magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szőke nő

Az európai szépségideál a szőke nő világos szemmel.

Igazán kivétel ez alól csak ott van, ahol nagyon sok a szőke világos szemű ember. Ott a nem-szőke egzotikusnak számít, emiatt szebbnek.

Az európai statisztikák szerint a legtöbb szőke ember Európában Finnországban van - 80 % -, a legkevesebb Örményországban - 3 % -, míg a világos szem legmagasabb aránya Izlandon van - 74 % -, a legkisebb pedig ismét Örményországban, ahol ismét 3 %.

Az Európán kívüli világban mind a szőke arány, mind a világos szem aránya 10 % alatti, kivéve persze az olyan régiókat, ahová jelentős európai bevándorlás ment. Alapvetően a nem-fehér fajoknál nagyon ritka jelenség ez, egyetlen sajátos kivétellel: az ausztráliai és melanéziai egyébként sötét bőrű embereknél 15 % körüli a szőke haj és a világos szem aránya.

Viszont Európán kívül egyáltalán nem a szőke-világos kombináció a szépségideál. Indiában és Latin-Amerikában a fehér bőr mindenképpen szépségideál, sőt minél fehérebb, annál jobb, de a sötét haj és szem kombinációval.

Viszont az Európán belüli régiókban és az Európához közeli régiókban (lásd arab országok), ahol a szőke-világos ritka, ott jellemzően ez az ideális. Azaz van egy bizonyos távolság, ameddig hat az európai képzet.

A Balkánon, különösen annak délkeleti részén, a szőke-világos kombináció ritka, így a szépségideál a skandináv nő. Sok, ennek az ideálnak nem megfelelő nő kényszert érez a szőkítésre:

tipikus bolgár jelenség: skandinávosított nő (ez egy bolgár politikai újságíró)

Címkék: közélet
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2118431043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2024.06.22. 06:42:45

Jappán ban
sok szök
enő van

legame
rikaiak

jónévez 2024.06.23. 22:12:11

Ebben mi volt a recece?
Azváltalad kellően utált média szereti a szőke nőt ideálisnak beállítani.
Hányan érezzük magunkat jól 36 éve egy szökkenő szarvassal? És most nem is csak magamról besuélek. Émberekkel személyrsen mikor találkoztál? Nem kell az autizmus álarca mögé bújni, nem igaz. Csak írsz, oszt pont.
Régebben olvaslak, hogy elhiggyrm.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.24. 08:55:36

Szerintem az európai női szépségideál azért - hogy egy ocsmánnyá vált szót használjak - ennél sokszínűbb, a szó eredeti értelmében.
A szőkék ugyebár germánok tehát az ész germán alacsonysága is adott lehet, plusz a rosszindulat, lásd a magyar-skót meccs 75. percétől zajló eseményeket.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása