magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár cikk

Nem igazán szoktam idegen cikkeket idézni kritika nélkül, de most kivételt teszek.

Egy neves bolgár jobboldali megmondóember írta, azaz ellenoldali ember (Bulgáriában a "jobboldal" azt jelenti: nyugatpárti, euroatlantista, prokapitalista, szekuláris, modern módon nacionalista, jellemzően liberális-konzervatív, ritkábban liberális-progresszív). A szerző jelenleg a Deutshe Welle egyik kulcsembere, de korábban volt már a Soros Alapítvány bulgáriai elnöke is.

A cikk nem paródia, hanem keserű fájdalmat fejez ki. Amit ír, az nem ellenséges kritika, hanem építő kritika belülről.

S a cikk teljesen igaz.

A cikk címe: "Az Európa-párti politikusok dicstelen sorsa Bulgáriában".

Nem fogom lefordítani, de a lényeg íme, adaptálva, hogy érthető legyen.

A szerző leírja mi történik Bulgáriában a rendszerváltozás (1989) óta minden egyes új jobboldali, nyugatos, Európa-orientált politikai kezdeményezéssel.

Az öt korszak, amin minden bolgár jobboldali párt keresztül megy:

első - A lelkesedés. Az egész nép velünk van! Csak az ellenség nincs velünk, s még pár szerencsétlen áldozat, akiket az ellenség átvert.

kettő - Belépés az örökkévalóságba. Nyertünk! Nincs visszaút, előttünk a jövő, most már lassan mindenki mellettünk lesz. Kezdődik a frakcióharc - ki igazibb jobboldali és ki ellenséggyanús -, közben az ellenség nem komolyan vétele: valós politikai harc helyett személyeskedés.

három - A nép éretlen. Kiderül: a nép nem elég fejlett, képtelen megérteni magasztos eszméinket. Előbb őszinte csodálkozás emiatt, majd a következtetése levonása: a nép agyát átmosta az ellenség, ezért nem érti mi van. A megoldás: az egyszerű kisember nyelvén próbálunk beszélni a néppel. A nép meg levonja a következtetést: komolytalanok vagyunk. Közben észre se vesszük: megjelennek azok, akik nálunk sokkal jobban képesek a kisember nyelvén beszélni, s ők legalább hitelesek a nép számára, mert náluk koherencia van eszme és beszéd között.

négy - A nép megbukik. A jobboldal elkezd választásokat veszteni. Le is vonja a következtetést: a nép rossz. A nép keleti gondolkodású, a nép oroszbarát, a nép fejletlen. Nincs más megoldás mint alkalmazkodni ehhez az elmaradott néphez: kicsit kevésbé kell nyugatosnak lenni, kicsit kevésbé kell haladónak lenni, kicsit mérsékelni kell az európaiságot, hogy ne ijesszük el annyira az embereket.

öt - Az eltűnés. Pártunk megsemmisül, a hívek elpártolnak, a nép meg nem szereti, ha hülyének nézik. Semmi gond azonban: megjelenik egy teljesen új jobboldali, Európa-párti erő, mely nyugdíjba küldi a levitézlett hiteltelen pártot. Immár az új erő kezdi újra a ciklust, lásd első szakasz.

Szerintem a magyar olvasók számára is elég ismerős a felvázolt kép.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2718490868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2024.09.18. 09:04:46

jobblen
ne bulgárul hogy a jappániak ismeg
értsék
elkell
kerge
ssék a70éve fo
lyamatosan ural
kodó liberális pártot

Tapi2021 2024.09.18. 12:10:12

Hát igen, ez TIPIKUS és nem bolgár sajátosság.

Nálunk most azzal a csavarral, hogy egy ex-NER-es, feleséglehallgató gerinctelen milliomos-kitartott söpri el a teljes bagázst.

Mert még egy ilyen ember is jobb a ballib szavazóknak, mint ezek a nagyon "europeer" ügynökök.

Evil Empire 2024.09.18. 18:04:34

Hát nálunk legalább 2010-ig teljesen nyugatbarát elit uralkodott.

Sztbeni 2024.09.18. 21:01:11

@Evil Empire: inkabb 2014-ig, odaig a Fidesz is teljesen nyugatbarat volt

Tapi2021 2024.09.19. 10:27:56

@Sztbeni: Nagyjából. Amíg a nyugat barátságtalan nem lett, mert mi veszélyt láttunk a bevándorlásban, és be akartuk tartani és tarttatni a schengeni szabályokat. Ők meg másképp gondolták.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása