magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

20 év szégyen

A minap próbáltam nézni az egyik rendszeres vetélkedőt a bolgár állami egyes csatornán, mire semmi: elmarad a vetélkedő, ünnepi műsor van. Mert Bulgária 20 éve NATO-tag.

Persze ezen nincs mit ünnepelni. A belépéskor a belépés támogatottsága 20 % körüli volt egyébként, ezért is nem volt népszavazás. A közvélemény azzal lett meggyőzve, hogy ha az ország nem lép be, akkor EU-tagság se lesz. Márpedig az EU-tagság népszerű volt, elsősorban gyakorlati okokból: vámmentesség, szabad utazás és munkavállalás.

Hiszen egyébként mi oka lenne egy nem euroatlantista országnak NATO-tagnak lenni? Idegen értékrend bizarr elvekkel, egy idegen hatalom katonai agressziójának támogatása, teljesen eltérő civilizációs modell. Tényleg az egyetlen értelmes ok a kényszer: "ha nem léptek be, akkor bombázunk titeket!", ahogy ez Szerbia esetében ténylegesen is demonstrálásra került 1999-ben.

Persze még Magyarország NATO-tagsága is teljesen abszurd, Magyarország utoljára a XVI. sz. elején volt a nyugat része, az is csak akkor, ha nagyon szélesen értelmezzük a "nyugat" fogalmát. Bulgária viszont még annyira se volt soha nyugat.

Valójában, történelmileg nézve, az egyetlen kelet-európai ország, mely tényleg nyugati: Csehország.

Ha meg a dolgokat nem történelmileg nézzük, akkor még abszurdabb az egész: semmi közünk a romlott polgári-euroatlantista-perverz értékek világához, melyet jól jelképez a Fehér Ház mostani gyerekkúróista kivilágítása, direkt a legnagyobb nyugati keresztény ünnep, a nyugati Húsvét napjára időzítve:

Sajnos nincs már miben reménykedni, csak egy gyors háborúban, melyben a NATO megszűnik maradék nélkül.

a jó csak az, hogy a Szófia központjában rendezett izé ezer embert se tudott összetrombitálni - az egyetlen pozitív elem: kiderült, hogy a Bulgáriát ideiglenes megszállás alatt tartó amerikai haderőben vannak zenélni tudó katonák is, ők majd találnak munkát a NATO feloszlatása után

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9718367733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2024.04.03. 07:34:36

magyarország nato tagsága szintén taktikai többek között mert túl kicsi ország ahhoz hogy önálló utat járjon katonailag. persze lesz jobb szövetség majd a nato összeomlása után csak jókor kell lépni. gyorsan fog történni. de kérdés hogy mikor és hogy megérjük-e.

ZorróAszter 2024.04.03. 07:40:29

"Sajnos nincs már miben reménykedni, csak egy gyors háborúban, melyben a NATO megszűnik maradék nélkül."

Uramisten! Hogy írhat le ilyeneket?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.03. 08:30:22

Elgondolkodtató (de természetesen igaz) a Nyugatdefiníció. Minden negatívum ami onnan származik, tulajdonképpen a germán területről (a mai Németország, Franciaország/=korcs törmeléknyelvet beszélő germánok/, Benelux, Ausztria, Csehország/=szlávul beszélő germánok/) származik.
Az ott lakók nemcsak minket, a saját közvetlen latin, szláv környezetüket is megvetik. Amikor a Titanic elsüllyedt, Harold Lowe ötödik tiszt olyan kfejezéseket engedett meg az olaszokra vonatkozólag a bírósági tárgyaláson, hogy a washingtoni olasz követ fegyveres párbajra hívta ki, ami akkor már vagy harminc éve nem volt divat.

erol 2024.04.03. 13:01:13

"NATO megszűnik maradék nélkül"

Ez kb. olyan esélyes mint abban reménykedni, hogy a fidesz megszűnik maradék nélkül.

Gery87 2024.04.03. 15:21:17

Én se értem mit kell ezen ünnepelni, ez egy kényszer valóban.

A hidegháborút az USA nyerte meg, de úgy hogy a SZU összeomlott, a K-Európában keletkezett katonai hatalmi vákuumot meg a jenkik töltötték ki, ennyi történt.
Ezért vagyunk NATO tagok mi is, semmi több.

Gery87 2024.04.03. 15:22:17

@ZorróAszter:

1, tudja hogy ilyen úgyse lesz..
2, már idős hozzá hogy besorozzák.

:)

Gery87 2024.04.03. 15:24:47

"A belépéskor a belépés támogatottsága 20 % körüli volt egyébként, ezért is nem volt népszavazás."

Nincs ezen mit csodálkozni, Svédországban se volt.
A nyugati elit eldöntötte kell nekik a svéd hadiipar, jött egy ürügy és kész...
Az hogy a nép mit akar nem számít.
Demokrácia és "jóléti piacgazdaság" addig van amíg a kurva tőkés geciknek nem áll az útjában.
Amint érdekeikkel ellentétes eredményt hozna, leszarják, nem játsszák el a népszuverenitásosdit.

ZorróAszter 2024.04.03. 19:58:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
@Gery87:

Egy atomháborúnál mindegy, hogy valaki be van-e sorozva vagy nincs.

ZorróAszter 2024.04.03. 20:02:07

MaxVal!

Magánál ez a cenzúra, hogy ennyit kell kattintgatni minden komment elküldésénél?

Hol állítja be, hogy nekem hat képet dobjon fel minden kommentnél Turing?

Vagy másoknak is ez van?

Gery87 2024.04.03. 20:37:04

@ZorróAszter:

Pont ezért nem lesz semmi köztünk és a ruszkik között.
Ezt Putyin is tudja ezt, ezért harcol Ukrajnában hogy legyen pufferzóna közte és a nyugat közt.

ZorróAszter 2024.04.04. 01:13:34

@Gery87:

Az az orosz követelés, hogy a szomszédait hagyják békén, ne uszítsák ellene, ez nagyon régi követelés a részükről.

Jaltában is ez volt.

A Nyugat úgy tukmálta rá Kelet-Európát a Szovjetunióra. Ehelyett. Ennek teljesítése helyett. És ezt kihasználva provokálták bele a Szovjetuniót Afganisztánba is, most meg az ukrán háborúba.

Gery87 2024.04.04. 14:45:48

@ZorróAszter:

Nem kellett tukmálni!
Sztálin szívesen elfogadta mint pufferzónát közte és a nyugat (angolszász megszállás alatt álló Európa) közt.

"Az az orosz követelés, hogy a szomszédait hagyják békén"

Azért ez nem ilyen egyszerű.
Ha a cári birodalom nem omlik össze, ugyanaz lett volna 18 után mint 45 után: orosz megszállás, kis bábállamok, orosz nemesi uralkodókkal...

Oroszországnak volt, van terve Közép-Európával nem úgy van hogy "csak hagyjanak békén, mi alszunk mint maci a barlangban"

ZorróAszter 2024.04.05. 09:10:53

@Gery87:

"Nem kellett tukmálni!
Sztálin szívesen elfogadta mint pufferzónát közte és a nyugat (angolszász megszállás alatt álló Európa) közt."

Az eredeti követelés az volt, hogy ne uszítsák ellene a szomszédait, és kereskedhessen velük és rajtuk keresztül. Vagyis valami olyasmi, mint ami Finnországgal engedélyezett később a nyugat egyedül, korlátozott és ellenőrzött keretek között.

Később az egyeztetések során lett cserealap Kelet-Európa, például azért, hogy ne üzenjenek hadat Franconak, ne ragaszkodjanak Horthy bíróság elé állításához, a Görögországi baloldal kiirtásába ne avatkozzanak bele és hasonlókért cserébe.

"Oroszországnak volt, van terve Közép-Európával nem úgy van hogy "csak hagyjanak békén, mi alszunk mint maci a barlangban""

Az újhidegháborús nyugati propagandán túl semmi jele.

Gery87 2024.04.05. 21:50:25

@ZorróAszter:

Megint ezzel a propagandával jössz:)

Én nem állítottam hogy Putyin meg fogja támadni a NATO keleti államait.
De ismered ezeket a Döbrögiket (Putyin az, egy rohadt tőkés tolvaj geci maffiózó exKGB-s fasz), tőkés faszokat....nincs olyan hogy "elég".
Én nem bízom benne.

"Reméljük" a következő célpont Kazahsztán vagy Azerbajdzsán lesz...

"Vagyis valami olyasmi, mint ami Finnországgal engedélyezett később a nyugat"

Finnországba kétszer is beletört a szovjetek bicskája, ezrét tudtak amazok ilyen kedvező feltételeket kicsikarni és hagyták a francba a megszállást, nem a nyugat kérése volt, hanem kényszer.

"ne üzenjenek hadat Franconak,"

A keleti frontra küldött csapataiért? nem valószínű hogy ez elég indok lett volna...

"ne ragaszkodjanak Horthy bíróság elé állításához,"

kis hal ő...mit ért vele a nyugat?

" a Görögországi baloldal kiirtásába ne avatkozzanak bele "

Le lett zsírozva hogy az a briteknek a tenger és Szuez ellenőrzése miatt kell, le lett fickálva a "szalvétára"...ezért hagyták cserben a görög kommunistákat.....ezért.

Ha logikusan belegondolsz: elfoglalod fél európát, 20 millió halott árán, a csapataid az Elbánál...és akkor visszavonulsz mert "békésen kereskedni akarsz"? ugyan már.

ZorróAszter 2024.04.07. 09:41:51

@Gery87:

"Megint ezzel a propagandával jössz:)"

Kénytelen vagyok, mert amit mond, az egyezik a Nyugat és főleg Amerika egyoldalú, szelektív és sok valótlanságot tartalmazó hidegháborús propagandájával.

Ráadásul annak is a bulvársajtó változatával és nem a félig-meddig legalább tárgyilagos történészivel.

"A keleti frontra küldött csapataiért? nem valószínű hogy ez elég indok lett volna..."

Szövetségesi megállapodás volt róla. Ennek keretében támadta meg a Szovjetunió Japánt is 45-ben.

"kis hal ő...mit ért vele a nyugat?"

Nem tudom. Csak azt hogy szóba került mint követelés. Nyilván nem mint főkövetelés.

"Le lett zsírozva hogy az a briteknek a tenger és Szuez ellenőrzése miatt kell, le lett fickálva a "szalvétára"...ezért hagyták cserben a görög kommunistákat.....ezért."

Nem ez a kérdés, hanem hogy alku tárgya volt. Ki tudja, mi történik, ha a Szovjetunió támogatja az amúgy is nagyon erős és még felfegyverzett baloldalt.

"Ha logikusan belegondolsz: elfoglalod fél európát, 20 millió halott árán, a csapataid az Elbánál...és akkor visszavonulsz mert "békésen kereskedni akarsz"? ugyan már."

Tény kérdés, és dokumentált nyomai vannak, hogy nem csak Ausztriából és Németországból, hanem Magyarországról is ki akartak vonulni nem is nagyon hosszútávon. Berija bukásánál már vád volt ellene ebből.

De még Rákosi is így tudta. Minimum két független forrás hallotta (Schöpflin Aladár és Pálóczi Horváth), hogy egy 45 végi pártértekezleten Rákosi azt mondta, hogy arra kell felkészülni, hogy a nagykoalíció hamarosan véget ér, és utána várhatóan legalább 15 évig a kommunista párt ellenzékben lesz.

Gery87 2024.04.07. 10:37:49

@ZorróAszter:

"Kénytelen vagyok, mert amit mond, az egyezik a Nyugat és főleg Amerika egyoldalú, szelektív és sok valótlanságot tartalmazó hidegháborús propagandájával."

Már válaszoltam erre a másik posztnál.
Semmilyen elvárásnak nem akarok megfelelni.
Egyszerűen csak azt látom két út van: a demokratikus, népszuverén..és az önkény.

"Nem ez a kérdés, hanem hogy alku tárgya volt. Ki tudja, mi történik, ha a Szovjetunió támogatja az amúgy is nagyon erős és még felfegyverzett baloldalt."

Sztálinnak ez nem számított és ez a lényeg.

"Tény kérdés, és dokumentált nyomai vannak, hogy nem csak Ausztriából és Németországból, hanem Magyarországról is ki akartak vonulni nem is nagyon hosszútávon."

Sztálin már a 30-as években megmondta hogy Csehszlovákia a fontos a régióban.
Egyébként hogy mi hogy történt nem csak a nyugat sara, ezzel még Sztálinból meg a SZU-ból nem csinálsz "áldozatot"...

Mit tett? Hogy döntött? Ez a kérdés.
Diktátor lett. Nincs ezen mit magyarázni.
Kádár is úgy döntött, a megszállók oldalára áll, fontosabb neki a hatalom mint az elvek és részt fog venni benne személyesen, nem kell ezt túlragozni.

ZorróAszter 2024.04.08. 19:48:51

@Gery87:

Megintcsak azt tudom mondani, hogy túlságosan meghatározza a gondolkodását az amerikai hidegháborús propaganda.

Az világsajtó és a világpropaganda amerikai kézben van és ezerszer több médiája és foglalkoztatottja van, mint a szovjetnek volt. Így a legképtelenebb hazugságokat is képesek a világ egészének a fejébe tunkolni. Hiába derül ki folyamatosan, hogy géppuskatűzszerű permanens hazudozás.

Amik meg már akkorák, hogy erővel beteges hazudozókkal se lehet vagy érdemes megjelentetni, azokat a gondolatokat meg a hollywoodi filmekkel csepegtetik az agyakba.

Azt hogy Sztálin mekkora diktátor volt, és mik a valós bűnei, ezért nem lehet tudni.

A propaganda ugyanis mindent a cél érdekében állít csatasorba. Ha a fő célpont Sztálin, akkor mindenkit igénybevesznek és kritikátlanul igaznak mondanak, amit felhasználhatnak.

Sztálin esetében mindenkit, aki a saját bűneitől úgy szabadult meg 1953 után, hogy rátolta Sztálinra.

Példa a propagandára: Sztálin a német támadás után egy hétig részegen fetrengett, ezért tűnt el a nyilvánosság elől.

Azonban akit érdekel, utána nézhet, hogy ehelyett összeállított egy listát a fontosabb és befolyásosabb politikusokról, és azokat különféle háborús témákban a nyaralójába hívatta. De ez csak álca volt, mert valójában azt puhatolta ki, hogy nem fenyegeti-e olyan veszély, hogy ha megjelenik valamelyik fórumon, pl. KB feláll valaki, őt okolja a támadásért és felkészületlenségért, és megnyerve a többséget ott helyben leváltják, sőt akár le is tartóztatják.

Egyébként hamar rájött hogy nincs ilyen veszély.

Na most miért titok ez?

Mert hát milyen szépen lefestett és kidolgozott diktátor az, aki ilyesmitől fél?

Ilyesmi nem kerülhet a butuskák fejecskéjébe mert a végén még nem hinnék el, hogy Sztálin egy véreskezű diktátor volt, és lehetne kezdeni elölről a hatalmas propagandamunkát.

És ez csak egy hevenyészett példa.

Arra, hogy a csillárlengető hazugságokat hollywoodi filmekkel csepegtetik, arra példa - ha már görögök - az Eleni című film. Például hogy a menekülő görög partizánok gyerekeket raboltak el a szüleiktől és hoztak magukkal Kelet-Európába.

De pl. hogy a Sztálin részegen fetrengett, az is szerepel minden Sztálinról szóló filmben. A amerikai-magyar Sztálin című filmben amiben magyar színészek is játszottak, abban biztosan.

Gery87 2024.04.08. 22:30:42

@ZorróAszter:

"Megintcsak azt tudom mondani, hogy túlságosan meghatározza a gondolkodását az amerikai hidegháborús propaganda."

:) Milyen jó hogy én erről nem tudok.

És téged milyen források határoznak meg? Még mindig várom a rövid velős választ arra hogy ha nem vagy se demokrata se szoci akkor a te baloldaliságod mégis miből áll?

"Na most miért titok ez?"

Nem titok, legalábbis te most mondtad el:)

"Ilyesmi nem kerülhet a butuskák fejecskéjébe mert a végén még nem hinnék el, hogy Sztálin egy véreskezű diktátor volt, és lehetne kezdeni elölről a hatalmas propagandamunkát"

Tény hogy az volt, az hogy neked tetszik az eredmény meg az elv amiért tette amit tett, hát oké, de nekem meg nem helyes és kész.

Leszarom Sztálin részegeskedését, vagy éppen ennek hazugságát....

Az számít amit tett, ami a gyakorlat lett!

Szocializmusban, demokrácia van!!!!
A közösség alapja a szabad egyének közössége.
A tömegember helyett a szabad polgárok népe!
A munka az alapja mindennek, a tulajdonnak is, a munkás uralma a termelő erők felett a meghatározó, a munkás uralma a munkahelyi demokrácia által!
Autonómia, lokalizálás, decentralizáció, tanácsrendszer!
Ahol ez nincs, az sima központosított diktatúra, elittel, pont.
Akárhogy nevezik. "Vörös posztóba" öltöztetik, akkor is.

Aki ezt nem akarja vagy elárulja a hatalomért...az nem szocialista, az zsarnok.

Aki felszámolja a munkás önigazgatást, a munkahelyi demokráciát, behív idegen megszállókat, felakasztja az igaz elvtársakat, az áruló!

Egy "tankie"!

És nem érdekel, hogy neked ez "nyugati propaganda" meg mittomén milyen konteós teóriáid vannak:)

Én már akkor ezeket vallottam, amikor még megnevezni se tudtam, mert nem olvastam róla!
De erre jutottam tapasztaltból, elmélkedésből, logikus is volt....és csak később tudtam meg hogy más elvtársak is így gondolják.

Szóval ne propagandázz nekem ha megkérhetlek!

ZorróAszter 2024.04.09. 13:18:41

@Gery87:

A maga baloldaliságával az a gond, hogy ilyen gyönyörű dolgokat mindenki imád mondani.

És mindenki szereti a tiszta kezeit. Sokkal jobban mint a koszost pláne vérest. Még Sztálin is.

Akkor van gond, amikor most van nyomor, nem tegnap volt vagy holnap lesz.

És most járkálnak halálbrigádok, nyilasok, gestaposok, ... az utcán, akik meg akarják ölni.

Még az amerikai héjják és a nácik is helyeselték, hogy Allende milyen szépen tiszta kézzel jött ki a puccsból. Főbe lőtte magát. Állítólag ő saját agát.

Csakhogy ennek a tiszta kéznek az lett az ára, hogy Pinocheték megöltek több mint 3000 baloldalit, kitudja hány tízezret börtönöztek be vagy kínoztak agyon.

ZorróAszter 2024.04.09. 13:49:34

@Gery87:

"Leszarom Sztálin részegeskedését, vagy éppen ennek hazugságát...."

Vagyis hogy mi igaz és i nem.

"Nem titok, legalábbis te most mondtad el:)"

Mint a múltkor, amikor kiguglizta a ez unionista terrorszervezeteket, pedig a kérdés az volt, hogy a propaganda 100%-osan kiküszöbölte a létezésüket a világ köztudatából.

"Tény hogy az volt, az hogy neked tetszik az eredmény meg az elv amiért tette amit tett, hát oké, de nekem meg nem helyes és kész."

Megint csak a vita érdekli, és nem az, hogy mit mondtam valójában. Ha nincs érve, akkor visszamenőlegesen meg se hallotta.

"Aki felszámolja a munkás önigazgatást, a munkahelyi demokráciát, behív idegen megszállókat, felakasztja az igaz elvtársakat, az áruló!"

Példás rutinos csúsztatás: "felszámolja". Mintha a Horthy rendszerben az lett volna, amit ők felszámoltak.

Gery87 2024.04.09. 14:58:31

@ZorróAszter:

"A maga baloldaliságával az a gond, hogy ilyen gyönyörű dolgokat mindenki imád mondani."

Persze, de ez természetes, az idea az eszem legyen legalább az alapjaiban tiszta és szép, különben minek...

"És mindenki szereti a tiszta kezeit. Sokkal jobban mint a koszost pláne vérest. Még Sztálin is."

Hogy mit szeretett volna meg mit tett, két külön dolog..

"Akkor van gond, amikor most van nyomor, nem tegnap volt vagy holnap lesz."

Jó, majd ha nagyon csúnya dolgokat fogok művelni, akkor majd a fejemhez vághatod, addig meg egyenlőre ott tartunk hogy ők elkövettek gaztetteket én meg nem:)
Róluk már tudjuk.

"És most járkálnak halálbrigádok, nyilasok, gestaposok, ... az utcán, akik meg akarják ölni."

És mivel engem meg akarnak ölni, ezrét létrehozom a munkatáborokat meg a diktatúrát?

"Még az amerikai héjják és a nácik is helyeselték, hogy Allende milyen szépen tiszta kézzel jött ki a puccsból. Főbe lőtte magát. Állítólag ő saját agát."

Megint nem értem mi közöm ehhez hogy ők mit gondoltak róla.

"Csakhogy ennek a tiszta kéznek az lett az ára, hogy Pinocheték megöltek több mint 3000 baloldalit, kitudja hány tízezret börtönöztek be vagy kínoztak agyon."

Persze, sokkal jobb lett volna ha ők ölnek meg 3000-et...(?).
Tudod a lényeg az hogy a demokrácia és a jogállam, a szabadság megmarad e, ha nem, akkor teljesen felesleges volt "inkább mi őket, mint ők minket" alapon hullajtani a fejeket!

Sztálinnak Leninnek elve nem volt célja egy valóban "föderális decentralizált munkás tanácsállam"....így minden amit tettek meglehetősen kérdéses.

Gery87 2024.04.09. 15:05:53

@ZorróAszter:

"Vagyis hogy mi igaz és i nem."

HA igaz hanem nem ez a lényeg vele kapcsolatban.

"pedig a kérdés az volt, hogy a propaganda 100%-osan kiküszöbölte a létezésüket a világ köztudatából."

Hát ezek szerint nem.

"Megint csak a vita érdekli, és nem az, hogy mit mondtam valójában. "

Én csak érdeklődöm és várom a válaszokat. A vitával mi a baj? Malmozzunk?

"Példás rutinos csúsztatás: "felszámolja". Mintha a Horthy rendszerben az lett volna, amit ők felszámoltak."

'56-ra gondoltam. Nem mentem vissza Horthyig nyilván.
Lehetett választani. Kádár a megszállást és a diktatúrát választotta...
nyilván ez erkölcsi dilemma mert leverték, de érted....

ZorróAszter 2024.04.10. 11:21:32

@Gery87:

A maga baloldaliságával az a gond, hogy ilyen gyönyörű dolgokat mindenki imád mondani.

De ilyenekkel semmilyen eredményt sem lehet elérni. Ezekkel vagy nem tesz semmit a regnáló rendszer ellen és eltűri és másokkal is eltűreti az elnyomást, vagy a tisztán maradt keze mellett fejbe lövik, vagy magát lövi főbe mint Allende.

Ugyanis akik ellen ezek történnének, azok évezredek óta nem törődnek azzal, hogy ne legyen véres a kezük, csak azzal legfeljebb, hogy hogyan tüntessék el mindezt vagy legalább a nagyját a történelemből. És rátolni a nagyját a provokáltakra.

Összefoglalva: maga mindezzel az ő oldalukra áll, és nem a munkások és más elnyomottak oldalán.

És az is tisztán látszik, ahogyan az ezzel kapcsolatos propagandájukat még védi is.

Amikor kiguglizta az unionista terrorszervezeteket és meg se akarta hallani, hogy mit mondtam ennek a hidegháborús propagandának a hatékonyságával kapcsolatosan.

Nem azt, hogy nem tudja kiguglizni, hanem hogy a közgondolkodásból mennyire ki lettek törölve, és egyedül az IRA maradt.

És azért hoztam ezt a példát, mert ez minket sokkal kevésbé érint, így elvileg objektívebben láthatnánk ezen keresztül ezt a működést.

Gery87 2024.04.11. 14:24:43

@ZorróAszter:

Azzal amit meg te akarsz, hogy legyen egy öntudatos "élcsapat" és erővel, vérrel, terrorral nem organikusan, alulról felszámolja a kapitalizmust...az a gond hogy az élcsapat tagjai az e célból koncentrálódó hatalmat nem igen akaródzik átadni a népnek!
Ebből valahogy nem lett demokrácia.
Egyszer sem sikerült.

Vagy rájön a nép hogy ez az út kell neki és akkor kikényszerítik a demokráciát, a kontroll a hatalom felett, a tömeg erejével...mint a sans-culotte-ok...vagy nem lesz valóban szocializmus!

Nem tudod megkerülni a népakaratot!

ZorróAszter 2024.04.13. 07:30:11

@Gery87:

"Azzal amit meg te akarsz, hogy legyen egy öntudatos "élcsapat" és erővel, vérrel, terrorral nem organikusan, alulról felszámolja a kapitalizmust...az a gond hogy az élcsapat tagjai az e célból koncentrálódó hatalmat nem igen akaródzik átadni a népnek!"

Senki nem ezzel indult. Még Sztálin se.

Mindenki olyan naivan indul neki mint maga.

Aztán látják, hogy a regnáló rendszer annál erőszakosabb, minél inkább és minél hatékonyabban sértik az érdekeiket, akkor szép lassan kezdenek feladni a naiv módszerekből.

És ráadásul valódi ellenpróba a történelemben nincs. Tehát nem tudhatjuk, hogy például milyen nyomorral és milyen emberáldozattal járt volna Oroszországban, ha nincs győztes bolsevik forradalom. Vagy hogy Németország megvalósítja-e enélkül az álmát, hogy neki Oroszország lesz az ami a briteknek India.

Csak azt tudjuk, milyen iszonyatos nyomor volt hasonló fejlődési fázisban Angliában évszázadokon keresztül. És hogy például Ausztráliába nem feltétlenül csak köztörvényes bűnözőket deportáltak százezrével.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása