magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kevés a víz

Bulgária egyik sajátossága a kevés víz. A talajvíz is kevés, sokkal kevesebb forrás van, mint Magyarországon, s nagy folyók sincsenek.

Íme egy erősen sematikus térkép minden nagyobb bulgáriai folyóról:

Igazi nagy folyó 1 van: a Duna, mely azonban Bulgáriában mindig határfolyó. Eredetileg a Duna végig határfolyó volt, de Románia sikeresen megszerezte a terület egy részét, így ma Észak-Dobrudzsa román.

Az összes többi folyó méret szerint 3 kategóriába osztható, magyar párhuzammal:

  • "Maros" kategória: ez a Marica, a Meszta, s a Sztruma,
  • "Sió" katagória: az összes többi, amit jelöltem a térképen,
  • minden más "Rákos-patak" kategória.

A három nagy azonban kifolyik az országból. A Meszta és a Sztruma Görögországban folytatódik (a Meszta görög neve Nesztos, a Sztruma görög neve Sztrimonasz) és a Égei-tengerbe torkollik. A Marica pedig görög és török területen megy tovább, megint az Égei-tengerig, a görög-török kontinentális határ 90 %-a a Marica középvonalában húzódik (a Marica görög neve Evrosz, török neve pedig Meriç).

Eredetileg egyébként mind a 3 folyó torkolata bolgár területen volt, de Bulgária elveszti 1919-ben az Égei-tengeri tengerpartját a "bolgár Trianon" (Neuilly-sur-Seine-i békeszerződés) következtében, majd azt megpróbálja ugyan visszaszerezni később, de ez alig 3 évig tart (1941-1944).

Szófiában sokáig vízhiány volt. A Szófián áthaladó vizek Rákos-patak méretűek, íme az egyik szófiai patak:

Szófiának a fő ivóvízforrása a Szófia mellett elhaladó Iszkar folyón kialakított víztározó, íme a víztározó délkeleti része:

A kommunista idők kezdetén volt egy gigantikus terv az Iszkar és a Sztruma kiszélesítésére, s a két folyó összekötésére, hogy hajózható útvonal legyen a Duna és az Égei-tenger között. Aztán a terv el lett hagyva, miután Görögországban a kommunistáknak nem sikerült hatalomra kerülniük a II. vh. után. Ha a terv megvalósult volna, az Iszkar-víztározó a mostani sokszorosa lett volna, s kikötőként is funkcionált volna.

Az átlag bolgár folyók így néznek ki, ez a Jantra:

Címkék: közélet
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4518434225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.06.30. 07:16:36

Annyi haszna lehetne a népességxsökkenésnek hogy kevesebb kelll mindenből, vízből is, persze vsz ott is az lesz idővel mint most nálunk, vendégmunkásokat importálnak, akik már nem mennek haza, meg idővel ők is migrációs célpont lesznek, egy szomáliai számára még Bulgária is egy kőgazdag ország.

vasútihíd 2024.06.30. 08:26:52

ez a hetedik bekezdésben a multat jelenidőben tálaló módszer eléggé zavaró. ez valami idegen nyelv hatása?

Gery87 2024.06.30. 11:06:21

@Madarász Henrik:

A csökkenéssel az a baj hogy nem arányosan érinti a korosztályokat.
A társadalom elöregszik.
Kevés a dolgozó, az adózó.

"vendégmunkásokat importálnak, akik már nem mennek haza,"

Ha nem történik valami drasztikus, Európa sorsa a latin-amerikanizálódás.

(előtte még a neofasizmus megpróbálja ezt elkerülni, deportálásokkal, népirtásokkal, a tőkének kedvezéssel: a munkások kizsigerelésvétel, agyondolgoztatásával, a jogállam leépítésével...de megoldást nem fog adni ez sem.)

Egy kevert rasszú kontinens lesz, legalábbis a nyugati része és persze csóró mint az állat, mivel a megváltozott kulturális, mentalitásbeli és szocializációs alap erre a jóléti szintre alkalmatlan lesz.

De, legalább lesz gyerek...

ZorróAszter 2024.06.30. 12:59:17

Vannak más geológiai okok is. Magyarországon a folyók vándorolnak, és széles homokrétegeket hagynak maguk után, amikben tud áramlani a talajvíz. Ott ahol a folyók beszorulnak valami kemény talajban miután kivájták maguknak, ott nincs ilyen vándorlás és nincsenek hatalmas homokrétegek, hanem mindenhol vizzáró rétegek vannak.

ZorróAszter 2024.06.30. 13:03:58

@Gery87:

Azon mindig csudálkozom, mennyire nem szabad arra gondolni sem, hogy itt sokmillió embert fosztottak meg az eddigi élete összes megtakarításától. Átlag majnem tízezer dollártól ha jó emlékszem a számra.

És hogy ezt a bizniszt lehet sőt nagyon valószínű hogy az európai nagytőkések találták ki, szervezték meg és fölözik le.

A gazdasági és politikai elit egyébként mindig és mindenhol összefonódott a szervezett bűnözéssel Nyugaton.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.07.01. 12:51:23

@vasútihíd: indoeurópai kétnyelvűség hatása, mert ha esetleg lemaradt volna, Max kétanyanyelvű. Sokféle dologtól függ ez, mikor hogy használ az ember igeidőket.
Leírtam már százezerszer, most csak röviden: az indoeurópai nyelv gondolati alapeleme a multiinformációt tartalmazó szó valamint az igeidők képzésekor abból kell kiindulni hogy a beszéd időpontja az alap.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása