magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Miben sántikál a Tóth Zoltán?

A ballibek kedvenc választási szakértője ismét nagyot halandzsázik.

Persze közismert, Tóth Zoltán nem ért a választási rendszerekhez. Valójában a vágyait vetíti ki.

A következő baromságokat mondja el, kiválasztottam a 8 legnagyobb csúsztatást:

egy - A választójog tágítása az ugyanolyan bűn, mint a szűkítése. Azaz valahogy Zorbán ugyanazt csinálta, mint Rákosi 1947-ben, aki kizárta a választói névjegyzékből a németeket és a fasisztákat. Zorbán ezt azzal követte el, hogy választójogot adott belföldi lakcím nélkülieknek és adót nem fizetőknek.

Természetesen magyarázat nincs, hogy miért kellene belföldi lakcím vagy adófizetés a választáshoz. De ez már egy megrögzült ballib axióma, amit a ballib tábor keménymagja hisz, a műsor meg nekik szól.

kettő - Következetesen el van hallgatva egy fontos adat: a magyar választásokon az egyéni képviselői helyek döntenek el mindent, ez így volt mind 2012 előtt, mind a 2012-es választási reform után. Persze azért van ez elhallgatva, mert eleve lerontaná az egész álérvelést.

három - Egy szó se arról, hogy a levélszavazás csökkentett szavazati jog, Hiszen akinek nincs belföldi lakcíme, az csak listára szavazhat levélben, azaz éppenhogy ott nem számít a szavazata, ahol ez igazán fontos lenne.

A magyar választásokon egyszer megesett, hogy a listán nyertes párt elvesztette a választást, éppen az egyéni képviselői mandátumok miatt:

  • 1998: az MSZP nyert, 33 % listán, a Fidesz második lett 30 %-kal, de a 176 egyéni mandátumból a Fidesz 90-et nyert, míg az MSZP csak 54-et.

négy - Szintén következetesen el van hallgatva az egyfordulós-kétfordulós témában, hogy a "szakértő" által majdnemhogy egyedül demokratikusnak kikiáltott kétfordulós rendszer a valóságban rendkívül ritka parlamentáris választásokon. Európában jelenleg alig 3 ország van, ahol van kétfordulós parlamenti választási rendszer:

  • Csehország - itt csak a felsőház esetében van egyéni, kétfordulós választás,
  • Franciaország - itt az alsóházban minden képviselő egyéni, s kétfordulós választás van,
  • Litvánia - a képviselők felét egyéni, kétfordulós választáson választják.

öt - Direkt keveri a "töredékszavazat" és a "nemlétező szavazat" fogalmát. Persze nyilván a töredékszavazat bizonyos értelemben tényleg nem létezik, de akkor ezen az alapon minden csalás minden választási rendszer, ahol bármilyen technikai elem van, lásd ahol pl. parlamenti küszöb van.

hat -Megint elhangzik, kb. százezredszer, hogy a külföldre dolgozni kiment liberális magyar nem szavazhat levélben, hanem ezer km-t kell utaznia a magyar követségig, bezzeg a jöttment határontúli mucsai levélben szavazhat.

Természetesen ez egy aljas hazugság. Akinek nincs belföldi lakcíme, az szavazhat levélben. Akkor is ha Magyarországon született, mindig magyar állampolgár volt, s csak kiment külföldre dolgozni. Egyetlen teendő van: elmenni az okmányirodába/kormányablakba és bejelenteni a belföldi lakcím megszünését. Ez kb. 15 perces procedúra, s semmit nem von maga után.

hét - A fiktív lakcím idekeverése. Rendben tartott, pontos, valós lakcímnyilvántartáshoz rendőrállam kell. Mivel 1990 óta nincs rendőrállam, az egész lakcímrend felborult, több módon is:

  • akik elmentek tartósan külföldre, ezt tömegesen nem jelentették be, pedig erre szabály kötelezte őket (ezt a szabályt végül Orbánék semmisítették meg, ha jól emlékszem 2014-ben),
  • tömeges lett a belső vándorlás, melynek során sokan szimpla érzelmi okokból megtartották eredeti címüket,
  • tömegesen elterjedt egy tévhit a lakáskiadók között, hogy "ha bejelentem a bérlőt, akkor nem fogom tudni kitenni", így a lakáskiadók nagy része egyszerűen meg se engedi a bérlőnek, hogy a bérlakást bejelentse címeként.

Ahhoz, hogy ezt a helyzetet sikeresen fel lehessen használni választásokon, olyan szervezés kellene, amire még a Fidesz se lenne képes. Valójában csak kisebb településeken, önkormányzati választáson lehet ezzel manipulálni sikerre számítva.

nyolc - Az arányos/aránytalan kérdés ködösítése. Ballib téveszme: az 1989-es választási rendszert a Fidesz aránytalanná tette. Valójában eleve aránytalannak lett tervezve már 1989-ben a választási rendszer, mégpedig direkt: hogy legyen biztos parlamenti többség, ne legyen folyamatos kormányválság. Az persze tény, hogy a Fidesz valamivel növelte az aráytalanságot.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr10018465505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy Hill 2024.08.13. 14:04:41

"tömeges lett a belső vándorlás, melynek során sokan szimpla érzelmi okokból megtartották eredeti címüket" - illetve mert olcsóbb vidéki lakcímmel a gépjármű felelősségbiztosítás...

Tapi2021 2024.08.13. 14:14:14

Ezek tudják, hogy hazudnak a népnek, csak nem érdekli őket. Mert megengedhetőnek tartják az emberek manipulációjához, mint eszközt. Ha ez kell a vágyva vágyott győzelemhez...
Ezért nem volt gond simán összeállni a "náci" Jobbikkal sem, amikor úgy tűnt, az is kell a hatalomra kerüléshez.
Máris nem voltak nácik. Vagy jó nácik lettek. Vagy hogy.

_Neville 2024.08.13. 14:16:21

A fanatikus ballibeket aligha érdeklik a tények :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.13. 14:54:36

Tóth Zoltán becsülendő, legalább a saját nevén szól hozzá a mandilin #forradalmat hashtaggel és mindig megemlíti : "amint régebbi kommentjeimben megemlítettem, ez meg ez történt valóban, itt lehet újraolvasni" (persze a kommentjeiben említett történések kb. a nyáron hamarabb kel fel a Nap szintjén vannak.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.13. 14:57:33

Jut eszembe @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem akarod a politikai bejegyzések számát vagy 30 százalékkal csökkenteni? Én sokkal szívesebben olvasnék kultúráról, Bulgáriáról történelemről, az ilyen jellegű bejegyzések alatt rendszerint szűrést sem kellene alkalmazni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.13. 15:08:29

A negyedik-ötödik bekezdéshez pedig nyilván a kolozsvárosos elmebetegnek is lenne szava, hiszen Marton Viviána SPANYOL, mert aki SPANYOLORSZÁGBAN született az SPANYOL, aki oda fizet adót, az SPANYOL, sőt még.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.13. 15:14:59

@Deak Tamas:

Ebben a témában Söpredék Zoli agrárspekuláns volt a csúcs, ő keményen megmondta, nem léteznek kisebbségek és pont.

bircahang.org/wp-content/uploads/2023/01/sfrdtr.png

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.13. 15:16:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azaz ő az, csak a neve nem jutott eszembe, amúgy sem érdemes emlékbe tenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.13. 15:19:47

@Deak Tamas:

Ő elkövette azt a hibát, hogy túl nagyokat ígért, plusz pénzeket szedett be, amik aztán valahogy eltűntek "projektjeiben". Így lassan a legfanatikusabb ballibek megállapították róla, hogy fideszes ügynök.

Gery87 2024.08.13. 15:29:53

@_Neville:

Mer a fideszeseket érdeklik?:)
Lófaszt, meg is érdemlitek egymást.

@Tapi2021:

"Ezek tudják, hogy hazudnak a népnek, csak nem érdekli őket. Mert megengedhetőnek tartják az emberek manipulációjához, mint eszközt. Ha ez kell a vágyva vágyott győzelemhez... "

Ilyen a NER.

"akik elmentek tartósan külföldre, ezt tömegesen nem jelentették be,"

A legtisztább az lenne ezt mindenki megtenné.

"tömeges lett a belső vándorlás, melynek során sokan szimpla érzelmi okokból megtartották eredeti címüket,"

Én is pl.

"tömegesen elterjedt egy tévhit a lakáskiadók között, hogy "ha bejelentem a bérlőt, akkor nem fogom tudni kitenni", így a lakáskiadók nagy része egyszerűen meg se engedi a bérlőnek"

Megértem miért.
De amit mindenképp be rá kell íratni a bérlőre. az a fogyasztómérőórák.
Ha el is megy, a tartozás az övé marad.

"Zorbán ezt azzal követte el, hogy választójogot adott belföldi lakcím nélkülieknek és adót nem fizetőknek."

Ez hiba volt igen.

"Természetesen magyarázat nincs, hogy miért kellene belföldi lakcím vagy adófizetés a választáshoz."

:D
Hogy-hogy miért?
A választás nem egy buli, nem egy hobbi, nem egy törzsi orgia...
Komoly dolog kéne legyen!

Aki nem itt él és nem ide fizet adót, az ne szavazzon.
Annak ehhez a társadalomhoz kb semmi köze.
Nem viseli a terheit és a választása jó vagy rossz következményeit!

Akár határontúli, vagy akár külföldre ment "libsi"....ne szavazzon.
Szavazzon ott ahol lakik, ahol él, adózik, ahol viseli a következményeit a tetteinek!

Ennyire egyszerű.

Gery87 2024.08.13. 15:34:38

@Deak Tamas:

Amúgy se tudsz szűrni te nagyon hülye.

GyMasa 2024.08.13. 20:20:44

@Tapi2021:
Nem az a szomorú, hogy hazudnak a "népnek"? hanem az a baj, hogy erre különös affinitás van az ellenzéki szavazók körében. Mindez tovább súlyosbítva azzal, hogy az ellenzéki szavazó meg sem érti mindezeket, akármilyen méylen mész le kutyába, hogy elmagyarázd nekik. Lehet, az akkori beszélgetés végén még emlékszik minderre, de a következőalkalommal, amikor találkoztok, teljesen "restelődik" a véleménye, és ugyanott vagy, mint azelőtt.
És, ebben az a legszomorúbb, hogy diplomás emberek is képesek ezeket a baromságokat terjeszteni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása