magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mi az államszocializmus?

A modern baloldal két fő kamufogalma: a "neoliberalizmus" és az "államszocializmus".

Mindkét fogalomban közös: nincs valós jelentésük, csak praktikus célból lettek kitalálva. A "neoliberalizmus" szó egyetlen célja: így kritizálni lehet a liberalizmust a liberálisok megsértése nélkül, lásd "ó, mi nem a liberális eszme ellen vagyunk, csak a féktelen piacpártiság ellen", miközben a "féktelen" piacpártiság éppen egyik oszlopa a klasszikus liberális eszmének. A "nem-piacpárti liberális" az kb. olyan, mint a "nem-feketebőrű néger", képtelenség.

Az "államszocializmus" szó célja pedig az elhatárolódás a megvalósult marxista rendszerektől, lásd "ó, igen, ők elvileg ugyanazt hirdették, mint mi, de nem azt valósították meg!".

A kifejezés alapja, hogy átlátták kitalálói: nem lehet a megvalósult marxista rendszereket belegyömöszölni a kapitalizmus kategóriájába, hiszen a kapitalizmus 5 fő vonásából - magántulajdon, piac, verseny, profit, bármunka - 4 nem igaz rájuk, így valami más kellett. Szóval elismerik: a szovjet típusú rendszer és társai nem kapitalisták, azaz szocialisták. Viszont ki kell magyarázni: akkor a mai szocializmus-hívők miért kritizálják azokat a rendszereket?

Az érv rendszerint úgy halad, hogy mert igaz, hogy a kapitalizmus fő vonásai meg lettek semmisítve abban a rendszerben, de maradt a bérmunka és nem valósult meg a közösségi tulajdon és a "grassroots demokrácia" (ezt magyarul "bázisközösséginek" vagy "alulról építkezőnek" szokták fordítani). Emiatt tehát az szocializmus volt, de "valahogy" rosszul megcsinált szocializmus volt, ezért is vallott kudarcot.

Persze minden teljesen alaptalan.

Egyrészt nem lehet megoldani a társadalmat bérmunka nélkül, ez a fejlődés velejárója. A premodern korban még működött, hogy a nagy többség nem bérért dolgozik, mert akkor nem léteztek olyan bonyolult munkafolyamatok, melyek ma többségben vannak. A búzatermesztéshez nem kell bérmunka, az autógyártáshoz viszont abszolút szükséges.

Ezen kívül a bérmunka nem csupán gazdasági szükségszerűség, hanem lelki is. A vállalkozói típusú szellemiség nem általános, egy csomó ember egyszerűen nem akar vállalkozni, neki teljesen rendben van alárendelt szerepben munkálkodni, az ő egyetlen követelése, hogy ezért legyen tisztességesen és méltányosan megfizetve.

Saját családi példa erre. Anyai nagyapám. 1911-ben született Cinkotán (akkor még nem volt Budapest része, egészen 1950-ig önálló nagyközség volt Pest megyében, bár de facto akkor is Budapest része volt). Apai ágon nemesi származású, de az elszegényedett, birtokát vesztett nemesek széles rétegéből, akiknek csak a címük volt meg. A család abból élt, hogy volt egy boltjuk Cinkotán, mai szóval "sarki kisbolt", vegyeskereskedés, maguk a családtagok dolgoztak benne, nem volt külső alkalmazott. Nagyapámmal szemben is elvárás volt, végezzen el valami kereskedelmi iskolát, majd dolgozzon a családi üzletben. El is végezte, de gyűlölte az egészet. Amikor 1934-ben egy hirdetést látott az újságban "érettségizett fiatalokat felveszünk, 3 éves oktatás ösztöndíjjal, majd munka: Pénzügyőr Főiskola", azonnal jelentkezett, hogy megszabaduljon a vállalkozóság terhétől.

Másrészt az alulról építkezés abszurditása. Egy ország méretű közösségben ez képtelenség. Mindenképpen szükség van egyrészt egy "karrierista" alapú szakapparátusra, melyet nem megválasztanak, hanem kineveznek, másrészt kell olyan politikai vezetés, mely maga dönt, képtelenség mindenről folyamatosan konzultálni a tömegekkel. Arról persze nyilván lehet vitázni mi legyen a vezetés kiválasztásának módja, mik legyenek a jogai, de maga az elv alapja akkor se lesz "grassroots".

Valójában kiderül: az "államszocializmus" az egyetlen lehetséges "szocializmus".

Aláhúzom, mindez csak a megvalósult marxizmustól elhatárolódó balosokra igaz. Mindenki másra nyilván nem, hiszen az ő nézetük bár vitatható, de koherens álláspont. De ők nem is gondolják, hogy bármi baj lenne az "államszocializmussal".

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8418402243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.05.16. 10:13:27

A propaganda teljesen elferdíti és túlüvölti a marxista és kommunista önmeghatározást és valódi céljaikat.

A marxizmus szerint a kapitalizmus a termelőerők fejlődésének egy foka. Fő jellemzője, hogy a termeléshez szükséges eszközök már olyan drágák, hogy nem futja egy gazdag ember vagyonából, ezért tökekoncentráció szükséges. Először a kereskedelemben és a bankoknál 1500 körül.

Mellékes tény, hogy a tökekoncentráció személyes biztonságot is ad. A gazdagok csak a vagyonuk egy részét kockáztatják, nem úszik el mindenük, ha csődbe megy egy közös vállalkozás.

Vagyis a marxizmus nem kapitalizmusellenes, hiszen a kapitalizmus szükségszerű és átléphetetlen fázis.

Maga Lenin is a bolsevik rendszert államkapitalizmusnak nevezte.

Yorg 2024.05.16. 10:17:04

TGM államkapitalizmusnak hívta.

ZorróAszter 2024.05.16. 10:35:33

@Yorg:

"TGM államkapitalizmusnak hívta."

Fontosabb, hogy Lenin is.

Tapi2021 2024.05.16. 11:21:58

Ezt szoktam Gerynek is magyarázni. Csak nem akarja érteni.

Ő elméletben él, és elméletben minden lehetséges. A gyakorlatban azonban a szocializmus - sem - működik állami apparátus, vezetés és így vezetői "réteg", meg szakemberek nélkül.
Ahogy - mivel nem természetes állapot - fenntartani is csak mesterségesen, tehát erővel, diktatúrával kell és lehet.
Ami megint csak feltételezi az erős államot, (elnyomó) apparátust.

Tehát az "államszocializmus" az a szoci (komm.) eszme, elmélet a gyakorlatban.
Országos méretben másképp nem megy.
Esetleg önkéntesen összeállt kibucokban, közösségekben, szövetkezetekben. De azok is csak a puszta önfenntartásra jók. Ha jók.
Kb. törzsközösségi szinten.

Tapi2021 2024.05.16. 11:25:56

@ZorróAszter: "Mellékes tény, hogy a tökekoncentráció személyes biztonságot is ad. A gazdagok csak a vagyonuk egy részét kockáztatják, nem úszik el mindenük, ha csődbe megy egy közös vállalkozás."

Kivéve, ha Bt. vagy egyéni vállalkozás, mert akkor a teljes vagyonával áll jót.
A Korlátolt Felelősségű T. meg csak a Kft. vagyonáig. Ezért korlátolt.

ZorróAszter 2024.05.16. 11:28:15

@Tapi2021:

Persze csak ha kitöröljük azt az iszonatos nyomort, amiben a legfejlettebb kapitalista országok tartották évszázadokon keresztül a saját népüket a gazdasági fejlődés hasonló azonos fázisában.

És amihez képest Rákosi Magyarország a világháború után öt évvel földi paradicsomnak tűnik.

Csak persze megfelelően át kell írni és tematizálni a történelmet, hogy mindez ne látszódjon.

De erre vannak maguk tartva hogy ezt a munkát elvégezzék.

ZorróAszter 2024.05.16. 11:30:21

@Tapi2021:

"Kivéve, ha Bt. vagy egyéni vállalkozás, mert akkor a teljes vagyonával áll jót.
A Korlátolt Felelősségű T. meg csak a Kft. vagyonáig. Ezért korlátolt."

Nem értem, hogy ezt miért mondja.

Hacsak nem terelésnek szánja annak lényegéről amit írtam.

Tapi2021 2024.05.16. 11:34:28

@ZorróAszter: ""TGM államkapitalizmusnak hívta."

Fontosabb, hogy Lenin is."

TGM Lenint idézte! :-)

Leninék nem voltak hülyék, pontosan tudták, hogy a rendszer, amit csináltak egy diktatúra, amit terrorral hoztak létre és tartanak fenn. És azt is, hogy semmi más nem történt, mint konkrét személyektől elvette a vagyont az állam, a dolgozó embereknek meg ugyanúgy nem jutott belőle semmi csak a nyomorúságos BÉR, mint korábban.

Így tehát igaz, az emberi kapitalista személyeket egyszerűen felváltotta a "kapitalista" állam, mint jogi személy.
Csak, hogy az állam - amely nem előállította, megteremtette a vagyont, hanem ELRABOLTA - nem képes a vagyont olyan hatékonyan működtetni, mint az ember, versenyben más emberekkel. Ezért maradt le és ment csődbe mind.

A "kisember", a munkás, az alkalmazott, meg mind szívott, mint a torkos borz. Szar fizukkal, elszegényedve, és még diktatúrában is.
A szocializmus mindenhová lemaradást, elszegényedést és elnyomást hozott.
Ez az igazság.

Ezért, soha többé szocializmust!

Tapi2021 2024.05.16. 11:38:54

@ZorróAszter: "Persze csak ha kitöröljük azt az iszonatos nyomort, amiben a legfejlettebb kapitalista országok tartották évszázadokon keresztül a saját népüket a gazdasági fejlődés hasonló azonos fázisában.

És amihez képest Rákosi Magyarország a világháború után öt évvel földi paradicsomnak tűnik.

Csak persze megfelelően át kell írni és tematizálni a történelmet, hogy mindez ne látszódjon."

Már megint csúsztatásban vagyunk!!!

AZONOS korszakokat szabad összevetni! Tehát pl. a világháború után öt évvel, Ausztriával, Angliával, USA-val... lehet összevetni Magyarországot.

És nem, az 1950-es években tombolt a szocialista-komm. diktatúra, a terror, a padlás lesöprések!!!! Ausztriában is? Nem!

ZorróAszter 2024.05.16. 11:39:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ami teljesen abszurd."

Pedig a marxizmusból nem vezethető le más.

Tapi2021 2024.05.16. 11:43:34

@ZorróAszter: "Nem értem, hogy ezt miért mondja."

Attól függ, milyen vállalkozási formában működik a "kapitalista", hogy elveszítheti-e a vagyonát teljesen, ha csődbe megy, vagy nem.
Valójában minden vállalkozó, befektető kockáztatja a pénzét. Simán elveszítheti.
Csak az igazán vagyonosnak már van elkülöníthető kockázati tőkéje, amivel úgy gazdálkodhat, hogy nem úszik el egyből mindene, ha baj van, csak a kockázati tőkéje.

ZorróAszter 2024.05.16. 11:47:09

@Tapi2021:

"AZONOS korszakokat szabad összevetni! Tehát pl. a világháború után öt évvel, Ausztriával, Angliával, USA-val... lehet összevetni Magyarországot."

Igen, ez a máig ható hidegháborús propaganda. Hogy a mindezeken már régóta túllévő gyarmatokat fosztogató fejlett ipari országokhoz hasonlítsák magukat az iparosítás előtt álló fejletlen országok és ne nézzék a nyomort, ami korábban volt és a saját ejlődésüket. Náluk pláne.

Hogyhogy ennyire visszafogott és nem mindjárt Svájcot kéri számon Rákosin?

Ausztria sosem volt magyar gyarmat. Ausztria a háború előtt se volt fejletlen agrár-ipari ország mint Magyarország.

ZorróAszter 2024.05.16. 11:50:01

@Tapi2021:

"Attól függ, milyen vállalkozási formában" ....

Sejtettem, hogy csak terelés a mondókám lényegéről.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.16. 11:55:33

@ZorróAszter:

Nem azt látom a Kommunista Kiáltványban, hogy csináljunk államkapitalizmust...

Tapi2021 2024.05.16. 12:07:49

@ZorróAszter: Nem kell a süket duma. Te írtad, hogy KORÁBBAN micsoda nyomor volt NYUGATON, aztán meg jólét.
Szóval egyszer példálózhatsz a nyugattal, a "gyarmattartókkal", amikor ott is szar volt élni, aztán meg már nem, amikor meg itt volt szar, ott meg jó?

Frászt. A nyomorgás nem azon múlik, hogy hol, mennyi az ipar vagy a mezőgazdaság.
A korai kapitalizmust mindenhol megsínylették, de mivel nem volt korábban, tapasztalat sem volt, hogyan kell jól működtetni. Ment, ahogy ment, és közben tanultak.

Ha 1945 után ott folytatjuk mi is, ahol 1938-39-ben abbahagytuk, sokkal jobb helyzetbe kerültünk volna mi is 1950-re. Szoci terror nélkül.

A korai kapitalizmus "nyomorát" meg te kezdted el összevetni egy sokkal későbbi állapottal, nem én. Ami mindenképpen helytelen. Hiszen olyan helyzet már sem nyugaton, sem nálunk nem volt 1945 után (és előtte sem).

ZorróAszter 2024.05.16. 12:08:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem azt látom a Kommunista Kiáltványban, hogy csináljunk államkapitalizmust..."

Nagyon csudálkoznék, ha maga olvasta volna. Maga a Szabad Európán hallgatta hogy mi van benne.

Tapi2021 2024.05.16. 12:14:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Nem azt látom a Kommunista Kiáltványban, hogy csináljunk államkapitalizmust..."

A megvalósult szocializmusban viszont helytálló a kifejezés, mivel konkrétan annyi történt, hogy az elrablott tőke/vagyon a magánszemélyektől átkerült egy párt államának tulajdonába, de nem az emberekhez.

Tehát kvázi a szoci-párt állama lett a kvázi kapitalista (a vagyon tulajdonosa), vagyis egy párt. Továbbra sem lett valóban közös, az embereké.

Konkrétan az MSZMP lett a tőketulajdonos.

ZorróAszter 2024.05.16. 12:20:59

@Tapi2021:

"Nem kell a süket duma."

Látom kezd kortrolt veszteni.

A kapitalizmus nyomorát az okozta, hogy a mezőgazdaságban a gazdasági fejlődés, gépesítés miatt a dolgozók, kistulajdonosok 90%-a nincs szükség. Bérmunkásként, cselédként se.

Általában a legképzetlenebb, félanalfabéta rétegek kerülnek ki először és folyamatosan a rendszerből akik az ipari munkára teljesen alkalmatlanok. Ők jelennek meg a külvárosi nyomortelepeken, generációkra elzüllenek és mindezzel hátráltatják az iparosítást is.

Ez a nyomor volt Londonban még a bolsevik forradalom előtt is. Pedig Diczinska Ilona már nem azt látta, amit Marx és Engels látott, mert ez már a Munkaspárt, szakszervezetek stb. megalakulása és általuk valamelyest megjavított állapot volt. És a londoni East End, és nem az iparvárosok.

ZorróAszter 2024.05.16. 12:26:09

@Tapi2021:

"A megvalósult szocializmusban viszont helytálló a kifejezés, mivel konkrétan annyi történt, hogy az elrablott tőke/vagyon a magánszemélyektől átkerült egy párt államának tulajdonába, de nem az emberekhez."

Sosem láttam még magától, hogy ekkora vehemenciával beszélne a csak pár évvel korábbi "árjásítás"-ról, vagy a csak pár évvel korábbi náci rablásokról.

Vagy akár az amerikai őslakosokkal szemben elkövetett rablótömeggyilkosságok ellen.

Azokról vagy nem beszél, vagy ha beszél, akkor mentegeti őket.

Tapi2021 2024.05.16. 12:37:14

@ZorróAszter: Az akkor is egy jóval korábbi állapota volt a kapitalizmusnak.
És jellemzően nem nálunk.

Tehát elbukik a Rákosi, szocialista diktatúra magasztalása a tényeken. Csak az időskálát kell megfelelően párhuzamba hozni.

Tapi2021 2024.05.16. 12:39:54

@ZorróAszter: "Sosem láttam még magától, hogy ekkora vehemenciával beszélne a csak pár évvel korábbi "árjásítás"-ról, vagy a csak pár évvel korábbi náci rablásokról.

Vagy akár az amerikai őslakosokkal szemben elkövetett rablótömeggyilkosságok ellen."

Pedig de, ha az a téma. Lásd a Geryvel folytatott vitánkat a másik balos szocialista diktatúráról, a nemzeti típusúról!

Az amerikai "felfedezést" is kiveséztük már bőséggel. Sosem értettem egyet Winnetouék kiírtásával.

Tapi2021 2024.05.16. 12:41:59

@ZorróAszter: De ez is terelés, hiszen most a kapitalista és a szoci-kapitalista gazdasági rendszerek összehasonlításától beszéltünk, nem arról, melyik diktatúra mit követett el.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.16. 13:11:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @Tapi2021: a bérmunka valahogy úgy alakult ki ha jól emlékszem, hogy sokan nem végezték el a munkát de előbb felvették a fizetséget, és azért tűnt olcsóbbnak szétbontott összeget fizetni hosszabb időn át. De már nagyon rég volt hogy erről olvastam.

ZorróAszter 2024.05.16. 13:26:31

@Tapi2021:

"Az akkor is egy jóval korábbi állapota volt a kapitalizmusnak.
És jellemzően nem nálunk."

De, pontosan ugyanaz a fázis, a mezőgazdaság átalakítása. Átmenet a mezőgazdaságra épülő társadalomból az ipari társadalomba.

Aminek a szépségeit már a magyar társadalom is megtapasztalta a világháború előtt. A nyomortelepek növekedését. És hogy a faluról feljött betanított munkások a családjukkal a csepeli krumplivermekben laknak családostúl százával. Pedig az még csak az első fejezet volt: 45-ben a családok túlnyomó többsége még mezőgazdaságból élt.

"Tehát elbukik a Rákosi, szocialista diktatúra magasztalása a tényeken. Csak az időskálát kell megfelelően párhuzamba hozni."

Igen, a maga párhuzamba hozása az, hogy Rákosi Magyarország teljesítményét mérjük a svájci életszínvonalhoz, vagy a gyarmataikat fosztogató ipari országokhoz, akik már túl vannak mindezen, aminek mi az elején voltunk akkor.

ZorróAszter 2024.05.16. 13:32:15

@Tapi2021:

"Az amerikai "felfedezést" is kiveséztük már bőséggel. Sosem értettem egyet Winnetouék kiírtásával."

Igen. Mindig mentegeti a rablótömeggyilkosokat, az egyház és a keresztények szerepét.

"De ez is terelés, hiszen most a kapitalista és a szoci-kapitalista gazdasági rendszerek összehasonlításától beszéltünk, nem arról, melyik diktatúra mit követett el."

Lenne, ha a kizárólagos központi téma nem mindig ez lenne. De ha magának tetszik, akkor legyen terelés.

ZorróAszter 2024.05.16. 13:33:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Van több verziója is a kiáltványnak?"

Nem azt írtam, hogy maga egy másik kiáltvány olvasott, hanem azt hogy azt az egyet nem olvasta.

ZorróAszter 2024.05.16. 13:43:52

@Tapi2021:

"Pedig de, ha az a téma. Lásd a Geryvel folytatott vitánkat a másik balos szocialista diktatúráról, a nemzeti típusúról!"

Én válaszoltam magának Gery helyett is. Elfelejtette?

Maga nem válaszolt rá semmit:
bircahang.blog.hu/2024/05/07/oncenzura_118#comment-form

"Tök jó érv.
Továbbra is várom a valódiakat!"

Hitler pártját a nagytőkések alapították. A Német Rend müncheni páholya, a Thule Társaság.

Hitler magát jobboldalinak vallotta, és jobboldali pártokkal szövetkezett, akik őt is jobboldaliaknak tekintették. Jobboldali pártok szavazták meg a felhatalmazási törvényt.

Eszmetörténetileg nem illeszkedik a szocialista pártok eszmetörténetébe.

A szocialista jelzőt félrevezetésként használta, és szocializmus alatt zsidómentes kapitalizmust értett.

Vagyis ha maga szerint Hitler szocialista, akkor a sátánisták és luciferánusok és többi meg keresztények. Hiszen ők is használják a keresztet, csak épp fordítva, van közük a kereszténységhez, hiszen leköpik, ellenkező esetben le se köpnék, és Mianyánkot is mondanak állítólag, csak éppen visszafelé. Stb. stb.

alöksz róz 2024.05.16. 14:21:27

@ZorróAszter: a propaganda kimondta, hogy minden, ami rossz, az baloldal.
valakinek ennyi elég is...

Tapi2021 2024.05.16. 14:48:03

@ZorróAszter: "De, pontosan ugyanaz a fázis, a mezőgazdaság átalakítása. Átmenet a mezőgazdaságra épülő társadalomból az ipari társadalomba.

Aminek a szépségeit már a magyar társadalom is megtapasztalta a világháború előtt. A nyomortelepek növekedését. És hogy a faluról feljött betanított munkások a családjukkal a csepeli krumplivermekben laknak családostúl százával. Pedig az még csak az első fejezet volt: 45-ben a családok túlnyomó többsége még mezőgazdaságból élt."

Ehhez képest éppen a szocialisták vettek el mindenkitől mindent - az önálló megélhetést is - és tették a vidéki parasztságot bérmunkássá a kollektivizált termelőszövetkezetekben! Meg a centralizált gyárakban, miután szétverték a kis- és középvállalkozások tízezreit, amelyek százezreknek adtak addig munkát!!!

Tapi2021 2024.05.16. 14:52:17

@ZorróAszter: "Igen, a maga párhuzamba hozása az, hogy Rákosi Magyarország teljesítményét mérjük a svájci életszínvonalhoz, vagy a gyarmataikat fosztogató ipari országokhoz, akik már túl vannak mindezen, aminek mi az elején voltunk akkor."

Svájcot te írod folyton. Én a szomszédokat.

De akárhogyan erőlködsz, anti-racionális és anti-logikus egy ország száz évvel korábbi állapotával összevetni a miénket, adott - tehát sokkal későbbi időpontban -, totálisan más körülmények között.

Csak, hogy hamisan fényezzük a szocialista-komm. diktatúrát.

Tapi2021 2024.05.16. 14:54:05

@ZorróAszter: "Igen. Mindig mentegeti a rablótömeggyilkosokat, az egyház és a keresztények szerepét."

Idéznél ebből valamit, amit ilyen értelemben írtam?

Tapi2021 2024.05.16. 15:03:11

@ZorróAszter: "Hitler pártját a nagytőkések alapították. A Német Rend müncheni páholya, a Thule Társaság.

Hitler magát jobboldalinak vallotta, és jobboldali pártokkal szövetkezett, akik őt is jobboldaliaknak tekintették. Jobboldali pártok szavazták meg a felhatalmazási törvényt.

Eszmetörténetileg nem illeszkedik a szocialista pártok eszmetörténetébe."

Mesélés kérdése minden. Főleg utólag.

Tapi2021 2024.05.16. 15:05:58

@alöksz róz: Nem, csak ami rossz.

Például a szakszervezetek, a munkavállalói érdekképviseletek és hasonlók JÓK!

Az elnyomás, diktatúra, terror, kirablás, ... meg rossz.

Gery87 2024.05.16. 15:18:54

"A "neoliberalizmus" szó egyetlen célja: így kritizálni lehet a liberalizmust a liberálisok megsértése nélkül, "

Nem nem erre lett és én se erre használom.

"lásd "ó, mi nem a liberális eszme ellen vagyunk, csak a féktelen piacpártiság ellen", miközben a "féktelen" piacpártiság éppen egyik oszlopa a klasszikus liberális eszmének."

Nem, mivel a liberalizmus kimondja hogy "...amíg nem árt mások szabadságának" márpedig a féktelen tőkepártiság ártalmas.

"Az "államszocializmus" szó célja pedig az elhatárolódás a megvalósult marxista rendszerektől, lásd "ó, igen, ők elvileg ugyanazt hirdették, mint mi, de nem azt valósították meg!"."

Pontosan, akkor is ah szerinted hülyeség.

A kifejezés alapja, hogy átlátták kitalálói: nem lehet a megvalósult marxista rendszereket belegyömöszölni a kapitalizmus kategóriájába, "

Volt aki megpróbálta...pl TGM.

" Viszont ki kell magyarázni: akkor a mai szocializmus-hívők miért kritizálják azokat a rendszereket?"

Egyértelmű: mert diktatúra volt és már 70 éve is kritizálták emiatt!
Erről is szólt 56!
És '56 után a nemzetközi baloldal egy része elítélte a szovjet típusú állampárti rendszereket.
Azokat nevezték úgy "Tankiek".

"Az érv rendszerint úgy halad, hogy mert igaz, hogy a kapitalizmus fő vonásai meg lettek semmisítve abban a rendszerben, de maradt a bérmunka és nem valósult meg a közösségi tulajdon és a "grassroots demokrácia" (ezt magyarul "bázisközösséginek" vagy "alulról építkezőnek" szokták fordítani). Emiatt tehát az szocializmus volt, de "valahogy" rosszul megcsinált szocializmus volt, ezért is vallott kudarcot."

Látom azért olvastál valami:) persze most is téves következtetéseket fogsz elvonni.

"Persze minden teljesen alaptalan."

Nem nem az.

"Egyrészt nem lehet megoldani a társadalmat bérmunka nélkül"

Munka nélkül!

"egy csomó ember egyszerűen nem akar vállalkozni, neki teljesen rendben van alárendelt szerepben munkálkodni, az ő egyetlen követelése, hogy ezért legyen tisztességesen és méltányosan megfizetve."

Totál nem érted még most sem amit egymilliószor elmondtam és leírtak:
Hogy nem a Janinak meg a Bélának a soron kell a céget "vállakozóként" menedzselnie.
A szigorúan szakmai szintre továbbra is alakmaznak erre való embereket az igazgatótanácsban.

"A vállalat legfőbb irányító szerve a dolgozók által demokratikusan megválasztott munkástanács.
A munkástanács saját kebeléből 3-8 tagú igazgatói bizottságot választ, amely a munkástanács állandó szerve, amely igazgatói bizottság később részletesen megállapított feladatokat is el fog látni.
Az igazgató az üzem alkalmazottja. Az igazgatót és a fontosabb munkakört betöltő alkalmazottakat a munkástanács választja. A választást megelőzi az igazgatói bizottság által nyilvánosan meghirdetett pályázat.
Az igazgató a vállalat ügyének intézője, a munkástanácsnak felel."

vagy olvasni nem tudsz vagy értelmezni vagy csak leszarod!

"Másrészt az alulról építkezés abszurditása. Egy ország méretű közösségben ez képtelenség."

Nem nem az.
Minden társadalom kis közösségekből áll.

Megint azt a fasságot erölteted hogy "mindig midneben 9 millió embernek kellene döntenie.
Nem, 9 millió ember különböző szinteken dönt, a lehető legkevesebb ember a lehető legtöbb dologban.
Mire az állami szinthez érünk már nem ott kel dönteni Tápiószecska utcájának leaszfaltozásáról...

2. A népszavazás országos intézménye ma is ismert, a népgyűlések intézménye megyei, járási, települési szinten ma is létezik....

Szóval nincs probléma.

"Mindenképpen szükség van egyrészt egy "karrierista" alapú szakapparátusra, melyet nem megválasztanak, hanem kineveznek, "

Senki nem mondta hogy nem kell. A lényeg a felhatalmazás módja és időtartama.

"másrészt kell olyan politikai vezetés, mely maga dönt, képtelenség mindenről folyamatosan konzultálni a tömegekkel. "

Mikre gondolsz?

"Arról persze nyilván lehet vitázni mi legyen a vezetés kiválasztásának módja, mik legyenek a jogai, de maga az elv alapja akkor se lesz "grassroots".
Valójában kiderül: az "államszocializmus" az egyetlen lehetséges "szocializmus".

Nem, ez csak neked "derült ki", és most úgy csinálsz mintha valami egyetemes igazságot találtál volna!
De ez butaság, eleve meg se akarod érteni, nem érdekel.

Most is rengeteg olyan állítást tettél ami nem igaz...vagy téves alapvetésből származik.

Gery87 2024.05.16. 15:20:10

@Tapi2021:

"Ezt szoktam Gerynek is magyarázni. Csak nem akarja érteni."

Fingod nincs a baloldalról, erről a részéről meg pláne, ez mindig kiderül.
Úgyhogy naná hogy hiába magyarázod a tévedéseidet.

ZorróAszter 2024.05.16. 15:20:13

@Tapi2021:

"Ehhez képest éppen a szocialisták vettek el mindenkitől mindent - az önálló megélhetést is - és tették a vidéki parasztságot bérmunkássá a kollektivizált termelőszövetkezetekben! Meg a centralizált gyárakban, miután szétverték a kis- és középvállalkozások tízezreit, amelyek százezreknek adtak addig munkát!!!"

Ahelyett hogy hagyták volna a fejlett nyugati mintát érvényesülni tovább: milliók megjelenését a külvárosi nyomortelepeken.

Elfelejti, hogy a folyamat Magyarországon az 1800-as évek végén kezdődött, és a világháború után is a népesség túlnyomó többsége még a mezőgazdaságból élt.

Tehát 1945-ben Magyarország még a folyamat elején tartott.

És méginkább súlyos volt. A parasztság még elmaradottabb volt, mint például az Egyesült Államokban. De egy ötödik generációs farmernak, aki elveszítette mindenét, ott is egyenes volt az útja a városi nyomortelepekre.

Már ha nem irtotta ki a saját családját mielőtt főbe lőtte magát.

ZorróAszter 2024.05.16. 15:26:20

@Tapi2021:

"De akárhogyan erőlködsz, "

Akkor nem lenne ilyen ideges, ha hiába erőlködnék.

"Svájcot te írod folyton. Én a szomszédokat."

Igen. De nem mondjuk, Romániát vagy Szerbiát, hanem ugye Ausztriát, ami a világháború előtt is sokkal iparosodottabb ország volt, és nem ők voltak a mi gyarmataink, hanem fordítva.

ZorróAszter 2024.05.16. 15:33:43

@Tapi2021:

"Mesélés kérdése minden. Főleg utólag."

Helyes. Akkor mutasson valakit, aki szerint Hitler pártját nem a Német Rend müncheni páholya, a Thule Társaság alapította.

"Idéznél ebből valamit, amit ilyen értelemben írtam?"

Nincs kedvem megkeresni az indiánok kiirtásával kapcsolatos vagy az egymást bajonettel belező olasz és magyar katolikus fiatalemberrel kapcsolatos vitánkat.

Ugyanis végig kellene pörgetnem a régi cikkek kommentjeit, mert nem működik a kereső.

De nem baj, mert itt szerintem még mindenki emlékszik, hogy miket mondtak maguk.

ZorróAszter 2024.05.16. 15:36:35

@alöksz róz:

"a propaganda kimondta, hogy minden, ami rossz, az baloldal.
valakinek ennyi elég is..."

Engem jobban zavar a liberálisok baloldalivá változtatása és annak összehangolt sulykolása a fidesznyik, libernyák és az operettnáci sajtóban.

alöksz róz 2024.05.16. 18:29:33

@ZorróAszter: végül is önszántukból borultak egymás keblére, ez tény, nem az ilyenolyan média sulykolása

alöksz róz 2024.05.16. 18:52:04

@Tapi2021: "és tették a vidéki parasztságot bérmunkássá a kollektivizált termelőszövetkezetekben!" - bérmunkások lettek a nyomorgás helyett.

"Meg a centralizált gyárakban, miután szétverték a kis- és középvállalkozások tízezreit, amelyek százezreknek adtak addig munkát!!!" - és millióknak adtak munkát.

horti rákosihoz képest egy nagy pusztulat. és ez nem rákosi dicsérete.

alöksz róz 2024.05.16. 19:08:09

@Tapi2021: "Például a szakszervezetek, a munkavállalói érdekképviseletek és hasonlók JÓK!" - dehogy jók. háborúpartiak.

ZorróAszter 2024.05.17. 09:55:42

@alöksz róz:

Én összeborulást nem láttam, csak hogy egymásnak végszavazva tematizálnak vagy sulykolnak valamit.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása