magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kéri belépett a Pártba!

A Kérit azért szeretem, mert őszinte. Utólag is inkább elismer mindent, mintsem hogy kimagyarázza. Pedig ő arról híres: elemzései kiválóak és pontosak, viszont következtetései és jóslatai mindig tévesek.

A Partizán-interjú vicces momentuma a műsorvezetői álértetlenkedés:

Gulyás arról faggatja Kérit, miért lett párttag 21 évesen. Kéri meg szépen elmondja: mert ilyen volt a rendszer.

Egyébként vicces a magyar Wikipédia. Ugyanazt az intézményt Kéri esetében az utódintézmény nevén említi, míg Kövér esetében az eredeti néven, mintha ez nem ugyanaz lenne. Ugyanis 1986-1988 között ők ketten együtt dolgoztak, egy szobában, de facto Kéri főnöke volt Kövérnek.

A Wikipédia szerkesztője, aki ezt a részt csinálta ballib lehetett - egyébként a magyar Wikipédia törzsszerkesztői két táborba tartoznak: szélsőjobbosok és ultraliberálisok, ebből sok röhejes dolog szokott kijönni, én személyesen bojkottálom az egész bandát évek óta, engem egyébként annak idején mindkét tábor gyűlölt, a szélsőjobbosok szerint magyarellenes vagyok, a libbantak szerint meg fasiszta, végül a két csoport megegyezett, hogy "troll" vagyok -, aki Kövér esetében negatívumként szerette volna kiemelni, hogy 1986-1988 között a Társadalomtudományi Intézetben dolgozott, míg Kéri esetében pozitívumként, hogy ott dolgozott 1984-2010 között.

Így Kövér munkahelye mint a "Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete" szerepel, míg Kéri esetében mint a "Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézete" - vicces. Valójában a kettő ugyanaz, a Társadalomtudományi Intézetet az MSZMP KB alapította 1966-ban, miután a szociológia megszűnt "burzsoá áltudomány" lenni, majd az MSZMP összeomlásakor az intézetet átvette az MTA. Ma is létezik, az Orbán-kormány 2010 utáni átszervezési hulláma óta mint "MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont".

A Társadalomtudományi Intézet eredetileg arra lett, hogy kutatásokkal megtámogassa a hivatalos propagandát, aztán azonban lassan - ez Aczél György nyitási politikájának része - a reformisták egyik intézménye lett informálisan, azaz azoké, akik a hivatalos rendszereszmét nem fogadták ugyan el, de nyíltan ellenzékiek se voltak. S ezek egyike lett Kéri László is. Részben innen lett a későbbi MSZMP hivatalosan reformkommunista, de valójában polgári-liberális szárny, s ez már akkor is száz szállal kapcsolódott az akkor még illegális szamizdatosokhoz, a későbbi SZDSZ ősmagvához.

Az egész akkori tevékenység amolyan félellenzéki volt, mint sok más helyen: azaz nyíltan elfogadni a rendszert, nem megkérdőjelezni hangosan a szabályokat, de a keretek között az alternatív utakat keresni, folyamatosan próbálva tágítani a kereteket. Utólag ez tűnhet gyávaságnak és megalkuvásnak, de akkor senki se így látta: akkor ez kifejezetten bátor és előremutató magatartásnak számított.

Az interjúban Kéri elmondja: ő sose volt a rendszereszme híve, 1979-ig egyszerűen nem is gondolkozott erről, adottságnak tekintette, aztán pedig ellenezte, a Pártba pedig azért lépett be, mert leszóltak akkori munkahelyére, kevés a párttag.

Ami abszolút az akkori helyzet. Kéri nem kezd magyarázni, hogy ő "hitt még akkor a rendszerben, reformokat akart" vagy "belülről akart rombolni", hanem elmondja: ez volt és kész. Ami abszolút igaz: aki akkor hatni akart a dolgokra, az csak a rendszeren belül tehette meg, az alternatíva a semmiben lebegés volt. Persze az utóbbi is választható volt - pl. Hamvas Béla megoldása, aki nem alkudott meg a rendszerrel, éjjeliőri és raktárosi állásban volt filozófus -, de az csak utólag hatott, a maga korában semmilyen hatása nem volt.

Utólag rácsodálkozni erre butaság. Hiszen akkor még egy átlagos, politikamentes munkahelyen is szükséges volt az minimális előmenetelhez a legalábbis formális párthűség, hát még inkább egy kifejezetten politikai intézményben.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3418496830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2024.09.26. 14:12:54

Sose tartottam semmire ezt az embert.
Sose érdekelt mit mond és miről mi a véleménye.

Nekem úgy tűnt mindig ő egy "régi bútordarab" ismeri akit kell és ezért szerepelhet, kap nyilvánosságot, de semmi olyat nem tud, mond ami miatt érdemes lenne rá figyelni.

Gelimtrtrddddd 2024.09.26. 14:58:13

végül a két csoport megegyezett, hogy "troll" vagyok -,
--------------
Antolag! De böszka vagy erre! Stak hogy te nem vagy troll, a troll az én vagyem, ettől a namától az ember böszka, attól, hogy díjdja(dícs) hang, az aki kibeszél a libernyák narratívától. A két libcsi oldalnál én vagyem a troll, enyém a dícső, böszka hang. Te nem vagy troll, attól, hogy te is trollnak mondanál engem, ergo ezt a titilust te stak ne bírjad, ez nem a tíjéd.

2024 2024.09.26. 15:15:31

"Sárga...az egész ország narancssárga. Nem..nem is értem." (atv)

jónévez 2024.09.26. 22:38:47

@Gery87:
Na, ez a cikk nem is arról szólt igazánból, hogy érdemes-e rá figyelni.
Az viszont külön érdekes, hogy ha valaki átkozott fideszes, az az MSZMP társadalomtudományi intézetében volt.
Aki NEM fideszes, az az MTA társadalomtudományi intézetében.
Miközben ugyanaz az intézet.

Gery87 2024.09.27. 14:40:56

@jónévez:

Át kell írni.
Szabadon szerkeszthető.

Tapi2021 2024.09.27. 15:15:45

@Gery87: "Át kell írni.
Szabadon szerkeszthető. "

Nem. Mi többször átírtuk a törvényesen BEJEGYZETT, hivatalosan létező egyesületünkről szóló szócikket, amit az ELLENFELEINK ÍRTAK rólunk. Nyilván tele a hülyeségeikkel, ferdítéseikkel, csúsztatásaikkal és hazugságaikkal.

És mindig visszajavították erre! :-(

vergyula 2024.09.27. 15:19:26

@Tapi2021: Hát ha szabadon szerkeszthető, akkor biztos bárki által, bármennyiszer. Írjátok át újra.

Tapi2021 2024.09.27. 15:57:07

@vergyula: A Wikinél csak mese a szabadon szerkesztés. Addig szabad, amíg a szerkesztők egyetértenek veled. :-(

Pont úgy működik, mint a világ többi része!
Teljesen szabad vagy, amíg a szabadságról alkotott nézeted egyezik, az aktuális hataloméval.

Például a HVG-ben (de írhatnék bármi mást, bármelyik oldalról) teljesen szabadon írhatsz cikket arról, amiről akarsz és ahogyan akarod, amivel/amíg azzal a HVG szerkesztői, "hatalmai" is egyetértenek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása