magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A tökéletes átverés

1995 tavaszán láttam meg a gyakorlatban is, milyen a tökéletes átverés.

Ez Szerbiában zajlott az egykori Dimitrovgrad-Niš országút mentén. Ez az útvonal valójában egy ókori út fontos része, ősi nevén Via Diagonalis. A római korban a Balkánt átszelő fő útvonal természetesen Konstantinápolyból (mai Isztanbul) indult, a fő állomások a mai törökországi Edirne (akkori neve: Hadrianapolis), aztán Bulgáriában Plovdiv és Szófia (akkori nevükön Philippopolis és Serdica), majd a végpont a mai Niš (akkor Naissus). Innen volt a két fő elágazás: egyrészt délnyugatra a mai albán tengerpartig, másrészt egyenesen északra, a mai Vajdaságig, magyar határig. Naissus volt tulajdonképpen a Balkán központja (ezt az is emelte, hogy Nagy Konsztantinosz császár itt született), mert a másik fő balkáni út, az észak-déli irányú is itt ment el, mely Naissustól egyenesen délre ment Thessalonicáig, az Égei-tenger partján.

A modern időkben se lett más a helyzet. Ma az EU-s útrendszerben az E-75 a Balti-tengertől az Égei-tengerig tartó út (a magyar M5 is ennek része), ennek része az előbb említett észak-déli balkáni szakasz is, míg az E-80 nevű európai útnak pedig az említett Isztanbul-Niš vonal a része, ez ma egyébként egészen Dubrovnikig tart.

Tulajdonképpen ez a Dimitrovgrad-Niš út mindig fontos volt, évszázadokon keresztül, kivéve a hidegháború pár évtizedét. Miután Bulgária és Jugoszlávia a vasfüggöny két oldalára kerültek, az utazások mennyisége hirtelen és drasztikusan lecsökkent. A Jugoszlávián keresztül Görög- vagy Törökországba igyekvő nyugati turisták se erre mentek már, hanem Nišnél közvetlen délre fordultak, azaz kihagyva Bulgáriát. Tulajdonképpen csak a kamionforgalom maradt meg itt, mert egyszerűen ez az útvonal valamivel rövidebb.

A jugoszláv vezetés számára se volt fontos ez az útvonal tehát. A kommunista Jugoszlávia számára a fő prioritás Belgrád és Zágráb összekötése volt, ez volt a "Barátság és Egység Autópálya"), s ennek az útnak a kiterjesztése Ljubljanáig és Szkopjéig, ezzel kifejezve a 4 fő "jugoszláv nép" egységét (Montenegró kívül esett távolsága miatt, a bosnyákokat pedig a kezdetben nem tekintették valóságos nemzetiségnek). Gazdaságilag is ez volt a legfontosabb, északnyugaton a Barátság és Egység Autópálya az osztrák határig ment, délkeleten pedig a görög határig.

S bár az útnak csak egy része lett igazi autópálya, a többi csak - magyar szóval - autóút, ez az útvonal hatalmas jelentőségű volt a 60-80-as években.

Ma már a volt Barátság és Egység Autópálya teljes egészében autópálya, persze a név más ma már, hiszen nincs se egység, se barátság.

Szerbiában A3 autópálya a neve Belgrádig, onnantól az A1 része. Horvátországban az egész szakasz neve A3. Szlovéniában a neve A2, az osztrák határnál ez beletorkollik az osztrák A11 autópályába. Észak-Macedóniában pedig M1 a neve, ez aztán beletorkollik a görög A1 autóútba (ami határtól kb. 50 km-en keresztül autóút, aztán autópálya).

A lényeg azonban, hogy az ősi Via Diagonalis elvesztette a jelentőségét kb. 50 évre, nagyjából a Sztálin-Tito szakítástól a Szerbia elleni NATO-agresszióig. A háborús vesztes Szerbia ekkor kezdett, a 2000-es évek elején megpróbálni mindenfelé kiutat keresni az elszigeteltségből, s ennek része lett a Dimitrovgrad-Niš út autópályává fejlesztése is, ami végül 2018-ra lett teljesen meg. Ma már Ništől a bolgár határig a teljes szakasz autópálya, ez a szerb A4 autópálya. S mivel az A4 rácsatlakozik az A1-re, így a bolgár határtól Budapestig minden autópálya: az utolsó hiányzó szakasz - a Belgrádot nyugatról kerülő autópálya - tavaly júniusban lett átadva (korábban át kellett menni Belgrádon egy kb. 15 km-es szakaszon).

Amig nem létezett az A4 szerb aupálya, az ősi római úton kellett haladni Dimitrovgrad és Niš között, sok települést érintve, egyébként rendkívül szép vidéken, nagyrészt a Nisava folyó mentén. (A Nisava a Morava mellékfolyója, a Morava meg a Duna egyik jobboldali mellékfolyója.)

Itt az egyik megállóhelyen - mert busszal utaztam éppen -, 1995-ben volt lehetőségem meglátni a tökéletes átverést. Először 1995 tavaszán, majd ősszel, s még egyszer 1996 elején.

Megértettem ekkor: a tökéletes átverés lényege, hogy az átvert azt higgye, ő veri át az átverőt! Mindenképpen ugyanis az átvert-jelölt gyanút fog, előbb-utóbb rájön mi zajlik, ha viszont azt hiszi, ő az átverő, akkor képes bármeddig elmenni.

Ez a Niš környéki átverés abszolút profi volt, mindenre gondoltak kitalálói és szervezői.

Az alap egyszerű „itt a piros – hol a piros” játék. Aki nem ismerné: ez 3 nem-átlátszó pohár és egy golyó, a játékmester a golyót mozgatja és elhelyezi az egyik pohár alá, ami után tétet kell tenni valamelyik pohárra: ha a megtett pohár alatt a golyó, a játékos visszakapja a tétjét és plusz a dupláját nyereményként, ha pedig rosszul tippelt, elveszti a tétjét. Végülis elvileg egy rendes szerencsejáték.

Csak persze itt nem volt semmi se véletlenre bízva.

Az egész aprólékosan ki volt dolgozva.

Az első lépés: kétség keltése. Látszólag kontraproduktív, pedig nem az sehogy se. Csak ismerni kell az emberi gondolkodást.

Megjelenik tehát három ürge, akik hangosan játszani kezdenek. Nyilvánvaló mindenki számára, hogy ez egy csoport és az egész egy kamu, beetetés. Persze senki se játszik velük.

De jön a második lépés: a kétség eltüntetése.

Megjelenik hirtelen valahonnan egy "véletlenül" arra járó ember, persze a banda tagja, de mindenben különbözik tőlük, szóval direkt egy nagyon más kinézetű és magatartású ember. Ez az ember elkezd játszani, de itt jön az első csavar: veszít a játékos! Azaz nem lehet a banda tagja, hiszen ő nyerne, hogy másokat is berántson a játékba! - mindenki ezt gondolja.

A nézelődök számára a vesztes játékos immár hiteles. Már el van könyvelve mint valódi játékos.

A játszó ember ekkor ismét játszani kezd, s immár nyer, jellemzően 100 márkát tesz fel, majd távozik 300-zal, azaz megint óvatos a banda: egy extrém nagy összeg gyanút keltene. Majd el is megy a "nyertes", örülve a nyereményének.

Már mindenki elfelejtette mi is volt, így a nézelődök igazinak hiszik a játékot. S igazi is, semmi csalás nem történt. A nyerési esély 1:3, szóval ha nincs csalás, tényleg lehetséges, hogy igaz ami történt.

S jön a harmadik lépés: a valódi csalás.

A csalás-jelöltek még vacillálnak: hiszen a vesztés esélye 2:3, mármint ha a játék tisztességes.

De jön megint egy bámészkodónak álcázott bandatag és játszani akar.

S ekkor jött az igazi trükk: a játékvezető megindítja a játékot, pörgeti nagy sebességgel a golyót és mozgatja a poharakat, majd a golyót elhelyezi az egyik pohár alá, azonban mesterien megjátszott kisebb ügyetlenséggel, úgy, hogy az élesebb látású bámészkodók meglássák hol van a golyó!

A bámészkodók egy része persze megvadul: íme, biztos a tét, a nyerési esély 1:1, hülye aki nem játszik.

Még óvatosak is akadnak, akik kérik a játékvezetőt, mutassa meg van-e pénze a nyeremények kifizetésére. S semmi gond, az előhúz a zsebéből egy-két köteg pénzt, egyszer közel álltam, s láttam, kb. 100 ezer német márka volt nála 500-as és 1000-es bankjegyekben, s még pár 100-as (akkoriban Szerbiában de facto a német márka volt a fizetőeszköz).

Mindig akadt egy-két, sőt több ember, aki arra jutott: ilyen alkalmat elszalasztani vétek lenne. A legdurvább esetben, amit személyesen láttam, egy ember 6000 márkát tett fel a játékra. Hiszen látta a golyót, ez már nem szerencsejáték, neki meg mindjárt 18 ezer márkája lesz! Azt tervezte, vesz egy használt kocsit a pénzért, hát most ebből újat is vehet már.

Még kajánul vissza is néznek a játszani kezdők a többiekre, olyan „ti, élhetetlenek, hülyék, sose fogtok meggazdagodni ezzel a hozzáállással!” tekintettel.

S mindig akadt ilyen ember. Ha a 6 ezres tétű ember ritkaság is volt, mindig beszállt legalább 2-3 balek 100-200 márkával.

Persze mindenki leste a játékvezetőt, nehogy csaljon. S ő nem is csalt. De az egyik beszervezett álbámészkodó mesteri ügyességgel odagyúlt egy gyors mozdulattal, s - mivel az ő kezét nem is nagyon figyelte senki, mindenki a játékvezető kezét nézte - simán átpöckölte a golyót egy másik pohár alá. Én is csak a második alkalommal vettem észre, amikor már tudtam mire kell figyelni.

Jött a megdöbbenés: a biztosan golyós pohár alatt nem volt golyó! A téteket gyorsan zsebre tette a játékvezető, majd mikor valaki „csalás!” kiáltással vitázni kezdett, még meg is mutatta, hogy nincs csalás: a golyó tényleg valamelyik másik pohár alatt van.

Az átvertek reakciója különböző volt. A korábban legmagabiztosabbak estek legjobban pánikba. Az intelligensebbek elkönyvelték, hogy hülyék voltak. A leginkább panaszkodósok könyörögni kezdtek, hogy adják vissza a pénzüket, legalább a felét, mert ők nagyon szegények, s nagyon kell nekik ez a pénz. A banda persze kiröhögte őket és még a „szegény ember ne játsszon szerencsejátékot” szöveggel meg is alázta őket. Az agresszívabbak meg pofozkodni, verekedni akartak, rendőrséget emlegettek, de gyorsan helyre lettek téve: a bandatagok pisztolyokat, késeket villantottak, a "rendőr" szón meg jót nevettek "olyan nálunk nincs, de ha lenne itt véletlenül egy, azonnal 50 márkát kapna és elmenne".

Összesen háromszor láttam ezt. Mindig ugyanaz volt, csak az átvertek száma és a kicsalt összeg változott.

Tulajdonképpen a tanulság egy: átverni azt lehet a legnagyobb hatásfokkal, aki komolyan hiszi, hogy most éppen ő az átverő.

Meséltem egy papnak az egész sztorit. Ő azt mondta: végülis megérdemelték az átvertek, igazság történt, hiszen ők ugyanolyan csalók, mint az áljáték szervezői, csak éppen a rossz oldalra kerültek az adott szituációban.

Címkék: közélet
17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9518462411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.08.31. 06:14:21

A tökéletes csalás 2014-ben történt, amikor a földbuta ukránoknak bemesélték a nyugatiak hogy olyan gazdagok lesznek mint a németek, csak forduljanak az oroszok ellen.

vasútihíd 2024.08.31. 07:19:05

hamár csalás talán a te honfitársnődről ruzsa ignatováról is írhatnál. érdekes történet a libbancsak kapzsiságáról és a csak ki ne maradjak a tuti nyereséges üzletből alapú átverhetőségről. ráadásul dr ruzsa képe alapján talán még az eseted is lehetett volna :-) ha még élne

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.31. 07:44:42

@vasútihíd:

Kriptovaluta. Ami egy piramisjáték. Mit lehetne írni erről? Nincs mit.

Gery87 2024.08.31. 10:42:32

@Madarász Henrik:

Egy kb lengyel szint lehetett lebegtetve a nyugati orientáció és uniós csatlakozás által.

---

Egyébként én sose értettem hogy miért akad még ember aki bedől ezeknek az utcán és leáll játszani.
Elvileg mindenki tudja hogy ezekben a játékokban nem lehet nyerni.
Még a játék öröme sincs meg mint a kaszinóban, mert tudod hogy csalás van és ha pattogsz akkor még meg is vernek.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.08.31. 12:25:11

@Madarász Henrik: Ne feledjük, hogy Európában az ukránoknak legalacsonyabb az IQ-ja!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.08.31. 12:28:51

1990-ben (18 éves voltam) ez még újdonság volt, és az egyik vidéki piacon ott játszottak az orrom előtt. Néztem, és azt mondtam, hogy ez egyszerű pénzkereset, én is felteszek 1000 forintot (az akkor elég sok pénz volt). De megelőzött egy ember, odatette a pénzét, és egyből elveszítette. Ekkor egyből rájöttem, hogy ez sima átverés, és továbbmentem. Szerintem 18 évesen ez elég jó helyzetfelismerés volt: annyira nem voltam róka, hgy ne higgyem el, de mikor álttam, hogy mi történt, egyből kapcsoltam

Azonban a sógorom a temesvári piacon az összes pénzét elvesztette, mert mikor vesztett, akkor megpróbálta visszanyerni. :-))))))) Az OK, hogy egyszer átvernek, de hogy vissza lehetne nyerni, még fiatalon sem hittem el.

vergyula 2024.08.31. 13:02:05

@fofilozofus: Akik egyébként állítólag oroszok.

Serény Vélemény 2024.08.31. 13:28:42

@Madarász Henrik: A pesti belváros bulváros környékén hétvégén néha alig lehet parkolni az uki rendszámú batár nagy suv-októl, meg sok tíz m fölötti sportkocsiktól, úgyhogy az ukik egy részének ez bejött...

vasútihíd 2024.08.31. 15:30:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az itt a piros hol a piros is van akinek unalmas de te mégis jó törtélemi posztot kreáltál a hozzá kerített útismertetésből és kiváló pszihológiai elemzéssel szolgáltál a résztvevőkről is mindkét oldalon.
és persze ignatová csalása is csak egy mezei csalás. piramisjáték csak modern változatban kriptovalutával. én inkább a szereplőkről gondoltam hogy tudsz valami többet a származásuk miatt esetleg láttál tönkremenni embereket és kielemeznéd hogyan dőltek be és mit vesztettek. talán még egy kis történelmi háttér is belefért volna. vagy hogy ruzsáról tudsz érdekeseket aki a hírek szerint átműtötte az arcát. lehet nem is önszántából és annyira hogy már nincs is az élők sorában. de igazad van unalmas sztori.

Madarász Henrik 2024.08.31. 15:45:27

@vasútihíd: Ilyen átverés nálunk is több volt, az utolsó nagy a Questor ügy, most lesz 9 év után a tárgyalása a csalóknak, villámgyors nálunk az állami szervek működése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.31. 16:01:14

@vasútihíd:

Aki szerepel a liberalizmus színpadán, az mindenképpen veszít.

vasútihíd 2024.08.31. 16:05:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így igaz. amennyire lehet passzívnak kell maradni. esetleg olyan tevékenységet végezni ami a normalitást segíti és a liberalizmust rombolja.

vasútihíd 2024.08.31. 16:08:13

@vasútihíd: de az is jó ha csak a liberalizmust rombolja. tehát végső soron a nagymértékű piramisjáték is lehet jó ilyen szempontból.

Gelimtrtrddddd 2024.08.31. 16:49:10

@Madarász Henrik: a tárgyalása a csalóknak, villámgyors nálunk az állami szervek működése.
-----------------
Tárgyalás hangot dúrgerni, libcsizmus, a nyelv nem tárgyal, stak racionálisan beszél, regya, a tárgyalás egy libernyák hang.
Bologmaárván, nem villámgyorsan, ősmagyarul villám a bol stumától bologma, a bolog verbtől, a gyors bizonylosza, de inkább árva, ár, indogermán er stumától, va-val, indogermán au-ue-val.
Az állam egy libernyák hang, magarnak rejku van. A szerv egy nyelvkakilási hang, ide mondjuk embertáj. Nem mímel, hanem örök.

Ősmagyarul, nem a libcsi mondatot rekkve: bologmaárva nálunk a rejkui embertájok örökésje.

_Neville 2024.08.31. 19:34:16

Egyik ismerősömet nemrég húzták le Londonban cigányok itt a piros, hol a pirossal. Mondom hogy lehetsz ilyen hülye, hát mindenki tudja, ez miről szól. Erre azt mondta persze, de kíváncsi volt, és nem nagy összeget tett rá.
Én inkább ittam volna 1-2 jó sört valami pubban belőle, de ő tudja. :D

jónévez 2024.09.01. 21:15:32

Az "itt a piros-hol a piros"-t úgy '89-90 fordulóján az Örs-ön mi is figyelgettük, és (mivel naponta ott voltunk) láttuk, hogy a nyerők általaban (bár váltva) ugyana csoportból vannak. A vesztesek jöttek-mentek, és (lehet, hog beetetés volt az is) egyszer-egyszer nyertek 500-asokat idegenek is.
Ez még a fenntartóknak is csak egy átlagjövedelemnek tűnt.

A lényeg, amire céloztál, no az fontosabb. Nap mint nap találkozunk vele, hogy emberek azon siránkoznak: nem sikerült becsapni, kifosztani másokat. Pedig azok mekkora calók.
Hát, bizony, így van ez. Csalni csúnya dolog, és rajtavesztés minenkinek lehet.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása