magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A kemény munka

Biztos mazochizmus, de én rendszeresen olvasom a két fő kubai médiát.

Természetesen Kubában minden nyomtatott média és minden rádió- és tv-csatorna a hatalom kezében áll, egy a hang mindig mindenben, annyi eltérés se engedett, mint Kádár Magyarországon volt lehetséges.

Szóval minden hivatalos kubai média azért jó, mert ami ott van, az a hivatalos álláspont.

A médiamonopóliumon egyébként már rés van, az internet miatt. Nem tudom miért, de a kubai hatalom pár éve nem lép fel erőszakkal olyan kubaiak ellen, akik a neten működnek. Amíg ezek magánszemélyek, amolyan bloggerek, tulajdonképpen csak szoft nyomás van ellenük. Természetesen bejegyezni szervezetként nem lehet semmit, az összes kormányfüggetlen kubai média külföldön van bejegyezve, a kulcsemberek külföldön élnek, bár mindig vannak Kubában élő magánszemélyek, akik bedolgoznak hozzájuk, ezt még eltűri a hatalom.

Hozzá vagyok szokva a demagóg kubai állami marhaságokhoz, de a napokban a vezércikken elnevettem magamat. A címe: "En Cuba se trabaja duro para que nadie quede atrás" ("Kubában keményen dolgoznak, hogy senki se maradjon le").

Annyira abszurd, hogy ezen csak röhögni lehet.

Egyrészt, a latin kultúra nem a kemény munkáról szól. A latin emberen képtelen volt változtatni a liberális munkaetika, s máig a klasszikus módon tekint a munkára. A klasszikus hozzáállás az, hogy a munka teher, s az igazán szabad ember nem kénytelen dolgozni. Nyilván ez ebben a formában nem tartható, de annyi megmaradt belőle, hogy a latin ember nem a munkában valósítja meg magát, hanem szabadidejében. A munka kényszer, onnan jön a pénz, mellyel aztán megvalósítjuk magunkat szabadidőnkben.

Teljesen idegen a latin ember számára a germán-angolszász protestáns mentalitás, hogy éjjel-nappal dolgozunk, szerényen élünk, s boldogok vagyunk, hogy sikereink vannak a munkánkban.

Egyébként érdekes, hogy a marxizmus is kezdetben klasszikus módon állt a munkához, azaz megszüntetendő teherként, csak persze ez később pont az ellenkezőjére fordult, aztán már hősi erény lett a munka.

Továbbá, a karibi térségben az éghajlat olyan, hogy kizárt a kemény munka. Annak idején a rabszolgaság megszüntetése a XIX. sz. végén gazdasági katasztrófát eredményezett Kubában, mert egyszerűen nem lehetett gazdaságosan bérmunkásokkal működtetni a cukor-iparágat: a rosszul fizetett munkás lazsál, ha meg jól fizetjük meg, elviszi a teljes profitot.

Eszembe jutott egy eset, ami apámmal történt a kubai vidéken, azt hiszem 1983-ban. Apám vitt le egy magyar tv-s csapatot egy kubai állami gazdaságba, ez a fő mintagazdaság volt, melyet Fidel Castro bátyja vezetett. Jellemzően ide vittek minden külföldi delegációt, olyasmi volt ez, mint Magyarországon Bábolna, a legmintább mintagazdaság.

A Castro-fivérek hárman voltak, a legidősebb Ramón sose politizált, a Batista elleni felkelésben se vett részt, nem vett részt az ország vezetésében aztán se, ő egyszerűen egy állami gazdaság igazgatója lett, közben tanácsadó a mezőgazdasági miniszter mellett, miután öccsei hatalomra kerültek. Arról volt híres, hogy - ahogy öccsei - ő se értett semmihez, az egyik őrült ötlete pl. nagy tejhozamú kanadai tehenek beszerzése volt a gazdaságába. Aztán amikor kiderült, hogy a mérsékelt időhöz szokott tehenek nem bírják a karibi éghajlatot, Ramón légkondícionálást szereltetett az istállókba, s kiadta: a kanadai teheneket naplemente után kell legeltetni. Ramón nagy állatbarát volt, sikerült megmentenie az állatok életét, viszont pénzügyileg mindez katasztrófa lett: a világ legdrágább tejtermékeit sikerült így előállítani a hatalmas költség miatt.

 

Szóval ment a magyar tv-csapat Ramón gazdaságába, s amint odaértek, el is kezdtek filmezni. Azt ami volt: ráerősen járkáló munkások, kávézó, cigarettázó dolgozók az árnyékban, munkának nemigen volt jele. Erre előugrik egy ember az irodából és a fut a tv-sek felé dühösen "maguk kik és mit csinálnak?". Amint kiderül, hogy magyar elvtársak jöttek tudósítani a kubai mezőgazdaság sikereiről, az ember megenyhül, de szól, kér pár percet. Aztán összecsődíti a dolgozókat, majd azok elkezdenek látványosan "dolgozni": sietős léptekkel mennek ide-oda tárgyakat cipelve.

Apám meséli: olyan volt, mint egy Chaplin-némafilm élőben előadva.

Aztán pár perc múlva kérdezte az ember, elég-e a felvett anyag, mire az igen válasz hallatán, intett az embereknek, vissza lehet ülni az árnyékba.

Címkék: közélet
72 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3818307799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2024.01.24. 12:45:38

A témában van egy jó régi rajzfilm (természetesen már rasszistának bélyegezve :) )
www.youtube.com/watch?v=YSRk37SBre0&ab_channel=ArlisTyner

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.24. 12:58:31

@_Neville:

Kubában a színfehér nem áll ehhez máshogy, mint a néger vagy a félvér.

ez a nevem senki 2024.01.24. 14:16:53

a jappáni szer
etdolgoz
ni

2024.01.24. 14:32:28

a magyar modell megint ugye leginkább a késő kádár kor folytatása. állami gazdaság, dolgozói részvények. egymással versengő közbirtokok dolgozói részesedéssel. vegyes gazdasági modell.

nem szovjet, nem amerikai, nem is latin amerikai.

Gelmerrrrr 2024.01.24. 14:38:30

A kemény munka
------------

1. A munka hangot dúrgerni kell, libernyák, nem magyar, sklavenaufstandi, vagyis szláv.

A magyar az derjed, a der stumától, indogermán ster, ettől deréku, dermed, dernya,dereng(streng), dered....

A magyar így derjed, vagyis a muskelok derjednek arra, hogy öljünk, meredjtsünk. A magyar ezt teszje, derjed, hogy meredejtsen, ez így az ősmagyar hang.

2. A kemény etimológiája bizonylosza, de nem fingár, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így a rekkelés stak annyi, hogy most a hang szláv vagy magyar, vagyis germán:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2024/01/16/lektion65_-naknamak2_es_egyeb_hangok

3. Így rektionnal, raktányval ide inkább mondanám: dernya derjedés.

2024.01.24. 14:45:08

a mcdonalds hungária amerikai-magyar vegyesvállalatnak indult úgy, hogy a bábolnai állami gazdasá volt a kizárólagos beszállítója. és úgy képzelték, hogy ezzel versenyez a city grill.
www.youtube.com/watch?v=r0dJH5d8SeM
és ezzel majd versenyeznek a máv utasellátói. vagy a vörös csillag mgtsz talponállói. és mind közösségi válllalatként működik dolgozói részvényekkel. részben kapitalista módszerekkel épülő szocializmus. társadalmi tulajdon.

ez egy kollektivista modell. és hosszabb távon nincs kipróbálva, hogy ez mennyire működőképes magyarországon. budapesten semennyire, budapesten a többség aligha akar akar ilyesmit. vidék azonban természetes módon védett vegyes gazdaságban érdekelt.

lehetnek magánéttermek, de az versenyezzen a közétkeztetéssel. amire a rendszerváltók azt mondják, hogy a közétkeztetést is közbeszerzéssel kiszervezik egy havernak.

gigabursch 2024.01.24. 15:08:14

"En Cuba se trabaja duro para que nadie quede atrás"
Ez inkább azt jelenti, hogy
"Én Kuba, se Trabi, Dúró parázik ki nagy kedv és tartás"

2024.01.24. 15:12:15

a kommunista rendszer azt mondta, hogy csak közétkeztetés lehet.
a kapitalista azt, hogy csak magánétkezetés.

egyébként a reform keretében volt egy olyan kísérlet, hogy a napközisek magánétterembe járhassanak. debrecenben a "lublin" éttermet részben privatizálták. játéktermet nyitottak és diana sósborsszeszes cukorkát osztottak azoknak, akik a zsebpénzüket játékgépekbe dobálták. ebből bortány lett.

egyébként a közétkezetés üzemegységei el kezdek egymással versenyezni. az egyetemi étterembe jártam enni, ahol az ebédjegyet értékesítők már jutalékot kaptak. az ugyanúgy egy közétkezde volt, csak már teljesítménybérezéssel.

ezt a vegyes gazdaságot dobták ki, hogy ez egy hülyeség.

az egyetemen volt egy alacarte és egy menü rendszerű részleg. és az alacarte-on hirtelen nagyon kedvesek lettek a pincérek és szolgálták fel az orosz krémtortát. az volt a legfinomabb süti. mert hogy az elképzelés az volt, hogy teljesítménybérben dolgozzanak. és ezek mellett lehetett már privát éttermet is nyitni.

az a rövid időszak volt a legszabadabb. mert már a keleties, illiberális szovjet rendszer már nem működött. és a nyugatos, neoliberális, amerikanizált rendszer még nem. ez a rövid időszak a késő kádár kor.

ami debrecent megemelte. budapestet lenyomta. budapest egésze azt mondta, hogy el kell adni mindent. az országot. az összes párt ezt mondja a mai napig. liberális-neoliberális mind privatizálni akar.

2024.01.24. 15:20:24

@gigabursch:
ez egy ókori kínzóeszköz. ami három póznából áll. rabszolgákat kikötözték.
en.wikipedia.org/wiki/Tripalium
és ebből származik a latin-amertikai trabajar (dolgozni) ige. a szláv rabota is. is a rabok robotját jelenti.

2024.01.24. 15:22:22

csak egy vitatott elmélet, a gyarmatosítók szerint nem erről van szó. három póznából állhatott valamilyen munkaeszköz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.24. 15:26:28

@cvsvrs:

Igen, ez az elfogadott spanyol magyarázat a szó eredetére.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.24. 15:56:11

Hát inkább a hazai ballib cuccok olvasása a mazochizmus, de az nagy :)
Az én ismeretségi körömben egyébként a középosztálybeli latinok hatezerszer jobban és gyorsabban dolgoznak mint a felsőbbrendű germán vérűek. Volt már olyan germán felsőbbrendű aki három telefon felvétele után már kiesett, hogy ő ma lelkileg nem tud telefont felvenni.
Nyáron volt egy riport az Algarve régióból, ott van klíma a bircaólban, hiszen fel is fordulnának a vastag gyapjúval a 40 fokban.

ZorróAszter 2024.01.25. 09:29:29

"Ramón nagy állatbarát volt, sikerült megmentenie az állatok életét, viszont pénzügyileg mindez katasztrófa lett: a világ legdrágább tejtermékeit sikerült így előállítani a hatalmas költség miatt."

A propaganda alaptézise az egyik oldal baromságait felnagyítani és reflektorfénybe állítani, a mienket eltüntetni és kivonni a köztudatból.

Például Rákosi narancsából közmondás lett és mindenki ismeri, Horthyék gyapottermesztési és egyéb kísérleteit meg senki.

Az Egyesült Államokban madame Curie-n felbuzdulva egy időben tömegesen gyártottak rádium tartalmú fogyasztási cikkeket tömeges rádiummérgezést okozva. Fogkrém, arckém, rágógumi, stb. A közismertsége nulla, aki az áldozatok számára kíváncsi, az hamar felkerül a felforgató elemek listájára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.25. 09:46:25

@ZorróAszter:

Kuba egy katasztrófa lett, ez a tényhelyzet.

Tulajdonképpen a kubai kommunizmusnak 5 eredménye van, teljesen objektíven nézve:
- sikerült megszüntetni az USA uralmát az ország felett,
- megszűnt az írástudatlanság,
- megszűnt a mélyszegénység,
- likvidálva lett a maffia hatalma,
- ingyenes lett a felsőoktatás.

(Hozzátáve: az írástudatlanság megszűnt volna kommunizms nélkül is.)

Ami viszont pl. a mezőgazdaságot illeti, most az ország még kevésné önellátó, mint Batista alatt volt. Ma még nyomasztóbb a cukoripar dominanciája, mint akkor.

S ma lassan ismát a turizmus lesz a fő iparág máspdik helyen, pont ahogy 1959 előtt volt.

Amikor meg ömlött a pénz Moszkvából a 60-as, 70-es, 80-as években, ezt a kubai vezetés rosszul használta fel. S ennek egyik vicces momentuma a légkondicionált tehén.

_Neville 2024.01.25. 11:51:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: még az alacsony bűnözést írnám a javukra, de ezt lényegében írtad a maffiával. Összességében én nem igazán látom, a kubai "kisembernek" mi előnye származott a nagy szocialista forradalomból, lassan ugyanolyan kiszolgáltatottak a külföldi tőkének, mint előtte, csak sokkal csóróbbak, mint lehetnének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.25. 12:01:38

@_Neville:

Volt 10 % mélyszegény, gettóban, a szarban.

Ez most nincs.

Mindenki kapott valami lakást. Persze ez sokszor egy volt garázs vagy istálló, dehát a szemétdombon lakáshoz képest előrelépés.

Persze a bűnözés is. Szinte az egyetlen latin-amerkai nagyváros Havanna, ahol a legnagyobb bűnözés a zsebtolvaji tevékenység.

ZorróAszter 2024.01.25. 12:17:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A blokád legnagyobb hatása, hogy kizárja az országokat a nemzetközi gazdaságból, nincs verseny, nem derül ki, mi jó és mi nem jó.

Kuba ebbe bele lett kényszerítve. Castro sosem vezetett volna be kommunizmust, ha Amerika nem a maffia szekerét tolja. Mert a kubaiaknak leginkább a maffia és a maffiaállam szúrta a szemét.

A kubaiak eredményei csak a borzalmas külső nyomást tekintve figyelemre méltóak. Önmagukban kevesek.

Én rég feladtam volna a helyükben. Kész csoda hogy eddig tudták húzni.

Ennek egyetlenegy oka lehet: az hogy a nép még mindig emlékszik arra, mi volt Castro előtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.25. 12:28:09

@ZorróAszter:

Simán kereskedett Kuba az egész világgal, az USA-t leszámítva, azaz ez nem igaz.

Amerika ki akart egyeni. Castro nem tehette meg. Hiszen Amerika azt akarta, az amerikai nagytőke érdekei ne sérüljenek, márpedig Kuba gazdasága amerikai tulajdonban volt 80+ %-ban.

A maffia nem volt szempont, az az amerikai kormánynak is már kellemetlen volt.

Az átlag latin-amerikai utálja Amerikát, ez a fő ok. Batista rendszere nem volt olyan rossz, az egy teljesen átlagos kissé korrupt, kissé katonai rendszer volt, nem nyomták el a kisembert, voltak szabadságjogok. Az átlag kubai fő panasza Batista ellen az volt, hogy túlságosan USA-barát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.25. 12:54:50

@ZorróAszter:

Mert természetesen ez a "fasiszta Batista-diktatúra" szöveg csak szovjet propaganda volt, semmi köze a valósághoz.

_Neville 2024.01.25. 13:20:51

@ZorróAszter: "Castro sosem vezetett volna be kommunizmust, ha Amerika nem a maffia szekerét tolja. "
Ez egyébként igaz, bár voltak a bandában eredendően komcsik, Castro maga pont nem volt az, inkább nacionalista forradalmár. Csak miután az USA-val végképp ellentétbe került, nem maradt más, minthogy a szovjetek felé forduljon.

_Neville 2024.01.25. 13:30:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ezér mondom, hogy nem látom, a kubai kisember mit nyer igazából a bulival. Főleg amiket írtál a kettős valutarendszerről és a kivételezésről, ez alapján megkockáztatom, inkább másodrendű állampolgár ma egy csóró kubai, mint régen, amikor legalább elvi szinten több lehetősége volt.

ZorróAszter 2024.01.25. 16:45:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor nézze meg a filmet Castro amerikai útjáról.

"Mert természetesen ez a "fasiszta Batista-diktatúra" szöveg csak szovjet propaganda volt, semmi köze a valósághoz."

Akkor nagyon hatásos volt McCarthy idején a szovjet propaganda az USÁ-ban, mert ott sem csúfolták demokratának.

"A maffia nem volt szempont, az az amerikai kormánynak is már kellemetlen volt."

Akkor már nem követelnek kártalanítást nekik is?

ZorróAszter 2024.01.25. 16:48:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Simán kereskedett Kuba az egész világgal, az USA-t leszámítva, azaz ez nem igaz."

Maga mondta az imént, hogy még kommunista Magyarország is csak kényszerből.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.25. 16:50:24

@ZorróAszter:

Mert nem kellett. Az csak amiatt volt, hogy mindkét ország kommunista.

Mit vettünk volna Kubából?

ZorróAszter 2024.01.25. 20:39:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mit vettünk volna Kubából?"

Honnan tudjam? Maga mondta itt pár kommenttel feljebb, hogy gátolni kellett.

Mit gátolt ha nem volt mit?

Mit gátolt az édesapja?

ZorróAszter 2024.01.25. 20:42:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Tehát vagy demokrata vagy fasiszta?"

Persze hogy nem. De valami csak volt, ha Castroék eddig ki tudták húzni anélkül hogy kiirtották volna fél Kubát.

Valamiért csak eltűrték a nélkülözést. És az kevésnek tűnik ehhez hogy utálták a gazdag yenkiket.

_Neville 2024.01.26. 08:44:55

@ZorróAszter: Tippre azt, hogy magyar cégek oda exportáljanak, mert pénzük nem volt, fizetni nem tudtak, az árujukra, amit adhattak cserébe meg nem volt szüksége az országnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.26. 08:58:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én épp ezért csodálkozom, hogy nem lehet létrehozni a DAU-t és csinálni valami amerikánót a dollárnak versenytársképp.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 09:13:34

@ZorróAszter:

A magyar állami cégek a 60-as évek végétől korlátozott önállósággal rendelkeztek. S nekik minden kereskedelem jól jött.

De a torz KGST-viszonyok és a magyar valutarendelkezések azt okozták, hogy a cáérdek és az államérdek nem esett egybe.

Íhgy világos? Vagy részletezzem?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.26. 09:25:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az nem is kérdés, éppen ezért lenne jó a dolgot a demonstráció szintjéig vinni, hadd legyen még nagyobb zavar a woke "agyakban" mint amit Palesztina okozott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 09:26:48

@ZorróAszter:

A kérdés az volt fasiszta diktátor volt-e Batista?

Kiderült, nem.

Egyszerűen a szovjet propaganda kitalálta a 70-es években az összes ellenséges latin-amerikai katonai rezsimről, hogy azok fasiszták. Pedig se Batista, se Pinochet, se Stroessner, se a többi sose volt fasiszta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.26. 09:30:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: inkább faszista volt Batista. Annyi baromságot rövid időn belül elkövetni csak Károlyinak sikerült jobban, mint neki.

ZorróAszter 2024.01.26. 14:06:25

@_Neville:

Szivart, rumot tovább lehetett exportálni nyugatra.

ZorróAszter 2024.01.26. 14:10:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Íhgy világos? Vagy részletezzem?"

Nem világos. Részletezze.

ZorróAszter 2024.01.26. 14:24:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Egyszerűen a szovjet propaganda kitalálta a 70-es években az összes ellenséges latin-amerikai katonai rezsimről, hogy azok fasiszták. Pedig se Batista, se Pinochet, se Stroessner, se a többi sose volt fasiszta."

Propaganda hogy kizárólag a szovjet propaganda találta ki hogy ezek fasiszták és egy nemkommunistának ilyen eszébe sem jutott.

Közismert, hogy Kennedy több alkalommal "vén fasisztának" nevezte például de Gaulle tábornokot. És nem viccesen túlozva. Szovjet forrás nem.

Magát megtéveszti, hogy kik álltak szóba pl. Pinochettel Margareth Teachertől II. János Pálig.

Mások nyugaton - kereszténydemokrata oldalon is - egy fasiszta disznónak nevezték.

(Olasz fasiszták és fasiszta terroristák náluk nyaraltak az egyik koncentrációs tábor mellett. Az üdülő biztonsági őrségét a táborőrség adta.)

Stroessnernél bujkáltak a német nácik. Sokat a kommunistaellenes titkosszolgálatban, másokat halálbrigádokban foglalkoztattak. Pl. Klaus Barbie nem nála folt valami cuccführer?

Konkrétan Battistáról nem most nem jut eszembe semmi konkrétum, de szerintem nem igaz az az állítás, hogy csak a szovjetek fasisztázták le.

ZorróAszter 2024.01.26. 14:27:30

"(Olasz fasiszták és fasiszta terroristák náluk nyaraltak az egyik koncentrációs tábor mellett. Az üdülő biztonsági őrségét a táborőrség adta.)"-hoz:

Azt hiszem, velük ölették meg Allende egyik bizalmasát az Egyesült Államokban. És a robbantásban többen meghaltak járókelők is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 14:57:38

@ZorróAszter:

Oké. Igyekszem értelmesen, valami primitív - de igaz - példával.

Adott a kecskeméti GNGYV (Guminő Gyártó Vállalat). Kiváló minőségű guminőket gyártanak. Az ő egyetlen céljuk eladni. Ha van eladás, nő a haszon, ennek egy része a cégnél marad. Lehet szép prémiumokat osztogatni a dolgozóknak. Lehet fejleszteni a céget. A vezetőség buksiját megsimogatja a megyei párttitkár és a miniszter, szép karrier nyílik meg előttük. Szóval szuper mindenkinek.

Mindegy hol, neki minden bevétele forint, mert vagy belföldön ad el, az eleve forint, vagy külföldön, az rubel vagy dollár, de ők se rubelt, se dollárt nem kapnak, csak forintot, mert az MNB mindent átvált.

Igen ám, de!

Na most, ha forintért ad el, az belkereskedelem. Nem számít.

Ha dollárért ad el, az jó az államnak, hiszen az MNB dollárt kap, s cserébe forintot ad. Növekszik az ország devizatartaléka, boldog Kádár elvtárs.

De mi van, ha rubelért van eladás? Ez esetben az MNB rubeltartaléka nő.

De mit lehet ezzel a pénzzel tenni? Egyetlen dolgot: venni rajta más KGST-államból terméket.

De a KGST-államok nem adnak el egymásnak szabadon, mert mindenki dollárt akar, szóval minden KGST-állam csak azt adja rubelért, amit nem tud eladni dollárért, magyarul a rosszabb minőséget.

Persze van egyezmény, keretrendszer, melyen belül a tagállamok kénytelenek jó terméket is eladni egymásnak. Ezek előre meghatározott keretszámok, erre vannak a transzferábilis rubel klíring számlák.

Ezeket nyilván mindenki teljesíti. De a Külker. Min feladta árgus szemekkel nézni, nehogy túlteljesítés legyen. Mert akkor felesleges rubel lesz az MNB-ben, amit már nem fogunk tudni elkölteni.

Lényegében ez van.

A valóságban ez úgy működöttt, hogy ezt mindenki tudta, így pl. a kecskeméti GNGYV elpre lobbizott a minisztériumban, a Kuba-Magyarország keretbe kerüljenek be mondjuk 100 ezer guminővel.

Persze minden cég igyekezett harcolni, trükközni, valahogy mégis többet eladni. Hát erre volt a kereskedelmi kirendeltség: "elvtársak, ti már teljesítettétek az idei klíring kvótát, mit akartok még? ha annyira el akartok adni, keressetek nyugaton vevőt!".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 15:01:39

@ZorróAszter:

Nem voltak fasiszták, ez a lényeg. Nem volt ezekre a rendszerekre jellemző egy fasiszta jellemző se. A katonai diktatúra nem azonos a fasizmussal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 15:03:31

@ZorróAszter:

"bujkáltak a német nácik"

Ahogy a SZU-vl baráti viszonybn lévő Szíriában, Líbiában, Egyiptomban is. Ettől ezek még nem lettek fasiszták.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 15:07:08

@ZorróAszter:

"Konkrétan Battistáról nem most nem jut eszembe semmi konkrétum, de szerintem nem igaz az az állítás, hogy csak a szovjetek fasisztázták le."

Hát kik?

Ráadásul Batista kifejezetten baloldali szimpatizánsként kezdte a karrierjét. Amikor puccsot csinált, komoly népi támogatottsága volt.

Akkor lett népszerűtlen, amikor elkezdte mindenben kiszolgálni az amerikai maffiát és kormánynak. Mág arra is képes volt, hogy bevezesse a szórakozóhelyeken az amerikai "csak fehéreknek" poitikát, miközben ő maga se volt fehér magyarul saját magát is simán megalázta.

ZorróAszter 2024.01.26. 15:15:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

OFFTOPIC: A guminő az tényleg az a borzalom, amit vígjátékokban mutatnak, vagy az csak vicc?

ZorróAszter 2024.01.26. 15:19:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem voltak fasiszták, ez a lényeg. Nem volt ezekre a rendszerekre jellemző egy fasiszta jellemző se. A katonai diktatúra nem azonos a fasizmussal."

Furcsa lenne Dimitrov hazájának fiát kioktatni a fasizmus definíciójából, úgyhogy csak annyit teszek hozzá, hogy ezt mások is így látták, nem csak a komcsik.

Legfeljebb nem volt száz százalékos az átfedés azzal, akiket mondjuk egy kereszténydemokrata fasisztáknak nevezett.

ZorróAszter 2024.01.26. 15:33:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerintem nagyon pénzügyi szemmel nézi ezeket a dolgokat.

A kelet-európai országokban óriási volt a tőkehiány és a nyersanyaghiány. Minden pénzre szükség volt, még a rubelre is.

Ami miatt a KGST nem működött rendesen, az egyrészt az áruhiány másrészt a dotáció volt.

Az áruhiány ott jelentkezett, amikor olyat akart behozni valaki, amiből ott is hiány volt.

A dotáció problémája az, hogy nem lehetett tudni, hogy egy adott árúnak mi a valós ára.

Vagyis valaki eladott valamit nyugaton dollárért, akkor lehet hogy azzal bejött ugyan dollár, de valóságosan egy 1$ = 150 forint tranzakció történt látens módon.

Tehát a nyugati kereskedelem se biztos, hogy megérte, mert senki nem tudta, hogy épp ez történt, vagy esetleg egy zseniális 1$ = 2 forint tranzakció.

Minél bonyolultabb volt a termék, annál átláthatatlanabb volt mindez. Ezért a KGST forgalom túlnyomó többsége olyan volt, ami egyszerű átlátható termék volt. Vas, alumínium, gabona, stb.

Ami már kicsit bonyolultabb volt, ott már átláthatatlan volt a dolog. Ott ezért találtak ki mindenféle indokot a korlátozásra.

Kuba esetén a kevésbé jó minőségű szivar és a kevésbé jó minőségű rum tuti hogy továbbértékesíthető lett volna nyugatra is. És a kubaiak nem is tudták teljesen teríteni a teljes piacot, tehát jó sok rés volt. Pláne a nem csúcsminőségnél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 15:35:51

@ZorróAszter:

A rubel nem volt szabadon váltható, s még a SZU se fogadte a külkereskedelmében.

ZorróAszter 2024.01.26. 15:38:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Csak vicc."

Szóval van rendes guminő is, nem csak ilyen karikatúraszerű.

Akkor jól sejtettem.

Akkor már csak azt nem értem, miért nem láttam még valódit.

ZorróAszter 2024.01.26. 15:39:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A rubel nem volt szabadon váltható, s még a SZU se fogadte a külkereskedelmében."

Nem is volt mit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 15:49:22

@ZorróAszter:

"Kuba esetén a kevésbé jó minőségű szivar és a kevésbé jó minőségű rum tuti hogy továbbértékesíthető lett volna nyugatra is."

Erről van igaz sztorim.

A magyarok, meg minden kelet-európai, üzletelt.

Magyar emberke megfigyelte, Romeo y Julieta típusú szivart - ez kb. kettes számú minőség, azaz nem csúcs, de éppen alatta - meg tud venni a havannak diplomataboltban 20 pesóért egy dobozzal (25 darab), ez akkor kb. 260 Ft volt. Látta Madridban, ott ugyanez 6000 peseta, kb. 3000 Ft akkor.

Kiszámolta: majd akkor csepészni fog, el fog adni madridi boltosoknak, kérni fog 3000 pesetát, így csak 1 utazással keresni fog mondjuk 20 dobozt eladva 500 dollárt tisztán, ami akkor hatalmas összeg volt, a havannai fizetésének dollár része 200 dollár volt akkor.

Aztán meg is csinálta. Madridban bemegy egy boltba, kérdezi a tulajt vesz-e kubai szivart. Az mondja, persze. Mutat ey dobozt, tulaj megfordítja a dobozt, jeleket néz rá, majd mondja: ez selejtszivar, a kubaik ezt az oroszoknak szállítják, nem veszi meg komoly ember.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.26. 15:55:37

@ZorróAszter:

Voltak kvóták, azon túl dollárt kért a SZU.

Amikor jött Gorbacsov, a szovjet állam drasztikusan árat emelt. De előtte is folyamatosan mentek fel az árak a kemény termékekre.

Emlékszem: ugyannyi földgázért 10-szer annyi terméket kellett fizetni, ekkora volt a korrekció 1970-1985 között. Tulajdonképpen ez okozta a magyar majndnem államcsődöt 1982-ben.

2024.01.26. 16:04:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarországon is háromféle minőség volt. 1. szovjet piacra. rossz minőség. 2. belkereskedelem, közepes minőság. 3. tőkés export. jó minőség. és ezért a legkeresett áru az vollt, ami "tőkés exportból visszamaradt".

ZorróAszter 2024.01.26. 20:17:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én nem selejtre gondoltam, hanem ami nem a legjobb minőség és aminek az értékesítésével a kubaiaknak már gondja volt kapcsolatok és egyebek hiányában.

Persze azt se ilyen remélt árréssel, hanem szerényebbel de azért még busással.

Mert ugye a kubaiak gond nélkül csak a legjobb minőséget tudták eladni. A kicsit kevésbé jóval már gondjuk volt, pedig még azok is sokkal jobbak voltak mint pl. a mexikói szivar.

ZorróAszter 2024.01.26. 20:20:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Voltak kvóták, azon túl dollárt kért a SZU."

Gorbacsov előtt is voltak.

Gorbacsov idején már gazdasági válság volt. Nálunk is.

ZorróAszter 2024.01.26. 20:27:59

@cvsvrs:

"magyarországon is háromféle minőség volt. 1. szovjet piacra. rossz minőség. 2. belkereskedelem, közepes minőság. 3. tőkés export. jó minőség. és ezért a legkeresett áru az vollt, ami "tőkés exportból visszamaradt".

Ez amolyan propagandalegenda. Ilyen is volt meg olyan is.

Volt amiben elfogadták a gyengébb minőséget ha ott se volt az átlag jobb, például 5 literes uborkakonzerv, máshol meg nem.

És volt ahol ha akarták volna se lett volna rossz minőség: például Tungsam izzók.

Például az Ararát konyakból meg Fehér Gólyából se nagyon tudtak rosszabbat. A Fehér Gólya volt azt hiszem Churchill kedvence.

"tőkés exportból visszamaradt".

A kereskedők ezzel a szöveggel vágták meg a hülyébb vásárlókat.

2024.01.26. 21:27:25

@ZorróAszter:
létezett minőségbiztosítás. a német tüv volt a legszigorúbb. a magyar meo kevésbé. a szovjet piacra ment szinte minden.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.27. 10:09:30

@ZorróAszter:

A szivaripar olyan, mint a márkás ruha.

Valójában csak szakemberek érzik az apró különbségeket.

Az átlagembernek teljesen oké az alacsonyabb minőség. Az én apám keményen szivarozott, de nem izgatta a márka, simán vette a "selejtnek" minpsített kubait. Majd pedig amikor Mo-ra megszűnt a kubai behozatal, 1990 után, áttért az olcsó dominikai szivarra.

Drga szivart csak akkor szívott, ha ajándékba kapta. Pedig akkor már gazdag volt, de úgy gondolta, marhaság 20-30 dollárt költeni egy darab szivarra, mikr a 2-3 dolláros is jó.

_Neville 2024.01.27. 16:59:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hogyhogy
megszűnt? Ma simán kapni többféle kubai szivart is a nemzeti dohányboltokban. Hogy ezek milyen kategóriában vannak, passz, nem értek a szivarokhoz, cigarettázni szoktam inkább.

_Neville 2024.01.27. 17:00:07

@_Neville: " Magyarországon forgalomban levő és hivatalosan a Nemzeti Dohányboltokban beszerezhető kubai szivarok ára 2023.01.23-tól. Ha kubai szivart szeretne vásárolni, 20 kubai szivarmárka közül választhat: Belinda, Bolivar, Cohiba, Cuaba, Guantanamera, H.Upmann, Hoyo De Monterrey, Jose L. Piedra, Montecristo, Partagas, Por Larranaga, Punch, Quintero, Ramon Allones, Romeo y Julieta, San Cristobal, Trinidad, Troya, Vegas Robaina, Vegueros"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.27. 17:18:17

@_Neville:

Én nem vagyok dohányos ember, sose néztem ilyesmit. Apám azt mondta, a 90-es években nem volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.27. 17:24:38

@_Neville:

A csúcsminőság a Cohíba egyébként.

Azt eleve csak dollárért lehetett kapni Kubában annak idején (80-as évek). S drága volt. Egy 25-ös doboz 80 dollár volt kb.

Második minőségből emlékszem: Romeo y Julieta, Montecristo. Második minőség alatt azt értve hogy nem Ferrari, "csak" csúskategóriás Mercedes.

Ezek voltak pesóért is a diplomataboltban, de mint kiderült, ez speciális selejt volt aí KGST-piacra.

Fidel csak Cohíbát szívott: xigacaocap.com/wp-content/uploads/2018/08/Fidel_Castro.jpg

2024.01.27. 18:37:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
éppen ezért volt baromság, hogy a kgst szétesésével a magyar gazdaság kizárólag hátrányok érték.

debrecenben két vállalat volt, amelyik a kgst-től függött. az egyik a göcs (gördülő csapágggyár). ezt a kelet-középeurópai összeomlás hátrányosan érintette. a kelet középeurópai piac szabadabbá válásával jóval kevesebb megrendelést kapott. és a másik cég a mezőgép vállalat. ennek a szovjetunió szétesése előnyös volt. mert hogy ezek után fel lehetett volna fejleszteni a magyar traktorgyártást.

a többi debreceni nagyvállalat független volt a kgst-től. a debreceni konzervgyár és a globus termékek eladhatók voltak, a biogal gyógyszergyár termékei is, a medicor szinte kizárólag az nszk piacára termelt, a házgyár a belső piacra termelt. ezek voltak a 80-as évek végén kivitelezett szocialista lakóparkok vállalható, szerethető épületek voltak.
nemzetiarchivum.hu/images/watermark/MTI-FOTO-Tk1OU0ZjWThZRHRoZDVIMU5VUGpaQT09

debrecenből nézve az egy hülyeség volt, hogy minden csődbe van. mindent csődbe kellett vinni. kiadták, hogy az állami vállalatokat el kell adósítani. és amikor az adósság elérte a válallat könyv szerinti értékét, akkor azokat szanálni kell, mert hogy 0 forintot érnek. ami egy baromság. a legtöbb vállalatnak több hitele van, mint amennyi a vagyona. ezek a cégek el se voltak adósodva.

és persze voltak rosszul működő vállalatok is. azokat be kellett volna zárni. a viszonylag jól működőeket feltőkésíteni. illetve a felállami rendszert tartva részben nyugati technológiával felszerelni. azaz a kádárista reformokat folytatni.

ZorróAszter 2024.01.27. 18:41:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S a válság egyik oka éppen a KGST volt."

Szerintem nem. Szerintem az átláthatatlanná vált árpolitika következménye volt, hogy nem mertek nagy tételben kereskedni.

Ugyanez gond volt a nyugati kereskedelemmel is, de ott lenyelték mert az létszükséglet volt. Tehát a hibás árpolitika miatt ott sem lehetett tudni, hogy egy adott eladás nem egy 1$=1000 forint tranzakció volt valójában a dotációk miatt.

Magyarországot sokkal súlyosabban érintette, amikor Carter alatt a FED pár százalékról 10% fölé emelte a kamatlábat.

ZorróAszter 2024.01.27. 18:47:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A szivaripar olyan, mint a márkás ruha."

Én csak azt mondtam, hogy a magyar külkereskedők például továbbértékesíthették volna a kubaiak által nem tudott mennyiséget, mert őket láthatatlan embargó is sulytotta, plusz egy csomó kapcsolatuk hiányzott ehhet.

Persze nem1500%-os haszonnal mint az az ember próbált, hanem tisztes haszonnal.

Ugyanígy a nem csúcsszuper rummal.

Egy haverom egyébként tőzsdézett az AGRIMPEX-nél a nyolvanas évek elején. És szerintem kubai cukorral is. Bár azt hisze, főként búzával.

_Neville 2024.01.28. 12:31:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Lehet, hogy a KGST összeomlásával időbe telt más úton kiépíteni oda a kereskedelmi kapcsolatot. Elvi akadálya akkor se volt, Magyarország (meg úgy amblokk Európa) sosem embargózta Kubát tudtommal.

_Neville 2024.01.28. 12:33:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Úgy nézem, ebből is van többféle, van Cohiba 3 ezerért meg 23 ezer Ft-ért is. Fidel gondolom inkább az utóbbit tolta.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása