magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kis piacozás = havi fizetés

Érdekes videó sok adattal az egyik kedvenc kubai videóbloggeremtől.

Van benne egy kis csúsztatás, egyszer minimálbérről beszél, aztán átlagbérről. Viszont éppen a kubai hatalom javára csúsztat az egyébként ellenzéki blogger, szóval nem róható fel neki. 5000 peso fizetésről beszél, miközben a kubai minimálbér 2100 peso.

Szóba kerül a tanári fizetés. Itt 5000 pesóról beszél ismét, a valóságban a középszintű oktatásban a minimálbér 5060 peso kezdők részére, de ez gyorsan felmegy 5800-ra teljes munkaszerződés esetében. Szóval én itt a helyében inkább 6000 pesót mondtam volna.

De ezek az eltérések minimálisak, a tegnapi árfolyamon 5000 peso kb. 13 dollár, 6000 peso meg kb. 15 és fél dollár. az eltérésnek sok jelentősége nincs.

A megélhetést persze számos tényező könnyíti:

  • az "állami" szolgáltatások zöme szinte ingyen van, pl. ha én Kubában élnék és ugyannyi áramot fogyasztanék, mint jelenleg, a havi áramszámlám 420 peso (azaz kb. 1,10 dollár lenne), a víz számlám meg 49 peso (kb. 0,12 dollár), szóval a rezsiköltség sokszorosan kisebb, mint Magyarországon, gyakorlatilag ezek jelképes összegek,
  • a közlekedés helyzete ugyanez, a buszjegy 5 peso (0,01 dollár), a havi bérlet 100 peso (0,26 dollár), azaz megint nevetséges összegek,
  • hasonló eset a kultúra ára: totális állami támogatás van, a mozijegy 25 peso, a színházjegy 150 peso, a könyvek is nevetséges összegekbe kerülnek, még inkább így van a sport esetében: a legtöbb sporteseményre ingyenes a belépés,
  • még mindig van jegyrendszer, ami azt jelenti, bizonyos alaptermékekből jár egy adott mennyiség erősen csökkentett állami áron, jelenleg a következőket tartalmazza személyenként és havonta, mindezek összköltsége kb. 1000 peso:
    • 3 kg rizs,
    • 2 kg bab,
    • 12 db tojás,
    • 3 kg cukor,
    • 25 dkg kevert kávé (cikória-kávé),
    • 50 dkg csirke,
    • 50 dkg sertéshús,
    • 25 dkg marhahús,
    • 50 dkg halkonzerv,
    • 25 dkg virsli,
    • 25 dkg sonka,
    • 6 évet be nem töltött gyerekeknek: 25 liter tej vagy tejpótló szer,
  • ahol állami támogatás nincs, az egyedül a telefon és különösen az internet, a havi mobil telefon alapdíja 1000 peso (vicces: 10 havi utazási bérlet ára), s a legolcsóbb csomag még havi 110 peso, ami 15 perc beszélgetést, 30 SMS-t és 900 MB adatforgalmat tesz lehetővé (ebből 300 csak belföldi), azaz a minimális összár 1110 peso (2,90 dollár) - az átlag kubai ingyenes wi-fi pontokat keres, s ott ül le netezni;

szóval ebből látható: a lakhatás biztosított, az alapköltségek minimálisak, s nagyjából 1 heti élelmiszer is elérhető mindenkinek. A lakás persze problémás lehet, ha nincs örökség vagy az örökösök túl sokan vannak. Az átlag kubai lakásban több nemzedék együtt él. Lakást immár lehet vásárolni - pár éve megszűnt a tilalom -, de az emberek 99+ %-ának nincs erre pénze. Természetesen csak készpénzes ügyletek vannak, a kubai bankrendszer erősen fejletlen, pl. nem létezik lakossági hitel, jelzálog, stb. Lakást bérelni elvileg lehet, de ezek az árak a külföldi turistákra vannak szabva, jellemzően 1 napi bérlet ára meghaladja az egy havi kubai átlagfizetést.

Minden ami ezen túl van az megfizetethetetlen az átlagembernek. Azaz ruha, kozmetikum, háztartási gépek, minden más szórakozás, s persze az evés, hiszen a jegyrendszer által adott mennyiség a legkevesebbet evő ember számára is túl kevés.

Az árszint pedig nagyon magas: úgy átlagban a magyar szint 60-70 %-a, ami iszonyú drágaság figyelembe véve a bérszintet.

A jegyrendszerrel kapcsolatban egy érdekesség. Amikor magyaroknak elmesélem, mennyi a havi adag a kubai jegyrendszerben, persze szörnyülködnek - pl. a havi fél kiló csirkén -, de egy dolgon mindig meglepődnek, a 3 kg cukron, erre mindig azt mondják "dehát ez iszonyúan sok!", pedig nem, a kubaiak egyik jellemző panasza az, hogy "cukortermelő nagyhatalom vagyunk és csak 3 kiló cukor jár???" - a megfejtés: a kubaiak étkezési szokásai nagyon másak, hatalmas mennyiségű cukrot fogyasztanak, pl. egy csésze kávé 6 -8 kanál cukorral az teljesen normális dolog.

Amikor az egész kommunista rendszer be lett vezetve Kubában, az alapeszme az volt, hogy majd úgyis győz a világkommunizmus, addig csak ki kell tartani. Aztán meglepi lett: a világkommunizmus nemhogy nem győzött, de még a központban, Moszkvában is megdőlt.

1992-ben Fidel Castro azt nyilatkozta Újévkor, a Szovjetunió hivatalos megszűnése utáni napon: "a Szovjetunió felbomlása számunkra olyan, mintha a Nap megállt volna az égen, ez pusztító csapás a kubai forradalom számára".

Mivel rendkívül okos ember volt, Fidel a CIA-nál korábban megjósolta a Szovjetunió végét. S ez dokumentálva van, egy jólélek feltette a YT-ra Fidel 1989. július 26-i beszédének vonatkozó részét:

működik hozzá az automatikus fordítás, de a lényeg: "Ha egy nap arra ébredünk, hogy a Szovjetunió szétesett - ami, reméljük sose következik be -, Kuba akkor is, ilyen körülmények között is folytatni fogja az ellenállást!"

S reformokat kellett bevezetni, engedményeket a kapitalizmus felé. Ennek eredménye mára az lett: az eredetileg teljesen torz, de legalább koherens rendszerből lett egy teljesen torz, de immár inkoherens rendszer. Akinek vannak jó kapcsolatai külföldön, az sokszorosan gazdag tud lenni az átlagemberhez képest, sőt - mivel már szabad utazni - az is lehet, hogy valaki elmegy, pénzt gyűjt, majd hazamegy, akkora az eltérés, hogy minden ilyen ember alapból szupergazdagnak tűnik aztán. A lakáskiadást már mondtam: ha van az embernek pénze lakást venni, csak a kiadásából 20-25 átlagfizetést képes szerezni havonta.

S immár meglehetősen szabadon vannak vállalkozók is, akik a tőkét jellemzően külföldről szerezték be. 1968-ban a "forradalom" egyik nagy tette volt minden magánvállakozás betiltása, még a bérmunkát nem alkalmazó vállalkozásoké is - ezen előbb 1994-től enyhítettek, majd 2021-ben a legtöbb korlát megszűnt a kis és közepes vállalkozások számára, kivéve azt, hogy csak a gazdaság egyes szektoraiban működhetnek, leginkább a szolgáltatások terén. A kommunista államideológia még korlátozza ezt is, elsősorban a bérmunka területén, de ezt a kubai vállalkozók megoldották: amikor a megengedettnél több alkalmazottat akartak felvenni, akkor kamuszövetkezetet alapítottak. Hogy ne kelljen elismerni a magánvállalkozásokat szóban, külön szó lett rájuk kitalálva: mipyme, ami egyébként létezik rövidítésként a spanyolban, de mint egy cégtípus (tulajdonképpen magyarul: kkv).

Ez azonban messze nem a kínai modell: a gazdaság egész szektorai zárva vannak a mipymék számára, tilos a banki kölcsön, a hitelezés, a külkereskedelem, s egy bizonyos méret felé tilos nőni (jelenleg a tulajdonosok és az alkalmazottak összlétszáma nem lehet 100 fő feletti).

MIvel hatalmas éhség volt minden szolgáltatásra, ezek a cégek rendkívül sikeresek. Kuba immár tele van boltokkal, étkezdékkel, s bizony kezd kialakulni egy új polgárság, ami ellen pedig állítólag küzdött a rendszer eddig. De aki nem éri el a polgári státuszt, az is iszonyúan gazdag lehet az átlaghoz képest. Ami nem csoda: ilyen bérszint mellett a legkisebb kisvállalkozó is gazdag.

Itt a videóban a csaj azt prezentálja, mire elég 5000 peso a piacon. Pont egy olyan népszerű piacot mutat be, mely mellett sokszor jártam, ez már a 80-as években létezett. Csak akkor alig pár árus volt, kevés termékkel - akkor rengeteg korlátozás volt. A mai állapot persze vacaknak tűnhet a külső szemlélő számára, de számomra paradicsomi árubőség, mert én a 40 évvel ezelőtti helyzetre emlékszem.

Ma olyan termékek vannak ezen a piacon, melyek az én időmben még a diplomataboltban se voltak kaphatók.

A klasszikus kommunista Kuba még úgy nézett ki, hogy az utcákon szinte nincsenek boltok, s ami van, azok majdnem üresek, nincsenek árusok, nem lehet enni-inni kivéve szállodákban, ahová csak külföldiek mehetnek be, s mindenhol kb. egyformán kinéző szegény emberek vannak. A mostani Kuba viszont színes, tele boltokkal, árusokkal, az emberek - különösen a nők - része kifejezetten szépen van öltözve.

Amit a csaj 4:45-től szagolgat a videóban az a Magyarországon abszolút egzotikusnak számító papaja, láttam párszor magyar boltban csillagászati áron. Kubában teljesen átlagos gyümölcs, magától is nő, különösebb gondozás nélkül, ahol én laktam, ott a kertben is volt papaja fa, s adott is termést évente kétszer, rendszeresen ettük is, megvártuk míg magától lehullik a fáról éretten, a gyümölcs őshonos a karibi szigeteken és kontinentális Közép-Amerikában. A kubai spanyol nyelvjárásban azonban a neve nem "papaya", mint máshol a spanyol nyelvterületen, hanem "frutabomba" - ennek oka, hogy a felvágott papaja erősen emlékeztet a női nemi szervre, s ez el is terjedt, így a szégyenlős kubaiak új nevet adtak neki, elhagyva az eredeti, indián eredetű elnevezést mint vulgáris szót, helyette "bombagyümölcs", a külső kinézetére utalva.

Látható mennyire olcsó, itt librája 30 peso.

Érdekes az ártábla a bejáratnál, direkt kivettem:

a bab librája 400 peso, a rizsé 210 peso (Kubában hivatalosan a nemzetközi mértékegységrendszer van, de az átlagember nem ezt használja, hanem az eredeti kubai mértékegységeket, különösen a súlyoknál, a libra az az amerikai font (pound) megfelelője, kb. 0,45 kg). Azaz 1 kg bab kb. 890 Ft, magyar szemmel nagyon olcsó, a mostani magyar ár 1200 Ft körül van. Ahogy a Magyarországon 1000 Ft körüli áru rizs is itt alig 470 Ft átszámolva. Csakhát a magyar átlagbér a kubai 60-szorosa!

Szóval ilyen ez a mai Kuba, furcsa hely.

Címkék: közélet
81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2918411913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2024.05.29. 12:39:52

Tehát minőségi tápanyagok hiánya + vagon cukor, ez egyenes út mindenféle betegséghez.

3 kiló cukrot egyszemélyben szerintem egy év évben nem használok el :D

_Neville 2024.05.29. 12:44:07

"Kuba immár tele van boltokkal, étkezdékkel, s bizony kezd kialakulni egy új polgárság, ami ellen pedig állítólag küzdött a rendszer eddig. De aki nem éri el a polgári státuszt, az is iszonyúan gazdag lehet az átlaghoz képest. Ami nem csoda: ilyen bérszint mellett a legkisebb kisvállalkozó is gazdag."
De honnan van fizetőképes kereslet erre? Hiába van nekem tőkém a legfaszább kifőzdét megcsinálni, hogyha ott egy ebéd egy félhavi játékpénzbe (pardon, tisztességes szocialista havi munkabérbe) kerül, baszhatom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.29. 13:21:42

@_Neville:

Ahogy látod, az árszint kedvező, a magyarnak a fele-kétharmada.

Aki szerencsés, az ki tudja ezt használni. Ki szerencsés a kevés vállalkozón kívül? Pl. aki kap pénzt külföldről.

Bármennyire kevés is ez, Kubában sok.

Lásd itt a videóblogger csajt. Valahol meséli, kb. havi 50-60 dollárt kap a YT-tól reklámokért. Na most, ez 2 havi fizetése egy tanárnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.29. 13:24:55

@_Neville:

A cukorevés nem most lett, ez eleve kubai szokás.

Az átlag kubai szerint pl. a gyümölcssaláta ehetetlen dolog. Előbb meg kell alaposan szórni cukorral.

_Neville 2024.05.29. 13:36:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
És hogy nem híznak el? Én szinte alig eszem cukrot (pláne hozzájuk képest), mégis dagadt vagyok. :D

_Neville 2024.05.29. 13:39:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De innentől hogy találnak embert a normál állami állásokra? Elég beteg egy rendszer ez így, gyakorlatilag teljesen hülyeség dolgozni ezért a zsebpénzért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.29. 14:27:01

@_Neville:

Elhíznak.

A legtöbb kubai nő kövér, különösen fenék tájban.

Madarász Henrik 2024.05.30. 02:00:38

Kubában még mindig a 1950-es években készült amerikai autókkal járnak mint a 2010-es években ?

Gery87 2024.05.30. 14:26:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Amíg Amerika korlátozás nélkül befogad mint politikai menekültet, én biztos lelépnék.
A lényeg hogy ez egy opció, kb bárhol jobb.

13 Dollárért egy létrát nem kapsz amivel áthuppansz Germoney-ba...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.30. 14:27:05

@Gery87:

Amióta szabadon lehet menni Kubából, nem fogadnak be senkit automatikusan.

Sőt, inkább a nem befogadás jellemző.

ZorróAszter 2024.05.30. 15:30:10

Én továbbra sem értem az okot, ami miatt a szegénységet ilyen sokáig elviselik és viszonylag békésen.

Itt mi megint nem tudunk egy csomó mindent, amit a hidegháborús propaganda eltüntet a világ szeme elől.

Például a Vietnami háború idején hogy a dél-vietnami nép tulajdonképpen a dél-vietnami kormányt és az amerikaiakat támogatja, és a terroristák északról szivárognak be.

Itt ennél az a zavaró, hogy akkor hogyan mertek Saigontól 100 km-re a Vasháromszögben földalatti hatalmas többszintes erődöket létrehozni? Tucatszám.

Hogyhogy nem jelentették a környékbeli parasztok ezeket mikor horribilis nyomravezetői díjak voltak?

Hogyhogy nem félt ettől a Vietkong?

Nos ezt se kérdezi meg senki évtizedek óta és a propagandafilmekben is továbbra is az északi beszivárgást sulykolják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.30. 15:38:33

@ZorróAszter:

Mit tegyen egy kubai kisember? Ez a rendszer van, ez a rendszer ennyit tud. Mit tehetne?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.30. 15:39:35

@ZorróAszter:

Igen, a Vietkong miatt szegények a kubaiak. Meg nyilván a német nagytőke miatt... :-)

ZorróAszter 2024.05.30. 17:13:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mit tegyen egy kubai kisember? Ez a rendszer van, ez a rendszer ennyit tud. Mit tehetne?"

A hidegháborús propagandához képest sokkal kedélyesebbek.

Valamit a propaganda eltüntet a szemünk elől.

ZorróAszter 2024.05.30. 17:17:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mi nem tetszik magának? Maguknak?

Annak a felemlegetése, hogy a propaganda bármilyen ótvaros hazugságot képes belegyömöszölni a fejekbe. Csak pénz kérdése.

Mikor kint jártam S.-nél az NSZK-ban, a tanárunk büszkélkedett vele, hogy a konyha fel van készítve a különféle népekre. Például a zsidóknak kék ebédjegyük van kóser kosztra, a hinduknak sárga mert nem ehetnek marhahúst, araboknak zöld ebédjegy, stb. Nekünk fehér volt mint a németeknek.

Mivel pénteken különösen vacak német kaja volt, erre azt mondtam a pacáknak, hogy nekünk vörös ebédjegy kellene adniuk, nem fehér mint nekik, a németeknek, mert mi kommunista országból jöttünk, és nekünk nem szabad pénteken böjtölni.

A kollégáim erre hangosan felröhögtek. De meg kellett volna nézni a tanár arcán az elképedést: Hogy merek én ilyen poént elsütni a kollégáim előtt?

Aztán meg én voltam elképedve mikor megértettem, hogy mit jelent a német tanár arckifejezése.

Gery87 2024.05.30. 18:29:19

@ZorróAszter:

"Én továbbra sem értem az okot, ami miatt a szegénységet ilyen sokáig elviselik és viszonylag békésen."

A Maslow-piramisbeli alap szükségleteik minimálisan megvannak.

A többi csak megszokás kérdése.

Miért a Fideszt miért tűrik el?
Mert két krumplival több van mint korábban....vagy hát volt.

Majd ha Kuba népe éhezni fog, elkergetik a rezsimet.

"Itt mi megint nem tudunk egy csomó mindent, amit a hidegháborús propaganda eltüntet a világ szeme elől."

Megint túlgondolod...

Gery87 2024.05.30. 18:33:25

@ZorróAszter:

"Nos ezt se kérdezi meg senki évtizedek óta és a propagandafilmekben is továbbra is az északi beszivárgást sulykolják."

:)

Zoró...
Megint azt hiszed "ezeket titkolják"...pedig nem, csak te nem ismered.

Ajánlom:

vietnamihaboru.blog.hu/2017/03/14/_tizenhet_eves_koromban_csaptam_fel_gerillanak

"Mikor a forradalom kitört, még gyerek voltam. 1962-ben a bábkormány katonái megjelentek nálunk és közölték velem, hogy: "Apád vietkong volt, ezért végeztünk vele. Gyere és hozd haza a holttestet." Apám előzőleg egy találkozóra ment az elvtársaival. A déli katonák körbevették az épületet és mindenkit megöltek. Akkor határoztam el, hogy bosszút állok a haláláért."

Nincsenek ezek titkolva csak te nem tudod hogy nincs...

Gery87 2024.05.30. 18:36:52

@ZorróAszter:

"mikor megértettem, hogy mit jelent a német tanár arckifejezése."

Miért mit jelenet?
Azt hogy nem tetszett neki hogy leszóltad a német konyhát:)

Digitális_Fater 2024.05.30. 18:42:20

@Gery87: "Miért a Fideszt miért tűrik el?
Mert két krumplival több van mint korábban....vagy hát volt."

Na, ez a tipikus komcsi debilség, meg az anti-NER -es moslék debilsége. A 2010-es évek a modernkori Magyarország legsikeresebb évtizede volt, kurvára nem két krumplival lett több az embereknek. Ellenben a mostani évtized eddig szopóág: járvány, infláció, háború. Viszont 10 év sikertörténet után van miből leadni. Ettől függetlenül mindenhol kezd kiürülni a családi kassza, és ezzel párhuzamosan apad a NER-népszerűsége. Ennyit a másik faszságról, hogy a NER-t nem lehet választáson leváltani. Ez nem Fehéroroszország vagy Venezuela, ha marad a gazdasági hanyatlás, le fogják váltani őket. Más kérdés, hogy ami utánuk jön, abban nem lesz köszönet.

Gery87 2024.05.30. 19:01:49

@Digitális_Fater:

"A 2010-es évek a modernkori Magyarország legsikeresebb évtizede volt, kurvára nem két krumplival lett több az embereknek. "

De.
Azért ne vizionáljunk már ebbe túl sokat.
Én is már a 2000-es évek vége óta dolgozom, átéltem, nem kell megmagyarázni.
Ráadásul annyit loptak mint a kurva élet....Lölőke 1000 milliárdja közpénzből ugye, na az a csoda....csoda hogy ezt hagytuk!

"Viszont 10 év sikertörténet után van miből leadni. "

A többségnek nincs, mivel sose keresett annyit amiből van érdemi tartalék!

"Ez nem Fehéroroszország vagy Venezuela, "

A Főni dolgozik rajta azért.

"ha marad a gazdasági hanyatlás, le fogják váltani őket. Más kérdés, hogy ami utánuk jön, abban nem lesz köszönet."

leváltják, mint kormányt lehet, de 4 év és jönnek vissza, ahogy mondod: "ami utánuk jön, abban nem lesz köszönet."
Mivel minden már a NER kezében van a gazdaságban, az intézményekben, van egy jókora médiabirodalmuk stb.

ZorróAszter 2024.05.30. 20:38:01

@Gery87:

"Megint azt hiszed "ezeket titkolják"...pedig nem, csak te nem ismered."

Ilyenkor látszik meg hogy ki hol áll valójában, és hogy ki hogy viszonyul a politikai propagandához és a történelmi igazsághoz.

Világosan megírtam, hogy a ma is sulykolt "északi beszivárdás" amerikai propagandájáról és annak hatékonyságáról beszéltem.

És amikor én attól beszélek, hogy a propaganda bármilyen ótvaros hatugságot képes beültetni a fejekbe, csak pénz és szándék kérdése, az maguknak rögtön nem tetszik.

És elkezdenek terelni.

Például erre a
"Mikor a forradalom kitört, még gyerek voltam. 1962-ben a bábkormány katonái megjelentek nálunk és közölték velem, hogy: "Apád vietkong volt, ezért végeztünk vele. Gyere és hozd haza a holttestet." Apám előzőleg egy találkozóra ment az elvtársaival. A déli katonák körbevették az épületet és mindenkit megöltek. Akkor határoztam el, hogy bosszút állok a haláláért."

Mi köze ennek ahhoz, hogy a Vasháromszög földalatti erődjei cáfolják az amerikai propagandát. Hogy azokat északi beszivárgók építették.

ZorróAszter 2024.05.30. 20:41:04

@Gery87:

"Miért mit jelenet?
Azt hogy nem tetszett neki hogy leszóltad a német konyhát:)"

Itt is ugyanaz a szándék látszik. Az ugye nem lehet, hogy egy NSZK állampolgár ellentmondást vél felfedezni az NSZK médiák propagandája és a valóság között.

Ilyenekből látszik, ki hol áll valójában.

ZorróAszter 2024.05.30. 20:46:13

@Digitális_Fater:

"A 2010-es évek a modernkori Magyarország legsikeresebb évtizede volt, kurvára nem két krumplival lett több az embereknek. "

Már akinek nem havi 22800 forintos munkanélküli segély jutott az eddig az Európai Uniótól Magyarországra befolyt 50 milliárd eurós segélyből és a szintén 50 milliárd eurós államadósság növekményből.

Hogy az elherdált magánnyugdíjpénztári pénzekről és egyebekről már ne is beszéljünk.

Gery87 2024.05.30. 22:06:15

@ZorróAszter:

"Ilyenkor látszik meg hogy ki hol áll valójában, és hogy ki hogy viszonyul a politikai propagandához és a történelmi igazsághoz."

Engem nem hat meg a skatulyázásod!
Leírtam, ott van, olvasd el....nem titok.
Tudható, kutatható....

Ámít állítasz nem igaz. Pont.

"Világosan megírtam, hogy a ma is sulykolt "északi beszivárdás" amerikai propagandájáról és annak hatékonyságáról beszéltem."

Értem.
De akit érdekel is picit behatóban a téma az magyarul is olvashatja hogy mi volt.
Szóval megint olyanról tudsz, amiről bárki tudhat.
Az hogy emberek többsége nem veszi a fáradságot nem CIA ármány csak léhaság és felületesség kérdése.

"És amikor én attól beszélek, hogy a propaganda bármilyen ótvaros hatugságot képes beültetni a fejekbe, csak pénz és szándék kérdése, az maguknak rögtön nem tetszik."

És az ember, az egyén felelőssége hol van?
MI miért nem vesszük be pl a fidesz fasságait?
Mert képesek vagyunk gondolkodni.

A propaganda azoknál hatékony akik nem akarnak se energiát se időt feccölni minimálisan se hogy utána járjanak dolgoknak, az első adódó infó ami tetszik, érzelmileg beszopják.....
Ennyi történik.

Nem kell titkolni semmit, mert az átlag kurvára nem olvas.

"Mi köze ennek ahhoz, hogy a Vasháromszög földalatti erődjei cáfolják az amerikai propagandát. Hogy azokat északi beszivárgók építették."

Csak anniy hogy ha nem vagy butaszar és érdekel a téma, akkor úgy is szöget üt a buksidba hogy "oké, ez az egyik fél mondandója, narratívája, de vajon mit mond a másik?" és máris rátalálsz egy kibaszott hibbioldalra ami megmutatja neked magyarul hogy hát nem úgy van az...
Ennyi.

Nem kell se kémkedni, se túrni a CIA jelentéseket, se hekkerkedni.
Ott van az orrod elött!

Ha ennyit nem tesz meg az ember, akkor magára vessen..

Gery87 2024.05.30. 22:08:34

@ZorróAszter:

Nem, csak egyszerűen nem értem mire akarsz utalni....

ha visszaveszel az arcodból, talán megbeszélhetnénk.
De nekem mindegy.

Vádaskodj csak.

Gery87 2024.05.30. 22:14:00

@ZorróAszter:

Azon gondolkodj már el hogy akiket picit is érdekel a Vietnami háború azok pl leülnek és elolvassák azt a blogot! ÉS tudni fogják hogy nem "északi beszivárgók" voltak csak jelen délen...
És máris annyi az az általad említett "propagandának"....
Ennyi kell hozzá.

Aki ennyi nem tesz meg, annak úgy is mindegy.

Gery87 2024.05.30. 22:17:31

@ZorróAszter:

"Ilyenekből látszik, ki hol áll valójában."

Indíts koncepciós pert, Titó láncos kutyái vagyunk....
tankie elvtárs:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 05:40:16

@ZorróAszter:

A kubai - s minden karibi - ember kedélyes és optimista. Ez a világ legjobb éghajlata, így hat az emberre.

A karibi ember mindig, mindenben a jót keresi, a legnagyobb szarban is.

S ennek semmi köze a politikához.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 06:33:31

@Gery87:

"Ajánlom:
vietnamihaboru.blog.hu/2017/03/14/_tizenhet_eves_koromban_csaptam_fel_gerillanak"

Ön hazudik!

Ezt a bejegyzést csak a német nagytőke emberei látják. Ön látja, szóval Ön is német ügynök, álbaloldali!

Mindenki mást, a rendes kommmunista tömegeket megakadályozza a robots.txt, hogy hozzáérhessenek ehhez a bloghoz.

ZorróAszter 2024.05.31. 08:41:08

@Gery87:

"Engem nem hat meg a skatulyázásod!"

Nagyon csudálkoztam volna ha meghatná.

Az azonban tény, hogy amikor azt mondtam, hogy a propaganda mindent elsöprő erejét mutatja, hogy ha az embereket megkérdezik hogy mondjanak észak-ír terrorszervezeteket akkor mindenkinek gyerekkorom óta csak az IRA jut eszébe.

Mi volt erre a maga válasza?:

Kiásta hogy fenn vannak a neten az UDA, UFF és a többi terrorszervezet is.

Holott az én szövegem nem az volt, hogy nincsenek fenn, hanem a propaganda mindent elsöprő ereje. Tematizálása és szelektivitása.

Most az északi beszivárgás kapcsán újra ugyanezt a csúsztatást látom magától.

Miért védi maga ennyire és ráadásul ilyen eszközökkel az angolszász propagandagépezetet állítólagos baloldali létére?

ZorróAszter 2024.05.31. 08:43:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A kubai - s minden karibi - ember kedélyes és optimista. Ez a világ legjobb éghajlata, így hat az emberre.
A karibi ember mindig, mindenben a jót keresi, a legnagyobb szarban is.
S ennek semmi köze a politikához."

Akkor ezek szerint Castroék támogatása és ünneplése is csupán hazugság volt, propaganda.

Valójában pont ilyen jól megvoltak Battista alatt is. Sőt akkor sokkal jobban éltek.

És csak megalkuvásból volt ekkora örömünnep mint amit a nyugatiak is filmre vettek.

ZorróAszter 2024.05.31. 08:46:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
@Gery87:

"Indíts koncepciós pert, Titó láncos kutyái vagyunk....tankie elvtárs:)"
"Ön hazudik!Ezt a bejegyzést csak a német nagytőke emberei látják. Ön látja, szóval Ön is német ügynök, álbaloldali!
Mindenki mást, a rendes kommmunista tömegeket megakadályozza a robots.txt, hogy hozzáérhessenek ehhez a bloghoz."

Észrevették, mekkora az egyetértés maguk között amikor a propagandagépezetek hitelességét kell megvédeni velem szemben?

Vajh miért?

:o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 09:01:14

@ZorróAszter:

Egyrészt kötelező volt ūnnepelni. Minden háztömbben van titkosszolgálati ember, aki követi, ki megy tapsolni és ki nem.

Másrészt Batista nem volt népszerű amerikapártisága miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 10:10:38

@ZorróAszter:

S még valami. A marxista gondolkodás hibája, hogy mindent anyagiakra vezet vissza.

Itt is kiderül: ez nem igaz.

A kubaiak jobban éltek Batista alatt, viszont meg voltak alázva a szolgaian amerikabarát kormányzás miatt.

Mert egyébként különösebb elnyomás se volt. Batista nem volt véreskezű, csak a nyíltan ellenzékieket üldözte, mást nem.

Nagyon sokáig azért volt népszerű a kommunista rendszer, mert az nacionalista volt, szidta Amerikát.

ZorróAszter 2024.05.31. 10:17:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ránk parancsolt a német nagytőke."

Akkor jobban is játszhatnák a szerepüket. Nyilván nem órabérben fizetnek mint a komcsik.

"Egyrészt kötelező volt ūnnepelni. Minden háztömbben van titkosszolgálati ember, aki követi, ki megy tapsolni és ki nem.
Másrészt Batista nem volt népszerű amerikapártisága miatt."

Csúsztatás: Amikor 1959. január 1-én bevonultak, akkor még nem volt "Minden háztömbben van titkosszolgálati ember, aki követi, ki megy tapsolni és ki nem."

ZorróAszter 2024.05.31. 10:19:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S még valami. A marxista gondolkodás hibája, hogy mindent anyagiakra vezet vissza."

Megint megszólalt a kis Szabad Európán nevelkedett Marx-szakértő.

Azt hogy MINDENt, azt a Szabad Európa se mondhatta be, mert itt anyag vagy szellem ELSŐDLEGESségéről volt szó, nem valamelyik létezésének a tagadásáról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 10:37:36

@ZorróAszter:

Direkt sután játsszuk a szerepünket, hogy hitelesebbeknek tűnjünk, ezt követeli meg a német nagytőke.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 10:39:31

@ZorróAszter:

Akkor még nem volt, de akkor mai rendszer se volt.

Mint mondtam, évekig kitartott Castróék népszerűsége a nacionalista vonal miatt.

A kubaiak 95 %-a örült Batista bukásának.

Bár Batista is népszerű volt kezdetben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 10:41:05

@ZorróAszter:

A marxista történelemszemlélet ezt mondja: anyagi érdekek határoznak meg mindent végsősoron.

ZorróAszter 2024.05.31. 11:59:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Direkt sután játsszuk a szerepünket, hogy hitelesebbeknek tűnjünk, ezt követeli meg a német nagytőke."

Az jó módszer lenne, csak az kelti fel a gyanút, amikor Gery szóról szóra ugyanazt játssza.

"Mint mondtam, évekig kitartott Castróék népszerűsége a nacionalista vonal miatt."

Ez is csúsztatás. Castro szinte udvarolt az amerikaiaknak. Baseballozott, dicsérte az amerikai kultúrát, megígérte a szabad választásokat. Több hetes volt a körútja. Mindenhol ugyanúgy ünnepelték.

Ott cseszte el, hogy azt hitte, az amerikai állam is a maffia ellen van, és nem lesz ellenére a maffia vagyonának az államosítása. Nem tudta, hogy a maffia is része az amerikai államnak. Amerika valódi urai fölözik le a szervezett bűnözést is. Olyan feltörekvő klánokon keresztül, mint például a Kennedyek. Egyszerűen nem tűrhetnek el szabadon egy több száz milliárd dolláros üzletágat, a szervezett bűnözést.

De hol itt a nacionalizmus, pláne ami az Egyesült Államok ellen irányul?

ZorróAszter 2024.05.31. 12:03:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A marxista történelemszemlélet ezt mondja: anyagi érdekek határoznak meg mindent végsősoron."

"Végzősoron", azaz statisztikailag, tendencia szinten.

Ahogy az értékelmélettel sincs ellentétben, ha egy Van Gogh kép egymilliószor drágábban kel el, mint a festék, keret és vászon napi ára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 13:15:59

@ZorróAszter:

А latin-amerikai ember utálja, ha az USA uralkodik.

Ez teljesen politikamentes. A komcsi latin-amerikai ugyanúgy amerikaellenes, mint a liberális latin-amerikai vagy a szoci latin-amerikai vagy a fasiszta latin-amerikai vagy a konzi latin-amerikai.

Batistával, aki népszerű elnökként kezdte uralmát, az átlag kubainak az volt a baja, hogy lefeküdt az USA-nak, nem védte a kubai érdekeket. Ennyi az egész.

Eredmény: Batista bukásának mindenki örült, kivéve pár érdekeltet.

S Castróék igenis keményen használták a nacionalista retorikát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.31. 13:16:45

@ZorróAszter:

Egy csomó dolog nem magyarázható meg anyagilag, s a marxisták mégis ezt próbálták csinálni.

Gery87 2024.05.31. 14:24:38

@ZorróAszter:

"Kiásta hogy fenn vannak a neten az UDA, UFF és a többi terrorszervezet is.
Holott az én szövegem nem az volt, hogy nincsenek fenn, hanem a propaganda mindent elsöprő ereje. Tematizálása és szelektivitása."

Jó, értem amit mondasz....a többi "nem látszik" a fősodratú médiák tematizálásában.
De ez mindig így van...a tőkés média működéséből adódik, egyszerű könnyen érthető tartalmak kellenek....a NER is így működik ("Soros", "Háború" stb) a valóságnak egy kis szelete látszik elsőre, de aki 10 percet nem képes túrni a netet az így járt és ehhez különösebb propaganda sem kell.

Nehogy már a "háttérhatalom" bűne legyen ez is hogy Ödönke akkora retardált hogy csak a TikTok-ot tudja pörgetni és a GyakoriKérdésekponthu-n vár egy hetet a válaszra, mert a keresés már nem megy...

Néz meg itt is kik vannak, csupa aranyhal....mondasz nekik valamit, másnapra elfelejtik.

"Miért védi maga ennyire és ráadásul ilyen eszközökkel az angolszász propagandagépezetet állítólagos baloldali létére?"

Mert látom milyenek az emberek, és csak azért mert a kapitalizmus szar meg balos vagyok és alapvetően az egyszerű átlag ember érdekei mellett vagyok...még nem fogom letagadni meg elsunnyogni hogy a többség infoszerzés terén, már lassan "egy kupakot nem tud letekerni".

Gery87 2024.05.31. 14:28:58

@ZorróAszter:

"Vajh miért?"

Talán mert van hogy butaságokat beszélsz és ez oldaltól függetlenül látszik:)

Gery87 2024.05.31. 14:32:12

@ZorróAszter:

Nem játszik senki semmit, egyszerűen nem értünk egyett ebben.

ZorróAszter 2024.05.31. 21:30:17

@Gery87:

"Mert látom milyenek az emberek, és csak azért mert a kapitalizmus szar meg balos vagyok és alapvetően az egyszerű átlag ember érdekei mellett vagyok...még nem fogom letagadni meg elsunnyogni hogy a többség infoszerzés terén, már lassan "egy kupakot nem tud letekerni"."

Teljesen lehetetlennek tartom, hogy maga valóban elhiszi, hogy ezek a vakvéletlenek és az érdeklődés hiánya miatt vannak így.

Maga is nagyon jól tudja, hogy a világsajtó, a történelem, a kultúra eluralása, a tematizálás irányítása, a cenzúra, a sajtó irányítása a hatalomgyakorlás eszköze.

Hogy az emberek túlnyomó többsége annak az ellenkezőjét higgye, mint ami a valóság, mint ami a valódi érdeke, mint ami a valóságban történt.

Tehát nem az érdektelenség okozza, hogy az embereknek csak az IRA jut eszébe és semmi más, vagy hogy ma is azt sulykolják, hogy Dél-Vietnamban a beszivárgó északiak csinálták csak a fesztivált.

Ezek a propagandagépezet működésének a jelei.

Lehetetlen, hogy ezt ne tudná.

És akkor a kérdés továbbra is az, hogy ha tudja, akkor miért mondja az ellenkezőjét.

Gery87 2024.06.01. 12:16:52

@ZorróAszter:

"Teljesen lehetetlennek tartom, hogy maga valóban elhiszi, hogy ezek a vakvéletlenek és az érdeklődés hiánya miatt vannak így."

Nem, nyilván a politikai elitnek meg a tőkének nem érdeke hogy pl a médiában kapitalizmus kritika kapjon teret, vagy hogy boncolgassák mi is a demokrácia, népszuverenitás, valóban érdekünkben áll az ami az elit érdeke...stb.

Csak annyit mondtam, ehhez nem kell füstös szobákban ármánykodni, logikusan következik a rendszer alap érdekeiből.

Gery87 2024.06.01. 12:21:12

@ZorróAszter:

"Tehát nem az érdektelenség okozza, hogy az embereknek csak az IRA jut eszébe és semmi más"

De az érdektelenség is okozza hogy nincs nagy küzdelem az ellennarratívákkal!

Lásd a tőkének nulla energiát kell önmaga népszerűsítésére fordítania mert a munkásmozgalom szét lett verve.
Nincs dolgozói öntudat sehol, a potenciális tábor a széljobbra ment...ahol már a bevett kultúrharcos témákban kell fröcsögni.

"vagy hogy ma is azt sulykolják, hogy Dél-Vietnamban a beszivárgó északiak csinálták csak a fesztivált."

Mondjuk ezt szerintem pont nem mondják, legalábbis én amióta emlékszem a VC-ről mindig el lett mondva hogy "helyi kommunista gerillák"...

ZorróAszter 2024.06.01. 16:19:29

@Gery87:

"Lásd a tőkének nulla energiát kell önmaga népszerűsítésére fordítania mert a munkásmozgalom szét lett verve.
Nincs dolgozói öntudat sehol, a potenciális tábor a széljobbra ment...ahol már a bevett kultúrharcos témákban kell fröcsögni."

A kérdés továbbra is az, hogy egy baloldali miért bagatelizálja a nemzetközi nagytőke propagandagépezetét, ami a legótvarosabb hazugságokat képes emberek milliárdjainak a fejébe beleverni.

És akivel se pénzben, se hazudozóhadseregével, tematizálóképességével nem képes eredményt elérni.

Valójában a baloldal szóhoz se juthat emiatt. A legalapvetőbb üzeneteit se képes eljuttatni a munkavállalókhoz. Mindent ez a propagandagépezet tematizál.

"a tőkének nulla energiát kell önmaga népszerűsítésére fordítania"

Mekkora a Mediaworks mediák, az RTL csoport és a többi magyar média értéke?

Hány embert foglalkoztatnak géppuskaszerű hazudozásra?

Akkor mi az, hogy "a tőkének nulla energiát kell önmaga népszerűsítésére fordítania"
????

Gery87 2024.06.01. 20:55:10

@ZorróAszter:

"A kérdés továbbra is az, hogy egy baloldali miért bagatelizálja a nemzetközi nagytőke propagandagépezetét, "

Nincs ilyesmi.

"Valójában a baloldal szóhoz se juthat emiatt. A legalapvetőbb üzeneteit se képes eljuttatni a munkavállalókhoz."

Mert nincs érdemi baloldal errefelé.
Erről már beszéltem.

-Vannak a kripto komcsi pártok, mint a Thürmerék....70+ os nénikkel bácsikkal, teljesen marginális nosztalgia egyletek...
Ki fognak halni, elöregednek.

-Meg vannak a fel-fel lángoló újbaloldali pártok.
Ezeket egyrészt gúzsba köti a progresszív ideológiai korszellem "kötelező" hülyesége, ami miatt nem tudnak elszakadni a ballib tábortól...
Másrészt vezetőik és bizony szimpatizánsaik és szavazóik is értelmiségiek, leendő vagy csak időszakosan deklasszálódott középrétegbeliek...akik idővel elhagyják a mozgalmat vagy puszta megélhetési állás lesz belőle.
Ezekre nem lehet tömegpártot, munkásmozgalmat alapítani mert alapvetően "osztályidegenek"...lásd TGM, A Gulyás Marci, meg a Mérce...

-TGM a szalonból se tette ki a lábát.
-Gulyás egy nagyvárosi értelmiségi buzi libsi valójában, akik hobbiból felcsapott egy időre vörösnek de már ez is a múlt....
-A Mérce szerkesztősége meg lelkesen agitáló értelmiségiekből áll akik viszont szintén kultúrsokkot kapnak ha lemennek egy gyárba....(erről írtak is).

Így állunk!

"Akkor mi az, hogy "a tőkének nulla energiát kell önmaga népszerűsítésére fordítania""

Ezek a kultúrharcban érdekelt tőkés tulajdonban lévő médiák meg sem említik a tőke-munka tengelyt, és ezek ellentétét komolyan soha!

De nem arról van szó hogy ott a munkásmozgalom, amit "elhallgatnak" hanem nincs és egyszerűen fel se vetik hogy legyen, de hát ez meg érthető hisz ellenérdekeltek benne!

Úgyhogy alapból igazad van, de nem aktív hanem inkább passzív jelenségről van szó...

Ez ugyanolyan dolog hogy régen nem azért nem voltak E-autók mert szándékosan az olajlobbival elnyomták ezt a vonalat, hanem mert igény se volt rá, ők meg nemfognak milliárdokért átállni egy más technológiára "csak úgy"....mert ez nem érdekük.

ZorróAszter 2024.06.02. 18:19:10

@Gery87:

"Nincs ilyesmi."

Milyesmi nincs?

"Mert nincs érdemi baloldal errefelé.
Erről már beszéltem."

Ha nem lenne, akkor nem költenének ennyi megszámlálhatatlanul sok pénzt arra hogy ne legyen.

56-os propagandára, neohorthysta propagandára, hogy nem létezik munkásosztály, hogy az embereknek nincs szüksége szakszervezetekre, és az összes többi okádtató hazudozásra. Az egész ocsmány népellenes hazaáruló rendszerre.

És lehetetlen hogy ne látná, hogy az egész politikai paletta és a teljes médiapaletta ugyanazoknak a zsebében van, és összehangoltan játsszák a bábszínházat hülyegyerekeknek.

Persze ezeket emberek csinálják, akiket jól megfizetve integrálnak bele a társadalmi piramisba, hogy a tőlük elszedett pénzből hülyítsék a népet. Tehát több funkciója is van ennek a gépezetnek, de a legfontosabb minden funkció közül a néphülyítés. Az egész népellenes propagandagépezet fő célja azért ez.

Nincs itt semmi véletlen vagy esetlegesség. Gyarmati rendszer van. Minimalizálva minden kockázat a kitörésre.

Semmit se bíznak a véletlenre.

Nem hiszem, hogy maga valóban elhiszi, hogy itt csak a spontán érdektelenség és ostobaság működik és nem látja ezt a gépezetet ami előállítja és fenntartja mindezt.

Beleértve a hazaáruló kollaboráns kormányokat és az egész okádtató rendszert.

Gery87 2024.06.02. 21:46:49

@ZorróAszter:

"Milyesmi nincs?"

Amiről beszélsz.
Hogy bagatellizálom "a nemzetközi nagytőke propagandagépezetét"

"Ha nem lenne, akkor nem költenének ennyi megszámlálhatatlanul sok pénzt arra hogy ne legyen."

De nincs.
A kérdés az hogy azért nincs mert nem adott rá a korszellem, nincs rá igény, a hidegháborős bukás meg a szovjet reszsimek hiteltelenítése végett nincs.
Vagy lenne, lehetne csak a csíráját is elfojtják...

A tyúk vagy a tojás esete.

Én látom a melósok közt hogy egyáltalán semmiféle baloldali, szoci, vagy szakszervezeti irányú spekuláció, gondolatfonál nem csírázik ki....
Hogy azért nem mert ennyire nem is tudnak eme alternatíva létezéséről vagy ennyire nem hisznek benne, vagyis ciki, "lejárt lemez" a baloldal, a munkásmozgalom....
Jó kérdés.
Nos, úgy látom mindkettő.

"56-os propagandára, neohorthysta propagandára, hogy nem létezik munkásosztály, hogy az embereknek nincs szüksége szakszervezetekre, és az összes többi okádtató hazudozásra. Az egész ocsmány népellenes hazaáruló rendszerre."

Ezek sima jobbos narratívák. Persze hogy ezt mondják, meg így tálalják, meg nem beszélnek dolgokról....
Mert nem érdekük!

"És lehetetlen hogy ne látná, hogy az egész politikai paletta és a teljes médiapaletta ugyanazoknak a zsebében van, és összehangoltan játsszák a bábszínházat hülyegyerekeknek."

Az "ugyanazok" egyszerűen a tőkések!
Nekik meg univerzálisan ugyanaz az érdekük, még összebeszélni sem kell!

"Nem hiszem, hogy maga valóban elhiszi, hogy itt csak a spontán érdektelenség és ostobaság működik és nem látja ezt a gépezetet ami előállítja és fenntartja mindezt.
Beleértve a hazaáruló kollaboráns kormányokat és az egész okádtató rendszert."

Kapitalizmus van, a felső 10% álltal uralt gazdasággal és politikával, médiákkal...az ő érdekük érvényesül.
Nem érdekeltek másban mint a saját hatalmukban, nem fognak teret adni más alternatíváknak, beszélni olyan dolgokról ami ellenük van, nem őket erősíti stb.
De ez organikus, törvényszerű.

Én annyit mondok ehhez még összebeszélni sem kell...
Puszta érdekazonosság áll fenn!

Akinek van legalább 2-3 alkalmazottja, mondjuk egy kisboltja, már közelebb áll Mészároshoz osztályalapon mint azokhoz akiket foglakoztat....
Már abban érdekelt hogy az a pár ember többet, kevesebbért dolgozzon és ő többet keressen, kisebb költséggel, rövidebb idő alatt...már itt. Egy szaros ABC-ben.
Ha a faluban lenne valódi szoci polgi jelölt, már futna mondjuk a Fideszhez hogy segítsen mert jönnek a "komcsik"....
Ennyi az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.03. 06:08:34

@Gery87:

"Ha a faluban lenne valódi szoci polgi jelölt, már futna mondjuk a Fideszhez hogy segítsen mert jönnek a "komcsik""

Ha lenne komcsi jelölt, ellene először is a "baloldal" kampányolna a legerősebben. Hogy oroszpárti, a múlt embere, nem européer. Lásd Thürmeréket. A ballibek szerint Thürmer fideszes.

Ha meg olyan lenne, aki összefog végül a ballibekkel, akkor ő valójéban még egy ballib lenne. Lásd Jámbor.

Ha meg egyik se lenne, akkor meg az emebrek nem szavaznának rá.

A magyar komcsik pechje, hogy sokáig hatalmon voltak, tudtak bizonyítani, s bizonyították: a megoldásuk nem jó.

Ami meg jó emlék a kádárizmusból, azt megadja Orbán is. S nála se cenzúra, se utazási tilalom, se kötelező tagság szervezetekben, s a boltokban is nyugati szintű a kínálat.

Szóval a kisember nem akar kommunizmust. Csak pár értelmiségi híve van.

Gery87 2024.06.03. 22:16:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ha lenne komcsi jelölt, ellene először is a "baloldal" kampányolna a legerősebben. "

Mievl libsik.

"Hogy oroszpárti, a múlt embere, nem européer. Lásd Thürmeréket. A ballibek szerint Thürmer fideszes."

Mondjuk tényleg az, ő maga állt ki mellette.

"Ha meg olyan lenne, aki összefog végül a ballibekkel, akkor ő valójéban még egy ballib lenne. Lásd Jámbor."

Jámbor nem ballib, elhiszem neki hogy valóban szoci....csak értelmiségi, progresszív és emiatt olyan mint a Gulyás Marci...
Képtelen elszakadni a libsi buborékból, mert valójában osztály alapon oda tartozik.
Töke meg nincs hozzá hogy leválljon, hisz senki nem szeretne "komcsi" bélyeget.

"Ha meg egyik se lenne, akkor meg az emberek nem szavaznának rá."

Ez így van.

"A magyar komcsik pechje, hogy sokáig hatalmon voltak, tudtak bizonyítani, s bizonyították: a megoldásuk nem jó."

Az államszocializmus, sztálinizmus, a SZU bűnei... valóban erodálta a szoci oldalt.
Ahogy a 2000-es években minden nemzeti oldali megkapta a "náci" bélyeget.
De ettől még ugye nem voltak nácik, s mára egyre inkább leküzdik ezt.
Egyre kevésbé hat a nácizás.

A SZU és rendszere emléke is a homályba vész majd...

"Ami meg jó emlék a kádárizmusból, azt megadja Orbán is. S nála se cenzúra, se utazási tilalom, se kötelező tagság szervezetekben, s a boltokban is nyugati szintű a kínálat."

A Kádárizmus a változatlanság, kiszámíthatóság és stabilitás emlékét hagyta örökül.
Ebből Orbán 14 év után mára max a stabilitást mondhatja el.
Orbán inkább Horthy emlékét adja.

"Szóval a kisember nem akar kommunizmust. Csak pár értelmiségi híve van."

Jelenleg ez így van. Mondjuk államszocializmust én se akarok.
De a fiatal értelmiség se.

ZorróAszter 2024.06.03. 23:15:17

@Gery87:

"Amiről beszélsz.
Hogy bagatellizálom "a nemzetközi nagytőke propagandagépezetét""

Hát például az IRA kérdésével, hogy még nem találkoztam emberrel, aki az IRÁ-n kívül más is mondott volna. Vagy egyáltalán tudta volna, hogy kikre is gondolok, hogy léteznek egyáltalán unionista terrorszervezetek is.

Mert ugyebár itt is vannak ellenérdekelt felek is akiket keményen lenyomnak propagandával: az Ír Köztársaságban jó sokan, és Észak-Írországban az ottani katolikusok. Nekik érdekük fűződne ahhoz, hogy az emberek legalább ne csak mindig a katolikus terrorról halljanak.

Nyilvánvalóan ehhez kevés az olvasók, érdeklődők lustaságában bízni: ehhez komoly tematizálási és terelési képesség és szándék kell mégpedig jó hosszú időn keresztül folyamatosan. Mivel a kiömlött kását már nem lehetne visszatömködni.

És ha ez ebben működik, akkor működik abban is, hogy a magyar dolgozók ne vegyék észre a legalapvetőbb érdekeiket se, nem hogy felismerve tegyenek is ennek érdekében.

Mert itt ugyebár nem véletlenül szállták meg a KSH-t és hamisítják például a szegénységi küszöbbel kapcsolatos adatokat. Vagy nem tesznek közzé 2015 óta nyomoradatokat.

Például hány dolgozó keres létminimum alatt. Hány dolgozó családban élnek létminimum alatt. Hány nyugdíjas?

Hányan kapnak 22800 forintos havi munkanélküli segélyt ma is vagy már megemelték?

Hányan laknak már az erdőkben kalyibákban? Hányan éheznek ma Magyarországon?

Szóval abban, hogy előássa, hogy a neten megtalálható hogy létezett UFF, vagy hogy elegendő mindehhez a sajtó tulajdonosainak az tőkés érdekazonossága, és a többit nem lehet másnak tekinteni, mint a nagytőke propagandagépezetének szándékos bagatelizálása.

Pedig ez az, ami miatt nem létezik baloldal.

Persze én tudom, mi ennek a következménye: a nagytőke egyre nagyobb elpofátlanodása, még nagyobb elszegényedés és aztán robbanás.

És persze lehet hogy azután meg egy echte náci rendszer Gestapoval és koncentrációs táborokkal.

ZorróAszter 2024.06.03. 23:45:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mert egyébként különösebb elnyomás se volt. Batista nem volt véreskezű, csak a nyíltan ellenzékieket üldözte, mást nem."

Szerintem maga kihasználja, hogy engem nem annyira érdekel Kuba, és azért ír ilyeneket.

Valójában Battista 7 év alatt 20000 embert végeztetett ki, és 300 millió dolláros magánvagyonnal pattant meg.

Hidegháború: Az armageddon árnyékában (amerikai-ausztrál-cseh dokummentufilm aorozat 3. rész- Forradalom, 2015)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.04. 05:57:46

@ZorróAszter:

Mondjuk még Castróékat se végeztette ki, pedig fegyveres felkelést csináltak.

ZorróAszter 2024.06.04. 10:03:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mondjuk még Castróékat se végeztette ki, pedig fegyveres felkelést csináltak."

Castroék nem voltak kommunisták. Ezért lett volna kontraproduktív kivégezni őket.

Máshol is hasonló az eljárás. Amerikában is.

Akik valamiért szem előtt vannak, azokkal játsszák a jogállamiságot meg emberi jogokat meg hasonlókat, aki meg a kutyát se érdekli, azt meg addig verik amíg alá nem írja a beismerővallomást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.04. 10:08:47

@ZorróAszter:

Azért az nem jellemző, hogy valaki megtámad egy laktanyát, ott megöl több embert, majd nem végzik ki.

Persze, Batista sokakat megölt. Ahogy Castro is 1959 után.

A fő eltérés: Batista egy hagyományos katonai diktátor volt pár évig, sose uralt el mindent, mindig volt tőle független szféra, míg Castro évtizedekig volt hatalmon, totális rendszert kiépítva.

Gery87 2024.06.04. 14:53:33

@ZorróAszter:

"Szóval abban, hogy előássa, hogy a neten megtalálható hogy létezett UFF, vagy hogy elegendő mindehhez a sajtó tulajdonosainak az tőkés érdekazonossága, és a többit nem lehet másnak tekinteni, mint a nagytőke propagandagépezetének szándékos bagatelizálása."

Talán csak nekem túl kézenfekvő hogy utána lehet nézni dolgoknak és nem elhinni bármit, nem csak az van amit tematizálnak.
Bocs hogy nem vagyok "fideszes":) és valahogy kinézem az emberből hogy képes legalább ennyire.

Szóval túltolod, ott is összeesküvést vagy bagatellizálást, elfedést látsz ahol nincs, pl nálam.
Van propaganda, csak nem minden az amit nem látnak mások, simán lehet csak "fogyasztói hanyagság"...

Most tényleg az hogy pl érdekel valakit Vietnam vagy az észak-ír konfliktus és egy kurva blogot nem tud kitúrni valaki, az ne a "propaganda" számlájára legyen már írva!

Milyen propaganda az ami 2 perc kereséssel cáfolható?

"Pedig ez az, ami miatt nem létezik baloldal."

Hogy miért nincs, arról már beszéltünk.

"Persze én tudom, mi ennek a következménye: a nagytőke egyre nagyobb elpofátlanodása, még nagyobb elszegényedés és aztán robbanás."

Így van.

"És persze lehet hogy azután meg egy echte náci rendszer Gestapoval és koncentrációs táborokkal."

Lehet.

ZorróAszter 2024.06.05. 00:20:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azért az nem jellemző, hogy valaki megtámad egy laktanyát, ott megöl több embert, majd nem végzik ki."

Ha valaki kivégeztet 20000 embert, akkor a legkevésbé azt feltételezem, hogy jóérzésből nem végeztette ki Castroékat.

Nyilván ehelyett kontraproduktívnak gondolta, vagy hogy azonnal kirobban a kivégzés hírére egy még nagyobb, immár általános felkelés.

"A fő eltérés: Batista egy hagyományos katonai diktátor volt pár évig, sose uralt el mindent, mindig volt tőle független szféra, míg Castro évtizedekig volt hatalmon, totális rendszert kiépítva."

Castrot belekényszerítették a kommunizmusba azzal, hogy az Amerikai állam nekiment a maffia vagyonának elkobzása és a maffia hatalomól való kiszorítása miatt.

Battista 300 millió dolláros lopott vagyonnal pattant meg.

Ezután már a központi irányítású szabad amerikai világsajtó dönti el, ki hány embert ölt meg. Aki el akarja hinni a jubileumi százmilliomodik hazugságukat is, az hiheti azt a számot, amit sulykolnak.

ZorróAszter 2024.06.05. 01:47:34

@Gery87:

"Szóval túltolod, ott is összeesküvést vagy bagatellizálást, elfedést látsz ahol nincs, pl nálam.
Van propaganda, csak nem minden az amit nem látnak mások, simán lehet csak "fogyasztói hanyagság"..."

Amit ír, az csúsztatás. Az hogy a propaganda eléri hogy az emberek ír terrorizmus címen csak és kizárólag a katolikus IRA jusson eszébe, az a tökélyre vitt propaganda működése, és nem véletlen, nem szellemi restség.

Különösen mivel ott vannak a katolikus írek, akiknek ez nem érdeke, mégsem képesek árnyalni se ezt a 100%-osan működő propagandaeredményt.

És mint mondtam, gond van azzal is, ahogy maga általában igyekszik elbagatelizálni ezt a propagandagépezetet, annak az ilyen elképesztő hatásfokát.

Ugyanis ennek a tökéletes működése, hatásfoka akadályozza meg azt, hogy a valódi baloldal a legalapvetőbb üzeneteket is el tudja juttatni a bázisának.

És ez a tökéletes hatásfok látszik abból, hogy senkinek eszébe se jut, hogy nem csak az IRA létezhet minden propaganda ellenére.

És ezek csak hevenyészett példák minderre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 07:52:47

@ZorróAszter:

Mint mondtam, Batista megölt sok embert. Pont ahogy Castro is.

Egyébként meg egyikük se csinált lenini méretű vérengzést. Ha az ember nem kritizálta a rendszert, békén hagyták.

Mindkét rendszerben. Persze Batista alatt több lehetőség volt, hiszen a gazdasági tevékenységbe nem szólt bele az állam.

De alapvetően egyik rendszer se ölt meg csak úgy embereket. Ehhez aktív ellenzékinek kellett lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 07:55:52

@ZorróAszter:

"Castrot belekényszerítették a kommunizmusba azzal, hogy az Amerikai állam nekiment a maffia vagyonának elkobzása és a maffia hatalomól való kiszorítása miatt."

Ez egy mítosz.

A maffia hatalma Kubában már Amerikát is zavarta. Ha csak a maffia ellen lépett volna fel Castro, békén hagyták volna.

Castro azoban független kubai gazdaságot akart, márpedig a kubai gazdaság 90 %-a amerikai képzben volt.

Amerika védte a saját cégeit, Castro meg ezeket nem hagyhatta volna békén. A konfliktus elkerülhetetlen volt.

ZorróAszter 2024.06.05. 08:28:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mint mondtam, Batista megölt sok embert. Pont ahogy Castro is."

Ezt csak most mondja, miután előástam, hogy 20000 embert öletett meg hét év alatt.

Addig azt mondta, hogy

"Mert egyébként különösebb elnyomás se volt. Batista nem volt véreskezű, csak a nyíltan ellenzékieket üldözte, mást nem."

ZorróAszter 2024.06.05. 08:35:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez egy mítosz."

Kennedy azért lehetett elnök, mert Sam Giancana hozta neki Chicago-t.

Mikor Nixon le akarta váltani Edgar Hoovert, egy lóversenyen odaköszöntetett neki Joe Castellanoval.

Talán csak Jimmy Carterral kapcsolatosan nem mondanak ilyen maffiaszálat.

Ha Castronak ilyen tervei voltak eredetileg is, akkor mit keresett hetekig Amerikában az amerikai körútján? Miben bízott? Hogy az államosítások után még talál majd még más amerikai befektetőket?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 09:28:48

@ZorróAszter:

Kubában a gazdaság NEM a maffia kezében volt. A maffia csak a szórakoztatóipart uralta és ennek kapcsolt részeit.

Az oljaipar, a cukoripar, a dohányipar, a bányászat, az áramszlgáltatás, a telefonhálózat mind-mind amerikai óriáscégek tulajdona volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 09:37:17

@ZorróAszter:

A 20 ezres szám becslés. Sokak szerint meg 4 ezer.

De tök mindegy.

Ettől még nem volt véreskezű.

Olyan Kádár-típus volt: csak azt ölte meg, akit nagyon meg kellett ölni. Nem csinált koncepciós pereket. Csak veszélyes aktív ellenzékieket öletett meg.

Pont mint Castro később. Neki is hasonló számú áldozata lett.

ZorróAszter 2024.06.05. 23:57:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Továbbra is az a kérdés, hogy akkor Castro mit bohóckodott az amerikai kőrútján, ha eleve államosítani akarta az összes amerikai tulajdont?

"A 20 ezres szám becslés. Sokak szerint meg 4 ezer."

Amerika azt a számot és tényt nyomja le a világ torkán, amit akar. Akár a valósággal teljesen ellentéteseket is könnyedén. Lassan száz év óta bárhol a világon.

Az hogy én egy szavukat se hiszem és másokat is ugyanerre bíztatok, az édeskevés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.06. 07:40:49

@ZorróAszter:

Nyilván próbált kiegyezni, dehát nem lehetett. Akkora volt az ellentét, hogy nem volt más megoldás.

Castro nem akart egy újabb amerikai báb lenne, aki kicsit szociálisabb, mint elődei. Ő független Kubát akart. Amerika meg ezt nyilván nem akarta megadni.

ZorróAszter 2024.06.06. 12:24:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyilván próbált kiegyezni, dehát nem lehetett."

Ha valóban ez volt a szándéka, akkor nem hihetett enne egy pillanatra sem, hogy kiegyezhet az amerikaiakkal.

Mindennek csak úgy van értelme, hogy a maffia vagyonát államosította volna. Mert nem tudta, hogy a maffia az ugyanúgy az amerikai gazdasági rendszer része, mint mondjuk a Kentucky Fried Chicken vagy az AT&T.

Sőt valószínűleg mindezt nyíltan senki nem is mondta meg neki mert kimondani ugye roppant ciki.

Hogy majdnem minden amerikai elnök kapcsolatba hozható a maffiával. Aki meg nem, mint mondjuk Carter arról meg lehet hogy csak nem tudjuk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.06. 13:29:26

@ZorróAszter:

Nem a maffia volt a baj.

Nem a maffia uralta a kubai gazdaságot.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása