egyik magyar:, Másik magyar:, ...."

A propaganda első törvénye, hogy nem azt kell bizonygatni, hogy valami így vagy úgy van, hanem azt, hogy a többség szerint így vagy úgy van.

Akkor a sok hülye papagájként fogja ismételgetni ugyanazt. A leghülyébbek meg el is hiszik.

Ezért kell ennyi fidesznyik bérkommentelő ezer-ezer zoknibábbal.

Példa: a nyugati propaganda egyik célpontja volt a panellakás építés. Olyanokat hallottam ismételgetni a szlogeneket, akiknek a nagyszülei a cselédsoron, a szülei meg pincében laktak, ő meg kapott egy lakótelepi lakást.

Nekem egyébként a külkereskedőkről elég rossz véleményem alakult ki. Nem akarom mondani az ijesztő példákat. Szerintem egyike volt a legkontraszelektívebb foglalkozásoknak éppen az anyagi és egyéb előnyök miatt.

2024.01.22. 17:00:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez abból adódott, hogy nem a "liberalizációval" cégek nem szolgáltatták be a nyereséget. a paraszti nagyszüleim falujában a téesz péntekenként terményt osztott.

falun nyaraltam és nagyanyám mindig megkérdezte, hogy mit főzzön. kivéve pénteken, mert akkor a téesz szétosztta a termény egy részét. vagy csutörtökon a volánbuszon szállították a tápot a háztáji gazdaságba. ültem a buszon és kérdeztem, hogy merre megy? és azt mondták. "csötörtök van, megyünk tápér'". az emberek megoldották "okosban".

na most az ebből származó lovette hiányzott budapestről.

2024.01.22. 17:10:23

a reformokkal a vidék mind a hazafias jobber belker, mind a nyugatos külker elitet igyekezett megkerülni azért, hogy az ebből származó nyereséget megtarthassák.

a gmk felhívta tütlingent, hogy itt van a márka, amit kaptak, valami német katalógust küldejenek már és abból rendelnek. ma ez teljesen abszurd, de a késő kádár kor logikájából ilyenek következtek. és persze az emberek jobban, többet dolgoztak. túlóráztak a gmk-ban, mert az jobban fizetett. a termelésben a szovjet technológiából igyekeztek kihozni a maximumot.

mert ugye német munkagépeket nem vagy csak nagyon korlátozottan lehetett behozni azért, hogy azt a kgst országok nehogy fegyvergyártásra használják.

2024.01.22. 17:18:00

emlékszem, hogy a mezővárosi rokonaim azt mondták, hogy vállalta, hogy diót törnek. és az egész család éjt nappalá téve csinálta és vehettek belőle egy hűtőszekrényt. az állami gazdaság úgy működött, mint egy közös vállalat, és abban teljesítményarányosan is lehetett, sőt kötelező volt abban bért adni, elszámolták, hogy ki mennyi diót tört. azt a melléküzemágban csomagolták és közösségileg értékesítették.

és mindezt minimális adózás mellett meg lehetett tenni úgy, hogy a nyereség egyénileg keletkezett. azt a pénzt nem fizették be mind a közösbe, amit aztán a főváros újraosztott. hanem nem fizettek be semmit, mert papíron kihozták, hogy a dió null szaldós.

ZorróAszter 2024.01.22. 17:22:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A rendszernek híve volt a nagy többség, csak épp nem amiatt mert kommunista volt, hanem mert a kisember Kádárban látta a garanciát, hogy ne legyen román típusú redszer."

Nem csak a Ceausescu rendszer volt ellenszenves a túlnyomó többségnek, hanem a például amit nem mondana a világért sem, a Horthy rendszer is.

Aztán a társadalomnak egy nagyon nagy része baloldali volt, és az ideológiai zavarok, az emberek többségének a tudatlansága és egyebek miatt lehetetlen valójában megmondani, ki és hány százaléka tekinthető ezek közül kommunistának.

Az 1930-as, 1940-es évek szocdem párttagságának a többsége olyan radikális volt, hogy az alapján simán bevarrhatták volna őket mint kommunistákat. Sőt olyan szövegek mentek amik kommunisták között biztos nem.

Nem véletlen, hogy a KMP onnan toborozta a tagságát, és amikor kijöttek a börtönből, oda is léptek vissza. És ezt még Peyer Károly se kifogásolta.

2024.01.22. 17:34:43

1983-ban egy buszbalesetben 15-en meghaltak. mert a debreceni medicor vállalat vezetői és részben a dolgozói grác mellett belezuhantak a szakadékba. ezrek vettek részt a temetésen.
cdn.haon.hu/2023/09/klgudAFJqclzLMFNxQWztshhn9uelUyGbm7dft048ZU/fit/1164/719/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdiOWI1YjNiMDBkYjRhOWY4N2MwMzI2NWQ4ZTdhZWNh.jpg
a liberalizáció eredmenyeként a cég megtarthatta a nyereségét, és mentek kirándulni ausztriába. nem szolgáltatták be a márkát, hanem bécsben váltottak schillinget. és mentek a válallati busszal. csak abban a fék nem volt elég jó. az alföldön megállt vele a busz. az alpesi szerpentinen szerecsétlen módon belezuhant a szakadékba. ez eredményezte ezt a szörnyű tragédiát.

a szocialista gazdasági liberalizáció a jól működő termelő vállalatokat hozta helyzetbe.

2024.01.22. 17:44:17

@ZorróAszter:
vidéken nem volt horthy ellenesség. egyszerűen azért, mert a nagybirtokokat államosították, a kastélyokból valamilyen közintézmény lett. iskola, vagy művelődési ház. és ezzel a horthy korszak le volt zárva. mivel vidéken nem nagyon maradtak zsidók, nem volt filoszemita elit és antiszemitizmus se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.22. 17:52:37

@ZorróAszter:

"a társadalomnak egy nagyon nagy része baloldali volt"

Ma is az. Ezért nyer a Fidesz.

2024.01.22. 18:25:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a baloldal pedig társadalmi tulajdonlástban gondolkodik. (szinte mindenki tulajdonossá váljon és legyen minimálisan kispolgár.)

a fidesz azt mondja, hogy nemzeti tulajdon kell. nemzeti burzsoázia, mert csak így veheti fel az ország a küzdelmet a nyugattal. a nemzeti bolsevikok harcolnak a nemzetközi mensevik mozgalommal.

2024.01.22. 18:27:07

a fidesz világképe a cigányokéhoz hasonlít. kell néhány dúsgazdag cigánybáró. és mélyszegénységben élő réteg handababdázik, hogy brüsszel a felelős, soros, és társaik. ez a cigány kultúra, vagy az se, hanem kulturálatlanság.

2024.01.22. 18:34:37

a többség azért választják meg orbánt, hogy végezze el a piszkos munkát. orbánizmus nem cél, hanem eszköz. szétverte a ceu-t, még a dk-s szavazó se akarja visszahozni a soros alapítványt. orbán bukásával azonban a fidesz adminisztráció is diktatúrát fog kiáltani. és antall lesz a szent.

ZorróAszter 2024.01.23. 00:11:49

@cvsvrs:

"mlékszem, hogy a mezővárosi rokonaim azt mondták, hogy vállalta, hogy diót törnek. és az egész család éjt nappalá téve csinálta és vehettek belőle egy hűtőszekrényt."

Ezek mind átmeneti megoldások voltak. Azért nem tettek ellene semmit, sőt ösztönözték, mert azt gondolták, hogy hosszútávon ha a mezőgazdaság egyre inkább gépesítve lesz, akkor ezek úgyis megszűnnek, mert árban nem versenyképesek.

Ahogy a nagy többségük meg is szűnt.

ZorróAszter 2024.01.23. 00:15:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ma is az. Ezért nyer a Fidesz."

Nagyon kevés balos szavazott át a FIDESZre.

A különféle liberálisokra többen.

Ilyen-olyan okból maradtak MSZP szavazók is, de a többség már el se megy szavazni.

Én se.

Ez volt a cél.

ZorróAszter 2024.01.23. 00:18:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem volt szempont a Horthy-rendszer, csak a zsidóknak."

Akkor nem riogattak volna a horthysta-restaurációval folyamatosan.

Ma meg még azoknak az unokáit is.

Annyi zsidó nincs Magyarországon hogy megérje ekkora felhajtás.

ZorróAszter 2024.01.23. 00:20:59

@cvsvrs:

"vidéken nem volt horthy ellenesség."

Akkor magától is kérdezem, hogy akkor kit riogattak a horthysta-restauráció lehetőségének a rémével?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 06:07:59

@ZorróAszter:

A rendszer alaplogikája volt, hogy milyen szörnyű élet volt korábban.

Kisember szinten ez nem így volt. Én gyerekként a 70-e években folyton azt hallottam, milyen szép élet volt a háború előtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 06:09:13

@ZorróAszter:

A szavazók zöme balos a kutatások szerint. S a Fideszre szavaznak a legtöbben.

A jobbos szavazók jellemzően a ballibekre szavaznak.

ZorróAszter 2024.01.23. 08:46:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Kisember szinten ez nem így volt. Én gyerekként a 70-e években folyton azt hallottam, milyen szép élet volt a háború előtt."

A kérdés továbbra is az, hogy akkor kinek szólt a restauráció lehetőségével való riogatás.

Mert akkor az nem riogatás lett volna, hanem kecsegtetés.

:o)

ZorróAszter 2024.01.23. 08:51:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A szavazók zöme balos a kutatások szerint. S a Fideszre szavaznak a legtöbben.

A jobbos szavazók jellemzően a ballibekre szavaznak."

Ez megint a fidesznyik ravaszkodás a személyre szabott propagandával.

Most éppen nem átallja a ballibeket jobbosnak titulálni a cél érdekében.

Az önellentmondás se zavarja, mert általánosságban ugye ez a hülyéknek szól akiket ez sem zavar különösebben.

ZorróAszter 2024.01.23. 09:01:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Boross nem volt nomneklatúra. Szimpla tény. Ez mióta mentegetés."

Közben rájöttem, hogy a saját nomenklatúra definíciója ellenére Boross miért nem volt a kommunista nomenklatúra tagja:

Orbán tanácsadója lett az MDF szétverése után.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 09:32:43

@ZorróAszter:

Boros egy gazdasági állami vállalatnál volt vezető beosztásban Kádár alatt. Ez még Antall múzeumigazgatóságánal is alacsonyabb pozíció.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 09:38:37

@ZorróAszter:

Ez az objektív mérce, nem ravaszkodás.

Jobboldal = a kapitalizmus igenlése, legalábbis "rossz, de minden más rosszabb" nézete.
Baloldal = a kapitalizmus ellenzése, legalábbis kritikája.

Mo-on a ballibek MINDIG a kapitalizmus mellett álltak. Máig az egyik fő érv Orbán ellen, hogy nem engedi kibontakozni a kapitalizmust.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 09:42:11

@ZorróAszter:

Ez volt az egyik legitimációs alap, majd Kádár alatt ez meg is szűnt. Kádár alatt nem Horthvval, hanem Rákosival ijesztgetett a hatalom: "ha nem Kádár. akkor jönnek a ruszkik, s egy új Rákosit tesznek az élre, aztán olyan lesz, mint a románoknál".

ZorróAszter 2024.01.23. 12:32:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Boros egy gazdasági állami vállalatnál volt vezető beosztásban Kádár alatt. Ez még Antall múzeumigazgatóságánal is alacsonyabb pozíció."

qed

Maga a saját ízlése szerint kiveszi Borosst a nomenklatúrából, mert Orbán tanácsadója volt. Pedig a Dél-Pesti Vendéglátó igazgatója volt.

És beteszi a nomenklatúrába az én ifjúkori haveromat, aki nem volt KISZ-tag se, és osztályvezető volt egy állami vállalatnál. Valamivel nagyobb létszámú dolgozó felett mint egy osztály. Tehát valójában inkább főosztályvezető a létszám tekintetében.

ZorróAszter 2024.01.23. 12:33:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Hol van itt önellentmondás?"

Például már ebben is.

ZorróAszter 2024.01.23. 12:35:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mo-on a ballibek MINDIG a kapitalizmus mellett álltak. Máig az egyik fő érv Orbán ellen, hogy nem engedi kibontakozni a kapitalizmust."

Megint ott tart, hogy a baloldal a liberálisoknál kezdődik és ott is fejeződik be.

Holott Magyarországon elenyésző a liberálisok száma.

ZorróAszter 2024.01.23. 12:36:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Konkrétan mi?"

Hogy maga a saját ízlése szerint kiveszi Borosst a nomenklatúrából, mert Orbán tanácsadója volt. Pedig a Dél-Pesti Vendéglátó igazgatója volt.

És beteszi a nomenklatúrába az én ifjúkori haveromat, aki nem volt KISZ-tag se, és osztályvezető volt egy állami vállalatnál. Valamivel nagyobb létszámú dolgozó felett mint egy osztály. Tehát valójában inkább főosztályvezető a létszám tekintetében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 12:36:59

@ZorróAszter:

Az 1990 utáni helyzet hogyan hat ki a korábbira? Sehogy.

Egy vendéglátóipari vállalat nemigen volt olyan hely, ahol az emberből nomenklatúra lett.

Nyilván Boros nem volt ellenzéki. Ha az lett volna, repült volna. De ez azért bizalmi állás se volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 12:38:15

@ZorróAszter:

"osztályvezető volt egy állami vállalatnál"

Ha nagy vállalatnál. akkor igen.

Kicsinél nem feltétlenül.

ZorróAszter 2024.01.23. 12:38:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez volt az egyik legitimációs alap, majd Kádár alatt ez meg is szűnt. Kádár alatt nem Horthvval, hanem Rákosival ijesztgetett a hatalom: "ha nem Kádár. akkor jönnek a ruszkik, s egy új Rákosit tesznek az élre, aztán olyan lesz, mint a románoknál"."

Meg ha nem ők, akkor meg a horthysták csinálnak Horthy nélküli horthy-rendszert.

Mint ma.

Ez is stimmel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 12:40:14

@ZorróAszter:

Biztos engedte volna a megszálló szovjet hadsereg a horthyzmust...

Ahogy most sincs horthyzmus, ez marhaság.

Eleve mi az a horthyzmus?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 12:41:45

@ZorróAszter:

A ballibek NEM baloldal a szó klasszikus értelmében.

S a rendszerváltozás után szinte minden politikai erő liberális volt, a MIÉP lett az első kivétel.

ZorróAszter 2024.01.23. 12:42:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyilván Boros nem volt ellenzéki. Ha az lett volna, repült volna. De ez azért bizalmi állás se volt."

Felhívnám a szíves figyelmét arra, hogy egy kocsmáros nem a legmegfelelőbb ember a titkosszolgálatok felügyeletére. Pláne miniszteri pozícióban.

Tehát túl azon, hogy nem egy étterem igazgatója volt, hanem az összes délpesti vendéglátós főnöke, azon kívül még más is lehetett az előző rendszerben is.

ZorróAszter 2024.01.23. 15:22:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Biztos engedte volna a megszálló szovjet hadsereg a horthyzmust...
Ahogy most sincs horthyzmus, ez marhaság.
Eleve mi az a horthyzmus?"

Nem azt mondtam, hogy volt valóságalapja a riogatásnak, hanem azt, hogy volt kiket riogatni mégpedig szép számmal. Különben nem pocsékolják erre az energiát.

"A ballibek NEM baloldal a szó klasszikus értelmében.
S a rendszerváltozás után szinte minden politikai erő liberális volt, a MIÉP lett az első kivétel."

Én az MDF-et se mondanám liberálisnak, a kisgazdákat, KDMP-t szintén.

ZorróAszter 2024.01.23. 15:26:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem ez a lényeg szerintem, hanem az eredeti téma: hogy Ön a napipolitikai vonzalmai szerint csiri-birizik a nomenklatúrához való tartozás vádjával.

Aki tetszik, vagy védendő valamiért, azt kiveszi mindenféle kamu indokra hivatkozva, aki meg nem tetszik magának, azt meg beteszi akkor is ha még KISZ-tag se volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 15:48:38

@ZorróAszter:

"Ön a napipolitikai vonzalmai szerint csiri-birizik a nomenklatúrához való tartozás vádjáva"

Még sose tettem ilyet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.23. 16:17:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a román történészek által kreált kifejezés, a magyar érdekek következetes képviselőjére alkalmazzák, illetve magyargyűlölet ébrentartására. Szlovák megfelelője a horthyfasiszta.
Használója egyéb kifejezésekkel társítva (magyarkodás stb) tökéletesen bemutatja ki is valójában.
Alapműve Mircea Musat: Terorarea horthysto-fascista in nord-vestul Romanei , bár maga a kifejezés jóval régebbi, talán nem véletlenül, 1957 eleji.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.23. 16:29:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: megvan az eddigi legrégebbi előfordulás is, már kapcsoltan: az Adeverul 1927. december 12-i száma értekezik horthysta-bethlenista elnyomásról és kárhoztatja azt a fránya nacionalizmust meg sovinizmust.

ZorróAszter 2024.01.23. 16:48:59

@Deak Tamas:

"Szlovák megfelelője a horthyfasiszta."

Az Amerika Hangja magyar szekciójának vezetője, Takács József mesélte, hogy a felvidéki bevonulás után a falujában beidéztek egy falubelit a csendőrőrsre. Ott kiderült, hogy tévedésről van szó. Nem őt kellett volna. Ennek nem megfelelően alázatosan adott hangot a jóember, mire ott helyben agyonverték, ott helyben meghalt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 16:58:42

@Deak Tamas:

KIcsit a spanyol zsidó-szabadkőműves kifejezésre emlékeztet a francóista médiákból.

ZorróAszter 2024.01.23. 17:01:28

@Deak Tamas:

A hála nem politikai kategória.

Így hálálták meg szegénynek hogy átadta a Vörös Hadsereg tiszai offenzívájának haditervét.

Állítólag!

Állítólag Julier Ferenc Gömbösnek juttatta el a terveket Szegedre. Horthy tárgyalt ugyanazzal a román tiszttel: kérte hogy a románok ne támadják meg az átállt két hadosztályt.

ZorróAszter 2024.01.23. 17:04:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pontosan hol? Nem látom."

Hegesztőszemüveget vett fel?

"Boross nem volt nomneklatúra. Szimpla tény. Ez mióta mentegetés."

Plusz ld. a maga nomenklatúrához való tartozás definícióját.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.23. 17:53:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: csak ott valószínű nem uszító volt a célja, hanem ténymegállapítás. Mielőtt jönne az uszuló csürhesereg: ezt nyitották meg Lisszabonban szegfűs forradalom után, véletlen épp a Megváltó téren.

www.viralagenda.com/pt/p/548743575180587
cdn.viralagenda.com/images/pages/1/0ea7e4b829978c1b63b2836827d44228.jpg

Ez meg a Szentháromság téren van, a Casa do Azulejo:

lisboasecreta.co/esta-caminhada-vai-revelar-te-os-locais-secretos-da-maconaria-em-lisboa/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 19:23:48

@Deak Tamas:

Csak ők mindenre rámondták ezt, pedig nem volt ez igaz mindenre.

A "judeomasón" az olyan volt akkor ott, mint magyar ballibnél a nácizás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 19:29:25

@ZorróAszter:

Szerintem egy vendéglátóipari vállalat vezetése nehezen minősíthető nomenklatúrának, ennyi az egész.

De ellenlező bizonyíték láttán hajlandó vagyok elfogadni, hogy de igen, az volt. Szóval nem tekintem ezt valami gyémántszilárdságú álláspontnak.

Viszont ez a egész kérdés mellékszál volt a vitában.

Vegyünk oyan embert, aki minden vitán felül a nomenklatúra tagja volt, majd aztán később Orbán hve lett! Pl. Szűrös Mátyás.

Azaz nem igaz, hogy az Orbánhoz való viszonytól függ ki nomenklatúra és ki nem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.23. 19:33:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az a baj, hogy feltételezem: az új emlékezésszabályozó törvénnyel ez is még kutathatatlanabbá válik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.23. 19:36:51

@Deak Tamas:

Ott ma már kezdenek olyan állapotok lenni, mint Mo-on a 90-es években.

Persze még most is nagyobb szabadság van, mint Amerikában.

Gelmerrrrr 2024.01.23. 19:45:23

@Deak Tamas: emlékezésszabályozó törvénnyel ez is még kutathatatlanabbá
----------------

1. Ez az emlékezés egy bullshit hang. Az emel hang az em indogermán partikeltől ered, ahogy latin emer is. Ez volna úgy rakni, hogy a me partikelt is rakjuk ide, ahogy me, mein, attól, hogy az em partikel egy formája a me, az enyém. De ez bullshit volna ide, de perspektíva volna rája. Az emlék hang így az em partikeltől ere, emelünk, koponyákat emelünk,rakunk egymásra, ettől emlék.

Na igen, stakhogy mára ez módosult, az emlék hang, így nem igen rakta hang, úgy inkább a me partikeltől kellene mondani, hogy enyémvé teszem, mányni vagyis, menyni, mányni, ahogy mahnen. A mány, ahogy eredmény hangoknál is az indogermán mánja hang, nem egy a ma partikelvel, ahogy vélma, így nem vélemény.

Na igen, stakhogy a mainstrem nem az enyém, az Én-jé, az oinosjé, így a hangválasztásod rossz.

2.Stak a libcsinek van szablyája, attól,hogy szab, a magyar racionális, nekje regályja van.

3.A tarvány a szántott feld, nem törvény, az ö magyarlosza. A tar vagy magyarloszán tör stuma az indogermán dar stumától ered, germán tar, így a ta partikeltől nem van tar-os formánk, attól, hogy a tar-os forma indogermán dar.

A magyarnak nem szántott feldje van, hanem rakványja.

4. A magyar nem kutat, az etimológiája bizonylosza, hogy a kút-tól ered-e, ez a ku germán stumától, ahogy kunt, nem köt, és konty, kunty, és a germán kút a magyar kút, Grube, vagy egy szláv hang, kutati, ha nem a szláv hang egy germán-magyar hang, germán kút-tól, kutat.

De egal, a magyar racionális, így nem kutat, hanem stak rekk.

Gelmerrrrr 2024.01.23. 19:47:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: b szabadság van, mint Amerikában.
-------------------

Ahogy Amerikának innen.

Szabadság? Szabad a kutya a lánctól, és az amcsiknál van, és volna is szabadság, vagyis ahogy egymást lövik az emberek, ahogy ettől rakedna a Purge.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.24. 08:50:17

@Sztálin orgnistája: mért épp ifjú Horthy Miklós? Látszik hogy Kondor fogalmatlan a történelemhez, már az előző regényéből is világos volt.
Sokkal jobb lett volna ha az igazságot írja: Szent-Györgyi Albert maga jelentkezett 1944 őszén a szegedi szovjet parancsnokságon, hogy a legjobb megoldás az lenne, hogy nevezzék ki őt kormányzónak, ő majd jól lebont mindent, majd ideiglenes köztársasági elnökként a bontás után gyalul is. Az eseményről készült jegyzőkönyv alapján valószínű nehezen állta meg a szovjet illetékes hogy ne röhögje arcba.
A Nobel-díj nem garancia semmire, legkésőbb Knut Hamsun óta tudjuk ezt.

ZorróAszter 2024.01.24. 11:43:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azaz nem igaz, hogy az Orbánhoz való viszonytól függ ki nomenklatúra és ki nem."

Megint csúsztatás:

Az én állításom az volt, hogy

"Nem ez a lényeg szerintem, hanem az eredeti téma: hogy Ön a napipolitikai vonzalmai szerint csiri-birizik a nomenklatúrához való tartozás vádjával.

Aki tetszik, vagy védendő valamiért, azt kiveszi mindenféle kamu indokra hivatkozva, aki meg nem tetszik magának, azt meg beteszi akkor is ha még KISZ-tag se volt."

Serény Vélemény 2024.01.24. 12:43:23

@Sztálin orgnistája: "Budapest világvárossá növi ki magát,"

1) olvastam a regényt, a kötelező homokos-szál verte ki nálam a biztosítékot.
2) Bp a 2. háború vége előtt világváros volt, csak után lett nem világváros.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.24. 12:43:25

@ZorróAszter:

"Ön a napipolitikai vonzalmai szerint csiri-birizik a nomenklatúrához való tartozás vádjával"

Sose tettem ilyet.

Eleve ez nem vád, hanem ténymegállapítás.

S eleve sose mondtam, hogy aki a nomenklatúra része volt, az gonosz alak volt, s aki meg nem volt, az meg derék ember volt. Nem ezen múlott, voltak rosszakaró besúgók pl. teljesen kívül a nomenklatúrán, s rendes nomenklatúristák.

Szóval ez a véd ellenem tányszerűen nem igaz.

Amikor felhívtam a fogyelmet az a ballib kettős mérce e tekintetben. Hogy aki aztán hozzájuk állt, az rendes demokrata volt egész életében, maximum apró tévedésekkel, míg aki ellenük állt, az meg gonosz komcsifasiszta-fideszes.

ZorróAszter 2024.01.24. 14:19:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Eleve ez nem vád, hanem ténymegállapítás."

Én is pont annak szántam.

"Amikor felhívtam a fogyelmet az a ballib kettős mérce e tekintetben."

És hogy pont ugyanez és pont ugyanígy működik a másik oldalon is. Sőt! Összezártabban. Annak idején SZDSZ-esek is pufajkásozták Hornt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.24. 15:02:48

@ZorróAszter:

Horn pufájkás volt. Ez ténykérdés.

Persze ettől független ennek megítélése, íme az opciók:
- pufajkás volt, ez csúnya dolog, semmi helye a politikában,
- pufajkás volt, de már megbánta,
- pufajkás volt, nincs ebben semmi rossz.

Vegyük külön a ténymegállapítást és az értékelést!

Ugyanez a nomenklatúra esetében:
- a nomenklatúra tagja volt, fújj!,
- a nomenklatúra tagja volt, ez nem bűn.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.24. 15:05:48

@ZorróAszter:

"SZDSZ-esek is pufajkásozták Hornt"

Mert az SZDSZ etoszának alapja volt 1956 szelleme. Ezek után nehéz volt kimagyarázni miért jöttek össze egy 1956 leverésében részt vett emberrel.

ZorróAszter 2024.01.25. 11:41:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én úgy emlékszem, a fő szlogen az volt liberális és szocialista oldalon is, hogy SZDSZ nélkül a külföldi befektetők menekülnének.

De a lényeg, hogy akkoriban se volt olyan szoros összezárás, mint manapság FIDESZ oldalon, hogy a legkisebb kibeszélés is halálos bűn.

És az eredeti kérdés az volt, hogy Ön a napipolitikai vonzalmai szerint csiri-birizik a nomenklatúrához való tartozás vádjával.

Aki tetszik, vagy védendő valamiért, azt kiveszi mindenféle kamu indokra hivatkozva, aki meg nem tetszik magának, azt meg beteszi akkor is ha még KISZ-tag se volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.25. 12:03:15

@ZorróAszter:

Meg, hogy ha nincs az SZDSZ mint garancia, akkor azt fogják hinni nyugaton, hogy megint kommunizmus lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.25. 12:03:43

@ZorróAszter:

"Ön a napipolitikai vonzalmai szerint csiri-birizik a nomenklatúrához való tartozás vádjával"

Pl. mikor?

ZorróAszter 2024.01.25. 20:10:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Meg, hogy ha nincs az SZDSZ mint garancia, akkor azt fogják hinni nyugaton, hogy megint kommunizmus lesz."

Igen, én is ezt mondtam csak más hangsúllyal.

ZorróAszter 2024.01.25. 20:12:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pl. mikor?"

Itt és most: Boross nem volt a nomenklatúra tagja, de a liberális hippy-gyerek, aki KISZ-tag se volt, az meg a az volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 08:41:23

@ZorróAszter:

S mást mondtam volna, ha Boross aztán nem az MDF-be, hanem az SZDSZ-be ment volna? Nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 13:57:25

@ZorróAszter:

De akkor viszont alaptlan az állítás, hogy azért nem tekintem Borosst nomenklatúrénak, mert nem lett ballib a rendszerváltozás után.

Elmondtam mi alapján mondom ki nomenklatúra.

Egy regionális szolgáltató cég vezető beosztású emberét nem látom annak. Míg mondjuk a saját apámat igen, mert a külker valós hatalmi szféra, ott még egy középszintű vezető - mint ami apám is volt - is nomenklatúra.

Vagy mondok egy apámmal azonos rangú külkerest, aki aztán neves fideszes ember lett: Martonyi János. Martonyi a nomenklatúra tagja volt.

ZorróAszter 2024.01.26. 20:52:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De akkor viszont alaptlan az állítás, hogy azért nem tekintem Borosst nomenklatúrénak, mert nem lett ballib a rendszerváltozás után."

Jó de hol volt ilyen állítás?

A Kádár rendszer azt is akarta demonstrálni, hogy az elismeréshez nem kell feltétlenül párttagság vagy kinyilvánított rendszerhűség. Annak is marad terep, aki csak nem kifejezetten ellenséges a rendszerrel. Ehhez pedig mindenhol kellett kellő számú ilyen ember, példa is. Még újságírók között is.

Most hogy mondja: például Martonyi Jánost se hallottam elátkozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.27. 10:03:58

@ZorróAszter:

Miért kellene bárkit elátkozni?

A nomenklatúratagság ténykérdés, nem értékítélet?

Mondtam olyan valaha, hogy XY rossz ember, mert nomenklatúrista volt?

Ilyen csak a ballibeknél szokott lenni: átkozzák azokat az ex-komcsi embereket, akik aztán nem hozzájuk álltak.

ZorróAszter 2024.01.27. 19:30:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Miért kellene bárkit elátkozni?"

"Ilyen csak a ballibeknél szokott lenni: átkozzák azokat az ex-komcsi embereket, akik aztán nem hozzájuk álltak."

Éppen erre mondtam, hogy Martonyit se átkozták például.

"A nomenklatúratagság ténykérdés, nem értékítélet?"

Elvileg ténykérdés lenne, de egy lazán definiált szitokszó. Ehhez jön még az önkényes besorolása a konkrét embereknek.

Gelmerrrrr 2024.01.27. 20:17:55

@ZorróAszter: ténykérdés, nem értékítélet?"
------------------
1. Tény? Ilyen hang nem van, a tény egy nyelvkakilási hang, nem rakem, stak azt hallem, hogy Lüge, attól, hogy ontológiája nem van, úgy Lüge, hogy makogják, hogy a fingrimzus tény, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

2. Kérdés? Nem, nem kérem én, nem vagy hiányem, kéjem, így inkább rekkelés.

3. Érték? Ezt a hangot nem rakem, stak er és ár stuma van, ér nem, az érték egy sklavenaufstandi hang.

4. Ítél? Az szarják, vagy hugyozzák, azt hogy kell tenni?

ZorróAszter 2024.01.29. 16:47:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De bizony átkozták: gerinctelen alak, stb."

Szerintem én először az ATV-s Sajtóklubban láttam még újságíróként.

És nem támadták külügyminiszterként sem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása