magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az államfüggetlen polgár

Történészként egy sor érdekes írása van, politikusként egy marha - van ilyen. Olvastam több könyvét is.

A gyöngyszeme az egésznek az "államfüggetlen polgárság" koncepciója. Teljesen abszurd állítás, csak bele kell mélyedni.

Azért mindenképpen piros pont Romsicsnak, hogy nem kezd el a bourgeois-citoyen vonalon halandzsázni. Hanem teljesen természetesnek veszi, hogy a polgár a vagyonos, gazdag ember - helyes, ez így is van.

Ezután elmondja, a polgárság csak akkor lesz a liberális demokrácia támasza, ha jólétének forrása nem az állam, azaz képes magát függetleníti anyagilag az államtól. Míg ha a polgárság erősen függ az államtól, akkor inkább állampárti, az "autokrácia" támasza.

Mi is a liberális demokrácia lényege? Az, hogy a nyilvános közhatalom erősen korlátozott, tulajdonképpen ki van szervezve a civil szektornak - az állami hatalmi apparátus gyenge, mert csak a hatalom egy részét szervezi. A liberális demokráciában a polgárságtól több dolog függ, mint az állami vezetéstől. Lásd mondjuk a mai USA-t: ki vonná kétségbe, hogy pl. Soros gazda hatalma nagyobb, mint egy hivatalos amerikai, kormányon lévő politikusnak? Ennek következtében vajon miért lenne a polgárság állampárti? Természetes nem az, azaz valóban támasza annak a rendnek, mely hatalmat ad kezébe, a liberális demokráciának.

Ha viszont az állam erős, akkor a polgárság elemi érdeke szövetségben lenni vele. Azaz inkább "autokrácia"-párti.

Tehát Romsicsnak tényszinten igaza van.

Viszont az alapkérdés szóba se kerül: de mindez miért jó a társadalomnak? Hiszen a társadalom legnagyobb része nem polgár - még a leggazdagabb országokban sem -, a valóban érdervényesíteni képes nagypolgárság pedig mindenhol törpe kisebbség.

Szóval ha ez így van, akkor vajon miért kellene egy olyan rendszert éljenezni, ahol az állam gyenge, de egy törpe kisebbség meg erős az állam ellenében? Kinek lenne ez jó, a törpe kisebbséget leszámítva?

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2818598660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.02. 08:58:11

Romsics Rost Andrea-kórban szenved, nem kapott meg kb. nyolc éve egy pozíciót, azóta ő is antiner harcos. A történelemkutatás módszertanáról írt tanulmánya alapmű.
Ettől függetlenül néha megcsillan Ungváry Krisztián és Karsai László tébolya már a megnyilvánulásaiban.
Sajnos Gyarmati György és Rainer M. is nyomokban ugyanez, náluk is egy előrelépés elmaradása eredményezte az antinerednyik szabaccságharcost.
Pritz Pál története a legszomorúbb, ő Bárdossyról akart írni tényalapú könyvet, és - konkrétumokat nem említett de - olyan formájú és tartalmú "elutasításokat" kapott, hogy abba szabályosan belebetegedett, lelkileg, testileg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.02. 09:27:51

Itt van ez a szerencsétlen, bármekkora vonalas barom volt életében, szakmai szempontból kár érte.

mandiner.hu/belfold/2024/10/az-arvizi-hajos

IdomitottFoka 2024.10.02. 12:04:17

"ahol az állam gyenge, de egy törpe kisebbség meg erős az állam ellenében"
Azért elég relatív az a gyengeség, meg az az erősség, a kettő nincs annyira kiszolgáltatva egymásnak az esetek többségében.

"de mindez miért jó a társadalomnak?"
Mert addig is egymással vannak elfoglalva. Ha az "állam" kihívók nélkül marad, akkor gyorsan lebontja a fékjeit, a belső ellenzékét a végén meg ott ül a legjobb esetben is egy franco, de inkább egy csau. Kellően szélsőséges esetekben meg tetszőlegesen lehet válogatni a legnagyobb tömeggyilkosok közül. A teokráciád is pont uilyen, khomeinivel is milyen jól járt mindenki.

És az állam attól még lehet gyenge h nincs nagypolgári ellensúlya, a bokoharam sem mágnásokból áll, ahogy a sinaola zöme sem az. gyuri miatt nyugodtan alhatsz.

És elnézve a magyar nagypolgárokat : nem autokrácia pártiak, hanem az autokrácia tette fel őket a polcra, egy-két kivétellel, pl Csányi. Olyanok is, állam nélkül tönkre mennének, gyuri legalább nem az adóból él.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 12:26:04

hogy a polgár a vagyonos, gazdag ember - helyes, ez így is van.
Az államfüggetlen polgár
----------------
1. Olyan hang, hogy vagyon nem van, a gazdag hangot is dúrgerni, libcsi, nem helyes, hanem rakta, raktaga.

2. Hát bé nem igen rakem ezt a modern politikai filozófiai szart! A pógár és az állam, a nyelvkakilási hang együtt van, a libernyák állam és a pógár. A pógár stak államnál van, libernyák államnál, így totál felesleges olyat makogni, hogy az a burzsuj, na jó, oké, a burzsuj is.

Magyar vagyem, a ,magyar nyelv indogermán és germán nyelv, úgy a pógárság a fingrizmus, az antipógárság az amcsizmus, ahogy az országtagadók, a szkíták, a germagyarok.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 12:29:44

Ha viszont az állam erős, akkor a polgárság elemi érdeke szövetségben lenni vele. Azaz inkább "autokrácia"
---------------
1. Érdek hang nem van, stak er és ár stuma, már az érdek is sklavenaufstandi, libcsi hang.
2. Elem hang nem van, nyelvkakilás.
3. Nem akkor, hanem úgy.
4. Nem lenni, hanem vanni.

5. He? Az állam az a libernyák diktatúra, a marxizmus, a kereszténység, a Pityu, a pógár úgy ab ovo stak a libernyák államtól van, úgy bé nem rakem a makogást, ez itt magyar feld! Ha a libernyák állam erős, úgy erős a libcsizmus is, pont, attól, hogy ez itt a magyar feld, te egy kommcsi-marxista vagy, vagyis libcsi. Nem autokrácia, hanem libcsi diktatúra.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 12:34:25

közhatalom erősen korlátozott, tulajdonképpen ki van szervezve a civil szektornak - az állami
-------------
1. A hatalom egy libernyák hang, magyarul regerda és duadva van.
2. A korlátoz egy bullshit hang, dúrgenri.
3. A tulajdonképp frazeológiát is, a tulajdon nem eigen, hanem tolvajlás, a kép az hép volna.
4. A szervez bullshit z-s verb, dúrgenri, de szer-t is.

5. Vakarem a fejem, vakerem! Magyar vagyem! Már ab ovo a libernyák állam civil, civili, marxista szarságokkal szarozik, ahogy ökomókia, vagyis Sklavenaufstand.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 12:38:43

@Deak Tamas: A történelemkutatás módszertanáról írt tanulmánya alapmű.
-----------------------

Nem kutat, hanem rekk, szer hangot dúrgerni, indogermán ser-től rakura. Tan hang nem van, tana magyarul dünn. Tanulmány se van így, halandzsa. Alap hang se van, az al a túl.

History? Ezeknek dolguk van a historyval? Nem, attól, hogy ez nem history, stak fingrizmus, libcsi ideológia. A historyiai rekkés entoján Nietzsche áll, az ő metódusja raku.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 12:40:18

Hiszen a társadalom legnagyobb része nem polgár
-------------

Társadalom egy libernyák műhang, már azt rekkja, hogy pógárok vannak, a társadalom sklavisch hang egy a pógárral.

Boldeone2 2024.10.02. 12:43:17

Minél függetlenebb a polgár az államtól, annál szabadabb a társadalom, annál demokratikusabb a politikai rendszer
Ahol nagy a szegénység és az elmaradottság ott keveseb az igény az autonómiára
Magyarországon elromlott minden, hiszen minden autonómiát felszámolt, fokozatosan a rendszer. Ez egy államrezsim már, Orbán pedig egy autoriter vezető....

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 12:50:36

rendszert éljenezni, ahol az állam gyenge,
------------
Remraku, az éljenez hang bulslhit z-s verb, a gyenge az genge vgay kurunka...

Az állam egy libernyák hang, libcsizmus, Pityu, mi magyarok vagyunk, nem libcsi marxisták, ahogy te.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 12:53:23

@Boldeone2: a polgár az államtól, annál szabadabb a társadalom,
---------------

Ez most hogy olyan univerzál libernyák ideológia újra? A pógár stak a társadalmon át van, a libernyák szaron át, de a libernyák társadalom stak a libernyák nyelvszarta államon át van.

Magyarként nem rakem ezeket a bullshiteket. Magyarként stak az amcsi országtagadó Bewegungot rakem, az a magyaros.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 13:06:17

Soros gazda hatalma nagyobb, mint egy hivatalos amerikai, kormányon lévő politikusnak?
---------------
1. A gazda hangot dúrgerni, a hivatalos egy libernyák hang, a kormány az Krümmung, magyarnak regerda van.

2. Ezzel itt baju nem van, a baju a love is love és egyéb szarsággal van, de rakem, hogy fináctőkés, de azt is, hogy magyar vagyem és ahogy írtem anno az ősmagyar a zsidón át kúrtaja szét a libernyák ökomókiát. A zsidónak megy az ilyen pízes szar, a magyar germanoid, a számok zsidók, kazár zsidók, úgy a Jude egy másartájú Raubtier, róbó dühor ahogy a bolondo dühor.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 13:37:54

liberális demokrácia támasza, ha jólétének forrása nem az állam, azaz képes
-----------------
1. Hol a lé? Lét hang nem van, nem jó, hanem rakta. A jó is racionális volna, arete, rakta, de ilyen libcsi hangoktól is szét van kurva.
2. Nem forrás, hanem eredő.
3. Nem képes, hanem ernya.

4. Stakhogy van egy pici probléma, hogy ez egy Zirkelschluss, attól, hogy a libernyák állam nem engedje, ettől van a libernyák halandzsa butaká. A másik probléma, hogy a mai álmagyar is libernyák, részje a libcsizmusnak, attól, ahogy mondtem, hogy a mai álmagyar ökomókia nem volna meg a libcsizmus nélkül, orbánia se, attól, hogy Orbán libcsi. He leoltanánk a libcsizmust itt, úgy annak sok milllió döglöttje volna, de én ezt akceptáltem, attól, hogy én illiberális vagyem, vagyis aki erős libernyák államot mond, az libcsi is, attól, hogy a libernyák állam rekkje, tartja fenn a libernyák ökomókiát. A másik probléma, hogy aki így erős államot mond, az egy kommcsi-libcsi is, vagyis te egy:

LIBERNYÁK-MARXISTA-KOMMCSI VAGY.

Gery87 2024.10.02. 14:25:33

"Történészként egy sor érdekes írása van, politikusként egy marha"

Persze, nem fideszes, tehát neked marha, értjük.

Mi is az "illiberális demokrácia" lényege? Az, hogy a nyilvánosság hatalma erősen korlátozott, az állami források és közellátások tulajdonképpen ki van szervezve az elithez, állampárthoz hű embereknek.

Az Orbánhoz hű maffia hatalma nagyobb, mint egy kormányfüggetlen piaci vagy civil szereplőnek. Ennek következtében vajon miért lenne a polgárság kormánypárti? Természetes nem az, azaz valóban támasza annak a rendnek, mely hatalmat adna kezébe, a liberális demokráciának.

Viszont az alapkérdés szóba se kerül: de mindez miért jó a társadalomnak? Hiszen a társadalom legnagyobb része nem haszonélvezője - a leggazdagabbakat kivéve-

Szóval ha ez így van, akkor vajon miért kellene egy olyan rendszert éljenezni, ahol az állam foglyul van ejtve a többség ellenében, egy törpe kisebbség meg erős az állam felé az érdekei érvényesítésében? Kinek lenne ez jó, a törpe kisebbséget leszámítva?

Gery87 2024.10.02. 14:42:00

Egyébként véletlen, de pont tegnap hallgattam én is egy Podcastet a Romsicsal...

Az idézet is abban hangzott el.

"Higgyék el, ez egy átmeneti időszak..ki fognak gyógyulni abból amit most csinálnak és mondanak.....rá fognak jönni arra hogy a felvilágosodás eszményél jobbat nem fognak tudni kitalálni...."

/Bethlen István, Magyarország liberális konzervatív miniszterelnöke/

Gery87 2024.10.02. 14:45:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nektek a magyar értelmiség 99% marha.

Miért van az hogy értelmes ember nem támogatja a nert!

Ezen el kéne gondolkodni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.02. 14:46:49

@Gery87:

Csapataink harcban állnak.

Romsics bácsi az ellenséges csapatban nyomatja.

Gelimtrtrddddd 2024.10.02. 15:01:46

@Gery87: s az "illiberális demokrácia" lényege? A
Az Orbánhoz hű maffia hatalma nagyobb, mint egy kormányfüggetlen piaci vagy civil szereplőnek.
--------------------
1. Olyan hang, hogy lényeg nem van, Grund raku.
2. Nem hoz, hanem nak, a hoz jevevényhang,nak-nek indogermán enek-anak, de talán ennek örmény formája a hoz.
3. A hatalom egy libcsi hang, duadva és regerda van.
4. Az kúromány, szitokhang, Krümmung, már ab ovo libernyák, magyarnak regerda van.
5. Piacja stak a libcsinek van, a magyarnak maroketa.
6. Szereplő hang nem van, nyelvkakilás.

7. Olyan nem van, hogy illiberális democsokrácia, a democsokrácia már libcsi, ennyit erről.

Orbánékat nem kellene maffiának makogni, stak liberáliának. Totál szopem is, és arra úgy vélem, hogy mostmár ősmagyarmány van, így nem kellene azt mondani, hogy maffia, egy Verbercherstaat van, attól, ahogy írtem az ősmagyar úgymond totál ez volt.

Tapi2021 2024.10.02. 15:17:24

Pontos, ha így definiáljuk a polgárt.

Tapi2021 2024.10.02. 15:28:24

@Deak Tamas: Iván még él? Utolsó pillanatig harcol.

Tapi2021 2024.10.02. 15:43:21

@Gery87: "Nektek a magyar értelmiség 99% marha.

Miért van az hogy értelmes ember nem támogatja a nert!"

Fordítsuk meg: Vagyis neked a nemzeti-konzi-kerdem kormányt MEGVÁLASZTÓ és támogató értelmiségiek mind marhák!? Hiszen a nekik megfelelő oldalt támogatják.

(Azt engedjük már el, hogy értelmes ember nem támogatja ezt a kormányt. a magyar értelmiségiek 99%-a ballib, ellenzéki... Hagyjuk már. Tőled sem szokatlan az általánosítás és az általános lenézése a másként gondolkodóknak. De a jobboldalon folyton számonkéred. Bár nem sok igazolást hoztál pl. Bayer esetében sem erre.)

Gery87 2024.10.02. 21:37:17

@Tapi2021:

Mondj pár értelmiségit, elismert szakembert, kutatót, zenészt, írót stb akik országos vagy akár világszinten is a maguk területén elismertek és támogatják a NER-t!

Gery87 2024.10.02. 21:40:01

Az van tapikám hogy jellemzően ti nyuggerek meg cigányok szavazzátok meg a csutit, élő dolgozó hétköznapi ember ennyire nem hülye...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.03. 08:56:16

@Tapi2021: sose szabad feladni, harcolni kell és meghalni az ügyért, mint a Csokoládé című regényben, vagy ami még jobb, másokat megölni meg öngyilkosságba kényszeríteni kommunista gecik módjára.

epa.oszk.hu/00100/00186/00003/9913long.htm

index.hu/tudomany/2014/05/29/a_sztalinista_magyar_zseni_kettos_elete/

Tapi2021 2024.10.03. 12:32:28

@Gery87: Krausz Ferenc, Karikó Katalin... és számtalan más NEM BALLIB, nem ellenzéki értelmiségi.

Nézz utána.

Tapi2021 2024.10.03. 12:34:38

@Gery87: "Mi van Bayerrel? "

Nem igazoltad, hogy általánosítva hazaárulózta le a teljes ellenzéket, a szavazóikkal együtt.

Tapi2021 2024.10.03. 12:37:16

@Gery87: "Az van tapikám hogy jellemzően ti nyuggerek meg cigányok szavazzátok meg a csutit, élő dolgozó hétköznapi ember ennyire nem hülye... "

Hát nem tudom, talán alsó középkorú újságíróként, diplomával, pár más végzettséggel, értelmiségi munkával, talán én magam is értelmiséginek számítok.

Gery87 2024.10.03. 14:56:14

@Tapi2021:

Krausz konkrétan bírálta a kormány oktatáspolitikáját de ez a rész ki lett vágva az m1 tudósításból:)
Nézz utána.
Karikó meg kizárt hogy neres lenne.
Ezek okosabbak annál.

Gery87 2024.10.03. 14:56:45

@Tapi2021:

Nézd a Bayer Show-t...

Egyébként a múltkor linkeltem neked nézegesd meg szépen.

Gery87 2024.10.03. 14:58:24

@Tapi2021:

Gyönyörű kivétel vagy, büszke lehetsz magadra::) már ha igaz mindez.

Tapi2021 2024.10.04. 14:58:59

@Gery87: "Gyönyörű kivétel vagy, büszke lehetsz magadra::) már ha igaz mindez. "

Az a különbség köztünk, hogy én nem degradállak le titeket, az ellenzéket, elhiszem, hogy vannak értelmiségi támogatók is azon az oldalon.

A történelem igazolta, hogy a diploma, az értelmiségi lét nem garancia semmire. Még a józan észre sem. A legnagyobb gazemberek általában értelmiségiek voltak. Ahogy most is.

Tapi2021 2024.10.04. 15:00:30

@Gery87: "Egyébként a múltkor linkeltem neked nézegesd meg szépen. "

Ne linkelj, szerintem te nem nézed a Bayer Show-t. Sem a közszolgálati tévéket.

Gery87 2024.10.04. 22:49:24

@Tapi2021:

Nem vagyok hülye:) Persze hogy nem nézem.

De ettől még megtaláltam amit kellett neked.

Gery87 2024.10.04. 22:50:48

@Tapi2021:

"Az a különbség köztünk, hogy én nem degradállak le titeket, az ellenzéket, elhiszem, hogy vannak értelmiségi támogatók is azon az oldalon."

Ó, persze.
Csak mind árulók meg ostobák vagyunk, meg irigy hülye komcsik....

"A történelem igazolta, hogy a diploma, az értelmiségi lét nem garancia semmire. Még a józan észre sem. A legnagyobb gazemberek általában értelmiségiek voltak. Ahogy most is."

Így van, de most sem a diplomát nézegetjük hanem az eredményeiket!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása