magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mi a neoliberalizmus?

Mi a neoliberalizmus? Most Puzsérnek köszönhetően rájöttem.

Azt jelenti: valakit szidni kell, de lenácizni, lefasisztázni vagy lekommunistázni már unalmas, mert ezeken mindenki ásít, akkor "neoliberálisnak" kell nevezni!

A szó jó, mert aki nem liberális, az beleborzong - "micsoda, nem elég, hogy liberó, de még neó is!" -, de aki liberális, az is azt mondja "liberális vagyok, nem neoliberális". Tulajdonképpen csak egy elmebeteg-gyanús törpe kisebbség van - valahol MZP volt haveri körében -, aki a "neoliberalizmus" szót komolyan veszi és pozitívan használja.

Természetesen a szó valódi értelmében "neoliberalizmus" nem létezik, ezt már sokszor elmagyaráztam. De most nem ez volt a téma.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2718310841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2024.01.28. 06:44:59

neoliber
nyák
ezmég jappánul is vesz
élyesnek hangzik

Gelmerrrrr 2024.01.28. 08:20:31

A szó jó, mert aki nem liberális, az beleborzong
--------------
1. A szó jevevényhang, záemi.
2. Mert libcsi.
3. Bele? Ez németizmus, de magyarul ina volna.

4. Borzong? He? Az én magyaremon borzong azt rekkja, hogy verehren.

5. Dehát te egy libcsi vagy!

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2024.01.28. 10:31:10

Az a jó az idegen szavakban, hogy mindenki azt magyaráz bele, amit akar.

Gery87 2024.01.28. 11:41:51

"Természetesen a szó valódi értelmében "neoliberalizmus" nem létezik, ezt már sokszor elmagyaráztam. "

Mi meg sokszor elmagyaráztuk neked hogy létezik, attól még hogy szerinted nincs ilyesmi, vagy nem veszel róla tudomást hogy ilyen van, az a te dolgod, de abszolút igazságnak kevés:)

@Jumbóka:

"A neoliberalizmus egy fogalom, amely alatt a hogy a 20. század végén újra elterjedt szabadpiaci kaptizalizmusra asszociáltak. Eredetileg a 19. század végén jelent meg és a második világháború után jelentéktelenedett el először....
.....A manapság terjedő közhiedelemmel ellentétben nem politikai, hanem közgazdasági fogalom, a gazdasági liberalizmus egyes doktrínáinak a címkéje. Követői – például Augusto Pinochet, de Margaret Thatchert, Ronald Reagant is ide sorolják – nem liberálisak ideológiai értelemben. "

Ennyi a lényeg a jóléti állammal szemben a tőke nagyobb hatalmát, számukra "szabadabb" légkört kíván.
Azért "neo" mert a korábbi jóléti szociális, beavatkozó, elterjedt nyugati állami modell helyett újra előjött a korábbi (háború elötli) gondolat hogy ezt nem kéne..

2024.01.28. 12:53:26

@Gery87:
a liberalizmus hagyományosan a feudális árupiac szabadságát biztosította. pl. hanza kereskedelem. a neoliberalizmus a tőkepiac szabaságát biztosítja. pl. a wall street.

és ez mindkettő létezik. szociálliberalizmus nincsen. mert azok magasabb adót, vagy különadót vetnek ki a piacra. és az értelemszerűen korlátoz.

2024.01.28. 12:59:16

és persze régtől fogva létezik különadó.

Érdemes Kalmár István bírósága, az Úr 1553. évében

ápr. 24. hétfő
Feria secunda in festo divi Georgii
Csapó utcáról való Deák István tisztázza és mentse magát, hogy január 1-jén (die Circumcisionis domini) nem az ő akaratából írták össze a szenátorok határozata ellen felkelők neveit és nem is ő írta, ha magát nem menti és tisztázza, vettessék ki a szenátorok sorából.

van egy plebejus felkelés. és ezt követően a patricius szenátorok különadót vetnek ki a piacra.

ápr. 26. szerda
Feria quarta sequenti
Minden egyes méréskor vegyenek az adás-vétel alkalmából 1-1 köböltől 1-1 dénárt, 1 vékától 1 dénárt, a bevétel a szegényeké legyen.

ez nem szociálliberális intézkedés, hanem keresztényszocialista (vagy ha ateisták lennének, akkor szociáldemokrata). mert korlátozzák a piacot. kalmár istván vezetésével. aki nyilván egy kalmár. kereskedő. azonban az az érdekük, hogy ne legyen lázadás. a szabad kereskedelmet korlátozzák.

ZorróAszter 2024.01.29. 09:07:58

A liberlisok se mondták soha, hogy az államnak semmibe sem szabad beavatkoznia, és az etatisták se mondták soha, hogy mindenbe.

Csak néhány laikus fanatikus.

ZorróAszter 2024.01.29. 09:10:33

@cvsvrs:

Ez anakronizmus amit maga rendszeresen minden szégyenkezés nélkül elkövet.

Attól még senki sem szocialista, hogy a szegényeknek is juttat valamit. A legönzőbb konzervatívok se gondolják, hogy nem kell.

2024.01.29. 09:18:17

@ZorróAszter:
ez egy különadó, amit egy kisebb plebejus felkelés után bevezetnek a partricusok. és minden szociális intézkedés ideologikusan szocialista. és egyébként a szabad piacot korlátozó.

2024.01.29. 09:23:10

a városi ispotály alapítólevele:

[Az ispotály alapítása]
Mi, Széchy György főbíró, Banky György, Örlő Lőrinc, Kalmár Albert, Bánkódó Pál, Polthiar Illés és Kasza Ambrus Debrecen város esküdt polgárai emlékezetül adjuk jelen levelünk értelmében mindenkinek, akit illet, hogy a bölcs Boncz László a mi polgárunk idejőve elénk, személyesen jelenlétünkben kért minket illendő kéréssel, hogy a Boldog Erzsébet ispotályról - amit ő alapított városunk kebelében a legboldogabb szűz kolostora mellett - bizonyos hasznos és egészséges szabályokat, rendeleteket és pontokat városunk pecsétje alatt szerkeszteni kegyeskedjünk.

[Az ispotály mestere]
Mi tehát meggondolva, hogy az általunk kedvelt kérőnek jóakaratú beleegyezését bírjuk, előbb városunk esküdtjeivel és elöljáróival teljes tanácskozást tartva az ő kérésére beleegyeztünk és elhatároztuk, tudniillik ezen Boncz László halála után örök időkre megerősítve, hogy ezen város idő szerint választott főbírája a város esküdtjeivel és elöljáróival ezek köréből egy igazságos és derék férfit a mondott ispotály igazgatójává és mesteréve kiválasztani és állítani tartozik, aki ha eltávozna, akkor helyébe más lépjen és így legyen örök időkre megerősítve.

[Az ispotály presbitere]
Az ispotály mestere a saját tanúsága és jóakarata szerint évről évre egy becsületes és tiszteletre méltó presbitert a különböző kötelességek viselésére bírjon, soha pedig az ispotály presbiterség bárkinek örökre ne adasson vagy engedtessen, nehogy így pusztulásra jusson.

[Az ispotály segítője]
Hasonlóképp az ispotály mester az ő véleménye szerint jó, ismert és istenfélő szegényeket, akik az ispotályban akarnak lakozni, befogadja, közülük egyet mindig, akit arra alkalmasnak vél, a helyetteseként és segítőjeként maga alá törvényesen rendelni tartozik, aki helyettes, szabályszerűen és hűségesen mindenféle jövedelmet és alamizsnát, amit ide az ispotály támogatására adnak, összeszedni és az ispotálymesternek átadni tartozik, és amelyek a presbiter használatára adatnak, a presbiternek szolgáljon, ami pedig a szegények segedelmére azt a szegényeknek kell szolgáltatni.

[Egyéb rendelkezések]
Mind ezekre a fent mondottakra pedig a mondott Boncz László felesége Orsolya asszony is ameddig él, tartozik figyelmet és gondot viselni a mesterrel, vagyis az ispotály irányítójával együtt.

Ezért a dolog emlékezetül és örök megerősítésére jelen levelet városunk pecsétjével ellátva kiadtuk.
Kelt Debrecenben, Letare Vasárnap előtti napon (március 6.), az Úr 1529. évében

2024.01.29. 09:28:09

ez egy keresztényszocialista ideológiával létrehozott közalapítvány. magánszemély felajánlja a vagyona egy részét a közösségnek.

ez egy kommunitárius, vagy ha valakinek jobban tetszik, akkor egy kommunista intézkedés. csak nem marxizmus-leninizmis. mert hogy a közvagyon felett marxista-leninista népbirtosok őrködnek, hanem a választott hites közönség. a kommunitás. az ispotályt a kommunitás felügyeli.

kommunista, keresztény, polgári egyben. marxista-leninista értelmemben nem az. az egyfajta irányzat.

ZorróAszter 2024.01.29. 14:09:16

@cvsvrs:

"ez egy különadó, amit egy kisebb plebejus felkelés után bevezetnek a partricusok. és minden szociális intézkedés ideologikusan szocialista. és egyébként a szabad piacot korlátozó."

Túl gyakran keveri a szezont a fazonnal.

Attól hogy Néró gabonát oszt szét ingyen a népnek, attól még nem kriptokommunista. Attól hogy Churchill adakozik az Üdvhadseregnek, attól még ő sem az. Még csak nem is szocialista.

Abban, hogy a szegények se legyenek állandóan dühödten elégedetlenek, abban nemcsak együttérzés lehet, hanem politikai-gazdasági ésszerűség is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása