magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Újbalos panasz

Magyarországon persze a szó klasszikus értelmében nincs baloldal. Ami van, annak 95 %-a klasszikus jobboldali liberális, s van egy kicsi rész progresszív liberális.

Sajnálatos így a sorsa a 0 %-hoz közelítő rendszerkritikus baloldalnak. A klasszikus marxistáknak még könnyebb, mert ők eleve nosztalgikus irányzat, szerepük olyan, mint amikor a 70 év feletti korú tagságú német Dschinghis Khan együttes fellép a nyugdíjasklubban:

ez a fiatalított verzió

De a modernebb verziónak végképp lőttek: rájuk tényleg senki se kiváncsi. Én azért szoktam követni ezeket a törpecsoportokat.

A napokban is ezt tettem, a téma persze érdekes: Gyarmatok és gyarmatosítók – Hol van ebben a képben Magyarország?.

Kiderül: még a rasszizmusellenességet se lehet elterjeszteni a magyar baloldalon, mert ez is inkább jobboldali érték! Hogyan is, mikor ez látszólag ellentmond a tényeknek, lásd a migrációellenességet a Fidesz kezdte, a ballibek eleinte meggpróbáltak ellene beszélni, s csak akkor váltottak, amikor a nyugati konszenzus is "fideszes" lett?

Pedig egyszerű - s ezt szabatosan el is mondják a balos kutatók, ha nem is direktben -, az van, hogy Magyarországon 2 narratíva van:

  • baloldali: mi a fejlett világ részei vagyunk, természetes jogunk tehát jól élni, s csak a rossz Zorbán gátol meg minket, ráadásul ő oda akar kötni minket mindenféle vad orosz, türk, kínai népekhez, ahelyett, hogy euroatlantista élharcos lenne,
  • jobboldali: mi az elnyomott világ részei vagyunk, azon belül persze a csúcson, de végsősoron a nyugat azt teszi velünk, amit a "vad" népekkel is.

A rendszerkritikus balos meg kétségbeesetten látja: az ő narratívája senkit se érdekel, s ha mégis, akkor is az közelebb van a hivatalos jobboldalihoz, mint a hivatalos baloldalihoz.

Amikor jobboldali voltam - ezt durván 1993-2008 közé tenném -, 3 dolog zavart legjobban a magyar jobboldali közbeszédben:

  • az antiszemitizmus - ezt Orbán tudta csak megoldani, elsősorban a 2015-ös migránsválság kereteiben, az antiszemitizmus egyrészt konteó, másrészt önbecsapás,
  • a regionalizmust tudomásul nem vevő magyar nacionalizmus - ez máig probléma, csak bizonyos enyhülés lett,
  • s végül éppen ez: az ostoba felsőbbrendű európaiság.

Valószínűleg személyes okok miatt zavar ez utóbbi: hiszen 18 éves korom előtti életem felét Latin-Amerikában éltem le, így teljesen idegen számomra a gazdag világon kívüli emberek lenézése.

Mindenképpen Orbán érdeme, hogy ezen a téveszmén rést ütött a nyugatellenes szövegeivel.

105 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4518375111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.04.10. 09:43:23

Szerintem Türmerék őszintén hülyék. Tehát nem arról van szó, hogy elfoglaltatják velük a palettán a helyet a németek, hogy más ne kerülhessen oda. Mint ahogy az MSZP esetén ez a feladat. Ezért nem szabad az MSZP-nek teljesen megszűnnie, mert akkor valaki a helyére léphetne.

Boldeone2 2024.04.10. 09:47:31

Orbán nem ütött semmilyen rést, inkább egyre inkább elutasított zöldségeket beszél. Ez a populizmus lényege, keveri a különböző világnézeteket, részben átvesz baloldali toposzokat: " a nyugat rossz" stb; az identitásra helyezi a hangsúlyt, papíron némi antikapitalista hangokkal, de az csak arra való, hogy bolsevik módra megszerezzék maguknak a vagyont, nem pedig "a rendszerváltásra"
A szélsőjobb(bal) populisták soha nem fognak rendszert váltani, hanem ők maguk lesznek a rendszer...
A polgári társadalomban eltüntették a baloldalt...
Magyarországon a régi LMP- nek volt többé-kevésbé balos, antikapitalista gazdasági programja, meg a PM- nek ( az utóbbi marginális)

A fiatalabb generációk már csak a baloldali reformpolitikára vevők: ökoszoci piacgazdaság, nem a marxizmusra. A filozófusok is megtértek: marxizmusból--> baloldali liberálisok lettek, van aki jobb liberális...
.

Boldeone2 2024.04.10. 09:53:24

A "felsőbbrendű európaiságban" viszont egyre többen hajlamosak hinni...

Ez "a baloldali fasizmus" , de mindig is volt ilyen....Az élcsapat az európai elit, amely európai módon gondolkodik, és a német filozófián nőtt fel, a frankfurti iskolán és Karl Popperen....
Valójában már a német filoszban kimondatott az európai felsőbbrendűség, ez pedig nincs ellentétben a mai baloldali liberalizmussal..

Boldeone2 2024.04.10. 09:59:40

Lényegében a német idealisták kimondták, hogy az emberek nem egyenlőek. Transzcendens gondolkodásra és jövőtervezésre csak az európai ember képes..
A világ dolgaiba is főleg a nyugati ember szól bele, a saját erkölcsi rend alapján
Indiában tesznek nagy ívben az orosz háborúra, Afrikában is, a nyugat viszont nem hunyhat szemet...

A nyugat erkölcsi felsőbbrendűségét meg kell óvni, a primátusát a világban, hogy a globális jólét és béke garantálva legyen...

Boldeone2 2024.04.10. 10:07:35

....ez persze nem a lenézése a nem nyugati embereknek, hanem felismerésre annak, hogy az elmararadott népeknek " sorvezető kell"
A Földön ma egy kultúra van, ez pedig a nyugati...
Lényegében a legkeményebb teokráciában is nyugati kultúrát él az elit, még Iránban is. Az orosz elit sem Oroszországban cseszi a rezet, hanem Londonban, Miamiban, vagy Dubaiban ( ahol szintén nem arab módra élnek

Nem nyugati kultúra nincs, csak némi reliktum maradt meg, az öregek, szegények vallása és hagyománya...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.10. 10:15:40

@Boldeone2: de király pure rasszizmus mindez az ökörség amit ideírtál.
Beszélgessünk már az egyiptomi meg az indiai meg a kínai kultúráról, ami vagy négyezer évvel idősebb mint az európai.

Boldeone2 2024.04.10. 10:25:21

@Deak Tamas: Azok egyre inkább történelmi reliktumokká válnak. Mindenhol fokozatosan leépül a hagyományos kultúra. A fiatalok nyugati módra akarnak élni

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.10. 10:34:48

@Boldeone2: az világos hogy neked ez a lázári akinek amennyije van annyit ér a mérce, de emeljük ki az ökörségek közül talán a legnagyobbat :

"Transzcendens gondolkodásra és jövőtervezésre csak az európai ember képes"

Az egyiptomi például annyira képtelen volt erre, hogy a piramisai, amiket építettek, jobban áll és tovább is fog mint a popperi balos faszizmus. A sumerek és a maják olyan naptárakat készítettek amelyek negyvenezer évet fednek le, ekkor még az "európai nyugati ember", vagyis a germán javában degenerálódott az északi fényben. A sumerek számilliárdos értékekkel végeztek matematikai műveleteket, háromezer évvel később a görögöknek még a tízezer is sok volt. Ja és a sumer is épített néhány időtálló épületet, mint a kínai nagy fal. Az indiai istenhitekbe és filozófiákba pedig most idő híján nem megyek bele.
Annyi a különbség ezen népek és az istenített nyugati embereid között, hogy előbbiek nem akarták lerabolni, lezabálni kapzsiságból a természetet mint utóbbiak, hanem még értették, hogy ők is a részei, és harmóniában kell lenni vele. A normalitás "reliktuma".

Boldeone2 2024.04.10. 10:52:03

@Deak Tamas: Ezek történelmi dolgok, most viszont az az új korban, vagy " a legújabb korban" vagyunk, amely a nyugat és kapitalizmus terjedésről, a nyugati rendszerrel szól. Ez nyilván egyfajta " marxista" szemlélet, amikor azt gondolják, hogy megyünk "valahonnan valahová" fejlődünk...
Ha elfogadjuk hogy van fejlődés, akkor a legjobb az, ha azokat követjük akik előttünk járnak...

Boldeone2 2024.04.10. 11:00:05

@Deak Tamas: A rendszerváltás után, de néha még ma is, gyakran beszéltek " harmadik útról" . Ez már eleve egy létező toposz vagy 100 éve, a sajátos "magyar út"
Csakhogy ez zsákutca!

A románok pl mindig is azt mondták, hogy ők "őseurópai nép" és mindig is európaibb módon akartak gondolkodni. Ott nem nagyon vannak nyugatellenes megnyilvánulások, sőt, majdnem szolgai módon másolják pl Németországot
A román sikerek kulcsa épp az lehet, hogy legalább maguknak beismerték hogy el vannak maradva a nyugati szinttől, így minden erővel nyugatias országot próbáltak kialkítani. Így váltak önmagukhoz képest sikeressé!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.10. 11:03:44

@Deak Tamas:

Már Gerynek mondtam egyszer, talán nem olvastad.

Ha valaki nyugaton felhasználja az éhínséget, s időben felgyülemlett készleteit eladja 500 % haszonnal, akkor arra azt mondják: jó vállalkozó és megtapsolják.

Egyiptomban ritkán megesett, hogy nem jött ahogy kell az áradás és éhínség lett. Akadt ilyenkor is ember, aki előre gondolt és felhalmazott. Amíg a normál piaci haszonnal adott el, addig semmi gond, hiszen jutalmat érdemel, hogy okos volt. De amint olyan 20 % feletti hasznot igyekezett beszerezni, jött a fáraó és halálra ítélte. Ha közember volt, akkor viszonylag jól járt, mert azonnali halál lett: lefejezték. Ha nemes vagy pap volt, az keményebb sztori, mert a nemest/papot nem volt szabad bántani, így befalazták, ahol aztán lassan éhen- és szomjanhalt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.10. 11:05:43

@Boldeone2:

A harmadik út nem magyar. Ez mindenhol felmerült.

Az iszlám civlizáció máig ezt csinálja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.10. 11:07:51

@Boldeone2:

Egyáltalán nem.

Pont ez egy hatalmas nyugati tévedés.

Az eszköz átvétele nem hozza a tartalom átvételét is. Lásd, ma az internet szerepe bumeráng: nem a nyugati értékeket vitte el máshová, hanem a nyugatot lazította fel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.10. 11:11:16

@Boldeone2:

A nyugat hamis morálja nem ér semmit, s a nyugat egyre kevésbé képest azt kikényszeríteni.

Lám, az ukrán fronton is vesztésre áll a nyugat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.10. 11:14:15

@Boldeone2:

Pont ennek van lassan vége.

A nyugatos elitek gyarmati rendszere nem működőképes, ha a nyugat nem képes uralni a világot.

Boldeone2 2024.04.10. 11:35:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A "nyugat" nem áll vesztésre. Ukrajna és Oroszország igen, meg a világ többi - szégény fele..

Ha nem veszik fel a nyugati életmódot, kultúrát, gazdasági rendszert- az ő döntésük, de már látható hogy minden zsákutca

Megállt a felzárkózás mindenhol a " fejlődő " világban, ezért a nagy nyugatellenes lázongás, de a nyugat gazdasági- technológiai primátusát semmi sem veszélyezteti, úgy tűnik Kína sem

Új hatalmi pólusok nem lesznek. Kínán kívül mindenki harmatosan gyenge, India inkább a régi modellt tartja : "el nem kötelezett ország"
Kínával eleve érdekellentét van..

Politikai nyilatkozatok vannak, de nincs globális valódi kihívó
A kínai export nagyobb része is nyugatra megy...

A nyugat primátusa nélkül nem működik a világ...

Boldeone2 2024.04.10. 11:44:30

Az iszlám "harmadik út "- tipikusan a " failed society " tehát bukott társadalmak, kivéve pár olajgazdag városállamot

Az államok többsége elbukott, ezert özönlenek Európába a fiatalemberek.. pl Pakisztánban az átlagbér 180 dollár, tehát nem a minimál, hanem az átlag ...

Ez így nem lesz tartható....Nem a nyugat van bajban, hanem a fejlődő világ!

A háború is a fejlődő országokat viselte meg legjobban, a drága üzemanyagok, pl...

A nyugat mindig teremt magának dollárt/ eurót...

A nemzetközi kereskedelem is extrém módon megdrágult, tehát alig lehet olcsón pl tengeren szállítani...

A nagy nyugatellenes harc vége az lesz, hogy a szegények szegényebbek lesznek...Befektetni is csak a nyugat tud és Kína

Wildhunt 2024.04.10. 12:02:46

@Deak Tamas: előbbiek nem akarták lerabolni, lezabálni kapzsiságból a természetet mint utóbbiak

Ez az egy pont nem igaz. Nem voltak ehhez való eszközeik, és a társadalmi-politikai rendszerük nem kedvezett ilyenek kifejlesztésének (ha van elég evezős, minek a vitorla elven).

Tapi2021 2024.04.10. 12:08:53

@ZorróAszter: "Ilyen alapításáról szó se lehet. Ezt a rendszer összefogva akadályozza meg. Azt is, hogy egy létező párt ilyen irányt vegyen."

Próbáltál alapítani?

Tapi2021 2024.04.10. 12:13:55

@ZorróAszter: "Szerintem Türmerék őszintén hülyék."

Ismerem a helyi alapszervüket, ők "egy máig harcoló szovjet (kommunista) alakulat"!

Amúgy, nyugdíjas klub.

Tapi2021 2024.04.10. 12:16:59

@Boldeone2: Szóval te is a felsőbbrendűség híve vagy. Vagyis másokat alsóbbrendűnek gondolsz.

Kik ideológiája ez?

Tapi2021 2024.04.10. 12:17:51

@Boldeone2: "....ez persze nem a lenézése a nem nyugati embereknek, hanem felismerésre annak, hogy az elmararadott népeknek " sorvezető kell""

Jópofa. Egy mondatban.

Tapi2021 2024.04.10. 12:27:41

@Boldeone2: A Nyugat a pénz, gazdasági erő miatt centrum csak. (Amivel a katonai erő is együtt jár. Több pénz, több fegyver, katona, több innováció...) És szó szerint kikényszeríti a vezető szerepet. De ehhez a kultúrájának semmi köze.

Akik ide jönnek, vele kereskednek, nem a "felsőbbrendű"??? kultúrát akarják, hanem csak a pénzt, a gazdasági hasznot.
A bevándorlók integrációja sem megy, ha már sokan vannak. Élvezik a megszerezhető pénzt, gazdasági hasznot, ellátórendszereket, miközben megtartják a saját kultúrájukat, hitüket, ideológiájukat és szokásaikat.

ZorróAszter 2024.04.10. 12:35:35

@Tapi2021:

"Próbáltál alapítani?"

Ez egyike a jolly jocker érveinek. Mint hogy régen az az érv, hogy csak akkor bírálj ha tudsz mondani jobbat. Ott írtam hogy miért lehetetlen, és miért nincs ilyen párt.

Mert ha valaki ilyet alapítana, akkor a Mediaworks és az RTL csoport kezében lévő "magyar" sajtóban azt se hallanánk, hogy van ilyen. Ha meg jó hosszú idő alatt esetleg szóbeszédből megtudnánk, és ismertté válna, akkor meg a kollaboránsok, Orbánék és Gyurcsányék együtt, összefogva csákánnyal ennének neki, a titkosszolgálatok meg tele raknák ügynökökkel.

Úgyhogy marad az, hogy egyék meg amit főztek. Ha az elégedetlenség a német gyárakat veszélyezteti, akkor talán ilyesmit is engednek a feszültségek levezetésére. És talán nekik meg lesz annyi eszük, hogy leszűrjék a tanulságokat az MSZP történetéből, és ne hagyják elliberalizálni, ügynökökkel elárasztani, szándékosan titkosszolgálati módszerekkel tönkretenni.

ZorróAszter 2024.04.10. 12:37:33

@Tapi2021:

"egy máig harcoló szovjet (kommunista) alakulat"!"

"Amúgy, nyugdíjas klub."

Ez a két dolog ellentmond egymásnak.

ZorróAszter 2024.04.10. 12:43:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Egyiptomban ritkán megesett, hogy nem jött ahogy kell az áradás és éhínség lett. Akadt ilyenkor is ember, aki előre gondolt és felhalmazott."

Egyiptomban jó későn, a görögökkel érkezett a pénz.

A pénz előtti gazdaság és a kezdeti pénz alapú gazdaság logikája teljes más volt.

Szerintem ezekre amiket itt leírt nincs semmi bizonyíték. Anakronizmus. Ilyeneket legfeljebb regényekben olvashatott.

ZorróAszter 2024.04.10. 12:45:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Valami hasonló sztorira Thálésszal kapcsolatosan emlékszem, de az se hiteles.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.10. 12:57:10

@Boldeone2:

Ezt már sokszor tisztáztuk: az emberek a pénzhez mennek.

Pl. a polgári demokratikus Indiából a félfeudális-diktatórikus Dubaiba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.10. 12:58:17

@Boldeone2:

Nincs pénz a nyugati életmód átvételére. Honnan fogja pl. India ellopni az ehhez szükséges pénzt?

Tapi2021 2024.04.10. 13:28:01

@ZorróAszter: "Ott írtam hogy miért lehetetlen, és miért nincs ilyen párt."

De nem a fantasy meg a saját kútfőből származó konteók érdekelnek, hanem a tények.

Akkor: van-e olyan valós ember, aki megpróbált ilyen baloldali "munkáspártot" építeni, de valakik nem hagyták neki?

Mert szerintem nincs, de ha mégis - és tudjuk ki az (Thürmeren kívül) - akkor is az elsődleges válasz a sikertelenségre nem az, hogy sötétben bújkáló erők nem hagyták, hanem az, hogy nem kell senkinek ilyen párt.

Occam borotvája.

Tapi2021 2024.04.10. 13:31:21

@ZorróAszter: "Ez a két dolog ellentmond egymásnak."

Nem, mert megy az idő és a régi komcsik, szocik bizony öregednek.

Április negyedikén kimennek mindig a szovjet, "felszabadulási" emlékműhöz vagy 8-10-en, magnóról meghallgatják az internacionálét..., nosztalgiáznak, majd hazamennek. Ők a helyi Munkás Párt (Thürmerék).

kiskisutca 2024.04.10. 13:46:23

"mi a fejlett világ részei vagyunk, természetes jogunk tehát jól élni, s csak a rossz Zorbán gátol meg minket, ráadásul ő oda akar kötni minket mindenféle vad orosz, türk, kínai népekhez, ahelyett, hogy euroatlantista élharcos lenne"

A "fejlett világ" vezetői az angolszászok, Fr. o., Németo. szerepe alárendelt.

Gery87 2024.04.10. 14:39:45

"Magyarországon persze a szó klasszikus értelmében nincs baloldal. Ami van, annak 95 %-a klasszikus jobboldali liberális, s van egy kicsi rész progresszív liberális."

Ez így van. De ennek sok oka van.
A szocializmus Sztálin és a SZU általi lejáratása, a munkások elárulása.
A balos világnézeti rendszer hidegháborús bukása...

Még a kultúrában is megfigyelhető ez:
A náci az egy szörnyeteg de "menő" jól néz ki, hatalmas, erős, fejlett...stb

A "komcsi" az "veszélyes meg rossz", de nincs benne semmi vonzó, semmi menőség..

organikusan se tud kivirágozni sajnos az újbaloldal, mert akik elkezdik a munkát jellemzően értelmiségeik, középosztálybeliek, akik figyelnek rájuk jellemzően szintén azok.

Viszont pont emiatt ha ez valamennyire sikeres lesz, egy ponton megtorpan az egész mert eleve értelmiségi tartalom lesz értelmiségieknek és máris ott tartunk hogy minek menne tovább, mélyebbre?

legjobb példa erre gulyás Marci...
Az elején mikor marginálisak voltak, nagyon ment az újbaloldali tematika....mára ebből egy szociálisan érzékeny progresszív libsi társaság lett.

Vagy TGM.
TGM nagyon szépeket mondott, meg nagyon okosakat, meg nagyon balosakat... csak
épp a melós azt se tudja ki ő!
ha tudja és hallgatja: nem érti.

Mert TGM ahogy mondja, meg akiknek mondja, meg ahol mondja, az tökéletesen alkalmatlan arra amire való lenne az ilyen beszéd.

"Sajnálatos így a sorsa a 0 %-hoz közelítő rendszerkritikus baloldalnak."

Sajnos. Majd meglátjuk..

"Kiderül: még a rasszizmusellenességet se lehet elterjeszteni a magyar baloldalon, mert ez is inkább jobboldali érték! "

Dehogy jobboldali!

Gery87 2024.04.10. 14:41:55

@Deak Tamas:

'19 óta meg az eszed tokja te szerencsétlen sovén Horthysa seggnyaló jobbágygeci bazmeg.
Már megint beszélsz hülyeségek, olyan hülye vagy mint a segg te nyugger fasz.

Akkor a Horthy alatti szocdemek ellenzék mi volt? Meg 56? Te idióta bazmeg.

Gery87 2024.04.10. 14:43:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A jobboldal nacionalista, regionalista alapon nem akar egységesebb európát, mert a nemzeti szuverenitást félti tőle.
Viszont ettől még lelhet rasszista.

Gery87 2024.04.10. 14:45:27

@Deak Tamas:

Meg úgy 500 éve nem fejlődtek, alkottak újat ezek a nem európai civilizációk, kultúrák!

Ma a világ egyértelműen nyugatos, mert a nyugat vitte végbe a globalizációt!

Gery87 2024.04.10. 14:49:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Marhaság.

A migráció elutasításának van egyfajta rasszista meg xenofób éle, de mondjuk úgy ma semelyik oldalon nincs erősen jelen a nyílt rasszizmus, viszont alapvetően a jobboldalhoz kötődik.
A klasszikus- meg az újbaloldal is alapvetően internacionalista és toleráns (sokszor túl vakon és kritikátlanul is az), pláne a ma "baloldalnak" mondott progresszív libsik..
Ez az ideológiából következik.

Gery87 2024.04.10. 14:55:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De amint olyan 20 % feletti hasznot igyekezett beszerezni, jött a fáraó és halálra ítélte."

Helyes:)

A kapitalizmus egy kurva nagy hazugsága hogy a bérek, a vagyon, az árak, a profit mértékét nem lehet korlátozni mert elveszik az "ösztönző" és akkor "összeomlik a társadalom, a piac"

Az emberek 99,99%-a sose fog olyan helyzetbe kerülni a tőkés rendszerben hogy egyáltalán ez felmerüljön mint érdeksérelem.

Gery87 2024.04.10. 15:06:51

@Tapi2021:

Sajnos igen, ez a helyzet.
Nincs organikus igény egy új baloldali pártra....még.

De ez is a Kádárrendszernek köszönhető, meg a hidegháborús vereségnek.

Ki kell halnia azon generációknak akik még éltek benne, meg látták a bukását, hogy már ne legyen emiatt előítélete a szocializmusról!

Ezek azok mint te:)

A "keleti blokk/Kádár rendszer" meg a "szocializmus" sokaknál még úgy vannak egymással mint a sarokcsiszoló meg a Flex, a láncfűrész meg a Stihl....stb.

"Nem minden sarokcsiszoló Flex, és nem minden ami Flex sarokcsiszoló" de hát erre van összekapcsolva az agyában akkor azt nehéz már megváltoztatni:)

kiskisutca 2024.04.10. 15:47:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A mai magyarság egy része nem európai (germán/szláv/kelta stb) származású, nekik mást jelent a keleti nyitás.

Tapi2021 2024.04.10. 18:20:07

@Gery87: A rasszizmus nem oldalfüggő, nem kötődik semmilyen politikai "oldalhoz".

Az egy felfogás, ami bárkire jellemző lehet.

Tapi2021 2024.04.10. 18:37:26

@Gery87: A szocializmust, annak minden verzióját - a nemzetit és a nemzetek felettit is - eleve értelmiségiek találták ki!
Íróasztalnál. Célja a hatalom átvétele, a társadalmak átalakítása (társadalom-mérnökösködés).

Nyugaton is, keleten is, még Kubában is.

Aztán a nevében forradalmakat csináltak, ráment sok ember... Néhány jó dolog mellett, amiket vérengzés és hatalomátvétel nélkül is el lehetett volna érni.

A német nemzeti szocialisták tudatosan akartak elitnek látszani, és azok is lenni! Soraik is tele voltak értelmiségiekkel, még nemesekkel is.

Míg a másik szocialista kísérlet, a "szegény ember szocializmusa" volt, "kommunista verzióban", a sokkal elmaradottabb, szegényebb és igénytelenebb oroszoknál. Ahol nem csak igénytelenebbek voltak, mint a kultúrára fogékonyabb, elitista németek, hanem még abban is különböztek, hogy előbbieknél a plusz pontok, az előléptetés a minél nagyobb genyóságért, erőszakért, az "ügyért" való gyilkolási, feljelentési, behódolási... hajlandóságért járt. Ez szelektált.

Minél elmaradottabb helyen ütötte fel a fejét a szocializmus, annál alacsonyabb színvonalú volt, annál brutálisabb.
Ezt nehéz lenne vonzónak ábrázolni!

Tapi2021 2024.04.10. 18:41:29

@Gery87: "Az emberek 99,99%-a sose fog olyan helyzetbe kerülni a tőkés rendszerben hogy egyáltalán ez felmerüljön mint érdeksérelem."

A 0,01% miatt meg minek verni magunkat?!

ZorróAszter 2024.04.10. 18:45:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pénz nélkül is lehet hasznot realizálni."

Persze, csak éppen a pénz előtti világ gazdasága teljesen már volt, mint a pénz utáni.

És mai pénzhasználathoz hasonló jelenségek évszázadokkal a pénz első megjelenése után alakultak ki.

Egyiptomban maga a pénz is jó későn érkezett meg. Szerintem a görögökkel jelent meg először, és nagyon lassan terjedt. Jó sokáig barteleztek továbbra is.

Tapi2021 2024.04.10. 18:46:59

@Gery87: "meg a hidegháborús vereségnek."

Annak hogyan? A kapitalisták a szocik kezére ütöttek, hogy ne tudjanak virágzó gazdaságot és jólétet teremteni? 40-80 év alatt?

Ne viccelj!

Maga a szocializmus nem életképes, mert mesterséges, az embertől idegen utópia. Csak erőszakkal lehet létrehozni, ideig óráig.

A szoci gazdaság egyszerűen NEM TUDTA felvenni a versenyt a kapitalistával. Sokszor leírtam már, miért.

ZorróAszter 2024.04.10. 19:31:40

@Tapi2021:

"Maga a szocializmus nem életképes, mert mesterséges, az embertől idegen utópia. Csak erőszakkal lehet létrehozni, ideig óráig."

Ez az amerikai hidegháborús propaganda: a szegény, holdbéli tájjá bombázott és előtte is elmaradott félfeudális országok népe Amerikához és Svájchoz hasonlítsák saját magukat, vagy a világ más kirablóihoz. És ne a saját maguk fejlődését tekintsék. Hogy micsoda nyomort kerültek el, amiben britek, amerikaiak és a többiek tartották a népeiket évszázadokon keresztül a fejlődésük hasonló fázisában.

Most a nyomorban élő többségről ne is beszéljünk csak róluk, a legfejlettebbekről.

Tapi2021 2024.04.10. 19:36:55

@ZorróAszter: Butaság.

Összetartozó és azonos korú dolgokat szabad csak összehasonlítani.

Pl. az 1945 UTÁNI fejlődést a szocialista diktatúrákban és UGYANAKKOR a nyugati kapitalista országokban.

Pl. Ausztria vagy Magyarország fejlődött jobban a maga rendszerében? Ugyanakkor.

ZorróAszter 2024.04.10. 20:10:07

@Tapi2021:

"Összetartozó és azonos korú dolgokat szabad csak összehasonlítani."

Maga és a hidegháborús propaganda mégis Svájcot kéri számon Kádáron és Amerika fejlettségét a Szovjetunión.

"Pl. Ausztria vagy Magyarország fejlődött jobban a maga rendszerében? Ugyanakkor."

Mintha bizony Ausztria lett volna Magyarország gyarmata és nem fordítva.

ZorróAszter 2024.04.10. 20:15:44

A nácik nemtudom mennyi aranyfogat már nem tudtak beolvasztani, úgy küldték Svájcba 1944 végén ládákban. Ők olvasztották be.

Amerikában Fort Knoxban tyúkketrecben van fél tonna emberi maradványokkal szennyezett aranyrúd. Nem tudják, mihez kezdjenek vele.

Én se tudom, hogy lehet ilyen rengeteg. Valószínűleg valamiért összekeverték a fogaranyat más arannyal, hogy a szennyezés ne legyen érték feletti. Csak éppen az emberi maradvány nem a szokásos szennyeződés.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 09:18:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: meghát ha jól tévedek, az Ószövetségben is van valami hasonló példabeszéd.
Ezt most csak azért hoztam fel, mert Boldili a szellemi képességeket megint csak saját német fajtájának tulajdonította.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 09:22:40

@Wildhunt: de igen. Az egyiptomiaknak és a görögöknek is kb. olyan hajóik voltak, amellyel Kolompos átkelt az óceánon. Ismerték a vitorlát meg a szükséges földrajzi tudást.
A szándék hiányzott, hogy körbetarolják a környezetüket és mindent arannyá változtassanak és zabáljanak, fogyasszanak.
Még a portugál gyarmatosítás sem volt ilyen: számtalan feljegyzés van, hogyan kereskedtek az afrikaiakkal, vittek nekik szöveteket, megmutatták hogyan kell gyertyát csinálni és így tovább.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 09:24:36

@Tapi2021: ez a másik ok amiért én szeretem Boldilt, el sem olvassa amit leír. Az első az az ok, hogy hány másodperc alatt tudom egyszavas google kereséssel megcáfolni amit ír :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 09:28:04

@Boldeone2: ez mind érdektelen és lényegtelen, az alaptételt - nevezetesen azt a marhaságot amit a nyugati ember képességeiről írtál amelyek ezer évekkel előbb már megvoltak a világ más tájain - nem cáfolja.
Román sikerek, ja. Az mekkora siker, hogy az 57 kilométert másfél-két óra alatt teszi meg a vonat?

mersultrenurilor.infofer.ro/ro-RO/Rute-trenuri/Arad/Timisoara-Nord

Serény Vélemény 2024.04.11. 09:35:46

@Deak Tamas: Erre szoktam mondani, hogy az "Európa" név az arámi "erev" - sötétség földje, nyugat, napnyugta földje szóból származik. (prof. dr. Grüll Tibor ókortörténész közéiskolásoknak írt könyve szerint legalább is. )
És ott "sötétség" alatt nem csak a fizikai sötétség értendő.
(Ezen kívül még van két magyarázat a szó jelentésére, azt hiszem.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 09:45:53

@Serény Vélemény: itt ugye az a baj, hogy Európa agyilag és erkölcsileg elgermánosodott, jó szimbóluma ennek a flamand V. Károly császár trónralépése, akinek ugyebár Őrült Johanna volt az anyja.
Amiíg a görögség és a latinitás volt a vezető erkölcs - a "sötét középkorban" - érdekes módon olyan eredményei lettek mint mondjuk a ravennai székesegyház, és hány ilyen lehet, amiről nem tudunk mert az iszlám elpusztította.

ZorróAszter 2024.04.11. 09:45:56

@Serény Vélemény:

Ennél még jobb lett volna ha az egyiptomiakra hivatkozik, mert náluk a Nyugat egyenesen az Alvilág.

ZorróAszter 2024.04.11. 09:49:26

@Deak Tamas:

Az ókorban megbízható navigáció hiányában nem szerettek látótávolságon túl eltávolodni a partoktól. Csak Görögország és Egyiptom között vágtak át a tengeren. Mindenhová máshová a part mentén hajóztak.

Tapi2021 2024.04.11. 09:49:48

@ZorróAszter: "Maga és a hidegháborús propaganda mégis Svájcot kéri számon Kádáron és Amerika fejlettségét a Szovjetunión."

Én biztosan nem. Csupán annyit, hogy melyik rendszerű ország, hogyan és mennyi idő alatt jutott el A-ból B-be (vagy az egyik G-be, mire a másik B-be...). És ez miért történt így? Mi az oka, hogy egyik gyorsan fejlődött, a másik meg nem, sőt.

Erre tudható a válasz.

Tapi2021 2024.04.11. 09:51:27

@ZorróAszter: Elég rosszul olvaszthatták be, ha maradtak benne azonosítható emberi maradványok. Ha ez a sztori igaz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.11. 09:55:00

@Deak Tamas:

Mózes magának a fáraónak javasolja, maga az állam gyűjtsön tartalékot és adja el aztán haszonnal ha éhínség van.

Az eredmény dupla: egyrészt nő az államkincstár, másrészt a nép nem hal éhen.

De egyébként ugyanez az inkáknak is eszükbe jutott.

Serény Vélemény 2024.04.11. 09:55:53

@ZorróAszter: "Az ókorban megbízható navigáció hiányában nem szerettek látótávolságon túl eltávolodni a partoktól. "

A rómaiak ismerték a kukoricát.

Serény Vélemény 2024.04.11. 09:59:09

@Tapi2021: "Mi az oka, hogy egyik gyorsan fejlődött, a másik meg nem, sőt."

Az alap az, hogy csak az eurázsiai kontinensen léteztek nagy testű, háziasítható állatok.
Ló, szamár, szarvasmarha nélkül nem tud kialakulni olyan társadalom, amelyiknek terjeszkedéshez szükséges erőforrások állnak rendelkezésére.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 10:09:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az inka társadalom morálisan talán a legfejlettebb lehetett a világon, ha igazak a visszaemlékezések. Állítólag ha az inka nem volt otthon, keresztbe tett egy botot az ajtóban, hogy nem vagyok otthon. És senki nem fosztotta ki a házat.

Tapi2021 2024.04.11. 10:29:19

@Serény Vélemény: 1945 - tehát a szocializmus hatalomátvétele - után, Európában. :-)

Boldeone2 2024.04.11. 10:32:14

@Deak Tamas: az inka társadalom morálisan talán a legfejlettebb lehetett a világon, ha igazak a visszaemlékezések"

- Főleg akkor, amikor leigáztak másokat, rabszolgává tettek, esetleg emberáldozatot mutatattak be

Érdemes az " Apocalyto " c filmet megnézni, igaz a yucatán- fsz m mas kultúra

A felvilágosodás, a nyugati - germán szellemiség - hozta az el a "megváltást"

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 10:36:28

@Boldeone2: Boldili, az a azték társadalom egyedül, amire konkrét bizonyíték van, párezer kilométerrel odébb. Az inka társadalomban nem voltak ilyenek.
Írd le kérlek, hogy kaptad a geográfusi diplomát, szeretném a környezetemmel messzire elkerültetni azt az egyetemet.

Boldeone2 2024.04.11. 10:40:21

...és persze Rousseau aki lényegében lefektette a modern társadalom alapelveit.. Rousseau volt a felvilágosodás egyik vezéralakja, akit hatott francia forradalmárokra, de még a kommunistákra is
Angolszász oldalon pedig az amerikai alapítóatyák, akik a " liberális szabadkapitalizmus" alapjait teremtették meg. A világ felszabadítását is ( elvi szinten..)

Boldeone2 2024.04.11. 10:41:10

@Deak Tamas: igaz a yucatán- fsz m mas kultúra

Ezért írtam így! Olvass, ne csak támadj!

Boldeone2 2024.04.11. 10:45:21

Ezt már gyermekkoromban elolvastam:

moly.hu/konyvek/inotaine-bonifert-maria-az-aranyrog-tetejen-uldogelo-koldus

És ezt is:

Balázs Dénes: Vándorúton Panamától Mexikóig

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 10:47:00

@Boldeone2: te meg szövegérts, mielőtt írsz. Inka társadalmat hoztam példának, nem a Yucatánt.
Rousseau-ra óvatosan hivatkozni, hiszen ő az alapja minden ideológiai üldözésnek, ő mondja ki - mint ahogy Saint Just szájából el is hangzott a király perében - ha az államra célszerű hogy meghalj, akkor meg kell halnod.
Volt valami francia filozófus aki a Terreur után, egy lerombolt templomnál megállt, és mondta: Rosseau, Voltaire, ide vezetett mindaz amit elkezdtetek.
A világ felszabadításáról meg kérdezzük meg azokat a holland hajósokat akik Jamestownba 1619-ben elsőként szállítottak afrikai rabszolgákat.

Serény Vélemény 2024.04.11. 11:18:36

@Deak Tamas: Hát ja. A probléma az volt, hogy az indiánokat (a natív észak-amerikai népességet) a gyarmatosítók semmilyen módon nem tudták olyan munkára fogni, ami hasznot hozott volna nekik.
Az világos volt, hogy a dohányban van dohány, de hogy a dohány ültetvényeket hogyan műveltetik meg, az nagy kérdés volt. Aztán jöttek a hollandusok a néger rabszolgákkal, és ez a kérdés meg is oldódott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.11. 11:19:47

@Boldeone2:

Az előbbi ismert könyv.

A gond vele: nem írja le az okokat. Kb. az a narratíva, hogy ezek a haszontaln lusta népek nem akarnak dolgozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.11. 11:25:09

@Boldeone2:

Amerikában 3 fejlett társadalom volt a felfedezás előtt: a maják, az aztékok, az inkák.

Ez 3 teljesen más modell.

A maják kb. görög mintát követtek, azaz független kis városállamok.

Az aztékok és az inkább meg római mintát követtek.

Az inkák rendszere az egyiptomira emlékeztetett, az aztékok meg tényleg Róma.

Az inkáknál emberáldozat nem volt. A majáknál ritkán. Csak az aztékok voltak ebben fanatikusok, ők állandóan embert áldozatak, ipari számban.

Tapi2021 2024.04.11. 13:27:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Csak az aztékok voltak ebben fanatikusok, ők állandóan embert áldozatak, ipari számban."

A fejlett (és újra pogányosodó) nyugaton is ezt a mintát követik már, az egyre szabadabb abortusszal. Van ahol a 24. hétig, van ahol akár a születés előttig engednék!!!

Az abortusz már most évi több MILLIÓ EMBERÁLDOZAT!!!

És ezzel - a gyilkolási joggal - választásokat lehet nyerni vagy bukni!!!

index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2024/04/11/egyesult-allamok-donald-trump-joe-biden-republikanus-part-demokrata-part-arizona-abortusz-elnokvalasztas-2024/

GyMasa 2024.04.11. 13:32:35

@Deak Tamas:
ÉN, nem tudom, miért szívatod magad ezzel...
Ha a saját irományát sem olvassa el, akkor a tiédet sem fogja.
Söt, ha esetleg el is olvassa, megérteni már szinte biztosan nem tudja.

GyMasa 2024.04.11. 13:34:22

@Deak Tamas:
MOndjuk, az nem román "siker" a teljes EU-ban az a tendencia, hogy szinte sehol nem javult a vasúti utazási idö a vasút kezdeteitöl fogva.Otthon is ugyanúgy 8^km/h mondjuk egy Budapest-Szeged átlagsebessége, mint 150 évvel ezelött...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.11. 13:52:26

@GyMasa: az Arad-Temesvár vonalon, feltehetően a kolozsvári felújítás miatt, vagy félórával nőtt, ez a távolság rövidebb a Budapest-Szob ami itthon majdnem feleannyi lehet.

elvira.mavinformatika.hu/elvira.dll/x/uf?i=budapest&e=szob

Szegedre már azért elég gyors a lemenetel:

elvira.mavinformatika.hu/elvira.dll/x/uf?i=budapest&e=szeged

Bécs is relatíve elfogadható :

elvira.mavinformatika.hu/elvira.dll/x/uf?i=budapest&e=wien

GyMasa 2024.04.11. 14:12:59

@Deak Tamas:
Igen, SZegedre most, eszerint 76km/h. Ami ROSSZABB; mint az a 19.századi 80km/h

Serény Vélemény 2024.04.11. 14:53:04

@Tapi2021: "Az abortusz már most évi több MILLIÓ EMBERÁLDOZAT!!!"

Nem egészen. Az abortusz a "fejlett világban" a vezető halálok. és nem több millió, hanem több tízmillió áldozata van. Tavaly 40 milliónál több volt.

idén itt tart a számláló: 12,478,272 Abortions this year

www.worldometers.info/

Gery87 2024.04.11. 15:03:11

@Tapi2021:

Az echte baloldalra nem jellemző, mivel ideológiailag pont hogy nem hisz ilyesmiben.

Serény Vélemény 2024.04.11. 15:03:59

@Deak Tamas: Kínában 40 ezer kilométernyi, nagy sebességű vasúti közlekedésre alkalmas vasúti pályát építettek. 10 év alatt... (ez 200 km/h-nál magasabb sebességet jelent, egy jó része 350 km/h -ra képes)
Ha az eu nem egy béna kacsa lenne, akkor ebbe - mármint a nagy sebességű vasúti közlekedésbe - tolnának sok-sok pénzt, és nem a minden más méregzöld hülyeségbe.

Gery87 2024.04.11. 15:04:24

@Tapi2021:

Mert ők sokkal nagyobb hatással vannak a helyzetükkel a mi életünkre mint az az arányukból következne!
Azért elit.

Gery87 2024.04.11. 15:07:25

@Tapi2021:

"Annak hogyan? A kapitalisták a szocik kezére ütöttek, hogy ne tudjanak virágzó gazdaságot és jólétet teremteni? 40-80 év alatt?"

A fél világot gyarmati és félgyarmati sorban tartó, kizsákmányoló, eleve emiatt fejlettebb nyugat olyan fegyverkezésre kényszerítette a keleti-blokkot, benne a SZU-t ami nekik a költségvetés 5-6% volt a SZU-nak meg a negyede majdnem!
Úgy hogy mint mondtam végigment rajtunk a front, eleve fejletlenebbek voltunk és még ott voltak a szankciók is, a letiltott technológiák....

Ez is fontos tényező.

Gery87 2024.04.11. 15:08:18

@Tapi2021:

Ausztria mindig jobban fejlődött, mindig fejlettebb volt, eleve nem onnan indult..

GyMasa 2024.04.11. 16:04:18

@Serény Vélemény:
Szerintem az e-Fuel sokkal fontosabb lett volna az elmúlt, most már 7 évre...
Ha, anno 2^17-ben ebbe kezdik el tolni a pénzt, és csak megcéloznak évente egy 2-5%-os részarány növekedést, mostanra valahol a 14% és a 35% között lehetne az EU saját, napenergiával előállított benzin/gázolaj aránya. ami azt jelenti, hogy ennyivel kellene kevesebb olajat importálni. Nyilván nem oldotta volna meg a problémát teljesen, de igen sokat enyhített volna a helyzeten az elmúlt 2 évben.

Serény Vélemény 2024.04.12. 08:46:06

@GyMasa: Ja, ez is egy nagy kamu, nagyobb energiafelhasználással jár a termelése, mint a felhasználása. Csak ezt nem mondják el. Ugyanúgy nem mondják el, hogy a sok-sok milliárdért kutatott fúziós erőművet még a megszületése előtt megette a fene, mert az jó poén, hogy a napban a hidrogén alakul héliummá, de a földön tríciumot kellene használni, amiből meg nincs sok.

ZorróAszter 2024.04.12. 18:56:37

@Tapi2021:

"Erre tudható a válasz."

Akkor tudnia kellene azt is, hogy milyen elképesztő nyomor volt Angliában abban az időszakban is legalább 100 éven keresztül, amíg a fejlett kapitalizmus kialakult, és az iparon belül a gépipar lett a meghatározó.

És hogy a tőkés országok túlnyomó többsége mennyire szegény volt.

Persze nem azok, amelyek amellett hogy kifosztották a gyarmatokat, juttattak belőle a népüknek is.

ZorróAszter 2024.04.12. 19:04:35

@Tapi2021:

"Elég rosszul olvaszthatták be, ha maradtak benne azonosítható emberi maradványok. Ha ez a sztori igaz."

Nem ismerem a részleteket. Csak azt, hogy ilyen arany van az USÁ-ban, Németországban és Svájcban nagy mennyiségben.

Azt, hogy azért ilyen borzasztó mennyiség, mert keveréssel akarták megengedett szint alá vinni a szennyezést, azt én spekuláltam ki. Gondolom a zsákmányolt kegytárgyakkal.

Az emberi maradvány az feltehetően kálium, kálcium és esetleg amalgám. A normál szennyezés az azt hiszem ezüst és higany.

ZorróAszter 2024.04.12. 19:08:06

@Serény Vélemény:

"A rómaiak ismerték a kukoricát."

Legfeljebb 1500 után valamikor. És ha rómaiak alatt Róma város lakóit értjük és nem az ókoriakat.

ZorróAszter 2024.04.12. 19:12:08

@Serény Vélemény:

"de a földön tríciumot kellene használni, amiből meg nincs sok."

Iszonyatos mennyiség van a tengerekben. Ne tévessze meg a kis arány 1 literben.

Azonkívül termelődik is kozmikus sugárzással.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.16. 08:44:04

@Serény Vélemény: meg azok öntudatos figurák voltak, odaütöttek ha bajuk volt, lásd Indiánkönyv és Winnetou.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.16. 08:52:49

@GyMasa: hát, úgy tűnik mindig ennyi volt.

users.atw.hu/diesirae/menetrend/1943/150_o162.jpg
users.atw.hu/diesirae/menetrend/1987/140_01.jpg

Temesvárnál a legröhejesebb mivel ott dédapámkorabeli magyar királyi fatalpakon araszolunk be. Az 1 km kb. 15 perc :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.04.16. 08:54:17

@Serény Vélemény: egyetértünk. Impozáns élmény az Alicante-Madrid vagy Valencia-Madrid gyorsvonat ... Ha olyan lenne dél felé, mindennap pleszkavicáznék.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása