magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A töltött étel

Amióta létezik főzés, már az őskortól, kialakult a töltött növény mint étel.

Egyrészt kellemes az íz, másrészt praktikus. Indiában pl. a banánlevélben főtt étel ősi szokás.

Európában Amerika felfedezése hatalmas hatást váltott ki. Ma Európában a 5 fő töltésre használt növény küzül 2 a XVI. sz. előtt ismeretlen volt - a paprika és a tök -, 3 óvilági - káposzta, padlizsán, szőlő -, de ezek közül 1 - padlizsán - afrikai, csak későn, a középkorban került be Európába, az arab és a török hódítással.

A bolgár és a magyar konyha egyaránt felhasználja ezt az elkészítési módot. Magyarországon a töltött szőlőlevél szinte teljesen ismeretlen, a másik 4 közismert, de a leginkább használt azonban a káposzta és a paprika. Ezzel szemben Bulgáriában a szőlőlevél legalább annyira használt, mint a káposzta és a paprika.

A tök mindkét konyhában ritkább. A padlizsán pedig drágább, így használata csak az utóbbi időkben jellemző.

A muszaka nevű görög étel bolgár verziójában ez jól látszik. A muszaka annak eredeti görög verziójában rétegzett padlizsán darált hússal, besamel szósszal leöntve. Ehhez képest a bolgár verzió olcsósított, a XVI. században lett kitalálva: padlizsán helyett krumplival.

bolgár muszaka

Hiába hasonló az alapanyag, a bolgár és a magyar konyha egészen másképp készíti el ezeket az ételeket. A magyar konyhára eleve sokkal jellemzőbb a lédús étel, azaz a dolgok szószban vannak. A töltött káposzta tejfölös, a töltött paprika paradicsomos alapú.

Ezzel szemben a bolgár konyhára erősen hatott a mediterrán konyha, így ugyanezek az ételek szárazak. A töltött káposzták önállóan vannak, szárazon, a töltött paprikák ugyanígy, nem úsznak szószban egyáltalán.

A bolgár konyha emellett retteg a nyers hústól, így - szemben a magyar szokással - a töltelék darált hús előre meg van főzve, majd ismét fő még egyszer a paprikában vagy a káposztalevélben.

A végeredmény ízre: a magyar verzióban a hús keményebb, de lédús, míg a bolgárban a hús omlósabb, de szárazabb.

Amikor bolgár ember először lát magyar töltött paprikát, először csodálkozva nézi: miért van a töltött paprika "paradicsomlevesben". Amikor pedig a bolgár ember megtudja, a magyarok tesznek egy kis cukrot is a paradicsomszószba, elborzad: miféle dolog cukrozni a hús szószát.

Nekem nagy szerencsém van. Mindkét nagymamám főzött gyakran, s mindenki az adott szokás szerint, így kisgyerekkorom óta ismertem pl. a töltött paprika mindkét verzióját, s mind a kettőben megtaláltam a jót. Így a "melyik jobb?" kérdés számomra értelmezhetetlen, hiszen ezek nekem különböző ételek, s mind a kettő jó.

bolgár töltött paprika

bolgár töltött káposzta

Sajátosság, hogy a bolgár konyhában mindegyiknek van vegetáriánus változata is. Ennek oka az ortodox kereszténység, ahol - ellentétben a katolicizmussal - máig hosszú böjti időszakok vannak. S bár ma az átlag bolgár nem böjtöl, jellemzően csak a december 24-i böjt maradt meg népszokásként a nem-hívőknél is, maguk az ételek maradtak.

A legolcsóbb böjti étel a szőlőlevélben főtt rizs:

Címkék: közélet
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6118728064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.11.16. 10:42:22

És biztos, hogy a bolgár verzió az egészségesebb.

Wildhunt 2024.11.16. 12:42:14

Nálunk (szülőfalumban) a paprikát és a káposztát is bolgár módra főzik, az általános, leves verziót nem is szeretem. Plusz van még helyi jellegzetességként töltött tormalevél.

ZorróAszter 2024.11.16. 13:32:45

Én azt szeretem, amikor a hús van töltve főleg gombás töltelékkel. Csirkecomb, dagadó.

ZorróAszter 2024.11.16. 13:37:58

A görög ételek közül nekem egyik se ízlik. Sosem gondoltam végig, hogy pontosan mi az az íz, ami nem tetszik. Legutóbb jutott eszembe, hogy lehet hogy a szűz olaj íze szokatlan és az nem ízlik. Vagy nem is hogy alig feldolgozott, hanem hogy nem napraforgóolaj.

GyMasa 2024.11.16. 19:36:33

@Deak Tamas:
meg, hogy nekem futkos a hátamon a hideg a cukrozott paradicsomlöttytől...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása