magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Céges halandzsa

Az nem újdonság számomra, hogy a kapitalista óriáscégek és a kommunista nagyvállalatok között nincs lényegi eltérés.

Csak az elnevezések másak. Pl. nem kommunista szombat van, hanem csapatépítés, nem szakszervezeti bizalmi, hanem panaszkezelő munkatárs, a propagandista neve PR-szakember, a személyzetis meg HR-es, a párttitkár neve pedig CEO.

De egy sor dologban teljes azonosság van. Önkéntes rendezvények, melyekre ha nem megy el az ember önként, akkor megnézheti magát. Aztán sokoldalas magatartási szabályzat, melyet állítólag a dolgozók kérésére állítottak össze, miközben még csak meg se kérdezték a dolgozókat: ez olyan, hogy élő ember képtelen betartani minden pontját, még ha akarná, akkor is képtelenség lenne.

A dolgozók hozzáállása is hasonló. Az átlag dolgozó bólogat, majd nem tart be semmit, s egy szót se hisz el. Pont mint annak idején: 95 % röhögött a kommunista propagandán, csak 5 % volt, aki elhitte - rajtuk mindenki más röhögött. Most is ilyen az arány: van 5 %-nyi, aki megpróbál értelmet látni a szövegekben - ők most is köznevetség tárgya: a legjobb esetben seggnyalóknak mondják őket, rosszabb esetben idiótáknak.

Egyik volt munkahelyemen minden emeleten a bejáratnál szavak és mondatok voltak a falon. Íme egy részlet:

Néhány mondatnak még értelme is van, pl. "szenvedély nélkül az élet semmi", de persze itt ez nem ezt jelenti, hanem azt, az ember élete nem ér semmit, ha nem dolgozik szenvedélyesen.

A legtöbb lózungot komolyan venni életveszélyes egyébként, pl.

  • "alkoss" - ha valaki egy cégnél az utasítások betartása helyett hirtelen alkotni kezdene, gyorsan az utcán találná magát.
  • "újíts" - ez még rosszabb: a dolgozó ha újít, az azt jelenti, nem úgy dolgozik, ahogy az meg van mondva, ez súlyos hiba,
  • "járd a járást" ("walk the walk") - ez egy ostoba angol közmondás, azt jelenti magyarul kb., hogy "ne pofázz, hanem csináld", azaz tényleges tevékenységet csináljunk, ne csak beszéljünk róla - nos, ha ezt egy munkahelyen bárki komolyan venné, azonnali elbocsátás lenne a vége.

A nagy többsége a jelszavaknak szimpla hülyeség, s az emberek legnagyobb része pont így is kezeli őket. Persze amikor kell, mindenki használja ezeket a szavakat, de csak úgy elhadarva.

Egyszer egy munkahelyemen új dolgozóként a kezembe adtak egy 200-pontos munkahelyi szabályzatot, s mondták, ha valami nem világos, kérdezzem közvetlen felettesemet. Én meg kiváncsi voltam mit fog mondani a srác, aki a közvetlen főnököm, szóval tényleg rákérdeztem az egyik pontra "ez konkrétan mit jelent?" - az adott pont úgy nézett ki, mintha valami internetes "corporate bullshit generator" munkája lett volna, kb. olyan volt, hogy "A dolgozó tartsa szem előtt a szinergikus működési stratégiák következetes alkalmazását." - ez engem a Kádár-kori "Mélyítsük el népi demokráciánkat!" jelszóra emlékeztetett.

A közvetlen főnök reakciója igazi csemege volt, rám nézett, majd a mondatra, aztán azt mondta "Ja, ez? Nem jelent semmit. Csak bele szokták írni a szabályzatba. Ne fáraszd magad, csak írd alá a végén, hogy megismerkedtél a szabályzattal!".

Azt veszem észre, hogy minden diktatúra ellenére az egy szabadabb világ volt, legalább voltak szférák, ahová nem nyomták be ezt a marhasághalmazt. Pl. az ilyen reklámokat csodaszámba véve lestük:

Annak idején szerelmes lettem a nőbe, pedig én 13 éves voltam, ő meg 23. Ma már nem értem, kifejezetten rosszul énekel.

Egyébként 3 villamosmegállóra laktam a Sugártól, ami a legelső magyar pláza volt.

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr618426591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.06.17. 07:16:30

"Az nem újdonság számomra, hogy a kapitalista óriáscégek és a kommunista nagyvállalatok között nincs lényegi eltérés."

Szerintem nagyon sok volt. Az egyik fontos eltérés, hogy egy vezetőnek értenie kellett ahhoz a területhez, ahol vezető volt. És akár el is kellett végeznie a beosztottai munkáját. Ha nem, akkor meg nagyon jó hatásfokkal és gyakorlottan leplezze.

Ma mintha kifejezetten követelmény lenne hogy ne értsen hozzá, és csak egy interfész legyen, illetve ő közölje a dolgozókkal, ha elbocsájtották.

Ma a varázsige az "Oldd meg."mindenre. Olyanokra, amikre nyilvánvalóan csak neki lenne hatásköre.

ZorróAszter 2024.06.17. 07:27:46

"Pl. nem kommunista szombat van, hanem csapatépítés,"

A kommunista szombat nem csapatépítés volt, hanem jó nagy kibaszás. Például a berendezésekhez csak mérnökök nyúlhattak, de takarításra már egy szakmunkást se lehetett kötelezni.

Akkor rákényszerítették a kollektívát, hogy vállalja el a berendezések kitakarítását kommunista szombat keretében. A mérnökök porszívózták a kártyákat, ventillátorokat és a szervereket, és felügyelték a többieket, hogy hol szabad vizes ruhával törölgetni a kereteket. A borítólapokat meg a többiek mosták le.

Mindezt szombaton munkaidőn kívül.

A csapatépítés viszont legalább munkaidőben van.

Ma minden tiszta kosz, és sokkal több a meghibásodás is a por és kosz miatt. Aki meg valamit cserél a szerverekben, utána úgy néz ki mint egy disznó.

rrh19 2024.06.17. 08:52:21

@ZorróAszter: Ó igen, az "Oldd meg".
Az alkalmatlan közép- és felsővezetők kedvenc felelősségáthárító mondata.
Amint ez a mondat elhangzott, már egy lótifuti, épp csak a minimálbér felett fizetett beosztott felel azért, amiért egyébként a menedzsert vették fel.

élveteg 2024.06.17. 10:09:04

Mondjuk azért nálunk nem így van Ha valakinek van ötlete azt felvetheti De nem csak úgy hogy jajj nem igy kellene hanem amúgy hanem indokolni kell részletesen lehetőleg számokkal alátámásztva hogy miért jó amit kitalált Ezt a cégnél megnézik átszámolják kivetítik az egész cégre és ha az ötlet tényleges pénzmegtakarítással jár akkor nettó 100-300 ezer forintig kap az illető A rendezvények azok tényleg totális marhaságok nálunk is van deponap családi nap 3 napos céges fesztivál Karácsonyi vacsora..... Én még egyetlenegyre nem mentem el és nem is fogok de ezért nálunk nem ért hátrány

Serény Vélemény 2024.06.17. 12:29:24

És most komolyan lelkesedni kéne azért, hogy kötelező önkéntes munkában rovarhotelnek nevezett vackokat lehet ragasztgatni, vagy más ilyen elképesztően értelmetlenségeket?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 12:55:45

@Serény Vélemény:

Engem a diákmukára emlékeztet, amikor beviszik a diákokat "dolgozni", ők meg, mivel nem értenek az egészhez, kárt okoznak.

GyMasa 2024.06.17. 13:54:33

Ohh, nekem meg kell csinálnom az idei "Compliance traininget" is.
Nem merem elkezdeni!
A tavaly nagyon traumatikus volt...

ZorróAszter 2024.06.17. 14:12:09

@rrh19:

"Ó igen, az "Oldd meg"."

Engem csak az zavar, amikor például bevállalnak olyanokat, amik csak súlyos biztonsági szabálysértésekkel oldható meg.

Nem lehet kioktatni, mert a tőrbecsalástól is rettegnek. Attól is, hogy ha történik valami tényleges biztonsági esemény, akkor én ki tudnám magyarázni és visszahárítani a felelősséget.

Isteni szerencse hogy eddig soha nem volt ilyesmi. De azért tök idegesítő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 14:25:49

@ZorróAszter:

Amikor a jelenlegi munkahelyemre felvételiztem, megkaptam a keresztkérdést:
- mit teszel, ha a főnököd olyan utasítást ad neked a munkavégzéssel kapcsolatban, mellyel nem értesz egyet?

Tapasztalt multis proletár vagyok, ilyennel nem lehet csőbe húzni.

A friss fiatalok ilyenkor marhaságokat szoktak válasozlni:
- megpróbálom meggyőzni a főnököt, hogy téved,
- kapcsolatba lépek a főnököm főnökével,
- úgy csinálom, ahogy szerintem jó, majd utólag elmagyarázom a főnöknek,
stb.

Pedig az egyetlen helyes válasz: "a felelősség a főnöké, tehát úgy csinálom, ahogy ő mondja, s ha ez esetleg hibás döntés, akkor se az én hibám lesz, majd a vezetőség változtat a szabályokon, ha a döntés hibás".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 14:45:26

@GyMasa:

Ma már a biztonsági teszteket is kitöltöm a tananyag elolvasása nélkül. Akkora a tapasztalatom.

Ez jó, mert mondjuk 2 óra tanulás aztán fél óra teszt. Én meg nézek filmet 2 óra 15 percig, majd 15 perc alatt kész a teszt.

Gery87 2024.06.17. 14:49:33

"Az nem újdonság számomra, hogy a kapitalista óriáscégek és a kommunista nagyvállalatok között nincs lényegi eltérés."

Nincs lényegi eltérés mert a tőkés meg az államszocialista vállalat ugyanúgy épül fel:
Azok akik dolgoznak, meg azok akik tulajdonolnak, nem esnek egybe, eltérőek az érdekeik és teljesen más kasztban vannak!

"Az átlag dolgozó bólogat, majd nem tart be semmit, s egy szót se hisz el. Pont mint annak idején: 95 % röhögött a kommunista propagandán, csak 5 % volt, aki elhitte"

Persze, mert akkor is látványos volt a melós számára, hogy a duma ellenére el van idegenítve a munkától, a cégtől, semmi köze hozzá, semmi beleszólása nincs.

Ahogy egy multi sem közös, de mégis megvan a duma "mi egy nagy család vagyunk"....amíg jól megy, aztán mikor "nem megy jól" akkor meg hát sajnos ezen "családtagoktól" elsőnek válnak meg.

Kis betekintés a "család" életébe:

balraat.merce.hu/2021/04/26/felreerted-olyan-hogy-tulora-nincs/

"Tulajdonos: Én viszont arról szerettem volna beszélni, hogy újra kijött az a probléma, amiről már múltkor is beszéltünk, hogy nem vagy eléggé csapatjátékos. Te vagy az egyik legígéretesebb dolgozónk, olyan dolgokat tudsz megcsinálni, amit a te korosztályodban sokan mások nem, rendkívül önálló vagy, és nagyon magas minőségű munkát végzel. Ezért is léptettünk elő! Ezzel együtt viszont azt érezzük, hogy nem teszed oda magad eléggé, különösen mikor terhelt a projektcsapat.

Tudod, hogy van ez: együtt sírunk, együtt nevetünk…
Dolgozó magában: Magyarul nagyon jó dolgozó vagy, már csak egy kicsit szeretnénk jobban kihasználni téged, már csak egy kicsit kéne többet túlórázni, már csak egy kicsit kéne jobban tönkretenni a saját magánéleted és személyes kapcsolataid, és akkor pont elégedettek lennénk.

Tulajdonos: …a projektmenedzser a cég többi tulajdonosa felé és felém is kommunikálta, hogy a legutóbbi projekt a te nem megfelelő teljesítményed miatt csúszott el ennyire, ami számomra teljesen helyénvaló magyarázatnak tűnik, és ezen a tendencián a jövőben változtatnod kell.

Dolgozó: Értem.

Dolgozó magában: Remek. A közvetlen felettesem, a projektmenedzser össze-vissza hazudozott, és bemártott, hogy ne kelljen felelősséget vállalni a hibáiért.

Tulajdonos: Hadd világítsam meg jobban, amit mondok: az a probléma, hogy nem megfelelő az ikszpektésön menedzsmented. Nem szóltál időben, hogy késni fog a projekt, és ezért nem tudtuk előre kommunikálni az ügyfélnél a késést.

Dolgozó magában: Újabb nyilvánvaló hazugság.

Dolgozó: De hiszen 2 héttel a határidő előtt kezdeményeztem egy találkozót, ahol elmondtam a projektmenedzsernek, hogy biztosan nem fogjuk tudni határidőre befejezni a projektet az előírt irreális tartalom miatt. Külön kiemeltem, hogy beszélni kell az ügyféllel!

Tulajdonos: Megint csak, ez az ujjal mutogatás nem visz minket előre, ez már nem az első eset, hogy probléma van az ikszpektésön menedzsmenteddel. Korábban is ezt a visszajelzést kaptam rólad, úgyhogy ezen kell dolgoznunk a jövőben."

És így tovább...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 14:54:31

@Gery87:

"mert a tőkés meg az államszocialista vállalat ugyanúgy épül fel:"

Pont hogy nem.

A kommunista vállalat vezetése 3 fő volt: vezérigazgató, párttitkár, szakszervezeti titkár. Egyik se volt tulajdonos semmilyen formában.

S persze egy kommunista vállalatvezető se kapott olyan bért, mint amint manapság egy nyugati nagy cég vezető.

S mégis hasonló a működés.

GyMasa 2024.06.17. 14:58:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Oh, azokat vagy fejből válaszolom meg, vagy nekimegyek a tesztnek újból...
Sőt, mostanra (már vagy 10 éve) a saját szintemen lévőkkel sem vitatkozom semennyit. Ha valamit nem akarnak megcsinálni, kapnak egy email-t cc-ben mindkettőnk főnökével, és részemről be van fejezve a téma.
Aztán, amikor a körmükre ég a dolog, akkor én csak megmutatom az email-t.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 15:02:11

@GyMasa:

Nagyon ritkán nem sikerül kitalálni a választ.

Egy ilyen eset:

Mi a teendő ha idegen személyt látsz az iroda zárt területén belül?
A. Hívom a rendőrséget.
B. Pánikba esem.
C. Szólok közvetlen főnökömnek.
D. Hangosan jelzem jól hallhatóan "idegen az irodában!".

Beírtam, hogy C. S erre kiderült: a D volt a jó válasz. Ekkora marhaságot nem tudtam feltételezni.

GyMasa 2024.06.17. 15:09:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
He?
EZ tényleg értelmetlen...
Nálunk ilyenkor valami olyan a válasz, hogy elkéred a belépőjét, utána meg szólsz a recepciónak.
Mondjuk, sokat nem tud senki tenni, mert nálunk nincs security egy darab se...

Serény Vélemény 2024.06.17. 15:10:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, nálunk is elvileg van ilyen de 6800-an dolgozn(án)ak az irodaházban, én hetekig eltévedtem, és még most se feltétlenül tudom, hogy melyik irányba kell kiszállni a liftből (egymással szemben vannak a liftek, ha az egyik oldaliba szállsz, akkor nyilván jobbra kell fordulni, míg ha a másik oldaliba, akkor balra, ha arra a folyosóra akarsz kijutni, ahova indultál.
Szóval látsz egy idegent - honnan a francból tudod, hogy idegen, és nem csak eltévedt?
Ráadásul egyterű irodák vannak, ahol maga az irodatér a folyosó is, ha valaki a lifttől a helyéhez megy, át kell gázolnia egy csomó másik munkahelyen.
Életképtelenség az egész.

Gery87 2024.06.17. 15:25:09

A "kedvencem" a cégen belüli felsővezetői "családlátogatás"

Ami abból áll hogy 3 napig munka mellett, fényesre nyalják a padlót, kifényesítik a kilincseket, meg elraknak minden "felesleges" dolgot (értsd: amivel, amin dolgozol...) mert "csúnya" és "útban van"!.
Meg olyan emberek jönnek le pattogni, akiket addig sose láttál.

Az eredmény: pár fehérgalléros "fentről", 50 méter távolságból körbejárja a "terepet" - az irodai fejmosás, kávé meg süti után 2-3 órával, persze neked már korábban haptákba kell állni - így vigyázva nehogy munkásokba botoljanak, mert úgy hallották, azok agresszívak és veszélyesek, sőt még koszosak és büdösek is!

A munkások meg mindent megtesznek azért hogy elbújjanak a "*********-októl", nehogy hiba keletkezzen a mátrixban, normális esetben ugyanis az aki "fent van" nem találkozik azzal "aki lent van"..
Ha mégis megláthatják egymást beláthatatlan következményei lehetnek! Szerencsés esetben csak a mi galaxisunk pusztulna el!

Gery87 2024.06.17. 15:27:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Valódi hozzáférése, döntési joga a "közös" tulajdonhoz, itt is csak a szűk vezető rétegnek volt.
A tulajdoni lapon nyilván nem egyesek neve szerepelt, de a döntési mechanizmus nem különbözik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 15:36:39

@Gery87:

Nincs hozzáférése.

Nem volt akkoriban.

Szigorú keretek voltak, kis autonómiával.

Ha egy igazgató túllépett bármin, repült.

Ezért is baromság, amikor a mai szélsőbalosok államkapitalizmusnak nevezik a szovjet rendszert. Mert nem az volt.

vasútihíd 2024.06.17. 15:58:53

@GyMasa: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem. a helyes válasz amit a háéres vikike nagy egyetértéssel elfogad az hogy ha nem ütközik törvénybe vagy vállalati szabályzatba akkor megcsinálom úgy ahogyan a főnök utasított.

persze ez csak a válasz. ha tényleg ilyen helyzet adódik és engem nem zavar a dolog akkor a vállalati szabályzat ignorálható. egyébként a törvény is de az már más lapra tartozik.

Gery87 2024.06.17. 16:00:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én nem nevezem államkapitalizmusnak sose.
Nem volt az és nem ezrét van a hasonlóság.

"Szigorú keretek voltak, kis autonómiával.
Ha egy igazgató túllépett bármin, repült."

Pont mi ma.
Az igazgató és a felső vezetés nem a fő tulajdonosok ( sok esetben, csak csillóikért felbérelt alkalmazottak.)
A valódi tulajdonosok meg nem vesznek részt a mindennapi vezetésben, vagy eleve nem valódi személyek, hanem más cégek, részvényesek, bankok, akik nevében szintén bérelt vezetők járnak el.

rrh19 2024.06.17. 16:03:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Tényleg volt ilyen válaszlehetőség, hogy "Pánikba esem"? :D

Gery87 2024.06.17. 16:16:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én sose fogadtam el teljesen hogyha a többség ennyire érti és felfogja ez az egész fasság, akkor minek van mégis?
Ez olyan mint amikor valaki úgy hazudik valamit egy másik személynek hogy az pontosan tudja hogy nem igaz, a másik is pontosan tudja és nincs jelen egy harmadik fél akit meg kéne győzni a hazugságunkról a másik ellenében!
Értelmetlen.

GyMasa 2024.06.17. 16:21:06

@vasútihíd:
Nyilván, semmi illegálisat nem vagy köteles megcsinálni.
Nálunk van "whistleblower" személy is, akinél ezeket jelenteni lehet.
Állítólag anoním módon. (de, ebben nem hiszek)

vasútihíd 2024.06.17. 16:28:26

@GyMasa: a whistleblower magyar neve a balek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 16:35:15

@GyMasa:

Azért nem, mert jelentős magántőke van ott.

Persze definíciófüggő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 16:38:11

@Gery87:

A rituálé része.

A rituálé pedig gyorsan formalizálódik.

Pl. egy rakás udvariassági szabály, melynek eredetileg volt értelme, ma semmi, de mégis maradt.

Meg jogszokások is.

Pl. az államfő mandátumának korlátozása, miközben a valódi hatalommal rendelkező kormányfő mandátuma nincs korlátozva - marhaság, de így maradt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 16:42:39

@rrh19:

Amerikai cég. Amerikai agyakra lett kalibrálva a teszt.

Még korábbi cégemnél pénzmosás ellen küzdő tanfolyam utáni tesztkérdés:

Mit teszel, ha pénzmosást tapasztalsz?
A. Jelentem a rendőrségen.
B. Megkérem a pénzmosót, legközelebb ne tegyen ilyet.
C. Semmit, örülök, hogy a pénzmosó megbízik bennünk és nálunk mossa a pénzét.
D. Jelentem a biztonsági részlegünk felé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.17. 16:56:06

@Gery87:

Egy mai nagy cégnál a felsővezetés sokszorosan többet keres, mint akkoriban egy komcsi nagyvállalatnál.

Mondjuk amikor itt a TikTok projektben voltam, az én fizetésem 1800 euró bruttó volt, az itteni helyi főemberé 12 ezer euró, a globális főemberé 180 ezer havi.

Szóval egyszerű dolgozó (én) és nagyfőnök között az arány 1:100.

Összehasonlítva saját apám a 70-es évek végén. Az MKB-ben volt középvezető. Az egyszerű alkalmazottak fizetése 4-5 ezer Ft volt, apámé 15 ezer, a vezérigazgatóé meg 30 ezer. Azaz 1:8.

Nem beszélve a hatalmas jogokról. Egy akkori nagyfőnök el tudta intézni, hogy a haverja soron kívül kapjon telefonvonalat, meg vegyék fel jó helyre a rokont, s kb. ennyi. Azt már nem tudta megtenni, hogy a szolgálati kocsival elmegy nyaralni. A mai nagyfőnök hatalmas kerettel rendelkezik, simán el tud számolni egy sor személyes kiadást a cég számlájára.

GyMasa 2024.06.17. 21:22:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Hát, Kína inkább államkapitalizmus, mint a volt szocialista országok voltak.

GyMasa 2024.06.17. 21:24:00

@vasútihíd:
Nyilván, nem mennék hozzájuk, ha ilyet találnék. egyből a rendőrség.
Itt MINDENT velük kell intézni...
Basszus, még a nem kívánt újságot is náluk kell lemondani!!!

Billy Hill 2024.06.18. 00:30:01

"Mi a teendő ha idegen személyt látsz az iroda zárt területén belül?"

Siemens-nél dolgozó ismerősök mesélték ezt a céges legendát (?), hogy egyszer Peter von Siemens, a tulajdonos család tagja meglátogatta az egyik németországi üzemet, és a portás nem akarta beengedni, mivel nem volt megfelelő belépője, papírja, akármi. (Ez még a 70-es vagy 80-as években volt.)

Párbeszéd, miután visszautasították:
- Aber ich bin Peter von Siemens!
- Wir sind alle von Siemens...

Szóval néha nem árt a megfelelő badge még fb-tagoknak sem, ha kellően beleéli magát a szerepébe egy őr.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 08:06:19

@Billy Hill:

Pedig még a legmagasabb állami szinten is vannak VIP-listák.

Életemben egyszer jártam a Sándor-palotában. 21 éve.

Ott kemény biztonsági kapu is van, át kell menni rajta, meg van 4-5 biztonsági ember fegyverrel.

Megyünk be, hárman, a bolgár ortodox nyugat-európai érsek, a titkárnőke, s én. Előjön a fő biztonsági őr, kérdezi, mi vagyunk-e a vendégek, akiket vár az elnök úr. Miután kiderül, hogy mi, elnézést kér "csak az érsek urat tette fel az elnok úr titkársága a VIP-listájára, Önöknek kettejüknek sajnos át kell menniük a kapun", szóval érsek be a kapu mellett, ellenőrzés nélkül, mi meg ketten kapun át, s az egyik fegyveres végig húzta a hátamon a fegyverkereső izét.

ZorróAszter 2024.06.18. 12:51:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig az egyetlen helyes válasz: "a felelősség a főnöké, tehát úgy csinálom, ahogy ő mondja, s ha ez esetleg hibás döntés, akkor se az én hibám lesz, majd a vezetőség változtat a szabályokon, ha a döntés hibás"."

Ott ahol konkrét produktív munka folyik, ott ennek az eredménye az egyre átláthatatlanabb káosz, ami kihat az informatikai biztonságra és az üzembiztonságra, amiért baj esetén konkrét esetben viszont a dolgozó tehető felelőssé.

Az utasítások nem véletlenül szóban jönnek, és nem célszerű ragaszkodni az írásos utasításhoz, mert az a bizalmatlanság jele lenne.

Marad az hogy beleszarni és dühöngeni. És/vagy jó sok láthatatlan pluszmunkával törekedni rá hogy azért ne legyen baj.

Arra ne számítson senki, hogy adott esetben bizonyíthatja az igazát. Az ilyen vezetőknek csak akkor van félnivalója, ha egymás után több súlyos balhé is van a területén. De az ritka. Akkor őt se hallgatják meg hogy mikkel védekezik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 13:18:30

@ZorróAszter:

Egy bizonyos méret felett az eredmény káosz.

S tök mindegy ki a tulajdonos: a nagytőkés vagy a komcsi állam.

S mindig ugyanaz lesz: a cég saját magáért kezd élni, nem a profitért.

Számtalanszor láttam: hiába állítólag a profit a cél, ez csak a legfelsőbb szinten van meg, lejjebb senkit se érdekel.

A legviccesebb: néha érdekközösség alakul ki a vezető és a dolgozó között a felsővezetéssel szemben.

Csak egy röhejes példa. Akkor is kólcenteres voltam. Epson terméktámogatás. De én csak a magyar ügyfelekkel foglalkoztam. Közben beütött valami hatalmas krach a görög piacon, a görög Epson valami szoftvert elszúrt, ami miatt a gépek egy része elkezdett hibásan működni.

Az Epson termékei baromi drágák. Tulajdonképpen az üzleti szektorra vannak kalibrálva, lásd A3-as és nagyobb nyomtatás, meg világos előadótermekben vetítés. Szóval nem kisemberek a vevők, hanem jellemzően komoly cégek. Amikor ott voltam, pl. a Szegedi Egyetem vett soktízmillióért vetítőgépeket a termeihez, direkt hogy ne kelljen elsötétíteni, hanem nappali világosságban is lehessen vetíteni előadásokon.

Volt nálunk a cégnél 8 ember, aki görög panaszokat fogadott. Dehát ekkor pár hétig napi 1500-2000 panasz jött, ami egyszerűen feldolgozhatatlan. Normál időszakban volt a 8 emberre napi 150-200 ügy. Jön a kisfőnök pár emberhez, köztük hozzám is, olyanokhoz, akiknek eleve nem volt sok dolguk, azt hiszem a magyar, a román, a cseh és a szlovák csoporthoz. S elmondja: a segítségünkre van szükség.

A segítség: vegyük fel a görög hívásokat, majd ne is szóljunk bele, eleve tegyük "mute"-ra, majd 10 mp után tegyük le. Mert így a "statisztika" jobb lesz. Ugyanis a nem fogadott hívásra a felső szinten jobban haragszanak, mint a megszakadt hívásra.

S tényleg ezt csináltam. Kb. 1 hétig "fogadtam" 150-200 görög hívást.

Aztán kaptam +10 % prémiumot az extra "munkáért".

S e znem valami vad kelet-európai komcsi cég volt, hanem egy megbecsült amerikai-francia óriáscég, mely az Epson stratégiai partnere volt az ügyfélkezelésben.

Pont mint Kádár alatt: legyen meg a "szám", az meg nem számít, hogy nincs köze a valósághoz.

Gery87 2024.06.18. 14:35:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sokkal nagyobbak ma a vagyoni különbségek mint az államszocializmusban voltak és a kizsákmányolás is nagyobb, csak át van tolva máshová....

Gery87 2024.06.18. 14:38:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Számtalanszor láttam: hiába állítólag a profit a cél, ez csak a legfelsőbb szinten van meg, lejjebb senkit se érdekel."

De hát ez természetes, a profit annak fontos aki kapja, (nem annak aki termeli) az meg a tulajdonos.
A többiek alkalmazottak, akik csak pénzt akarnak kapni, lehetőleg a legkevesebb munkával.
Ilyen a kapitalista rendszer.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 14:43:09

@Gery87:

A vagyoni különbségek sokkal nagyobbak most, ez nyilvánvaló.

Amikor én gyerek voltam - 70-es évek - az emberek között mininális eltérések voltak.

Apám hiába volt a kádárista nomenklatúra alsó részének tagja, nemigen voltunk gazdagabbak.

Amiben apámék jobbak áltak azok bizonyos jogok voltak. Pl. vásárolhatott valutás boltban (Konsumex), mert volt legálisan valutája, hiszen járt nyugati utakra a munkahelyéről, s joga volt a napidíja egy részét megspórolnia. Meg korábban volt telefonunk.

De 2 legjobb gyerekkori haverom, akik ugyanabban a házban éltek, nem éltek ezt leszámíva rosszabbul. Sőt, az egyiknek jobb kaják volt otthon, mert az apja a vendéglátói iparágban dolgozott, azaz hozzáfért hiánycikkekhez is.

Igazán jómodúak akkor a már lassan megengedett magánszektorban voltak, lásd "gebines", "maszek zöldséges", s hasonlók.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 14:54:52

@Gery87:

Maga a cég önálló életre kell, s céljai elkezdenek különbözni a tulajdonos céljaitól.

Minden nagy cégben ezt láttam.

Lásd, teljesen felesleges osztályok jönnek létre, mert valaki munkát akar adni a haveroknak. Aztán ezek az osztályok folyton csinálnak valamit, hogy igazolják létüket, csak épp az egész tevékenységnek semmi értelme.

Gery87 2024.06.18. 18:15:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Amikor én gyerek voltam - 70-es évek - az emberek között mininális eltérések voltak."

ÉééééS.....mégsem ez miatt nem működött a rendszer és dőlt meg!

Vagyis az a kapitalista neolib vád, kritika miszerint "a szocializmus azért nem működik" mert "nincs elég nagy motiváció", nem lehet az ember Dagobert Bácsi (nem lehet a tőkés világban sem az az emberek 99%) egy fasság.

Eleve az átlagos többségnek így magyarázni a dolgokat, olyan mintha azt mondanánk régen 300 éve szegény nők fűzőt hordtak meg hatalmas rizsparókát, miközben a nők 99% nem hordott ilyet akkor sem.
Elit alapú érvelés, totálisan téves projektálás.

Gery87 2024.06.18. 18:21:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez az elidegenedés következménye.
Már annyira nincs köze egymáshoz a cégben, a termelésnek, a vezetésnek, a tulajdonosoknak hogy teljesen öncélú és különböző a érdekek mozgatják a működésüket.

_Neville 2024.06.18. 21:54:59

@rrh19: én már csak poénból is ezt jelöltem volna :D

_Neville 2024.06.18. 22:05:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hajaj, mikor az értékesítés is ezzel a szemlélettel megy: nem baj, ha az ügyfél visszaküldi a terméket, mert a prezentációban az már eladás! :D

_Neville 2024.06.18. 22:10:15

@Gery87: de ilyen szempontból akkor kiscégben a legrosszabb dolgozni, ahol a főnök a tulaj. Mert máshol a főnök főnöke is csak egy jobban megfizetett "melós" végső soron.

Gery87 2024.06.18. 23:06:47

@_Neville:

Igen, a "kis magyar vállalkozó" a legrosszabb.
Adót meg ÁFA-t csal és a 20 millás BMW-ből kiszállva panaszkodik hogy neked semmi nem elég, meg "jobban meg kéne nyomni"...

A jó kurva nyavalygós anyját az összesnek, egyiket se sajnálom....ott rohadjon rá a 800 Ft-os fagyi meg a kovid járvány az összesre.
Mikor a kapitalizmus a balkáni suttyósággal találkozik....
Szánalmas.

Serény Vélemény 2024.06.19. 11:22:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "majd 10 mp után tegyük le"

Hát ja. a callcenter a világmindenség legjobban mérhető munkája, pontosan lehet tudni, hogy mennyit volt az operátor AVÁban (available) - ha túl sok, akkor az nem jó, mert munkaidő, viszont nem munka, pont lehet tudni mennyit volt és milyen szüneten (mondjuk 99 féle szünettípus lehetséges, más kell használni ebédszünetre, mást az egyébként óránként majdnem kötelező 10 perces szünetre, mást ha ki kell mennie, mást, ha az egyébként kötelező oktatáson kell részt venni, akár a saját munkaállomásánál, akár tanteremben, mennyit volt utómunkában (ACW- after call work)
A főnökség meg megad néhány kpi-t, amit tartani kell, és utána a lejjebb levők már azon pörögnek, hogy hogy lehet megkozmetikázni az adatokat, hogy jó számok jöjjenek ki.

Pl a (általában) 3 másodperc alatti hívások "short calls", és ezek nem számítanak bele a kezelt hívásokba, vagy még az IVR által elintézett hívások közé számolják.
A 10 másodperc már kezelt hívásnak számít, de mivel a cc-minőségbiztosítása a hívás utáni úgyis el volt ...va, (az icca eredmények, meg az nps, meg a ces, meg a többi hatalmas találmány), ezért gondolom a kisfőnökök kitalálták, hogy az már úgyis rossz, rosszabb nem is tud lenni attól, hogy egy ilyen kimute-olt hívás után úgyis lepontoz az ügyfél, viszont a hívások megválaszolási aránya meg benne van a prémium kiírásukban, ezért akkor inkább legyen egy csomó megválaszolt hívás.
A fentiek meg nem tudták, hogy a cc konkrétan hogy működik, ők csak azt látták, hogy az excel diagramban az őket érdeklő százalékok jól alakulnak.

ZorróAszter 2024.06.19. 23:52:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Elvileg nem kellene a világot 5000 év óta sátánista pszichopatáknak irányítani, és a köztes vezetőknek se kellene hülyéknek lenniük. Akik csak egyirányú interfészek és a felelősségelhárításra trenírozzák magukat. Ezeken kívül mással nem is foglalkoznak.

Ugyanis ezekből eszméletlen károk keletkeznek, csak éppen senki se veszi a fáradságot a felmérésükre.

Például Bill Gates döntése, hogy a Vágólap nem viszi magával, hogy milyen karakterkódolással van kódolva a tartalma, és ezért rengeteg dokumentumban, html oldalon kevert a karakterkódolás.

Ez a döntés minden internetes és egyéb keresést legalább 100-szor lassabbá tesz. Rossz esetben pedig meg sem találja a keresett szöveget, mert nem gondolt rá a programozó, hogy egy UTF-8 kódolású oldalban Windows kódolással lehet beszúrt szöveg.

Csak éppen erre senki nem gondol. Meg a többi millióra pláne.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.21. 10:29:07

@Serény Vélemény: volt managger olyan, aki épp ennek a javításáért hívogatta a deszkjét. Csak nem a saját céges mobiljáról kellett volna (német volt, tehát az ész adott.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.21. 10:31:28

@Billy Hill: Rákosiról maradt fenn az anekdota, hogy megdicsérte az ÁVH-st aki valami diplomáciai rendezvényen igazoltatta.

Serény Vélemény 2024.06.21. 11:59:48

@ZorróAszter: "Például Bill Gates döntése,"

A folyamat kb az, hogy
1) csinálnak valamit, ami szar.
2) utána amire ez kiderül, és tarthatatlanná válik, addigra már annyian használják,
3) hogy inkább nem is javítják ki, hanem a következő verzióban is benne marad.

vannak dolgok, amiket már ezer éve kukázni kellett volna, beleértve az win1250-es kódlapot, és a többi szart.

vagy pl az is botrány, amikor a franctudja milyen idióták nem iso 8601-ben ábrázolnak dátumokat, meg időpontokat.

Serény Vélemény 2024.06.21. 12:00:52

@Deak Tamas: Hát ja, és az operátorok között meg ott van a lista txt-ben, a "fontos" telefonszámokról, amiknél vigyázni kell...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.24. 08:47:59

@Serény Vélemény: hát meg remélem a ticketing systemben is, az a megbízhatóbb :)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása