magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Se maffia, se oligarchia

Nagyon jellemző és persze természetes is: nem ugyanazt és nem ugyanúgy mondjuk el ugyanazt a gondolatot különböző helyeken. Ami egyrészt nem hazugság, nem őszintetlenség, másrészt teljesen helyénvaló is.

A politikus, a megmondóember se más. Egy dolog szűk körben beszélni, más dolog kis közönség előtt, s megint más széles nyilvánosság előtt megszólalni.

Nekünk autistáknak ez egyébként egy súlyos probléma. Míg másnál ez természetesen alakul ki, valahol kamaszkor vége előtt, hogy mit hogyan hol nem mondunk, nálunk ezt tanulni kell tudatosan: hajlamosak vagyunk a dolgokat keverni, egyszer nem adni kellő infót szűk körnek se, máskor meg feleslegesen sokat mondani, amikor erre semmi szükség.

Ha meg valaki nem autista, mégse képes természetes módon ennek kezelésére, arra azt mondjuk: infantilis személyiség. Mert a kamaszkor végéig még természetes dolog nem tudni kezelni ezt. Főleg kiskamasz lányoknál szoktam megfigyelni: feldúltak, amikor kiderül, valaki beszélt róluk a hátuk mögött, az érvük "miért nem mondja a szemembe?", nem értve meg, hogy teljesen abszurd lenne a valakiről alkotott véleményt azonnal elmondani neki, hiszen ez két különböző dolog.

Politikusnál ezzel személyesen először 1998-ban szembesültem. Elmentem egy KDNP taggyűlésre (tagjelölt voltam, bár végül sose léptem be), ez a budakeszi kultúrházban zajlott. Neves vendég érkezett, az országos vezetőség egyik tagja, parlamenti képviselő, gyakori megszólaló a médiákban. Volt MDF-es volt, a népi szárnyból, de Csurkát túl radikálisnak tekintette, így nem lett MIÉP-es, de így is "nácinak" számított a ballib médiákban, mert folyamatosan ostorozta a ballib eszmeiséget, elsősorban a kultúra terén.

Ismerve médiamegszólalásait én arra számítottam, most lesz valami harcias beszéd, melyben keményen szidni fogja a ballibeket. S nem ez lett. Abszolút békés hangnemben szólalt meg, majd elmondta szabatosan: hülyeség lenne itt mindent valamiféle tudatos rombolók és tudatos építők harcának beállítani, ez valójában két egymást kizáró építő eszme küzdelme. Azaz mi nyilván az ő építkezésüket nem akarjuk, de ha azt hisszük, a mögöttes motivációjuk tudatos rombolás, akkor sose leszünk képesek felvenni a harcot ellenük, azaz igenis meg kell értenünk miért hiszik ők, hogy ők építenek, mi meg rombolunk. A kulcsmondata: "a baloldalnak természetesen igaza van a saját szempontjából" (akkor még a "baloldal" szó volt a használtabb a "ballib" helyett), majd elmagyarázta: ezt kétségbe vonni értelmetlen, a mi feladatunk nem ez, hanem az: terjesszük a narratívánkat, mely elmondja miért hibás ez a baloldali szempont.

A lényeg: a médiákban odamondogató keménykedő ember itt hirtelen szolíd békés elemzőként szólalt meg. S nem hazudott közben.

A ballib nyílt propaganda mellett érdemes nézegetni, követni a ballib nyilvánosság értelmiségibb fórumait is. Itt ugyanis pont ugyanez tapasztalható: megismerhető az a vélemény is, amit nem mondanak el széles nyilvánosság előtt.

A Mozgó Világ friss cikke ilyen eset. Az egyik szerző nem más, mint a többszörös feketeöves ballib megmondóember Mihályi Péter, aki néha még a tükörben is náciveszélyt észlel, s a széles nyilvánosságnak sokszor mondott már súlyos baromságokat (pl. ő terjesztette el, hogy az új alkotmány szerint megszűnik a nyugdíjellátás). De most ez egy kis ballib értelmiségi lap, nem ez a stílus van a cikkben.

Rögtön mind a három alaptabu is dől: a szerzők szerint az Orbán-rendszer se nem maffiaállam, se nem oligarchia, sőt a korrupció se igaz! Ha olvasná ezt a ballib mezei keménymagos szavazó, azonnal betelefonálna Bolgár bácsinak, hogy Mihályit kilóra megvette a Zorbán!

Szépen leírja: Magyarországon nem volt és nincs is senki, aki akkora gazdasági hatalommal rendelkezik, mellyel képes lenne a politikai hatalmat érdemben befolyásolni. Persze aki gazdag, az képes érvenyesíteni érdeket, de ez jóval a politikai hatalom alatti szint. Márpedig az oligarchaság kulcseleme éppen a képesség a politika érdemi befolyásálára. A szerző hozzáteszik, ma már Oroszországban sincsenek oligarchák, pedig ott tényleg voltak a 90-es években.

Még azt a szarkasztikus megjegyzést is megengedik maguknak, hogy az "oligarcha" szó magyar értelme: "a jobboldal számára a baloldal nagytőkései, a baloldal számára meg a Fidesz üzleti holdudvara".

Majd a "korrupció". A szerzők leírják: a járulékvadászat nem korrupció. Ugyanis a korrupció azt jelenti: gazdasági szereplő megveszteget államhatalmi tényezőt.

Még viccelődnek Lengyel elvtárssal is: "Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy 1993-ban, tehát évekkel Orbán hatalomra jutása előtt Lengyel László már égbekiáltó korrupcióról beszélt a nyilvánosság előtt, és emiatt Antall József miniszterelnök be is perelte. Lengyel ominózus mondata ez volt: „Olyan mértékű most Magyarországon a korrupció, hogy miniszterek is megvesztegethetők.” Amit viszont komolyabb elemzés után is korrupciónak nevez a véleményformáló elit, az az esetek többségében járadékvadászat, amihez nem kapcsolódik semmiféle megvesztegetés sem.".

Ahogy a "maffia" is. A szerzők szerint Orbán gazdaságfilozófiája: "A termelési viszonyokat, a piac játékszabályait és a nemzeti vagyon tulajdoni megoszlását tervezte átalakítani egy szelektíven nagytőkeellenes, harmadik utas modell logikája szerint." - a szerzők szerint már 1994 óta, ezt én kétlem.

De a csúcs: a szerzők még a "diktatúra" szót is elvetik, pedig ez már tényleg része a szent ballib kánonnak. Képesek ezt írni: "Sokkal észszerűbb azokat a rendszereket tekinteni diktatúrának, amelyek rendszeresen erőszakot alkalmaznak uralmuk biztosítására, politikai ellenfeleiket bebörtönzik, meggyilkolják. A populista, egyszemélyi uralmi rendszerekre inkább jellemző a kvázi demokratikus technikáknak és a „puha diktatúra” eszközeinek a keveredése. Amit puha diktatúrának neveznek, az egy fontos, de nem teljes lépés a diktatúra felé.".

Érdekes még a szerzők politikai rendszertana, a következő 6 rendszert határozzák meg:

  • legitím rendszerek:
    • liberalizmus - a fő legitimációs érv az egyén érdeke - bár ezt a szerzők így nem írják le feketén-fehéren, de láthatóan ide sorolják a teljes 1990-2010 közti magyar kormányzást,
    • konzervatívizmus - a fő legitimációs érv a múlt értékei - a szerzők ide sorolják a konszolidálódott Horthy-rendszert,
    • illiberalizmus - a fő legitimációs érv a közösségi (főként nemzeti) érdek,
    • autokrácia - a fő legitimációs érv az utasítást adók tekintélye;
  • illegitím rendszerek:
    • diktatúra - tudni lehet, hogy mi történik azzal, aki nem engedelmeskedik, csak a rendszer ellenfeleit üldözik - a szerzők ide sorolják a konszolidálódott Kádár-rendszert,
    • despotizmus - bárkit elérhet az erőszak, nem kiszámíthatóak az ellenállás következményei - a szerzők ide sorolják a Rákosi-rendszert.

A szerzők az 1998-2002 közti Orbánt a "liberalizmus" kategóriába teszik, a 2010 utánit pedig az "illiberaizmus" és az "autokrácia" sajátos keverékébe.

Címkék: közélet
178 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8918405721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2024.05.22. 10:10:09

Szépen leírja: Magyarországon nem volt és nincs is senki, aki akkora gazdasági hatalommal rendelkezik, mellyel képes lenne a politikai hatalmat érdemben befolyásolni"

- Csakhogy Magyarországon a politikai elithez köthető a gazdasági elit jelentős része is, teljes szinte az összefonódás. Ha Orbán nincs, akkor egy csuti gázszerelő soha nem tudott volna ezermilliárdos vagyonra szert tenni; ahogy Orbán Viktor családja - veje, testvére, apja is - milliárdos állami megbízásokat akvirálnak. Eredeti vagyonszerzésük is a politikai tőke magántőkévé konvertálásából adódik
A "maffikormány", "oligarchia " az játék a szavakkal, a crony, azaz haveri kapitalizmus viszont az létező dolog, hiszen a politikai osztály elképesztő módon gazdaggá tette teszi magát politikai kapcsolatokkal

Emlékezzünk csak vissza az Elios - ügyre. A huszonéves takony gyereket be sem engednék tárgyalni az önkókhoz, ha nem Orbán veje, minden referencia és tapasztalat nélkül

Vagy: a Jegybank disznóságai, az alapítványokba kipumpált közpénzek. Matolcsy Ádám szinten akkor huszonéves haverja - megint referencia nélkül - milliárdos megbízást nyert el

Tényleg, napestig lehetne a haveri kapitalizmus ügyeit, akkor sem érnénk a végére...

A korrupció meg lényegében egy törvényes keretek közé foglalt bűn, lebukni nem lehet. A kishalak buknak le, amikor olyan hülyén csinálják mint Schadel, meg Völner és már a fél Budapest arról beszélt mit csinálnak..

A legfőbb ügyész - Polt Péter - korábbi hithű Fideszes, nem szarik a fészekbe , ahogy Ibolya Tibor sem...Ezek a pártállam fogott emberi...

Boldeone2 2024.05.22. 10:15:28

Ezen élősködők majd mindegyike a rezsimhez többé- kevésbé kötődik...

Már a kormányfő veje is nagyon elöl van, meg a stróman haver....De, tudjuk a cinikus fidzse narratívát: ezek " tehetséges emberek"

Persze, igyen tíz - százmilliárdokból tehetségesek...

index.hu/gazdasag/2024/05/15/leggazdagabb-magyarok-meszaros-lorinc-a-100-leggazdagabb-magyar-lista/

Boldeone2 2024.05.22. 10:21:08

Minden normális, erkölcsi érzékkel bíró ember ez ellen a valóban bűnös, velejéig korrupt rendszer ellen szavaz

Gyalázat ami itt megy, a haveri kapitalizmus berkeiben! A Tisza Párt már veri a fideszt a 40 éven aluliak körében kicsit több mint 1 hónapos megalakulás után!

Orbán megint a hazug, háborús propagandát nyomja...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 10:22:48

@Boldeone2:

Ugyanúgy tehetséges, mnt a nyugati tőkések: azaz sehogy.

Az országnak rossz a profitlopás határon túlra, ennyi az egész. Orbán ezt vett észre, s ez a megoldása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 10:25:20

@Boldeone2:

Nem gond, majd lezuhan a Tisza a választás után.

Orbán ügyesen taktikázik. S besegít neki Gyurcsány is minden erejével.

A magyar nép nem akar polgári gyerekkúrást!

Boldeone2 2024.05.22. 10:27:30

illiberalizmus - a fő legitimációs érv a közösségi (főként nemzeti) érdek,

Egy valamit azért látni kell: az "illeberális demokrácia" nem demokrácia, hanem oximoron kifejezés.

A modern demokrácia az a liberális alapelvek alapján alakult ki, így nem lehet illiber!

A "közzségi érdekre" mindig az elnyomó rendszerek hivatkoznak, hiszen a társadalom soha nem egy monolit érdekcsoport, hanem különböző érdekek összessége. A plurális, liberális demokrácia így primátust élvez

Boldeone2 2024.05.22. 10:29:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Korán temeted, még csak 1 hónapos a Tisza...

A lényeg viszont az, hogy nő az elégedetlenség Magyarországon. Tiszával vagy mással, de kormányt kell váltani!

Boldeone2 2024.05.22. 10:35:49

... minden pártnak egyszer eljön a végideje, ez szerintem a Fidesz esetében elkezdődött...Egyszerűen kifogytak a társadakma5 befolyásoló narratívákból

Hiába a több száz milliárdos propaganda, a Tisza kifog rajtuk... Ha Azariah azt mondja nem kell a Fidesz, akkor nem fog kelleni..

Egyre cikibb a Fidesz kampány: "No war " - ezt mondja Putyinnak!
No gender" - ez nem érdekli a többséget
No migration" , ez megint a valóságtól elrugaszkodott demagógia ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 10:37:40

@Boldeone2:

A liberális demokrácia oximoron.

Hiszen a demokrácia a népszuverenitást jelent. míg a liberalzmus az egyéni érdekek elsőbbségét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 10:38:12

@Boldeone2:

"A plurális, liberális demokrácia így primátust élvez"

Igen, az elnyomók számára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 10:41:47

@Boldeone2:

Láttam ilyet BG-ban sokszor, ez a jelenség csak Mo-on újdonság.

Hamarosan kénytelen lesz konkrétumokat mondani. Minden konkrétum megosztja az embereket.

S aztán el lesz könyvelve vagy "még egy ballibnek" vagy "fideszes kreálmánynak".

Nem is lehet ez másképp.

Ha meg megy a "korrupciómentes polgári" narratívában, az végképp senkit se vonz. Mo-on ilyennek nincs tábora.

Tapi2021 2024.05.22. 10:48:37

No, ez meglepő. Már mint, hogy legalább néhányan, egymás között igazat beszélnek.
A kérdés már csak az, miért csak ilyen szűk körben? És máshol miért nem, vagy miért mondanak MÁST? Ha a más az hazugság?

Érdekes, hogy mi eddig is így láttuk a valóságot.

Tapi2021 2024.05.22. 10:52:17

Az idézett KDNP-s is okosan szólt. Pontosan erről van szó.

Vetélkedő "építőkről", akik mást és mást építenének. (Lásd: a szocializmus építését, a nyílt társadalom építését.., vagy akár a szuverén, keresztény hagyományú nemzet építését.) Ezek között kell nekünk választanunk. Hogy mi épüljön inkább.

Erről szól minden választás.

Tapi2021 2024.05.22. 10:56:42

@Boldeone2: "Ha Orbán nincs, akkor egy csuti gázszerelő soha nem tudott volna ezermilliárdos vagyonra szert tenni; ahogy Orbán Viktor családja - veje, testvére, apja is - milliárdos állami megbízásokat akvirálnak. "

Nem figyelsz: Sem Mészáros, sem Orbán apja, veje... NEM állami, politikai, közszereplő! Semmilyen politikai, állami pozíciójuk nincs.
A hatás iránya ellentétes az igazi oligarcháékkal. Nem ők hatnak a politikai hatalomra, hanem a politikai hatalom hat rájuk.

Ez a döntő különbség.
Lásd Simicska esetét! Akik oligarchának képzelte magát és gyorsan megtudta, hogy nem az.

Tapi2021 2024.05.22. 10:58:59

@Boldeone2: "A "maffikormány", "oligarchia " az játék a szavakkal, a crony, azaz haveri kapitalizmus viszont az létező dolog, hiszen a politikai osztály elképesztő módon gazdaggá tette teszi magát politikai kapcsolatokkal"

Ebben az USA-t sosem fogjuk utolérni!

Boldeone2 2024.05.22. 11:03:49

@Tapi2021: Nem figyelsz: Sem Mészáros, sem Orbán apja, veje... NEM állami, politikai, közszereplő! Semmilyen politikai, állami pozíciójuk nincs.
A hatás iránya ellentétes az igazi oligarcháékkal. Nem ők hatnak a politikai hatalomra, hanem a politikai hatalom hat rájuk"

- Orbán hozzátartozói, így összeférhetetlenség van, minimum erkölcsi. Nagyon jól tudod te is, csak játszod a hülyét, hogy Tiborcnak soha nem lenne 100 milliárdja, ha nem Orbán veje lenne...

A politikai hatalom= gazdasági hatalom. Egy bandáról beszélünk!

Tapi2021 2024.05.22. 11:04:43

@Boldeone2: "A Tisza Párt már veri a fideszt a 40 éven aluliak körében kicsit több mint 1 hónapos megalakulás után!"

Elég szégyen. Egy utolsó pillanatig NER csecsen gazdagodó, aztán besérülő, mert kiesett a szájából, ezért bosszúért lihegő, feleséget és családot terrorizáló, titokban ellene kompromittáló felvételeket gyűjtőt követnek.

A követői tehát ugyanilyen fos emberek. És nincs semmi mentségük, mert tudnak mindenről. A nyájat is minősíti, kit követnek!

ZorróAszter 2024.05.22. 11:06:52

Ugyanazt látom, mint a múltkor az állítólagos ellenzéki Partizán több mint egy órás médiahelyzetről szóló műsorával kapcsolatosan:

Hogy az ördökbe nem hangzik el több mint egy óra alatt egyetlen egyszer sem a Mediaworks neve?

A mostani témájával kapcsolatosan: hogy az ördögbe nem hangzik el egyszer sem, hogy mára a magyarországi működő tőke túlnyomó többsége nem magyar, hanem német?

Többszöröse a magyar állam összvagyonának.

Sőt gyanús, hogy a földek túlnyomó többsége is már német tulajdonban van a zsebszerződések életbelépése óta. Csak meg van tiltva a médiáknak az erről való fecserészés is.

Mindezekből egyenes a következtetés: Magyarország a németek fehérniggergyarmata élén egy kollaboráns kormánnyal.

A németek tokkal-vonóval zsebrevágták a teljes politikai palettát és a teljes médiapalettát is. Ma már kizárólag ezek közül a hazaárulók közül választhatunk.

Azt hogy lenne esetleg más is, arról már nem is tudhatunk.

Tapi2021 2024.05.22. 11:09:31

@Boldeone2: "A modern demokrácia az a liberális alapelvek alapján alakult ki, így nem lehet illiber!"

A demokrácia sokféle lehet. Ahogy volt is már többféle.
Az illiberális meg értelmezésre szorul. Ha az, amit fent olvashatunk a cikkben, akkor nem ördögtől való. Sőt! "illiberalizmus - a fő legitimációs érv a közösségi (főként nemzeti) érdek,"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 11:10:39

@ZorróAszter:

"Hogy az ördökbe nem hangzik el több mint egy óra alatt egyetlen egyszer sem a Mediaworks neve?"

Úgy hogy nem ez a téma.

Tapi2021 2024.05.22. 11:10:57

@Boldeone2: A közösségi és nemzeti érdek meghatározható. És képviselhető!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 11:11:07

@ZorróAszter:

"mára a magyarországi működő tőke túlnyomó többsége nem magyar, hanem német?"

Mert ez közismert.

Tapi2021 2024.05.22. 11:14:52

@Boldeone2: "... minden pártnak egyszer eljön a végideje, ez szerintem a Fidesz esetében elkezdődött..."

Ahogy megszületünk, minden nappal közelebb vagyunk a halálunkhoz. Ez nem újdonság.

Egy párt is így működik. A Fidesz és a Tisza, meg a DK... is csak egy szó. Nem erre szavazunk. Hanem arra, amit adott időben, adott helyen és adott körülményeik között KÉPVISELNEK.

A kérdés a Tisza esetében is az, hogy MIT KÉPVISEL?
Vajon ugyanazt, amit a Fidesz-KDNP?
Ha nem, akkor az utóbbi szavazói nem fognak rá szavazni, mert nem azt kapják tőle, mint ettől.

Boldeone2 2024.05.22. 11:15:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hiszen a demokrácia a népszuverenitást jelent. míg a liberalzmus az egyéni érdekek elsőbbségét."

- Nem ezt jelenti. Sehol nincs népszuverenitás, ez a legnagyobb kamu...A liberalizmus egy eszmerendszer, erre alapozódik a modern demokrácia, amely alapjaiban plurális és liberális

Ez a rendszer adja a legtöbb egyéni szabadságot, mivel kollektív szabadságról nem beszélhetünk

A liberális demokrácia eleve szemben áll a "többség uralma " felfogással. Abban a különféle érdekek megjelenítése, az érdekegyensúlyra törekvés a lényeg

A demokrácia jellemzője még a könnyen számonkérhetőség - tehát a vezető gyenge, instabil
A pártok egyenlő versenye- nem lehet állampárt, vezérpárt, vezérideológia- eszme

A legjobb a liberalizmus káosza: legyenek rendkívül gyenge vezetők!!! Az emberi társadalom nem birkanyáj- így vezérkos sem kell !

Tapi2021 2024.05.22. 11:20:19

@Boldeone2: "A politikai hatalom= gazdasági hatalom. Egy bandáról beszélünk!"

Arról beszélünk, vannak-e a hatalmat befolyásolni, hajlítani képes oligarchák? Nincsenek.
A kormányt aligha befolyásolja OV veje.
Az irány fordított!

Tehát nincsen Magyarországon oligarchia. Ahogy azt a fenti balosok is végre belátták. Te jössz!

Boldeone2 2024.05.22. 11:21:37

@Tapi2021: demokrácia sokféle lehet. Ahogy volt is már többféle."

- Annyira nem. A demokráciának vannak alapjellemzői

A fő célja is mindig ugyanaz volt: megakadályozni egy személy vagy érdekcsoport túlhatalmát. Az jó, ha van valós politikai verseny, van hatalmi limbo, forog a hatalom...

Boldeone2 2024.05.22. 11:24:41

@Tapi2021: kormányt aligha befolyásolja OV veje.
Az irány fordított...(...)
Tehát nincsen Magyarországon oligarchia. "

- Vedd már észre, az ugyanannak a problémának a másik oldala: a politikai tőkéből pénztőkét kovácsolnak, ami erkölcstelen

Az oligarchia csak játék a szavakkal, a Crony- ( haveri )kapitalizmus a lényeg, a súlyos baj..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 11:24:47

@Boldeone2:

A liberalizmus keveseknek korlátlan szabadságot ad, a nagy sokaságnak meg semmit. Rossz, belsőleg inkoherens rendszer.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 11:25:47

@Boldeone2:

"legyenek rendkívül gyenge vezetők"

Ez azt jelenti_ a látható vezetők gyengék, az igazi vezetők meg korlátlanul hatalmaskosnak.

Tapi2021 2024.05.22. 11:27:05

@Boldeone2: "plurális – ‘többszörös’; ‘többes (szám)’; ‘több politikai erőnek teret adó’: plurális demokrácia. – pluralitás: ‘a többség’; ‘többszörösség’. – pluralizmus: ‘többpártrendszer’; ‘egy ideológián belül eltérő árnyalatokat megengedő irányzat’. "

Ha úgy értjük a pluralizmust, hogy mindenkinek lehet önálló képviselete és nyerhet is egy választáson, akkor ez jó.
Ha úgy, ahogy a definícióban is szerepel - és ahogy a liberálisok értik -, hogy csak EGY IDEOLÓGIÁN BELÜL lehetnek eltérések, máris egy elnyomó, diktatórikus rendszerről beszélünk, amely nem tolerál más ideológiákat!

Ez jó?

Tapi2021 2024.05.22. 11:29:26

@Boldeone2: "A legjobb a liberalizmus káosza: legyenek rendkívül gyenge vezetők!!!"

Ez most éppen megvalósul nyugaton. Esnek is szét, trappolnak a liberalizmus káosza felé!

Ez jó?

Boldeone2 2024.05.22. 11:31:15

@Tapi2021: A kormány hatalma a több száz miliárdos valósághajlító rendszerre alapozódik, ahogy az orosz társadalomat is ezzel uralják jelentős részben: a hazug narratívákkal...
A goebbelsi propganda százszor ismételt hazugságai pedig igazsággá válnak..
Most : " Háborúpárti ellenzék "

A tanulatlan embereket könnyen lehet a kormánypropagandával manipulálni

Tapi2021 2024.05.22. 11:31:24

@Boldeone2: "A fő célja is mindig ugyanaz volt: megakadályozni egy személy vagy érdekcsoport túlhatalmát. Az jó, ha van valós politikai verseny, van hatalmi limbo, forog a hatalom..."

És ez meg is van. Mi a gondod?
Amint az ellenzéknek lesz JOBB ajánlata, győz!
Amíg meg nincs, Isten mentsen a rosszabbra váltani.

Tapi2021 2024.05.22. 11:34:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igaz. Tegnap láttam a Fallout utolsó részében: háború mindig van, és valaki mindig fogja a gyeplőt.
Legfeljebb nem tudjuk ki(k).

Tapi2021 2024.05.22. 11:37:24

@Boldeone2: "A kormány hatalma a több száz miliárdos valósághajlító rendszerre alapozódik,"

Francokat. A kormány többnyire jól kormányoz, ezért szavazunk rájuk. Még úgy is, hogy belülről és kívülről is gáncsolják folyamatosan, hogy megbuktassák. Ebből ered a hatalmuk.

Boldeone2 2024.05.22. 11:38:36

@Tapi2021: hogy csak EGY IDEOLÓGIÁN BELÜL lehetnek eltérések, máris egy elnyomó, diktatórikus rendszerről beszélünk, amely nem tolerál más ideológiákat!"

- Ilyet nem mond senki, én is csak azt mondom, hogy legyen plurális, liberális demokrácia, azaz: forogjon a hatalom, legyenek gyenge pártok és vezetők, egyenlő versenyben, legyen sok érdekegyeztetés

Tapi2021 2024.05.22. 11:41:48

@Boldeone2: "Most : " Háborúpárti ellenzék ""

Az ellenzék nagyon könnyen kivédhetné ezt, ha nem igaz!
Csak ki kéne mondaniuk, hogy kormányon nem/sem szállnának be az USA háborújába Oroszország ellen, mert ez nem érdeke senkinek az USA-n kívül, még Európának sem, nem, hogy nekünk.

Tegyék ezt meg! És nincs "igaztalan vád"!

Csak, hogy éppen az ellenkezőjét képviselik, mondják, tehát TUDHATÓ, hogy mit támogatnak!

Boldeone2 2024.05.22. 11:41:49

@Tapi2021: A kormány többnyire jól kormányoz, ezért szavazunk rájuk. Még úgy is, hogy belülről és kívülről is gáncsolják folyamatosan, hogy megbuktassák. Ebből ered a hatalmuk."

-Ezt mondja - önvédelemből- minden elnyomó rezsim kormánya

Amúgy pont az ellenkezője igaz: nem kormányoznak jól, Európa egyik legszegényebb országa vagyunk, a legkevésbé demokratikus
A másképp gondolkodók el vannak nyomva

Boldeone2 2024.05.22. 11:44:38

@Tapi2021: Az ellenzék nagyon könnyen kivédhetné ezt, ha nem igaz!"

- Az ellenzék és én is azt mondom, hogy ez a Putyin háborúja, ő támad, Ukrajna csak védekezik, akik meg segíteni akarják - szép hogy megteszik - segítsék!

Elítéljük, megvetjük az orosz agresszor és Orbán hazug narratíváját!

Boldeone2 2024.05.22. 11:47:00

@Tapi2021: Amint az ellenzéknek lesz JOBB ajánlata, győz!"

-Ez demokráciában úgy van, de nem a "vezérdemokráciában", az egypárti- állampárti rezsimben, ahol a kormány mögött áll az állam teljes eszközrendszere!

Tapi2021 2024.05.22. 11:47:16

@Boldeone2: Forog a hatalom. Egymást váltották eddig is a rendszerváltás után a jobb-bal kormányok. Tehát mi a gondod?

Nyilván az, hogy az ellenzék jelenleg nem tud olyan ajánlatot tenni a népnek, amit a többség akarna, amire szavazna.

De ez nem azok hibája, akik meg tudnak jó-jobb ajánlatot tenni és mi SZABADON őket választjuk többen.

Nem sírni kell itt évek óta, meg diktatúrázni!!! Csináljatok JOBB ellenzéket, jobb ajánlatokkal!

Tapi2021 2024.05.22. 11:49:03

@Boldeone2: "Ezt mondja - önvédelemből- minden elnyomó rezsim kormánya"

Ezt én mondom, és nem vagyok kormánytag. Sőt, időnként munkanélküli egy vidéki városban.

Tapi2021 2024.05.22. 11:50:26

@Boldeone2: "A másképp gondolkodók el vannak nyomva"

Hogyan vannak elnyomva???

Mint a Gyalog galoppban, a paraszt, akit leparasztozott Artúr király?

Tapi2021 2024.05.22. 11:53:03

@Boldeone2: "Az ellenzék és én is azt mondom, hogy ez a Putyin háborúja, ő támad, Ukrajna csak védekezik,"

Akiknek 2022 február 24-én kezdődött a történelem.

Illetve akiknek Amerika mondja meg, mit kell hinni erről.

Boldeone2 2024.05.22. 11:55:31

@Tapi2021: Forog a hatalom. Egymást váltották eddig is a rendszerváltás után a jobb-bal kormányok"

- Ez így volt 2010- ig nagyjából, utána jöttek sorra az egypárti rezsim kiépülését szolgáló alkotmányos-, törvényi és egyéb változások

Az emberek 99% - a nem olvasta el egyetlen ellenzéki párt programját sem. A tömegdemokráciában a választást az nyeri aki a saját- nem ritkán hazug - narratíváját az emberekre tudja erőszakolni

A Fidesz mögött az állam ezermilliárdos propaganda gépezete van. Ez nem valódi politikai verseny

Tapi2021 2024.05.22. 11:56:26

@Boldeone2: De a kérdésre te sem válaszoltál egyenesen: folytatódjon a háború, haljon meg még több ukrán Amerika érdekeiért vagy nem?

Persze lényegében válaszoltál: igennel.

Tehát háborúpárti vagy! Ahogy az amerikai narratíván élő ellenzék is.
Ergo, a kormány nem hazudik erről!!!!

Boldeone2 2024.05.22. 11:58:13

@Tapi2021: Hogyan vannak elnyomva???"

-Sok embert kibaxtak a munkahelyéről, csak mert felszólalt a rezsim ellen!

Akiknek 2022 február 24-én kezdődött a történelem."

- A háború akkor kezdődött ez a lényeg. Putyin miatt - ez a fő ok- van háború. A többi kimagyarázás

Tapi2021 2024.05.22. 12:00:45

@Boldeone2: "Ez így volt 2010- ig nagyjából, utána jöttek sorra az egypárti rezsim kiépülését szolgáló alkotmányos-, törvényi és egyéb változások

Az emberek 99% - a nem olvasta el egyetlen ellenzéki párt programját sem. A tömegdemokráciában a választást az nyeri aki a saját- nem ritkán hazug - narratíváját az emberekre tudja erőszakolni

A Fidesz mögött az állam ezermilliárdos propaganda gépezete van. Ez nem valódi politikai verseny"

Folyamatos kifogáskeresésből, mentegetőzésből, impotenciából, a tőletek jobbak ócsárlásából, rájuk mutogatásból, ALAPTALAN diktatúrázásból... továbbra sem lesz nektek győzelem!!!

Mikor értitek ezt meg?

Boldeone2 2024.05.22. 12:02:08

@Tapi2021:" egy nap múlva kirúgták állami munkahelyéről a Magyar Péter rendezvényén felszólaló Tarr Zoltánt, a Fidesz kommunikációs igazgatója a fb-on kellő önérzettel és keresetlen őszinteséggel megadta a magyarázatot: »Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni"

telex.hu/belfold/2024/05/04/tarr-zoltan-reformatus-lelkesz-interju-hvg-magyar-peter-tisza-part-ep-lista

Egyértelmű, hogy a rezsim lecsap az ellenségeire, pedig éppen ideje volt megpiszkálni a kollabiráns egyházat...

Boldeone2 2024.05.22. 12:05:49

@Tapi2021: ALAPTALAN diktatúrázásból... továbbra sem lesz nektek győzelem!!!"

"Beérik lassan a banán", minden rezsim elbukik egyszer, már látható hogy az Orbán- rezsim is kezd megroppanni... Szegény, tanulatlan= Orbán támogatója, nagyjából igaz....

Nem demokratikus állam, az teljesen tényszerű

Tapi2021 2024.05.22. 12:32:42

@Boldeone2: "Sok embert kibaxtak a munkahelyéről, csak mert felszólalt a rezsim ellen!"

Ilyen alapon minden kormányzat elnyomó a világon, mert mind küld el embereket bizonyos pozíciókból. Vagy egyik sem, mert ez kb. a normális. (Ja és minden önkormányzat is, amely tisztogatással kezdi a működését.)

A pozíciótól függ. És nyilván nem magáncégektől, mint nyugaton.
Le vagyunk maradva ebben is.

Tapi2021 2024.05.22. 12:34:40

@Boldeone2: "A háború akkor kezdődött ez a lényeg. Putyin miatt - ez a fő ok- van háború. A többi kimagyarázás"

Értelmiségitől ezt - az USA-nyugati faék, egybites propagandát/narrációt - olvasni borzasztóan kiábrándító.

Tapi2021 2024.05.22. 12:38:22

@Boldeone2: "egy nap múlva kirúgták állami munkahelyéről a Magyar Péter rendezvényén felszólaló Tarr Zoltánt, a Fidesz kommunikációs igazgatója a fb-on kellő önérzettel és keresetlen őszinteséggel megadta a magyarázatot: »Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni""

És ez teljesen igaz és reális. Tarr egy barom, akinek az az MP tetszik, aki az utolsó pillanatig része és HASZONÉLVEZŐJE VOLT a NER-nek, aljas módon, titokban vett fel, kiprovokált beszélgetést a saját feleségével, hogy KÉSŐBB ZSAROLHASSA...

Aki ilyen embert követ, ki is állította magáról a bizonyítványt!

Tapi2021 2024.05.22. 12:40:48

@Boldeone2: Eleve maszlag és manipuláció Tarrt mint református lelkészt futtatni, miközben NEM lelkészként, nem lelkészi munkát végzett!

Tapi2021 2024.05.22. 12:45:38

@Boldeone2: "Egyértelmű, hogy a rezsim lecsap az ellenségeire, pedig éppen ideje volt megpiszkálni a kollabiráns egyházat..."

Az egyházak, mi hívek azokat támogatjuk, akik minket is támogatnak! Ez nem kollaboráció, hanem jól felfogott, közös érdek.

Miért várja el a velünk ellenséges, vagy csak simán nem a mi épületünket "építeni szándékozó" ellenzék, hogy őket támogassuk inkább???
A saját érdekeinkkel és értékeinkkel SZEMBEN?

Ez irracionális viselkedés lenne.

Tapi2021 2024.05.22. 12:47:25

@Boldeone2: "Nem demokratikus állam, az teljesen tényszerű"

A diliházban.

Boldeone2 2024.05.22. 13:46:02

@Tapi2021:
Az soha nem jó, ha az egyház kollaboráns lesz, túlságosan összefonódik egy rezsimmel és a propagandát tolja, autonómia helyett!
444.hu/2023/09/28/beer-miklos-nem-tesz-jot-az-egyhaznak-ha-politikai-hatszele-van
Erre láttunk már példát - Lékai László- de most is ez van: az egyház vezetői rezsimszolgák
Nem beszélve a belső botrányokról, mint a pedofil rejtegetés...

Boldeone2 2024.05.22. 13:51:07

@Tapi2021: Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni"

- Ez nyilvánvaló marhaság! Csak egy beszédről van szó, amihez MINDENKINEK így az állami alkalmazottnak is joga van!

Az Állam nem egyenlő a Fidesszel, a kormánnyal! Lehessen BÁRKINEK szabadon kritizálni egy kormányt! Az a demokrácia!

A Fidesz politikai leszámolást, bosszút eszközölt; ennek áldozata lett Magyar Péter is

Boldeone2 2024.05.22. 14:01:09

@Tapi2021: Magyar Péter jól lealázta az álkeresztény, álszent, gyűlölködő putnoki fideszes polgármestert:

"Hogy mer a templomba menni, polgármester úr? Ki való guillotine alá? Mutasson rá! Remélem újraszentelik majd ezt a templomot, szégyelljék magukat, ki való a guillotine alá polgármester úr? Most legyen bátor! Szégyelljék magukat mind, hogy ilyen embert követnek és templomba mennek. "

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.22. 14:13:41

@Boldeone2: hülyeségeket beszélsz, mint rendesen.
Apropos, itt van egy kis életkép Jelcin idejéből:

www.youtube.com/watch?v=N5KcPgl_BZ0&ab_channel=BitsofHistory

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.22. 14:16:11

Mihályi Péter volt egyébként az az elmebeteg, aki egyrészt a "több biztosítós" rendszert kiagyalta, másrészt olyan falurombolást vitt volna véghez, hogy Ceausescu döbbentem megállt volna és hátranéz.

Boldeone2 2024.05.22. 14:21:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Lehet, majd meglátjuk... Jó ötlet volt bedobni a választás előtt... A náci kártya már nem volt elég ütős...
Újabb botrány kellett...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.22. 14:26:34

Lehet a liberalizmusos topichoz illene jobban, de itt van ez a video, ahol a rendszerváltás korabeli liberális és kommunista közgazdászok okoskodnak (köztük az a Fekete János aki annyira kitüntetgette Boldili faterját):

ok.ru/video/6889437203198

Nézzetek csak bele, az egyetlen aki értelmes kerek magyar mondatokban beszél Bihari Mihály, a többi sztárközgazdász az élen az akkor 68 éves de száznak kinéző Liska Tiborral egy értelmes mondatot képtelen megalkotni. Liska Tiborhoz képest Boldili egy szolid konzervatív, Liska „kutatásai olyan társadalmi-gazdasági modell kidolgozására irányultak, amely a kapitalizmusnál is piacibb módon működik, ahol még a tulajdon is verseny tárgya. A modell alapvető emberi jognak tekinti a termelőeszközökkel való rendelkezést, amit nyílt versenyben lehet érvényesíteni. Az államnak csak annyi szerepet szán a gazdaságban, mint egy játékvezetőnek a focimeccsen: szabadrúgást ítélhet, ha valaki kézzel ér a labdához, vagy kiállíthatja a szándékosan szabálytalankodókat, de labdába nem rúghat és a szabályokat sem változtathatja meg.”
A nikotinelvonásos Antal Lászlón meg nem tudom sajnáljam, sírjak vagy nevessek.
És ezekre volt bízva a rendszerváltás.

Boldeone2 2024.05.22. 14:26:49

@Deak Tamas: Akkor legalább majdnem normális állam lett Oroszország...Putyin hajtotta végre a tragikus antidemokratikus - antiliberális fordulatot, ezért van háború!

Ha Navalnij vezetne - bár ő is nacionalista volt - most béke lenne...A lánya jövőbeli EU - tagságról beszélt. Ez csak akkor lehetséges, ha már kihal a háborúpárti, ruszofasiszta generáció

Hosszú idő, de a normalitás útját nem lehet elkerülni...

Boldeone2 2024.05.22. 14:33:58

@Deak Tamas: A modell alapvető emberi jognak tekinti a termelőeszközökkel való rendelkezést, amit nyílt versenyben lehet érvényesíteni. Az államnak csak annyi szerepet szán a gazdaságban, mint egy játékvezetőnek a focimeccsen: szabadrúgást ítélhet"

- Ez nem hülyeség! Mit mond az osztrák közgazdasági iskola, Hayek, Misses és társai?

Property = liberty vagyis azt, hogy nincs szabadság polgári tulajdon nélkül

Ez lényegében már a reformkorban is vita volt: szabadság tulajdonnal, vagy tulajdon nélkül ( a jobbágyoknak)

Széchenyi felismerte, hogy hitelre alapozott kapitalizmus kell....

Boldeone2 2024.05.22. 14:37:52

A libertárius gondolat szerint az állam szerepe nagyjából kimerül abban, hogy " őrködik " a piaci verseny felett...
Az örök vita középpontja: mit tegyen az állam?
A kapitalista anarchiában lényegében majdnem semmit...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.22. 14:41:49

@Boldeone2: nemhogy hülyeség, véres ökörség (amúgy nem az van odaírva amivel folytatod.)
A focimeccsen sem szokás ugyebár színészkedni, a bírót előtte megkenni, meccs közben befolyásolni, jogtalanul megítélt tizenegyest nem berúgni vagy lesről elengedett gólt nem reklamálni ugye?
Nota bene, csak hogy jobban rázzon a hideg, egyetlenegy alkalommal történt olyan, hogy az ordító kamutizenegyest a játékos sportszerűségből fölélőtte, aki nem valamilyen magasbrendű nyugati játékos volt, hanem egy iráni, az Irán-Szaúd Arábia meccsen.
Vagy mi van akkor ha a bíró hülye mint egy MTK meccsen, amikor dr. Füzi Ákos nevű játékost véresre taposta az ellenfél, mégis őt, a vérző játékost állították ki, ráadásul úgy, hogy a taposó maga ment oda, hogy a spori ne legyen hülye.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 14:46:14

@Boldeone2:

Már a szimpla liberalizmus is butaság. A libertarianizmus ennek fokozott verziója, azaz megnövelt hülyeség.

Az állam szerepe egészen a liberalizmus az volt, hogy védje atársadalom taggjait, biztosítson szellemi és anyagi jólétet. S nem az, hogy keveseknek jó legyen.

Tapi2021 2024.05.22. 15:54:59

@Boldeone2: "Az soha nem jó, ha az egyház kollaboráns lesz, túlságosan összefonódik egy rezsimmel"

Szerintem sem, de erről szó sincs, mint fentebb írtam. Kölcsönösen előnyös együttműködés van, azokkal, akik minket támogatnak. Mit nem lehet ezen érteni?

Lékaiék egy totalitárius diktatúra alatt próbálták meg- és életben tartani az egyházat, miközben üldözték az egyházakat, kirabolták, papokat, híveket küldtek börtönbe, meg is öltek...
Hagyjuk a ballib "megközelítéseket".
Eleve miattuk, meg az elvtársaik miatt történtek, amik történtek!

Pl. a Papi Békemozgalom elindítása volt az enyhülés egyik feltétele. Akkor, amikor ember nem láthatta, meddig lesz még diktatúra. És ekkor is működtetni kell az egyházat.

Tapi2021 2024.05.22. 16:00:55

@Boldeone2: "Ez nyilvánvaló marhaság! Csak egy beszédről van szó, amihez MINDENKINEK így az állami alkalmazottnak is joga van!"

Én nem rúgtam volna ki, főleg nem azonnal, de más másképp látta.

"Az Állam nem egyenlő a Fidesszel, a kormánnyal! Lehessen BÁRKINEK szabadon kritizálni egy kormányt! Az a demokrácia!"

És lehet is. Csak attól nem néz ki jól, akit eleve az állam/Fidesz tett be adott állásba!

"A Fidesz politikai leszámolást, bosszút eszközölt; ennek áldozata lett Magyar Péter is"

És ez fokozottan igaz MP-re is!
Vezettem volna olyan jól én is a Diákhitel Központot, mint ő, de valamiért ő kapta az állást. Meg a többi jóságot is. Így üldözték sok-sok éven át.

Aki most, hogy vége, bosszúért liheg, ahelyett, hogy hálás lenne a sok-sok évi, sok-sok tízmillióért, amit valamiért ő kapott, nem én, nem te.

Tapi2021 2024.05.22. 16:09:10

@Boldeone2: Nem lealázta, hanem úgy viselkedett, ahogy egy vörösinges Lenin-fiúhoz illik. Ők éppen így csinálták.

Ha vitája van egy polgival, politikussal, hívja ki vitára! Ne az utcán, a templomból kijövet ordibáljon vele, utána, nyilvánvaló lejárató, provokáló szándékkal, úgy, hogy az emberek nyilván nem tudták, mit és hogyan mondott a polgi valójában évekkel korábban! (Ezt MP is csak úgy tudta valószínűleg, hogy kapott a helyi baloldaltól felkészítést!!!) És úgy, hogy válaszra sem volt esélye a felheccelt tömegben.

Magyar Péter úgy viselkedik, mint egy veszett állat, remélem úgy is fogja végezni. És ti egy ilyen emberért lelkesedtek. Ez rólatok is sokat elmond.

Tapi2021 2024.05.22. 16:16:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Érdekes, a gazdasági és társadalmi rendszer megítélésében Gery és Boldi a két ellenpólus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.22. 16:26:35

@Tapi2021:

Gery kommunista, Boldi meg polgári liberális. Ezek között hatalmas az eltérés.

Boldeone2 2024.05.22. 18:24:00

@Tapi2021: Magyar Péter úgy viselkedik, mint egy veszett állat, remélem úgy is fogja végezni. És ti egy ilyen emberért lelkesedtek"

Magyar Péter éppen olyan, mint Orbán Viktor, - zsivány, rámenős, agresszív - csak fiatalabb kiadásban...Ezért népszerű. A fő kérdés viszont az, hogy hogyan lett ilyen rövid idő alatt ennyire népszerű? Áltathatjátok magatokat azzal, hogy csak "a baloldal" de nem...Ennyi szavazója sem a Momentumnak, de a többi kis pártnak együtt sem volt...Magyar meg tudja szólítani a pártokh9z nem kötődőeket és a volt fideszes szavazókat is

A Fidesz óriási pofonokat kapott, mert a legképzettebb és legelfogadottabb politikusait elvesztette ( Novák, Varga )most felkészül Alexandra Budapesten...

Ahol az értelmiségi elit él, ott a Fidesz - minden eszköze ellenére is - képtelen többséget szerezni!

Ezzel a háborús narratívával csak "egyszer volt Budán kutyvásár ", ma már mindenki látja, hogy hamis az egész. Ráadásul Putyin minden nap Európát fenyegeti, ami hiteltelenné teszi Orbán békehazugságait

A jövőről semmit sem mond Orbán, csak bujkál az emberek elől. Mindenki tudja: nem a béke és a háború között fogunk választani, hanem a demokrácia és az állampárti rezsim között

Wildhunt 2024.05.22. 18:47:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pont nem. Lehetett ez is, de nem volt szükségszerű.

Wildhunt 2024.05.22. 18:50:53

@Tapi2021: jajj ne már! Ezek Putyint is pajzsra emelnék, ha azt remélhetnék hogy attól bukik a patás.

alöksz róz 2024.05.22. 19:40:14

kicsit kálmánolgásra vette mostanában a dobrev

GyMasa 2024.05.22. 21:06:15

@Tapi2021:
Simicska NEM oligarcha volt, hanem az egész G-nap egy remekül megtervezett, nyugdíj előtti utolsó fedett akció volt az addigra túl nagyra nőtt Jobbik kicsinálására!

GyMasa 2024.05.22. 21:07:40

@Tapi2021:
A legújabb közvéleménykutatásokból látszik, hogy a Tisza párt NEM a fdiesztől vett el szavazókat, hanem az ellenzéktől...

élveteg 2024.05.22. 22:30:28

@Deak Tamas: Az volt ám az orosz demokrácia aranykora Igaz tankokkal lötték a parlementet ( a demokrácia fellegvárát ) de ilyen apróságok nem szokták megzavarni a liberálisokat

Wildhunt 2024.05.22. 23:35:03

@élveteg: mi az, hogy megzavarni? Ezek itt "mostly peaceful protesters", akárki lássa! Plazmatévé akkor még nem volt.

Boldeone2 2024.05.22. 23:46:36

@GyMasa: A közvéleménykutatásokból ez látszik az ellenzék összesen jóval nagyobb lett. Ez rossz a fidesznek

ZorróAszter 2024.05.23. 07:09:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Úgy hogy nem ez a téma."

Dehogynem ez volt a téma. A FIDESZ médiatúlsúlya volt a téma az állítólagos ellenzéki Partizánon.

Csakhogy a Mediaworks és a piaci részesedése szigorúan tiltott téma.

Az meg pláne tilos téma, hogy valójában a FIDESZ külföldi, konkrétan német támogatása, hatalomra juttatása és hatalomban tartása.

"Mert ez közismert."

Csak most, hogy velem felesel érvelés helyett.

Egyébként szigorúan tilos téma a médiákban, hogy Magyarországot tokkal-vonóval felvásárolták különféle hazaárulók lefizetésével.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.23. 07:58:28

@ZorróAszter:

Pedig a téma közismert.

A liberálisok egyenesen büszkék rá: a nyugati tőke felemeli az országot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.23. 08:44:53

@élveteg:

Nem figyeltél oda!

A reformpárti, békés elnök lövette a retrográd, agresszív parlamentet!

IdomitottFoka 2024.05.23. 10:40:56

@Tapi2021: jajmá, ha nem rezonálsz MP-re, akkor nem kéne ennyire a szivedre venned. Most robbant be, mindenkinek meg kell mutatnia h ő egy önálló politikai entitás. Ezért lő mindenre, viktorra, ferire, momentumra. Ha holnap felajánlanák neki a koronát, de kompromisszumokért cserébe, talán azt is kikérné magának, mert ez egy ilyen időszak, egy nem túl jelentős, de mégis sok mindent megvilágító szavazás előtt. Utána sok minden átértékelődhet.

Mivel ezekre a jellemzően politika által megvagyonosodott (Csányi mondjuk kivétel), aztán a politikát finanszírozó emberekre nem találtak ki új szót, ezért elég sok más fogalom mellett az oligarchát is réges régen újraértelmezték, ezen feleskeges fennakadni, tudjuk h nem lölő fújja passzátszelet, hanem csak a legfőbb stróman.

Tapi2021 2024.05.23. 11:13:20

@Boldeone2: Ahogy már írtam párszor, a Fidesz/kormány kommunikációsai elértek a képességeik határához. Ezen buknak.

Másképpen kellett volna kezelni a kegyelmi ügyet is, MP-t is.

Minden kommunikáció!
És, ha az el van kúrva...

Boldeone2 2024.05.23. 14:50:51

@Tapi2021: Egy ideig segít a hatékony kommunikáció, évekig segített; de van amikor már az sem, amikor az emberek elunnak valamit...
Pl gyermek koromban divat volt a Tisza cipő, egy ideig, utána ciki lett évtizedekre...Pár éve retróként elindult, most hogy Azariah a nevét adta újra cool lett...
Illetve , Tisza Párt...Magyar Péter is fehér tornacipőben van...

Boldeone2 2024.05.23. 14:56:33

@Tapi2021: Ezután jött Magyar Péter, aki szerin te azóta "felszántotta az országot, a vidéket”.
„Megjelent egy terminátor. Amit ő csak azon az egy napon lezongorázott, amikor bement az ügyészségre, arra születni kell" - mondja Nagy Ervin..

Tehát, jön a Terminátor amely megpróbálja elpusztítani a világot...:)

GyMasa 2024.05.23. 15:11:07

@élveteg:
Azért, az a lövetés eléggé csak jelképes volt, hiszen Jelcin napokkal előre bejelentette, hogy lövetni fog.

MEDVE1978 2024.05.24. 09:37:55

Pár éve volt az oligarchia / nem oligarciháról egy 444-es videó talán. Mindegy. A lényeg, hogy az már legalább 10 éve egy elfogadtott tény, hogy az orbáni rendszer nem oligarchia. Talán Magyarországon sohasem volt ez komoly "vád", ez inkább egy buta nyugati nézőpont, ami messziről úgy látja, mintha az egész térség ugyanúgy működne.

Orbánék akcióját már legalább 5 éve fordított "state capture"-nek hívták. A normál state capture, ugye a tradicionális orosz minta: A gazdag oligarchák zsinóron rángatják a bábokként táncoló politikai elitet, vezetőket. Ez talán a jelcini rendszerben volt nagyon erős és karakterisztikus.

Az orbáni rendszer nem ez, hanem az államhatalommal való (vissza)élés annak az érdekében, hogy bizonyos tőkés csoportokat preferáljon, másokat pedig háttérbe szorítson. Aztán ezeket a csoportokat lekötelezettjeivé teszi és olyan szabályozókat alakít ki, hogy ne válhassanak önjáróvá. Aki látta Simicska Lajos tündöklését és bukását, az tudja miről van szó. Tehát az Orbán rendszer / NER nem oligarchia.

Ahogy nem is maffia, hiszen tradicionális maffiaelemek - a nyílt erőszakhoz kapcsolódók, hiányoznak. A piramis felépítés, benne a keresztapával ugyanakkor ténylegesen jó párhuzam. Viktor egyértelműen keresztapa, még azt is szereti, amikor az ifjú titánok megküzdenek és csak akkor avatkozik be, ha már a szervezetet veszélyezteti a kakaskodás.

És valóban, nem is diktatúra, hiszen érvényesülnek egyéni szabadságjogok, véleménynyilvánítási jogok. Az más kérdés, hogy nem is plurális demokrácia és jogállam, hiszen a NER politikai célokra is használja az igazságszolgáltatást, bűnüldözést. Azt, hogy melyik ellenzéki pártocska mennyi pénzt kapott külföldről, egyszerre vizsgálja az ÁSZ, a NAV és a KEHI, meg a Szuverenitási Hivatal, ami már a pártatlanság látszatát is kerüli azzal, hogy egy egyértelműen párkatona áll az élén, korábbi nyomozási vagy hasonló tapasztalatok nélkül.

Szóval az örömködés a jelenlegi helyzet felett nagyjából nekem olyan, mintha Birka kiállna egy nagy tál romlott kaja elé és azt mondaná: látjátok milyen jó, hogy ezt kell ennetek, legalább nem trágyát.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.24. 10:14:54

@élveteg: meg a jólété, amikor bimbódzó EU élelmiszersegélyeket volt kénytelen küldeni.
Libbancsjaink ennyire képességtelenek, Putyin sikerének nyilvánvaló oka, hogy ezt a helyzetet megszüntette, Oroszországot meg visszarakta a sakktáblára. Ezért egyértelmű, hogy le kell váltani.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.24. 10:24:16

@MEDVE1978: az utolsó előtti bekezdésnek abszolút van igazságtartalma, például röhejes összegekért engednek szabadon antifa kommunista terrorista kurvákat, videofelvétellel megerősített bűnözőket politikai okokból, mialatt mondjuk Budaházyt meg évtizedeken át csuklóztatták gyenge és közvetett bizonyítékokkal meghozott súlyos ítéletekkel ugyancsak politikai okokból.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.24. 10:29:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @Tapi2021: Boldili szalonbolsevik, minden amit beszél - küldetéstudatosság, felsőbbrendűségérzet, megvetés, radikális baromságok - vérfagyasztóan/forralóan analóg például a fiatal Révai József stílusával és irományaival.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.24. 10:31:17

@Deak Tamas:

Ez ilyen magyar fővárosi felsőbbrendűség. Magam is budapesti vagyok, de baromi idegen ez tőlem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.24. 10:46:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nekem az tetszik amúgy, hogy a nagy egyenlősdi pestiek egy ízben harsány röhögésbe kezdtek amikor valamelyikük így szólította meg valami falusi pártgyűlésen az egybegyűlteket : Tisztelt parasztok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.24. 10:54:31

@Deak Tamas:

Erről van az orosz vicc.

Tito Moszkvába látogat 1956-ban, már miután kibékült a szovjet és jugoszláv vezetés.

Kiadják a pártszervezeteknek: készítsenek üdvözlő feliratokat.

Az egyik felirat a következő: "Éljen Tito elvtárs és klikkje!".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.24. 11:13:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Zimándi Pius naplójában van sok ilyen, pl. Molotov azért mondott le mert nem akarta hogy Tito a kamerák kereszttüzében elvakkantsa magát mikor meglátja, vagy Rajkné sokat vásárol a boltban és nagy címletekkel fizet, kérdezik: Totó? Nemnem, Titó.

alöksz róz 2024.05.24. 18:24:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: vannak a pestiek, meg vannak a hülyék.

de egyébként a belpesti beltenyészeten kívül ez a hozzáállás inkább a bekerült bp-iekre jellemző jobban.
rögtön megokosodnak.
ez a megokosodás hatványozottan jellemző a kivándoroltakra.

alöksz róz 2024.05.24. 18:26:46

@MEDVE1978: kiállna? rendszeresen kiáll.

GyMasa 2024.05.24. 21:34:22

@MEDVE1978:
Orbán újítása az volt, hogy felismerte, hogy a szoci rendszer, amiben a tőke/haszon minde elhagyta az országot, és onnan lett visszaosztva a pénz.
Ahhoz, hogy a Strabag visszaosszon 1 milliárd HUF-t a szoci pártkasszába, ahhoz olyan 100 milliáárdos állami megbízásra van szükség, mert otthon a Strabagnak is meg kell etenie a saját részvényeseit, aki EURO-ban éhesek és csak az azután maradó pénzből lhete visszaosztani...
Ezzel szemben Orbán rájött, hogyha helyzetbe hozza Lölőt meg a többi emberét, akkor:
- A tőke/haszon nem teljes egészében hagyja el az országot (sajnos, vannak dolgok, amiket csak külföldről lehet beszerezni, az nyilván mindenképpen távozni fog), így ahhoz, hogy ugyanaz az 1 milliárd a fidesz pártkasszába landoljon, elég csak 5-10 milliárdos tendereket kiírni.
- És, ha így csinálják, akkor igazából lopás sem történik, hiszen a 10-20%-os nyereséghányad ezekben az állami tenderekben még nemzetközi szinten is teljesen elfogadható mérték.
TEHÁT, ha Lölő képes az adott tenderen megnyert projektet időben, költségkereten belül és megfeleő miőségben elkészíteni, tulajdonképpen még lopás sem történik, hiszen az ország ugyanaztt kapja, ugyanannyiért és ugyaonakkor.
Tehát a NER-ben az egyetlen "kár" az az, hogy nem a szoci közeli cégek kapnak megbízásokat.
(Bár, mostanában ez sem igaz feltétlenül, hiszen a Strabag valahogy visszaszivárgott a tendernyertes cégek közé...

alöksz róz 2024.05.24. 22:09:59

@GyMasa: "És, ha így csinálják, akkor igazából lopás sem történik, hiszen a 10-20%-os nyereséghányad ezekben az állami tenderekben még nemzetközi szinten is teljesen elfogadható mérték." - hát csak épp nem így csinálják.

alöksz róz 2024.05.24. 22:10:57

pont jónak meséled amúgy :-)))

ZorróAszter 2024.05.24. 23:46:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig a téma közismert."

Az ominózus Partizán műsorban egyszer sem hangzott el több mint egy óra alatt a Mediaworks neve.

"A liberálisok egyenesen büszkék rá: a nyugati tőke felemeli az országot."

Nem ismerem a nézeteiket, de azt azért sejtem, hogy ezt nem a teljes médiapaletta külföldi, konkrétan német tulajdonára szokták mondani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.25. 07:52:02

@ZorróAszter:

mármint minden nyugatira
mert a kínai és orosz tőke az rossz sőt az arab is

Gery87 2024.05.25. 20:40:44

@Deak Tamas:

Inkább egy náciverő büdöskurva mint egy ilyen szarosszájú turulbaszó.

Persze, mindegyik kapja meg amit megérdemel.

Gery87 2024.05.25. 20:41:53

@Deak Tamas:

Te meg gangos kisnyilas vagy, egy büdöslábú Macák....úgyhogy pont neked nem kéne pofáznod.

MEDVE1978 2024.05.25. 23:29:47

@GyMasa:
A baj csak az, hogy ez nem így működik ténylegesen.
Az egyik "torzítás" a megnövekedett profit szint. Egyszerűen a közbeszerzéseken már emelkedett árak nyernek az elérhető korábbi versenyhez képest. Ezt nemzetközi kutatások is kimutatták, de eléggé nyilvánvaló egyébként is, elég a felújított metrókocsikra vagy a magyarnál olcsóbb horvát autópályára gondolni.

Az is egyértelmű, hogy mi történik: a profitot ugyanúgy leveszi a NER cég, csak sokkal többet. És nem kell félnie, hiszen a kormány nem tesz semmit, hogy elkapja, mert közbeszerzésen nyert és haver. Emellett nyilvánvaló, hogy a NER is visszavesz a kliensektől, hiszen valamiből finanszírozni kell például a propagandarendszert.

Másrészt persze visszavesznek a minőségből és innovációból, mert az mindkettő drága. Így szerel fel az Elios szar égőket pár városban, de úgyse lehet semmi baja, mivel a NER védőernyője alatt van.

Alapvetően, ha a NER nem működne egyre nagyobb korrupciós rátával (= azzal a pénzzel, amit extra proftiként elvesz egy normál versenyhez képest), akkor gyakorlatilag mindenki extrém örömmel tapsikolna, néhány ezer külföldi lobbista és EU bürokrata kivételével.

Sajnos a NER nem hatékony rendszer, ez a fő probléma. Attól, hogy kvázi legalizálta a FIDESZ, még rosszat tesz ennek az országnak, legfeljebb formailag törvényesen.

gigabursch 2024.05.26. 10:06:47

@MEDVE1978:
Azért a magyar és a horvát autópályák árainál ne felejtsünk el néhány szempontot.

Nem mindegy, hogy mi számít bele az építés költségeibe és mi a műszaki tartalom.
Enélkül ugyanis csak az alma és a körte esete áll fent.

Idehaza beleszámít a kisajátítás - Ott nem
Idehaza átlagosan 5 km-ként van egy lehajtó, azaz bazi sok a műtárgy - Ott nem
Idehaza nem a roppant kényelmes dolomit sziklára kell építeni a pálya 90%-át - Ott igen.

(Nem feladatom Gyurcsányékat védeni, loptak ők épp eleget, de az M7 a nagybereki szakaszon tetemes mennyiségű (hegynyi) talajstabilizációt igényelt és bárki bármerre elmegy, idehaza, alig lát olyan pályaszakaszt, ahol szinte a talaj közelében fut a pálya. Innen már csak fel kell tenni a kérdsét, hogy miért és tessék, ott a válasz)

Idehaza egy halom infrastruktőrát még odabuggyesztenek - Ott nem
Idehaza még a csereerdősítésk és fásítások költsége is része az autópálya építésnek - Ott nem

Szóval, ha mindezt a sok culangot lebontod és minden ötödik-hatodik kihajtót hagyod meg, akkor máris nem olcsó a horvát autópálya a magyar hoz viszonyítva.

GyMasa 2024.05.26. 13:29:08

@gigabursch:
Meg ne feledjük a 76 milliárdos Völgyhidat sem, meg az M6-os autópályát en bloc sem...
(most lehetne a löszfalba vályt, teljesen értelmetlen "alagutakrül" beszélni, de az egész autópálya totál értelmetlen, mert a kihasználtásga nagyon nincs ott.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.26. 14:54:48

@GyMasa: a harmadik bekezdés annyira igaz, hogy pl. üveggyártásunk nincs. Ismerek rengeteg borászt, sörfőzőt, befőzőt. Minden üveget importálni kell.

ZorróAszter 2024.05.26. 15:39:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ezt minden idegen tőkére mondták."

Ha a teljes magyar média idegen, főleg német kézbe kerülését is értették volna alatta, akkor a FIDESZ és az állítólagos ellenzék nem titkolná ennek méreteit összefogva. Hanem valamelyik fél kiásná a konkrét adatokat, hogy a Mediaworks, az RTL csoport és a többi német tulajdonban lévő tévé, rádió és újság a teljes magyar média hány százaléka.

És mik azok amik csak magyarnak látszanak de valójában németeket magyar strómannal, mint például a MaHÍR, akiknek vitéz orbángeci Simicska Lajos volt a strómanja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.26. 16:40:26

@ZorróAszter:

Mindent értettek alatta.

Az volt a "szakértői" szöveg, hogy Mo. icipici, gyenge, koldusszegény ország, így áldás, ha minden idegen kézbe kerül, mert beindul a fejlődés, s elérjük Autszriát.

GyMasa 2024.05.26. 17:20:36

@Deak Tamas:
Igen ez igaz, fe ezzel is pont a hagyományos , akpitalista megközelítés igaz:
- Olcsóbb behozni az üveget, mint , itt, helyben előállítani?
Ha igen, akkot hol itt a kérdés?
Ennek csak egy megoldása van, ha az öveg drágább, mint importálni, de a termelől úgy döntenek, hogy a drágább. de magyar üveget veszik meh...

MEDVE1978 2024.05.26. 19:10:28

@gigabursch:

Nem az autópálya a fő probléma és nyilvánvaló, hogy lehet részben normál oka is az árkülönbözeteknek. Vannak olyan matematikai analízisek, amelyekkel lehet mérni, hogy tömegében mekkora a túlárazás, így a korrupció, a felszívott extraprofit.
A NER technikailag egyébként legtöbbször nagyon ügyesen manipulálja a rendszert. Van például egy dupla célú Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH). Van ugye rengeteg állami szerv, ami akár össze-vissza hirdetgetett, meg szervezett kommunikációs kampányokat, rendezvényeket. Az NKOH ezt megszüntette és ezeket az igényeket többnyire szépen betereli az akolba, egy hivatal alá. Így biztosítja egyrészt, hogy nehogy olyan médiához / céghez menjen a megbízás, aki nem a NER része vagy NER barát, másrészt, hogy a közvetített üzenet mindig egyértelműen a mindenkori
kormánykommunikációval összhangban legyen.

A poén ott jön, hogy ezt "opcionálisan" is igénybe lehet venni, a "piacról is". Tehát, ha nekem van egy cipőgyáram, amit hirdetni akarok, használhatnám az ő "jól felkészült és költséghatékony" infrastruktúrájukat is. Egyik céges partnerem ezt megtette: ajánlatot kér és kapott az ottani cégek egyikétől, a Lounge Kft-től. A feladat olyan jellegű volt, ami a piacon viszonylag jól elérhető, Lounge négyszeres árat adott a piachoz képest. El lehet képzelni, hogy a kötelezően ideterelt beszerzések milyen haszonkulccsal mennek....

A legnagyobb profit valószínűleg egyébként az építési projekteken van. És itt a NER-nek ezer lehetősége van lenyúlni azt, kiválasztatni a közbeszerzésen azt, aki haver.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.27. 08:22:03

@GyMasa: vagy támogatni őket, ahogy a nyugati államok is csinálják (mert csinálják.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.27. 08:25:09

@MEDVE1978: el lehet, persze, mindent el lehet képzelni.
Felteszem, a C3 alapítvány cseppet sem kormányközeli. Náluk a domain szolgáltatás 2 GB tárhellyel évi 18 ezer forint. Ugyanez a mikrovps.hu-nál 4 ezer. Gondolom nerenc a C3.

gigabursch 2024.05.27. 12:25:31

@MEDVE1978:
A magas ár nemegyszer azért jelenik mert, "ezzel nem akarok foglalkozni, de ennyiért nagy kegyesen megoldom neked".

Nekem is volt ilyen munkám (közbeszerzéstől mentes volt, abszolút maszek). Piri nénihez képest kb nyolcszoros árat írtam le egy magánszakértői véleményért.
Megrendelték.
Megcsináltam.
Igazolták.
Fizettem.

Szóval ez is egy szitu - véletlenül sem lehúzve vagy elítélve azt, amit mondtál, mert az sem lehetetlen. Sőt...

gigabursch 2024.05.27. 12:45:03

@GyMasa:
EZ két olyan kérdés, amiről érdemes egy picit beszélni, bár az elmúlt 15 évben többször leírtam a blog.hu-n.

M6:
Messze nem az a forgalom van rajta, mint 10-15 éve. Szóval, bocs, de ezt a kihalt M6 kérdést ereszd el szerintem.
Sőt!
Egyes szakaszai ugyan még nem az M7-M1-M3-M5, de vastagon közeledik hozzá.
A másik, hogy a Budapest-Eszék-Novi Grad-Szarajevó-Split közlekedési folyosó ugyan még sok szakaszon likas autóút/autópályaügyileg, de rövidesen ez záródik.
Tehát a nyomvonala (messziről nézve) nincs jó helyen.
Közelről nézve erősen vitatható a hely (eléggé ismerem a tervezés körülményeit), ugyanis fontos szempont volt a tervezésénél, hogy "pont jó helyen sajátítsanak ki".
Itt viszont az a faramuci helyzet állt elő, hogy [mérnökök] "okés, akkor ez a nyomvonal. Van egy kis gond: A) Bevágás és nagy földtömeg mozgatás, tetézve azzal, hogy a duzzadó agyagot el kell tüntetni, ami veszélyes anyag; vagy B) Alá kell menni és alagutazni kell. Persze ott van a C), hogy tegyük már arrébb az egészet => [politikusok] Naná, hogy megszületett a B) válasz...
Amúgy műszakilag nem feltétlen rossz elképzelés az alagutazás.
Még csak költségvetésileg sem ez volt a legrosszabb opció. De hogy a leghülyébb - azon nem fogunk vitázni.
S ha végre elkészül az M8 meg az M9 rendesen, akkor meg főleg megugrik a forgalma.

Ami az M7-et illeti.
Volt szerencsém olyan, a (néhai) NIF-nél meglévő anyagokkal találkoznom (van ott ám bőségesen érdekesség), még az 1960/70-es évekből, hogy merre menjen az M7.
Ez a szakasz 50-60 éve is komoly fejtörést okozott, mert a domborzat, illetve helyhiány, a keresztirányú közlekedési kapcsolatok, a víztervezés, a lakosság (már akkor!!!) komoly fejtörést okozott. (melyik ujjamat harapjam)
Ha jól rémlik minden variációval együtt 14(!) nyomvonalverzió volt Siófoktól Balatonszentgyörgyig, mert ez egy ilyen szakasz.
A nyomvonalak nem egy esetben tartalmaztak alagutakat/völgyhidakat is.
Itt a nyomvonal kapcsán nagyon erős, hatóságokkal és egyéb szervekkel (nemzeti park, stb...) sokszorosan körbejárt döntés született a nyomvonalról. Arról, és azok közül amit 30 évvel korábban papírra vetettek már.
A többi már történelem.

ZorróAszter 2024.05.27. 15:24:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mindent értettek alatta.

Az volt a "szakértői" szöveg, hogy Mo. icipici, gyenge, koldusszegény ország, így áldás, ha minden idegen kézbe kerül, mert beindul a fejlődés, s elérjük Autszriát."

Akkor nem titkolnák a mai napig hanem büszkélkednének vele, hogy a média hány százaléka van már külföldi kézben és milyen külföldiek kezében.

De ezeket a számokat végképp titkolják. Nem büszkélkedik vele senki.

Mindenki tudja, hogy ez jelenti azt, hogy csak egy összeszerelőfehérniggergyarmata vagyunk a Német Negyedik Birodalomnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.27. 15:26:34

@ZorróAszter:

Éppen az MSZP adta idegen kézbe a médiákat 1990-ben.

Abban a hitben, hogy majd őket fogják támogatni.

Orbán ebbe rondított bele 2010 után, részben megvette őket, részben kiegyezett az idegen tulajokkal.

ZorróAszter 2024.05.27. 16:04:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Éppen az MSZP adta idegen kézbe a médiákat 1990-ben.

Abban a hitben, hogy majd őket fogják támogatni.

Orbán ebbe rondított bele 2010 után, részben megvette őket, részben kiegyezett az idegen tulajokkal."

Ezek a csipőből kamuzós szövegek.

A Mediaworks nem a FIDESZé. Se Orbáné. Se Mészárosé.

Majd akkor látszik ez újra, amikor Orbán megkapja a selyemzsinórt a gazdáitól Berlinből, és a Mediworks médiák is elkezdik letépkedni róluk a gatyát.

Sőt a magyar választók tömegei olyan hülyék, hogy még álcázni se kell mindezt, hanem elég nekik némi hazugságot odavetni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.27. 16:06:53

@ZorróAszter:

Pedig be is vallották többször.

Attól féltek, hogy 1990-ben nem nyernek, majd az új kormány államosítja az MSZMP lapjait, ezért időben eladták idegeneknek.

GyMasa 2024.05.27. 17:07:13

@Deak Tamas:
Igen, azt is lehet, sőt, igazából Orbánék is csinálják, de úgy tűnik, az öblösüveg gyártás még a sorban áll csak.

GyMasa 2024.05.27. 17:09:54

@gigabursch:
Köszi az infokat!
Akkor az M6 forgalmát nem említem ezután :-D

gigabursch 2024.05.28. 08:13:14

@GyMasa:
Az M6 még nem tart ott, mint az M0 híd, de tök ugyanaz a szitu.
Amikor az M0 híd olyan 1988 körül átadásra került (a semmiből a semmibe) lézengés volt rajta.
Azóta megduplázták és valami napi 120.000-200.000 gépjármű megy át rajta.

Remélem az M7 kapcsán is kaptál hasznos adatot.

ZorróAszter 2024.05.28. 09:51:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig be is vallották többször."

Én nem találkotam ilyennel.

"Attól féltek, hogy 1990-ben nem nyernek, majd az új kormány államosítja az MSZMP lapjait, ezért időben eladták idegeneknek."

Milyen MSZMP lapokat? Azok eleinte különféle alapítványokba lettek átmentve? Őket a németesítés már 2005 után érte el. A Népszabadságot 2015-ben?

Akkor találkoztunk a Mediaworkssel mi is akkor még MWorks Print Kft. néven.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.28. 11:29:19

@ZorróAszter:

A megyei lapok jogilag az MSZMP-hez tartoztak.

Aztán jött a népszavazás, hogy az MSZMP számoljon el jogosulatlanul szerzett vagyonával.

Az MSZMP jogutódja, az MSZP joggal félt, hogy ez a vagyon államosítva lesz. Ezt megelőzendő lett aladva szinte minden, tulajdonképpen csak a Népszabadság maradt meg.

GyMasa 2024.05.28. 12:10:21

@gigabursch:
Igen, értem a hasonlatodat!
Tehát, az M6 sem főkénet a belső forgalom (igény) növekedése miatt lett jobban kihasznált, hanem a csatlakozó, nemzetközi viszonylat kiépülése miatt?
Az M0 egy katasztrófa, még így is, hogy már 2x4 sávos...
Igazából az a baj, hogy amikor arra járok (évente 2-10 alkalommal) akkor mondjuk az esetek felében van valami szitu.
Persze, ez is inkább amolyan kultúrális alapú dolog, hiszen hiába van 4 sáv, a balesetek legtöbbjében max 2 sáv rintett, mégis pillanatok alatt kialakul egy 1-2 órás dugó, holott simán lehetne a maradék két sávon bonyolítani a forgalmat...

Az M7-tel kapcsolatban meg nem vagyok meggyőződve, hogy a legjobb megoldás született a Völgyhíddal.
Nekem van egy olyan érzésem, hogy azért csak szerepet játsszott, hogy valakik jobban járjanak.

gigabursch 2024.05.28. 16:19:53

@GyMasa:
Nyilván van egy halom kérdés, aminek a megítélése túlmutat az ismereteimen.
Az M7 nyomvonal kapcsán viszont annyi bizonyos, hogy több akkori hatóság döntéshozóját ismertem és - megdöbbentő - saját kereteiken belül szakmai konszenzusos döntést hoztak.
A műszaki tartalom (híd-alagutak, stb) már bőven túlmutat a nyomvonal kérdésén.
Erről olyat, mint ami az M6 esetében általam röviden felvázolt tényeken alapszik, itt nem tudok. Lehet, hogy álad van az igazság, lehet, hogy nem.

Az M0 csak úgy négysávos, hogy sok a fel/lehajtó sáv (helyenként hosszú kilométereken át), de az M1-M7-M6-M5 szakaszon 2×3 sávos.
A vezetési kultúra az sajnos egy másik kérdés.
Elrettentő példaként mesélhetnék a felénk élő holland/osztrák/német állampolgárokról, akik tahósági versenyben komoly eredményeket érhetnek el a román/ukrán/török/lengyel/horvát társaikkal. De nem teszem meg, mert felesleges. Aki érti, úgyis érti.

Az M0 érdemi tehermentesítése - ami egyben a forgalom egy részének átterelését és egyben a vidékfejlesztési potenciált is magában hordozza - a Komárom-Székesfehérvár-Dunaújváros-Kecskemét-Szolnok-Füzesabony vonalon az M8-M81 gyorsforgalmi úthálózat megépítése jelentené, akárcsak a Mosonmagyóvár/Sopron-Szombathely-Zalaegerszeg-Kaposvár-Pécs/Szekszárd-Szeged-Békéscsaba-Debrecen-Nyíregyháza valamint a Szeged-Szolnok-Polgár gyorsforgalmi út megépítése biztosítaná.
Nem ok nélkül nem autópályát írtam. Megfelelő útívek, nem szintbeni csomópontok, kapaszkodósávok, emelkedés- és lejtésviszonyok, szakaszos 2×2 sávok általánosan elegendők és a szükséges helyeken a bővítés biztosításával.

gigabursch 2024.05.28. 16:38:11

@GyMasa:
M6
Vastagon bővült a belső forgalom is.
Potenciális képessége viszont a transzferrel lesz meg.

GyMasa 2024.05.28. 18:22:13

@gigabursch:
Jah, ezek tényleg hiányoznak.
Van egy barátom, akinek van Balatoni nyaralója de mindig nagyon szar eljutni hozzá Németország felől...
Mer vagy az A9-en jövök, dél felől, ami elég nagy kerülő, plusz fizetős az osztrák rész ÉS venni kell Szlovén amtricát, az amúgy nem annyira sok autópályára, és Letenyénél nincs semmi, úgyhogy magyar matricát sem lehet ott venni.
Vagy Győr éstána 81 vagy 82-es orszáágút...
Vagy M1-M0-M7...
Általában végül az utolsót választom...
Mert ugyan távolságban ugyan hosszabb, de időben és biztonságban nem.
Az M0-án meg a DUnahíd az 2x4 sávos...

ZorróAszter 2024.05.28. 20:36:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az MSZMP jogutódja, az MSZP joggal félt, hogy ez a vagyon államosítva lesz. Ezt megelőzendő lett aladva szinte minden, tulajdonképpen csak a Népszabadság maradt meg."

Épp csak az a csúsztatás itt, hogy tényleg államosítva lettek, és a vételár az ÁVÜ-höz folyt be. Nem az MSZP-hez.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.29. 04:31:07

@ZorróAszter:

Na és? A cél politikai volt, nem pénzügyi, ahogy ezt le is írtam. S a politikai cél megvalósult.

ZorróAszter 2024.05.29. 09:41:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Na és? A cél politikai volt, nem pénzügyi, ahogy ezt le is írtam. S a politikai cél megvalósult."

Milyen politikai cél valósult meg? És kié?

Az hogy a volt MSZMP megyei lapok jobboldali német tulajdonba kerüljenek?

Ez volt az MSZP politikai célja?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.29. 09:55:26

@ZorróAszter:

Íme részletesebben, talán így világos lesz.

A legtöbb magyar lap jogilag az MSZMP-é volt. Ez átszállt az MSZP-re.

A volt pártvagyon elszámoltatására számítani lehetett. Azaz az állam elvette volna mindenképpen. Aztán eladhatta volna neki közeli embereknek. S erről egy MSZP-vel szembe álló kormány dönthetett volna.

Az MSZP vezetése nem idiótákból állt, így időben léptek. Még időben el lett adva minden, nyugati tulajoknak átadva.

Így a még az MSZMP által kinevezett szerkesztőségek maardtak a helyükön, de immár nyugati tulajjal a fejük felett.

Azaz ki lettek mentve a mádiák a magyar kormány hatalma alól.

Ezek a szerkesztőségek aztán mind követték is a ballib vonalat, azaz ellenzékiek lettek az Antall-kormánnyal szemben.

Így alakult ki aza helyzet, hogy Antall.-kormány 95 %-ban ballib médiakörnyezetben kellett, hogy működjön.

A rendszer kiválóan működött. Csak 2010 után lett képes Orbán megszerezni a vidéki lapokat, 2014-2018 között zajlott ez le. Addig ezek a médiák mind pártosan ballib vonalat vittek.

ZorróAszter 2024.05.29. 12:19:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Amit itt írt, nem felel meg a valóságnak.

A megyei lapokat szúrópróbaszerűen megnéztem.

1990-től privatizálták, és német jobbosokhoz kerültek. A pénz pedig Antallékhoz, az ÁVÜ-höz folyt be.

Hármat néztem meg eddig.

Melyik megyei MSZMP lapnál folyt be a vételár az MSZP-hez és került a lap baloldaliak kezébe? Mert az Észak-Magyarországnál, a Veszprémi Naplónál és a harmadiknál amit néztem nem az volt a helyzet, mint amit maga írt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.29. 13:23:10

@ZorróAszter:

S ezek a német jobbosok hogy hogy nem rúgták ki a ballib szerkesztőségeket?

GyMasa 2024.05.29. 21:15:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"A rendszer kiválóan működött. Csak 2010 után lett képes Orbán megszerezni a vidéki lapokat, 2014-2018 között zajlott ez le. Addig ezek a médiák mind pártosan ballib vonalat vittek. "
Jaja, csak azok a fárny, külföldi tulajdonosok bizony nem jótékonykodásból vették meg azokat z újságokat, hanem hasznot akartak látni belőlük.
Aztán, amikor ez nem jött be, akkor szépen lehúzták a rolót...
És, ezen az állítólag szabad, piacpárti ellenzékiek meg vannak lepődve...

ZorróAszter 2024.05.30. 17:33:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ajánlom ezt, nem teljes, de képet ad: mtmi.hu/cikk/mediahaboru-anno-1990-iv-a-megyei-lapok-megszoktetese"

Szokásos fidedsznyik hazudozásnak tűnik:

"A többi megyei lapot – a Pest Megyei Hírlap kivételével – az országgyűlési választásokat követően, de még a korábbi állampárti vagyont zár alá vevő törvény elfogadása előtt pályázat útján értékesített az MSZP német, osztrák, angol és francia befektetőknek."

Annál amit eddig néztem annál nem így volt.

Akkor melyiknél volt igaz ez?

Az, hogy "a Pest Megyei Hírlap kivételével" az biztos nem igaz. Hiszen az Észak-Magyarországnál és a Veszprém Megyei Naplónál se. A harmadik amit néztem nem jut eszembe a címe melyik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 05:42:57

@ZorróAszter:

Nem tény, hogy ezek a lapok kívül kerültek az Antall-kormány hatókörén, s mindvégig "baloldali" szerkesztőségek és újságírók dolgoztak ott, a ballib pártokat támogatva?

ZorróAszter 2024.05.31. 08:13:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem tény, hogy ezek a lapok kívül kerültek az Antall-kormány hatókörén, s mindvégig "baloldali" szerkesztőségek és újságírók dolgoztak ott, a ballib pártokat támogatva?"

Nem, mert eddig nem ezt mondta, hanem azt, hogy az MSZP adta el ezeket a lapokat.

A "baloldali" szerkesztőség se jelent semmit, ha a megállapodás szerint mondjuk egy évig nem rúgják ki az újságírókat, csak utána. Plusz a tulajdonosnak is jobb, ha nem azonnal robban a botrány a tömeges kirúgásokkal, hanem szép csendben egyenként rúgják ki azokat, akik nem fordulnak 180 fokot parancsra. De ezek is kevesen vannak.

A Népszabadságot is azért zárták be, holott az egyetlen nyereséges lap volt a Mediaworksnek, hogy a liberális újságírók szétszéledve felszámolják a maradék baloldali sajtót is.

Ez be is következett.

Nekünk nem maradt semmilyen sajtónk, médiánk.

Csendben szidjuk mindenki jókurvaanyját és átkozzuk őket a pokolba a fidesznyikekkel együtt.

Ami a furcsa, hogy ezt hallom a piacon is, pedig a kofák és az őstermelők állítólag benne vannak a FIDESZ pixisében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 08:39:58

@ZorróAszter:

Az MSZP célja az volt, ezek a médiák kövessék az ő vonalukat. S ez meg is valósult.

ZorróAszter 2024.05.31. 12:18:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az MSZP célja az volt, ezek a médiák kövessék az ő vonalukat. S ez meg is valósult."

Eddig nem ezt állította, hanem azt, hogy az MSZP adta el az MSZMP megyei lapokat és a pénz hozzájuk folyt be. Plusz hogy végig az MSZP-t támogatták.

Én csak azt mondtam, hogy arra a pár volt MSZMP megyei lapra, amit szúrópróbaszerűen megnéztem, azokra ez pont nem volt igaz.

Erre jön maga ezzel az új variációval mintha korábban nem is mondott volna semmit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 13:07:32

@ZorróAszter:

Igen, az MSZP mellett álltak végig. Az MSZP által is támogatott ballib eszmeiség mellett, azaz MSZP-SZDSZ-Fidesz jó, mindenki más náci, majd 1993-tól a Fidesz is ki lett véve a jók közül.

Így az Antall-kormány ellenséges médiakörnyezetben működött.

Ez volt a cél, s sikerült is megvalósítani.

Mindegyik megyei lapra igaz ez, csak nem mindenhol ez volt a módszer.

Volt nem-ballib megyei lap? Nem.

ZorróAszter 2024.05.31. 21:51:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Maga eddig nem ez állította, csak most, hogy pár megyei lapnak utána néztem.

Az irány folyamatosan tolódott jobbra. Aki nem váltott vagy nem hitték el neki hogy őszintén állítja ma az ellenkezőjét, azt kirúgták.

Azt hogy nem azonnal, azt annak tudom be, hogy ilyen tulajdonosváltásoknál voltak elbocsájtási moratóriumok x ideig. Néhol akár 1-2 évig is.

De a tulajdonosoknak se hiányzott az elbocsájtási botrány. Szépen elhúzva rugdosták ki az embereket.

A fő cél nem az engedélyezett irányok kinyírása volt, hanem csak a dolgozókat képviselő párt ellehetetlenítése. És hogy ne is lehessen dolgozókat képviselő pártot és médiát alapítani.

Csak jobbost, libernyákot és nácit.

Ezek az engedélyezett irányzatok.

Ezeket pedig valójában ugyanazok uralják.

Ha nem lenne titkosítva, ha törvények nem tennék ezt kifejezetten lehetővé különféle dolgokra hivatkozva, ha a strómanok alkalmazása nem lenne legális, akkor ki is tudnánk mutatni hogy ezek ugyan azok.

ZorróAszter 2024.05.31. 21:55:31

Addig csak azt tudhatjuk, hogy miért is nem lett a fele a válás után Mészárosnéé, ha nem volt házassági szerződés és így fifty-fifty alapon osztoztak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.01. 06:57:19

@ZorróAszter:

A cél a ballib irány volt. Az MSZP sose volt valóban baloldali.

ZorróAszter 2024.06.01. 15:56:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A cél a ballib irány volt."

Nem azt történt, mint amit maga mondott. Nem az MSZP-het folytak be a vételár pénzek, hanem az ÁVÜ-höz, és jobbosok vették meg a lapokat, csak éppen évek alatt alakították át a teljes médiapiacot a fehérniggergyarmat létrehozása keretében.

És az engedélyezett hazaárulópártok - jobbos, liberális, náci pártoknak megfelelő lapszerkezetet.

"Az MSZP sose volt valóban baloldali."

A választóik ezért szavaztak rájuk. És még a vezetésben is voltak mutatóban ilyenek nemcsak a tagságban.

A legfontosabb cél volt a fehérniggergyarmat kialakításában hogy a munkavállalóknak ne legyen semmilyen képviselete.

Ezért is tartják életben az MSZP-t, nehogy valakinek eszébe jusson ilyesmi. Az MSZP foglalja a helyet a palettán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.01. 16:33:04

@ZorróAszter:

Nem tudom a médiatulajok politikai irányát, de a szerkesztőségek bizony ballibek voltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.01. 16:34:02

@ZorróAszter:

"A választóik ezért szavaztak rájuk."

Kádári nosztalgiából. Aztán átmentek a Fideszhez, miután kiderül, Orbán ezt jobban képviseli.

ZorróAszter 2024.06.02. 15:27:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Kádári nosztalgiából. Aztán átmentek a Fideszhez, miután kiderül, Orbán ezt jobban képviseli."

Senkit se ismerek, aki a FIDESZ-re szavazna közülük. Nem csak saját környezetben, hanem hallomásból se.

Vagy nem jár már szavazni mint én se, vagy valamelyik magát éppen baloldalinak hazudó pártra szavaz, például MSZP vagy DK ha épp azt hazudja mint most hogy "szociáldemokrata" vagy "merjünk baloldaliak lenni".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.02. 16:09:37

@ZorróAszter:

Akkor hogy lehet, hogy a hatalmas MSZP-szavazótáborból Fidesz-szavazótábor lett?

ZorróAszter 2024.06.02. 16:23:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Akkor hogy lehet, hogy a hatalmas MSZP-szavazótáborból Fidesz-szavazótábor lett?"

Úgy, hogy az se igaz, hogy abból lett.

Mint ahogy az a sugalmazás is hazugság, amit csúsztatgatnak, hogy az emberek kétharmada akarta a FIDESZt és Orbánt hatalomba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.02. 16:27:55

@ZorróAszter:

Akkor hová lettek a szavazók? Mind nyugdíjas volt és kihaltak?

ZorróAszter 2024.06.03. 23:36:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Akkor hová lettek a szavazók? Mind nyugdíjas volt és kihaltak?"

Mondtam. Otthon maradnak és nem hisznek senkinek. Vagy szavaznak a valamelyik magát éppen baloldalinak hazudó pártra, például MSZP-re vagy DK-ra ha épp azt hazudja mint most is hogy "szociáldemokrata" vagy "merjünk baloldaliak lenni".

Ott ahol ennyire zsebben van az állítólagos ellenzék is, az állítólagos ellenzéki média is, ott azt se lehet tudni, hogy mik a valódi választási eredmények.

Ahhoz ugyanis legalább minimális kormánytól független ellenőrzés kellene de olyan nincs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.04. 05:58:34

@ZorróAszter:

Az adatok ezt nem igazolják. Nem lett kevesebb a szavazók száma az évek során.

ZorróAszter 2024.06.05. 01:25:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az adatok ezt nem igazolják. Nem lett kevesebb a szavazók száma az évek során."

Már ha mindig ugyanazok mennek el és ugyanazok nem mennek el szavazni.

Plusz már többször mondta, hogy ott ahol ennyire ugyanabban a zsebben van az állítólagos ellenzék is, ott ki ellenőrzi a választások tisztaságát?

Ahol az állítólagos ellenzéki sajtónak be lehet fogni a pofáját azzal kapcsolatosan, hogy a kormánytisztviselők kaptak-e a Questortól jutalékot a hozzájuk betett közpénz milliókért, ott a választási csalással kapcsolatosan is be lehet fogni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 07:44:09

@ZorróAszter:

Na most ez megint egy konteó.

Mi a valóság?

Az, hogy a magyar emberek egy jelentős része nyugalmat akart mindig, így a kevésbé radikális, kisemberibb erőre szavaz.

1990-ben ez az MDF volt.

Aztán kiderült, a rohadék Antall nem csinált osztrák életszínvonalat 6 hónapon belül. Akkor jöjjön vissza az MSZP, mert megint olcsó lesz minden, mint Kádár alatt.

Az se jött be, de a Fidesz se mondott mást. Szóval maradt az egyensúly az MSZP és a Fidesz között.

Gyurcsányék ámokfutása kellett ahhoz, hogy a többség kiábránduljon az MSZP-ből.

A Fidesz meg ügyesen épített is erre, egy sor kisemberes intézkedéssel.

Ennyi az egész. Az emberek nem azért szavaztak ide vagy oda, mert baloldaliak vagy jobboldaliak. Ez egy törpe kisebbség, mely ideológikusan szavaz.

ZorróAszter 2024.06.05. 08:16:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az, hogy a magyar emberek egy jelentős része nyugalmat akart mindig, így a kevésbé radikális, kisemberibb erőre szavaz."

Ezt megint felváltva mondja így vagy az ellenkezőjét aszerint hogy épp mi kell a propagandájához.

Ha 56-ról van szó, akkor hirtelen elfelejti mindezt, hogy a magyar nép hogy tekintett az utcán lövöldöző nyilasokra, frissen szabadult köztörvényesekre és suhancokra.

ZorróAszter 2024.06.05. 08:20:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Gyurcsányék ámokfutása kellett ahhoz, hogy a többség kiábránduljon az MSZP-ből."

Itt meg arról, hogy Gyurcsány is pont azt tette, amit parancsoltak neki.

Még az Öszödi Beszédet is parancsra írta, amikor szóltak neki, hogy x napon belül buktassa meg saját magát.

Majd tessék megnézni, milyen remek Öszödi Beszédet ír majd Orbán, ha ő is megkapja a selyemzsinórt. És ugyanilyen rövid határidővel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 08:23:57

@ZorróAszter:

Gyurcsány már hatalomra kerülése előtt évekkel megírta, ő az angol Munkáspárt liberális Blair-projektjét kedveli. S ezt is valósította meg.

Szóval nem hiszem, hogy nem a saját akarátából cselkedett.

Gyurcsány az ország egyik leggazdagabb embere, így megvehetetlen. Ha holnap elvesztené minden bevételét, akkor is elég lenne a vagyona még 250 évnyi nagypolgári életvitelre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 08:24:59

@ZorróAszter:

Nme, mindig ezt mondom.

56 kivételes esemény volt, s az emberek 99 %-a nem vett részt benne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 08:25:27

@ZorróAszter:

S persze nem igaz, hogy 56-ot nyilasok és bűnözők csinálták.

ZorróAszter 2024.06.05. 22:46:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Gyurcsány már hatalomra kerülése előtt évekkel megírta, ő az angol Munkáspárt liberális Blair-projektjét kedveli. S ezt is valósította meg."

Gyurcsány mindigis össze-vissza beszélt arról, hogy ki ő és mit akar. Ebből most maga kiragad egyet, hogy az az igaz, és nem a másik tíz.

Gyurcsányt és bármelyik nagyfejűt bármikor kiforgathatják a judás-pénzből. Ha aranyban tartja a pincében akkor is.

Hol van a húsz évvel ezelőtt 100 leggazdagabb magyar?

Honnan lehet tudni hogy akár Csányi nem stróman-e? Vagy akár Gyurcsány?

ZorróAszter 2024.06.05. 22:51:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"56 kivételes esemény volt, s az emberek 99 %-a nem vett részt benne."

Akkor biztos valaki mástól hallottam.

"S persze nem igaz, hogy 56-ot nyilasok és bűnözők csinálták."

De aki nyilas volt, vagy köztörvényes bűnöző, azt azért szeretik szép fehérre mosdatni.

És akkor felmerül, hogy miért ezeket mosdatják? Miért nem kapnak elő valakit aki eleve tiszta?

Például a kedvencem, Dilinkó: a vagyon elleni köztörvényesből lett újsüttetű honvéd dandártábornok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.06. 07:42:37

@ZorróAszter:

Rákosi alatt egy rakás nem-nyilast is nyilasnak nyilvánítottak, szóval ez mindegy.

56 fő mozgatő erője a Párt egy része, a hadsereg, az ellenzéki pártok, a munkástanácsok voltak, egyik se volt nyilas.

ZorróAszter 2024.06.06. 11:34:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az amerikai módszer mindenhol az a mai napig is, hogy várni kell az alkalomra, és akkor az amerikai ügynökök rászervezik magukat az eseményekre, összehangoltan kezdik manipulálni az eseményeket.

Ilyen szervezett erő kettő volt, a Kopjás mozgalom és a nyilasok. Évek óta várták hogy az első adandó alkalommal rászervezzék magukat az eseményekre.

Hazajött Henney Árpád is, Szálasi kijelölt utóda és Zákó tábornok is itt járt októberben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.06. 11:36:53

@ZorróAszter:

Nyilván minden komoly erő igyekszik szervezni, s kihasználni minden nem általa szervezett alkalmat.

De ez nem jelenti azt, hogy minden mögött összeesküvés van.

ZorróAszter 2024.06.07. 16:18:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De ez nem jelenti azt, hogy minden mögött összeesküvés van."

Igen, de az összeesküvés szót csak maga használta. Én nem.

Én azt, hogy ezt a két erőt szinte teljesen kiradírozták 56 történelméből, ezt se összeesküvésnek neveztem, hanem propagandának és cenzúrának.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása